Parkside töltő (PLGS 2012 A1)

Szerettem volna egy Youtube csatornához írni ezt a kommentet az új Parkside töltővel kapcsolatban, de ez valamiért nem jött össze, viszont nem szeretném már törölni a teljes szöveget, ezért felteszem ide.
Előfordulhat még, hogy törlöm, ha így sem sikerül közzétennem.

Tehát - én is vásároltam egy Parkside Performance PLGS 2012 A1 akkumulátortöltőt és akkumulátort.

A töltőre ráírták, hogy Bluetooth és WLAN-képes, de csak WLAN-on lehet beregisztrálni hozzájuk a Lidl Home applikációban.
Ez nálam elég nehézkesen ment - azt írták, a WLAN kék LED-je hosszan villog, ekkor meg kell nyomni 5 másodpercig az ECO gombot talán, ekkor nyugtázza és gyors villogásba kezd, létrehoz egy AP-t, ehhez kapcsolódik a program és átküldi a hálózati beállításokat neki, ami a telefon által használt aktuális SSID lesz (ezért kéri, hogy 2.4GHz-es hálózatra kapcsolódjon a telefon, a töltő 5GHz-et nem tud), valamint a hálózati jelszót, amit külön meg kell neki adni.
Nekem ez nagyon nem akart összejönni - lehetséges, hogy rátaláltam egy nem közölt reset szekvenciára, ami után végül csak sikerült párosítani, ekkor végzett egy szoftverfrissítést is.
(Elgondolásom szerint elképzelhető, hogy még egy gyári teszt rendszerhez szeretett volna kapcsolódni WLAN-on és ezt kellett resetelni valahogy).
Bluetooth-on nem kommunikált az applikációval, sejtésem szerint viszont az akkumulátorokkal kommunikálhat Bluetooth-on...

Az akkuk nálam is 20% körüli töltöttséggel érkeztek.
A rajtuk lévő ellenőrző gomb megnyomásakor rövid ideig felvillantak a LED-ek, ezzel aktiválódott a Bluetooth funkció és tudtam is hozzá kapcsolódni.
Ekkor az akkumulátoron is végrehajtott egy szoftverfrissítést.
Az akkun lévő gomb folyamatos nyomva tartásakor a sárga "Bluetooth bekapcsolása" funkció segítségével sikerült elérni, hogy nem kommunikált tovább az applikációval addig, amíg nem lett újrapárosítva.
Több akkumulátor esetén hasznos funkció, hogy van a programban lehetőség a visszajelző LED-eket felvillantani, így azonosítva az akkumulátort, amihez éppen kapcsolódik.
A Bluetooth kikapcsolása (~10 másodpercnyi gombnyomás) egy, a bekapcsoláshoz hasonló, rövid LED-felvillanással zárul, és innentől nem lehet kommunikálni vele, ameddig újra be nem kapcsolják.
Az akku töltöttségi ellenőrzése miatti rövid gombnyomás viszont újra bekapcsolja a Bluetooth funkciót, ahogy töltőbe helyezéskor is aktiválódik (nem néztem, terhelés hatására is bekapcsol-e).
Ez egyébként egy érdekes funkció, mert könnyen nyomon követhető az aktuális töltöttségi szint vagy terhelés, ill. a terhelési áramkorlát megadása is hasznos dolog lehet.
...viszont tartok tőle, hogy egy esetlegesen félretett akkumulátor viszonylag gyors merülését is kiválthatja, bár lehet benne automatikus kikapcsolás funkció is hosszabb távon...
Nem tudom, van-e benne automatikus kikapcsolás, de én cirka fél-egy órán belül ezt megtenném a helyükben (nem próbáltam, kézzel kapcsoltam ki).

Ami a töltőben nem tetszik, az a Bluetooth kommunikáció hiánya (legalábbis a telefonos applikációval), vagyis idegen helyre cipelve a SMART funkciókat gyakorlatilag lehetetlen használni rajt, továbbá ez is csak addig működik, amíg elérhető a szerverük, amihez kapcsolódik - ergo nem egy örök élet.
El tudnék képzelni olyan üzemmódot, hogy lehet vele Bluetooth kliensként kommunikálni a töltő beállítása miatt, és csak akkumulátor behelyezésekor vált üzemmódot a belső kommunikációjukhoz, de ilyet jelenleg nem csinál.
A gyors töltés funkciót hasznosnak találom akkor, ha tényleg gyorsan van szükség az akkumulátor feltöltésére (munka folytatására), ellenkező esetben nem javasolt, mert az akkumulátor melegedni fog, ami nem használ neki... az ECO mód viszont 1A-rel tölt, ami nagyon kímélő ugyan, de nem igazán praktikus.

