Alaplap hiba

Fórumok

Egy 4 éves alaplapon meghalt a 2. SATA port.

Kábel-, tápkábel-, meghajtócsere nem segített.

Van egy szabad port. Ha oda átdugom a meghajtót, működik.

Kérdés: Ha ez a 2. SATA port meghalt, használjam nyugodtan tovább az alaplapot, vagy ez a vég kezdete, és bármikor meghal a következő port is?

Hozzászólások

Szerintem nincs élő ember, aki erre határozott választ tudna adni. Nekem volt egy alaplapom, amin "csak" az egyik USB port gyengélkedett. Néha nem volt hajlandó felismerni a rádugott eszközt, meg ilyenek. Aztán egyre gyakrabban fagyogatott, a végén meg be se bootolt. 8 éves volt, kuka. A haldoklása kb. 1-2 hónapig tartott, a halála pedig természetesen a létező legalkalmatlanabb pillanatban következett be.

Ettől még neked simán lehet nagyobb szerencséd a szóban forgó darabbal. Majd látod. ;-)

A válasz: attól függ :)

Ha mondjuk rövidre zártad a portot, és attól halt meg, akkor vélhetően tovább használhatod. Ha sima használatban, pl. a hőtől a kondik fáradtak el a lapon, és azért halt meg, akkor várható hogy a többi alkatrész is bemondja az unalmast lassan.

Első körben default beállítások. Ha így se megy bios up/downgrade. 4 évesen már sztem nincs papírkondi, amit gyorsan és olcsón ki tudnál cserélni. Ha hw hibás, akkor te tudod, hogy mennyit érnek az adataid (ha már épp a sata ment el). Nálam biztos kuka lenne. Alternatív megoldás tiltani az alaplapi sata-kat, és egy pci-e sata kártya bele.

Ezért használnak az igazi profik még mindig koax-kábelt, és tokenring hálózatot, mert a kábelben köröző token kiüti a nem pontosan vele egy pályán keringő kívülről belőtt biteket, valamint megvan az a jótékony hatása, hogy tisztán tartsa a kábel belső felületét, és így nem akadhatnak össze a bitek, megelőzve ezzel egy potenciális kábelrobbanást.

:D

A bitszóródás a kábel belső felületén, a magas átviteli sebesség hatására keletkező elektronsurlódás következtében fordul elő, ezért a modern átviteli protokollok már alkalmaznak ú.n. kotróbiteket is az átvitel során. Ezek a jelfolyamok 101010 ismétlődése elősegíti, hogy az 1-esek éles sarka beleakadjon az elhullott, vagy a kábel falára feltapadt bitek lehorgászására, a 0-bitek (az IT-szlengben ú.n. faló bitek) pedig egyszerűen magukba ágyazzák, mintegy bekebelezik a szemetet. A kotróbitek a buffer alján összegyűlnek, majd a szokásos karbantartások idején, a kábel lecsatlakozásával (és kirázogatásával) egyszerűen a padlóra porlasztódnak.

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

De az a gyári nem jó, mert az szinte felpolírozza a kábel belső falát, amitől egy erősen tükröződő felület keletkezik. Ez ugye megkettőzi a biteket. Az eredeti bitek ezekkel az ún. fantombitekkel túlterhelik a vezetéket aminek eredményeképpen kábelvisszér keletkezhet.

A kvantumfluktuációt kérem hogy ne keverjük ide, hiszen ez egyszerű digimechanika (régebben bitrronika)! Aki pedig 2022-ben még fluxuskondenzátort tartalmazó eszközöket használ, az láma, méghozzá a legelésző fajtából, hiszen mindenki tudja, hogy ilyen árak mellett a fluxus már luxus.

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Ugyanakkor ne felejtsük el megemlíteni, hogy a belülről kaparóbitekkel alaposan felpolírozott kábelt kívülről az építőpar aszpirinjeként is tisztelt szigetelőszalaggal alaposan befáslizva a kialakuló termodinamikai zártság okán az extra információ egyesül az anyaggal, melynek eredményeként visszér helyett aranyér alakul ki.

