Jön a Yeti.tel

Yettel. néven folytatja a Telenor

Tavasszal megváltoztatja nevét a magyar piac egyik legrégebbi mobilszolgáltatója, a cseh PPF befektetői csoport tulajdonában lévő Telenor Magyarország. Az új márkát, a Yettel.-t Magyarország mellett Szerbiában és Bulgáriában vezeti be a cég.

Szvsz béna! 

Hozzászólások

Nekem a Pannon GSM is tökéletesen megfelelt.
 

Akkor pontosítok: aktuálmárkabuzi.

Nekem mindegy hogy hívják, sőt igazából a Pannon, "huszas", Telenor stb. bármelyikét mondhatom bárkinek, úgyis tudni fogja miről van szó, és ha nem akkora egységhipster, amekkora te vagy, akkor érteni is fogja szándékos értetlenkedés nélkül, mint pl. amit alább produkáltál.

Ettől függetlenül az egyes nevekről van véleményem. Ez viszont nem változtat az adott céghez való hozzáállásomon.

bocs, van ahol még 2022 sincs, hiszen ott még pannonnak hívják! nehogy már nekünk megmondja valaki hogy hogyan kell hívni!! a kurva anyját a büdös görény bandájának! nem vagytok márka buzik de azért megy a hiszti amiért megváltozott a neve. :D

én inkább azon imádkoznék hogy ne legyen rosszabb a szolgáltatás minősége ha már igénybe veszitek ezt a szart. nem pedig azért hogy hogyan hívják magukat.

nem vagytok márka buzik de azért megy a hiszti amiért megváltozott a neve. :D

Nem megy hiszti. Te jöttél ide kötekedni.

én inkább azon imádkoznék hogy ne legyen rosszabb a szolgáltatás minősége

Azon inkább a CETIN-es szétválasztáskor kellett volna, mert nagyrészt már rajtuk múlik a szolgáltatás minősége, hiszen az infrastruktúrát technikailag ők üzemeltetik. A Telenor/Yettel. csak illuzionális (logót, nevet, brandet) és adminisztratív (ügyfélmenedzsment, szerződéskötés) hátteret ad hozzá.

ha mindegy hogy hívják akkor elárulom, most éppen Yettelnek hívják.

Köszönöm, de az influenszerkedésed nélkül is tudom.

ha hivatalos helyen hivatkozol rá akkor ezt fogják érteni

Hivatalos helyen Telenor Magyarország Zrt.-ként, 2022. március 1-től Yettel Magyarország Zrt.-ként hivatkozom rá.

te kis lázadó :)))

Te kis konformista márkainfluenszer.

Mikor hivatkozik az átlag user hivatalos helyen egy mobilszolgáltatóra?

Múltkor valami más miatt voltam adategyeztetésen bankban, megkérdezték, hogy milyen szolgáltatónál vagyok. Mondtam, "húszas". Beírták. Otthon jutott eszembe, hogy a körzetszám valóban 20-as, de már vagy öt éve áthordoztam a Telekomhoz. (Csak most, csak neked: Westelhez)

Az SMS-ek azóta is hibátlanul jönnek.

Gondolom ezt azért vették fel extra információként, hogy a megfelelő SMS gateway-en át költséghatékonyabban tudjanak neked SMS-t küldeni.  Valójában azonban később is elhordozhatod a számodat másik szolgáltatóhoz, amiről a legritkább esetben szereznek tudomást, ezért érdemesebb lenne nekik periodikusan ellenőrizni. Csak nem tudom, hogy a béna captchás http://szamhordozottsag.nmhh.hu/ oldalon kívül van-e esetleg erre valami API, amit normálisan scriptből használhatnának.

Persze, ezért kérdezik, a példa csak arról szólt, hogy "hivatalos helyen" megértik-e ha pannonos, húszas, telenoros, stb. vagy. Megértik. 

van-e esetleg erre valami API, amit normálisan scriptből használhatnának

Emlékeim szerint van, de ezek szerint többe kerül, mint megkérdezni egyesével minden ügyfelet. :D

Elégedett voltam a névvel is.
Nekem a szolgáltatás is megfelelő volt. Valami Panasonic G450 volt életem első mobilja (egyébként most is megvan és működik!)
Aztán jött Nokia 6310i, aminek az infravörös modemjét használtam az internet elérésre.
Meg dolgoztam is adattisztításon a Pannon GSM-nek anno.

Ahh, régi szép idők voltak azok! :D

1996-ba kezdtem PGSM-mel

Elégedett voltam velük,  ~húszon évig

Kb 4 éve átbaxtak egy hűségszerződéssel, nem részletezem, de remekül tükrözte azt a tulajdonosi szemléletváltást  ami a PGSM és a Telenor között volt

Felfoghatatlan a tízen ezer  forintos csomagok értékelhető net és beszédidővel. Nettó rablás.

Valszeg csak a név változik :( 

Nekem is, de azt el kell ismerni, hogy az egy kicsi ósdi lett, mióta senki nem emleget GSM-et. A Telenor viszont majdnem tökéletes név volt nekik. Ez a jetizés nagyon béna, hihetetlen erőltetett, valami öltönyös-nyakkendős marketinges nem tudott jobbal előrukkolni, de kényszert érzett a váltásra. Ezt utálom a legjobban, mikor csak a változás kedvéért kavarnak, és nem hogy fejlődés ne lenne, de még visszafejlődés is, pont ezt a fajta kényszermegújulást nem kéne erőltetni.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Nem volt pénz brandkutatásra, vagy mi a szar? :D

Nah gheci ennél a Pannon GSM ezerszer jobb volt.
Én ma mai napig csak ezt mondom: Pannonos vagyok.

Sok ismerősöm továbbra is pannonosnak vagy "huszasnak" mondja magát. Egy dolog, hogy emberek hogy hívják, egy másik, hogy a PR-marketing részlegek hogy szeretnék, hogy hívják. A kettő nem mindig ugyanaz.

Tehát, hívják ennek is, annak is. Hívják, ők, az ügyfelek.

Nem mondtam, hogy minden körülmények között szándékosan így is hívom, csak hogy megteszem, ha úgy tartja kedvem, és a magadfajta iBuzi hipsterek az utolsók, akik kedvéért ezen változtatni fogok.

Sokkal szánalmasabb, amit te csinálsz itt önjelölt márkabejárató influenszerként.

Lófaszt. Az én munkahelyemet még mindig a kettővel ezelőtti nevén emlegetik. Fiatalabbak az eggyel ezelőttin.
Egyszerűen az embereknek ha valami valami, akkor az valami. Nincs olyan, hogy mesterségesen, felsőbb utasításra változik a dolgok neve.
Mintha Te pl. eddig Laci lettél volna, de kitalálnád, hogy holnaptól Béla vagy. Hát kurvára mindenki Lacinak fog szólítani továbbra is. Max. jól kiröhögnek, hogy fejezd már be ezt a bolondozást, Lacikám. Lehet erről pecsétes papírt írni, meg bullát nyomni a faszodra, senkit nem fog érdekelni. A fejekben legfeljebb nagyon lassan, egy évtized alatt fog megváltozni a dolog, ha végig következetesen kitartasz mellette.

De amikor valaminek a neve többedszerre, vagy állandóan változik, az teljesen komolytalanná teszi az egészet.
Mindezt még négyzetre tudja emelni, amikor az adott dolog ráadásul hülye nevet kap.
Inkább tértek volna vissza a bevált Pannon GSM vagy Pannon névhez, az legalább nem totál idiótaság.

Jut eszembe, a Műegyetem is remek példája az átnevezgetéseknek. Valójában 1871-1933 között volt a neve Műegyetem, azóta már 3x átnevezték azt is, mégis megmaradt a köznyelvben a lassan 90 éve elavult megnevezése. Tegyük hozzá, a logójában most is ott van, hogy "Műegyetem 1782", pedig sem 1782-ben, sem most nem az a hivatalos neve :)

Egyébként bő 20 éve "Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem", csak azt a fránya Gazdaságtudományt a kutya nem akarja kimondani. És hogy fokozzuk a zavart, a rövidítése megmaradt BME-nek, nem lett BMGE vagy BMGTE. Viszont a nemzetközi nevének a rövidítése már BUTE, amiben ugye ott az E, mint Economics...

Én a Természettudomány Karon (TTK) kezdtem, ami mire végeztem Természet és Társadalomtudományi Kar (TTTK) lett. Nem sűrűn láttam a 3T-s változatot. Aztán pár évvel később a társadalomtudomány kivált külön karrá, és a TTK ismét TTK lett. Csak hát szegény társadalomtudósok rövidítése is TTK lett volna, így hogy ne legyen zavar az erőben, ők végül átnevezték magukat Gazdaságtudományi Karnak (GTK).  Aztán mellékhatásként, ez rántotta magával az egyetem átnevezését is. Fura módon előtt nem volt "Budapesti Műszaki és Társadalomtudományi Egyetem" korszak...

Olyanok a kommentjeid a threadben, mintha Hevi és zeller csoportmunkában írták volna meg őket.

Ha éppen a mobilszolgáltatókról beszélünk, és elhangzik a "pannon gsm", akkor szerintem a nagykorú magyar állampolgárok közül csak és kizárólag neked jut eszedbe róla egy veszprémi egyetem. 

windows xp 64 bit továbbra is egy server 2003, a yettelt meg a telenort nem ugyanazok az emberek viszik akik 20-30 éve a pannon gsmet. nem is feltétlen ugyanazok a célok és nem is pontosan ugyanazokat a szolgáltatásokat kínálják mint akkor. a felhasználói szokások is mások. nem ugyanaz a 2 cég. az xp64 bit gondolom ugyanaz maradt mint volt, így te továbbra sem az eredeti windows xpt használod amit allandoan fanatikusan istenitesz. xp buzinak adod ki magad, de te csak egy skinbe szerettél bele. én akkor tudnék nyugodtan aludni ha tudnám, hogy egy ncorerol leszedett gyári első stabil release xpt használsz mert minden más bloatTM. 

windows xp 64 bit továbbra is egy server 2003

Nem az, csak azon alapszik. Ellenkező esetben kérdezd meg, 10-ből hány sysadmin tenné fel (tette volna fel még mikor támogatott volt) az XP64-et Windows Server 2003 helyett a szerverére.

a yettelt meg a telenort nem ugyanazok az emberek viszik akik 20-30 éve a pannon gsmet

De ugyanazok, mint a Telenort. Ahogy a Telenort is ugyanazok vitték a Pannonról átnevezés pillanatában.

az xp64 bit gondolom ugyanaz maradt mint volt, így te továbbra sem az eredeti windows xpt használod amit allandoan fanatikusan istenitesz

Megbeszéltük már korábban, hogy mindkettőt használom.

xp buzinak adod ki magad, de te csak egy skinbe szerettél bele.

Abba az ökoszisztémába "szerettem bele", amibe beletartozik a Windows Server 2003 (32 és 64 bit), Windows 2000, Windows XP, a Windows XP x64 Edition, az Office 2000 és az Office 2003. Amellett, hogy kezdettől fogva tisztában vagyok vele, hogy a Windows XP x64 Edition Server 2003-alapú. A felsoroltak közül egyik sem nagyobb bloat a másiknál. Ellenben az utána jövő Vista, 7, 8, 8.1, 10, 11 már mind egyre nagyobb bloat és mégis butább kezelőfelületű.

én akkor tudnék nyugodtan aludni ha tudnám, hogy egy ncorerol leszedett gyári első stabil release xpt használsz mert minden más bloatTM.

Ez már a te egyéni szociális problémád. A Windows XP SP3 (32-bit) is már elég távol van a gyári első stabil release XP-től. Tehát a 64-bit-es vs. Win2K3 vs. 32-bit-es XP körüli kötekedésed nem más, mint nettó szarrágás, mert másba nem tudsz belekötni. Az pedig, hogy a másik oldalról is szívesen megcsinálod ugyanezt, a Telenor vs. Yettel. vs. Pannon vs. Pannon GSM elnevezésekkel, ahol meg a hivatalos névhez ragaszkodsz foggal-körömmel, csak egyet jelent: egy álszent szarrágó kötekedőgép vagy.

Ellenkező esetben kérdezd meg, 10-ből hány sysadmin tenné fel (tette volna fel még mikor támogatott volt) az XP64-et Windows Server 2003 helyett a szerverére.

Attól függ, hogy milyen igényeket kellett kielégítenie annak a szervernek, nem?​​

Igazából teljesen mindegy. Úgy beszéltek ezekről, mintha más-más termékek lennének.
Holott a windows-ok kódbázisa a 3.1-től kezdve elég sok ponton azonos. Ezért van az, hogy általában a 0day exploit (látszólag különböző) windows-ok garmadáját egyaránt érinti.

Az MS mindig is a lenyúlásból, felvásárlás+rebrandingből és újrafelhasználásból élt. Csak a GUI-t toszogatta át picit fölötte meg átmarketingelt dolgokat. Vagy ribbon-ba rakta ugyanazokat a menüpontokat amik eddig is megvoltak és voilá itt az új termék.
Ilyen erővel akár az XP-t is hívhatnánk NT 5-nek vagy 5.1-nek.

Belül 2k3, a felület meg nagyjából az XP-é.

Belül nagyjából 2K3 (nem teljesen, mivel desktop rendszerről beszélünk, nem serverről), a felület meg teljes mértékben az XP-jé. Mert ez is XP. Persze, megint olyan rendszerről okoskodsz, amit soha nem használtál huzamosabb ideig.

Aki tudja, hogy micsoda, az néven nevezi a belseje alapján

Belseje alapján? A Telenoros/Yettel.-es SIM kártyáknak pont ugyanaz a hálózatazonosítója, mint az első Pannon GSM-eseknek. A hálózat is pont ugyanaz a CETIN által üzemeltetett infrastruktúra lesz márciustól, mint ami a Telenor név alatt.

Ja várj...

