Mac OS frissítése Mojave-ról - mire?

Fórumok

Szervusztok,

tapasztalataitok alapján melyik MacOS változatra érdemes frissíteni Mojave-ról, vagy esetleg melyiket érdemes elkerülni?

2017-es iMac 21,5" 4K Retina a gép, tehát elvileg bármelyik új változat telepíthető rá.

Főleg CAD-hez és szövegszerkesztéshez (MS Office, Libreoffice) használjuk.

Köszönöm szépen!

Hozzászólások

Miert frissitenel masra, mint nem az aktualisra?

Valóban logikus választásnak tűnik a legfrissebbre (Monterey-re) váltani - azt nem tudom, hogy mostanra mennyire kiforrott rendszer.

De ha most már stabil, és nem is tartogat olyan meglepetéseket,
mint pl. a Big Sur, amikor számítógépeket változtatott használhatatlanná, akkor frissítek Monterey-re. :-)

Pontosan ezen a lépcsős frissítésen gondolkozom én is. Talán valamivel kisebb a kockázat.

Utánanézve az EFI problémának: felmerül a (költői?) kérdés: vajon mitől "nem gyári" a hardver egy számítógépben?

Attól, ha megveszünk egy adott konfigurációt, és később próba-szerencse alapon, sajátkezűleg beépítek valamit?
Vagy már attól is, ha megveszünk egy adott konfigurációt, és később megkérünk egy Apple kereskedő-szervizt, hogy a gépbe tegyenek pl. SSD-t, nagyobb RAM-ot, stb.?

utobbi esetben gondolom attol fugg hogy apple altal tamogatott (bevizsgalt, esetleg rebrandelt) alkatreszt raknak bele, vagy amit sikerul...  mi vettunk anno istyle-tol mac-et plusz ram igennyel, sima olcso kingston modulokat raktak bele. de lehet akkor meg nem voltak hivatalos szerviz, ez sok eve volt.

utobbi esetben gondolom attol fugg hogy apple altal tamogatott (bevizsgalt, esetleg rebrandelt) alkatreszt raknak bele

Szerintem is. A masik, ha valami mast tesznek bele akkor gondolom arra vallalnak garanciat is, el lehet nekik vinni a gepet frissitesre :) (van benne ironia, el tudom kepzelni, hogy siman lepattintanak az ilyen problemakkal vagy vastagon fog fogni a ceruza). Hivatalos Apple Store pedig tudtommal nincs Magyarorszagon.

[szerk.] SSD problemas lehet, en csereltem HDD-t SSD-re macmini-ben, trim support sehol, csak 3rd party applikacioval -> nem javaslom. De az OS frissitessel nem volt gond, bar MacOS 10.13-nal megallt (2010-es modell volt).

"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

Szerkesztve: 2022. 01. 27., cs – 17:45

A legújabbal mi a baj?

(Mondjuk még én is Big Sur-ön vagyok, elfelejtettem frissíteni).

Azért nézzétek meg, hogy a használt szoftverek futnak-e, de mivel Inteles gépetek van, a Mojave meg ha jól emlékszem már 64 bit only, így nem hiszem, hogy lenne problémátok.

Szerk: tévedtem, csak a Mojave utáni Catalina a 64 bit only, szóval a szoftvereket mindenképp nézzétek át, hogy mennek-e.

Gondolom ha megnezitek a fontos alkalmazasok gyartojanak a honlapjat onnan kiderul, hogy mukodnek-e, ugy latom nem hosszu a lista. Az MS Office mukodik (nem surun hasznalom), szerintem 99.99%, hogy a LibreOffice is (ez nincs telepitve, igy csak tippelni tudtam).

"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

A nagy filozófus, Torrente szavaival: "ha meg kell baszódni, akkor meg kell baszódni". Azaz, ha az Apple úgy dönt, hogy új kihívások elé állít, megteszi.

Munkahelyi brutálgépem Montereyre frissítettem decemberben, pont azon a napon, amikor délutánra (a karácsonyi szünetre lazításképp) a csapatunk "Among Us" online játszmája volt időzítve. Ez a játék Macen nem fut natívban, viszont addig tökéletesen muzsikált a Bluestacks nevű Android emulátorban. Monterey barátunk azonban annyira megijedt a Bluestackstől, hogy öngyilkosságra kényszerítette a rendszert -- Windows nyelven szólva kék halált halt.

