Elvégezték az első robotsebészeti beavatkozást az onkológiai intézetben

Elvégezték az első robotsebészeti beavatkozást az onkológiai intézetben

Elvégezték az első robotsebészeti beavatkozást az Országos Onkológiai Intézetben (OOI), egy prosztataeltávolító műtétnél segédkezett a Da Vinci nevű robot – mondta el az emberi erőforrások minisztere hétfői budapesti sajtótájékoztatóján.

Kásler Miklós fordulópontnak nevezve a sebészetben a robot használatát, mint mondta, régi ambíció válik valóra a robotsebészet magyarországi elindításával. A robotvezérelt sebészeti beavatkozások kisebb műtéti terhet jelentenek a betegnek, a beavatkozások precízebben végezhetők és a műtét utáni felépülés is gyorsabb.   

Hozzászólások

De ki rendelte el az ágyszámízét!!!!??? Azt se tudom mit?!!?? De ki rendelte el!!!?? Ez a Kásás, vagy ki?????

trey @ gépház

Dehogy, csak megnéztem tegnap Kásler témában adott interjúját és eszembe jutott, hogy ez az egyébként elismert onkológus professzor (aki azt állította, hogy volt szerepe ennek a robotsebészetnek a valósággá válásában itthon) milyen szinten él a balos bolondok fejében.

Szóval, igen! Van baj! Nem is kicsi! :D

trey @ gépház

Az a baj, hogy Kásler ez a szint. Intézményvezetőnek kiváló, miniszternek nem való.

Kb:
"Kibuliztam hogy legyen az intézetemben egy robot, ezzel a 400 éves lemaradást 300-ra csökkentettük. Kapacitásunk továbbra sincs. Nem is érdekel, nem is értem, a kütyünek örülök."

Nem vagyok balos, nagyon nem.

Gábriel Ákos

Káslernek kb. annyi köze van a valósággá válásban, mint az útátadáson szalagot átvágó 8-10 felsorakoztatott politikusoknak az adófizetői pénzből elvégzett munkához. Oldaltól függetlenül. A szocik alatt is gusztustalannak gondoltam ezt a páváskodást, de a jelenleg regnáló vezetés szintet lépett a politikai marketingben.

Tehat arra keressek linket neked, hogy a Kasler nem tett tobbet mint max. 3 alairasaval engedelyt adott 1.3 milliard forintnyi unios projektnek?

"az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program 1,3 milliárd forintos finanszírozása tette lehetővé – közölte Kásler Miklós –"   -  valahogy ilyenkor mindig lemarad az eredeti finanszirozo.

Ebből annyi áll, hogy a hupuk kompetenciaszintjét az útépítés témája üti meg. Csak büdös az a fajta munka, ezért marad a fotelszagértés. Ahhoz meg ugye sosem kellett forrás, link, ilyesmi. Egy ilyen Da Vinci ára 1.5 és 2.5 millió dollár között van. A cikkhez mellékelt fotó alapján ez a 2.5 milliós ha nem csak illusztráció. Lehetne ugyan kötözködni csak fogalom nélkül robotsebészet témában az nem megy a hupuknak, én meg nem adok tippeket :p

“Az ellenség keze betette a lábát”

https://demokrata.hu/magyarorszag/robotsebeszeti-gepek-jonnek-az-onkolo…

Uniós támogatással világszínvonalú robotsebészeti gép beszerzésére nyílt lehetősége az Országos Onkológiai Intézetnek és a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézetnek – jelentette be az emberi erőforrások minisztere kedden Budapesten.

a megítélt támogatás száz százalékos finanszírozást biztosít az 1,3 milliárd forint értékű projektnek.

Már megint az a mocsok brüsszel akarja itt nekünk a rosszat, bezzegaminiszterúr éjt napalmmá téve lent dolgozik a bányában éhbérért, hogy lehessen robotsebész a kórházban, csak értünk... :(

BlackY

"Gyakran hasznos ugyanis, ha számlálni tudjuk, hányszor futott le már egy végtelenciklus." (haroldking)

Már csak azt a kérdést kellene megválaszolni, hogy az EU-ban miért nem képes senki önerőből hasonló sebészrobotot előállítani? 