216    01    hu    Hungary    36    Pannon/Telenor

https://www.mcc-mnc.com/

aki meg a benyalja a Microsoft-os marketingsz@rt

Aki tudja, hogy micsoda, az néven nevezi (Pannon), evone kollégád meg benyalja a PPF-es marketingszart és zabálja a Yettel. nevet. Erre hívtam csak fel a figyelmét. Nekem korábban is mindegy volt, hogy hívjuk az XP64-et. Én az egyszerűség kedvéért XP64-nek hívtam. Ahogy az is mindegy, hogy hívjuk a Telenort/Yettel.-t. Evone kollégád játszotta csak az önjelölt influenszert és kritizálta azokat, akik nem a PPF marketingszarnak megfelelően nevezik nevén a szolgáltatót. Miközben az XP64-es esetben az ellenkezőjét csinálta. iKettősmérce az iKöbön.

+1

A Moszkva tér nekem is Moszkva tér.
Utat, utcát, teret átnevezni szerintem legfeljebb 2-3 emberöltőnként lehet. Amikorra meghalnak azok, akik még a régi nevén ismerték, és akik olyankor születtek, amikor már az új nevén hívták: esetleg számukra lesz az új név önazonos.

Egyébként nem értem, miért ciki manapság normális nevet adni bárminek. Lassan a gyerekeket is úgy nevezik már el, hogy nemhogy azt nem tudod, fiú-e vagy lány, de gondolkodóba esel, hogy most a gyereknek szóltak-e, vagy csak csillagászok beszélgetnek valami kisbolygóról vagy galaxisok közti ködről.
Most, hogy túlvagyunk az ősmagyar neveken és a saját feltalálású név a divat, kíváncsi vagyok, mikor kopik ki ez is, és jön valami olyasmi, hogy Horváth Objektum-321 vagy Kovács Z523P652.
Mert nehogymár Bélalegyen b+...

gondolkodóba esel, hogy most a gyereknek szóltak-e, vagy csak csillagászok beszélgetnek valami kisbolygóról vagy galaxisok közti ködről.

Manapság inkább a kisbolygókról nevezik el a gyerekeket: https://www.cnet.com/news/how-elon-musk-pronounces-x-ae-a-12-his-new-so…

Mert nehogymár Bélalegyen b+...

Legyen Józsi :)

Azt lehet tudni, hogy a yettel jelent is valamit, vagy csak sokszor ratenyereltek a billentyuzetre, es kivalasztottak azt, amit ki is lehet ejteni?

Gratulálok a kreatívoknak... jöhetnek a nyet-teles mémek.

Egy ajtóval arrébb...

A tudomány és a hit vitája akkor eldőlt, amikor villámhárítót szereltek a templomokra.

Nem tetszik a Yettel név, inkább Yamilton, Yerstappen vagy Ychumacher.

Olyan törökös azzal az Y-nal. Bulgáriában, Szerbiában biztosan más a csengése.

NyetTel. Esetleg a hazai viszonyok alapján (2. legkorruptabb ország az EU-ban) lehetett volna Yattol is :-)

Egyrészt Nyugat-Európában ugyanúgy van korrupció. Csak aki nem jár ott és nincsenek ottani ismerősei, az hiszi, hogy nincs.
Másrészt Németországban pl. szarabb a lefedettség, mint Magyarországon. Itthon egy szaros kis faluban (ahol lakunk) hasít az LTE, miközben Münchenben tök normális, hogy egy belvárosi irodaházból nem tudok mobilon TELEFONÁLNI. Megyünk az ablak mellé, mint a hülyegyerek és reménykedünk, hogy ott jobb a térerő. Mobilnetet meg ne is említsük.

Nem tudom, 5G-vel ki hogy áll, de LTE-ben mocskosul megelőztük őket, legalábbis a felhasználói élményem (sic!) konzekvensen ezt támasztotta alá.

Nekem nincs semmi bajom azzal, ha valaki külföldre megy dolgozni. Mi köze ehhez annak, hogy itt vagy ott mekkora a korrupció?
Ez egy olyan döntés, amit mindenki maga hoz meg. Nekem sok ismerősöm, barátom külföldön dolgozik. Valaki a mi cégünknek ottani irodájában, valaki egészen másba kezdett. Van ennek is előnye-hátránya, ugyanúgy, mint az itthon maradásnak. Ezeket mindenki maga súlyozza, a saját értékrendje szerint. Szerintem nem lehet senkin számon kérni se egyiket, se másikat.

Amivel viszont lehetne és kellene is foglalkozni, az a javak szélsőségesen egyenlőtlen elosztása.
Szerintem egyébként mi itt Európában (de még Magyarországon is) viszonylag jó helyzetben vagyunk.

Akkor járj be dolgozni, ami fölösleges üzemanyagpöfögtetéssel jár...

Nem feltétlenül. Mehetek gyalog is, vagy biciklivel.

Igen, tömegközlekedés esetén is.

Tömegközlekedés esetén nem, mert a busz ugyanúgy elmegy akkor is, ha nem szállok fel rá, és ahhoz képest az én testsúlyom nem fog annyi többletfogyasztást csinálni neki, mintha csak magam miatt elpöfögtetnék egy 2 tonnás autót.

"Tömegközlekedés esetén nem, mert a busz ugyanúgy elmegy akkor is" - ha nem csinálnátok keresletet a busznak, akkor nem vagy csak ritkábban járna.
"testsúlyom nem fog annyi többletfogyasztást csinálni neki" - Nullánál több üzemanyagot pöfögtet el a te utazási igényed kielégítéséhez? (Mondjuk egyedül vagy a megállóban, máris van egy újra gyorsítás, amihez üzemanyag kell, amit nélküled nem pöfögtetne el...) Szóval de, a te igényed plusz üzemanyagot igényel.

Mondjuk egyedül vagy a megállóban, máris van egy újra gyorsítás, amihez üzemanyag kell, amit nélküled nem pöfögtetne el...

Mondjuk megáll a zebrán, hogy átengedjen, máris van egy újra gyorsítás, amihez üzemanyag kell, amit nélküled nem pöfögtetne el...

Nagyságrendek, Mérnök Úr. Nagyságrendek... Egyutasos autóhoz képesti nagyságrendek.

Szóval de, a te igényed plusz üzemanyagot igényel.

Míg eljutsz a hegyekbe, pöfögtetsz sokszor annyit az autóddal vagy ha gyalog mész pöfögtettetsz nagyjából annyit a neked megálló, téged zebrán átengedő stb. járművekkel, mint amennyibe kerülne, ha tömegközlekedéssel mennél be a munkahelyedre. Nem beszélve a luxus-SSH-4G-hálózat fenntartása által okozott extra pöfögtetésről.

Azt írtam, hogy az utazási igényed kielégítése plusz üzemanyagpöfögtetéssel jár. Sehol nem írtam, hogy hektoliter számra fogy a gázolaj, mert hájblézer tömegközlekedik...

" a luxus-SSH-4G-hálózat" - tudod ha minden alkalommal, amikor mobilnetről meg tudtam oldani a hét végi/készenlétes feladatomat be kellett volna mennem a munkahelyre... Nos, igen.igen sok kilométert kellett volna autózni/tömegközlekedni. Közben persze a szolgáltatás degradáció/kiesés (másoknak) plusz pöfögtetést okozhatott volna.

Azt írtam, hogy az utazási igényed kielégítése plusz üzemanyagpöfögtetéssel jár.

Én pedig azt, hogy a 4G-5G hálózat fenntartása plusz pöfögtetéssel jár. Meg azt, hogy a 3G eszközök kidobatása pöfögtetéssel jár. Meg azt, hogy az olyan elhanyagolható nagyságrendű plusz üzemanyagfogyasztások, mint pl. megáll neked a busz, azért nem ütik meg az ingerküszöbömet, mert ha gyalog megyek is megállhat nekem a busz (zebránál), plusz ha megáll nekem a busz, de amiatt a pár másodperc miatt később átér egy zöldön, mintsem pirosat kapna, máris visszajött az a többlet, amennyivel nekem megállt. Ugyanez a nagyságrend az is, hogy én fentvagyok-e a buszon azon a pár megállón, vagy sem.

tudod ha minden alkalommal, amikor mobilnetről meg tudtam oldani a hét végi/készenlétes feladatomat be kellett volna mennem a munkahelyre...

Tudod, ha nem lennél single point of failure a munkahelyeden, akkor nem kellett volna bemenned. Igen, erre meg az lesz a válasz, hogy nem tudom, mi a készenlét. De igen, tudom. Viszont, az ország 99%-a nincs SSH-készenlétben, így a te meg az üzemeltető maci kollégáid elsizgetelt esete nem támasztja alá egy országos 3G-4G-5G hálózat meglétét, sem pl. a butatelefonok állami támogatással való kidobatását. Ez a te rétegigényed.

hogy oldod meg nagy felbontású képek és videók továbbítását 3g hálózaton? ja tudom, lassan és pazarlóan. ja meg tudom, ilyet amúgy sem szabadna csinálnia senkinek se !!!!! mindenki továbbíthatná otthonról win95 desktop pcről windows commanderben 56k modemmel :D sőt, fasznak készítűnk egyáltalán bármilyen képet ezen a bolygón, baromság!

"Tudod, ha nem lennél single point of failure a munkahelyeden, akkor nem kellett volna bemenned." Hét végén területenként egy-egy mérnök volt készenlétben, illetve a NOC vitte a 7*24-et, és az alapvető üzemeltetési feladatokat ők csinálták. A készenlét az nevezhető SPoF-nak is, de nálunk pont nem, mert ha a készenlétes kollégával bármi történik, vagy egyszerűen segítségre van szüksége, ráírhat a csapatra, és valaki (a területet vezető főnöktől kezdve) biztosan segíteni fog neki.

"te meg az üzemeltető maci kollégáid elsizgetelt esete nem támasztja alá egy országos 3G-4G-5G hálózat meglétét," - Mint írtam már, Janoszenékhez korábban sem volt semmi közöm, ahogy most sincs.  A 3G-4G-5G valóban fölösleges - a háromból a legkevésbé hasznosat/használhatót ki kell dobni. A 3G ezért is megy a levesbe. Problem? Ja, hogy a csillióéves, megvásárlásakor is belépőszint aljára pozícionált készüléked totál butatelefon szintre esik vissza? Így jártál...

Ja, és fel kéne fognod, hogy senki nem dobat ki semmit, mert nem kötelező, nem kell kidobni a készüléket (pontosabban lecserélni, és megfelelően újrahasznosítani e-hulladékként), aki szeretné, az támogatást kap a cseréhez.
 

Ja, hogy a csillióéves, megvásárlásakor is belépőszint aljára pozícionált készüléked totál butatelefon szintre esik vissza? Így jártál...

Ja, hogy annyira belépőszintű™, hogy 10 éve megvan és nem kellett újravásárolni.

Ja, hogy eddig is totál butatelefon szinten használtam.

Hány belépőszintű okostelefon tartja meg az okos funkcionalitását 10 év múlva is? Egy se. Előbb mennek tönkre a tervezett elavulás miatt maguk a készülékek.

Ja, és fel kéne fognod, hogy senki nem dobat ki semmit

Gazdaságilag motivál a kidobásra, tehát 20 ezer forintot ad, ha kidobod és veszel egy újat. Ez megfelel a kidobatásnak. Ha egy bérgyilkosnak ajánlasz húszmilliót, hogy nyírjon ki engem, de hozzáteszed, hogy nem kötelező elfogadni az ajánlatot, ám ő mégis elfogadja, akkor nyugodtan magyarázhatod a bíróságon, hogy nem ölettél meg, mert megölettél.

Ergo, mindenkivel, aki elfogadja az ajánlatot és 20 ezres támogatással vesz új okostelefont, azzal az NMHH kidobatta a 2G/3G-telefonját.

"Ja, hogy annyira belépőszintű™, hogy 10 éve megvan és nem kellett újravásárolni." - És a 10 évvel ezelőtti átlagos képességeket is csak alulról szagolgatta... Igen, tudjuk, neked telefonálni, SMS-t küldeni kell, meg egérmozi-méretű videók is elégségesek, ahogy a bélyegkép méretű fotók... Csak tudod 10 év eltelt, és bizony azóta a "smartphone"-ban az általad elsődlegesnek tekintett funkciók átmentek a "ezen kívül tudsz vele..." kategóriába.

"Gazdaságilag motivál a kidobásra, tehát 20 ezer forintot ad, ha kidobod és veszel egy újat." - Nem kidobja, mert rájön, hogy sz@rnak sem jó már, hanem e-hulladékként újrahasznosításra kerül a készülék. Nem csak gazdasági, hanem technológiai oldalról is racionális döntés egy 3G-only featurephone lecserélése - mint ahogy anno a kétütemű autók lecserélése is racionális döntés volt. A támogatással történő csere arról szól, hogy akinek szüksége van mobilnetre, attól az állam átvállalja a 3G technológia minden szempontból észszerű kivezetésével felmerült költség egy részét.

egérmozi-méretű videók is elégségesek

A 320x240 méretű videók olyan esetben elegendők (nem csak nekem, mindenkinek), amikor a videó információtartalma 90%-ban a hangsávban van. Ilyenek például az elbeszélő jellegű Youtube-videók, vagy a riportműsorok. Ettől függetlenül, én nem igazán szoktam nézni a telefonomon videót, mert nem látom értelmét. Annak se látnám értelmét, hogy egy tepsi méretű okostelefonon nézzek nem 320x240, hanem nagyobb felbontású videót. Mivel ugyanúgy szuboptimális lenne. Ezeket meg lehet nézni egy valamirevaló monitoron vagy nagyképernyős tévén, ahol a fényviszonyok is olyanok, hogy látod normálisan és így az élmény is megvan.

ahogy a bélyegkép méretű fotók...

Ami meg hazugság volt régen is és most is az. Loop.

Ahogy korábban is írtam: Legalább utánanézhettél volna, hogy mit is tud ez a telefon, mielőtt leratyizod. A 3,15 megapixel, vagyis a 2048x1536-os felbontás, amiben a képeket készíti, nem bélyegkép felbontás.

Nem kidobja, mert rájön, hogy sz@rnak sem jó már, hanem e-hulladékként újrahasznosításra kerül a készülék.

