Freelancer feladatok nyilvántartása

Freelancerként dolgozva viszonylag sok (~10) cégnél van viszonylag sok (~25) különböző olyan rendszerhez hozzáférésem, amelyekből tágabban értelmezve általam megoldandó feladatok potyognak ki. Sorolok párat, hogy mire gondolok:

  • e-mailek Google Workspace, Office 365 és on-prem Exchange rendszerekből, amelyekben benne van, hogy mit kellene csinálni
  • ugyanitt naptárak, amelyekben meeting meghívók vannak, és el kellene menni/be kellene hívni rájuk
  • különböző JIRA accountok, részben felhős, részben on-prem rendszerekben, amelyekben vannak megoldandó ticketek, hol a nevemen, hol unassigned-ként
  • néhány Trello board, ahol szintén ilyesmik vannak
  • meg Clickup meg Asana, szintén hasonlóan
  • jópár Slack meg Teams, ahol a beszélgetésekből kipottyan, hogy mit kellene megoldani
  • LINE, Signal, Viber is néha
  • kínos nehezítés, hogy néhány forráshoz csak különböző formamutatványok bemutatása után lehet hozzáférni, pl. 2FA hitelesítés kell az on-prem JIRA eléréséhez, vagy egy VPN csatlakozás kell az on-prem Exchange-hez, vagy Yubikey kell valamihez
  • meg néha nekem is eszembe jut pár feladat, amit el kéne végezni (pl. számlázni kellene, még ma :D)

Ezek a források már vannak olyan sokan, hogy elég nagy effort figyelni őket ahhoz, hogy megpróbáljak valami automatizálást ráhúzni ezekre. Nyilván teljeset nem lehet (pl. ami az én fejemből pattan ki, arra nem fog menni), de a JIRA/Trello/Clickup/Asana begyűjtéseket, a naptárak egy helyen látását, vagy azt, hogy az e-mailben/Slacken/Teamsben legyen egy gomb, hogy "legyen ebből egy feladat", talán meg lehetne oldani. Illetve technológiailag biztosan meg lehet oldani, a kérdés az, hogy megoldotta-e már valaki helyettem.

Szóval, tud valaki ehhez jó, kiforrott támogató toolt?

Ha működik, akkor nem baj, ha pénzbe kerül, akár viszonylag sok pénzt is megérne nekem. Bónusz pontokért ugyanez érdekelne kisebb, néhány fős team-ekre vonatkoztatva is, ahol a megoldó oldalon nem egy, hanem több ember is van. Ha nincs ilyen a piacon, akkor előfordulhat, hogy megpróbálok csinálni valamit annak érdekében, hogy legyen.

Hozzászólások

Szóval, tud valaki ehhez jó, kiforrott támogató toolt?

Én két éve vettem egy reMarkable-t, aztán másfél éve átnyergeltem egy Boox Air Note-ra és egyszerűen kézzel felírok mindent, aztán kijelölöm-áthúzom, ha módosult valami, vagy kitörlöm, ha már nem kell a feladat.

Két vonallal négy részre osztottam az első oldalt: mai, holnapi, heti és közeljövő kategóriákra, a többi oldalon meg ott van minden más, ami nem fér az első oldalra, dátummal. Időnként "futtatok" egy defrag-ot.

Bármilyen más digitális formális toolset erre saját tapasztalatom szerint alkalmatlan és/vagy túl sok elveszett idővel jár.

Nem mondtam, hogy hülye.

Írtam én olyat, hogy mondtad?

Azt mondtam, hogy ha van, az is használható.

Én meg azt mondtam, hogy én próbáltam és szerintem nem használható olyan jól. És rajtam kívül vannak igen sokan, akik ugyanezt gondolják. Innen pedig szerintem loop lesz ebből, ahogy az összes ilyen szálból, ahol odaveted, hogy iPad + Apple Pencil.

Van reMarkable meg iPad pro + pencil is.

iPadre tettem egy matt foliat es igy nekem hozza azt amit a reMarkable, sot. Tok jo, hogy azonnal tudok annotalni, jegyzetelni barmit, reMarkable-vel macerasabb volt. Nagyon ez ellen a felhasznalas ellen voltam, de kellemesen csalodtam az iPadben.

A reMarkable egyetlen előnye a piacon a papírszerűség, amit tényleg nem tudott utolérni más cég, de szoftveresen nagyon gyenge volt, ezért váltottam Boox-ra, ami Android 10 és eInk. Nincsenek ott a reMarkable szoftveres hátrányai, viszont ott van az eInk minden előnye.

