openSUSE Leap Micro 5.2

Az openSUSE Leap Micro egy "ultramegbízható, pehelysúlyú operációs rendszer", amelyet kifejezetten konténerizált és virtualizált redszerek kialakításához fejlesztenek. Megjelent a openSUSE Leap Micro 5.2-es kiadása. Részletek a kiadási megjegyzések dokumentumban. Letölthető innen.

Hozzászólások

Áá, egy ilyen minimal iso-t egy webadmin felülettel rádobva nem olyan nehéz összereszelni, és ami nem sok munka van vele, az is csak az első verziónál jelentkezik, utána a későbbiekben egy meglévő megoldást karban tartani még kevesebb munka. Sokkal inkább a nagy cégeknél ezt azért csinálják, hogy ha már van egy teljes termékvonal, termékcsalád, akkor azzal minél több felhasználási kört lefedjenek, mert az nekik is extra felhasználó, meg reklám lehet, ami új embereket beránthat az ökoszisztémájukba. Kicsit feleslegesnek érzem én is, félre ne érts, de a corporate vezérek máshogy gondolkodnak. Az MS-nek is hulla felesleges mindenből sajátot reszelni (text editor, terminál, fájlkezelő, saját brandes böngésző), és mégis csinálják.

Én még a webadmin felületet is feleslegesnek érzem rajta, ilyen minimál virtualizált meg konténerizált, microszerveres rendszerekhez elég lenne a jó öreg SSH konzol.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)