Tehát annyira hülyének nézel több százezer embert, hogy eddig a csapból is folyó okostelefon-reklámok ellenére nem jött rá. Véletlenül sem arról van szó, hogy jó neki a régi, hagyományos mobiltelefonja és elégedett vele és ezért nem akar újat venni. Amikor a fejlődésmániád beszél belőled, képes vagy mások szabad akaratát sárba tiporni. Máskor meg épp a szabad választásra (Megtehetem!!!44!4) hivatkozol, hogy ugyan engedtessék meg már neked, hogy a puszta közepéről SSH-zz. Szánalmas.

Nem csak gazdasági, hanem technológiai oldalról is racionális döntés egy 3G-only featurephone lecserélése

Racionális valakinek, akinek van igénye okostelefonra. Irracionális döntés azoknak, akiknek nincs igénye okostelefonra. Ezt kéne végre felfogd.

A támogatással történő csere arról szól, hogy akinek szüksége van mobilnetre, attól az állam átvállalja a 3G technológia minden szempontból észszerű kivezetésével felmerült költség egy részét.

Nem, nem erről szól. Ha erről szólna, akkor csak a mobilnet-előfizetéssel rendelkező, 3G-okostelefonokra járna a támogatás. Az állam azonban a mobilnettel nem rendelkező, 3G és 2G (!) mobiltelefonok előfizetőit is áthajkurássza 4G-okostelefonra. Számomra hihetetlen, hogy nem csak az általam elmondottakat nem érted, de még magával a támogatás feltételeivel se vagy tisztában. Persze, utánaolvasni, értelmezni, az is már múltszázadi™ dolog... 2022-ben csak a fogyasztás, csak a marketinganyagok szemmel verése a trendi™.

"A 320x240 méretű videók olyan esetben elegendők (nem csak nekem, mindenkinek), amikor a videó információtartalma 90%-ban a hangsávban van." - Ahhoz nem köll videó. Persze lehet, de minek - maximum az egérmozi méretű kijelzőn érdemes megnézni, mert érdemi felbontású kijelzőn vagy egy nagy maszat lesz belőle, vagy bélyegkép méretű szutyok.
A másik, hogy ez _számodra_ elegendő, ez a _te_ véleményed - mások meg érdemben a látványt örökítik meg, amihez a 320*240 már bocsánat, de lószar. És ez utóbbi felhasználók vannak többségben. Úgyhogy a milyen méretben és fps-sel tud rögzíteni témában bőven elbukott az igényekkel szemben a 320*240*nem túl sok fps. Nem most, már 10 éve is - igaz, akkor még a belépő szinten elég volt.

"Annak se látnám értelmét, hogy egy tepsi méretű okostelefonon nézzek nem 320x240, hanem nagyobb felbontású videót." - _Te_ nem látod értelmét, más meg igen - akár egy 10-12"-os tableten, ami full HD felbontást tud mi értelme lenne 320*240-es egérmozinak? A felskálázással maximum még több maszatos paca fog szaladozni a képen, semmi más.

"a 2048x1536-os felbontás, amiben a képeket készíti, nem bélyegkép felbontás" - Mondjuk úgy, hogy nem túl izmos, utólagos feldolgozásra kevésbé alkalmas. (A minőségéről ne beszéljünk, mert az sem túl acélos...)

"Véletlenül sem arról van szó, hogy jó neki a régi, hagyományos mobiltelefonja és elégedett vele és ezért nem akar újat venni. " - de, arról van szó. Akinek jó a régi, mobilnet nélkül, annak semmi dolga nincs vele, nem kell új készüléket vennie. Te elégedett vagy a 10 éve sem top kategóriás vackoddal - ám legyen, de ne akard ezt az igényszintet mindenkire ráerőltetni, ugyanis mások már bőven túlléptek ezen a szinten. AKik nem, azok megmaradnak a csak telefon+sms szinten.

"Nem, nem erről szól. Ha erről szólna, akkor csak a mobilnet-előfizetéssel rendelkező, 3G-okostelefonokra járna a támogatás. Az állam azonban a mobilnettel nem rendelkező, 3G és 2G (!) mobiltelefonokat is áthajkurássza 4G-okostelefonra. "

A legfeljebb 3G-t tudó készülékek egy lényeges tulajdonságukat veszítik el a 3G szolgáltatás kivezetéséről szóló döntés nyomán. Ezt az, aki a döntést meghozta azzal ellentételezi, hogy támogatást nyújt ezeknek a készülékeknek a lecserélésére olyanra, ami a 3G szolgáltatás funkcionalitását kiváltó 4G-t is tudja.

A 2G-only készülékek támogatott cseréjére a második fázisban kerülhet sor, de csak abban az esetben, ha a 3G-only eszközök támogatott cseréje után marad az erre szánt keretösszegből. Azzal, hogy te nem cseréled le a 3G-only eszközödet, azzal lehet, hogy egy csak 2G-t tudó készülék cseréjéhez járulsz hozzá :-P

 

Ahhoz nem köll videó.

Örülök, hogy te is így gondolod. Hatmillió okostelefon-felhasználó vár szeretettel, hogy elmondd nekik, hogy töltsék le a NewPipe-ot és csak a hangsávot hallgassák a videókból. Így tizedannyi adatforgalommal megússzák a tartalomfogyasztást.

Mondjuk úgy, hogy nem túl izmos, utólagos feldolgozásra kevésbé alkalmas. (A minőségéről ne beszéljünk, mert az sem túl acélos...)

Aha, tehát először hazudsz, utána átlag igényekkel érvelsz, utána meg behozol egy olyat, ami már nem átlag igény (utófeldolgozás), az átlag igények kontextusában. Az átlag igény a kép elkészítése és mutogatása. Nokia C2-01-en és bármilyen okostelefonon. Igen, tudom, hogy neked ennél magasabb igényeid vannak, de te nem vagy átlag igényű amúgy sem.

Az én igényem: Ha random látok valami érdekeset (az utcán, munkahelyen stb.), le tudjam fényképezni. Ha valahová megyek, ahol tudom, hogy meg akarok örökíteni pillanatokat, jó minőségben, oda viszek rendes fényképezőgépet. Azt pedig vedd figyelembe, hogy a szuperötvenmegapixeles okostelefonkamerák képei is végül a Nokia C2-01-énél alacsonyabb felbontásban landolnak a fogyasztónál, mondjuk egy Facebook-on vagy egy Instagram-on. Miért? Mert multiék szeretnek spúrkodni a tárhellyel és a sávszélességgel.

de, arról van szó. Akinek jó a régi, mobilnet nélkül, annak semmi dolga nincs vele, nem kell új készüléket vennie.

Az NMHH mégis újat vetet velük, gazdaságilag motiválja az új készülék vásárlására. Még mindig nem fogtad fel?

ne akard ezt az igényszintet mindenkire ráerőltetni, ugyanis mások már bőven túlléptek ezen a szinten

Jelenleg az NMHH akarja a készülékeladásokban, új mobilnet-előfizetésekben, okostelefonfüggőségben érdekelt multik igényszintjét erőltetni, meg te. Te ráadásul igen durva leminősítésekkel megtámogatva.

 

A legfeljebb 3G-t tudó készülékek egy lényeges tulajdonságukat veszítik el a 3G szolgáltatás kivezetéséről szóló döntés nyomán.

vs.

Akinek jó a régi, mobilnet nélkül, annak semmi dolga nincs vele, nem kell új készüléket vennie.

 

Tehát mit is akarsz mondani? Már te se érted. Akkor elmondom még egyszer: Akinek 3G-okostelefonja van (pl. egy Alcatel Pixi 4), annak az okosfunkciói szűnnek meg, tehát teljesen életszerű, hogy az NMHH segítse őket, ne 20 ezer forinttal, hanem egy új, hasonló kategóriáju, funkcionalitású okostelefon árával. A mobilnettel nem rendelkező butatelefonok esetében viszont semmiféle támogatás nem lenne szükséges, hiszen "Akinek jó a régi, mobilnet nélkül, annak semmi dolga nincs vele, nem kell új készüléket vennie." (by Zeller Mérnök Úr). A 2G mobiltelefonoknak meg pláne nem lenne szükséges a támogatás, hiszen ezek régen is és most is csak telefon+SMS szinten voltak, vannak.

Azzal, hogy te nem cseréled le a 3G-only eszközödet, azzal lehet, hogy egy csak 2G-t tudó készülék cseréjéhez járulsz hozzá :-P

Ami nem az én saram lesz, hanem a magadfajta fejlődésmániásoknak és a profitkollaboráns NMHH-nak a lelkén szárad majd.

Az én igényem: Ha random látok valami érdekeset (az utcán, munkahelyen stb.), le tudjam fényképezni. Ha valahová megyek, ahol tudom, hogy meg akarok örökíteni pillanatokat, jó minőségben, oda viszek rendes fényképezőgépet.

definiáld már nekem a rendes fényképezőgépet amúgy, nagyon kíváncsi lennék rá. 

Az én igényem: Ha random látok valami érdekeset (az utcán, munkahelyen stb.), le tudjam fényképezni. Ha valahová megyek, ahol tudom, hogy meg akarok örökíteni pillanatokat, jó minőségben, oda viszek rendes fényképezőgépet.

definiáld már nekem a rendes fényképezőgépet amúgy, nagyon kíváncsi lennék rá. kommentjeid alapján elég durva, hogy mennyivel több elektronikai szemetet tartasz. jó sok fos marad utánad majd.

definiáld már nekem a rendes fényképezőgépet amúgy, nagyon kíváncsi lennék rá

fényképezőgép (főnév)
Képet rögzítő eszköz; állóképek készítésére alkalmas filmes vagy digitális optikai készülék.

Számomra: Hagyományos digitális fényképezőgép, olyan szerkezet, amivel fényképezni lehet, de azt jól.

kommentjeid alapján elég durva, hogy mennyivel több elektronikai szemetet tartasz. jó sok fos marad utánad majd.

Csakhogy ezeket a szemeteket régóta jól működő eszközöket úgy nagyjából 10 éve tartom, ahelyett, hogy 3 évente újravásárolnám őket és a régit kidobnám (vagy odaadnám valakinek, aki majd, ha megunta, kidobja).

köszi hogy definiáltad, az iPhoneomba ezek szerint beépítettek egy fényképezőgépet ami így mindig nálam lehet! bár mint utaltál rá, jól fényképezni ezzel nem lehet. lehetetlen.

úgy gondolod, hogy a te eszközeid sosem lesznek kidobva?

jól fényképezni ezzel nem lehet. lehetetlen.

Sponsored by Apple. Köszönjük, iBuzikám.

Csak, azt az apró-cseprő tényt felejtetted ki, hogy nekem nincs szükségem okostelefonra. Se tapicskoló kezelőfelületre egy fényképezőgépnél.

úgy gondolod, hogy a te eszközeid sosem lesznek kidobva?

Úgy gondolom, hogy ha totálkáros vagy javíthatatlanok lesznek, akkor leadom elektronikai hulladékként. Tehát újrahasznosítva lesznek, de nem működő állapotukban. Mert működő állapotukban használni fogom őket.

Leírtad a lényeget: _neked_  nincs szükséged okostelefonra. Ez a te döntésed, senki nem vitatja, de ettől még másoknak lehet rá igényük/szükségük, és ha egy lényeges funkcióját a tulajdonostól független okból elveszíti, akkor a döntést meghozó hagy támogassa már a cserét, ne fájjon már neked...

"Úgy gondolom, hogy ha totálkáros vagy javíthatatlanok lesznek, akkor leadom elektronikai hulladékként." - gondolom a gatyádat is addig foltozgatod, amíg totál szét nem hullik...

Ez a te döntésed, senki nem vitatja

De igen. Te például folyamatosan vitatod.

és ha egy lényeges funkcióját a tulajdonostól független okból elveszíti, akkor a döntést meghozó hagy támogassa már a cserét, ne fájjon már neked...

Nem a vázolt eset fáj, hanem az, hogy ahelyett, hogy a 3G-only okostelefonosokat 100%-ban kártalanítanák, inkább a butatelefonosokat is áthajkurásszák, amire az ég világon semmi szükség nem lenne.

gondolom a gatyádat is addig foltozgatod, amíg totál szét nem hullik...

Nem nagyon szoktam foltozgatni, sem a gatyámat, sem az elektronikai eszközeimet. Ha meg mégis igen, az miért is baj? Munkát adok a gatyámat foltozóknak, akik bérből és fizetésből élő honfitársak, mintsem támogatok egy ruhamultit, ami egy tál rizsért gyártatja az új göncöket rabszolgákkal, meg márkavédelmi™ okokból éget el tonnaszámra ruhákat, ha nem tudja eladni.

"De igen. Te például folyamatosan vitatod." - te vitatod habzó szájjal azt, hogy az állam támogatja a készülékcserét...

"a 3G-only okostelefonosokat 100%-ban kártalanítanák, inkább a butatelefonosokat is áthajkurásszák, amire az ég világon semmi szükség nem lenne." - Ember! szerinted most mennyit ér a piacon egy 3G-only készülék? Az a 20E Ft-os támogatás az átlag 3G-s eszközökért igencsak baráti összeg. Senki nem hajkurászik senkit, az csak a te agyhelyed szüleménye: dönteni lehet, hogy elfogadja-e a 3G-only eszköz tulajdonosa a készülékéért a 20E Ft-os támogatást, és vesz egy új készüléket, vagy nem kéri a támogatást.
 

te vitatod habzó szájjal azt, hogy az állam támogatja a készülékcserét...

Azt teljesen jogosan, mivel a vak is látja, hogy velejéig igazságtalan a támogatási rendszer. Nem a 3G-lekapcsolás okozta anyagi kárt szeretnék enyhíteni, hanem minél több embert okostelefonokra átterelni. Ezt alátámasztottam érvekkel, te azóta sem vagy hajlandó megérteni, tudomásul venni. Ettől függetlenül folyamatosan alsóbbrendű szarnak, "ratyinak" állítod be azt, amit én képviselek a technológiák hosszan tartó használatával. Erre mondtam, amit mondtam.

Ember! szerinted most mennyit ér a piacon egy 3G-only készülék? Az a 20E Ft-os támogatás az átlag 3G-s eszközökért igencsak baráti összeg.

