Windows 11 kompatibilitás nélkül Windows 11-re migrálni 10-ről? Windows 11 UEFI nélkül?

Sziasztok!

Van nagyon sok cikk, leírás arról, hogy telepíthetsz Windows 11-et olyan gépre, amiben nincsen TPM, nem megfelelő a processzora vagy más miatt nem Windows 11 kompatibilis.

Van például egy 4 magos laptopom, amiben van TPM, de a processzora miatt nem megy át a Windows 11-re frissítős teszten, a Win 10 oké rajta. Biztos nem fogok processzort cserélni a Windows 11 miatt.

A kérdésem az, hogy ha a ezen kívül a többi gépemen 64 bites Windows 10 Pro van (természetesen legális, stb), akkor megéri-e kockáztatni és Windows 11-re frissíteni a fent linkelt trükkökkel?

Mi várható, mi történhet? Előfordulhat az, hogy ha már működik a gépen a Windows 11, de a TPM hiánya, vagy a processzor listán nem szereplése miatt a Microsoft korlátozni fogja a Windows 11-em használatát, ha legális Windows 10-ről frissítettem? Ti milyen esetben térnétek át Windows 11-re Windows 10-ről ilyen trükkel, ha alapból a gép nem megfelelő erre?

Egy ismerősöm azt olvasta valahol, hogy a Microsoft dolgozik rajta, hogy ne lehessen Windows 11-re frissíteni az ilyen régi gépeket, de ami már Windows 11, azt nem fogja korlátozni, ezért is gondolkozom a Windows 11-re frissítésen.

A másik, hogy mernétek UEFI nélkül Windows 11-et használni, ha az a javasolt? Boot manager és multi boot miatt kényelmesebb lenne UEFI nélkül. Windows 10 működik UEFI nélkül is teljes értékűen.

Köszi.

Hozzászólások

Az első kérdésre: Senki sem tudja, talán még maga a MS se. Hallottam már olyat is hogy az ilyen felhaxxolt W11-ek nem fognak biztonsági frissítéseket kapni, volt olyan hogy csak egy idegesítő vízjelet kapsz mint az aktiválatlan winnél.

Jelen állapotban én úgy tudom hogy minden pontosan úgy működik ahogy kéne neki, de látva hogy az MS fenyegetőzik ilyesmivel, kritikus gépre semmiképpen sem ajánlanám.

Illetve még van néhány év hivatalos support a 10-esre, személy szerint biztos vagyok benne hogy ha lejár a hivatalos támogatás de a userbase (hasracsap) 90%-a még mindig nem supportált HW-n lévő 10-est futtat akkor változni fog redmond álláspontja is.

Én több gépen is használom, ahol vagy az UEFI, vagy a TPM, vagy a Secureboot, vagy mindhárom hiányzik.

Eddig nem volt belőle problémám. Igen, tudom, hogy küzd az M$, és van rá esély, hogy vízjelezni fognak, vagy korlátoznak, bár sztem arra is lesz majd kerülő megoldás.

Én az ISO-t Rufus-al írtam ki, az ki tudja "herélni", hogy ne akarja a felsorolt feature-öket a telepítő.

( •̀ᴗ•́)╭∩╮

"speciel a blockchain igenis hogy jó megoldás, ezért nagy erőkkel keressük hozzá a problémát"

"A picsat, az internet a porno es a macskas kepek tarolorandszere! : HJ"

Szerkesztve: 2022. 05. 09., h – 18:49

Nem támogatott AMD Ryzen Gen1-es gépre telepítettem, semmiféle hack nem kellett hozzá, sima telepítőről egy büdös szó nélkül felment, frissült. És ez így van azóta is.

Próbatelepítést csináltam egy Gen3-as I5-tel szerelt HP EliteBook-on, szó nélkül települt arra is. Mindkettőt UEFI-vel telepítettem, GPT-re beállított SSD-re, MBR-rel nem próbáltam.

A Linux nem ingyenes. Meg kell fizetni a tanulópénzt.

Az emberek 66 százaléka nem tud számolni! Gondoljatok bele, ez majdnem a fele!!

Mindenki jó valamire. Ha másra nem, hát elrettentő példának.

