[POL] Mennyire vagyok elégedett szavazó

Címkék

Ha most lennének a választások, akkor:

A Fidesz-KDNP-re szavazok, mert teljesen elégedett vagyok velük
8% (107 szavazat)
A Fidesz-KDNP-re szavazok, de tudnék elképzelni jobbat
14% (183 szavazat)
Az ellenzéki összefogásra szavazok, mert teljesen elégedett vagyok velük
4% (60 szavazat)
Az ellenzéki összefogásra szavazok, de tudnék elképzelni jobbat
53% (708 szavazat)
Egyéb pártra szavazok, mert teljesen elégedett vagyok velük
4% (56 szavazat)
Egyéb pártra szavazok, de tudnék elképzelni jobbat
9% (124 szavazat)
Nem szavazok, nem érdekel a politika, stb.
8% (108 szavazat)
Összes szavazat: 1346

Hozzászólások

A harmadik szavazattal meg is lett a kétharmad.

Várjá', várjá'má' bazmeg, ezt előre leírom:

LOL @ "Az ellenzéki összefogásra szavazok, mert teljesen elégedett vagyok velük" eredménye

:D

trey @ gépház

Semmi meglepo nincs ezen pedig. A pozitiv politikai fanatizmus (rajongas) ezen a szinten ritka. A veled itt vitazok tobbsege is tobbszor megerositette, hogy a Ferit is szivesen latta volna bortonben pl., nem csak a Viktort.

A negyedik opcio magas nepszerusege erosen tukrozi az itt olvasottakat. Az ellenzeki jelolteket a kozosseg tagjai nem dicserni, max kontextualisan vedeni szoktak. Tobbnyire. A valasztasi szabalyok egyenes kovetkezmenye, hogy nem lehet masra szavazva realis esellyel levaltani a kormanyt.

Mert még mindig nem jöttél rá, hogy az összefogás célja a mostani rezsim megszüntetése? Deklarált cél, hogy lehetne valaki egy ilyennel elégedett?

Az eredménnyel lehet majd valaki elégedett, de nem azt kérdezted. Kis igényű vagyok, ha az az eredmény, hogy FIdesz a legtöbb képviselővel rendelkező párt, de nem tud kormányt alkotni, nekem már jó eredmény.

Hogyne érteném ezt a érvelést, csak én nem szeretném még átmeneti jelleggel sem bolondok kezébe adni a kormányt. Főleg azért, hogy egy fél-egy-másfél ciklus után újra kelljen kezdeni mindent visszacsinálni, mert mindent széjjelbasztak. Volt már rá példa.

Azt is említettem már, hogy max. a perverz kíváncsiság / röhögés miatt lennék erre hajlandó, hogy leírják magukat végleg, de félek, hogy 2 hét nevetéstől szakadás után már inkább rossz ötletnek tűnne.

trey @ gépház

Főleg azért, hogy egy fél-egy-másfél ciklus után újra kelljen kezdeni mindent visszacsinálni, mert mindent széjjelbasztak. Volt már rá példa.

Volt. A Fidesz 2010-ben. Elefantok (Nemeth Szilard, Szijjarto, Matolcsy, Kosa csak nehany a sok kozul) a porcelanboltban. Mindent szejjelbasztak, azt gondoltuk, hogy a ciklusuk utan lehet mindent elolrol kezdeni. Vegul kiderult, hogy szetbaszva is mukodik az orszag: van penz 500 Ft-os benzinre, 360 Ft-os eurora, 1500 Ft-os cigire, 150 millios ikerhazra, rendelt kajara, magan egeszsegugyre, plazas cuccokra, hibrid SUV-ra.

Nincs itt semmi latnivalo.

Külföldiek kezébe fillérekért/súlyos kárt okozva nemzeti vagyont átjátszókat minek kell tekinteni? Hűtlen kezelőknek?

Te kire gondolsz? A tolvaj cigóra, aki kiárulta a nemzeti földalapot, aki leszopta a nyugati bankokat, aki számolatlanul nyomta és nyomja most is a magyar adóforintokat a multinacionális cégeknek?

Arra a tolvaj cigóra, aki orosz-kínai függésbe taszítja Magyarországot?

Arra a viktor nevű, büdös, román cigány származású senkire gondolsz te is, aki azt találta mondani az egyik választás előtt, hogy a tőkések ne arra figyeljenek, amit a kampánybeszébében mondani fog?

"Most is azt mondom a külföldi diplomatáknak, hogy ne figyeljenek oda arra, amit mondok"

Pl.

6 párt december elejétől idáig eszméletlen kamuzások-"tömegek írják alá a népszavazást" - mellett képesek a két kérdést(?)  2x annyi aláírásnak titulálni. 

Ostobáznak, fogyatékosoznak...  a jelenlegi törvényeket sem ismerik amiket meg akarnak vàltoztatni, és azt szeretnék, hogy bízzanak bennük az emberek.

Pont olyanok, mint a szovjetek anno. Senkik, akik el akarják hitetni a "csalódottakkal" hogy ök a többség. 

Óvatosan ezzel az szavazás-értékeléssel, lehet ez is hackelt...!  (Végül is IT-s portál. - Szomorú is lenne, ha valóban ennyien lennének itt ellenségük önmaguknak.)

Bár azt könnyedén ellenőrizhető, mennyien vannak ebből éppen külföldön, mert akkor ez spec. érdekeltséggel magyarázható.

Nem. Hogyan? Versenyszférában dolgozom alkalmazottként magyar tulajdonú cégnél jellemzően külföldi piacra. Elvétve van eladott gépünk Magyarországon, vagy ha igen, az is inkább valamiféle teszt céljából. Milyen érdekeltségre gondolsz? Nyilván az értékrendem az egy érdekeltség, szóval ha így érted, akkor igen.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Neked nem érdeked, hogy a Fidesz kormány maradjon? így értem.

Az eddigi hozzászólásaidból az jött le, hogy igen.

Szerintem mindenkinek van valamilyen érdekeltsége hogy menjen vagy maradjon a kormány. 

(mondjuk én nem csak anyagiakban gondolkodok)

“Any book worth banning is a book worth reading.”

De mindenkinek érdeke lenne egy jobb kormány, csak hogy nincs. - Ilyet nem tudsz leakasztani a szegről. Álmodozni lehet, de egy társadalomban is az adott, valós anyagból kell kihozni a lehetséges legjobbat. És az idő. Alakítani formázni azt lehet, ami fenn áll és működik. Ha azt kidobod és újat raksz a helyére, - (ráadásul most nincs is új, csak még régebbi, alkalmatlanságukat már bizonyítottak vannak.)

10 év mire egy államapparátus kidolgozza magából a selejtet, vagy csak a hasznos fogaskerékként kapcsolódni nem akarókat. Sok hatalmi harc, és fondorlat kell az olajozott működéshez. Nem pozícióba lépéssel lesz adott. Addig pedig a tűzoltásokat szenvedi az "alattvaló" többség. Nem kell kísérletezni ezzel, a bevált hatalmi gépezetet kell korrigálni folyamatosan. Arra pedig ülni fognak mások is a parlamentben, remélhetőleg.

Nagyon kritikus Európa jelen állapota, most kifelé kell tekinteni, és összezárni a Magyarságnak, mert könnyen hazát veszthetünk mindannyian.

Az ha törvényesen módosítod a te irányodba az esélyeket az is csalás. Nem is kell mondanom, hogy már igazoltam is, hogy a csalás nem feltevés, hanem tény. Csak épp it törvényesen le van fedve. 

De nem tudom ki a "Ti" meg a "Mi" ebben a kérdésben, én a választókról beszélek, azt is becsapja aki csal aki rá szavazott.

"2019-ben a budapesti önkormányzati választások után nem emlékszek arra, hogy csalást kiáltottak volna"

Legyunk oszintek: mielott ezen a vonalon elindultak volna a Fideszesek, Tarlos jo elore kulturaltan elismerte a vereseget. Ez Tarloson mulott. Nem mindenki olyan a Fideszbol, mint o, o meglepoen kulturalt, es nem hagyta, hogy ez a musor elinduljon ilyen nagy aranyu veresegnel.

Mar 2014-ben is volt olyan onkormanyzati valasztas, ahol az akkor vesztes Fidesz csalast kialtott, ujraszamoltatott, stb.

Tarlós esetében 2 dolog úszott meg.

A "fideszesek" Tarlós teljesítményéből fakadóan nem nagyon mentek el szavazni mert úgy is nyer. A másik dolog meg az itt tanulókülföldiek egy része akik tuti nem ismerve a helyzetet szívesen hallgattak a segítőkre. Ez utóbbi nem ért volna semmit, ha a Tarlóspartiak mindegyike elmegy szavazni.

Csalast fognak kialtani.

Ha a Fidesz kap ki, akkor ok is.

Ha a DK kap ki, akkor ok is.

A kutyak mar 2018-ban is csalast kialtottak. Szoval ok is.

De meg a Mi hazank is. Ok is csalast fognak kialtani.

Mar nem divat elismerni olyasmit, hogy "tiszta volt a valasztas". Ez mar a "vidd a sajat tolladat" es egyebek kora. Es nem vagyok benne biztos, hogy rosszabb lett a vilag azzal, hogy megkerdojelezunk olyan dolgokat, amiket 30 eve nem kerdojeleztunk: peldaul tetszoleges orszag valasztasanak tisztasaga. Akkor kene aggodni, ha ez nem lenne tema.

Ellensulyoztak a "100 ukran egy cimen" jelenseget.

Mostmar biztos, hogy mindket oldal csinalja.

Az "ovoneni, a Peti kezdte, amikor visszautott" jelenseg tipikus iskolapeldaja.

USA-ban is tobb evszazada dem es repub nemzeti sport a gerrymandering.

Nincs ebben semmi uj.

Amennyiben a jelenlegi ellenzéki esélyt nézem és tegyük fel nyernek, nagy eséllyel lehet valami külföldi rásegítésre hivatkozni. Legyen az erkölcsi vagy technikai, de mindenképpen szóba jön. Sajnos az USA választások hírei után ennek még letjogosultsága is lehet.

Nem lenne meglepő, ha sokféle nicken ugyanaz a pár személy szavazott a DK-ra. Szerinted az, mi ha nem csalás? (Ráadásul értelmes ember a törvényes és titkos szavazáshoz ragaszkodik, nem fog itt e-ként megnyilvánulni. Már ez is alaposan gyanús.)

A Fidesz-KDNPre fogok szavazni. Azt is elmondom hányszor szavaztam eddig a fideszre országgyűlési választáson. Eddig 8 szabad választás volt, ez 16 db szavazat (listás, egyéni) Ebből 15 ment a fidesz(-kdnpnek). 1990-ben kapott egy egyénit az MDF. Természetesen a 2. fordulóban, amíg volt ilyen, nem változtattam a szavazatomon.

Hogy miért? Mert Orbán Viktort innovatív, bátor, és a nemzeti önállóság iránt elkötelezett politikusnak tartom. Ezeket az értékeket én rendkívüli módon tisztelem és ezekben a kategóriában nála jelenleg nincs jobb, nem is lesz egyhamar.

> Sol omnibus lucet.

Ugy erted, hogy akkor is maximalisan tamogattad, amikor a "Csuhasok! Terdre, imahoz!"-t eloadta, es akkor is, amikor osszeallt a KDNP-vel?
Akkor is, amikor kiallt a Sorost ert nemtelen tamadasok ellen, es akkor is, amikor o tamadta?

Jo, persze, elkepzelhetonek tartom, hogy te is epp akkor fordultal a megfelelo szeljarasba, amikor ok, de ez ritka. Van olyan hupper, akinek egyjegyu volt az SzDSz parttag-konyve (nem hirdeti magarol), de amikor a nagy kommunista-ellenesseg utan osszealltak Hornnal, o visszaadta.

A strange game. The only winning move is not to play. How about a nice game of chess?

Ugy erted, hogy akkor is maximalisan tamogattad, amikor a "Csuhasok! Terdre, imahoz!"-t eloadta, es akkor is, amikor osszeallt a KDNP-vel?

Hát, ha az adott felhozatalból éppen az volt a legjobb választás, akkor miért ne? :D Érdemes mindig megfelelő kontextusában vizsgálni ezeket a kérdéseket.

trey @ gépház

A rendszerváltás körül a a háromperakárhányasok három új párt kicsinálásának láttak neki nagy erőkkel.

A Szociáldemokraták, a Kereszténydemokraták, és a Kisgazdák voltak az elsődleges célpont, akiket sikeresen szét is szedtek.

A szadeszről tudták, hogy a ki fia borja (apák-fiúk), a fideszről azt gondolták, hogy teljesen a szadesz kezében vannak, az mdf-et pedig nem vették komolyan.

 

Egy érdekes történet, hogy az új Szocdemek ( nem pártállami gyökerű) kimentek a német szocikhoz, hogy kapcsolatokat építsenek, de ott a tudomásukra hozták, hogy jól el vannak a posztkomcsikkal, hiszen évtizedek óta együtt vadásznak velük, és pontosan tudják kinek mi az ára, hogy jó üzleteket köthessenek. Ha megnézzük a "spontán" és nem spontán privatizáció történéseit, akkor látjuk, hogy ebben igazuk is volt, gyakorlatilag mindent vittek bagóért.

Szóval nem volt baja a "nyugatnak" a kádári rendszerrel, azok is kiszolgálták. 

1. Ghyczy féle KDNP vs (majdnem) ügynöktelenített KDNP.

2. Soros 1990. előtti szerepe vs Soros 2000. utáni szerepe a magyar politikában.

Az elmúlt 30+ évben nagyon sokat foglalkoztam ezekkel a kérdésekkel, néhány dolgot belülről is láttam, megalapozottnak tartom a politikai hozzáállásomat. 

> Sol omnibus lucet.

Arra viszont igen, hogy hányszor kérték ki maguknak Orbán beszólogatásait a kdnp-sek. Felszólalásban soha nem mondta, de mindig beszólt az előtte ülő kdnp-seknek.

“Hadd tegyem hozzá, hogy amikor a kereszténydemokrata oldalról valamilyen vallásos vagy az egyházzal kapcsolatos megnyilvánulás hangzik el, akkor itt mögöttem a frakcióvezető elkiáltja: imához, vagy énekeljük el a Himnuszt. Ezek lehetnek számára humor, de ezek azok az alkotmánysértő dolgok, mikor valakit meggyőződése és értéke szerint gúnyolunk.”

A parlamenti jegyzőkönyv a bekiabálásokat, tapsot stb. is rögzíti. Még sincs semmi nyoma ennek a legendának. Csak a szokásos, valaki hallotta, hogy valaki megsúgta, majd erre hivatkozva leírta egy szubjektív publicisztikában. Így keletkeznek az urban legendek. 

“Az ellenség keze betette a lábát”

Urban legend. 

Kereshetsz forrást a parlamenti jegyzőkönyvekben, de nem fogsz találni. 

 

Hát, ezt - is - rendesen beszoptad:

SZILÁGYI GYÖRGY (Jobbik):

Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim!
A fideszes média, élén az Orbán Viktor bizalmasának számító Habony Árpád által irányított szennylapokkal, régi, többéves jobbikos nyilatkozatokkal támadjak a Jobbik képviselőit. Úgy gondoltam, ha már ennyire szeret a múltba révedni a miniszterelnök úr strómanjain keresztül, akkor beszéljünk egy kicsit Orbán Viktor politikai múltjának pár mozzanatáról.

Tartja‑e még a régi meggyőződését Orbán Viktor és a Fidesz, például azt, hogy megvesztegethetetlen liberálisként és fiatalos hévvel hagyták faképnél a trianoni békediktátumra egyperces néma felállással emlékező honatyákat?

Vagy ma is suttogják‑e még titkokban, hogy „csuhások térdre, imához!”, amikor egy KDNP-s képviselő szót kér, hiszen régen ezt fennhangon tették itt a parlamentben?

Vagy mit szól ma miniszterelnök úr és a Fidesz ah­hoz a jegyzőkönyvrészlethez, amit most idézni fo­gok?
Andrásfalvy Bertalan, volt művelődési és közoktatási miniszter, aki a következőket mondta itt az Országgyűlésben:

„Hadd tegyem hozzá, hogy amikor a kereszténydemokrata oldalról valamilyen vallásos vagy az egyházzal kapcsolatos megnyilvánulás hangzik el, akkor itt mögöttem a frakcióvezető elkiáltja: imához, vagy énekeljük el a Himnuszt.

Ezek lehetnek számára humor, de ezek azok az alkotmánysértő dolgok, amikor valakit meggyőződése és értéke szerint gúnyolunk.”
A miniszter mögött ülő frakcióvezetőt úgy hívták, Orbán Viktor.

Esetleg mi a véleménye egy másik jegyzőkönyvrészletről? Az MDF-es Bogdán Emil felszólalása után: „Taps az MDF soraiban. ‑ Dr. Orbán Viktor:

Remélem, a kereszténydemokraták tapsolnak! Jézus Krisztus nevében tapsot kérek!”

Ez szintén Orbán Viktor volt.

Megvannak a korábbi jegyzőkönyvek is. Hivatkozás is van rájuk. 

Annyira igaz a dolog, hogy a tolvaj dakota segédmunkásainak egyike-másika rá is lett eresztve a dologra, hogy kendőzze el, vagy "cáfolja meg" valahogy ezt. Egy zöldi László nevű, "megélhetési mélymagyar" rittyentett is egy cikket az egész dologból. Hogy ő biza nem talált az egész ogy naplóban még hasonlót sem, pedig becsülettel átnyálazta azt. Ami nyilván kamu.   

Még egyszer: A felszólaló a parlamentben nem eseményre, hanem konkrét JEGYZŐKÖNYVEKRE hivatkozik.

Szavazz csak a legnagyobb tolvaj gecire és bandájára, legalább majd lesz mit letagadnod, amikor ezek egyszer eltakarodnak a kurva anyjukba. Sajnos ez valószínűleg még nem most lesz, de előbb-utóbb lesz, ha máshogy nem, egyszer őket is elkaparják.
Más szóval, nem húznátok el ezekkel a szavazásokkal a faszba?

 

Szóval egy két szám: államadósság 2010 május    80 %       államadósság 2022  80 %

 

Mészáros vagyona: (A Times cikke szerint 2019 -ben: 300 Milliárd Forint kilenc év alatt.)

A nyugdijsoknak beígért 13-havi nyugdij a következő 5 évben: 2000 Milliárd forint.

 

Eu álta adott éves felzárkoztatési pénz (NextGen) kb 450 Milliárd a Nemzeti jövedelem, a  GDP 1 %-a. 

Kormányzati hottájárulás külföldi cégeknek kb 100 Milliárd Ft. évente

 

A gdp-ben   magyar tulajdonú cégek aránya  kb 25 %.

http://www.tmkronika.hu/upload/userfiles/02_2019/graf.jpg

 

3 % német és 6 %-os magyar növekedéssel számolva, 0 inflációval 600 és 1500 eurós minimálbérrel a különbség tovább nő.

 

GDP növekedés Medgyessy -Gyurcsány -bajnai alatt: 19 000 - 25 000 milliárdra 

2. Orbán kormány alatt: 25 000 -50 000 Milliárdra ( Szerencséjük volt)

Hát igen , van a jó nyolcvan százalék, és van a rossz 80 százalék. 

Keresztkérdésként feltéve gondolatolvasásra is alkalmas lehet :

Szerinted melyik a jó 80 %, a 2010-es vagy a 2022 -es. 

Az ugyanaz válasz nem fogadható el.

Tévedés, én erre válaszoltam (saját magamnak):

Érdekesség kedvéért tudnád idézni a több EU tagállamét is?

BTW. mit akarok itt a növekménnyel? Senkit sem érdekel jelenleg, még az EU is felmentést adott most a HELYZETRE való tekintettel. Nem kell tartani a hiánycélokat.

További részletek itt.

trey @ gépház

Persze, a GDP emelkedés amúgy is megtörtént volna, na de 2010 előtt ehhez egy óriási munkára volt szükség, azért azt ne felejtsük el. 210 forint volt az euró, 3.60 a kenyér, most meg? Bemegyek a boltba, ami most nyílt látványpékség, gourmet dolgok ( ez mi a picsa) és fél kiló kenyér 790. Na nee, ennyit, és az utcákon többmilliós munkanélküli seregek éheznek (bár most nem láttam egyet sem).

A nyugdíj svájci indexálását senki nem tartja, de jó lenne bevezetni. Pár év múlva euróval fizethetünk a boltokban, amit nem tudjuk, hogy miért, de sokkal jobb lesz, mint most forinttal fizetni. Jujj de jó lesz majd, alig várom! Lesz majd magánegészségügy, az állami mellé, mert az olcsóbb sokkal, tudjuk. Több fa lesz mindehol, ahol nem vágjuk ki, és tudjuk, ha valamit nem gondozuk, akkor az méhlegelő. 

Azt szeretem, amikor elhangzik : jó a kenyér már soha nem lesz 3.60  Ft, - és itt következik valamilyen politikusi szöveg, miközben a kenyér most is 3.60 Ft. Csak 100 szorosára nöttek a bérek és az árak. (1985 3.60*100 =360 , 3000 Ft. *100 =300 000 Ft)   (Auchan kenyér árral számolva)

Sokszor érzelmileg dőlnek el a dolgok, illetve a pártszimpátik.

Csak most épp nem 600eFt a bruttó átlagfizetés(ami akkor nettónak számított), hanem a torzított 403eFt (ha hasonlítjuk a mostanihoz akkor kb 900 kenyérre futja az olcsóbb fajtából) a kenyér ára is rossz, mert 7Ft körül volt míg a fizetés a fenti példád alapján kb 6000Ft  és nem 3000Ft, szóval a kijelentésed nagyjából áll, ha a kenyeret nézzük, de a historikus számokkal hadilábon állsz. (szerintem

Mészáros vagyona: (A Times cikke szerint 2019 -ben: 300 Milliárd Forint kilenc év alatt.)

Feltételezem a Kitalicskázom a Pénzt Ltd. Francia leányvállalat az nem probléma ha belőlünk gazdagodik. Csak ne magyar vállalkozó legyen. Jahh és az O1G kft is kimarad pedig elvárható lenne, hogy ez a bajszos szar olyan törvenyt is aláírjon ami kedvez nekik.

Kíváncsi vagyok, hogy miért gondolod, hogy az ország profitál abból, hogy a nyereséget ő kapja és mondjuk nem a francia cég.

Látsz komolyan vehető kutató + fejlesztő tevékenységét, talán jótékonykodik, vagy a magyar kisbefektetők tízezrei busás hasznot értek el az Opus részvényekkel (650 = > 220 Ft)?

Én csak annyit látok, hogy a média birodalmán keresztül politika tőkévé konvertálta - márpedig nehéz azt mondani, hogy az egykézben lévő média az ország hosszútávú érdeke lenne.

Én azt látom, hogy ezek az érvek mindig egy dologra koncentrálnak, pl. ami nem tetszik épp a polgárnak ebből fakadóan minden rossz....

A jótékonykodásról és ez sosem teljes, mert vannak "odaát" is bőkezűek:

A legjótékonyabb magyarokat bemutató listán Mészáros Lőrinc, a Mészáros Csoport alapítója, vezetője, Magyarország leggazdagabb embere az első. Magánadományai 2021-ben meghaladták az 1,4 milliárd forintot, az elmúlt öt évben az 5,1 milliárd forintot. https://index.hu/gazdasag/2021/10/27/itt-a-top-lista-meszaros-lorinc-a-…

A Média:

A baloldali hírportálok havi elérése számokban (látogató):

24.hu 30 000 000

hvg.hu 18 000 000

444.hu 20 000 000

alfahir.hu 1 000 000

atv.hu 7 000 000

168ora.hu 2 400 000

merce.hu 1 200 000

zsurpubi.hu 360 000

magyarnarancs.hu 1 000 000

hirklikk.hu 2 500 000

nepszava.hu 2 300 000

index.hu 56 000 000

propeller.hu 2 100 000

magyarhang.org 1 200 000

https://mindenszo.hu/hivatalos-tobb-mint-haromszoros-tuleroben-a-ballib…

Kutatás fejlesztés:

Csak egy két címre kerestem rá mert nem akarok már szemelvényezni, de te is megteheted ha időd engedi. Mi a komolyan vehető azt nem tudom, hiszen nem értek ehhez.

https://www.portfolio.hu/uzlet/20211214/12-milliardos-informatikai-fejl…

https://telex.hu/gazdasag/2021/08/27/meszaros-csoport-egyetem-strategia…

https://demokrata.hu/magyarorszag/gyermekgyogyaszatot-segito-kutatas-fe…

Természetesen az elnyomott  haladár sajtó szívesen ír hozzá epés konklúziót, de még ők is megállapítják a tényt.

Lehet hozni negatív példákat is  ~10 évben de azt állítani, hogy semmi, de semmi nem jó az nagy bátorság.

Kíváncsi vagyok, hogy miért gondolod, hogy az ország profitál abból, hogy a nyereséget ő kapja és mondjuk nem a francia cég.

Ő kapja... hmmm ez is egy  érdekes szemlélet. Ki kapja?  Akkor én kérdezem: miért gondolod, hogy az ország profitál abból, hogy a külföldi vagy neked tetsző magyar kapja?

Visszatérve. Szinte biztos, hogy jelentős részét itt költi el, itt fekteti be,  itt kerül felhasználásra és az itt adózik...stb  jahhh és magyar ez utóbbi lehet, hogy csak néhány embernek fontos. 

Akkor én kérdezem: miért gondolod, hogy az ország profitál abból, hogy a külföldi vagy neked tetsző magyar kapja?

Az ország abból profitál-NA, ha orbán nem lopná el és nem juttatná a mészáros nevű cigány zsebébe azt, amit adózunk.  Teccik érteni???

 

Visszatérve. Szinte biztos, hogy jelentős részét itt költi el, itt fekteti be,

Vagy dubajban, meg a Yacht építők szalonjaiban.  Esetleg Várkonyi Andrea kezén, tíz milliós gyémántok formájában. Hogy te milyen irgalmatlanul naiv vagy, azt kifejezni sem lehet.

 

jahhh és magyar ez utóbbi lehet, hogy csak néhány embernek fontos. 

LOL
Mészáros elég kevéssé büszke arra, hogy magyar, már ha ...
Ezzel ellentétben viszont a műsoraiban szinte kizárólag cigány emberek kapnak helyet. Lásd: A vacsoracsata, köztünk marad és a life TV, ozone tv egyéb klf műsorai. 

 

Amiket meg felsoroltál, azok csak SZERINTED baloldali hírportálok, amúgy a nagy részük független, mint ahogy a kedvenc tolvaj-cigányod által uralt médiumok SEM jobboldaliak, csak ti ezt szopjátok be, erre gerjedtek, így számotokra jobboldaliként vannak címkézve és eladva. 

Odáig meg, gondolom saját kútfőből nem is tudnál eltalálni, így én segítelek ki, hogy a jobboldal az nem ti vagytok, pláne nem az a libernyák cigány, aki a liberális internacionálé alelnöke volt és még a parlament kupolatermében is bőszen káromolta az egyházat, a csuhásokat. 

Az ország abból profitál-NA, ha orbán nem lopná el és nem juttatná a mészáros nevű cigány zsebébe azt, amit adózunk.  Teccik érteni???

Vagy dubajban, meg a Yacht építők szalonjaiban.  Esetleg Várkonyi Andrea kezén, tíz milliós gyémántok formájában.

Mészáros elég kevéssé büszke arra, hogy magyar, már ha ...
Ezzel ellentétben viszont a műsoraiban szinte kizárólag cigány emberek kapnak helyet.

Amiket meg felsoroltál, azok csak SZERINTED baloldali hírportálok, amúgy a nagy részük független, mint ahogy a kedvenc tolvaj-cigányod által uralt médiumok SEM jobboldaliak, csak ti ezt szopjátok be, erre gerjedtek, így számotokra jobboldaliként vannak címkézve és eladva. 

Mindent értek.

hírportálok amúgy a nagy részük független,

:)

 

Odáig meg, gondolom saját kútfőből nem is tudnál eltalálni, így én segítelek ki, hogy a jobboldal az nem ti vagytok...

Én egy sötétben tartott gomba vagyok.

Jahh nem.

Az agymosottak balladájából azért egy-két részletet még előadhatnál, mintegy búcsúzóul.
Vagy elénekelhetnéd a szellemi toprongyok belépőjét, netán a doktoridból egy rövidke összefoglalót,  aminek címe: "a letelepedési kotvények hatása rogán antal pénztárcájára". Esetleg szemelvényeket adhatnál közre orbán nagy művéből, ami a "közpénzlopás nagyüzemi módszerei" címet viseli.

Közpénz az adók és illetékek,  formájában beszedett állami jövedelem,  közpénz az állami vállalatok működési nyeresége is, valamint az állami vagyon vagy vagyoni értékű jog, netán követelés piaci értéke, forintban vagy devizában kifejezve. 

Olyat szerintem neten nem fogok találni, mert az említettek nem interneteztek akkor még. A 90es években a net még kevésbé volt elterjedt az állami TV meg akkor (ahogy most sem) mondja be ;-)

Amúgy az index fóruma annak idején elég látogatott volt. De tessék: https://magyarnarancs.hu/belpol/bankkonszolidacio_korhitel-61912

1996:

A modern társadalmakban a legkomolyabb dolog a pénz. A demokratikus társadalmakban ennél egy komolyabb dolog van: a közpénz" (László Csaba: Tépett vitorlák, KJK., 1995)

 

OK az általad említettek valószínűleg nem "szakértettek" akkoriban ebben a témában. De ez nem a téma miatt van. ;-)

Az lehet, hogy innen jön csak később a közvagyon-t lecserélték közpénzre 2016: https://444.hu/2016/03/01/a-fidesz-egy-mondatban-osszefoglalta-a-rendsz…

Ezt a fidesz egy képviselője alkotta. Ezek meg még tag-et is csináltak hozzá (ugyanúgy 2016): https://444.hu/tag/kozpenz-jelleget-elvesztette

A HUP olvasók csak 2017től. Lehet akkor indult meg a nyitás a szakmai tartalom felől más témák felé is...

