A kormány árbefagyasztási intézkedéseivel ...

Rezsicsökkentés, benzinárstop, egyes élelmiszerek befagyasztott ára stb. Lazán kapcsolódik: Benzinárlimit után akár 700 forintos üzemanyagár is jöhet

Egyetértek.
21% (241 szavazat)
Nem értek egyet.
79% (893 szavazat)
Összes szavazat: 1134

Hozzászólások

Nem értek vele egyet, mert szeretnék termékekért sokkal többet fizetni. Ez pedig jó a kereskedőknek, és nem szeretném, hogy idén ne vegyenek új X6-os BMW-t, hogy adót se kelljen fizetniük. Én ilyen rendes csávó vagyok, hadd fizessek.

Az áramot, gázt, villanyt, vizet is lemondtam és kértem, hogy vállalati számlát küldjenek, hiszen a piaci árak azok, amelyek serkentik az embereket az energiamegtakarítás irányába. 

Dehogy, mindenben az kell, mert olyan helyzetekben, ahol vélt vagy valós monopóliumok vannak, oda piacgazdaság kell!

 

Én akarok lenni a vízszolgáltatód, 1m3 víz 40000 HUF. 

Én akarok lenni a kórházak, 1db orvosi vizit 50.000/óra, minden megkezdett óra számít. 1 vérvétel 80.000. 

5-10 kilométerért csak nagyon kivételes esetben érdemes beindítani egy autót (a hidegindításkor a legkörnyezetszennyezőbb), esetleg ha valami nehezet viszel (egyébként bicikli, lábbusz). Olyan hely meg nem nagyon lehet, ahol ha mész 10-20 kilcsót, nem esik útba 2-3 kút. 50 Ft-os különbségek meg a sznob (Shell, OMV, Mol) és a kevésbé sznob (Lukoil, szupermarketes) között is van. (Amúgy tapasztalt már valaki olyat, hogy jobban ment a kocsi a drágább nyállal? Mert én nem, baja a Tesco/Auchan/... benzintől sem lett, és azért annyi ideig nem szokott benne állni, hogy szétessen az E10, pedig igazán nem megyek sokat.)

Nekem annó volt egy egyhengeres robogóm (Honda topic). Kiválóan lehetett vele szondázni az üzemanyag minőségét mert ebben nagyon-nagyon gagyi vezérlés volt egy mai autóhoz képest. Ez azt jelenti hogy gyengébb üzemanyaggal lassabban ment, jobbal meg gyorsabban. Egy mai autó automatikusan növeli a gyújtásszöget (és fogyasztást) ha gyengébb a teljesitmény, te meg nem veszel észre semmit. De ezt a robit nem lehetett átverni :)

A magát rendszeresen prémiumnak hirdető kútnál elég gyér löttyöt adtak (és ez nem egy tankolás, hanem több év tájékozódás eredménye, ugyanis a kút a melóhelyem szomszédja volt). Az OMV és a Mol a jók közé tartozik.

Kocsival a fogyasztásban sem vettem észre különbséget (mindig kb. ugyanannyit megy egy tankkal a szokásos használat mellett). Mondjuk nem egy versenyautó, lehet, hogy tud többet a drágább nyál, csak ez nem használja ki. Az is lehet, hogy a downsizing motorok jobban koszolódnak az olcsóval. Mindenesetre úgy tűnik, hogy az én kocsimnak mindegy melyiket veszem.

A meglátásom szerint igy kell választani: e10 ha a gyártó engedélyezi és használod is az autót, minden egyéb esetben e5 (98+). Az hogy hol nagyrészt mindegy, úgy tudom közös finomítóból jön a benzin, csak az adalékcsomag más. Bár igy is sikerült egy kicsit lerontani a benzint valakiknek, viszont autóval nem veszed észre a különbséget.

1918-1920 kozott, de hogy jon ide?! Azt hittem a piacgazdasagrol van szo, azzal kapcsolatban meg mifelenk legutobb 1949-1989 kozott csinaltak atfogobb tesztet.

EDIT: ja ertem, mire gondolsz. Valoban, volt olyan orszag is, ahol 1920-as evek legelejtol 1991-ig tartott ugyanez a teszt.

Régóta vágyok én, az androidok mezonkincsére már!

Kína hivatalosan népköztársaság, a Kínai Kommunista Párt vezeti az országot. Szocialista jog van hatályban. Ezek a tények. 

Ami a legfontosabb, Kína elnökének nem parancsolnak a plutokraták. Hszi Csin-ping parancsol nekik. 

Az a gondolatmenet, hogy a kínai kommunizmus valójában már piacgazdaság csak önámítás. Magyar népköztársaságban volt helye a maszekoknak, mégsem volt piacgazdaság. Jugoszlávia sem pedig ott még nagyobb tere volt a magánvállalkozásoknak. Ahogy a kápitálízmus úgy a szocializmus is folyamatosan változik. Kína a 21. századi szocializmus első számú és eléggé sikeres képviselője. 

Ha Adam Smitht feltámasztanánk és megmutatnák neki a mai USA-t és EU-t szerintem túlszabályozott borzalomnak találná mindkettőt aminek már semmi köze a kapitalizmushoz. Hát ilyen lett ez a 21. századi piacgazdaság. 

A mai USA, EU, de még Kína is kapitalizmus. Kapitalizmus=a tőke felhalmozása, a tőke érdekeinek alávetett társadalmi berendezkedés. Ez még Kínára is igaz.

Ami hiányzik, az a piaci verseny, és Smith elsősorban ennek volt híve tudtommal. A szabadpiaci verseny és a kapitalizmus két külön fogalom, de sokan keverik a kettőt, és utóbbit dicsőítik, pedig rengeteg kárt okoz, míg a szabad versenyről megfeledkezünk.

Természetesen addig nincsen probléma a kapitalizmussal, amíg a tőkések nem érik el a piac befolyásolásához szükséges méretet. De a kapitalizmus arról szól, hogy ezt meg is kell haladni, egyeduralkodóvá válni.

Én nem értek egyet ezzel az elvvel, és szívesen vennék egy olyan adórendszert, ami megakadályozza az egy kézben túl nagy vagyon felhalmozódását.

Pont mostanában néztem egy videót hogy kína gazdasága a lakáspiacra épül az meg ép kipukkadni készül mint egy túlfújt lufi. Szóval nem omlik be az egész az elkövetkező pár évben akkor még az is lehet hogy lekörözi az USAt. 

https://www.youtube.com/watch?v=ffO3VxzQReM

// Hocus Pocus, grab the focus
winSetFocus(...)

http://c2.com/cgi/wiki?FunnyThingsSeenInSourceCodeAndDocumentation

Nem mindegy, hogy kinek a farkával veri a kormány a csalánt. Az, hogy egy kereskedőnek vagy szolgáltatónak kötelezően veszteséggel kell árulnia a termékét/szolgáltatását, az abszurd.

A lakossági rezsitámogatás akár jó is lehetne, ha egyrészt rászorultsági elven működne, másrészt, a mértéke nem torzítaná irreálisan a piacot.

...kötelezően veszteséggel kell árulnia a termékét/szolgáltatását, az abszurd

Vs.

A meghatározott élelmiszerek februártól érvényes rögzítése nem okoz hátrányt a hazai termelőknek, beszállítóknak, alapvetően a kiskereskedelmet érinti, és csak a profitjuk kis százalékát – hangsúlyozta szerdai közleményében a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

https://mandiner.hu/cikk/20220119_belfold_elelmiszerarak_nemzeti_agrarg…

Ellenkezo? Azhhoz az kellene, h a tied bizonyito ereju legyen.

En csak arra reagaltam, h egy holdkoros allitott vmit, amit erdekeben allt mondania. Semmi hitele nincsen, igy beidezni (es bizonyitekkent feltuntetni) sincs ertelme.

 

A hatosagi ar elve definicio szerint tartalmazza, hogy kotelezo veszteseggel kell arulnia. Max. azon lehet vitazni, h mennyi a veszteseg.

Ha nagyon le akarom egyszerusiteni:

 

- a benzin beszerzesi ara 100 petak

- 200 petakert arulja, mert annyiert veszi meg a user

- jon a kisdiszno es azt mondja, hogy innentol 150 petaknal nem adhatod dragabban

 

Tekintve, a vesztesege 50 petak. Lehet susmakolni, hogy nem. Csakhoz a valosag az, hogy ugyanazt csinaljak, mintha engednek 200-ert adni, majd 50-et kivesznek a zsebebol. Innentol csak konyvelesi kerdes.

Es itt most nagyon leegyszerusitett a pelda, nem volt szo arrol, hogy mi van, h habar 100-ert veszi az alapanyagot, de az osszes koltsege 160 petak a kereskedonek.

 

Az egesz olyan, mint amikor a Jegkorszak elejen a motkany probalja a jegfalon betomni a kepzodo lyukakat.

Szetbasztak a gazdasagot es probaljak visszatuszkolni a fogkremet a tubusba. Komcsi modszerek, komcsi idoket ideznek, ergo komcsik. A narancs az uj voros.

Nem is vitáztál, nem is reflektáltál, hanem hangulatot keltettél, holdkórosoknak nevezted a NAK-nál dolgozókat és hamis váddal illetted a kormányt, miszerint meglopja™ a kereskedőket, mert veszteséggel™ árultatja velük a termékeket. [1] Ami nem igaz, még a saját levezetett példádban sem. [2]

- a benzin beszerzesi ara 100 petak

- 200 petakert arulja, mert annyiert veszi meg a user

- jon a kisdiszno es azt mondja, hogy innentol 150 petaknal nem adhatod dragabban

A kisdisznó™ itt annyit mondott, hogy le kell mondani 50 peták profitról. Veszteség akkor lenne, ha 100 peták beszerezési ár mellett 50 petákért kéne árulni. Így viszont marad 50 peták a benzinmultikának, meg 50 peták a vásárlónak. Igazságosabban oszlanak el a költségek, tehát nem a kartellező oligopol, milliárdos benzinkútmultiknak jut a 100%-os haszon (ami arányaiban is etikátlan, de ezt inkább hagyjuk, mert a leegyszerűsített példád volt), hanem a bérből és fizetésből élő középosztálynak is.

De, simán bezárják a nyereséges kutat is, ha nem hozza a profitbuzi vezetőség által preferált legalább kétszámjegyű százalékokat.

A Shell és a Mol válaszából kiderült: általánosan igaz, hogy a koronavírus-járvány hatására az egész országban lecsökkent az üzemanyag-fogyasztás. Hiába a rekordalacsony üzemanyagárak, a forgalom annyira visszaesett, hogy a vállalatok megkezdték a kúthálózat működésének optimalizálását.

A Mol esetében csoportszinten 30-40 százalékkal csökkent az üzemanyag-értékesítés az elmúlt időszakban. A cégnek összesen 1856 töltőállomása van, Magyarországon ezek közül 468 üzemel. A kutak 25 százalékánál rövidítették a nyitvatartási időt, és jelezték, hogy a jövőben ezt a forgalomhoz igazítják majd.

Persze, nyugodtan csúsztatgass és mosd össze a döntést a hatósági üzemanyagár-plafonnal, meg hogy amiatt veszteségesek, pláne, hogy veszteségről senki nem beszélt. Egyszerűen több profitot akarnak kisajtolni kevesebb munkával, ugyanabból a csökkent keresletből. Aztán majd lesznek jó nagy sorok más kutaknál.

Senki nem mosott össze semmit, el tudtad olvasni miről szól a cikk. Ha árstop előtt bezártak kutakat most is megtennék ha lehetne és a vezetőség úgy látja jónak. 43 kút bezárása nekem nem azt sugallja, hogy mindig nyereséges töltőállomást üzemeltetni.

De, simán bezárják a nyereséges kutat is, ha nem hozza a profitbuzi vezetőség által preferált legalább kétszámjegyű százalékokat

Ezt csak így gondolod vagy van valami info is? Máskor az a szöveg, hogy rohadt multi 1 forint haszonért az anyját is...

Ezt csak így gondolod vagy van valami info is?

Az általad linkelt cikkből:

A töltőállomások üzemeltetése központi kérdés, amelyről minden országban a helyi kiskereskedelmi vezető dönt – írták kérdésünkre.

Szóval, igen, én el tudtam olvasni, miről szól a cikk. Te már nem annyira.

Máskor az a szöveg, hogy rohadt multi 1 forint haszonért az anyját is...

Ezt kikérem magamnak. Csak az ellen szoktam felemelni a hangom, ha multiék aránytalanul sok profitból sajnálnak engedni.

 

A töltőállomások üzemeltetése központi kérdés, amelyről minden országban a helyi kiskereskedelmi vezető dönt – írták kérdésünkre.

Szóval, igen, én el tudtam olvasni, miről szól a cikk. Te már nem annyira.

Vicces. Hol van itt szó arról, hogy bezárják a nyereséges kutat is, ha nem hozza a profitbuzi vezetőség által preferált legalább kétszámjegyű százalékokat? Feltételezésekbe bocsátkozol.

Ezt kikérem magamnak.

OK, sorry. Engem is zavar az erőfölénnyel való visszaélés, de az aránytalanul sok profit fogalma relatív.

Oké, de hányszorosa a "sokszorosa"? :)

Hányszorosa alacsony kockázatú projekteknél? Magas kockázatúnál? Hányszorosa, ha évekig kell mondjuk pénzelni a K+F-et, mire eladható terméked lesz, ha lesz egyáltalán? Egykulcsos vagy többkulcsos a rendszer – hárommillió forint kockáztatására ugyanannyi százalékos lenne a megengedett profit, mint hárommillió dollárnál? Vagy lesz ilyen bértáblaszerű dolog? Bonyolultabb kérdés ez ennél...

A K+F szimpla bekerülési költség.

Ha bekerülési költségre gondoltam volna, akkor azt írtam volna. :)

Semmi garancia nincs, hogy a K+F folyamat végén eladható termék jön létre. Kitalálsz mondjuk egy sampont, ami visszanöveszti a kihullott hajat. Elköltesz a termékfejlesztésre mondjuk 500 millió forintot. A végén a klinikai vizsgálaton kiderül, hogy akinek AB-vércsoportja van, annak a maradék haja is 50-50 eséllyel kihullik. A projekt bukó, a céged tönkremegy. Bezzeg ha kiderül, hogy a sampon fasza, akkor azt mondanád, hogy ácsi, csak X% profitot vehetsz ki. Hát jó. Mennyi az X ebben a példában?

A kockázatot pedig a befektetőnek illik vállalnia, ha már ő van tele milliárdokkal.

A kockázatot a befektető állja, ebben nincs vita köztünk, viszont te csak az output oldalt akarod korlátozni. A felelősséget vállalja 100%-ban, de az eredményt már nem teheti el? Szép gondolat!

egyesek túlmagyarázzák az etikátlan profitjuk létjogosultságát

Az etikátlan profit az, amikor a gyártást a költségek miatt kiszervezed ázsiai gyerekrabszolgáknak. Ha csinálsz egy jó terméket, és viszik, mint a cukrot, te pedig meggazdagszol belőle, abban semmi etikátlan nincs.

Mennyi az X ebben a példában?

Nem az X a lényeg, hanem, hogy egy termék bekerülési költségén mennyi hasznot realizálsz. Ha ez aránytalanul magas (mondjuk 100% fölött), akkor etikátlan. A bekerülési költségbe beleértjük a korábbi K+F költségeket is. Az, hogy a befektető többet kér, a magas kockázata miatt, nem jelenti azt, hogy azt 100%-ban a vásárlókkal kell megfizettetni. Ha jó terméket csináltál, a nagyságrend miatt neked is marad elég. Először kifizeted (kivásárolod) a befektetőt, aztán mész tovább a saját utadon, így nem fog a terméked befektetői idealizmusok miatt elsilányodni végül.

A felelősséget vállalja 100%-ban, de az eredményt már nem teheti el? Szép gondolat!

Szép, de nem ezt mondtam. Ez így inkább egy állami támogatás, nem befektetés.

Az etikátlan profit az, amikor a gyártást a költségek miatt kiszervezed ázsiai gyerekrabszolgáknak.

Igen, ez is etikátlan profit. Meg az is, ha az AB-vércsoportosokat érintő problémát eltussolod, csakhogy ők is megvegyék a terméked. Az 50% hajhullatót meg a PR-részlegeddel beállítod laposföldes alusapkásnak.

Ha csinálsz egy jó terméket, és viszik, mint a cukrot, te pedig meggazdagszol belőle, abban semmi etikátlan nincs.

Csak épp az a helyzet hogy ott dolgoztál is vele. Ha pedig jó terméket csináltál, akkor extraprofit nélkül is visszajön a K+F költsége. Ha szar terméket csináltál, miért kéne egyáltalán piacra dobni?

Ha szar terméket csináltál, miért kéne egyáltalán piacra dobni?

Nem kell, pont ezt mondom, hogy a K+F végére vagy lesz eladható termék, vagy nem. Van, hogy ez akkor derül ki, amikor már borzasztóan sok pénz van benne, egyáltalán nem ritka az ilyesmi.

És ha mondjuk ötből csak kettő jön be, akkor a kettőn kell annyi "extraprofitot" realizálni, hogy a másik három költségét is visszatermelje, sőt legyen kezdőtőke a következő öt projekthez, amiből szerencsés esetben megint kettő bejön.

A vásárló a lánc végén annyit lát, hogy bazzeg, 1000 forint a sampon, pedig a lóhugy benne ér száz forintba került, plusz a palack még ötven. :)

És ha mondjuk ötből csak kettő jön be, akkor a kettőn kell annyi "extraprofitot" realizálni, hogy a másik három költségét is visszatermelje, sőt legyen kezdőtőke a következő öt projekthez, amiből szerencsés esetben megint kettő bejön.

Aha, csak ez így már nem vállalt kockázat a befektető részéről, hanem "Akkor is akarom a profitom!" arrogáns, mohó toporzékolás. Az ötből három befuccsolt terméket szépen nyelje le a befektető, lévén, hogy ő a multimilliárdos, illetve hát mert ... legyünk őszinték ... rossz lóra tett a K+F-fel.

A vásárló a lánc végén annyit lát, hogy bazzeg, 1000 forint a sampon, pedig a lóhugy benne ér száz forintba került, plusz a palack még ötven. :)

Igen és ezt hívják etikátlan üzletnek.

Az a probléma a befektetői kapitalizmussal, hogy előbb-utóbb kitermeli a befektetők azon generációját, akik már egyáltalán nem tudnak veszíteni, cserébe még többet százalékot, még több növekedést akarnak. Ez a lehető legrosszabb kombináció. A multik pedig ennek a produktumai.

Mi értelme van kockáztatni, ha nem nyerhet vele:
- ha nem jön be, ráfizet,
- ha bejön, minimális profitja lehet csak.

így kicsit hoszabb távon mindenki mínuszban lenne. (vagy nincs kockázat, így lenullázzuk az innovációt). 

“Any book worth banning is a book worth reading.”

- ha nem jön be, ráfizet,

Igen, mint mindenki más az életben. Tessék megtanulni ráfizetni.

- ha bejön, minimális profitja lehet csak.

Ezt nem mondta senki. Ha valaki sok pénzt kockáztatott a szarodért, akkor sok százalék részesedést adsz neki, de ezt nem a vásárlókkal fizetteted meg 500%-os árrésekkel, hogy aztán te is lenyúlhasd belőle a részed, miközben te meg lószart nem kockáztattál. Ha jó terméket csináltál, sokaknak eladhatod. Nincs szükség rá, hogy túlárazd a terméket. Persze, nyilván lehet, mert úgy is megveszi a konzumidiótája. Csak ettől még etikátlan üzlet lesz.

vagy nincs kockázat, így lenullázzuk az innovációt

Azt már lenullázták a minket elárasztó kamuinnovációk, amik max. a marketingasztalon innovációk. Még egy megapixel, még egy CPU mag, még egy version bump, még egy kinézetváltás, még egy kis milliamperóra, még egy szemkiégető kék LED, még egy behúzott framework, még egy notch a képernyőre és hozzá igazított UI. Innováció™ kérem...

Ha tényleg 500%-os árréssel dolgozol saját K&F nélkül, nem fogod sokáig húzni, mert valaki aládvág az árral. így működik a piac. (pont te írtál az olcsó kínai másolatokról egyébként kicsit lejjebb)

"Azt már lenullázták a minket elárasztó kamuinnovációk, amik max. a marketingasztalon innovációk."

Ez azok számára, akik valóban innoválnának, irreleváns. Meg igazából a vásárló számára is, aki vásárolna. 

Van pár alapvető dolog a gazdaságban, amellyel nem vagy tisztában, olyan triviális dolgoktól kezdve pl., hogy a piacot a kereslet és a kínálat együtt határozzák meg, te minden konzekvensen csak az egyik oldalról nézel, arról, amely épp megfelel.

“Any book worth banning is a book worth reading.”

De, ugyanis semmi garancia nincs arra, hogy akár csak kettő bejön az ötből. 

Pont attól kockázat, hogy nincs rá garancia. Lehet, hogy ötből öt bejön. Lehet, hogy egy sem. Pont ugyanúgy kell elviselni egyik-másik esetet. Aztán legközelebb jobb lóra tenni.

Csakhogy az átlagos vállalkozó nem multimilliárdos.

Az áltagos vállalkozó nem kockázati tőkebefektető. Az átlagos kockázati tőkebefektető multimilliárdos.

Az átlagos kockázati tőkebefektető multimilliárdos.

Vagy épp több ezer átlagember, aki a Reddit miatt beszállt ami kezd divat lenni. Vagy ha pl. EU tagállamok fektetnek be űrbányászatba, ott is maximalizálnád a profitot? Hogyan kontrollálnád Kínát, hogy szokásához híven ne másolja le a technológiákat?

Vagy épp több ezer átlagember, aki a Reddit miatt beszállt ami kezd divat lenni.

Sajnálnom kéne őket? Több ezer átlagember a Bitcoinba is beszállt. Valaki nagyot bukott rajta. Valaki nagyot nyert. Ilyen egy kockázatos befektetés.

Vagy ha pl. EU tagállamok fektetnek be űrbányászatba, ott is maximalizálnád a profitot?

Igen, pláne, hogy állami projekt.

Hogyan kontrollálnád Kínát, hogy szokásához híven ne másolja le a technológiákat?

Betiltanám azon olcsó szarjaik importját, amiket EU-ban is meg lehet csinálni.

Valaki nagyot bukott rajta. Valaki nagyot nyert. Ilyen egy kockázatos befektetés.

Pontosan! Nem pedig olyan, hogy van aki nagyot bukik a többiek meg csak az etikus profitot teszik el. (Továbbra sem értem a hogyant. Rögzített árfolyammal? Különadóval?)

 

Betiltanám azon olcsó szarjaik importját, amiket EU-ban is meg lehet csinálni.

Biztos belemennének, hogy Alixpress betiltva, de azért a nyersanyagot kérjük exportálni.

Pontosan! Nem pedig olyan, hogy van aki nagyot bukik a többiek meg csak az etikus profitot teszik el.

Ha valaki rossz lóra tesz, akkor nagyot bukik. Ha valaki jó lóra tesz, akkor elteszi az etikus profit egy részét, ami így is sok. A 100%+ profit nem etikus profit. Akkor sem, ha sokat kockáztatott valaki.

Továbbra sem értem a hogyant. Rögzített árfolyammal? Különadóval?

Alapvetően versenyhivatali ellenőrzésekkel, bekerülési ár vs. eladási ár, konkrét termékekre levetítve.

Biztos belemennének, hogy Alixpress betiltva, de azért a nyersanyagot kérjük exportálni.

Belementek a megadóztatásába is. Persze nyugodtan mindenjóahogyvankodj tovább.

Persze nyugodtan mindenjóahogyvankodj tovább.

Messze állnak tőlem a libertariánus nézetek, de továbbra sem tartom kivitelezhetőnek amit írsz és arra sem válaszoltál, hogy a szellemi munkánál hogyan számolnál bekerülési költséget. Nem csak kereskedelem és gyártás létezik.

A kopaszodó férfi menjen al arra a tréningre, ahová az asszony a kövérsége, a kis mellei vagy egyéb, testképpel kapcsolatos problémája miatt jár. Figyelmeztetek mindenkit, a látogatás válásba vagy öngyilkosságba torkollhat, de akár buzivá is tehet. Vagy mindhárom. :)

:)

Fordítsuk le egy konkrét példára! (nem teljesen légből kapott példa, a cég a kerekítési hibáktól eltekintve létezik, és nem az én cégemről van szó)

Van egy kis IT cég, programoznak. Évente kerülnek 3 millió Ft anyagköltségbe (kell nekik laptop meg ilyenek) + 47 millió Ft bérköltségbe, azaz összesen 50 millió Ft-ba. A cég ki tud számlázni az elkészült dolgokért évi 300 millió Ft-ot, azaz van 250 millió Ft profitja.

Ez etikátlan vagy zsarolóprofit? Vagy csak simán profit? Vagy mi ez?

Zsarolóprofit, ha szándékosan működésképtelenné tenné a korábbi, amúgy jól működő szoftverét, csak azért, hogy megvegyék az újat.

Zsarolóprofit, ha FUD-dal, lemaradkimarad manipulációval vagy más pszichológiai-érzelmi síkon intézett befolyásolással sikerül felnyomkodni a termékeladásokat addig, hogy 250 millió profitja legyen.

Az, hogy a etikus vagy etikátlan profit, attól függ, hogy adott terméket mennyiért adják el ahhoz képest, amibe annak a fejlesztése, került, karbantartása kerül.

Az ezzel a baj, hogy totálisan gumiszabály. A lottón egy szevénnyel játszol, az kb. 100 Ft, és nyerhetsz 100 000 000 Ft-ot. Akkor ez most egymilliószoros profit? Vagy vegyük figyelembe azt is, hogy hány szelvénnyel kell játszani ahhoz, hogy eggyel nyerj? A termékeknél is vannak, amiknek nagy a kockázata (egy gyógyszernél az-e a termékfejlesztés, hogy tudom, hogy melyik molekula gyógyítja a bajodat, és ki kell találnom a gyártását, vagy beleszámolhatom, hogy elő kell állítani pár ezer másik molekulát is, kipróbálni azokat egéren, nyúlon, majmon, emberen, abból 500-tól megdöglik az egér, még 400-tól megdöglik a nyúl, a maradékból 50-től megdöglik a majom, a maradékból 48 nem hat, 1-től meghal a páciens, és 1 hat), engedélyeztetni a tesztet, engedélyeztetni a klinikai tesztet, engedélyeztetni a gyógyszert, és még marketingelni tájékoztatni az orvosokat, hogy van ilyen.

