Melyik ISP a legjobb üvegen?

Budaörsön próbálok netet csiholni, van telekom-os üveg. De ahogy körbenéztem, a digi meg a datatrans is ajánlgat üveges netet a címen; a digi fix ip-t adna, és olcsóbb is. Gondolom, van még több is, csak nincs egy rendes összefoglaló oldal a lehetséges ajánlatokkal.

Nekem, mint haladó usernek, saját otthoni szerverrel, melyik szolgáltató okozná a legkevesebb hajvesztést? Tippek?

Hozzászólások

Sem a DIGI, sem a Telekom üveges szolgáltatásával nincs semmi baj. Ha a feltöltési sebesség érdekes, DIGI-nél 300Mbps a legnagyobb upload, a Telekomnál van 1000/1000-es csomag is. Ez utóbbi nálam stabilan 930/930 körüli értékeket hoz.

Ha jól emlékszem a telekom ad 2000/1000-es netet is, és az új ONT-n (technicolor) van egy 2.5G-s rezes port is. Amúgy nekem is 1000/1000 van és nem nagyon van olyan időszak amikor ne lenne 900+ mindkét irányban.

Viszont a telekom fix IP-t csak üzleti előfizetés mellé ad, magánszemélynek nem.

"Viszont a telekom fix IP-t csak üzleti előfizetés mellé ad, magánszemélynek nem."

- lehet, hogy hivatalosan nem adnak, de gyakorlatilag pl a kabelnet modemek evek ota ugyanazoat a kulso ip-ket kapjak, ugyhogy tekinthetok akar fix ip-nek is.

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Mikor utoljára láttam a telekom hálózatot akkor DOCSIS-on kvázi-fix volt az IP, GPON-on (ahol PPPoE van) viszont minden felcsatlakozáskor változott.

Egyébként statikus IPv6-ot nekem egyik szolgáltatótól sem sikerült szerezni, anélkül meg úgyis kell valami tunneling vagy dyndns.

 

Viszont a telekom fix IP-t csak üzleti előfizetés mellé ad, magánszemélynek nem.

Ez miért baj?

Nálunk sima SOHO előfizu van, fix IP nélkül, és mégis mindent el lehet érni kívülről, amit el kell, pedig úgy néz ki a router, mint a karácsonyfa.

Most random ránéztem a telekomnál, a mi címünkön a lakossági és az "üzleti" 1000/25-ös között 600 forint a különbség bruttóban (!), ha pénzkeresésre kell, akkor meg kell venni a jobbat.

Telekom 1000/1000-ese nagyon jol hasit, kesobb 2000/1000-re is novelheted. ONT-je ax wifis, 2.5G rezes port is van rajta. Es normalis IPv6-ot nyujt. Szerintem ennel tobbet nem kivanhat az ember.

A Telekom-nál sok irányba (de nem mindenhová) jobb a külföld. A DIGI-nél kevés az az irány, ahol lepipálja a Telekom-ot, de ott látványosan.

TheAdam

Szerkesztve: 2022. 05. 13., p – 09:50

Műszaki szemszögből az én preferencia sorrendem

Telekom GPON > DIGI GPON > Telekom DOCSIS > UPC DOCSIS > Telenor 4G > Mikrohullámú uplinkek

A minősíthetetlenül ellenséges üzletpolitika miatt viszont a UPC-t kerülöm, mióta megvette a Vodafone azóta ez még rosszabb.

Egyszóval: Telekom és DIGI GPON közül a Telekomot javaslom, de csak akkor ha pénz nem szempont. Ár/érték arányban a DIGI jobb.

Köszönöm mindenkinek az infókat, nagyon értékes volt profi user szemszögből látni az ajánlatokat. :)

Külföldi árakhoz szokott szememnek a telekom ajánlata is fele a jelenlegi előfizetésemnek, szóval azt hiszem, megvan a nyertes.

Szerkesztve: 2022. 05. 13., p – 11:29

Vegyél kettőt. Nekem is fontos volt, hogy ne legyen probléma, amikor kitört a home office (és már így is marad). Szerencsére van Digi és Telekom FTTH is az utcában, így a meglevő Digi 1G mellé rendeltem egy minimum csomagot TV meg minden szar nélkül a T-től. 150Mbit 2500Ft. Digi az elsődleges, ha megáll, akkor automatán vált a Mikrotik a T-re. A kettőért együtt fizetek 6eFt kürül ha jól rémlik, ami nekem bőven megéri.

Ezt nem tudtam kinyomozni 100%-osan a megrendelés előtt, pedig rajta voltam. Szakmai kapcsolatokból adódóan egész sokáig jutottam mindkét szolgáltatónál az információszerzésben :) Végül kaptam egy olyan választ, amiben nem volt biztos az illető ugyan, de úgy 80%-ra tippelte, hogy teljesen független a két hálózat egymástól regionális szinten (is). Amit a saját szememmel is láttam egyébként, az az volt, hogy a faluban mindenhol külön kábelen húzták a T-t, illetve külön dobozaik vannak az oszlopokon. Valamint az is sokat elárult, hogy a helyi FB csoportban ha megállt valamelyik szolgáltató (és nem országos probléma volt, hanem regionális, mert ugye erről lehet rögtön tájékozódni akár itt a hup-on is), és ment a panaszkodás, akkor a másiknál levők írogatták, hogy náluk jó minden.

Végül megrendeltem a T-s backup vonalat. Ennek már 3-4 éve, azóta több Digis leállás is volt, de a T-s vonal ezekben az esetekben mindig működött, és bizony volt már rá példa, hogy kihúzott a szarból. Aztán persze biztosan lehetséges adott helyen olyan adott probléma, amikor mindkettő megáll, de nekem ez így már jó/elég.

+1 a Telekom 1g/1g-re. Eddig soha nem érzékeltem lassulást, technikai problémára meg nem emlékszem a 2,5 év alatt.

Zsámbékon toltam telekom optikát. Tökre hibátlan volt. Nem Budaörs, de nincs messze.