Nem így vetődik fel a kérdés, hanem úgy, hogy helyette kapsz-e legalább azonos funkcionalitású készüléket. Ezeknek az eszközöknek a használati, eszmei értékük nagyobb, mint a piaci értékük.

de kit érdekel hogy neked mire van szükséged? nekem is volt full frame dslrem, csak sajnos sokra nem mentem vele, mikor nem volt nálam. :(((

a fenti link esetében teljesen értelmezhetetlen a sponsored by apple, hiszen ott vannak az elkészült fotók amik cáfolják a kijelentésed mi szerint fényképezni csak egy olyan eszközzel lehet és érdemes ami semmi mást nem tud azon kivül hogy fényképezel vele. 

van egy pár hivatásos profi fotós ismerősöm akiknek 20-30 éve ez a szakmájuk, és hihetetlen értékeket készítenek. érdekes módon, ők örülnek annak hogy lehet tapicskolni a fényképezőgép kijezőjét (sony a7 széria). 

Úgy gondolom, hogy ha totálkáros vagy javíthatatlanok lesznek, akkor leadom elektronikai hulladékként. Tehát újrahasznosítva lesznek, de nem működő állapotukban. Mert működő állapotukban használni fogom őket.

aha, tehát ha valamire nincs szükségem akkor várjam meg ameddig nálam elromlik a gecibe és hagyjam porosodni évtizedekig ahelyett hogy oda adjam valaki másnak aki még évekig jó hasznát veszi. kurva okos ember vagy te :D (ja nem)

cáfolják a kijelentésed mi szerint fényképezni csak egy olyan eszközzel lehet és érdemes ami semmi mást nem tud azon kivül hogy fényképezel vele.

https://a.te.ervelesi.hibad.hu/szalmabab

Nem mondtam, hogy nem lehet, csak azt, hogy én ilyennel szoktam.

van egy pár hivatásos profi fotós ismerősöm akiknek 20-30 éve ez a szakmájuk, és hihetetlen értékeket készítenek.

https://a.te.ervelesi.hibad.hu/tekintelyre-hivatkozas

érdekes módon, ők örülnek annak hogy lehet tapicskolni a fényképezőgép kijezőjét (sony a7 széria). 

Váljék egészségükre.

aha, tehát ha valamire nincs szükségem akkor várjam meg ameddig nálam elromlik a gecibe és hagyjam porosodni évtizedekig ahelyett hogy oda adjam valaki másnak aki még évekig jó hasznát veszi

Megint ferdítesz. Én nem ezt mondtam. Hanem azt mondtam, hogy addig fogom használni, amíg el nem romlik, mivel elégedett vagyok vele. Ha nem romlik el, de nem vagyok vele elégedett, akkor eladom vagy elajándékozom, de mivel nem szoktam újravásárolgatni elektronikai cikkeket és ha veszek valamit, előtte mindig alaposan utána nézek, vagy ha lehet, kipróbálom, így szinte soha nem fordul elő, hogy olyan kütyüt veszek, amire ráunok, vagy később nem leszek vele elégedett.

"amíg el nem romlik, mivel elégedett vagyok vele. Ha nem romlik el, de nem vagyok vele elégedett, akkor eladom vagy elajándékozom," - Azaz megint a _neked_ jó, legyen másnak is jó alapállásod... Bár az elég ciki,hogy ha neked már nem elég jó, akkor valakire rásózod "ajándékként"... Bammeg, ez "jókívánságnak" is tuti beszólás: "ajándékozzon neked használt elektronikai eszközt a hájblézer!" :-D 

Egyébként vedd úgy, hogy most 20E Ft-ért eladhatnád a nokiádat :-P

Bár az elég ciki,hogy ha neked már nem elég jó, akkor valakire rásózod "ajándékként"...

Nem sózom rá senkire, akinek nincs rá szüksége. Ha meg szüksége van rá, és egy kicsit is jól jár vele, akkor miért lenne gáz, hogy ingyen odaadom? Pénzért kéne? Vagy mit csináljak vele? Dobjam ki?

Bammeg, ez "jókívánságnak" is tuti beszólás: "ajándékozzon neked használt elektronikai eszközt a hájblézer!" :-D 

SSH-zzon rád a puszta közepéről Zeller Mérnök Úr. :D

Egyébként vedd úgy, hogy most 20E Ft-ért eladhatnád a nokiádat :-P

Nem veszem úgy, mert csak olyan terméket vehetek ezen a 20 ezer forinton, amilyet nem szeretnék.

Persze, csinálhatnám azt is, hogy leadom a C2-01-et, veszek egy okostelefont állami támogatáson, majd eladom, és veszek a használt piacról megint egy szép állapotú C2-01-et fele ennyiért, 10 ezret meg zsebrevágok. Csakhogy, én ezt nem fogom megtenni, mert ezzel is zúzdába küldenék egy működő eszközt, egy másiknak (az okostelefonnak) meg a legyártását és 6000 km-ről idepöfögtetését támogatnám, amit nem szeretnék.

"Számomra: Hagyományos digitális fényképezőgép, olyan szerkezet, amivel fényképezni lehet, de azt jól." - Definiáld ezen szövegkörnyezetben a "jól"-t. Mert nekem a "jól" az a feladattól függően relatív. Van, amikor a telefonom teljesen megfelelő, és van, amikor elő kell vennem az D80-at meg valamelyik Tokina üveget, mert oda az _kell_. A kis "kattingatós" fotómasinákat már teljesen kiváltották a telefonjaink - nem rosszabbak a képek, amiket csinálnak - igaz, ehhez nem a belépő szintet kellett telefonban megcélozni...

igaz, ehhez nem a belépő szintet kellett telefonban megcélozni...

Hanem rá kell költeni egy "kattintós" fényképezőgép árát plusz egy mobiltelefon árát, hogy legyen egy kütyüd, amin nem lehet se kattintani (fizikailag), és 1-2 nap után lemerül az akksija. Tehát egyiket se tudja minden pozitív tulajdonságában helyettesíteni. Míg a hagyományos mobiltelefont és fényképezőgépet elég hetente egyszer feltölteni.

Nem kell rákölteni annyit, ez az egyik. A másik, hogy az "1-2 nap után lemerül az akksija" sem igaz minden esetben - ha térfogatban/tömegben ugyanakkora lenne a telefon, mint a telefon+kattintgatós fotóapparát, akkor nem kéne 1-2 naponta tölteni, mert elférne benne egy vadállat méretű aksi. De a könnyű, vékony készülékek azok,a miket keresnek, és azokba nem fér 5-7-10-1234 napig kitartó aksi. De ha már ezt felhoztad: mi a kényelmetlenebb? Egy gagyifont és egy fotóapparátot hurcolni magaddal, és ha fotóztál, a fotókat kézzel átpakolni a számítógépre és onnan archválni/megosztani azokkal,a kikkel szeretnéd, vagy egy eszközt 1-2 naponta tölteni?

 

ugyanakkora lenne a telefon, mint a telefon+kattintgatós fotóapparát, akkor nem kéne 1-2 naponta tölteni, mert elférne benne egy vadállat méretű aksi.

De ettől még lemerül, mert nem akkora és nem fér benne el egy nagyobb akkumulátor. Se nem fér el az okoskütyü-fejlesztők gépén a babzsákjuk mellett egy optimális implementáció a szoftverekre, mert akkor nem merülne le hamar a sok bloated Java szutyoktól.

De a könnyű, vékony készülékek azok,a miket keresnek

Azt keresik, amire a marketing felszólítja őket. A tepsi méretű telefonokat egyre kényelmetlenebb használni, a használóik véleménye szerint, mégis megveszik, mert valaki elhitette velük, amit velem nem sikerült, hogy a folyamatos újravásárolgatással haladnak™ a™ korral™.

mi a kényelmetlenebb? Egy gagyifont és egy fotóapparátot hurcolni magaddal, és ha fotóztál, a fotókat kézzel átpakolni a számítógépre és onnan archválni/megosztani azokkal,a kikkel szeretnéd, vagy egy eszközt 1-2 naponta tölteni?

https://a.te.ervelesi.hibad.hu/hamis-dilemma

Nem kell a "gagyifon" mellé a fotóapparátot elvinni, csak akkor, amikor kifejezetten fotózni megyek. Ilyen esetekben viszont Zeller Mérnök Úr is elviszi, tehát nincs miről beszélnünk. Minden más esetben a "gagyifon" megfelel fényképezési célokra.

"Aha, tehát először hazudsz, utána átlag igényekkel érvelsz, utána meg behozol egy olyat, ami már nem átlag igény (utófeldolgozás)" - Miben hazudtam? Abban, hogy a nokiád már akkor belépő szint alja volt, amikor megjelent? Vagy abban, hogy a jelenlegi átlaghoz képest a képek felbontása khm. kifejezetten alacsony?

"Az én igényem: Ha random látok valami érdekeset (az utcán, munkahelyen stb.), le tudjam fényképezni. " - Ez a _te_ igényed. Másnak meg ennél több igénye van, ezt próbáld meg felfogni. Nekem is van "rendes" fényképezőgépem (Nikonból két analóg (F80, F100) meg egy digitális (D80) váz, meg néhány objektív (Nikon meg Tokina), plusz vakuk és egyéb "apróságok", de ezeket csak akkor veszem elő, ha kifejezetten fotós dolgom van.

"szuperötvenmegapixeles okostelefonkamerák képei is végül a Nokia C2-01-énél alacsonyabb felbontásban landolnak a fogyasztónál, mondjuk egy Facebook-on vagy egy Instagram-on. Miért? Mert multiék szeretnek spúrkodni a tárhellyel és a sávszélességgel." - Nomostan spúrkodnak a tárhellyel/sávszélességgel, vagy takarékosan bánnak az erőforrásokkal? (Nagyobb tárhely több energia, nagyobb adatmennyiség átvitele magasabb sávszélesség, több energia...). Képernyőn megjeleníteni egy leskálázott kép is megfelelő, igen. Csak az nem mindegy, hogy mennyi adatból csinálnak kevesebbet... És attól, hogy a telefon érzékelője képes mondjuk 108megapixeles képet alkotni, simán lehet kisebb felbontásban fotózni vele - de a lehetőség megvan arra, hogy nagyobbfelbontásban készüljön kép, amiből egy néhány %-nyi részt kivágva is értelmezhető képet kapsz.

"Az NMHH mégis újat vetet velük, gazdaságilag motiválja az új készülék vásárlására." Most _megveteti_ velük, vagy motivációt ad az elavult eszköz cseréjére? Nagyon nem mindegy a kettő - az első ugyanis cserére kötelezést jelent, az utóbbi csak javaslatot.

Az, hogy _nem használja_ a 3G tudását a készüléknek, az egy dolog: a készülék egy lényeges funkciója lesz használhatatlan, így jogos a döntéshozó részéről a funkcióvesztés kapcsán felajánlott kárpótlás - jelen esetben a csere anyagi támogatása.

"Ami nem az én saram lesz, hanem a magadfajta fejlődésmániásoknak és a profitkollaboráns NMHH-nak a lelkén szárad majd."

Ha te nem veszed igénybe a készülékcserére adott támogatást, akkor marad 20E Ft a kasszában, amit a második körben oda fognak adni egy 2G-only készülék tulajdonosának a készülékcseréhez. Szóval de, te is hozzájárulsz ahhoz, hogy 2G-only készüléket is cseréljen valaki. De legalább látszik, hogy nem irígységből, hanem bigott fejlődéstagadásból adódik a hozzáállásod...
 

Miben hazudtam?

Abban, hogy a telefonom bélyegkép-méretű képeket tud csak készíteni.

Vagy abban, hogy a jelenlegi átlaghoz képest a képek felbontása khm. kifejezetten alacsony?

Igen, ebben is hazudtál. Nézzél meg bármilyen Instagram-oldalt, nyomd meg szépen az F12-t és gyönyörködj a képek felbontásában (kb. 800x600-as képek). Akkor kapcsold be a device toolbart és válts valami nagyon magas felbontású eszközre. 1080 körül lesz a képek max. függőleges vagy vízszintes felbontása, orientációtól függően. Ez az átlag igénye. Ehhez képest az én Nokia C2-01-em 2048x1536 képeket készít.

Ez a _te_ igényed. Másnak meg ennél több igénye van, ezt próbáld meg felfogni.

Én felfogtam. Most te jössz: neked kell felfognod azt, hogy aki eddig a túlkínálat ellenére nem vett magának 50 megapixeles kamerájú, meg VoLTE- és 4G-képes okostelefont, annak nem ez az igénye, hanem olyasmi az igénye, mint az enyém és nem olyasmi, mint a tiéd. Ennek ellenére az NMHH Zeller Mérnök Urat játszik és megpróbálja a valódi igényeket és a piacot eltorzítva áthajkurászni őket okostelefonra. Nem én vagyok az, aki nem veszi figyelembe az igényeket.

Nekem is van "rendes" fényképezőgépem (Nikonból két analóg (F80, F100) meg egy digitális (D80) váz, meg néhány objektív (Nikon meg Tokina), plusz vakuk és egyéb "apróságok", de ezeket csak akkor veszem elő, ha kifejezetten fotós dolgom van.

Akkor lényegében ebben ugyanúgy cselekszünk. Annyi különbséggel, hogy nekem a nem kifejezetten fotós dolgokhoz elég a max. 2048x1536 felbontású kép, amit a Nokia C2-01-em készít. Neked meg nem elég.

Nomostan spúrkodnak a tárhellyel/sávszélességgel, vagy takarékosan bánnak az erőforrásokkal?

Takarékban nem bánnak az erőforrásokkal, mivel ha ez egy irányelv lenne náluk, akkor a kezelőfelület, meg a webes interfész nem lenne gigabloat. Pénzt akarnak spórolni, mert fájna befektetőéknek a Jakuzziban az eggyel kevesebb buborék.

Nagyobb tárhely több energia, nagyobb adatmennyiség átvitele magasabb sávszélesség, több energia...

Dehát Mérnök Úr... Mi lesz a 4G-5G szupererőforrástakarékos, gyors adatátvitelével? :P Pont akkor nem veszed elő az átkozott befektetőlogikád, amikor kéne.

Képernyőn megjeleníteni egy leskálázott kép is megfelelő, igen.

