Megszűnik a díjmentes Google Apps

Sajnos egyelőre nem tudok linket írni, mert emailben jött a Google-tól:

Ezúton tájékoztatjuk, hogy 2022. július 1-től megszűnik a díjmentes régi G Suite-kiadás. Ha nem szeretne lemondani az eddig használt szolgáltatásokról és fiókokról, a Google Workspace-re kell váltania.

16 évvel ezelőtt vezettük be a díjmentes régi G Suite-kiadást, vagyis az eredetileg cégeknek és oktatási intézményeknek szánt Google Apps szolgáltatáscsomagot. 2012-ben megszüntettük ezt a szolgáltatást, most pedig a szervezet használati adatainak alapján minden olyan felhasználót áthelyezünk egy magasabb szintű, térítéses Google Workspace-előfizetésbe, aki még a régi kiadást használja.

Hozzászólások

Ki mit használ saját domain-es levelezésre?

Üzleti célra Google Workspace Enterprise, eddig privátra is az ingyenes Google Apps volt. És mivel úgy látom, hogy Google / O365 / Protonmail nagyságrendileg egy árban vannak, nem sok értelme lenne keresgélni és váltani. Egyszer nagyon régen üzemeltettem saját levelezőrendszert, nem hiszem hogy ugyanezt a hibát többször elkövetem...

És mivel úgy látom, hogy Google / O365 / Protonmail nagyságrendileg egy árban vannak, nem sok értelme lenne keresgélni és váltani.

Microsoft 365 Vállalati alapverzió: 4,2 Euro /hó/fő 1TB OneDrive, és az appokat Excell, Word, Powerpoint és teljes értékű Teams

Google Business Starter: 4,68 Euro/hó/fő 30Gb tárhely, 100 résztvevős video hívás, és a nem túl kényelmes Docs, Sheets stb appok.

Akkor legyen mellette a Protonmail is, ha már ezt a hármat említettük:

5 Euro / hó / fiók, 1 domain, összesen 5G tárhely, vagy
8 Euro / hó / fiók, 2 domain, 5G/fiók.

nem túl kényelmes Docs, Sheets stb appok.

Kinek mi kényelmes. Nálunk az összes szerződés/munkalap/nyilvántartás Google doksiban van, és a célnak pont megfelel a tudása, se több, se kevesebb. Pl. van olyan saját konfigmenedzsment eszközünk, aminél a provisioning egy Google táblázatból megy.

Azt meg hozzatennem,h a proton evente atlagban hozzad vag legalabb 2gb extra tarhelyet meg ingyen (nekem az 5gb konkretan 18gb :D ),plusz most megneztem,es a szinten evi tobb esetben kihasznalhato discount idoszakokat,plusz a ket eves csomagot fizetve 3,29 eurot fizetek havonta.

A naptar es a docs is egyre jobb,mellesleg nem lopjak a szemelyes adataid. Mar csak kenyszerbol van privat gmailem,amint tudom,azt is szanalom (velhetoen ez meg egy evtized legalabb :( ).

A sheetbool provisioning erdekelne. Tudsz mondani peldat mire hasznaljatok,meg dobni egy linket,h mivel (chef,ansible,tf etc.)? Gondolom csak 1-2 erteket kikaptok vmi tablabol,de ez is izgat. Koszi!!!

A sheetbool provisioning erdekelne. Tudsz mondani peldat mire hasznaljatok,meg dobni egy linket,h mivel (chef,ansible,tf etc.)? Gondolom csak 1-2 erteket kikaptok vmi tablabol,de ez is izgat. Koszi!!!

Csak egy egyszerű shellscriptünk van LXC konténerek létrehozására. A konténerek adatait egy táblázatban tartjuk nyilván (containername, image, origin, wanip, wanhostname, wanip6, lanip, sshport, sshmode, sshuser), és ezt olvassuk ki. Ezt a google drive klienst használjuk:

https://github.com/prasmussen/gdrive

A scriptben pedig egyszerűen lehívjuk a táblázatot CSV formátumban és feldolgozzuk.

gdrive download -i $HOSTS_DOC_ID --format csv -s > $HOSTS_CSV

Nyilván sokkal egyszerűbben is lehetne, adatbázisból stb., de erre a konkrét felhasználásra ez nagyon kényelmes nekünk.

Nekem van google tablazatom, ami egymast synceli. Az egyik tablazatban vannak erzekeny adatok, a masikban meg adott oszlopokat "lat" az illeto.

A kurtitott tablazatba belejavit, akkor visszasynceli a fo tablazatba. A fo tablazatbol is synceli a kurtitottba.

Egy usecase: a raktaros ne lassa a cuccok arait.

 

6 evig hibatlanul ment. Az elmult 3 evben ilyeneket dob:

2022.01.18. 22:36:10 CET	copyOverEmploye	A szolgáltatás túl sok számítógépidőt használ egy nap alatt	time-based	2022.01.18. 22:36:10 CET
2022.01.18. 22:58:10 CET	copyOverEmploye	A szolgáltatás túl sok számítógépidőt használ egy nap alatt	time-based	2022.01.18. 22:58:10 CET
2022.01.19. 0:18:10 CET	copyOverEmploye	A szolgáltatás túl sok számítógépidőt használ egy nap alatt	time-based	2022.01.19. 0:18:10 CET
2022.01.19. 0:35:10 CET	copyOverEmploye	A szolgáltatás túl sok számítógépidőt használ egy nap alatt	time-based	2022.01.19. 0:35:10 CET

 

Kb 1-2 naponta kapok egy ilyen emailt, amiben van egy 20 soros tablazat.

Igazabol nem zavar, csak sajnos komolyabb dologra nem lehet hasznalni a google tablazatot:(

Pedig a jogosultsagkezeles meses volt: csak meg kellett hivni az illeto emailcimet, es kesz is.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

A kérdés az volt, hogyan kéne csinálni. A válasz az, hogy nem táblázatkezelővel, ugyanis az nem erre való. Persze, tudjuk, hogy akinek excelje van, annak  minden xls (láttam alaprajzot(!) xls-ben "megrajzolva"), de attól még a jó megoldás ebben az esetben nem a két csv matatása. A "raktáros" lát egy szűkített nézetet, kap egy form-ot, amiben tud felvinni/módosítani adatokat, a másik user meg olyan formot kap, amiben lát minden oszlopot, és mindent tud módosítani, amit kell. Access/SQL témában nagyjából alapszintű feladat...

nem ismerem a google apps scripttet, de úgy látom a user-t átadja valsz az eseményben, ha ott látszik hogy triggerelt esemény módosít vissza, akkor talán nem kéne megcsinálni. De ha a módosítás valójában nem változtat a tartalmon, akkor arra is lehetne valami kilépő feltétel. A lényeg, hogy ne az legyen, hogy az egyik megböki a másikat, aztán addig böködik oda-vissza egymást, amíg a kvóta elérése miatt ki nem vágja a rendszer. 

amíg a kvóta elérése miatt ki nem vágja a rendszer.

 

6 evig ment, szoval a vegtelenciklust kizarhatjuk (meg azert szol).

 

A fo ficsor egy-egy cella kulonbozo szinezese volt. (citrom, narancs, zold, piros, lila).

Egesz egyszeruen csak azt probaltam leirni, hogy hosszu tavon (5-10ev) nem lehet  google-ra szamitani, mert vagy kivezeti a komplett termeket, vagy a feature-t szunteti meg.

 

 

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Szerkesztve: 2022. 01. 20., cs – 09:16

Érdekes...

nekem is ingyenes accountom van, amit kb a szolgáltatás indulása óta használok,

Ez még google Apps-volt, amiből az inygenes (~2012) ben szűnt meg, de a meglévő accountokat nem dobták ki, megmaradtak ingyenesen...

Eebből lett később a G Suite, majd Google Workspace.

 

De alattam már régen 'átnevezték' Google Workspace-re, és maradt továbbra is díjmentes.

Szóval, ha ez nem változik, akkor továbbra is ezt használom a sajád domainem levelezésére.

No ez az, ami most megszűnik, pontosabban fizetős lesz.

Nekünk is van egy csomó ingyenes Google Apps/Suite/Workspace domainünk, olyan is van, amihez a legeslegelején még 1000 fiókot adtak. Családi / hobbi / közösségi levelezések, ezeket kell most átnézni és választani hozzá egy üzleti csomagot.