Saját, tesztelésre használt Macbook Air-em Catalináig tud kapaszkodni. Hobbiként játékfejlesztéssel is foglalkozom, a Godot Engine nevű motorral. Apple barátunk kiadott egy security patchet, ami tökéletesen kinyírta a Godot-t (segfault), és ha igaz, más appokat is, többek közt a Blendert is. Hetek teltek el, mire az Apple hajlandó volt javítani a bugot. Örülhetek, hogy semmiféle játékom nem érhető el (már) Macen, mert ez idő alatt ki tudja hány negatív review-t vágtak volna hozzám az amúgy jogosan mérgelődő felhasználók, én meg nem tehettem semmit.

Szóval ilyen ez az alma.

Szóval ilyen ez az alma.

Ebben teljesen egyetertek, mi sem upgradelunk rogton, megvarjuk amig a xx.1-es kiadas kijon, esetleg a xx.2-es. Sajnos ez az apple filozofia, vagy koveted amit elhataroztak vagy igy jartal. A kis szoftverfejlesztok szivnak ilyenkor, remelem mellekhataskent a malware fejlesztok is. Azert volt par "mokas" hiba egy-egy upgrade utan, pl. amikor a "grafikus sudo" egy enter-t elfogadott root jelszonak.

"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

Ja, tenyleg, ezekre en is emlekszem. Azota csond van korulottuk, nem tudom mi tortent, nem kovetem. Ilyen esetekre ott a PC + Linux. Szerencsere van valasztasi lehetoseg. A regi macOS megtartasa valoszinuleg nem a legjobb otlet (biztonsagi lyukak szama novekszik), akkor inkabb valtas mas OS-re. Egy ideig persze portoljak a sec. upgdateket visszafele is macOS-en, de aztan mit lesz?

"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

Igazából én érdemben nem tudok a témához hozzászólni, nekem csak Tigerem, meg Snow Leopardom van, csak ezeket a cikkeket olvastam és finoman sem festett rózsás képet a macOS jövőjéről, szóval gondoltam megosztom, hátha okul belőle valaki.

Részemről mindenkinek javasolom elolvasni; akkor is, ha a "nyugalom megzavarására" alkalmas.

Dióhéjban összefoglalva:

Riccardo Mori részletesen leírja a saját tapasztalatait, illetve másoktól érkezett visszajelzésejet a Catalina-val kapcsolatban.
Nem is a mindennapi munkához használt gépén kísérletezett, hanem egy külön MacBook Pro-n.
Az utolsó rész 2020. július 30-i; abban az időpontban inkább csalódást okozott a Catalina, és még a "clean install"-oknál is voltak problémák.
Mori béta állapotú szoftverhez hasonlította a rendszert.
Ez - tekintetbe véve azt is, hogy a Catalina 2019. október 7-től vált elérhetővé mindenkinek - elég szomorú dolog.
Itt minőségi-megbízhatósági problémákról van szó.

Jeffrey PaulBig Sur-rel kapcsolatban más jellegű gondokról ír.
2020 novemberében tapasztalt problémák mutattak rá arra, hogy a rendszer (amennyiben Internetre van csatlakoztatva) minden egyes program indításakor felvette a kapcsolatot az Apple távoli számítógépeivel, és adatokat közölt velük (a forrás szerint dátum, idő, számítógép neve, Internet-szolgáltató, földrajzi helyzet, a programra vonatkozó hash).
Oka az Apple magyarázata szerint a Gatekeeper működése, a célja az esetleges malware-terjedés megelőzése, illetve a visszavont fejlesztői signing certificate-okkal visszaélések elkerülése volt.
Aggodalmakat a megvalósítás formája okozott. 
Ugyanis mindez a háttérben történt. Úgy, hogy egyrészt ezt a felhasználói szinten telepített hálózatiforgalom-figyelő programokkal észlelni nem lehetett, másfelől ez az adat forgalom a VPN-t is kikerülte, ráadásul maga az adatforgalom sem volt titkosítva. 
Jeffrey Paul (és mások is) taglalták, hogy ez milyen veszélyeket rejt, és milyen visszaéléseket tehet lehetővé (az Apple eredeti céljaitól függetlenül). Ezt a működést kikapcsolni nehézkes (sőt, bizonyos gépeken talán nem is sikerül).
Az Apple akkor (Jeffrey Paul elmondása szerint) bejelentette, hogy az adatokból törlik az IP címeket, titkosítani fogják a kommunikációt, a szervereik kiesésének esetére erősebb védelmet fognak nyújtani, és a felhasználóknak biztosítani fognak olyan választást, hogy az online ellenőrzést kikapcsolhassák.
Ezek viszont egészen más jellegű problémák, mint amikről Mori írt!

 

Bennem felmerült a kérdés, hogy mi történt azóta, illetve mi a helyzet az Apple fent tett ígéreteivel.
Találtam olyan információkat, miszerint megszűnt a felhasználói szinten telepített hálózatiforgalom-figyelő programok kikerülése. 
Források:
https://tinyapps.org/blog/202010210700_whose_computer_is_it.html
https://www.patreon.com/posts/46179028

Az Apple ígéreteivel kapcsolatban a Gatekeeper működését magyarázó oldalon van nyom (legalul, Privacy protections alatt):
https://support.apple.com/en-us/HT202491
Érdekes, hogy Jeffrey Paul-on kívül más források is erre az URL-re hivatkoznak, 2020-ból.
Példák: 
https://www.howtogeek.com/701176/does-apple-track-every-mac-app-you-run…
https://www.ovpn.com/en/blog/privacy-concerns-with-macos-big-sur

Ha 2020-ban a mostanival egyező szöveg ("over the the next year we will introduce several changes") szerepelt a fenti Apple support linken is, akkor 2021-re ígérték a változást.
Érdekes, hogy jelenleg ugyanitt, a support oldal legalján jelenleg (2022.01.30-án) Published Date: April 30, 2021 áll.
Egyébként semmilyen frissebb információt nem találtam erről. Kérdések megjelentek, ti. hogy betartja-e az Apple az ígéreteit, illetve hogy közöl-e erről bármit is.
(Legfrissebb: https://eclecticlight.co/2021/11/08/will-apple-honour-its-promises-on-o… )

Ezek meglepoen "furcsa" dolgok. Nezzuk visszafele. Big Sur-nal mindeki kiakadt, a Gatekeeper mukodesen. Viszont a Gatekeeper 10.7 sorozat kozepen erkezett (valamikor 2011-2012 evvege kornyeken), es azota is igy kb igy mukodik. Minden alkalmazas inditasa elott OCSP keres megy, hogy ervenyes-e a certifikacio, amivel az appot alairtak, illetve valamikor 10.14-ben indult el (tehat Mojave alatt) opcionalisan a binarisok bellyegzese es ellenorzese. Ha nem volt notarizalva, az attol ott, meg ugyonugy elindult. En probaltam ezt tobbszor megsniffelni, de nem talaltam nyomat pl a foldrajzi helyzetnek, se az idopontnak, mert a requestbe semmi ami erre utalt volna. Az app notarizalasanak ellenorzesehez benne volt annak a hashje es benne volt a cert hashje is, de minden a szokasos OCSP-nek megfeleloen. Ami viszont RETTENTOEN fura, hogy a vilag brozerei is, pont ugyonigy ellenorzik a tanusitvanyok visszavonasanak a tenyet. Ha pl meglatogatom a https://github.com/ -ot, az onnan leerkezo certben levo OCSP URL szinten http:// es nem https://. Tehat webes certeknel, nem baj ez, csak az Applenal :D

A Moris torteneteknel irt dolgok is rettento furak. A 10.15 volt az, ami kihajitott egy csomo, korabban deprecatednek itelt API-t. Ezt nehany fejleszto zokon vette, de az Apple mindig is ilyen volt az elmult 10-20 ev soran. Szoval itt annyira nagy meglepodes nincs (szerintem). De pl. itt van a VPN-es, Firewallos dolog. 10.10 ota van erre "rendszerszintu" API (a Network Extension Framework resze, ez hozta el a "szabad" VPN-ezest iOS-re is), elotte minden fejleszto ezt Kernel Extensionokkel oldotta meg (es 10.10 utan, toltak tovabbra is ezt). Marmint jott az adott VPN szoftver, telepitett egy kext-et (mint linuxon a kernel modul), majd ezzel mar el tudta teriteni azt amit el akart. Korabban az Apple funek fanak adott kext letrehozasra/alairasra jogosultsagokat, aminek az az elborzadt vilag lett a vegeredmenye, hogy pl a Dropbox-ek is mindenaron kext-et akartak telepiteni (en is kertem, kaptam is, igy a hackintoshon is alairt kexteket hasznaltam). Igy az Apple bejelentette korabban, hogy korlatozni fogja kinek, milyen celra ad kext alairasi jogot. No, a VPN es Firewall lett az egyik ilyen dolog, amire nem jar alapbol alairas. Igy viszont ha a kikapcsolhato SIP be van kapcsolva, akkor nem lehet a kextet betolteni. Tehat 10.15-nel mindenki atmenekult ide, amikor jott a feketeleves, hogy vannak dolgok, amikre ennek az API-nak nincs rahatasa. De, rootkent, siman lehet terminalban pfctl-t hasznalni, ha az ember ki akarja filterezni ezeket. Az OS tartalmaz 10-15 eve tun deviceot, de a korabban hasznalt tun/tap kext is lebuildelheto es betoltheto. Az opensource "openvpn", "openconnect" es az "openfortivpn" is mukodik ezekkel, raadasul ezek annyira "rosszul" mukodnek, hogy siman VPN-be zavarhatoak igy, a nativ API-val VPN-be nem beletolhato Apple szolgaltatasok is.

Nekem pl. szemely szerint, kidobta a 32 bites appjaimat a 10.15 es elkezdett megfogni jopar hasznalt egyeb JAVA vackot. A Big Sur kb kinyirta a regi brozeremet, amivel meg tudtam Flash-t es JAVA-t hasznalni, de buildeltem belole sajatot, belecsomagolt regi javaval es mukodo flash playerrel, igy kb visszakaptam mindent, ami kellhet. Monterey ide-oda, a jol megirt alkalmazasok kompatibiliesek :D Van meg olyan, nap-mint-nap hasznalt szoftverem (ClipMenu), ami annyira regi, hogy meg a legelso unibines korszakbol valo. x86_64 mellett tartalmaz i386 es ppc_7400 kodot is, 2009-es, 3.2-es Xcode buildelte, igazi orok darab. 

Köszönöm, hogy ilyen részletesen válaszoltál!

Jól értem, hogy Te vizsgáltad a Big Sur adatforgalmát, és nem találtál az ellenőrzéshez szükséges adatokon felül olyan "többletet", ami aggályos lett volna? A gyenge pontja (http a https helyett) pedig "csak" ugyanaz, ami pl. a böngészők használata közben egyfolytában fennáll?
A felhasználói szintű hálózatfigyelők, illetve VPN szoftverek pedig nem nem követték le a változást?
Ha terminálban vált a felhasználó root-ra (pl. sudo-val) és úgy használja a pfctl-t, az más jogosultsági szintet jelent, mintha pl. a Lulu / Little Snitch / Murus szűrnének?
(Remélem, nem kérdeztem hülyeséget, csak érdeklődő laikusként próbálom megérteni - úgy tűnik, ez nagyon másként működik, mint Linux alatt az iptables).

Uugyonolyan OCSP requestet kuld haza az OS X 10.7 ota, ha olyan developer appjat inditot, akinek az alairasat nem latta korabban, illetve 10.15.valamennyi ota minden egyes binarisnal, aminek az alairasat korabban nem latta, mint amit a brozerek. Pont ugyonugy. En itt a http://-t sem erzem gyenge pontnak, mert ugyis csak hashek mennek ki, amik ala vannak irva. Ha valaki felfele iranyban belemodosit, akkor az Apple nem erti a kerdest, ha pedig a valaszt moddolja meg valaki, akkor a kliens nem fogja erteni a valaszt. 

Tehat ugy gondolom, hogy ami le van irva, az inkabb ugy hangzik helyesen, hogy:

"A szamitogep elkuldi a hasheket (amibol azonositani tudja az inditando appot es a fejlesztojet), de mivel hazatelefonalt, innen az Apple, amolyan jarulekos adatkent azt is tudja, hogy ki az internetszolgaltatod (ipcim), tudja, hogy kb merre lehetsz a vilagban (ipcim+geoip pl.). Illetve, mivel tudja, hogy mikor volt ez az esemeny, ezert tudja, hogy ezt mikor kovetted el." 

Viszont kozvetlenul ebben a keresben nem megy semmilyen szemelyes adat, amivel egyertelmuen be lehetne azonositani teged.

A VPN-nel az a helyzet, amit tobb helyen is irnak, ha kikapcsolod a SIP egy reszet, akkor be tudod tolteni a regi kextet amit ha hasznal az app, akkor nem vonatkoznak ra a kextmentes megoldas "korlatozasai". Tehat ha ezekben a szoftverekben benne maradt a regi codepath, mert pl. regebbi OS X tamogatasa miatt keresi illetve hasznalja a kextet, valamint ha "frissitik" a kextet, hogy a kovetendo valtozasokat implementaljak az egyre ujabb kernelekben, es ugy irta meg azokat a fejleszto, hogy ha van kext akkor azt hasznalja, ha nincs kext, akkor hasznalja a network extension idevonatkozo reszeit, akkor elvileg minden olyan lesz, mint elotte. En pfctlt hasznalok, ha el akarom gancsolni valaminek a kifele kommunikaciojat. Ez a "dolog" "pont ugy" mukodik, mint az iptables. Marmint, van csomagszuro a kernelben linuxon is es macen is. Mind a kettohoz van egy userspace szoftver, amihez root jogosultsag kell. Viszont, hogy ne kelljen mindenhez root, az apple csinalt egy servicet, amin keresztul lehet moddolni a kernel idevonatokozo beallitasait. Nehany dologrol viszont azt gondolja az Apple, hogy azt nem kell ebben az esetben "modosithatova" tenni. 

Apple, amolyan jarulekos adatkent azt is tudja, hogy ki az internetszolgaltatod (ipcim), tudja, hogy kb merre lehetsz a vilagban (ipcim+geoip pl.).

Hát, ezt az userek 99,99+%-áról eleve tudja, mert maga megadja... Számlázási adatoknál pontos címet, de belépsz Apple fiókkal (és mindenki belép) már akkor is megvan.

Így van, pont ezt akartam én is írni, hogy Linuxra érdemes frissíteni, de aztán láttam a nyitó posztban, hogy CAD és MS Office megy rajta, így gondolom nem játszik. Azt nem írta, hogy milyen CAD, lehet nem Auto, de akkor is gondolom valami proprietary Mac/Windows only megoldás, így én végeredményben a Windowsra váltást javasolnám.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Ez Munkák Pisti alatt is így ment. Ahogy behoztak egy új architektúrát, a régi iszonyat gyorsan elavultatták, 1-2 verzión belül. Az Apple ebben mindig is nagyon könyörtelen volt, nem adott sose túl sok átmeneti, halogatási időt, nem szeretik a legacy megoldásokat, meg a több rendszer párhuzamos támogatását. Magyarán az x86_64-es Mac-esek épp ugyanolyan gyorsan megszívják, mint anno az x86-osok, meg előtte a PPC-sek. Így marad a Pingvinuksz és a Nyilászárók, mivel ArchiCAD került az egyenletbe, ezért az utóbbi.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Most egyelőre még az a baj, hogy a támogatott architektúrán jelenleg futó rendszerekkel tapasztaltak sokan gondot (ezért indítottam a témát).
Egyetértek bennyh-val: Pista emiatt valószínűleg alaposan hátsóján BILLentene ;-) valakit / valakiket. Más kérdés, hogy mit kommunikálnának kifelé...

Az a következő probléma lesz, hogy a Monterey után mikor búcsúztatják el az Intel-es gépeket! :-(
Akkor aztán lehet, hogy tényleg sokan fognak Ablakra váltani!

> mikor búcsúztatják el az Intel-es gépeket

hat ahhoz elobb ki kene adniuk egy M1 (vagy Msok) alapu Mac pro-t, a mostani intel alapu csillio $-os sajtreszelo helyett... mert aki azt megvette 20k$-ert az morci lenne ha maris dobhatna ki, es meg csak nem is lenne helyette mas...

az is kerdes, mikor lesz az M1 arch-hoz olyan szintu GPU-juk, mint az ati csucsmodelljei most. mert a mobiljatekokhoz eleg ami van de egy 6x8k videovagashoz az lehet sovany lesz.

