[OT] Havonta ... forintot rakok félre hosszú távú megtakarítási céllal.

Mindegy, hogy a párna alá, vagy állampapírba rakod, most csak az összeg számít és hogy ne költsed el impulzusvásárolva 3 hét múlva. A gyengébbek kedvéért az első pár hozzászólást megspórolva: ha nem forintban rakod félre, akkor váltsd át.

kevesebb, mint 100 ezer
38% (274 szavazat)
> 100 ezer, de <= 250 ezer
25% (180 szavazat)
> 250 ezer, de <= 500 ezer
18% (126 szavazat)
> 500 ezer, de <= 750 ezer
8% (61 szavazat)
> 750 ezer, de <= 1 millió
3% (25 szavazat)
> 1 millió, de <= 1.5 millió
2% (13 szavazat)
> 1.5 millió, de <= 2 millió
1% (4 szavazat)
> 2 millió, de <= 3 millió
1% (10 szavazat)
több, mint 3 millió
3% (25 szavazat)
Összes szavazat: 718

Hozzászólások

Ha most csaj lennek eloszor lefekudnek egy adminnal hogy mutassa meg kik szavaztak a tobb mint 3 gurigara havonta, aztan ha megvannak a nevek johet a gold digging teljes mellbedobassal :))))))))

Nem mondod!

És ezek tényleg mind beszálltak a legősibb szakmába FAANG néven?

Mondjuk a rövidítést így már értem, elvégre ki a rosseb találná meg a webcamek listáján azt a nevet hogy FBAMZNAAPLNFLXGOOG.

Ez egyaltalan nem igy van, egy normalis senior dev allas pl. a Google-nal a San Jose-i kozpontban (Kalifornia) kb. 250k dollar evente brutto.

Abbol nem raksz felre netto 10e dollart havonta az egeszen biztos, tekintve hogy az kb. 12k netto havonta.

Ha mas regioban nezed akkor meg ok is azonnal mas fizut adnak.

Szoval havi netto 3 millanal tobbet felre rakni ugy hogy mellette normalis szinvonalon megelsz az a FAANG-nal is minimum kozepvezetoi/lead/architect szint, amit mar nem osztogatnak minden utcarol beesettnek.

https://www.levels.fyi/company/Google/salaries/Software-Engineer/L5/Swi… - 311k USD az atlag
https://www.levels.fyi/company/Google/salaries/Software-Engineer/L6/Swi… - 427k USD az atlag

egesz svajcra:

Median Total Compensation Package - 50th Percentile - CHF 172,050

75th Percentile - CHF 246,662

90th Percentile - CHF 297,600

 

egyedulallokent siman felre lehet ennyit tenni. ismerek tobb ilyen embert. csaladdal, 3 gyerekkel mas a leanyzo fekvese, de ne hidd, hogy ott 0-at lehet felrerakni.

 

es a Google jelenleg nem a legjobban fizeto zurichi melohely, csak a harmadik. volt is cegen belul felhaborodas, ugy hallottam... :)

most veszunk eppen (a kozjegyzonel az alairasi datum mar megvan), es nagyon messze all az igazsagtol ez a 10%, plane hogy olyan hogy ingatlanado nincs is, ugye. Eigenmietwert van, ami az ingatlan 1-1.5%-a kb.

raadasul meg csak nem is ado, amit be kell fizetned.

 

tudnam miert erzi mindenki magat svajc expertnek, akinek nincs kozvetlen tapasztalata ezekben a temakban?

amire reagalt, abban konkretan zurichet irtam, igy gondoltam o is zurichre gondol. ezt o nem irta ki, en meg felteteleztem. persze, kantononkent eltero a szabalyozas, es en csak a zurichi kantont ismerem, illetve ticinot neztem, hogy ott brutal draga az adminisztracios koltseg ingatlanvasarlaskor.

zurich kantonban nincs se ingatlanado, se atirasi ado, semmi. egyetlen egy ado van, ami szerintem viszont minden kantonban van, az az, amit irtam, az Eigenmietwert, amikor kiszamoljak, hogy szerintuk mennyiert tudnad kiadni, es hozzacsapjak az adobevallasban a brutto beveteledhez, mintha megkerested volna fizukent. aztan nyilvan ebbol lejon a mindenfele dolog amit az ember leir az adobol amugy, es a vegen valamivel magasabb lesz a teljes evre szamitott jovedelemadod.