"Az udvariasság olyan, mint a nulla a számtanban. Egymagában mit sem jelent, de sokat változtat azon, amihez hozzátesszük." - Freya Stark 1893 - 1993

Volt a gépeken windows 10, de nem frissítettem hanem új telepítés minden esetben. A windows 11 mindkét esetben beaktiválta magát. Semmiféle problémát nem tapasztaltam.

A Linux nem ingyenes. Meg kell fizetni a tanulópénzt.

Az emberek 66 százaléka nem tud számolni! Gondoljatok bele, ez majdnem a fele!!

Mindenki jó valamire. Ha másra nem, hát elrettentő példának.

"Az udvariasság olyan, mint a nulla a számtanban. Egymagában mit sem jelent, de sokat változtat azon, amihez hozzátesszük." - Freya Stark 1893 - 1993

Nyugodtan lehet nem támogatott gépen is Win11-et használni, telepíteni, a beszámolók alapján simán megy. A netes leírásokkal vagy legújabb verziós Rufus-szal ki lehet játszani a korlátozásokat. Telepítés után nyivákolni fog, hogy nem támogatott, lehet a jövőben nem kap frissítést, de a userek írásai alapján simán megy a Windows Update, meg minden, viszont ez a jövőben nem garantálható, ennyi a kockázata.

Én viszont a Win10-nél maradnék, ha már Windows. Kisebb a hardverigénye, kiforrottabb driver/update-ügyileg, kisebbek a hardverkövetelményei, és a Win11 hozzá képest nem nyújt érdemi extrát, főleg nem támogatott hardveren. Ennek ellenére a Win11 miatt sem vitt el senkit még a mentő, úgyhogy ha a gép megvan, akár ki is lehet próbálni. Nyilván én mindenkit a Linuxra beszélnék inkább rá, de ha annyira Windows kell, akkor az kell, erőszakkal senkit nem lehet téríteni.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

A legtöbb gépem MBR alapon multiboot van: legális Windows 10 + Linux. Csak ahogy fentebb írtam, addig szeretnék Windows 11-re váltani, amíg még valahogy lehet. Semmi igényem nincs a Windows 11 egyik funkciójára sem, csak a hosszabb távú frissítés miatt mennék 11 irányába, mert most még tudok.

Végülis ha csinálnék egy teljes image mentést a legális Windows 10-ről, majd Windows 11-re váltok, és ha valamilyen szankció van évek múlva, akkor még azon a gépen a visszaállított w10 image működni fog, miután azt a digitális licence kódot frissítettem 11-re? Vagy azt fogja mondani, hogy már nem jó licence?

Sakk-matt,
KaTT :)

Ja, végül is sok veszteni valód nincs, kipróbálod. Váltani szerintem akármeddig lehet. Hivatalosan lehet nem, de nem hivatalosan biztos vagyok benne, hogy ugyanaz lesz, mint a Win10 esetében, ahol volt egy 1 éves időszak az ingyenes upgrade-re, de valójában a mai napig lehet ingyen frissíteni Win7-ről, 8-ről, 8.1-ről 10-re. A MS-ot nem érdekli, ők még szerintem örülnek is, hogy eggyel több embert áttereltek egy újabb verzióra, plusz egy ingyenes tesztelő, plusz egy jó pont a Win11 terjedési statisztikáiba, egy userrel kevesebb, aki a régi verzión ragadhat. Így biztos vagyok, hogy elfogadja a Win10 kulcsodat a Win11 akármeddig. A 11 esetében a MS még határidőt se jelölt meg az ingyenes frissítéshez.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Tud valaki valami hivatalos infót, hogy van egy Windows 10 Professional retail licence-em, amit a Windows 11 telepítő simán elfogadott, meg mondjuk a gép megfelel mindennek, ami a Windows 11-hez kell. Úgy tudom a különbség az OEM és retail között, hogy az OEM az alaplaphoz kötött, a retail átköltöztethető. (Bizonyos módon, feltételekkel?!)

Nem szeretem a Microsoftnak ezt az online fiókját, így ezen a gépen sem használom, ahol a Windows 11 Pro retail van, sima lokális felhasználóim vannak. Ha nem hozok létre online MS fiókot, és kuka lesz a gép / alaplap, akkor engedni fogja feltelepíteni egy másik gépre? Azt olvastam, hogy az a biztos járható út, ha a retail licence MS fiókhoz van rendelve, majd az új gépen belépek a fiókba, törlöm a régi gépet és hozzáadom az újat, és tudom használni a meglévő Win 11 Pro retail-t. Ha nem hozok létre ilyen MS online fiókot, akkor is van mód, hogy később újra használjam ezt a Win 11 Pro retail licence-et?