Mintha nem ugyanezt mondtam volna akkor, amikor az okostelefonok egyre növekvő kijelzőfelbontásáról beszéltünk. Jó tudni, hogy itt egy pillanatra kibukkant a józan eszed a szemellenződ mögül és te is elismered, hogy így van.

Most _megveteti_ velük, vagy motivációt ad az elavult eszköz cseréjére?

Loop: Gazdaságilag motivál a kidobásra, tehát 20 ezer forintot ad, ha kidobod és veszel egy újat. Ez megfelel a kidobatásnak. Ha egy bérgyilkosnak ajánlasz húszmilliót, hogy nyírjon ki engem, de hozzáteszed, hogy nem kötelező elfogadni az ajánlatot, ám ő mégis elfogadja, akkor nyugodtan magyarázhatod a bíróságon, hogy nem ölettél meg, mert megölettél.

Nagyon nem mindegy a kettő - az első ugyanis cserére kötelezést jelent, az utóbbi csak javaslatot.

Az átlag fogyasztó annyit lát ebből, hogy a 3G-t lekapcsolják, hogy listázva van az érintett telefonok között a sajátja (ez a kettő együtt így már félelemre okot adó dolog, hogy esetleg a 3G-telefonja nem fog működni), és hogy 20 000 Ft-ot kap az államtól, ha most vesz telefont. Egyfajta döntési csapda.

"Abban, hogy a telefonom bélyegkép-méretű képeket tud csak készíteni." - A mostani átlagos csattintgatós fotóapparátokhoz képest is "bélyegkép" a 3-4megapixeles felbontás.

"Ennek ellenére az NMHH Zeller Mérnök Urat játszik és megpróbálja a valódi igényeket és a piacot eltorzítva áthajkurászni őket okostelefonra. Nem én vagyok az, aki nem veszi figyelembe az igényeket." - Mivel hajkurássza át őket?! Azzal, hogy a technológiaváltás miatt elvesztett funkció (mobinet _lehetősége_) pótlásába beszáll anyagilag? Ez miért fáj neked?

"nekem a nem kifejezetten fotós dolgokhoz elég a max. 2048x1536 felbontású kép, amit a Nokia C2-01-em készít. Neked meg nem elég." - Megint a te elvárásaidhoz szeretnéd igazítani a világot, ami ezen a szinten már messze túllépett. Azért, mert _neked_ nem kell valami, másnak még szüksége lehet rá, más még szeretheti a spenótot, miközben én utálom...

"Mintha nem ugyanezt mondtam volna akkor, amikor az okostelefonok egyre növekvő kijelzőfelbontásáról beszéltünk. Jó tudni, hogy itt egy pillanatra kibukkant a józan eszed a szemellenződ mögül és te is elismered, hogy így van." - csak a 2k*1.5k-ból nagyon nincs mit skálázni/kivágni. A 2k*1.5k az egy FHD kijelzőn is eléggé... szarul mutat, belenagyítani nem lehet, ráadásul a minősége is -köszönhetően a tizenéves technológiának- eléggé kérdéses... (Ami képfeldolgozásban tíz éve csúcsmodellek sajátja volt, vagy még ott is csak ritkaságszámba ment, az manapság jóval nagyobb méretű nyers képek esetén alapvető tudása a beépített fényképezőgépnek. Ugyanis nem csak felbontásban, hanem számítási kapacitásban is jelentős eltérés van a nokiád meg a mostani telefonok között, és ugye a fotózásnak két rákfenéje van: az egyik az "üveg", a másik a raw adatok feldolgozása, hogy abból kép legyen.

"Az átlag fogyasztó annyit lát ebből, hogy a 3G-t lekapcsolják, hogy listázva van az érintett telefonok között a sajátja (ez a kettő együtt így már félelemre okot adó dolog, hogy esetleg a 3G-telefonja nem fog működni), és hogy 20 000 Ft-ot kap az államtól, ha most vesz telefont. " - Értelmes emberekkel számolva mi történik? Átgondolja, hogy kell-e neki mobilnet. Ha igen, akkor cserél. Ha nem kell, akkor elgondolkodik, hogy x+sok éves a telefon, lehet, hogy jó lenne egy új, és még 20E Ft kedvezményt is kap az árból - és dönt. Dönthet úgy, hogy nem él ezzel a lehetőséggel (és bevállalja, hogy a telefonja a jövőben mobilnetre gyakorlatilag alkalmatlanná válik), vagy úgy dönt, hogy cseréli a telefont, és felhasználja az állami támogatást. Tehát egy fillért nem kap az államtól, azt a kereskedő kapja, az ügyfél árkedvezményt kap, ha leadja az IMEI alapján arra jogosult készülékét. (Én hiába kotornék elő a fiókból egy 3G-only készüléket, ami x éve nem volt használva, az - mivel nem forgalmazott egyik szolgáltató hálózatán sem az elmúlt évben - nem felelne meg a cserére.)

 

A mostani átlagos csattintgatós fotóapparátokhoz képest is "bélyegkép" a 3-4megapixeles felbontás.

Akkor most menj fel megint az Instagramra és nézd meg, mekkora egy bélyegkép. De azt is lehet, hogy elmondom és elhiszed: 320x320. Az engem hidegen hagy, hogy 50-100 megapixeles kamerákkal, okostelefonokkal stb. milyen nagy felbontású képeket lősz, mert a 2048x1536 minden, csak nem egy mai értelemben vett bélyegkép. Az emberi szem által feldolgozható képi információ is véges, így ha elég távol vagy egy bélyegképtől felbontásban, akkor nem bélyegképnek fogod látni. Emellett, a bármilyen közösségi felületen megjelenő képekhez képest sem bélyegkép, amiknél már tudjuk, hogy a dimenziói általában 1080 pixelben maximalizálódnak. Persze, ettől függetlenül te erőlködj csak.

Mivel hajkurássza át őket?! Azzal, hogy a technológiaváltás miatt elvesztett funkció (mobinet _lehetősége_) pótlásába beszáll anyagilag? Ez miért fáj neked?

Nem az fáj, hogy a 3G-okostelefonok lecserélését támogatja. Az fáj, hogy nem teljeskörűen és az fáj, hogy azért nem teljeskörűen, mert a pénz másik felét a butatelefonosok átterelgetésére fordítja, amire semmi szükség nem lenne, hiszen ezek nem veszítenek funkcionalitást. Egyébként hányszor kell leírjam, hogy felfogd? Vagy ennyire fekete-fehéren vagy csak képes gondolkodni?

Megint a te elvárásaidhoz szeretnéd igazítani a világot, ami ezen a szinten már messze túllépett.

Nem lépett túl. Lásd közösségi oldalakon 1080 pixelben maximált képek.

Azért, mert _neked_ nem kell valami, másnak még szüksége lehet rá, más még szeretheti a spenótot, miközben én utálom...

Ebben szerintem eddig se volt vita köztünk, de úgy látszik, hiába mondom.

A 2k*1.5k az egy FHD kijelzőn is eléggé... szarul mutat, belenagyítani nem lehet, ráadásul a minősége is -köszönhetően a tizenéves technológiának- eléggé kérdéses...

Nekem elegendő, te menj nyálat verni az Instagramhoz, Facebookhoz, bárhova máshova, hogy ennél is kisebbre kicsinyítik a képeket. Persze, nem mész, mert bekapcsol a multibuzi erőforráshatékony költségoptimalizációbuzi éned és azt rögtön megérted. Azt meg érdekes módon nem, hogy nekem a 2k*1.5k elegendő arra, hogy random dolgokat lefényképezzek, amik szembejönnek velem a mindennapokban.

Értelmes emberekkel számolva mi történik? Átgondolja, hogy kell-e neki mobilnet. Ha igen, akkor cserél.

Értelmes ember, aki átgondolta, hogy kell-e neki mobilnet, az már rég vett magának.

Ha nem kell, akkor elgondolkodik, hogy x+sok éves a telefon, lehet, hogy jó lenne egy új, és még 20E Ft kedvezményt is kap az árból - és dönt.

Ami szomorú, hogy nem csak az X+sok éves szempont lesz benne a képletben, hanem a FUD is, amit a lakájmédia és az NMHH letolt, hogy hűde sok telefon nem fog működni a lekapcsolás után. Miközben ez nem igaz. Ne haragudj, de itt azt is figyelembe kell venni, hogy a tech- és nem tech-lakájmédia egymásra licitál a clickbait címekkel és headline-okkal, így születnek a Negyedmillió 3G-s mobil mehet rövidesen darálóba című cikkek (by HWSW). Ezt valaki, kattintás nélkül is meglátja, már befolyásolja a döntésében. Szomorú, hogy ezt nem látod.

Pl. a szerszámteszteket én 144p-re veszem, hogy ne egye az adatot. Így pattintom fel a szélvédőre és hallgatom. Úgyse a srác szőrös pofájára vagyok kíváncsi 4K-ban.

Sőt, régen a QVGA PDA-ra átkódoltam mencoderrel filmeket és azon néztem 320x240-ben.

Persze ettől még nem vennék olyan telefont, ami nem amoled kijelzős.

Amikor szabadságon vagyok, akkor szabadságon vagyok. De attól még ha a kollégák segítséget kérnek, akkor segítek nekik. Ha olyan a helyzet, akkor levélben/chat-en, vagy épp élőszóban/telefonon beszéljük meg, hogy mit és hogyan, ha meg olyan, akkor megcsinálom, amit kell. Ugyanis tudom azt, hogy ez kölcsönös: én is kérdezhetek a kollégáktól akkor is, ha épp nincsenek bent/szabadságon vannak - legfeljebb nem azonnal jön a válasz, hanem ahogy ráér a kolléga válaszolni.
nekem nem fájt a nyaralásról bejelentkezni a csapat megbeszélésébe - nekem ez belefér, neked meg nem.

nekem nem fájt a nyaralásról bejelentkezni a csapat megbeszélésébe - nekem ez belefér, neked meg nem.

Rendben. Ezt el tudom fogadni, de attól még egészségtelen, mert ettől még folyamatos stressz alatt tart ez a fajta készenlét. Nem tudsz 100%-ig a nyaralásra koncentrálni, ha közben munkahelyi problémákat kell távolról orvosolnod.

Nekem nem stresszes, hogy a jóbarátaim felhívhatnak, rámírhatnak, és segítséget kérhetnek. Ez szerintem sokszorta jobb, mintha a FB és hasonlók "csipogására" kattanna rá az ember... 

"közben munkahelyi problémákat kell távolról orvosolnod" - Nem _kell_, csak van rá lehetőség, hogy gond esetén tudjak segíteni "tolni a szekeret".

Az első mondatba az "ugyanúgy" szó helyett inkább az "is" passzolna. Senki nem tagadja, hogy van, viszont hogy ugyanúgy, azt azét páran megkérdőjelezzük.

A második részén sem kell annyira meglepődni szerintem. Egyrészt nem mindegy, hogy mekkora, milyen domborzatú és milyen eszköz-sűrűségeloszlású országot kell kiszolgálni.

Meg aztán az sem mindegy, hogy ki milyen technológiát mikor vezetett be, illetve milyen lépcsőfokokat ugrott át.  Úgy tudom, hogy pl. a 70-es években jobb minőségű TV adás volt Magyarországon,  mint az USA-ban, mivel náluk sok évvel később, cserében sokkal újabb technológiával indult a műsorszórás, az usákok meg nem akarták beleölni a pénzt a már meglévő és működő rendszer cseréjébe.

Igen, engem tárt karokkal vár, de a laggard barmok kiemelkedő példányát - azaz téged - meg nem. És igen, ha épp olyan a feladatom, akkor a tengerparton, vagy épp a hegytetőn a kilátásban gyönyörködve fogok mobilnetről vpn-t indítani, és dolgozni. Mert én megtehetem - és amikor úgy adódik, meg is teszem.

Te viszont nem, sőt mindenkinek lehetetlenné is tennéd, mert _szerinted_ nincs rá szükség. Te csak járj be szépen a munkahelyedre, nyomkodd a blokkolóórát/írd a papíros jelenléti ívet - de ne csodálkozz azon, ha khm. múltban ragadtnak fognak tartani, olyannak, aki mellett fénysebességgel húzott el a technológiai fejlődés...

Mert én megtehetem - és amikor úgy adódik, meg is teszem.

Teszed egy lófaszt. Évek óta egy idealista, hajcsár főnöknek ugrálsz, akinek munkaebéd közben is azonnal rendelkezésre kell állnod az elmúlt hetek levelezéséből. Ha tényleg akkora komfortzónapukkasztó, meg kompetens szakember lennél, mint amennyire a pofád jár, már rég elhúztál volna külföldre. De nem tetted, csak szidod az országot, korruptkormányozol, meg nyugatbuziskodsz. Pedig, hidd el, a holland sajtjaid finomabbak lennének Hollandiában, mint az Auchanban, ahová fenntarthatatlan módon, ezer kilométeren át hűtőkocsikban pöfögtetve kerül.

Te viszont nem, sőt mindenkinek lehetetlenné is tennéd, mert _szerinted_ nincs rá szükség.

Igen, és sokkal egészségesebb világban élnénk ez által. Szerintem nincs szükség sem 4G, sem 5G hálózatra sem a puszta közepén, sem a hegytetőn, csak azért, hogy ezt Zeller Mérnök Úr megtehesse. Bőven elég erre egy 3G, az SSH-zgatásra. Arra meg pláne nincs szükség, hogy tapicskolóék elmenjenek netezgetni a hegytetőre. Élvezzék a pillantatot, ha már Zeller Mérnök Úrnak nem sikerült VPN-ezés nélkül.

Te csak járj be szépen a munkahelyedre

Bejárok, mert veled ellentétben, én jobban szeretek a munkatársaimmal együtt dolgozni, mint a puszta közepéről VPN-ezgetni. Ha pedig kirándulni támad kedvem, akkor elmegyek csak kirándulni, VPN és mobilnet nélkül.

nyomkodd a blokkolóórát/írd a papíros jelenléti ívet

Digitális jelenléti ív van.

ne csodálkozz azon, ha khm. múltban ragadtnak fognak tartani

Nem csodálkozom azon, hogy egy laggardozással elintézik a reakciójukat azok, akik veddmegdobdki technológiákon szocializálódtak és bele se akarnak gondolni abba amit mondok, sem a kínos kérdéseket feltenni maguknak az életmódjuk fenntarthatatlanságáról.

olyannak, aki mellett fénysebességgel húzott el a technológiai fejlődés...