Tehát ECO módban a 2Ah-s akkut 0.5C-vel, 4Ah-s akkut 0.25C-vel, 8Ah-s akkut 0.125C-vel fogja tölteni, ami kb. finoman szólva is... indokolatlanul kevés a nagyobb akkumulátoroknál...

Az applikációban kiválasztható egy "Balance" üzemmód, kb. azt látnám még szívesen a fizikai készüléken, mindenféle egyéb okosság igénye nélkül - ez 0.5C-vel tölt, vagyis 2Ah-s akkut 1A-rel, 4Ah-s akkut 2A-rel, 8Ah-s akkut 4A-rel, így hozzávetőlegesen 2 óra alatt tölthető fel egy akku.
Ha lehetőségem lenne, a gyors töltést (ha lehet) mellőzném, de arra látnék esélyt, hogy dolgozom egy szerszámmal, felrakom a lemerült akkut 0.5C-vel tölteni, dolgozom egy másikkal, és kb. feltölti az elsőt addigra, amire a második akku lemerül - és nem stresszelem túl egyiket sem.
Egyébként ezt utólag is bele tudnák tenni, pl. ECO gomb hosszan nyomva villoghatna fél ECO üzemmóddal.

Összehasonlításképpen a zöld gépekhez adott, teljesen alap töltő 2.4A árammal tölt, a gyors töltő pedig 4.5A-rel.
Ehhez képest ez vagy 1A-rel (ECO mód) vagy 1.5C-vel (gyors mód) tud tölteni...
Tehát 2Ah-s akkut gyors módban 3A-rel, 4Ah-s akkut 6A-rel, 8Ah-s akkut pedig 12A-rel fog ilyenkor tölteni.
Egyébként nem kellett volna sok hozzá, kb. 4-5 LED, esetleg egy egyszerű kijelző helyette (akár 7-szegmenses), és akkor a készüléken is kényelmesen be lehetne állítani, nem pedig bizonytalan ideig elérhető applikációkból bűvészkedni.

Ráadásul nálam az "Expert" módban kiválasztott áramerősség beállítást akkucsere esetén nem őrizte meg, elkezdett maximális árammal tölteni.
Ki kellett választanom egy másik áramerősséget és utána visszaállni az előtte beállítottra - ez egy szoftver hiba, de ennek kapcsán az is kérdéses, áramszünet esetén nem áll-e be ugyanígy maximális áramerősségre (az rendben, ha nem menti el folyton a beállított értéket, de ebben az esetben korlátozhatná magát mondjuk ECO módra - nem próbáltam ezt ki).

Egyébként felismerte a régi (nem feltétlen támogatott) akkumulátorokat is, a 4Ah-s maximális töltőáramának 6A-t írt, a 2Ah-s akkunak pedig 3A-t.
Nem szedtem szét még, mi van pontosan a régi akkumulátor packban, de eléggé elszomorodtam (és meglepődtem), amikor megláttam az áruház polcain az újabb (de még nem "okos") akkujukon a cell balance - mint új feature - emlegetését... én úgy véltem és reméltem, hogy erre eddig is gondoltak...