Sakk-matt,
KaTT :)

A helyi fiókoknak asszem búcsút inthetünk: https://www.pcx.hu/szigoritott-a-microsoft-a-windows-11-telepitesehez-k…

Kérdés hogy korábbi változatú telepítővel mit csinál? Illetve ha felupgradeled majd, akkor is kikényszeríti-e?

P.S.: eddig úgy tudtam hogy nem tudsz enterprise verziót venni otthonra, ám most néhány kétes megbízhatóságú oldalon már jelentek meg win 11 enterprise vásárlási lehetőségek... érdekes.

Egyelőre még netes leírások mentén kitrükközhető (netes elérés nélkül telepíteni, vagy 3-szor rossz fiókot vagy fiókjelszót kell megadni), de abban igazad van, hogy ezt a játszadozást is meg fogja unni a MS, és lesz egy pont, ahol kikerülhetetlenül kényszeríteni fogja az online fiókot. Az a legszomorúbb, hogy ezt ráadásul a MS visszaportolja a még támogatott Windows-verziókra, a kötelező telemetriát és kikapcsolhatatlan frissítéseket is visszaportolták tudtommal Win7-re, Win8-ra. Így kb. mind egykutya.

Win7, Win8, Win8.1 kiesik, mert a Win8-nak lejárt, a másik kettőnek meg 8 hónap múlva jár le mindenféle supportja végleg, így akinek Windows kell, az már csak 10-ből és 11-ből válasszon, de azok meg mind tényleg egykutyák, a hardverkövetelmény, meg egy kis GUI-s átszabás a különbség közöttük, helyi fiók egyik támogatott konzumer verzióján sem támogatott hivatalosan, telemetria mindegyiken kötelező, stb.. Azért írom, hogy konzumer, mert Enterprise verziót nem lehet legálisan magánembernek megvenni, lehet mókolt kulcsot vehet hozzá feketén online, de az meg kérdéses, hogy meddig fog működni.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Szerkesztve: 2022. 05. 10., k – 08:30

Az MS a 11-et új hardver-verziókkal tervezte meg. Mi indokolhatja a 11-et, régebbi, nem támogatott hardveren?

(Mert így is lehet szívni már a 20H2 után a 21H2 verzióval a régebbi hardvereken. - Nálam munkaállomásokon korán sem ment olyan simán a verzióváltás, mint az eddigiek. (El is "engedtem" a gépek többségének erre frissítését. - Minden általunk használt szoftverünk kifogástalanul egyelőre megy a 10-es 20H2-es verzión is. )

Észrevehetően "nehezebb" is a 21-es ugyanazon a hardveren. A stabilitás pedig a régebbi, 20H2-őn is tökéletes. (Talán pont annak köszönhetően, hogy a fejlesztők nagyobbik része már a 11-et "gyúrja", és nehezíti azok "early bird" felhasználóinak életét. A 20-as pedig már valószínűleg a biztonsági foltokat kapja csak.)

Örülni kell minden "kegyelmi évnek" amelyek funkcionális frissítések nélkül zajlanak, és hagynak időt a napról napra történő eszközhasználatra, a munkavégzésre. - A 10-es a régi hardvereken 2025-ig támogatott.

Azt a pénzt, amelyet a hardverre+szoftverre kell költeni, úgy sem tudod véglegesen megspórolni. :)

Szerintem, munkára fel 25-ig, és majd akkor megvesszük azokat a gépeket, amelyek OEM-es W11-el "megpluszolva" sem lesznek sokkal drágábbak mint egyébként. (Addigra a "chip-hiány" kérdése is változhat. A most úgy tűnik "ingyenes" 10-11-re cserét, úgy sem tudod 25 után tovább vinni az újabb hardverekre. - A mostani futtathatóság szerintem leginkább a "BETA-tesztek" miatt áll fenn, nem érdemes 25 után komolyan számítani erre.)