de erre is van nem is olyan rossz megoldas, legyen a szamitott Eigenmietwert 30k, akkor bedobsz 30k-t a 2. pillarodba, es meg nyertel is (az egyik a tetejere rakodik ra, a masik az aljabol vonodik le).

most lesz majd arrol dontes, hogy eltorlik-e amugy ezt is.

szerk: jo, van meg vagyonado, de az attol fuggetlenul van-e, hogy van-e ingatlanod. csaladoknal talan ~154k CHF utan kapcsol be, es 924k es 3'235'000 CHF kozott 2.5 ezrelek, ami valljuk be, vallalhato. ha veszel mondjuk valamit 3 misiert, de abbol 2 misi hitel, akkor nyilvan csak 1 misire kell fizetned vagyonadot, plussz leirhatod az adobol az osszes kamatot (lizing, lakashitel, hitelkaryta, etc, etc).

A pénzt nem csak megkeresni kell, az is érdekes, hogy milyen költségei vannak egy háztartásnak.

De valóban nem lehetetlen.

3M Ft az ma épp 6763 font.

10+ évvel ezelőtt is megkerestünk (ketten) ennél többet nettóban egy hónapban alkalmazottként itt, Angliában. Ha valakinek nincsenek gyerekei, nem kell túl sokat fizetnie lakhatásra (pl. vidéken él olcsó bérlakásban vagy 0 vagy alacsony a jelzáloghitel törlesztése), akkor ezt meg lehet takarítani (ha akarja).

Ugyanebből a fizetésből ha ki kell fizetni egy londoni bérlakást vagy egy frissen vásárolt londoni ház törlesztőjét + mondjuk két gyerek óvodáját, akkor hipp-hopp a bevétel fele elment.

Kontraktorként (inside IR35) meg lehet ennyit nettóban keresni egyedül is, outside IR35 bruttóban ennek dupláját / háromszorosát, aztán hogy abból mennyi marad, az az adózáson múlik.

Ja, ezek átlagos cégek, nem a cégtől függ.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Én eddig nem mennék, meg csaj se agyok, de akik a 3+ milcsire szavatak, írhatnának ide valami life/business hacket, hogy okulhassunk belőle. Akár csak a felét a sikernek, beérném azzal is, ha 1 milliókat tudnék félretenni, még évente sem rossz az, nem hogy havonta.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Bekattintani bármit lehet egy intenetkávézóban, mert saját gépre sincs pénze. Azért ezeket reprezentatív felmérésnek merész lenne nevezni. De ha ennyien valóban ilyen jól állnak, érdekelne engem is a recept.

"Az élet tele van kérdésekkel. Az idióták tele vannak válaszokkal."

"Its easier to fool a man than it is to convince they have been fooled"

Ez a megéri-nem éri meg dolog nagyon relatív. Ha csak a pénzügyi oldalát vesszük, szerintem akkor sem egyértelmű. Magyarországon relatíve alacsony egykulcsos adó van, a teljes adóterhem kb 25% mindenféle trükközés nélkül. E mellett többet kapsz a pénzedért általában. 800€ körüli összegért olyan lakást bérelünk Budapesten, ami minden igényünket kielégíti, nyugaton talán egy szoba jönne ki belőle. Hogy mennyit dolgozom azt pedig én döntöm el, nincs kényszer. Ahogy magamat ismerem, máshol is ennyit dolgoznék (kivéve talán Balin, mert ott senki nem tudna rávenni) :)

Atlagos Kelet-Europai aggyal siman megy 100 ora alatt az, ami atlagos Nyugat-Europai aggyal 200 ora alatt menne. Az okot a private school vs public school kialakult rendszereben erdemes keresni.

Termeszetesen a kapitalizmus alapoktatasban valo implementalasaval Kelet-Europa tehetseggondozasa is elindult a lejton, a kovetkezo generacioban "kialakulhat az egyenloseg" a lejto aljan.

Tapasztalatom szerint a kényelmesség és motiváció hiánya a fő különbség. Én nagyon motivált vagyok, mert nem rég jutottam el erre a szintre (kb 2 éve) és számomra (mivel a 0-ról indultam) ez egy "game changer". A többieknek lehet, hogy ez nem jelent annyit, hadd nézzenek közben YouTube-ot és olvassanak híreket. Én e helyett bevállaltam egy-két másik ügyfelet is.