Én sokkal inkább növekedést látok, nem fejlődést.

A dimmelt 100W-os izzót se felejtsük el neki...

200W-os. :)

Jó, telefonban nem használ csak 2G/3G-t, bár ugye ez utóbbi a 4G-s hálózatokhoz képest energiafogyasztás szempontjából zabagép...

2G nem hiszem. No meg, próbáld meg félredobni az átkozott befektetőlogikád és a teljes 2G hálózat fogyasztását hasonlítani a teljes 4G hálózat fogyasztásához, beleértve a járulékos költségeket is, mint pl. mögöttes infrastruktúra, gigabites optikai gerinchálózat stb. működtetése.

2G nem hiszem

Melyik 2G berendezésre gondolsz pontosan? :)

Mert meglepő módon már nem az eredeti "gen1" batárok szolgálják ki a gsm-et, hanem azok is le lettek cserélve n(!) alkalommal. Kezdetben csak fizikailag lehetett a kapacitást/fogyasztást szabályozni, szóval a jómunkásmber kiballagott, kirántotta a trx egységet, a másik meg távolról átparaméterezte az állomást+a "központot" (bsc). Ez így kiszállással, logisztikával mindennel együtt olcsóbb volt mint hagyni fogyasztani a cuccot pár hónapig. (Tipikus balatoni móka volt, szezonra be, szezon végén ki) Szerinted mennyit fogyaszthatott?

Jelenleg _ugyanaz_ a vas szolgálja ki a 2g/3g/4g-t azonos frekitartományon. Aztán lehet tologatni a csúszkát, hogy kinek mennyi erőforrás legyen, esetleg sleepeljen. Régebben ahány technológia/frekitartomány, annyi rádiós berendezés volt fizikailag. Ja, és a 2g/3g-hez még vannak területi "kapcsolóközpontok" is...a 4g/5g már node rendszerű.

Fogd fel úgy, hogy modernebb 2g hw kerül ki, ami tud mást is sw-ben. A 10 éves vasak meg már eol mind és hullanak, tehát muszáj.Ha pedig muszáj, akkor miért dobnánk el 10 évnyi kutatási/fejlesztési munkát?

Nagyapám kalapácsát becsben tartom...de ez nem akadályozott meg abban, hogy vegyek egy elektromos vésőgépet.... (Tudom, bele lehet kötni a hasonlatba, de értsd jól pls)

A 3g-t meg azért "bántják", mert ugyanazt a vasat fogyasztja mint a 4g, de cserébe minden elemében gyengébb. Az egyetlen kritikus pont a fogyasztói készülék támogatottság. De ha ott a kritikus tömeg már átbillent, akkor _nem_egyén_szintjén_vizsgálva_ ez már egyértelmű szitu. 

"The only valid measurement of code quality: WTFs/min"

Jelenleg _ugyanaz_ a vas szolgálja ki a 2g/3g/4g-t azonos frekitartományon.

Pontosan ezért baromság a 3G energiafelhasználásával érvelni a 3G ellen. Ahogy a 2G ellen is. Sajnos ezt hiába magyaráztam korábban a fentebb elitkedő fősodratú mérnök úrnak és kollégáinak.

A 10 éves vasak meg már eol mind és hullanak

Csak akkor muszáj, ha tényleg hullanak. Az EOL csak egy idealizmus.

Ha pedig muszáj, akkor miért dobnánk el 10 évnyi kutatási/fejlesztési munkát?

Hogy ne tegyünk függövé tízmillió embert okoskütyüktől. Ez most leginkább az 5G-re vonatkozik.

Tudom, bele lehet kötni a hasonlatba, de értsd jól pls

Értem, viszont a hasonlat úgy teljes, hogy szolgáltató multiék azt szeretnék, ha többet nem használnád a kalapácsot, ígyhát kapsz helyette egy külsőleg ugyanolyat, csak habszivacstól, a régit meg elkobozzák: 2G és 3G lekapcsolása.

A 3g-t meg azért "bántják", mert ugyanazt a vasat fogyasztja mint a 4g, de cserébe minden elemében gyengébb.

Azért bántják, hogy erőszakkal, zsaroló módszerekkel újravásároltassák azokkal a készülékeiket, akiknek jó a 3G is. Ha ugyanazt a vasat fogyasztja, miért kéne bántani? Pont hogy optimálisabb így és nem kell miatta külön vasat üzemeltetni. A frekvenciákból se eszik sokat, mindösszesen egy 5 MHz-es keret kell neki, ahhoz, hogy használható legyen az előfizetők azon kisebbségének, akik szeretnék.

Az egyetlen kritikus pont a fogyasztói készülék támogatottság.

Már az sem kritikus pont, azóta, hogy az NMHH-val összeborulva dobatják ki állami támogatással nagyrészt azokat a nem okos, hagyományos mobiltelefonokat, amik 2G hálózaton is vígan ellennének. Helyette pedig olcsó, szarul-húgyul implementált VoLTE-s kínai szar hulladékokat vetetnek velük, mert nem fogják fel, hogy aki a jelenlegi kínálat mellett továbbra is nyomógombos telefont használ, annak valószínűleg arra van szüksége és nem másra és ugyanúgy fogja tudni használni 2G-n is, aminek a TDMA miatt pedig még annyi sáv se kell, mint a 3G-nek.

De ha ott a kritikus tömeg már átbillent, akkor _nem_egyén_szintjén_vizsgálva_ ez már egyértelmű szitu. 

Igen, a többségre hivatkozva a kisebbség faszával verni a csalánt, közben meg a PR-részleggel egyenlőség, inkluzív terminológia, antirasszizmus, meg minden trendi ügy mellett kiállni. Szánalmas.

EOL = már csak secondhand piacon/kannibalizálva lehet alkatrészhez jutni, vagy úgy sem. Szerintem ez eléggé kimeríti a fogalmat :)

A 2g-det senki nem bántja, sőt, szerintem ha a készülékek 95%a 4g/VoLTE-n lesz, olyan szabad gsm csatornád lesz, hogy ihaj.

Ha van wifid, akkor te 2,4GHz-n sugárzol párhuzamosan(!) a/b/g/n protokollt is?A vezetékes hálózatod tokenringig visszamenőleg támogat bármit amit hoznak?

Sok vetületben egyetértek a mondandóddal, de szerintem te már a ménes másik oldalán vagy ebben a konkrét esetben :)

Szerintem a népek nem a butatelefonjukat/"3g élményüket" fogják bukni, hanem a csupán papíron VoLTE képes, de operátori támogatást nélkülöző telóikat. De legalábbis lesz kihívás ezen a téren...imho.

"The only valid measurement of code quality: WTFs/min"

EOL = már csak secondhand piacon/kannibalizálva lehet alkatrészhez jutni, vagy úgy sem. Szerintem ez eléggé kimeríti a fogalmat :)

Ha működik, nem kell alkatrészhez jutni. Ha van hozzáértő, aki karbantartsa, akkor a second-hand alkatrészek is megteszik.

A 2g-det senki nem bántja, sőt, szerintem ha a készülékek 95%a 4g/VoLTE-n lesz, olyan szabad gsm csatornád lesz, hogy ihaj.

Még nem. De nem fest túl jól, hogy a hagyományos 2G mobiltelefonokkal rendelkezőket is átkergetik. [1]

majd később a 2G-képes mobileszközök cseréjéhez 20 ezer forintos modernizációs támogatást kaphatnak a felhasználók új, minimum 4G-képes készülék vásárlásakor. A támogatást február 14-től lehet igénybe venni.

Miközben semmi szükség nem lenne rá. A cél a teljes lakosság mobilnet- és okostelefonfüggővé tétele, mert hatmillió okostelefon országa még nem hoz elég profitot a szolgáltató multiknak.

Ha van wifid, akkor te 2,4GHz-n sugárzol párhuzamosan(!) a/b/g/n protokollt is?A vezetékes hálózatod tokenringig visszamenőleg támogat bármit amit hoznak?

Még mielőtt eljutnánk a postagalambig, a bunkósbotig, meg a barlangig, jelenleg olyan technológiákról beszélünk (2G, 3G), amit együttesen közel egymillió előfizető használ. Tehát, igény van rá. Lehet, hogy ez a hatmillió okostelefonhoz képest csak egyhatod rész, de nem elhanyagolható igény. Tehát, nem egy 10 fős, hajbazer-vezette retró nosztalgiaklubról beszélünk.

A WiFi a/b/g/n protokollja azért jó példa, mert nagyjából olyan sávszélesség-arányok vannak köztük, mint a 3G-4G-5G között. Igen, a WiFi routerek ezeket támogatják, mert ezen a piacon még van akkora verseny, hogy a fogyasztók érdekét is valamennyire figyelembe vegyék, ami simán lehet egy 802.11b-s eszköz használata. A hasonlat úgy helyes, hogy jön minden eddig vásárolt WiFi routerre automatikus, megakadályozhatatlan firmware update, ami kinyírja a 802.11b és 802.11g támogatását, csak az N és az A maradnak.

Sok vetületben egyetértek a mondandóddal, de szerintem te már a ménes másik oldalán vagy ebben a konkrét esetben :)

Egészen addig nem leszek ott, amíg van számottevő igény a 2G-re, 3G-re.

Szerintem a népek nem a butatelefonjukat/"3g élményüket" fogják bukni, hanem a csupán papíron VoLTE képes, de operátori támogatást nélkülöző telóikat.

Ilyenből már nagyon kevés van. Aki okostelefonozni akar, az már rég újravásárolta a software bloat miatt 4G-képesre. Az NMHH viszont, ahelyett, hogy ezen keveseknek cserélné le a csak 3G okostelefonját 4G-képesre, mondjuk több, mint 20 ezer/fő támogatással, inkább a butatelefonosokat is áthajkurássza okostelefonra, miközben azok, akik az okos funkcionalitást elvesztik a 3G lekapcsolásával is csak annyit támogatást kaphatnak, mint a butatelefonosok, akik lényegében nem veszítenek funkcionalitást a 2G megmaradása miatt.

Szerintem jelenleg minden előfizető használja őket, mert a készülékek ritkán vannak force-olva valamire, szóval a szolgáltató pakolgatja őket össze-vissza". :)

Nem tudom milyen számok vannak, de nehezen hiszem, hogy az egész 1/6 halmaz 3g-n szeretne netezni. Tippre ennek a zöme max sms-t küld, vagy azt sem, valamint azt sem tudja/érdekli hánygé...

A wifit azért hoztam példának, mert ott ha csak bekattintod, hogy minden protokollt támogasson, akkor ugye a leggyengébb kliens lesz a mérvadó, ergo mindenki más szív. Ezt vagy elfogadod, vagy 5 db eszközt futtatsz párhuzamosan+menedzseled és te szívsz. Vagy azt mondod, hogy adsz egy alap b-t failovernek, amit minden támogat, meg egy n-t a tetején, a kettő között meg legyaksz mindent, mert amúgy is csak egymást zavarják.

Nehezen hiszem, hogy ne lenne nyomógombos, kisképernyős 2g+4g készülék...tipikus strapatelefon specifikációnak tűnik. 

A 4g és a VoLTE képesség nem azonos halmaz! Utóbbihoz kell operátori támogatás is(!) minden készülék típushoz(!), abból meg annyi van mint csillag az égen. 

"The only valid measurement of code quality: WTFs/min"

Vagy azt mondod, hogy adsz egy alap b-t failovernek, amit minden támogat, meg egy n-t a tetején, a kettő között meg legyaksz mindent, mert amúgy is csak egymást zavarják.

A mobilhálózatoknál pont csak ennyit kellett volna csinálni. Nyugodtan felszabadíthatták volna a 2100 MHz-es sávot és maradhatott volna a 900 MHz-es B8 3G sáv, 5MHz minimális csatornasávszélességgel. Ehelyett inkább lekapcsolják az egészet és több százezer készüléket dobatnak ki, azért, hogy később ezt az 5MHz-et felzabálja a Youtube-ozgatók, Netflixezgetők adaptív streamingje és egy kicsit élesebb legyen a kép, amikor médiakonzumerkednek.

A másik szempont, hogy számos 4G-vel szarul-húgyul fedett településen jó failovert adott a készülék 3G-re való átjelentkeztetése, mert ott lehetett stabilan forgalmazni, még ha lassabban is. Lehet erre azt mondani, hogy persze, majd a hiányzó sávszeletekre telepítenek mást, de ugye ha 5G-t tesznek oda, akkor megintcsak újra kell vásárolnod a 4G-okostelefonod, hogy kihasználd. Ha meg 4G-t raknak oda, akkor semmi garancia nincs arra, hogy nem fogja a Netflixezgetők adaptív DASH streamingje felzabálni. A 3G jó failovere lehetett volna a 4G-nek, amíg a 4G-vel nem érnek el egy közel tökéletes lefedettséget. Bár úgy látom, ez már nem is célja a szolgáltatóknak. Csak a G-k számát növelni, mert az olyan trendi™. Jó lesz a Balaton-parton gigabittel 5G-zni, miközben a falvakban, ahol 10 km-re van tőled a torony, 1 Mbit-ed lesz 4G-n és az is félpercenként megszakad, vagy átvált 2G/GPRS-re.

Nehezen hiszem, hogy ne lenne nyomógombos, kisképernyős 2g+4g készülék...

Nyilván van, de minek újravásárolni, ha van egy régi, jól bevált, működőképes mobiltelefonod, ami 2G-n is ugyanúgy megy tovább?

A 4g és a VoLTE képesség nem azonos halmaz!

Igen, tudom.

Utóbbihoz kell operátori támogatás is(!) minden készülék típushoz(!), abból meg annyi van mint csillag az égen. 

Emiatt soha nem is fogja igazán helyettesíteni a 2G/GSM hívásokat, stabilitásban és egyszerűségben.

