AlmaLinux 8.6

Megjelent az egyik egyre népszerűbb CentOS helyettesítő disztribúció, az AlmaLinux 8.6-os kiadása. Részletek a bejelentésben és a kiadási megjegyzésekben.

Hozzászólások

3 nappal az eredeti Red Hat után, nem rossz teljesítmény!
A CentOS-nél régen ez hónapokat is jelentett.

Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

Nézzük az eddigieket:

A oracle linux 2006 óta adják ki, azóta szépen követi az RHEL-t, és adnak ki hozzá saját supportált UEK kernelt is, lehet mást is én csak UEK-et használtam. 

A CentOS talán kicsiti régebben 2002 ben indult. Aztán hol lassabban, hol gyorsabban követték az RHEL buildjeit. Majd 2014 környékén beszállt az RedHat sponsor ként. A RedHat -et megvette az IBM, majd láttuk mi lett az eddigi CentOS ből.

2 fő csapásirány alakult ki a CentOS után:

A Rocky Linux ot az az ember kreáltacsinálja aki a CentOS-t, aminek már láttuk a végét ... :D 

Az almalinuxot pedig CloudLinuxosok. Nekik már régebb óta van CentOS alapú linuxuk, igaz azt pénzért adják, most buildelnek egy ingyenest is, meglovagolva a CentOS bezuzását.

 

Fentiek alapján nekem az OL tűnik a legjobb választásnak.

Fedora 36, Thinkpad x280

Ne vedd magadra de valojaban nem vegeztel alapos munkat es hianyos a tudasod mind a Rocky Linux (https://rockylinux.org/organizational-structure/) mind pedig az Alma Linux (https://wiki.almalinux.org/Transparency.html) governance hattererol.

Ez tok normalis mivel gondolom nem kellett ennek utananezned. Kb en is ennyit tudtam roluk mint te mielott kikertek a velemenyem a projectnel, hogy mire csereljek a centos-t.

Az van, hogy bar a Rocky-s PBC-nel vannak szurke zonak a tovabbertekesitesnel (bar ok valtig allitjak, hogy ez a tokeletes model) addig ez megengedte nekik, hogy gyorsan vonjanak be penzt "sponsor-oktol" mint Google, AWS, Microsoft, VMware etc.

Ezzel szemben az Alma Linux mogott egy full non-profit fundation van (mint pl a Linux Fundation or CNCF). Nyilvan ehhez ido kell de ez a model teljesen fuggetlen (lesz) a cloudlinuxosoktol...

Az Oracle meg egy nagy, full profit tarsasag es azok kozul sem az etikusabbak koze tartozik. Velemenyem szerint (bar ennek en sem jartam utana) szukulo piaccal. Barmikor megallhatnak az OEL fejlesztessel es atternek Alma Linuxra :)

Ezért jó, ha van verseny, van alternatíva, mert ezek versengenek, és nem a babérokon ülnek, a user meg vár, hogy mikor foltoznak, mikor frissítenek. Én mindig is mondtam, hogy a CentOS rollingosítása jó húzás volt, mert sok embert eltereltek a régi verziókról, akinek meg mégis azok kellenek, az se járt rosszul, mert továbbra is megkapja ezt a hosszú támogatási időt, de egy sokkal kompetitívebb felállásban.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Szóval itt az alma a közösség lelke, nem pedig a gyümölcs. Barack Obama óta tudhatjuk ezt. :)

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Az Almát inkább a körtével, azaz a PearOS-sel vessük inkább össze. Míg az Apple be nem pereli mindkettőt. Aki meg még több gyümölcsre vágyik, annak ott a Raspbian meg a Bananian Linux.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Why is it called AlmaLinux?