Ami az itteni tekintélyelvű iskolát illeti, úgy érzem nekem többet ártott, mint segített. Főként azt tanította meg, hogy hogy viseljem el hosszú távon a szart - idegesítő embereket, akiknek a kedvére kell tenni (tanárok/ügyfelek). Ez egyfajta előnyt is jelent, meg hátrányt is.

Egy ügyfélnél feltűnne, ha ki akarnék egy hónapban mondjuk 35 napot számlázni :-D

De nálam időnként előfordul az, hogy kiszámlázok valahol havi 20-22 napot, aztán egy másik cégnek egy másik projektért szintén havi 20-22 napot.

Előfordul, hogy ez tényleg napi 10-12 óra munkát jelent, meg olyan is, hogy a kettő együtt napi 3-4 óra.

Mondjuk nem jellemző, hogy folyamatosan így lenne szerződésem, és nem is egyszerű, ha azonos időzónában van a két ügyfél, mert nekem a munka nagy része az másokkal beszélgetésből áll. Viszont ismerek programozókat, akiknek több, mint egy éve van (fejenként) két szerződésük, jellemzően kevesebb, mint 1 órát töltenek naponta meetingeken, a maradék időben meg két projektnyi feladatot lefejlesztenek (otthon, egyedül). Van olyan, aki gyorsan dolgozik és nem tölt napi 8 óránál többet (sőt, talán kevesebbet is), a másik meg mondjuk napi 10 óra alatt megvan a két projekt napi feladataival.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Amerikában sokkal többet nyomnak

Remélem nem az lesz a követendő példa ideát. Legalábbis alkalmazottként nem.

Twitteren írkálja a sok USA KKV-s CEO, hogy így "10x engineer" meg úgy "10x engineer". Aztán kiderül, h. jah igen, csak emiatt közben otthagyta az asszony, vitte a gyereket, sekutyája semacskája, depressziós is, és 30 éves korára végleg kiégett. De biztos megérte nyomni azt az 1-2-3 évet orrvérzéssel és kokainnal, csak hogy meglegyen a sztartap product időre.

The "10X Engineer" Has Officially Become a Meme - 7pace

If Kirani’s tweets are to be believed, a 10X engineer sounds like jerk who’s married to their job.

> Eddig 10 szavazat van, így esélyes, hogy az egyik buzi.

 

Ezt hogyan kell erteni? Te ismered a tobbi szavazot, vagy ez egy ilyen felenk coming out?

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Mi a fasz? Ez a nekem teljesen uj.

Abszolut magambol indultam ki, en pedig nem eltem at ilyet, azt hittem, hogy ez a normalis akkor.

 

Kosz, hogy felnyitottad a szemem ezzel a kis tidbit-tel, vagy hivhatjuk akkor coming out-nak?

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Haha. Emiatt is támogatom a FIDESZ-t. Faszom a NETFLIX-be és az LMBTQ lobbiba. 

Amúgy szerintem kamu ez a stat. Egyszerűen nem tudom elhinni. Gyerekkoromban azt tanultam, hogy 1% alatti a melegek aránya. Tapasztalat azt mondatja velem, hogy maximum. Nade 37% buziskodás!?

Úgy, hogy semmi hivatalos statisztikát nem láttam (vagy nem emlékszem rá), én olyan 10% körül saccoltam volna.

Mondjuk az én meleg radarom nagyon vacak, de akiről konkrétan tudom, az 10% alatt van (pl. osztálytársak közül 1, tanárok közül 1, kollégák közül 2 vagy 3, stb.)

Ha valaki mondjuk egyszer kipróbálta, elélvezett, de aztán úgy döntött, hogy neki ez nem jön be, az a 37%-ban már benne van. Az ilyen embert nem hiszem, hogy melegnek számolnám (mondjuk valószínű nem is tudnám róla, hogy volt egy ilyen kalandja).