Van egy spanyol projekt ahol UR robotkarokkal próbálkoznak. Az Isten kíméljen meg mindenkit attól a sebészrobottól! Jó eséllyel soha nem lesz belőle termék, viszont a European Regional Development Fund forrásait remekül lehet égetni arra a hamvába holt projektre. Sok ilyen van még az EU-ban. 

“Az ellenség keze betette a lábát”

Oks, akkor ne beszéljünk a finanszírozásról... beszéljünk arról, hogy 2021. január 20-án (forrás: https://www.palyazat.gov.hu/tamogatott_projektkereso - sajnos nem direkt linkelhető...) az egyik projektbe egy feltehetően bonyolult engedélyeztetési procedúra után (hint: szarkazmus...) az EMMI által futtatott projektben (EFOP 5.2.6-20) az EMMI miniszter által támogatott kis petproject bekerült - amihez egyébként feltehetően az eredeti kiírást is módosítaniuk kellett, mert 2021. január 22-én lett feltöltve a felhívás jelenleg aktuális verziója (https://www.palyazat.gov.hu/efop-526-20-orszgos-intzetek-transznacionli… ) és érdekes módon pont az új alprojekt költségvetése a megpályázható maximum...

Tehát a rekteskörmű szakmai teljesítménye eddig annyi, hogy arrébb tolt két papíraktát és feltehetően visszamenőlegesen módosított egy operatív program kiírást, hogy a saját kis projektje megvalósulhasson... amihez a június 24-i közbeszerzési értesítőben a Heim Pál kórház neve alatt meg is jelent a közbeszerzés (https://www.kozbeszerzes.hu/ertesito/pdf/portal_11503_2021/), majd augusztus 25-én már be is mutatták a készüléket (https://24.hu/tech/2021/08/25/sebeszrobot-semmelweis-egyetem-merkely/); ami kb. az ajánlatok beérkezése (erre a határidő 7. 29. volt) utáni hiánypótlásra és fellebbezési időszakra nem lenne elég, nem hogy a szállításra...

BlackY

"Gyakran hasznos ugyanis, ha számlálni tudjuk, hányszor futott le már egy végtelenciklus." (haroldking)

Vagonszámra küldik a pénzt, cserébe viszont elvárnak bizonyos alapvető európai viselkedési és kulturális normák betartását, amikre a Kedves Vezetőnk (egyszemélyben) 1014 méterről tesz.

Mivel az EU egy szörnyen bonyolult valami és nagyon nincs felkészülve arra, hogy valaki ennyire beleköp a normába, így időbe telik, amíg kitalálják, hogy ilyenkor mi a megfelelő eljárás, szankció. Ezzel önmagában az EU erősebb lesz, hiszen onnantól lesz egy bejáratott megoldása a renitensek rendszabályozására.

Akinek meg kell a kőkorszak az tetszőlegesen kiléphet, lásd GB, azóta is fogják a fejüket, hogy mekkora hülyeséget csináltak.

Az országunk vezetése valami olyasmi, hogy egy tök jó környéken lévő szép házak közé beköltözik egy hangoskodó, szemetelő, fenyegető szomszéd és elkezdi lelakni a környéket. És most a szép házak tulajdonosai gondolkoznak, hogy mi az örgödöt lehetne tenni ezekkel a kókuszreszelékagyúakkal. Ugyanúgy, ahogy itthon a jog is tehetetlen ebben az esetben, az EU is jelenleg csak vakarja a fejét.

Vagonszámra küldik a pénzt, cserébe viszont elvárnak bizonyos alapvető európai viselkedési és kulturális normák betartását, amikre a Kedves Vezetőnk (egyszemélyben) 1014 méterről tesz.