"A másik szempont, hogy számos 4G-vel szarul-húgyul fedett településen jó failovert adott a készülék 3G-re való átjelentkeztetése, mert ott lehetett stabilan forgalmazni, még ha lassabban is. Lehet erre azt mondani, hogy persze, majd a hiányzó sávszeletekre telepítenek mást, de ugye ha 5G-t tesznek oda, " - ahol a 4G lefedettség nem volt tökéletes, az jellemzően pont nem olyan terület, ahova 5G való. A 3G-re visszaváltás meg a 4G-hez képest... Pusztából ssh-ra sem igazán buli, érdemi munkára, használatra meg pláne nem :-P

"Jó lesz a Balaton-parton gigabittel 5G-zni, miközben a falvakban, ahol 10 km-re van tőled a torony, 1 Mbit-ed lesz 4G-n és az is félpercenként megszakad, vagy átvált 2G/GPRS-re." Hájblézer a jövőbe látó, a hálózattervezés egészét átlátó jós... Szerencsére a hagymázas hülyeségeid beteljesülési aránya alapján ez pont nem így lesz...

"Nyilván van, de minek újravásárolni, ha van egy régi, jól bevált, működőképes mobiltelefonod, ami 2G-n is ugyanúgy megy tovább?" - Mert technológiailag a tudásának, funkcióinak egy jelentős része megy a kukába. Azaz később, ha mégsi szeretne mobilnetet, akkor cserélni kell a készüléket. Sőt, ha azt nézi, hogy a telefonja x éves, és meghibásodás esetén esélytelen, hogy értelmes áron lehessen javíttatni, akkor is az a racionális döntés, hogy a támogatott  cserét igénybe vegye.

A 3G-re visszaváltás meg a 4G-hez képest... Pusztából ssh-ra sem igazán buli, érdemi munkára, használatra meg pláne nem :-P

Akkor nem kéne webes, meg bloated SSH-klienst használni. Az a ~10 Mbit/s használható sávszélesség, amit egy 900 MHz-en működő B8-as cella szolgáltat neked, bőven elég SSH-n dolgozásra.

Persze a lényeget ismételten ignoráltad, miszerint számos mobilinternet-felhasználó saját tapasztalata, hogy bizonyos cellákban a 3G gyorsabb és stabilabb mobilnetet ad, mint a 4G, ezért szándékosan visszaváltanak, manuálisan.

Azaz később, ha mégsi szeretne mobilnetet, akkor cserélni kell a készüléket.

Ráér akkor cserélni. Miért kell okostelefon- és mobilnetfüggőt csinálni azokból, akik eddig elvoltak nélküle?

Sőt, ha azt nézi, hogy a telefonja x éves, és meghibásodás esetén esélytelen, hogy értelmes áron lehessen javíttatni, akkor is az a racionális döntés, hogy a támogatott  cserét igénybe vegye.

De nem csak ezt nézi, hanem hatnak rá az államilag szponzorált riogatás és a lakájmédia dezinformációi is, hogy a lekapcsolás után esetleg nem fog működni a telefonja.

Failovernek én a 2g-t értettem... :) Mert a butatelefon tulajok 99%ának a voice a lényeg... Adat szempontjából a 4g lesz a failovere az 5g-nek.

LTE létezhet 450-700-800-900-2100-2600MHz-n is (a mostani tartományokat tekintve). Szóval de, az U900 is pont ugyanúgy konkurense az LTEnek mint az U2100. 5MHz baromi sok, a Digi ennyiből próbál országos hálózatot összehozni! Vagy simán nézd meg, hogy mennyiért adtak egy ilyet a frekiaukción...

BTW az nem volt gáz amikor az umts miatt frekiket vettek el a gsm-től?

Amint azonos sávon, azonos pontról sugároznak umts-t és lte-t (és nincs elbökve a konfig), valamint a cellaterheltség is azonos, akkor összevethető a két technológia. Jelenleg/közelmúltban az első két feltétel tuti nem teljesülhetett senkinél sem, szóval az "umts jobb" szerintem nem értelmezhető.

+1 umts layer nem occó! Lennie kell rnc-knek + szénné bonyolítod a konfigokat hogy egyáltalán létezzen a cella + pattogjanak a hívások a technológiák között. Majd ezt vesd össze az umtsfétis miatt lemorzsolódó ügyfelek számával. Felügyelni kell, patchelni, stb... Egy proginál sem mindegy, hogy hány OS-t és hány architektúrát támogatnak, nem? Ugyanez pepitában.

Dedikált vonalad sose volt és nem is lesz (mezei előfizuval...jelenleg másfajtával sem hiszem, de majd valamelyik saleses biztos megálmodja egyszer ezt a truvájt). Szóval osztozol a többi cellatársaddal... ez ilyen. Sőt ha úgy nézed, akármelyik ISP-nél is igaz ez.

Felháborító lenne, ha a betárcsázós netet addig nem lehetne kivezetni, amíg egyetlen működő modem is van az országban? :)

"The only valid measurement of code quality: WTFs/min"

Failovernek én a 2g-t értettem... :)

Azt is vedd figyelembe, hogy a 4G-képes, de nem VoLTE-ready okostelefonok (sok ilyen van) a 3G lekapcsolás után nem fognak tudni többet hívás közben internetforgalmat bonyolítani, mert ez 2G-n nem lehetséges. Az ilyen készülékekre pl. semmilyen támogatás nem jár, pedig funkciót vesztenek.

5MHz baromi sok, a Digi ennyiből próbál országos hálózatot összehozni! Vagy simán nézd meg, hogy mennyiért adtak egy ilyet a frekiaukción...

Annyira sok™, hogy még mindig nem sikerült neki. Hány év alatt nem sikerült?

Arról, hogy valóban mennyi ez az 5 MHz pedig magamat idézném.

5 MHz-ről beszélünk. Ennyit kell fenntartani, hogy a 3G hálózat működni tudjon. 5 MHz 4G-n a legtöbb okostelefon és kliens állomás által támogatott moduláción (64QAM + 2x2 MIMO) mindössze 31 Mbit/s sávszélesség-többletet ad (73-42=31). Ha LTE-A gondolkodunk (256QAM + 4x4 MIMO) és feltételezzük, hogy minden készülék támogatja is ezt (ami nem jellemző), akkor 55 Mbit/s többletet (97-42=31). 4G-n, egy 3G-felszabadítást követően mindkettőt rövid időn belül behúzza a Youtube-ozgatók, Netflix-ezgetők, Facebook-videózgatók adaptív DASH streamingje, ami a nagyobb rendelkezésre álló kapacitást, az így felszabadított sávszélességet azonnal felzabálja.

BTW az nem volt gáz amikor az umts miatt frekiket vettek el a gsm-től?

Sokkal kevésbé, mert pl. a sávjait így átrendező Telenor teljes kártalanításban részesítette az érintetteket és nem több százezer készülékről beszéltünk, hanem tízezerről.

+1 umts layer nem occó! Lennie kell rnc-knek + szénné bonyolítod a konfigokat hogy egyáltalán létezzen a cella + pattogjanak a hívások a technológiák között.

Ez a technológia most is adott. Csak fenn kell tartani.

Dedikált vonalad sose volt és nem is lesz (mezei előfizuval...jelenleg másfajtával sem hiszem, de majd valamelyik saleses biztos megálmodja egyszer ezt a truvájt).

Vonalkapcsolt beszédcsatornám van 2G-vel és 3G-vel. LTE-n gyakorlatilag csak egy VoIP-hívást indíthatsz, ahol UDP csomagok szállingóznak és semmi nem garantálja a ki tudja hogy implementált szolgáltatói QoS-on kívül, hogy meg is érkeznek. Nem beszélve a VoLTE szarul-húgyul elkövetett implementációiról, amik még rátesznek egy lapáttal a technológia instabilitására. 2G-n dedikált időszeleted van a TDMA-ból hívás közben, egy 20 éves telefonnal is és csak térerővesztésnél fordul elő, hogy kimarad egy fél mondat a beszélgetésből. VoLTE-n ez általános jelenség. Van egy szarul-húgyul implementált,  instabil, de modern technológiánk (4G/VoLTE), egy régi, de jól működővel (2G/GSM) szemben.

Felháborító lenne, ha a betárcsázós netet addig nem lehetne kivezetni, amíg egyetlen működő modem is van az országban? :)

Nem a működő modemek száma a kérdés, hanem az, hogy hányan használják őket.

Azt is vedd figyelembe, hogy a 4G-képes, de nem VoLTE-ready okostelefonok (sok ilyen van) a 3G lekapcsolás után nem fognak tudni többet hívás közben internetforgalmat bonyolítani, mert ez 2G-n nem lehetséges.

Igen, ez ilyen, ezt az operátorok által nem támogatott készülékek halmazába tettem....

Annyira sok™, hogy még mindig nem sikerült neki. Hány év alatt nem sikerült?

Azt nem állítottam, hogy mennyire jött össze :) Nyilván elég ambíciózus ötlet volt...de az is biztos, hogy azt a lepakolt infrát nem csak ennyire méretezték...

Az a kártalanítás nem GSM kapacitáscsökkenés miatt volt, hanem az E-GSM sáv bevezetése miatt.. Amúgy ha a meglévő készülékedet 20e HUF-ra értékelve teljeskörűen kártalanítanának, akkor elégedett volnál?

Nem tudom, hogy a netsemlegességnek meg társainak mennyire mond ellent, de QoS-el azért szét lehet kapni forgalmat. Persze lehet, hogy másvalaki szerint meg a hup nem élvezhet akkora prioritást, mert itt csak nördök vannak, a lényeg, ami igazán számít, meg úgyis a tiktokon van, szóval ott kell lenni a top prio-nak :D

Ez a technológia most is adott. Csak fenn kell tartani.

Olyan nincs, hogy "csak fenn kell tartani". Ez infrastruktúra: villanyt eszik, kopik, tutujgatni kell. Nem pedig a Hold az égbolton.

2G-n dedikált időszeleted van

Ja, mert ha koppan a cella, akkor nem kihagy, hanem konkrétan eldob ha nem tud átpakolni máshová. Ha nem szimpi az LTE implementáció, van 3+1 lehetőséged választani 3 vendortól...
Én amúgy nem tudom milyen a jelenség, mert nem támogatott a készülékem, de erre még nem hallottam panaszt, pedig azzal tud szolgálni mindenki :D

"The only valid measurement of code quality: WTFs/min"

Az a kártalanítás nem GSM kapacitáscsökkenés miatt volt, hanem az E-GSM sáv bevezetése miatt.. Amúgy ha a meglévő készülékedet 20e HUF-ra értékelve teljeskörűen kártalanítanának, akkor elégedett volnál?

A korábbi sávokat pedig, ami nem E-GSM, átcsoportosították 3G-re. Tehát volt kapacitáscsökkenés, az első generációs, csak P-GSM sávban üzemelő telefonok számára a hálózat kapacitása nullára csökkent.

Nem tudom, hogy a netsemlegességnek meg társainak mennyire mond ellent, de QoS-el azért szét lehet kapni forgalmat.

Attól még technikailag nem lesz egy dedikált beszédcsatornád, csak bármikor elveszthető UDP csomagjaid.

Ez infrastruktúra: villanyt eszik, kopik, tutujgatni kell. Nem pedig a Hold az égbolton.

Villanyt ugyanazt eszi, mint a 2G vagy a 4G. Lásd "Jelenleg _ugyanaz_ a vas szolgálja ki a 2g/3g/4g-t azonos frekitartományon" (te mondtad). Nehogy már amiatt a néhány plusz 2-8 Watt miatt kerüljön plusz tízmilliókba, amit az adóteljesítményre fordít a 3G sávokban.

Ja, mert ha koppan a cella, akkor nem kihagy, hanem konkrétan eldob ha nem tud átpakolni máshová.

Cserébe a VoLTE a szarul-húgyul elkövetett implementációk miatt sokkal többször hagy ki és dob el, mint a GSM. Másfelől, ugyanebben az esetben az LTE is eldob. Vagy honnan máshonnan jönnek a csomagok, amikor túlterhelődött, vagy kinyiffant a cella és nincs másik, ami átvegyen? Átjelentkezel Starlinkre?

Ha nem szimpi az LTE implementáció, van 3+1 lehetőséged választani 3 vendortól...

Köszi szépen ezt a nagyszerű™ lehetőséget™. GSM-nél meg van lehetőségem 20+ vendorból választani bármilyen E-GSM kompatíilis telót 2000-2022 között bármilyen modellt, ami stabilabban fog működni, mint bármelyik VoLTE-szutyok.

Villanyt ugyanazt eszi, mint a 2G vagy a 4G. Lásd "Jelenleg _ugyanaz_ a vas szolgálja ki a 2g/3g/4g-t azonos frekitartományon" (te mondtad).

Azt mondtam azonos RU. De ezen kívül van még ilyen is, több is. Ezt is mondtam. Nyilván nem összemérhető az országos hálózat fogyasztásával, de a vas attól még kopik és nem olcsó...

De amúgy azon gondolkoztam, hogy miként lehetne olyan failover rule-t írni, hogy csak a 3g only készülékeket dobja rá az umts hálózatra...szerintem sehogy. Mindenkit le kellene terelni 3g-re és onnan léptetni felfelé ha lehetséges. 

"The only valid measurement of code quality: WTFs/min"

Te nagyon összekeversz valakivel, de sebaj...

" Bőven elég erre egy 3G, az SSH-zgatásra. " - gondolom VPN is megy a telefonnak csúfolt műemlék jellegű vackodon, mert normális esetben pucér ssh-t nem rakunk ki a nagyvilágba...

"nincs szükség, hogy tapicskolóék elmenjenek netezgetni a hegytetőre. Élvezzék a pillantatot, ha már Zeller Mérnök Úrnak nem sikerült VPN-ezés nélkül." - Az, hogy a _lehetőség_ ott van, az nem azt jelenti, hogy élek is vele. De sokkal nyugodtabban megyek _bármikor_ és _bárhova_, mert tudom, hogyha "ég a ház", akkor tudok a kollégáknak segíteni. Sok éve nem adok készenlétet, de maga a tudat, hogy bármikor tudok segíteni a csapat többi tagjának, úgy, hogy ha nekem van gondom, akkor rájuk is lehet számítani, az nagyon jó dolog.
És képzeld, én is szeretek ezzel a jelenlegi csapattal együtt dolgozni, azonban a covid miatt csak módjával és óvatosan. De az, hogy pl. a telekről, friss levegőn, egy függőágyban himbálózva is tudok 100%-osan dolgozni, mert a 4G "hasít" arrafelé, az kifejezetten kellemes élmény - a büdös városba történő naponkénti bepöfögés-bedöcögés (tömegközlekedéssel) kihagyásával.

