Internet Explorer End of Life közeleg

  • Microsoft Edge
  • Microsoft Edge - Internet Explorer mód
  • Mozilla Firefox
  • Google Chrome
  • Chromium
  • Opera
  • Vivaldi
  • ...

Hozzászólások

Szerintem is történelmi pillanat, örülök, hogy eljött. Bár az IE a 6-os verzióig volt vészes, mikor dominálta a böngészőpiacot, meg sok oldal kódja úgy volt megírva, nem szabványos módon, hogy csak IE alatt menjen, és a szabványos oldalak kódjaiban is IE specifikus hekkeket kellett betoldani, hogy normálisan jelenjen meg az oldal. Hála istennek ezeket az időket magunk mögött hagytuk, ahogy a Flash, Silverlight, meg a böngészős Java is kihalt. Az IE6 korszaka után az IE amúgy is lassú haldoklásnak indult, a végén már csak olyan cégek használták, akik még régi ActiveX-hez gányolt megoldást alkalmaztak. Sőt, igazán akkor halt meg, mikor az utódát is átváltották Chrome-alapra, Edgium formájában, azóta csak lélegeztetőgépen volt tartva.

hajbazer ezt nem érti meg egyébként, hogy nem a MS nyírja ki a dolgokat, hanem azok maguktól halnak meg, a support megvonásával már csak hivatalossá teszik az amúgy de facto beállt helyzetet. Tehát az XP sem azért halt ki, mert a csúnya MS megszüntette a támogatást, sőt, még túl sokáig is támogatta a POSReady-vel, egészen 2019-ig (meg még utána is adott ki SMB patch-t ransomware-ek ellen), hanem egyszerűen az iparág, szoftverek mentek el mellette, a világ váltott a 64 bites megoldásokra, túlnőttek rajta a korszerű hardverek, stb..

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

"hajbazer ezt nem érti meg egyébként, hogy nem a MS nyírja ki a dolgokat, hanem azok maguktól halnak meg, a support megvonásával már csak hivatalossá teszik az amúgy de facto beállt helyzetet. Tehát az XP sem azért halt ki, mert a csúnya MS megszüntette a támogatást..."

Pont hogy te nem erted, hogy az XP nem hajlando kihalni. A tamogatas megallasa ellenere SE.

Kihalt a Win 95, 98, ME, 2000, de meg a Vista is. Igen, a Vista is kihalt joval hamarabb a Win XP-nel.

Viszont az XP nem hajlando kihalni. Egyreszt mert egy rakas gepre az az utolso elerheto oprendszer, masreszt mert 2005 elotti Windows-os jatekok futtatasara az egyik legkellemesebben karbantarthato VM Guest OS.

Hajbazer talan maga sem erti teljesen, de jobban felfogta mint te: kihalni akkor fog valami, ha mar arra a celra nincs nala jobb. Jelenleg a legkozelebb az XP kihalasanak megsegitesehez a ReactOS all, es az is baromira messze van tole.

A gyartonak (jelen esetben MS) is el kell fogadnia: nem o donti el, hogy mikor hal ki valami.

Az IE kihalasa hasonlo sztori: ha az IT szakma kepviseloinek >80%-an mulott volna, kihalt volna. De a legacy kodok amik penzt termeltek vallalatoknak, de nem annyit, hogy megerje atirni, egesz idaig eletben tartottak. Ahogy vannak "szegenyebb vallalatok", akik mar egy Win 7 kompatibilis gepre is sajnaljak a penzt, meg a migraciora elmeno IT-s idejet kifizetni (az utobbi a dragabb).

Nem a gyarto donti el, mikor hagyjak abba valami hasznalatat. De ezzel az IE kikapcsolassal elertek, hogy legalabb "ki kelljen hivni egy IT-st VM-be felrakni es atallitani az orat", hogy secure-abb legyen legalabb.

Kevered a dolgokat. 2005 előtti játékokhoz retrózni jó, de az nem azt jelenti, hogy nem halt ki. Retrósok C64-eznek, amigáznak, DOS-os játékokkal játszanak, Win9x-es 3dfx játékokkal, persze, ilyen szerepkörben jó az XP is. De nem úgy, ahogy hajbazer, meg néhány kínai használja, hogy fő rendszernek, mindennapos böngészésre, tétre menő dolgokhoz, pl. online bankolás, azon dolgozni akármit is, stb.. Nem a biztonság miatt, mert a vírusok lassan le sem futnak rajta, hanem egyszerűen támogatási hiány, sok szoftver releváns verziója, ami egy-egy szolgáltatáshoz kell függőségnek, el sem indul rajta. Ilyen szerepkörben kihalt az XP, és az IE is. Senkinek nem is hiányzik, akinek igen, retró hardverre vagy virtuális gépre fel tudja rakni, de az már nem mainstream felhasználás, hanem csak legacy, retró, nosztalgia.

