Megjött a szép új világ: AI tervezte tömegpusztító fegyverek

Hozzászólások

Szerkesztve: 2022. 03. 18., p – 12:43

Nem értem mi a nagy szám ebben, a magic black box kiköpött egy halom molekulát amikről azt sem tudják toxikusak-e mert még ellenőrizni kellene őket, nem hogy még el is késziteni. (Szinte idéztem a cikkből.)

Peer review ide vagy oda, mintha minden kutató házalóügynökké/újságiróvá degradálódott volna az elmúlt évtizedekben.

[insert line here]
B.C. 3500 - DIY Vehicle / A.D. 30 - DIY Religion / A.D. 1991 - DIY OS

Amennyire én tudom, azért nem eszik ezt olyan forrón.

Side note: sajnos általam korábban nagyra tartott Dr. John Campbell is elkezdett hülyeségeket terjeszteni, az egyik erre adott - rendkívül alapos - molekuláris biológiai cáfolatban van egy magyarázat arra, hogy az ilyen "in-silico" szimulációk mennyire nehezen értelmezhető eredményeket adnak, és valódi kontrollvizsgálatok nélkül nem szabad elfogadni az eredményeket. Kb arra jók, hogy ötleteket adjanak, hogy merre érdemes kutatni. És akkor itt a hagyományos "folding at home" jellegű molekuláris erőhatás-szimulációkról van szó. A neurális hálós modellek méginkább spekulatív területet jelentenek, igen tekintélyes hibaszázalékkal lőnek mellé.

Igen, az eredeti cikk szerzőinek abban igazuk van, hogy ez adhat nagy segítséget vegyifegyver-fejlesztőknek is, ugyanúgy ahogy segítséget ad a gyógyszerfejelsztőknek. De az, hogy kapásból a VX idegméregnél is mérgezőbb molekulákat talált... ezt ne kezeljük tényként. Mondjuk inkább úgy, hogy "magasabb pontszámot kapott" ebben a konkrét modellben. Kb csak annyit jelent, hogy van pár molekula ami vizsgálatra érdemesnek minősül - már ha valaki netán idegmérget akarna fejleszteni, mert a jelenlegi felhozatal valamiért nem felel meg neki.

Régóta vágyok én, az androidok mezonkincsére már!