Alma means soul in Spanish and other Latin languages. A vital part of Linux is the passionate, diverse developer community either helping support the work of Linux and other essential activities that advance Linux. This community is the soul of Linux, and Linux distribution users are indebted to the Linux community's efforts. We chose the name AlmaLinux in homage to the Linux community.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

  ID  Done    Have ETA      Up  Down Ratio Status    Name
   2  100%  1.92 GB Done     0.0   0.0  40.3 Idle     MX-21.1_x64.iso
   3  100%  2.06 GB Done     0.0   0.0  10.3 Idle     lmde-5-cinnamon-64bit.iso
   5  100%  1.28 GB Done     0.0   0.0  5.5 Idle     tails-amd64-5.0-img
   6  100%  13.56 GB Done    96.0   0.0  2.5 Seeding   AlmaLinux-8.6-x86_64
Sum:      18.82 GB       96.0   0.0

Na, majd várj, míg át nem állsz te is rollingra, azt fogod észrevenni, hogy nem seedelsz többé ilyen iso-kat. A rolling világában mindenki a netről frissít folyamatosan, csomagonként, nem telepít újra. Tényleg csak frissen telepítősök (pl. új gépen) használnak iso-t, de ahhoz is egy gyakran változó napi/heti/havi automatikus build iso-t húznak le, és azt is netinstallként használják, így nincs értelme megtartani, seedelni, mivel gyorsan elavul a rohanó verziók világában.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

míg át nem állsz te is rollingra

Odébb van az még. =) Anno felraktam a gépemre a Manjarót, hát egy vagy két hónapon belül jött egy kernelfrissítés, ami után sehogy sem tudtam sikeresen elindítani GRUBból. Megnéztem a Manjaro és Arch honlapját, hogy nincs-e valami olyan frissítés, amivel dolgozni kell, de semmi ilyet nem találtam. (Mert ugye az Arch-félék annyira atomstabilak, hogy frissítés előtt changelogot kell olvasgatni, hogy tudd, egyáltalán remélhetsz-e zökkenőmentes frissítést.) Gyorsan visszatértem Debian-/Ubuntu-vonalra. Ma ott tartok, hogy gyakran a Linux Mint (~Ubuntu LTS)is azzal idegesít,
hogy frissítget mindenféle függvénykönyvtárakat, aztán jelez a needrestart, hogy mindent is újra kellene indítani, hogy az új libeket használják.

Az iso-használat gyakorisága meg nálam független tőle, hogy "gördülő" (:P) terjesztésről van-e szó. Ha telepíteni kell, vagy VM-ben kipróbálok egy lemezképet, akkor kell a lemezkép. És bizony, visszaosztom őket, hogy éltessem a szabad szoftver szellemét. :D

Sose olvastam még Arch-on changelog-ot. GRUB az nálam nincs, be lehet nélküle is bootolni, főleg ha az ember kulturáltabb UEFI bootot használ. Azt végképp nem értem, hogy sok usernek ez a restart miért akkora ellensége, a mai gépek gyorsak, SSD-vel pár mp. a boot, nehogy már annyi ne férjen bele.

Manjaro egyre rosszabb. Helyette Arco-t ajánlom, aki ilyesmire vágyik, bár ez is egyre feleslegesebb, mióta az Archnak vagy installere. Félre ne érts, egyébként valóban vannak néha kisebb gikszerek, de minden disztrón, lásd a Manjaro nem bootol példádat, de az Ubuntun az LTS sem garancia semmire, ott is láttam már gépet nem bootolni, meg fekete képernyőzni. Archon pl. most nekem előjött egy nagyon kicsi probléma, a kikapcsológombot figyelmen kívül hagyja a rendszer (működik, mert a /dev/input/event2-ben látszik, hogy megnyomáskor érzékeli, de mintha nem lenne semmi rátriggerelve). Az is igaz, hogy nem is stable, hanem testing tárolókat használom és abban most a legfrissebb systemd-251rc3 eltörte ezt, nem egy nagy szám, addig belőttem a Super+F12-őt (azzal leáll, tehát nem ACPI probléma), ami ott van a bekapcsológombtól nem messze, használom azt, amíg meg nem javítom, vagy ki nem javítják (ez általában gyorsan megtörténik).

