Az IMF azt sürgeti, hogy Salvador szüntesse meg a Bitcoin legális fizetőeszköz státuszát

Tavaly szeptemberben, a világon elsőként, Salvador legális fizetőeszközzé tette a Bitcoin-t. Az ország vezérigazgatójának (ahogy az elnök nevezi saját magát) lelkesedése azóta sem csökkent, folyamatosan vásárol be a kriptovalutából. A Bloomberg, Forbes stb. szerint az ország jelenleg minimum 1801 BTC-vel rendelkezik, mintegy 67 millió amerikai dollár értékben. Figyelemben véve a vételkori és az aktuális árfolyamokat, Salvador pillanatnyilag 20 millió amerikai dollárt "bukhatott" a kriptoügyletein.

Az IMF igazgatótanácsának legfrissebb, Salvadorral foglalkozó jelentésében az olvasható, hogy a nemzetközi valutaalap a Bitcoin törvényes fizetőeszköz státuszának megszüntetését sürgeti a közép-amerikai ország vezetésénél:
Since September 2021, the government has adopted Bitcoin as legal tender. The adoption of a cryptocurrency as legal tender, however, entails large risks for financial and market integrity, financial stability, and consumer protection. It also can create contingent liabilities.

[...]

Directors agreed on the importance of boosting financial inclusion and noted that digital means of payment—such as the Chivo e-wallet—could play this role. However, they emphasized the need for strict regulation and oversight of the new ecosystem of Chivo and Bitcoin. They stressed that there are large risks associated with the use of Bitcoin on financial stability, financial integrity, and consumer protection, as well as the associated fiscal contingent liabilities. They urged the authorities to narrow the scope of the Bitcoin law by removing Bitcoin’s legal tender status. Some Directors also expressed concern over the risks associated with issuing Bitcoin-backed bonds.

Nayib Bukele elnök reakciója az IMF javaslatára:

Hozzászólások

Mi köze az IMF-nek ehhez?

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Erre az volt az elso gondolatom, hogy "az IMF-nel biztos van penz, csak van eletuk munkanelkuli segely nelkul is".

Aztan eszembejutott, hogy az ENSZ-hez es a WHO-hoz hasonloan valoszinuleg tele van 20-as eveikben jaro ingyen dolgozo frissdiplomas art student gyakornokokkal. Gondolom hasonlo agymosas megy, mint az ENSZ es WHO eseten: "ha neked fizetnenk, nem maradna penz afrikai malariaelleni szunyoghalora, amugyis networking meg jol mutat a CV-dben, neked ez ingyen is megeri".

A cikk címe: Az IMF azt sürgeti, hogy Salvador szüntesse meg a Bitcoin legális fizetőeszköz státuszát angolul: IMF Urges El Salvador To Remove Bitcoin As Legal Tender

Nem, ez nem arról szól mire költi az IMF hitelt. 

Olyan mintha kölcsönadnék valakinek, majd megdorgálnám, hogy nem arra használja a hitelt amire felvette (ez nem feltétlenül bizonyított állítás) majd nyomatékosan hozzáteszem: azonnal küldje a lányát a hálószobámba. 

A sőt arról is írnak cikket, hogy melyik celeb éppen kivel kavar. Kit érdekel? Ezek a tények, tavaly kért pénzt, mondta nekik IMF hogy amíg ez a szituáció nem kapja meg és mivel a döntés még mindig a board előtt van, küldtek egy levelet nekik, hogy addig nem foglalkoznak vele míg ezt nem szüntetik meg. Ebből meg hírt csináltak. Te meg most erre ráépítesz mindenfajta teóriát.

"A sőt arról is írnak cikket, hogy melyik celeb éppen kivel kavar. Kit érdekel?"

Végülis csak a cikk címe amihez hozzászólást írtál, de hát mit számít ez?! Semmiség! 