Ennek árfolyama pedig jelenleg az egekben tartózkodik. Értékesítve simán lehet belőle másik alaplapot venni. Amelynek az árfolyama jelenleg szintén az egekben tartózkodik, de ilyen körülmények között ki nem szarja le?

Öreg IT-s szakik elmondásából tudom, hogy bittorlódás ellen pl a kábelbe fújt WD40 egy jó megoldás, sőt, még átmeneti sebesség növekedést is okoz felületi ellenállás csökkentése miatt... Időnként (évente) érdemes resíkosítani a hosszabb kábelszakaszokat, megelőzvén a bitkorróziót (az 1-es bitek kampóinak összeakadását).

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Ha csak az egyik port pusztult még én elsősorban mechanikai hibára gyanakodnék.

SATA aljzat forrasztása rendben van ? Nagy a csatlakozó és kicsi pad - ilyen hiba előfordulhat. Nagyító - mikroszkóp nézz rá én átforrasztanám.

For Whites Only meeting room!

Én fiatalon ilyenkor már alaplapot cseréltem (akkor még nem csajoztam, igaz már most se :D, minden más szenvedélyt meg belesűrítettem a PC építésbe), most viszont nagy duzzogva használnám a még működő SATA portokat, de nem nyúlkálnék hozzá, mert sem a csehszlovenszká elektrová páceljkát nem tartom alkalmas eszköznek, sem a parkside analóg fórassztóállomást, amit 3000 JMF-ért vettem, ami most inflációval számolva vagy kemény 5000 Ft lehetne, és lehet a kérdés feltevőjének még ilyen eszközök sem állnak rendelkezésre.

Valóban én csak monitor tápján hajtottam végre ilyen műtétet, de alaplaphoz nem éreztem magam elég ügyesnek, valamint, az akkori alaplapok is talán kevesebb réteget tartalmaztak, a kondenzátorok lábai is távolabb álltak, de akkor is azért a kézügyesség mellett kellett legalább az általad említett technika. 

jelenleg egy atomos mini PC alapról szedtem le a BIOS IC-t, mert rossz BIOS frissítés ment rá és tégla lett.

Próbálkoztam onboard flashelni, vettem is olyan csipeszt, de nem maradt rajta, leugrott (TSOP-8) - nem tudtam flashelni.

Rendeltem 4 új IC-t, kap új BIOS-t és visszaforrasztom.

For Whites Only meeting room!

Felhasználási szokásoktól függ. Ha a másik port nem kell semmire, akkor én tovább használnám, csak sűrűbben írnám be, hogy git push.

Szerkesztve: 2022. 03. 08., k – 20:23

OFF Kommunikációs torlódás! OFF

De legyen ON is! Ha még van szabad portod, akkor használd. Milyen deszka amúgy? Ha olcsón kapsz valami hasonlót, akkor meg feleslegesen szívatod magad. Vagy teszel bele egy olcsóbb PCI-E sata kártyát és öröm bódottá'

Kb 8 éves Gigabyte lapom van, a 4 satából 1 rossz már (kb 2 éve ment gajjra, fogalmam sincs mitől), a többi 3 működik. sztem használd tovább.

Köszönöm mindenkinek a hozzászólását.

Az alaplap Gigabyte B85M-HD3 R4.

A kapcsolási rajz alapján nincs semmi a PCH meg a csatik között csak csatolókondik (vagy még azok sem csak nehéz elmenni a kínaiak refdes nevezéktanán):

https://i.imgur.com/9KXUR2Q.png

Nézted amúgy az összes portot? Nem lehet, hogy a Gen3-asok rohadtak le párban pld.?

Esetleg a VCC_1_5_PCH-ra lehetne érdemes ránézni szkóppal, mert oda van kikötve az impedancia kompenzáció és előző életemben szoptam egy hasonlóval egy elég mélytorkosat (csak ott PCIe volt).

Esetleg a PCH errata-t lehet nézni, hogy az Intel nem-e vallott be valami hasonlót, bár az olyan mint a halottnak a csók.

