!!HÁBORÚ!! #3

Fórumok

A háború még sajnos nem ért véget, de a türelmem a betöltési idő miatt elfogyott, szóval új topikot nyitok.

Hozzászólások

Szerkesztve: 2022. 05. 10., k – 18:28

naponta friss felvételek borzalmas angolsággal kommentálva: intel slava z (telegram://intelslava)

Szerkesztve: 2022. 05. 10., k – 21:15

A magyar kisebbségi jogokról:

- az országban 400.000 német él

- a szomszéd város német többségű

- adakozásból építettek egy templomot

- a templomban kizárólag magyar feliratok vannak

Kérdezem a papot, hogy miért? Keresztények vagyunk, kit zavar, ha a németek németül beszélnek és írnak, akár kétnyelvű is lehetne, nem?

Annyit mondott, hogy a második világháború és a kitelepítések óta a helyi németek meggondolják, hogy hol és mikor használják a nyelvüket.

A történelmi félelem nagyon erős.

A másik szálat ha megfigyeled, arról vitatkoznak, hogy az Ukránok helyesen jártak-e el, hogy kizárólag alsóban tanulhatnak a gyermeket az anyanyelvükön.

Meg arról is, hogy Magyarországon sem jobb a helyzet.

 

Magyarországon jobb a helyzet, de a németeknél van visszafogottság a világháború óta.

A téma a háború. Ennek a háborúnak több orosz belpolitikai oka van, illetve az orosz érdekszféra védelme. Teljesen jogtalan, más részről provokálatlan akció. Ezt elég könnyű belátni, elfogadni nehezebb, hisz mindenki a saját kis buborékjából próbálja az egészet nézni és a belpolitika erre (is) rátelepedett.

Miért van az, hogy mégis nemzetiségi kérdést kevernek ide? Azért mert minden háborút meg kell indokolni (mindenkinek máshogy). Vannak olyan kisebbségek a legtöbb országban akikkel a társadalom nagyobb része nehezen jön ki. Ez vagy a kulturális különbségek, vagy az értékrend, vagy a múltbéli sérelmek miatt történik. Minél nagyobb a kisebbség aránya, a konfliktus annál erősebb. Azt hiszem mindenki képes lehet megérteni a fórum közösségéből, hogy ilyenkor egy "nemzetiségek jogainak védelme" háborút (aka különleges hadművelet) indítani kívülről nem kedvez az adott kisebbségnek. Nincs olyan ország ahol ne lennének kisebbségek.

Megélni a saját nemzetiségi tudatodat nem szükséges, hogy megafonnal hirdesd a különbségeket. Az, hogy van lehetőség nemzetiségi nyelvű képzésre szerintem sokad rangú kérdés. Ha kikerülsz a közösségedből így is úgy is a többség nyelvét kell értened és beszélned, mégpedig választékosan. Emellett többlet értéket fog képviselni, ha te tudsz még egy nyelvet (akár jobban). Ennek tanítása történhet otthon, az iskolában fakultatívan, stb. 

Ez az egyik hamis érv amivel ezt a háborút "igazolni" akarják. Hazánkban ez úgy néz ki, hogy ahogy a politika polarizált, ebben is polarizálódik a vélemény. 

A nemzetiségi kérdés ott dől el, hogy van e ellentét és mekkora a nemzetiség népessége. Ha valami senkit nem zavar/érdekel azt nem kell "védeni", mert senki nem akarja "elvenni". Ez a német nyelv érzékenység (főleg magyarázata ami visszautal 50-70+ évvel ezelőttre kicsit erőltetett és sántít)

A kisebbségi kérdés közrejátszott a háború kirobbanásában.

Más kisebbségeknek parlamentje van (katalán, skót,...), az oroszok meg a saját nyelvükön sem beszélhettek.

Úgy gondolták, megoldják alternatív eszközökkel a problémát.

 

Kazahsztánt miért nem támadja meg Putyin? Mert nincs kisebbségellenes magatartásuk, pedig ott is elég sok orosz van.

Ez most komoly? Leírod a véleményed. Ez még OK is lenne. Megfér.  Az is igaz azonban hogy totálisan figyelmen kívül hagyja amit írtam, így alkalmatlan bármiféle vitára. A baj igazából utána jön mikor felhozod a példát: Kazahsztán. Legalább annyit tegyél meg mielőtt leírod, hogy tudod mi történik Kazahsztánban.  

Ezeket az "érveket" soroljuk a vélemény kategóriába jó? Még mindig nem fogod, hogy arról írtam, hogy azt nem kell védeni amit senkit nem érdekel/zavar.  Valótlan példákkal és belső politikai támogatással (látszatával) indokolsz egy háborút egy olyan téma mentén ami nem indoka hanem hamis magyarázata az inváziónak. Az volt a kérdésem mi köze a kisebbségi kérdésnek általában a háborúhoz és specifikusan annak amit fent írtál a  magyarországi kisebbségekről. Holott az első válaszomban kifejtettem, egy külső támadás az ami az ott lévő kisebbségnek a legrosszabbat tehet. 

Meghallgattál már oroszokat? Mi a véleményük Zelenszkijről?

 

Feltűnt, hogy az Ilovajszki állomáson a kétnyelvű feliratokból leverték az ukránt?

Feltűnt, hogy kidobják az ukrán zászlót a kukába és oroszt raknak helyette?

Feltűnt, hogy leverik az ukrán szigonyos címereket és már el is készült sok helyen Novorussia címere?