Attól függően, milyen védelem is van pontosan a régi akku pakkokban lehet kisebb-nagyobb probléma, ha ezzel a töltővel töltik őket.
Normál körülmények között nem gondolnám, hogy különösebb probléma lenne ezek töltésével, legalábbis ECO módban, 1A-rel, de azért gyors töltéssel (3/6A-rel) nem szívesen tölteném őket.
Továbbá az akku pack-on belül a cellák így vagy úgy, de sorba vannak kötve.
Ha nincs különösebb védőelektronika benne, akkor azonos típusú és korú cellák lévén hasonlóképpen öregszenek, így viszonylag hosszú ideig működhet egész jól a pack.
...viszont, ha valamelyik cella bármilyen okból kifolyólag problémás lesz, akkor előállhat az a helyzet, hogy a rendszer akár túl is töltheti a többit miatta.*

A Li-Ion akkumulátorok töltése alapesetben egy beállított konstans áram segítségével történik, ezalatt a cella feszültsége folyamatosan nő, ebben az esetben 4.2V-os feszültségig. Innentől kezdve a 4.2V lesz konstans és a töltőáram fog folyamatosan csökkenni, és a töltés akkor áll le, ha a töltőáram a kezdeti érték töredékére (mondjuk tizedére) csökken.
Ha 5 cella van sorosan kötve, akkor ez a 4.2V a teljes akku packra nézve 21V összesen, ez az a töltőfeszültség, ami a maximális konstans feszültség lesz, és ehhez tartozik egy maximális konstans áram.
(A tényleges maximális cellafeszültség függhet az akkumulátor[ok] pontos kemikáliájától is.)
A Li-Ion akkumulátor alapvetően két (három) dolgot nem szeret... az egyik, ha túlságosan lemerítik (mélykisülés), a másik, ha túlságosan feltöltik (túltöltés)... harmadik a minél nagyobb hőmérséklet...
A túltöltés / mélykisülés okozhat akár komolyabb problémákat is (tűzveszély).

*Tehát abban az esetben, ha az akkupakkon mérhető mondjuk 18V-os feszültség nem úgy áll össze, hogy 5x3.6V, hanem mondjuk 4x4V + 1x2V, és erre kapja meg a 21V-os töltőfeszültséget, akkor a 4V-os cellák könnyen kerülhetnek túltöltött állapotba, tehát ez kerülendő.

Van nekem egy cellahibás, régebbi típusú 4Ah-s akkumulátorom, amit szeretnék garanciáztatni, de nem hívtam még fel őket.
Ha valamiért nem lehetne (1 éven belül vagyok), akkor szét fogom szedni...
Valószínűleg az egyik cella feszültsége sokkal kisebb benne mint a többié.
...viszont még a régi töltőben is van némi intelligencia, mert ezt az akkut nem áll neki tölteni (villog helyette), és ez az új töltő is hibát jelez.
Nem tudom, pontosan mit figyel (túl gyorsan emelkedik a pakk feszültsége, esetleg nem vesz fel elég áramot a ~18.7V-os kapocsfeszültségéhez képest), de a lényeg, hogy valamiféle védelem van benne, ha nem is feltétlen az akkuban, akkor legalább a töltőben...

Visszatérve az akkukompatibilitás kérdésére - nem néztem, de előfordulhat, hogy ez a töltő nagyobb töltőfeszültséget használ mint a régiek, és azért nem ajánlott a régi típusú akkumulátorokkal használni, mert a balanszírozás nélküli és enyhe cellafeszültség-különbséggel rendelkező akkumulátorok esetén egyes cellákat túltölthet a pakkban.
Ill. előfordulhat, hogy a régi töltők azért töltik csak az új töltő által írt 80-90%-os szintig az akkumulátorokat (itt is és máshol is említették ezt), mert a régi töltő tervezetten alacsonyabb töltőfeszültséget használ a balanszírozás nélküli packok esetlegesen létező, kisebb cellafeszültség-különbségei miatt (és ezzel ellent is mondtam kicsit magamnak a fent írt 1A-es töltés kapcsán, de ez egy valós indok lehet az inkompatibilitásra).

Elnézést, hogy ide küldöm ezt az írást... egyrészt túl hosszú lett, másrészt rég megbántam, hogy nekikezdtem, harmadrészt belefáradtam... :)
Nyugodtan írjátok le a véleményetek, esetleges korrekciókat, ha nem törlöm egyhamar. :)
 

Hozzászólások

Létezik az, hogy ezen a bizonyos videomegosztó oldalon nem tudok egy hozzászólást írni, sem pedig ezt az oldalt belinkelni?
A hozzászólás megjelenik, látható, de 18-20 másodpercen belül automatikusan kukázza a rendszer (igaz, a hozzászólások számlálója nő), pedig nem hinném, hogy bármi bántót írnék vagy rossz hangnemet ütnék meg...