De én régi gépekre is inkább sovány Linuxot vagy FreeBSD-t tennék inkább ma már, ha a játék nem követelmény. Azok legalább modern OS-ek, és alap böngészésre, nagyon alap feladatokra (szövegszerkesztés) épp úgy jó, amit XP-n meg tudsz csinálni, azt ezeken is meg tudod.

A lényeg lényege, hogy az XP és az IE rég kihalt, már kb. 2010 óta haldoklásnak indultak. A MS így is túl hosszú ideig tartotta őket lélegeztetőgépen, néhány legacy user/cég miatt, akik a rugalmatlanságuk és a gányoltatott egyedi szoftvereikkel való visszafelé kompatibitás miatt nem váltottak másra. Nem csak a MS-os termékekre igaz, nekem nem hiszik el sokan, hogy az ilyen 5-10 éves támogatási idejű Linux disztróknak sincs sok értelmük. Már 5 év után is nagy változások mennek végbe a linuxos világban, már akkor elég gáz egy 5 éves disztró dinoszauruszok korabeli csomagverzióival szenvedni, de kb. 10 év után meg teljesen átalakul a linuxos ökoszisztéma, addigra init rendszer, audio alrendszer, stb. más lesz, bejön egy csomó új grafikus szabvány, protokoll, stb.. Ezeknek a túl sokáig támogatott meg lélegeztetőgépen tartott OS-eknek, szoftvereknek kb. sose volt értelme, csak a túl lustákat és az idióta cégeket szolgálták ki ezekkel.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Funfact: magyar hon egyik vezető ipari vállalata most abban a dilemmában van, hogy hogyan fog xy izéje működni a fenti dátum után, mert hogy megy-e majd IE-n kívül mással is.

trey @ gépház

Nem is értem őket ezekkel az elavult szarjaikkal. Nem is pénzkérdés, mert gépparkjuk szerintem semmivel nem elmaradottabb a globális átlagnál, az OS ára meg megint nem probléma, mert a Windowsokat úgyis lopják, illetve Linuxot is használhatnának. Tippre el vannak ott terjedve nagyon népszerű, de elavult zárt alkalmazások, és azzal próbálják a visszafelé kompatibilitást megoldani azzal, hogy ősi rendszereken futtatják.

Esetleg csak mentalitás áll a háttérben, lehet az ázsiai ember nehezen szok meg új dolgokat, vagy csak nem bízik másban, mint a nagyon régi, nagyon bejáratott, mindenki által ismert megoldásban. Főleg XP-ken meg régi IE-k használatán csodálkozom, meg a 32 biten kitartókon. Mert a 64 bites Win7 is elavult már, de arra azt mondom, hogy nem szörnyen a többi alternatívához képest, és még 2023. januárig lehet még hozzá extra céges frissítéseket is lewarezolni, így az még határeset. Vista, Win8 nem probléma, mert azok sose voltak népszerűek. Az is világos, hogy a Win11-hez a gépparkjuk nem elég friss, de a Win10 akármelyik verziója, akár a LTSB vagy hasonló, illetve tengernyi Linux disztró is simán alternatíva. Linuxból is van már egy csomó kínai disztró, meg a nem kínaik közül is van egy csomónak ilyen ázsiai nyelvekkel, írásiránnyal, krix-krax karakterekkel kompatibilis disztrókiadások (pl. Ubuntu Kylin)

Esetleg Kínában a kormány is állhat a háttérben, hogy ilyen elavult szutykokon tartja az embereket, mert ha modernebb, ne adj isten nyílt forráskódú OS-t, szoftvereket használnának, akkor senkit nem tudnának megfigyelni, meg nem lenne olyan könnyű a nagy kínai tűzfal mögé szorítani.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Ez nem IT kérdés, hanem financiális. Az IT évekkel ezelőtt megadta a korrekt választ a megoldásra: frissíteni kell a régi szart. Arra a válasz: de az x csillióba kerül. Erre az IT válasza: ahol volt majomra, legyen banánra is.

trey @ gépház

Ott kezdődik hogy azért webezünk mert nem csinálunk olyanokat hogy IE-only.