A szoftvernél hova számolod azt, hogy kell csinálni egy tucat terméket, amit senki nem vesz, mire egyet igen (tudom, nagymulti, nyelje be a kockázatot, de mi van egy pár fős fejlesztőcsapattal)?

Szerintem csak nem vagy hajlandó megérteni, valószínűleg szándékosan.

Etikus profit az, ami a gyártó működési költségeihez képest arra az egy termékre vetítve nem aránytalanul magas, a 100% erre szerintem egy jó lélektani határ.

Előállítok egy kiló lisztet 100 Ft-ért, eladom 150 Ft-ért, 50% profit. Etikus.

Ha tele vagyok költségekkel, meg alkalmazottakkal, akkor nem 100 Ft-ért fogom tudni előállítani a lisztet, hanem 150 Ft-ért. Ekkor eladom 225 Ft-ért és még mindig etikus az 50% profitom.

Előállítok 200 Ft-ért egy kiló lisztet, ráírom, hogy iMalomban iŐrölt, eladom 500 Ft-ért, van rajta 250% profitom. Etikátlan.

Akkor is etikátlan, ha valaki kérdezi, hogy miért van rajta 250% profitom, akkor azt mondom, hogy azért, mert most építettem egy új iMalmot. Ez ugyanúgy etikátlan profit lesz, mert ha jól számoltam az egy termékre eső költséget, akkor abban benne van a malom építésének költsége is, amit valószínűleg hitelből finanszíroztam, tehát akár havi szintre lebontható a törlesztőrészlet, mint költség. Pont úgy, ahogy az alkalmazottak havi bére vagy a villanyszámla, amit az iMalom összehoz.

A szoftvernél hova számolod azt, hogy kell csinálni egy tucat terméket, amit senki nem vesz, mire egyet igen (tudom, nagymulti, nyelje be a kockázatot, de mi van egy pár fős fejlesztőcsapattal)?

És azt hogy számolod, amikor ez a pár fős fejlesztőcsapat elmegy egy programozóversenyre és vagy megnyeri a tízmilliós fődíjat vagy nem? Ha nem nyerik meg, akkor menjenek rögtön állásinterjúzni és követelőzve kérjenek 10%-kal többet, csak azért, mert bebukták? Vagy esetleg szedjék össze magukat, tanuljanak még egy kicsit és produkáljanak olyan tudást, amivel önként dalolva veszik fel őket az átlag programozó bére + 20%-ért, vagy akár megnyerhetik a következő ilyen versenyt? Az értékteremtő munka nélkül szerzett profit akkor is etikátlan extraprofit, ha rossz üzleti döntésekből fakadó veszteséget fedez, meg akkor is, ha sajnáljuk multiékat, vagy a néhány fős fejlesztőcsapatot. Ha valaki rossz lóra tesz, akkor viselje a következményeit. Ne másokkal fizettesse meg.

Az a baj, azzal, amit mondasz, hogy vagy teljesen rosszul definiált, hogy mibe került a termék kifejlesztése (ha van egy zseniális termékötletem, az ötletért mennyit fizethetek magamnak?). Mit nevezel értékteremtő munkának, csak azt, hogy a gyári melós reszel, vagy azt is, ha gondolkozik valaki? Ha az utóbbit nem, az jól példázza, hogy miért tökéletesen életképtelen egy általad felvázolt, szabott árakkal dolgozó tervgazdaság (minek ötleteljen valaki, ha nem kap érte pénzt, akkor inkább megy sakkozni/focizni/kocsmázni). Nyilván ötletnek nem elsősorban azt tartom, hogy marketingeljünk, hanem amikor kitalálsz tényleg valami újat, valamit, ami megold egy addig megoldatlan problémát (pl. feltalálja Fleming a penicillint, vagy Edison a villanykörtét).

Amit pedig te rossz üzleti döntésnek nevezel, az a kockázat. A jövő nem determinált, nem is vagy elég okos, hogy megjósold. Ha a sikertelen termékek árát nem termelheti vissza a vállalkozó a sikeres termékeken, akkor nem lesznek vállalkozók, sem sikeres termékek (megint, pont, mint a tervgazdaságban).

Mit nevezel értékteremtő munkának, csak azt, hogy a gyári melós reszel, vagy azt is, ha gondolkozik valaki?

Minden olyat, amivel a piacon természetesen (értsd: marketing-manipuláció nélkül) felmerülő igényeket elégít ki. Tehát akár mindkettőt.

minek ötleteljen valaki, ha nem kap érte pénzt, akkor inkább megy sakkozni/focizni/kocsmázni

Igen, mert pl. a '89 előtti szocializmus tervgazdálkodása alatt mindenki csak kocsmába járt. Nem voltak kreatív emberek, nem volt művészet, nem voltak világszínvonalú termékeink, nem voltak feltalálók, nem volt semmi, csak sakk, foci, meg kocsma. Hát persze. Szánalmas statusquo-buzi FUD, amit tolsz, semmi több.

Nyilván ötletnek nem elsősorban azt tartom, hogy marketingeljünk

Akkor ebben még egyetértünk.

Amit pedig te rossz üzleti döntésnek nevezel, az a kockázat.

Nem. A kockázat az annak a lehetősége, hogy hozhatunk rossz üzleti döntéseket.

A jövő nem determinált, nem is vagy elég okos, hogy megjósold.

A butaságomat viszont nem etikus másokkal megfizettetni.

Ha a sikertelen termékek árát nem termelheti vissza a vállalkozó a sikeres termékeken, akkor nem lesznek vállalkozók, sem sikeres termékek

De lesznek, csak a kizárólag pénz által motivált vállalkozók előbb-utóbb lemorzsolódnak. Megjegyzem, nagyon helyesen.

Ha a termelő tevékenységet és a fejlesztést, ötletelést is értékteremtő tevékenységnek tekinted (nagyon helyesen), akkor abba csúszol bele, hogy nem tudod megállapítani, hogy az ötlet mibe került. A piacgazdaságban a beosztott fejlesztő költsége még megállapítható (eleget kell neki fizetni ahhoz, hogy ne menjen el máshova, de kevesebbet, mint ami az ötletei termékké alakítása után, az egyéb költségek levonása után marad, hogy legyen profit -- kereslet-kínálat), de arra az esetre nem alkalmazható, amikor van egy ötleted, és arra alapítasz céget. Te mennyire áraznád be életed nagy dobását?

A marketing-manipulációval is az a baj, hogy nem tudsz értelmes (=gyakorlatban alkalmazható, vitatkozásra, részrehajlásra lehetőséget nem adó) szabályt mondani arra, hogy hol a határ a tájékoztatás (elmondom azoknak, akiknek szüksége lehet rá, hogy van egy termékem) és az agresszív reklám között. Az még belefér, hogy ne lehessen hazugság, amit ír/mond, de mi van azzal, amit sugall (pl. amikor a dezodorreklámban körülveszik a csókát a bombanők, nem mondja, hogy ettől tapadni fognak rád a csajok, de azért valamit sugall azzal, hogy ott vannak).

A gumiszabályok megalkotása pedig aláássa az egész államot. Csak arra jó, hogy rádhúzzanak valamit, amikor nem tetszik a búrád valakinek, vagy amikor ki akarnak túrni egy csókos kedvéért, vagy amikor jól jönne valakinek egy kis korrupció. Olyan, mint a relatív gyorshajtás, ha volt baleset, valaki biztos gyorsabban ment, mint amilyen sebességnél még el lehetett volna kerülni a balesetet, szóval az a hunyó, aki ellenszenvesebb a rendőrnek.

 

Azt pedig nem vitatom, hogy 89 előtt is voltak kreatív emberek. Mint ahogy voltak olyan vállalatok is, ahol adtak prémiumot az ötletért. Meg rengeteg elbukott ötlet volt (ugyanis nem csak egy embernek kell motiváltnak lennie), és elég kevés világszínvonalú termék (konkrét példát tudsz hozni világszínvonalú, befutott magyar termékre a szocializmusból? tizenötöt is?). (Kicsit olyan ez, hogy az öregedésben is biztos van valami jó, csak most valahogy egy sem jut az eszembe.) Nem azt mondom, hogy a piacgazdaság a létező világok legjobbika, még azt sem, hogy nem kell szabályozni (törvényekkel, adóztatással), de azt azért ki merem jelenteni, hogy a tervgazdaság elbukott mindenhol, ahol kipróbálták (vagy megszűnt, mint a volt KGST-országokban, vagy szép lassan feudalizmussá alakult, mint Kínában). Azt már merem mondani, hogy az eddig próbált rendszerek között a legkevésbbé rossz, és hogy látom a fejlődés irányát (Skandinávia). A személyeskedést meg hagyjuk, mert akkor a te szöveged meg a sikertelenek üresfejű demagógiája.

 

A kockázatot meg nem érted. Annak semmi értelme, hogy utólag definiálom, hogy mi volt a sikeres döntés. Utólag még mi ketten is egész okosak vagyunk, pedig egyikünk sem hozott még össze egy multinacionális nagyvállalatot. A jó döntést valahogy az akkor elérhető információk fényében kell definiálni (erről szól a döntéselmélet; olyanokkal lehet dolgozni, mint várható nyereség, az attól való várható négyzetes eltérés, csőd valószínűsége, stb.). Te minden alkalommal butának érzed magad, amikor nem tudtad megjósolni a jövő heti lottószámokat, a holnaputáni időjárást, vagy egy ismert sebességű kvantumos részecske helyét? Ugyan már.

A vállalkozót meg mi a halál motiválja, ha nem a pénz? És miből vállalkozzon, ha nincs pénze, kölcsönadsz neki, és ha bukik benyeled te a kockázatot?

Az lehet, hogy az ármaximalizált csirkefarhát miatt, az egyébként 50 másik húsárút forgalmazó hentesnek csak valamelyest csökken a nyeresége, viszont a topicnyitó kérdések között szerepelt pl. az üzemanyag is. Egy átlagos benzinkút forgalmának 90+ százalékát a "legolcsóbb", jelen esetben ármaximalizált benzin és gázolaj teszi ki. Ha a nagykereskedelmi (beszerzési) ár nincs maximalizálva, akkor az eredmény előbb-utóbb negatívba fog csapni, már csak azért is, mert az alkalmazottak költségét és az ingatlan(ok) fenntartásának a költségét (, franchise díjat, stb.) továbbra is ki kellene termelni valamiből.

Ha valaki azt hinné, hogy egy átlagos benzinkút üzemeltetésén óriásit lehet kaszálni, akkor az nagyot téved. Egy autopálya pihenőben lévő kút talán jól megy, de nézz meg egy vidéki kutat, ahol néha téved csak be egy-egy autós...

már csak azért is, mert az alkalmazottak költségét és az ingatlan(ok) fenntartásának a költségét

Hát igen. Már rég automata kutaknak kellene lennie mindenhol, mert a kutya nem kíváncsi a benzinkúton lebzselő személyzetre. Főleg most, hogy COVID miatt oda se jöhet. Nem nekem kéne ezeknek a létfenntartását fizetnem benzinárban.

trey @ gépház

Sőt a nyugdíjasok is mire vannak, meg ugye a programozók helyett is dolgozhatnának robotok. 

Itt értsd mindenkinek máshol van a határ. Nekem és neked lehet hogy jó egy önkiszolgáló kút vagy egy önkiszolgáló bolt mint pl a scan and shop (tesco, aldi), de nem mindenkinek. 

De főként nem egycsapásra lehet megoldani, hanem idő kell hozzá. Amúgy, ha automata az is pénzbe kerül, csak kevesebbe, és a maximált ár ha igaz amit írtál (700Ft ha megszüntetnék a hatósági árat)  akkor bőven felette van a kiskereskedői haszonkulcsnak.

Itt értsd mindenkinek máshol van a határ. Nekem és neked lehet hogy jó egy önkiszolgáló kút vagy egy önkiszolgáló bolt mint pl a scan and shop (tesco, aldi), de nem mindenkinek. 

Azoknak tartsanak meg 10%-nyi emberes kutat és akik igénylik a semmittevő, 200 jatt nélkül köszönni se hajlandó kutasokat, azok fizessék ki a tartásukat azzal, hogy ott tankolnak drágábban. 

trey @ gépház

Gyakorlatilag minden kút automata a COVID óta (ettől még kifizetjük a felesleges személyzet fenntartását). Én nem igénylem, hogy csak azért találkozzak egy emberrel, hogy lehúzza a kártyámat. Mert kb. most csak ennyiért van egy ember a pénztárban.

trey @ gépház

Automata kút alatt azt értem, hogy odamegy a paraszt, lehúzza a kártyáját X forinttal, és annyit tankolhat. Ez simán eltart 4-5 percig per autó, ha nem rutinos a csávó. Ráadásul minden kút külön sor, ha a tiéd akad meg, akkor megszívtad, hagyományos pénztárnál meg ilyenkor szólnak, hogy addig menj át a másikhoz.

Errefelé (Budapest) baromira nem lett minden kút automata, sőt. Ha mást értesz ezalatt, akkor sorry, nem arra gondoltam.

Látod, ez a baj, ezért van itt erőforrás-hiány. Mert olyasmikre pazaroljuk, amire már rég nem kéne. Most őszintén, ki a fasz az, aki igénybe vesz benzinkutas segítséget? Minek építi be a kút üzemeltetője az üzemanyag árába azt, hogy 2-3-4 léhűtő támasztja a benzinkút oldalát?

Ezeket el kell küldeni és mehetnek kőműves, burkoló stb. hiányszakma átképzésre.

trey @ gépház

Automata kut alatt azt ertem, hogy bedugom a kartyam, beutom a PIN-t, 5 masodpercig motyog valamit a bankkal, kihuzom a kartyam, es tankolok amennyit akarok/amennyi penzem van.

Es igen, nem kell elore beirni a mennyiseget. Oldja meg a programozo, hogy kb. azonnal alljon le, ha veletlenul elfogyna a penz a szamlarol (teszteltem).

Ez itt igy megy. Embert max akkor latok, ha jegkremet veszek. Meg az ablakmosonak is van sajat kutfeje.

Ha blokkot akarok, visszadugom a kartyat (gondolom a szemethalom elkerulese es/vagy biztonsag miatt).

Milyen osszeget von le elore? Egy SUV, vagy amcsi traktor tele tankjanak megfelelot?

Amit lattam, hogy nem literhataron vagy kerek osszegnel szimplan megallt a pumpa. A szamlamon (debit kartya mogott) maradt kevesebb, mint egy liter benzin aranak megfelelo penz. Szoval mukodik, "works for me". Hogy mit csinal a hatterben, pl 0.748 literenkent, vagy 14.62 koronankent uj foglalast indit a bank fele, azt nem tudom. De nem is erdekel.

Barmi, amivel ezen felul tornaztatnak, az nem ertem van. Meg kene tanulni, hogy a felhasznalo fele optimalizaljuk a processzeinket. Ha mar latott valaki BKV automatat HEV vegallomason, abban tut megfordult mar ez a gondolat...

A multkor pl. kimondottan iritalt, hogy a kutasnak elore meg kellett mondjam, hogy mennyit akarok tankolni, es elore kell fizetni. Fingom sincs. Berelt auto, 8-bol 3 LED vilagit. Na, pont annyit, hogy 8 vilagitson.

Pont Napolyban volt szerencsem... Mondjuk, ahogy a kornyek kinezett, en se adtam volna benzint post-paid modon :)

Itt, Svedorszagban alig talalok 0-24 emberes kutat. Korbeugralni nem fognak, mert a borravalot nem ismerik. Esetleg csak ott, ahol utanfutot vagy furgont berelhetsz, esetleg postahivatal mukodik, tehat nagyobb hely. Csomo olyan van viszont, ahol meg bode sincs szemelyzetnek.

Miért nem jó az a megoldás, amivel már több helyen is találkoztam? Előre fizetsz kártyával X összeget. Elkezdessz tankolni és addig jön a nafta, míg el nem éri a fizetett összeget. Ha előbb fejezed be a tankolást (pl. tele lesz a tank előbb), akkor pedig 1 perc múlva visszautalják a különbözetet. Sokkal egyszerűbb megoldás szerintem.

Ha kártyával fizetsz annyit fizetsz, ami belement, nincs kuponkódozás. (Az elején egy általad megadott összeget zárol a számládon, ennyit tankolhatsz) Készpénznél van, mivel nem tud visszaadni (megoldás, hogy ötezerért tele kéred). Hozzászólásodból ítélve nem sűrűn használod.

Én Hollandiában mindig egy olyan kútnál tankoltam, ahol beraktad a kártyád, beírtad a kódot, és utána tankolhattál normálisan 100 EUR-ig, és azt vonta le. A kocsiba messze nem fért akkoriban 100 EUR-nyi benzin. Éjjel-nappal nyitva volt, csütörtökön volt akció (Slimme Donderdag Deal), este tankoltam, sport után (ha csütörtökön már közel volt a piros vonalakhoz a mutató), általában egyedül voltam a kútnál.

Akkor ez a magyar Auchan kútnál alkalmazott "beírod a fölé lőtt összeget" lépést kihagyva fixen 100 eurót zárol és a tankolás végi elszámoláskor a maradékot a bank felengedi.

Előny: egyszerűbb, nem kell értéket kiválasztani. Hátrány: hazánkban előfordulhat hogy az emberke nem rendelkezik full tanknyi pénzzel a számláján. Ekkor a 100 EUR-nyi zárolás elutasításra kerül.

Úgy értékelte: a baloldal álszent és képmutató politikát folytat, az alapvető élelmiszerek áfájának 5 százalékra csökkentését követeli, holott ez már megtörtént, csak

az eddigi áfacsökkenő intézkedéseket a baloldali képviselők nem szavazták meg a parlamentben.

Kifejtette: a baloldal nem szavazta meg 2013-ban az élő és vágott sertés és félsertés áfájának 5 százalékra csökkentését, 2014-ben a marha-, a juh- és a kecskehúsét, 2015-ben a sertés tőkehús áfájának csökkentését, 2016-ban a baromfihús, a friss tej és a tojás áfájának a csökkentését, a 2017-ben a hal és sertésbelsőség, 2018-ban pedig a tejek áfacsökkentését.

Link: https://mandiner.hu/cikk/20220117_hollik_a_baloldal_tamadja_az_inflacio…

trey @ gépház

A random lista elemeket pl vegak nem eszik.
Nalam az AFA csokentes azokon dolgokon szinte semmit sem segitene,
mi van az alapveto informatikai eszkozokkel a sorrel es pizzaval.

https://www.youtube.com/watch?v=YtIRnp2f_l8

szerk:
Ha mindenre 27% afa helyett 25% -ra megy 2.6k -t sporolsz, 133k koltesnel (minimal netto).
Ha csak 10000 forintnyi kolteseden megy 5% ra akkor 2.2k -t.
Szoval hogy tenyleg  jobban jarjal csak a hus learazasaval, nagy husevonek es nagyon kis penzunek kell lenned,
2019 atlagosan fejenken 27100 forintot koltettek az emberek elelmiszerre (mindenki atlag, gazdagokat beleszamitva).
"Ételekre és alkoholmentes italra a legszegényebb kétmillió magyar fejenként havonta 15 766 forintot költött tavaly."
https://hvg.hu/gazdasag/20201205_ksh_kiadasok_eletszinvonal

Ki emelte az AFA-t 25%->27% -re ?

Ha tenyleg szegenyek elemiszer kiadasairol lenne szo, akkor liszt,  rizs, bab, cukor, zoldsegek, tej
eszerubnek tune .., vagy siman minden elelmiszer.

 

Amit nem lehet megirni assemblyben, azt nem lehet megirni.

Ha mindenre 27% afa helyett 25% -ra megy 2.6k -t sporolsz, 133k koltesnel (minimal netto).

Azt is kiszámolod nekem, hogy mennyit spórolok majd a következő, ~ 16 milliós óravásárláson?

Szoval hogy tenyleg  jobban jarjal csak a hus learazasaval, nagy husevonek es nagyon kis penzunek kell lenned,

A magyar lakosság csóróbbik részére pont illik.

trey @ gépház

De az ugye megvan, hogy a munkaltatodnak nem a brutto beredbe kerul a jovedelmed, hanem arra rajon meg szocho, meg szakkepzesi, meg ilyesmi jarulek?

Ahhoz, hogy a zsebedbe megerkezzen 332eFt, a munkaltatonak ugy sacc/kb 590-600eFt-ot kell utnak inditania.

A brutto ber valojaban egy fiktiv dolog, a torvenyalkoto altal onkenyesen kijelolt pont a netto kifizetes es a munkaltatoi teljes berkoltseg kozott.

Régóta vágyok én, az androidok mezonkincsére már!

A bértárgyaláskor a munkáltató arra az összegre fog gondolni amibe te kerülni fogsz összesen. A többi maszatolás.

"A többi ugyanúgy nem a te dolgod, mint ahogy pl. az iparűzési adó se."

Mint ahogy ez is: köze sincs a munkavállaló alkalmazásának a költségéhez.

https://hup.hu/comment/2729637#comment-2729637

Ezeknek viszont igen. Csak van itt némi trükközés, hogy úgy csinálhass, mint aki nem érti az egyszeregyet.

Jelentkezz szóvivőnek, fekszik neked :)

Érdekesek egyébként az arányok, pl. az IT-ban, kis cégeknél.

Tegyük fel, hogy a munkavállaló a zsebébe havi 500 ezer Ft-ot szeretne kapni. Ehhez ~750 ezer Ft-os bruttó bér kell (picit több, de mindegy), a munkaadó összes adó- és járulékterhével együtt pedig ~850 ezer Ft-ba kerül a szerencsétlen alkalmazott havonta.

Ezen kívül releváns költségek még:

  • iroda (ha nincs home office) --> ~100 ezer Ft / fő / hó (forrás: https://mvuk.hu/iroda-ujragondolva-az-egy-fore-juto-iroda-osszkoltsegen… - de tényleg ekörül jön ki)
  • eszközök (laptop, mobil, nyomtató, tábla, filctoll stb.) --> ~25 ezer Ft / fő / hó
  • cég fenntartása (jogász, könyvelő, számlázó szoftver, banki költségek stb.) --> ~100 ezer Ft / hó - nyilván leosztható a létszámmal, pl. 5 fős cég esetén ~20 ezer Ft / hó (5 fő felett meg az összköltség is magasabb lesz)

Ne a konkrét összegeket nézzétek, nyilván lehet könyvelőt találni 30 ezer és 45 ezer Ft-ért is egy kis kft-hez, de de úgy arányaiban ilyesmikben kell gondolkodni.

És igen, ez alapján ahhoz, hogy valakinek a zsebébe 500 ezer Ft-ot lehessen tenni, ahhoz a cégnek 1 millió Ft + ÁFA-t ki kell számláznia itthon, és akkor a cég tulajdonosainak még konkrétan 0 Ft haszna volt az emberen...

A munkaadót kb. 20% mértékű járulék terheli, ami után keletkezik még csak a bruttód, ez 940e eddig. Sőt, hogy a cég bruttó bevételéből, amiből végülis a béredet is előteremti, a 27% ÁFAtartalom szintén repül az állam felé. Azaz végülis 1,2 Mft-ből lesz az 500e nettó.

És az általad számolt irodaköltség erre jön rá.

Bizony, kemény ez a lét! :-D

Ennél bonyolultabb a számítás jelentősen, és szerencsére nem én csinálom, hanem mások, csak kíváncsi voltam rá, hogy "kilóra" mi mennyibe kerül, legalább arányaiban. Nekem pl. meglepő volt, hogy az iroda mennyivel drágább, mint a laptop, belegondolás nélkül ez nekem nem intuitív.

Egyébként az 50% se mindig működik. Most pl. van egy kísérleti projektünk, ahol olyan embereket vettünk fel, akikről tudjuk, hogy 3-6 hónapig biztosan 0 termelékenységük lesz, sőt, a velük való törődés miatt mások termelékenysége is csökkenni fog átmenetileg. Utána viszont remélhetőleg hosszabb távon pluszos lesz a dolog. És igen, emögött is van kiváló vállalatirányítási rendszer (Google Sheet, a második legelterjedtebb vállalatirányítási rendszer az Excel után), meg egy rakás matek, meg egyéb átgondolások is. És még az is benne van, hogy nem működik majd egyáltalán, és mégsem halunk éhen. :-D

A költségedhez. Ha a költséged magasabb, mint az általad generált bevétel, akkor egy for-profit cég nem fog alkalmazni ha piaci alapon működik, hiszen akkor Te személyesen veszteséget termelsz a számára. És mivel nem szociális foglalkoztató, ezért ott Neked nem lesz munkád (és senkinek, aki annyiba kerül mint Te, és ugyanannyit termel). Nagy cégeknél nyilván lehet néhány olyan, akinél ez nem számszerüsíthető, de az átlagra igaznak kell lennie, hogy kevesebbe kerüljön, mint amennyit "ér". 

van egy csomo allas ami nem termel egyertelmuen kimutathato bevetelt, pl. takarito.

De mondok egy elvontabb peldat: a ceg egyedi gyartosori berendezeseket csinal, ehhez kell villamosmernok, programozo, gepesz, statikus(!), es egy ficko aki a hasznalati utasitast irja.
No, aki a hasznalati utasitast irja, annak mennyi legyen a bere?

Nem lesz tole elobb kesz a termek, viszont annak is gepeszmernoknek kell lennie (csomo rajzot kell beemelnie, szerkesztenie).

 

Van egy csomo allas (pl. a kiszolgalo szemelyzet, penzugyes, irodistak foleg), ahok nem igazan merheto, hogy ki mennyit termel a cegnek. Ott hogy lehet egyertelmuen megallapitani a berezest haszon alapjan?