"küldtek egy levelet nekik, hogy addig nem foglalkoznak vele míg ezt nem szüntetik meg."

Tehát küld a lányod a hálószobámba, vagy nem kapsz hitelt! 

"Te meg most erre ráépítesz mindenfajta teóriát."

Összekeverted a teóriát az iróniával. Megesik! :D

"Végülis csak a cikk címe amihez hozzászólást írtál, de hát mit számít ez?! Semmiség!"

Mindegy lenne, de nem a cikkhez, hanem egy kérdésre írtam válaszul elárulva, hogy a cikk lényeges információt tudatosan elhallgat. 

"Végülis csak a cikk címe amihez hozzászólást írtál, de hát mit számít ez?! Semmiség!"

Nem, aki hitelt ad az szereti tudni, hogy vissza kapja  a pénzét, mégpedig kamatostul. Ez nem valami extra kívánság hanem feladat, mert a legtöbb hitelező nem saját pénzét osztogatja. Az IMF még különlegesebb, mert a piacnál olcsóbb hitelei miatt nekik extra szabályaik vannak, azzal nem egyeztethető össze, hogy hitelt adjanak olyan országnak ahol nagy valószínűséggel a támogatás olyan formába kerül ami követhetetlen. 

"Összekeverted a teóriát az iróniával. Megesik! :D" 

Én úgy látom te azt szeretnéd bizonyítani, hogy az IMF elsődleges célja, hogy a BTC-t megállítsa. Holott ez csak (jelenleg 1 esetben, de ez általános, bárkivel ezt tenné) a szituáció eredménye. Ha a feltételezésem, miszerint te azt akarod sugallni, hogy az IMF fő célja a BTC megállítása, akkor te teóriát ültetsz rá a kérdésre. Nekem mindegy ha ironizálva.

Gondolom konkrétan semmi, de mivel egy nagy tekintélyű pénzügyi szervezet, ezért ajánlgatja, mert az ő szájukból több hitele van, mint mondjuk az enyémből vagy a tiédből. Én egyébként rájöttem, hogy teljesen szélmalomharc a kriptovaluták elleni küzdelem, hagyni kell azt a poklot, amit teremtenek vele, hagyni kell, míg sokan elbukják rajta mindenüket. Az a baj, hogy aki hülye, az úgyis csak a saját kárán fog tanulni, és nem lehet önnönmagától megvédeni. Szépen vegyék csak a coinokat, fektessék mindenüket bele, ha meg következménye lesz, viselik, akkor nem lesz sajnáltatás, meg IMF kölcsön meg semmi, csak egy „mi megmondtuk előre” szöveg.

Főleg mikor ilyen anyagiakról van szó, és becsillan a műarany, meg a könnyű meggazdagodás az egyszeri pógár és polikus szeme előtt, akkor úgyis csak arra fog leszűkülni a csőlátása, és bármit megtesz, hogy kihasználja a lehetőséget, teljesen haszontalan bármi érvelés meg betiltogatás.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

A pénz értéke a bizalomra épül. Ha sokan használják, elfogadott, megvan benne a bizalom, akkor működik. Ha megpróbálják bedönteni, rángatják az árfolyamot, kevesen használják, bizalmatlanok vel eszemben, akkor meg nem működik. A dollár sem mindenható, csak a dollár megmentéséért háborúkat is indítanának, mert erős érdekek fűződnek a létéhez.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

A dollár sem mindenható, csak a dollár megmentéséért háborúkat is indítanának, mert erős érdekek fűződnek a létéhez.

Ez ugy hangzott mintha teged egyaltalan nem erdekelne, hogy a bankban/(digitalis)parnacihaban levo HUF/USD/EUR/BTC mennyit er es mennyire ingadozik az erteke. Az egyszeru embereknek nem erdeke?

