Elkeseredésemben írok, HDMI monitor DISPLAYPORT kártyába sehogy nem akar....

Fórumok

Sziasztok,

 

Azt reméltem pikk-pakk megy majd ez a dolog , de nem igazán akar működni.

Eszközök:

RTX 3060

3 HDMi montior , 1 HDMi TV

adapter : https://edigital.hu/displayport-kabel-csatlakozo/savio-cl-55b-displaypo…

 

Tehát fel szeretnék kötni display portba egy hdmi kijelzőt. 4 eszközzel is próbáltam , de egyszerűen sehogy nem kaptak képet a kijelzők. Reméltem hogy ez ilyen plug and play dolog lesz. Egyszerűen ötletem sincs hogy mi lehet a gond. Ha megpróbálom bekötni , akkor a monitor kijön alvó módból , kiírja hogy check signal cable , és így eddig jutok.

Van valami nvidia beállítás amit ilyenkor kellene megtenni ? Vagy esetleg az adapter nem alkalmas a feladatra ?

Tud esetleg valaki küldeni egy ilyen adaptert amivel biztosan jól működni ? Vagy kábelt ? Vagy inkább használjak hdmi elosztót a 2 hdmi monitorthoz ?

Válaszokat előre is köszönöm.

Hozzászólások

Az OS nevét és verzióját szerintem akkor is tartsd majd titokban, ha rákérdeznek. :)

Laptopon van tapasztalatom HDMI-displayport átalakítóval: HDMI-s projektor csatlakoztatása displayport-ra. Egyrészt nem működött egyformán jól minden átalakító. Másrészt nekem az szokott bejönni, ha előbb a HDMI-re dugom rá és csak utána a rakom be a laptop-on a displayport csatlakozóba. Persze egy statikus desktop kiépítésnél nyilván mindez kevésbe életszerű.

Mind a displayport-nak, mind a HDMI-nek több verziója van. Egy átalakítónál az sem mindegy, hogy viszi-e a 4K-t? Az RTX3060-at konkrétan nem ismerem ilyen szempontból (kérdezhetném, hogy honnan van neked ;-)), de 4 monitoros kiépítésnél már elő szokott fordulni, hogy nem működik minden port akármilyen felbontással, akármilyen frissítéssel. Nagyobb felbontás is lehet limitáló tényező, pláne ha 4K monitort próbálsz magasabb képfrissítéssel használni az egyik porton. Nem kizárt, hogy az részben behatárolhatja a többi port lehetőségeit - hangosan próbálok gondolkodni.

"Jegyezze fel a vádhoz - utasította Metcalf őrnagy a tizedest, aki tudott gyorsírni. - Tiszteletlenül beszélt a feljebbvalójával, amikor nem pofázott közbe."

Hibás az adapter vagy a kábel. 3060 tulaj vagyok régen w10 most w11, mindenféle bűvészkedés nélkül működik, plug and pRay

sudo mount -o ro /hup.hu

csak halkan kérdezem meg, miért kell adapter? Egy displayport 1.2 -> HDMI kábel nem megoldás? (szigorúan egyirányú, displayportról hdmi-re).

nem is tudtam, hogy van olyan 3060, aminek nincs hdmi kimenete. :O

Hmm, olcsóbb nem volt? :)

Gábriel Ákos

Szerkesztve: 2022. 03. 10., cs – 15:32

Több ilyesmit vettem, mint amit a fő témában linkelsz, de kevés működött jól. A drágább, komolyabb átalakítók működtek, vagy eleve egy 4Kra is jó dp-hdmi kábel volt jó egy fullhd felbontású monitornál is. Nem tudom az okait, csak hogy nem működött, semmivel. Javaslom egy komolyabb kábelt, átalakító nélkül kipróbálni. Ha működni fog, minden operációs rendszerrel menni fog.

<irónia>

Ha volt pénzed egy ilyen videókarira, akkor legyen egy rendes (DP) monitorra is...

</irónia>

Én csak egyszerűen bementem a MediaMarktba, leakasztottam egy drágább HAMA kábelt, aminek az egyik vége HDMI, a másik DP. És működik.

Szerkesztve: 2022. 03. 10., cs – 17:24

Ezt az olcsó átalakítós dolgot felejtsd el. Ahol ilyennel találkoztam, ott csak a baj volt vele. A megoldás valami jó minőségű DP -> HDMI kábel, vagy aktív átalakító. Ez akkor működik, ha a kártyán a DP kimenet duál mód (többnyire DP++ jelölés), az át tud váltani passzív kábel/átalakító esetén HDMI kompatibilis módra. És csak DP -> HDMI irányban működik.

Az átalakítóval lesz gond valószínűleg még akkor is ha egy másik kártyával és monitorral kifogástalanul működik. Viszonylag sok hasonló esetbe futottam bele az utóbbi időben. 