(Addig még sok minden fog változni. - Akár lehet még.., hogy itt Közép-Európában, orosz - kínai szoftver/hardvertermékek lesznek majd kötelezően használandók. - Már azoknak, akiknek akkor a Windows és a hardver/szoftver lesz a legnagyobb problémája. :) )

(Addig még sok minden fog változni. - Akár lehet még.., hogy itt Közép-Európában, orosz - kínai szoftver/hardvertermékek lesznek majd kötelezően használandók. - Már azoknak, akiknek akkor a Windows és a hardver/szoftver lesz a legnagyobb problémája. :) )

Akkor inkább tűlszoknyában mosogatok egy belga Pub-ban...

"Mi indokolhatja a 11-et, régebbi, nem támogatott hardveren?"

Hogy legyen hozzá biztonsági frissítés. Meg hogy ingyenesen át tudjak térni 11-re 10-ről, amíg lehet. Ezek miatt gondolkozom a 11-re frissítésen.

Nem akarom megvárni, hogy valamilyen szoftver kikényszeríti, hogy csak 11-en megy. Nem játékra vannak a gépek.

Kíváncsi vagyok, hogy ha a 10 már nem lesz támogatott az MS részéről, a Chrome meg az egyéb szoftverek hány évig fogják támogatni a 10-et, mint Windows platform.

Sakk-matt,
KaTT :)

A 11-es magasabb hardverkövetelményei miatt szerintem azért még pár évig 2025 után is támogatni fogják a Win10-et, legalább a főbb böngészők. A Win7-et is támogatja azért sok minden egészen a mai napig, feltéve, hogy a 64 bites verzióról beszélünk. Az is igaz, hogy addigra a hivatalosan Win11 képes hardverek is olcsóbbak lesznek, de addigra meg talán a Win12 is kijön, mert ne feledjük, hogy a MS azért 5-6 évente kiad egy rendszert nagy átlagban, tovább nem bírják, kell nekik a pénz, új bőr lehúzása.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

"Mi indokolhatja a 11-et, régebbi, nem támogatott hardveren?"

Én azért tettem fel már most, mert SSD csere után mindenképp újra akartam telepíteni a már 8 éves Win10-et. Szerencsétlen már megélt 3 alaplap/proci és 3 meghajtó váltást. 
Szóval én ha telepítek OS-t, azt legalább 6+ évre szánom. Így bízok benne, hogy a Win11-et sem kell újra telepítenem 2030 előtt! 

Biztosan 8 éves az a telepítés? Mert 7 éve jelent meg a Win10, bár előtte pár hónappal volt publikus bétája. Vagy még Win 8.x-ről frissítetted? Azért x évenként nem árt újrahúzni. Nem nagy munka, főleg a modern gépeken, ahol SSD, modern procik nagyon meggyorsítják a telepítési időt. Az ember sok fejfájást, potenciális buggal szívást megspórolhat, ha nem egy régi, összeszemetelődött rendszert görget maga előtt. Teljesítmény, futási sebesség szempontjából is jót tehet, ha friss lappal kezdünk.

Sok embernél ez irracionális félelem, hogy újra kell telepíteni. És akkor mi van? Pár perc, túléled, belakod, a mostani rendszered is valaha belakatlanként kezdte. Ez egy eszköz, használati cikk, nem szentély, hogy örökké kell tartania.

Én általában 2-3 évente újrahúzom a rendszereim. Nem azért, mert eltörnének, vagy hazavágnám (jó, azért volt már, mikor user errorból sikerült összebarmolni, de az ritka), hanem mert vagy a gépet cserélem, vagy valami másik rendszert telepítek a helyére, vagy friss lappal kezdek (Linuxon másik disztró, pl. Arch, Void, Gentoo, Artix, majd újra Arch, másik grafikus felület, más workflow, másik DE/WM, néha Wayland, néha X.org), mert unom a régit, újat akarok kipróbálni, stb.. Nem tétel, telepíteni is külső SSD-ről szoktam, belső SSD-re, kb. 5 perc alatt megvan, ebben minden benne van, lemezkép kiírása, bebootolás, telepítés, újrabootolások. Archnál kell 30 perc, mert ott én gépelem a parancsokat a tty-ba, meg az minimal netintall, de az sem egy nagy időveszteség. Belakás nincs benne, de az is általában gyors, mivel a home-ból, etc-ből el vannak mentve a konfigfájlok, adatok a home partíción eleve megmaradnak, csomaglista is mentve van. Modern Windowsnál még gyorsabb, mert az a drivereket régóta magától telepíti (általában csak a GPU drivert telepítem kézzel), progikat is előre tudom honnan húzom, plusz sok progit portable módban használok másik partíción, így nem tétel. Steam Library-t is lehet külön meghajtón, partíción tartani, amit csak meg kell mutatni a friss rendszeren a kliensnek, adatok, portable GOG-os játékok is megmaradnak a másik partíción.

