Mobian - Debian a mobileszközökre projekt

Címkék

A Mobian projekt célja a Debian Linux mobileszközökkel való összebarátkoztatása. Az éppen folyó FOSDEM 2022 konferencia alkalmából a Mobian projekt bejelentette, hogy a Mobian immár fut a Fairphone projekt "fenntartható" Fairphone 4 okostelefonján.

Hozzászólások

Kell.

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Újabb zsákutcaprojekt, ami végül a desktop UI-ok hiábavaló, csiligány, animációbuzi óvodásítását, butítását fogja eredményezni.

Ez könnyen meglehet, de még talán akkor is különb lesz, mint ezek a lezárt Android, iOS, egyéb retkek, amik most vannak. Igazából telefonra teljesen jó a buta UI, csak legyen rajta valami, meg ne foglalja az erőforrásokat, ne merítse az aksit. Minek kéne rá bonyolult desktop interface? Úgyse arra való a telefon, hogy azt használd PC-nek, a kicsi kijelző, a tapicskolós bevitel ezt eleve úgyis lehetetlenné tenné. Én pl. hiába preferálnám a shell/terminálos megoldásokat, telón az is bukó ugyebár. A másik előnye a mobilos linuxoknak, hogy tovább lehet vele támogatni olyan régebbi, de még használható telókat, amik már nem kapnak új Androidot.

Igazából ezeknek az alternatív linuxos mobildisztrók sikere nem is azon szokott múlni, hogy milyenek, hanem hogy mennyi eszközre tudják minél gyorsabban portolni őket, és milyen appválasztékot tudnak hozzájuk mellékelni a repóban. Plusz ugyebár streamszolgáltatók meg banki appok nem is szokták sajnos támogatni, azok még Androidon is megtagadhatják a futást, ha rootolást érzékelnek.

The world runs on Excel spreadsheets. (Dylan Beattie)

Legfontosabb mush have appokkal, mint mobilfizetés, kocsi fejegységre köthető navigáció.

 

Jobban érdekelne egy carplay, android auto, mirrorlink klón, ami szabadszoftveres, mint egy n+1 useless, befejezetlen mobil oprendszer.

hup.hu##article[data-comment-user-id="16401"]

hup.hu##article[data-comment-user-id="4199"]

megint egy hasznalhatatlan cucc, ami abandonware lesz 1 ev mulva.

Ezek szerint eljön az ideje a 4"-os mobilon történő kernelfordításnak. Királyság!!!! Már alig várom.