Mondom én:

http://nol.hu/belfold/multhamisitast-kovettek-el-felcsuton-1484397

Nem is közpénzből épült a felcsúti stadion: utólag átírták ugyanis a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémiát működtető alapítvány 2012-es közhasznúsági jelentését - írta a Figyelő. A jelentés eredetijéből

Szerintem ezek a stadionozások indították el. Ezek mikor kezdődtek? Mikor találta ki a stadionozást a ballib?

trey @ gépház

Itt már téma volt: https://444.hu/2017/04/10/csatak-a-tuntetes-utan-a-kemeny-mag-eleg-duho… és https://index.hu/belfold/2017/04/10/uj_rigmusok_es_dalok_a_tuntetesen_g…

A további kutatást rád bízom. Ekkor már biztosan a "köztudatban" volt. Szerintem 2016 körül keresgélj. A 444 is akkor csinált hozzá tag-et. Minden online újság írt róla. Akkor lett ez nagyon felkapva...

Nem azt kérdeztem, hogy mit jelent, hanem, hogy mikor kezdtétek ezt így csordában bégetve használni. Nekem a '90-es évek nem rémlik, inkább a 2010-es évek elejére tippelek.

Csordában bégetni nem szokásom. Az a ti sportotok, amikor a bayer féle találmányon, a közpénzből oly vidáman és flegmán megfinanszírozott birkameneten nyomulni szoktatok, együtt, karöltve a bolsevista módon és célból ide importált ukránokkal, lengyelekkel, románokkal, egyéb jöttmentekkel. Hogy birka módra, terelve, úgymond,  szervezetten kiálljatok egy országot fosztogató, sunyi, hazug tolvaj senki és annak bűntársai mellett. 

A közpénzzel, mint fogalommal valószinűleg azért nem találkoztál korábban, mert akkor még társadalmi tulajdon volt a neve, legalábbis így hívhatták a rendszerváltás előtti, körüli időkben. Ezt a fogalmat egyébként nem kizárólag balosok vagy olyanok használják, akiket te hibásan, felületességed okán balosnak, vagy balliblnek aposztrofálsz, hanem a szagos dakota hívei, feltétlen kiszolgálói is. Még a szanálásra váró, szájer és barátnője által tákolt kalaptörvényben is helyet kapott ez a szó. 

Nem, ez nem reakció volt, hanem egy kiindulási pont, amiből végül törvénymódosítás is lett: átdefiniálták a közpénz fogalmát (T/13647). Emlékeztetőül: Matolcsy kihasználva, hogy mennyire pocsék a forint árfolyama, eladott némi devizatartalékot, az árfolyamnyereséget meg "profitként" könyvelte el. Ezt a "profitot" meg kipakolta az MNB-hez tartozó Foltisszima Fingusz alapítványokba. Amikor ezen közpénzből működő alapítványok gazdálkodására volt kíváncsi a publikum, akkor jött a híres magyarázat, hogy "elvesztette közpénz jellegét" az a sok-sok milliárdnyi forint, ami ezekhez az alapítványokhoz került. Csak a bíróság nem így gondolta. :)

Ha idő előttkapsz agyvérzést, ki fog minket szórakoztatni itt? :) Szerintem benned elég erős frusztrációt okoz az irigység. Korrupció az az üzlet, amiből kihagytak.

Valóban független hírportálok, amennyiben a függetlenséget kormánytól való függetlenségként definiáljuk, de ebben az értelemben ami független, az nem pártatlan, nem középen álló, nem objektív. Meglátásom szerint a függetlennek pártatlanságot kellene jelentenie.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Szerintem benned elég erős frusztrációt okoz az irigység.

Nem, bennem az okoz frusztrációt, hogy olyan hülyékkel élek egy országban, mint pl. te is, aki tapsol is talán ahhoz, hogy nap mint nap meglopják és az ez ellen ágálókról azt hiszi a maga barom módján, hogy irigyek. 

Meglátásom szerint a függetlennek pártatlanságot kellene jelentenie.

Sajnos ez a definíciód is félrement.
A politikailag pártatlan, az minden esetben független. Ez annyit jelent, hogy nem orbánszopó majmok írják a mantrát, a maszlagot amivel etetni kivánja a dakota a jónépet, hanem a tárgyilagosságra való törekvés a szempont, a dolgokat a maguk valójában kivánják bemutatni és az objektív tájékoztatás a cél.
Ennek a kivánalomnak maximálisan megfelel pl. a 444.hu amúgy kiváló sajtógárdája, de a telex is bír ilyenekkel. Az meg a posztoló sötétségét igazoja, hogy magát a cikket is az egyik, közpénzből fizetett, orbán szopó segédmunkás gányolta össze, amiben az immár négy éve megvásárolt és orbánék tulajdonába tartozó index is baloldali ujságként van feltüntetve, holott az soha nem volt sem bal-, sem jobboldali. Bár tény, hogy szerzői között előfordult nem egy pártos egyén is.

A 444 közismerten mainstream, balliberális, globalista, nyugatbarát propagandát nyom, csak ennyire független. Tény, hogy a Fidesztől független, csak a függetlenség nem ezt jelenti.

Annyiszor írtam már, hogy a lopás nem rendezőelv, mert a lopás örök. Irreleváns, hogy Strabag vagy Közgép, vagy MSZP/SZDSZ, DK, Jobbik, vagy Fidesz-KDNP. Mindegy. Ha persze érintett vagy, akkor neked nem mindegy, de ha körön kívül vagy, akkor mindegy, ki lop meg. Tehát akkor nem a lopás a rendezőelv, hanem más értékek, szempontok, víziók, jövőkép, intézkedések.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

A 444 közismerten mainstream, balliberális, globalista, nyugatbarát propagandát nyom, csak ennyire független. Tény, hogy a Fidesztől független, csak a függetlenség nem ezt jelenti.

Amit te közismertségnek nevezel, az a ti tájékozatlanságotok. A 444 egy független lap. Minden ember szubjektív, ebben az értelemben nem független semmi, mert minden ember a maga személyiségének szűrőjén keresztül érzékeli és értékeli a világ dolgait, történéseit. Ebből következően lesz individuum. Ami a kifejezésmódjában is megnyilvánul. Azonban ettől még messze van a politikai függőség, ami egy ujságíró esetében már bűn. Akkor is, ha a kormányoldal felé és akkor is ha az ellenzék irányába billen el. 
A ti vartyogásotok azért fut ki mindig arra, hogy a 444 balliberális, meg hasonlók, mert a kormánnyal szemben kritikus sok-sok éve. De hát, ez a dolga.
Azonban, ha tényleg elfogulatlanul képes lennél a vélemelényalkotásra, észrevennéd, hogy a 444 cikkeiben legalább hetente felbukkan olyan hír is, ami a kormány számára üdvös. Na, ugyanez az dakota médiában elképzelhetetlen, mert a cigó talpnyalói fizetett senkik, akik féltik az állásukat, ezért még viccből sem mernének a központ által kijelölt, rákosi rendszert idéző, már már bohózatba illő iirányvonaltól eltérni.

Az is benneteket minősít, hogy a baloldalt a liberálisokkal szándékosan összemosó dumát így beszopjátok, holott. A baloldal az baloldal, a liberális meg liberális. Attól, hogy az szdsz egykor összeállt a baloldali mszp-vel, még nem nőttek össze az esetleges pártolói és szimpatizánsai, de hát, ezt olyanoknak magyarázni, akik csont nálkül benyalják, hogy orbán, a papságot gyűlölő, nyíltan megvető, liberális köcsögből egyik reggel egyszer csak vallásos, keresztény hitű, jobboldali köcsög lett, nem egyszerű.  Hát, az ilyeneknek nehéz lehet az életük, na.

Csak hogy itt legyen a hivatkozott cikk valóban megjelent a NYT-ban, tehát a 444 nem hazudott:

https://www.nytimes.com/2019/10/26/world/europe/viktor-orban-soccer-hea…

 

a 444-es cikk végén ez ott szerepel

Benjamin Novak, a Times cikkének egyik szerzője a 444 angol nyelvű hírlevelének, az Insight Hungarynek is szerkesztője.

 

Teljesen normális, hogy egy szabadúszó több helyre dolgozik. Azaz már megint egy kabátlopásos ügyet próbál eladni valaki utólag. 

Ok akkor ismét:

Van egy (több) cikk ami megjelenik a NYT-ban egy amerikai és egy 444-es újságíró tollából, majd a 444 egy cikkben hivatkozik az NYT-re, hogy ott megírták, milyen szar itt minden.

Ez olyan igazi balliberálisanbetikus.

És pesze ezt is lehet bagatelizálni, ahogy az feléjük szokás.... és persze nincs sajtószabadság és elnyomás van. 😂

a kormánnyal szemben kritikus sok-sok éve. De hát, ez a dolga.

Nem ez a dolga. Éppen ettől ellenzéki. Az azért remélem, megvan, hogy hogyan lett az az erő kormányon, amelyik. Ezért nem ez a dolga.

liberális köcsögből egyik reggel egyszer csak vallásos, keresztény hitű, jobboldali köcsög lett

Ha ezt Szájerről mondod, rendben van, de Orbánról feleségestől, öt gyerekkel - szimplán csak az agresszió kifejeződése részedről.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Nem ez a dolga. Éppen ettől ellenzéki. Az azért remélem, megvan, hogy hogyan lett az az erő kormányon, amelyik. Ezért nem ez a dolga.

csak kibújik belőled az orbán hátsóját nyaló, piti alattvaló.
De igen, az a dolga, hogy a kormányt kontrollálja és ettől nem ellenzéki, hanem független. Ahogy mondani szokták, a humor mindig ellenzéki, úgy a tömegtájékoztatás is mindig kormánykritikus. Ettől függetlenül, megírja azt is, ami jó lépés, ami pozitívum. A demokrácia működésének a szabad, független sajtó is része. Ez csípi legjobban orbán szemét, mert ő a megvezethető alattvalókat szeretné látni, hogy kénye kedve szerint uralkodhasson, kontroll nélkül. 

A kormányon lévő erő meg, hogy eszedbe jusson, a maszop szerencsétlenkedése folytán került hatalomra és további ciklusokat csalással, választási törvények átírásával, a média megszállásával szerzett meg, jogellenesen. Ennek lesz most vége.

Miért lenne a tömegtájékoztatás mindig kormánykritikus? Ha a demokrácia szabályai szerint abból az erőből lesz a kormányzó párt, amelyikből lesz, akkor van egy azt hatalomba jutató réteg, amely így szerette volna, ennélfogva ez a vágyott állapot. Ha ezt kritizálja asajtó, akkor az szükségképpen elenzéki.

Az tény, hogy 2006 történéseit a magyar nép nem bocsátotta meg, mert azt nem is lehet. Az is tény, hogy ennélfogva Orbán sokat köszönhet Gyurcsánynak.

Ennek lesz most vége.

Lehet. Meg az is, hogy nem. Nekem nincs jövőbe látó üveggömböm, és nem államvizsgáztam jóslásból.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Miért lenne a tömegtájékoztatás mindig kormánykritikus? Ha a demokrácia szabályai szerint abból az erőből lesz a kormányzó párt, amelyikből lesz, akkor van egy azt hatalomba jutató réteg, amely így szerette volna, ennélfogva ez a vágyott állapot

TE nagyon kevered a dolgokat.

A vágyott állapot, amiről írsz, egyetlen szavazó fejében sem létezik, max a nagyon elfogultakéban. Vágyott állapot alatt nem is értem, te mit értesz?
Az van, hogy a választók beszavaznak 200 embert a törvényhozásba. Ezekből lesz a kormány.  Aminek működését kontrollálja a sajtó. Ez a kritika lehet pozitív is, ahogy elvétve a 444 is ír pozitívan a kormány intézkedéseiről. De a kontroll az kell, hogy el ne kurvuljanak a politikusok, meg azért is, hogy meglegyen az ellenőrzés.
A tömegtájékoztatás céja egyéként tényleg nem a kormány kritikája, hanem a valóság eljuttatása az olvasóhoz, a néphez, a szavazópolgárhoz.
Na, ez alól akar kibújni orbán. Nem véletlenül. Az meg, amit te írsz, hogy lopás az mindig van, csak duma. Lopás mindig van, de az nem mindegy, hogy valakit meglopnak pár ezer forint erejéig, vagy ugyanezt megfosztják a házától, kocsijától, minden vagyonától, tehát, ahogy azt te is pontosan tudod, a lopás és lopás között igenis van különbség.  Orbán sameszai ma mind  milliárdosok. Betegre lopták magukat és ez annak köszönhető, hogy tudták, maga orbán lop a leginkább. Gyurcsány legalább  nem lopott, sőt, fékezni igyekezett a lopást. Persze nem mentegetem, alkalmatlan mocskos gyökér,  de ami tény, az tény. 
Orbán bűne többes. A korrupció elterjesztése, a féktelen  lopás, a gazdasági lehetőségek kihsználatlanul hagyása, a maffia rendszer kiépítése, az ország népének megosztása.

Ezért kell eltakarodnia és el is fog. Lapozz fel, nézd meg a szavazás állását. Ez a majd' ezer szavazat már-már reprezentatív. Az orbán ellen szavazók 57 % körül állnak. 

Városokban jobban áll az ellenzék, és szerintem a tipikus HUP-látogató urbánus. Szóval nem reprezentatív. A 200 ember a Parlament, nem a kormány, mert egyelőre nem 100 %-a van a Fidesznek. A kontroll valóban kell, de a modern „demokráciákban” a sajtó már rég a háttérben lévő nyugati tőkések érdekeit szolgálja ki, ha úgy tetszik, a tulajdonosokét. Nem harapnak a kenyeret adó kézbe. Annyira eszkalálódott a kultúrharc, s liberális vs. konzervatív értékrend ütközése, hogy már lényegében lehetetlen egy újságcikket semlegesen megfogalmazni. Már azzal eldöntötte az újságíró, hogy melyik oldalra állt, hogy milyen szavakat használ, hiszen lényegében a nyelvünk kisajátítása is megtörtént. Migráns vagy menedékkérő? Megnevezzük, hogy 24 éves arab származású migráns követte el a késelést, vagy csak úgy egy férfi emberekre támadt, a hatóságok vizsgálódnak? Nincs harmadik út.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

" Ha ezt kritizálja asajtó, akkor az szükségképpen elenzéki."

A sajtó dolga az állampolgárok informálása (ami teljesen logikus, te is informálódni szeretnél, hogy mit csinálnak az alkalmazottaid, az emberek is informálódni szeretnének, hogy mit csinálnak a képviselőik).

Ez teljesen független attól, hogy épp jó dolgokat csinálnak, és azt kell megírni, vagy lopnak és csalnak, és azt kell megírni. Az állampolgároknak joga az információhoz, a választott vezetőiknek meg kötelező (persze elméletileg, mert szarnak bele) informálni őket (amire a legkézreesőbb megoldás az állami sajtó), akkor is, ha ez nekik kellemetlen. Mint ahogy az alkalmazottad is kell hogy informáljon téged, ha olyan dolgot követet el a munkában, amire amúgy nem büszke.

Csak attól hogy igazat ír, nem lesz automatikusan se ellenzéki se kormánypárti egy sajtótermék, még akkor sem, ha ezzel valamelyik oldalt kritizálja.

“Any book worth banning is a book worth reading.”

De ha van kedved, fejtsd ki, hogy akkor szerinted az állami sajtónak miért nem kellene az állampolgárokat tényszerűen informálnia arról, hogy mit csinálnak a képviselőik (legyen az akár pozitív, akár negatív dolog), tényleg kiváncsi vagyok rá.

“Any book worth banning is a book worth reading.”

Arról lehetne informálni, de nem arról informálnak, hanem arról, hogy szerintük ez rossz, és miért rossz. Ha arról szólna a cikk, hogy Fax Bendegúz államtitkár aláírt egy szerződést valakivel 427 millió forint értékben, s ehhez nem tartozna semmiféle minősítés, hanem nagykorúnak néznék az olvasót, aki eldönti, hogy a saját világképe szerint ez jó, vagy sem, akkor rendben volna. Az meg végképp mindennek a teteje, amikor arról tájékoztat a sajtó, hogy ki kit dugott meg, és ez jaj, milyen szörnyű. Én örülök annak, ha a képviselőnek is van nemi élete, de nem akarok erről tudni, mert magánügy. Legyen az ő legbensőbb, intim öröme, meg a partneréé. Szóval, ha ilyen hír jelenik meg, az nyilvánvalóan rosszindulatú, aljas céllal történik.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Az ujságírás része a magyarázat is (tekintve, hogy senki nem várhatja el, hogy az olvasó mindenhez értsen). Ha van egy gazadasági cikk, akkor igenis ott el kell magyarázni dolgokat, esetleg minősíteni kell, hogy ez a szerző szerint jó ötlet volt, vagy nem volt jó ötlet. Esetleg lehet hivatkozni szakértőkre. 

Az olvasó bőven nem ért mindenhez (te sem, én sem), ennek az ellenekzőjét feltételezni a média szemszögéből butaság.

Másik dolog: a sajtó az állampolgárok kiváncsiságát elégíti ki. Ha elég sokan kiváncsiak arra, hogy ki kit dugott meg, akkor elég irreleváns, hogy te meg nem, mert nekik nem az a munkájuk hogy konkrétan téged szolgáljanak ki, hanem egy jóval nagyon csoportot (bizonyos mértékig természetesen). Te meg átugrod, ami nem érdekel.

Az pedig, hogy a politikusok mit szeretnének nyomtatásban látni, tényleg nem kell, hogy bárkit is érdekeljen. Ahogy Orwell írta: "Az újságírás lényege azt megírni, amit nem akar valaki nyomtatásban látni. Minden más csupán propaganda."

“Any book worth banning is a book worth reading.”

a lopás nem rendezőelv, mert a lopás örök.

de ha körön kívül vagy, akkor mindegy, ki lop meg.

Felejts már el ezzel a hülye dumával. Bebizonyítottam neked, hogy ez nem egyéb felőled, mint vagy a saját impotenciád, tehetetlenséged burkolt beismerése, vagy a tolvaj dakota irányában fennálló lojalitásod, agymosottságod leplezése.

Te visítottál a leghangosabban amikor a baloldali kormány lopott. Amúgy nagyon helyesen tetted, a bűnt most követed el, amikor kussolsz, vagy ilyen hülye önfelmentő dumákat eregetsz, mint amit fentebb idéztem.

A vitánk értelmetlen, hiszen egymást meggyőzni nem fogjuk. Pusztán azt írtam le, miért sz.rom le azt a lopást, amin te rángatózol. Mert nagyon úgy látom, képtelen vagy megérteni, hogy a fenébe lehetséges, hogy Orbánnak akár csak egyetlen szavazója is van, hiszen hát Orbán lop! Gondoltam, segítek megérteni a jelenséget. Azért van így, mert a lopásban épp nincs különbség a pártok között, ezért azokhoz a jellemzőkhöz fordulunk, amelyben van. Az sem baj, ha nem érted, akkor keresd tovább ennek a megfejthetetlen jelenségnek az okát egyedül, s legfeljebb úgy hagyod itt ezt a világot, hogy sohasem érted meg - még akkor sem, ha épp az érintettek mondják -, hogy mitől is van Fidesz-szavazó az országban. Mondom, semmi baj, ha nem érted, további kellemes eredetkutatást kívánok! :)

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Szóval egy két szám: államadósság 2010 május    80 %       államadósság 2022  80 %

Te jó ég. Téged tényleg ilyen könnyen meg lehet szivatni?? Vagy csak orbán egyik, ingyen hazudozó csahosa vagy? Utóbbi az esélyesebb.

Államadósság: 2010,  79101,1 millió ECU

Államadósság: 2022,  106274,6 millió ECU

 

- A magyar államadósság nőtt a leggyorsabban az Európai Unióban

- A magyar állam egy nap alatt /2021 09 14/ még soha nem bocsátott ki ekkora /1254 milliárd HUF/   adósságot.

Én százalékot irtam, te összeget írsz. 60 %-ot tart elfogadhatónak az EU, ennél lehet bevezetni az EURO-t. Most 80% 210 ben 80%. 

2010 ben a fidesz azt mondta ajaj 80% , tönkretették az országot , a fizetésképtelenség elkerülhetetlen.Dehogy mondta a kormányzat.

2022 ben az ellenzék azt mondja , ajaj még az unokáink is nyögni fogják, tönkretették az országot. Dehogy, mondta a kormányzat.

Szerintem meg 80 % az 80 %.

Én százalékot irtam, te összeget írsz.

Csak te manipulatív szándékkal hazudoztál, mondjuk úgy, azt sugalmaztad, mintha az adósság-hegy nem növekedett volna orbán tizenkét éve alatt, én meg azt írtam, ami a valóság.

De a hatalmasra duzzasztott adósság-hegyben még nincs is benne az ide-oda elköteleződöttség okán fennálló fizetési kötelezettség, például a paksi orosz hitel.

Attól meg, hogy egy családban apu másodállást vállal és ezáltal többet visz haza, még nem lesz kevesebb a törlesztendő hitel.

De a hatalmasra duzzasztott adósság-hegyben még nincs is benne az ide-oda elköteleződöttség okán fennálló fizetési kötelezettség, például a paksi orosz hitel.

Az államadósságot az EUSTAT szabályai szerint kell nyilvántartani. HA az állam nem vállal állami garanciát a hitelre, akkor nem számít bele. A következő kormánynak elég  annyit mondani, köszönjük, nem kérjük és annyi. Ha garanciát vállalt rá , akkor benne kell lennie az eustat jelentésbe. Nem tudom PAKS-sal mi a helyzet. 

 azt sugalmaztad, mintha az adósság-hegy nem növekedett volna orbán tizenkét éve alatt, én meg azt írtam, ami a valóság.

Én azt hol írtam, hogy nominálisan nem növekedett, melyik sorban látod. Az adósságot a GDP-hez arányositottan mérik, általános szokás gazdasági jelentésekben. Az oka az hogy sokkal kifejezőbb  a százalék , mint egy összeg. Igy kapsz pénzt a banktól. Igy számolják hogy egy ország mikor vezetheti be az EURO-t, ez 60 % lehet max, a mostani szabályok szerint.

Egy grafikon a kettőről:

https://cdn.portfolio.hu/articles/images-o/a/d/o/adossag2-487956.png

A fidesz elérhette volna a 60 %-ot , vagy nagyon megközelithette volna, de inkább 5 ezer milliárdot a válsztások miatt kiosztott. (13. havi nyugdíj stb) Igy lett 80%.

A többi ország, 2019 -ig: (EUSTAT ennyit késik):

 

https://www.google.com/publicdata/explore?ds=ds22a34krhq5p_&hl=hu&dl=hu#!ctype=l&strail=false&bcs=d&nselm=h&met_y=gd_pc_gdp&scale_y=lin&ind_y=false&rdim=country&idim=country:at:be:bg:cy:cz:dk:ee:uk:fi:el:fr:nl:hr:ie:pl:lv:lu:lt:hu:mt:de:it:pt:ro:es:se:sk:si&ifdim=country&hl=hu&dl=hu&ind=false

Az adósságot a GDP-hez arányositottan mérik

Nem, az adósságot nem kell mérni sehogy. Az adósság egy bármilyen pénznemben kifejezhető skaláris mennyiség. 

Az más kérdés, hogy, mivel a GDP ha csak egy-két százalékot is, de nő, a politikusok előszeretettel használják a GDP-hez viszonyított adósságállományt.  Mivel így jobban fest.
Az utca embere meg benyalja, hogy az általad prezentált  80 % adósságállomány ugyanaz, mint tizenkét évvel ezelőtt, holott, valójában egyharmadával magasabb a korábbinál. 

Az utca embere meg benyalja, hogy az általad prezentált  80 % adósságállomány ugyanaz, mint tizenkét évvel ezelőtt, holott, valójában egyharmadával magasabb a korábbinál. 

Ugyanaz, mert a bevétel,   a GDP is a duplájára nőtt.  A kifizetéséhez nem kell adót emelni,  az adóbevétel is a duplájára nött. Ha kiszámolnánk akkor jelenértéken inkább csökkent az adősság. Ez nem politika, 100 ft-os jövedelemből 2 Ft-tal tartozni ugyanannyi  jelenértéken, mint régen amikor 50 Ft-volt a  jövedelemem   1 -gyel. De ezt te is tudod.

Egy szempontból nem azonos a két 80%: az összetételében. És ebben a tekintetben jelenleg valószínűleg jobban állunk.

Mert a költségvetést nem az államadósság terheli, hanem a kamat. És az most még valószínűleg alacsonyabb a 2010-esnél, de ez már sokáig nem fog így maradni. Az eurozóna inflációja is 5% fölé ment. Az olcsó hiteleknek vége, és ez az államadósság finanszírozását is jelentősen érintheti.

Igen, csak ebbe már nem akartam belebonyolódni, ezért irtam, hogy jelenértéken még kevesebbnek tekinthető, az alacsony kamat miatt. Aminek vége.

 Az álamadósságot a fidesz elég jól kezelte, az más kérdés hogy most  szétosztott vagy 5 ezer mrd-ot vagy még többet.

Ellenzéknek ezt kommnetálnia kell, háború van. "Egy zsák krumplit, meg farhátat löknek a nyugdijasoknak / vagy ha nincs 13 havi, akkor éhhalálra itélte a fidesz a nyuggereket"

Fidesz , ellenzék már beígérte a nyugdijasoknak a 13 -havit ami nem baj , kapjanak de ez legalább 2000 milliárd lesz a kovetkező 5 évben. Nagyságrendekkel nagyobb pénz, mint amin megy a hiszti.

Ugyanaz, mert a bevétel,   a GDP is a duplájára nőtt. 

Mi vaaan? A GDP az hol, mióta bevétel az államháztartás számára? 

 

Ez nem politika, 100 ft-os jövedelemből 2 Ft-tal tartozni ugyanannyi  jelenértéken, mint régen amikor 50 Ft-volt a  jövedelemem   1 -gyel.

Miféle jelenértékről hadoválsz itt? Az államadósságot nem véletlenül ECU-ban tartják nyilván.  Totál grün vagy te ehhez az egészhez. Akkora hülyeségeket írsz, hogy az már fizikai fájdalmat okoz. 
 

Ami hitel folyósítva lett mondjuk 2010-ben, azt minden évben kamat terheli. És ez a kamat, ha nincs kifizetve, vagy át van ütemeztetve, akkor évente tőkévé változik, amivel nő a kamat mértéke is.
Tudod te, hogy mondjujk  egy millió HUF-nak négy százalékos fix kamat esetén mennyi adósságterhe van tíz évre számítva?

Honnan is tudnád? 

Legalább fél millió forint, plusz az infláció okozta plusz teher, ami 3 % átlag esetén is kb. 870 ezer forintot jelent. Tehát ennyibe kerül minden millió forintnyi hitel, tíz év alatt.  És akkor még nem fizettél a tőkerészből egy fillért sem, csak azt szolgáltad meg, hogy kaptál pénzt, ergo a kamat tovább ketyeg. 

Legalább fél millió forint

Nehogy kiszámold saját példád:

> power(1.04, 10)
    1.48024428491834392576

Szóval 480244 Ft, ami ugyan közel van a félmillióhoz, de nem igaz, hogy legalább félmillió. Persze nagyon sok a 48 %, meg ugye ott az infláció. Ezért nem mond semmit a kamat. Az csak egy szám, hogy kicsinek tűnjön.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Igen, és amíg a bankba mész, addig kiesett a munkabéred, meg ugye ha online intézed, akkor számold hozzá a nethasználatot és a számítógép villanyszámláját, meg az adott időre eső élelmezésedről se feledkezz meg, ha meg telefonálsz a banknak, akkor telefonszámla, üzemanyag, amortizáció vagy bérlet, esetleg taxi áfával, s rendben is vagyunk. :)

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

A hülyék magabiztossága csak úgy árad belőled, pedig, a hitelbírálati díjat  a folyósítás díját megfizettetik a hiteligénylőkkel. Ráadásul, államközi szinten a hiteleknek még van olykor extra felára is, azaz, magát a hitelről való tárgyalást is feltételhez kötik.

Hitelbírálati díj - a bank által a hitel elbírálásakor felszámított díj, - illetve a határozott idejű hitel lejáratkori megújításakor a felszámítása - nem jelenti azt, hogy a hitelt meg is kapjuk, az csak a hitel bírálatáért fizetendő.

Folyósítási jutalék, de értékbecslési díj is felmerülhet.

Jogos, ugy értve tehát helyesen:  a GDP növekedés miatti adóbevétel növekedés is vélhetően ezzel arányosan nőtt. ami persze nem biztos , hiszen adóváltozások is voltak. 

Az egyszerűség miatt én 2-es szorzóval számoltam, ami biztos hogy nem pontos, de talán nagyságrendi tévedést nem okoz.

Persze, a bevétel az a GDP-vel arányos, de egyrészt nem a bevételből hanem a bevétel-kiadásból visszafizetni, másrészt meg a GDP az annyi amennyit az állam akar, úgy manipulálja ahogy nem szégyelli. Ha az állam költ-költ-költ, átteszi a pénzt egyik zsebéből a másikba, csökken a GDP arányos adósság, előrébb vagyunk? Költői kérdés.

Hogyan alakult a GNP arányos adósság, vagy a külkereskedelmi mérleg arányos adósság?

Görögök megcsinálták, hamis adatokat adtak le,  hogy be tudják vezetni az EURO-t, mert  60% fölött voltak. 

A kamuzástól  független , de mára ők szaladtak el a legjobban olyan 200 % körülire, - habár megkaptam , hogy az adősság scalár mennyiség, nem %, az a lényeg hogy mekkora-  abban meg vagy ötszöröse mint a magyar.

Eustaton sok minden  van, 2000 elöttiek is,  azok sokszor ECU-ban.

Nem kéne elfelejteni, hogy a 2019-ben a Covid előtt, Orbánéknak évről-évre sikerült 70% alá szorítani az államadósságot, (Úgy emlékeszem az utolsó szám 65% volt.) - Az utóbbi 2 évben a "kedves SARS2" és a vakcinák hozzánk képest tartalékokkal rendelkező gazdag országokat is hasonlóképpen megszívattak.

 A magyar államadósság nőtt a leggyorsabban az Európai Unióban

- A magyar állam egy nap alatt /2021 09 14/ még soha nem bocsátott ki ekkora /1254 milliárd HUF/   adósságot.

 

 

Régi nóta,  ez már bevett szokás, játszadozás a számokkal, ha magas a GDP lassul a növekedés, ha alacsony a GDP gyorsul a növekedés. 

És a GDP még Kongóban is folyamatosan nő, ez tekinthető általánosnak.

 

Ezt aztán megfelelően kell tálalni:

Ellenzék:

A magyar növekedés a legalacsonyabb az unióban, még Románia is megelőz minket. Tönkretették az országot.

Kormány ugyanezt:

A GDP nagysága rekordokat dönget, az egeket nyaldossa. 

 

Ellenzék

A magyar GDP soha nem volt ilyen alacsony , tönkretették az országot.

Kormány:

A magyar GDP soha nem nőtt ilyen gyorsan, 2-ak vagyunk az unióban. Remek a helyzet.

 

- A magyar állam egy nap alatt /2021 09 14/ még soha nem bocsátott ki ekkora /1254 milliárd HUF/   adósságot.

 

Ugyanez máshogy: a magyar államadósság 37 ezer milliárdról 38,2 ezer milliárdra nőtt. 

Jó, helyesen: (a számitás GPL licensz alatt terjeszthető)

a magyar államadósság 37 ezer milliárdról 38,2 ezer milliárdra nőtt. , 1 nap alatt.

 

keddre 39,4 lesz az államadósség. 

ha így folytatják egy év múlva 475 ezer milliárd is lehet az adósság, ami Németország összjövedelmének 

a többszöröse. 

Ezzel a három kvalitással valóban rendelkezik, amennyiben neked ez a három érték ennyire fontos, szerintem teljesen önazonos lesz a szavazatod. Bárcsak a fideszesek többi része is ilyen pompásan meg tudná fogalmazni az indokot.

Te vagy az első fideszes, akitől ilyen jó érveket hallottam és ilyen tiszta értékek mentén gondolkozik! Ez igen!

2010: Fidesz

2014: Jobbik

2018: MKKP

2022: Ugy tunik Fidesz

Nem vagyok Fideszes. "Inkabb ala, mint ra" megy a szavazat.

Indokok:

Fudan: ha ezzel kell versenyeznie az oktatasunknak, az mindenkeppen jot fog tenni hosszutavon. Az oktatas mostani helyzete ettol meg siralmas. De 2010 elott hasonlo merteku volt a minoseg sullyedese. Sajnos.

Egykulcsos ado: koltoznek haza. Feltetele, hogy ez igy is maradjon, kulonben beszopom.

Ellenzeki avagy "fuggetlenobjektiv" media: ijesztoen sok a Guardianrol meg CNN-rol atvett egyre sulyosabb agymenes. Az M1 es Origo propagandaja is szanalmas es hanyingerkelto hazudozas, de a ketto kozul mostmar az ijeszt el kevesbe.

Covid: itt kellett a legrovidebb ideig maszkozni meg vedettsegi kartyazni. A back to normaltol nem ilyedtek meg annyira, mint a kreten szomszedos orszagok vezetoi, vagy a benelux allamok es a franciak kreten vezetoi.

Csaladi potlek helyett adokedvezmeny: vegre nem biturbosebesseggel szaporodnak dolgozni nem akaro emberek, csak turbosebesseggel

Transzkerdes es a kisgyerekek: ijesztoen nagy aranyban megorult a lakossag "csakazertis az ellenkezoje, mint amit a patás mond" resze.

Keleti nyitas: Nyugat-Europa nagyon gyengul. USA pedig fejos tehenkent tekint Europara, es "verseny" nelkul ez igy is marad. A "mindket oldallal joban leves" kenyszerpalya. A romanoknak meg az olaszoknak be szokott jonni a "last minute change team". Nem art ennek megagyazni.

Kulpolitika: szerintem ezt nem nagyon lehetne jobban csinalni. Amennyire elegedetlen vagyok sok belpolitikai dontessel, annyira el tudom mondani, hogy a 2021-es Fideszes kulpolitikaval szemben a legkomolyabb kritikam az volt, ahogy Szijarto megmondta, hogy "sokan kertek tole Moszkva telefonszamat" :D

Europai Egyesult Allamok: ellenzem. Az az egymasra mutogatas birodalma lenne, ahol csak az oriaslobbistaknak lenne szava, a lakossag sosem erne el a legfontosabb donteseket hozo kepviseloket. Ugyanakkor pont ezert nem szeretem a Fidesz-fele "gyengebb onkormanyzat, erosebb allam" vonalat: az is forditva tetszene.

De eros hanyingerrel fogom behuzni az ikszet. Meg mindig nincs teljesen kizarva, hogy a kutyak vagy a mi hazank kapjak az orszagos listas ikszemet. Kicsit meg billegek.

nagyjából egyetértek a fenti indokokkal, annyi eltéréssel hogy nekem nem tetszik hogy (ha nem is teljesen), de a fidesz is felült a covid-scare vonatra, úgyhogy én szinte biztos szavazok majd a mi hazankra, kérdés milyen megoszlásban
meg amúgy is az a jó ha van egy erős nemzeti radikális képviselet a parlamentben, nélkülük hajlamos a fidesz "elpuhulni"

let's go Brandon!

Fudan: ha ezzel kell versenyeznie az oktatasunknak, az mindenkeppen jot fog tenni hosszutavon. Az oktatas mostani helyzete ettol meg siralmas. De 2010 elott hasonlo merteku volt a minoseg sullyedese. Sajnos.

Hogy jön a Fudan történethez a verseny kérdése, ennyit belefektetve másik intézményt is meghonosíthattunk volna, ha már a CEU nem tetszett, de miért is nem tetszett ha a Fudan tetszik? A Fudan-al van baj, a probléma az egész, nem lehet részekre bontani.

Egykulcsos ado: koltoznek haza. Feltetele, hogy ez igy is maradjon, kulonben beszopom.

Nem hiszem (bár engem is húsba vágóan érintene) hogy egy jól megalkotott több kulcsos adó ártana. A kulcs a jól megalkotott, az egyesült ellenzéknek jelenleg nincsenek tervei a konkrétumokra, ezzel riogatni kár. Kezdeményezések voltak egyes pártoktól, de nincs erre vonatkozóan terv

Ellenzeki avagy "fuggetlenobjektiv" media: ijesztoen sok a Guardianrol meg CNN-rol atvett egyre sulyosabb agymenes. Az M1 es Origo propagandaja is szanalmas es hanyingerkelto hazudozas, de a ketto kozul mostmar az ijeszt el kevesbe.

Az baj, mivel az utóbbi kettőből az Origo-n a tartalom 80% ez, MX-en meg 50% felett. Míg az említett Guardian/CNN (bár nem látom hogy oly sok lenne az ezektől átvett anyag) bőven 10% alatt van

Covid: itt kellett a legrovidebb ideig maszkozni meg vedettsegi kartyazni. A back to normaltol nem ilyedtek meg annyira, mint a kreten szomszedos orszagok vezetoi, vagy a benelux allamok es a franciak kreten vezetoi.

Ja, az ára is megvolt. 

Csaladi potlek helyett adokedvezmeny: vegre nem biturbosebesseggel szaporodnak dolgozni nem akaro emberek, csak turbosebesseggel

Ez alapvetően egy jó dolog, szarul kivitelezve. A probléma az, hogy azok a szakmák amelyek fontosak nincsenek eléggé megfizetve, hogy az adóból járjon. Cserében van az a bevétel szint ami fölött meg értelmetlen ilyen kedvezményt adni.

Transzkerdes es a kisgyerekek: ijesztoen nagy aranyban megorult a lakossag "csakazertis az ellenkezoje, mint amit a patás mond" resze.

Te miről beszélsz, Viktor talált magának egy ellenséget megint, sajnos tudja, hogy van olyan érzékenység ezen, hogy politikailag nem lehet szó nélkül hagyni, de valójában Viktor ismét csinált egy problémát, majd megoldotta. Ehhez ért legjobban, nem létező problémák megoldásához.

Keleti nyitas: Nyugat-Europa nagyon gyengul. USA pedig fejos tehenkent tekint Europara, es "verseny" nelkul ez igy is marad. A "mindket oldallal joban leves" kenyszerpalya. A romanoknak meg az olaszoknak be szokott jonni a "last minute change team". Nem art ennek megagyazni.

Hát, tudod a gyengülés mindig viszonylagos, mihez képest gyengül? Magyarország kompország viselkedése neked teljesen új dolog? Mitől működne ami rég se működött? 

Kulpolitika: szerintem ezt nem nagyon lehetne jobban csinalni. Amennyire elegedetlen vagyok sok belpolitikai dontessel, annyira el tudom mondani, hogy a 2021-es Fideszes kulpolitikaval szemben a legkomolyabb kritikam az volt, ahogy Szijarto megmondta, hogy "sokan kertek tole Moszkva telefonszamat" :D

Nem tudom mire gondolsz, mert ilyen faszságot mint "Kérték tőle Moszkva telefonszámát", azt tényleg csak óvodások szívják be akiknek soha semmit nem kellett magyarként külföldön intézni, te meg látszólag nem ilyen vagy. Aki látott már ilyet, tudja hogy működnek a külkapcsolatok. Amennyiben arra gondolsz, hogy a közös tálból eszik a Fidesz de úgy ül az asztalhoz hogy előtte nagyot fingik meg a kaja alatt elmondja hogy mindenki hülye csak ő helikopter, és mikor megkérdezik, hogy a pénzt amit a nagymama temetésére kértél miért egy Ferrarira költötted, akkor az a válasz "semmi közöd hozzá". Én ezt nem látom hosszú távon kifizetendő taktikának.

Europai Egyesult Allamok: ellenzem. Az az egymasra mutogatas birodalma lenne, ahol csak az oriaslobbistaknak lenne szava, a lakossag sosem erne el a legfontosabb donteseket hozo kepviseloket. Ugyanakkor pont ezert nem szeretem a Fidesz-fele "gyengebb onkormanyzat, erosebb allam" vonalat: az is forditva tetszene.

Ezt miből gondolod, érvek nincsenek mögötte ez szabályozási kérdés és semmi nem dőlt el. És itt jön be amiről beszélsz fentebb, EU csak úgy tudja komolyan felvenni a versenyt Kínával vagy US-el hogyha egységes, emellett itt van Putyin osszuk el újra ötlete is ami miatt én nem lelkendeznék annyira. Aztán jössz a tromffal, a gyengébb önkormányzat, itt világlik ki a Fidesz valódi arca, nem az a lényeg hogy önrendelkezés legyen hanem az hogy ki csinálja azt az önrendelkezést, a nép fele a nemzeti önrendelkezést ábrázolja, de amikor egy belső közösség ezt számon kéri (sokszor jogosan) akkor meg egyszerűen leszarja. 

Egy igen erős ellentmondást látok a véleményedben. Egyrészt azt mondod, hogy gyengül Nyugat-Európa, másrészről meg alapjaiban elutasítod a szorosabb együttműködést a tagállamok között, amivel erősebbek lehetnének. Ha most elképzelem USA-t egy "laza EU-s" felállásban, akkor azt látom hogy az ég világon semmiben nem tudnának közösen megállapodni, mert beleszólna a helyi kicsinyes politika. Pont mint most az EU-ban.

A nagy, de egységes vezetésű hatalmakkal az EU is akkor tudná felvenni a versenyt minden tekintetben, ha ő is nagy, de egységes vezetésű lenne. De ezt a tagállamok egy része nem akarja. Általában pont azok, akik az EU gyengeségét szokták kritizálni.

Ha jól emlékszem, akkor pl. a közös, ütőképes EU-s hadsereg legnagyobb elutasítója az UK volt. Hogy legyen "erős" az EU, ha ilyen alapvető kérdésben sincs egységes vélemény? Ha most akarnának létrehozni egy ilyen szervezetet, akkor vajon UK nélkül lenne egységes vélemény? Kötve hiszem, mert páran ezt is a szuverenitás elvesztéseként élnék meg.

Szóval amíg ilyenek a tagállamok és vezetőik, addig ilyen lesz az EU is. Ugyanez történne USÁ-val is, ha nem lenne szövetségi vezetés és minden lepkefingnyi kérdésben külön meg kéne egyeznie Texasnak és Kaliforniának. :)

Van esetleg valami javaslatod EEÁ nélküli "erős" EU-ra?

Válasszuk szét a területeket:

- alapjogok, PTK, BTK: pontosan mi indokolja, hogy ezek eltérjenek? Azon kívül, hogy eddig így alakult?

- adótörvények: mindenképp célszerű lenne azonos keretrendszert kidolgozni az egész EU-ban, és bizonyos kulcsok lehessenek eltérőek, de ne úgy, hogy az adó"optimalizálást" támogassa.

- végrehajtó hatalom: annál jobb, minél közelebb van az emberekhez. Én az önkormányzatoknak az össz adó bevétel legalább 25, de inkább 50%-át adnám. Az EU-t 5-10% alatt kell tartani (jelenleg 1-2 körül van).

- hatóságok, bíróság: semmi nem indokolja, hogy ne az USA mintáját vegyük át. Kis ügyek: helyi hatóságok, de kell felettük egy EU szintű is, ami pl. a kicsiket is átvilágítja időnként.

- külügy, kereskedelem: csak együtt megy, ez már most is így van.

- hadsereg: itt is csak egy közös lehet ütőképes.

- környezetvédelem: nagy része ennek sem áll meg a határon. De ami igen, azt lehet helyileg szabályozni.

Nagy ellátórendszerek (oktatás, eü, nyugdíj): minél nagyobb szabadság, mert több modellt kell versenyeztetni. De az átjárhatóságot biztosítani kell.

 

Természetesen az EU intézmények nagyobb hatalommal való felruházása csak az EU törvényhozás nagyobb legitimációjával lehetséges.

Nagyon nem értek egyet a hozzászólásoddal.

- alapjogok, PTK, BTK: pontosan mi indokolja, hogy ezek eltérjenek? Azon kívül, hogy eddig így alakult?

Az eltérő kulturális háttér. Egy erősen katolikus Olaszországban, Lengyelországben nem kellene ugyanannak lenni a jognak, mint teszem azt egy random liberálisabb nyugati államban, talán Hollandiában, Dániában, de bevallom, nem ismerem eléggé a történelmüket ahhoz, hogy megmondjam, ezek jó példák-e egyáltalán. Mások a társadalmi igények. Lehet, hogy Nyugaton igény van arra - bár kétlem -, hogy gyermekeket megingassanak nemi identitásukban, Magyarországon és Lengyelországban ez biztosan nem igény. Amelyik családban az, ott majd megteheti ezt a kedves szülő.

Hasonlóképpen, azokban az országokban, ahol meleg van, hagyománya van a délutáni sziesztának, maradjon ez meg, mint nálunk a hosszú hétvégék, a munkanapok és ünnepnapok átrendezésével, ledolgozós szombatokkal. A hollandok jogosan balhéznának, ha illegális lenne a fűhasználat, mi meg jogosan balhéznánk, ha legalizálnák, bár lehet, hogy nem, erről kellene egy társadalmi kutatás.

Szóval ne legyen azonos a btk., ptk az egész EU-ban, mert ez is szuverenitás vesztés volna.

- adótörvények: mindenképp célszerű lenne azonos keretrendszert kidolgozni az egész EU-ban, és bizonyos kulcsok lehessenek eltérőek, de ne úgy, hogy az adó"optimalizálást" támogassa.

Ez sincs így. Figyelembe kell venni a helyi sajátosságokat. Nyugaton a gazdagoknak van lakásuk, s bérbe adják a szegényebbeknek, a középosztálynak. Magyarországon a lakástulajdonosok jelentős része saját tulajdonában él, abból nem akar és nem tud pénzt csinálni. Míg Nyugaton az ingatlanadó a feketén szerzett jövedelmeket illetve a gazdagokat adóztatja,  addig Magyarországon ez igazságtalan, mert a szülői segítséggel, hitellel összehozott, legálisan, igazolt és adózott jövedelemből megszerzett lakások tulajdonosait terhelné, akik a legtöbb esetben egyáltalán nem gazdagok, akár még az is lehet, hogy épp munkanélküliek. Magyrországon nem üzletelés, hanem lakhatási biztonság a lakástulajdon.

- végrehajtó hatalom: annál jobb, minél közelebb van az emberekhez. Én az önkormányzatoknak az össz adó bevétel legalább 25, de inkább 50%-át adnám. Az EU-t 5-10% alatt kell tartani (jelenleg 1-2 körül van).

Ez valami dogma? A nemzetállam az optimális méret szerintem. A nagyobbra nincs befolyásunk, a kisebb elaprózódik, neki nincs befolyása a világra, s ha jogsértés ér, nem tudod megkerülni.

- külügy, kereskedelem: csak együtt megy, ez már most is így van.

Ez sincs így. Ha egységes, akkor nincs mód lokálpatrióta módon egy régió - nevezném nemzetállamnak - érdekeinek érvényesítésére.

- hadsereg: itt is csak egy közös lehet ütőképes.

Ez az egy talán igaz. Jut eszembe, mi van akkor, ha EU-n belül alakul ki késhegyre menő vita, fegyveres konfliktus lehetősége?

- környezetvédelem: nagy része ennek sem áll meg a határon. De ami igen, azt lehet helyileg szabályozni.

Igaz, de tekintve, mennyire ostoba döntéseket hoznának szövetségi szinten, maradjon meg tagállami hatáskör. Nem mindegy, milyen életszínvonalról indulunk, s mennyire terhelhető a lakosság.

Nagy ellátórendszerek (oktatás, eü, nyugdíj): minél nagyobb szabadság, mert több modellt kell versenyeztetni. De az átjárhatóságot biztosítani kell.

Ezzel pedig az a baj, hogy lecsupaszítják szimplán gazdasági kérdéssé. Az ember egészsége személyes, intim dolog, ennélfogva természetes igény a privacy. Nem jók az egészségügyi adatbázisok. Másik topikban írtam, miért. Ezen felül vadhajtás az, ami az USA-ban van. Lényegében kötelezik az embereket adott életkor fölött vastagbél tükrözésre, ami egy fájdalmas, megalázó beavatkozás, az előkészülete egy napig étkezés nélkül folyamatos hashajtás, amíg tiszta víz jön az emberből. Már az egész egészségessége vitatható, természetellenes. Megtagadhatod, csak nem köt veled szerződést a biztosító, vagy köt, csak igen magas áron.

Azért szavazott az emberek többsége az EU-csatlakozásra, mert azt gondolták, minden mechanizmus egységes lesz, így a cégek majd nyugat-európai béreket adnak, ha EU-tagok leszünk. A szuverenitásunkat elvették, az előnyeiből kimaradtunk, a fizetésünk nem lett több.

Nem kell Európai Egyesült Államok.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Túl homogén halmazként kezelet az országok lakosait: "Nyugaton van igény", "Magyarországon nincs igény", A magyarok balhéznának ha ha legális lenne a fű, stb... Ilyen egyszerűen nincs.

Amúgy meg minél inkább elmegyünk nemzatállamok irányába, annál jobban farag rá erre sokmillió magyar, aki Magyarország határain kívül él Európában. Ez meg úgy nem jó dolog. (ha már egyszer nemzet, akkor legyen felelősség az irányukba is)

“Any book worth banning is a book worth reading.”

Jó, legközelbb majd név szerint írom.

Felvételizik három diák. Bemegy az első, akinek hatalmas protekciója van. Megkérdezi a bizottság:
- Mikor fejeződött be a második világháború?
- Hát talán a század közepe felé - mondja a felvételiző.
- Zseniális, fel van véve!
Bemegy a második jelentkező, akinek van egy kis protekciója. A kérdés ugyanaz:
- Mikor fejeződött be a második világháború?
- 1945.
- Egy kicsit pontosabban esetleg?
- Valamikor tavasz vége felé, tán májusban.
- Rendben. Felvettük.
Bemegy a harmadik jelentkező, akinek egyáltalán nincs protekciója. A kérdés ugyanaz:
- Mikor fejeződött be a II. világháború?
- Európában, 1945 május 6.-án lépett érvénybe a fegyverszünet, a japánok 1945 szeptemberében kapituláltak.
- Hmmm. Hány embert vesztett a Szovjetúnió?
- Huszonkétmillió-hétszázezer-százkettő.
- Hmmm. Név szerint?

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Hagyjuk már ezt a nemi identitás bullshitet! Egyáltalán nem volt téma, amíg a kormány nem csinált belőle azt. Senkit nem érdekelne a pride sem, ha nem tolnák agyon a médiában. De ennek a PTK-hoz meg a BTK-hoz semmi köze. Viszont amit a PTK lefed, abban nagyon kevés olyan van, ami országspecifikus lenne. És igazából a BTK-nál sincs rá túlzott indok. Ha az egész világon egységes lenne, és ebben nőttünk volna fel, azt is elfogadná mindenki.

Adónál is: milyen helyi adottságokat? Nálunk a helyi adottságok miatt van mondjuk chipsadó? Vagy bankadó? Hogyne lehetne az adókat egységesen szabályozni. Mint írtam, a kulcsok egy része lehet tagállami hatáskörben, de pl. az ÁFA tipikusan nem az.

A nemzetállam mitől lenne optimális? Szerintem meg a városállam optimális, ezzel kb. ugyanannyira támasztottam alá.

Nem is folytatom.

Annyira féltek ettől az EEÁ-tól, pedig az USA, Oroszország, Kína pont ugyanezt csinálja. Egyik sem egynemzetiségű. Ott miért jó, nálunk miért nem jó?

Hagyjuk már ezt a nemi identitás bullshitet! Egyáltalán nem volt téma, amíg a kormány nem csinált belőle azt. 
 

Te se látsz messzebb a megye határánál.

Hagyjuk már ezt a nemi identitás bullshitet! Egyáltalán nem volt téma, amíg a kormány nem csinált belőle azt. 
 

Ja! Miért nem volt jó nekünk a török uralom? Az Osztrák-Magyar Monarchia? A náci megszállás? A Szovjetúnió?

Hát ezek a rohadt magyarok szabadok akarnak lenni, milyen dolog már ez?! Azonnal megtörni a népet, eszébe ne jusson még egyszer ilyesmi!

:D

Te melyik országban élsz, hogy ilyen jól meg tudod ítélni, hogy mi megy külföldön?

Ugye nem Magyarországon, a külföldről az információidat meg ugye nem a MSM-ból és a hosszúhétvégés bécsi kiruccanásokból szeded össze?

Ugye nem?

Szóval akkor Magyarországon laksz, az információidat a 444-ről szeded és még te papolsz arról, hogy mi folyik külföldön.

Már ugye csak azért kérdeztem, hogy tudjam, hogy hogy mennyire lehet téged komolyan venni a témában.

Láthatólag semennyire.

Nem fogom kevésbé magyarnak érezni magamat attól, mert a BTK, a PTK meg az adótörvények ugyanazok mint pl. Németországban. A mai jog már nagyon messze van a 12 ponttól.

Amúgy a Monarchiával mi volt a baj a kiegyezés után? Kb. minden amire ma azt mondjuk hogy "MAGYAR", az akkor keletkezett. Tud ez jól is működni. Attól az egy elválaszthatatlan bűntől leszámítva, hogy belevittek minket az I. Vh-ba, de sajnos valószínűleg magunktól is belekeveredtünk volna.

Majd lehet ugyanaz az adótörvény, mint Németországban, ha otthon is ugyanannyi fizetést adnak a német multik, mint a németeknél, és a segély alapú társadalom helyett a munka és család alapú társadalmat támogatják.

Ja, hogy ebbe nem valószínű, hogy a németek belemennének? Mi adjuk fel a saját álláspontunk? Biztos nagyon kompromisszumképesek lennének a közös adópolitika kialakításánál.

A kiegyezéshez egy '48-'49 vezetett. Haynau se kímélte a rakoncátlan magyarokat. Biztos jobb volt a kiegyezés után, amit sok-sok magyar ember szabadságvágya és vére ért el, sok-sok szenvedés árán.

Te ezt adnád fel. 

Magyar történelem, magyar kultúra van. De a jogban semmi magyar nincs.

Te is ugyanazzal tévedsz, mint trey. Mi köze az adónak ahhoz, hogy milyen szociális kiadások vannak? Mi köze az adó keretrendszernek ahhoz, hogy a konkrét sávok és kulcsok hol vannak? Mint írtam, ez utóbbi sokkal szerencsésebb tagállami hatáskörben, mert erősíti a versenyt. Ennél nem kell több szabadság.

Még egyszer: amit ma magyarnak nevezünk, büszkék vagyunk rá, az nagyrészt a boldog békeidőkben született. Nem azt írtam, hogy mi kellett hozzá. Az USA-nak is meg kellett vívnia a saját polgárháborúját. Azt írtam, hogy lehet jól is csinálni. Nincs eleve elrendelve, hogy rossz legyen.

Illetve az összes negatív példád egy önkényuralmi hatalom megszállása volt. Az EU viszont demokratikusan működik, még ha annak módját lehet is kritizálni.

Na, de nem pazarlom rád többet az időmet, mindenki attól retteg amitől akar. Én most éppen az orosz támadástól jobban rettegek, mint ezektől a mondvacsinált problémáktól.

De a jogban semmi magyar nincs.

A magyar adótörvények nemzetköziek, vagy mit akarsz mondani?

Mi köze az adónak ahhoz, hogy milyen szociális kiadások vannak?

Adópolitika != szociális kiadás.

amit ma magyarnak nevezünk, büszkék vagyunk rá, az nagyrészt a boldog békeidőkben született.

De jó, hogy egy véres felkelés után, amit gyáván, de brutálisan levertek, az után szíveskedtek kevesebbet elvonni a magyaroktól, így azok maguktól is tudtak fejlődni? Nagyon rendes tőlük.

Az EU viszont demokratikusan működik,

:D

Látjuk.

Találnának Németországban is töredékéért, ha visszavágnák a szociális kiadásaikat. Akkor is kellemetlen éhenpusztulni, ha német az anyanyelved. Ez csak szokások által van így, nem azért mert a német értékesebb, hanem azért, mert ez így alakult ki.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Ezek közül mind katonai megszállással kezdődött és csak az OMM esetében volt "kiegyezés", ami után azonban komoly gazdasági fejlődés indult be itthon. Az OMM esete pont azt mutatja, hogy ha az országok képesek szorosabban együttműködni, az mindenki számára kifizetődő.

Manapság már nem a katonai megszállás, hanem a "nyithatsz cukrászdát Bécsben" taktika a nyerő.

Ugyebár nem az volt, hogy az osztrákok '48 után hirtelen kijózanodtak és a mindent betöltő testvéri szeretet miatt megszánták a szegény, buta magyarokat és felfejlesztették a szegény, buta magyarok országát, hanem az, hogy ezután kevesebbet harácsolt el Bécs, így több jutott itthon az ország fejlesztésére.

Mi a jó nekünk? Kicsi kiszolgáltatott országként birodalmak között? Ha szét tudjuk verni az összes birodalmat, nekem is jó lenne kicsiben, csak ezek időnként elfoglalnak területeket. Tibet, Grúzia, Krím-félsziget... előbb-utóbb mi jövünk, aztán utána tényleg semmi magyar nem marad.

A Varsói szerződés és KGST tagjaként sem követelte soha a Szovjetunió hogy Magyarország vagy bármelyik blokkbeli ország csatlakozzon a Szovjetunióhoz. Olyan ötlet sem merült fel soha, hogy "holnaptól akkor a KGST tagállamai automatikusan szovjet tagállammá válnak".  Az Európaiunió viszont az utóbbi években tudatosan erre törekszik, felszámolva a tagállami szuverenitást. A kádári-aczéli Magyarország eltért abban a többi keleti országtól, hogy itt szisztematikusan rombolták a nemzeti kultúrát, de a keleti blokk többi országában eléggé nemzeti jellegűek voltak a szocialista/kommunista állampártok. Szó sem volt arról, hogy szovjet nyomásra semmi nem marad abból ami magyar, lengyel, román, cseh, stb. 

“Az ellenség keze betette a lábát”

Erős, független, kis országnak lenni jó, saját törvényekkel, szuverén gazdasági és politikai, társadalmi döntésekkel, különutasság lehetőségével. Én nem félek az oroszoktól. Ne feledd, ha idejönnek, akkor ráfaragnak, mert hirtelenjében a nyugdíjasainkat is nekik kell etetni. Szóval az annektálás nem csupa móka és kacagás, kötelezettségekkel is jár. Ráadásul Magyarország NATO tag, sőt, amíg Varsói Szerződés tag volt, akkor sem lettünk a Szovjetunió része. A mostani balhé arról szól, hogy az USA a NATO fedésében rámászik az orosz határra. Persze az USA provokációja szándékos, mert ha háború lesz, akkor legitimálhatja az Oroszország ellen kivetni vágyott gazdasági szankciókat, beleértve az Északi Áramlat 2 kiiktatását, ami nagyon szúrja a szemét.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

"Szóval ne legyen azonos a btk., ptk az egész EU-ban, mert ez is szuverenitás vesztés volna."