Feltűnt, hogy az ukrán helységnévtáblákat oroszra cserélik?

Feltűnt, hogy hrivnya helyett rubelben fizetnek a megszállt területeken és orosz személyi igazolványt osztanak?

 

Szerinted mi a tökömről szól a történet, ha nem a nemzetiségi konfliktusról?

Ja, Putyin unatkozik és hadat üzent Ukrajnának. Holnap Mongóliát fogja megszállni, ez nála már csak ilyen mánia. Rohadtul nem érdekli, hogy van-e orosz kisebbség, vagy nincs.

 

Tök véletlen, hogy Ukrajna déli részén, Dél-Oszétiában orosz többség volt.  Meg a Transznyisztriai konfliktus sem az orosz kisebbségről szólt, teljesen véletlen, hogy oroszok élnek arrafelé.

Rohadt nincs köze egyik háborúnak sem az orosz kisebbséghez, ha eszkimók élnének ott, őket is leigázná Putyin. Gratulálok eme bölcsességhez.

szerintem Putyin jól képzett és tehetséges politikus (melynek egyik fő jellemzője: ügyes manipulátor)

 - meglevő és nagyon is létező problémára épít, ami kapcsán a keletkező feszültséget az általa megadott irányba kifuttatva próbálja levezetni: így (ki)hasznosítva saját céljai elérésére

 - segítségére van törekvéseiben ill. a manipulálandó népesség meggyőzésében a létező probléma (és hozzá kapcsolódó meg nem nevezett továbbiak) lekicsinylése, eltagadása az ukránok és az őket támogatók csoportjának többsége részéről

**

-Szerintem- azért most indított háborút mert úgy mérte fel/tájékoztatták per pillanat olyan a helyzete, hogy -még- megteheti: ahogy telik az idő szűkültek volna amúgy is a lehetőségei.

Tényleg a fórum motor miért nem tud normálisan nagyobb témákat kezelni? Néhány száz hozzászólás után iszonyat belassul. Vicc hogy mindig új topicot kell nyitogatni.

Ukrajna kérdése érdekes. Maga az ország szart sem ér sem katonailag sem gazdaságilag.

NATO nélkül az oroszok egy héten belül végigmennének rajta.

 

Jelenleg Oroszország proxy háborút folytat a NATO-val, az ukránok pedig ebben az ágyútöltelékek.

Oroszország gazdasági teljesítménye nem összemérhető a NATO országokkal, tehát pénzük jóval kevesebb van háborúra, mint az ukránoknak.

Mindenképp kérdéses, hogy a NATO képes-e annyi fegyvert eljuttatni az ukrán ágyútöltelékeknek, hogy legyőzzék az oroszokat.

Kína szerepe kérdéses, mert Kína az elhúzódó háborúban érdekelt, hogy az oroszok és a NATO legyalulja egymást, mielőtt megszállják Tajvant.

 

Amennyiben nincs más kiút és a NATO-nak sikerül úgy felfegyverezni Ukrajnát, hogy elérjék az orosz határt, akkor megkaphatják az atombombát.

 

Ennek persze szerintem kicsi a valószínűsége:

- az USA-ban a lakosság 43% szerint szarni kellene Ukrajnára, 41% tartja fontosnak Ukrajna megvédését. Kérdés, hogy meddig önti az USA a pénzt az ukránoknak?

- az EU esetén szintén előjöhet a probléma, hogy elegük lesz az embargóból és szarni fognak az egészre.

- további probléma lehet, ha az oroszok szétlövik az infrastruktúrát, ami lehetetlenné teszi a fegyverszállításokat

- kérdés, hogy ha a saras időszak elmúlik Ukrajnában (március-június), nekiindulnak-e úgy rendesen az oroszok? A II. világháborúban sem sok dolog történt a saras időszakban.

Harkiv hivatalosan elesett, újra a "nácik" kezén van.

Látható, hogy az oroszok kissé belassultak. Megpróbálják a területeket, amire szükségük van megszerezni és utána beállnak védekező pozícióba.

Gondolom természetes határokat is keresnek. Mindig a támadónak nehezebb.

 

Letettek Harkov megszállásáról, mert nem jutottak egy tapodtat sem előre. Donbass felszabadítása sem lesz egyszerű. Olyan védelmi vonal húzódik ott, amit nehéz lesz átütni.

A háború első hetében sem jutottak át a Donbass-i vonalon. Azt mondják olyan erődítményrendszer van ott, mint ami Észak és Dél-Korea között van.

 

Popászna elfoglalása 2.5 hónapig tartott. Ez a legerősebb területe Ukrajnának.

a hohol vitézeknek megtiltotta a parancsnokság, hogy nyilvánosan kritizálják a következők minőségét: ameriaki m-113 apc-k, javelin at-rendszerek, brit aa-rendszerek, csek dana tarackok

Na de mit szólnak ehhez a témához a hup ukrajnai olvasói? (Kárpátalján, vagy azon kívül) :) (csak vannak páran, meg gondolom jobban látják a dolgokat, mint mi...)

“Any book worth banning is a book worth reading.”