"Digitális jelenléti ív van." - Ezt bocs, de alig hiszem el. Gondolom ezt egy nálad nagyobb főnök döntöttel el, mert rólad nem tételezek fel ilyet...

"veddmegdobdki technológiákon szocializálódtak" - A telefonom három és fél éves múlt, és egyelőre nem tervezem lecserélni. A pécém 2013-as gyártmány, használt (céges levetett) gépként vettem jópár éve, és azt sem tervezem kidobni. Az autóm 16 éves volt, amikor lecseréltem. Szóval igen ba+, veddmegdobdki vagyok, de nagyon... (Ja, nem...) 

gondolom VPN is megy a telefonnak csúfolt műemlék jellegű vackodon, mert normális esetben pucér ssh-t nem rakunk ki a nagyvilágba...

Hálózatról beszéltünk, nem konkrét készülékről.

Az, hogy a _lehetőség_ ott van, az nem azt jelenti, hogy élek is vele.

vs. "a tengerparton, vagy épp a hegytetőn a kilátásban gyönyörködve fogok mobilnetről vpn-t indítani, és dolgozni. Mert én megtehetem - és amikor úgy adódik, meg is teszem." [1]

Ezzel most csak saját magad tetted nevetségessé.

De sokkal nyugodtabban megyek _bármikor_ és _bárhova_, mert tudom, hogyha "ég a ház", akkor tudok a kollégáknak segíteni.

Én is nyugodtan megyek bárhova VPN és mobilnet nélkül, mivel tudom, hogy kompetens kollégáim vannak, akik nélkülem is megoldanak bármit. Cserébe, ha valaki más megy el VPN és mobilnet nélkül a csapatból, én is megoldok szívesen nélküle bármit.

Sok éve nem adok készenlétet

Sok éve éppen hogy a készenléttel érvelsz a 4G, 5G létjogosultsága és a puszta közepéről SSH-zgatás mellett.

Elméletileg lehet, hogy nem adsz már készenlétet, de gyakorlatilag egy 0-24 önkéntes készenlétet erőltettél magadra, tudatban fél lábbal folyamatosan a munkahelyen vagy és most azt próbálod bizonygatni, hogy ez egy fejlettebb™ szint, miközben csak stresszesebb és kötöttebb. Mire akarsz emlékezni egy nyaralásból? Arra, hogy macilaciék képtelenek nélküled megoldani egy problémát és téged rángatnak be nyaralásról, mert ég a ház, így te is stresszelsz és kevesebbet foglalkozol a nyaralással, meg a családdal? Vagy arra, hogy csak a pihenésnek, kikapcsolódásnak szenteltétek ezt az időt, esetleg később, mikor visszamentél dolgozni, a kollégák elmesélik, hogyan oldották meg a problémát, hogy te is tanulj belőle? Számomra nem kérdés, hogy az utóbbi az egészségesebb.

És képzeld, én is szeretek ezzel a jelenlegi csapattal együtt dolgozni

Aha persze.

azonban a covid miatt csak módjával és óvatosan

Naja, hírben se volt még a kovid, amikor már arról beszéltél, hogy hajcsárkodik a főnököd és kikérdezi a levelezést munkaebédnél, ami az okostelefon feltétlen™ szükségessége™ mellett volt az egyik érved.

De az, hogy pl. a telekről, friss levegőn, egy függőágyban himbálózva is tudok 100%-osan dolgozni, mert a 4G "hasít" arrafelé, az kifejezetten kellemes élmény

Pláne, hogy a rendszer fenntartása sokkal többet pöfögtet, mint ha az amúgy is létező tömegközlekedéssel bemennél.

Ezt bocs, de alig hiszem el. Gondolom ezt egy nálad nagyobb főnök döntöttel el, mert rólad nem tételezek fel ilyet...

Nem én döntöttem el, de egyáltalán nem volt ellenemre. Hogy mit feltételezel rólam, és mit nem, azt a saját rólam alkotott tévképzeteidnek köszönheted.

Szóval igen ba+, veddmegdobdki vagyok, de nagyon... (Ja, nem...)

Lehet, hogy te nem vagy az, de nagyobb létjogosultságot adsz a veddmegdobdki 5G-tapicskolóknak, mint pl. annak, amit én képviselek.

Kékből lett zöld. A név kb. nem érdekel. Telenoros vagyok már PannonGSM idők óta... :)) De ha jól rémlik a kéket mindig is megtartották, de fixme.

Erre most jön a zöld. Szuperzöld! (5. elem)

Szóval totálisan mind1 számomra. A szolgáltatás minőség maradjon meg és ennyi, a többi kb érdektelen számomra.

Itt jön a Yeti,

Nagy patch-e van neki,

Szájában kis-packet integet.

 

Itt jön a Yeti,

Nagy patch-e van neki,

Rettegnek a szerverek.

Számomra az az érdekes, hogy még a mai napig mindenki Pannon-ként hivatkozik rájuk. Már csak marketing szempontból is, szerintem jobb lenne azt a nevet visszavenniük, ahogyan ismerik őket.

Nagy Péter

Egen, de Szerbia Dalmácia része volt, Bulgária pedig Thrákia.

(Most abba, hogy ezek amúgy nem voltak nemzetiségnevek, ahogy a pannon is csak egy utólagos visszafejtés, nem megyünk bele).

Szóval akkor kéne egy Dalmat GSM meg egy Thrak GSM a Pannon mellé?

Ez teljesen világos, a cseh szótárban viszont most nem találtam, hogy a "Yet" mit jelentene náluk, szóval szerintem a név nem cseh eredetű. (nem is hangzik cseh szónak a márkanév)

Számomra az a furcsa, hogy ha van már 3-4 korábban felvásárolt szolgáltatótól márkanevük, ami legalább az egyik országban ismert. Miért éri meg jobban kitalálni egy teljesen új márkanevet, ami még sehol sem ismert? Nekem logikus választás lenne olyan nevet bevezetni, ami legalább már az egyik piacon ismert és kedvelt. (akár a MobTelt is, ha az jobban hangzana régiós szinten)

De az alapján, amit olvastam, a "Pannon", mint név azonnal ki volt zárva, inkább olyan neveket teszteltek, mint a "Laa.". Nekem végső soron mindegy, mi lesz a nevük, csak nem hiszem, hogy ezzel a márkanévvel Magyarországon sikeresek lehetnének. (már csak abból kiindulva is, hogy az emberek rövidíteni szoktak, így vannak "Tések", "Vodások" és majd most lesznek "Jetisek" is, ami nem hangzik olyan jól)

Nagy Péter

Én nem állitottam, hogy a névválasztás szerencsés, az angol Someone kreálmánya - értelmezhető a Yetinél is negatívabbul.

Egyszerűen akartak egy új brandet, ami összefogja az összes szolgáltatót - közbe a montenegróit eladták, ott nem tudom, mi lesz.

Hogy van-e értelme a regionális brandnek, az egy jó kérdés - ha megnézed, 3 teljesen különböző portfóliórendszer, amiből a magyar ugrik ki a legdurvábban. De ez volt az ügyfélkérés, csináltak rá valamit.

Hogy ez mennyire jó, az alapvetően három dologtól függ:

- hány új ügyfelet hoz

- mennyire fékezi az ügyféllemorzsolódást és

- mennyire bátorítja az ügyfeleket abban, hogy többet fizessenek mint eddig

Ezt a következő hónapok megmutatják. Nem tudom, hogy ha pannon-nak hívnák, az hozna-e vissza ügyfeleket Magyarországon, vagy ha MobTelnek az Szerbiában. 
 

Nyilván a brandből még nagyon pici részt - kb. az ún. kisarculatot - látjuk csak, a végleges ítélettel ha nem is a számokat, de a márciusi indulást érdemes megvárni.

Szerintem az a célcsoport, aki főleg dönthet arról, hogy melyik szolgáltatónál van előfizetése, még többségében ismerte a Pannon márkanevet. 
Sőt, a rokonságomban (ahol nem sok Pannonos volt, lévén, hogy keresztapukám a Westel 900 első dolgozói között volt), a mai napig ha azt mondom "telenor", az az első kérdés, hogy "Az a Pannon?".

De munkahelyen is még gyakran hallom a "Pannonons vagyok" kifejezést, szerintem még most is nagyon ismert márkanév nálunk.

Nagy Péter

Az jogos, hogy fogy az a réteg, de a Yettel brand mindenkinek új, és abban sem vagyok biztos, hogy ez jobban megfogja a fiatalokat. 

Amikor arra gondolok, hogy a régi Pannon márkanév maradhatna, akkor nem úgy értem, hogy a 15 éve használt logót is hozzák vissza. Ugyanúgy lehet fiatalos, modern logó, akár a Yetteles betűtípussal és színekkel is. 

De persze távolról sem vagyok marketinges, szóval lehet butaság, amit gondolok. Csak valahogy ez a márkanév nekem olyan esetlennek tűnik, mint ha valami diszkont légitársaság lenne ...

Nagy Péter

Többen kifejtették, a szerbek közül is, hogy tökmindegy, ugyanaz marad - pont azért mert sokadjára vált nevet ott is. 

A YetTel - hát valóban érdekes. Ugye a Someone a márka kitalálója - https://someoneinlondon.com/projects - aminek a neve szintén gagyi, de az alternatíva a Laa volt ( https://www.hwsw.hu/hirek/61871/telenor-rebranding-ppf-bulgaria-csehors… )

Nézzük meg, mit sikerül változni belül.

Nem értem én sem, mi értelme van ezeknek a semmit nem jelentő, semmihez nem köthető neveknek. Talán a yeti az egyetlen dolog, ami eszedbe jut vele kapcsolatban. Lehetne egy sárga szőrmók a logója, fekete alapon.

Ezeket a felvásárlásokat se biztos, hogy engedni kellett volna. Nehezen értem meg, hogy az egyes országok saját infrastruktúrái fölött miért ne diszponálhatna 2-3 belföldi tulajdonú vállalat. Milyen hozzáadott értéket nyújt a konszernesedés a végfelhasználóknak? Nehezen hinném el, hogy szükség volt külföldi tőkebevonásra az infrastruktúra fejlesztéséhez.

"az egyes országok saját infrastruktúrái fölött miért ne diszponálhatna 2-3 belföldi tulajdonú vállalat." - Az egész infrából csak az adott országban használható frekvenciatartomány(o) az ország "sajátja", a többit az szolgáltatást nyújtó cég vagy saját maga építette meg (a helyet, ahova épített, saját forrásból megvásárolva vagy bérelve), vagy egy másik, az infrastruktúrát nyújtó cégtől bérli (ami azt saját forrásból valósította meg, szintén vásárolva/bérelve a helyet hozzá.)

"Nehezen hinném el, hogy szükség volt külföldi tőkebevonásra az infrastruktúra fejlesztéséhez." - Lölő (vagy más milliárdos) jelentkeztek, hogy megvegyék? Lehet, de ha igen, akkor sem adták el nekik.

Nehezen értem meg, hogy az egyes országok saját infrastruktúrái fölött miért ne diszponálhatna 2-3 belföldi tulajdonú vállalat. 

Mert akkor jön a zorbán ellopta kezdetű szöveg. 

Milyen hozzáadott értéket nyújt a konszernesedés a végfelhasználóknak?

Semmit, azt is az EU aktatologatóinak kellett megkérdezni, hogy ugyan mi a pék kerül percenként több száz forintba azon, hogy Bécsből hazatelefonálsz Sopronba, ami ugye száz km sincs.

A PannonGSM-et az Antenna Hungária, a Mol, a Videoton és a Wallis Holding, a dán, a finn, a holland és a norvég állami telefontársaság alapította közösen. 
A Westel 900 alapítói közt pedig 45,9%-ban részesedő Matáv volt a magyar fél, ami akkor még 100%-ban a magyar állam tulajdonában volt. A másik nagy fél meg az US West volt, ami egy amerikai cég.

Azt, hogy ők kinek adták el a részesedésüket, az csak az ő döntésük volt. Ha fontos lett volna a Magyar államnak, vagy bármelyik magyar cégnek, hogy megvásárolja ezeket az üzletrészeket, akkor simán megvásárolhatta volna, vagy a már eleve nála lévő részesedését nem adja el. De azért fontos látni, hogy legfeljebb a fele volt ezeknek a vállalatoknak magyar tulajdonban valamikor a 90-es évek közepén, belföldi tulajdonú már akkor sem volt egyik sem teljesen.

És azt se felejtsük el, hogy amíg nem jött harmadik versenytársnak a Vodafone, addig 60 forint volt 1 perc beszélgetés, miközben az átlag-fizetés a fele volt a mostaninak.

Nagy Péter

addig 60 forint volt 1 perc beszélgetés, miközben az átlag-fizetés a fele volt a mostaninak

Bevallom én jobban szerettem azt az időszakot. Nem pofáztak ennyit az emberek feleslegesen. Ha telefonáltál, annak oka kellett legyen, nem tartottak fel minden baromsággal. Most meg kb. azért beszélünk ennyit, mert ,,ingyen van".
Távol élő rokonokkal sokat pofázásra már akkor is volt a Matávnak megfelelő csomagja. Máshol meg békén hagyták az embert.

A Telenornak egy antennája sincs. Az infrastruktúra ki van szervezve alóla egy külön cégbe, aminek CETIN Hungary a neve.

https://www.telenor.hu/sajto/kozlemeny/cetin_hungary

Szóval a Yettel az egy szinte virtuális szolgáltató a CETIN rendszere felett (azért csak szinte, mert nyilván van saját számlázórendszere, ügyféladatbázisa, ügyfélszolgálata, stb, amiket a TESCO Mobil jellegű cuccok jellemzően nem hajlandóak fenntartani, az tényleg csak egy whitelabel saját csomagajánlatokkal a fizikai szolgáltató felett).