Még annyi változás van mostanában, hogy a korábban (5 fiók felett) korlátlan tárhelyet adó G Suite Business megszűnik, pontosabban nem lesz korlátlan, hanem helyette minimum az Enterprise Standard-ot kell választani.

hmm, én még nem kaptam erről értesítést, de nyilván nem kizárt hogy fogok :|

Ebben az estben biztosan nem fogok fizetős ügyféllé válni, mert én tényleg csak a levelezést használom ebből, azért meg igen borsos még a starter csomag is, főleg hogy /user van számlázva.

Ha ez bekövetkezik, akkor viszem a jelenlegi tárhelyzolgáltatómhoz (dotroll) a levelezést is, ott 'benne van az árban' csak eddig nem vettem igénybe.

Én anno felvettem egy másodlagos domain-t a fiókhoz, a többit domain aliasként - most a másodlagos domain-be felvett fiókok jóól visszanyalnak, mert vagy megtartom, és fizetek utánuk, vagy bemigrálom az elsődlegesben létrehozott userekbe, és utána másodlagosból alias-t csinálok valahogy... Szerencsére csak fél év múlva fog a G számlázni, addigra remélem, sikerül kitörpölni, hogy hogy lenne jó összerakni az egészet.
 

De alattam már régen 'átnevezték' Google Workspace-re, és maradt továbbra is díjmentes.

Ma reggel óta nem értem kire is vonatkozik ez pontosan. Pár napja a workspace pricing oldalon volt egy olyan tab hogy "Personal and Professional Users" meg hogy "who don't need custom email". Most viszont csak a 4 fizetős plan-t látom.

Alattam is rég átnevezték a gmail-t workspace-re, de nincs custom emailem és a drive-on kívül nem (akarok) használok mást. Vonatkozik ez rám? Vagy ez MINDEN gmail user-re vonatkozik?

Elnézést ha ennek egyértelműnek kéne lennie ebből a thread-ből...

Szerintem a helyzet a következő:
Bejelentkezve a gmail-be, a Google alkalmazások (jobb oldalon fölül a 3*3 kis négyzet) között van-e olyan, hogy "Rendszergazda"? ha van, akkor az egy Apps fiók (vagy épp most hogyan nevezik), ebben az esetben igen, vonatkozik rád is. Ha nincs, akkor meg nem.

Szerkesztve: 2022. 01. 20., cs – 09:59

Még annyi, hogy van lehetőség a Google-nál user alias domaineket beállítani (max. 20), így esetleg össze lehet vonni privát/hobbi domaineket egy Google account alá. Ennek nincs külön díja, de nyilván a leveleket/adatokat át kell migrálni a közös fiókba. 

Pl. ha létezik egy fiok1@csaladidomain.hu, be lehet mellé tenni egy @hobbiprojekt1.hu user alias domaint, így elérhető lesz a fiok1@hobbiprojekt1.hu cím is. Persze lehet küldésre is használni mindkettőt, és címkékkel/szűrőkkel valamelyest elkülönítetten kezelni. Így az fődomain összes fiókja automatikusan elérhetővé válik az alias domain alatt is. Esetleg lehet kombinálni user alias címekkel is, mert nyilván nem ugyanazt a címet szoktuk használni minden domain alatt. Pl. beállítjuk a hobbi@ aliast a fiok1@csaladidomain.hu fiókhoz, akkor elérhető lesz a hobbi@hobbiprojekt1.hu alatt is.

Arról egy szót sem beszélnek, hogy anno ezekre a fiókokra azt mondták, hogy örökké ingyenesek.

Ez senkit nem zavar?

A regisztráció pillanatában ezt állitották, most pedig pénzt akarnak kérni érte. Ez kicsit hazugság szagú nekem.

Amellett, hogy én is eléggé utálom a helyzetet, sajnos nem mondták, hogy örökké ingyenes lesz. Legalábbis a szerződésben így van:

  • 3. Fees. The Service is provided at no charge to Customer provided that Customer agrees that Google may (a) offer additional optional services to Customer or its End Users for a fee or (b) offer a premium version of the Service for a fee. Google may, at any time, discontinue the no-charge version of the Service and only offer a premium version. In this event, Google will provide notice consistent with Section 10 of this Agreement and Customer will have the opportunity to convert to the premium version.

https://workspace.google.com/terms/standard_terms.html

Mindazonáltal ezt 2006-2012 között kínálták ingyen, azóta fenntartották a szolgáltatást, eltelt már 10 év, szóval örülök, hogy csak most kell bevenni a keserű pirulát.

Ez a workspace szerződése sokkal későbbről.

Ez viszont még Google Apps nevű dolog volt.

Megpróbálom wayback machine-nel megkeresni az akkori google apps free regisztrációs oldalát, konkrétan emlékszem, hogy free forever.

Ez arról szólt, hogy zéró ügyfelük volt és ezzel csábitották át az első vállalatokat. Először még 1000 meg 500 usereseket osztogatták ingyen, aztán folyamatosan csökkent az idővel a 10 useresig.

Nem szűnt meg, átnevezték.

Hogy feldobtak volna egy ablakot, hogy bár azt igértük örökké ingyenes, mostantól mégsem az lesz? Én nem emlékszem ilyenre. Ha esetleg egy 50 oldalas jogi zagyvaságban ezt elrejtették, az nálam ugyanaz az átverés, mintha csak egyszer csak azt mondják, hogy most már nem úgy lesz, mint ahogy igértük.

Jogilag a következő a helyzet:

Hacsak nem adtad meg a bankkártyaszámodat és változtattad meg a csomagot kifejezett akaratoddal, akkor még mindig a régi-régi szerződésed él. Ez alapján ingyenes a szolgáltatás mindaddig amíg létezik. Ezt be is tartják, csak éppen a szolgáltatás hamarosan megszűnik.

Ha akarsz vehetsz másik szolgáltatást pénzért, nagyon hasonló - de egyébként nem azonos - paraméterekkel. Ha nem akarsz másik szolgáltatást akkor viheted magaddal az adataidat ahová szeretnéd, vagy hagyhatod az egészet fenébe. Ahogy kényelmes.

Akkor ez a kettes pont.

Egyébként nem az a baj, hogy pénzt kérnek érte. Az a baj, hogy anno kijelentették, hogy free forever.

Persze azzal is lehetne vitatkozni, hogy megszűnik. Nem szűnik meg. Amint fizetek újra működik, ez nem kimondottan megszűnés.

 

Még valami. Az sem stimmel, hogy megszűnt az apps és workspace lett belőle, tehát más feltételek vonatkoznak rá. Ha ez igaz lenne, akkor tavaly tudtam volna ilyen free-t regisztrálni a workspace-ben, vagy akkor amikor workspace lett belőle. Nem lett. Sosem volt ingyenes workspace, ez ugyanaz az ősrégi apps volt, tehát nem igaz az, hogy átalakult egy más felételekkel működő szolgáltatásra.

Az az állítás hogy "Amint fizetsz újra működik" legalább annyira hamis állítás mint az hogy "teljesen megszűnik".

Power userként használva elég sok jelentős különbség van a Free csomag és az új Workspace csomagok tartalma között. Néhány fontosabb példa amivel én találkoztam
 - Email Routing vs semmi
 - Google Groups for Business vs Google Groups Classic
 - Shared Drivers vs semmi
 - Google Chat - bár a featureök egy részét megkapta a Free mikor a Hangoutsot végleg llőtték.
 - ...

És akkor még nem is a regisztrációd pillanatában létező Free feature készlethez hasonlítottuk a Workspacet hanem a mostanihoz.

Azon nyafogni hogy ez nem megszűnés hanem átnevezés, kicsit olyan mint megideologizálni hogy MacBook ma is kapható tehát követeljük a legfrissebb MacOS verziót a 2010-es modellre is! Mindenki tudja hogy a MacBook nem lehet EOL, hiszen a boltban bármikor tudok venni egyet amin legfrisseb MacOS van.

"tehát követeljük a legfrissebb MacOS verziót a 2010-es modellre is! "

Ott van a hiba az érvelésedben, hogy az apple nem állitotta a 2010-ben megvehető modellre, hogy free upgrade forever.

Az meg, hogy igérnek egy free forevert, majd később azt mondják, hogy ez a csomag már nincs, de van helyette fizetős csomag, az csűrhetjük akármeddig, de inkorrekt.

"igérnek egy free forevert, majd később azt mondják, hogy ez a csomag már nincs, de van helyette fizetős csomag, az csűrhetjük akármeddig, de inkorrekt." - Bármely szerződés felmondható - az ingyenes szolgáltatásé is. Nézd úgy, hogy a G felmondja ezeket az ingyenes szolgáltatásra vonatkozó szerződéseket, amivel kapcsolatban van hat hónapod dönteni, hogy mi legyen, utána további egy évig a jelenlegi listaár felét fogja számlázni, ha maradsz, és csak másfél év múlva lesz teljes áron adva a helyettesítő szolgáltatás.

