[Megoldva] DIGI tv gigabiten továbbítva otthon

Fórumok

Frissen gigabites kábelezett házba kéne TV nézős megoldás, ami legalább 1, de lehet hogy 2 helyre képes lenne TV jelet továbbítani.

Újrakábelezést nem szeretnénk, koax nincs, üvegszál fentre érkezik az emeletre, de lent akarnak tévézni.

Szóval ez van:

--DIGI üvegszál--> DIGI készülék --> eszköz1 --> switch --> gigabites hálózat --> eszköz2 --> TV

És kéne a két eszközre javaslat, amire nem megy rá a gatyám.

* Gondolkoztam olyanban, ami az üvegszál jelét leviszi UTPn a földszintre, és oda lenne áthelyezve a TV mellé a DIGIs doboz... kicsit mókolósnak tűnik

* vagy valami TVHeadEnd megoldás?

Előre is köszi!

---

Update1:

- a DIGI készülék egy fehér talán TPLink? doboz, 1 üveg be, 2 UTP, 1 wifi, 1 koax ki
kb ilyen https://itcafe.hu/tema/digi_lan_pppoe/hsz_59065-59065.html
- a TV-be még semmi nem megy be, még nincs DIGIs settop box sem, most merült fel igény TV előfizetésre

Hozzászólások

A Digi (Invitel) készülék az IPTV? 

A két szolgáltatói eszköz típusát le tudnád írni?

Szerkesztve: 2022. 05. 03., k – 09:54

nem tudom nálad hogy megy ez, nálunk a digi dobozába végződik az üveg, és onnan megy ketté: 1x gb LAN; 1x Koax a tévékhez.

 

az elvárásaidból feltételezem, hogy nálad csak egy szál gigabit megy a TV-be? Vagy még semmi nem megy oda?

Kábelezni kényelmetlen, de ne zárd ki teljesen.  Analog jelet szeretnél gigabites utp-re átrakni.

// * Le lehet szedni az RF jelet az üvegszálról, de akkor is kell majd a set top box.  RF wdm vevő , kábelezni meg ehhez is kell, eredmény bizonytalan: https://www.fruugo.hu/catv-optical-node-mini-ftth-receiver-wdm-converter/p-77638617-158150857?language=en&ac=croud&gclid=Cj0KCQjwpcOTBhCZARIsAEAYLuUcNWMO9y1YdzGmSZxuHK33hKxRf4MLdRaFqywyDtJKakjdvlyMnhUaAtkHEALw_wcB

Többek szerint azt használ.  A dvb-c  jel szerintem analóg modulált rádiófrekvenciás jel. Illetve úgy tudom az 1550 nanométeren , optikán is "rf modulált" a fény, rf wdm vevőhöz áram sem kell:

https://www.televes.com/me/237330-passive-optical-receiver-with-wdm.html

DVB-C, ami átviteltechnikai alapokban pont olyan, mint az analóg TV-adás (114.5MHz az "alja" és 786MHz a "tetete" a jelenlegi csatornakiosztás szerint Bp.-en, ha jól látom), csak épp egy analóg csatorna helyén/frekvenciáján több, digitálisan "becsomagolt" műsor jelfolyama kerül átvitelre.

Akkor viszont az is egy út, igaz kábelezéssel, macerával, de az optikai  kábel le a földszintre is, a tv-kig oda meg egy ilyen rf vevő a tv-k mögé. Optikai kábel jóval vékonyabb, hajlékonyabb mint a koax.

Igen,  alin van pár dollárért. Viszont nem tudom, kódolt(ha van) /kódolatlan csatornákkal mi  lenne a helyzet?  

Én csak betépném azt a koaxot.

Elvileg működik az optikás móka, én is próbálkoztam vele. Kellett hozzá egy splitter a HGW elé. Egyébként az volt a tapasztalatom, hogy a DIGI elég sokat variálta az egyes multiplexek teljesítményét, ezért a külön átalakító RF oldalára csillapítót kellett beépítenem és időnként állítgatni, míg a HGW kimenetéről végig boldogan ment a TV.