Én is láttam olyat hogy az ezercsilliárdos enterspájz issue tracker úgy nézett ki hogy kell hozzá windows + ie és a weblap betölt valami native ActiveX-es cumót és kiugrik a browserből a nativ Windowsos app.

Aki ezeket kitalálta, annak a kezét kellett volna ott helyben letörni.

Nem kell messzire menni, állami szférában is volt olyan "program" ami csak és kizárólag Java 1.5-el akart menni, 1.6al márnem. Elő volt írva.. Nesze neked. És ez ~5 éve kb.

Utána átálltak hogy már megy Java 1.6-al is, de azér állítsál be még ezt meg azt meg amazt...

Másik program, kirakták hogy csak és kizárólag Java 1.6 ÉS Firefox-al megy, semmi mással.... jah.., azzal ment is.
Utána gondoltak egyet a fejlesztők odafenn és csak úgy frissítettek mindent, telefonok jönnek, nem megy az app... nézzük, üf felhív, wtf van ? 

Ja hát nem kaptunk "hírlevelet" ? Most már Java 1.7 KELL és a Firefox NEM támogatott ... köszi bazdmeg... 

és ezek állami szervek... állami pénzből állami fejlesztői cégek.. MÁK ... ott érdekes emberek dolgoznak. a WINSZOC nevu progit még mindig nem sikerült aktualizálni a 2021-2-es infrába, de mesélni lehetne a böngészőből futo BMről is.. 

hah... Katasztrófa.... Takarnetet ne is említsük mert akkor ott agyon kéne lőni mindenkit IS ....

Takarnet? Már Win10 alatt is be tudom lőni bármelyik böngészőn. Szóval nem láttál te még szar programot :D

Mondjuk korábban az agyon lövést korábban én is javasoltan az említett példádnál, de rájöttem olyat ami nincs nem lehet szétlőni.

(Nálunk pl. dívik a firefox 50(!) befagyasztva, mert az SAP egyik Java-s modulja a képeket csak  azon hajlandó behívni elindítva egy xnview-ert. Ne kérdezd, én se értem :) )

Takarnet válogatós.. + egy fos az egész felület.. főleg az "ingyenes" lekérések, de szerintem a fizetősek se jobbak..

Kikérsz egy tulajdoni lapot nem hitelest -> 0 fts -> egyik böngészőben le lehet menteni képként ..... másikban már https errorra fut.. és képként mentegeted.. vicc..

Nem adnak olyan opciót, hogy egy rohadt PDF gomb és letölti az egész oldalt, nem, neked kell majd szépen képeket mentegetni / nyomtatgatni, vagy az egész weboldalt ctrl+p csóró módon kitolni a nyomtatóra / pdf-re bármire.. Vicc kategória. És ez ugyan így van ha fizetősen kérsz le valamit ... vicc az egész.

A Takarnetnek nekem csak a tanúsítványtárolási faszságiaval volt gondom régen, mostanában már nem.. mert hol megette hol nem ette, hol kellett hozzá a takarnet cacert** lofasz hol nem...

A KIR3 (mostanában KIRA-t nem is írtam le... az is egy katasztrófa volt ... ott konkrétan a java-n belül kellett neki megmondani hogy már pedig én "sun java vagyok és nem oracle" vagy valami hasonló, hogy ne dobjon errort az egész applet... az is 1.5-el futott..

Szóval a rohadás érje ezeket utol :)))

ps.: az az xnview behívás az is durva baszki :D

Hát mi lenne, bevesz még egy felületet a kettő közé:

  1. irat rá egy screenscraper-t és ad rá egy új felületet (nem valószínű)
  2. Fog egy távoli asztalt aminek kernelből közölték, hogy a világon csak 2 IP cím létezik, az övé meg az a cucc amit IE-vel kell nézegetni, aztán futtatja onnan (valószínű)

nyilván át kéne tervezni a programot és rárakni egy új frontendet, vagy írni helyette egy újat és csak a DB-t migrálni, de ha ez 10 éve nem történt meg, miért pont most kezdenének neki…

Én úgy értelmezem, hogy azért még van menekülőút:

IE mode on Microsoft Edge makes it easy to use all of the sites your organization needs in a single browser. It uses the integrated Chromium engine for modern sites, and it uses the Trident MSHTML engine from Internet Explorer 11 (IE11) for legacy sites.