Igen, ott volt. Még 2008 környékén regisztráltam magamnak Google Apps csomagot. Ez annyira régen volt hogy még ingyenes és kvázi-anonim .tk címekre is lehetett kérni, amit aztán nagyon gyorsan be is szántottak

A Google Apps után jött a Google Apps for Work, a Google Suite majd szinte azonnal a G Suite. Minden egyes csomagajánlatot - beleértve az ingyeneseket is - egészen a mai napig honoráltak, olyannyira hogy amikor egy-egy csomag legacy állapotba lépett onnantól - kevés jelentéktelen kivétellel - sem új szolgáltatásokat sem új limitációkat nem kapott. Ha ma belépek egy Google Workspace fiókba egészen meglepően másképp néz ki mint az ősidők óta meglévő Google Apps csomagom.

Most úgy döntött a Google hogy konszolidálja a nagyonsokféle kint lévő különböző Gxxx verziókat, és mindenki Google Workspace csomagot fog kapni. Ez egyébként nem csak az ingyenes, hanem az összes fizetős csomagot is érinti.

Én azt gondolom hogy ~10-15 évig változatlan feltételekkel üzemeltet egy-egy szolgáltatást, az abszolút fair. Az hogy 15 év után megszűnik az ingyenes csomag - szolgáltatáspaletta konszolidálás keretében - bőven belefér az egykori "free forever" fogalmába. Ha kicsit messzebbről nézzük a dolgot akkor itt nem az történik hogy fizetős lesz ami eddig ingyenes volt. Az ingyenes változatnak egyszerűen 16 év után vége. Ha akarod akkor migrálnak fizetősre ingyen, vagy viheted az adataidat isten hírével máshova. Nincs fizetési kötelezettség.
 

Engem is relatív fájdalmasan érint egyébként az ingyenes csomag megszűnése, de mindenki meggondolhatja hogy ő tudna és akarna-e 15 éven át dolgozni változatlan áron - gyengülő reálértéken.

Csak erre: "de mindenki meggondolhatja hogy ő tudna és akarna-e 15 éven át dolgozni változatlan áron - gyengülő reálértéken."

Amikor ez az ingyenes dolog indult a gmail még játék volt, kutya nem akarta a google kezébe adni a céges levelezését.

Ezzel az örökké ingyenes ajánlattal próbálták rávenni az első cégeket, hogy beinduljon a biznisz, nekik köszönhetik, hogy ma milliárdokat keresnek vele. Szóval azért nehogy már könnyeket hullassunk, mert "gyengülő reálértéken" tartották fenn ezeket az accountokat. Nyilván kimutathatatlan aprópénz volt az egész történet, nemhogy a google életében, de az apps/workspace életében is.

Ez kicsit hazugság szagú nekem.

Nem hazugsag, hanem jogi kiskapu.

Par pelda, amik vagy jogi, vagy technologiai szempontbol hasonloak:

- csodbe megy egy vallalkozas, majd hirtelen ugyanazzal a tulajdonossal, es tevekenyseggel alakul egy uj ceg.

- de az elettartam garanciat is sokszor igy jatsszak ki, hogy atnevezik a ceget/termeket, vagy valtoztatnak rajta epp annyit, hogy mar uj termek legyen, igy a regi elattartama odaig tartott.

- analog tv adas -> digitalis tv adas (az alatta levo technologia valtozik, viszont a tevenezo ugyanazt a kepet fogja latni, megis at kell allnia digitalis tv elofizetesre)

 

A politikusaink nagy resze is szegeny mint a templom egere, csak valahogy a kornyezetukben gazdagodnak meg sokan.

Ha azzel egyvalakit is rávettek arra, hogy visszamigrálja az adatait a saját szervereire cloud-kényelmeskedés helyett, már megérte. Ámde nem csak ezért örülök a döntésüknek. Azért is örülök, mert így eggyel kevesebb ingyenesnek hazudott szolgáltatáscsomagjuk lesz. Amiért nem fizetsz, ott te vagy a termék.

A tárhely és a levelezés csak a szolgáltatásuk egy része, de ezt már megbeszéltük, csak egyesek nem bírták felfogni, hogy mit jelent az IDP...
Ha kiszámolom, hogy nekem mibe kerülne mondjuk 3 éves távlatban közel azonos szolgáltatáscsomagot on-prem összerakni, mint amit a Google apps nyújt - nem jönne ki annyiból, amennyibe kerül majd. Kezdve azzal, hogy rögtön kell legalább két, de inkább három VM valahol, amik egymásra replikálják az adatokat, amiken saját domainre tudok levelet fogadni, 2FA-val tudok webmail-t elérni, tudok valamilyen közös tárterületet kialakítani a felhasználóknak, plusz dokumentumok kezelése/készítése/megosztása, plusz mindezt folyamatosan frissítve tartani... Nálam a kérdés az (volt), hogy Microsoftra migrálni, vagy maradni a Google-nél.

Tudjuk, akinek egy IMAP+SMTP-nél több kell, az ... (tetszőleges válogatás hajbiista(tm) jelzőkből), és különben is ennél többre neked nincs szükséged, ergo senkinek sem kell.

Tudsz mutatni nem multit/nem nagy céget, amelyik webes office-t és levelezést, tud nekem on-prem telepíteni annyiért, amennyibe egy G Apps vagy O365 fiók kerül? (És ekkor még az üzemeltetésre fordítandó erőforrások költségét nem is számoltam, illetve a magas rendelkezésre állás/távoli elérés témát elő sem szedtem...)

A mezei gmail levelezés önmagában is fizetőssé válik?

Nem úgy értem. Van egy gmail címem, ehhez kapcsolódóan egy calendar, meg egy drive. Ez szerintem mindenkinek adott, akinek egy szimpla gmail regisztrációja van. Ennél több nem volt, ezekből is csak a gmailt kértem, a többi 'jött'. Igazából egy mezei Android telefonon ennyi szintén adott. Ha ezeket fizetőssé tennék, akkor gyakrolatilag az összes Android felhasználót is megszívatják egyben.

Szerkesztve: 2022. 01. 20., cs – 21:49

Azért óvatosan azzal, hogy mit csinálsz meg önként. Már két üzletkötő is bepróbálkozott a céges előfizetésünknél, azzal riogatva, hogy áttesznek mindket automatikusan másik csomagba, ha nem lépünk. De ők tudnak egy remek ajánlatot, ha mi magunk önként válthatunk a tárhelykorlátos szolgáltatásra a mostani tárhelykorlátlanról. Elvileg előző év novemberben már kellett volna kapnunk a 30 napos határidejű hivatalos felszólítást a váltásról. De hogy-hogy nem eddig még nem tették át a céges előfizetés korlátos csomagba és az a bizonyos értesítés sem jött. És egyébként is miért mennénk önként a faszerdőbe, amikor a szenzációs ajánlat a kapcsolattartóktól ugyanaz a listaár, mint amit jelenleg is fizetünk.

És az új workspace ászf-ben úgy láttam, hogy megvan a régi korlátlan tárhelyes előfizetés neve is, csak ahhoz nem jár valami új nevű plugin vagy addon buziság használata. Szóval eddig úgy tűnik, hogy a fizetős korlátlan csomagnál át akarnak vágni a palánkon a közvetítők, miközben az ászf-ben mintha tovább élne a korlátlan csomag lehetősége. Kivéve, ha önként átváltunk ugyanannyi pénzért a rosszabb csomagra. És konkrétan, ha az üzletkötők riogatása mégis igaz lesz, akkor is csak annyi történik, hogy automatikusan átváltják a csomagot arra, amire önként próbálnak rávenni. 

Az ingyenesnől nekem is van "előfizetésem". Még nem kaptam felszólítást vagy hivatalos értesítést. 

Igen, valóban régóta piszkálnak nem csak az üzletkötők hanem a Google Admin console is hogy frissíts. De eddig mindig lehetőségvolt megtartani a régi csomagot, azzal a limitációval hogy az új szolgáltatásokat nem kapod meg. Ez a hivatalos FAQ-ban is benne volt. Most viszont a hivatalos FAQ már explicit ennek ellenkezőjét mondja: https://support.google.com/a/answer/60217?hl=en

Ettől függetlenül persze én is megvárom hogy erőből automatikusan megcsinálják az upgradet, minek sietnék valamivel ami nekem nem előnyös?