Te miről beszélsz? Hol van a lényeg a mondatból? Hogy az EU hozzáfér a magyar piachoz? Halló, ez egy olyan tétel, amiért a nem EU-tag EGT-tagországok külön fizetnek :D

Ezért vannak itt problémák. Az alapok hiányoznak valóban a fejekből ... Persze, az EU szeretetszolgálat :D Csak úgy felveszi a szegényeket! Se geopolitikai érdek, se gazdasági érdek nem hajtja! Ingyen szarja a pénzt nekünk, csak legyünk jók a buzikhoz meg a tranyókhoz! Ezeket ti elhiszitek? :D

trey @ gépház

Milyen normákra gondoltál? 

- A demokrácia lábbal tiprása, amiben mostanában az EU jeleskedik? 

- Vagy az aberrációk példának állítása? 

- Netán a maradék gazdasági előnyök leggyorsabb lerombolása áltudományos sötétzöld ideológiák szolgálatában? 

"hiszen onnantól lesz egy bejáratott megoldása a renitensek rendszabályozására"

Szerinted az Európai Unió lenne házmester?! Erre legutóbb a másik Unió a SzovjetUnió vetemedett.

“Az ellenség keze betette a lábát”

Unalmas ez a "országunk vezetői olyanok" unalomig ismételgetett hülyeség. Mert ha rátermettebb lennél, kipróbálnád mennyivel tudnád jobban csinálni. De mivel "nem olvassuk a neved közöttük" - ezért valószínűleg nem vagy az. És egyikünk sem, aki itt "orbánozik". - A gyurcsányi kompetenciát talán jobban meg lehet ítélni, mert ott azért rendesen vannak korábbról információk, nem csak hasraütésszerűen emlegetve. (Ezek szerint a világon az országok vezetői mindenütt az inkompetensek közül kerülnek ki, mert mindenütt vannak szidóik.)

A brüsszeli politikusok "rátermettségéről" pedig ép eleget tudunk. - Azaz csak szeretnénk pozitívot tudni, de nincs mit!!!

Vagonszámra küldik a pénzt

Hat év alatt 331 milliárd forintot vitt ki a Telenor az országból.

https://forum.portfolio.hu/topics/hat-ev-alatt-331-milliard-forintot-vi…

 https://index.hu/gazdasag/2015/08/03/autoipar_mercedes_audi_suzuki_nyer…

Az elemzés szerint Magyarországról tavaly a külföldi cégek 105 milliárd koronának ,1155 milliárd forintnak  megfelelő összeget vittek ki, ami a magyar GDP 5,3 százaléka.   

https://privatbankar.hu/cikkek/kkv/itt-vannak-a-szamok-ennyit-visznek-e…

 

Érdemes az egész cikket elolvasni.

Ez ugye nem úgy megy, hogy csettintenek egyet és minden megváltozik. Nem.

Hiszen ha hirtelen nem jön ide külföldi befektetés, akkor meg a munkanélküliség ugrik meg.

Szóval először a hazai ipart kell felfejleszteni, feltőkésíteni, azok itthon is adnak munkát és külföldre is terjeszkednek.

Mikor eléggé feltőkésedtek a hazai cégek, el lehet kezdeni kiszorítani a felesleges külföldi cégeket.

Várjá', várjá', ez olyan ismerős. Valami NER nevezetű...

Ez új generációs ami még 10 éve nem volt. Lehetett volna előbb is, de nem tartom problémának, hogy kimaradtunk a "beta test" időszakból. A 2000-es évek elején volt egy fekete éve a Da Vincinek, amikor egy tucat páciens halt meg rutin prosztataműtét miatt Amerikában. Nem a Da Vinci hibája volt hanem a gépet irányító sebészeké. Azóta szigorítottak a tanfolyamon és annak időtartamát is megnövelték. Nem elég jó sebésznek lenni, a Da Vincit is ismerni kell. 

“Az ellenség keze betette a lábát”

Ez nagyon jó, de akkor nézzük egy életszerűbb példát:

Meg kellene műteni a feleségemet endometriózis miatt.