"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

Lehet, szakmai ártalom, mérnök mivoltomból fakadóan általában kiterjesztően értem a dolgokat. Az más kérdés, hogy a gazdag, nagy befolyású elit az, aki olyan erők fölött diszponál, hogy az érdekei alapján akár a ma ismert világunk megváltoztatására is képes.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Nem. A pénz nem a bizalmon alapul, hanem a mögötte lévő gazdasági teljesítményen, értéken (termék, szolgáltatás, költségek, belefektetett munka). A kriptovaluták mögött nincs ilyen. Igen, a dollár sem mindenható, de nem fűződik semmilyen érdek a létéhez, annak ellenére, hogy sok nyomorgazdaságban mentőövként próbálnak rá támaszkodni.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Hogy tud a pénz mögött gazdasági teljesítmény lenni? Hiába dolgoztad kérgesre a kezed, ha nem bízom a papírfecniben, amit nekem adsz, akkor nem fogok érte szalámit adni a boltomban. Szóval de, a bizalmon múlik. Az már más kérdés, hogy ennek a bizalomnak az egyik pillére a gazdasági teljesítmény. A pénz csereeszköz, tehát a kriptovaluta mögött ugyanazok a gazdaságok és ugyanaz a teljesítmény van, mint a most elfogadott pénzek mögött. Ha mindenki bízik benne, elfogadja azt, mert tudja, tőle is elfogadják, akkor pontosan a jelenlegi gazdaság állna a kriptovaluta mögött is.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

nem fogok érte szalámit adni a boltomban

Szerintem inkább nem lesz boltod, ahol szalámit árulj. A pénz elfogadása nem lehetőség. Ha nem tetszik, elköltözhetsz. -> Másik országba. Vagy inkább a Marsra.

Annyi fasságot hordtok össze, hogy az eszem megáll.

Ez rohadtul nem bizalom kérdése. A pénz esetében az állam tartozik neked azzal az értékkel, amit pénzre váltottál. Erről szólt az aranyfedezet régen. Most maga az állam a fedezet. -> Van a pénznek fedezete.

Milyen fedezet is van a Bitcoin mögött? Ja, hogy semmilyen. Ha bányásztól vetted, akkor ő szépen lelépett a pénzeddel, és kaptad helyette a semmit. A többiek meg egymás között adják veszik ezt a nagy semmit egyre drágábban és drágábban, határ a csillagos ég. De az is lehet, hogy előbb, amikor elfogy a pénzük. Ez a kriptovaluták nagy találmánya. Nagyüzemi lopás, meg piramisjáték. Biztos nem ebből lesz a jövő pénze.

Ha mindenki bízik benne, elfogadja azt, mert tudja, tőle is elfogadják, akkor pontosan a jelenlegi gazdaság állna a kriptovaluta mögött is.

Ez rohadtul nem így van. Csak ehhez nem kéne pénzügyi analfabétának lenni. Épeszű ország nem fogja ezeket soha elismerni fizetőeszköznek, mert akkor a fent említett felelősséget/fedezetet is át kellene vállalnia. Ingyen. Ennyire hülyék meg csak nem lesznek. Helyette megadóztatják a szerencsésebb hülyéket, a többieket meg leszarják. Ez a jelenlegi szabályozás. Szóval ne álmodozzatok. Nem lesz ezekből pénz soha. Amúgy sem ez a céljuk. A bányászok meg köszönik az ingyen ebédet. Tartogassátok még pár évig, hátha feljebb megy!

Mindig megfogadom, hogy már nem szólok ilyen témához hozzá. De a hülyeség felbosszant.

Azért bosszankodsz, mert nehezen nyeled le, hogy a közgazdaságtan csak társadalomtudomány, nem pedig természettudomány. Ember kreálta semmi. Ha úgy tetszik, a pénzt egy tollvonással meg lehet szüntetni, bizonyos körülmények között - hiperinfláció - megy az magától is, ha elfogy felé a bizalom.

Még a te magyarázatod is ellentmondásos, hiszen magad írod:

Ennyire hülyék meg csak nem lesznek.