Akkor ez egy "csak mer ne".

"Ez sincs így. Figyelembe kell venni a helyi sajátosságokat. Nyugaton a gazdagoknak van lakásuk, s bérbe adják a szegényebbeknek, a középosztálynak. Magyarországon a lakástulajdonosok jelentős része saját tulajdonában él, abból nem akar és nem tud pénzt csinálni."

Igen mert vagy csak az egyik vagy a másik lehetséges, közös nevező nem létezik ugye? Mondok egyet, 1 db tulajdonolt ház (amiben hivatalosan lakik is) essen más megkülönböztetés alá mint a többi ilyen tulajdon. Máris közös a nevező. 

"Ez valami dogma? A nemzetállam az optimális méret szerintem. A nagyobbra nincs befolyásunk, a kisebb elaprózódik, neki nincs befolyása a világra, s ha jogsértés ér, nem tudod megkerülni."

Ez megint egy "ne legyen úgy mert csak" a külön tetsző rész "nagyobbra nincs befolyásunk", miért most van?

"Ez sincs így. Ha egységes, akkor nincs mód lokálpatrióta módon egy régió - nevezném nemzetállamnak - érdekeinek érvényesítésére."

Ez megint egy "nem jó, mert nem jó" válasz. Nem látható miért ne támogathatná az EU a tényleges régiós (100km) kereskedelmet. Logikátlan eközött határokat felállítani.

Miért lenne logikátlan? Mire fel adnánk fel a területünket földünket. Nem nagy, de még hellyel-közzel a miénk, bár az EU-tagság óta már ez is kérdéses.

Akkor ez egy "csak mer ne".

Annak nyilván „csak”, akinek nem érték az önrendelkezés, a szabadság. Már hozzászoktam, hogy a Facebook-nemzedék azt sem érti, mi az a szabadság, hiszen magától mond le róla, hordja ki-ki önként a saját pénzén megvásárolt nyomkövetőjét. Viszont aki nem ilyen, annak fontos a szuverenitás, azt nem lehet egy „csak”-ká degradálni.

külön tetsző rész "nagyobbra nincs befolyásunk", miért most van?

Mondd, jó játszani a hülyét? Vajon melyik a nagyobb? 1 / 447 706 209, vagy 1 / 9 769 526 ?

Ez megint egy "nem jó, mert nem jó" válasz. Nem látható miért ne támogathatná az EU a tényleges régiós (100km) kereskedelmet. Logikátlan eközött határokat felállítani.

Mennyire álszent vagy! Ha az USA lepaktál az EU vezetéssel, hogy ne kereskedjen az EU Oroszországgal, akkor ez EEÁ esetén egy loose-loose helyzet, míg egy nemzetállam simán folytathat kereskedelmet Oroszországgal saját hatáskörben. Csak egy példa, ráadásul egy fejletlenebb piacra lehet, könnyebben el tudunk adni termékeket, mint oda, ahol nagyon magas a belépőszint, nagyon tőkeigényes beruházás kell a megfelelő színvonalú gyártáshoz.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

"Annak nyilván „csak”, akinek nem érték az önrendelkezés, a szabadság."

Látod megint csak abban éled ki magad, hogy különb vagy. Nem baj. Jelen pillanatban sincs önrendelkezési jogod, félművelt megtévesztett társadalom dönt helyetted mi lesz neked jó 15 év múlva, de te azt hiszed ez az önrendelkezés mert neked éppen most jó. 

"Mondd, jó játszani a hülyét? Vajon melyik a nagyobb? 1 / 447 706 209, vagy 1 / 9 769 526 ?"

Ameddig a kormány azt játssza, hogy elmondja 1500e embernek mit kell gondolnia addig nem hogy az egy de a masik 1500e mit gondol sem számít még minimálisan sem.  Ez az elmúlt 10 év tanulsága hogy lehet több 1/500 millió mint 1/10 millió ha hazánkról van szó (sajnos). Aki kisebbségben van annak a véleménye nem számít. Sőt. 

"Mennyire álszent vagy! Ha az USA lepaktál az EU vezetéssel, hogy ne kereskedjen az EU Oroszországgal, akkor ez EEÁ esetén egy loose-loose helyzet"

Nem hoznál be még egy szalmabábot, nem is erről volt szó a válaszomban, de miért kellene a te képzelgésed ellen mondanom bármit?

Miért lenne szalmabáb? Az a kérdés, EEÁ vagy nemzetállam. Az előbbi esetben a nincs önálló magyar döntés például a külkereskedelemben sem. Erről írtam. Ez nem szalmabáb, de nyugodtan szólj, ha Európai Egyesült Államok által kelet felé hozott szankciós döntések majd nem vonatkoznak a Kárpát-medence cégeire.

Ameddig a kormány azt játssza, hogy elmondja 1500e embernek mit kell gondolnia addig nem hogy az egy de a masik 1500e mit gondol sem számít még minimálisan sem.

Ahhoz képest, hogy nem számít, sikerrel vette a megmérettetést a Fidesz, ami nem sikerülne akkor, ha az EEÁ-ban lennénk törpe minoritás.

félművelt megtévesztett társadalom dönt helyetted

Az fel sem merül benned, hogy valaki tényleg azt gondolja, számára ez az út a jobb, üdvözítőbb, kellemesebb, élhetőbb? Tudom, nehéz, de próbáld elfogadni.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Ezzel a három kvalitással valóban rendelkezik

Rendelkezik a faszt. Ez a reklamarca. A belfoldi szavazoknak szolo kommunikacio. "Kifele" azert sokkal simulekonyabba valik hirtelen: aki megfelelo zsebbe hajlando megfelelo mennyisegu penzt tenni az itt megtehet barmit ahogy eddig. Bevandorlok, kulfoldi cegek. Csak penz kerdese es minden megoldva.

A plebsnek meg ott a kerites, a disznovagas, meg a piros lett a paradicsom...

Kommunikacios stabban verprofi a Fidesz. Egy zsak szart is elegedetten veszel es eszel meg, ha OV csomagolja neked.

Bátor? Nemzeti önállóság iránt elkötelezett?

Hát bátornak nem tudom mi alapján hívod, szívesen vennék 1-2 példát, a nemzeti önállóságot pedig a kompországot játszó politikája miatt is meg lehetne kérdőjelezni, vagy a Ru/Cn kötődések miatt, de egyszerűen az az igazság, amíg ő lehet a főnök ő az ördöggel is szövetkezik, ez a fenenagy nemzeti önrendelkezési stratégiája (már 20+ éve 

Első két ciklusukban én is Orbánékra szavaztam, és meg is bántam, mert óriási hiba volt. Vagy 7 éve nem élek M.o.-n, így nem követem milyen pártok vannak, de Figyesz-akármilyenpére nem szavaznék, és másnak se ajánlom, ha más nem azért nem érdemes rájuk szavazni, akkor se, ha a többi opció se különb, hogy ezúttal NE legyen 2/3-os fölényük, mert ez a legrosszabb az egészben. A következő választáson is ők fognak sajnos nyerni, mert ez kell a magyarnak, de jó lenne, ha legalább a 2/3-od elvesztenék, és az ellenzéknek tényleg legyen komolyabb szerepe, ellensúlypontja, már az egy upgrade lehetne.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Jelenleg nagyon huzok a taktikai szavazas fele: egyeniben mas kapja, mint partlistan. De meg atgondolom, mondhatnak olyat, ami miatt valtoztatok.

A strange game. The only winning move is not to play. How about a nice game of chess?

Na igen, 90-ben kellett volna egy forradalom...
Mondjuk 2006-ban egy pár percig reméltem, hogy akkor most bepótoljuk és mindenkit elhajtunk, ezért is voltam kint az utcán, de nem lett meg.
A 45 az más, ott nem volt kb választási lehetőség bárhová állunk a II VH folyamán ez lett volna a vége.

Sajnos az a baj, hogy akit az "elit" közé besorol az átlag honpolgár, az maximum a konjunktúralovagok legsikeresebb szűk rétege. Tisztelet az egy-két kivételnek, de ők is csak úgy tudnak talpon maradni, hogy a nyelvük folyamatosan készenlétben van. Nem a beszédre gondolok.

Szerkesztve: 2022. 01. 25., k – 09:40

<3 ORBÁN VIKTOR <3

a fideszre szavazok, mert így hogy csúszunk be a gazdasági válságba ők tudják garantálni hogy ne legyen gazdasági megszorítás és ők egyébként is mindig mindent tökéletesen csinálnak! náluk jobb nem jöhet, nem lehetséges! lehetségtelen!

<3 ORBÁN VIKTOR <3

az idő majd eldönti, de szerintem Orbán Viktornál nem tud jobb ember születni ennek az országnak az élére. ez az univerzum egyik törvénye, megszeghetetlen. soha nem lesz nála vagy a Fidesznél alkalmasabb Magyarország számára. és nyugi ha esetleg úgy tűnne hogy valaki alkalmas lehet, majd kitúrunk valamit ami miatt cancelezhetjük

nem tudok, Orbán a leg hitelesebb ember a bolygón akit valaha láttam. az emberei eresz csatornan másznak ki meleg orgiakrol vagy ejnyebejne jár pár ezer pedofil kép miatt, diplomák ingyen stb. teljesen hiteles az egész rendszere! 😂😂😂 soha hitelesebbet 🤣😂🤣😂😂😂🤣

szegény Orban Viktor királyunk aki oly hiteles erős vezető persze semmit sem tud az egészről. 😂😂😂 HITELES! 

❤️ Viktor ❤️

Azt gondolom, amíg a média ilyen szinten kiszolgálja a kormányt, addig nem lesz valódinak tűnő alternatíva.

Amikor meglátják, hogy valaki megerősödik, vagy jó alternatíva lenne akkor elindul a kilövési folyamat.

Gondolj csak a szerencsétlen Vonára, akiről a választás előtt mindent megirtak (török terrorista, buzi, nőverő) . Aztán a választás után 1 évvel meg gyakorlatilag a sajtoperek hozadékából élt.

Orbánt tehetségesnek tartom, ért ahhoz amit csinál, de ő egy gátlástalan uralkodó. Elsődleges célja deklaraltan a nemzeti tokesosztaly felépítése volt, mert ez kell ahhoz, hogy sokáig pozícióban maradhasson.

Viszont minden porcikamban azt érzem, etikai okokból nem szavazok többé a fideszre. Ez nem jó út.

 Elsődleges célja deklaraltan a nemzeti tokesosztaly felépítése volt, 

Igen , és szerintem ez nem sikerült, már irtam, de a magyar GDP -hez a tisztán magyar tulajdonú cégek hozzájárulása jó ha 1/3. A sikeresebb keleti országokban (pl a Cseheknél -kuponos privatizáció- vagy a Balti országokban ez pont forditva van, illetve  a Skandinávok vannak  Romániában ugyanilyen az arány, mint nálunk, szintén főleg német tőke,  aztán jön a csodálkozás, jaj a Románok utolérnek minket .  

Azért mert nem is nemzeti tőkésosztályt akartak kiépíteni, mivel az kevés nekik. Ők  egy teljesen lojális tőkésosztály kiépítésére törekedtek. Ez persze nem jelenti azt, hogy az "újtőkések" közt mindenki teljesen lekötelezett és azt sem hogy mind zsírhülye, de azért látszik némi irány. Aki értelmes azzal ezt nehéz csinálni, voltak is nagy szakítások a múltban. 

Ezt így nem lehet, rövidtávú érdekek miatt eladták az ország fejlődését az igazán fontos dolgok elcsökevényesednek. Lassan nem lesz háziorvos, a pedagógusok is bajban vannak és még lehetne folytatni. 

Lehetne persze azt mondani, megteremtették a lehetőséget, hogy legyen miből, de most már az a kérdés kit. Meg persze visszatért a "miből". 

Mindig a legradikálisabb nemzetire szoktam szavazni. Most a k. vírus mindent felülír, most arra szavazok aki leginkább ellenáll a hülyeségnek. Ja, hogy a két téma pont egybeesik? Minő véletlen.

Egyébként a Fideszt egész kezdtem megkedvelni a k. vírus előtt. A családi kedvezmények témája bár nem a helyes megoldás, de legalább a megfelelő kérdéssel foglalkozik. Amikor kötelező lett az összes orvosnak a kísérleti oltás, azon a ponton vált teljesen vállalhatatlanná számomra a fidesz. Egyébként még mindig a kisebbik rossz, ha a baloldali összefogással hasonlítjuk össze. Még Covid témában is rosszabb volna a baloldal, attól tartok. Legalábbis a nyilatkozataikból ez sejthető.

A vírus mindenki másra telepedett rá, rám a korlátozások és kötelezvények telepedtek. Elveszik a szabadságomat, és az életemre törnek szívizomgyulladást okozó vakcinákkal. Végülis akár ignorálhatnám is, és szavazhatnék a Fideszre mert olcsó a csirkefarhát!

Fura volna nem foglalkozni vele, mikor éppen ez az ágenda arra, hogy mindenünket elvegyék és rabszolga létbe taszítsanak. Lásd: You will own nothing but you will be happy.

Ez a mindenki korlátozása, - szabadságjogok megvonása, - globális hatás és kényszerítő erővel történik az egész világon. Orbánék mint egy tőkés állam a sok közül, mennek arra amerre engedik, terelik őket. Ez érdemes jól látni. Hogy mennyire erős ez a kötődés az annak az eredménye, hogy mennyire vannak és kinek a zsebében. És itt sajnos elszabadul a pokol, mert jelenleg folyik a világ újra felosztása, és ebben a kisebb államoknak kényszerített elkötelezettségei vannak és még erősebbek lesznek is. (Olyan mennyiségű pénz, amit az elmúlt 10 évben fegyverkezésre fordítottak nyugaton, - de e miatt keleten is, - nem maradhat nyom nélkül, - az életminőségünkön évtizedekre meg fog látszódni.

GPS? húú tök jó, hajrá tudomány!
Mobiltelefon? Na, ez hasznos fejlesztés, kösz tudomány!
Vezetékes víz, gáz, áram - enélkül hogy éljek, éljen a tudomány!
Autók, motorok, .. milyen hasznos, hurrá tudomány!
Védőoltások, amivel kiirtottuk a pestist és számolatlan, nagyrészt gyerekek között pusztító járványt akadályoztunk meg: király vagy tudomány!

Védőoltás a covid ellen: rohadt tudomány, rohadt orvosok, átverés az egész, 5g torony van a szomszédban, gődény a király, le a tudománnyal! rohadt tudomány!

Mitől lett most hirtelen ez a váltás? Vagy te inkább a vallásban hiszel és amish módon élsz? akkor elfogadom hogy oltásellenes vagy. Azt nem hozom be a képbe, hogy a gyerekeid megkapták a kötelező védőoltást? Az miért jó oltás és ez miért rossz oltás?

A tudomány pontosan ebben különbözik a vallástól, hogy saját magából adódóan felülvizsgálja önmagát. Ha téved, kijavítja. Előbb-utóbb.

Bizony, lehetne sorolni, hogy miféle tévutakon is járt, jár a tudomány, legtöbbször pénz, hatalom, nárcisztikus vezetők miatt. Most sem lehet kizárni, hogy egy nagy gyógyszerkísérletben veszünk részt, hiszen honnan tudná a kisember?

De mégis jobban bízok a tudományban, hiszen több ezer éve bizonyít. Nekem ez elég. Más meg abban hisz, hogy Orbán jó vezető, mert magabiztos, erős és bátor. Kinek mi a fontos. 

Nem azzal kevered, hogy a koronaval szembeni vedettseg csokken jelentos mertekben ennyi ido alatt?

Egyebkent a hivatalos szakmai velemeny most ugy tunik az, hogy nem szabad tulzasba vinni a boosterezest, nem javasoljak a kormanyoknak azt a strategiat, hogy par havonta oltjak a lakossagot.

A baj az, hogy a tudomány egyre kevésbé tudomány, s egyre inkább üzlet.  A covid vakcina tökéletes prezentáció erre. 

A több ezer év alatt sok minden változott, leginkább a tudomány űzéséhez szükséges pénz mennyisége. És ennek következménye,  hogy spec én, egyre kevésbé bízok abban, amit tudomány címén elém raknak.

 Előbb-utóbb.

 Jelen esetben, ha ez utóbb, akkor elég sokan rábasztak.

gyógyszerkísérletekben is részt kell venni

Ezt az egyet még komolyan meg is érteném, ha konzisztensen elutasítanának _minden_ "kísérleti" gyógyszert/kezelést. De valahogy mindig az van, hogy az összes oltásellenes örömmel fogadja el a kísérleti gyógyszerekből álló koktélt és a durvábbnál durvább invazív beavatkozásokat, amint a tüdőgyulladás miatt leesik a véroxigénszintjük. A mesterséges lélegeztetés minden formája iszonyat ijesztő, pláne az ECMO. Ha nem bíznék meg az orvosok által javasolt oltásban, akkor még annyira se bíznék meg az ezerszer durvább lélegeztetési kezelésekben.

Jajj, nem erted te ezt. Lelegeztetogepet mar evtizedek ota hasznalnak, arrol mar tudjuk biztosan, hogy nem ol meg, csak neha. Ezzel szemben a kovid oltasokba meg 1-2-5-10-20-50 ev mulva is belehalhat az osszes birka, aki engedte, hogy az orvosok eroszakkal behatoljanak a testebe es belespricceljek ezt a sebteben kotyvasztott vacakot.

Hulyeseget felreteve, szerintem a covid-vakcinat ellenzok tobbsege abban bizik, hogy teljesen elkeruli ot a betegseg, vagy ha nem, akkor sem fog orvosi kezelesre szorulni. Eddig osszesen egy embertol hallottam olyan velemenyt, hogy neki ne akarjanak ilyen szarokat beadni, inkabb el akarja kapni, es azt varja, hogy a kovetkezmenyeket kezeljek, szuksegkeppen kiserleti modszerekkel.

"Még Covid témában is rosszabb volna a baloldal, attól tartok. Legalábbis a nyilatkozataikból ez sejthető."

 

Ennél rosszabbul nem lehetett volna kezelni. ~30 ezres többlethalálozás a lakosság 0,3%-a ami kb. a sars-cov-2 halálozási aránya.

Viszont a 2009-es sertésinfluenza járvány kezelése pont ugyanilyen balfasz volt, csak annak gyorsan vége lett europában, így kevesebb problémát okozott. Akkor is az volt a legfontosabb, hogy havercég nagy haszonnal hozzon vakcinát.

Ennél rosszabbul nem lehetett volna kezelni.

Egy olyan kormánnyal, ami 6 felé húz (vagy 7 felé*), aminek a feje szerint az SZJA és az ÁFA ugyanaz, amelyik szerint az amerikai "Indiába küldöm a szemműtétre" modell az működik itthon is és amelyik szerint a 90 napról 90 napra változás valójában emelés? 

Hááát, nem vagyok ebben biztos .... :D

trey @ gépház

Én leírtam már párszor: hasonló kiábrándult fideszes vagyok, mint amilyennek MZP mondja magát. Mondjuk nálam ez elég hamar megtörtént, amikor 2010-ben nem indították újra az eddigi legjobb köztársasági elnökünket, helyette egy bohócot tettek a helyére (ahogy most is erre készülnek).

Aztán 2010 őszén jött a véres bosszú az alkotmánybíróságon is, amikor egyszer keresztbe tettek egy törvénynek. Ettől függetlenül nem mondom, hogy mindent rosszul csináltak volna, eleinte nagyon fegyelmezett költségvetés, csökkenő államadósság, stb. ezek mind rendben voltak.

De 2010 óta nem szavaztam rájuk. Látszódott, hogy a hatalomtól elvesztették a fejüket, mára eljutottak oda, hogy bárki akinek egy kicsit is más a véleménye, az már ellenség. Szíjjártót betenni külügyminiszternek, te jóságos ég... a járvány félrekezelése (nem a keleti oltásokra gondolok), az MTA hálózat bedarálása, az osztogatás a választások előtt, a TELJES szakmaiatlanság meggyőzött arról, hogy ennek a társaságnak mennie kell, és egy olyan kell helyettük, akinek kisebb az önbizalma.

Csak egy apró példa:https://koronavirus.gov.hu/sites/default/files/sites/default/files/imce…

Azon tegyük magunkat túl, hogy egy ocsmányul szkennelt pdf. De ebből világosan látszik az, amit mindig is sejtettem, hogy miért nincsenek nálunk hétvégén covid adatok: MERT EXCEL TÁBLÁZATOKBAN VEZETIK (2.1-es pont vége)! Na a Fideszre leadott szavazat egyenlő az excel táblázatok fenntartásával, a vajákos járványkezeléssel, az alternatív történelemmel. Mindez kiegészítve azzal a szilárd meggyőződéssel, hogy a magyar tőke (Lőrincz, Tiborcz) jobb a külföldinél, akkor is ha sokkal kevésbé hatékony. Meg hogy a foci tartja össze a nemzetet.

Persze továbbra is azt mondnom, akinek ez worksforme az szavazzon nyugodtan a Fideszre. Nem bízok az ellenzékben sem, csak időként ki kell borogatni a szekrényeket, és már rég itt az ideje.

2010-ben nem indították újra az eddigi legjobb köztársasági elnökünket,

A jó köztársasági elnök nálam az, aki nem okoz kárt az országnak. (Mint elnök úgy se hajt hasznot.)

Sólyomról ez nem mondható el. Jó, nem mint elnök csinálta. De a Bős-Nagymaros, illetve a Zétényi-Takács törvény elkaszálása, nagyon nagy kárt okozott az országnak. 

Vezethetné másban is igen. Telepíthetné a klienst máshova, oszthatná mancinéniknek a felhasználónév/jelszó párosokat, melyet mancinéni megad józsinak a kifuitófiúnak, mert ő ügyes a jelszavakhoz és majd ő felviszi az adatokat.

Dobd át excelben, majd beillesztem a sorokat. Mindent lehet túlbonyolítani, de nem biztos, hogy jobb lesz

Bárkire szavazok akinél egy icipici esélyt látok, hogy a Fideszt eltakarítja az útból!
Bárki más egyszerű lesz leváltani, ha nem tetszik.

Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

Félig offtopik: nem cserélnéd le légy szíves az aláírásodat valami nem ennyire expliciten politikai üzenetre? Jelenlegi formájában legalább annyira gáz, mint bra-ket-é. Nem a heves politikai vitával van gondom, hanem azzal, hogy az aláírásod az oldalon globális, azaz megjelenik nem flame jellegű topikoknál is, amivel csak fölösleges feszültséget okoz.

Az irakiak is így voltak Szaddámmal, tán majdnem pontosan ezekkel a szavakkal is mondták. (Az amerikaiak majd elzavarják, mi meg elzavarjuk az amerikaikat) Mit tudjuk, nem teljesen jött be az ötlet.

Ragadozót, csak erősebb ragadozó tud elpusztítani, azzal meg nem vagyunk ki a vízből.

Várnék olyan hozzászólást, hogy aki az egyesített ellenzéki erőkre szavaz, de el tudna képzelni jobbat, hogy mi az a jobb dolog, amit el tudna képzelni. Nagyon tanulságosak lennének a válaszok.

> Sol omnibus lucet.

Nem lenne baj egy Feri nélküli, hitelesebb alternatíva. Nem lenne baj, ha nem populista ígéretek jönnének csak, mint pl. a sokat emlegetett árbefagyasztások.

Szerintem MZP azért nyerte meg az előválasztást, mert ő feltűnően keveset akart ígérni a többiekhez képest, és mindig nyugtatta a többieket, hogy nézzék már meg a költségvetést is. Azóta sajnos már ő is beleállt az ígéretcunamiba.

Az sem lenne baj, ha nem kétpártrendszer felé mennénk, egyáltalán demokrácia reformmal nagyon nem akar senki foglalkozni, pedig szerintem a közvetlen demokráciára több igény lenne. Hiányolom azt a kiállást, hogy az önkormányzatok egyértelműen visszakapnak jogköröket, felelősségeket ÉS bevételeket is, amire alkotmányos garanciákat is kapnak, hogy az önkormányzatiságot soha többet ne lehessen csorbítani. Ezzel sokan nem értenek egyet, attól félnek hogy sok lesz a kiskirály, de azokat legalább le lehet váltani. Emellett legalább valódi verseny alakulhatna ki, nem lenne mindenhol ugyanaz a sz*r.

Némi risztességes naivitásról árulkodnak a szavaid. Csak egy példa a sok közül: Ha a 2nél több pártot favorizálód, akkor az egyesült ellenzék nagyon más irányba megy. Gyurcsány be fogja darálni az összeset. Az önkormányzatiságról meg annyit, hogy teljes átalakításra szorulna a rendszer. Az 5000 fő alatti települések egyszerűen képtelenek kitermelni annyi értelmes és becsületes embert, amennyi az ésszerű és tisztességes döntésekhez szükséges. Erről is nagyon sokat tudnék mesélni.

De beszélhetünk MZP egészségügyi reformjáról is, mert az húsbavágó. Egyértelmű, hogy a központosítási törekvés a fizetős egészségügy felé tolná a rendszert (munkaerőt szabadít föl, elérhetetlenné tenné az állami szolgáltatást, a résbe behatolna a pénzes eü) és kiszolgáltatottá tenné a kistelepülések lakosságát.

STB, STB...

Na mindegy, én nem akarok meggyőzni senkit, látom, amit látok.

> Sol omnibus lucet.

Akkor milyen attitűdöt javasolna nekem bölcsességed? Ez egy random fórum flame kategóriája, itt mindenki saját magát reprezentálja.

Attól még, hogy korábban blogoltam az MTA szétveréséről, semmilyen hivatalos módon nem reprezentálom azt. Ki számít egyáltalán értelmiségnek? Ez is olyan elcsépelt kifejezés lett már. Egy diplomás talán nem értelmiségi? Mert akkor nagyon sok embernek odaírhatnád ugyanezt a fórumon. Ne mindig csak engem találj meg a bölcsességeiddel. Ha meg cenzúrázni/töröltetni akarsz, mert nem tetszik a véleményem, az oldal moderátoránál próbálkozhatsz ez ügyben.

Akkor milyen attitűdöt javasolna nekem bölcsességed?

Okos, tisztességes emberhez méltót.

Attól még, hogy korábban blogoltam az MTA szétveréséről, semmilyen hivatalos módon nem reprezentálom azt.

Nem állítottam-, de még csak nem is utaltam rá, hogy hivatalos módon reprezentálod. A tényszerű és szubjektív kötődésed kapcsol hozzá. De nevezhetnénk szeretetnek is. Szomorú, hogy megpróbálod elkenni, kisebbíteni, miközben "büszkének" kellene lenned rá, hogy kötődsz valamihez, amit értékesnek tartasz.

Egy diplomás talán nem értelmiségi? Mert akkor nagyon sok embernek odaírhatnád ugyanezt a fórumon.

Amikor értelmiségit vagy diplomást írok, az minden értelmiségire vagy diplomásra vonatkozik, amennyiben a szövegből más nem következik. Ne aggódj, másoknak is odaírom. Persze valószínűleg hiába, hiszen pont azt kritizálom bennük (bennetek), amiben ~fejlődésképtelenek (vagytok).

Ha meg cenzúrázni/töröltetni akarsz, mert nem tetszik a véleményem

Már az alapfeltevésed is hamis. Nem a véleményed nem tetszik, hanem az, hogy egy MTA-kötődésű értelmiségi silányságokat ír. Azért tart itt az ország :), mert az értelmiségben nincs elegendő szeretet és bölcsesség az értékes határok felismeréséhez. Ebben kívántam segíteni neked, és rajtad keresztül az országnak és népének.

A többi apró(fasz)ságra nem reagálok.

:)

Ha már így belementél a részletekbe, akkor kifejtenéd azt is, hogy mi is a konkrét problémád a fenti mondatommal? Másképp mondva arról szól, hogy a tisztelt választópolgár pártállástól függetlenül ne veszítse el a kritikus hozzáállását.

Nehéz visszafejteni, hogy miket gondolsz az MTA-ról, de nem sok köze lehet a valósághoz. 4 akadémikust ismerek személyesen, ők valóban képviselik hivatalosan is a szervezetet, biztosra mondom, hogy semmi bajuk nem lenne a fenti mondatommal. Illetve mint korábban már írtam egyszer: ez egy random fórum flame kategóriája, itt mindenki saját magát képviseli nem az aktuális vagy korábbi munkahelyét/egyetemét/középiskoláját/stb. Sőt, a fórumozók 99.9%-ról azt se lehet tudni, hogy hol dolgozik és milyen a végzettsége. Úgy alakult, hogy rólam ez kiderült, azóta mindig megtalálsz vele. Elég unalmas már.

Az egyébként megvan, hogy pl. Palkovics is rendes tagja az MTA-nak? Azzal nincs bajod, hogy amikor hazudik, mint a vízfolyás, akkor ezzel lejáratja egyben az MTA-t, a kormányt és az "értelmiséget" is? Ő nem a HUP-on kommentál.

mi is a konkrét problémád a fenti mondatommal?

Egyrészt az zavar, hogy nem sikerült megfordítani a kérdést, másrészt pedig az, hogy a mondatod vagy erősen pontatlan, vagy téveszme, vagy hazugság.