 

Van olyan resze a cegnek, ahol full bizalmi a munkakor. Azaz merheto bevetelt nem termel, de a komplett ceg bevetelet tonkre tudja vagni, vagy masik ceghez atjatszani

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Persze, de én arra reagáltam, hogy a laptop és egyéb kiegészítők, iroda, stb beleszámít-e a béredbe? Nem a béredbe, de a költségedbe igen. Kellően magasról nézve minden csoportnak/funkciónak van egy költsége (costcenter szó az SSC-kre a kedvencem...), és az összköltség legyen kisebb mint a profit, különben rövid vagy hosszútávon tönkremegy a cég. 

Ott hogy lehet egyertelmuen megallapitani a berezest haszon alapjan?

Egyértelműen sehogy. :)

Erre igazából egy óriási tudományág épült (próbál épülni) már, több-kevesebb sikerrel. Ha nem akarod túlbonyolítani, akkor vele-nélküle elv (kell-e, mennyit lehet legfeljebb fizetni érte) + hozzánézed a piacot, hogy mennyiért találsz embert. 

> akkor vele-nélküle elv

 

Ezt nem tudod meglepni. Mivel ha elkuldod, valoszinu nem jon vissza, vagy nem ugyanolyan hozzaallassal jon vissza. Helyette meg hosszabb ido talalni embert.

Mondok egy egyertelmu peldat:

A penzugyes, aki rendezi a szamlakat, sot beszel a cegekkel, hogy mikor hogy fizessenek, atutemezzen ha ugy jobb a masiknak.

Ralat az egesz ceg partnerhalozatara. Egy tokosebb ember epit egy ugyanolyan ceget a haverjaval a hatterben, es szep lassan elsorvasztja a fo ceget.

3 ilyen ceget is ismerek, aki igy jart. Egyik csodbement (szelnek eresztettek mindenkit), a masiknal az utolso pillanatban kapcsolt a fonok, es kitette az urget, akinek azota is nagyobb cege van, mint a fonoknek, de tulelte mind a ketto.

A harmadik, ahh hagyjuk is.

 

Szep is az amikor egyertelmuen lehet latni mindenki munkajanak erteket. Menjetek be barmelyik random miniszteriumba, jarjatok vegig az irodakat, es majd szoljatok, hogy ki mennyit dolgozik.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Az en munkamnak kell kitermelnie a teljes berkoltsegemet, igy nyilvan olyan brutto berben tudok megegyezni a munkaltatommal ami fedezi a teljes berkoltseget. Szerintem ez eleg trivialis. A brutto berben megegyezes egy torvenyileg kotelezoen eloirt szinjatek, ami valojaban se neked, se a munkaltatodnak nem mond semmit. Teged a netto kezhezkapott penz erdekel, a munkaltatot pedig a teljes berkoltseg.

A munkaltatoi es munkavallaloi jarulek azert is erosen osszetartozik (gyakorlatilag ugyanannak az adonak a ket fele), mert mindkettonek ugyanaz az alapja. Raadasul ha megnezed a havi berpapirodat, szerintem meg fogod rajta talalni a munkaltatoi jarulekokat is, ha mas nem valami "tajekoztato adatok" cimszo alatt.

Az iparuzesi adot nincs ertelme idekeverni, mert annak az alapja nem a fizetesed aranyaban van megallapitva.

tldr: tokeletesen illusztralod, azt a hozzaallast, amiert ez az egesz el van igy bonyolitva: hogy a munkavallalo _ne_ lassa egyben a beret erinto elvonasokat es ugy tunjon, hogy kevesebb ado terheli a munkajat. Ennek semmi egyeb celja nincs.

Régóta vágyok én, az androidok mezonkincsére már!

What?

Havi bruttó 500e Ft-ból 332.5e Ft marad az embernél (családi adókedvezmény nélkül!).

Bizony, az állam felnőtt embernek néz, nem egy óvodásnak, akinek mindig fogni kell a kezét.

Majd te eldöntöd, hogy mire költöd a pénzed.

PL a lakossági gáz 27% helyett lehetne 5, esetleg a kazánokkal és a többivel együtt, és akkor nem szeméttel meg hulladékfával fűtene a nép.

Az üzemanyagok árán a jövedéki adóval megnövelt ár az áfa alapja, ami az adó adóztatása, ami speciel ellentétes az EUs jogszabályokkal. Ezt kellene kijavítani.

Van még, ha gondolod :)

Én? Olvass újságot, és meglátod! 2 napig ment a ballib médiában, hogy a termékek árának befagyasztása helyett az alapvető élelmiszerek áfáját csökkentse a REZSIM, amit egyébként már csökkentett és amit egyébként a baloldali politikusok nem szavaztak meg. (Bocsánat, meg akarták szavazni, de tiltakozva a rezsim ellen a NEM gombot nyomták meg)

És ez?

Azt javasoljuk, hogy a kormány vezessen be alapvető élelmiszerekre hatósági árellenőrzést és, ha kell, állapítson meg hatóságilag maximált árakat

jelentette ki Gyurcsány egy, a közösségi oldalára feltett videóban még 2020. március 19-én

Bevezették .... Nem jó! Balfasz Gyurcsány - DK azt sem tudja mit akar :D

trey @ gépház

Nagy bajt nem csinálnak ezek az intézkedések, mert időben és termékekben korlátozottak. Reálisan csak arra jók ezek az intézkedések, hogy ne legyen túl nagy az esés. A piaci árazás kicsit olyan Magyarországon, mint az antiszemitizmus. Hogy hivatalosan nincs, de igény az volna rá.

Légy szíves javítsd ki. Olyan nincs hogy árbefagyasztás. Olyan van hogy hatósági maximum ár bevezetése.

Persze hogy hibáztathatnánk az egyszerű embereket, ha már a kormánynak sem megy. 

a taxi árai vannak befagyasztva. ezek az árak csak maximalizálva vannak.

4 és fél éve csak vim-et használok. elsősorban azért, mert még nem jöttem rá, hogy kell kilépni belőle.

Nem értek egyet vele, de választások elött hasznosnak tartom. ;)

Miért állunk itt meg? Árstoppot a videókártyákra is! :)

Nem tudom mit szívtok itt a topikban mindannyian, vagy csak trollkodtok és én nem értem az iróniát. Szerintem abszolút támogatandó, hogy a kormány végre próbál valamit tenni, legalább a kisembert megvédeni. Inkább én attól tartok, hogy ez az intézkedés csak átmeneti, és nem tudják hosszú távon játszani, mert a gazdaság nem fogja bírni, meg ellátási hiány lesz belőle. Ettől még a szándék jó, és becsülendő, hogy próbálkoznak.

Egyébként meg a videókártyákra se lenne rossz az árstop, vagy a coinokat betiltani. Mondom ezt úgy, hogy hála az égnek nem akarok mostanában venni ilyet, mert 1-2 éve vettem laptopot meg desktop játszós gépet, az még kitart pár évig, lefedi az igényeim. Ami engem zavar, hogy ilyen hülyeségek miatt, mint a bányászás szálltak el az árak, meg így a GPU-k fejlődése egy évtized alatt már másodszor van derékba törve. Hiszen a gyártók nem fejlesztenek ilyenkor, mert a középszerű szart is el tudják adni (kiadnak régebbi kártyákat), lekapkodják őket a készletről, technikai fejlődés meg nuku lesz, amit meg mindannyian fogunk érezni hosszú távon. Itt nem arról van szó, hogy Pistikének legyen megfizethető áron ardzsíbí videókarcsija, hogy aztán a Nesquik kakaó kíséretében brummogjon a szájával a Forza Horizon csapatása közben, hanem iparági fejlődés, trendek a tét. Ugyanez volt 10 éve a prociknál is, Intel fölényben, AMD nem tudott versenyt diktálni, Intel meg magasan tartotta az árakat, és ha rajtuk múlik mindenkinek ma is 2-4 mag, 2-8 szálas, 2-6 MB cache-es procija lenne még mindig (ought to be enough for anybody ©®), 14+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++ nm-en, tikk-takk, tikk-takk. Na, ez lesz a GPU-kkal is, csak az oka lesz más.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Nem rád értem, de sokan a "bevezetés a közgazdaságtanba" feléig sem jutnak el, és aztán kezdik osztani az észt, akár a piac felsőbbrendűségéről, akár az állami szabályozás szükségességéről.

Önmagában egyik sem áll meg, de ezt már Adam Smith korában is tudták.

Ha a piacon érvényesül a szabad verseny (a csirkecombnál azt hiszem ezt bátran ki lehet jelenteni), akkor ott nem kell beavatkozni, és a 40 év szocializmus mutatta meg, hogy miért. Én a magam részéről azért sem örülök, mert ez most éppen SZAVAZATVÁSÁRLÁS MINDENKI PÉNZÉBŐL. Csak a kormány azzal nem reklámozza magát, hogy bocs, tavaly mindenkinek felvettünk 500000 Ft hitelt. Amit MI fogunk kifizetni, nem ők.

Az üzemanyagoknál is pont ez történt. Ott már annyira nem áll meg a szabad verseny, de aki tudja miből áll össze a benzin ára, az tudja azt is hogy rohadtul nem a töltőállomás keresi belőle hülyére magát (hanem elsősorban az állam, és kis részben a MOL). Aztán árstoppot be lehet vezetni épp a mérnöki szolgáltatásokra is. Örülnél ha mostantól meg lenne mondva, mennyi az óradíjad? Mert ezekkel az intézkedésekkel ezt okozzák.

Az állam szerepe az lenne, hogy ne hagyja a monopóliumok és oligopóliumok létrejöttét. Ezt a csatát a félvezetőgyártásban sajnos elbuktuk, és sok más területen is. Ha lennének annyira tökösek a döntéshozok, mint amikor a 80-as évek elején pl. feldarabolták az AT&T-t, akkor vissza lehetne hozni a sokszereplős piacot, de látszik hogy ez mindkét oldalnak igazából jó így.

Csak a kormány azzal nem reklámozza magát, hogy bocs, tavaly mindenkinek felvettünk 500000 Ft hitelt. Amit MI fogunk kifizetni, nem ők.
 

Amit majd az EU vissza nem térítendő helyreállítási alap fog állni.

Tudod az, amit az elvtársaid sikeresen blokkolnak az EU-ban így a választás előtt, külföldről próbálva nyomást gyakorolni a szavazókra.

Amit majd az EU vissza nem térítendő helyreállítási alap fog állni.

Vagy nem.

Tudod az, amit az elvtársaid sikeresen blokkolnak az EU-ban így a választás előtt, külföldről próbálva nyomást gyakorolni a szavazókra.

Vagy csak azt nem szeretnék, hogy az elvtársaid ellopják mondjuk a 20%-át.

Az EU-tól jön pénz. A kormány meg költ. A bevétel meg a kiadás különbsége meg a deficit.

Ha nem csinálnak ekkora deficitet, akkor meg kisebb az államadósság, amit majd vissza kell fizetni. És a 0 közeli kamatoknak úgy tűnik jó időre lőttek.

5000 mrd nem jön a helyreállítási alapból egyébként.

Szerintem szabadpiac Magyarorszagon nincs. Egyszeruen tul pici a piac.

 

Hogy legyen egy autos hasonlat: Bardi auto es Unix.

Bemesz, es a te arad a normal ar duplaja (amit netrol tudnal rendelni, mondjuk kulfoldrol, eg. Szlovakiabol).

Ha autoszerelo vagy, akkor meg kapsz 50+% kedvezmenyt. Ami igazabol nem kedvezmeny, csak ok kapjak normal aron.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

az tudja azt is hogy rohadtul nem a töltőállomás keresi belőle hülyére magát (hanem elsősorban az állam, és kis részben a MOL)

A MOL megvan, jól van. Épp most vesz 400+ kutat Lengyelországban.

Mondd, te kit féltesz igazából? Az OMV-t? A Shell-t?

Ez sajnos nem ilyen egyszerű. Ha az X éves kormányzásnak az az eredménye, hogy az emberek már csak akkor tudnak munkábajárni és akkor nem halnak éhen, ha hatósági áras lesz az üzemanyag és az alapvető élelmiszerek egy része, akkor nagyon nagy baj van. Mi ez? Észak-Korea? Ha meg mindenki jól él, akkor minek avatkozik be az állam ilyen drasztikusan? Mi egyébként az hatósági áras termékekből csak a csirkemellet fogyasztjuk.

- Indítsd újra a gépet! - Az egészet? - Nem, a felét...

Ez nem hit kérdése, szerintem ezek tények, hogy van egy ilyen kormányrendelet Magyarországon. Svájcban miért nincs hatósági áras zsíroskenyér? Vagy valaki mondjon már hasonlót az általunk majmolt nyugati világból. A német energiaárak most drágulnak az eddigi háromszorosára. A magyarhoz képest lassan tízszeresét fizetik villanyért, de nincs állam által szabott plafon. Az volt az állam lépése, hogy legalizálták az edigi szürkepiacot és mostantól bárki vásárolhat háztartási mini invertereket, amiket a konnektorba lehet kötni. Ezek párszáz watt teljesíményűek és sehova nem kell bejelenteni.

Nálunk megy a parasztvakítás ezerrel és ezt néhányaknak nehéz észrevenni innen, de ha kicsit huzamosabb ideig élsz valalahol külföldön, akkor egy idő után elképesztő látni ami Magyarországon folyik. Nyilván lehet ez az egész szimpla kampányfogás is, de ha ilyennel lehet kampányolni akkor nagyon mélyre süllyedtünk. Ingyen krumpli, hatósági áras farhát, örök élet, ingyen sör.

Egy hete hirtelen szívritmuszavarom lett. Mindenhonnan elküldenek, nincs orvos aki megvizsgálja. Magánba 1-3 heteket kell várni egy vizsgálatra. Álamiba március 3-ra kaptam időpontot, de én még jól jártam mert van akinek már csak márciusra vagy májusra tudnak adni. Végül találtam egy magán centrumot BP-en, ahol másnap meg is vizsgáltak de aki akciós farhátért megy a teszkóba, az nem biztos, hogy ezt megteheti. Szóval mit kapunk az adóforintjainkért cserébe? Ahol lakunk, az utak állapota az utóbbi időben drasztikusan leromlott és lassan a járhatatlan kategória. Balesetveszélyes. Olyan alapvető dolgokról beszélünk, hogy nekem senki ne mondja, hogy nincs rá pénz mert nem hiszem el. Értem én, hogy felemelték az orvosok bérét, csak épp nincs lehetőségem találkozni velük. A feleségemnek szétb.sztak mindent a szülésnél. Tavaly ősszel kaptunk időpontot egy komplikált műtétre: 2023 évben valamikor. Ennyi az időpont. Magánba megműtenék 3-5 millió környékén. Szerencsésebb esetben csak 3 millió. Azóta lehet, hogy drágult mert ezek még tavalyi árak. Köszönjük szépen. Megyek veszek is csirkefarhátat mert az most jó. 

- Indítsd újra a gépet! - Az egészet? - Nem, a felét...

Hát, igen. Nekem is könnybe szökik mindig a szemem, amikor a magyar felső 10%-ba tartozó informatikusok aggódnak a fűtött, összkomfortos lakásaiban élő, heti "csak" 5 alkalommal húst enni tudó, súlyosan elhízott honfitársainkért, akinek csak 1 Gbit/s nyomorult sávon jön a Netflix a lakásaikba. #szegényég

De ha ez a szegénység, akkor nem tudom mi van az éhező afrikai országokban, ahol a döngölt föld a padló a kunyhóban, mezítláb járnak, fel vannak puffadva, de nem az ételtől, hanem az éhezéstől és a napi 2 liter ivóvízért minden reggel 15 kilométert gyalogolnak. Orvosi műhibának azért nem lesznek áldozatai, mert orvost életük során sosem látnak.

Túl nagy a jólét szerintem itt. :D

trey @ gépház

Nekem is ez az érzésem. Egyre inkább úgy gondolom, az országnak kijár végre megint egy európéeer balos kormányzás, picsába emelt adókkalvilágpiaci enregiárakkal, megszorításokkal, és minden egyéb jóval, amivel 2002-2010 között kényeztetettek bennünket, kiegészítve persze az LMBT szervezetek áldásos edukációs tevékenységével. Nekünk Mohács kell - írta Ady, és nagyon igaza volt. 

Őrületesen ijesztő, hogy még itt, ahol - úgy gondolhatnánk - gondolkozó, számolni tudó, magasan képzett emberek vannak, még itt is 20% támogatja az árbefagyasztást. 

Azon elgondolkodtál ez miért lehet?
 

Azért, mert folyamatos ellenzéki propaganda a "jajj dittatúra", "jajj, Óbán lehallgat", "jajj, féni köll", és ebbe a narratívába tökéletesen beleillik az un. "nem merte a nevét vállalni" nevezetű fikciós karakter.

Na ez nagyon gáz. Az élelmiszer ár maximálása nem egy szociális cselekedet. Ez színtiszta populizmus. Ha valóban szociálisan érzékeny lenne a kormány akkor ezt a rászorulók támogatásával oldaná meg. 
Eléggé pofátlan az, hogy ha nem támogatja valami ezt ami már a szocializmusban sem működött az nem szociálisan érzékeny. 
Ahogy megfigyeltem te nem vagy szociálisan érzékeny, ettől még ezt nem kell kivetítened másra. 

Ez a rászorulós a színtiszta populizmus. Van, akin nem lehet segíteni, mert tróger és azért kerül abba a kategóriába. Rohadt sok ilyen van sajnos. Aki meg nem rászoruló, mert átlag, az viselje a terheket más helyett is. Akkor van jóléti társadalom, ha erős a középosztály és van szava, az álbaloldal és az áljobboldal pont ezt a réteget igyekszik módszeresen leépíteni.

Még dolgozz rajta, az ereszcsatornát te hoztad be nem én. Én csak annyit merészeltem jelezni, hogy ez az árbefagyasztás az ejtőernyő szerepét töltheti be maximum. Többre nem alkalmas, viszont egy zuhanógépen meglepően jól jöhet. (És nem, nem kizárólag a magyar gazdaság zuhan, hanem nagyjából mindenki.)

Szerkesztve: 2022. 01. 19., sze – 21:57

Nem értek egyet velük, ugyanakkor a jelenlegi piaci árakkal sem (elsősorban az energiaárakra gondolok, nem az élelmiszerár befagyasztásokra). Azok itthon a legtöbbeknek egy az egyben megfizethetetlenek lennének, "filter" nélkül pl. nekem is komoly gondot okozna, meg itt legtöbbünknek is, azt gondolom.

Nem kellett volna oda juttani az országot, hogy probléma legyen az embereknek az 50 forinttal drágább tej.

Most már tényleg kurvára mindegy milyen tüneti kezelés találnak ki... Ha az emberek így tudnak jóllakni még három hónapig, legyen.

“Any book worth banning is a book worth reading.”

Kb igy van. Bar most a Covid megkavaja a dolgokat, elotte elmeny volt megtapasztalni az UK-ban hogy mennyire porog a munkaero piac es a KKV.

Amikor a boltokban a szomszed faluban keszitett faliorakat tudod megvenni - kinai vacakok helyett... NA AZ JELEZTE hogy a gazdasag nagyon is rendben van.

Pont a KKV megerositese kellett volna lennie az allambacsinak mint fo cel - ha eros gazdasagot akart volna. (illetve ezert is kapna felzarkoztatasi penzt az EU-tol, de inkabb par havernak lenne leosztva).

Inkabb a sajat gesztenye sutogetes volt.

Elegem van a támogatásokból. Nem vezet sehová. Fizessék meg a munkát normálisan mindenhol, és akkor felpörög a gazdaság is.

alszom a kerdesre egyet.

de vegulis a coccializmus is valahol ebbe bukott bele, hogy tul sokaig volt 3.20 a kenyer es 3.60 a tej. Ingyenebed nincs, a szamlat valaki valahol fizeti.

HUP te Zsiga !

noes ki milyen oraberben dolgozott ?  de az "apu lisztet csinal belole" feltetelezi, hogy ert a molnarszakmahoz is.

nomeg a vetomag honnan volt ? a tavalyi termesbol ?

azt mar meg se kerdezem, mivel futottek a kemencet ( amit meg a dednagypapa epitett ) ? biztos kimentek fatvagni az erdobe. Lehet nem penzben fizettek erte, hanem sok-sok munkaval, de megvolt az ára.

ja es a kenyer melle van meg valami az asztalon ?

HUP te Zsiga !

Önellátó gazdálkodás létezik évezredek óta, az eszközök és a tudás hagyományosan öröklődött. Sok kommunista azt hitte, hogy ez működhet nagyban is. Hát nem, de nem az árstop miatt. Nem is számított mert állami kézben volt a termelés, feldolgozás, szállítás, kereskedelem, stb. A probléma ott kezdődik, hogy nincs motiválva az ember egy ilyen rendszerben, ahogy most épp a kereskedők és benzinkutasok motivációját veszik el.

önellátó gazdálkodás != tervgazdálkodás

A probléma ott kezdődik, hogy nincs motiválva az ember egy ilyen rendszerben, ahogy most épp a kereskedők és benzinkutasok motivációját veszik el.

Csak arra nincs motiválva, hogy egy olyan munkát végezzen, amit nem szeret csinálni, vagy szarul érzi magát benne, mert nem becsülik meg vagy kihasználják. Minden más nevelés, neveltetés kérdése.

A neveltetést arra értettem, hogy ha valaki szeret vonatot vezetni, akkor az úgy is fog vonatot vezetni, hogy nem kap érte pénzt, de az alapvető szükségleteihez hozzájut, a vonatvezetéstől függetlenül. A munkamorál nem pénz, hanem neveltetés kérdése. Aki szívesen dolgozik, azt a pénz egyáltalán nem fogja motiválni. Aki nem szívesen dolgozik, azt csak a pénz fogja, és ott jönnek be az olyan problémák, hogy fosul-húgyul elvégzett munka után is megkapja a pénzét, cserébe ha sok ilyen van a gépezetben, az az egész szakma, iparág stb. színvonalát és munkamorálját lerontja.

Nem szavaztam mivel ram nincs hatassal, jelenleg kb. €2/liter a 95-os benzin a kutakon, ami kb. 700Ft/liter.

"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

Szerkesztve: 2022. 01. 20., cs – 00:05

Egyet értek, mert ösztönzi az korszerű, energitakarékos, környezetbarát megoldások elterjedését, és a fenntartható környezettudatos életvitel kialakítását. Remélem a jövőben is elsősorban ezt a módszert fogják gazdaságpolitikusaink támogatni, és nem a populista erősebb forint árfolyamot és alacsonyabb adókat követelő balliberális agymenést.

Vadásszanak a papok helikopterről, építsenek gázszerelőink 40mrd Ft/km M0 autóutat, és együnk csirkefarrhátat olcsón megcsömörödésig csak miután telepumpáltak Sinopharm vakcinával!

Így van, majd a piac megoldja, mint mindent. Adjuk drágán a lakosságnak, hogy majd költsenek energiahatékony dolgokra és adjuk olcsón az iparnak, hogy csak a nyugatról levedlett 30 éves, energiapazarló technológiákat használhassák, szegény cégek.

Nincs rendes lakossági támogatás, mely az energetikát célozná, a tavalyi lakás/házfelújítási program sem volt, és most sem fut egy napelemes pályázat, mert nem fut, és nem indultam rajta.

A cégek, meg ha olcsón adod nekik a gázt, akkor készakarva fogják, és beruháznak sokkal hatékonyabb eszközökre, hogy a lakosságnak maradjon jó olcsó a gáz.

De ha véletlen olcsó, akkor riogassunk a milliárdos szélhámossal, aki az olcsó lakossági gázzal fűti télen a medencéjét, amit mi fizetünk, mert ha vállalati gáz az olcsó, akkor nem onnan fűtené a milliárdos, amit nem mi fizetünk.

Fura dolgok ezek. 

Ugye te sohasem dolgoztál piaci környezetben? (bocs a személyes kérdésért, de amit leírsz erre mutat)

A legjobb a napelemes pályázat aminek kötelező eleme az akku rohadt drágán. Több kedves ismerősöm vágott bele, a pályázatot valami 7x módosították majd megjelent napokkal a beadás előtt olyan feltételekkel amit a résztvevő cégek nehezen teljesítenek, ezért meghosszabbították szinte minden helyen. De tőlük csak ezt hallom mi a szarnak bele az akkumulátor aminek a cseréje rohadt drága lesz majdan, és semmi szükségük nincs rá. Bután (vagy túl ravaszul) szétszórt pénz.

Nem az a baj, hogy a cégeknek olcsón "adsz" valamit. Hanem azt, hogy kereszt finanszírozod a lakossági veszteséget a piaci árakkal, de azok az árak beköltöznek az eladott áruba azaz végül a csirkemell, a tojás, a kenyér lesz drágább. Jaj mi is történik? 

A milliárdos nem riogatás, hanem tény. És nem attól lenne jobb ha a cégeknek olcsóbb lenne, hanem attól ha a medencefűtést nem fizetnénk ki neki. Oké?

Most is a közelében vagyok, de nem reagáltál (egyébként én sem találtam) az ipari környezet energiahatékonyságát növelő intézkedéseket, valamint megszorításokat, hogy milyen kemencét vehet a pék, ne a legszarabb ótvar, nyugatról kidobott, kukából megmentett kemencében süssön, hanem energiahatékony rendszerrel.

A milliárdos meg így is úgy is úgy fogja fűteni a medencéjét, hogy te fizeted. Mindig. Ha az olcsó lakosságival, ha nem, akkor betolja egy cégbe és leírja az adóból. így is úgy is. Láttál már vállalkozót adót fizetni? én tavaly betoltam alkalmazottként egy 10-est. Hadd ne sajnáljam őket.

*itt* a tarsadalom felso 5-10%-a van. Sajnos a maradeknak a felet kb. semmi se erdekli, kulonbozo okokbol (mindennapos elethalalharc a forintokkal, iskolazatlansag, altalanos depresszio), ami tok jo, mert van egy nagy reteg, aki egy zsak krumpliert azt tesz, amit a lozer opportunista politikus akar.