Sokan inkább régi berögződésből ragaszkodnak a régi telepítéshez, mert erénynek tartják, mint a hosszú uptime-ot, de szerintem ez sem igaz, semmi erény nincs benne, semmi előnye sincs. Egyedül Gentoonál, FreeBSD-nél tudom elképzelni, hogy jelentős időspórolás lehet a régi rendszert tartogatni, hogy ne pörgettyűzzön túl sokat az ember forráskódból, bár Gentoo-nál a rendszer frissítése is sok fordítgatással jár úgy is. De még rutinos Gentoo-sok is megvannak 30-45 perc alatt, mert eleve mentett konfigokkal dolgoznak (/etc/portage/make.conf, benne a compiler és USE flag-ekkel), mentett kernelkonfig, csomaglista, stb., szóval nem a 0-ról gépelgetnek mindent végig, plusz amíg fordulnak le a telepített csomagok, addig használnak egy másik gépet, vagy szerveznek maguknak valami más elfoglaltságot.

Pár hónapja az egyik tartalék gépre telepítettem OpenBSD-t, azt meg aztán majdnem ugyanolyan egyszerű, mint egy Ubuntut. Bebootol az installer, és rá lehet tenni valami papírnehezéket az Enterre, és elfogadni a default beállításokat. Egyedül az automata particionálást nem engedtem neki, mert túl sokféle szét akarta szabdalni a rendszert, én meg egységes rendszerpartíciót és egységes home partíciót (vagyis slice-ot) akartam, plusz a felhasználói névnél és hostname-nél kellett beírni valamit, a többi magától megy, Enter, Enter, Enter, stb., semmivel nem nehezebb, mint a Next, Next, Finish jellegű telepítés, nem lehet ennél egyszerűbbet kitalálni. Jó, mondjuk a rendszert belakni nem egyszerű, mivel életem első desktop BSD-je, de végül is nem volt vészes.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Valamikor még a megjelenés körül raktam fel a Win10-et, szóval lehet csak 7 éves volt jah. Azóta már legyalultam az SSD-t, nem tudom megnézni...

Viszont nálam sem a telepítés a gond, az megvan 10 perc alatt. Hanem a belakás! Az hetekig, vagy hónapokig eltart!
Felrakni a programokat, beállítani őket úgy ahogy voltak...
Persze mondhatnánk, hogy csak át kell másolgatni a beállításokat tartalmazó fájlokat. Jah, csak ahány program, kb. annyi helyen tárolják azokat. 
A régi rendszerpartíciót mindig össze szoktam tömöríteni egy fájlba és még 1 hónapig tárolom, mert kitudja mikor kell még valami belőle. 
Játékok launcherek szerencsére a mentéseket már tárolják felhőben, illetve a böngészők is a könyvjelzőket, plugineket, de régen ez is külön szívás volt. 

És akkor ott van a Visual C++ ami számos program futásához kell. Persze mindegyiknek más verzió kell belőle. Na ezeket is felrakni úgy, hogy minden programnak jó legyen, ne legyenek dll problémák és kész elmebaj. 
Most is volt egy program amihez valamelyiket fel kellet tenni. Ezután a program ment, de pl. a GoG pont megdöglött miatta, meg a Blizzard launcher is. 

Szóval köszönöm, nekem bőven elég 5-6 évente végig menni ezeket a szívásokon!
Egyébként mindig karbantartom a rendszert. Nem szokott belassulni, ledögleni. A Win10 is elég szépen futott még, csak már nagyon szemetes volt. Nem akartam már arra frissítést nyomni Win11-re. Fő verziót amúgy is mindig szüzen telepítek. 

Akkor valami nagyon spéci eset lehet nálatok. Én amit írtam, ott átlagos felhasználást feltételeztem, nem ugyanolyan programból 3 verziókat. Bevallom a Visual Studio-t sem ismerem, meg a Visual C++-t, így nem tudom mi kell neki, mennyire bonyás telepíteni.