Hát, 6x 8k-hoz azért a macpron sem triviális, gondolom nem véletlenül árulják az afterburner kártyát.

Azt irják a neten, hogy:

A 28-core Mac Pro with Afterburner can playback six streams of 8K DCI ProRes RAW at 29.97 fps or 23 streams of 4K DCI UHD ProRes RAW at 29.97 fps in full quality.

Ez ugye a macpro, és ezután az m1-esre:

M1 Max MBP to edit up to 30 streams of 4K ProRes video or up to seven streams of 8K ProRes video in Final Cut Pro. 

Ez azért igy elég közel van, tekintve, hogy az afterburner kártya ára magában az egy fél macbook pro ára.

 

Szóval a videóvágás részre odacsaptak, az már most is megvalósítható így.

Mivel ez nem az első platform váltása az applenek, van példánk korábbról:

Intelre váltásnál 2006. januárban jött az első Inteles model (Macbook), augusztusban pedig legvégül a mac pro. Kb fél év alatt bejelentették az új palettát, persze az esetben a CPU meg a többi úgymond készen állt, nem menet közben fejlesztették.

No és a 10.6 már nem támogatta a powerpc-t, tehát gyak két OS release idejéig (10.4, 10.5) támogatták a régi platformot (10.6-ból kiszivárogtak béták powerpc-s verzióból, szóval ott még eredetileg tervezték a támogatást?).

A fentit alapul véve, valamint azt, hogy a jelenlegi váltásnál eleve két éves átalakulási idő volt bejelentve, BigSur volt az első ami támogatta az arm-os platformot, most vagyunk a második fő OS verziónál, és az átalakulás elvileg idén befejeződik, akkor mennyi lehet még benne? 2-3 főverziót fognak intelre kihozni?

Annyiban nehezebb az összehasonlítás, hogy más a szoftver kiadási modell most mint akkor.

en fel eve frissitettem mojaverol big sur-ra, semmi gond nem volt. igaz ez nem imac hanem pc amit a macos 2017-es imac pro-nak hisz :)

anno a mojavera is fel evvel a megjelenese utan frissitettem, na akkor meg voltak gondok rendesen, de lassankent a frissitesek megoldottak, de teny hogy fel de inkabb 1 evet erdemes varni a megjelenes utan, mind1 hogy macos vagy ios vagy windoz vagy ubuntu lts :)

A'rpi

én csak a macports miatt szoktam pár hónap spéttel (nov-dec környékén) frissíteni csak, szóval a legújabbra mindig!

4 és fél éve csak vim-et használok. elsősorban azért, mert még nem jöttem rá, hogy kell kilépni belőle.

Clean install vagy szép sorban Catalina és Big Sur, ha megy minden, akkor Monterey. Big Sur update korábbi (2014) iMac-nél horror lassú volt.

Hasonló megfontolásokból és egyéb a háttérben történő kontrollálhatatlan folyamatok megszaporodása miatt nálam Mojave az utolsó.

„Az összeomlás elkerülhetetlen, a katasztrófa valószínű, a kihalás lehetséges.” (Jem Bendell)

Szerkesztve: 2022. 01. 28., p – 00:38

2008-ban az első macbookomon Snow Leopard volt, aztán váltottam imac-re 2010-ben, vittem át a rendszert, ha jól rémlik simán dd-vel, mindenestül (tudom, time machine is elég lett volna, meg usb target mode, nekem így volt kényelmes). 2015 körül eléggé kiöregedett már a 2009 late imac (játszogattam is rajta, és bár volt benne egy diszkrét gpu, de nem igazán volt már használható). Nem győztek meg az aktuális vasak, váltottam hackintoshra, a komplett rendszert átvittem, szintén dd-vel. Tavaly szereltem le a PC-t végleg, ekkor Catalina futott rajta, napi használatban volt, itthon csak ezen dolgoztam (+esténként filmezés, játékok). Valahol valamelyik root folderben még ott voltak a 13 éves Snow Leopardos doksik pdf-ben (akkoriban kezdték el talán, hogy nem adnak gépkönyvet, csak elektronikusat).