Pedig szerintem sanszos, hogy _bérjövedelemben_ itt a felső decilis felülreprezentált (https://www.ksh.hu/docs/hun/xftp/idoszaki/hazteletszinv/2020/index.html#tovbbiadatokinformcik 3. ábra). Eszerint 2020-ban már havi bruttó 433 ezer Ft-tal (évi 5.2m) a legfelső tizedbe tartoztál. Az IT szektorban dolgozók többsége ennél többet keres.

Hogy a "társadalom" felső 10%-a alatt pontosan milyen metrikát értünk azt én sem tudom.

Régóta vágyok én, az androidok mezonkincsére már!

*itt* a tarsadalom felso 5-10%-a van.

Erős csúsztatás. Nézem az itt felbukkanó fizetés szavazásokat, már egy villanyszerelő szakmunkás bérét sem érik el az IT bérek. Míg egy átlagos villanyszerelő vagy fűtésszerelő megkeres egy rosszabb hónapban 1,5milliót, addig egy IT-s hol keres ennyit? Egy nemzetközi kamionsofőr is >1MFt felett keres és még nem is kell fizikai munkát végeznie.

Csak átlagosak, de a német, svájci, olasz, francia kollégákhoz képest átlag alattiak.

Az "én multim" mind a 4 országból ide helyezte át az IT "munkásabb" részét, csak a főnökök maradtak kinti telephelyeken. Az állandó projekt neve  költségcsökkentés. Minden évben minden szervezet leadja, hogy mennyivel fogja költségeit csökkenteni, aztán teljesülnek a célok, mert kimutatjuk egy KPI mutatóban, megkapjuk a szóbeli dicséretet, de a prémiumosztásnál elmondják, hogy rosszul teljesített az üzletág, ezért a prémium max egy családi fagyizás árát fedezi. Meg jön a szöveg, hogy "nem jár csak adható...", meg elmondja a HR, hogy nem csak pénzzel lehet motiválni a kollégákat... Másnap meg megkapjuk, hogy a lelépő kolléga poziciójára indított requestet nem hagyták jóvá, mert szét kell osztani a felkadatokat az ott dolgozóknak. :)

Attol fugg. Eleg nagy kulonbseg van akozott, hogy a vallalkozo munkadijra mennyit szamlaz ki a megrendelonek es mennyi fizet ki az embereinek. Valoban nagyok a megkeresheto penzek, de ez valahogy leginkabb a fovallalkozoknal csapodik le.

+ tegyuk hozza, hogy sok epitesi kisvallalkozo mar eleve belekalkulalja, hogy az elvegzett munkainak egy reszet nem fogjak kifizetni, az igy kiesett bevetelt is potolni kell a rendesen fizeto ugyfelekbol. A pereskedes/behajtas/jogvitak illetekkoltsegei olyan magasak lettek, hogy ~5-10M alatt nem is eri meg utanamenni.

Régóta vágyok én, az androidok mezonkincsére már!

20 éve mondta egy ügyvéd ismerősöm: "amelyik ügyvéd nem keres 1milliót havonta, az próbálkozzon kőművesként!" Nos 20 éve volt némi infláció, és az IT még talán most sem tart átlagban 1M-nál. És vannak még a végrhajtók, plasztikai sebészek, biztosítási ügynökök, és a Berkics Mikik stb.

Erdekes, mibol gondolod, hogy a tarsadalom felso retege kizarolag fizetestol fugg? Te most kb. a komplett tanari gardat (egyetemi oktatokat is) besoroltad a szabolcsi ciganytelepre. Csak mondom.

Igaz, hogy nincs egzakt definicioja, hogy ki hova tartozik (vagy hova gondolja, hogy tartozik). Egy kamionost senki se sorolna a felso retegekbe, akkor se, ha 5 milliot keres. Ennek resze egy bizonyos szintu muveltseg, vilag iranti erdeklodes, es persze kulturaltsag. Ezek egyutt *altalaban* egyutt jarnak magas fizetessel is, de nem feltetlenul, es v.v., lehet valaki kobunko es kogazdag egyszerre.

 

Jol belekotottetek a leglenyegtelenebb apro reszletbe a mondandomban btw :)

Nem hiszem, hogy van értelme kontextusokról beszélni, úgy látom a többség a portálon már polarizált véleménnyel rendelkezik, így olvassa el amit írsz. Attól ha elmagyarázod mire gondoltál (hátha nem ment át) nem biztos, hogy segítesz neki, mert ellentétes a szűrőrendszerével és képtelen befogadni.

Na és akkor itt jön az amiről valóban beszélsz, hogy szerinted, ha a felső 5-10%-ban is kialakul ez a politikai egysíkúság, akkor van értelme? Vagy mégsem az a bizonyos 5-10% aki itt van?

(ps. Természetesen, nem Magyarország az első ahol a "felső 5-10%" is ilyen polarizált lenne. Tele van a HUP is konteósokkal akik szerint minden mögött a háttérhatalom van, persze nem, de pl. az ilyen megosztott társadalom ahol a politikusok jól meg tudnak élni és emellett a mindenki által túltolt neoliberalizmus érdeke is. Ez kéz a kézben jár. Pl. Az Orbány kormány újítása a nemzeti érzelmekkel fűszerezett popularista neoliberalizmus. Persze ezt se ők találták fel, ahogy szokás sok helyről lopták össze. Ebből a hipnózisból ami ezeket a polarizált társadalmakat jellemzi nehéz szabadulni. Valójában nem vagyok benne biztos, hogy meg szeretném élni a józanodást, az vagy egy világégés eredménye lehet, vagy a következménye lehet világégés)

ellentétes a szűrőrendszerével és képtelen befogadni

Milyen szép is lenne, ha ez egyértelműen vállalt önkritika lett volna. De az is szép lenne, ha önkritika lett volna. De tovább megyek lefelé: az is szép lenne, ha tudnád, mi az az önkritika, és saját magad kontextusában is képes lennél értelmezni a fogalmat.

ha a felső 5-10%-ban is kialakul ez a politikai egysíkúság, akkor van értelme?

Vagy esetleg ha nem kevernéd az önzőséget a politikai nézetekkel...?

:)

Mondjuk az autópálya-építés kilométer árát is be lehetne fagyasztani, vagy a 5.2 milliárd ért felújított Citadellán a 2%-os zászlórúd árát is! / 104millió :o  /

 

A Citadella megújításának mostani szakaszában a fejlesztési terület előkészítő feltárása, az erőd falainak rekonstrukciója és egy zászlórúd építése valósul meg mintegy 5,3 milliárd forint értékben, amely összegből a zászlórúd építésének költsége mindösszesen 2 százalékot tesz ki.

Szerkesztve: 2022. 01. 20., cs – 10:30

Az olyan vállalkozók miatt kell az árstop, mint a baloldalt pénzelő Bige László

 

 inflációs adatok mögött olyan cégek etikátlan viselkedése illetve extraprofitja áll, mint a pólóhamisítóból lett kartellkirály, a baloldalt pénzelő Bige László.

 

Remélem a következőtől nem omlik össze a piacmindentmegold világképetek.

A német kormány is szabályozná az áram árát

Vizsgálja a német kormány az áram árába való beavatkozás lehetőségét – írja a Welt.

A fogyasztóvédelmi miniszter, Steffi Lemke szerint jelenleg olyan árnövekedések tapasztalhatók az országban, amik akár 90 centre is emelhetik az áram kilowattóránkénti árát. „Ezt semmiképpen nem indokolhatják a piaci körülmények” – mondta Lemke.

inflációs adatok mögött olyan cégek etikátlan viselkedése illetve extraprofitja áll, mint a pólóhamisítóból lett kartellkirály, a baloldalt pénzelő Bige László

Igazából az egész világon növekedő infláció mögött Bige László és a háttérhatalom áll.

Remélem a következőtől nem omlik össze a piacmindentmegold világképetek.

A műtrágyának is globális piaca van, így semmi sem akadályozza meg a magyar termelőt, hogy cseh/ukrán/akármilyen műtrágyát vegyen. A piacot egyébként valóban torzíthatja néhány tényező, ilyen pl a vámok, illetve a szállítási költségek. A műtrágya ára egyébként eléggé ki van téve a metán árának, így a magas energiaárak már eleve problémát okoznak.

Ezt semmiképpen nem indokolhatják a piaci körülmények

Nyilván teljesen független attól, hogy hadat üzentek az atomenergiának "zöld fordulat" címszó alatt.

Igazából az egész világon növekedő infláció mögött Bige László és a háttérhatalom áll.

Szövegértésből egyes, ülj le.

 

Nyilván teljesen független attól, hogy hadat üzentek az atomenergiának "zöld fordulat" címszó alatt.

Ezzel teljesen egyetértek, ha egy német elkezd egy általa kizárólagosnak hirdetett ideológiát tolni, akkor Sztálingrádig meg sem áll. Képtelenek beismerni hogy elqrták. Milyen szépen is füstölnek a széNerőműveik*.

* a DW nevű propagandasajtójuk úgy számolt be az év végi  atomerőmű bezárásról, hogy a vágóképen látható hűtőtoronyhoz azt fűzte, hogy ez sem ontja tovább a füstöt.

... olyan cégek etikátlan viselkedése illetve extraprofitja áll...

Azt írtad hogy "cégek". Bige László cégén kívül milyen cégekre gondoltál, amelyek az inflációs adatokat szándékosan torzitják ? Illetve mi a különbség a sima profit és az "extraprofit" között ?

Illetve mi a különbség a sima profit és az "extraprofit" között ?

Az extraprofit a sima profit feletti rész, de szokták a nem várt "meglepő" profitot is extraprofitként értelmezni. A "meglepő" profit kellemes meglepetés a annak aki kapja, kellemetlen annak aki kifizeti, és etikátlan annak aki csak irigyli... tudod mint a csajod, amikor egy bombanő van látótávolságon belül. :)

Ezzel szemben a valóság az, hogy Bige jogsértő (jogerős) piaci magatartása eredményezett számára extra, a tisztességes és törvényes módon elérhetőt jelentősen meghaladó profitot. Ezért kapott több milliárdos bírságot.

inflációs adatok mögött olyan cégek etikátlan viselkedése illetve extraprofitja áll, mint a pólóhamisítóból lett kartellkirály, a baloldalt pénzelő Bige László.

 

Talán így megérted. Az OLYAN* viselkedésmód, amit képvisel részben okolható (mert a németekkel ellentétben sem én sem a cikk nem állította, hogy ne lennének egyéb okok is). Ahogy azt sem állította senki, hogy a törvénysértő tevékenységét befejezte volna a lezárt vizsgálat által érintett időszak után.

 

* Tehát a hozzá hasonló magatartást folytató cégek inflációt növelő hatású tevékenységéről. Talán az is emlékezetes, hogy történt hasonló nemrégiben pl. az építőanyag kereskedelem kapcsán.

Lehet vitatkozni, hogy kinek van igaza, csak ha valaki baloldali szocialista, akkor ne hívja magát jobboldalinak.

Ezek a XIX. századi kifejezések semmit nem mondanak el senkiről/semmiről.

De először jó lenne a definícióban megegyezni:

baloldal: magasabb adók, amiből a szociális igazásossági intézkedéseket finanszíroznak.

jobboldal: alacsony adók, amik a nagyobb egyéni teljesítményre ösztönöznek.

Rendszerváltás utáni kormányok (Antall kivétel): magas adók, amit ellopnak ;)

Nem teljesen jó a példa. Arról van szó, hogy az egyik párt a másik pártot hívja buzinak, miközben ők még nagyobb buzik, mint azok.
Meg nem névről/szexualitásról van szó, hanem ideológiáról. Lehet bármilyen fasiszta/sztálinista diktatúra, ha ingyen sört ad, ami neked tetszik?

Arról van szó, hogy az egyik párt a másik pártot hívja buzinak, miközben ők még nagyobb buzik, mint azok.

Nekem ez is tök érdektelen, amíg az én érdekeim megfelelően ki vannak szolgálva.

Lehet bármilyen fasiszta/sztálinista diktatúra,

Próbáljunk meg a valóság talaján maradni, kissé elragadtattad magad. Mennyi esélye van ennek 2022-ben, Európa közepén? Semmi.

ha ingyen sört ad, ami neked tetszik?

Ingyen sörrel nálam nem rúgna labdába, én nem játszom el a nyomorgó informatikust, bármennyire csábító is. De, hajlandó vagyok mindenféle ajánlatot meghallgatni.

trey @ gépház

Szerkesztve: 2022. 01. 20., cs – 13:12

Ez a beírás rossz helyre került.

A béreket kellene rendezni. A minimálbér összege egy vicc, a minimál nyugdíj összege egy vicc. Még az emelt is. Ezekre nem megoldás az árbefagyasztás néhány terméknél.

Jó lenne tudni hozzá a létminimum összegét. Amit ugye a KSH számol és 2015 óta valamiért nem publikus. Tippem szerint 160 000 ezer körül lehet ez az összeg nettó természetesen. Szóval 200 000 nettó. A nyugdíjminimum meg kb 80 000 - 100 000.

hogy ne hőbörögjenek az irigyek, hogy valaki egész életében dolgozott mondjuk 20 évet és 200 000 kap. De amúgy a létminimum összege lenne ott is a szerencsés. Csak a fél családom FIDESZ szavazó és szerintük minden így jó mert így dolgozni kell nem segélyt várni.

Az enyémből a minimálbéresekébe.

MZP a főnököd? Vagy hogy csinálná majd meg?

Csak azt tudom elképzelni, hogy több kulcsos adórendszert vezetnek be, de az neked inkább kedvezni fog, ha csak nem vagy topmenedzser egy óriáscégnél. Ha meg az vagy, akkor kárpótolnak más juttatásokkal úgyis, ha nagyon kellesz nekik... És nem fogsz a HUP-on puffogni sem menedzserként. :)

Ez !

Gyakorlatilag kb. 2 hónap múlva választás.

Szívesen elolvasnám MZP/közös ellenzék/akárki részletes programját, ha meg lehetne találni valahol (nekem nem sikerült megtalálni..)

De ugyanilyen szívesen elolvasnám a Fidesz/KDNP/akárki részletes programját, ha meg lehetne találni valahol (ezt se sikerült megtalálni..).

De ugyanilyen szívesen elolvasnám a Fidesz/KDNP/akárki részletes programját

Hogyhogy nem ismered?!

Folytatjuk!

Ez a témában - SZJA sávok és kulcsok - egy kulcs, 15%, a jövőbeli csökkentés (akár egy számjegyű) ígéretével. 

Hol nem ismert ez? Most akkor kérném az MZP féle részletest, így két hónappal a választás előtt.

trey @ gépház

Rendben, főleg hogy működik. Mondjuk én ezt a választás dolgot máshogy fogom fel, kb mintha a voksommal egy szerződést kötnék az adott párttal, tehát elvárnám minden résztvevőtől, hogy a 4 évre szóló terveit nevesítse, bizonyos szintig azért ki is fejtse. Ha ez nincs meg akkor kb hitvallás szerint szavaz az ember, hát nem tudom. Egyik résztvevő sem fárad ezzel. Szlogenek vannak meg szardobálás. Nekem ez kevés, egyik résztvevőnek sincs rám szüksége, elfogadtam.

Nem értem. Írják le még egyszer, hogy

egy kulcs, 15%, a SZJA csökkentés (akár egy számjegyűig) lehetőségével

?

Ez mire lenne jó? Leírták egyszer, aztán symlink rá. Majd ha már nem lesz aktuális, törlik a symlink-et (nem azt folytatjuk).

trey @ gépház

Ezek már megvannak. Akkor az elkövetkezendő 4 évre nincs tervük? Gondolom van. Ezt megosztani esetleg? Oktatásban mit terveznek, eü-ben, honvédséggel, kormányzati vízfejjel, EU-val, stb? Nem az érdekel mit tettek eddig, itt élek én is. Mit terveznek, mi a cél, merre haladunk előre? Az a bajom, hogy nem ígér semmit, azaz semmiért nem is lehet "számonkérni", vagy megnézni a következő választásokkor, hogy na mit is sikerült elérni. Az ellenzékről meg ne is beszéljünk, eddig egy nagy csalódás, igazából kár róluk beszélni is.

Hogy lenne meg? Egy számjegyű már az SZJA? Van még mint csinálni. De ezek legalább konkrétumok (15%), célok (egy számjegyű). Mit fognak tenni? Gondolom az egy számjegyű SZJA lehetőségének megteremtését.

Szerintem ezek világos dolgok.

trey @ gépház

Nincs ezzel semmi baj. Elfogadom, hogy neked meg a nagy többségnek ennyi elég és tud választani. Ki így, ki úgy. Viszont légy oly kedves és fogadd el, hogy nekem meg ez kevés, ennyi alapján nem tudok dönteni. Én nem pártszimpatizáns, akárki-hívő, vagy épp hater vagyok. Információ alapján hozom meg a döntésemet, mindig olyat amit a legjobbnak gondolok. Önmagában az hogy folytatjuk, nem elég, mert sok dolog van ami nem testzik a Fidesz-KDNP kormányzásában, arra nem szavazok hogy folytatva legyen. Viszont nem kapok információt, hogy mik még a tervek.

Nem csak ezért szavazok rájuk. Ebben a topikban ez a programrész releváns.

Mondjak mást is?

12% feletti volt a baloldal idején a munkanélküliség. Segély-alapú berendezkedés. Amíg én 2 munkahelyen dolgozom, más otthon hesszel és lesi a pénzespostást?

Egy lófaszt. Folytathatjuk ám!

trey @ gépház

Nem, mind a kettő ;)

Mi köze ennek bármihez? Rugalmas munkaidőben dolgozom. Lehet, hogy este meg hétvégén te már Netflix-et nézel, amiikor én éppen firmware-t frissítek egy storage-on ....

Tudod, az üzemeltetés van, hogy akkor pihen, amikor az userek dolgoznak, cserébe akkor dolgozik, amikor az userek már pihennek (tervezett downtime, készenlét stb.)

trey @ gépház

Amíg én 2 munkahelyen dolgozom, más otthon hesszel és lesi a pénzespostást?

Demagóg bullshit! Senki sem kényszerít. De az orvosnak törvényileg megtiltják, hogy 2 helyen dolgozzon, és mégsem kap 10x annyit mint egy érettségizett IT munkás, 10+ év egyetemi tanulás után!

Persze, persze :D De valahol mégiscsak az volt, hogy én jöttem dolgozni, a semmirekellők ültek a padon, mentem haza a melóból, a semmirekellők ültek a padon. :D Ha éppen nem lopni voltak Bécsben.

Most meg azt látom, hogy utcát söprik, ürítik a szemétgyűjtőket stb.

trey @ gépház

 én jöttem dolgozni, a semmirekellők ültek a padon, mentem haza a melóból, a semmirekellők ültek a padon.

Elmondom neked ez most is így van, mert igy lehet 2kg krumplért lehet tőlük szavazatot venni.

Meg az is van, hogy az orvos 10+ évig szívatta magát vizsgáival, te meg nem, aztán ha öreganyád beúlt naponta a rendelőbe, mert unatkozott, akkor neki el kellett tűrnie, aztán meg akkorát hőbörögtetek, amikor azt mondták, hogy 300Ft-ot be kell fizetnie, ha beül a rendelőbe hogy ihaj!

Aztán meg azt mondtátok, hogy nem itt élő ne szavazzon, aztán meg akkora pálfordulást csináltatok, hogy még magatok is belszédültetek!

A legnagyobb hazudozó maga Orbán, a magánnyugdíjt elorozták, egyéni számla és hozamkifizetés elmaradt, pedig nem ezt igérte a sem Orbán sem a Kuszafogú Gabika

Nem kellett volna folyamat lopni, csalni ...

Azért az elmond valamit egy szakmáról, amikor a saját kamarája hívja rá a tagokra az igazságszolgáltatást :D :D :D

(hint: Legyen bűncselekmény a hálapénz elfogadása, ezt javasolja a Magyar Orvosi Kamara)

trey @ gépház

Lebuktam. Azt nem olvastam, csak a telexes értelmezést, mely szerint egyáltalán nincs megtiltva az orvosoknak sem az, hogy két helyen dolgozzanak, sem az, hogy kettőnél több helyen dolgozzanak.

Erősen kétlem, hogy 1. te elolvastad a törvény szövegét és megismerted a benne lévő hivatkozásokat is, 2. ha mégis elolvastad, képes voltál jogi értelemben ~relevánsan értelmezni.

:)

Pont ezt mondom, hogy nincs MZP részletes program.

De ahogy Fidesz program sincs.

Az nem program, hogy valaki valamikor nyilatkozott vagy leirt valamit (pl az egykulcsos adó lehetőségét). Most hadd ne nézzem át az összes fideszes politikus elmúlt évekbeli nyilatkozatait, hogy összeálljon a fejemben, hogy mit is szeretnének csinálni a következő négy évben.

Ezért lenne jó egyben, leirva látni mind a Fidesz, mint az ellenzék részéről. 

Értem mire megy ki a játék, de akkor nézzük kicsit máshonnan.

Mire mész azzal, ha mzp (kicsifer) leírja, hogy

NEMLESZGÁZÁREMELÉS

nemadjukelszarérhugyérastratégiaiágazatokat

nemleszvizitdij

viszont gyurka bácsi kurva boldog lesz, mert háromszor ekkora lesz a kamat.

 

Ez kisegítene? Elhiszed?

Lehet hogy ha látnám egymás mellet leírva mindkettőt, akkor pont a Fidesz igéretei lennének szimpatikusabbak.

Pont ezért szeretném látni mindkét oldal igéreteit összefoglalva.

 

Annak idején elhittem a Fidesznek, hogy Gyurcsány el lesz számoltatva, lesznek egyéni nyugdíjszámlák, stb. és emiatt rájuk szavaztam.

Nem mintha védeni akarnám, de 1000x elmondta, hogy nem akar semmilyen módon adót emelni, ám az alacsonyabb jövedelműek számára adócsökkentést támogatja.

Karigeri 1 misi fölött ígért volna második adókulcsot.

Tök jó lenne amúgy, ha be lenne tiltva mind az új adónemek bevezetése, mind az egyéb "hangulatjavító" intézkedések. Világosabb lenne mennyi az elvonás. Te is tudod, hogy az SZJA mára már kb. jelképes lett, annyian kapnak kedvezményt.

Gondolkodtam rajta, hogy MZP-re szavazok, de most már egyre biztosabb, hogy a kutyapártra. Spec felba*szta az agyam mikor a degenerált tán MSZP de lehet Párbeszédes politikusok ismét előálltak az adómentes minimálbérrel. Ha ők hatalomra kerülnek az f*sza lesz. Istenem, hogy még mindig itt tartuk, hogy fogalmuk nincs a magyar valóságról vagy van és szimplán ők is kedveskedni akarnak a munkaadóknak mert az így nézz ki

"Pistukám idén nem emelünk neked mert amúgy is többet kapsz majd szóval ugyanúgy pénzednél leszel."

Pistukának meg lof*sz érdekérvényesítő ereje van ezért elfogadja.

Ennyire simán hülyének néznek minket. Hallgattam a kutyapártos fickót. A minap az ATV (YouTube-n TV-m már nincs jó pár éve). Komplett javaslatokat mondott a korrupcióra valóban valid ötletei voltak. Nem ez fajta cirkuszi mutatványos FIDESZ, ellenzék stílusú a választó tök hülye kezeljük is úgy.

Szóval ez lesz az ellenzéki bérrendezés. Vicc.

Az azért az nem valid, hogy a lopások törvényesek. Szinte minden NER tranazkció mögött egy jogászcsoport tudna olyan bizonyítékokat felsorakoztatni, ami alapján perelni lehetne őket. Vegyük például az ELIOS ügyet, ahol gyakorlatilag minden egyben lenne a vádemeléshez. A Völner ügyben több miniszter érintett. A vakcina és lélegeztetőgép beszerzések. Valószínűleg le lehetne fejezni az egész társaságot, ha a dominoefektust elindítanák.

Tarlóst is egyértelmű győztesnek hozta minden fideszes kutatóintézet, aztán hol van már a szerencsétlen megafonos!? Szerintem a valóságban sokkal egyértelműbb lehet a fidesz fölény, mert a csirkefarhát, meg a plakátozás nagyot üthetett. Remélem nagyot győz a fidesz, mert akkor szembe kell néznie Viktoréknak az elmúlt évtized csődjével.

Gyakorlati oldalrol teljesen igazad van.

Viszont valahol el kellene kezdeni a normalizalast. vagyis, ha mar a szabalyokat is rogton ugy alkotjuk meg, hogy arra szamitunk, hogy a munkaado taplo lesz, a munkavallalo meg gyenge, akkor megis mit varunk? ez egy onmagat bebetonozo folyamat.

Alapvetoen a minimalber adomentessege jo otlet, valoban az lenne a normalis, hogy kb. az alapjovedelemig nincs ado, afolott meg egy kulcsos. De persze ehhez kell feketemunka visszaszoritasa, munkavallalok tamogatasa (jobb fellepesert), munkaadok buntetese (erofolennyel visszaeles miatt).

MKKP nekem is nagyon tetszik, az igazi tragedia az, hogy 1-2%-on allnak, es nem 20-30-on. Egyertelmuen mutatja, hogy miben is gyokerezik az evszazados magyar elmaradottsag: a kimuvelt emberfok hianyaban. Hogy a nepesseg, de meg a donteshozok es az "elit" nagy resze is csak tavolrol ismeri a gondolkozast, a tudast es a kulturat.

adómentesség sose jó ötlet - aki rászorul kapjon belőle visszatérítést - ezt kellene bővíteni...

jobboldaliság:

- mindenki dolgozzon

- mindenki adózzon

- elesettek, rászorulók támogatása - de aki nem szorul rá vagy nem törekszik az sajnos elesik..

For Whites Only meeting room!

Ez nem jobboldaliság. 

Majdnem minden pontjával a népesség *az ésszerűség keretein belül* nagy része egyetért.

Azonban

- vannak nyugdíjasok

- vannak rokkantak

- vannak munkanélküliek (cél hogy ennek a száma minél kisebb legyen)

Ahogy haladunk majd előre és a robotika és az AI képes lesz átvenni minél jobban a gépesíthető feladatokat a kreatív munkaerő felé tolja el a társadalmi igényt (nincs ez ám oly messze, hogy ne kelljen vele foglalkozni). Ez egy teljes társadalmi katasztrófával ér fel. A kiesett embereknek meg kell találniuk a helyüket a társadalomban ismét. Ezekre előre be kell rendezkedni, úgy felépíteni egy társadalmat, hogy ezek a tényezők minél kisebb sokkot okozzanak.