Azaz vagy így van, vagy nem. Minden csak szándék kérdése. Meg érdekeké. Esetleg borul a bili, és lőn meglepetés. Mintha nem lett volna szocializmus, hogy csak egyet említsek, ami döntögette a tabukat. Kár, hogy rosszul.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Mind a ketten igazat írtok. A pénz maga nem egy bizalmi kérdés az országban hanem fizető eszköz törvény szabályozza, hogy el kell fogadni. Viszont érték nincs meghatározva.  A bizalom az értékét határozza meg. A pénzrendszer a valutákkal nagyon bonyolult dolog. Ezért jó pl. az EUR jellegű dolog, mikor a pénz értékét nem egy ország hanem egy nagyobb gazdaságilag összefüggő régió határozza meg. Nincs játék a pénz értékével. 

Félsz attól, hogy kevesebbet fog érni a pénzed a jövőben, mert a gazdaság valós teljesítménye nincs arányban a forgalomban lévő pénzmennyiséggel, ezért elkezdesz árat emelni.

 

Ugyebár a pénznyomtatás sem baj önmagában, az a baj, ha jóval több pénz van forgalomban, mint amit a gazdaság teljesítőképessége indokolttá tesz. Ez kétféleképpen állhat elő: indokolatlan pénznyomtatással, illetve gazdasági bedőléssel. Az utóbbi esetet a jegybank pénz bevonásával szokta kezelni.

ez a csavo belekerul a tortenelemkonyvekbe majd: vagy azert mert "csodbe vitte" az orszagot a btcvel, vagy azert mert kiemelte onnan :D

A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

Pont ezen gondolkodtam. Megválasztották elnöknek, előbb-utóbb úgyis

  • leváltják
  • lejár a mandátuma
  • megbukik

Most ha nem csinál semmit, akkor is megszűnik CEO-nak lenni előbb-utóbb. Kutya se fog emlékezni rá, ha középszerű marad. Hogy emlékezzenek, akkor érdemes valami nagyot húzni. Ha megbukik, akkor is mi van? Közép-Amerikában? Semmi. De ha bejön neki! Ő lesz a nemzet megmentője :D

trey @ gépház

Nagyon szépen összefoglaltad, hogy mi az alapvető baj a modern politikával. Bejön egy ilyen szélhámos, meg stróman, leéget minden hidat, mindent fölél, szétlop, mindenkit nyomorba taszít, aztán lejár a ciklusa, vagy idő előtt megbuktatják, akkor is jót röhög a markába, továbbáll (külföldre költözik, vagy valami multihoz megy el CEO-nak, ezek mindig felfelé buknak), a nemzet meg viesli a kárt hosszú távon. Régen az ilyeneket meglincselték, ma már büntetlenül megússza, semmi felelőssége nincs.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

mondjuk kommenteles elott nem art tajekozodni.... :D

az elmult 25 evben semmivel se rosszabb a gdp novekedesuk mint nekunk vagy a nemeteknek. az igaz hogy $-ban kifejezve a beka segge alatt vannak, de ez nem a 2019-ota regnalo Nayib hibaja. 

A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

Szerkesztve: 2022. 01. 29., szo – 15:01

Szervusztok !

A blokklánc-os dolgokról olvastam / hallottam.

Jelenleg kérdésem a bitcoinnal kapcsolatos:

történelem: még a korai időszakban egy darab pizzáért 10.000 (tízezer) bitcoint fizettek – ez a mai árfolyamon ….

 

tény: jelenleg a bitcoin maximuma huszonegymillió

1 bitcoin = 100.000.000 satoshi

egyszerűsítés: amikor a bitcoin árfolyama 1 USA dollár / bitcoin volt, akkor hogyan lehetett végrehajtani egy 30.000.000 ( harmincmillió) dolláros tranzakciót ?