A diagnózist magánellátás keretében állitották fel, a műtétet az állami ellátásban szeretnénk
- legfőképpen azért, mert nem bízom abban, hogy ha nyilt hasi műtétté vállik, akkor képesek lesznek ellátni
(meg egyébként sem teljesen normális, hogy fizessek ki 1 misit egy műtétért, ha havonta százezreket tolok be a közösbe)

A privát ellátásból államiba már nem lehet törvényesen átkerülni, az államiba még azt sem tudják megmondani, hogy mikor tudnának megvizsgálni.
Annyi tájékoztatást adtak, hogy a lakhely szerinti illetékes budapesti kórházban nagyon hosszú a várólista, vidéken ugyan lenne hely, de 
nem veszik át, mert nem kötelező nekik és nem tériti meg az OEP a költségeiket.

Mit javasolsz ebben a helyzetben?

Mekkora várólistát és ellátási folyamatot tartasz elfogadhatóan ebben az esetben? (*)

A betegség egyrészt jelentősen kihat az életminőségre, a terméketlenség fő oka Magyarországon, harmadrészt malignus folyamatokat is okozhat.

* Utána elárulom, hogy ez hogyan néz ki az állami ellátásban Magyarországon

Fél-egy évet biztosan, de ha nem megfelelő, akkor elmennék magánba. A félelmed jobbára alaptalan, nem Afrikában vagyunk.

Igazából, nekem is van egy gyerekkorom óta vagy operálandó / vagy nem lágyéksérvem, amit meg kéne nézetni, de mivel ráért 40+ évig, nem most mennék verni az asztalt, hogy mikor tudnak fogadni. Ha rosszabbá válik, elmegyek magánba.

trey @ gépház

Én már megjöttem, - abból is, - nem kell félned, viszonylag egyszerű műtét. De, kifejezetten jó sebészt, (sőt TEAM-et,) válasz magadnak. Ha altatás után problémád lesz az epével, (hányinger,) kérj rá injekciót. Az rögtön megoldja. (Szenvedtem vele fél napot.)

Azért is fontos a "mielőbb", mert a szex bármilyen jól is "fájdalom-csillapít", azért valamilyen szinten korlátoz, - ha másként nem "pszicho", - ha megoldatod, ismét sokkal harmonikusabb, jobb lesz megint. - Ráadásul asszonyok ezt a gondosságot el is várják tőlünk.  :)  Ja és ne félj a "hálótól", abszolút rendben van. A döntést illetően én is kétségek között voltam, de rábíztam magam a szakember tapasztalatára.

Én már megjöttem, - abból is, - nem kell félned, viszonylag egyszerű műtét. De, kifejezetten jó sebészt, (sőt TEAM-et,) válasz magadnak. Ha altatás után problémád lesz az epével, (hányinger,) kérj rá injekciót. Az rögtön megoldja. (Szenvedtem vele fél napot.)

Áá, tapasztalt vagyok, a másik oldalon már 2005-ben megcsinálták. Epidurális volt, egész végig fenn voltam, beszélgettem a sebésszel. Bebaszott valami hálót, 36 óra múlva mehettem is haza. Akkor mondta, hogy a másik oldalt is meg kell majd valószínűleg fércelni. Napi szinten nem érzem, de amikor 70 kilóval nyomok fekve, néha sajog. Egyelőre jó ez így.

trey @ gépház

Lehet nem Da Vinci-vel, de engem már robottal műtöttek 2 évvel ezelőtt is Pécsett. (A sebész kifejezetten kihangsúlyozta ezt a tényt.)

"egy prosztataeltávolító műtétnél segédkezett a Da Vinci nevű robot"

Szóval a lényeg a lényeg :-) Ha sikerül, nagyszerű, ha nem sikerül, az se baj :-)

FYI egyáltalán nem használnak agyműtétekre Da Vincit. Arra egy másik robot való, a ROSA.

A Da Vincit végig egy sebész orvos irányítja, annyira jól végzi a műtétet amennyire ő jól csinálja. Viszont minden mozdulat dokumentálható ha később vitás helyzet adódna. 