Másképp mondva arról szól, hogy a tisztelt választópolgár pártállástól függetlenül ne veszítse el a kritikus hozzáállását.

Többről árulkodik, plusz amit ott leírtál, nem azt jelenti, mint amit itt írtál.

4 akadémikust ismerek személyesen, ők valóban képviselik hivatalosan is a szervezetet, biztosra mondom, hogy semmi bajuk nem lenne a fenti mondatommal.

Szerintem ne engedd meg magadnak ezt a feltételezést. Túlmutat a "kasztodhoz" illő jó ízlésen.

Illetve mint korábban már írtam egyszer: ez egy random fórum flame kategóriája, itt mindenki saját magát képviseli nem az aktuális vagy korábbi munkahelyét/egyetemét/középiskoláját/stb.

Jah, baromságokat írsz.

Sőt, a fórumozók 99.9%-ról azt se lehet tudni, hogy hol dolgozik és milyen a végzettsége. Úgy alakult, hogy rólam ez kiderült

Én úgy emlékszem, nem kiderült, hanem több felvonásban toltad az arcunkba.

Az egyébként megvan, hogy pl. Palkovics is rendes tagja az MTA-nak? Azzal nincs bajod, hogy amikor hazudik, mint a vízfolyás, akkor ezzel lejáratja egyben az MTA-t, a kormányt és az "értelmiséget" is?

Ő a fideszes pakk része. Annak hibáit mindenki ismeri, ezért felesleges szajkózni.

:)

másrészt pedig az, hogy a mondatod vagy erősen pontatlan, vagy téveszme, vagy hazugság

Van esetleg ellenpéldád? Szerinted létezhet a mai komplex világban olyan, hogy az élet számos különböző kérdésében valaki épp ugyanazt gondolja, mint egy politikai párt? Kötve hiszem.

 

plusz amit ott leírtál, nem azt jelenti, mint amit itt írtál.

De. Rajtad kívül másnak nem okozott gondot az értelmezése.

 

Szerintem ne engedd meg magadnak ezt a feltételezést.

Miért ne? Nem ismerhet valaki egy másik személyt olyan szinten, hogy ilyen alapvető kérdésben tudja a véleményét? Kérjük tőlük írásos nyilatkozatot? :D

 

Ő a fideszes pakk része. Annak hibáit mindenki ismeri, ezért felesleges szajkózni.

Csodálatos ez az érvelés. :D

Van esetleg ellenpéldád?

Mire?

Szerinted létezhet a mai komplex világban olyan, hogy az élet számos különböző kérdésében valaki épp ugyanazt gondolja, mint egy politikai párt?

#comment-2733934

De. Rajtad kívül másnak nem okozott gondot az értelmezése.

Őket talán nem zavarja, hogy hová vezet, ha túl sok az idióta MTA-s értelmiségi.

Kérjük tőlük írásos nyilatkozatot?

Biztos tanulnánk belőle valamit.

Csodálatos ez az érvelés.

A kihívóknak van szüksége támogatásra, nem a hatalmon lévőknek.

:)

Mire? 

Példa arra, hogy aki mindig 100%-ban egyetért egy politikai szervezettel, az nem egy "birka"? Azaz olyan személy, aki hozzáigazítja a saját véleményét a kiválasztott párt által megfogalmazotthoz. Ha a párt véleménye változik az idők során, akkor - persze tök véletlenül - az adott személy véleménye is ugyanúgy változik.

Hát, nem tudom, hogy az itteni kollégák közül hány vállalt gyereket és mennyit, de amikor eljut oda az ember, akkor nagyon átértékelődnek a dolgok. Az "elveszik a jogaimat", "mit szól ehhez az EU", "ezek lopnak", stb helyett fontosabb a "hogyan adjak enni a családomnak", "ne akarja senki elvenni azokat a javakat, amiket eddig összeszedtem", "legyen kiszámítható a jövő, hogy az embernek legyen kedve az élethez", stb.

Ahogy visszapörgetem a történelemkönyveket, azt látom, hogy minden államban a magasabb szinten lévők az alsóbb szinteken lévőkből gazdagodtak meg, kezdve a Római birodalomtól egészen a kapitalizmusig. Nagy demokrácia sehol sincs, legfeljebb teljesen érdektelen esetekre vagy látszatra, illetve a tömegek erőteljes befolyásolásával. Dönteni teljes informáltság állapotában lehet, a teljes információt pedig a 3 betűs szervezetek ismerik/csinálják. Innentől kezdve pedig az alsóbb szinteken inkább szerencsejáték minden politizálás az ügy igazságtartalmát illetően.

A végén csak az marad, hogy a választás napján megnézi az ember, mennyi van a pénztárcában, 4 évvel korábban mennyi volt és hogy valószínűleg mennyi lesz 4 év múlva. Azután talán nem esik arcra a következő időszakban.

Lehet itt nagy elvek miatt verni a melleket meg fröcsögni, de a lényeg az, hogy ez egy össznépi társasjáték, ahol szeretne mindenki túlélni, miközben az össznépen kívüli körök szívesen lenyúlnak ezt-azt az asztalról, amitől ez a túlélés már jóval nehezebb lesz a társadalom számára. Na mármost emiatt aki megvédi az össznépi társasjátékot, aki segíti a nemzet túlélését, azt támogatni kell, a többiek meg húzzanak el, a nagy elveikkel egyetemben. 

Ehh, itt jártatom a számot, mert felnyomtátok az agyvizemet, ahelyett hogy a munkámra összpontosíthatnék, hogy etethessem a családomat :-)

Nekem _eddig_ 3 van. Ugyan Gyurcsányi alatt még egy sem volt, de ez nem Gyurcsány hibája :-).

Ahogy RaptoR is írta, ezt a hozzászólásodat lehet így is úgy is olvasni. Ettől jó.

Az a baj, hogy ha a pénztárcád alapján szavazol, azzal aztán bármit is támogathatsz. Mert a saját jövedelmed sokszor független a politikától. Vagy mondjuk van egy Fideszes üzlettársad, akkor nyilván Fidesz kormány alatt megy jobban a szekér.

Például van olyan ismerősöm, aki a komcsik alatt kapott zsíros állami megrendelést, és teljesen ki volt akadva, hogy a Fidesz elvette. Ő jogosan balos? Vagy csak véletlenül éppen akkor ott volt? Ha a fidesz adna neki állami megrendelést, akkor ugyanúgy jó lenne neki, semmi elvhez nem hű, csak kellene az az állami megrendelés a mi adónkból.

 

Én egzisztenciális fenyegetésnek a bevándorlást tartottam eddig. Most pedig az orvos-diktatúrát. Ha ezek nem volnának, a gazdasági kérdésekkel alig törődnék. Úgyis mindig gazdagabb leszek mint az átlag, és az nekem elég is, nincsenek elszállt igényeim.

Szerintem elég sok olyan embert idesodort a szél a fórumra (magamat is), aki meggyőződve a saját igazáról éli (többnyire sikerrel) a saját életét. Annyit tudunk csak tenni, hogy kellő türelemmel viseltetünk egymás (saját szemszögünkből nézve) agymenéseire.

Meg ugye, a hangya egész évben gürizett, a tücsök meg csak hegedült ide-oda, jött a tél, és mindkettő megdöglött. Nem hiszem, hogy a (jó szándékú) eszmecserén túl bármennyit is számítana bárki véleménye a társadalmi jövőre nézve, úgyis az lesz, ami a politikacsinálóknak sikerül. Itt meg többnyire mindenki informatikus, nem politikus, ugye :-)

A fenti hozzászólásomban meg nincs semmi különös, a nép egyszerű gyermekeként igyekszem a megfogalmazottak szerint túlélni :-)

gyurcsányra soha!

4 és fél éve csak vim-et használok. elsősorban azért, mert még nem jöttem rá, hogy kell kilépni belőle.

Van olyan olasz maffiaper, ami most indult, amelyben az 1990-es évekig tartó bűncselekmények hálóját akarják bizonyítani és ha elindul, akár 2 évi is eltarthat.

Sajnos a maffiafőnök/politikai bűnöző az az ember, aki maga alá megoldóembereket (ügyvédeket, pénztárosokat, könyvelőket, táskásokat, katonákat stb.) szervez. Ő maga ritkán koszolja be a kezét. Ezeket nagyon nehéz lebuktatni és felelősségre vonni. Kizárólag a titkosszolgálati módszerek azok, amik bevethetők ellenük (lehallgatás stb.) Javaslom megnézni a témában a következőt:

Watch Fear City: New York vs The Mafia

Sokszor évtizedek is kevesek ahhoz, hogy egy ilyet valóban bíróság elé állítsanak. De, voltak már csodák. 

trey @ gépház

adja isten, hogy még vagy 25 évig éljen a Feri, lehet vele ijesztgetni a fideszesek gyerekeit "jön a gyúcsótány és megesz, már csak 10 év és kipakol a táskás embere, akkor lesz csak nyugtunk"

ezzel szemben meg a mostani völner - schadl ügyben valószínűleg egy hónap alatt annyi korrupciós pénzt tett zsebre a fidesz, mint gyurcsány egész életében

Számomra a Fideszben nem Orbán Viktor a probléma, hanem a mellette lévő egyéb ilyen-olyan emberek.

Sokkal szívesebben szavaznék egy olyan Fidesz-KDNP koalícióra, ahol nem tényező pl. Kövér László, Semjén Zsolt, stb. 

Ezek az urak nekem sokkal kevésbé hitelesek mint Orbán Viktor.

 

Igazából az lenne az ideális , hogy a Fidesz nyerjen de ne legyen kétharmada. Legyen valamilyen ellensúly a parlamentben.

Szerintem ez a leginkább elképzelhető forgatókönyv az áprilisi választás kapcsán.

Persze simán lehet, hogy totális tévedésben vagyok... :)

Szerkesztve: 2022. 01. 25., k – 15:11

25 ezer milliárdnak, a GDP-nek  80  % -a volt az államadósság 2010 ben , 2022 re duplázódott a GDP (50 ezer milliárd) ,  és most is 80 % az adósság.

 

Sokszor elhangzik, 

40 ezer milliárdra nőtt az államadósság , soha nem volt ilyen magas a magyar történelemben. Ezt hozta a mostani kormány, eladósította az unokáinkat is.

 

Az a bajom ezzel, és a hasonlókkal hogy ezt volt banki szakemberektől  és közgazdászoktól hallani. 

Arra azért remélem senki nem számít, hogy április után nem jönnek megszorítások... bárki győzzön is :)

Ennek a szavazásnak az eredményt szívesen látnám április negyedikén (felszabadulás ünnepe) a címoldalokon, mint hivatalos végeredeményt:)

fidesz      22%
ellenzék   63%
egyéb     15%
 

Még a kétfarkú kutyapárt is bejutna, az külön bónusz.

Az ellenzéknél nagyon sok az olyan szavazó, aki nem igazán akarna az ellenzékre szavazni, de le akarja váltani a Fideszt.

Mit gondoltok, ha valamelyik egyéb pártra nagyságrendileg annyi szavazatot mérnének, mint az ellenzékre, akkor elképzelhetőnek tartanátok, hogy a protest szavazók közül sokan átpártolnának az egyéb pártra?

Komolyan van itt olyan értelmes ember, aki MZP-t érdemesnek látja...?!? :O

Szerintem MZP amúgy széles látókörű, és láthatóan ért egy csomó mindenhez. Sokat látott. Többet mint Viktor. De politikusnak finoman szólva is kezdő (vagy inkább balfácán).

Nézd végig ezt a lakossági fórumot: https://www.youtube.com/watch?v=6EL6UduqWjA

Engem ez meggyőzött. Azóta sajnos már lejjebb vagyunk, nem tudom miért nem lehet mindig legalább ezt a színvonalat adni, és miért kell belemenni az agyonegyszerűsített üzenetekbe.

Segítségül a fiatal, naiv, ám gondolkodni képes embereknek:

- választás lesz,

- felelősen két csapat közül lehet választani

- mind a kettő bizonyított már

- mind a kettőnek vannak hibái, mert sok ember tömörül a környékükön, ebből rengeteg idióta seggnyalo rohadék, 

- az egyik csapat folyamatosan eltakarítja az elődje romjait

- a másik folyamatosan feléli az elődjei termelte vagyont

- választani kell a kevésbé rosszat,

- ha elbaszod a választást, akkor az idős szüleid életét, munkáját szarod el

- vállald a felelősséget a választásodért, ne hidd, hogy vicc.

Bocs a szentimentalizmusért, én a közelben voltam mikor a Suchman szabad rablást hirdetett. És nem akarom mégegyszer.

Alapvetően már itt van hiba és látható a bias:

"- mind a kettő bizonyított már"

majd itt:

"- az egyik csapat folyamatosan eltakarítja az elődje romjait"

"- a másik folyamatosan feléli az elődjei termelte vagyont"

Szóval az első tényszerűen nem igaz, hanem az "egyik" csapat narratívája, a másik kettő meg a te véleményed. A többi korrekt. 

Szerkesztve: 2022. 01. 25., k – 22:16

Ha ne adj Isten ilyen eredmény lesz a választásokon is mint jelenleg itt, akkor Magyarország is elindul az ukrán úton. Az informatikusok, vagy az informatika iránt érdeklődők ennyire elszakadtak volna a való élettől? Értem én, hogy az itteni közönséget nem érdekelte a történelem a középiskolában, de ennyire?

Pedig, ha a helyzet úgy alakul és innen menekülni kell, jó lenne ha lenne még hová.

Most gondold végig, hogy a következő kijelentésekre te hogy reagálnál, ha történetesen nem értenél vele egyet:

"Magyarország is elindul az ukrán úton"

"Az informatikusok, vagy az informatika iránt érdeklődők ennyire elszakadtak volna a való élettől?"

"Értem én, hogy az itteni közönséget nem érdekelte a történelem a középiskolában, de ennyire?"

Mi van ha tévedsz? (csak finoman közlöm, biztosan tévedsz és te néztél be valamit)

Na látod, ezt az érvelést szeretem, cáfolod amit írtam tételesen és nincs benne semmi személyes.

hint:

kezdő hozzászólás:

"itt mindenki hülye???!"

én válaszom:

"mit szólnál ha tőled kérdeznék te tényleg hülye vagy? Egyébként nem"

te:

"majd te pont tudod"

 

Tudod mit, te nyugodtan beletartozhatsz a fenti csoportba, ha szeretnél. 

Magyarország már végigjárta egyszer az ukrán modellt: a 90-s években. Csak a taxisblokád nem sikerült jól, ezért kellett a geciknek várni még pár évet, míg sikerült külső pénzből visszahozni őket, és befejezni az ország kifosztását.

Ukrajnát éppen most fosztják ki, eladósítás megtörtént, a vagyon nagy részét elvitték, emberek elszegényedtek, tavaly júliustól pedig a termőföldet árusítják ki.

A módszer ugyanaz, csak az újszülöttek csodálkoznak.

produkált e valaha sikeres kormányzást hatpárti koalíció? ezek hatan? a koalíciós tárgyalások hanyadik napján veszek össze? Te melyiküknek adnál kölcsön 2M Ft-ot? ez nem ukrajna lesz, rosszabb.

csak hogy hová vezet a felelőtlen politika: tegnap a sarki boltban kb 5 fok lehetett. Semmi fűtés. Mondja az eladó hogy a januári gáz köbmétere átszámolva 830 Ft, iskoláknak, óvodáknak "kedvezményes" 660 Ft. Miközben ez saját, ukrán gáz és részben orosz, ami már a keleti régióban elhagyja a "csövet", de nyugati cégektől veszik szállítási költséggel.

Sőt, 1993 -ig nem létezett a HTTP, mit tudhat ez ha eddig soha nem létezett? 

Igen, nem kölcsön, örökbe, rájuk szavazok, ezért hozzájuk kerül az adóm, ők döntenek róla. 

Mióta is van ez Ukrajnában?  Én emlékeznék rosszul, hogy ez a probléma a 1990-es évek vége óta létezik?

Nyaljuk meg Putyin talpát, hogy nekünk olcsón adja a gázt? Ez még a 70-es években sem működött, pedig akkor jóval szorosabb kapcsolat volt a két ország között, és nagyon azt ígérték, hogy az olajválság ide nem fog begyűrűzni, hiszen mi orosz olajat veszünk... aztán mégis begyűrűzött.

A megoldás az energiafüggés csökkentése lenne, aminek egyik eszköze az energiahatékonyság. A másik pedig a megújulók + a tárolás (csakis vegyi úton). Esetleg az atom.

Egyik sem űrtechnika, de beruházást igényel.

Sajnos a német kormányok a szocik vezetésével (de aztán a CDU/CSU közreműködésével) nagyon jól elvannak az orosz gázzal, az EU tiltakozása ellenére építették meg az északi 2-t is. Még azt is próbálják kibulizni, hogy a gáz "zöld" címkét kapjon, ez agyrém. De ettől még az is tény, hogy az energiaátmenetben fényévekkel előttünk vannak.

Putyin 2000 óta van hatalmon. Csak jelzem neked, hogy Jelcin által szétrohasztott országot vett át, és teljesen új alapokra helyezve jólétet hoz az országának.

Amíg az energia tárolását nem lehet megoldani addig amit írsz az vicc.

Az hogy a németek előttünk lennének az nézőpont kérdése. Nekik akkor lesz igazuk, ha felfedezik a kvázi korlátlan energia előállítását, ameddig ez nincs addig szívni fognak. Mennyivel jobb az ha a francia atomerőművekben előállított áramot használják, mint a német atomerőműben előállítottat?

Az energia tárolására ma is lenne módszer, csak mint írtam befektetést igényel. A legprimitívebb a hidrogén, de azt nem olyan könnyű tárolni. De vízből+levegőből+áramból ammóniát tetszőleges mennyiségben lehet gyártani, azt már elég jól lehet tárolni. Illetve ott vannak a szintetikus üzemanyagok is, csak azokhoz szén is kell, és a légköri szén-dioxid begyűjtésére egyelőre nincsenek hatékony módszerek.

Tehát jelenleg nem megvalósítható, vagy nem gazdaságos a teljesen zöld utat választani.

Viszont van az energiának passzív tárolási módja is, ami sok országban működhet: ha sok a napfény, vagy nagy a szél, és többlet energia keletkezik ( a német szél kapacitás már most 2,5-szerese a teljes igénynek, csak nem fúj mindig ),  ezzel energiával pl vizet pumpálhatunk valami tározóba, és mikor nem fúj a szél akkor a tározóból visszaengedhetjük a vizet és kinyerhetjük ennek a mozgási energiáját. Nemcsak a vegyi tárolás létezik.

Létező technológiákról beszélek, amik nagy skálán működnek. Csak egyelőre nem használjuk őket erre a célra, mert amíg használunk fosszilis energiát is, addig valóban nem éri meg, mert a "tárolást" a fosszilisból visszavett fogyasztással oldjuk meg.

A víztározós erőművek nem alkalmasak szezonális tárolásra, a vegyi igen.

Ez a hülyeség amúgy honnan jön, hogy a németek a francia atomerűművekben előállított áramot használják? Itt nem ezt látom: https://app.electricitymap.org/zone/FR Itt nem ezt olvasom: https://villanyautosok.hu/2022/01/22/a-valasztasok-elott-macron-is-beve… Idéznék:

Az atomerőműveket érintő kényszerű leállások miatt Franciaország novemberben és decemberben is szorgalmasan importálta a német áramot

Franciaország is elég sok atomerőművi kapacitást állított le ami összehasonlítható a németekkel. Igaz ők ezt "csöndben" tették.

Akkor nézz utána jobban pls.

Amikor nem nincs nap és szél sem, és a széN erőműveket sem lehet tovább spanolni, akkor jön az energia import a francia és cseh atomerőművekből.

Amikor sok a szél meg a nap, akkor pedig szaré-hugyé adják az áramot, mert senkinek nem kell.

Ra vannak utalva a gáz/szén/import áram kombóra, pont ezt mutatja a linked is.

 

olvass meg melle pls: https://www.aicgs.org/2021/09/germany-has-a-math-problem-and-its-about-…

Az ábra azt mutatja, hogy rengeteg kapacitásuk van. Ha nettó importőrök tudtak lenni Franciaország felé a napelemes termelés legroszabb hónapjaiban nem gondolom, hogy nagy bajok lennének kapacitás ügyileg. CO2 kibocsátás már más téma a széntüzelésű és a gáz erűműveik miatt. Ott van probléma (meg a kapacitás is). Mivel az európai rendszer össze van kötve az import/export az egy természetes dolog. Január van. Az export/import itt nem tűnik jelentősnek: https://app.electricitymap.org/zone/DE (érdekes ez még mutat atomerőművi termelést - 6%) Ez sokkal jobban néz ki mint a hazai 30+%os import arány.

 

Még 1 gondolat: a német politikus nem véletlenül azért atomellenes mert a német nép mindig arra szavaz aki atomellenes?

Amikor nem nincs nap és szél sem, és a széN erőműveket sem lehet tovább spanolni, akkor jön az energia import a francia és cseh atomerőművekből.

Amikor sok a szél meg a nap, akkor pedig szaré-hugyé adják az áramot, mert senkinek nem kell.

Te szerencsétlen. Naqyon bevittek téged az erdőbe.
Mert hát, olyan nincs ám, hogy nincs nap meg szél sem. Tudod, az északi tengeren, ahova telepítettek a németek néhány szál erőművet, ott valahogy mindig fúj az a kib.szott szél. És egész németországot lefedő felhőréteg sem  képződött még az elmúlt néhány ezer évben. De te azért csak nyomd a hülyeségeidet tovább, legyen min röhögni az ide tévedőknek. 

Ha kiröhögtem magad, akkor közlöm hogy most télen nagyjából folyamatosan energia importra szorulnak a németek, azon a részen felül amit otthon nagy részben széntüzelésű módon állítanak elő. Nyilván termel valamit a szél és a nap is, de nem elég. Viszont ha megemelik a kapacitást, és mondjuk sok ország utánuk megy, akkor pl nyári időszakban annyi felesleges áram lesz ami komoly kérdés/gond lesz az EU energia irányítás rendszerében.

Az electricityMap-n tudod ellenőrizni az állításaimat. 

Viszont ha megemelik a kapacitást, és mondjuk sok ország utánuk megy, akkor pl nyári időszakban annyi felesleges áram lesz ami komoly kérdés/gond lesz az EU energia irányítás rendszerében.

Nem kell semmiféle kapacitást megemelni, bővíteni.

A többi országnak kell a németek után lépni és a megújuló energiatermelő egységeket telepíteni.
Ezzel létrejön egy olyan ellátó rendszer, ami képes az önkiegyenlítésre. A németek gondja ma még az, hogy az energia termelése északon trténik, az ipari nagyfogyasztók pedig délen koncentrálódnak. Ha megépül az észak-déli sín, akkor ez a probléma megoldódik és nem fogja terhelni kerülő úton a transzfer hálózatokat. Kisebb lesz a szállítási veszteség is.

Nappal-éjszaka kiegyenlítés még megoldható az emlegetett tározós erőművekkel és egy kicsit intelligensebb hálózattal. A németek egyébként (jobban) mennek ebbe az irányba, a fogyasztást - ahol lehet - a termeléshez igazítani.

A probléma a naperőművek szezonalitása. A kötelező átvétel meg a fix átvételi ár miatt mindenki délre néző napelemparkot épít, aminek a dőlésszöge is olyan, hogy az egész évben megtermelt áramot maximalizálja. Pénzügyileg jelenleg erre vannak ösztönözve.

De ha nem így lenne, máris megjelennének a keletre, nyugatra néző napelemek, télre optimalizált dőlésszöggel. Ha nincs szezonális tárolás, akkor a minimum termelésnek kell annyinak lennie, mint a maximális fogyasztás. A mostani naperőműveknél ez kb. 10x-es telepítést igényelne, télre optimalizált esetben talán 5x-ös is elég lenne. Természetesen Mo.-n kívül senki nem egykomponensű megújuló energiamixben gondolkodik, ezért talán le lehetne menni 2-3x-osra.

A probléma a naperőművek szezonalitása.

Annyira azért nem probléma ez, mivel  fésűfogazat-szerűen egybe simul a nap és a szél, elég jól kiegyenlítve egymást. 

Amikor nyárutón a nap energiája elkezd sikkadni, akkor erősödik meg és helyenként még állandósul is a szél.

A műszaki végzettségeddel ne nevettesd már ki magad.

Európát legalább három időzóna fedi le. Ebből már következtethetsz is erre-arra.

Az meg nyilvánvaló, hogy a szélenergia, ami európát éri, bizonyos értékek között konstans.

Na, most nevetgélhetsz tovább, hogy mi van akkor ha a francos franciák mégis tolnak a fritzeknek sé viszont. Csak nem feltétlenül napot, hanem szelet.

Ki lett ez már dolgozva elég rendesen, nélküled is. Működik is, és minél több termelő egység lesz a rendsszerbe integrálva, annál biztosabban.

Igen. Ez a terv.
Ezért is hakniztak a németek az energiewende című projektjükkel.

De ha belátással lennél, akkor magadtól rájönnél, hogy bizonyos fokú túlméretezés esetén a termelés elégséges az igények fedezéséhez. Persze a termelő és fogyasztói egységeket fürtbe kell szervezni és menedzselni azokat. Így nincs gond. Olyat te még nem láttál, hogy egész európában szélcsend van, de dunántúl méretű területen is igen ritka ez. Pláne, hogy ott a mosoni szélcsatorna.
Az északi tengeren meg gyakorlatilag kizárt. A nap a kisebb erőforrást igénylő, optimálisabbnak tűnő befektetés, de a szél adja a rendszerbe a stabilitást. Az évi  néhányszor tíz-harminc perces lokális kiesést pedig gáz-mikroerőművekkel lehet kompenzálni. Ekkora időintervallumok miatt nem érdemes tárolókat létesíteni.

Folyamatosan arról beszélsz, hogy majd mi lesz talán. Én meg arról hogy most mi van. Jelenleg nem működik megfelelően a német zöld forradalom ezt te is tudod, MOST ( télen) szenet égetnek, és orosz gázt, plusz energia import is van.

Szólj ha majd elkészül a német csoda, addig menjünk a biztonságos ellátásra. Aztán ha minden sarkon egy szélkerék lesz, műanyagból akkor majd eljön a kánaán.

Úgy látom egy dolog soha nem változik: hogy mi mindig lehülyézzük a németeket, az osztrákokat, az amerikaiakat. Mert milyen buták is. Ja... https://www.worlddata.info/iq-by-country.php

Ehhez képest egy amerikai, egy német mérnök baromira érti azt amit csinál. Nekem meg ez a tapasztalatom az itthoni sallangokkal szemben. Akik jobb esetben átbukdácsolnak egy BME BSc képzésen, rosszabb esetben még annyit sem.

Plusz a németek még egy dologban nagyon jók: képesek hosszú távra tervezni. Nem egy nap alatt akarják megváltani a világot, de nagyon következetesen tudnak menni egy úton. Erre mi totál képtelenek vagyunk.

Ehhez képest egy amerikai, egy német mérnök baromira érti azt amit csinál. Nekem meg ez a tapasztalatom az itthoni sallangokkal szemben. Akik jobb esetben átbukdácsolnak egy BME BSc képzésen, rosszabb esetben még annyit sem.

Az van, hogy az amerikai/német helyi BME-ről kibukdácsolt selejtet nem látod, mert nem kerülsz kapcsolatba velük. Mint ahogy az amerikaiak/németek is az értelmesebb magyar munkaerővel találkoznak, mert nagy átlagban azok kerülnek olyan projektre, amikben ők is benne vannak. 

A németek most akarnak gyorsítani a zöld forradalom folyamatán. Ha megnézed UK, Dánia igen jól elvan a széllel: https://app.electricitymap.org/zone/GB Franciaország is igen nagy kapacitásokat épített ki. Ja amúgy a (egy) válasz arra, hogy lehet-e tisztán megújúlókból ellátni európát: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0306261918312790

Highlights

  • Seven scenarios for a 100% renewable European power system are modelled for 2050.
  • A 100% renewable system could operate with the same level of adequacy as today.
  • Mass mobilisation of Europe’s solid biomass and biogas resources would be required.
  • 90% more generation and 240% more transmission capacity would be needed than today.
  • Costs would be ∼530 €billion per year, 30% more than a system with nuclear or CCS.

Nézd már meg pls a GB Carbon intensity hogyan változik a nap folyamán, ami most zöldben van, az a nap felében 2-szer szarabb értéken, mert nap közben gázt égetnek.

nem az a kérdés hogy jó-e ha a nap meg a szél ha termel energiát, hanem hogyan lehet beilleszteni úgy a rendszerbe, hogy folyamatos legyen az ellátás, kiugrások nélkül, valamint mi lesz avval a sok szélkerék műanyaggal ha élet ciklusuk lejárt. Ja tudom, majd viszik Albániába mint a többi német szemetet, mert akkor a szemet probléma nem a németeknél jelentkezik. Most hogy Kína Malajzia, Vietnam nem veszi át az európai szemetet, most megy Albániába, Afrikába és ki tudja hova még!

Igen ez így van. De ettől csökken az ellátás biztonsága? Az elégetett gáz mennyisége jelentősen csökken. A németeknél sem jött el a világvége az atom visszavágása után pedig sok megújulóval (meg szénnel és gázzal) pótolták. Igaz a CO2 csökkenés sem jött el ettől. Az majd most jönne ha még tovább növelik a megújlókat.