A multiplexek nem kódoltak, csak a prémium csatornák, de ahhoz koax bemenetes STB van.

Hát vagy az optikát splitteli vagy a koaxot, vagy rak egy tunert a koaxra és akkor mehet IP-n bárhova a stream. Csak ez utóbbival jelentősen rosszabb minőségű képet fog kapni a végén, mert a TV-k elképesztő mennyiségű magic-et tolnak a saját tuner-jükből jövő képre, hogy az olyan legyen amilyen (főleg a nem HD adásoknál szembetűnő). Én a koaxost választanám, 3000 HUF egy kábelbehúzó.

(Mellesleg mikor jöttek a DIGI szerelők valamiért és meglátták a raspberry-t a koaxra kötve, mindjárt elkezdtek puffogni, hogy ez nem rendeltetésszerű használat, bla-bla, úgyhogy óvatosan azért az ilyesmivel)

A modemből (nálam) a koaxon jön ki a TV. A gigabites csatlakozón a net (hálózat).

Szerkesztve: 2022. 05. 03., k – 10:10

A DIGI DVB-C -n nyújt szolgáltatást és ezt egy media konverterrel oldja meg. Egy adott nm hullámhosszon jön a "TV" és egy másikon a net. A DVB-C -t el tudod osztani, a másikat nemigazán, ugyanis BIDI, WDM és a protokoll sem olyan, amit egy normál SFP tudna kezelni. (esetleg megfelelő optikai kábellel tovább tudod vinni a már ketté választott jelet a modemig) 

A DIGI az internet forgalommal párhuzamosan az összes TV csatornát átküldi broadcast minden előfizetőnek az optikai szálon? Ehhez mekkora sávszél kell az optikai kábelen?

(Az IPTV lehet h. takarékosabb lenne emiatt, de annak meg szar a minősége, zavaró a késleltetése csatornaváltáskor, illetve a több eszközön párhuzamosan nézhető eltérő csatornák száma is bosszantó korlát.)

Broadcast, de nem a klasszikus értelemben. A net és a tv külön hullámhosszon jön. (Nem biztos, hogy pontosak a számok, de 1310nm körül van a feltöltés, 1490nm körül a letöltés és 1550nm a TV)

A Digis eszközből DVB-C esik ki koaxon (meg talán egy-két csatorna még analóg módon is), így azt a lakáson belül tudod osztani anélkül, hogy minden tv-hez settopbox kellene. Digi esetén settopbox csak a kódolt csatornákhoz kell, vagy esetleg ha a TV nem támogatja a DVB-C-t.

Enigma2-es settopbox-ot használok, ami unicast IP streamet tud előállitani. Nekem igy van megoldva csak DVB-T-vel

Én TVHeadend-et használtam Digihez. Eleinte RPi-n futott, aztán később átkerült a NAS-ra. Az egyes TV-knél meg valami eszköz kell, amin pl. Kodi fut. Akár felvenni, vagy menet közben megállítani is lehet vele.

Szerkesztve: 2022. 05. 03., k – 15:07

Analóg módszer, balun: https://www.ostelsat.hu/balun_keszlet_utp_passziv_tv-lan_signal_2_db__R… 

Ez nem a videójel balun, mint az analóg megfigyelő kameráknál, ez elvileg szélessávú, rádiójelekhez. Lehet, valami plusz erősítőt érdemes beiktatni. Nincs vele tapasztalatom, csak keresgéltem.

Ha jól értem a működését, mellette még mehet 100Mbites ethernet kapcsolat is ugyanazon a kábelen, bár manapság az már kevéske.