A játékok launcherei nem vészesek, ha a játékok mentve vannak. Persze, idegesítő, hogy mikor az ember játszana, akkor frissül állandóan az a buzi launcher, de nem szokott nagy idő lenni. Sokkal inkább csak frusztráló a mai játékoknál, hogy sok ilyen aprósággal húzzák az ember idejét, leülnék játszani, erre kényszerfrissít a Windows, majd frissít a Steam, majd frissít az ebben induló akármilyen másik launcher (pl. GTA-nak a saját launchere), de még ez se elég, frissít a játék, aztán elindul nagy nehezen, erre jön nem tudom hány splash/intro screen, ami alatt szinte semmit nem tölt, de áttekerni se lehet, majd utána kezdi csak felhőből a mentéseket behozni, meg betölti a pályát, az embernek egy gyorsabb, SSD-s gépen is elmehet rá 15-30 perce, hogy nem is játszott semmit, csak az idejét rabolták. Egyenként nem hosszú idő, de egymásra halmozva meredeken össze tud adódni. De még játékidő alatt is egy csomó videót meg közbeszúrt, scriptelt jelenetet is végig kell nézni, ahol az idióta story line-t erőltetik a játékban. Ha story kell, nézek filmet, ha játszani akarok, akkor játszok.

Én épp ezért preferálom a régi játékokat. Több bennük az eredetiség, nehézségre nagyobb kihívások, nem frissülnek, gyorsan betöltenek, nincs launcher, introképernyők vagy gyorsan áttekerhetők, vagy akár konfigfálj szerkesztésével vagy parancssori kapcsolókkal ki is kapcsolhatók, pályák azonnal töltenek (mivel kisebb adatméret), így akár egy irodai kávészünet erejéig is lehet velük pár perceket intenzíven játszani (amolyan pasziánsz jelleggel), pár másodperc, és már játszol is. Plusz általában mivel régebbi játékok, jobban futnak Wine vagy Proton alatt, és maradhatok a linuxos fő rendszeremen, nem kell Windowst beizzítani hozzá, sőt, sok ilyen régi játéknak van linuxos natív binárisa is.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Archicad, több verzióval dolgozok egyszerre. sokszor az adott verzióban kell folytatni, mert nyűgös az átállás.

ubisoft,steam, epic-nél nem volt még hogy játék közben frissített volna. rockstar kliens egy katasztrófa szerintem, kipróbáltam a gta4-et amikor ingyenes lett. de pár óra után elbúcsúztunk!:D

i9-11900K, 64GB ram, nvme samsung 970 evo 1TB -n van a rendszer és a játékok is, nem igazán várok semmire!:D

szerencsére már szinte minden új játékban lehet skippelni az átvezetőket. Elden Ringnél meg is őrültem volna minden bossfight (természetesen ugyanaz a boss!:D) előtt végignézni az átvezetőt.

Nálam csak Ryzen 2600 van, meg 16 giga RAM, és SATA3 SSD, de ez is van olyan gyors, hogy nem nagyon kéne várni sokat semmire, a legnagyobb játékokat is betölti 8-20 mp. alatt. Csak hát a hajamra kenhetem, akár az NVMe-t és a 64 giga RAM-ot is, ha egyszer a szoftverek update-jei szopatnak sorban, azt ki kell várnod, míg letöltődik, települ, kivárat veled a játék is mindenféle képernyőt, akkor az i9 meg az NVMe addig ott fog unatkozni, és még mindig az lesz, hogy nem játszol. Elden Ringet nem próbáltam még, annak a launchere nem kizárt, hogy jobb, meg az intrók áttekerekhetők. Itt az baj, hogy az ember fizet a játékért, szoftverért, sokszor nem is kevés pénzt összességében, és nem tisztelik az idejét. A fejlesztők, terjesztők úgy vannak vele, hogy ők tesznek szívességet azzal, hogy az ember játszhat, meg a rendszert használhatja, mikor ez fordítva van.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Több gépen is dolgozok, néha cserélgetem is, van összerakva egy choco szkriptem, ami szépen feltol mindent amit kell, a megfelelo sorrendben es verzióban (szerencsére az appjaim nagy része támogatott a Chockolatey-ben a maradékot meg nem kell installálni, azok egy git repoban ülnek)

Pár fontos folder meg a OneDrive-ra syncel.

