Router szülői felügyelettel

Sziasztok!

 

Tudnátok konkrét router típust ajánlani lehetőleg nem horror áron, ami a következőt tudja ?

- Beállítható,hogy adott időszakban adott kliens eszköz mely helyeket érhet el.

- Más időszakban mást helyeket

pl.

Hétfőtől péntekig: 7-18 óráig a gyerek telefonja/gépe csak a kréta+suli honlapot érhesse el. 18-20 óráig bármit nézhet, 20-tól semmit.

 

Köszi

Hozzászólások

Szerkesztve: 2022. 01. 26., sze – 19:51

Nalam nincs ilyen korlatozas csak reklamokat meg a szart szurom piHole-on.

Mi inkabb megtanitottuk oket, hogyan kell strukturaltan beosztani es tervezni a tanulast.
Sajat motivaltsagot osztonoztuk, igy magatol a tanulas az elso, nem kell oket noszogatni, helyette mernek kerdezni es odaulunk mellejuk tanulni ha nehez az anyag.

Nyilvan fugg attol, hogy hany evesek, de nalunk sokat segit, hogy utana tud olvasni, ra tud keresni a temakorre. Foleg mikor esszet vagy prezentaciot kell kesziteni.
Tablagepen flashcard-okat gyartanak maguknak nyelvhez, fogalmakhoz, kemiahoz stb.

Nalatok a Kreta+Suli honlapjan minden info megvan ami a tanulashoz kell?

Szerk: vegezd ugy egy hetig a munkadat, hogy nincs hozzaferesed csak a ceges belso honlapokhoz. Se stack overflow, se hup, se google se semmi. Az Oreilly meg a PacktPub, Amazon konyvekhez kozzaferhetsz, de nem kereshetsz bennuk.

Szerkesztve: 2022. 01. 27., cs – 08:26

bármit is csinálsz, a gyerek hamarabb megtalálja a kerülőutat, mint te a működőnek vélt megoldást ;)

Nálam még kicsik, emiatt náluk szülői felügyelets android/xbox van használatban (amivel egyébként hatékonyan lehet felügyelni, és ha szeretnéd korlátozni is a teveékenységüket), de pl youtube szabad pálya, miután megbeszéltük, hogy lehet értelmes dolgot találni a sok szemét között...

szóval én is inkább  felvilágosítás irányát erősíteném, mint a szögletes szabályozást.

Szerkesztve: 2022. 01. 27., cs – 08:42

Nalunk a szuloi felugyeletet a tanarok tudjak a legjobban felulirni: pl. amikor olyan helyre feltoltott allomanyt linkelnek be a Teams -be, ami tobbek kozott 18+ -os allomanyokat is kiszolgal. Innettol a beszelgetes hasznosabb.

Error: nmcli terminated by signal Félbeszakítás (2)

(l)[OFF](@sz): [[ Igen. Azt hiszem, hogy az iskola is tud érdekes dolgokat produkálni, és ez most messzemenően értekezést indíthatna (tényleg nagyon sok aspektusa van a dolognak), DE amikor bemondják a rádióban, hogy 1.2 mrd Forintot költenek el innentől idén szeptemberig, csak hogy egy jelentkező(!) weboldalt "kifejlesszenek" a továbbtanuláshoz és a központi vizsgákhoz és a csillió forintos Krétát is fejlesztgetik, akkor megkérdezem, hol van a tanároknak egy központi (magyar!) tárhely, ami biztosítottan 18+ mentes és korlátlan és gyors és oké és zöld és stb!? ]]  Mondom úgy, hogy tanár vagyok/voltam.

Az MS licenszekben benne van az OneDrive hasznalata is. Ezt is az allam fizeti; raadasul mindezt ugy, hogy a tanulok mellett a szulok is kapnak hozzaferest/licenszet. (Utobbit nem tudom megerositeni, az egyik elsos tanito mondta)

Mas kerdes, hogy ha van ilyen, akkor ennek a hasznalata miert nem kotelezo az allamilag fenntartott intezmenyekben? Mert az nonszensz, hogy egy docx -ben linkelgetnek -jobb esetben- mega.nz -s kontenteket. Erre pl. sehol nem latok allasfoglalast.

Error: nmcli terminated by signal Félbeszakítás (2)

Ahol be kell dolgoznom, ott Google-t használunk. Classroom és Drive a fontos belőle. Ennek ellenére (s főként adatvédelmi okokból) én díjaznám a saját infrastruktúrákat. 

Az MS és G termékek között nagy a különbség, iskola profilja válogatja, melyik áll közelebb. (De szerintem egyik sem kielégítő.) 

Ez nekem prüdéria. Ha nem ivarérett a fiatal, szerintem nem fogja érdekelni. Ha meg ott a hormonális késztetés, nem fogod megállítani, legfeljebb megéli élőben. Jó, mondjuk az valóban sokkal jobb. :)

Vagy mire gondolsz? Itt beszélik meg cégvezetők a termékeik, szolgáltatásaik kartellezett árait? Mert az tényleg 18+-os.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

tudomásom szerint minden iskolának van MS Teams.

A probléma azzal van, hogy a tanárok nagy része egyszerűen nem tudja használni.

Nálunk pl már a gyerekek regisztrációját elbénázták, és emiatt minden ékezetes név esetén szép, kacifántos karakterek vannak a gyerekek nevében - szánalmasan gagyi már a látvány is, de el tudom képzelni hogy emiatt sok más dolog is akadozik/vagy épp simán nem működik.