Turbina lapátokat legroszabb esetben elássák, hasonlóan az atomhulladékhoz. Igaz ez mennyiségileg több a rövidebb élettartam miatt de legalább nem sugárzik. Amúgy lehet így is: https://www.bloomberg.com/news/features/2020-02-05/wind-turbine-blades-… meg így is: https://www.engie.com/en/activities/renewable-energies/wind-energy/recy…

Kérdés kinek mi a túlzás. 100% időjárásfüggő természetesen nem lesz megbízható. Aki 100% megújulót vízionál nem hiszem, hogy szél+napra gondol, sokkal inkább szél+nap+akku+tározós erőmű kombinációra.

Akinek meg először problémája lesz az a zsinóráramot termelő atomerőmű ha vissza kell szabályoznia (ha tud).

Én 2010-ben az LMP-re szavaztam, akkor ők voltak azok akik azt mondták, hogy nem lehet megújítani a demokráciát a régi emberekkel. Aztán kivált a PM akik ezt a gondolatot rögtön elárulták majd szép lassan az LMP maradéka is. Akkor is tolták ezt a nagy összefogósdnit, és a derék ellenzék ekézte az LMP-t amiért nem állnak be... Azt hiszem Schiffer kilépésével lett vége az LMP értelmes mivoltának.
Most az Kutyapártban látok hasonló potenciált, listán ők kapják a szavazatomat.

Software is like sex, it's better with a penguin. :D (r)(tm)(c) آكوش

Nem, tévedsz. Nincs egyenlőség. Ez egy új keletű leegyszerűsítés a "különleges" "ébredőktől" (mindig röhögnöm kell ha ezt látom).

Amit te írsz azt úgy hívják, hogy neoliberális politika.

A demokrácia az szabad döntés a hatalomról, Magyarországon most egy elkötelezett neoliberális kormány akik populista intézkedésekkel próbálja megtartani azt a bázist ami biztosítja a hatalmát. Eltorzítva a demokráciát. 

Nem szeretnék egyetérteni Pixel5 véleményével, de ne haragudj újraolvasnád amit nekem írtál? Érted, hogy azt kéred számon amiben te is vétkezel?

Nekem meg akkor kell röhögni, amikor párás szemű naivak arról próbálnak meggyőzni, hogy létezik a szabad döntés. Azt szabad megtenni ami szabad. Te egy utópiát kergetsz, ami egyre távolabbra kerül.

A mai demokráciában nem népakarat, hanem jog szolgáltatás zajlik. Aki a jogot alkotja azé a hatalom. A jogot a nép által megválasztottak alkotják egyéni meggyőződés alapján, és itt a gáz, mert a nép itt már nincs sehol, a nép helyébe az egyéni érdek lép, ami ugye eltéríthető korrupcióval.

Kevered a szezont a fazonnal, a demokrácia a törvényhozáshoz és nem a igazságszolgáltatáshoz köthető fogalom. Pl. azt figyelheted meg, hogy a szavazók teljhatalmat adtak a Fidesznek aki kihasználva ezt kénye és kedve szerint szabta át a  magyar törvényeket. 

Ez a demokrácia, és akkor fogjuk megünnepelni, hogy megköszönve ezt elzavarjuk őket a halál fszra. 

Bocs, de az előzőben éppen azt írtam le, hogy:

nép -> választás -> egyén hatalomra jut -> és egyén dönt és törvényt alkot olyat amilyen érdeke van ( nép érdekből egyéni érdek lesz)

 

hol említettem az igazságszolgáltatást pls?

ugyanarról beszélünk: jön a törvény és megszabja mit szabad, igazán nincs választásod, marketing választás van abból a felhozatalból amit a pénzből épített marketing eléd rak, aztán mehetsz csücsülni 4 évig 

a matrixban is megmondták : a döntés joga csak illúzió hatalmasok (pénz tulajdonos ) és elnyomottak között 

ha rájössz, hogy átqrtak, nem lehet visszahívni senkit, az alkotott törvények alapján nincs más csak testületi felelősség ami nem kérhető számon úgy, hogy annak lényeges hatása lenne: pl nem lehet felakasztani sem Simor Andrást, sem a Kozma gyilkos bodzaszedőt. 

Néhány gondolat, így 830 szavazatnál.

Nyilván az egyes tömbökre leadott szavazatok aránya az egész társadalmat nézve nem jelent szinte semmit, egész közel lehet egymáshoz a két tömb szavazótábort nézve, az egyéni jelöltek száma lesz a döntő úgy gondolom. Viszont ami érdekes lehet, az az elégedetlen szavazók aránya. Először is megnyugodtam, hogy nem velem van a baj, a politikai-flame vita stílusától azt hittem a kisebbséghez tartozok, akik szerint óriási nagy baj van a kínálattal.

Másodszor bár nyilván nem tükrözi az egész társadalom véleményét, azért szerintem lehet levonni az eddigi eredményből pár következtetést:

  1. A kormánypártiak jóval elégedettebbek a választottjuk teljesítményével. Elégedett-elégedetlen szavazó arány ~2x az elégedetlen javára. Simán valószínű lehet, hogy ez valójában kiegyenlítődik, sőt az elégedettek javára át is fordul. Azért elég jelentős lehet még így is az elégedetlen szavazóik aránya, ez mindenképpen lehet egy figyelmeztető jel a pártvezetés számára. Én ugyan egy korábbi felvetésemben elsősorban külpolitikai okok miatt gondolkoztam egy Fideszben történő átrendeződésről, de talán indokolhatja ezt belpolitikai ok is.
  2. Elég magas az egyéb párta szavazók aránya, bár szerintem ez országosan kevesebb lehet, de reálisnak gondolom, hogy 1-2 kis párt bejuthat a parlamentbe, kutyák és/vagy Mi Hazánk Mozgalom. Tök jó lenne, szurkolok nekik.
  3. Az ellenzéki összefogásra szavazok között elégedettség szempontjából brutális különbség van. ~15x annyi az elégedetlen szavazójuk, mint az elégedett! A kormánypártiaknál és az egyéb pártra szavzóknál is ez ~2x az elégedetlenek javára. Akkora különbség van, hogy országos viszonylatban is, bár biztos hogy záródik az olló, de egészen biztosnak gondolom, hogy kiugró maradhat az elégedetlen szavazók aránya. Miért? Szerintem, mert eddig szart se mutattak, ellentétek, össze-vissza beszélgetések, teljes zavar amit produkálnak. Ez az egyik ok. A másik és ez szerintem sokkal fontosabb, mert ez a szavazás Orbánról szól. Egészen biztos vagyok benne, hogy jelentős arányban vannak azok, akik nem az összefogásra, programjukra, mondanivalójukra szavaznak, hanem Orbán/Fidesz-KDNP ellen. Mi következhet ebből?
    • A Fidesz kormánynak ideje lenni konszolidálódni. Talán elég a megosztásból, a hazug propagandából, az urizálásból, az uszításból. Jelentősen le kellene végre nyugodni.
    • Az összefogás teljesítménye közel zéró. Ha nyernek is, kurva nagy kipukkanás következhet, mert a szavazótábor nincs egyben, a szavazók nagy része nem miattuk szavaz rájuk, hanem más ellen, ezért gyorsan inaktivitásba, vagy más felé fordulhatnak. Mindig is úgy gondoltam, hogy ha valódi változást akarnának, egyetlen programmal vágtak volna bele a választásba: arányos választási rendszer és azonnal új választások kiírása az új szabályok szerint. De most is punciszagot éreznek, melléjük csapódtak a csökött golyóik is. Volt már ilyen korábbi választáson is...

Izgalmas választások elé nézünk, de a stílus miatt nincs kedvem popcornozni.

Szeretnék többet fizetni a gázért, benzinért és az élelemért, és szeretném ha a keresetem visszaesne a 2010-es szintre, ezért az ellenzéki összefogásra szavazok. ... nincs is jobb szórakozás, mint korgó gyomorral tapsolni, hogy a nyugathoz tartozunk.

-fs-
Az olyan tárgyakat, amik képesek az mc futtatására, munkaeszköznek nevezzük.

Kerítés? Minek az? Sokkal jobb, ha bejönnek az ingyenélők, mert így el kell tartani őket... így több adót vonhatnak le tőlem, amiből etethetik szegényeket. ... ezzel még kevesebb pénzem marad, tehát így még jobb lesz nekem.

-fs-
Az olyan tárgyakat, amik képesek az mc futtatására, munkaeszköznek nevezzük.

Kerítés? Minek az? Sokkal jobb, ha bejönnek az ingyenélők

Az ingyenélők már bent vannak egy jó ideje, szépen szaporodnak is, te meg eltartod őket. 

Azok, akikre te azt mondod, hogy ingyenélők, na ők csak áthaladtak az országon, elhúztak innen korábban is, mert jól tudják, hogy a dakota lepratelepénél vannak jobb helyek is európában.
Akik viszont idáig eljutottak mostanában, azok, kerités ide vagy oda, be fognak jutni az EU-ba, ezért aztán nem tudom, mennyi értelme volt száznyolcvanezerszer egymillió forintot kiadni arra a szar keritésre. A haverok persze nem jártak rosszul.

Kerités kellene, csak nem ide, hanem az EU tényleges határaira.

Legális bevándorlás != illegális migráció

menekült kezelés != illegális migráció 

Vannak EU-s szabályok a migrációra, menekült kezelésre. Ezt Magyarország betartja. Ez a bajod?

a schengeni határ védelme és bevándorlási szabályok betartatása Magyarország feladata ebben a régióban. 
A millió migránsok kontrollálatlan beengedése az eu-ba az törvény ellenes.

Legális bevándorlás != illegális migráció

Nincs olyan, hogy illegális migráció. Te is csak a megszállt orbábszopó üzemmódban leleldző m1 dumáját köhögöd vissza. Saját gondolatod nincs.

 

A millió migránsok kontrollálatlan beengedése az eu-ba az törvény ellenes.

Ilyen sötét, stupid dumát. Eszem megáll.

Pl.:

Illegal immigrants in the UK include those who have:

  • entered the UK without authority
  • entered with false documents
  • overstayed their visas
  • worked or studied on a tourist visa/ non-immigrant visa waiver
  • entered into forced or fraudulent marriage
  • had their marriages terminated or annulled
     

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Illegal_immigration_to_the_United_Kingd…

A szélsőbalos propaganda tényleg ennyire elvette józan eszeteket?

A migráció annyit jelent, hogy egy helyről egy másik helyre távozni, jobbára lakhatás, tartós életvitel céljából. 

Ez megtörténhet különféle okból, pl. családegyesítés, munkavállalás, stb. Van a migrációnak olyan oka is, amikor a migráns az életét kivánja megóvni és ezért kényszerül elhagyni a korábbi lakhelyét. Ekkor, általában szükségszerűen a hazáját is elhagyja. Na most, azzal, hogy valaki egyik országból átlép egy másik országba, még nem követ el semmi törvényelleneset, vagy inkább azt mondom, jogelleneset.

Ha te olyan birka vagy, hogy beszopod a fidesz tolvajok mantráját, akkor megérdemled.

Mondjuk megnéznélek, hogy ha abban a helyzetben lennél, hogy a lányodat megerőszakolták, a feleségedet is éppen hágják megfelé, neked meg nem jutna más lehetőség, csak az, hogy menekülj, a határra érve meg nem engedne átlépni az ottani határrendészet, mondván, hogy illegális migráns vagy, te mit is csinálnál, hogy éreznéd magad, vagy ha az 56-osok egyike lettél volna és ausztriánál szépen rád fogták volna a fegyvert, hogy takarodj vissza oda, ahonnan jöttél.

Egy szó mint száz, a szabad helyváltoztatás, bármi okból is történjen, alapvető emberi jog, olyan tehát, hogy illegális migráció, nem létezik, maximum a te buta fejedben.

Igen. Mit éreznél, ha éheznének a gyerekeid, mert egy lusta szar vagy dolgozni, felelőtlenül vállaltál gyereket, elcseszted cigarettára az állami támogatást, majd a biztonsági őr rendőrt hívna rád, amikor lopsz? Nincs olyan, hogy lopás. A termékek fizetés nélküli eltulajdonítása csak a te buta fejedben illegális, csak ott lopás. Pontosan ezért legális, amikor Orbán lop. :D

Az adott állam rendelkezik arról, kit enged be, s kit nem. Érvényes papírokkal, útlevéllel, leinformálhatóan, vízummal, ha kell, határátkelőn nyitvatartási időben be lehet jönni az országba. Ha nem az ellenőrzési ponton jön be valaki, az illegális, törvénytelen.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Van a migrációnak olyan oka is, amikor a migráns az életét kivánja megóvni és ezért kényszerül elhagyni a korábbi lakhelyét. Ekkor, általában szükségszerűen a hazáját is elhagyja. Na most, azzal, hogy valaki egyik országból átlép egy másik országba, még nem követ el semmi törvényelleneset, vagy inkább azt mondom, jogelleneset.

Ehhez képest:

Article 31

Refugees unlawfully in the country of refugee

1. The Contracting States shall not impose penalties, on account of their illegal entry or presence, on refugees who, coming directly from a territory where their life or freedom was threatened in the sense of article 1, enter or are present in their territory without authorization, provided they present themselves without delay to the authorities and show good cause for their illegal entry or presence.

https://www.unhcr.org/uk/3b66c2aa10.pdf

Tényleg jó lenne, ha tények és nem az anarchista lázálmaid alapján beszélgetnénk.

Ne képzeld már, hogy neked a földgolyó bármely pontjának birtoklásához verébfinggal is több jogod van, mint bárki másnak. 
Feldughatod a törvényeket, a törvény és a jog nem ugyanaz. Te innen a kényelemből, a biztonságból ugatsz, járatod a pofádat.  Ha meg a menekültek helyében lennél azt sem tudnád, mit tegyél, senkiházi, megvetendő söpredék vagy csak. Értéktelen, önző senki.

Összefoglalom: a te világlátásod szerint ha valaki bemegy a lakásodba és elvágja a torkod, akkor innentől kezdve az akár az ő lakása is lehet, hiszen neked már nem kell. A haláloddal megszűnt a jogos igényed a terület használatára, a torokvágónak meg pont ugyanannyi joga van, mint másnak, és ha már úgyis ott tartózkodik, épp a hullád dobja ki az ablakon, minek bonyolítani, az állam se akadékoskodjon, lakjon ott ez a drága jó ember.

:)

Azzal semmi bajom, ha meghívod magadhoz egy vacsorára, egy üveg borra a négereket, arabokat, azzal sincs bajom, ha a feleségedet kölcsönadod nekik, bár a párodat sajnálom, ha ilyen férje van, de az már nincs rendben, ha tőlem is ezt várod. Úgyhogy de, több jogom van ezen a területen élni, mégpedig azért, mert születésemmel tettem szert magyar állampolgárságra. Mint ahogyan egy svédnek több joga van Svédországban élnie, mint nekem. Én ott vendég lehetek, ha beengednek, ha jól viselkedek. Itt viszont alanyi jogon élek.

Magyar állampolgárként azt várom a magyar államtól, hogy ha kell, fegyveresen is védje meg ezt a területet, biztosítsa a stabil, biztonságos társadalmi, gazdasági működés feltételeit.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

A lengyel rendőrség tájékoztatása szerint pénteken újabb holttestet találtak a határ közelében. A fiatal szíriai férfi halálával már 11 – más adatok szerint 9 – főre emelkedett a Lengyelország és Fehéroroszország határán kialakult válság halálos áldozatainak száma.

Pénteken az ENSZ is megüzente a feleknek helyettes szóvivője által, hogy konfliktusuk megoldásában nem használhatnak eszközként embereket, "mert ők nem zálogtárgyak, hanem emberi lények. Úgyhogy nincs fontosabb, minthogy az alapvető szükségleteik és jogaik érvényre jussanak végre."

 

Én magasról teszek a te ostoba sirámaidra. Viszont létezik ENSZ aminek tagjai vagyunk és létezik menekültjogi charta. Akkora hülyeségeket tudsz ide hányni, hogy az hihetetlen.

 

A saját országában üldöztetés vagy súlyos sérelem elől menekülő minden embernek jogában áll nemzetközi védelemért folyamodni. A menedékjog alapvető jog, amely azokat az embereket illeti meg, akik megfelelnek a menekültek jogállásáról szóló 1951. évi genfi egyezményben meghatározott kritériumoknak.  Nemzetközi kötelezettségről van szó, amelynek az egyezményt aláíró országoknak, tehát az EU tagállamainak is eleget kell tenniük. Az EU a nemzetközi védelemre való jogosultság feltételeit beépítette saját jogrendjébe, sőt, kiszélesítette annak fogalmát azáltal, hogy a menekülteken kívül más csoportok, közöttük például a kiegészítő védelemre szoruló személyek számára is megadja a nemzetközi védelem kedvezményét.

Az új lengyel jogszabály értelmében bárki visszatoloncolható Belaruszba, ami ellentmond a menekültekre vonatkozó nemzetközi megállapodásoknak.

Az EU a nemzetközi védelemre való jogosultság feltételeit beépítette saját jogrendjébe, sőt, kiszélesítette annak fogalmát azáltal, hogy a menekülteken kívül más csoportok, közöttük például a kiegészítő védelemre szoruló személyek számára is megadja a nemzetközi védelem kedvezményét.

Apró malőr, hogy a lengyel alkotmánybíróság határozata szerint az EU-s jog nincs a lengyel jog fölé rendelve. Van is ebből egymásnak feszülés rendesen.

Az a gond, hogy de, a lengyel alkotmánybíróság egy csoport kancsó az EU-hoz képest. :o)
Szép is lenne, ha nem így volna. Minden tagállam a saját alkotmánybíróságára hivatkozna szegné meg az EU normákat. Azokat a normákat, amelyek meghozatalában maga is aktívan részt vett.  
Nálad tényleg ennyire elmentek otthonról?

Az a lényeg, amit kiemeltél. Az nem védelemért folyamodás, hogy beszökdös a határon. Benyújtja a menedékkérelmét, azt elbírálják, majd vagy befogadják, vagy kiutasítják. Ez rendben is van, de a határon beszökdösés nem ez az eset. Ráadásul, ahogy írod is, a menedékkérelemnek vannak feltételei. Az, hogy csá skacok, jöttem, mert nálatok szépek a nők, jó az idő, zöldek a fák, az nem ilyen feltétel.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Nézd, tudom, hogy a szellemi képességeid korlátosak, így a magyarázatom során részletekbe vagyok kénytelen bocsátkozni.

Amikor egy menekült otthonról távozni kényszerül, akkor el szeretne jutni egy célországba. Azzal a kulturális nívóval érkezik, amiben korábban szocializálódott. Azt ne várja el egy seggfej sem, hogy a menekült majd az EU valamelyik határán vásárol egy magyar jogrendet ismertető kiadványt, amelyből  az általa beszélt nyelven tájékoztatást kap.
Hát nem. Az illető ezt az országot csak tranzitországnak tekinti, legalábbis a legtöbb esetben ez történik. De ha nem, akkor sem várhatod el, hogy majd a 180 kilométeres  határszakaszon az egyetlen belépési pontot fogja keresgélni. Iratai meg nem biztos, hogy vannak olyanoknak akiknek a házát lebombázták, felgyújtották. Ettől még ő menekült. De ha newm lenne az, akkor is, ugyanazzal a joggal lehet bárhol, ahogy te is lehetsz bárhol, legalábbis a jogod ehhez megvan.  

Egyébként meg:

 Nemzetközi kötelezettségről van szó, amelynek az egyezményt aláíró országoknak, tehát az EU tagállamainak is eleget kell tenniük.

Reménytelen vagy. Folyamatosan a vágyaidról beszélsz, holmi törvényeken, jogszabályokon túlteszed magad, mintha azok nem is léteznének. Meg úgy beszélsz, mintha nem léteznének nemzetállamok, országhatárok. Az lehet, hogy azt szeretnéd, hogy ez így legyen, de ezt ne keverd ide! Ha jól értelek, az általad definiált jogom miatt nem kell útlevelet csináltatnom, de még személyi sem kell, csak megyek, amerre látok, aztán jól megsértődöm, ha rámhúzza a csúzlit valamelyik keménykötésű határőr. USA vagy Oroszország irányába is próbáld meg ezt az arcoskodást. Én mindenesetre maradok a papírokkal közlekedésnél.

Tudnám, miért nem lettél Djokovics tanácsadója. Felvilágosíthattad volna a jogairól, s talán akkor meg is nyerte volna az ausztrál tenisztornát. :)

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

ne akarjanak amig itt vannak mecsetet építeni meg zaklatni az utcán a nőket, mert nem csadorba járnak stb..

Javallom, ess neki csákánnyal a pécsi dzsáminak, az egri minateret is gyalultasd le, ha már belejöttél. De orbán meg ne tudja, mert ő a törököket igen-igen szereti szopogatni.
Mikor lesz belőletek ember? Kb. soha. Erőszakosak, önzők vagytok, selejtnek épp elegek, embernek meg kevesek. 
Húsz-száz ember bűnéért egymilliót hibáztatnál? Ostoba. 

Nagyon szeretsz te csúsztatni, hazudni, görbíteni.

 

"Előző évben a 6,6 millió szíriai menekült több mint felét Törökország fogadta be, melyet Libanon és Jordánia követett."

 

A hazaáruló kisbarátod meg itt van:

"Orbánt az EU figyelmeztette moszkvai útja előtt

Megüzenték, Putyinnál a közös uniós álláspontot kell képviselnie. "

...a 27 tagállam transzatlanti partnereivel együtt támogatja minden európai ország szuverenitását...

Vs.

Megüzenték, Putyinnál a közös uniós álláspontot kell képviselnie.

Hát ezeknek se ártana beiratkozni egy alapvető logikai tanfolyamra.

Ez is jópofa:

a befolyási övezetek fogalmának nincs helye a 21. században

Mert Oroszország EU-tag? Tehát ha az EU külügyminiszterei ezt mondják, akkor erre Lavrov meg azt fogja mondani, hogy jó, hát tényleg, most, hogy így mondjátok, a befolyási övezetek fogalmának tényleg nincs helye? :D Vicces nagyon az EU vezetése.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Lényegében csak azt írod, amit én is mondok, hogy az EU az államok szuverenitását próbálja elvonni. Ők megüzenték, Orbán meg képviseli azt az álláspontot, amelyet helyesnek gondol egy szuverén ország szuverén miniszterelnökeként.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Lényegében csak azt írod, amit én is mondok, hogy az EU az államok szuverenitását próbálja elvonni. Ők megüzenték, Orbán meg képviseli azt az álláspontot, amelyet helyesnek gondol egy szuverén ország szuverén miniszterelnökeként.

Basszus, te tényleg ütődött vagy.
Az EU talán nem a 27 tagállam, te ....? Úgy beszélsz, mintha az EU egy külön organizmus, vagy valami sokadik világbeli hatalmi tényező volna és nem  EU országok, koztük Magyarország parlamentáris vezetése.

Szeretsz hivatkozni a tobbségre, azok döntésére. Hát vedd tudomásul, hogy akárhogy szopod az oroszokat, itt az emberek az EU tagságra szavaztak. De neked megvan minden lehetőséged rá, hogy az oroszoknál lelj megnyugvást. Ha akarod, segítek csomagolni is, még az ukrán határig is elviszlek, teljesen ingyen, Nem is féltelek, elvégre, putyin hátsója se lehet sokkal büdösebb orbánénál. 

Jelzem, az EU - egyelőre - független, szuverén nemzetállamok közössége.

Na, ezzel az utolsó hozzászólásommal búcsúzom is tőled, mert sajnos a stupid üzemmódú usereket elég nehezen tudom elviselni és te mindent mozgósítasz annak érdekében, hogy ezen userek halmazába való tartozásodat bizonyítsd.

Tudod, apu, anyu és a tizenéves gyerekeik  is független emberek mégsem csinálnak azt, amit akarnak. A valahova tartozás, az mindig a függetlenség egy darabjának feladását jelenti.  Valamit valamiért.
A lényeg  az, hogy ez az önfeladás önkéntes legyen, ne kényszer hatására történjen.

Csak remélni merem, hogy ezeket a sorokat képes is vagy megérteni.  Ha meg mehetnéked támad putyin diktatúrájának irányába, csak szólj, segítek pakolni, menni, utaztatni, hogy célodat mielőbb elérd. Itt te amúgy is csak fölösleg vagy. 
 

Na, ezzel az utolsó hozzászólásommal búcsúzom is tőled

Ki lehetne bővíteni a kört mindannyiunkra?

sajnos a stupid üzemmódú usereket elég nehezen tudom elviselni

Miért másokon vezeted le az önmagaddal való meghasonlás okozta a frusztrációt?

Tudod, apu, anyu és a tizenéves gyerekeik  is független emberek mégsem csinálnak azt, amit akarnak. ... A lényeg  az, hogy ez az önfeladás önkéntes legyen, ne kényszer hatására történjen.

A gyerekek nem dönthetnek róla, megszületnek-e. Gondolom, ez amolyan freudi elszólás Magyarország EU-s tagságával kapcsolatban.

Itt te amúgy is csak fölösleg vagy.

Egy közösségben inkább az a fölösleg, aki ilyeneket mond másoknak, mert a krónikus gyűlölet nehezen kezelhető, míg az ostobaságon (locsemege teoretikus állapota) oktatással, bizonyítékok felmutatásával lehet változtatni.

:)

Ki lehetne bővíteni a kört mindannyiunkra?

Ne vinnyogj. Te voltál az első, akit nem vettem itt figyelembe, de mégis jársz utánam, a nózid folyton a hátsómat bökdösi. 

Egy közösségben inkább az a fölösleg, aki ilyeneket mond másoknak,

Szerinted, csak miért képzeled azt, hogy én kiváncsi vagyok arra, hogy mi a te véleményed? 
Szerintem meg az a fölösleges, aki olyan köcsög, hogy hazaárulónak titulál mást, miközben egy cezaromán, diktatórikus, cigány tolvaj szaros valagát nyalogatja. 

Azt meg kérlek vedd figyelembe, hogy már jó ideje, eddig sem vettelek figyelembe. 

Még így is volt vitája veled. Aztán vannak azok, akik tovább mennek, s valóban helyesnek gondolják az orbáni politikát - legalább is főbb vonalaiban, implementációs hibák vannak rogyásig -, de ezzel is együtt lehetne élnie Pixel5-nek, csak ez nagyon nehéz neki. :)

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Szerintem te is tudod jól, hogy az nem az orrom, hanem Orbán farka.

Nem érdekel, kíváncsi vagy-e a véleményemre. De erre magadtól is rájöhettél volna, ha a hallucinációid közben legalább egyik csipás szemed néha rányitnád a valóságra.
Egyébként esélyem sem lenne azt hinni, hogy érdekel a véleményem, hiszen mindig kinyilvánítod, hogy te a magadén kívül eleve nem vagy kíváncsi más véleményére. A hetedhét határon túl érő szűk kis világodban így te lehetsz a legfőbb jogtudós, társadalomtudós, gazdasági zseni, meg a többi kopipészt gondolat álom-valós megtestesülése.

Mint mondtam, a hülyék továbbra is kezelhetőbbek a társadalom számára, mint a zsigeri gyűlölettől égő antropomorf állatok.

Eddig is figyelembe vettem.

:)

Az nem hazaárulás, ha valaki nem  úgy ugrál, ahogy ti szeretnétek, na meg, nekem úgy rémlik, a hozzád hasonlók miatt zsugorodott a korábbi méretének egyharmadára ez az ország, nem miattam.

Aki meg 1956-ot ellenforradalomnak tekinti, az a hazaáruló, tényleg nem tudom, miről ugat?

A mozgást már definiálta valaki? Egyébként az emberi test >70%-a víz, ami kb. kéthetente kicserélődik, tehát igazából ki is tudja magát pisilni a börtönből.

Kivéve ha azt nem a csatornába űrítik, hanem zárt tartályban begyűjtik... onnan már csak az alagúteffektus marad :)

"Egy szó mint száz, a szabad helyváltoztatás, bármi okból is történjen, alapvető emberi jog, olyan tehát, hogy illegális migráció, nem létezik, maximum a te buta fejedben."

Lof@szt, ha egy orszagnak van egy eljarasrendje, ami alapjan atlepheted a hatarat, akkor ahhoz kotelesseged tartani magad, fuggetlenul attol, hogy mi az oka annak, hogy elindultal. Probalj mar meg beutazni mondjuk a szabadsag fellegvaraba, az Amerikai Egyesult Allamokba ugy, hogy itthon felszallsz egy random arra tarto repulore, es utkozben lehuzod a papirjaid a klotyon! Majd szamolj be, hogy mi lett az eredmeny!

Azt az esetet, amit most az erzelmi manipulacio kedveert kiemeltel kulon szoktak kezelni, az a menekult/oltalmazott statusz.

Es meg te nevezel masokat butanak...

ha egy orszagnak van egy eljarasrendje, ami alapjan atlepheted a hatarat, akkor ahhoz kotelesseged tartani magad, fuggetlenul attol, hogy mi az oka annak, hogy elindultal. Probalj mar meg beutazni mondjuk a szabadsag fellegvaraba, az Amerikai Egyesult Allamokba ugy, hogy itthon felszallsz egy random arra tarto repulore, es utkozben lehuzod a papirjaid a klotyon! Majd szamolj be, hogy mi lett az eredmeny!

Baromságokat sorolsz. Az USA-ba naponta érkeznek százával a menekültek mexikó, vagy kuba felől.
A menekült státuszát nem érinti, hogy ő, hogy, miként jutott be az országba. 

Olvasd el, utána beszélj.

https://hup.hu/comment/2735865#comment-2735865

Mi az, hogy ország? Mi az, hogy kötelesség? Ki szerint? Az ország szerint? Miért kell nekem annak az "ország"-nak elismernem a fennhatóságát? Milyen alapon jelöli ki a területet, és nyilvánítja az övének? A tektonikus mozgások után hova kerül a "határ"? Az állatok is szabadon átmehetnek a határon, csak az emberek nem? De az emberek is állatok tudtommal...