Egész könnyű egy új gépet belakni így.

“Any book worth banning is a book worth reading.”

Sok embernél ez irracionális félelem, hogy újra kell telepíteni. És akkor mi van? Pár perc, túléled, belakod, a mostani rendszered is valaha belakatlanként kezdte. Ez egy eszköz, használati cikk, nem szentély, hogy örökké kell tartania.

Erre a mondatra reagálnék: W7 első napján került fel a jelenlegi konfigomra amit végig tudtam frissíteni egy darab bug nélkül a legutolsó releasere, sőt utána több évig az erről felfrissített W10-et használtam.

Nem tudom pontosan melyik W10 frissítés volt ami ezt megakasztotta, de beleszaladtam egy bootloop-ba, próbált telepíteni, nem sikerült, fallback-elni akart, nem sikerült neki, újraindult, megint fallback és innen goto10. Azóta ez többször is előfordult, legutoljára konkrétan tegnap. Forzára még meg van tartva egy kis windows, ellenben akartam egyet screenshotolni de nem akarta. WinShiftS-re nem csinált semmit, de a legszebb hogy a snip and sketch-et megnyitva ha rányomtam hogy új akkor se történt semmi. sfc /scannow nem talál hibát, eredeti win, legújabb frissítések fent. Egyre jobban örülök neki hogy csak forzára van ez a napról napra egyre ergyább szoftver a gépemen, de már ez se sokáig mert nemsokára meglepem magam egy box-al.

A pár perc belakod túléled meg kényelem dolga. Én nem szeretek se telefont, se gépet, se semmit cserélgetni. Egyszer belövöm hogy nekem optimális legyen és évek alatt szépen kicsiszolódnak az apró dolgok is, utána ha nulláról kezdek akkor első körben egy hosszabb szívás, utána pedig még heteken át "jaj még tényleg ez is" kategóriás dolgok, sőt van hogy fél-1 év után is előjön a "ezt én már anno feltettem, de nincs meg basszus" helyzet. Pontosan ahogy írod ez egy eszköz és használati cikk, szóval ebből jön az hogy ha használni akarom akkor legyen a lehető legkényelmesebb és a lehető legkevesebbet kelljen használni hogy a lehető leghamarabb elérjem a célomat és a maradék időmet tudjam bármi másra fordítani.

A screenshot hotkey-jei a Windowsnak, meg a Snippet Tool csak az asztali környezetben működik, játékoknak saját billentyűje szokott lenni, amire képernyőképet mentenek. Forzával nem játszottam, ott nem vágom, hogy mi rá a billentyű, de tuti kell lennie beépített megoldásnak.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Semmi értelme migrálni nem támogatott gépekről, mert pont azokat a biztonsági ficsöröket nem kapod meg amitől jobb a windows 11 - magelkülönítés, memória integrítás, tpm etc.

Ha csak jobban tetszik a tálca akkor migrálj, de több erőforrást eszik mint a win 10.

sudo mount -o ro /hup.hu

Gyakorlati példa: a WSL2 miatt beléptem az Insider Preview Fast Ring-be még Windows 10 kapcsán, ami egyszer csak Windows 11 lett. Ki is léptem az Insider Preview-ból, maradt regular Windows 11, aztán később jött a Health Check, hogy nem felel meg a hardverem a követelményeknek (CPU issue), de azóta is jönnek normál frissítések.

Szerkesztve: 2022. 05. 14., szo – 11:43

Szerintem felesleges. Azt írod, a Windows 10-ed legális. A Windows 10-hez van támogatás, kiforrott. Mire megszűnik a Win10 támogatása, jó eséllyel már új hardware-t kell venned, mert gondolom, most sem a legújabb, ha nem alkalmas a Win11 futtatására. Légy pragmatikus! Melyik software-ed nem fut Windows 10-en, amelyiknek kellene Windows 11? Szerintem az strstr() vagy az strlen(), a malloc(), free() is elég hasonlóan fognak működni, legalább is a userspace-ben futó hívó program szempontjából. Akkor meg mire nem elég a Windows 10? Ha nem lesz támogatás a Windows 10-hez, s mégsem dobnád ki a géped, a Linuxod még mindig vidáman fog futni rajta, a legfrissebb is.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE