~ 338 HUF = 1 EUR

Valaki lécci magyarázza már el nekem miért jó nekem az, hogy a forint már egy jelentéktelen sz.r az euro-hoz képest (is).

Hozzászólások

Pl. ha külföldre adsz el dolgokat, akkor neked jó. Ha csak mindent külföldről veszel, akár közvetve is, akkor nem jó.

(Nem közgazdász vagyok, tudom tudom, ennél bonyolultabb, de ha pl. gitárokat készítesz amerikai ügyfeleknek, hát akkor most neked jobb árat fizetnek.)

Ha nem válaszolnék kommentben, hát küldj privátot!

Ha tartósan romlik az árfolyam, akkor az is drágul, ami egyébként nem külföldről veszel:

 - Ha külföldről jön az áru, akkor rövid távon elfogynak a raktárkészletek és meg kell venni EUR/USD-ért

 - Ha magyarországon állítják elő, akkor hosszabb távon forintban növekszik az előállítás költsége, így a termék ára is

Magyarorszag import-export merlege raadasul kb 50-50. Bizonyos szintig igy kb "vegeredmenyben" mindegy a forint allasa (pont annyira jo exportalo agazatoknak, amennyire rossz importalo agazatoknak/amennyire rossz a lakossagnak kulfoldon gyartott termeket venni). De ennel gyorsabban tenyleg nem nagyon kene inflalodnia.

Nem

A lakossag azon resze szivja csak meg, amelyik tobb kulfoldon gyartott termeket vasarol. (Jelen esetben ez valoban a lakossag tobbsege erzesem szerint, urbanus teruleteken mindenkeppen).

De

Az export segitesevel, igy az itthon gyartott, termelt, stb. termekek piackepessegenek javulasaval emelkedik az itthon gyartott/termelt kinalat. Hosszu tavu peldak: kinaiak a juan es a torokok a lira vilagpiaci erteket mestersegesen toltak lefele ahogy csak birtak, hogy erosebbek legyenek az exportpiacon. Ennek vegeredmenyekent ma maguknak gyartanak a legolcsobban. Es nem az alacsony munkaber, hanem a modern automatizalas miatt.

Nem allitom, hogy amit a magyar kormany csinal a forinttal az jo. Csak remelni tudom, hogy tudjak mit csinalnak. De annak orulok, hogy van egy sajat valutank es jegybankunk, amivel tobb mozgasterunk van, mint egy euroval lenne.

A lakossag azon resze szivja csak meg, amelyik tobb kulfoldon gyartott termeket vasarol

Vagy kell üzemanyag a szállításhoz, energia az előállításhoz (hatósági ár ugye csak a lakosságnak van, lásd rezsicsökkentés, mindenki más versenypiaci árat fizet érte), vagy külföldön gyártott alapanyag, gép.

Magyarorszag import-export merlege raadasul kb 50-50.

Közel sem. A mérleg 2009 óta erősen pozitív, azaz jóval nagyobb az export, mint az import. Évi 5 és 10 milliárd közötti juróval több folyik be, mint ki. Ezárt elvileg a gazdaság egészének jobb a gyenge (gyengülő) forint. Gyakorlatilag persze más faktorok is vannak (pl az importált cikkek ára, ahogy többen írják).

Csaba

55-45% (Hungary had a total export of 123,957,885.05 in thousands of US$ and total imports of 117,381,592.68 in thousands of US$ leading to a positive trade balance of 6,576,292.37 in thousands of US$ - 2018)

Nem kukacoskodni akarok, de 5md EUR (2019) illetve 6md USD (2018) azért az a GDP 4-5%-a, szvsz azt nem lehet csak úgy kerekíteni. Ez több, mint amennyivel a GDP növekedett azokban az években. 

Amúgy nem kell pesszimistának lenni, a szolgáltatás export többmint a fele az exportnak (halló összeszerelőüzem...), és bár voltak jobb évek is, a csökkenő trend már egy éve megállt.

Csaba

Nem véletlen volt a példa :), lenne értelme rajta gondolkodni sokaknak, de azon a ponton túl már nem látok, hogy mit kezdjen a gitárkészítő akkor, amikor a globalizáció a benzin korszak végén összeomlik, mert az akkumulátorokhoz szükséges alapanyagok nem ám az alföld alatt vannak, hanem Kínában, és egy pohár vízért egy gibson copy is kevés lesz. De addig is lehet nem itthonra kellene megpróbálni termelni mindent, főleg annak, aki már most is világszintet megközelítően ért valamihez.

Ha nem válaszolnék kommentben, hát küldj privátot!

Külföldön dolgozó, fizetést itthon elköltő, hazautaló magyarok mit mondanak erről?

trey @ gépház

Hát, nekem a külföldiából származó bevételem/megtakarításom az elmúlt 1,5-2 évben "magától" kb. 15%-kal több forint lett (plusz még a befektetések hozama), úgyhogy kerestem egy kellően sürgősen eladandó ingatlant, amiből még lealkudtam (mivel tényleg sürgős volt, én meg aznap fizettem) pár milliót, és most kiadom párszázezerért.

Ez a bevétel most kb. 10%-os hozamot jelent évente (mínusz karbantartás, kiadások), de persze majd kiderül, hogy hosszabb távon nő-e, vagy csökken az ingatlan értéke.

Szóval kösz Orbán, megint azokkal basztál ki, akik rá vannak szorulva, és azoknak segítettél, akik nincsenek.

Valahol ott lesz a félreértés - és ezt az értetlenséget tetten értem már máshol is, pl. Google-Android témában -, hogy a Fidesz eleve azzal kampányolt 2010-ben (vagy mikor), hogy az előző garnitúrával szemben, nem a nyuggereket és földönfutókat, hanem a polgári középosztályt hozza helyzetbe. Most azért panaszkodsz, mert:

  • betartotta az ígéretet
  • mert neked jó

?

trey @ gépház

Én úgy emlékszem, hogy akkoriban az volt a konszenzus, hogy 250 körül stabilizálódik, és kb. ezen az árfolyamon vezetjük majd be.

Erre pedig azért emlékszem, mert egy cég hosszútávú terveiben (is) szerepelt, amikor az euróbevezetésig próbálták kalkulálni az árfolyamkockázatot...

Semelyik eros gazdasaggal rendelkezo joleti orszagban nem tudsz ingatlant venni hitel nelkul (es most a mestersegesen lent tartott arakkal megaldott meg a kalifa odaadja egy tal rizsert cserebe peldakat hagyjuk ki)

A fold mindig is ertek volt. Minel gazdagabb lesz pl a magyar tarsadalom megnezheted majd, hogy az ingatlanarak aranyosan noni fognak. Ha az atlagfizu felmegy 3K eurora akkor majd 1000-1500 lesz egy lakas havi berleti dija pesten is...

En szemely szerint nem orulok mert minden mas dragabb az otthoniaknak hiaba marad nekem ket fagyival tobbre valo a zsebemben. Ha epp ingatlant vennek vagy valami nagy beruhazasra keszulnek akkor termeszetesen tapsikolnek. Pl eleg sok ismerosom mo-n vesz autot es viszi ki kulfoldre mert olcsobb.

Pl eleg sok ismerosom mo-n vesz autot es viszi ki kulfoldre mert olcsobb.

Ilyen ismerősöm nekem is sok volt, aztán többüket jól megbüntették, így aztán nem csinálták tovább... Több EU országban max 1 évig használhatsz folyamatosan nem abban az országban regisztrált autót. (Az a pár ismerős megpróbálta eljátszani, hogy 11 hónap után hazamentek vele Mora egy hétre, mondván akkor már az nem folyamatos a használat. A finn hatóságot ez nem hatotta meg, alaposan meg lettek büntetve.)

Persze lehet legálisan importálni a kocsikat Magyarországról (vagy bárhonnan máshonnan), csak az illetékek lefizetése után (meg a kötelező motorblokk fűtés beszereltetése után) általában már nem éri meg a dolog. Persze biztos van olyan országkombó, ahol megéri. (Finnország nem ilyen.)

Csaba

A "jelentéktelen sz.r" kissé overstatement, de az 5%-os állampapír kamatból sejteni lehetett, hogy "nincs ingyen ebéd"

Ezzel fizetjük meg az árát az utóbbi idők gazdasági növekedésének.

Hát én feladnám azt a kemény 1.9%-os 10éves gazdasági növekedést, ha visszaállna az akkori EUR/HUF árfolyam:

 - HU: GDP +1.9% (158->161MUSD), EUR/HUF: +29% (263-338)

 - PL: GDP +9.7%, EUR/PLN: +16%

 - RO: GDP +12%, EUR/RON: +30%

 - CZ: GDP +3.8%, EUR/CZK: -3.4%

 - SK: GDP +9.2%, EUR/EUR: 0%

Forrás (2008 -> 2018):

 -  https://countryeconomy.com/gdp/hungary

 -  https://www.ecb.europa.eu/stats/policy_and_exchange_rates/euro_reference_exchange_rates/html/eurofxref-graph-huf.en.html

Én úgy érzem, hogy magyarországhoz hasonló szinten lévő gazdaságokkal való összehasonlításnak több értelme van. Illetve az egész onnan indult, hogy: "bár a pénzünk értéke valóban romlott, de legalább a gazdasági növekedés ellensúlyozta", az általad linkelt országokban RU kivételével mindenhol EUR van

A magyar melóst lehet kábítani fizetésemeléssel, mégsem kap többet ;)

Nézd a jó oldalát: ez még mindig nem a Pengő 45-46-os teljesítménye!

Néhány százalékon úriemberek nem akadnak fenn. Vagy nyernek rajta! Meg kellett volna shortolnod időben, akkor mindjárt más lenne a leányzó fekvése!

Vezessük be az Eurót. Tudom, akkor egyeneslátású barátunknak nem lenne mivel játszania. 

Hahahaha! Azt hiszed megmenekülnél :D Aztán jöhetne a negatív kamat:

Futótűzként terjed a negatív betéti kamat Németországban

A német bankok több mint fele negatív kamatot ad az intézményi ügyfelek bankbetéteire, több mint 20%-uk ugyanezt a politikát folytatja a lakossági ügyfeleivel szemben is – írja a német jegybank adataira hivatkozva a Financial Times. [...] A Deutsche Bank pénzügyi vezére múlt hónapban beszélt arról, hogy vizsgálja annak lehetőségét, hogyan lehetne áthárítani ügyfeleire a negatív kamatokat.

További részletek:

Kinek éri meg negatív kamatra betenni a pénzét a bankba?

trey @ gépház

Hát, ha neked a számládon ugyanannyi lesz 1 év múlva is, akkor javaslom keress egy pénzügyi szakembert, aki kezeli helyetted a pénzed, mert te nem értesz hozzá. Már a szenilis öregasszonyok is ismerik pl. a MÁP+-t.

trey @ gépház

Nem izgultam túl eddig se, de ha te olyan okos voltál, hogy betetted másba, akkor elképzelheted, hogy másnak is volt annyi sütnivalója, mint neked. Vagy nem így gondolod? A MÁP+ azoknak való, akik nagy biztonságot akarnak és 0 tudás mellett 0 időt beletenni. Ebből valóban nem lesz nagy pénz. Nem is arról szól. De már ez is messze jobb mint a 0,01%-os banki kamatod, amit citálsz.

trey @ gépház

Nem vagyok autógyáras, azt tudom, hogy forintban jön a fizu és egyre drágább minden amit szeretek és külföldről jön. A fizut majd most fogom látni, hogy követi le ezt a helyzetet. Egy normálisabb, átláthatóbb és tisztább államban lehet, hogy a pörgő gazdaság jobban lecsorogna a kisemberhez, de ez nem az...

"normálisabb, átláthatóbb és tisztább állam" - álmodni szép, de azt a több pénzzel rendelkező és éppen "elegendő mennyiségben" lévő versenytársak is "jobban lekezelnék", amit megint csak te és én, azaz mi szívnánk meg.  - Bizonyos kérdésekben az "átláthatatlanság = biztonság".  Nem véletlenül gyártják a káoszt sorosék és ezzel egálban nem sorosék is. - (A szoftver-fejlesztőknek kéne ezt legjobban tudni. :) ) - (Azaz manapság ki tud ügyesebben káoszt teremteni és annak a hasznait lefölözni, - sokaknak a világ globális nagy pénzügyi játéktér lett. - Sokszor még a bennfentesek sem látnak át rajta, csak "utóbb", pedig "zsebügyileg" egészségesebb lenne az "előbb".

Szerkesztve: 2020. 01. 29., sze – 16:20

Csak az államnak jó, mikor az EU-s pénzeket kapják/váltják. S mint tudjuk az állam sz @ rik ránk s mindenki másra. A lényeg, hogy nekik(szándékos a kis 'n') jó legyen...

Csak akkor szivas, hogyha:

1. van megtakaritasod

2. a megtakaritasod forintban van

 

Mert akkor elamortizalodik a picsaba.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Szerkesztve: 2020. 02. 12., sze – 17:00

340.0! :D #jobbmintMÁP+

A nap margójára:

euro árfolyam forint site:hirado.hu

- Meddig erősödhet még a forint?

- Év eleji árfolyamára erősödött a forint

Idei legerősebb árfolyamán a forint, 309 alatt az euró

 

euro árfolyam forint site:origo.hu

- Tarthatja magát, sőt erősödhet is idén a forint

- 260 forint fölött az euró

- Erősödött a forint, de 270 fölött maradt az euró

 

euro árfolyam forint site:888.hu

- Csak úgy szárnyal a forint

- Schiffer: Az euró bevezetésének követelése nettó hazaárulás

- Matolcsy újra belevágna

 

euro árfolyam forint site:hirtv.hu

- Reggelre tovább erősödött a forint az Euroval szemben

Európa a hatvan éve alatt nem volt olyan instabil mint épp most

Vegyes mozgások a tőzsdén, vegyesen alakuló forintárfolyam

 

Napi feladvány: olyan nem "nemzethy" oldalt találni, akinek legalább a gazdaság rovatába befért egy hangyafasznyi cikk a 340-es euro árfolyamról.

Miből gondolod ezt? Az euró árfolyam Magyarország lakosságának minden egyes tagját érinti. Aláírom, hogy nem minden újság számára kell hogy ez hír legyen, de ott illene, ahol működik gazdasági rovat. 

Amúgy én is érzem a baloldali médiatúlsúlyt, ezért komolyan keresek olyan hírforrást, ami nem a liberális baloldal szemszögéből nézi az eseményeket, de azért nem teljesen elfogult és le mer hozni egy negatív hírt is a gazdaságról. Tényleg nincs ilyen?

Újabb 20 bázisponttal, 3,1%-ra emelkedhet az irányadó kamat, az MNB ugyanis ilyen kondíciók mellett hirdette meg egyhetes betéti tenderét csütörtökön. Ezzel bő két hét alatt összesen már 130 bázispontot szigorítottak.

https://www.portfolio.hu/gazdasag/20211202/itt-az-mnb-ujabb-kamatemeles…

 

 

plusz:

a hazai kamatemelési sorozat vége 4-5% közötti lehet majd.

https://www.portfolio.hu/gazdasag/20211202/szeldzsekiben-a-fagyban-ezer…

Persze, hogy lehet ellenvélemény. Röfit bezavarják a sarokba, ott motyoghatja majd. Végképp szövetségesek nélkül marad. Szövetségesek nélkül a széllel szembe pisilve ki fogják csinálni.

 

Szegény ukránok valszeg vesztenek most, sokan meg is halnak, ez szar. Putyin valszeg nyer rövidtávon (de ez sem biztos), de a hosszútáv nem az övé. Az eu egységesebb lesz és tényleges katonai ereje lesz. Putyin pont azt éri el, ami ellen évekig, évtizedekig harcolt.

kamatot emelt az MNB

https://www.portfolio.hu/gazdasag/20220303/itt-a-dontes-kamatot-emelt-a…

 

Annyira nem is vagyok biztos benne, hogy jó nekünk a forint. Kb minden válságnál csúnyán beesik és elég nagy költsége van a megvédésének, a kamatemelésnek