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

egyfelől kollégából több van, mint osztálytársból és tanárból, szóval %-ban kifejezve kb. ugyanannyi vagy még kevesebb is, másfelől lehet, hogy a többiek között is volt még, csak nem derült ki róluk. Passz.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Ezek a számok, akár a tieid, akár a fentebbi tapasztalatból jön? :)

Szerintem az 500k nagyon kevés, ha én golddigger sugarbaby* lennék, havi 500k-ért biztos nem mennék sehova. Az is egy munka. Kevésbé megterhelő melóval simán lehet többet keresni, hagyományos foglalkozással is.

* ti inkább arról beszéltek szerintem, az a havidíjas payment plan

Ezeknél a kérdéseknél érdekelne a célja. Milyen következtetést gondol levonni. Pláne mert az emberek egy része nem magyarországon dolgozik, ami teljesen borítja a dolgot.

Ha tudná sem hinném, hogy ilyen történne, valamint látom aki feljebb van, az büszke rá és szereti leírni, úgyhogy elárulják önként is magukat, nem kell tudni az eredményt.

"Az élet tele van kérdésekkel. Az idióták tele vannak válaszokkal."

"Its easier to fool a man than it is to convince they have been fooled"

Szerintem csak annyi a célja, hogy felmerült a másik, hasonló szavazásnál, hogy százalékos arányok mellett érdemes lenne nominális összegeket is látni.

Milyen következtetést gondol levonni.

  • Nagyon durván felülreprezentált a <100 kategória, pedig itt a hupon nem reprezentatív a minta
  • Érdekes a gap 1-3 millió között
  • Izgalmas lesz visszagondolni, amikor a következő hupos álláshirdetés alatt nyitja ki pár ember a száját, hogy ő ennyiért aztán nem menne el dolgozni. Közben meg itt van ez a szavazás, amiből kiderül, hogy az emberek ~harmada nem tud érdemben félrerakni.

Pláne mert az emberek egy része nem magyarországon dolgozik, ami teljesen borítja a dolgot.

Ez manapság egyre kevésbé érdekes kérdés. Kimész full pályakezdőként, különösebb szülői támogatásw nélkül, és pár év alatt megvan az önerő a pesti lakáshoz. Vagy remote dolgozol külföldre, és itt költöd el a 3+ milliós megtakarítást. Stb.

Mindenki a saját buborékjában él. 

Őt érdekli mások buborékja milyen.

És ez talán azt is megmagyarázza, hogy mások számára miért szemöldökfelhúzósak a szavazás opciói.

:)

"A fejlesztők és a Jóisten versenyben vannak. Az előbbiek egyre hülyebiztosabb szerkezeteket csinálnak, a Jóisten meg egyre hülyébb embereket. És hát a Jóisten áll nyerésre." By:nalaca001 valahol máshol

Mivel sokan nem Magyarországon élnek, ezért igy a kérdés kicsit értelmetlen.. pláne forintban számolva...

Abszolút. Elhangzot Svájc is, ahol a segglyukadból is kivakarják a száraz szart albérletre (a nagyobb városokban).

Ahogy hallom ott az él jól, aki a faluban remote-ol valami nagy cégnek. Partnercégek svájci emberei sokszor napi 1+ órát vonatozgattak (most nincs ilyen ügyfél, de volt), sokszor része a munkaidőnek. Mondjuk ez a covid előtt volt, mostanában gondolom még kitart a home officeolás.

A lényeg hogy a Svájcban félrerakott 3M HUF sokkal kevesebb dologra elég, mint Magyarországon.

A Svájcban félretett 3M HUF-ból ugyanannyi rolexet, motort, gitárt, részvényt, számítógépet, tengerentúli nyaralást és balatoni nyaralót lehet venni, mint a Magyarországon félretett 3M-ból.

Különbség abban lehet, ha valaki Svájcban akarja helyben elkölteni, vagy Magyarországon helyben. De ez ilyen. Ha félretettél x pénzt és mostantól csak élvezni akarod az életed, akkor ki kell számolni, hogy melyik országban mennyi ideig milyen színvonalon tudsz megélni a félretett pénzből.

Nem véletlenül van pl. Észak-kelet Brazília tengerparti területe teli német nyugdíjasokkal.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Meglevo vagyon es az elethelyzet is erosen befolyasol: en 10 evig hangya voltam hogy most tücsök lehessek. De a tücsök néma, a gyerekek viszik el a penzt. Es max. 100k-t rakok felre, mert visszaleptem a munkahellyel. Most igy jo. 

