A Linux kernel is felkészül az a.out kigyomlálására

Címkék

Nemrég a DragonFly dobta ki ... Most a Linux kernelből is kigyomlálják ...

Hozzászólások

Szuper, akkor ezután feltörhetetlen lesz a linux. (legalábbis én eddig minden exploitot az ./a.out paranccsal indítottam :)

;-)
$gcc foo.c
$file a.out
a.out: ELF 64-bit LSB executable, x86-64, version 1 (SYSV), dynamically linked, interpreter /lib64/ld-linux-x86-64.so.2, BuildID[sha1]=fd22bc4bc2bfb801426ba78cc237f4a5681e832c, for GNU/Linux 3.2.0, not stripped

megteveszto, de ez valojabn elf.

Amit nem lehet megirni assemblyben, azt nem lehet megirni.

A stackoverflow hasznos, ne keverjuk ossze azzal aki nem kepes egy kicsit megeroltetni az agyat es hasznalni a megfelelo magyar kifejezest. Senkinek sem kell ujra feltalalni a spanyol viaszt (angolban: kereket), a masolassal nincs gond ilyen szinten. Arrol pedig, hogy a Google vagy FB letezett amikor valaki szuletett nem igazan tehet.

"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

ne keverjuk ossze azzal aki nem kepes egy kicsit megeroltetni az agyat es hasznalni a megfelelo magyar kifejezest

Pedig a StackOverflow-n szocializált koffein-kód konverter mérnök urak pont nem képesek megerőltetni az agyukat és így születnek a szarabbnál szarabb tükörfordításos kifejezések.

a masolassal nincs gond ilyen szinten

Az igénytelen tükörfordítgatással van gond, de terelj csak nyugodtan.

Arrol pedig, hogy a Google vagy FB letezett amikor valaki szuletett nem igazan tehet.

Nem a születés pillanatában lesz valaki Google-buzi vagy Facebook-függő, de később sokan azok lesznek és ez problémás.

Az igénytelen tükörfordítgatással van gond,

Gondolom lattad, hogy en is pont erre hivtam fel a figyelmet. De attol meg lehet valaki jo programozo, ha lusta gondolkozni a helyes magyar forditason, de en szemely szerint orulnek ha erre is lenne ideje.

Google-buzi vagy Facebook-függő

Ezek a cegek akkorak, hogy csak nehezsegek aran lehet oket megkerulni es nem hiszem, hogy erdemes teljesen elszigetelni az embernek magat toluk ha lehetseges egyaltalan. Persze ez mindenki sajat helyzetetol es eroforrasaitol fugg.

"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

Ezek a cegek akkorak, hogy csak nehezsegek aran lehet oket megkerulni

Megkerülni vs. orrba-szájba túlhasználni, mint ha csak ezek léteznének

es nem hiszem, hogy erdemes teljesen elszigetelni az embernek magat toluk ha lehetseges egyaltalan

Én sem hiszem.

Persze ez mindenki sajat helyzetetol es eroforrasaitol fugg.

Csak a döntésétől.

Megkerülni vs. orrba-szájba túlhasználni, mint ha csak ezek léteznének

Marika neni szamara siker, ha egyaltalan ezeket ismeri es tudja hasznalni valamilyen szinten.

Csak a döntésétől.

Ha mondjuk Marika neni kisfia (aki nem IT szakember) szeretne megosztani kepeket vagy kommunikalni kulfoldrol (olcson) Marika nenivel akkor 99%, hogy valamelyik nagy ceg szolgaltatasait fogja igenybe venni. Senki nem lesz ott, hogy fogja a kezuket es sok Marika neni van. Szerintem te is belatod, hogy a nepesseg nagyon kis szazaleka tud sajat dontesbol mast valasztani a masik dolog pedig, hogy akinek van valasztasa az is hasznalja a nagyok szolgaltatasait ha Marika nenit el akarja erni.

"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

No igen. Bár ugye nagyon széles a paletta FB Messenger, Google Chat/Meet, MS Teams, Slack, Telegram, Viber, Zoom, de az átlag user nem fog válogatni nagyon, azt fogja használni, amit elérak valaki/amit lát a környezetében. Aki meg IT-s, vagy épp csillió felé kell kommunikálnia, az meg használja "mindet is" - mert a hittérítésből köszöni, de nem kér - vagy nem is lehet "téríteni" a túloldalt. (Mert tudja, hogyha a "térítés" sikeres, akkor az adott eszközzel kapcsolatos problémákkal őt és csak őt fogja a "megtérített" ismerőse megtalálni...)

