KUbuntu 22.04 upgrade

Valaki beszólt a minap, hogy ne picsogjak az Ubuntu 20.04-ben lévő KDE bugjai miatt mert az már oldschoolnak számít manapság.

Eddig mindig LTS-ről LTS-re frissítettem csak azután ha kijött az első dot release.
Na ez most adott egy kis löketet a kíváncsiságomnak, így kivételt tettem, nekiálltam a frissítésnek.
A do-release-upgrade a folyamat elején szólt, hogy jobb ha kukázom a  ROS-os csomagokat, ezt meg is tettem. Úgy érzem emiatt fogok még szülőzni a közeljövőben.

Furcsa módon nem fosta össze magát semmi a frissítés alatt, majd meglepve tapasztaltam, hogy "csak" 21.10-re frissült a rendszer.
A sikereken felbátorodva toltam még egy do-release-upgrade-t aminek eredményeképp már valóban a 22.04 fogadott.

Eddigi eredmények:

- A bugróka k*ott lassan indul a tetvedék snap miatt.
- A dolphin eddig a home-ot mutatta indításnál, most a legutóbbi mappát. Erre van beállítás, csak furcsa volt elsőre.
- Volt valami zárt nVIDIA + Qt + KDE konstelláció miatt fennálló bug miatt volt egy olyan effekt, hogy sleepből felkelve a login képernyő részein memóriaszemét volt látható. Na ezt azóta nem láttam.
- System tray-en matatva volt hogy a panelek eltűntek, visszajöttek, redshift ki-be kapcsolt, na ilyennel sem találkoztam azóta.
- Lock screenen van Suspend gomb, bár a HW-s gomb nem működik. (Többször volt hogy véletlenül felnyitottam a gépem, felkelt, majd be kellett jelentkezni, hogy vissza tudjam tenni sleepbe)
- Dokkolómentes állapotból dokkolóra térve (+1 monitor) be lehet írni a jelszót \o/, nem kell levenni, bejelentkezni, újra dokkolni.
- Doplhin helyek panelen kétszer van a "helyek": https://imgur.com/a/0x7Hpno Ez egyrészt az OCD-met bántja, másrészt így a helyek lista scrollozhatóvá vált a jelenlegi felbontásommal. (Lehet ki kellene venni egy-két ritkán használ entry-t)
- Spectacle-be kerültek rajzoló eszközök! Innováció level 100000000. Emlékszem pár éve még ment a rinyálás, hogy de hát ez csak egy screenshot tool, exportáld ki GIMP-be ha rajzolni akarsz rá. Ű mennyiszer csuklott vajon a fejlesztő édesanyja.
- Pidgin tray ikonja eltűnt. Beállításainál engedélyezve van, fut is, ha elindítom van valami kis mozzanás a tálcán de semmi sehol.
- Teams nem indul el (még nem debugoltam egyelőre nem hiányzott)
- Indító menüben a keresőmező lekerült alulra akkor is ha fentről nyílik le. Ezt lehet meg lehet szokni de elsőre zavaró. Ja lehet van rá beállítás csak még nem találtam meg :)

Kb. ennyi.

Hozzászólások

"- A bugróka k*ott lassan indul a tetvedék snap miatt."

Sajnos ez igaz, de a második indulástól kezdve már csak nem ki.ott lassú, csak nagyon lassú az indulás. :)

Szerkesztve: 2022. 05. 24., k – 09:05

grep Prompt  /etc/update-manager/release-upgrades
 

Egyik hibával sem találkoztam amiket írsz. 

Szerintem a Teams natívot el kell engedni. Folyamatosan fogja a mikrofont. 

Gondolom erre gondolt:

Folyamatosan fogja a mikrofont. 

Ami ha valakinek a hibaja, az a program iroja, azaz a microsoft. Es csak reszben a linuxe, hogy ezt nem tudja megakadalyozni.

De ebbol nem kovetkezik semmi esetre se az, hogy barmelyik masik rendszer jobb lenne (windows, macos), csak az, hogy ez igy szar.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Bugrókát érdemes lecserélni DEB-es verzióra. Van Mozilla PPA, onnan lehet szedegetni, és nem lesz lassú. Nálam pl a DNS feloldással is gondjai voltak.

Blog | @hron84

valahol egy üzemeltetőmaci most mérgesen toppant a lábával 

via @snq-

Na ma kellett egy

sudo apt purge brltty

mert az FTDI-os USB serial átalakítók nem jöttek fel mint /dev/ttyUSB0. Szerencsére a dmesgben volt egy árulkodó bejegyzés.
A modemmanager után egy új csomag került a halállistámra :D
 

Nekem is lett rossz tapasztalatom. Az Intel-es laptopomon elkövettem azt a hibát, hogy felraktam a legrissebb változatot, és bizony azonnal belefutottam a https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+source/linux/+bug/1958191 (és társai) bug-ba. Ez az 5.15-ös kernel nagyon gáz, Intel felhasználóknak legalábbis. Van rá workaround, de ezek után nem bízom az új IOMMU kódban.

Ezen felül találkoztam Krusader fagyással (ha több fájlt is meg akarsz nyitni megtekintésre-szerkesztésre), a panelen a Feladatkezelő összevissza keveri az ikonokat, stb.

Sajnos rollback-elnem kellett, addig nem frissítek, míg új kernel nem kerül bele. ~15 éve használok Ubuntu-t, évek óta munkára is, és soha nem kellett még visszaállnom, ennyire súlyos problémával sosem szembesültem még.

Érdekes, hogy a desktop gépen, amit 21.04-ről update-eletem, semmi gondom nincs vele: igaz, ott nem virtualizálok és AMD videokártya van a gépben. A KDE bugokba sem futottam bele, szóval lehet, hogy valami a beállításokkal nem stimmel a fresh installban.

Ezektől eltekintve egészen jó volt, fürgébb, mint a korábbi, a Plasma/KDE is frissebb-lágyabb-szebb, sok korábbi bug itt már nincs.

Mellesleg hogy' a fenébe adhattak ki Linus-és egy ennyire bugos kernelt LTS-ként? Igaz, csak 2 évre, de akkor is...