De ha leszállunk a jövőről a jelen is tartogat ugyanolyan meglepetéseket. Ezekre kell az adórendszernek felkészülni és értelmesen kezelni. 

A jobboldaliság manapság egy kifogás, amikor nem azt akarod mondani, hogy felsőbbrendű vagy. (Sajnos vagy nem de ez van)

Szerkesztve: 2022. 01. 21., p – 09:47

Azért értek egyet, mert mint jól kereső IT-s az hogy most 2500 liter tejet tudok venni vagy 2800 litert nem üt agyon. Viszont a magyar társadalom egy része sajnos nem keres jól és bár bántóan hangzik, de nem is alkalmas arra hogy többet keressen, nézzetek szét hány kokler kőműves villanyszerelő festő van aki megpróbál ugyanannyit elkérni mint aki jól csinálja mégis "kipontozódnak" 
Illetve van ennél lejjebb is, akik egyszerűen valóban nem képesek még falazni sem, sajnos fogni kell a kezük, mert semmilyen önálló munkára nem alkalmasak, ha nyitott szemmel jársz és átmész a falu végébe a szomszéd faluba akkor látod miről beszélek, nekik ez valóban segítség, amikor a rossz cipőt is elégetik a zöldséges fóliáit amíg nem kellett vele elszámolni stb.

DE
mindezek mellett jelentős közgazdaságtani hatásokat okoz, mivel bár csak pár jelentősebb termékről beszélünk, de ezek alapélelmiszerek. Igen a csirkefarhát is, nem véletlenül került fel utólag a listára, rájöttek, hogy nem mindenki tudja megvenni a csirkecombot és a sertéscombot.
Ezáltal valóban képes visszaszorítani az inflációt, amelyet muszáj korlátozni, mert aki élt a 90-es években elszabaduló infláció mit tett az ország gazdaságával és milyen nehéz volt megállítani majd felállni onnét. 
Ez egy jelzés is a piacnak, hogy akár "szocialista és kommunista" lépésekre is kész a kormány, így egyúttal a piac is önszabályzó lesz, mert jobb nem megvárni, hogy a kormány határozza meg az árat. (tegyük félre a NER-t és most csak közgazdaságtani oldalról vizsgáljuk a kérdést)
Az áfa csökkentéssel az a baj, hogy sok esetben már nincs hová és mivel a SZJA és egyéb adóterhek rendkívül alacsonyak, az államnak jelentős bevételei vannak az ÁFA-ból, így annak csökkentése pár hetes megoldást jelent, mert a liberális piac azonnal felzabálja, viszont az államháztartás ezt a hiányt észreveszi.
csirkefarhát:
Saját példámat hozom fel, 80as évek eleje, kb 7-9 éves lehettem amikor feltűnt, hogy a szüleim a csirke nyakát farhátát, szárnyát, alsólábszár,  vették ki és szopogatták le azt a kis húst ami van rajta még nekünk gyerekeknek maradt a többi, alsó felső comb mellehúsa akkor még nem értettem, majd kb 28 évesen esett le, miért is ették ők azt a részét <3
pár éve egy este leültünk vacsorázni egy rokonnál, pont vacsora időben voltam - itt nincs mese le kell ülni - , és azt vettem észre magamtól veszem ki én is a nyakát, hogy a 3 gyerek egye a javát.
Szerintem itt mindenki tudja a csirkemell nem fán terem, és a csirkemellre jut egy farhát is.
 

Azért értek egyet, mert mint jól kereső IT-s az hogy most 2500 liter tejet tudok venni vagy 2800 litert nem üt agyon. Viszont a magyar társadalom egy része sajnos nem keres jól

Nos január 12.-én jártam a TESCO-ban (több év után először) és megnéztem az éppen aktuális árakat a nagy bejelentés után:

   
Árstop
  2021 októker (KSH) 2022 január 12 (TESCO)
Kristálycukor 261Ft 255Ft
Liszt 203Ft 159Ft
Étolaj 713Ft 699Ft
Sertéscomb 1420Ft 1438Ft
Csirkemell 1600Ft 1629Ft
Tej 2,8% 273Ft 249Ft
     

 

A csirkemell +2%, a sertéscomb +1%, tej -9%, liszt -22%, a cukor és az olaj -2% -al tér el a rögzített ártól. Mire is elég akkor az árbefagyasztás, azon kívűl hogy választási kampány van!?

Kiszámoltam az akkori bevásárlásnál ~500Ft-al többet hagytam volna a ksszánál, ha hatósági árat fizetek.

Igencsak úgy néz ki, hogy a hatósági árazást nem azért vezették be elsősorban, mert olyan nagyon drágulnának ezek a termékek, hanem azért, hogy így két hónappal a választás előtt megint bohócot csináljanak a moslékból.

Komolyan mondom, ezek akkora barmok, még a legegyszerűbb kommunikációs csapdába is önként és dalolva lépnek bele...

És ezek akarnának kormányra kerülni...

:D Ááá, nem hiszem!

BTW, korábban már leírtam: szerintem még mindig jobb ez a kampányfogás, mintha óriásplakátra költötték volna, így nekem is olcsóbb lesz holnap a curry-s csirke ebédre, meg a csórók is jól járnak. Legalábbis nem rosszabbul, mintha ezt is plakátra költötték volna.

trey @ gépház

És ezek akarnának kormányra kerülni...

Nyilvánvalóan nem akar senki kormányozni, az ellenzéknek nagyon kényelmes tét nélkül ugatni, mert azért a lerágott csonton is akad még husi. De a fidesz sem akart az elmúlt 12 évben kormányozni, és Orbán akkor lesz igazán bajban, ha megint kormányt kell alakítania. Már a köztársasági elnöki posztot is egy született feleséggel kell betömnie.

Itt van egy másik példa: Az ellenzék eurót akar öt éven belül Senki meg sem nézte, hogy hogy állunk most! Az elmúlt 10 évben a forint 37%-ot gyengült, és versenyképességben 17 helyet estünk vissza.

Eddig nem tűnt fel hogy ennyire Gyurcsány hívő vagy. Itt megénekelted milyen nagyszerű, most meg azt nem fogod fel, hogy a DK-nak most is ez a véleménye, de az egyesült ellenzék (amit Viktor meg szerinted Gyurcsány irányít) hivatalosan más.

Annyira titkolják, hogy azóta kint van náluk a honlapjukon:

https://dkp.hu/hirek/4814/rogzitse-a-kormany-az-alapveto-elelmiszerek-a…-

Annyira meglep, hogy értelmes emberek nem bégetnek és hogy egy összefogásban lehetnek gyökeres ellenvélemények és hogy nem a DK véleménye érvényesül, vagy az, hogy az értelmes embereké?

Van olyan dolog, amivel nem értek egyet Orbánnal, és van olyan dolog, amivel egyet tudok érteni az ellenzék részéről. Képzelj el egy mérleget, aminek két oldala van. Kezdd el pakolni az egyik serpenyőbe azokat a dolgokat, amikkel a kormány részéről egyetértesz, meg kezdd el pakolni a másikba, amivel az ellenzék részéről egyetértesz. Majd keresztbe: tedd az ellenzék serpenyőjébe, amivel a kormány részéről nem értesz egyet és fordítva.

Nem nehéz dolog ez. Sajnos a végeredmény az, hogy az egyik oldalon egy tonna van, a mik oldalon meg 30 deka.

Remélem segít.

trey @ gépház

trey @ gépház

Ez nem loop, ahogy írtam a DK ezt nem is rejti véka alá, azt sem, hogy most is támogatja. Az egyesült ellenzék mégis ellene van. Én téged kérdeztelek, melyikükkel értesz egyet jobban. Én mondtam egyikkel sem, de te nem válaszoltál, nem gond, ez a szíved joga, csak nem loop.

Mintaszerű nem válaszolok a kérdésedre, inkább trollantok valamit, a trollantás épp nem állja meg a helyét, hisz az egyesült ellenzéket ekézitek, hogy kritizálja, holott a DK nem. Azt hogy te ezt hogy fogod fel kiskutyát nem érdekli vannak a tények. 

A második mondat pedig "priceless"

Ha létezik egyesült ellenzék a magadfajták fantáziáján kívül, akkor pont ugyanúgy kritizálható az egész ellenzéki™ összefogás™, bármelyik összefogó™ által kijelentettek miatt. Ennyi erővel tilos kritizálni a Fideszt, ha egy fideszes mond valami hülyeséget. Csak és kizárólag azt a fideszest szabad kritizálni. Hányszor, de hányszor elhangzott már az ellenzéki™ összefogás™ valamennyi tagjától az egész Fideszt, NER-t stb. érintő kritika egy-egy párttag megnyilvánulása miatt.

Saját magad teszed nevetségessé ezzel az érveléssel.

Másfelől, az ellenzéki™ összefogás™ semmi más, mint nyugatbuzi Fidesz- és Orbán-tagadók klubja. Ők még arra is képesek, hogy nyugatbuziskodásból átmenjenek oltásellenesbe és elutasítsák a kínai és orosz vakcinákat, mikor még csak az van az országban, mert az általuk nyalt seggek még nem engedélyezték. Vicces, hogy a Fideszt komcsizod [1], közben meg pont az ellenzéki™ összefogás™ politizál őskommunista módjára, csak épp a tudatukban Moszkva helyét átvette Brüsszel és Washington.

Érvelni nem nagyon kell ellened, mert a saját nevetséges lázadóellenzéki ellentmondásaidba fulladsz bele.

Figy, kár erőlködnöd, majd ha sikerül több értelmes mondatot összehozni anélkül, hogy legyen benne "tm" meg az hogy a másikat kritizálod, de "0" véleménnyel vagy az aktuális kérdésről majd esetleg valaki elolvassa. Addig marad ami eddig is volt, tmguy a troll. 

tmguy a troll

https://a.te.ervelesi.hibad.hu/szemelyeskedes

"0" véleménnyel vagy az aktuális kérdésről

Hogy minek van köze az aktuális kérdéshez és minek nincs, azt természetesen Willy bácsi dönti el. Ki más...

Egy dolog, hogy neked nem tetszik a véleményem és az, hogy a multik és talpnyalóik (beleérve téged is) által erőltetett, félrevezető fogalmak után kirakom a TM-et. Egy másik, hogy valójában mit jelent, amit leírtam és miért érdemes rajta elgondolkodni, még akkor is, ha ez csak egy vélemény. Ez két egymástól teljesen független dolog. A szemellenződ homályosítja el annyira a képet, hogy összeolvad.

Nekem őszintén mindegy hogy mit fognak csinálni ha győznek (amit kétlek), csak legyen változás. Még az sem baj ha rosszabb lesz, bénázni fognak, amire szintén nagy esély van.

Egyszerűen abból az egyszerű okból, hogy aki túl sok ideig van hatalmon, elveszíti a realitásérzékét, és ez a Fidesznél már rég megtörtént. Néha kell egy kis változatosság.

Hát, ugye ha a brüsszeli elvtárs-pajtásaid nem blokkolnák a helyreállítási alap nekünk jogosan járó 2000+ milliárdját, akkor a kormánynak nem kellett volna a piacról felvennie a jogtalanul visszatartott támogatás helyett hitelt.

De tőled nem várom el, hogy ilyen egyszerű összefüggéseket át láss, bizonyítottad már eleget, hogy egyszerű ember vagy.

Ennyi. Kb ennyit tudsz mondani ezekre. De majd azért nem árt tájékozódnod mert azt tudnod kellene, hogy a helyreállítási alapból nem kaptuk meg az _igényelt_ részt mert a bizottság az EU részéről nem hagyta jóvá a terveket. 

Az ami szerinted járna annak a visszatartása majd most fog következni, mikor az EU bírósága is kimondja, hogy nem sért EU jogot az ha az EU az Alapcharta (tudod az amit mi is aláírtunk) megfelelőségét megkövetelve nem adja oda a pénzeket ami 2021-27 közt járna. 

De te persze tolhatod fullba, és mondhatod  a lengyeleknek is azért nem adják oda mert idén választások lesznek Magyarországon.  

Arra szerettem volna rámutatni, hogy az általad megadott ok (lopás) helyett elképzelhető, hogy politikai okokból tartják vissza a pénzt. Tippem: a választásokig. Ezzel próbálják a választás kimenetélt befolyásolni. Ha ez igaz, akkor a választások után akkor is ki fogják fizetni a pénzt, ha a Fidesz nyer.

Te egy sommás véleményt fogalmaztál meg azzal kapcsolatban, hogy mi miatt nem jön a pénz. Holott, ezt jelen pillanatban nem igazán lehet pontosan tudni.

trey @ gépház

Adott egy párt, ami bár vannak a kormányzásban elvitatatlan érdemei (ennek persze egy része a hosszú idő és a teljes hatalom következménye, vak tyúk is talál szeget), de általában arról híres, hogy kitalál vagy felnagyít problémákat amiket aztán jól megold. Gondolom ezzel nem nehéz egyetérteni.

Na most higgyük el amit DT vizionál és beépít, akkor mi a helyzet?

Nini, most épp az a probléma, hogy politikailag meg akarják buktatni őket és ebbe bevonják a lengyeleket is. De sajnos a diszkriminációra vonatkozó rész az Alapjogi charta-ban nem tagországi elbírálás alá esik. Lehet ezt máshogy gondolni, de akkor vállalni kell a következményeket, nem pedig nyünyögni. 

Sajnos azonban én defaultból nem hiszem el egy szavát sem, majd szépen kiderül így van e.

Nem kell elhinni, de te itt nem erről írtál, hanem konkrétan kijelentetted, hogy lopás miatt. Ez pedig nem igazolt. A történések időrendje nem a te állításod igazolja, sokkal inkább DT állítását.

Már majdnem megegyeztek a folyósításról tavaly év közepén (akkor nem volt még "lopás"?), majd amikor a parlament elfogadta a gyermekvédelmi törvényt - érdekes mód - onnantól megállt a folyamat. Pont akkor. Akkor kezdődött a "lopás"? Pont?

:D

trey @ gépház

EU-s csak úgy ideadja a pénzt a FIDESZ meg "ellopja" és ez már megy évek óta, ezzel két baj van:

- ha így van ilyen balek ez az EU - hány éve hagyja ??? valaki számolja már meg 

- ha meg nincs így akkor méé kell állandóan  ezzel gyünni ?

For Whites Only meeting room!

ha így van ilyen balek ez az EU - hány éve hagyja ??? valaki számolja már meg 

Két lehetséges ok, ami akár együtt is teljesültek.

- Az ide érkező EU-s pénzek nagy része német multik zsebébe vándorolt vissza, a jelentékeny részét pedig Orbánék ellopták.

- A Merkel védte a Orbánt ezidáig.

Egyrészt: az általad fizetett adó SEM csak az SZJA-ból áll, így kár is kiragadni.

Másrészt: magam részéről nagyon szívesen fizetek 40% SZJA-t is, HA cserébe kapok is valami értékelhetőt. Azok az állami szolgáltatások amiket most kapunk, azok annyira kritikán aluliak, hogy a 15-öt sem szívesen.

Nem mondom hogy ezt a Fidesz csinálta egymagában, csak ők is hagytak szépen rohadni mindent, mint az összes előző kormány. A másik bajom velük, hogy amikor "rendbetesznek" egy területet, amikor már nagyon ég a ház, akkor az ideológia fontosabb mindennél, és a szakmaiságot mindenhol háttérbe szorítják.

De én elfogadom hogy nem hiszel a másik oldalnak sem, nekem is vannak fenntartásaim. Csak szerintem időnként nem árt egy "friss telepítés" :) De ebben tudom hogy nem vagyunk egy véleményen ;)

Ja, nem érted, lehet nem éltél annyit valószínűleg. A többkulcsos SZJA ötlet kb. abból áll, hogy a jól keresőktől (középosztály) elveszi a baloldali kormány (magasabb SZJA kulcs) a keresetük egy részét és segélyt / minimálbért finanszíroz belőle. Nem többletforrást biztosít rá.

Igen, az ötlet az, hogy majd a milliárdosok fizessenek többet, csak hát a papíron "1 forintért" dolgozó milliárdosoktól nehéz behajtani a lóvét, így marad megint a középosztály kiszipolyozása, hogy lehessen majd segélyt folyósítani az otthon ülőknek (álláskeresői járadék 90 napról 90 napra 180 napra 270 napra* emelése). Tehát, nem az a cél, hogy a történelmi csúcson levő foglalkoztatást fenntartsák és a munkaalapú társadalom elképzelést vigyék tovább, hanem vissza a segélyalapúhoz ... nagy terv!

(* biztos ez? Juditka?)

trey @ gépház

"A" politikai oldal: egykulcsos adót vezetek be, és abból autópályát építek

"B" politikai oldal: egykulcsos adót vezetek be, és abból segélyeket fizetek

"C" politikai oldal: többkulcsos adót vezetek be, és abból autópályát építek

"D" politikai oldal: többkulcsos adót vezetek be, és abból segélyeket fizetek

Szerinted a C és a D ugyanaz?

én nem szeretnék több adót fizetni.

Azért büntessenek magasabb kulccsal, hogy jól keresek, mert akkor csinálok 1-2 Kft. ukrán tulajdonossal és EV-t és szépen megy a számlázgatás - ahogy a 2000-es évek elején - volt benne részem.

Most nem éri meg, szépen befizetem az adót - így többet is kap az állam.

For Whites Only meeting room!

Azért büntessenek magasabb kulccsal, hogy jól keresek, mert akkor csinálok 1-2 Kft. ukrán tulajdonossal és EV-t és szépen megy a számlázgatás - ahogy a 2000-es évek elején - volt benne részem.

Akkor te most nem az adócsökkentés melett kampányolsz, hanem az ellen? Mert a kétkulcsos adórendszer is adócsökkentés.

Rohadtul nem az igéretek érdekelnek hanem az eredmények!

Most bekerülsz a kórházba, akkor valószínűleg meghalsz. 12 éve magánegészségügyet veszem igénybe, pedig fizetem a TB-t! Budapesten 1,5 éves gyereket felnőtt szakrendelésre küldték el a Péterfyben, mert nincs gyerekszakrendelő. Gyógyszert, WC papírt kell vinni a betegnek magával, mert nincs semmi!

És az elmúlt 2 év dillettáns járványkezelése botrányos! Vakcinástól, Kurzarbeit nélküléséggel mindennel egyetemben! Amikor azt írják a halálozási statisztikákba, hogy a "halál oka várandóság", na az abszolult káosz!

De volt amikor leesett a hó, aztán Pintér küldte az SMS-t hogy majd jövünk. Aztán osztrák hókotrók előbb odaértek, mint a hazaiak...

Azért büntessenek magasabb kulccsal, hogy jól keresek

Ez már csak így működik egy társadalomban, a nyomorban élőktől nincs mit elvenni, a dolgozó sereg nagy része is örül ha hó végén marad pénze. Ha a keresetet és fogyasztást nem tudják eléggé megadóztatni, akkor a vagyont, ingatlant fogják. Azzal jobban járnál vagy majd a lakhelyed is átviszed Ukrajnába? Inkább növeld a bevételed, hogy ne zavarjon az adó.

Nem, erre azt mondtam, hogy ha mással nem tud hozzájárulni a termeléshez, akkor segítse az én munkám, aki az ő részét is kitermelem:

  • lapátoljon havat, hogy bejussak dolgozni
  • takarítson parkolót, hogy tudjak a falevelekről parkolni
  • takarítson csatornalefolyót, hogy le tudjam húzni a klotyót
  • gondozzon parkot, hogy legyen hol rekreálódnom rendes környezetben
  • építsen játszóteret, hogy a kölkök is jól érezzék magukat
  • ...

Vagyis, járuljon hozzá a maga módján a társadalom működéséhez, ne otthon meressze a picsáját, hízzon el, majd akaszkodjon 40 évesen az egészségügyre, hogy ott tovább égesse a lóvét, amit a dolgozók megkeresnek.

Érti, amit mondok?

trey @ gépház

Légyszívesd mutasd meg, hogy a közmunkaprogram milyen módon járult hozzá a "társadalom működéséhez"? Leginkább a közigaztásban dolgozóknak jelent extra feladatokat, de társadalmi haszna nem nagyon volt.

Segítek, innen lehet szemezgetni: kozfoglalkoztatas.kormany.hu

Viszont azt is megkérdezném, hogy a Te tevékenységed milyen módon járult hozzá a társadalom működtetéséhez? Nélkülözhetetlennek érzed magad a társadalom számára? Szerintem túlértékeled saját szereped a rendszerben, és teljesen felesleges iparágban teljesen haszontalan tevékenységet végzel.

Ismerem a baloldal kamuadatait a közmunkaprogramról. Meg azt is, hogy ahol jól csinálták, ott milyen eredményei vannak.

A személyeskedő részhez:

Melyik tevékenységem érdekel? A főállásom, amiben egyetemek, kórházak stb. IT rendszerein dolgozok (meg az embereim) vagy a privát, ami részben 20+ év HUP-ozással telt? Mindegyik után fizettem járulékot / adót stb. :D

Kikkel szeretnéd összehasonlítani? Melyik lébecoló csoporttal?

trey @ gépház

Csak tudnám, hogy akkor a kórháztól, egyetemtől, öntödétől miért jön állandó sírás-rívás, amikor leállási időablakot kérünk tervezett munkára:

  • A kórház nem állhat meg! Enélkül megáll az egész megye!!!!!
  • Beleköt az anyag az indukciós kemencébe!!!! 10 billiárd euró!!!
  • Vizsgaidőszakban!!??!! Szó sem lehet róla!!!!!!!!

:D :D :D

trey @ gépház

Beleköt az anyag az indukciós kemencébe!!! 10 billiárd euró!!!

Bullshit.

Egyrészt én is az iparban dolgozom, és kritikus IT infrastuktúrát soha nem szerveznek ki távoli külső partner közelébe sem. Ők csak nem kritikus projekteket kapnak meg, és azt is csak akkor ha nincs belső erőforrás rá.

Másrészt technológiai folyamat autonóm vezérléssel, az időosztásos IT rendszertől függetlenül van megvalósítva mindíg. Az IT rendszerbe max. gyártási adatok mennek be, de az sem tudja megállatani az operációt.

Harmadrészt a ProdIT-nak van vészforgatókönyve leállás esetére, és vannak meleg tartalék eszközeik, konszignációs raktárkészlet stb. Ha egy HW eszközt azonnal pótolni kell, a külső IT partner soha nem rúg labdába.

Valószínüleg nem ugyanabban az iparban dolgozunk, de azért ez nem mindig van így. (pedig milyen jó lenne ez az ideális állapot, amit leírtál)

Nyilván egy üvegolvasztó kemence autonóm vezérléssel megy, mindegy hogy van e IT mögötte vagy nincs.

De pl. autóipari, orvostechnikai eszközök gyártásánál , ha nem megy az IT rendszer, akkor nincs gyártás. Mivel nem mehet nyomonkövetés nélkül. (jó, ha később vissza lehet hivni az autód, mert elromolhat benne a légzsák vezérlés, stb.. Ezért kell a teljes ellátási láncon keresztül a nyomonkövetés. Ha ez az adatbázis/szolgáltatás megáll, akkor meg kell álljon a gyártás is)

Én pl. folyamatosan meglepődöm. hogy nagy multi cégek ProdIT részlege mennyire felkészületlen sokszor.

Valószínüleg nem ugyanabban az iparban dolgozunk 

Én pl. folyamatosan meglepődöm. hogy nagy multi cégek ProdIT részlege mennyire felkészületlen sokszor.

Autoipar. :( Nálunk is divatba jött az SQL szerver alapú tracebility, de van melegtartalék HW-ből és SW-ből is az IT-nak. Mi egy elég "nagy" gyártó vagyunk, és tapasztalat az, hogy a kis beszállítók sem tdunak elég hatékonyan támogatni, illetve házon belül nagyobb erőforrás és tudás áll rendelkezésre, mint egy egy beszállítónál.

Vannak persze olyan külső beszállítók aki fixen telepítenek támogató mérnököt akár 4 műszakban is a telephelyre, Audinál tudomásum szerint a Fanuc mérnökök ott van, nálunk ABB, Kuka, Siemens támogatók de az égető problémákat mindíg mi oldjuk meg házon belül akár külföldi kollégákkal kell megoldanunk. 

a gyerek látja, hogy mindennap elmegy az apja dolgozni - és nem otthon hesszöl..

Itt a következő generációval lehet mit kezdeni (talán) - annak kell példát mutatni.

Egyébként sose fogom megérteni a baloldaliak gondolkozását - elvesszük mástól akinek több van és terítjük.. legyen az tehetség vagy jövedelem.

Jobboldali gondolkozás kicsit más..

For Whites Only meeting room!

Érti, amit mondok?

Egyetértünk, hogy valamilyen közmunkaprogramra szükség van. A munkaerő elosztás és túl- vagy alulképzettség is inkább technikai probléma, mint politikai (amíg van ösztöndíj és diákhitel, elérhető piacképes szakképzés). A többsávos adózás vagy vagyonadó viszont azt mutatja meg, hogy össze akarjuk tartani a társadalmat vagy megosztani.

A hatósági árnak semmi köze nincs a kommunizmushoz, már közel 2000 éve használták Rómában.  Két éve még az ellenzék követelte a használatát, csak agyad mosói úgy döntöttek, erről neked nem kell tudni és ezért nem hozzák le a balos cselédmédiában. 

 

https://mandiner.hu/cikk/20220114_ki_kovetelt_ket_eve_hatosagi_arakat

A végeredmény:

   
  KSH (2021 október) Tesco (2022.01.31.) Eltérés
kristálycukor 261 Ft 239 Ft 9.21%
finomliszt 203 Ft 149 Ft 36.24%
sertéscomb 1,420 Ft 1,439 Ft -1.32%
csirkemell filé 1,600 Ft 1,499 Ft 6.74%
napraforgó étolaj 713 Ft 569 Ft 25.31%
2,8 százalékos UHT tartós tej 268 Ft 249 Ft 7.63%
     

 

KSH árak

 

TESCO

 

Hol van most Lézer janó Elvtárs? Hanfgját sem hallani!