“Az ellenség keze betette a lábát”

Da Vincivel a műtét minden mozdulatát dokumentálni lehet. Amerikában ahol a ügyvédhiénák ügynökei a kórházak kapujában várják a távozó pácienseket egy zsíros per reményében ez sokat számít. Továbbá a sebész nagyobb kézmozdulatokkal tud irányítani ami szintén előny. Van egy extra karja 4 robotkaros kiépítésű Da Vinci esetén, 1 karon van a kamera 3 kar használható a műtéti beavatkozáshoz. Pedálokkal tud váltani a karok között a sebész. Ez például akkor előnyös ha az extra robotkarral például le kell fogni egy eret még a másik kettővel folytatja a műtétet. Eredetileg az nemzetközi űrállomásra tervezték Földről irányított műtétekhez sürgős esetben amikor nincs idő lehozni az asztronautát, de ez a projekt soha nem valósult meg. Később volt szó katonai felhasználásról, iraki, afgán területen tartózkodó amerikai katonákhoz szükség esetén így lehetett volna elvinni a háborús zónába utazni nem szándékozó otthoni sztársebészeket. Ha történt is ilyen hivatalos publikáció soha nem született ilyen alkalmazásról. Szintén szó volt arról, hogy ritkán lakott településekre ilyen módon vinnék el a sebész orvost, de ezzel az a probléma, hogy a protokoll szerint egy teljes sebész B stábnak kell ott állnia készenlétben a páciens mellett arra az esetre ha valamilyen okból megszakadna a kapcsolat a Da Vincit távolról irányító sebésszel, akkor nekik kell befejezniük a műtétet már hagyományos módon. Tehát így is úgy is kellenek helyben sebészorvosok. Egyetlen tudományos lapban publikált távoli műtét történt Da Vincivel, egy párizsi kórházban végeztek epehólyagműtétet még a sebész New Yorkból irányította robotot. A műtét tökéletesen sikerült, de természetesen a párizsi kórház sebészei ugyanúgy el tudták volna végezni a beavatkozást. Így a gyakorlat az, hogy a szomszéd szobából irányítja a sebészorvos a Da Vincit. 

Nem a Da Vinci volt az egyetlen de felvásárlásokkal, szabadalmi portfóliójával mára kinyírta a konkurenseit. Vannak új projektek de ezek jó részéből soha nem lesz termék. Kína jó szokása szerint talán majd előáll egy Da Vinci klónnal, egy kulcsszabadalom épp mostanában járt le. 

“Az ellenség keze betette a lábát”

Minimal invazív sebészet kategória. Elsősorban a laparoszkópos műtéteket lehet kiváltani vele. És igen, pontosabb mozdulatokat tud végezni vele a sebész. Ahogy írtam az egyik előny, hogy a sebész kezének jóval nagyobb mozdulatait tudja "lefordítani" kicsi mozdulatokra a Da Vinci. Sőt még az is előny, hogy kényelmesen ül a master controller előtt még hagyományos műtétek során a páciens felé hajolva kényelmetlen testtartásban kell néha órákig dolgoznia az orvosoknak.

“Az ellenség keze betette a lábát”

"Jelentősen leegyszerűsíti a szív-CT vizsgálatok leletezési és képelemzési folyamatát, ezzel gyorsítja a diagnózis felállítását az a szoftver, amelyet a Semmelweis Egyetem a Neumann Medical Kft.-vel, valamint az Arineta Ltd.-vel együttműködve fejlesztett ki. A projekt keretében létrehozott leletező platform lényege a workstation, azaz a képelemzés és a kiértékelés, illetve a klinikai ellátási igények összekötése, amelyet a strukturált adatbevitel terel egységes mederbe. Az innovációnak köszönhetően a vizsgálat során kapott tiszta adatokat nemcsak gyorsabban, de az alkalmazott mesterséges intelligencia által objektíven dolgozhatják fel."

https://semmelweis.hu/hirek/2022/01/31/semmelweis-egyetemen-fejlesztett-leletezo-platform-segiti-a-sziv-ct-vizsgalatok-gyorsabb-pontosabb-kiertekeleset/

„Kb. egy hónapja elkezdtem írni egy Coelho-emulátort, ami kattintásra generál random Coelho-kompatibilis tartalmat.”
"Az Antikrisztus ledarálja Mészáros Lőrincet."