VM-be is netinstallt telepítek. Félre ne értsd, nekem is volt egy ilyen korszakom, mikor ilyen disztrós .iso-kat őrizgettem, meg seedelgettem vissza, meg vallásosan követtem és tartottam számon, hogy az új kiadás mikor jelenik meg ezekből, hányat kell még aludni addig. Sőt, még Windowson csináltam, hogy tartottam kézileg frissített driverpakkot, meg a nagyobb programok telepítőinek, service pakkoknak, .NET installereknek, stb. egy mappát, ahol ezek el voltak téve újratelepítés esetére, ezen ma már röhögök. Mióta a Windows is letölthető kulturáltan az MS oldaláról (Win7 volt az utolsó, amit nem lehetett, vagyis OEM-ként nem lehetett), így már azt se őrizgetném még a windowsos gépekhez, VM-ekhez sem. Sőt, világosan emlékszem, hogy 15+ éve még ilyen Norton Ghost image-eket, meg bootolható mentőrendszereket állítottam össze magamnak, ha a telepítés összebarmolódna, aztán ezt váltotta a Hirens, de aztán rájöttem, hogy azt is felesleges kéznél tartani, meg CD-re kiírni, mert az ingyenes Linux disztróknak addigra mindnek lett kulturáltan használható Live módja, amin minden működött (hang, net, stb.), és simán egy pendrive-ra is ki lehetett nyomni (azóta ezt is váltotta egy külső SSD), addigra már több gépem is volt erre. Változnak az idők és a szokások.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Feldobtam itthoni gépre, adok neki egy esélyt. Igazából csak egy böngésző kell rá, az meg van mindenre.

robyboy

Mindeközben a Rocky Linux 8.6 buildelése még mindig nincs kész. Legalábbis, a bejelentés hiánya ezt sejteti.

trey @ gépház

A Scientific Linux vs CentOS érában talán a 7es verzió bevezetésénél volt, hogy a Scientific Linux 7 lényegesen korábban készült el, mint a CentOS 7, aki éppen az új build rendszerét rakta össze, mindenki füttyentett egyet, hogy ejha, SL rulez. Az SL manapság egy a sok SIG közül, ha még él egyáltalán, a CentOS-t meg megvette a RH (majd IBM) és tökön szúrással átadta (részben) a helyét a többieknek. Szóval ennyit jelent egy ilyen hír kinél mikor van a release...

"I'd rather be hated for who I am, than loved for who I am not."

Tudtommal az SL megszűnt már. A CentOS meg nem veszett el, csak átalakult, és helyette lettek klónjai. Igazából mindegy, mert ha már valaki RH-os ökoszisztémát akar, akkor azt megkapja bármelyik ebbe az ágba tartozó disztrótól, teljesen mindegy lesz, hogy melyiket teszi fel, ha power user, úgyis a saját igénye szerint alakítja a rendszert, és eléri nagyjából az azonos tartalmú tárolókat. Persze fizetős, meg nagy corporate disztrót én nem használnék, elvből, meg abból a veszélyből, hogy fizetőssé tehetik bármikor, de a közösségi változatokból kb. mindegy mi. Ki mit szokott meg, meg milyen gyakran akar frissíteni.

Igazából ez általánosabb szinten is igaz, hogy a disztrók 99%-a elég hasonló, ugyanaz a GNU, GRUB, systemd, Gnome (vagy valami másik mainstream DE), aki power user, az megtanultam magának a rendszerét felépíteni, és bármelyik disztrót be tudja konfigurálni ugyanolyanra (témát, defaultokat átlövi magának, szükséges csomagjait, szoftvereket felrakja), onnantól meg csak a kiadási-frissítési modell (kiadás alapú vagy rolling), csomagkezelő és annak szintaxisa, meg a tárolókban elérhető szoftverek változnak csak némileg. Ezért felesleges ezt disztróhoz meg kiadáshoz vallási dogmatikával ragaszkodni. Különösen igaz ez az egy tucat RHEL, Ubuntu, Debian-alapúakra,  de lassan már az Arch is ilyen, hogy kezd túl sok felesleges klónja lenni.

Tényleg nagyon kevés az a disztró, aminek van valami különlegessége, pl. NixOS, Guix, Kiss, Gentoo, Artix, Fedora Silverblue, Hot Dog Linux, stb. ami gyökeresen megkülönbözteti a többi átlagosabb klóndisztrótól. Esetleg még talán a systemd nélküliek, meg azok a disztrók lehetnek különlegesen valamilyen szinten, amelyek saját ökoszsisztémát, DE-t, stb. adnak hozzá, pl. MX, Elementary, Solus, Mint, Clear Linux, esetleg Arch, stb..

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)