Nekem a magyar felület azt írja, hogy ajánlott frissítenem az ingyenesről :D Pontosabban:

"A(z) Régi G Suite díjmentes kiadását használja. Tanácsos lehet átváltania a(z) Google Workspace Business Starter kiadásra. További információ"

A fizetős ászf melléklet a gsuite business csomagot pedig konkrétan listázza leheteséges opcióként a céges előfizetésünk kapcsán
https://workspace.google.com/intl/hu/terms/user_features.html

G Suite Business

  • A „G Suite Business” a Google Workspace egyik kiadása, amely a Workspace-bővítmények kivételével az összes Google Workspace-szolgáltatást tartalmazza. A G Suite Business továbbá bizonyos Szolgáltatások esetén az Ügyféladatokon belüli elsődleges adatokra vonatkozóan adatrégiós házirend-beállításokat is tartalmaz. Az 5 vagy több Végfelhasználóval rendelkező Ügyfelek korlátlan Google Drive-tárterületben részesülnek. A Google Nonprofit Szervezeteknek kedvezményben részesülő, valamint a 4 vagy kevesebb Végfelhasználóval rendelkező Ügyfelek Végfelhasználónként összesen 1 TB tárhelyet kapnak a Google Drive, a Google Fotók és a Gmail adatainak tárolásához.

A mostani ingyenes és a másik ászf is tartalmazza, hogy 30 nappal a régi szerződés felmondása előtt értesíteniük kell. Szóval onnantól hivatalos, addig csak terelés, ezek csak reklámok. Nem az a bizonyos hivatalos értesítés.

Ha kapsz saját (domain)névre szóló értesítést az a hivatalos. Nekem több fiókom is van, van ahol már jött a hivatalos értesítés, máshol még nem. A google-noreplytól érkező értesítő levél már explicit azt mondja amit a support article: ha tetszik ha nem Workspace lesz, válasszak. Júliusig még sok idő van, ráérnek minket értesíteni.

A staggered rollouthoz persze nagyon ért a google. Ha lesz ennek negatív sajtóvízhangja vagy csak éppen máshonnan fúj a szél akkor simán visszatáncolnak, és akkor aki előreszaladt az könnyen hoppon marad.

Nekem ma megjött a hivatalos értesítő levél :-(

Dear Administrator,  We are writing to let you know that your G Suite legacy free edition will no longer be available starting July 1, 2022. To maintain your services and accounts, you need to upgrade to Google Workspace.  We launched our G Suite legacy free edition —the original Google Apps offering for businesses and schools— 16 years ago. In 2012 we discontinued this service, and we will now transition all remaining users to an upgraded Google Workspace paid subscription based on your usage.

Kétféle számlázást választhatsz a váltás során: az egyik havi díjas, a másik éves díjas. Az előbbinél 6 hónapig 0€/fiók/hó, utána egy évig 2.6€/fiók/hó, azt követően pedig 5.2€/fiók/hó fizetendő. Az utóbbinál 4.68€/fiók/hó az első évre (ami azonnal elkezd ketyegni), illetve 5.2€/fiók/hó a második évre.

Annyiban finomítanék, hogy dinamikus számlázás havi fiókszámtól függően vagy fix fiókszám olcsóbban egyben fizetve. Mondjuk ha valaki csak pár fiókhoz használja, akkor lehet a fix fiókszám simán jó opció egyben. Cégnél, ahol névre szóló fiókok vannak és folyamatosan jönnek-mennek az emberek, ott a flexibilis hiába drágább mégis talán jobb. Bár, ha nem nő a cég, akkor a darabszám kerettel is működhet.

Mondjuk, hogy elviszem a leveleimet a saját VPS-emre. Lementem azt a pár gdocs fájlomat. Mi lesz azokkal az adatokkal, amiket pl a mobileszközeim hoztak össze?

Minden olyan app, ami a jelenlegi gmail fiókomhoz van kötve? Csinálok a mobil miatt egy ingyenes gmail fiókot, és hogyan kötöm rá a mobilos appjaimat?

A Google Takeout odaad minden adatot, a metaadatokat és egyéb rejtett információkat is. Ezt ráadásul egész normális formátumokban teszi, úgy tudom lehet Gmailt pl mbox fáljba exportálni.

Hogy mi lesz a fiókból megvásárolt 1x fizetős tartalmakkal az jó kérdés, nem tudok migrálási lehetőségről.

They will be able to continue to log into their Google services and third-party sites with Google credentials. If a customer does not upgrade, only core services in a customer’s Google Workspace subscription, such as Gmail, Calendar, Drive, and Meet, will be suspended.

Azért elég szívás, hogy nem lehet a domaines fiókot átkonvertálni általános google fiókká. Szóval lesz egy fiókja, amivel nem lehet levelezni, de azon vannak mondjuk megvéve az appjai. Meg van egy fiókja, amivel levelezni tud. A drive, calendar és kontaktok átmigrálhatók valsz máshová viszonylag könnyen. De a domain neves fiókra ragadtak a vásárlásai, amit csak előfizetéssel használhatna normál fiókként tovább. 

Hát, én épp azért nem a saját domaines accounttal veszem az appjaimat, mert mielőtt először megtettem volna, elolvastam a vonatkozó információkat (6-7 éve), melyből leszűrtem, hogy saját domaines accountból nem lehet gmail.com-ost csinálni.

Aztán rájöttem arra is, hogy ez miért teljesen logikus: ha én most veszek egy appot a saját domaines accountommal, aztán átviszem gmailbe, majd megszüntetem a domainem használatát, ha valaki más regisztrálja, és megpróbálja bevinni a G-hez, az elég macerás problémát okozna, hogy azt az appot ki is vette meg.

A vásárláshoz tartozik egy google account. Ezt az összerendelést nem lehet módosítani, ez a gond. Ha lehetne módosítani, akkor simán átvihető lenne egyik fiókból a másikba - a gond nem ez. Ha átvihetnéd, akkor megvennéd egy dummy1 userrel, felmenne a telefonodra dummy1 fiókkal. Majd átvinnéd a vásárlást a dumm2 fiókodba, egy másik telefonra dummy2-vel felmenne az app (már két helyen, két identitással használod(!)) - a dummy fiókokat törlöd a telefonokról, az app nem törlődik, nem vált vissza korlátos verzióba - egy helyett n(+1) eszközön és identitással lesz használható.

Még nem hallottál arról, hogy az apk-t simán ki lehet menteni telefonról és telepíteni akár másik telefonra is? Nem fog ettől bekerülni más user alá, mint megvett program. Szóval másolásvédelmi megfontolás nem lehet.
Ha meg tényleg át lehetne vinni fiókok közt appokat, akkor azt nem a telefonon, hanem a google nyilvántartásában lehetne csinálni. 

jelenleg is fel lehet tenni több készülékre a fiókkal megvett appokat, nem példányra, hanem fiókhoz szól.

A bibi az a szálon, hogy a domaines fiók megölése utána a zombi fiókodat is külön vinned kell magaddal és váltogatnod kell a fiókjaid közt, hogyha sima google fiókot használnál ahelyett, hogy előfizetsz workspacere.
Bár a gyakorlatban ez telefonon nem biztos, hogy nagyon kényelmetlen. A zombi fiókot használva a telefonon még viszonylag egyszerűen elérhető másik google fiók tartama is mail, drive részen. Bár rögtön eszembe jut, hogy ha a drive-ot lezárják, akkor például backupolni sem tud rá a telefon.

Azért elgondolkodtató, hogy ez az egész online fiókos tartalomvásárlás komplett szivatásba csaphat át, bármikor kicsinálhatják a fiókot a szolgáltatók - nem csak a googlera gondolok. És manapság már kb semmit sem lehet fiókhoz kapcsolás nélkül venni.

Nem ugy kene a dolgot elkepzelni, hogy a fiokbol b fiokba lenne migralva, hanem a meglevo - appsos - google fiok email cime lenne lecserelve egy gmailes cimre es levalasztva az appsbol. Igy a fiok id ugyanaz maradhatna, tenlegesen nem kene adatot kozgatni.

Én amikor utoljára próbálkoztam tavaly augusztus környékén a workspace-szel, akkor az előfizetés lemondása és szolgáltatás törlése választásra kattintva átkonvertálta a fiókot egy sima gmail fiókba, és csak azt lehetett (egy második lépcsőben) ténylegesen törölni.

Már nem emlékszem pontosan, de úgy emlékszem, hogy a törléskor bekért egy meglevő e-mail címet (ez így olyan google fiók, amiben az e-mail nem google), vagy meg kellett adni, hogy mi legyen a gmail-es címed (ekkor a levelezés is gmail-es lesz) - pont úgy, mint egy új google fiók regisztrációnál, csak az e-mail cím megadása után azonnal kész is volt, mert a már meglevő, beállított google fiókot használta fel hozzá.

Mondjuk így fél év távlatából már megesküdni nem mernék rá, hogy pontosan így volt, de így rémlik.

Azt mondják, hogy az ember memóriája azzal védekezik a rossz élmények ellen, hogy igyekszik mihamarabb elfelejteni, és maga a workspace egy borzalmas élmény volt... sajna Forpsin nevelkedtem, és megszoktam az egyszerű, logikus dolgokat, amitől nem is tudom elképzelni, hogy lehetne távolabb állni, mint a workspace teszi...

Nem tudom, én nem is akartam átkonvertálni, a Google csinálta meg kérdés nélkül.

A folyamat így zajlott:

Workspace: " Fiók törlése" - nem lehetséges, előbb inaktiválni/lemondani kell az előfizetést
Workspace: "Előfizetés inaktiválása/lemondása - sikeres
Workspace: "Fiók törlése" - üzenet érkezett, hogy közvetlenül nem lehet a fiókot törölni, előbb sima google fiókot csinál belőle, és azt tudom törölni
Bekérte az adatokat, ami kellett ahhoz, hogy sima google fiók legyen, és megcsinálta.
Google fiók: "Fiók törlése" - alaposan meggondoltam-e? Igen
Google fiók: A fiók törölve lett, de harminc (?) napig még visszaállítható.

Szóval ennyi volt. A folyamatot nem igazán jegyeztem meg pontosan, mert egy az egyben meg akartam szabadulni a fióktól, mind workspace-ként, mind sima google fiókként.

Mondjuk nálunk a domain regisztráció "hozott" volt, nem a Google biztosította.

Meg kell, hogy hazudtoljalak, mert semmi sem úgy van ahogy írod. Meglévő Worksopace fiókot kb annyi átállítani üzletire, amennyit a domain regisztrátorodnál elszörcsögsz. A Google és az MS is végigvisz automatikusan a folyamaton, nekem a Dotroll-os DNS állítgatásokkal sem volt több mint 15 perc A-tól Z-ig végigcsinálni egy meglvő ingyenes fiók átállítását üzletire. Az MS365 dettó. Mind a két szolgáltatásnaál a folyamat tele van automatizmusokkal, sem az outlook-os email címem sem a gmail-es címem nem esett áldozatul semmilyen balesetnek.

Visszaállítani ingyenesre még gyorsabb, és mindent ki tudtam exportálni.

Mind két szolgáltatás komoly tesztelésen eshetett át, mielőtt élesítették.

Amúgy szolgáltatóként a Hostinger, Dotroll, Rackforest nekem szimpatikusabbak.

Én úgy gondolom, hogy még az a KKV-is ami "csak" levelezést akar, annak a felhőtárhelyre, a naptárra, valamiféle projektmenedzsment app-ra, teams-re  szüksége van, és az ami infrastuktúrát a Workspace vagy a MS365 mögé tesznek, azt a hazai nagyok sem tudják biztosítani.

Nem vagyok sem Google sem MS buzi, de egyiket sem lehet azzal vádolni nem egyszerű, letisztult, és főként nem működő felületet ad.

Viszont a kommunikáció nekem már többet jelent annál, hogy "Fogd meg a söröm! Itt egy POP3/IMAP/SMTP/Webmail aztán ennyi".

Utána meg panaszkodnak az ügyfeleim, hogy nem kapják a levelem mert pistikemlmcsapattag pénisznövelő lóbalzsamspammel telefosta világot, és feketlistáravágták az SMTP szerver IPcímét...

Amikor igen rövid időn belül, kizárólag "nekem nagyon bejött a cég szolgáltatása mert jobb, mint bármi más" hozzászólásai vannak több helyre beszórva, elég szép számban, akkor az azért feltűnő, nem...?  Vagy én vagyok érzékenyebb a célzott reklámok észlelésével és ignorálásával kapcsolatban...?
 

A Google-nek számos arrogáns, etikátlan húzása és UX-ökörsége volt az elmúlt évtizedekben, mégse vagy érzékeny rá, ha valaki annyira elégedett vele, hogy ezt többször elmondja. Sőt, ha valakinek problémája akad vele, általában a szokásos áldozathibáztatással reagálsz.

Csak erre akartam felhívni a figyelmed, hogy erősen rajtad van a gigacégbuzi szemellenződ.

hát amelyik cég ennyire rátámaszkodik a guglira annak tényleg fizetni kell.

GPLv3-as hozzászólás.

"Cég"

Nekem saját domaines cuccom van, 1 db fiókkal. Simán megtehetné a Google, hogy ad egy ingyenes csomagot, amiben egyetlen fiókot tudsz venni. Olyan lenne, mint a GMail, csak saját domaines.

Blog | @hron84

valahol egy üzemeltetőmaci most mérgesen toppant a lábával 

via @snq-

Szerkesztve: 2022. 01. 25., k – 01:12

Kérdés: Naptárra milyen alternatívák vannak, amiket fel lehet tenni egy vps-re és van hozzá android alkalmazás is? Webmail-re ott van a RainLoop és a Roundcube (androidra jó nekem a gyári email kliens), de a naptárra hirtelen nem jut eszembe semmi. NextCloud-ot és hasonlót nem akarok felrakni csak emiatt.

Tegnap megpróbáltam előfizetni a Workspace-re, persze sikertelenül mert a kártyám éppen lejáróban van, aztán azt nem fogadja el ami januárban lejár. Ma 1,5 órán át szívtam hogy megnyissam a gmailes leveleket. Végül a support csinált valamit, aztán kétlépcsős azonosítással sikerült belépnem. 

Fél évig (2022.júliusig) így is ingyenes, augusztustól 2023 júliusig 2.6€/fiók, és 2023 augusztustól lesz 5.2€/fiók (havi számlázás). Érdekes módon ha évesre álltam volna át, akkor rögtön 4.68€/fiók lett volna a fizetendő összeg, jövőre meg 5.2€/fiók.

Nekem havi fizetéssel ad 4,68€/hó. Nincs is éves fizetési lehetőség, és csak az első 12 hónap ennyi, aztán 5,2€/hó.

Bevezető ár: az első 20 felhasználóra érvényes, csak az első 12 hónapban időtartamra

 

Bevezető kedvezmény

Ár az első 20 felhasználó esetén,csak az első 12 hónapban időtartamra

4,68 € EUR

2022. febr. 9. – 2023. febr. 9.

További felhasználók ára

5,20 € EUR

2022. febr. 9. – 2023. febr. 9.

Az első 12 hónap után érvényes ár

5,20 € EUR

Kezdő dátum: 2023. febr. 10.

Miért csinaltad meg ilyen hamar?

Nem tőlem kérdezted, de én a havi Dropbox előfizetésemet (11Euro/hó) áldozom be, egyenlőre egy Workspace Starter-re és egy MS365 Vállalati alap verzióra. Ami bevállik a következő hónapokban azt fogom bővíteni, és az marad.

Megadnád, hogy honnan, melyik Google help/faq oldal mutat erre a formra? Mert addig nem biztos, hogy megadnám az e-mail címemet rajta...

Update: Megtaláltam, a "What if I use G Suite legacy free edition for personal use and don't want to upgrade to a Google Workspace subscription?" alatt van a link.

Az tuti, hogy Google-ös valaki hozta létre, alul irja is:

Az űrlapot a(z) Google.com domainen belül hozták létre.

Gmail-esnél kiírja, hogy nincs köze a Google-nek hozzá:

Ezt a tartalmat nem a Google hozta létre, és nem is hagyta azt jóvá.

Google Apps-osnál pedig a google apps cégnév/domain szerepel ott.

Szerkesztve: 2022. 01. 28., p – 17:14

To support you in this transition, you will have discount options for 12 months after July 1, 2022.

Once you’re upgraded, you can use your new Google Workspace subscription and functionality at no-cost until at least July 1, 2022.

A gyakorlatban ezek az árak (Google Workspace Business Starter)

2022. jan. 28.–2022. júl. 28. 0,00 $ USD/felhasználó/hónap (6,00 $ USD 100% engedmény)
2022. júl. 28.–2023. júl. 28. 3,00 $ USD/felhasználó/hónap (6,00 $ USD 50% engedmény)
2023. júl. 28. után 6,00 $ USD/felhasználó/hónap

A fenitek alapján 6 hónapot adnak ingyen, szóval nem érdemes kapkodni, deadline május 1.

If you take no action by May 1, 2022, Google will begin upgrading your organization seamlessly to a new Google Workspace subscription. The new subscription will be based on what you currently use with your G Suite legacy free edition.