"ha nem forintban rakod félre, akkor váltsd át."

Ha én havonta veszek x mennyisségű cryptot, azt elég nehéz átszámolni úgy forintba, hogy akár órák elteltével érhet fele, vagy dupla annyit a befektetett pénzem.
Nyilván akkor veszek ha lent van a kiszemelt crypto ára, de nem lehet mindig ugyanannyiért venni. 

De azt csak tudod, hogy mennyi pénzért vettél cryptót. Nem? És a szavazás ezt kérdezi, nem azt, hogy a félretett pénzed éppen most mennyit ér (de egyébként ezt is be tudnád írni az épp aktuális árfolyammal).

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Aki elárulta ezt, miért árulta el?

Felső range-t tovább lehetett volna bontani. 

Huh, ez sokmindent megmagyaráz...
Már látom is a következő [OT]-s szavazást! Csak bárki is írja ki, gondoljon a havi +3 millió feletti megtakarítási kategóriában lévőkre, és írjon ki 5 cm alatti méreteket is. ;)

"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Szerkesztve: 2022. 04. 20., sze – 22:15

Alapvetoen a megoldas az, hogy mar kamasz korban jar el dolgozni akar neha-neha es annak a penznek 30%-at ne koltsd el. Regen hagyomany volt az elso fizetest egyben elrakni, mi talaltuk igy meg a csaladban fizetest talan csupa papir 10 vagy 20 ft - os papirpenzben, pár száz ft volt.

Szoval igy elkezdesz megtanulni sporolni, rogton 10-30% elrak ho elejen es a maradekbol elsz meg. Megtanulsz fozni :) fagyasztot használni, majd nem veszel szuper autot hanem a szervizt tartod elore, 4 henger 8 szelep szivo, fiat linea, bravo, suzuki liana, ignis, swift, ford focus. kevesebb bulizas is sokat segít, illetve fiatalon az otthoni alapozas ;)

Sajat peldam, 26 evesen 3 millio forinttal vagtam neki az eletnek, ezert 16-17 eves korom ota segitettem az otthoni mezogazdasagi vallalkozasban. Nem volt bankkartyam se nehogy koltsek a szamlarol :)

2003/4 megvettem a lakasom, varos szelen (kaptam oltast is:miert nem a belvarosban, nos mert ezert itt 2 szoba nappalit kaptam) meglett az elso bankkartyam 28 evesen, szigoruan nem hitelkartya, 2006 - ig, ladaval majd szamaraval jartam. 2019 ben kifizetve a hitel, 10 eves fiat, egy moci, szamlan megtakaritas. Csak moci gumi evente 135e ft luxus kiadas, mert mar 10 eve "elhetek" . Diplomam nincs angolul nem beszelek. Minden beeso privat melot elvallaltam 2011-ig, amiben a tiszta nyereseg min 2x oraber volt. (parkolas pizza stb levonva)

Tobb ismerosom hasonlo modszerrel 30 eves koraban 2 lakast oszehozott videki varosban, mert mar 18 evesen gimisen bedolgoztak programozokent.

Egy cimboram 35 evesen 2 lakas 1 haz igaz mind hiteles ketto az o neven van 1 kozos a feleseggel.

Masik 30 evesen kifizette a hitelt, de szinte kutyatapot evett. Van aki ilyen miatt Nemetbol ket ev utan villanyszerelokent gyomorfekellyel jott vissza a sok olcso egysiku taplalkozas miatt :(

Egyik se ment Maldiv szigetekre nyaralni, se Balcsira ;) Ar ertek utak idoben foglalva elo vagy utoszezon...Gorogo. Malta Montenegro, Bulgaria...

Jomagam motorozom az ut es a taj a fontos igy nem varoskozpontban szalunk meg szallas koltsegek kelet, nyugat 15-45 euro/fo reggeli nelkul

Igen sokan "tozsdeznek" de az veszelyes es a kripto is ha nem ertesz hozza.

A legfontosabb legyen ket szamlad es a megtakaritast 10-30% meg ha 30e ft is utald at ho elejen. A megtakaritasi szamla nem azert van hogy autot vegyel tv-t laptopotot stb. Azt old meg a maradek 70%-bol. Igen visszafogottabban fogsz elni, de meglepoen jol.