Egy ukrán kollégám van. Ő már csak látogatóba járt haza a szülőkhöz, akik márciusban kiköltöztek Németországba. Most unokázhatnak egész nap. Egyszer próbáltam megtudni a véleményét, amit az Putyin-Orbán haverságra tekintettel, inkább nem fejtett ki. Csak annyit mondott, hogy inkább a Nyugat mint a ruszkik. Aki meg mást állít, nézze meg milyen a ruszkik uralma alatt élni...

személy szerint nem, de van egy ismerősöm aki mindenfele szervez utakat: és mielőtt ügyfeleknek megnyitja értelemszerűen páran lejárják személyesen. Legutóbb azzal jöttek vissza, hogy katasztrófatúrizmust lehetne max folytatni; az meg van így is több mint elég, pár év még kell hozzá, hogy jóérzésű ember túristáskodni a környékre menjen.

Szerkesztve: 2022. 05. 17., k – 00:02

Úgy tűnik bevált Putyin tűzijátéka. Legalább 300 katona adta fel magát el az Azovstalban.

Nem tudom, hogy fake-e a videó, de ha igaz, akkor én is fehérzászlóznék ezerrel.

Durva látni is, ahogy hullik az égből az "áldás":

https://youtu.be/d9cUMH3hVPo?t=21

 

Magyar cikk:

https://168.hu/kulfold/video-foszforbombakkal-szorjak-az-oroszok-azovsz…

A cikkbe ágyazott agytágító videóból kiderül, hogy a foszforos cucc alapvető tulajdonsága a füstölés. A mariupoli felvételen szelektíven keletkezik füst. Logikus tehát a cikk címe: "Videó: foszforbombákkal szórják az oroszok Azovsztált".

A videó az ostromlott Mariupolban készült, ahol az ukrán ellenállás még megmaradt erői továbbra is kitartanak az Azovsztal acélgyár bunkereiben. A felvétel szerint rakétaeső zúdult az óriási üzem területére, miközben még mindig tart a bent rekedt civilek evakuálása. Egyelőre független források nem erősítették meg, hogy  valóban foszforbombát vetettek volna be.

Emlékeim szerint az azovosok a hó eleji civil-evakuálás után azt mondták, hogy nincs lent több civil, szóval nem tudom, hogyan tarthat az evakuálásuk, hiszen a cikkben szereplő videó (pontosabban a foszforosnak mondott rész) elvileg vasárnapi. A töltetek a cikkhez mellékelt információs videó információi alapján nem foszforosak. Érdekes.

:)

Nem véletlenül vonult ki az orosz hadsereg Harkov környékéről. Elhúzódó háborúra állnak át.

A harcok intenzitása csökken, elsősorban tűzérséggel harcolnak, lásd Azovstal. Az utcai harcokat minimalizálják.

 

Ukrajnában a lakosságnak már nincs üzemanyag. A harckocsikba gondolom még jut. Kérdés, hogy meddig.

Ha elfogy az üzemanyag, mit fognak az oroszok csinálni?

 

https://index.hu/kulfold/2022/05/17/elfogytak-az-ukran-uzemanyag-tartal…

a szám jelenleg 959, ebből ~80 sebesült

 

kevesen gondolnak barátsággal az ukrán vezetésre és sleppjére, többen megígérték pl arestovychnak, hogy ha egyszer majd talán élve hazajutnak, péppéverik

 

upd: 1800+ van kint, néhány száz élő még lent

Én elképzelhetőnek tartom, hogy lent is maradnak és védik a katakombarendszert. Pláne ha titkos dolgok is folytak ott.

 

Valószínűleg 100 ember is képes komoly védelmet nyújtani, viszont nem kell 1800 főt élelmezni. Elengedték a felesleget, a maradék meg idétlen időkig kitarthat.

Ez egy sejtés, ami akár igaz is lehet. Miért védett 2000 katona egy szarrá lőtt acélgyárat? Miben reménykedtek? Miért nem adták fel magukat azonnal? Miért nem jött ki mindenki még most sem?

 

Ahogy fogy az élelem, úgy engedik el az embereket. Először a civileket, utána a katonák egy részét, hogy ne zabáljanak.

 

Láthatóan nem egy dohos pincét védenek.

 

https://southfront.org/a-secret-nato-bioweapon-laboratory-in-the-underg…

"Ez egy sejtés, ami akár igaz is lehet."

Hát ez egy elég lófasz érv :) A régi szép időkben, az ilyen mondatokba legalább egy alibista "szerintem"-et be szoktak tolni az emberek... az se ér sokat, de legalább próbálkozott...

“Any book worth banning is a book worth reading.”

Zelenszkij szerint jövőre az Eurovíziót Mariupolban fogják tartani.

Szerintem az én konteóm hihetőbb, mint Zelenszkijé.

Nálam nagyobb konteósok is előfordulnak Ukrajnában.

 

https://magyarnemzet.hu/kulfold/2022/05/zelenszkij-mariupolban-rendezne…

Csütörtökön késő este Szvjatoszlav Palamar, az üzemet védő Azov ezred helyettes vezetője egy 18 másodperces videót tett közzé, amelyben azt mondta, hogy ő és más parancsnokok még mindig bent vannak. Egy bizonyos művelet folyik, amelynek részleteit nem fogom nyilvánosságra hozni

– mondta.

