Kristóf Attila: A világegyetem tüdőgyulladása

Nemrég olvastam a címben szereplő novellát, 1976-ban jelent meg a Magyar Nemzetben, több részben (már ha hinni lehet a borítónak).

A klikku után a felvezető.

Egy kora tavaszi nap reggelén, közvetlenül ébredés után Kis József (negyvennégy éves betanított munkás, anyja neve Kis Rozália) a tarkóján enyhe, de kitartó fájdalmat érzett.
A tarkófájás azonban bágyadtsággal és rossz közérzettel párosult.
Munkába menet erős köhögés fogta el: le is kellett szállnia a bicikliről, ugyanakkor kétoldalt arccsontja feszülni kezdett, torkát pedig viszketés kínozta.

A műhelyben már esküdni mert volna rá, hogy nátha bujkál benne: nyílván meghűlt hazafelé menet a hideg tavaszi éjszakában.
Így aztán Kis József még két napig dolgozott, akkor összeesett egy harminckilós göngyöleg alatt, a TMK-műhely közepén.

Elment a körzeti orvoshoz. Aki mivel a hőmérő csak 38.2 fokot mutatott, grippét, könnyű légúti fertőzést állapított meg, és Kis Józsefet három napra betegállományba küldte. Kalmopyrint, köptetőt és Tetrant (terramycin) irt fel.
 
A beteg hazament, ágyba feküdt, szorgalmasan szedte a Kalmopyrint, a köptetőt és a Tetrant.
Kis József az első adag Tetran bevétele után azonnal jobban érezte magát, láza alig-alig volt, bánta is, hogy táppénzbe ment; a negyedik napon gyógyultan, bár kissé elesetten jelentkezett munkahelyén, a tizedik napon pedig - a körzeti orvos és TMK-s munkatársai őszinte ámulatára - meghalt.
 
Az alábbiakban ennek a tíz napnak belső történetét beszéljük el, mármint azt, hogy mi ment végbe Kis József szervezetében, légútjaiban, tüdejében. Zsigereiben, májában és véredényeiben.

Hogy, hogy folytatódik a történet azt majd kiguglizzátok. :)

Hozzászólások

Most sem sokkal van maskent. Ha nem diagnosztizalod magad megdoglesz. Tudom. Voltam ott. Majdnem osszehoztak nekem is. Kizarolag az altalam eroltetett MR ami megelozte. Onnantol mindegyik lohalalaban trappolt a dologgal, nehogy per legyen a vege.

Every single person is a fool, insane, a failure, or a bad person to at least ten people.

Szintén zenész, bár közel sem volt ennyire komoly a helyzetem.

Két évvel ezelőtt hónapokon át fájt a hasam, vakbél környékén. Családban volt vastagbélrák, így jó hipochonderként már hangulatba is kerültem. Elmentem Medicoverbe, merthogy fizetős, legyen meg eredmény, amilyen hamar csak lehet.

Ultrahangos látni vélt valamit a vesénél, így továbbküldött urológushoz, meg CT-re is.

A CT-t kiértékelő szaki szuperritka autoimmunbetegséget látott (ismerősöm hasi sebész apja a 30 éves praxisa alatt csak egyszer találkozott az említett autoimmun micsodával).

Urológus afféle "B" tervként elküldött hólyagtükrözésre -- na, ezzel vallatni lehet, pedig a humánusabb, flexibilis eszközt használták, de nem találtak semmi rendellenest.

Gasztroenterológus, akihez a szuperritka autoimmunbetegség miatt továbbküldtek, legyintett, hogy ez tuti, nem az, mert hiányoztak lényeges tünetek, és némi panaszkodás után (hogy őneki mennyi emailt kell olvasnia, és hogy különben is, mennyire sok az adminisztrációja) azt mondta, legyen gyomor- és vastagbéltükrözés.

Épp a covid-lezárás előtti napon mindkettő meg is történt, de nem találtak semmi rendellenest.

Én még korábban kértem a gasztrós dokit, végezzünk el egy ételallergia-vérvizsgálatot is (elvégre, ha igaz, a bél szakaszonként más és másfajta ételfeldolgozást végez), noha szerinte ez fölösleges volt. Ennek az eredménye azonban jelezte, hogy szójababra allergiás vagyok.

Ekkor jöttem rá, hogy mi a helyzet. Addig jellemzően virslit reggeliztem. A virsliben persze ott figyel a szója. A pandémiás lezárás alatt volt időm kísérletezni, és egyáltalán nem ettem virslit, sem olyasmit, amiben szója lehetett. Azóta kutya bajom.

Szóval igen, nem árt, ha az embernek van saját ötlete is. (Mielőtt valaki félreértené: nem fikázom az orvosokat, elvégre kezdetleges eszközeik vannak a diagnosztizálásra. Én csak kódmajomként bedobok egy breakpointot, és a rendszer engedelmesen megáll, megmutat mindent, kísérletezhetek, nekik meg mindenféle gagyi árnyékokból meg millióismeretlenes egyenletből kell kifundálni, hogy mit kéne csavarni milyen irányba, ráadásul backupot/snapshotot se készíthetnek.)

Ebből csak az a szomorú, hogy majdnem 50 év elteltével és több kormányváltás után semmi nem változott az egészségügyben. Maradtunk a szocializmusban, mert az jó nekünk.

azt akarod mondani, hogy a dohányzás hasznos?

nincs aláírásom