Komoly kérdések ezek, és ti mindent nyilvánvalónak vesztek.

A nihilizmus egy újabb csúcspontját értük el.

Te már elérted, az biztos. Csak mi nem szeretnénk a példádat követni.
Tudod, országok, határok 100-120 év múlva már valószinűleg nem lesznek. Ahogy az USA 50 tagállama között is nominális a határ már ma is, őrizet meg nincs. de még kanada felé is mehet, aki akar. Meg onnan is vissza. Ez annak köszönhető, hogy az ember nem a kőkorszakban él már, hordákban, hanem civilizálódott. Ez sok sok ember munkájának eredménye. Ezért nem is lenne jó, ha a primitivitásukkal, az érzéketlenségükkel, önzésükkel a hozzád hasonlók visszarángatnák az emberi társadalmakat az őskorba. 

Apro kulonbseg, hogy az USA allamaiban hasonloak a gazdasagi allapotok, a kultura es a gondolkodasmod, igy egyreszt nincs is tul nagy motivacio, hogy egy iranyba vandoroljanak az emberek, masreszt nem kell atporgetni a hataron az adott allam jogrendjet ismerteto brossurat, mert ha ugy viselkedsz, ahogy otthon, akkor jo esellyel nem fogsz tulzottan kilogni a sorbol. Utobbirol te mondtad, hogy nem elvarhato az ide erkezoktol, en meg erre azt mondom, hogy en voltam itt elobb, aki ide akar jonni, az alkalmazkodjon hozzam. Igen, ilyen onzo geci vagyok.

Azt ne meséld már el nekem, hogy emiatt, a gazdasági állapot okán nincsenek az USA-ban csak nominális határok. 
A jogrendhez való alkalmazkodás az egészen más, mivel az együttélés alapnormáit bárhol is él valaki, mindenütt be kell tartania. Amiről itt a polémia szól, az emberi alapjog. Ami elsőbbséget élvez annál, hogy retyófalván kinek, melyik oldalon kell a keritést megcsinálnia.

 

Amúgy, gazdasági természetű migráció az USA-ban is van, sőt. 

Igen, problémák azok vannak, de én nem arról beszéltem.

Ti viszont, arra hivatkozással, hogy egymillió bevándorló közül gond van x darabbal, kirekesztenétek mindet. 

Amúgy, tény, van jogalap kizárni a gazdasági migránsok egy tetemes részét. Ez a jog pedig a kulturális különbözőség és az ebből sarjadó problémák okára vezethető vissza. Van jog az önvédelemre, de nem a rászorulók kizárására, megfagyasztására, a velük való módszeres, leckéztető, büntető célú bánásmódra.

Amúgy, elviekben egyetlen embert sem illet meg többletjog arra, hogy Miskolcon, Voronyezsben, Dallasban, Párizsban vagy Vermontban lakhasson, élhessen mint bárki mást.

Az erre irányuló kulturális törekvések már megindultak, szép eredményeket is felmutatnak.
 

Igen, a hazájukat védő konzervatívok azok ellen az állítólagos kulturális törekvések ellen lépnek fel, amelyek kiszorítanák a saját hazájukból, otthonukból, környezetükből őket. Persze vannak azok az öngyilkosok, akik elvárnák másoktól is a kollektív öngyilkosságot.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Eszemben sincs senkit kirekeszteni. Aki vegigjarja a hivatalos utat, legyen az akar elore lepapirozott beutazas, akar az orszagba erkezes utan a megfelelo hatosagnal menekultkent jelentkezes, es a hatterellenorzes utan valoszinusitheto, hogy nem lesz vele baj, az maradjon nyugodtan a masik szazezres nagysegrendu bevandorloval egyutt. Az viszont nem jarja, hogy mindenfele ellenorzest kikerulve koborol mindenki keresztul az orszagon, es lezabalja az azevi baracktermest, meg szetvagdossa az ontozoberendezeseket, mert epp furodni tamadt kedve.

Egyebkent a migransoknak eszukben sincs nalunk maradni. Hatavarosban elek, ezerszer ismetlodo sztori, hogy par napot elvan valaki itt a menekultszallon (kulturalt hely, par eve felujitva, haztartasi gepekkel felszerelve, ami talan felrohato, hogy a noknek idonkent csaladostul idegen csaladokkal, igy ferfiakkal is egy szobaban kell aludni, ami bizonyos kulturakbol erkezoknel allitolag tilos), aztan egyik reggel kimegy a varosba, es este mar nem ter vissza. Megy tovabb nyugatra, mert nem eleg, hogy mar biztonsagban van, kap szallast es elelmet, inkabb kergeti az igeret foldjet, meg mielott a beengedeserol szolo eljaras befejezodne.

"Miért kell nekem annak az "ország"-nak elismernem a fennhatóságát?"

Tudod mit? Tulajdonkeppen nem kell. De ha belebotlasz a helyi karhatalomba, ok szo nelkul osszecsomagolnak, es az eroszak szelid (vagy nem) formajat alkalmazva kipenderitenek. Es nehany hozzad hasonlo gondolkodasu emberen kivul senki nem fog melled allni, de meg ok sem fognak odamenni segiteni legyurni a teged a hatarvonalon fizikai valodban atemelo fegyvereseket, legfeljebb az interneten sipakolnak majd rola egy sort, hogy te szabad vilagpolgar vagy es rad semmifele torveny nem vonatkozik. Ettol benn leszel az adott orszagban? Nem.

A hatarok ki vannak jelolve, a kijelolt hatarok kozotti teruleteken jol meghatarozott, hogy kinek van fennhatosaga, es ez azon mulik, hogy a tobbi terulet "urai" elismerik annak jogossagat. Amig a tobbseg ezt a rendszert tamogatja, addig ez a valosag, amirol ti beszeltek az egy alom.

Szerintem fogalmad sincs miről beszélek, de mindegy :) Viszont úgy látom igény az van rá, úgyhogy folytatom! Ti emberek, mindig csak más emberekben tudtok gondolkodni. De még az "ember"-t sem tudjátok rendesen definiálni. És mitől lenne több vagy kevesebb "jog"-a egy embernek, mint egy nem embernek, de aki esetleg ugyanazt az értelmi szintet megüti? Miért csak az ember birtokolhat? Miért gondolja az ember, hogy valami az "övé"? A házad alatt nem lakik talán millió hangya, baktérium, meg ki tudja mi? Nekik miért nincsenek jogaik? Miért gondolja az ember azt, hogy mindenre ráteheti a kezét, hogy korlát nélkül szaporodhat, fajokat irthat ki? Neki ehhez joga van? Mert... csak?

Ettől függetlenül én nem tekintem senki, semmilyen "állam" vagy "ország" tulajdonának magamat, és tök mindegy mit csinálok, mert legkésőbb 40-50 év múlva úgyis csak kukaceledel leszek már, onnan meg kit érdekel?

Amúgy nem mondták, hogy a demokrácia az emberek akaratán alapul? Ehhez képest hány meg hány olyan törvény születik, amit az emberek nem akarnak, és egy csomó nem születik meg, amit meg akarnak.

De a ti társadalmatok nem szól másról, és hogy kicsit on-topic is legyek, csak arról, hogy milyen körforgásokat lehet kiépíteni. Hogyan kell a társadalmat fenntartani. Amihez nem kell ész, max. pénz. Na ezt nyomja Viktor, ezt nyomja Lőrincz, nem véletlenül, mert szellemi kapacitásuk többre nincs. Dohánykoncesszió, útépítések, közműszolgáltatás, kereskedelem, mezőgazdaság... alap infrastruktúra és innováció nélküli területek.

Pedig ha már egy embert felnevelünk, a "jólét"-éért kitermelünk egy csomó nyersanyagot (ami a következő generációknak csak egyre nehezebb lesz), akkor talán elvárható lenne hogy ez az egyén némileg a FEJLŐDÉSÉRT is tegyen valamit. Mondjuk az alaptörvénybe nem azt leírni, hogy mi voltunk, hanem hogy mi AKARUNK LENNI. Hogy ezt az egészet azért csináljuk hogy növeljük a természetről, a fizikáról, matematikáról rendelkezésre álló tudásunkat. Hogy új mérnöki, művészi teljesítményeket érjünk el. Hogy ezért érdemes és kell élni, és ez a társadalom CÉLJA. Nem az önfenntartás! Különben tényleg mi választ el az említett hangyabolytól? De ők legalább az evolúció által egyre tökéletesednek, mi meg már ebben is visszafele megyünk lassan.

És ha ez a cél ki van mondva, és ezzel egyet tudunk érteni, akkor a többit már ennek alá lehet rendelni. Hogy akkor nem hülyeségre pazarlom el az emberek erőforrásait, hanem úgy képzem őket, hogy tényleg előre menjünk, és ne hátra.

Nem is tudtam, hogy a szerbeknel eppen tomeges eroszakolas megy es menekulni kell onnet.

az ugye megvan, hogy 56-ban sem ugy volt, hogy mindenki ment kenye kedve szerint? Osszefogtak oket a hatarokon es taborba raktak oket, majd ott szepen le lettek szurve es mentek a befogado allamokba - marmint akit kert a befogado allam, nem igazan a menekult dontese volt. Es ez sem ment egyik naprol a masikra, evekig megvoltak a lagerek.

Az ugye megvan, hogy én nem arról írtam, hogy mi van, mi volt, hanem arról, hogy minek kéne lenni?

 

marmint akit kert a befogado allam, nem igazan a menekult dontese volt.

Hát persze, hoy nem. Erőszakkal elvitték egy országba, ott meg kidobták a repülőgépből. Így ment ez. Legalábbis szerinted.  Hát bocs, de az 1956-os forradalom okán külhonba menekült emberekkel kapcsolatos hülyeségeidre, kitalációidra, téves vélelmeidre nem igazán vagyok vevő. Kérem szíves megértésedet. 

Egy menekült meg hadd döntse már el, hogy hol, melyik országban adja be a kérelmét. Addig az országig viszont valahogy el is kell jutnia.

hogy alkotmányjogász a foglalkozása.

 

LOL Alkotmányjogász nem létezik.
Ilyen jogászokat nem képeznek, ilyen titulussal nem fogsz találkozni sehol.
Vannak sunyi jogászok, akik vállallnak olyan ügyeket is, ahol valaki alkotmányos joga vélhetően  sérült. Ezek előszeretettel hívják és hivatják magukat alkotmányjogászoknak, de ez csak parasztvakítás, semmi egyéb. 

Büntetőjogra, ingatlanjogra lehet specializálódni. Alkotmányjogra viszont nem. 

Újabb tartalmatlan kinyilatkoztatás.

Még válóperes ügyvéd is lehet valaki.  Válóperjogászról mégsem hallani.

Családjogásznak hívják, te nagy jogtudós, te világot mindenkinél jobban ismerő és értő, te.

:)

Az Alkotmánybíróság tagjai? Ha már titulus, úgy tudom, hogy a professzor sem létezik, csak udvariassági formula, hivatalosan talán az egyetemi tanár a teteje. Tanársegéd, adjunktus, docens, egyetemi tanár. Beosztás szerint meg lehet tanszékvezető, dékán, rektor, de ez megint más szempont. Aztán mégis használják a professzort.

Sőt, a számokat 6 nagyságrendenként nevezik el. Egy, tíz, száz, ezer, tízezer, százezer, millió, tízmillió, százmillió, ezermillió, tízezermillió, százezermillió, billió, tízbillió, stb. Nincs milliárd, de amióta vannak idióta közgazdászok, azóta van milliárd, sőt, képesek a billiót ezermilliárdnak mondani. A biliárd az meg egy játék. :)

Szóval a nyelv ilyen. Lehet, hogy hivatalosan nincs alkotmányjogász, de amennyire van a köznyelvben milliárd, úgy van alkotmányjogász is.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Arcukat megnézném utána

Kiknek az arcát? Akik a bontásért felmarkolnának egy két milliárdot?

Ne képzeld már, hogy azok, akik eddig elvergődtek, majd innen sarkon fordulnak és visszamennek oda, ahonnan érkeztek. Azok éppen úgy be fognak szivárogni az EU-ba, mint eddig, csak kicsit arrébb.

Azt se képzeld, hogy a migránsok számára magyarország egy pillanatig is célország. Úgy húztak el innen pár éve is, akár gyalogosan, mint a vihar. Csak benneteket lehet megetetni ilyen hülye dumával, migránsozással, meg azzal, hogy az  EU rossz. Aki rossz, az a cigány, meg a tolvaj bandája, akik csak fosztogatnak, ezidáig büntetlenül.  

Az meg gondolom számodra is nyilvánvaló, hogy orbán igenis fogad be menekülteket, migránsokat, nem is kis számban, nap mint nap, csak hát, ezt nem kürtöli világgá. 
Mondjuk azok is elpárolognak idővel, nyugat európa felé, ami érthető.

Azt se képzeld, hogy a migránsok számára magyarország egy pillanatig is célország.

Pont erről beszélek! :D Én lennék Orbán, már rég folyosót nyitottam volna az osztrákokhoz a sok szakadt csöves átengedéséhez. De olyat, hogy 100%-ban biztos legyen, itt menedékkérelmet nem tudnak beadni útközben. 

Asszem' lenne kormos pofa Brüsszelben másnapra :D

trey @ gépház

Hát, Orbán valamelyik mostani interjújában (vagy talán a kormányinfón?) belebegtette, hogy ha ez kell, ez lesz. Persze, egyelőre költői kérdéssel, de hát, nem kell félni, ott van a fejében. Brüsszelben persze most azért állt le minden, mert kormányváltásban reménykednek ... Egyelőre nem adnak lóvét kerítésüzemeltetésre sem, mert hátha majd a Gyagyás Tódi és csapata kerül hatalomra és akkor majd azokon keresztülverik, hogy eszükbe se jusson azért pénzt kérni.

trey @ gépház

Vannak EU-s törvények a migrációra amit be kell tartani. Amikor buszoztatás volt és Allahozás a Keletiben akkor a szabályok betarthatatlanná váltak mert nem volt ki megállítsa a tömeget, ezért döntött a kormány arról, hogy regisztrálatlanul elviszik a migránsokat az osztrák határhoz, hogy később ne lehessen bizonyítani, hogy hol léptek be az EU-ba, és ha az osztrákoknak /németeknek ez kell akkor vigyék.

ha regisztrálva lettek volna, akkor vissza lehetne zsuppolni őket Magyarországra ha nem kell a németeknek, viszont regisztráció nélkül mehetnek a francba.

orban akkor is két lépéssel előttük járt

lehet visítani libernyakok!

hogy regisztrálatlanul elviszik a migránsokat az osztrák határhoz, hogy később ne lehessen bizonyítani, hogy hol léptek be az EU-ba, és ha az osztrákoknak /németeknek ez kell akkor vigyék

Igen, erről beszéltem én is. Csak az a baj az osztrákokkal, meg a németekkel, hogy azt szeretnék, hogy kimazsolázzák a rabszolgasorba tehető migránsokat, akik hajlandók nekik szarér'-hugyér' megcsinálni azt a melót, amit a Günther már nem csinál meg (sem a magyar, sem a román stb. csicskások se, mer' már azoknak is derogál), beáll a sorba, lehet csicskázatni stb., de amelyik meg problémás, párhuzamos társadalmon jár az agya, no-go zónába tömörül, nem integrálódik és csak a zsozsót viszi, azt visszapaterolná hozzánk, hogy mi küzdjünk vele, hiszen "hát itt lépett be az EU-ba, itt kell eltartani". Erre szokta mondani apósom: itt viszik a lófaszt (és közben beint) ;D

trey @ gépház

ha mi regisztrálnánk őket, akkor mi nem mazsolázhatnánk? :)

Hát, ha lenne miből mazsolázni. A németeknek is leesik már lassan, hogy gyalog nem az agysebészek és atomkutatók jönnek, hanem a gazdasági migránsok. Szóval az ötlet halva született, Merkel bohóc elszámította magát. 

trey @ gépház

Nincs semmiféle mazsolázás. Ez csak olcsó konteógyártás, alapfokon.

A  migráns, vagy menekült, ha elnyeri a státuszt, az EU területén belül oda megy, ahova akar.
Éppen ezért volt kamu az is, amikor orbán ellenállt, hogy ő egy darabot se, pedig mondhatott volna mondjuk 120-at, hogy ennyit vállal az ország, nem lett volna probléma, csak azt nem adhatta volna el nektek itthon. Kellett a harcos, ellenálló imidzshez  az, hogy nemet mondjon.  Pedig az ide irányított 120-ból már egy héten belül visszautazott volna legalább nyolcvan.

A keritésért meg nem is tudom, hogy képzelted, hogy az EU arra pénzt ad? Ez a másik dolog, amivel gerjeszt benneteket a dakota bácsi. Tudja jól, hogy nincs az EU-nak semmiféle jogalapja, lehetősége sem arra, hogy az országnak ilyesmiért pénzt folyósítson, de titeket remekül tud velel húzni, hergelni. 

Ez már most sincs így, tele van a metró, a bevásárlóközpontok, az utca négerekkel és arabokkal. Másfelől ahonnan jönnek, ahhoz képest ez is kánaán, s gondolkodhat úgy is némelyik, hogy nem megy oda, ahol a honfitársai miatt őt is utálni fogják, jó lesz neki Magyarország is. Harmadrészt amikor megtelik Németország, Nyugat-Európa, összeomlik a szociális rendszer, vagy polgárháború lesz ott, akkor jönnek majd ide számolatlanul.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Hát ez mosolyogtató analógia, bár nem látni, hogy az ellenzéki összefogásra szavaznál miért kellene többet fizetned a gázért vagy a benzinért vagy a kajádért, azt meg végképp nem értem mitől esne vissza a kereseted a 2010-es szintre. 

Észre sem vettem, hogy a csehek pl korgó gyomorral tapsolnának

Szerkesztve: 2022. 01. 26., sze – 19:44

Mai lista, lehet választani:

Az ellenzék szakpolitikai kabinetvezetőinek listája:

  • Bod Péter Ákos – Gazdaság, költségvetés, adó
  • Bojár Gábor – Gazdaság, költségvetés, adó
  • Király Júlia – Gazdaság, költségvetés, adó
  • Dr. Magyar György – Igazságügy reform
  • Fazakas Attila – Nemzetpolitika
  • Fleck Zoltán – Közjog
  • Hadházy Ákos – Korrupcióellenesség és elszámoltatás
  • Holoda Attila – Energia
  • Inkei Péter – Kultúra
  • Kanász-Nagy Máté – Szociális, esélyegyenlőség
  • Komáromi Zoltán – Egészségügy
  • Komjáthi Imre – Szakszervezet, munkaügy, bérek
  • Lakatos Béla – Roma ügyek
  • Lengyel Róbert – Rendészet, katasztrófavédelem
  • Lukácsi Katalin – Egyházügy
  • Polyák Gábor – Sajtó, média
  • Raskó György – Mezőgazdaság
  • Steinmetz Ádám – Sport
  • Stummer János – Nemzetbiztonság
  • Szél Bernadett – Zöld- és klímapolitika, közlekedés
  • Szent-Iványi István – Külpolitika, Európa politika
  • Tóth Endre – Oktatásügy
  • Üveges Gábor – Vidékfejlesztés
  • Vadai Ágnes – Honvédelem
  • Wittinghoff Tamás – Önkormányzatok
  • Z. Kárpát Dániel – Lakhatás, család

 

Ezekre? Tényleg? Ez alternatíva a Fidesz ellen?

Ez jutott szembe:

Élló,élló,élló! Te mi ez? [...] Te mik ezek, kik ezek? FÁT NO MORE – Életemben nem hallottam! PLÉSZBÚ – Fogalmam sincs! PRODIDZSÁJ – Mi az? Az valahonnan nekem… TUDOM már melyik a PRODIDZSÁJ: ÁJMDÖSZÓFÁÁTÁ, VÚIZDELSZÓFÁÁTÁ BUMM ciktcs ÁJMDÖREERTEKTING KUMBÁKTÁ ENÖSZFÉJTÖM BUMM CIKDÁCSK TÜKTÜK BUMM    Mik ezek? FÁT BOJ SLIM az a: sza-sza-sza-sza-sza-sza szabó szilvi szabó szilvi ,RÁJT ÁBÁT NÁW , FÁNK SOL BRÁDÁR.

[...]

Kik ezek még? PRÁJMELSZKRÍM – Foggalmam nincsen! VÁJTLÍJNSZ, SZÓPATROL, TÁJTÁNGSZ – Öcsém, ezek milyen nevek?, MENISZTRÍRSZ-PRÉCSÖRSZ öregem! Ki se fér a plakátra!, PLÁKSZONS, ARMIN FÁN BÜ-BU-BÜ… – Ezt se tudom kimondani! Érted Sanyi! Nem megyek én a SZIGETRE, mert a senkiháziak vannak, senkiháziak kezében van a POP szakma”

:D

trey @ gépház

De, fordítsuk komolyra!

Á, hagyjuk is!

Gréczyt viszont hiányolom!

trey @ gépház

Az Index nemrégiben két részben (ITT és ITT) kérdezte Komáromi Zoltánt, a DK egészségpolitikusát az ellenzék egészségügyi programjáról, Steinmetz Ádám jobbikos országgyűlési képviselőt a sportprogramról, Kanász-Nagy Mátét, az LMP társelnökét a szociális programról, illetve Tóth Endrét, a Momentum oktatáspolitikusát az oktatási programról.

Elolvastam mindkettőt, de random lózungokon és mellébeszéléseken kívül semmi konkrétumot nem láttam. 

trey @ gépház

A fideszbe ijenek nincsenek ám.

Ott a jócsávók uralkodnak. Ősztől tavaszig. Makulátlanok. Néha van kicsi-pici elhajlás. Tudod, borkai, a spanja meg a gruppen nővérek.  Ízig vérig dakoták. A vérükben a szakma,
meg a heroin.  Haljak meg, izé,
hajoljak meg. Bokáig.
Várjá, még nem fejesztem abba

Viktorakiráj.
Namosmá jóvan.

Kötekedni tudsz. Senki nem mondta, hogy a Fidesz hibátlan. Pl Kósa, dajcs, Rogán, Horváth stb.. ott is sok töltelék-bolsevik van. De Orbán fogja őket.

jo erveid vannak: igaz hogy az összefogás szar, de a Fideszben is van… majdnem meggyőztél

tudod választás lesz, 2 brigádból, és arra kell szavazni amelyiket jobbnak ítéled.

aztan lehet fantáziálni örökké Sütő napról, mindig fújó szélről, arról hogy az oroszlán mellett fekszik az antilop, és mindenki szereti egymást …. de addig marad a való világ, és erre jelenben kell megoldás.

”ezek akarnak jövőt szervezni? Előbb mindennapokat kéne” - Bödőcs Tibor.

Ez mekkora volt :D
Múltkor asszonnyal beugrottunk ügyet intézni és Szabó Szilviának hívták a hölgyet. :D
Én meg felvihogtam meg dúdolgattam: sza-sza-sza.....szabó szilvi szabó szilvi....
Asszony meg nézett bután mi bajom van....este mutattam meg neki a rekámot.

Feljebb trey már próbálta, be nincs értelme, én sem akarom senkinek bebizonyítani ezekről amik, mert egyszerűen látszik! Ha a komáromi vagy a Vadai leül és mond valamit, fizikai fájdalmat érzek, a bodpeter jegybank elnöknek és ipari miniszternek is szar volt, király Juliska ott volt amikor mesterségesen magasan tartottak az alapkamatot végig milliárdokat vittek ki az országból, á bocs de nem.

Kihagytam a Raskó Mg közgazdász urat, akinek sikerült MDF színekben megszedni magát, mert ő Mg szakértő. És végig a föld külföldi kézbe adásáról papolt, igaz legalább nem akarta elkótyavetyélni, de a kiárusítás az ment volna! Ha sikerült volna neki, akkor már a fel ország külföldi tulajdonban lenne.

Igen, az ember nagy részben érzelmek alapján dönt. Én is így teszek. Nem érzem fontosnak az életük követését, nincs kapacitásom rá, de aki képes dolgokat megtenni amit ők, az más aljasságra is képes. Tudod, nem veszünk fel tolvajt éjjeli őrnek. Tudom most a tolvajba fogsz belekötni, de ez így van rendjén.

Amikor a kormánykritikus is úgy gondolja (max. még nem mondja ki nyíltan), hogy inkább maradjon az, ami van. Mert ami van, az biztos, ami meg jönne, arról lövésünk sincs, de ismerve a múltat ...

https://index.hu/velemeny/2022/01/26/vajon-mit-tervez-az-ellenzek-magya…

Nem kéne sürgősen elkezdeni alkalmasságot és víziót demonstrálni? Nem kéne végre elmondani, hogy mik lesznek az új kormányzat prioritásai, és hogy miért lesz a jelenlegi ellenzék uralma jobb a magyaroknak, mint a tovább hömpölygő Orbán-korszak?

[...]

Jó lenne tudni, mit kezdene az ellenzék Magyarországgal, azon kívül, hogy azt, amit Orbán, és azon kívül, hogy nem azt, amit Orbán, mert a jelenleg tanúsított gyávaság és szellemi alávetettség egyre kellemetlenebb, s napról napra emészti fel a kormányváltás reményét.

[...]

a magyarság másik része viszont úgy látja, hogy az ország mégiscsak fejlődik, jobban élnek a családok, mint másfél évtizede, s ők attól félnek, hogy visszatérnek azok a „szakértők”, akik legutóbb csődközelbe vitték az országot, mert nem tudtak olyan színvonalon kormányozni, amekkora tehetséget az emberi szemek kilövetése terén tanúsítottak.

[...]

Az ellenzéknek nemcsak azt kellene sürgősen elmondania a választópolgároknak, hogy milyen téren kínál másfajta Magyarországot, mint a Fidesz, hanem azt is, hogy milyen téren kínál másfajta Magyarországot, mint amilyen 2010 előtt uralkodott – továbbá azt is kifejezésre kellene juttatnia, hogy miként lesz az intézkedései nyomán Magyarország hasonló Ausztriához. Márki-Zay Péter közvádlói szerepe ehhez már kevés. Az ellenzéki politikusok tizenkét éve rikoltozzák, hogy „ezek lopnak”, de ezalatt egyetlen állításuk nem volt arra vonatkozóan, hogy ha hatalomra jutnának, milyen szempontok mentén óhajtanának kormányozni, és milyen garanciák alapján kéne elhinni nekik, hogy ők bezzeg nem lopnak majd. A vádaskodás ideje lejárt, most már állításokra van szükség ...

[...]

Hát, kb. ezeket a kérdéseket teszem fel én is itt évek óta ...

trey @ gépház

Hát, kb. ezeket a kérdéseket teszem fel én is itt évek óta ...

Meg is kapod rájuk a választ rendre, csak éppen leszarod, még mielőtt megválaszolnák. Az agymosottak, a konteóhivők mind ilyenek. Csak a saját baromságaikkal egybevágó, azt látszólag igazoló dolgokról vesznek tudomást. 

Tud valaki azonosulni MZP és a mögötte állók otromba arroganciájával?

Elfogadható ez, csak azért, mert nem Fidesz, nem Orbán?

(ezek költői kérdések voltak, nem kell rájuk válaszolni)

[Falu.Me]==>[-][][X]

Személy szerint örülnék a fidesz és az ellenzék győzelmének is, ha az előny alacsony és vége a kétharmados vágtának.

Savos adoztatas bevezetese, siman belelogunk majd eleg rendesen a 35% os adokulcsba, mivel it jol fizet. Majd magyarazd a banknak a hitel torlesztesnel hogy 17-25%al csokkent a beveteled.

Ukrajna Biden fiacskaja jatszotere lett, Magyarorszag kie lesz?

Majd mi megmutatjuk az ellenzek szerint, nos ahhoz eros vállalatok kellenek amiket jelenleg a jobboldal letrehoz, lasd del korea, samsung bevetele a magyar gdp, csak nekik ilyen cegbol kb 1 tucat van.

Lecsuktak a samsung vezert igen, kiengedtek es/vagy bortonbol irányíthatta a vallalatot, naná!

Ursula-ra keressetek mar ra Nemet cikkek mielott eu biz. Elnok lett, laza 150millio euro sikkasztas ami "bizonyított" csak 1,5 evet vizsgalva, de mint elnok mem akartak buktatni mert tobbet er nekik elnokkent.

Persze a magyarok akik 30-35 ev allattiak nem dolgoztak 2002-10 kozott 2008-ig en is azt hittem minden ok.

Elso csapas 2006-7 korul megszunt a lakashitelem Adovisszateritese, a fonok meg csak zsebbe akart fizetni a magas adok miatt stb.

A brutto fizetesek osszatok mar vissza 355ft os euroval, MINDENKI!

szerintem a szamok atlagban 1700-3000 euro kozt lesznek, de itthon vagy es tudsz segiteni szuleidnek. Jomagam itthon 2000-2500 euro koze esem németben ugyanez 3000-4000

Zseni kollegak brutto 3000 euro itthon teljes eu csomag kafeteria, +evi ket havi fizu, kint 5000euro brutto es eu csomag +13. Havi

Villanyszerelo ismerosok pedig itthon 1500-2500 euro, kint 2500-3500 lenne. Igen villanyszereleshrz is kell agy, ahogy jo acs es minden mas hasonloan megfizetett itthon is, ha jo szakember vagy es nem egy p0faz0amoba, hogy neked jar, leginkabb nekik a szajuk.

Jogok es kotelessegek, menjen mindenkinek mindketto, vilagbeke :)

Ukrajna Biden fiacskaja jatszotere lett, Magyarorszag kie lesz?