Végre! Google eddig is sok kárt okozott üzletileg. Most végre ismét lehet mail+DNS szervert telepíteni a cégeknél vagy jönnek virtualban....
Igen: Postfix+Dovecot+RoundCube+BIND+OpenDKIM és minden jól beállítva...
Mindenhonnan megy, van ipv4 és ipv6. Van spammassassin+vírus+content filtering is.

Akit érdekel megbízható céges mail szerver megoldás, keressen meg.

:-)

Gratulálok, megtaláltad a piaci szegmenst ahol hajlandóak neked adni akár 2Ft-ot is hogy üzemeltesd a mail infrájukat. Eddig is azért tartották ingyenesben, mert keresték hogy kinek lehetne fizetni. Számolva azt a keveset aki tényleg a mellett dönt, hogy elmozog mert túl drága lenne annak is léteznek ilyen szolgáltatások tucatjával OSS alapon, csak a tárhely árát kérik el és van teljes körű felügyelet mellé, no meg színes szagos admin. Ennek ellenére sok sikert. 

Látod TMguy, ilyen az a pillanat, mikor előbb értelmezni kellene mit írt valaki mielőtt leírod megint a véleményed amit már sok ezerszer megosztottál.

De persze ahelyett, hogy leírod vágyálmaid,  megmondhatnád miért FUD, hogy aki ingyen használt egy cloud szolgáltatással nekifog és saját infrát épít mikor tömegével van olyan felhő szolgáltatás ahol nyílt forráskód alapon, de menedzselve a tárhely áráért (azaz olcsóbban, mintha saját infrát üzemeltetnének tudás hiányában) odaadják ugyanazt.   

Látod TMguy, ilyen az a pillanat, mikor előbb értelmezni kellene mit írt valaki mielőtt leírod megint a véleményed amit már sok ezerszer megosztottál.

Áruld el, cloudbuzikám, szerinted mit értelmeztem rosszul.

megmondhatnád miért FUD, hogy aki ingyen használt egy cloud szolgáltatással nekifog és saját infrát épít mikor tömegével van olyan felhő szolgáltatás ahol nyílt forráskód alapon, de menedzselve a tárhely áráért (azaz olcsóbban, mintha saját infrát üzemeltetnének tudás hiányában) odaadják ugyanazt.   

Nem ez a FUD, hanem az, ahogy a saját infra építése ellen hergelsz.

"Áruld el, cloudbuzikám, szerinted mit értelmeztem rosszul."

Jelzem, hogy nem magam döntéséről beszéltem, hanem olyan emberekről akik eddig IS cloud-ot használtak. De ez ne zavarjon.

"Nem ez a FUD, hanem az, ahogy a saját infra építése ellen hergelsz."

Nem hergeltem semmi ellen, hanem leírtam a racionalitást, hogy aki 10 év felett ingyenes cloud szolgáltatást használ annak azok az érvek amik a saját infra üzemeltetése mellé felsorolhatók nem számítanak. 

Mellesleg, te meg nem tudod hogy mit jelent a FUD. De ez mindegy is, csöpp a tengerben.  

 

Jelzem, hogy nem magam döntéséről beszéltem, hanem olyan emberekről akik eddig IS cloud-ot használtak. De ez ne zavarjon.

Jelzem, hogy én sem egyes szám második személyben beszéltem rólad és a multik még milliárdosabbá tételéről. De ez ne zavarjon.

hanem leírtam a racionalitást, hogy aki 10 év felett ingyenes cloud szolgáltatást használ annak azok az érvek amik a saját infra üzemeltetése mellé felsorolhatók nem számítanak

Nem használt senki ingyenes cloud szolgáltatást, csak ingyenesnek hazudott, adatgyűjtögető, követgető, privát adatokat analizálgató cloud idealizmust. Ahány reklámot belevillantottak az alkalmazottak arcába, és ennek mentén vásárolgattak, bőven lehet, hogy busásan megfizették ezt a költséget a termékekbe épített marketing-költséggel és az idejükkel. A racionalitás az az, hogy építesz egy saját infrát és megfizeted a költségeit. A teljes költségeit.

Ah, úgy is megkapod, hogy nem értesz hozzá, meg hazudnak meg "őjobbantudja". Összetéveszti az idealizmust a racionalitással, semmi baj nem lenne vele, talán még egyet is értenék, mert a cloud egy kiszolgáltatott helyzet. De ehhez az kellene hogy ne lépten-nyomon tolja elég agresszív formában. Nem kevésbé az is probléma, hogy  kb. zéró háttértudással próbálja alátámasztani esetenként azt amit mond, mikor visszatér ahhoz, hogy mit szeretne ezzel annak is elveszi a kedvét aki egyetértene vele.

Tehát azt mondod, hogy ha GSuite fiókba jelentkezek be, akkor semmilyen targeted reklámot nem kapok a Google más felületein és pl. a böngészési előzményeim a Youtube-videókhoz mellékelt reklámok kiválasztását sem fogják befolyásolni.

Ezt a Google egyébként vállalja is valahol (jogilag)?

Nagyjából igen és jogilag is vállalja a GSuite szerződésében (adatvédelem).

Kicsit pontosabban a GSuite alkalmazásokban - Gmail, Naptár, Drive, Meet, stb - nem kapsz sem targeted sem másmien reklámot.

A kiegészítő ingyenes Google szolgáltatások feltételei nem változnak - YouTube, Google Search, ... - de a GSuite fiókod tartalma semmilyen módon nem befolyásolja ezeknek a működését, ebbe beleértve azt is hogy a GSuite fiókod alapján nem szabja személyre a reklámokat sem.

Sőt, a GSuite adminnak lehetősége van központilag opt-outolni a legtöbb trackingből, és az összes kiegészítő szolgáltatásból is. Ebben az esetben egyetlen usert sem követ a Google sehol a GSuite fiókja alapján, bár ilyenkor az ingyenes szolgáltatások nem is működnek a GSuite fiókkal, azokban "kijelentkezve" maradsz.

A GSuite soha nem követ. Pont.

A GSuiteba nem tartozik bele az összes Google app. Választhatsz hogy használod a nem-GSuite appokat és akkor - csak azokban - követ, vagy nem használod és akkor sehol nem követ. Ráadásul ez a választás a GDPR bevezetése óta opt-in, nem pedig opt-out.

Tényleg igazi troll vagy, de most mellényúltál. :-D

Elárulom, hogy default ki van kapcsolva, csak a legtöbb admin bekapcsolja, mert szeretnénk egy fiókból használni az összes Google szolgáltatást. A fizetős szolgáltatásokban még bekapcsolt állapotban sem követ.

Sőt, ha az admin bekapcsolja az ingyenes appokat, a felhasználónak még akkor is van joga külön saját magának opt-outolni.

Ebben most igazat adok neked. Pedig még felhőellenes sem vagyok, mert magának a felhőnek is meglenne a haszna valamilyen szinten, de nem úgy, hogy mindenre azt próbálják rányomni. Sok helyen nincs meg hozzá a netes infrastruktúra, meg veszélyes az ember adatát másra bízni, ahol ráadásul hatóságok is könnyen rátehetik a kezüket. Meg a kiszolgáltatottság, hogy másnál van az ember adata, hazavághatják, meg bármikor elzárhatják, fizetőssé tehetik.

Ezt én már évekkel ezelőtt írtam egy másik fórumon, hogy a Google, miután magához édesgette ingyenes szolgáltatással az ügyfeleket, szépen sorban fizetőssé fogja alakítani a dolgokat, mert nem jótékonysági szerverezet, hanem egy végtelenségig növekedni akaró multimillárdos, gigászi globális multi, aminek sose elég semmi profit sem, és nem fogja egy ponton túl beérni reklámok értékesítésével.