Én látnám rosszul?

Bosszant a dolog és elég kontra produktívnak tűnik, kb. várhatják a következő megnyilvánulásomat...

Nem, ez egy automatikus moderációja a Youtube-nak.
A csatorna üzemeltetője sem látta az eltűnt hozzászólásomat, én pedig kb. 20 másodpercig kijelentkezve is láttam (másik böngészőből).

Egyszerűen végigfut egy vacak algoritmusuk, ami megpróbálja kigyomlálni a hangulatkeltő, obszcén és ki tudja, milyen hozzászólásokat, majd nyom nélkül lenyeli, sem a csatorna gazdájának, sem pedig a beküldőnek nem szól.
Itt is erről megy a diskurzus

Engem konkrétan ma nagyon kiakasztott, egyszerűen lehetetlen volt értelmes hozzászólást küldenem.
A Teszt jellegű (konkrétan Teszt szöveget tartalmazó) hozzászólások gond nélkül átmentek, a fenti hozzászólás, annak fele pedig nem, szavak lecserélése sem segített.
...aztán feltettem ide, és akárhogy linkeltem ezt a topicot, ugyanúgy ~20 másodperc múlva törlésre került.

Úgy írtam be végül, hogy csináltam egy hosszabb üzenetet, aminek az első betűi adják ki ezt a címet.

Néhány hete jártam még hasonlóképpen egy külföldi csatornán - írtam egy hozzászólást, megjelent, majd arra válaszként még egy információt akartam leírni, az sehogy sem jelent meg... végül meghagyta nekem (bejelentkezve láttam), de kijelentkezve most sem.
Ekkor én is bekapcsolt moderációra gondoltam a csatorna részéről, de most már kételkedem...

Nem gondoltam, hogy ennyire használhatatlan a Youtube komment szekciója.
Ez így konkrétan egy...

Persze, csak nem tudom, mire gondoljak.

Google translate-tel is megnéztem pedig. :)

A fentiben néhány dolgot visszaírtam már, de azért kíváncsi lennék, mégis mi piszkálta a csőrét...
...a többiben gondolom, a link maga, de láttam már Youtube-on külső linkeket, meg figyelmeztet is rákattintva, így azt sem igazán értem...

Akár az "okosság" is lehet sértő, ha valaki nem tud magyarul és szövegkörnyezet nélkül értelmezi, szóval passz...

A Google-féle angol fordítás néhol elég furcsa szöveget fordít, az alapján akár úgy is tűnhet, hogy offenzív a szöveg a feltöltőre nézve.
...de ez max. a Google hiányossága, ha meg így tud magyarul, akkor ne akarjon cenzúrásat játszani...

pl. "You did not communicate with the application via Bluetooth, but I guess you can communicate with the batteries via Bluetooth ..."
"You also performed a software update on the battery.
By holding down the button on the battery, you can use the yellow "Bluetooth on" function to keep from communicating with the application until it has been re-paired."

 

Persze értem, mire gondolsz - mindenkinek pol. korrektnek kell lennie, a végén pedig meg sem értjük egymást, mert lassan már minden szó vagy kifejezés "bántó" valakire nézve még akkor is, ha nekem eszembe sem jut semmi bántó pl. a zöld színről vagy a mestergerendáról (ez utóbbit lassan tényleg cenzúrázzák valami olyasmiért, amiről nem tehet).

a) Ilyen hosszu hozzaszolast csak spamnek lehet ertelmezni.

b) Szedd szet az akksit es egyesevel toltsd fel 3.5V-ra, utana mar a tolto tolti tovabb.

2.0V folott altalaban vissza lehet hozni egy cellat 1.0V folott neha sikerul, de 1.0V alatt meg nem sikerult.

 

c) cell balancing a regiben is volt.

 

d) tulmerules elleni vedelem nem volt a regiben, de ketlem, hogy az ujban lenne.

 

Az ilyen okosloszarokkal meg bajlodjon akinek 6 anyja van.