Nem tudtam elképzelni, hogy Lassard parancsnok mi a faszt keres Ukrajnában, erőlködik, de most, hogy mondod, téééényleeeeg. A fia ott került korrupciós botrányba annak idején! :D

Cenzúrázzák a közösségi oldalak Biden fiának az ukrajnai korrupciós ügyeiről szóló híreket, drogos szexvideó is előkerült róla

Persze a magyarok akik 30-35 ev allattiak nem dolgoztak 2002-10 kozott 2008-ig en is azt hittem minden ok.

Meg a 20 egynéhány évesek, akiknek fontos a ciánhajúság, LMBTQ+ (mert ebben a korban sok köztük a "gay", de majd kinövik), meg a #BLM is, mert nemigen dolgoznak, az egyetemen meg ez megy, meg a betonra lefekvéses tünti részegen, meg az #FREESZFE (bár azt sem tudjuk mi az, de tuticool, zsirkirály az ellenállás!). Ja, és FUK THE SYSTEM alap! Mert az alap!

trey @ gépház

"Cenzúrázzák a közösségi oldalak Biden fiának az ukrajnai korrupciós ügyeiről szóló híreket, drogos szexvideó is előkerült róla"

Ez egy erdekes sztori. Bidenek szerint a fia ugyeit is vizsgalo fougyesz kirugatasa nem a csalad erintettsege miatt tortent, hanem azert, mert nem volt hajlando foglalkozni a sajat kormanyuk korrupcios ugyeivel, igy pedig nem akartak hitelt adni nekik. A cenzurazast igy azzal indokoljak, hogy ragalom az egesz. Mi meg valoszinuleg sosem tudjuk meg az igazsagot. En arra hajlok, hogy a Biden-stab allitasainak van valosagmagja, hiszen ha kizarolag a fia vedelmeben zsarolta volna meg az ukranokat, talan nem annyira pofatlan, hogy kerkedjen az esettel.

Savos adoztatas bevezetese, siman belelogunk majd eleg rendesen a 35% os adokulcsba, mivel it jol fizet. Majd magyarazd a banknak a hitel torlesztesnel hogy 17-25%al csokkent a beveteled.

Nagyon nem kedvelem amikor valaki előre retteg, mivel semmi nincs tisztázva, de már mindenki biztosat tud. A másik kedvencem az amikor a rettegését látszólagos számokkal támasztja alá. Kellene némi ismeret ezekről. Mi a baj a jelenlegi magyar jövedelem adórendszerrel?

* Az hogy növeli a társadalmi feszültséget, hosszú távon fenntarthatatlan. *

Miért?

A felső 10% a keresőknek annyit keres mint az  alsó 65%-a összesen. azaz 100 emberből 75 adóját szimmetrikus tekintve 10 ember adja a felét a 65% a másik felét. Ez önmagában még nem lenne tragédia, de azok az adókedvezmények amelyek ma léteznek, ha a feltételek fennállnak a felső 50%-ra vonatkoznak, azaz ez a rendszer növeli ezt az éket. 

Sokszor megjelenik, hogy ez egy ösztönző, hogy aki kevesebbet keres az dolgozzon többet/jobban, utasítsa el a fekete pénzt és a többi, olvass vissza. Azonban ez álságos mivel pl a pedagógusok, tűzoltók, rendőrök, mentősök, szóval azok akikre számítanod lehet ha bajban vagy vagy felelősek lennének a jövő nemzedékért abba a bizonyos alsó 50%-ba tartoznak.

Aztán jön a rettegés, a sávos adó nem arra vonatkozik hogy a teljes összegből ennyit adózz, hanem az adott sávra. Nézzük akkor mit jelent a fenti

A felső 10% jövedelme évi nettó 15 millió forint bevételnél kezdődik és valahol 40 millió körül van a vége. azaz, nettó havi egymillió felett keresők számítanak ebbe a kategóriába, tegyük föl ide tennéd ezt a 35% amit senki nem hirdetett meg, ez azt jelenti, hogy (nettó 1 millióhoz bruttó 1500eFt fizetés kell, azaz ha történetesen 2millió a bruttó fizetésed akkor ha a két sáv 15% és 35% lenne akkor ez 5% fizetés csökkenést jelentene neked.  Aki a felső 10% topjában tartozva bruttó 16% jövedelem csökkenést jelentene.

Szóval a 17-25% az éppenséggel minimum 0-5% maximum 5-16% 

Na jó de mi van efelett? hát 40 millió felett kb 2-3000 ember keres évente (hivatalosan)

Szóval, megbeszéltük:

1, nincsenek konkrét tervek riadozni szerintem baromság (bár én is hiányolom a terveket)

2, megnéztük, hogy mit jelentene erre a felső 10%-ra számolva vezetnének be új sávot (aki ugyan a bértömeg felét viszi el, de a bértömeg arányában mégis csak az ennek az adónemnek 38% fizeti be a kedvezmények miatt).  Számukra ez, és az jött ki, hogy a legmagasabb 5millió havi bruttó fizetés mellett lenne 16% fizetés csökkenés. (itt ne csak a havi fizetéseket tekintsd, hanem a vállalkozásokból kivett vagyont is)

 

Jó, de ha ilyen fasza miért nem hozta ezt be a kormány eddig,

Mindenki számára előnyös:

- az egykulcsos adó a világ legegyszerűbb adózási formája, könnyű számolni és ellenőrizni. (főleg ha a jövedelem több forrásból jön)

- valójában egy bonyolult visszaigénylési rendszert kellene bevezetni, hogy a sávok elérjék céljukat, ez növeli az adóbeszedés költségét 

Politikai cél miatt előnyös:

- klientúra építésnél így lehet lekötelezni az embereket,

- valamint ezen emberek lobbiereje is jelentős, leegyszerűsítve nem mindegy hogy Mészáros Lőrinc az 4 milliárd forintos osztaléka után 600 milliót vagy 1.4 milliárdot fizet (persze adott esetben ugye stróman volta miatt az úr csak egy példa).

 

Namost ilyen sok adat után, mégis ha nem is olyan jó meg mégis olyan jó, mi a megoldás? Az a megoldás, pl. hogy emelnek valamennyit mindenkinek (17-20%) és azon szakmákban amit említettünk bevezetik a megbecsülési visszatérítést és visszaadjuk nekik.

Nade miért kellene emelni? Azért mert a jelenlegi kormány kb. kiürítette 2 évre a kasszát, és az ingyen hitelek adóját amit nyakra főre osztanak is 10-15 évig nyögni fogjuk.

Sajna a jövedelem adó csak egy csöpp ebben a tengerben, további adóemelések (bujtatott, vagy nyílt) várhatóak főleg a jelenlegi kormány felelőtlen gazdálkodása miatt (ingyen hitelállomány, meghitelezett beruházások fedezetlen oldala, pénzbevételt nem emelő beruházások/stadion/) :(

(ha kutakodni akarsz akkor a forrás a költségvetés zárszámadása, a NAV riportjai és a Tárki által vezettett Társadalmi riport)

"Mi a baj a jelenlegi magyar jövedelem adórendszerrel?

* Az hogy növeli a társadalmi feszültséget, hosszú távon fenntarthatatlan. *"

Kis mertekben noveli a tarsadalmi feszultseget.

Tudod mi noveli NAGY mertekben a tarsadalmi feszultseget? Az, hogyha a gazdag reteg atmegy Oceania (nem orwelli, hanem foldrajzi ertelemben) valamely adoparadicsomaba, mert tul magas neki a magasabb adokulcs ahhoz, hogy vallalja ezt a kockazatot, es van eleg penze kiszamolni, leszimulaltatni, hogy megeri-e es megszervezni (a kisemberrel ellentetben).

Ilyenkor szokott kenyszermegoldaskent es kovetkezmenyket jonni az, hogy legyen a kemenyen dolgozo es amugy dolgozni is akaro kozeposztalynak is magasabb adokulcs...

Nem tudjatok mit kivantok, amikor savos adozast tartotok igazsagosnak. Amig nem voltak ilyen offshore precedensek es szeleskoru ismeretek, addig volt ertelme, de a globalizacio elerte azt a fokozatot, ami miatt ugy ahogy van, ki kene vezetni mindenhonnan, es egykulcsossa tenni.

(Egyebkent MZP az elovalasztasi kampanyban meg azt nyilatkozta, hogy megtartana az egykulcsos adot. Es ez a keves szakterulet egyike, amihez tenyleg ert is. Sajnos egy tobbparti egyeztetes utan mar pontositott, hogy azert elmenne "adomentes minimalber" meg hasonlo populista iranyokba :( )

Ez nem binaris dolog.

Egy pelda: se fizeteskent se osztalekkent nem veszik ki a cegukbol a penz nagy reszet (csak annyit, amennyibol meg megelnek, ami a kisebb resze), hanem a ceguknek hirtelen felmerul egy hatalmas koltseg, amin keresztul egy Lofasz-szigeteki ceg altal nyujtott szolgaltatas jogos arat fizetik ki. Az anyaorszag es a jogrendszerenek a betartato ereje eddig lat.

A tobbihez hasznald a fantaziadat.

A felvázolt szituáció egy sima adócsalás, ha jól emlékszem az Uber működött így, amíg le nem bukott vele. A leánycégek között IP adás-vétel pont akkora mértékben, hogy épp nulla legyen a profit, nem mai találmány. A jogrendszer/adóhatóság valóban le van maradva, de ez egy megoldandó probléma, nem pedig "megtűrendő".

Nem az. Van ahol elszámolható a tulajdonos személyes költsége van ahol nem.  ha engem a  cég kivezényel valahová, ott simán fizethet nekem több mindent. Ez full legális. Max nem a magyar cégnél leszek, hanem egy olyannál, ahol nincs társasági adó emiatt nem érdekli őket mire költ a cég. Ez a cég pedig számlázhat a többi cég felé managment fee-t.

"A tobbihez hasznald a fantaziadat."

Ugy nez ki a fantaziad igencsak szegenyes. Elkepzeltel 1 lehetseges szcenariot, ahol raadasul minden ugyanazon szemely neven van 100%-ban (ez konkretan edge case). Tobb mint 100 szcenariobol kicherrypickeltel egyet ervelni.

Ebbol a 100-bol 30-40 (mar) illegalis (ez nem erv a tobbi 60-70 ellen), masik 30-at be lehetne tiltani, a maradek 30-40 betilthatatlan, mert senkinek semmi koze hozza.

De ha valami illegalis is, bizonyitani is tudni kell. Az ugyeszseget erdekelnie kell annyira, hogy eljarast tudjon inditani, es mindket orszag ugyeszsegenek elmeleti sikon megvesztegethetetlennek kene lennie bizonyos esetekben. Nem eleg, hogy valami be van tiltva: a buntetesnek is kelloen nagynak kene lennie (sokszor nem teljesul), es a cselekmenynek is bizonyithatonak kell lennie.

Iszonyu naiv es szuk latokoru vilagkeped van. Sajnallak erte. :(

Ehh, ez de szánalmas érvelés tőled. Valóban, nem szakterületem az adócsalás, sosem állítottam ilyet, de akkor mindenki szűk látókörű meg naiv, aki nem végzett számvitelt? Ennél azért értelmesebben szoktál vitázni... Meg az ne is zavarjon, hogy arra a konkrét példára reagáltam, amit írtál. Mindegy.

Annak a konkret peldanak egyetlen lehetseges folytatasarol beszeltel a 100+-bol.

Azzal meg nincs baj, hogy nem vegeztel ilyesmit. Azzal se, ha tapasztalatod sincs benne. Viszont az, hogy nem fogadod el, sot, "szanalmasnak nevezed" azt, aki latott mar dolgokat, csak mert te maskepp gondolod, az kemeny.

"adócsalási kérdésekben tapasztalt vagy"

Csak a jegyzokonyv kedveert: ez sem igaz. :)

Adooptimalizalas a kifejezes, amit keresel, nem adocsalas. :)

Amugy melyik a nagyobb sertegetes: A "szanalmas vagy", vagy a "naiv es szuklatokoru vilagkeped van"?

Biztos ?

Csoportos adózás (a veszteséges leányvállalattal öszevontan adózhat az EU területén az anyacég). 

Transferárak+ management díj  

Godd Will leírhatóság külfüldi cégeknek, stb. 

és még egy csomó minden , amit adóóptimalizálásnak hivnak. 

Nagy ügyvédi irodák hirdetéseiben látni fogod az adóoptimalizálást.

Értem, én hülye vagyok a halmazelmélethez, aki meg hát itt tart , az ne irkáljon már adóoptimalizálásról, hiszen annak az általános iskolai halmazelmélet az alapja. Nem figyeltem , amikor 

 a halmazelméleti órán a tanár ismertette  az adóóptmalizást, de te bezzeg figyeltél. Vagyis, atyaég , hülye vagy a halmazelmélethez tehát hülye az adózáshoz , ami hát egy halmazelméleti probléma.

Általános  iskolai tudás már elég  is lenne mint tudjuk, de hát sajnos nincs meg az alapod. A halmazelmélet.

És sajnos nem is értem mi van ezzel a halmazelmélettel.Lehet törvényesen és illegálisan is adót csökkenteni. te abból indulsz ki, hogy nem lehet.

Sok példát tudok mondani a legálisra. Pl egy a kicsiknek, bejelentkeznek KATA alá, de nem jelentkeznek be tételes iparüzési adó alá sokan, mindjárt évi 100 ezer , vagy több.

Az önkormányzat tud róla , de ne tartsál tőle, hogy szólni fog. 

 

Egy részlet a netről , van ez a google , egyszer próbáld ki:

Az adóoptimalizálás teljesen legális tevékenység. A különböző adónemek megállapítása ugyanis több módon, különböző szempontokból is történhet: az optimalizálás során pedig arra törekszünk, hogy a számunkra legkedvezőbb megoldást válasszuk ki, a hatályos törvények által megengedett legális keretek között.

Az adóoptimalizálás teljesen legális tevékenység. A különböző adónemek megállapítása ugyanis több módon, különböző szempontokból is történhet: az optimalizálás során pedig arra törekszünk, hogy a számunkra legkedvezőbb megoldást válasszuk ki, a hatályos törvények által megengedett legális keretek között.

Ez egy olyan duma, ami részben igaz, vagy inkább,  bizonyos feltételek megléte esetén igaz, amúgy nem.

Elég jó példa talán a lízing, ami ugye bérlet.
Valójában meg részletvásárlás, hiszen maradványértéken megveszed a lizingelt eszközt. Tehát, adót csalsz. Vagy optimalizálsz?

Én már nem is tudom..

Nem tudom mire vonatkozik amit írtál, látszólag a gyakorlati téren valahogy kevés tapasztalattal rendelkezel. Ezért próbáltam  szólni, hogy arra törekedni, hogy kevesebb adót fizess önmagában szabálysértés. Ez nem jelenti azt, hogy nem szervezheted úgy a dolgaidat, hogy kevesebb adót fizess, de ez nem szabad hogy visszavezethető legyen arra, hogy ez kizárólag azért történt, hogy te kevesebb adót fizess (akkor is ha a megoldás teljesen legális). Azaz, ha te csökkented valamiért a befizetett adódat, annak a cselekménynek mindig céljának kell lenni (vállalkozásként), vagy alanyi jogon kell járni (törvényi felhatalmazással élni mint magánszemély vagy olyan adózási formát választani amivel kevesebb adót fizetsz vállalkozóként). Ha azt mondod vállalkozóként, hogy te csak azért csináltad ezt vagy azt, hogy kevesebb adót fizess és az nem a felsoroltak miatt, ne csodálkozz, ha véletlenül visszakérik némi plusz befizetéssel. 

Ez számomra teljesen abszurd. Elhiszem, hogy így van, csak nincs rendben. Mert ha legális, akkor teljesen logikus, hogy megkeresem azt az utat, amellyel a lehető legkisebb veszteséget szenvedem el. Hogy értsd, mérnökként azt várják tőlem, hogy amit tervezek, az tudja a specifikációt, a lehető legkisebb legyen, s mindeközben a lehető legolcsóbb. Ez a dolgom a mindennapokban, így teljesen természetes az, hogy ha ilyen helyzetbe kerülök - nem aktuális, mert alkalmazott vagyok -, akkor elolvasom a jogszabályokat, majd megtervezem a legkisebb költséggel járó utat, technológiát. Ha ezért engem büntetnek, akkor szerintem nem velem van a baj, hanem a szabályokkal.

Eleve honnan tudjam, mennyire kell szándékosan büntetni magam ahhoz, hogy a NAV ne tegye ezt? Van egy olcsóbb, közepesen olcsó, meg egy drága út. Már az olcsó is legális, de mégis igazságtalanul büntet a NAV. A közepesen olcsó jó lesz? Vagy? Szóval nem teljesen értem, s ezt őszintén mondom.

Más példa. Amikor a cigányok aluljárókban árulnak hol kesztyűt, esernyőt, hol virágot, elmegyek a hátuk mögött a a fal és köztük, hiszen az közterület, de legalább haladok. A többség előttük, a fő csapáson szerencsétlenkedik, s alig halad. Ez akár büntetendő lenne? Ha igen, miért?

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Nincs azzal baj, ha ismered a jogaid és élsz velük, ahogy mondtam azt senki nem vonja kétségbe.

Az adott árusnál csak azt kell kérdezni, számlát tud e adni, meg hogy hol a pénztárgép és lesz légüres tér, vagy beléd szúr egy kést, de az más kategória. Nekem szokott működni. Sajnálni tőlük sem sajnálom a bevételt, de azt a kis boltot vezetőt sajnálom aki emiatt jár szarul. 

Én konkrétan ilyesmire gondoltam: Pl: Sok katás elfelejt bejelentkezni tételes iparüzési adó alá. Nem tudják, elfelejtik. Aztán ha rákérdezek, mint önléntes tanácsadó, sokszor kiderül, hogy nem. És mivel arra  az évre már nem lehet módosítani, csak a  következőre (illetve február 15 a határidő amig elfogadják),  igy  2x12 500 Ft helyett  általában  százezer  ft feletti iparüzési  adót kell fizetni. És vn egy csomó ilyen dolog amit a könyvelők nem tudnak, nem foglakoznak vele, nem a mi dolgunk , te tudsz az IPÁ-ba bekjelentkezni" , mi nem - .  Gondolom ez legális. Adótanácsadók ilyesmiket hirdetnek.

Amit írsz az nem adóoptimalizálás. Amúgy az IPA KATA-s vállalkozóként január 15-ig bármikor bevallható utólag, tételes formában. A legtöbb helyen van 2500eFt-ig forintig adómentesség (a legtöbb városban) mivel a KATA-át úgy kell bevallani (legalábbis tavaly még biztos, idén nem néztem), hogy bármennyi volt a bevételed azt 2500eFt-ot kell bevallani papíron. Ezért a végeredmény 0, a be nem fizetett adó de minimis támogatásnak minősül. Ez alanyi jogon jár, nem adót optimalizálsz, hanem tételes bevallást alkalmazol utólag. Ez nem adóoptimalizálás, hanem élsz a törvényes jogaiddal. Aki úgy fog bele a KATA-ba, hogy ezeket nem tudja előre, az erős hátrányban lesz, mert az mást sem tud és csak a véletlen és a szerencse hogy nem büntetik szarrá.

 Amúgy az IPA KATA-s vállalkozóként január 15-ig bármikor bevallható utólag, tételes formában.

Nem tartozik az adóóptimalizáláshoz, de Budapesten szerintem mások a határidők , pl bejelentési határidő február 15  és nekem az jön le, hogy nem lehet utólag (Budapest) Amiket látok:

2021. február 15-ig lehetett a kedvező, tételes iparűzési adó fizetési formát választani.( https://bank360.hu/blog/teteles-ipa-februar-15)

....  vonatkozik azon katásokra is, akik korábban nem az átalányadózást választottak és erre 2022-től a 2022. február 15-ig tett bejelentésben nem térnek át. 

 Ha a katás eddig (korábbi években) nem a tételes adózás szerint fizetett ipát, de szeretne áttérni, akkor ezt 2021. február 15-ig tudja bejelenteni egy változás-bejelentő nyomtatványon, online.

(https://kataszabalyok.autokata.hu

 

En ilyesmikre gondoltam adóoptimalizálás alatt, segitenek eldönteni érdemes e valakinek belépni áfakörbe, vagy ha van lehetősége válsszon alanyi mentességet, megéri e egy cégnek ingatlant venni, vagy béreljen , vagy szólnak hogy jelentkezzen be tételes IPA alá aki teheti , mondjuk a 8 millió alatti átalány helyett,  stb...

Akkor most nem tudom ügyvédi irodák, adótanácsadók mit hirdetnek. ? 

 

...de ez nem szabad hogy visszavezethető legyen arra, hogy ez kizárólag azért történt, hogy te kevesebb adót fizess (akkor is ha a megoldás teljesen legális).

Nem tudok elképzelni ilyen esetet, teljesen legális,  mégis szabálysértés. Nekem vagy legális vagy nem , de elképzelhető , hogy van ilyen helyzet, teljes jóakarat mellet is.

Tudnál írni erre gyakorlati példát,  legális módszerrel adócsökkentés, vagy adóóptimalizálás , ami mégis büntethető az adott szituációban.Tényleg nem tudok elképzelni ilyet. 

A vicc, hogy en ertem, mit kevert ide. Sok BTK tetelnel van egy "nyeresegvagybol elkovetett" mondatresz. Az adocsalasnak viszont a definicioja is magaban foglalja a "nyeresegvagybol elkovetes" tettlegesseget.

Az adooptimalizalas meg nem adocsalas es nem BTK tetel. De ha az adooptimalizalo onmaga is olyan modon nyilatkozik rola, hogy abbol nyilvanvalo, hogy o maga is adocsalasnak latta a sajat tevekenyseget (akar sajat tanuvallomasaban, akar tobb tanu megallapitasa szerint), akkor akar meg ra is huzhatnak az adocsalas tettlegesseget.

A gyakorlatban ez onmagaban nem szokott elofordulni: leginkabb mert ha "adooptimalizalas" az egyetlen "gyanu", nincs eljaras. De mas BTK tetelek vizsgalata kozben elofordulhat, hogy vallomasok hatasara olyan tevekenyseget adocsalasnak minositenek, es adnak az anelkul is mar amugyis halmozott ugyhoz, amik amugy a szamlak es a szamviteli torveny es a bevallasok alapjan buntetest nem erdemlo adooptimalizalasi modszernek is megfelelt volna.

Hogy valami adócsalás, vagy csak optimalizásás, az nem ritkán csak nézőpont kérdése.
Adott egy nem teljesen egyértelmű jogszabály, rendelet, amit a NAV így, az adóalany meg úgy értelmez. 
 

Ilyenekből olykor vannak perek, ahol nem ritkán a NAV  a vesztes fél. Ott van példának a Gattyán féle Docler holding esete, ahol a NAV intenzíven szopott, vagy nem rég, a bérlőtől lefoglalt, német tulajdonú lambó. Ez utóbbinál is szopni, na meg fizetni fog. 

Igen , de itt egy ügyletről döntöttek legális vagy nem . Vesztett a NAV , ezután az ügylet legális a többieknek. Nyert a NAV, ez az ügylet mindenkinek kivétel nélkül illegális. Vagyis egyértelműsitették az adott akármit. 

Olyen eset kellene  ami legális  NAV szerint ("akkor is ha a megoldás teljesen legális") de ennek a használata mégis illegálissá valik  a cég "szándéka" miatt , és bünti a vége. A bírósági ügyekben két eltérő álláspont van , a NAV szerint az ügylet kezdetektől  illegális, aztán a bíróság eldönti.  

Ilyesmire lennék kiváncsi, de konkrét tevékenységgel. Mittudomén, ÁFÁt igényelt vissza legálisan de   mégicsak ez büntetendő mert... stb .

Főleg mert tényleg szívás , ezért is érdekel. Ha NAV állásfoglalást kér valaki, bármiről, ott van a végén hogy ez semmire se kötelezi őket.

De ez más dolog, hogy ők se tudják.

kiesnek az állami megrendelésekből offshore cégként

Mindenre van megoldás!

adóparadicsomban kell munkaerőt keresni, stb.

Az az egy-két könyvelő és transzferárazás-specialista, akinek ténylegesen az offshore cégben kell dolgoznia, nem oszt, nem szoroz, van erre ember az ilyen országokban. :)

Itt akkora adószakértőnek gondolja magát mindenki, legalább arra vehetnétek a fáradtságot, hogy egy bruttó-nettó kalkulátorba beírjátok az adott fizut.

Én megtettem, tessék: minden kedvezmény nélkül, a munkáltatónak havi ~1 misibe kerülő ember 588 ezret kap kézhez.

Most lehet üvölteni hogy 15%, de ez hol 15% levonás? Persze, az SZJA ebben az esetben 132ezer. Az összes adó és járulék 32%-a. Mert ott van még 115e szocho, 163.5e TB járulék.

Ha az SZJA-t nullára levinnék, az adó és 2/3-a akkor is megmaradna.

Akkor nézzük meg a költségvetést: 2021: 14629 milliárd Ft bevétellel számoltak (https://www.ksh.hu/docs/hun/xstadat/xstadat_evkozi/e_qse006i.html).

Ebből az SZJA még a 3000 milliárdot sem éri el! ÁFA bevétel ellenben 5000 milliárd Ft, jövedéki adó 1263 milliárd. TSA jelentős még, kb 500 milliárd. Tehát senki se áltassa magát: az állam ugyanúgy beszedi az adót, csak nem SZJA címen, hanem elsősorban ÁFA címen. És még azt sem lehet mondani, hogy ez rosszabb lenne, hiszen nehezebb elcsalni, csak ne gondoljátok már azt, hogy nem vagyunk ugyanúgy megfejve.

Ezt nem értem, lehet a te véleményed az, hogy nincs olyan cél amire te szívesen odaadod.

Én arra nem adnám szívesen, hogy emeljenek belőle még 20 olyan dolgot ami utána fenntartást igényel de nem lesz egyértelmű haszna és az értelme annyi csak, hogy el lehet vele lopni némi pénzt. 

Azaz a jelenlegi kormány esetén nem adnám szívesen semmilyen körülmények közt, de el tudok képzelni olyan kormányt akinek odaadnám. 

Az MH egy csökevény, amit a Fidesz szondának tolt a kormánysajtóban majd elvette tőlük azokat ami elvehető, most meg kirakta őket bohócnak, hogy a kormány középen lévő mérsékeltnek láttassa magát. 

Nem vártam mást egy ilyen együgyű vezetés mellett mint DD meg TL.

"Stratégiánk a felszopni minél nagyobb csalódott tömeget"

Ezt nem lehet játszani Viktorral, tudjuk nekik is csak a haza a legfontosabb, mármint hogy mennyit visznek haza. 

Nem tudom, én erre gondolnék leginkább:

Jakab Péter: „Az oltást nem lehet kötelezővé tenni”

Az még szép dolog lenne, ha a Jobbik kiválna az összeborulásból és a Mi Hazánkkal szövetkezne. Bár nem tudom, hogy a Mi Hazánk részéről lenne-e fogadó képesség.

Mindenesetre a Jobbik álláspontja most erősen eltolódott a bal oldali pártok álláspontjától.

Azt megnézem, ahogy Jakab "Gerinces" Péter az elvei miatt kilép a koalícióból :-)

Eddig azt hittem, hogy ebben a műfajban egy beépített ügynököt egyszer lehet használni. A köpönyegforgatás után hiteltelenné válnak, és újakat kell toborozni helyettük, akik beépülnek a következő szervesen fejlődő politikai formációba. Ha a vakcinapolitika mentén újraéled a Jobbik, akkor még én is csodálkozni fogok.

Jelenlegi álláspont szerint valszeg a Gattyánra szavaznék csak épp nem látom értelmét szóval patthelyzet van. Minden nem rossz amit az OV csinál csak a 90 százaléka :P A Ferire sajnos már nem emlékszem, hogy miért nem szerettem annyira. Ezért káros ha valaki sokáig van kormányon mert a régi "jó" dolgokból nem marad semmi.

- Indítsd újra a gépet! - Az egészet? - Nem, a felét...

Már a devizahitel is Feri vétke. :) Nem is volt 2008-ban semmi világválság.  Jó hogy jóságos megmentőnk Viktor jött és mellére festett V betűvel kiűzte hazánkból a devizafüggőséget, így már csak akkor találkozunk vele ha veszünk valamit amit nem itthon állítanak elő, illetve megölte a rezsidémont, igaz az első már elmúlt mert mégis devizában adósodott all 2021-re ismét tudatosan, meg a másikat is az adófizetők etetik a háttérben. 

Feri ugyanaz a populista barom mint Viktor. Senki nem kíváncsi rá. A különbség annyi, hogy a stratégiai strómanja még soha nem mondta rá hogy az egy g*ci. :)

Rám aztán nem lehet azt mondani hogy fidesz supporter lennék, de igen, az akkori kormánynak sok felelőssége volt abban, hogy ilyen nagymértékben devizahitelesedett az ország. Sok pénzügyi szempontból védettebb környezetben vagyunk most, pártpolitikától függetlenül. Az állam jórészt forintban van eladósodva, a lakosság is. A kockázatos devizahiteleket eltüntette az állam, helyette forinthitel van, akár teljesen fix törlesztőkkel is (fogyasztóbarát plecsni).

Nekem például hiába vannak hiteleim, pont leszarom az árfolyamot meg a kamatokat is, mert le van ütve egy x forintnyi törlesztő, amin semmi sem változtathat. Ezek pedig fontos dolgok szerintem.

Hú, de hálátlan téma ez a HUP-ra.

Emberek! Adjátok ki a feszkót!