 

És mindamellett hogy van kréta, van MS teams, van minden gyereknek saját mailboxa is - kib*szott random  FACEBOOK csoport(ok)ba tolják fel a házit.  - MIAF*SZ?! közoktatás, ahol kb a vak vezet világtalant esete áll fent (a digitális és modern IT megoldások esetében mindenképp)

A sok "Mariska néni" pozíció olyan fizetéssel sehol sem kecsegtető, így olyan jut oda, aki jól tud bólogatni az éppen aktuális vezetésnek, s más kompetencia nem mérvadó. Tisztelet a kivételnek!

Sok idősebb tanár sem érti a mai IT világot, s öröl, ha valamit egyszer megtanul. (mondjuk egy fiatalabb, mindenféle divathullámra (insta, fb) felülő fiatal kollégától :D ) És kapja eztán az ember a mindenféle ?fbclickid=123123123 végű linkekeket :(

Én azért szoktam felpaprikázni magam ezen, mert ez az egész gyerekekről szól! Szegények! :( 

A F@szbook használatát egyenesen megtiltanám!

Egy iskolában azért kellett visszavenni a NIFF iskolai Wifi szűrő erősségéből, mert a tanárok nem tudták igénybevenni a szülői kapcsolatra a fb-ot. Szánalmas volt.

Ilyen kemeny csavok csak addig szoktak lenni az emberek amig mondjuk a tanar az osztalykirandulas reszleteit ott osztja meg, a te gyereked meg majd lemarad/nem visz valamit amit kellene es eg a tobbiek elott, stb. Utana milyen jo lesz neki megmagyarazni hogy azert baszodott el a kirandulasa mert apa nem fogad el valami adatvedelmi iranyelvet :))

Az elso ilyen eset utan az osszes szulo meg szokott szelidulni :)

Nálunk egy Xiaomi router van, ami lehet, hogy tud tartalomszűrést is, de nálunk bőven elég az, hogy este 11-kor ütemezetten kikapcsol a wifi, reggel fél 6-kor meg bekapcsol. Mobilappból a telepítéskor pár kattintással beállítottam, és azóta nincs éjszakai suttyomban netezés alvás helyett.

Én így fogalmaznék: (személyes) nevelés, figyelem és kontroll, csakúgy, mint a süteményesdoboznál

+

egy jó Mikrotik + adguard

Ok, akkor kezdem én:  "Két pofon kellene neki, és ki kellene zavarni az udvarra!" :'D

Szerkesztve: 2022. 01. 28., p – 08:44

Ez egy nehéz helyzet. Nem olyan könnyű ezt kezelni. A nagy cégek algoritmusai arra épülnek, hogy minél több pénzt termeljenek. Azaz függővé igyekeznek tenni az embereket és a gyerekeket is. Erre algoritmusokat építenek és MI-t is használnak.
Amikor már a Te gyereked az egyetlen az osztályban akinek nincs okostelefonja, akkor léped meg Te is, hogy adsz egyet a kezébe.
Nálunk a lánynál működik a beszélgetés. A fiúknál nem. Őket szinte teljesen berántja az online világ.

Próbáltuk, hogy napi 2 óra legyen csak engedélyezve a mindenfélére, a többi időben csak a tanulási stb. dolgok voltak elérhetőek. Akkor a lány is kötelességének érezte, hogy kihasználja azt a 2 óra időt, amíg mindent szabad volt. De azon kívül is többet kütyüzött. A fiúk meg elkezdtek offline játékokat nyomni. Stb.
Utána jött a beszélgetés. Akkor egy ideig rendben voltak a dolgok, majd kezdtek ismét kitolódni az idők. Hajnali 3-kor is még kütyüztek a fiúk, másnap meg 7-kor indulás suliba.
Megint beszélgetés. Lement az idő éjfél elé.

Aztán meg jött a covid ami mindent borított. :(
Nálunk is kevesebb lett a társasági élet. A gyerekeknél is. A gyerekek ezt online próbálták pótolni. Ez viszont berántotta Őket jobban a nagyvállalatok platformjaira.
Most itt állok tanácstalanul és nem tudom mit tegyek a fiúkkal. A lánnyal nincs gond jelenleg.

A fiúk tanulmányi eredményei sem rosszak. De nem ez az élet amit most folytatnak.

De nem ez az élet amit most folytatnak.

A szüleink ránk is biztosan ezt mondták, pedig akkor még egyátalán nem volt online világ.

 

Ez szimpla generációs különbség. Ők beleszülettek egy online világba.

Hogy ez jó vagy rossz? Hát nem ilyen egyszerű, az biztos.

 

Szerintem a legnehezebb azoknak a szülőknek akik ebben nincsenek benne, ők lehet biztosan azt sem tudják pontosan mit csinál a gyerek amikor 'kütyüzik'  És ők lehet nem is paráznak ezen ennyit....

 

régen is voltak szabályok: pl. 20:00-ra haza kellett érni.

Egyszerűnek és logikusnak tűnik, mégis mindig rendszeresen megszegtük. - akkor is ha k*rvanagy pofon volt a díjazása.

 

ugyan ilyen elven bármit is tiltasz a gyerekednek, biztosan megszegi, de legalábbis feszegeti a határokat, bármi is legyen az!

Hogy 'beszippantja' őket az online világ?  biztosan be, ahogy te is írtad: ezek erre van tervezve. A játékok is és a social media is.

 

Szerintem a mérlegelést kell(ene) megtanulniuk, amiben a szabályok nem igazán segítenek.

Én prioritások próbálok csak erőltetni, pl hogy előbb a házifeladat, csak utána játék.

De még ez sem túl hatékony, mert pl ha a játék odakint lenne, akkor muszály felcserélni, hiszen odakint játszani világosban azért mégiscsak jobb, sőtétedés után meg ugyan úgy lehet odabent leckét írni...

Innentől ez benne is - jogosan - felmerül(het), hogy miért ne játszhatna egyből a tableten, majd aztán később megírja a leckét.... vagy nem.

Miért akarod magad kizárni a routerből? :)