Papíron kb. lehetetlen kijelölni és átmozgatni dolgokat, az állandó átmásolás és radírozás is körülményes. Az a séma, hogy az első oldalra mozgatom át a napi-heti teendőket, az papíron nem működik kényelmesen. Próbáltam.

Ezek az e-Ink cuccok ezért jók, mert papírszerűek és közben adnak olyan előnyöket, ami papíron nincs vagy nehézkes.

Ebben igazad van, én elsősorban jegyzetelés miatt vettem Surface Book-ot.

Viszont todo listára nekem bejött az, hogy tollal felírom aztán kihúzogatom. És igen, időnként (gondolom mennyiségtől függ, nekem jellemzően mondjuk hetente egyszer kell) azt mondom, hogy átmásolom a maradékot (vagy egy részét) egy új lap tetejére.

Amúgy az iPad mióta e-ink?

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Szia, én is gondolkozom ilyesmi eszközön. Megnéztem ezt a review-t,  hát annyira nem győzött meg, de tetszik alapvetően.

Próbálom megérteni a munkafolyamatodat, hogy használod ezt az eszközt:

Kézzel felírod a feladatokat, amit te el tudsz olvasni, de mondjuk nem tudod szöveggé alakítani, ugye?

Ha jegyzetelnél valamit, amit hallgatsz, és át kellene küldened szövegben, akkor valahogy megoldható?

Több helyen olvasom a toll késleltetését. Nem zavaró?

Felírod a szöveget, majd törlöd, átrendezed, de minden marad kézzel írva?

Próbáltál bármilyen task management tool-t használni? Google Tasks, Trello, ilyesmit? Mi az előnye ezekkel szemben?

Köszi, hogy időt szánsz a tapasztalataid megosztására! :)

Sakk-matt,
KaTT :)

Kézzel felírod a feladatokat, amit te el tudsz olvasni, de mondjuk nem tudod szöveggé alakítani, ugye?

Szöveggé is tudnám alakítani, egészen jó pontossággal, de nem szoktam.

Ha jegyzetelnél valamit, amit hallgatsz, és át kellene küldened szövegben, akkor valahogy megoldható?

Nem írnok vagy jegyzőkönyvvezető vagyok... azt írom le, ami nekem feladat. :)

Több helyen olvasom a toll késleltetését. Nem zavaró?

A reMarkable ebben jobb, mint a Boox, de a Boox esetén is ritka az a lag, ami zavaró lenne, de egyéni preferencia nyilván.

Felírod a szöveget, majd törlöd, átrendezed, de minden marad kézzel írva?

Igen. Nagyjából ennyi. 

Próbáltál bármilyen task management tool-t használni? Google Tasks, Trello, ilyesmit? Mi az előnye ezekkel szemben?

Kurva körülményesek egy ilyen átrendezhető digitális papírhoz képest.

Köszi a válaszokat, tanulságosak, egyre több a kérdés bennem. A Youtube videókon nekem ránézésre nagyon zavaró a késleltetés, amikor írnak. Én gyorsan át tudom dobni, rendezni a feladatokat az ilyen task manager platformokon, gépelve. Tippre nekem kézzel írva lenne több idő, de még nem próbáltam kézzel írva.

A kézzel írásnál nekem hátránynak tűnik, hogy sokszor keresek a régi projektek között, mi hogy volt, és nekem kereshetően kellenének minden, amit leírok. Gépeléssel ez tökéletes, mert mindent megtalálok.

Egy haveromnak van Wacom rajztáblája, amit USB-n a gépre kötve mint egy digitális toll tud rajzolni, írni, mint grafikus használja, szereti. Szerinted érdemes lehet kipróbálni, hogy egy tartalék Wacom-jával elkezdem kézzel írni így a feladatokat, vagy ezek az eInk termékek tudnak olyat, amit én nem tudok megoldani ilyen USB-s rajztáblával? Tudsz esetleg Windows-on programot javasolni, mi lehet hasonló, amit ez a Boox tud?

Én arra jutottam, hogy egy nagyobb feladatmennyiségnél, sok napi feladatnál bármit is használsz, egy adott időn belül nem tudod megspórolni az erre szánt task management-et.

Sakk-matt,
KaTT :)

Ennek akkor van előnye, ha nem vagy gép előtt, ahol tudnál gépelni, mert mobilon és tableten körülményes gépelni. Ezen túl én korábban se gépeltem, hanem volt papír az asztalomon, csak papíron sok minden szintén körülményes. A Boox egy jó kompromisszum számomra.