 

https://index.hu/kulfold/2022/05/20/haboru-oroszorszag-ukrajna-vlagyimi…

 

Tudjuk, éppen felmosnak, CIF-fel vakargatják a padlót, hogy amikor az oroszok megérkeznek, láthassák, hogy mennyire rendes emberek ezek az ukránok. Még ki is takarítanak maguk után,

úgy mennek el.

ebben én nem hiszek

8 évig ment a kolomoyskyi-féle azog-larping, hogy mi vagyunk a legkeményebb hohol viztézek, muszkavért fogunk inni mindjárt, aztán amikor bejött a muszka a városba, lementek a föld alá "védeni mariupolt", mert az már melegebb helyzet, mint terrorizálni/ágyuzni az orosz kisebbséget

Szerkesztve: 2022. 05. 17., k – 17:31

Egy kis szanalmas.hu:

A litván külügyminiszer szerint Ukrajnának el kellene zárnia a Magyarország felé tartó gázvezetéket, hogy elfogadjuk az uniós szankciós csomagot.

https://oroszhirek.hu/borrell-nincs-megegyezes-az-ujabb-oroszellenes-sz…

 

Maximálisan beleillene az eddigi szankciós csomagokba a litván javaslat.

 

Ukrajnából ugye már nem veszünk orosz gázt és úgy tűnik, ezután sem fogunk. Ahogy tranzit díjat sem fogunk nekik fizetni.

Ukrajnán kívül szankcionálnának valakit a magyar gázcsap elzárásával?

Ilyen emberek keménykednének az Unióban, aztán meg csodálkoznak, amikor kétpofára röhög rajtuk mindenki.

Arról van szó, hogy akik döntéshozatali helyzetben vannak, olyan hülyék, mint a seggem.

 

Azzal indokolja Gabrielius Landsbergis litván külügyminiszter a javaslatát, hogy:

“HA LEÁLLÍTJÁK A SZÁLLÍTÁST, A PROBLÉMA MEGOLDÓDIK”

 

Nincs képben azzal, hogy a gáz Magyarország felé Szerbián át jön. Ilyen emberek szavazzák meg az Uniós szankciós csomagokat.

Putyin meg ül és röhög. Aztán eladja az olajat és gázt dupla áron, komplett idióta barmok.

Arról van szó, hogy akik döntéshozatali helyzetben vannak, olyan hülyék, mint a seggem.

Tipikus lúzerség, hogy fel sem merül benned az, hogy esetleg neked nincs igazad, és nem az a hülye akinek más a véleménye. Minden nyomorult saját kudarcaiért mást hibáztat, pl. a főnökét, vagy a litván külügyminisztert.

Gáz nélkül lehet élni, igaz nem túl kényelmesen, de meg lehet szokni. Orosz golyóval a puha testedben annál nehézkesebb. És azokat a golyókat most te veszed meg a ruszkiknak, míg földgázzal nehezen nyernének csatákat!

A ruszkik rendelkeznek a világ atomtölteinek 45%-val, és azzal fenygetnek 10s alatt használni tudják. Te meg azért aggódsz, hogy drága lesz a gáz. Minek is parázol?

Ajánlom figyelmedbe. Ukrajna jelentős (30+% körüli) gáz importra szorul: papíron nem, de a molekula számrazását tekintve elsősorban orosz importból származó gázt.

https://en.wikipedia.org/wiki/Natural_gas_in_Ukraine#:~:text=According%…). 

https://www.politico.eu/article/ukraine-fires-a-warning-shot-in-russia-…

Inkább kimaradunk a buliból és az olcsóbb gázt vesszük.

Ugye nem gondolod hogy ki tudsz maradni a buliból!? Ez olyan Beszaró Janó szomszéd szindróma: amikor megjelenik az utcába 3-4 lóvári legény, mindenki behúzódik a lemezkerités mögötti területére, és azon imátkozik, hogy nehogy valakinek eszébe jusson, pont hozzá beugrani. Persze minden házon végigmennek, és kirámolják, de te abban bízol, hogy most talán hozzád nem...

Ha villan az atom, nem fog megállni Záhonynál!

jelezhetnéd valahogy a kommentek elején, hogy éppen melyik babut beszélteted:

amelyik szerint a kozákhitler nato országokat akar bekebelezni

vagy amelyik szerint ezeket inkább szétatomozza

vagy amelyik szerint a muszkák üzemanyag nélküli papírtankokat tolnak valahol az ukrán határon

> Ez olyan Beszaró Janó szomszéd szindróma

 

Nem, bátran kijelentjük Európának, hogy Ukrajna velünk szemben végig ellenséges magatartást tanúsított, ezért tőlünk ne várjanak tőlünk semmilyen segítséget.

Beszaró Janó a többi NATO ország, akinek a szankciók tönkrevágják a gazdaságukat és ők ezt csendben végignézik.

Az ukránok komplett hülyék, nem bátrak. Minél jobban pattognak, annál kisebb az országuk.

 

Zelenszkij azzal vádolja Macront, hogy engedményeket tenne Oroszországnak:

https://www.portfolio.hu/global/20220515/zelenszkij-azzal-vadolja-macro…

 

Ki a fene ez a Zelenszkij, hogy kiosztja Macront? Teljesen úgy viselkedik, mintha ő lenne az Unió feje, pedig csak egy lepukkant 3. világbeli ország miniszterelnökéről beszélünk.

"Minél jobban pattognak, annál kisebb az országuk."

Elleneben ha megadnák magukat, akkor rögtön eltünne (és szépen lassan az ukránok is), úgyhogy közben az oroszok sem gyengülnének, cserébe viszont látnák hogy a területfoglalgatós játékuk működik.

Ez úgy kb Putyinnak lenne jó. 

“Any book worth banning is a book worth reading.”

Durva, biztonsági garanciákat akar Ukrajna. 

Na, nézd meg, mikortól lehetett tudni, hogy Oroszország támadni fog. (úgy igazából 2014-től, de ha a mostani konkrét háborút nézzük, akkor se feb. 24. jött a meglepetés). Mikor is kezdett erre a támadásra készülődni Putyin? 23.-án? :)

(lazán kapcsolódik : https://hup.hu/comment/2740574 , nem öregedett túl jól ott pár hozzászólás :) )

 

“Any book worth banning is a book worth reading.”

> Ez olyan Beszaró Janó szomszéd szindróma

"Shaming language", olyankor szokás alkalmazni, amikor valami önveszélyes dologra próbálnak rábírni egy másik embert. Tisztességes vitában előnyökről, hátrányokról, érdekekről beszélünk, nem pedig sértegetjük a másikat abban a reményben hogy begőzöl.

Gáz nélkül lehet élni, igaz nem túl kényelmesen, de meg lehet szokni. Orosz golyóval a puha testedben annál nehézkesebb.

Nekem úgy tűnik, a valóság hosszú ideje pont az ellenkezője annak, amit írtál, vagyis hogy jön orosz gáz, és nem jön orosz golyó. Szerencsére folyamatosan a nyakunkon az amcsi bakancs talpa, így nem lehet okunk panaszra.

:)

"Gáz nélkül lehet élni, igaz nem túl kényelmesen, de meg lehet szokni. Orosz golyóval a puha testedben annál nehézkesebb. És azokat a golyókat most te veszed meg a ruszkiknak, míg földgázzal nehezen nyernének csatákat!"

Az oroszok már nem adnak gázt a lengyeleknek és a bolgároknak. Az oroszok leállították a jamal gázvezetéket, mert Putyin is elkezdett szankciózni: a lengyel gázcéget és a német volt gázprom cégeket.

Ha valóban az lenne amit írsz, hogy az orosz gázból vesszik a golyókat az oroszok, akkor miért lett saját maga ellensége Putyin, hogy szankciózni kezdett és csökkentette a gázexportját?

A híreket olvasva, hogy milyen remekül működnek a szankciók:

- az oroszok energia hordozókból duplázták a bevételüket
- a rubel árfolyama erősebb lett, mint a háború indítása előtt
- az orosz nemzeti bank a szankciók bevezetése után emelt kamaton már csökkentett
- masszív kereskedelmi többlete lett az oroszoknak
- ázsia felé növekedett export/import
- a gázprom féle rubel átváltás nem sérti a szankciókat
 

A szankciók milyen remekül fognak működni: az orosz olajexport 20% vezetékes, 80% tanker hajókkal történik. A gázból származó bevételük csak egynegyed, háromnegyed olajból származik. Az orosz olajra kivetetett EU-s szankciók hatására 185 USD/hordóra emelkedő világpiaci árat várnak az elemzők.

Ha a gázból és olajból nem venne az EU semmit, akkor bár buknák a gázbevétel nagy részét, viszont az olajon a nyereségük (még akkor is ha olcsóbban adják mint $185) kompenzálná ezt, ha másnak el tudják adni. A hírek szerint kína és india növelte az orosz olaj importját.

Arról nincs hír, hogy kína és india csatlakozna az EU szankciókhoz, de arról sem, hogy olajkitermelők (pl.: OPEC) növelné termelését, hogy a világpiacról eltüntetni szándékozott orosz olaj helyett vásárolhatnának tőlük.

"Te meg azért aggódsz, hogy drága lesz a gáz. Minek is parázol?" --- "míg földgázzal nehezen nyernének csatákat!" 

Naivitás.., a földgázért pillanatok alatt más is fizet, lazán, akár direkt a fegyvergyártáshoz szükséges eszközökkel is. De még a nyugat is orosz gázt vesz, legföljebb közvetve, egyszerűen azért, mert nincsen máshol elegendő mennyiség kiszolgálni a nyugati igényeket. (Még ő is, persze ezt nem veri Amerika nagydobra.)

Itt Te parázol, és gondolod azt, - a nagyon "okos", uniós szájkaratét átvéve, - hogy értelmetlen szankciókkal, meg olaj, gáz "nem vásárlással", + fegyverszállításokkal meg lehet állítani az oroszokat. - Hát nem! - (Éppen pont az atom miatt nem jó módszer.)

- Tűzet nem lehet olajjal oltani! (A globális világfelfogás ott nem működik, ahol az alapok sincsenek meg. És Ázsia ezen része mentes ettől.)

Fel kéne már fogni végre! A keleti népek, az oroszok másként gondolkodnak. Már az ukrán "testvérnép" elmúlt 3 hónapban tanúsított viselkedéséből is lejöhetne ez a "valami". (Mert az orosz kb. ugyanaz..,) - Minél jobban beszorítják őket, annál inkább harcolni fognak és a végén aratni fog, - akár Európában is mindenütt(!) - a halál.

Most még csak lokálisan teszi, és még egyáltalán nincsenek az oroszok beszorítva!

Más videók is vannak. Ha nézed a bucsai mészárlás felvételeit, van ott rajta egy biciklis holttest.

Ez a holttest előbb keletkezett, mint a többi, van róla videó és az oroszok titkosítatlan beszélgetését is rögzítették.

 

A videón látszik, ahogy tolta a biciklijét, az orosz harckocsizó észlelte és jelentette, hogy agyonlőtte. Erről van videófelvétel.