KB 20 éves koromig fizikai melót végeztem. Rengeteg hülyével találkoztam. Aztán 10 évig szervizes voltam ott is rengeteg hülyével találkoztam. Aztán az utóbbi 10 évben főleg irodán vagyok és eszméletlen sok a hülye. Itt sok olyan emberről is beszélek akiknek magas iskolai végzettsége van. Aztán az is az érv mikor béremelést kér, hogy neki mennyi diplomája van. De hát közben a cipőjét nem tudja megkötni.

Szóval azt akarom mondani ha ennyi hülye van a közeledben el kell gondolkodnod azon nem-e a te nézőpontod rossz. Ha pl megvizsgálnád Pistabát aki kőműves "mér" dolgozik trehányul lehet kiderülne, hogy ő mondta szar az anyag csak szart rá mindenki.  Villanyszerelő dettó, megcsinálta volna rendesen ha a főnöke nem hajtotta volna egyik helyről a másikra mert az idiótája túlvállalta magát. Nem képes falazni se egyedül? Ez a sok kispöcsű majom vezető miatt van nevezhetjük fönököknek is. Nálunk is van olyan top manager aki a csapatának az összes tagjától minden leveléből kéri a CC-et. Szerinted ezek után milyen önállósága lesz az embernek? Lassan mint a suliban budira is ki kell kérned magad.

Ha voltál már olyan országban nyaralni ahol sok a csoró és esetleg a szállodáig tartó út során láttad a nyomort akkor szerintem az 4 vagy 5 csillagos szállodában már nem leszel valami hüde boldog.

Ezért kellene nem sajnálni a lovét azoktól se akik nem olyan értékes melót csinálnak bár ez is viszonyítás kérdése mert pl a takarítás sokkal fontosabb munka annál mint amennyire megvan fizetve. Egy boldog társadalom lenne ha kisebb lenne a bérek közti különbség mint most. Mindenkinek jobb lenne.

sztem fasza, olyan nosztalgikus, kenyérjegy mikor?

GPLv3-as hozzászólás.

Ehhez képest ugye:

Jó esély van arra, hogy a NATO Magyarországra telepítse DIANA védelmi innovációs programjának több elemét, a végső döntések legkésőbb a nyárig megszülethetnek - mondta az innovációs és technológiai miniszter a Világgazdaságnak.

https://mandiner.hu/cikk/20220126_nato_magyarorszag_vedelem

1995-ös áron kapunk gázt

Te tudod pontosan, hogy mennyiért kapjuk? Mert elviekben az államtitok: Orbán Viktor elárult pár dolgot a 15 éves magyar-orosz gázszerződésről és a horvát LNG-tervekről - Portfolio.hu

 kormányfő kétszer is kitérő választ adott. Azt viszont elismerte, hogy a tőzsdei árakhoz igazodik a gázárképlet.

Azt gondolom, hogy piaci áron kapunk gázt, és számos korlátozást bevállalt Kartellező vamzer fia Petya Moszkvában.

Mintha a kutyátsétáltató öreg foityeszest hallanék, akit nem hagy eltéríteni téveszméjétől semmiféle tényadat, csak hadobál hülyeségeket.

Maga OV22 volt az aki elkotyogta -annak ellenére hpgy szigorúan titkosítaottak minden adatot- az európai tözsdei árak alapján képzik a gázárát a ruszkik, mellesleg ukarjnával nem kereskedhetünk. Mi ez ha nem egyoldalú korlátozás, ami a "Kartellező vamzer fia" Petya önként és dalova írt alá a nevünkben,  minimális taranszperencia nélkül!? Szóval baromi jó üzletet kötöttünk, de azt nem lehet tudni, hogy milyet.

az európai tözsdei árak alapján
 

Alapján. Nem azonosan, alapján.

Gondolom nem kell magyarázni, de manapság ez sem fetétlen igaz. Mivel néhányan még a legtriviálisabb dolgokat se értik, ezért egy példa:

"Magyarország a mindenkori európai tőzsdei árhoz képest 20%-kal olcsóbban kapja a gázt".

Nem piaci áron, hanem a piaci árból képzett kedvezményes áron.

Írott szöveget tudsz értelmezni!?

Eddig nyilvánosan semmilyen információ nem jelent meg arról, hiszen államtitkot képez, hogy konkrétan milyen árazás van a 15 éves magyar-orosz gázszerződésben, és milyen egyéb feltételek miatt lett kedvező a képlet. Így már az is meglepő, hogy ennyire konkrét információt kérdezett meg az FT a kormányfőtől. Erre érthetően nem mondhatott semmi konkrétat a kormányfő, csak annyit, hogy

kedvező az ár, ami szerepel a szerződésben.

Hol van oda írva a -20%!? Az csak a fidesz állhírgyáraiben terjesztett legenda, hogy überkibaszottjóüzletet kötöttek a ruszkikkal. Pont olyat mint az elsőorbánkormány idején sikerült összehozni: '94-'98 között Hornék kijárták, hogy a ruszkik a teljes tartozásuk fejében mezőgazdasági gépeket, műtrágyát, nyersanagyot, szállítsanak Magyarországra, valamint az elrabolt magyar műk9ncseket visszaszolgáltassák. A megállapodás ratifikálása átcsúszott az I. Orbán kormány idejére, ám Orbán szigorúan pénzt akart a ruszkiktól, ezért az elszámolsából nem lett semmi. Végül 30%-os árfolyamon számoltak el a ruszkikkal, és a műkincsek azóta sem kerültek vissza! Ezek a kurvanagydiplomáciai sikerek. olyanok mint a Paks II projekt, a Fudan, vagy a 979 megtérülési idővel számolt kelebiai vasút: Mindenki keres rajta, csak a Magyar Állam nem! Miközben a záhonyi vasúti átrakó 18milló tonnás kiépített kapacitása évek óta 2 millió tonnás kihasználtásggal üzemel.

Tényleg érdekelnek a diplomácia sikerek, mert az NATO és EU-s csatlakozáson kívűl nem sok minden látszik Nagy Lajos óta.

Az FT bemondott egy $225 árat, amire Orbán 2 alkalommal sem válaszolt, csak annyit mondott hogy "a tőzsdei árakhoz igazodik a gázárképlet". Ez azt jelenti, hogy tőzsdei árakhoz igazodik a gázárképlet.

Mellesleg 15 évre előre lekötött mennyiségről van szó, amit akkor is ki kell fizetni ha nem kerül átvételre. Ezt jobb helyeken nem nevezik diplomáciai sikernek, ilyen megállapodást bárki köthet. És azt sem jelenti, hogy $225 vagy -20% lenne az ár!

Ha van információd, akkor oszd meg mielőbb, amíg birkamenetre még lehet regisztrálni!

Tiszta sor, ezzel nincs is bajom, a világpiaci/tőzsdei árakkal már annál inkább. :) Ha 100 egység most a tőzsdei ár, és azt 20%-kal olcsóbban kapjuk (csak a példa kedvéért), még mindig 80 egységbe kerül, holott normálisan nem kerülhetne 20-25 egységnél többe. Ehhez képest ilyen alacsony százalékok már csak marginális különbséget jelentenek. Ha 90% lenne, az mondjuk persze nem. :)

Nem értettem félre.

Épp pénteken beszélgettem a pub-ban egy random angol sráccal, kérdezett erről-arról Orbánékkal kapcsolatban; elmagyaráztam neki, hogy a nyugati média ferdít és megvilágítottam neki a történelmi-kulturális hátteret.

Jó egy órát dumálgattunk, élvezetes volt.

Ő például nem volt görény.

Az nem fáj, ha mögé látnak kicsit. Az fáj, ha hazudnak.

6/2022. (I. 14.) Korm. rendelet

1. § 

(5) A mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek vonatkozásában a beszállítókkal szemben alkalmazott tisztességtelen forgalmazói magatartás tilalmáról szóló 2009. évi XCV. törvény 3. § (2) bekezdés q) pontja szerinti számlázott átadási ár vagy önköltségi ár mértéke megegyezik a 2021. október 15. napján érvényes számlázott átadási ár vagy önköltségi ár mértékével.

https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=A2200006.KOR

Persze ezt te is tudnád és nem terjesztenél hazug propagandát, ha a 444 nevezetű, cenzúrázott kommentszekcióval rendelkező zugblog helyett értelmes helyről szereznéd be az információdat.

Szerk:

belegondolva, lehet, hogy én értettem félre.

Mindenesetre a bolt tulajdonosnak meg a lónak a faszát (© Hadházy), mert ennyire szociálisan érzéketlen.

A profit fogalma kemény dolog, de ha kicsit belegondolnál, itt a megoldás az, hogy látva a forgalmat belerakja a többi árú árába ezt az összeget és sok helyen ez is lesz, ami semmiben nem csökkenti az inflációs hatást, ehelyett leírta mi a helyzet it..

Tudom meglepő, de a legtöbb kisvállalkozónak ez a megélhetési forrása, úgy mint neked a fizetésed. 

Az emberek majd választanak, hogy nekik megéri-e drágábban venni a többi árut a boltjában, vagy sem.

Elképzelhető, hogy anyagilag összességében rosszabbul jár ezzel az akciójával, de ebben az esetben valószínű a moslékosok rendesen megfizetik majd a propagandájuk miatt kieső nyereségét.

Ha nagyon kellene odavinném a pénztárhoz és szó nélkül hagynék ott a beszerzési ár + 10%-ot (ami tudom még mindig alatta van annak ami megéri, de legalább már nem bekódolt veszteség) és mondanám, bocsi, nagyon kell, üss be akármit amit nem viszek el. 

Persze, nehéz dolog ez, biztos lenne egy idő után folyamatos ellenőrzés nála. (így is lesz)

Tehát ha leírja, hogy mi a valóságot és együttérzést keres, akkor propagandát tol. Nem tudom hol szocializálódtál, de ez logikailag erős állítás. 

Ugyanis az ár maximálása még önmagában talán nem lenne akkora gáz, legfeljebb ilyet nem árulna az idő alatt vagy bevállalná a veszteséget valamiért. De mindig elfelejted, hogy kötelezővé tették az áruk beszerzését és polcon tartását. Mekkora komcsinak kell lenni, hogy ezt nem látod. Kb. mikor a kulákokat feljelentés alapján becsukták meg kitelepítették. Gratulálok, hogy támogatod. 

akkor megvilágítom:

- nem nagy mennyiségben vásárolnak az  emberek kisboltokban, csak azért mennek be mert gondolom közel van és hírtelen kell valami...

Nem láttam még kisboltban bevásárló kocsit, csak kosarat..

Egy-egy boltban csak a romlott/sérült áruból dobálnak ki 100ezer forintos tételben - nem hiszem hogy ezzel összemérhető, hogy valamin 10-20Ft/darab veszteséget hoz az eladása, annyit nem ad el belőle..

For Whites Only meeting room!

Tudod biztos van neki autója - de nem olyan amit Lalinak volt az üvegtigrisben..

Eddig is fel kellett töltenie az árukészletét nem villámgyorsan - nem is értem amit írsz..

Egy ilyen kis boltnak nem nagy a forgalma mennyi cukrot/olajat/húst ad el  ?? - biztos nem tonna számra, hogy csődbe menjen.

Ezek a kis boltok - mindent drágán adnak én nem szoktam ott vásárolni.

For Whites Only meeting room!

Talán azért ,mert ennek a kis boltnak a tulajdonos minden évben akar nyaralni Bibionén, Seycelle-szigeteken.

Tudom kb. mennyi jön be - könyvelünk pár kis boltot. Lányokat 4 órába jelentik be és 6-8 órába dolgoztatják..

Persze előfordul az is, hogy a frissen felvett kislányról kiderül, hogy terhes - kirúgni már lehet - a főnöknek látom a fejét, hogy pörögnek a költségek a fejében..

Ilyen az élet - aki vállalkozik sok mindennel találkozik, de nagyon suttyó magatartás ki írni, hogy kedves vevő ne vegyél...

For Whites Only meeting room!

"Talán azért ,mert ennek a kis boltnak a tulajdonos minden évben akar nyaralni Bibionén, Seycelle-szigeteken."

Vagy azért, mert a multik olcsóbban kapják az árut, mert:
- nagyobb mennyiségben rendelnek
- és tudnak nyomást gyakorolni a beszállítókra
- valamint az egyéb költségek is sokkal több felé oszlanak

Egy multinak nem hogy nem fáj, hogy valamit beszerzési ár alatt árul, hanem még csinálnak is ilyet, hogy vásárlókat vonzzanak be.
Egy kis bolt, ahová emberek az alap 20 élelmiszerért járnak be, ebből nem árulhat 5-öt olcsóbban, mint a beszerzési ár, ha nem akar nagyon szopni.

“Any book worth banning is a book worth reading.”

Kedves Mindenki a "hatósági ár" és hogy a KSH október 15-én lévő ár "kötelező"  megközelítés teljesen téves, most hallgattam az InfoRádióban, hogy kell ezt alkalmazniuk:

Ha a boltnak van számítógépes nyilvántartása, akkor meg kell nézni, hogy akkor mennyiért szerezte be az ár és a bolt haszonkulcsával növelve - most is annyiért adhatja.

Ha nincs nyilvántartás, akkor kell csinálni egy nyilatkozatot, hogy október 15-én mennyiért hozta a beszállító az árut - számlát kell mellékelni - most is annyiért adhatja.

Ha akkor 2000,- Ft/kg -ért adta a csirkemellet - akkor MOST is annyiért adhatja NEM kötelező a KSH által ajánlott áron adni..

For Whites Only meeting room!

Milyen haszonkulcs, meg beszerzési ár? Maximum annyiért adhatja, amennyiért tavaly október 15-én adta, ha akciózott, akkor az akció előtti utolsó normál ár. Ha nem állapítható meg, akkor a KSH szerinti a maximum ár.

Tényleg ennyire nehéz öt mondatot elolvasni és értelmezni egy rendeletből?

Nem tudom, egyeseknek mi a problémája. A felkiáltójeleken, a hibás központozáson és a "diktatúra termékezésen" kívül semmi rosszat nem látok ebben a tájékoztatásban. (Alkalmanként, békeidőben a multik üzleteiben is ki van írva, hogy egyes termékekből mennyit lehet fejenként venni, csak ott normálisan van megfogalmazva a szöveg.) A vevők eldönthetik, kell-e ez nekik. Aki gyakran jár oda, nagyjából sejti, érdemes-e támogatni a boltot, vagy sem.

:)

Aha, a boltban is csak 261. AKár maguktól is megvehetnék, és kevesebb lenne a veszteség.

(Ezek kis boltok, nem egyenként vadásszák össze az árut, nincs nagy választék, nincs nagy raktárkészlet, nincsen külön beszerző, relatíve nagyok a pluszköltségek egy darab árucikkre levetítve)

“Any book worth banning is a book worth reading.”

nincs itt semmi látnivaló! A családi pótlék összege is be van fagyasztva inmár 12 éve.

Pénzalapú társadalom. Ezt akartad mondani. Szép dolog lenne, ha minden munka ell lenne ismerve és tényleg úgy lenne ahogy leírtad, de pl a mostani "munkaalapú társadalomban" a pedagógusok, tűzoltók, rendőrök, nővérek, stb.. (szóval azok akiktől segítséget vársz, ha baj van, vagy épp a gyerekeid jövőjét határozza meg) nem igazán kap vissza semmit a mostani adó-visszatérítésből, mert nem volt annyi adójuk, hogy ezt igénybe vegyék. Ezzel szemben, a politikusok, vagy a felső 10 000 be tartóz simán megkapták, mivel nekik erre szükségük van.

Szóval becsapós ez. 

Most hallottam az arckönyvön, a Mama állást kapott Rogán propaganda minisztériumában, mint hivatásos provokátor.

A rendőrség visszautasította a Mama ellen felhozott vádakat még ma délelőtt, szerintük nem történt semmiféle garázdaság, mert miniferi ellen elkövetett erőszak miden formája legális. :(

kiegyensúlyozottabb
 

:'DDDDD

Az alatt a pár év alatt, amíg olvastam azt a szennylapot, egy kezemen meg tudom számolni, tán annyi pozitív hír sem volt ott Magyarországról.

"Kiegyensúlyozott", az, bazdmeg.

A 444 nem más, mint egy külföldről finanszírozott fika-, és dezinformációs blog a magyar emberek és a magyar társadalom letargiába taszítására.

Lehet hogy az, de ettől még tényeket is ki lehet hámozni az ördögi propagandából.

"A Népszava már meg is írta, hogy üzemanyag-készleteik kifogytával mindhárom Tolna megyei kútját bezárja az Androméda Kft. Ezzel Őcsény, Bogyiszló és Szedres mintegy 13 ezer lakója üzemanyag-ellátás nélkül marad."

És a buli még csak most indul. Persze ha bedugod a fejed a földbe és élvezed a másik álomvilágot, akkor jó szórakozást.

Esetleg lesz-e olyan entitás, ami átvállalja a bezárt kutak üzemeltetését?

A szombat éjjel megjelent kormányrendelet szerint a benzinkutak üzemeltetői nem zárhatnak be ideiglenesen csak azért, mert a normál üzemanyagok befagyasztott árai mellett nem éri meg nyitva tartaniuk.

...

Amelyik kút nem tartja be a szabályokat, azt a kormány ellentételezés nélkül (de csak ideiglenesen) átadhatja egy másik üzemeltetőnek.

 

https://hup.hu/comment/2698273#comment-2698273

Érdekes gondolatkisérlet lesz: adott egy benzinkút x faluban a halál f.szán ahol békeidőben is pár forint / liter a nyereség. Most meg nettó veszteség minden egyes nyitva töltött óra. Ki lesz az a balfék, aki átveszi a veszteséggyárat?

Ezeket a vidéki kutakat ne úgy képzeld el mint a városban. Gyér a forgalom, és erős a kút helyi érdekeltsége. Vagyis ha bezár, a szabályok dacára, azt bizony beszopják a helyiek.

Tehát a vidéki kutasoknak most kuss a neve, értem.

Enni mit fognak vajon?

Érdekes aszimetria hogy az egyébként is magas jövedelműeket megjutalmazzuk SZJA alapján párszázezer forinttal, a vidéki kutasokra meg ráparancsolunk hogy éljenek meg minusz forintokból.

A célom az, hogy gondolkozzatok és ne a propagandát terjesszétek.

Sajnos egyiket se sikerül megugranotok, és az én türelmem is véges ahhoz, hogy minden egyes esetben értelmesen próbáljak érvelni a mindent elöntő szar-cunamitok ellen.

Ja, tudom, tudom.

2011 óta éhséglázadások vannak, a kormány feloszlatta a parlamentet, a járványvédelmi intézkedésekkel teljhatalmat ragadott magához és arra használta, hogy dittatúrát építsen ki! A választásokat se írták ki a rohadékok.

A fasz kivan már az állandó rémhír és fakenews gyártással.

Az hogy odafirkantanak egy életszerűtlen mondatot (a veszteséges kutat átadhatja valakinek aki majd benyeli a veszteséget) még nem egyenlő azzal hogy definiálva van az ellátásbiztonság.

Egyébként meg lehet hogy majd a MOL átvesz minden ilyen kutat, ami remek, de mi lesz a vidéki kutasok családjaival? A tulaj majd dolgozhat alkalmazottként a MOLnak a saját kútján? Ezt kitalálták már?

Egyetértünk, megtakaritani és tervezni jó.

Ugyanakkor fingunk sincs, meddig tart a piacinál jóval alacsonyabb hatósági árplafon, igy az "ideiglenes", "utána", és "fél évre elegendő" mondások nem tartanak ki sokáig.

Félreértés ne essék: a lakosság kisegitése fontos dolog, de jó lenne a következményekkel is foglalkozni.

Lesz azzal is foglalkozva.

Gulyás Gergely rövidre zárta a kérdést:

A magyar adófizetők pénzéből nem akarjuk kisegíteni a benzinkutakat. 

Ellenben a benzinkutasok pénzéből szivesen kisegitik a szlovák, román, osztrák magánszemélyeket és fuvarozókat. 

1. Hitelmoratórium az érintett kisbenzinkutak számára.

Ha nincs hitele cseszheti, ha van, nincs köze az értékesítéshez és kormánynak kerül 0Ft-ba, mivel a bank állja ameddig tart, majd beszedi az adóstól amit lehet.  

2. Az MSZKSZ díj elengedése és a kedvezmény átengedése a benzinkutaknak.

Ez 4 forint körül van literenként van akár 1% is a benzinárban. Ez is hatalmas segítség. Mennyivel is több most a nagyker ár?

3. A szociális hozzájárulási adó elengedése január 1. és május 31. között a kisbenzinkutak esetén töltőállomásonként 4 fő foglalkoztatotti létszámig.

Ez ugye a bérköltség 13%-a lenne, ha lenne nyereség a forgalomban, akkor ez segítene valamit, de így csak a veszteséget mérsékli kis mértékben. Persze ha nem ad el semmit akkor ez így király.

4. A Magyar Falu Vállalkozás-újraindítási Programból a 10 fő alatt foglalkoztató kisbenzinkutak beruházásainak támogatása 70 százalékos támogatás-intenzitással eredményes pályázat esetén. Ez azt jelenti, hogy egy 14 millió forintos, 4 kiszolgáló pisztolyt működtető tankoló automata árából 10 millió forintot átvállal a kormány. Ezzel a kisbenzinkutak költségei csökkenthetők, a kiszolgálás könnyebbé és 24 órássá alakítható, amely a vidék ellátásbiztonságának javulását eredményezi. A támogatás összege az egész szektort tekintve elérheti akár az 5 milliárd forintot is.

Pályázhat mire? Nincs pénzed? Adok neked pénzt, de nem ám arra, hogy kompenzáljalak, hanem hogy fejleszd az üzleted (ha megkapod a hitelt)

5. Nulla százalékos áthidaló hitel a Széchenyi Kártya Program keretében.

Hm, mintha ez most 2%-os hitel lett volna éves szinten, mindenkinek aki jogosult (ezek a cégek is)

6. A külföldről beszerzett energia esetén fizetendő adó eltörlése (816/2021. (XII. 28.) Korm. rendelet)

Mindegyik kis benzinkút erről híres, hogy maga szerzi be a kőolajterméket külföldről. 

 

Ezt ahhoz képest, hogy eddig semmilyen infláció csökkentő hatása nem volt majd most, hogy elkezdenének tankolni a nagyobb cégek (fuvarozás) ahol tényleg lenne valami mérséklő hatása. MNB szerint az infláció februárban 8.5% vagy a fölött lehet. Bűvészkedés a számokkal semmi több.

Szóval az eredeti pótcselekvés, hogy ne vegye a nép azonnal észre, mekkora lekvárba vagyunk, fessük be kékre. Viktor olyan problémát még nem oldott meg, amit nem ő kreált. 

De toljad nyugodtan. 

Hát, ha nem tudsz értelmezni egy fél oldalas cikket, akkor nem tudsz, azzal nem tudok mit kezdeni.

Ha tudsz, de ennek ellenére tolod a moslékos propagandát, akkor is csak annyit tudok tenni, hogy rávilágítok, hogy eszetlenül, de készakarva, aljas módon tolod a moslékos propagandát.

Itt hangosan röhögve vertem a fejem az asztalba:

Nulla százalékos áthidaló hitel a Széchenyi Kártya Program keretében.

Bazzdmeg közgazdaságtan első óra: Veszteséget ne finnanszírozz hitelből! Mert ha nem te vagy az állambácsi, akkor neked vissza kell fizetned a hitelt, és nem a soakdik következő kormánynak!

Minden egyes "segítség" tételt részletesen elemeztem. Nem cáfolat jött egyikre sem, hanem egy személyeskedés. Ahogy ez a hozzászólás is arról szól, hogy "nem tudok valamit" vagy hogy "propagandát tolok". De persze, van olyan szemüveg ami alapján igaz amit állítasz. 

Olvasd el még egyszer a cikket, és vedd észre, hogy a segítség a kisbenzinkutakat képviselő szervezetek vezetőinek megfelel.

De nyugodtan fotel szakérts, meg told a moslékot, dezinformációból úgyse volt még elég, így a választás előtt egy hónappal.

és vedd észre, hogy a segítség a kisbenzinkutakat képviselő szervezetek vezetőinek megfelel.

Az ezt alátámasztó mondatot bemásolnád ide a cikkből?

Mert mindenhol csak ezt találtam:

"Támogatjuk a kormány családpolitikáját, de nem a családok terhére. Az üzemanyag árstop 10 000 család megélhetését érinti.

Kérjük a hatósági ár törvényes képzését, ami biztosítja családi vállalkozásaink megélhetését. (1990.LXXXVII 8. § (1) törvény)

Javasoljuk a jövedéki adó áfa mentességét. (sic!)

Javasoljuk az üzemanyagok áfájának 5%-ra való csökkentétést."

(pl. https://www.penzcentrum.hu/auto/20220221/itt-a-koveteleslista-ezt-teszi… )

Az elmúlt három napban előremutató tárgyalásokat folytattunk a kisbenzinkutakat képviselő szervezetek vezetőivel. (...) A kormány megismerve és megértve a kisbenzinkutak helyzetét az alábbi hat, gyors intézkedést hozta megsegítésükre.

(...)

Megállapodtunk, hogy az egyeztetéseket tovább folytatjuk. Az a közvetett célunk, hogy a gyors-segítségen túl a vidéki kisbenzinkutak technológiai felkészültsége javuljon. Ezért adunk a közvetlen megsegítésükön túl olyan támogatást, amely a működésüket versenyképesebbé teszi.

https://makronom.mandiner.hu/cikk/20220223_hat_intezkedest_is_hozott_a_…

Megjelölnéd, hogy a fenti György László-idézetből hol derül ki, hogy

a segítségkisbenzinkutakat képviselő szervezetek vezetőinek megfelel

Nem a képzelgésed, a dezinformációd, a sallang érdekel. Konkrétan hol jelenti ki a szervezet vagy bármely tagja, hogy ez az intézkedéscsomag számukra megfelelő segítség? Hol van ez a cikkben?