Hát nekünk az integrátor általában Tasktop:

https://www.tasktop.com/platform/hub/

De van OpsHub is:

https://www.opshub.com/

Mindegyik arról szól, hogy a jira-devops-clickup-stb világot összedrótozza, és egyikből a másikba átvigye a taszkokat. (Tudom, nagy a szájuk, entersprájz integrésün, de ezt jelenti de facto)

Nyilván több ilyenben van email2task (pl. ClickUpban és Asana-ban is), azzal is lehet integrálni, meg ott a zapier a mindenre is. 

A maradékot meg meg kell tanítani szerintem taszkosításra, azaz Teams-ben legyen inkább egy planner a taszkoknak, de a taszkosításhoz gyakran fel kell venni sajna egy jó "adminisztrátor" beállítottságú projektmenedzsert vagy asszisztenst, aki tényleg csak annyit csinál, hogy berakod őt is a channelre, és taszkot varázsol mindenből, ami taszknak tűnik, de még nem taszk. 

Vagy eladod másodlagos szolgáltatásként a fent említett delikvenst mint agilis coach ezeknek a teameknek, és megtanulnak taszkolni maguktól :D

Köszi!

Ezek jók, de nem igazán azok az eszközök, amelyeket keresnék - arra épülnek, hogy össze akarunk kötni két rendszer - ezzel szemben nekem úgy kéne összekötni ezeket, hogy rajtam kívül senki nem akarja az összekötést :D

Futok azért egy-egy gyakorlati kört is mindkettővel.

Még egyszer köszi!

hub, azaz nem 2 rendszert akarsz összekötni, hanem N-t :) És tipikusan arról szól, hogy van egy fejlesztőcég, akinek 8 helyen van ticket követése. 

Amire mi használjuk: az államigazgatásban jobb helyeken a követelmények valami jira-szerű képződményben vannak (jira, redmine, jama, stb). De ezek csak a követelmények, a fejlesztők nyilván használják a saját jira-jukat (vagy azure devops-ukat). Ezért a jama-hoz alapból jár egy tasktop licensz is, mert a jama az csak követelménymenedzsment (mondjuk úgy, olyan, mint egy jobb jira config r4j-vel), és onnan látjuk, hogy kész vannak, hogy össze van kötve a két rendszer. Ráadásul egy rendes system engineering projekten van alsó hangon 3 szállító (mert pl. bele kell nyúlni egy régi backendbe is, aminek X-nél van az üzemeltetési szerződése, meg lesz egy új frontend, amit Y nyert meg, és esetleg integrálni kell az egészet a párhuzamosan futó, félkész Z projekttel is).

Kb. így néz ki ez a gyakorlatban: https://www.youtube.com/watch?v=usQYnIPc9LI

Nyilván itt is minden mindenféle tűzfal mögött van, de jobb esetben átmászik rajtuk a rendszer. 

// off: Nem irigyellek! Számomra hátborzongató, hogy mennyi feleslegesen elfecsérelt erőforrás. 

Miközben ezt írom, az egyik szerveremen pont megy a dist-upgrade. IT-ban tevékenykedni én is szeretek. 

Félre ne érts, nekem hatékonyság a szenvedélyem. Rosszul lennék, ha ennyi felesleges kört kellene csinálnom. Nem munkával van a bajom, hanem a  felesleges munkával. Miközben olvastam a posztot a fejemet fogtam. Régen minden egyszerűbb volt. Volt az email és a procmail nagy barát volt. Anno ez egy délutáni kis kihívás lett volna, ma meg kb megoldhatatlan. Első körben azt gondoltam, hogy minden cuccot emailen keresztül kellene érkeztetni, de az instant csevegők erre nem alkalmasak. Szerencsée nem sokára az EU-ban a csevegőket is meg kell nyitni mások előtt, így még esélyes is lehet a jövőben egy olyan, mint anno KDE alatt a kopete. 
https://hu.wikipedia.org/wiki/Kopete

Nem lehetetlen ma sem, de elegge torekeny, mert fejlesztik ezeket a szolgaltatasokat. A legtobb ilyen szar webes feluleten megy, szoval a requests+bs4 jo alap, ha nem eleg (tul sok JS van rajta), akkor seleniummal is neki is lehet esni. IM-bol van, amihez van API tamogatas (talan a telegramhoz lehet irni botokat), szoval az meg talan megoldhato.

A strange game. The only winning move is not to play. How about a nice game of chess?