Na, ez még TALÁN, mert más nem nagyon :( Bár, amilyen csillapítási értékei vannak - és a DVB-C még magasabb frekin megy - nem sok jel ér oda a TV-hez :(

Minden más, fent javasolt megoldásnál viszont elveszik az a lehetőség, hogy a TV készüléket bot egyszerűen, mint TV használhasd, ne csak kijelzőként valami külön kezelendő külső forrás számára, ami hozza a TV adást.

(de utóbbit én egy helyen úgy oldom meg, hogy STB a HGW mellett és a HDMI jel utazik konverterrel az IP hálózaton, meg az IR remote jel az STB-hez vissza. Csak hát ATEN-ből 100e Ft felett van külön-külön az RX-TX egység mindehhez :( )

"Probléma esetén nyomják meg a piros gombot és nyugodjanak békében!"

Ezekkel a megoldásokkal mind az a baj, hogy utána azt még ki kell juttatnod a TV-re, lehetőleg úgy, hogy feleség/nagymama számára is bot egyszrűen kezelhető legyen - Az 1db távirányítóval, mint általában egy TV.

"Probléma esetén nyomják meg a piros gombot és nyugodjanak békében!"

Ja mint az idős ismerősnél is, hiába hoztam pendrive-on az új 2021-es okostevéjéhez "családi videókat", na odáig már nem akart menni, hogy kiválassza a médialejátszóban. Neki legyenek sorrendben a csatornák, folytonos számozással, oszt jólvan, semmi extra funkció nem érdekli.

Ja és hogy miért van akkor okostevéje? Én "hibám" volt. Egyedül maradt és azt mondta, hozzak neki egy jó nagy készüléket, mert a 15 éves Samu már dögledezett. Egy belépő LG-t el is hoztam neki a legközelebbi bevásárlóközpontból (mondjuk megnéztem a neten is és az alapján sem volt rossz vétel). Persze vehettem volna Kivilájvot is, de annyival nem volt olcsóbb és azért legalább olyat akartam venni, aminek viszonylag rendben vannak a színei. Pont egy évvel korábban szívtam ilyen szempontból egy olcsó tevével és végül inkább LG lett otthon is.

Tapasztalatom h. az ilyen 60-70-80+ idős emberek ha életükben műszaki analfabéták voltak, pont öregségükre már 200% nem fognak megváltozni. Felesleges is nekik bármi mordern infirmatikai baromságot mutogatni, vagy rájuk eröltetni. Tv esetében pl. a távirányítón max. 6 gomb lenne szabad csak lenni: ki/bekapcs (már ez is megérne egy misét h. valakinek külön gomb kellene a BE és a KI kapcsolásra), csatorna FEL/LE, és HANGERŐ FEL/LE. Ami ennél többet tud, az már kudarcra van ítélve, neki az túl bonyolult.

Szerkesztve: 2022. 05. 21., szo – 20:24

Megoldódott a dolog, méghozzá elég költséghatékonyan.

Ami kellett hozzá: 2 db spéci, passzív (tápegység nélküli) balun, ilyenek:
TV KOAX - LAN/IP BALUN SZETT / 2DB 
https://antennacentrum.hu/tv-lan-balun (kb 11 eFt volt)

Az egyik fele feladja a Cat6A kábel egy érpárjára a koax jelet, a többi érpáron engedi át csökkent sávszélességgel az Ehernet jeleket, a másik balun leveszi.

Azzal rémisztgettek, hogy 15m kábelhossz felett kell hozzá koax erősítő, de végül is 20m-hez sem kellett, tökéletesen, röccenés nélkül viszi át az összes HD adást is az UTP másik oldalára. 
Először a HD adásoknál volt kockásodás, de a koax csatlakozó szorosabbra csavarásával megszűnt.

Hogy a netsebességet mennyire csökkenti, azt nem mértem ki, de Netflixezni teljesen jól engedte, az biztos.

Köszi szépen mindenkinek a segítséget!
Ezek szerint ez szépen tud működni (legalábbis normális minőségű Cat6A-n).