Ha nem a moslékos propagandátokat tolnátok itt folyamatosan, akkor lehetne normálisan is társalogni.

Például tőled egy érdeklődő kérdést se láttam ebben a szálban.

Mivel láthatólag csak a hazug kampány áll az érdeketekben, ezért így nehéz értelmesen beszélgetni.

Szóval még mindig semmi.

Nekem nem gond; mondogasd csak, ha segít este elaludni.

De persze az, hogy a propagandista prekoncepcióid ellenében miért nincsen igazad, az még mindig nem érdekel téged :)

Itt látszik igazán, hogy értelmes párbeszédre nem, csak a moslékos propaganda sulykolására van igényed.

Bazdmeg! 12 éve ki van plakátozva az ország, hogy le kell győzni Brüsszelt, meg Sorost, meg a migránsokat...

Erre bejelnetette a köpcös tegnap, hogy "Szélcsendben az is elég, ha egy hajóskapitány magas, vékony ... de most nagyok a hulámok". Akkor hogy is van ez, folyamatos a válság?

Jótanács: hagyd a fenébe. Nem érdeklik a tények, az érdekli hogy a kormányt nem (feltétlenül) támogatokat leócsárolja. Vagy tolja a kormánynak kedvező propagandát. Ez nem előrevezető vita, hanem nettó szarrágás. Szokásban van a hupon egyesek által. Ne várd, hogy bármilyen újfajta ténylre vagy összefüggésre rácsodálkozzon a kollega.

Az a véleményed hogy az alacsony haszonnal dolgozó maszek kutasok mindegyike lúzer, és megérdemli hogy az út szélén hagyják hiszen kifelejtette az üzleti tervből azt hogy köteles lesz veszteséggel értékesiteni.

Ez a vélemény nem tetszik, jól látod.

Erre nem szoktam egyébként választ kapni, de időnként megkérdezem amikor többesszámba raknak: kik közé sorolsz be pontosan?

BP posted a profit of $12.8bn (£9.5bn) for 2021 after oil and gas prices surged in the second half of the year.

...

Last week, rival oil giant Shell also reported profits of $19bn on the same day that the energy regulator Ofgem announced UK householders would see a 54% rise in their domestic energy bills in April. 

That has prompted criticism that energy firms are raking in excess profits on the back of fuel poverty and "creeping climate apocalypse".

https://www.bbc.co.uk/news/business-60299886

444 cikkből én azt olvastam, hogy eddig mindenki 100-as MOL benzint tankolt és most nincs és kénytelek azemberek 95-ös benzint tankolni és hogy többet kell járni tankolni:

"...Ebből az következik, hogy a hatósági áras benzin talán olcsóbb, de gyakrabban kell betérni a benzinkúthoz. " és hogy jobban fog amortizálódni a kocsi.

Nem értem az egészet egész kusza írás (értelmetlen fikázás) ez..

 

Én kb. 30 éve Shellnél tankolok, de most csak Shell V-Power dieselt öntök bele, mert ugyan annyi, mint a sima diesel - Én ezek szerint a prémiumra szoktam rá ?? most mi lesz ?

For Whites Only meeting room!

Olvasd el kétszer: a 444 behivatkozta és megismételte/értelmezte amit a MOL megpróbál neked marketinganyagként eladni. Nyilván most felpörgetik a prémium üzemanyagokat marketingben, hiszen csak azon tudnak keresni.

Az hogy neked szükséged van-e rá, azt neked kell tudnod.

Previously on "szegény, szerencsétlen kutasok, jajj csődbemennek, jajj jajj jajj":

 

Retailers are overcharging by as much as 12p per litre for petrol and 10p per litre for diesel, according to the RAC.

Fuel retailers should be scrutinised by the government if they fail to cut prices, the RAC has suggested.

The motoring organisation said petrol and diesel prices remain high despite a reduction in the wholesale price of oil.

It believed retailers were overcharging by as much as 12p per litre for petrol and 10p per litre for diesel.

https://news.sky.com/story/fuel-retailers-making-shocking-19p-a-litre-p…

magyar maszek kutasok pontosan és rögtön lekövették az áraikkal a világpiaci mérséklődést

A magyar maszek a nagykereskedelmi árat követi le a készletei fogyása után. 

nem tettek zsebre extra-profitot az átlag ember zsebéből kihúzva

B+ ezt a lózungot meddig fogod még szajkózni!? Az emberek zsebéből Mészáros Lőlő és társai húznak ki pénzt, a túlárazott állami megrendelésekkel, és nem a maszek kutas a piaci áraival.

Hogy jön ez ide?  A benzinkútnak van egy ára és egy költsége, ha nem vagy megszorulva, akkor megtervezed mikor tankolsz és hol. A második esetre nem vonatkozik semmiféle szabály minden jó, csak azt kell eldöntened, hogy amikor elmész tölteni melyik a legjobb ár. 

Ha egy benzinkút bezár, akkor a lehetőség szűnik meg, hogy ha megszorulsz hol tudsz tankolni. 

Lehet, hogy nem szűnik meg a kút hanem csak az üzemeltető változik, de mint előzékenyen kihagytad, a kormány garantálja a profitot a MOL-nak a mostani ár mellett is. Azaz ha átveszi ezeket a kutakat akkor pont a verseny fog csökkenni. 

Tudom téged nem érdekelnek ezek a csúnya vállalkozók akik a vásárlók pénzéből érnek, mert jelenleg még semmiben nem szenvedsz hiányt. 

Elég valószínű hogy a mostani politikai vezetés marad hatalmon, ha mindegyikünk szerencsés megérjük hogy 50%-hoz közeli képviselővel, ha lehet alulról. Meg fogod látni mennyire kreatívak abban hogyan ne fizessen az ember pénzt

- bankadó -> bank fizeti (ja meg te mivel a bank nem lehet veszteséges, csak másban fizeted ki)

- távközlési adó -> nem hárítható át (nem hát, benne van a szolgáltatás árában)

- kereskedelmi adó -> a kereskedelmi egységet terheli (és te kifizeted az árában)

Mi lesz a következő adóhelyettesítő találmány?

Megmentik az egész világot, csak most nincs 3000 milliárd forint (MNYP pénzek) amivel ki lehetne tömni a lukakat.

Hogy jön ez ide?

Nem lep meg, hogy nem érted.

Te arról beszélsz, hogy nem muszáj a drága kútnál vásárolni, lehet menni olcsóbbhoz is, szóval nem érdekes az extra-profit, mert van választék.

A szál azzal kezdődik, hogy nincs verseny, választék, jajj, ha bezár a kút, akkor tízezrek maradnak üzemanyag nélkül.

Ekkor viszont nem tudsz választani, a helyi egyetlen kút annyi sápot szed, amennyit nem szégyell.

Valamelyikőtök a szálban nem mond igazat. Harcoljátok le egymás közt, hogy kinek van igaza, aztán majd tájékoztassatok.

Addig viszont hagyjál a szar, populista, demagóg propagandáddal.

"és rögtön lekövették az áraikkal a világpiaci mérséklődést, és nem tettek zsebre extra-profitot az átlag ember zsebéből kihúzva, "

A kutas meg a világpiac között azért van még 1-2 szereplő, pl a dunai finomítóból nagy tételben vásárolt nyers benzin meg az adalékforgalmazó. Meg a verseny. Az extraprofit egyébként az autópályánál képződik normál esetben, de az a nagy láncok nagy pénze (mol, shell, luk, omv), nem Gipsz Jakab heves megyei kúttulajdonosé.

Így azért kurva nehéz ám veletek beszélgetni, hogy arra se emlékeztek, mit olvastatok 5 perccel ezelőtt.

A cikk arról szól, hogy a kutasok nyelik le az ármérséklődés következtében kialakult árrést.

Mivel értetlenkedtél, ezért rákérdeztem, hogy tudod-e, hogy a magyar kutasok nem hasonlóképpen tettek-e szert extra profitra.

Fogalmam sincs mit akarsz itt a finomítókkal, meg az adalékanyag-kereskedőkkel.

Extra profit ott keletkezik, ahol vagy nincs verseny (tudod, ahol egy kutas csődbemenetele "13.000 embert hagy üzemanyag nélkül, jajjmindmeghalunk"), vagy az ármérséklődését nem, csak a drágulás hatásait hárítja át a kutas a fogyasztókra.

Ideje lenne, ha összeszednétek magatokat, mert kezdtek nagyon tudatos energiavámpírnak tűnni a folyamatos értetlenkedésetekkel, mellébeszélésekkel.

A helyzet az, hogy tudatosan olyan cikket hozol ami nem a magyar viszonyokra vonatkozik.  

Magyarországon ismert a képlet amivel az üzemanyag ára összeáll, ennek jelentős része adó, a nagykereskedelemi árrés 4-5% és a kiskereskedelmi is 5-6% (eladási árra viszonyítva).

A kormány előírta, 

- mennyi legyen a kisker eladási ár (azaz megszüntette a kutak árszabályozását és az árrést a vételi és eladási ár különbözete adja)

- a kormány nem írta elő mi legyen a nagyker ár (azaz a nagyker árrés érintetlen) 

- kötelező nyitva tartani ha nem zársz be végleg 

Ez azt  jelenti, hogy bármilyen áron kapod nagyker áron a benzint fix áron kell eladnod. 

Ha csak az ármaximalizálás pillanatát nézzük, akkor épp 5.1%-al csökkent a 95-ös benzin átlagára azaz akik eddig átlaghoz közeli árréssel adták a kisker profit lecsökkent 2% alá (vagy elment veszteségben) ami mellett a nagyker árrés nem változott.

Az könnyen belátható, hogy ha a termék alapára nő (271 Ft volt októberben) amikor 502Ft (átlag)áron adták a 95-ös benzint, akkor belátható, hogy szinte minden átlagár közelében forgalmazó kiskereskedő veszteséggel árulja a 95-ös benzint.  

Azaz a kormány már megint más zsebből fizeti a cehet és a saját vállát veregeti. Ami politikusoktól megszokott, de azt nem értem, neked miért jó? 

(tudatosan nem hoztam a képbe a diszkont kúthálózatokat, amelyek a valódi célpontok ebben a kérdésben)

Ne kezdd már te is légyszi már.

Kurva fárasztóak vagytok így, hogy fogalmatok sincs miről van szó, ezért állandóan ismételnem kell magam.

Másrészt ugye nem csak hatósági áras benzint árulhatnak, így aki akar és tud "piaci" áron venni, az vehet.

" A főtitkár szerint a bezáró kutak átvételének szabályozása több mint problémás: máig nem tisztázottak a számviteli, műszaki, munkaügyi, engedélyezési feltételek. Minden engedélyt az új üzemeltetőnek kell beszereznie. Bár azt nem várja, hogy a bezárások miatt egyes térségek ellátatlanul maradnának, viszont az ellátottsági színvonal mindenképp csökken."

https://www.portfolio.hu/gazdasag/20220214/tomegevel-tunhetnek-el-a-ben…

És még mindig nem beszéltük meg, hogy Gipsz Jakab heves megyei maszek kutas (aki a fenti kommentelők szerint lúzer BMW-s, majd eladja és abból eszik...) mikor és hogyan fog negativ bevételből eltartani egy családot. A kútját lehet hogy átveszi valaki - bár ez is kétséges - de arról még nem volt szó hogy vele mi lesz.

Szerkesztve: 2022. 02. 14., h – 20:41

Újabb "rémhírek, fakew news-ok és rosszkedvet okozó beszámolók": https://444.hu/2022/02/14/rtl-mar-van-olyan-toltoallomas-ahol-maximum-1…

Kelet-Magyarországon például már van olyan kút, ahol maximum 10 litert tankolhat egy autós,

[...] ő arról beszélt, hogy a két benzinkútja miatt az egyiket elbukhatja az árstop miatt, mert nem tudja törleszteni a hiteleit.

[...] Egy harmadik benzinkút korlátozta az eladott mennyiséget: egy nap alatt csak 250 liter benzint adnak el, hogy "3 hónap múlva" is fogadhassák az ügyfeleket.

A NAV formanyomtatvánnyal készült a bezárások bejelentésére: https://nav.gov.hu/ado/egyeb/tajekoztato-az-uzemanyagtolto-allomas-uzem…

1. "Szocialista jegyeket".

2. 

A majority of young Britons would like to live under a socialist economic system, according to new research.

Millennials are rejecting capitalism and are laying blame for crises from climate change to housing firmly at its door.

They feel that socialism, on the other hand, is a good idea that has simply been done badly in the past.

The poll of young people between the ages of 16 and 34, carried out for the Institute of Economic Affairs, found that 67% would like to live in a socialist economic system.

https://www.politics.co.uk/news/2021/07/06/majority-of-young-brits-want…
 

Persze nem lepődök meg, hogy fogalmad sincs, hogy mi történik a világban.

Minden ember szeretne. De ahogy a hibája a megvalósult idealizmusnak nem tud. Valahol a dolog a kapitalizmus és a szocializmus közt lenne jó, de ehhez a jóléti társadalomhoz kellene elegendő erőforrás (áram/víz/fűtés/élelem/ellátás/közérzet) minden ember számára. Ez meg belátható emberöltőn belül kétséges hogy megvalósul. 

...Valahol a dolog a kapitalizmus és a szocializmus közt lenne jó...

Márpedig a UK valahol ott van.

Másrészt, ha szerinted valahol a kapitalizmus és a szocializmus közt lenne a jó, akkor mi bajod volt fentebb a kormány "szocialista" intézkedésével?

Azért mert a legrosszabb dolgait hozza vissza a szocializmusnak. Például, mikor volt a közért ahol mindenhol ugyanazt vehetted meg ugyanannyiért (központi ármeghatározás) ezért a közértnek semmi oka nem volt hogy kitűnjön, ezért annyira végezték a dolgukat amennyire lehet. Ez az amikor nincs verseny. Nem beszélve a hiánygazdálkodás egyéb szépségeiről ugyanebben a példában. 

Láthatólag nem éltél a szocializmusban

Pontosan a tényeket közöltem. Nem látsz át egy kicsivel is komplexebb problémát, össze-vissza változtatod a véleményed 2 kommenten belül is, nem vagy koherens.

Amikor próbálom neked megvilágítani, akkor sem kérdezel, hanem jössz a szar, betanult propagandáddal, értelmezés helyett.

Sajnálom, ezzel én nem tudok mit kezdeni.

Ezen problémádon neked, magadnak kell túllépned.

Most kaptam marketing mailt SHELL-től, hogy tankoljak min. 30 liter Shell V-Power -t, mert 420 plusz pontot kapok a kártyámra.

Az ára a kutakon 479,90 Ft/L - miért reklámozza veszteséges ? Sőt, ha beváltom a pontokat és úgy tankolok kb. -5% 

Ezt tudják a részvényesek, hogy a Shell szórja a pénzt és veszteségbe viszi a céget ???

A Hot dog, most +30 pontot ér..

For Whites Only meeting room!

SHELL-nél minden egy áron van - a plafon áron 479,9 Ft/L - kivéve 100-as benzin:

    Prémium Benzin E10    479.9,- Ft /liter 2021-11-18 óta aktuális ár
    Gázolaj                       479.9,- Ft /liter 2022-01-05 óta aktuális ár
    95-ös Benzin E10        479.9,- Ft /liter 2022-01-21 óta aktuális ár
    100-As Benzin E5        547.9,- Ft /liter 2022-02-01 óta aktuális ár
    Prémium Gázolaj         479.9,- Ft /liter 2022-01-05 óta aktuális ár

 

Ti nem jártok arra ??? vagy csak dumáltok ?

Vagy nézzétek meg a Holtankoljak.hu -t

For Whites Only meeting room!

Mindenki ott tankol - mert, amikor 450,- volt a diesel - nem vetted 480,- ért a prémiumot.

Most meg inkább várok a sorban, mert mindig van 1-2-3 kocsi, aki tankol.

Pörög az eladás. Tudod ezek a kapitalisták, még így hatósági árral is tudnak versenyezni, ha akarnak...

For Whites Only meeting room!

ÁÁÁ - ez olyan vélemény cikk írás - vagyis nem kell a tényeket leírni, csak amit ÉN - mint az egyetlen értelmiségi, aki harcol az elnyomókkal szemben pl. ezért csak nekem van igazam - attitűddel 

írok nem is kiáltványt intézek az internet pór népe felé...

For Whites Only meeting room!

A 95-ös üzemanyag ára lett maximálva. A magasabb oktánszámút annyiért adják, amennyiért megveszi valaki. Ha 95-ös de egyéb okból nevezi a shell premiumnak, akkor is árstoppolva kell értékesiteni.

Jó lenne egyébként ha mindenki kicsit megtanulná ebben az országban, hogy az oktánszám mit jelent. :)

Már az elmúlt évben volt róla szó, főleg holland fórumokaon. 95-ös V-Pover nincs a kutakon, és úgy tudom itt nálunk is hiány van belőle. "Átmeneti készlethiány." volt kiírva amikor arra jártam.

A Shell azt igérte, hogy némi felárért „karbonsemlegesen” tankolhatnak a vevőik, ha V-Powert tankolnak. Azt ígérte a cég, hogy a befizetett plusz forintokból fákat ültet, akár annyit is, amennyi a kipufogógázokkal a légkörbe jutó károsanyag semlegesítéséhez is elegendő.
A holland reklámfelügyelet akkor felszólította a Shellt, hogy ne vezesse félre a vásárlóit, hiszen nem bizonyítható, hogy a faültetéssel valóban semlegesítik-e a vásárolt üzemanyag elégetéséből származó ökolábnyomot. Közben bírósági végzés született, de azt nem ismerem pontosan. Ki lehetne googlizni.

mármint a kutas azt kérdezte, hogy akarok-e részt venni az akcióban..

általában egy igen/nem -re szoktam hagyatkozni - de most őszintén kibukott belőlem..

Tudom most sokan bunkónak gondolnak, de ez jött ki..

olyannak éreztem, mint a vasorrú banya akarna gyerekotthont alapítani...

For Whites Only meeting room!

azon csodalkozom hogy a kreativ vallalkozok meg nem talaltak ki semmit? pl a benya tovabbra is 480Ft, de magaert a tankolasert mar fizetni kell: pl kutfej hasznalati dij, vagy esetleg 1 perc parkolasi dij, vagy akarmi :D

A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

Mivel a nagykereskedelmi (nem szabályozott) dízelár már meghaladja a 480 forintot, megjelentek a kutaknál az eddig közvetlenül nagykereskedésből ellátott, nagyigényű fogyasztók is.

  beszerzési ár eladási ár
95 benzin 482Ft/l 480Ft/l
gázolaj 492Ft/l 480Ft/l

 

Update: Mostantól minden benzinkútnak veszteséges az üzemanyagok értékesítése, bezárási hullám jöhet | 24.hu

Azért vagyunk közösség, hogy segítsük egymást. A kormány majd megtámogatja a MOL-t a pénzünkből. Inkább örülnöd kellene, hogy más EU-s országból is hozzánk járnak tankolni, azaz segíthetjük az EU-s polgártársaink és országaik boldogulását. Tehát ne legyen rossz kedved, helyette engedd át magad az érzésnek, hogy az európai szeretet árad szét a közösségből, melynek te is tagja vagy. ;)

:)

Azért vagyunk közösség, hogy értelmesen dolgozzunk össze. Az inflációt a benzinár maximalizálás nem csökkentette, amikor majd a fuvarozók (kb most van ez a pillanat) is átmennek, akkor lesz igazán nagy probléma. Mert az csökkentené az inflációt egy hangyányival jobban. Cserébe adóban fizeted ki. Mindenki. Nagyon jó.  Mikor váltunk újra "népköztársaság" államformára?

A többi élelmiszer meg csökkentené, az inflációt, de csak bűvészkedés a számokkal, mivel nem fogja meg, hanem lecsapódik másban. Ha pedig lenne valami hatása, az is ideiglenes.

Szóval baromság az egész úgy ahogy van, azért van, hogy ne sírjon a nép hogy Viktor elcseszte. Ezt fizetjük. 

79% nem ért egyet

Ahogy most áll a szavazás: a kormány intézkedései rendesen népszerűtlenek. Gondolom hamarosan magyarázatot kapunk a miértekre is, legkésőbb ápr. elején.

Nem, bolond ugyanazt mondja, amit eddig is mondott (visszakereshető): akinek negatív véleménye van egy kormányzati intézkedéssel vagy egy helyzettel kapcsolatban, használja fel az összes törvényes (ill. ha nem is törvényes, de emberileg elfogadható*) lehetőségét a párbeszéd és a ~mindenki számára jó megoldás megtalálásának elősegítése érdekében.

* Egyesek szerint túl liberális vagyok. :)

:)

Ha nem hajtottál volna százhússzal a negyvenes táblánál, valószínűleg nem kaszálod el a buszmegállóban várakozó családot. A NER nem a semmiből lett, hanem a társadalom-, de különösen az értelmiség döntéseinek eredménye hívta életre azt a lehetőséget, körülményt, amiben a NER megtörténhetett. Azt a gondolatvilágot kell meghaladni, amelyből a NER-nek teret teremtő rossz döntések fakadtak. Nyilván könnyebb lett volna, ha előbb kezdődik meg a folyamat, de ezzel már nem lehet mit kezdeni.

:)

nem értitek a NER lényegét és hogy miért jött létre: 2002-ben, 1%-al maradt le a FIDESZ MSZP-től, ha MSZP+SZDSZ nézzük, akkor már 7% volt.

Akkor határozták el, hogy kell egy gazdasági háttér a pártnak - mert nagyon le voltak maradva pénz területén az MSZP+SZDSZ-től.

Az MSZP + SZDSZ hátterét a privatizáción meggazdagodott vállalkozók adták, majd 2002-től újra sorba álltak a pénzért: akkor jöttek a PPP projektek (=szimpla rablás), autópálya építés (Csillag István)  stb..

Gyakorlatilag ezt vették át, csak új szereplőkkel...

For Whites Only meeting room!

Nem, te nem ugyanabban az országban élsz. A NER egy maffia. Csak a lenyúlás miatt létezik, hogy a hatalom megmaradjon. Amiről te beszélsz az az, hogy azok akik igazán tehetősek mindig kikötnek az aktuális politika mellett. 

A NER nem nézi te ki vagy, csak azt, mennyit ér az amid van és megpróbálja elvenni, ha nem adod szép szóval. Ez a mostani NER. 

Nem a NER éppen így néz ki: nem túl magas étrtelmi szinten lévő, hatalommal és kapcsolati rendszerrel rendelkező életművészek, akik simán támogatást kapnak elsőfajú örökmozgó és vízautó fejlesztésére, geotermikus erőművek nem megvalósítására, elektronikus aláírások feltalálására, és sötét közterek felvilágosítására. De idézhetem saját magamat is: kidobták a 14 milliárdos kormányzati informatikai rendszert | HUP

Te és társaid a NER-t gyűlölitek, ezért csak az ő eseteikről beszéltek, nem pedig arról, hogy 1. a világ társadalmaiban (beleértve az általatok gyakran és alaposan felszopkodott nyugatiakat) nem kirívóak ezek az esetek, 2. a kiváltó okot kellene megszüntetni. Utóbbi nem bejövős számotokra, mert megköveteli, hogy az értelmiség szembenézzen azzal, hogy elhanyagolta és elhanyagolja a kötelességeit, éppúgy, ahogy a NER működtetői hanyagolják el a közösség iránti kötelességeiket. Egy tőről fakadók vagytok, csak a NER-esek nem annyira lusták és gyávák, mint ti. Okosnak, műveltnek lenni felelősség és kötelesség, ahogy tisztséget vállalni is az. Ha továbbra sem éltek a közösség, világ jobbá tételére felmagasztaló jogotokkal, hanem másoktól várjátok a megoldást (pl. a NER-esektől LOL), akkor marad a NER, vagy ha az elbukik, lesz másik hasonló.

:)

A NER nem magában korrupció, te egyszerűen csak annak kezeled. A NER-el elsődlegesen az a baj, hogy függési viszonyt alakít ki. Te le vagy kötelezve XY-nak és ezért elvárnak dolgokat. Ez maffia szerűen működik. 

Senki nem mondta, hogy NER nélkül nincs korrupció. Azt mondjuk hogy a NER a legmocskosabb formája. 

"Te és társaid a NER-t gyűlölitek, ezért csak az ő eseteikről beszéltek"

Én ezt így értelmeztem. Ez valóban beleértő és nem leíró. 

"Okosnak, műveltnek lenni felelősség és kötelesség, ahogy tisztséget vállalni is az."

Nem volna baj, ha így lenne, de ahogy már kifejeztem, ezek a tulajdonságok a NER-ben nem fontosak, ezért kell megsemmisíteni. Csak a lojalitás a lényeg. Egyébként lehetsz tök hülye is bármihez. 

Én ezt így értelmeztem. Ez valóban beleértő és nem leíró.

Nagyon kell akarni, hogy valaki azt értse bele, amit neked sikerült. Megpróbáltam, de semmi mást nem tudok beleérteni, mint amit a mondat szó szerint jelent.

Nem volna baj, ha így lenne, de ahogy már kifejeztem, ezek a tulajdonságok a NER-ben nem fontosak, ezért kell megsemmisíteni.

Aztán mégis ki fogja megsemmisíteni? A hozzád hasonló töketlen, lusta, fröcsögő értelmiség, aki tizenkét év után az "összefogást" volt képes kiállítani a Fidesz ellen?

:)

utálom az ilyet, nekem sose lesz ilyen - bevallom kicsinyes, irigy ember vagyok..

és mert ezzel több kárt okoznak.

Szájerrel se az volt a bajom, hogy buzi - hanem nem mérte fel mekkora kárt csinál/csinált..

Völner Pál - ha igaz amivel vádolják - elfogadott szaros 80-100milliót normááális ??? van 1001 módja, ha kell neki a pénz..

For Whites Only meeting room!

amíg olyan hülyék vagytok, amilyenek, mindig lesz a nyakunkon egy NER-szerűség.

Ezt pont nem értem. Miért vagyunk hülyék? Mit tehetnénk azért, hogy csatlakozzunk az EU ügyésszéghez, és létrejöjjön egy független korrupcióellenes ügyészség azon kívűl, hogy szavazok arra pártra ami kormányprogramjába beveszi ezt?

