Bataclan elleni támadás túlélőjének röntgenfelvételét NFT-ként akarta értékesíteni a sebésze

"Sokkolta a Bataclan párizsi koncerttermet 2015-ben érő terrortámadás egyik túlélőjét, hogy a sérüléséről készült röntgenfelvételt sebésze nem helyettesíthető tokenként (NFT) próbálta meg értékesíteni online.

A Georges Pompidou Kórház ortopéd sebészéről kiderült, hogy digitális művészeti alkotásként kínálta eladásra a nő alkarjának képét, amelyen egy Kalasnyikov-fegyver golyója is látható a csont közelében. Pácienséről közölte, hogy fiatal nő, aki barátját elveszítette az Iszlám Állam által elkövetett vérontás során.

Emmanuel Masmejean ellen jogi és fegyelmi eljárás indul - írja a The Guardian.
"Ez az orvos nem elég, hogy megsértette a páciensével szembeni titoktartási kötelezettségét, jó ötletnek tartotta még azt is, hogy leírja a fiatal nő privát életének részleteit, ezzel tökéletesen azonosíthatóvá téve őt" - mondta Elodie Abraham, a nő ügyvédje. Masmejean vasárnap felhívta a sértettet, "hogy tisztázza magát a megbánás vagy szimpátia legkisebb jele nélkül" - fogalmazott az ügyvéd.

A felvételt 2776 dollárért (886 ezer forint) kínálta az orvos eladásra az OpenSea weboldalon - közölte a Mediapart nevű weboldal.

Az NFT olyan technológia, amely lehetővé teszi digitális állományok egyedivé tételét, adásvételét és birtoklását. Minden NFT-nek van saját blokkláncalapú digitális "pecsétje", amely eredetiségét és tulajdonosát igazolja.
(MTI)"

Forrás:
https://www.dailymail.co.uk/news/article-10435891/French-surgeon-tries-…
https://www.thedailybeast.com/emmanuel-masmejean-says-he-regrets-trying…
https://www.theguardian.com/world/2022/jan/24/surgeon-faces-legal-actio…
https://www.ndtv.com/offbeat/french-surgeon-tries-to-sell-bataclan-vict…
https://kuruc.info/r/6/239006/
http://www.webradio.hu/hirek/bulvar/a-bataclan-elleni-tamadas-egyik-tul…

Hozzászólások

Egy újabb "bizonyíték", hogy az emberiség megérett a kipusztulásra. :)

Történnek azért ennél meredekebb dolgok is, nap mint nap, amik talán egy picit aggasztóbbal. Kicsit 1st world problem érzésem van...
Valamint egy kicsit félrevezetően fogalmazol. Nem az adatait adta el, hanem ,,művészi alkotást" csinált egy röntgenképből. Nem mondom, hogy ez oké, de el van durván túlozva ez az egész ügy imho.

Kell neki adni némi gondolkodási időt valamilyen hűvös helyen.

Nem hiszem, hogy a GDPR-be ütközik. De milyen beteg személyiség az olyan, aki műalkotásként tekint valakinek a röntgenfelvételére és megpróbálja eladni? És milyen beteg személyiség az olyan, aki műalkotásként tekint valakinek a röntgenfelvételére, és meg akarná azt venni? Vagy talán itt a testben levő lövedék dobja meg az árat?