 

A topikhoz hozzászólva:

- Salvador állam összvagyona hány bitcoinnak felel meg a jelenlegi árfolyamon ?

- egy blokkláncba hány tranzakciót lehet „belezsúfolni” ?

- „láma” kérdésem: ha már „nyilvános” a blokklánc technológia, akkor miért nem tölthetem le szabadon - kiváncsiságból a teljes „főkönyvet” ? ( kb 350 GB )

=======================================================

Bár vannak "bitcoin" / virtuális valuta tőzsdék, de menniyre konvertibilisek a "kriptovaluták" ?

Olyan sok kriptovaluta van már, hogy külön számítógép kell a nyilvántartásukra ( megszűnnek / újak jönnek )

 

CSZ

A Sears felszólította az Amazont, hogy sürgősen fejezze be az interneten való értékesítést...

Hey! Where'd my terminal go?

Hogy van ennek az erőltetett viccnek itt bármi relevanciája? Salvador pénzt akar az IMF-től, az meg mondta neki, hogy akkor talán jobb lenne ha befejezné a bitcoin hivatalos fizetőeszközként történő elfogadást, mivel anélkül nem igazán szeretne adni kölcsönt érthető okokból. 

Ha El Salvador olyan befektetésekre költi a hitelt, ami tetszik az IMF-nek, attól még semmi garancia nincs arra, hogy vissza is tudja fizetni azt. Nem tetszik a btc és annak térnyerése az IMF-nek, így próbálja kiszorítani ott ahol tudja. Nem véletlen, hogy El Salvador most hírdeti az igét a világon mindenfelé (legútóbb Törökországban) a btc-ről. Így az IMF próbálja gyökerében elfogjtani a bétécé mizériát.

Ha El Salvador olyan befektetésekre költi a hitelt, ami tetszik az IMF-nek, attól még semmi garancia nincs arra, hogy vissza is tudja fizetni azt.

Ez így van.

Kockázatelemzésnek hívják.

Ha kölcsönkérek tőled egy millát, mert holnap fel akarom tenni rulettre, azért az nem ugyanaz, mintha kölcsönkérek egy millát mert egy új vállalkozást akarok indítani, amihez kidolgozott üzleti tervem van meg elvégeztem egy piackutatást és úgy látszik, hogy jó üzlet lesz... pedig ez a második is simán csődbe mehet. Csak jóval kisebb az esély rá.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Ez meg ez alapjan nem vagyok biztos benne, hogy a pirossal jarsz rosszabbul. Erosen fugg az idotavtol. Ja, es meg a legsikereseebb uzletembereknek is szokott lenni par becsodolt vallalkozasa, szoval meg a szakertelmuk sem garancia az ellenkezojere.

A strange game. The only winning move is not to play. How about a nice game of chess?

Egyfelől nem startupot írtam, másfelől lehet, hogy csak az én cinizmusom, de úgy gondolom, hogy a startupok egy jelentős része maximum álmokkal rendelkezik, se rendes piaci tervvel se piackutatással.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Ez esetben majd más megoldás után néznek. Nem kötelező az IMF-fel üzletelni.

Kérdés, hogy az IMF-nek (USA-nak stb.) megéri-e, hogy egy közép-amerikai ország esetleg destabilizálódjon, vagy netán az oroszokkal széles barátságot kössön. Szaros 20 millió dollár miatt. Mert kb. ennyi a jelenlegi nem realizált bukó, de az is lehet, hogy holnap ez már pluszba fordul.

trey @ gépház

Nem tudom, én ebben a ligában nem focizok, nem is igazán foglalkoztat ameddig az IMF nem szórja hülyeségre a pénzt, mivel azt mi is adjuk.

Mit szólnál ha odaadnák és másnap elvesztené a közpénz jellegét és nagy része beköltözne BTC-be (tudom, akinek van BTC veszettül örülne, de ettől tekintsünk el) akkor  mennyi lehetne a max bukó ha mégsem jön be a nagy üzlet?

