Több mint hat hónapig működött egy Arm Cortex M0+ fotoszintézisből származó energiával

Címkék

Fenntartható, megfizethető és decentralizált elektromos energiaforrásokra van szükség az IoT eszközök hálózatának működtetéséhez. Egyetlen ilyen eszköz energiafogyasztása szerény, μW-tól mW-ig terjed, de az IoT eszközök száma már elérte a sok milliárdot, és 2035-re várhatóan ezermilliárdra fog növekedni, amihez hatalmas számú hordozható energiaforrásra lesz szükség. Az akkumulátorok nagyrészt drága és nem fenntartható anyagokra (pl. ritkaföldfém elemekre) támaszkodnak és a töltésük idővel lemerül. A meglévő energiagyűjtők (pl. napenergia, hőmérséklet, vibráció) hosszabb élettartamúak, de káros hatással lehetnek a környezetre (pl. veszélyes anyagokat használnak gyártásaik során). Itt egy olyan bio-fotovoltaikus energiagyűjtő rendszert írunk le, amely fotoszintetikus mikroorganizmusokat használ alumínium anódon és amely képes táplálni egy Arm Cortex M0+ mikroprocesszort, amely IoT területen széles körben használt mikroprocesszor. A javasolt energiagyűjtő több mint hat hónapig üzemeltette az Arm Cortex M0+-t otthoni környezetben, környezeti fény mellett. Méretében egy AA elemhez hasonlítható, általános, tartós, olcsó és nagyrészt újrahasznosítható anyagok felhasználásával készült.

Hozzászólások

Tehat, ha jol ertem, csinaltak egy aa meretu napelemet, ami teljesitmenyben sehol sincs a rendes napelemhez kepest, es hamarabb lemerul, mint egy sima AA elem? :/

(eredeti forras paywall mogott van)

Szvsz. nem érted jól. A lényeg, hogy __nem toxikus, és újrahasznosítható__ anyagokból csináltak egy napelemet.  Ha jól tudom a jelenlegi napelemek mérgező nehézfémekből készülnek (mintha lenne kivétel, de gondolom van valami költségtényező ami miatt a tőbbségre ez igaz).

Szerintem feluletesek az ismereteid.

Amire valoszinuleg gondolsz, az a vekonyreteg napelemek, pl. a CdTe. Ezek osszesen a globalis gyartas kb. 5℅-at teszik ki.

A maradek, amibol joreszt a naperomuvek es a tetore telepitett rendszerek epulnek valamilyen Si alapu panel. Ezekben van valamennyi olom, amit a forrasztasokban hasznalnak, mert hosszabbitja az elettartamot. Mar nem emlekszem pontosan, de egyszer kiszamoltam, hogy 10 000 darab koruli 400W-os panelben van annyi, mint egy atlagos auto indito akkumulatorban. Van meg az uvegben antimon, amit a fenyvisszavero kepessegenek csokkentese miatt tesznek bele. Ez kotott allapotban van, apro szemcsekre kell ledaralni az uveget, hogy jelentos mennyisegben ki tudjon szabadulni belole. Egyebkent az uveg ujrahasznosithato. Ujabban pedig boron helyett galliummal "dusitjak" a p tipusu felvezeto reteget. Ez korabban azert nem volt divat, mert az eljarast szabadalom vedte. Miutan ez lejart, egyre tobb gyarto all at ra, mert jelentosen lassitja a napfeny okozta oregedest -> kesobb kell a panelt kidobni. A szilicium resz kb. 0.1-0.2 szazalekat teszi ki.

Szoval osszefoglalva, en itt nem latom a koltseghatekonysag erdekeben okozott kornyezeti katasztrofat.

a lenyeg, hogy az alga naplemente utan is termel valamennyi energiat, ami egyik napelemre se igaz.

 

> (eredeti forras paywall mogott van)

https://hackaday.com/2022/05/14/running-arm-chips-on-algae-power/

https://www.cam.ac.uk/research/news/scientists-create-reliable-biologic…

 

Ezt hagyomanyosan 2 lehetseges modon oldod meg:

a) napelem + akksi

b) napelem, es ejszaka halott a cuccod. Ez nagyon korlatozott helyen jo csak.

 

Most tekintsunk el attol hogy mashogyan is lehet energiat befogni (szel, vizeromu, vezetekes aram).

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

"Fenntartható, megfizethető és decentralizált elektromos energiaforrásokra van szükség"  -  Jön a "nagy reset" és akkumulátornak kiváló megoldás a "humán erőforrás"-alapanyag. (A Matrix film energiaforrás-ötlete, már-már szükségszerűen egyre valószerűbbnek tűnik.)

az megvan, hogy az eredeti matrix koncepcioban az embereket az emberi agy miatt termesztettek volna a robotok es a matrix szimulacion keresztul oldattak volna meg veluk feladatokat?

 

Csak a studio tul bonyolultnak tartotta a koncepciot, es leredukaltatta egy duracell elemre.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Vannak arra számítások, hogy egy ember nagyságú élő organizmus, - persze megfelelő táplálás esetén, - óránként mennyi elektromos energiát képes előállítani, miközben, - gondolom, - felhasznál belőle? - Vagy mint a fizikai elektromos hálózatok esetén, a teljes megtermelt mennyiséget fel kell használnia a működtetéshez? - Itt még egy kérdés kínálkozik.., :) - van az emberi szervezetben elektromos tároló (akkumulátor-szerű,) "biokapacitás"? - Foglalkozik ezzel valamilyen tudományág?

Vannak, nem állít elő szignifikáns mennyiségű elektromos energiát. millivoltos nagyságrendű feszültségeket termel, ahol szüksége van, rá, de ezek nem megcsapolhatóak, de ha az lenne is, minek? Többet nem tudsz kivenni belőle, mint amit beletettél! (Arról nem is beszélve, hogy mint bárhol, itt is veszteséggel hasznosul, nem is kicsivel - nézz le reggel a budiba). Jobban jársz, ha elégeted azt, amivel táplálod...

Azt a reszet nem ertem, hogy minek hozza alga? Csak bonyolultabba es serulekenyebbe teszi az egeszet (fertozes/szennyezes miatt).

https://www.youtube.com/watch?v=i-T7tCMUDXU (8 perc korul emliti a villanyt, de a tobbi is erdekes, es anelkul nehezen ertheto)

A strange game. The only winning move is not to play. How about a nice game of chess?