Szerkesztve: 2022. 03. 10., cs – 18:57

Szia!

Videókártya HDMI kimenetén ad képet a monitor/TV? ( -> ha igen akkor a kábel jó )
Másik, hogy az átalakító érzékeny lehet milyen "minőségű" HDMI kábel van beledugva, milyen hosszú a HDMI kábel ? ( -> túl hosszú, azt az átalakító nem bírja kezelni ).

Amúgy meg láttam olyat is hogy maga a videókártya kimenet rossz, főleg laptopoknál találkoztam vele ( egyik nap ment, másiknap megdöglött ).

Alzán vettem nemrég egy Vention 4k aranyozott dp-hdmi átalakítót, volt vagy 2000 Ft. (Olcsóbb volt mint egy dp-hdmi kábel, hdmi kábel meg annyi van itthon mint a szemét). Hangot is viszi szépen. 

No rainbow, no sugar

Szerkesztve: 2022. 03. 11., p – 03:59

Csak annyit tudok hozzáfűzni, hogy amit próbálsz, az nem lehetetlen.

Nekem két hasonló (OK, az egyiknek más volt az alakja) átalakítóm volt, mindkettővel a laptopot a TV-hez tudtam kötni. Linux alatt. De gondolom a Windows alatt is mennie kellene.

Mivel 4 megjelenítőt is próbáltál, most az átalakítóból próbálnék meg egy másikat.

Azt gondolom ellenőrizted már, hogy a displayportból DP kábellel DP bemenetre kötsz a monitoron, akkor az működik jól, szóval ezt nem is említem.

Ez az, amit nem túl régen még használtam: https://www.amazon.co.uk/gp/product/B017Q8ZVWK/ref=ppx_yo_dt_b_search_a…

A korábbiról már nincs meg az Amazon oldal, de mindegy is.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Szerkesztve: 2022. 03. 11., p – 13:17

.

Szerkesztve: 2022. 03. 11., p – 13:34

Sok baromság elhangzott itt, hadd öntsek tiszta vizet a pohárba.

Kétféle DP->HDMI átalakító létezik: passzív és aktív.  Az aktív a jóval drágább, ez tartalmaz elektronikát, és a DP jelet szépen újraépíti HDMI jelként (konverter). A passzív átalakító az simán a csatlakzók különbözőségében nyilvánul meg, meg egy feszültségillesztőben. A DP-HDMI kábelek is passzív átalakítók.

Jó ideje már az összes (!) videokártya a DP kimeneten, ha passzív átalakítót észlel, HDMI jelet fog kiadni automatikusan. Azaz a legolcsóbb (passzív) átalakítók illetve a DP-HDMI kábelek tökéletesen működnek, mindenféle hülyeség nélkül. Amire figyelni kell, hogy milyen HDMI ill. DP kompatibilitást írnak rájuk, azaz milyen minőségű belső kábelezésük van - ettől függ, mekkora bitrátát (felbontás x refreshrate) tud.

Ha pl. linuxon xrandr-al megnézed, egy passzív DP-HDMI átalakítós csatlakozás után az xrandr HDMI kapcsolatot fog jelezni neked - mivel a videokártya HDMI üzemmódba kapcsolt, csak a csatlakozó éppenséggel egy DP...

Ha neked 3xHDMI be van kötve, és a negyedik monitort DP-HDMI-vel akarod használni, lehet az a gond, hogy a fos nvidia csak maximum 3 HDMI kimenetet tud egyszerre kezelni. Ilyenkor a DP-ből csak DP jel tud kijönni, azaz a passzív átalakót buktad, aktív kell. Az is lehet, hogy a DP port osztozik az egyik HDMI porttal, ilyenkor azt a kettőt nem tudod egyszerre HDMI-ként használni. Úgy tudod kipróbálni, hogy csak a DP portot használod, a másik 3 HDMI-ből húzz ki mindent.

Nekem többféle gépem van többféle kombinációban (még DVI és analóg VGA is), és eddig egyetlen átalakítóval volt gondom, de azzal is csak azért, mert a csatlakozója szétesett. Használok aktív átalakítót is, de az 1xUSB-C-ből csinál 2xHDMI-t.

Most látom, hogy a 3060-as alapból 1xHDMI és 3xDP, a Gigabyte gyárt 2xHDMI 2xDP változatokat. Az NVIDIA nem írja, hogy tud-e egyszerre 4 HDMI jelet...

Neked milyen gyártmányod van? Esetleg a gyártó oldalán le van írva, hogy mi a helyzet. Ha jól tudom, DP 1.4 (vagy 1.3?) óta minden DP port kötelezően tud HDMI módban is működni, de nekem a 10 éves laptopom DP1.2-vel is tudja.