Mi az érthető ok?

A bitcoin mozgási irányát nem tudja érdemben befolyásolni El Salvador. Ahogy pl. mi sem.

Ha te meg én kitaláljuk, hogy befektetjük a pénzünket és bitcoint veszünk, mert most épp lement mondjuk 10%-ot az elmúlt 1 hétben és arra számítunk, hogy visszakapaszkodik majd a korábbi szintre = profit, akkor ugye nagy kérdés az, hogy milyen pénzt fektetünk be. Ha mindkettőnknek van nélkülözhető megtakarítása, amire nincs szükségünk az elkövetkező pár hónapban / évben, akkor azt nyugodtan befektethetjük. A legrosszabb esetben beszakad a bitcoin, és elúszik ez a megtakarítás. Nem örülünk, de nem kell éhesen a híd alatt aludnunk ferbruárban.

Ha az összes pénzünkből bitcoint veszünk, akkor az egy lényegesen kockázatosabb helyzet. Ha beszakad a bitcoin, akkor se kaját nem tudunk venni, se lakbért vagy jelzáloghitelt fizetni, stb. Mehetünk a híd alá.

Na most képzeld azt el, hogy nem mi akarunk befektetni, hanem van nekem egy haverom. Mi csak Megváltónak hívjuk, mert úgy néz ki, mint Jézus a szentképeken. Na ő jött ide hozzánk, hogy kölcsön kérjen. Tudjuk, hogy szar a melója, és csak tengődik, szóval megkérdezzük, mire kell a zsé. Kajára-e, vagy autót venne, vagy mi. Erre azt mondja, hogy hát igen, kaját is venne, de a pénz nagy részén bitcoint, mert úgy hallotta, hogy az jó befektetés. Azt a pénzt, amiből jövő hónapban kaját és lakbért fizetnél, azt vajon teljes lelki nyugalommal odaadnád neki?

Mi dönthetünk így is, meg úgy is. De van ez a másik három arc, I, M és F, na ők meg úgy döntöttek, hogy nem akarják kockáztatni, hogy esetleg elússzon a kölcsönadott pénz, mert a Megváltó gyerek bitcoinnal játszana.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Bár érdekes, hogy az IMF a bitcoin hivatalos fizetőeszközként való használatától tiltaná el El Salvadort, nem pedig azt mondja, hogy rendben, maradjon a bitcoin, csak ne kérjetek, illetve nem adunk IMF-hitelt. Arra ácsingózik az IMF, hogy beavatkozzon az el salvadori belpolitikába, szóval a hitelt mindenképp folyósítani szeretné.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Hát lehet, hogy rosszul olvastam, nekem pont az jött le, hogy amíg btc-t használtok hivatalos fizetőeszköznek, addig nem adjuk oda a hitelt, amit kértetek.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Amíg El Salvador lóvéjának 99%-a USA dollárban van, 1%-a meg BTC-ben, lófaszt sem befolyásol.

Jó, de érted, hogy aki a kölcsönt adja, az szabja meg a feltételeket.

Ha te adsz El Salvadornak pár milliárd kölcsönt és téged nem zavar az, hogy 1% (nem kevesebbe egyébként?) btc-ben van, akkor nem veszed be a feltételek közé.