Senki se fog neked fenntartani egy szervert bevetel nelkul. Ezeknek a mobil appoknak a napjai meg vannak szamlalva.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

a) Elég baj az. :)
Még egyszer ilyennek nem állok neki, az tuti.

b)
Igen, de egy viszonylag új, gyakorlatilag még nem használt pack esetén inkább a cellát kellene cserélni, így semmi jót nem vetít elő a jövőre nézve.
Különösen, hogy elvileg garanciális - kérdés a gyakorlat.

c)
Nem tudom, miben különbözik az újabb akku, amiért rá kellett írni, hogy van ám benne balancing.

"Senki se fog neked fenntartani egy szervert bevetel nelkul. Ezeknek a mobil appoknak a napjai meg vannak szamlalva."

Igen, nekem is ez a fő problémám vele.
Kellett volna rá 4-5 LED (plusz alapesetben ugyanennyi szabad láb a mikrokontrolleren) és szépen be lehetne állítani töltési értékeket... vagy akár egy darab 7-szegmenses kijelző... vagy egy pár száz forintos egyéb kijelző.
Így teljes funkcionalitás lehetne alkalmazás nélkül is... de persze minek...

Egyébként nem a töltő volt az érdekes, hanem a 8Ah-s akkumulátor, ez pedig a hozzá "ajánlott" töltő lenne.

Önmagában nem lenne baj, hogy van benne "okos" funkció, ha egyébként enélkül is jól használható...

> Önmagában nem lenne baj, hogy van benne "okos" funkció, ha egyébként enélkül is jól használható...

 

Vettem 200kHUF-ert egy automata porszivot, ami urit is. Az okosalkalmazasa 3 nap utan offline jelezte a porszivot, es azota is az (volt mar minden wifi ujrainditas, net ujrainditas, mobil ujrainditas, robotporszivo ujrainditas, allomasa kihuz-bedug).

 

Meg szerencse, hogy olyat valasztottam, amit egy usb-soros kabellal sajat programot lehet feltenni (valetudo).

Igy nem zavar kulonosebben, bar jo lett volna par hetig nezni, hogy mit tud a gyari.

 

Vettem okoskonnektort, most veszem a 3. felet, es most fogok ra egyedi programot irni, mivel a gyariak gagyik. (ikea, xiaomi, es most rakok ossze egyet).

 

Nekem az egesz mobilalkalmazassal, iot-vel (kulso szerver kell az "agyhoz")  az a problemam, hogy esik-kel. Kb. a continous development hardware-es megfeleloje.

 

Egy idealis iot eszkoz (es ez igaz lidlis toltore), az ad magarol egy statusz lapot, es onmaga kepes mukodni mindenfele kulso behatas nelkul.

Ha ranezel akkor statuszinformaciokhoz jutsz ill. egyedi beallitast tehetsz, amit sehogyse tudsz fizikailag megejteni. Plusz tavolrol (tipikusan mqtt) tudod lekerdezni a statuszat es atallitani. De utana onmaga kepes mukodni. Ha van net ha nincs. Ha van wifi ha nincs.

Ezek kb. ki is zarjak a telefonos alkalmazast.

 

Majd ha olcsobb lesz a lidlinel ez a tortenet, lehet veszek egyet es szetszedem, hogy megnezzem mi ujsag.

A regi akksikbol van kb. 30 darab itthon, szoval nagyjabol tudom mi ujsag.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

"Vettem okoskonnektort, most veszem a 3. felet, es most fogok ra egyedi programot irni, mivel a gyariak gagyik. (ikea, xiaomi, es most rakok ossze egyet)."

Ha jól sejtem, ez ilyen ESP32, esetleg ESP8266 alapú cucc lehet, ezekre sokszor egész jó alapok vannak, amiből ki lehet indulni.

"Nekem az egesz mobilalkalmazassal, iot-vel (kulso szerver kell az "agyhoz")  az a problemam, hogy esik-kel. Kb. a continous development hardware-es megfeleloje."

Sajnos igen.
Részemről azt az IoT-t szeretem, amit én csinálok / kezemben van az egész. :)

"Egy idealis iot eszkoz (es ez igaz lidlis toltore), az ad magarol egy statusz lapot, es onmaga kepes mukodni mindenfele kulso behatas nelkul"

Pontosan - jobb esetben az IoT egy háztartási gép esetén nem a fő funkció, hanem a kegészítő.