GTD módszerrel egy task management alkalmazásba rakni mindent? Például Trello, vagy bármi más?

Az jutott eszembe, ha már ilyen sok minden van, és nincs konkrét megoldás, nem lehet az, hogy olyanra keresel megoldást, amire nincs tökéletes?

A megoldás az, kevesebb feladat legyen, és akkor bármivel kezelhető lesz kb?

Sakk-matt,
KaTT :)

Ha nem egyedül dolgozol ezeken a feladatokon akkor ezeknek a szinkronban tartása lesz rémálom-szerű.
Ez a probléma messze nem új, azóta megvan amióta dolgozom. Nincsen rá technikailag jó megoldás.
"menedzsmentileg" van rá "elfogadható" megoldás, ahogy mondod: egyszerre értelmezhető mennyiségű issue-t kell fókuszban tartani és ledarálni.
A sorrendet meg kell jól határozni és nem szabad hagyni hogy az változzon miután fókuszba került az issue.
 

Gábriel Ákos

Hát az összes probléma ugye arra megy rá, hogy van sok csapatnak sok todo listája, és neked van a személyes todo listád ezekből.

lehet azt csinálni, hogy kézzel felírod (reMarkable), bevezetsz egy sajátot (kb bármit), csak továbbra is megmarad az a feladatod, hogy körbe kell járnod a többi todo listát, és felirogatni, mi került ezzel az inboxodba.

valaki azt csinálja, hogy mindent beirányít emailre - ez a legáltalánosabb, hogy az ő todo listája az outlook, és az van megmappázva, meg addig-addig átirányítva, hogy van ezzel egy direkt todo kliense.

Ha nem egyedül dolgozol rajt, az viszont baromi egyszerű: felveszel egy PO-t. A PO nem csinál mást, csak szedi össze a taszkokat mindenhonnan, és viszi a csapat kanban (scrum) boardjára. 

Konkrétan felmerült az intern felvétele a feladatok gyűjtésére, mint alternatíva, de még nem találtunk olyat, aki elég jópofa lenne a célra. És még vizsgálom, hogy lehetne-e ezt szoftverrel megoldani, ugyanis egy intern árával tökre versenyképes tud lenni még a drágább előfizetéses szoftverek ára is.

Az intern valszeg drágább*, mint a lent említett virtuális asszisztens. (* szerk: óradíjban nem, összességében igen)

Utóbbinak kifizetsz napi egy órát, hogy minden reggel szinkronizálja a teendőket, de értelmes internt nem fogsz találni heti 4-5 óta melóra.

Gondolkozz inkább profiban. A szoftveres összegyűjtést azt szerintem kilistáztam rendesen (szólj ha még nem), lehet:

  • email értesítést kérni mindenről, aztán azt feldolgozni pl. zapierrel
  • API-kkal összekötni, akár VPN-eken keresztül TaskTop-pal / OpsHub-bal
  • simán megfolderezni egy email klienst 

Minden másra igen, ott az ember, de lehet csak én nem vagyok intern kompatibilis, jobban szeretem a profikat, vannak profi PM-ek, akik ezt iszonyat jól leadminisztrálják, ez az életük. De szerintem ez akkor kell, ha a feladatokat nem csak te oldod meg, egy emberre egy komplett másik ember általában drága (titkárnőnek/asszisztensnek hívják, abból is létezett profi, de kopik ki)

És igen, Geleinek igaza van abban, hogy vannak olyan PM-ek, akiket órára lehet bérelni és virtuálisan, ezek a jobb virtuális asszisztensek. Azért erősen meg kell őket válogatni :) 

Volt már olyan állásom, ahol volt volt asszisztensem - ő nagyon hasznos volt, de nem erre, hanem kávéfőzésre meg meeting-szervezésre meg igazából bármire, aminek nincs köze az IT-hoz. Mondjuk lehetne találni olyat, aki ért IT-ul, gondolom, de nem hiszem, hogy ezt keresném most (meg kávét is tudok főzni magamnak igazából).

A virtuális asszisztenssel is lehet, hogy teszek egy kísérletet egyébként, mondjuk jövő héten, vagy ilyesmi. (Most meg nyúzom épp a TaskTop-ot. Van, amiben segít, van, amiben nem annyira segít, de korai még végleges ítéletet mondnai.)