Az aktív a jóval drágább, ez tartalmaz elektronikát, és a DP jelet szépen újraépíti HDMI jelként (konverter).

Ehhez nekem annyi megjegyzésem lenne, hogy 2014-ben 1200 Ft-nyi dollárért kettő darab aktív átalakítót kaptam az ebayen, belül pedig egy jólszituált Philips/NXP IC található. Méret alapján azt hittem, hogy passzív az átalakító, de egyszer leejtettem, és kettéesett a burkolata, így feltárult a "bele".

Tavalyelőtt volt "utánrendelés" (másnak is megtetszett, megkértek, hogy szerezzek nekik is), az aliról, pont ugyanúgy néz ki a termék (persze szét nem szedtem), és pont ugyanúgy működik: https://www.aliexpress.com/item/32847119680.html

Na ha ez a "jóval drágább" aktív, akkor vajon mennyibe kerülhet az a jóval olcsóbb passzív kivitel? $0.5?

Pontosan ilyeneket használtam évekig én is, egészen addíg, amíg egyszer egy zsír új (számomra) nagyértékű monitor dp csatijába úgy be nem ragadt, hogy úgy tudtam csak kiszedni, hogy szétbontottam miközben még a monitorban volt..... Hál istennek az adapteren kívül nem károsodott semmi...... 

Egyszer fordult elő, nem reprezentatív, de fájt volna ha károsodik valami....

szerk.: ja igen, az adapter "kioldó mechanikája" volt a hibás, nem működött

Az sem mindegy, hogy melyik Philips/NXP vanbenne. Miből gondolod, hogy aktív? A passzív és aktív is lehet ugyanúgy néz ki. Van bennük valamilyen chip. A passzívnál is chipbe van integrálva az illesztő. 

Meg manapság már sokszor 4k60Hz képes vagy még jobb aktív átalakító kellene. Még passzívból sem mindegy melyik, mert az olcsóbbak csak fhd módot tudnak. 

Miből gondolod, hogy aktív

Hát, elolvastam a feliratot az IC-n, aztán meg letöltöttem az adatlapját, és elolvastam, hogy mit csinál.

Van bennük valamilyen chip. A passzívnál is chipbe van integrálva az illesztő.

Hátttööö... maradjunk annyiban, hogy akkor passzív, ha nincs benne illesztő. Azaz a két csatlakozó rézdrótokkal össze van vezetékezve. Na az a passzív. Ha illesztő IC van benne, akkor az aktív.

Meg manapság már sokszor 4k60Hz képes vagy még jobb aktív átalakító kellene

Már akinek. Nekem pl. a hátam közepére sem kell a 4k egy számítógépre.

PS176 chipes átalakítókat használok, azok aktívak. https://www.paradetech.com/products/ps176/

De például a PS8121E chip az nem aktív, hanem szintillesztő. https://www.paradetech.com/products/ps8121e-dp-to-hdmidvi-level-shifter/

Az aktív az, amelyik a dp csomagokat kiolvassa és készít belőle hdmi csomagokat. Péládul ez kifejezetten hasznos olyan gpu-nál, ami hdmi-ből még csak 1.4-es támogat (nem tud 4k 60Hz-et), de displayportból 1.2-őt is (amiből már aktív átalakítóval hdmi2.0-át tud, hogy például 4k tévére lehessen kötni).

Kevered a dvi-hdmi átalakítókkal, azoknál volt elegendő passzívnál egy sima csatlakozó alak váltás, drótozással. A mai dp csatik szinte mind dp++ kompatibilisek, hogy hdmi jelet ki tudnak adni, de nem hdmi jelszinttel, ezért kell egy szintillesztés még hozzájuk. 

Mondom, nem mindegy, hogy kommunikációs protokoll szempontból vizsgálod az aktív/passzív működést, vagy elektronikai szempontból. Ami kommunikációs szempontból "aktív", az elektronikai szempontból is az, ami meg a kommunikációs protokoll szintjén passzív (mert pl. csak a feszültségszinteket tologatja el aktív (tranzisztor/műveleti erősítő) elemek használatával) elektronikai szempontból simán lehet aktív. Ha csak egy-egy feszültségosztó van belerakva, akkor az minden szempontból passzív.

Mondom: átalakít csomagot = aktív, így árulják őket. A gyártók is így hívják https://www.startech.com/en-us/faq/displayport-converter-dp-multi-mode

Nem alakít át csomagot = passzív. 