 

https://docs.microsoft.com/en-us/deployedge/edge-ie-mode

Én anno sok éve ezt javasoltam jövőnek. Hogy a böngészők csak GUI frontendek lesznek, mögöttük majd böngészőmotorokat lehet váltani, illetve egyes oldalakhoz különböző motorokat betölteni. Ez sajnos nem következett be, még ha kísérleteztek ilyen full motort implementáló addonokkal.

Egyébként az IE-kben azt is utáltam, hogy túl mélyen voltak a rendszerbe integrálva, ugyebár nem csak böngészéshez használta a rendszer, hanem súgófájlok megjelenítésére, desktop kezeléséhez is, meg egy csomó mindenhez, és emiatt nem lehetett a rendszerből kiszedni.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Nálunk is egészen a közelmúltig az IE volt a támogatott böngésző. Mindig bojkottáltam a használatát, inkább fektettem bele egy kis energiát, hogy menjenek Firefox alatt is az IE-only dolgok. Közöltem az IT-vel, hogy nem vagyok hajlandó elindítani, mert veszélynek tenném ki általa a gépet. Ennyiben maradtunk.
Flash ugyanígy volt. Egy tool-unkat a flash életciklusa végéig nem portolták, a könyörgés ellenére. Azt a tool-t én inkább nem használtam (hiszen leszedtem a gépemről a flash-t). Valahogy mindig kibekkeltem.
Illetve kértem, hogy ne küldjenek nekem jóváhagyásra olyan külsős kiadványt, amiben URL-ben szerepel a "http://" vagy a ".swf" szubsztring. Ilyenekhez én nem adom a pofám.

Szerkesztve: 2022. 02. 15., k – 12:16

Szerintem sokan szívnak majd az olyan kamerákkal is, ami csak activX-el mennek és csakis explorer alatt hajlandók működni.

Jaj, olyan nekem is volt, bar egy picit jobb fajta. mert az ActiveX-es felulete mellett meg volt egy flash-es is. Bar jelen helyzetben mindkettovel ugyan ott vagy.

Meg nem dokumentalt modon, de tudott rtmp-t is, azt meg megette mplayer vagy akarmi, ugyhogy tulzottan nem erdekelt.

I hate myself, because I'm not open-source.

En azt hittem, hogy mar csak ott fut Explorer, ahol meghalt az ember a gep elott, az nem ment le standby-ba es meg nem talaltak meg a holttestet es nem kapcsoltak ki a gepet...

Az egy dolog, hogy az upgrade minden évben el lett halasztva, de van, ahol még tavaly is azzal házalt egy garázscég, hogy ha telepítik a kb. 15 soros kis beépülőjüket, akkor az Ms Office meg az IE megléte esetén csodákra lesz képes a programjuk. Csak sajnos pofonegyszerű dolgokat nem tudtak megoldani, mert életükben először láttak nagyvállalati környezetet, és a proxy meg a tűzfal fogalmát nem is tudták értelmezni. Szerencse, hogy ezen elbukott a projektjük, mert a fogalmatlan manager simán megrendelte és kicsengette a lóvét előre, holott pontosan tudta, hogy szoftverekre mi a vállalati policy.

  • Microsoft Edge 
  • Microsoft Edge - Internet Explorer mód
  • Mozilla Firefox
  • Google Chrome
  • Chromium
  • Opera
  • Vivaldi
  • ...

Safari

+1

Hiába a hardverhez kötöttség, használják annyian, hogy sajnos megkerülhetetlen. Ami pedig a legrosszabb, hogy a fejlesztéseket megrendelők körében nagyon durván felülreprezentált. Szóval ha valami szar rajta, az valószínűleg a lehető legrosszabb embernél fog kiderülni...

Everyone in my mentions saying Safari is the worst, it’s the new IE… Can you point to specific bugs & missing support that frustrate you, inhibit you making websites/apps. Bonus points for links to tickets.

Specifics we can fix. Vague hate is honestly super counterproductive.

— Jen Simmons (@jensimmons) February 8, 2022

Hajrá! 

soha nem felejtem el azt, amikor az akkori főnököm bejelentette, hogy a cég mostantól nem követeli meg, hogy IE kompatibilis is legyen a honlap. elkezdtünk ujjongani. a frondendes konkrétan megkérdezte, hogy akkor őt átjelentik akkor 4 órásba, vagy a fennmaradó idő szabadfoglalkozás lesz? :D

4 és fél éve csak vim-et használok. elsősorban azért, mert még nem jöttem rá, hogy kell kilépni belőle.