Ha a többiek egyszerűen frissítik a rájuk vonatkozó feladatokat, vagy én vagy valaki ellenőrzi, hogy kész, és vezetem, akkor meg van oldva. Persze van egy mennyiség, aminél már napi sok óra lehet ennek a kezelése. Ahogy több helyen itt írják, egy jobb PM pont ezeket végzi el.

Ugyanott vagyunk, hogy valakinek kell task management-et végezni, különböző platformokon.

Sakk-matt,
KaTT :)

Hasonlón gondolkodtam már, és az lett a konklúzió, hogy a dolgok nagy részét technikailag relatíve egyszerű megoldani, akár eladható terméket csinálsz belőle, csak lesz olyan ügyfeled, akinél az onprem emailhez nem férsz hozzá, máshol a slacknál van letiltva a 3rd aprty addon, a harmadiknál az onprem Jira van túl szigorú tűzfal mögött, stb., szóval a kézivezérlést nem tudod kiiktatni a folyamatból. 

Ugyanitt subscribe :)

Szerkesztve: 2022. 05. 11., sze – 14:06

Cloudpipes Zapier esetleg?

Error: nmcli terminated by signal Félbeszakítás (2)

Az Excel egy kiforrott tool (ettol meg egy rettenet). Libreoffice is tud valamit, de meg nem probaltam igazan.

Kicsit programozni kell, definialni a kulonbozo adatforrasokat es lekerdezeseket, adatokat egyseges fomara masszirozni, adatbazist tervezni es epiteni stb. De legalabb olyan lesz, amilyet akarsz.

Ha tuljutsz az elso par rosszulleten, mikor belenezel az Excel Power Query kodjaba, mar hamar megy minden...

Ugyanott van a bökenő, mint az összes többi toolnál. Ha hozzánk jönne úgy egy freelancer, hogy szeretne egy házi spreadsheetbe szipókázni adatokat, valszeg elhajtanánk jó messzire, vagy olyan sokáig tartana az onboarding, hogy egyik félnek se lenne kedve utána a másikkal dolgozni. :)

A gond az, hogy sokszor hülye korlátozások vannak jelen.

Pl. van 2 olyan ügyfelem, ahol MS felhős levelezés van, 2 másik akinék Google felhős levelezés van és van a privát Gmail levelezésem.

Olyan kicsi dolgot szeretnék, hogy egy naptárban jelenjen meg minden, hogy elkerüljem azt, hogy azt mondom egy ügyfélnek, hogy lehet meeting valamikor, de mondjuk az iskolában is azt mondtam a tanárnéninek, hogy ugyanakkor tudok vele beszélni.

Nem arról van szó, hogy számomra valami új interfészt kellene készíteniük, vagy oktatniuk kellene engem, stb. Ezek a toolok jellemzően tudnak más naptárokat URL alapján importálni illetve tudnak megosztáshoz URL-t készínteni.

De mégsem megy, mert az ügyfélnél valaki valamikor kitalálta, hogy biztonságosnak kell lenni, ezért mindent le kell korlátozni. Arra nem tudok hívatkozni, hogy a munkavégzéshez kell, mert igazából nem kell. Mindegyiket a saját weboldalán el tudom érni. Van olyan, amelyik hajlandó a másikat betölteni, mondjuk az A cég a B-nek az Outlookjából betölti a dolgokat, de a B az A-tól már nem tudja. A C meg egyiket se éri el.

Szóval szeretném szipókázni az adatot (olyan adatot, amihez hozzáférésem van), de elhajtanak. Pedig nem tartana sokáig az onboarding.

Hogy mennyire hülyeség az egész, azt az is mutatja, hogy ha nem a cuccok webes felületét használom, hanem egy vastag kliens email programot, akkor mindegyik accountot fel tudom venni, és a naptárjában az összes forrásból származó meeting / event megjelenik. Ez persze azon nem segít, hogy amikor valaki egy új meetinget akar  a naptáromba beletenni, akkor nem látja, hogy a többi naptárban mit csinálok

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Nemtom, én múltkor Airtable-ben demóztam le egy projektmenedzsment rendszert… aztán persze a csapat megírta .NET Core-ban, mert valami nagy integrált ERP-be kell, hogy az kávét főzzön és krumplit is szeleteljen, mint az Aladdinben a vizipipa, de sheetsre nem bíznék kb semmit.

Excelt használok sokszor, mert gyorsabban csinálom meg abban a pivot kimutatásokat meg a rengeteg XLOOKUP-os táblázat mappeléseket, mint máshol (múltkor árat emeltem egy webshopban és egy POS rendszerben egyszerre xlookuppal és excellel). De kinek mi áll kézre..