Nem léteszik olyan passzív adapter, amiben nincs elektronika, mert más jelszintet használ a kétféle csatlakozó. Nem csak alakbéli eltérés van. Ha elkezditek aktívnak hívni a paszívot, akkor másokat is belezavartok aztán meg megy a csodálkozás, hogy nem működik az átalakító úgy, ahogy szeretnétek. A passzív csak dual-mode / dp++ kimenethez jó, de az is csak annyit tud, mint a gpu hdmi móúdja. Az aktív ellenben többet tudhat, mint a gpu hdmi módja.

Az aktív bármelyik gpu-val működik. Az is fontos különbség lehet multi monitornál, hogy a passzív a gpu hdmi módja miatt használ egy órajel forrást. Az aktív, mivel natív dp-t használ, elvileg nem használ a gpu-ból órajel forrást. Ezért kellett annó az amd eyefinity adapter (ami aktívnak egy marketing neve volt) régen némelyik amd gpuhoz több monitorhoz. De intel gpu kapcsáni s kijöhet különbség az monitorok számában, aktív és passzív adaptereknél.

a DP adapter bedugasa utan volt reboot? tudom, hogy trivialis de sokan kihagyjak es a DP nem ad jelet ha POST kozben nincs radugva aktiv kijelzo.

A hdmi valoban hotplug, de a dp nem mindig es az is altalban kapcsolhato, illetve retekfosul működik főleg adapterekkel. Keress rá nyugodtan googleon “dp hotplug issues”. A héten szzem valami lg dual monitor tesztet néztem LTT-n és ott is belefutottak. Sőt otthon nekem ugyanezt a problémát úgy sikerült megoldanom, hogy a kvm switch folyton áram alatt van.

De gondolom sokan sérültek meg pc újraindítás közben.

https://linustechtips.com/topic/1415079-this-makes-apple-look-stupid/

Lenovo laptop lenovo dokkal  nem szerette direktben DPvel a Dell monitort. Mac mini az USBC-miniDP atalakitoval ha be van dugva indulaskor mindket vegen akkor csakis es kizarolag elcseszett felbontasokat hajlando kiadni, de ha utolag dugom be akkor rendben van. De ha kozben van egy KVM switch ami eletben tartja a jelet a monitoroknak es valtok koztuk akkor minden rendben van szinten. A fene se erti, de PC-n dedikalt videokartyakkal rengetegszer hallottam h a DP nem ad jelet ha nem volt bedugva indulaskor foleg ha a tobbi kimenet is be van dugva es hasznalatban van.
Ha 4 monitoros megoldas kell akkor quadro kartya (az mindig mukodott baralas nelkul)

Szerkesztve: 2022. 03. 12., szo – 09:09

1-2 dolog

A videokartyan atalakito nélkül probald ki az osszes kimenetet

A kartya egyszerre hany monitort tud kihajtani? (neha 1 dp hdmi kozos, kiakad a kartya ha mindkettore kotsz vmit vagyis csak 3 monitorod lehet.)

A Dp tud ilyet is akar:https://multimonitorcomputer.com/solved/displayport-mst-hub.php

A legfontosabb:

https://en.m.wikipedia.org/wiki/DisplayPort

Mint lathato 3,3V 500mA kimenet is van pont az adapterek miatt egy chipre eleg a teljesitmeny,de csak olyat hasznalj ami megfelel a DP szabvanyoknak.

https://www.displayport.org/

https://vesa.org/category/news/

Meg egy fontos info ne hasznalj mindenfele adaptert letezik dp-hdmi kabel. Mivel tud dp hdmi jelet "kiadni" szabvany szerint is. Na igen melyik kabel lehrt jo? :D

Zarojelben DP egy ipari szabvány jol kidolgozott addig a hdmi egy multimédiás szabvany, en 10 eve csak olyan monitort vetetek azokkal akik megtehetetik amin van DP port.

Ilyet hasznaltam: https://bolt.demand.hu/prod/kabel-195/delock_1m_displayport_11_male_-_h…

DP és DP között jelentős eltérések vannak, a kártyádon nagy valószínűséggel 1.4a verziós DP csatolók vannak.

Itt tudsz mazsolázni azzal kapcsolatban, hogy hány féle variáns van erre: https://www.club-3d.com/en/cat/adapter/displayport/1609/310/

Esélyesen erre lesz szükséged: https://www.club-3d.com/en/detail/2496/displayport_1.4_to_hdmi_4k120hz_…

Amelyik adapterre nem írják rá, hogy melyik verziójú DP porttal kompatibilis, azok általában 1.1-es változatok, max 1.2, ami nem fogja tudni a kívánt felbontást, ha egyáltalán működik. Én is eltöltöttem néhány álmatlan éjszakát ezzel, volt ami nem adott képet, volt ami 30Hzen ment, stb.

Szerintem derítsd ki biztosra, milyen DP port van, milyen HDMI port van és ahhoz már találhatsz gyártót (aki feltünteti a specifikációt) és gyárt olyat ami kell.