Befizetem az adót, amit az idióta kormány visszaad, pedig lenne helye, az oktatásban, egészségügyben, rendőrség finnanszírozásban annak a néhány milliárdnak amit nem sikerült stadionépítésre elverni. Mi lenne ha lenne valódi kormányzás, hosszútávú elképzelésekkel, fantomok elleni VR harcok nélkül!?

Miért vagyunk hülyék?

Azt én is szeretném tudni. Miért vagytok hülyék?

Mit tehetnénk azért, hogy csatlakozzunk az EU ügyésszéghez, és létrejöjjön egy független korrupcióellenes ügyészség azon kívűl, hogy szavazok arra pártra ami kormányprogramjába beveszi ezt?

Ha valóban ezt akarjátok, és fontos nektek, pl. tüntessetek érte. Egy időben az ellenzék nagy része nyomatta a témát, aztán hagyta leülni. Gondolom, ez azt jelenti, hogy nem is annyira fontos. Az ellenzék az O1G-n kívül eddig egyetlen témát sem tartott olyan lényegesnek, hogy megállás nélkül felszínen tartsa. Pl. az ATV-ben negyed évente elmondja valamelyik ellenzéki politikus, hogy Magyarországon milliók éheznek, de hogy lehet, hogy ez nem olyan téma, ami megér minden nap egy tüntetést? Emberből millió az jelentős mennyiség, nem? Az elvileg szociáldemokrata-jellegű pártjainknak valamiért ezek a milliók nem fontosak, ahogy semelyik másik ügy sem fontos annyira, hogy konstans a zászlajukra tűzzék a hatalmas O1G felirat mellé.

Befizetem az adót, amit az idióta kormány visszaad, pedig lenne helye, az oktatásban, egészségügyben, rendőrség finnanszírozásban annak a néhány milliárdnak amit nem sikerült stadionépítésre elverni.

Úgy vélem, nem túl nehéz lehetőséget találni arra, hogy eladományozd a visszakapott adódat, vagy a rajta vásárolt dolgokat.

:)

Azt én is szeretném tudni. Miért vagytok hülyék?

Ezek alapján nincs jogalapod hülyéknek nevezni minket.

Ha valóban ezt akarjátok, és fontos nektek, pl. tüntessetek érte.

Az egyetlen eszköz a kezünkben egy demokratikus államban, a 4 évente megrendezett választás! Minden más rizsa! Úgy ahogy a politikus nem megy el helyettem melózni minden nap, úgy én sem akarom politikusok munkáját elvégezni. Az hogy ki mit igér azt veszem figyelembe. Ha Viktor megigéri hogy az én preferenciáimat fogja képviselni: korrupció elleni harc, jóléti állam megteremtése, oktatás és egészségügy fejlesztése, akkor rá fogok szavazni.

Úgy vélem, nem túl nehéz lehetőséget találni arra, hogy eladományozd a visszakapott adódat

Az nem segít, hiszen csepp a tengerben! A 1,9 millió adózónak a pénzét kellene pl. a nagy ellátórendszerek megreformálására fordítani! Miért fizettük be az SZJA-t, ha az államnak nem kell? Akkor SZJA-t kell csökkenteni, nem pedig beszedni és visszaosztani! Ja hogy ez csak választások előtti osztogatás...

Ezek alapján nincs jogalapod hülyéknek nevezni minket.

Szeretném vitatni, de nem derült ki, mik alapján. ?

Az egyetlen eszköz a kezünkben egy demokratikus államban, a 4 évente megrendezett választás!

Jöhetne egy alomszomszédod, hogy az Észak-Koreába költözést javasolja neked!

Minden más rizsa!

Azt Észak-Koreában is nagy becsben tartják!

Úgy ahogy a politikus nem megy el helyettem melózni minden nap, úgy én sem akarom politikusok munkáját elvégezni.

Demokrácia = "népuralom". Politika = közélet. Egyik gyakorlása sem kizárólag a politikusok feladata, hanem minden állampolgáré.

Az hogy ki mit igér azt veszem figyelembe. Ha Viktor megigéri hogy az én preferenciáimat fogja képviselni: korrupció elleni harc, jóléti állam megteremtése, oktatás és egészségügy fejlesztése, akkor rá fogok szavazni.

Még nem ígérte ezeket?

Az nem segít, hiszen csepp a tengerben!

Némileg szánalmasnak hat, hogy valaki azért rinyál, mert tetszőlegesen rendelkezhet a pénze felett.

A 1,9 millió adózónak a pénzét kellene pl. a nagy ellátórendszerek megreformálására fordítani!

Több adózó van! Miért csak 1,9 millióét? Hm!

Miért fizettük be az SZJA-t, ha az államnak nem kell?

Mert 2018-ban nem voltatok elegen, hogy Orbánnak ne legyen kétharmada? Vagy ami még rosszabb(: 2018-ban rá szavaztatok, és ezt nem láttátok jönni?

Ja hogy ez csak választások előtti osztogatás...

Magyar viszonylatban a legjobbakkal is előfordul.

:)

Szeretném vitatni, de nem derült ki, mik alapján. ?

Te nevezted a másként gondolkodókat húlyének, de azt nem tudtat megmondani miért!? Egyenes logika: Nem "nekünk" leéé bizonyítani, hogy nem vagyunk hülyék, hanem neked hogy hülyék vagyunk!

Némileg szánalmasnak hat, hogy valaki azért rinyál, mert tetszőlegesen rendelkezhet a pénze felett.

A befizetett adó nem az én meg te pénzed!

Több adózó van! Miért csak 1,9 millióét? Hm!

Az hogy fogalmad sincs arról amihez hozzászólsz, téged minősít! De segítek: 1.9M adózó jogosult SZJA visszatérítésre! Nyilván az magad fajta ostoba egy ilyen összefüggést nem képes felismerni, csak arra képes, hogy a pártközponti propagandát szajkózza, anélkül hogy értené az ok-okozati összefüggéseket.

Mert 2018-ban nem voltatok elegen, hogy Orbánnak ne legyen kétharmada? Vagy ami még rosszabb(: 2018-ban rá szavaztatok, és ezt nem láttátok jönni?

Vagy egyszerűen csak Orbán hazudott!

Magyar viszonylatban a legjobbakkal is előfordul.

Csak a populistákkal.

Te nevezted a másként gondolkodókat húlyének

Nem a másként gondolkodókat neveztem hülyének, hanem titeket.

Te nevezted a másként gondolkodókat húlyének, de azt nem tudtat megmondani miért!?

Nem akartam megmondani.

Egyenes logika: Nem "nekünk" leéé bizonyítani, hogy nem vagyunk hülyék, hanem neked hogy hülyék vagyunk!

Mi az a "lééé"? !

A "logika" szó és a mondat vele szemben álló ellentmondásaiba inkább nem kötök bele, mert nagyon sokat kellene gépelni, akkor is, ha tömören fogalmazok!

A befizetett adó nem az én meg te pénzed!

Azt hittem, a visszakapott adóról van szó...! Na mindegy! Visszaadtad a tulajdonosának (bár ha az államnak nem kell, akkor az nem lehet a tulajdonosa, a rászorulóknak meg nem vagy hajlandó odaadni...), vagy leadtad a rendőrségen, ahogy a talált pénzt illő? !

Az hogy fogalmad sincs arról amihez hozzászólsz, téged minősít!

Engem az minősít, hogy hozzád szólok!

De segítek: 1.9M adózó jogosult SZJA visszatérítésre!

A többiek adóját nem kellene "pl. a nagy ellátórendszerek megreformálására fordítani"? !

Nyilván az magad fajta ostoba egy ilyen összefüggést nem képes felismerni, csak arra képes, hogy a pártközponti propagandát szajkózza, anélkül hogy értené az ok-okozati összefüggéseket.

Én azt kérdeztem, miért csak az adózók egy részének pénzét kell az általad kiizzadott, eredeti ötlet alapján felhasználni. Nem kell hepciáskodni, te demens, vén fasz. ;)

Vagy egyszerűen csak Orbán hazudott!

Az bizony könnyen lehet! Főleg nektek, akik szomjazzátok a hamisat!

Csak a populistákkal.

Nem lep meg, hogy a te mércéd a populistákat a legjobbak közé sorolja.

 

Van egy ~személyes kérdésem: agyvérzés vagy valami hasonló történés után lábadozol mostanában?

:)

Szerkesztve: 2022. 02. 24., cs – 11:58

Megindult a Szovjetunió restaurációs háborúja, egekben az olajárak. De van ennek is pozitív hozadéka: Egyrészt az OPEC emelni fogja kitermelését, másrészt jelentős lökést ad az elektromos autózás terjedésének. Aztán amikor a világ berendezkedik más energiahordozók használatára, akkor a moszkoviták szembesülni fognak azzal, hogy az olajász nem sokat ér.

A kormánynak egy útja van: csökkentenie kell a jövedékiadó mértékét, megakadályozni az üzemanyag szürke exportját, és visszavonni káros intézkedéseit.

"Aztán amikor a világ berendezkedik más energiahordozók használatára"

Nem látom be hogy ez mikor fog megtörténni amikor egy "rendes" villanyautó indul ára 10millió felett van még mindig. Rendes alatt azt értem ami legalább 2-300 km-t elmegy. Ami alatta van az bevásárló riksa.

Ezen kivül ott van a repülőipar (kerozin), a szállitás (diesel) és a tengeri hajózás ( https://en.wikipedia.org/wiki/Heavy_fuel_oil )

...kénytelen volt meghátrálni...

vs.

...de ahogyan a koronavírus-válság kitörése óta minden lényeges kérdésben, úgy ebben is kikérte és figyelembe vette a vállalkozások véleményét.

Látom még mindig tolod itt a moslékos propagandát.

The size of the safety net you need is a function of the volatility of your business. In stable businesses, a cash reserve equal to a couple of months of your obligations may be sufficient. In businesses that are more volatile, you may need a safety net that will see you through a drought of six months or more.

https://www.entrepreneur.com/article/247831

Az, hogy balfaszok vállalkoznak ahelyett, hogy alkalmazottnak állnának, az nem az én hibám.

Ja, csak 95-öst árulnak?

Csődbe vele!

Persze a pici agyadig az nem jut el, hogy a kormány támogatja, hogy hatékonyabbak legyenek a fiszem-faszom kutak.

Az agyadig nem jut el, mert a propagandista fejedbe a tények nem, csak a picsogás jut el.

De, figyelem a híreket, és tegnap, 3 és fél hónappal a rendelet életbelépése után először rájöttek, hogy amit csináltak, az egy ordas kibaszás a kis benzinkutakkal, és végre léptek valamit. Eddig csak a propaganda ment.

https://hvg.hu/kkv/20220303_Ujabb_tamogatast_kapnak_a_benzinkutasok_lit…

Jó lenne, ha képbe kerülnél a modern világ alapjaival.

Sajnos én – veled ellentétben – nem vagyok időutazó, hogy meg nem történt, és előre egyértelmáen nem látható dolgok alapján tudjak véleményt nyilvánítani.

Mondjuk valószínűleg te sem vagy az, csak valamiért megéri tolni a propagandát ezerrel, és ezzel hülyét csinálni magadból.

Ja, csak 95-öst árulnak?

Csődbe vele!

Persze a pici agyadig az nem jut el, hogy a kormány támogatja, hogy hatékonyabbak legyenek a fiszem-faszom kutak.

Az agyadig nem jut el, mert a propagandista fejedbe a tények nem, csak a picsogás jut el.

A 95-öst a standard üzemanyag. Bivalybasznádon általában nem éri meg különböző prémium üzemanyagokat árulni, mert nincs rá igény. Valójában egyébként is kevés embernek van rá valós igénye, de az most más téma.

A támogatásokért csak egy kicsit kellett sirni, valóban.

Propaganda pedig az is, ha a vélt propaganda ellen gyártod az ellenpropagandádat.

"pici agyad"

Ne alacsonyitsd le magad azzal hogy óvodás szinvonalon ócsárolod a másikat.

Most hogy a kormány egy sor újabb intézkedéssel igazolta a "picsogást", mi a véleményed? (már ha egyáltalán volt azon kivül, hogy megpróbáld ellenezni az "ellenkezőket")

Minden eddig leirt kommented ellentmond ezeknek az újabb intézkedéseknek, például a kormány balfasz vállakozókat támogat és emel ki a vizből, hiszen nincs tartalékuk (és a többi).

Mostantól kormánykritikus vagy?

"Az újszászi töltőállomáson több napja egyáltalán nincs üzemanyag a tartályokban, Besenyőtelek pedig két hete nem kapott szállítmányt - írta a Holtankoljak.hu. a Facebook-oldalán, amit a Napi.hu vett észre."

https://444.hu/2022/03/14/egyre-tobb-a-teljesen-ures-benzinkut

Mivel nyugodt és szakértő vagy, meg tudod mondani hogy pontosan meddig lesz hiány és meddig fizetjük a benzinturistákat? Választások után vége?

Nem értem a bejegyzésed. Nem fog válaszolni, akkor majd talán mikor javul a helyzet, hogy látod ezt is megoldották. Ez a standard.

A kormány ma abban jó, hogy kommunikáljon, bármi is van kommunikál. Mármint megmondja mit gondolj, ki a hülye, ki az ellenség, épp ki okoz neked problémát. Illetve kiválóan meg is old olyan problémákat is amik nem léteznek (menekültválság, nyugdíjbiztosító probléma,...) vagy ők kreálják.

Előre lett nekik szólva (még tavaly), hogy egyrészt amit csinálnak nem megoldás mert az inflációt nem csökkenti, de nem akartak belemenni a választás előtt egy ilyenbe, hogy az emberek érezzék is, hogy mennyire el van szarva az egész fundamentálisan. Egy teljesen integrált világban arra alapozni, hogy EU közepén egy ország azzal égeti el a hiteleit, és tartja fenn az alacsony képzettséget igénylő munkákat ide szervező cégeket, hogy mesterségesen alacsonyan tartja a valutáját, és reménykedik benne, hogy semmilyen probléma nem jön elő a világban. Aztán jön a valóság és arcba vágja egy szenes lapáttal. 

Ezért a gyökerek bevezették ezt a kommunista csökevényt, amiről mindenki tudja, hogy nem megoldás. Az élelmiszerek tekintetében a nagyobb kereskedők átterítették oda az ebből eleső hasznot ahol lehet. A kisebb kereskedők szívnak. A benzin tekintetében pedig bejött amiről mindenki beszélt, hogy mivel nem teríthető, veszteségesen pedig nem forgalmazhatnak, ezért kezdett leállni, majd mikor úgy döntöttek, akkor szálljanak be nagykereskedők is a buliba a nagykereskedők azt mondták: tudod mit, nekünk ez nem oké. Ez pedig elhozta azt ami "nem fordulhat elő" a hiányt. De az aki élt legalább 1-2 évet 1985 előtt pontosan tudja, hogy ez egy egyértelmű következmény. 

Senki nem "sipítozik", az ha valaki leírja a tényeket az nem sipítozás. Az, hogy az embereknek igénye és lehetősége legyen a dolgok mögé látni. Az, hogy a napi rutin és opportunizmus átszakításához sok mindennek kell történni. Az embereket a korrupció már nem érdekli, és ameddig megvan a betevő falat lassan idomítani is lehet őket. Ha kicsit rázósabb lett volna ez a 12 év akkor ma már nem kérdeznéd ezt.

De te ezt pontosan tudod.

nem írok erről 10x naponta

Ezzel nem vagy egyedül.

nem erről szól az egész

Továbbra sem fog működni, hogy mások számára ti akarjátok meghatározni az értelmezési kereteket.

nem erről szól az egész, hanem arról mekkora szakadék van itt a valóság és aközt amit a kormánypropaganda mond erről

És természetesen ti döntitek el, az itt megjelenő gondolatok közül melyik kormánypropaganda.

:)

Ja, ha te 480 helyett 670 Ft/literért akarsz tankolni 95-öst, akkor azt mondjad!

Petrol prices have exceeded £1.51 for the first time ever and could see drivers paying a lot more to fill up their cars

As the cost of living in the UK keeps rising exponentially, many people may be concerned about how much fuel will cost.

In fact, UK petrol prices have exceeded £1.51 for the first time ever, according to data firm Experian Catalist.

https://www.manchestereveningnews.co.uk/news/uk-news/places-most-expens…

"Ha nem éri meg neki, akkor nem árulja tovább."

vs.

"Ha az  üzemanyagtöltő állomás üzemeltetője az  Árrendelet szerinti hatósági áras terméket nem forgalmaz, úgy más, az Árrendelet 1. § (1) bekezdés a) és b) pontjában szereplő termékek minimum követelményének megfelelő motorbenzint és dízelgázolajat köteles az Árrendelet által meghatározott áron forgalmazni."

“Any book worth banning is a book worth reading.”

Ha nem érted az összefüggéseket, és nem tudsz 2 logikai láncszemnél többet egyszerre a fejedben tartani, akkor tényleg úgy tűnhet, hogy "full hülyeségekkel jössz, körbe-körbe".

De hogy vissza kanyarodjunk a témára. Mit nem értettél a loop-linkemből?

Tőled volt valami on topic? Csak kérdem, mert kijelentetted, hogy a kormány megoldotta a problémát amit saját maga gerjesztett, de csakis azért mert hallgatott a kutasokra. 

Ez olyan mintha a fuldokló nyakáról egy picit lehelyezné a súlyt mert ugye rálépett keményen. Kérte a fuldokló, ne haragudj de megfulladok, és nézd picit áthelyezte a súlypontot. Mekkora gáláns hozzáállás...

Ugye november óta mindenki azt szajkózza, hogy ez nem a jó megoldás, más kárára nem lehet felépíteni egy infláció csökkentő tervet. Meg azt is írták, hogy a lakossági üzemanyag nem jelentősen fogja csökkenteni az inflációt. De tolni kell a "mi megoldjuk, te fizetsz" propagandát mert jönnek a választások. No lám, ma kijöttek a tavalyi adatok ami jelentős torzítással decemberre 7.5% inflációt számolt, az MNB pedig február végére 8.5%-ot jósolt. 

Mi lesz a többi elbaltázott intézkedéssel?

Nem tudnál esetleg ilyen víziókat hozni? Biztos van akinek ez fáj, a nagyobbak meg terítik más áruba a veszteséget. Elég baj ettől függetlenül, hogy a kormány tisztességesen adózó vállalkozások zsebéből lop azért, hogy biztosítsa a politikai előnyét.  Az üzemanyagnál ugye kicsi a mozgástér, nincs hova teríteni..

De mondd, hány kisbolt ment tönkre a cukor árába? Akkora palávert csaptatok itt, gondolom a magyarországi boltok fele már tönkre ment.
 

Ja, hogy egy se?

Eddig is csak rövidtávú politikai sikerekért kongattátok a vészharangot, meg sírt a szátok bármiféle alap nélkül?

Mész te is a propagandista nénikédbe, te.

Lófaszok vagytok, nem konstruktív ellenzék.

Szerkesztve: 2022. 02. 28., h – 21:41

És megértette Vitya is, de szerintem még ez kevés csökkentés:

  • Az 1. § (1) bekezdés a) pontja szerinti termékek után a jövedéki adóról szóló 2016. évi LXVIII. törvény (a továbbiakban: Jöt.) 110. § (1) bekezdés a) pont aa) alpontjától eltérően az adó mértéke 115 000 Ft/ezer liter.
  • Az 1. § (1) bekezdés b) pontja szerinti termékek után a Jöt. 110. § (1) bekezdés c) pont ca) alpontjától eltérően az adó mértéke 105 350 Ft/ezer liter.

Szép csendben váratlanul csökkentette az üzemanyagok jövedéki adóját a kormány - Portfolio.hu

Sajnos a frorint is csúnyán bukóban, persze nem annyira mint a rubel, de 372,485Ft a történelmi mélypont az euro forint keresztárfolyamnál. A helyzet azért is nehéz, mert a gyengülő forint rátesz egy lapáttal az egyébként is nagyon magas inflációra.

Valahogy most a választási kampányban minden balul sül el. Még ha a tanárok is meg a vasútasok is sztrájkba lépnek, az elenzéknek már csak csenndben hagyni kell vityáékat elveszíteni a választásokat.

Most már a MOL is korlátoz: 

A nagyteljesítményű kutaknál a maximalizált mennyiség nem haladhatja meg az alkalmankénti 500 litert, függetlenül attól, milyen fizetőeszközzel rendezik azt

Lenyúlják Jégtörő Vitya rezsiharcát:

Von der Leyen bejelentette: a brüsszeli bizottság kedden javaslatot fog előterjeszteni azzal kapcsolatban, hogyan szabadulhat meg az EU az orosz gáztól, olajtól és széntől való függőségtől. A javaslat szorgalmazni fogja az energiaellátás diverzifikálását, a megújuló energiaforrásokba történő beruházást és a jobb energiahatékonyság megteremtését.

Európa újabb szankciós csomaggal vágna oda Oroszországnak - Napi.hu

Szerbek bejelentették, hogy semmilyen szankciót nem alkalmaznak oroszok felé és ők nem EU-s ország, így nem vonatkoznak rájuk, hogy nekik is kellene..

és egy apró hirdetés: 

vodka, gáz stb. nagy tételben eladó !!! érdeklődni: Vucicnál.

For Whites Only meeting room!

Szerkesztve: 2022. 03. 09., sze – 23:26

Mai árak Németországban egy kúton:

  Euro HUF
Diesel 2,35 887,96
Premium diesel 2,52 952,3
E10 2,28 861,6
Super 2,34 883,7
Premium 2,51 947,81

Ne gondolja senki, hogy sokáig tartható a hatóságiáras dolog! Mert ha bezár minden nagykereskedő, akkor csak hotdog lesz a benzínkutakon. Virslit meg nem dughatunk a tankba!

Stratégiai nyugalom. (ne röhögj hangosan, késő van, ma így mondják Fidesz körökben ha valamit benéznek)

Persze lehet jön a jó megmondó emberünk és elmondja, hogy a hiány nem azért alakult ki, mivel a nagykereskedők hülyék lennének veszteségesen forgalmazni (a MOL-on kívül akinek kötelező, vajon mit fog ehhez szólni a sok részvényes :)) 

Hanem azért mert valamelyik ellenzéki politikus szellentett egyet. (nem tudtam bénábbat, de kb ez a színvonal amivel elő szoktak állni)

Szerkesztve: 2022. 03. 15., k – 19:29

30km körzetemben csak prémium dízelt találtam. Mondanom sem kell, hogy teljesen jó lenne -30Ft-ért sima dízelt venni, de végülis előre mennek (de hogy kik?) nem hátra! 730Ft/l áron tankoltam ma. :(

Update: ma sikerült 5l üzemanyaghoz jutni egy Jumbo kúton.

A hétvégén megvolt BP-SZEGED-BP , itt Pesten tankoltam sorban állás nélkül 38L normal diselt, csak ennyi fért bele a tankba.

For Whites Only meeting room!

Most kampány van, nem érnek rá kormányzással foglalkozni.

Tegnap lejött hozzánk egy delegáció egy 15m-es parkolót átadni. Leaszfaltozták a térköves parkolót a hivatal előtt. Meghirdették az FB-n hogy mindenki legyen ott pénteken 10 órakkor. Egy nyugdíjas csinált egy fényképet, hogy a polgi és a 2 fideszes képviselő volt ott az ünnepélyes átadón egymásnak tartottak beszédet. Komolyan mint ha egy Bacsó filmben lennénk. :) 

Tök mindegy, az interpol körözési toplistás celeb Hernádi elmondta, hogy csak logisztikai probléma van. Úgyhogy maximáljuk 10 percben az adminisztratív részét a dolognak, mert mi is tartana tovább egy plecsni nyomásnál!? Aztán beparkol a tankerrel a vevő a csapalá, és lehet tölteni.

Pl. az, hogy ha valahol használsz egy egyedi linket, és mások is megosztják, akkor a Google és társai követni tudják a terjedését. A gyűjtött információk alapján egyes felhasználókat, csoportokat, helyeket össze tudnak kötni egymással, és ez egyre kevésbé jó dolog szerintem.

:)

Károsnak tartom, hiszen nem tartható fent hosszútávon, és ne higyje senki, hogy nem  az adófizetők pénzéből kompenzálják, vagy ami még rosszabb orosz hitelből.

Az is rossz lesz, ha 480-ról egyből 1000-re ugrik az üzemanyagár. Véleményem szerint a választások után elengedik ezt a szálat, csak az x-ig fontos ez ennyire.

Szerkesztve: 2022. 04. 05., k – 18:48

Állami felügyelet alá kerülnek a Gazprom németországi leányvállalatai

link

 

Szerk:

Vlagyimir Putyin Orbán Viktor február 1-ei moszkvai látogatásának nyitányaként bejelentette: Magyarország a piaci árnál ötször olcsóbban kapja tőlük a gázt. Ezzel szemben a valóság, hogy januárban a központi magyar gáznagykereskedő a KSH-nál terajoule-ban megadott gázmennyiségből kiindulva szinte fillérre az irányadó, ttf nevű holland tőzsde árát, ezer köbméterenként átlag 861 eurót fizetett a gázért.

Meddig lesz fenntartható a rezsicsökkentés intézménye?

 

Gyengült a forint, esik a tőzsde: megindult a jogállamisági eljárás. Ezt már el is felejtettem, annyira régen beigérték.

Szerkesztve: 2022. 04. 13., sze – 00:30

Kormánynak "bokros" teendői akadnak, 7 bő után következnek a szűk esztendők. Tavaly 3736 milliárd forint, a GDP 6,8 százaléka volt a kormányzati szektor 2021. évi hiánya, idénre kevesebbet szeretnénk, de mégis három hónap alatt már a tavalyi szint 2/3-ánál, az idei terv 3/4-énél járunk. A Fidesz nagyon utálja a "kiigazítás", a "megszorítás" kifejezéseket. Pedig ennek is kell jönnie, csak legfeljebb majd a gépezet átnevezi azt valaminek, és remélhetőleg az értelmetlen állami beruházások visszafogásával kezdik majd az akciótervet.