 

Mindenféle katonai tapasztalatok nélkül odaküldtek harckocsizókat, akik egymás után haltak meg, Zelenszkij közben Molotov koktélokra biztatott, kiosztott egy csomó gépfegyvert.

A katonáknak fogalmuk sem volt, hogy ki a civil és ki nem az.

A kiskatona ellenséges területen ül a harckocsiban, megjelenik előtte egy nyugdíjaskorú biciklista, nem tudja hová tenni és megöli. Fegyver nem volt nála, semmit sem csinált, csak tolta a biciklit.

"Az orosz miniszterelnök-helyettes hozzátette, hogy kétségkívül a légvédelmi rendszerek területén Oroszország a legfejlettebb ország, így az ő termékeik iránt van a legnagyobb kereslet a világpiacon."

Ez egyébként egy érdekes aspektus, hogy vajon igaz-e? Valóban az övéké a legfejlettebb rendszer? Olyat mindenesetre hallottam - meg nem erősített forrásokból - hogy az oroszok valóban uralják a légteret Ukrajnában.

 

A műhold ellenes lézer-fegyverekre visszatérve: mi volna egy ilyen műhold háborúnak a forgatókönyve szerintetek? Gondolom a megfigyelő, kommunikációs és navigációs (GPS, stb) műholdakat szedegetnék le vele. Ha valóban tönkre tudnák ezeket tenni az oroszok, akkor mi maradna működőképes a NATO rendszereiből? Képes lenne a NATO vagy az USA kizárólag földi kommunikációs hálózatokra építve a Föld másik felén katonai hadműveletekre? (Gondoljunk például Taiwanra, aminek ez esetleges kínai inváziójáról is beszélnek sok helyen.)

Például a légvédelmi rendszerek építenek a műholdakra?

Képes volna a NATO visszavágni, és hasonlóan elintézni az orosz műholdakat?

 

Az atomrakéták célba tudnának érni műholdas navigáció nélkül, ha arra kerülne sor, hogy azokat is bevetnék?

 

Nagyon érdekes kérdések ezek.

Nagyon érdekes kérdések ezek.

Főleg, hogy az oroszoknak az is kihívás, hogy a határuktól 500 km-re húzódó frontra stabil utánpótlást biztosítsanak. Az oroszok sikeresen leírták magukat hagyományos haderő szempontjából. Az atom arzenál miatt tényezők, mondjuk az is több mint elég egy kretén kezében... 

Szerk: most nézem a térképeken, 100-500 km közötti távolságra  van a front az orosz határtól... Még jobb teljesítmény!

Bezzeg a nyugati polgárok a magukénak érzik, hiszen még arra az lemondásra is képesek, hogy mosás helyett szellőztessék a ruháikat. És követelik, hogy a vezetőik giga hiteleket vegyenek fel, amit majd nekik kell fizetniük, egy olyan ország támogatására, akikhez amúgy semmi közük.

Loszart fogadsz te el, nem ellenvelemenyt. :)

Az a propaganda amit te akent definialsz. Az, hogy barmi, ami szerinted nem az, propaganda lenne, az senkinek eszebe se jusson.

A gond csak ott kezdodik, hogy a tarsadalom 90%-a pont ugyanigy gondolkodik propaganda vs nempropaganda temakorben, ahogy te.

Neked is feltűnt hogy a cseh hatóságok eljárása elfogadhatatlanul rasszista,  a legsötétebb náci időket idézi, kollektíven megbélyegzi a roma közösséget?

Ha Magyarországon valamelyik nem PC  oldal közli egy  bűnöző származását, a hvg fórumon örjöngsz a felháborító rasszizmus miatt, itt miért támogatod?

Valamit megint benéztél :)

Belinkelt egy cikket minden kommentár nélkül arról, hogy mi történik Csehországban az oda menekült magyar állampolgárokkal.

A többi csak a fejedben történt meg. (bár az érdekelne, hogy a hvg fórum honnan jött, nincs kedved leírni? (tekintve hogy eddig azt se tudtam, hogy olyan van :))

“Any book worth banning is a book worth reading.”

Láthatólag diszlexiás vagy, ezért beidézem a cikk pár mondatát, hogy megérthesd az  elfogadhatatlan, masszívan rasszista eljárást.

"Csehország szigorít az ukrajnai menekültek befogadásának szabályain, hogy kiszűrjék az esetleges visszaéléseket"

"Prágában a vasúti főpályaudvaron hetek óta nehéz körülmények között továbbra is több száz ukrán menekült, részben magyar útlevéllel is rendelkező kárpátaljai roma vesztegel."

Tehát a rasszista cseh hatóságok etnikai alapon tesznek különbséget emberek csoportjai között, akik menekültek, ami sérti az összes létező emberjogi szerződést.

Eközben a TASZ felháborodik, ha egy bűnöző etnikai hovatartozását közli valamelyik magyar média. Pedig a prágai pályaudvaron nem is bűnözők vannak. Jogvédők, EU, segíts!

Csak megjátszod az értetlent, nem vagy te annyira buta hogy ne vedd észre a kettős mércét.

A cikkeik alatti diszkusz komment lehetőségre gondoltam. Persze csak ott, ahol nem tiltják le, természetesen a demokrácia és szólásszabadság jegyében.

Amúgy sokan írták máshol, hogy már akkora ott a cenzúra, hogy minden kommentet törölnek, ami nem 150%-ban az ő narratívájukat tolja.