"Majd ha olcsobb lesz a lidlinel ez a tortenet, lehet veszek egyet es szetszedem, hogy megnezzem mi ujsag."

Egyelőre még nem szeretném szétszedni, de én is kíváncsi lennék rá...
Lehet, ebben is van valamiféle ESP... ha külön eszköz csinálja a WLAN funkciót, akkor meg lehetne nézni a két proci közötti kommunikációt, ellenkező esetben, ha nem túl egzotikus a kontroller, de jó az elektronika (töltőáram beállítása, töltési funkció), akár saját szoftvert is lehetne íri rá... de azért ehhez idő is kell rá. :)

"A regi akksikbol van kb. 30 darab itthon, szoval nagyjabol tudom mi ujsag."

Nekem közel sincs ennyi belőle, így azért nem csodálom, ha különösen nem villanyozott fel a nagyobb kapacitású változat. :)

van olyan 15 toltom (a gepekhez adtak), de 2 van fenn a falon. Es tudok nonstop dolgozni, akar fuvet nyirni is (8 oraban:).

Ha meg lemegyek a nagy telekre, akkor meg becsapok a kocsiba 8db nagy akksit, azzal le lehet nyirni.

 

Nem nagyon ertem hova kene nekem a nagyobb kapacitasu akksi. Ezekben is 18650-es cellak vannak, vagy nagyobb?

 

Egyebkent egyetertek. Es tenyleg esp alap. Igazabol igy utolag a legolcsobb irany is. Csak nem akartam magam csinalni.

De egy olyan egyszeru dolgot nem lehet beallitani, hogy a het minden napjan ejszaka orankent 10 percre kapcsoljon be.

 

> ha nem túl egzotikus a kontroller

 

Hat a lidli ugy csinalja, hogy a nemet proxycegen keresztul kiadja a munkat egy kinai vallalkozonak. Multkor irtam is egy 163.com-osnak emailt (nyakterven lattam az emailcimet).

Szoval custom. Es ugyanaz a gep altalaban uj tipussal jon fel ev mulva, (A1-bol B1 lesz), valamelyik masik gyar gyartja azt a sorozatot. Szoval batchben gondolkodnak.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

"van olyan 15 toltom (a gepekhez adtak), de 2 van fenn a falon. Es tudok nonstop dolgozni, akar fuvet nyirni is (8 oraban:).
Ha meg lemegyek a nagy telekre, akkor meg becsapok a kocsiba 8db nagy akksit, azzal le lehet nyirni."

Igen, ennyi akkuval azért lehet már gazdálkodni.

"Nem nagyon ertem hova kene nekem a nagyobb kapacitasu akksi. Ezekben is 18650-es cellak vannak, vagy nagyobb?"

Nem, ebben 21700 van, tehát valamivel nagyobb méretű, de nagyobb kapacitású (és terhelhetőségű) cellák.
Elméletileg egyes gépek erősebbek is lehetnek emiatt (ahol az akku volt a gyenge pont).

"Szoval custom. Es ugyanaz a gep altalaban uj tipussal jon fel ev mulva, (A1-bol B1 lesz), valamelyik masik gyar gyartja azt a sorozatot. Szoval batchben gondolkodnak."

Custom persze, de mikrokontroler terén ez jelenthet akár ESP-t is (ami ismert kb. mindenfelé), meg valami ismeretlen kínai mikrokontrollert is, amihez viszont nem igazán fog (akar) hozzászólni senki...
Mostanában egyébként is gond van a mikrokontrollerek elérhetőségével (is) - STM32-vel indult projektek jönnek újabban GD32-vel pl.

Mi a ....-ért kell egy akkutöltőbe wlan meg bluetooth? (Másként fogalmazok: aki ilyen felesleges sz...-okat vesz, az meg is érdemli a vele járó szívásokat)

En egy metabo csomagot vettem nyaron, benne volt 3 aksi gyarilag, es ajandekba kuldtek egy 10ah aksi-t utolag.

Nem okos, cserebe megnyomod a gombot es latod hogy all az aksi, es honapok alatt sem merul le, batran ajanlom mindenkinek.

Hell is empty and all the devils are here.
-- Wm. Shakespeare, "The Tempest"