Az IMF meg úgy van vele, hogy őket zavarja (tök mindegy, miért), szóval ők beveszik a kölcsön feltételei közé.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Tehát az IMF beleszól az államok belügyeibe. Ez a látszólagos olcsóság ára, azaz az IMF hitel valójában drágább, mint a piaci. Ez olyan, mintha hitelt vennék fel, majd a bank megmondaná, hány órára érjek haza, mit ehetek reggelire, milyen munkát végezhetek, ismerkedhetek-e, milyen ruhában járhatok, hány órakor kelhetek fel hétvégén.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Azt gondolom, hogy ez lenne a normális. Ennek ellenére az első kecóm hitelből volt, mert annyi volt a törlesztő mint bérelni. Azt a havi pénzt mindenképpen ki kellett fizetni. 25% beugró, és 2 év alatt kinyomtam.
Azon az ingatlanpiacon, ahol most a másodikat vettem, az elmúlt 5 évben havonta átlagosan 260k-val nőtt a lakások ára, így a vége felé egyre gyorsuló ütemben. Nem láttam értelmét várni-spórolni. 30% beugró, ezt 4 év lesz kinyomni.
(És nagyon sajnálom hogy nem 2 évvel ezelőtt ugrottam bele 25%-al, akkor 3 év lett volna kinyomni a hitelt.)

echo crash > /dev/kmem

Természetesen.

Bármelyik ország vezetőjének szuverén joga, hogy válasszon.

El Salvador főnöke is nyugodtan választhatja azt, hogy nem vesz fel az IMF-től kölcsönt, ha nem tetszenek a hitel feltételei, hanem valami más hitelezőhöz fordul (lásd piaci hitel)

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Hát ha én felveszek egy jelzáloghitelt, akkor abból max. itt Angliában egy lakóingatlant vehetek, amiben aztán lakhatom.

Se elkurvázni nem lehet, se befektetni, se Magyarországon házat venni belőle, se ki nem adhatom bérbe vagy airbnb-nek a megvett lakást. Ez a genyó bank, beleszól a belügyeimbe. Ez a látszólagos olcsóság ára.

Persze felvehetek szabad felhasználású hitelt is. Kevesebbet, drágábban. Vagy felvehetek üzleti célú hitelt. Mondjuk az is drágább. Sőt, buy to let jelzáloghitelt is felvehetek. De annak is megvannak a saját korlátjai.

Mocskos egy világ ez, hogy nem adnak csak úgy puszira pénzt, hanem alá kell írni mindenféle papírokat, nem csak arról, hogy mire használom a pénzt, de még arról is, hogy minden hónapban mennyi zsetont adok vissza és ha nem adok pénzt, akkor elviszik-e a TV-t vagy a házat.

Szerintem ezek a bankok összebeszéltek, vagy valami hasonló összefonódás van itt. Még az is lehet, hogy ugyanabból a könyvből tanulták ezt a bankosdi játékot.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Na látod, ezért gyűlölöm őket, s bankkal kapcsolatom eddig annyi volt, hogy van folyószámlám, de őszintén megmondom, azt sem tudom, hogy minek. Lényegében opportunista, megalkuvó vagyok, nem akarom, hogy a munkaadóm nyafogjon, hogy nem akar készpénzben fizetni.

Bank közelébe nem megyek. Azt veszem meg, amire van pénzem. Vagy még azt sem.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Ezzel nincs semmi baj, csak ne gondold, hogy egyedül az IMF a genyó. Nem, ugyanazt csinálja, mint a többi bank, csak mások az ügyfelei.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

:) Én bízok Salvadorban, most príma áron volt a BTC be is vásároltam :D

Szerkesztve: 2022. 01. 31., h – 07:51

Salvador vegyen fel hitelt Bitcoinban. Problem solved. 

Az IMF hitel fedezete nem meglévő pénzeszköz, deogy lehet ez fedezet. Az IMF hitel fedezete maga a gazdaság teljesítőképessége, és a hitel felhasználásának a gazdaságfejlesztő módja.

Pont ezért nem akar az IMF hitelt adni nekik, mert jelenleg az ország sokat költ arra, hogy BTC-t vegyen, amit az IMF nem tart egy hosszú távon fenntartható dolognak.

Az El Salvadoros sztorin túl még sok más érdekesség is történik a világban: 

https://youtu.be/PES53ClWgR4?t=120

 

Annak ellenére, hogy poénba van elhintve a mondanivaló, jól tükrözi ezt a tiltsuk be, szabályozzuk helyzetet.