Ennél tutibb üzlet nincs, kiprovokálsz egy háborút másoknál és eladod nekik a fegyvereid...

Egyébként a nyugat mikor adott bármit ingyen bárkinek, csak úgy jó szándékból? A profit istene nem engedi.

Senkinek nincs köze világod belsejéhez, neked sincs közöd mások életéhez, csak az Irgalom útján van közöd, Istenektől rendelt kötelességed.

Az hagyjan. Azt akarjak, hogy az EU tagallamok hitelbol segitsek a tovabbi ukran fegyverkezest. Ezenfelul hitel lenne a 75%-a az orosz olaj miatt kieso penzeket potlo tamogatasnak is. Magyar viszonylatban az elmult par evet tekintve ez azt is jelentheti, hogy ez mi magyar penzbol csak torleszetenenk, es meg se kapnank, mert nem ugy lopna belole orszagunk vezetese, ahogy az EU-ban szokas. Couldn't make that one up.

Nézem az orosz hírforrásokat is. Folyamatosan zsákmányolnak fegyvereket az ukránoktól és muníciót is hozzá. Természetesen hasznosítják is a túloldalon.

Csak remélem, hogy az ukránok tényleg ennyire bénák és nem direkt tolják az oroszoknak az európai pénzen vett fegyvereket.

 

Nem ez lenne a világtörténelemben az első eset, hogy amerikai fegyverek tömegesen valahogy az ellenség kezében landolnak.

A táliboktól kezdve az iszlám államon át mindegyikhez jutott több, kevesebb.

:)

 

https://index.hu/kulfold/2015/06/01/isis_moszul_irak/

Ha így lenne már rég elesett volna az ország.

Gondoljátok, hogy Oroszország közvetlenül vagy közvetetten nem fizettetné ki a háború árát Ukrajnával (amennyiben megnyeri)?

Jobb befektetésnek tűnik a saját védelmemre költeni, mint rabszolgaságban tengődni.

India esetén az USA más megoldást választott, egy onnan származó csóka mesélte nekem.

Az USA ingyen szállította a fegyvert Pakisztánnak.

India pedig jobban tette, ha pénzért beszerezte a fegyvereket, mert Pakisztánnál senki sem tudhatta...

Egy biztos két lehetőség van az oroszok előtt:

- belebuknak az egész szarba, amit kavartak

- időt húzzák nem foglalnak el nagyobb területeket, a meglévők megtartására koncentrálnak - akár évekig - majd hadászatilag megerősödve visszatérnek a témához..

Ez egy nagyon jó éles hadgyakorlat a III. VH előtt...

Onnan kivonultak. Nagyobb fronton vonultak fel az oroszok, mint a Barbarossa hadműveletnél a harmadik birodalom. Teljesen idióták voltak. Gondolom nem számítottak a NATO ukrán fegyverszállítmányaira sem.

 

Az, hogy szűkítik a frontot logikus. De az ukrán győzelem messze van.

Az orosz hadvezetés és vezetés dilettáns. Az orosz hadsereg mítosza kipukadt. Nem látom ezzel együtt sem, hogyan tudnának győzni az ukránok. 

Konzerválódó, nagyon sokáig elhúzódó langyos konfliktusra számítok. Mint Hegyi-karabah, vagy Kasmir. A nyugatnak jó, mert elégeti ott Oroszország a forrásai jelentős részét, saját maga garantálja saját maga gyengeségét. Kína meg majd jól bevásárol. 

Szerkesztve: 2022. 05. 20., p – 13:56

Kibújt a szög a zsákból, a két harcoló hadsereg parancsnoka egyeztetni kezdett, Mark Milley az amerikai vezérkari főnökök felhívta Valerij Geraszimov orosz vezérkari főnököt. Gondolom annyira jól megy nekik...

https://www.origo.hu/nagyvilag/20220519-varatlan-fordulat-az-amerikai-e…

Senkinek nincs köze világod belsejéhez, neked sincs közöd mások életéhez, csak az Irgalom útján van közöd, Istenektől rendelt kötelességed.

Már Svájcban is pedzegetik a NATO-hoz csatlakozás lehetőségét.

Szerkesztve: 2022. 05. 20., p – 21:49

Az Azovstalból eltűntek az ukránok, összesen 2439 ukrán fegyveres adta meg magát.

https://www.dw.com/en/ukraine-russia-claims-full-control-of-mariupol-st…

 

Állítólag az Azov parancsnok speciálisan felfegyverzett autóval távozott, nehogy a lakosság meggyógykezelje.

Ugyi oroszok lakják 90%-ban Mariupolt.

https://westobserver.com/news/europe/the-commander-of-azov-was-taken-ou…

Szerkesztve: 2022. 05. 22., v – 08:45

Újabb ukrán győzelmi jelentés az indextől:

Megsemmisítettek egy hidat az oroszok Szeverodonyecknél

https://index.hu/kulfold/2022/05/21/haboru-oroszorszag-ukrajna-putyin-z…

Az oroszok az utóbbi időben arra törekedtek, hogy bekerítsék Szeverodonyecket. Elképzelhető, hogy most vissza kellett vonulniuk, és ezért semmisítették meg ismét a hidat.

 

Röviden: az elmúlt hetekben a front Szeverodonyeck, Rubizsnye, Liszicsanszk városoknál volt.