A Sport TV fősodratú média...? Nahát, nem is tudtam... :-D Nekem tetszik, sokkal inkább, mint a bérplafon vagy fizetési mennyezet, esetleg juttatási födém... :-P Az, hogy neked nem tetszik, az meg a te nyolc elemis bajod... (Merthogy sokkal többet nem néz ki belőled az ember, az fix...)

,,Egyébként a gcc által fordított default-nak miért "a.out" alapból a neve?''

Ez még a UNIX-os időkből maradhatott meg, hagyomány tiszteletből.

Forrás: Brian W. Kerninghan, Rob Pike: A UNIX operációs rendszer, Műszaki Könyvkiadó, Budapest, 1994

(Ebben már a C-fordítóval készített állomány neve is ,,a.out'' .)

"Share what you know. Learn what you don't."

Szerintem ez a cikk rendben van, de általánosságban igazad van, a faszinak van egyfajta bulváros stílusa, sokszor nekem is az az érzésem, hogy nem érti miről ír. Plusz a benchmarkjai is nagyon megtévesztőek, sokszor elfogult is (pl. f2fs irányába). Ennek ellenére olvasom, mert az egyik legnagyobb linuxos híroldal, azért ha átfutja naponta az ember, akkor képben lesz, hogy mi történik a Linux, BSD-k, opensource háza táján, milyen új hardverek jelentek meg, stb..

Részemről ez az a.out nem fog hiányozni. Már minden évtizedek óta ELF-et használ, már maga a Unix SVR4 is azt használt. Sok éve deprecated már minden rendszeren. Elméletben lehet használatban még ilyen bináris formátumú zárt szoftver, de azok már eleve eddig sem nagyon működtek mostani libekkel kompatibilitás, esetleg driverek miatt. Ami meg opensource, azt szépen újrafordítják modern fordítóval, ami tud ELF-et. Akinek meg ilyen a.out-os formátumra még szüksége van, az feltesz valami régebbi legacy rendszert (ha máshogy nem megy, akkor emulátorra, virtuális gépre), amire az való. Ezzel tényleg nem veszt senki semmit, ha ilyen muzeális hagyatékokat kigyomlálnak a kódból, bár félek nagy nyereség se lesz rajta, mert a sok millió kerneles kódsorból nem fognak ezzel túl sokat lespórolni (állítólag kb. 500 sor). Akinek annyira nem kellett, szerintem már kernelfordításkor a configban kikapcsolhatta eddig is ezt az a.out-os támogatást.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Nyilván biztosra én se tudom, hogy mit ért, és mit nem. Egyébként szerintem ez a fordítók hibája, hogy megkeverik az embereket ezzel az a default a.out fájlnévvel ELF binárisnál is. Értem, hogy tradíció, de felesleges keverés. Engem az szokott zavarni, mikor a konzol/tty és terminál, illetve shell fogalmakat keveri valaki, meg mikor a TUI programokat GUI-nak hívja, meg keveri a betűtípus által megjelenített karakterek és karakterkódolás, nyelv és billentyűzetkiosztás témáját, stb..

Én egyébként soha nem használtam a.out bináris formátumú szoftvert. Jó, lehet nagyon régen, még a 90-es évek elején, mikor ilyen lemezújság mellékletéből próbáltam ki a Slackware-t, akkor talán abban lehetett ilyen, de akkor meg még nem értettem a témához. De még így is emlékszek, hogy mikor később, a 90-es évek második felében ilyen Caldera Linux, Madrake, stb. disztrókat próbáltam, már azoknál is ELF volt a binárisok fejlécében, amikor fileviewer/hexeditor segítségével nézte az ember, akkor még nem tudtam, hogy erre ott van a kulturáltabb file parancs.

Mint írtam, ez a téma tényleg csak zárt forráskódú legacy szoftvernél jöhet egyáltalán elő, de olyat eleve nem volt ajánlott Linuxon használni, hiszen az egész ökoszisztémánk az a lényege, hogy FOSS szoftvereket használ rajta az ember. Muzeális legacy történetekre ott van az emulátor, virtuális gép, pl. simh-ben akár Unix v1.0-át is lehet futtatni, meg VMS, Ultrix, RT-11, stb.-t.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Szerkesztve: 2022. 01. 16., v – 23:53

 :) & :(