Én nem láttam ezt ilyen katasztrofálisnak, pedig sokáig frontendes voltam abban az időben. Ha ismerted a főbb hibákat (float bugok, double margin bug, stb), akkor ezeket eleve szem előtt tartva simán lehetett szép és tökéletesen szabványos, valid xhtml-t gyártani pixelpontosan az adott designra. 

Sok a köcsög a böngészőpiacon, az IE-nek nem maradt hely.

:)

A fő dilemma itt inkább az, hogy az Edge meg a többi sem támogatja már a Netscape Plugin Interface-t, szóval akinek pluginos fejlesztésű akármilye volt, az már egyre kevésbé fog működni.
Ezeket a szoftvereket már időben át kellett volna írni WebAssembly alá.

:D Majd akkor támogatás nélkül használjunk. Van néhány webes cuccunk még mindig ami csak IE-ben működik rendesen.

Szerkesztve: 2022. 02. 20., v – 22:16

az IE leáll, a Mozilla meg a Chrome is, mert haromszamjegyu lesz a foverzioszam...

akkor vissza a gopher korszakba, vagy szerezzunk be Almas motyot ? 

Nagy dilemma ez.

** jatenyleg, tegnap feljott az Adobe figyelmeztetese, hogy mostmaraztan tenylegdeizibe uninstalljam a flasht. ** 

-- ami teljesen kivitelezhetetlen, mert massal nemigazan lehet boomshinet jatszani. --

HUP te Zsiga !

Tamogatas nem lesz, ezerheto, de kerdes, hogy hasznalhato-e lesz windows 10/11 rendszeren tovabbra is? Sajnos vannak dolgok amik csak IE-vel mukodnek. Ha masnem felpakolok megint egy windows7-et. :D

Szerintem Win11-ig bezárólag használható marad az IE legacy oldalakhoz. Bár ez a jövőben nem garantálható, hogy egy esetleges nagyobb Win11 update-tel nem törik el, vagy Win12-re is megmarad mondjuk 5-6 év múlva. Ezért szoktam írni, hogy felesleges halogatni a váltást, még akkor is, ha esetleg később emulátorban, virtuális gépben is futtatható. Nem éri meg az ilyen váltásokat húzni a végtelenségig.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Ennek én is örülnék. Ennyi előnye mindenképp lenne egy új, nem x86/amd64-es architektúrának, hogy a sok legacy szemét nem futna rajta, csak emulátorban, így könnyebben engednék el az emberek a régi, elavult, legacy szutyok kódokat. Kicsit olyan, mint a tiszta lappal kezdés.

Igazából ezt az IE-t egyébként már a kutya nem használta hosszú évek óta, max. csak cégek ilyen legacy webappjaikhoz, intranetes oldalaikhoz, meg egyes eszközeik webinterface-ein, amik még erre a búzacsíra ActiveX-re voltak rágányolva, és nem merik újrairtani, meg átportolni, mivel drága, meg szent, ki kell tartson örökké. Használták desktop emberkék is, de azok rég váltottak előbb Edge-re, majd Edgiumra, és nem sok változást vettek észre. Még XP-sek se használják az IE-t, mivel semmi nem megy már alatta, úgyis 3rd party böngészőt kell használjanak. Így igazából ez az IE már sok éve senki földje.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Engem nem az zavar, hogy elavult. Az IE már ,,fénykorában" is egy hulladék volt.
Nehezen értem meg, hogyan tudtak jól fizetett emberek ilyen enyhén szólva is szuboptimális döntést hozni, hogy az IE proprietary szutykaira fejlesztettek. Az ActiveX-et inkább ne is emlegessük.
Ez van, amikor az ember évekig kurvához jár a helyett, hogy normális kapcsolatokat alakítana ki.

Nálunk is rengeteg a tákolás. Fájt az XP->Win7 és a Win7->Win10 átállás is. Kulcsfontosságú szoftverekkel kell varázsolni, hogy valahogy elinduljon és menjen az adatbázis-kapcsolat, mert a fejlesztő már rég nincs a cégnél, tán a forráskód sincs meg (Delphi vagy LabView általában). Vagy külsős cég fejlesztette évtizedekkel ezelőtt.
Számomra az lett a megoldás, hogy megírom a magam kis SQL-jeit, és DBeaver-ben futtatom a scriptjeimet. Tulajdonképpen egy új frontend elég lenne az esetek 90%-ában. Csak túl nagy úr a megszokás, így inkább fingatunk a halottal.