Liszicsanszkot egy folyó választja el Szeverodonyecktől, ezen a hídon tolták az ukránoknak a muníciót. A folyón túli terület zömében orosz irányítás alatt van, a folyón inneni pedig ukránon, kivéve Szeverodonyecket, ez a város a folyón túl van ukrán ellenőrzéssel.

A híd felrobbantásával az oroszok Szeverodonyecket elvágták az ukrán utánpótlásvonaltól, az orosz újságokban már arról cikkeznek, hogy a 2000 ukrán katona halhat meg, ha nem vonulnak vissza, napok kérdése és megszűnik a lehetőség az ukránoknak Szeverodonyeck elhagyására.

 

Egy körbekerítési hadműveletet látunk, ahol az ukránok nem állnak kimondottan jól. Hogy hogyan sikerült az indexnek ebből menekülő oroszokat kihozni, nem tudom.

https://liveuamap.com/

Nem kicsit élvezed te ezt a közvetítést, és egyértelműen ruszkikkal szimpatizálsz. Pedig ez nem csapatjáték, hanem egy háború ahol akár hogy is nézzük az ukránok most közvetetten Európát is védik. Mi lehet az a súlyos mentális deficit az agyatokban, ami miatt saját biztonságotok megsemmisítése mellett kardoskodtok!? Putyin bácsi nem fogja megsimogatni kobatodat, ha valami csoda folytán sikerülne lehetetlen vállalása, mevesen legyőzni a világ reálisabb felét!?

Szerkesztve: 2022. 05. 22., v – 22:33

Újabb brit katona fordult vissza és nyilatkozott az ukrán helyzetről:

https://inews.co.uk/news/british-fighter-ukraine-reality-war-with-russi…

vagy esetleg magyarul:

https://oroszhirek.hu/ujabb-kulfoldi-harcos-nyilatkozott-az-ukran-korul…

 

Kb. azt mondja, hogy harcolni mentek és nem meghalni. A hírszerzést hiányolták.

Gondolom olyan helyzetekbe vitték bele őket, hogy fogalmuk sem volt, merre van az ellenség. Aztán ha a szomszéd bokorból megjelenik egy orosz tank és lő, akkor meghalnak.

Ez a fickó amint látta, hogy katonatársai szelfizgetnek, azonnal dobbantott a kiképzőközpontból, tehát úgy tűnik jólképzett katona volt. Ő nem halt meg a rakétatámadásban.

 

A szlávoknál az emberélet kevésbé fontos, viszont az idegenlégiósok ezt nemigazán méltányolják. Wali is hasonló okokból dezertált.

Többet vártak annál, minthogy itt a gépfegyver és menj a ruszkik ellen.

Hát, a háború nem habostorta...

Nemrég olvastam egy interjút egy Donbaszban harcoló katonával, azt mondta kb 50-50% aki külföldről jött harcolni és marad/hazamegy. Leginkább két dolog miatt mennek el, vagy fizikailag nem bírják, vagy valami fura romantikus elképzeléseik voltak, amik aztán (érthető okokból) nem jöttek be.

“Any book worth banning is a book worth reading.”

Elvileg azért mert nincs megfelelő NCO mennyiség és talán szint sem.
Illetve akik vannak azok gyenge képességűek, képzetlenek, továbbá nincs meg az autonómiájuk se (lehet h pont az előbbi okok miatt). 
Ezért aztán vagy béna kacsák a szakasz szintű egységek vagy a szükségesnél magasabb rangú ember van ott aki szintén a hierarchiában mer csak mozogni taktikai szinten is. Oszt így járnak.

Gábriel Ákos

Szerkesztve: 2022. 05. 23., h – 10:47

Katonailag szerintetek mi értelme volt az Azovstal "védelmének"?

Hatalmas acéltermelés volt, kétséges, hogy újraindítható-e, Ukrajna GDP-jének 10%-át adta.

 

Az oroszok körbezárták Mariupolt, nyugodtan feladhatták volna a védők magukat puskaropogás és a gyár porrá zúzása nélkül.

Sosem volt esélyük az ukránoknak, miért érte meg az acélgyártást lenullázni?

Szerkesztve: 2022. 05. 23., h – 12:24

Tatjana levele Chomskyhoz: https://voxukraine.org/en/open-letter-to-noam-chomsky-and-other-like-mi…

Mielőtt valaki ezt is szó szerint venné, mert nincs jobb dolga, nem Tatjana írta. 

In addition, we disagree with the notion that sovereign nations shouldn’t be making alliances based on the will of their people because of disputed verbal promises made by James Baker and George H.W. Bush to Gorbachev.

:)

“Any book worth banning is a book worth reading.”

Népszava brillírozás:
 Ukrajna győzhet, de jelentős területeket veszít

https://nepszava.hu/3157668_ukrajna-haboru-oroszorszag-konferencia

 

A győzelem valószínű, de lehet hogy kell némi jóvátételt is fizetni, Putyin lesz a miniszterelnök, az orosz lesz a hivatalos nyelv, meg esetleg vörös zászlójuk lesz sarlóval és kalapáccsal.

Kisebb problémák lehetnek, de a győzelem az biztosra vehető.

Szerkesztve: 2022. 05. 24., k – 08:32

törökország elérkezettnek látja az időt, hogy egy speciális katonai akció keretében szíriában és irakban a határaitól számított 30 km-es sávban kurdmentesítsen (folytatva a 2019-ben megkezdett speciális műveleteket)