Ó az Intel erratak mindig rejtenek gyöngyszemeket:

https://www.intel.com/content/dam/www/public/us/en/documents/specificat…
 

24. Problem: SATA Lock Lost with During Link Negotiation
During link speed negotiation, if a receiver error occurs after host SATA controller locks
on a device’s ALIGN primitive, the host SATA controller may be unable to train the link.
Note: This issue only occurs when SSC is disabled on the drive and has only been
observed at SATA Gen2 speeds.

Implication: A SATA device connected to the SATA controller may fail to train and become inoperative.
Workaround: A BIOS code change has been identified and may be implemented as a workaround for
this erratum.

Status: No plan to fix

Ma újból probléma volt az alaplappal. Most az 1. SATA porttal.

A SATA portok két csoportban vannak. Az 1...4 az első csoport, és a 5-6 a másik.

Kérdés az 5-6 külön vezérlőről megy?

Ha csak az 5-6-ot használom van esélye, hogy megbízhatóan fog működni?

Lecserélném, de az a probléma, hogy ez még LGA1150-es alaplap, és ilyet már nem kapok, vagyis a CPU és a memória is mehetne vele a kukába.

"Félmegoldás csak a suszternak jó" - Hofi

szerk.:

A sztori, aki nem ismerné:

Suszter az inast kaptafával meg akarja dobni.

Az inas lehajol, a feleség meg éppen akkor jön be és "puff" pofán találja.

Azt mondja a suszter: Így se rossz!

:D

Ugyanaz a chip kezeli.

Nemrég néztem bele a Hofi tükre válogatásba: nem olyan ütősek már azok a poénok mint 20/30/40 éve voltak. Sokkal magasabb lett az ingerküszöb: akkoriban már egy mozdulaton, grimaszon röhögött az akkori nézőközönség. Ma ugyanezek már 0, semmilyen reakciót nem váltanak ki kb. senkiből. Maximum a nosztalgiafaktor miatt röhög rajtuk aki akkoribann is látta eredetiben. Aki most nézné meg először, csak pislog hogy ezen mi volt akkora poén 30-40-50 éve? Valóban, nem élt a cocializmusban, de a görény emberek (akiket Hofi kifigurázott) kb ma is ugyanolyan patkányok, mint akkoriban voltak. Vagy még patkányabbak.

Kb. Bödőcs nyomja ezt a fajta humort, és már nála is megfigyeltem h. sokkal erősebben, szókimondóbban, kontrasztosabban kell kommunikálnia, a finomkodás célozgatás már nem célravezető mint Hofi idejében volt.

Kb. Bödőcs nyomja ezt a fajta humort, és már nála is megfigyeltem h. sokkal erősebben, szókimondóbban, kontrasztosabban kell kommunikálnia, a finomkodás célozgatás már nem célravezető mint Hofi idejében volt.

Talán mert ma nem viszik be, bárhogyan is fogalmaz.

 

szerk.: pedig elég velősen fogalmaz:

https://www.youtube.com/watch?v=PJc-QRn-jaQ 

Ez az alaplap haldoklik. Meg lehet próbálni kondikat cserélni rajta, hátha az segít, de hosszabb távon már nem nagyon terveznék vele. Elvileg még egy PCIe SATA vezérlőkártyát is vehetsz bele, de az megint nem éri meg, mert nem épp olcsó, és kicsivel többért kapsz egy másik s1150-e lapot. Egyébként teljesen megértem, hogy bosszúság, mert a 4. gen Intel Core i procik még teljesen használhatóak. Mondjuk ezzel a lappal nem volt szerncséd, mert a Core i 4. gen volt az, ahol már voltak DDR4-es lapok (meg M.2 NVMe-t támogatók), de ezek még csak DDR3-asok, így valóban, a memóriát ki kéne dobnod.

Az alaplapok sajnos ilyenek, egy idő után meghalnak, nem örök időre tervezték őket. Ez a pont kb. 10 év után szokott előjönni, nálad ez most kb. 7 volt.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)