Az összes updatet mindig feltettem pár napon belül, major releasekkel vártam 2-3 hónapot általában. Soha semmi bajom nem volt, hackosx esetén a nagyobb updateknél kicsit érdemes volt olvasgatni előtte, de ez ugye kézenfekvő. Az egyetlen szívás talán az volt, hogy valahol a Catalina előtt összerúgták a port az Nvidiával, így nem volt már 3rdp driver a 970-hez, és váltanom kellett AMD-re (persze ez is hackintosh sajátosság/betegség csak), de könnyen megoldottam a cserét az aprón.

Ezzel párhuzamosan 2012-től lett melós laptop is az asztali imac (később hackintosh) mellett, a menet nagyjából ugyanez, 2db gépcsere volt azóta, a rendszer mindig költözött, celan install meg ilyen gyáva dolgok soha nem voltak, jelenleg Monterey van rajta. Soha nem volt problémám ezzel sem. Mivel már apfs van, és a következő gép M1 lesz, így vélhetően annak már nem így fogok nekiesni, csak a home-ot viszem majd át :)

Szóval #worksforme, de persze simán benne van, hogy csak szerencsém volt (egyébként tisztában vagyok vele, hogy a fentieket egy Linux vagy egy Windows is tudja, hozzáértő kezekben).

> valahol a Catalina előtt összerúgták a port az Nvidiával, így nem volt már 3rdp driver a 970-hez, és váltanom kellett AMD-re (persze ez is hackintosh sajátosság/betegség csak)

a Mojave mar nem tamogatta az nvidiakat, es mivel en akkoriban meg apple mac pro vasat hasznaltam, es az is erintett, igy nem mondanam csak hackintosh sajatossagnak :)   szerencsere ezt az apple is tudta es gyorsan elkezdte mojavetol hivatalosan tamogatni a 3rd party pc-s ati gpu-kat is:

https://support.apple.com/en-us/HT208898

Egyebkent ezt a drivert soha nem tamogatta az Apple, ha barmilyen support requestet nyitottal, barmilyen grafikus glitchvel kapcsolatban, az volt az elso, hogy leszedettek a 3rd party drivert, majd ha a hiba fenn allt, akkor foglalkoztak veled. De mivel a gyari driver Keplerig kezeli a cuccoka, ezert Maxwellt vagy Pascalt hasznalva mattot is kapott a bugreport. Az OS X beepitett driverei azokhoz a dolgokhoz passzolnak, amelyekkel hardvert is szallit az Apple. Az nVidia az, aki ezt a drivert keszitette es dobta a 10.14 megjelenese elott. Amikor a 10.14 betak jottek, az Apple kozzetette ezt az itt is emlegetett listat, hogy milyen kartyakat kell tenni a gepekbe, amelyek akkor a piacon kaphatoak voltak es Metal kompatibilisek. Ott sem sorolta fel az nVidia kartyakat (hiszen 2018-ban mar eleg nehez volt Kepler alapu kartyak beszerzese).

8 ev utan...  de igazabol az apple csak siman geci volt, mert az nvidia megcsinalta mojavehoz is a drivert, de nem irtak ala es igy nem lehetett hasznalni. nekik nem kerult volna semmibe. (hacsak nem volt valami titkos szerzodesuk az ati-val hogy cserebe az uj mac pro-hoz tervezett kartyaert ellehetetlenitik a konkurenciat)

Szerkesztve: 2022. 01. 29., szo – 11:33

Windows 10? 2013-as iMac-en stabil, csak az SSD lehetne nagyobb. Egy próbát megér, mert megmarad az alaprendszer, Windows meg kód nélkül is használható egy ideig.

2015 late retina macbook pro-m van meg egy 2019-es touchbaros szarom is.
A 2015-on felment bigsur sajnos, azota is szopok vele. Az ugyfelszolgalattal annyiban maradtunk hogy ok is azt latjak jonak ha upgradelek montereyre (maga a probema meg a monterey megjelenese elott kezdodott) vagy ha downgradelek Catalinara.
A touchbaros csodan meg Catalina van, nem mertem meglepni az upgradet azota sem.