Ráadásul ezek a felhős szolgáltatások kiváltképp veszélyesek, mert nem lehet őket végleges licencre megvenni, hanem havi váltságdíj van, amit mindig fizetni kell, különben bukja az ember a szolgáltatást. Meg bármikor megváltoztatják az appokat, működést az ember háta mögött, és nem tud ellene semmit tenni. Plusz pl. online streameknél, játékoknál online DRM-ként is megfigyelni, hogy magától törlődhetnek tartalmak, pl. a Google, Apple tud olyan, hogy ha egy alkalmazás törlődik a store-ból (valami szankció miatt), akkor az egyben a user készülékéről is eltűnik, mindenféle értesítés nélkül. Az egész egy kutya vacsorája koncepció. Radásul egyre több cég alkalmazza, a MS is kezdi bevezetni ezt a havi szolgáltatás alapú modellt, az Adobe is átállt erre, hogy bérlik az emberek havi alapon a szoftvert, de sok más nagy is játssza, Matlab, AutoCAD, stb., és most erre az útra lép a Google is. Régen legalább az ember megvehette a szoftvert, és ha nem is kapott ingyenes upgrade-lehetőséget mindig, de azt a verziót, amit megvett, tudta akármeddig offline használni telepíteni, az övé volt. Most már ez se lesz. Sőt, nem csak szoftvernél, hanem már egy csomó okoseszköznél meg elektronikai cikknél is jelen van, hogy valami spéci, proprietary mobilos app kell a használatához, és az ahogy megszűnik, mert a gyártó már nem támogatja, vagy csődbe megy, onnantól app híján bukni lehet az egészet, hiszen egyik pillanatról a másikra használhatatlan lesz az eszköz. Az a baj, hogy az átlag felhasználó meg nem érzékeli, hogy mennyire ki van szolgáltatva így, és milyen veszélyes tendenciák ezek a jövőre nézve.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Aki be küldte, hogy családi illetve nem céges célokra használja és kap visszajelzést az legyen kedves megosztani, hogy mit ajánlottak.

Üdv,
N.

Szerintem az nem most lesz - tippre az történt, hogy a G bejelentette a fizetősre váltást, aztán kaptak egy rakat anyázást, és annak feloldására most megszondázzák az usereket, hogy van-e, és ha igen mekkora a nem fizetős családi/privát használatú szolgáltatásra az igény.

A levelezésem a NAS-omra költöztetem (postfix, dovecot, roundcubemail, sogo, rspamd,clamav), nagyon jó itt a telekom optikai netjének a rendelkezésre állása, diszk van bőven (raid5), mentés van két külön helyen (30 km távolságban).

Az smtp "tisztasága" miatt az MX rekord a Rackforestben futó VPS-ben lesz, ami VPN-el van összekötve a NAS-ommal.

A drive-ot régóta kiváltottam a NAS-on futó nextcloudommal, a dokumentumok/táblázatok nélkül tudok élni, de ezt is meg lehet oldani nextclouddal.

Ha jól értem a google faq-ját, akkor az account továbbra is használható lesz a levelezés/drive nélkül, tehát a már megvásárolt appjaimat továbbra is fogom tudni használni.

"az account továbbra is használható lesz a levelezés/drive nélkül, tehát a már megvásárolt appjaimat továbbra is fogom tudni használni" - IDP-ként használhatod a Google-t, és ennyi. Én kiszámoltam, hogy munka, erőforrás szempontból mennyibe kerülne egy saját, két aktív+mentés felállásban működő saját levelezés+tárhely összerakása, fenntartása. Többe fájna, mint havi 5.2€/fiók. Most van egy picike vps-em, az is elvisz havi 0.5-1 óra körüli időt (frissítések, logok ellenőrzése, stb.), és azon csak egy darab, statikus kiszolgálást nyújtó thttpd van, egyéb okokból haproxy mögé rakva. De legyen fél óra ez, egy web+webmail+tárhely is vigyen csak ennyit (két site esetén egy óránál tartunk), az smtp-t vivő gép másik fél óra, a mentési tárhely dettó.
Két óra üzemeltetésre, plusz user support, mert nincs help, amiben az userek keresgélni tudnának (legyen alsó hangonfél óra havonta). Azaz 2-2.5 óra munka, plusz az eszközök, illetve az energiaköltség is hozzájön - nekem simán nem éri meg - lehet, hogy másnak igen.

Mielőtt "de sokat lehet tanulni belőle, és munkahelyen hasznos, hogy..." - Persze, tanulni lehet belőle nem is keveset, de a kérdés az, hogy ez a tudás (on-prem webmail összerakása) mennyire eladható dolog? Akinek igen, az csinálja - de azt is vegye hozzá, hogy "production"-be megy a rendszer, így a "meguntam, nem csinálom" nem opció.

Akinek igen, az csinálja - de azt is vegye hozzá, hogy "production"-be megy a rendszer, így a "meguntam, nem csinálom" nem opció.

Nem mindenki olyan, mint te. Valaki 20 évvel ezelőtt is szeretett saját infrastruktúrát üzemeltetni magának és most is szeret. Te meg csak számolgasd a forintjaid, meg a másodperceid tovább nyugodtan.

Nekem nem éri meg idepöfögtetni a plusz hardvert, fenntartani egy másik helyszínen egy gépet+internet-előfizetést plusz mentésre egy harmadik helyszínt - akinek megéri, az csinálja. (Lenne hova lerakni a tartalék/backup gépet, de havi 5-6E Ft lenne csak az internet-kapcsolata - ami önmaga 3 G-Apps fiók havi díja...)

Te meg csak számolgasd a forintjaid, meg a másodperceid tovább nyugodtan.

Számoljunk akkor a kedvenc kilowattóráiddal, szóval idehozok magamhoz egy használt kisszervert, az is 40-50 ezer forint, fogyaszt 40-50 wattot, az évente ~350 kWh, szóval csak a villanyban 3 euró havonta. Laptopom ne tartsam életben de legyen házikedvenc szerverem, mert pfúj felhő?

Amúgy a felhő egy igen környezetbarát dolog, mert mások ki tudják használni az általam éppen fel nem használt erőforrásokat, olyan, mint a car-sharing vagy a gépkölcsönzés.

Miért, te megbeszélted a népszerű mobiltelefon és laptop gyártókkal, hogy... mit is? Tehát újra ott tartunk, hogy te magad vagy az etalon, ha van NAS-od, akkor az mindenkinek lehet, függetlenül attól, hogy pazarolsz-e vagy sem. :D

Nekem nincs NAS-om amúgy, én akkor rossz ember vagyok.

Tehát újra ott tartunk, hogy te magad vagy az etalon, ha van NAS-od, akkor az mindenkinek lehet, függetlenül attól, hogy pazarolsz-e vagy sem. :D

Nem tartunk itt, csak szándékosan ferdítesz, hogy támadhass. Etalonnak azokat tekintjük, akik rendelkeznek legalább egy NAS-sal és azt háziszerverként is szeretnék használni úgy, hogy pl. a levelezésüket is erről intézik, mintsem a cloud-on csüngenének-lógnának.

A kilowattórás eszmefuttatásod pedig azért tekintem bohóckodásnak, mert évente jóval többen vásárolnak NAS-okat, mint ahányan átteszik arra a levelezésüket, ami valójában azt jelenti, hogy ők pazarolnak jobban, mivel kevésbé használják ki a NAS-ukat, miközben ugyanúgy pöfögtetnének.

Nekem nincs NAS-om amúgy, én akkor rossz ember vagyok.

Üdv a klubban, nekem sincs. Persze, ha neked lenne, nyilván jobban™ fel lennél rá jogosítva, mint én. Miért is? Ja igen, a mucsai lakhelyed és a vályogházad miatt. Persze, arról már nem szól a fáma, mennyi extra pöfögtetés oda kivinni azt a havi 600 kWh-át, amit az inverteres klímád elfogyaszt. Mert az biztos, hogy járulékosan drágább, mint egy városi lakásba elhozni.

Csak azt, hogy vidékre költségesebb elvinni az elektromos áramot, mint a városban felhasználni, néhány kilométerre az erőműtől.

Aham, te például hány kilométerre laksz a paksi és a százhalombattai erőműtől? Én ~80 és ~10 kilométerre. Melyik erőmű van tőled néhány kilométerre?

Az újpesti, a kelenföldi és az észak-budai is < 10 km-re van tőlem. A kispesti ~13 km-re.

Ezek alapvetően távhőközpontok, az észak-budai az fűtőmű, összesen kb. 250 MW csúcsteljesítménnyel... ezek szerinted ellátják egész Budapestet? Ha igen, akkor kérek valami bizonyítékot, ha nem, akkor most köpj fel és állj alá, legyél oly kedves. :D

Nem leszek olyan kedves, ugyanis a 10 kV és a falusi kilométerekre vitt 230V-os hálózatokon sokkal több veszteség van, mint azon, hogy a dunamenti erőműből idejön hozzám vagy odamegy hozzád az áram.

Neked halván pótfogalmad nincs arról, hogy épül fel a hálózat... :D

Amúgy meg a KÖF trafótól a harmadik házban lakom, szóval kb. 50 métert jön a 230 VAC a házig, a többi közép- és nagyfeszültség...

De szerinted az egész budapesti fogyasztás ellátják a budapesti erőművek?

Neked halván pótfogalmad nincs arról, hogy épül fel a hálózat... :D

Tudom, semmiről "nincs" "fogalmam", amivel kapcsolatban nem értek veled egyet. Megszoktam már.