Ja igen ismeros erettsegi utan nar julius melo apa betolta, de ketkezi mernokseged melo terepen, mamamotel fizu 70% ment megtakaritasi szamlara, levelezon fosuli, szuloknek rezsit nem kellett fizetni mert ezzel tamogattak 24 évesen onresz megvolt es vett egy lakast. Otletnek ha van gyerkoc.

ha mar egy embernek segitettem megerte bepotyogni :)

Tudod, én ezt elolvastam kétszer, aztán hosszan gondolkodtam, hogy minek lehetne nevezni ezt az egészen sajátos stílusban íródott intelem- és példázathalmazt, amit mintha egy Örkény Istvánba oltott Eminem rappelt volna el.

Azt hiszem, megvan: közgazdasági ballada.

"26 evesen 3 millio forinttal vagtam neki az eletnek, ezert 16-17 eves korom ota segitettem az otthoni mezogazdasagi vallalkozasban. "

Ez tök jó. :)

Én pl 16 éves koromtól suli mellett a 4 éves hugomat pátyolgattam, hogy a szülők tudjanak érvényesülni a rendszerváltás kezdeti éveiben, majd amikor nem sikerült nekik, akkor valamennyire 24 éves koromig anyagilag is támogattam őket...

Majd elköltöztem otthonról. 

 

Majd hazaköltöztem amikor apám beteg lett, és pár évre rá belehalt, majd pár évre rá az utolsó nagyszülővel, majd anyámmal ugyanez, szóval én így ezt a megtakarításos sztorit 43 évesen kezdtem el, úgy, hogy felvettem hitelt hogy az örökölt viskóból kivásároljam a testvérem.  :)

"A fejlesztők és a Jóisten versenyben vannak. Az előbbiek egyre hülyebiztosabb szerkezeteket csinálnak, a Jóisten meg egyre hülyébb embereket. És hát a Jóisten áll nyerésre." By:nalaca001 valahol máshol

Én nem tudom megmondani hogy mennyi forinttal "vágtam neki az életnek", a szüleim kamaszkoromban mindig megvették nekem a számitógépes dolgokat, hogy tudjak tanulni, programozni (és persze szórakozni is). Egyetemre egy vadiúj laptoppal engedtek el, pedig relative drága volt (a családom büdzséjéhez mérten - havi 1 fizu :). Egyetemi évek alatt küldtek nekem pár tizezer forintot havonta, hogy a kaja meg a busz meg a minimum szórakozás meglegyen.

Aztán nem sokkal később elkezdtem masszivan diákmunkázni, dolgoztam raktárban, nyomdában, fémöntödében, hordtam szórólapot autóval Szlovákiában, voltam tolmács, és még ki tudja mi. Aztán az egyetem vége felé belecsaptam egy gyakornoki fejlesztői állásba egy kisebb magyar cégnél. Ez volt kb 5 évvel az érettségi után, és olyan 11 évvel ezelőtt.

Van saját autóm amit 2020 elején újonnan vettem, meg egy normális környéken levő 2szoba+nappalis lakásom. Igaz, fizetek rá hitelt, de még olcsó kamattal vettem fel jóóó hosszú távra, teljesen fix kondiciókkal. Ahogy nézem a kamatokat, jó döntés volt. 5 év múlva zsebpénz lesz a törlesztő.

Szóval, kaptam is sok támogatást, meg nem is - olyan értelemben, hogy nem tolták be nekem a milliókat, de fiatal koromban támogatták a hétköznapjaimat, meg a tanulmányaimat.

A te történeted azért keményebb. Egészen más nézet, mint az hogy valakinek odatolnak 3 milliót, hogy sok sikert.

Nem toltak oda megdolgoztam erte hajnal 4:30 kor keltem nyaron evekem at heti tobb nap es este sotetedesben haza, de Pld Szombat este buli, hajnalban haza atoltoztem, napszamosokat felvettem hajnal fel 5 kor delig melo a tanyan, felvasarlo telepre elvinni az arut delutan alvas 18-20 evesen. Kompromisszum kezseg megvolt mindket oldalt. Edesapam akkor halt meg amikor meg nem voltam 18 autobaleset anyum mellette ult ,onnet anyuval vittük a mezogazdasagot. Többi dolog nem ide valo, decmar rohogok a halalon :(

"Ja igen ismeros erettsegi utan nar julius melo apa betolta, de ketkezi mernokseged melo terepen, mamamotel fizu 70% ment megtakaritasi szamlara, levelezon fosuli, szuloknek rezsit nem kellett fizetni mert ezzel tamogattak 24 évesen onresz megvolt es vett egy lakast. Otletnek ha van gyerkoc."