De szerinted az egész budapesti fogyasztás ellátják a budapesti erőművek?

Szerintem nem, de nem is állítottam mondjuk.

Tudom, semmiről "nincs" "fogalmam", amivel kapcsolatban nem értek veled egyet. Megszoktam már.

Mégis belepofázol és faszságokat állítasz... :D

Szerintem nem, de nem is állítottam mondjuk.

Oké, hány százalékát fedezi a budapesti igényeknek a budapesti erőművi termelés? A többi szerinted milyen messziről jön?

Oké, akkor legyen 25W - az elsődleges, és ugyanennyi a backup oldali NAS fogyasztása, amikor tekerik a diszket, és fele ennyi, amikor IDLE állapotban, a diszkeket lekapcsolva(!) üzemel, mert nincs rajtuk forgalom (Példa: QNAP  TS-431K az "operating"-ot lefelé, az idle-t felfelé kerekítve az egyszerűbb számolás okán). Az idő harmadát tekintsük pörgősnek, azaz (25+25)*8+(12.5+12.5)*16=800Wh - naponta, ez olyan 24kWh havonta, 37Ft/kWh lakossági árral számolva 888Ft/hó.
Jó kérdés persze az, hogy ha ez a NAS smtp+imap+webmail kiszolgálás alá van rakva, akkor valójában mennyi lesz a tényleges idle, amikor a lemezeket teljesen lekapcsolja... (szerintem napi 16 óránál jóval kevesebb - már csak a logok írása miatt is...)

Persze, lehet venni két fiókos nas-t meg ssd-t rakni bele, de azt is ide kell pöfögtetni, bónuszként a Ft/GB paramétere eléggé sz@r lesz (drága tárhely...), és a villanyszámla nem sokkal lesz kevesebb (mert a NAS "üres" fogyasztása összemérhető a belerakott diszkek fogyasztásával.)

 

Nekem nem fáradtság ezzel foglalkozni. Sőt, magamnak fizetném is, mert lusta vagyok, de amikor megemlítettem az asszonynak, hogy a 3 fiókunk havi 5'500 Ft. körüli összegbe fájna, akkor megvétózott :-) Nekem megér ennyit a családi béke :-)

Nézzük az anyagiakat, a NAS és a VPS már megvan egyéb feladatok/okok miatt, így a domain-em hazahozatala nem jár plusz kiadással. A távoli mentés megvan, nincs plusz költsége.

Azt sem állítom, hogy sokat tanulok belőle, ezt már nagyon régen megtanultam, szóval a legtöbb meló a levelek másolása lesz, de az egyszeri alkalom.

A "nincs plusz költsége" nagyon fals érv. Van költsége: a meglévő költség egy része fog erre a szolgáltatásra esni. Az, hogy _jelenleg_ nem fog többe kerülni, az sem biztos, hogy igaz. Ha neked a 3 fiók üzemeltetésére, az eszközök naprakészen tartására, mentésére, karbantartására, stb. fordított idő kevesebbet ér, mint havi 4-5E Ft, akkor _neked_ látszólag megéri.

az eszközök naprakészen tartására, mentésére, karbantartására, stb. fordított idő kevesebbet ér, mint havi 4-5E Ft, akkor _neked_ látszólag megéri

Nem látszólag éri meg, mert mindenki maga dönti el, hogy a szabadidejét mire fordítja. Ha valaki szeret azzal foglalkozni, hogy a saját NAS-át, háziszerverét karbantartja, akkor azt nem válthatod át sem elpazarolt időbe, sem pénzbe.

... nos, a mézesmadzag elfogyott :D

-fs-
Az olyan tárgyakat, amik képesek az mc futtatására, munkaeszköznek nevezzük.

Szerkesztve: 2022. 02. 06., v – 22:22

Közben lesz levelezés nélküli ingyenes Workspace Essentials is, ami ha jól sejtem lehet nem a cégeket, hanem a céges email fiókokat akarja becsábítani, hogy használjanak google szolgáltatásokat. 
https://www.hwsw.hu/daralo/64285/google-gmail-workspace-drive-sheet-doc…

Bár a hwsw cikk valsz benézte ezt a business starter váltást, mert nem azt váltja. Hanem valami workspace essential starter ez.
https://cloud.google.com/blog/products/workspace/unlock-collaboration-w…

Sziasztok,

Az elmúlt idők során amíg lehetett, számos ismerősnek és cégnek állítottam be a Gsuite szolgáltatást saját domain-re. Most keresem meg őket egyesével, hogy a fenti híreket közöljem velük. Sok vállalkozás úgy döntött, hogy vállalja a terheket és a fizetős megoldást szeretnék hasznáni. Ez nekem ugye azzal jár, hogy mindenkinél végigviszem az előfizetés upgrade-t, stb... De néha ez elég nyögvenyelős, mert ugye a partner bankkártyáját kell rögzíteni, stb..

Felmerült bennem egy kérdés, hogy van-e arra mód, hogy a google apps-ot valamilyen reseller formában értékesíthessem? Van valakinek már ilyen tapasztalata? Ha lenne ilyen lehetőség az nagyon megkönnyíteni az adminisztrálást.

Üdv,

kincza

kincza

Saját ilyen tapasztalatom nincs, csak azt tudom, hogy a fizetős csomag újabb workspace csomagra váltás kapcsán legalább 3 ügyintéző keresett már minket és abból egy magyar cég volt. Szóval valószínűleg lehet. 
Bár az ügyfelek kártyáinak rögzítése és hasonló szerintem akkor sem tartozik ebbe bele. 

Szerkesztve: 2022. 03. 16., sze – 14:22

-

kincza

Jött emailben:

Megjegyzés: Ha ezentúl nem szeretné a saját domainnevével használni a Gmailt, és több felhasználót sem szeretne kezelni, akkor feliratkozhat egy várólistára a Google Workspace Felügyeleti Konzolon, hogy egy díjmentes lehetőségre állítsuk át az elkövetkező hetekben.

Persze, a várólista még sehol, mondjuk ez is csak egy súgó doksiból derül ki (bár akkor miért küldték ki az értesítést?).

Nagyon szomorú, de ez a no-cost option nem fogja tartalmazni a Gmailt.

"A no-cost option will be available for all customers who do not want to use Gmail with their custom domain (for example, your-name@example.com), or the ability to manage multiple users. Customers who choose this option will retain access to the no-cost version of Google Workspace services such as Google Drive and Google Meet, and additional Google services such as Google Search, Google Maps, and YouTube. You will also retain access to paid content such as movies purchased in the Google Play Store."

https://support.google.com/a/answer/60217

What if I use G Suite legacy free edition for personal use?

If you’re using the G Suite legacy free edition for non-commercial purposes, you can opt out of the transition to Google Workspace by clicking here (requires a super administrator account) or going to the Google Admin console. You can continue using your custom domain with Gmail, retain access to no-cost Google services such as Google Drive and Google Meet, and keep your purchases and data.

If you don’t take any action, your account will be suspended starting on August 1, 2022. To reactivate your account, you will either need to upgrade to Google Workspace or opt out of the transition for non-commercial use.

G Suite legacy free edition is only intended for personal non-commercial use. If you’re using G Suite legacy free edition for business purposes, we will transition your account to Google Workspace. G Suite legacy free edition does not include support, and in the future we may remove certain business functionality.

If you transitioned to Google Workspace after January 19, 2022 and used G Suite legacy free edition for personal use, you can contact Support.

https://support.google.com/a/answer/60217?product_name=UnuFlow&hl=en&vi…

Az ingyenes verzió választásakor kiírja, hogy értelemszerűen lesznek -üzleti üf-eket célzó (meg nem nevezett) szolgáltatások amiket ki fognak kapcsolni az ingyenes csomag használóinak. Gondolom nálad aktív &/ használatban lehet ezek közül valamelyik, vagy valami egyéb kritérium szerint helyből üzleti kategóriába sorolnak :).

Szerkesztve: 2022. 05. 18., sze – 21:38

marvolt

neked aztan fura humorod van...

Most kaptam meg email-ben én is. Már pont leköltöztem róla :)

Már csak azért is meg fogják lépni, mert a mobilosok a G-t nem nagyon tudják nélkülözni. (Szerintem a G viszont nem (vagy már nem sokáig,) akarja nélkülözni a "alátolt" bankkártyát.) - Meg ahogyan a páromtól hallom.., már a Facebook-fizetős szolgáltatás is "be van lengetve".

:)

Szerkesztve: 2023. 02. 20., h – 16:57

-