Ezt egy kicsit átfogalmazod? Nem biztos hogy mindent értek belőle. :D

Hivjuk Adamnak, juniusban erettsegi utan edesapja egy nagy magyar valalatnal dolgozott mint technikus kint terepen legyen mondjuk mavir, es elintezte hogy a fia juliusban kezdhet mernoksegedkent terepi meresekhez loti foti muszer cipeles stb. Majd persze meresek. Otthon megbeszeltek hogy a gyerek fizetese 70% at leteszi mint megtakaritas, 30% kolto penz. Otthon semmibe nem kell adni. Mellette jart levelezore fosulira, mire meglett a diplomaja 4 ev mulva meglett a lakas onresze is.

Sajat peldam, 26 evesen

Én 26 évesen már saját lakásomban laktam, és a feleségem az első gyerekünket várta.

Mondjuk én nem akkor vágtam neki az életnek, hanem néhány évvel korábban.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Kerestem a 0 át.... :D inkább :(

3D nyomtatás, CNC marás

Morfondirozik a rendor:

Nem ertem en ezt. En keresek 200-at. Az asszony 160-at. Havi 20 ezer kijon a piasuvegekbol is. Megsincs soha penzunk.

Ez ilyen minimál információtartalmú ellenben kellően kattintásvadász poll. 

Gábriel Ákos

Forintban nominálértéken stagnál a havi megtakarításom (reálértéken visszaesett), százalékosan visszaesett a pályakezdő 50%-ról, de nem bánom, már különösebben a gyerekek jövőjének egyengetésén kívül nem motivál semmi, amire halmozni kéne veszettül, azt pedig nem lehet zsugori üzemmódban tolni. Nem lesz mindegyikük feneke alatt lakás 18 évesen, az lehet, de a cél valódi saját láb inkább :D

Amúgy ha itt a jól kereső it-sok ennyire nem tudnak félrerakni, akkor ki a fene tud házban élni a fővárosban és a környékén?? Mai ingatlanárakkal ezeket a spórolt összegeket kiszorozva egyáltalán nem tűnik elérhető célnak. 

Elvileg a héten adja le az építész a házam terveit. Befogadás +15 nap után építkezhetek legkorábban. 430++ nm lesz, 1080 nm telken. A környék árai és a kínálat:

https://ingatlan.com/lista/elado+haz+uj-epitesu+ii-ker+ar-szerint

Most olyan árak vannak ami alatt vonyítok. Kicsit tanácstalan vagyok. A kiviteli tervet ketté bontattam, egyik fele a szerkezet és a komplett külső, másik fele minden más. Sajnos a gyerekeimnek megígértem, hogy megépítem. :S

Innen nezve ez nagyon nyogvenyelos. Szerintem most ad fel.

Mar tavaly osszel irtad, hogy most adod be az engedelyt az autolifthez.

 

Mire kesz lesz, a gyerekek kirepulnek, te meg ott fogsz bolyongani az irodahazadban mint Biden. Legalabb egy nyuljelmezt vegyel.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Jaja nekem az egyik helyen majdnem 2 evig sikerult elhuzni a hatosagnak. Tok legalisan.

Nem is ertem meg miert nem vezettek be arrafele valtoztatasi tilalmat....

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Megkeresett, félretett pénzből tényleg nagyon kevesen.
Nagyon kevés nagyon sikeres vállalkozó és néhány bűnöző.

Hitelből lehetnek többen, csok, babaváró. Ezek nem megkeresett pénzek, ezekkel felfújták most ezt a lufit.
Sokan gondolják azt, hogy nem fog kipukkanni.

Nekem az a véleményem hogy ha Pesten nem is lesz akkora pukkanás de vidéken lesz komolyabb árcsökkenés hamarosan.

Gábriel Ákos

Már nincsen. :)
***Az elmúlt 3 évben minden ellenkezőleg történt, mint amit a tanultak alapján vártak sokan (velem együtt). 

Még mindig azt mondom, hogy nem fenntartható, de most a nagyobb infláció miatt felnőhet a kereslet az árakhoz. Én a használt esetén nem számítok nominális növekedésre. Már a csökkenésben nem hiszek, max lassan. Szerintem recesszió abból fog állni, hogy évekig nem lesz áremelkedés a használtaknál. GoTo -> ***

Arra számítok, hogy a pénzkínálat nagyon lefog csökkenni.

Ennek két kimenete lehetne;

a) ezen réteg tucatszám vesz lakást

b) emiatt idővel kialakul egy új egyensúly

 

Részemről b, mert nem egy buli bérlővel szopni.  Jómódú ismerőseim a felesleges ingatlanjaikat kényszerből adják ki, nem befektetésből. Az első adandó alkalommal meg inkább eladják.

Most olyan árak vannak ami alatt vonyítok

Úgy érted, ha ennél lejjebb megy az rossz lesz neked? Megépítés után el akarod azonnal adni?

Vagy nem teljesen értem, hogy a kész házak eladási árai hogy jönnek a képbe. Vagy megveszel egyet, lebontod és felépíted az immáron üres telken a sajátodat a beadott tervek alapján?

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Azért kiváncsi lennék aki 100k> alatt X-elték be:

- azok IT-ben dolgoznak-e? (milyen munkakörben mennyi tapasztalattal)

- szimplán elbasszák-e a fizetésüket és azért nem tudnak annyit félretenni

- merre laknak országon belül?

 

Nem vagyok Lázár Jani, hogy azt mondjam hogy azok ennyit is érnek, de azért IT-ban elég jól lehet itthon is keresni szerintem, de lehet hogy én vagyok csak normálisan fizető helyen.

Azért ha van otthon 3-4 gyerek meg egy asszony, aki nem keres, plusz 1-2-3 nagyszülőt is támogatni kell, esetleg még egy lakástörlesztőt is fizetni kell, akkor egy nettó 800k-s fizu is gyorsan el tud fogyni. Szóval kurvára nem mindegy, hogy 1 vagy 10 ember megélhetését kell fedezned abból a zséből.

Többször írtam már ezt a példát:

IT Biztonsági auditot végeztünk egy cégnél, valahogy 15-20 évvel ezelőtt. Az egyik dolog, amit meg akartunk vizsgálni, az az IT osztály embereinek az elégedettsége volt. A cég több telephelyén felkerestük a helyi munkaerőt, kikérdeztük őket, és többek között az is a kérdések között volt, hogy mennyit keresnek és mennyire elégedettek a keresetükkel.

A budapesti irodában az én akkori fizetésemhez képest mittudomén, a felét keresték meg az emberek, és húzták a szájukat, hogy hát, bizony, nincsenek rendesen megfizetve. Talán anyagi gondjaik nem voltak, de azért ez odakerült a lapra, hogy pl. könnyű lehet elcsábítani vagy vesztegetéssel valami belső károkozásra vagy adatlopásra rábeszélni ezeket a kollégákat.

Valamelyik Tisza* nevű településen is volt 3-4 fő, őket is kikérdeztük. Először akkor lepődtem meg, amikor kiderült, hogy a pesti kollégák fizetésének kb. a harmadát kapják csak. A második meglepetés akkor ért, amikor elmondták, hogy boldogok ezzel a fizetéssel, örülnek, hogy van egyáltalán munkájuk.

Feltételezem, itt is ilyesmi lehet a dolog mögött.

Illetve a dolog másik oldala, hogy magas kereset is el tud menni nem csak úgy, hogy elbassza az ember. Nekem pl. volt olyan időszak, hogy fizettem az jelzálog hitelt, a gyerekek óvodáját, más korábbi hiteleket és az asszony épp GYES-en volt. Hiába volt az egy fizetés elég jó, a havi normál költségekre elment a nagy része. (És most ne menjünk abba bele, hogy jó ötlet volt-e hitelt felvenni és abból venni pl. bútorokat az új lakásba, vagy inkább pl. gumimatracon kellett volna aludnunk és kartondobozokban tartani mindent az alatt a pár év alatt).

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.