Ez az UX megoldás inkább ...

Címkék

Király! Erre (összehajtható telefonok) megy a világ!
18% (81 szavazat)
Szopás! Technikai zsákutca!
51% (232 szavazat)
Valami, bármi, vagy akármi ...
32% (144 szavazat)
Összes szavazat: 457

Hozzászólások

Szerkesztve: 2022. 01. 20., cs – 13:00

0:15.

Komolyan pofán világította magát? :D

Hasznos feature sötétben.

Ergya. 1-2 apróság lehet kint, de hogy ezen éljem az életem...

Nekem egyszer úgy esett le a telefon hogy feltettem egy olyan üvegpolcra aminek a sikja szabad szemmel nem láthatóan előre lejtett. Olyan 10 perce mosogattam a répát a kádban, amikor hallom hogy csörömpöl valami. A telefon széttörve várt a mosdókagylóban. Ilyen az, amikor az elöl-hátul üveg "design" telefon találkozik a hétköznapi fizikával. (azon még nem volt tok, azóta egy métert se teszek meg telefontok nélkül).

Szóval a morál az hogy nem kell ehhez lyukaskezűnek lenni, sőt, néha olyan is van hogy valaki más kezébe adod oda. Ez nem menti fel a gyártókat abban, hogy tartósság szempontjából designos hulladékot gyártanak. Kb mindegyik, apple-östül meg samsungostul meg bármelyikestül.

Na, ez nálam úgy kezdődik, hogy telefont szarni, fürdeni nem viszek magammal. Majd vár mindenki a sorára.

Meg kell tanulni a prioritásokat, meg kell tanulni nem rohanni állandóan.

Ez emberi / habitusbeli kérdés. Tudsz-e vigyázni a dolgaidra vagy sem. Aki nem tud, annak nem való drága / kényes dolog. Evidencia.

trey @ gépház

Én is pont ilyen okosságokat mondtam egy időben fűnek fának, tudni kell rá vigyázni, nézd meg a telefonomat, 4 éves és olyan, mint az új, pedig tok sincs rajta, stb. Aztán egyszer úgy hozta az élet, hogy egy óvatlan pillanatban elejtettem az akkor vadiúj galaxy s4-emet. Azóta nem mondok ilyeneket.

Úgy érted, hogy rongyos 1-2-3 százezer forintos munkaeszköz, amit ráadásul a cég dotál, fog a 30-40 éves elveimen változtatni, miközben napi szinten az egyik karomon 10 milliós órát viselek és azt sem teszem védőtokba? Aztán ezt hogy?

trey @ gépház

Nem kell ezt olyan komolyan venni (van ott smiley is).
Haveri körben megy ez a szólás, pont ilyenkor esetekre szoktuk felhozni, amikor könnyen változtat az ember az álláspontján vagy az elvein.

A kérdésre a válasz ezek után: Nem, nem úgy értem. (a másodikra nincs válasz, az első válasz miatt).

Nem rád vonatkozott a válasz, hanem az elvekre (úgy általában és csak az elvekre).

...úgyis jönnek...

Nem adtam fel az elveimet, az alapelvem továbbra is az, hogy vigyázok a dolgaimra, ahogy csak tudok. Viszont megtanultam, hogy ne ítélkezzek mások felett feleslegesen, nem tudhatom, hogy ha mással szerencsétlenség történik, akkor milyen körülmények között történik. Másrészt megtanultam, hogy függetlenül attól, hogy mennyire vigyázok valamire bármikor történhetnek előre nem látható események.

"Viszont megtanultam, hogy ne ítélkezzek mások felett feleslegesen"

Pedig itt a hupon sokaknak az a specialitása, hogy viszonylag gyorsan itélkeznek mások felett. :)

Látod, trey szerint te gyorsan feladod az elveidet, én meg nem tudok vigyázni a cuccaimra, pedig szépen egy polcra fektettem a telefont, a franc se látta, hogy ~1 fokkal előre dől.

engem pl nem érdekel, ha leejteném. (eddig 2-szer törtem telefont. mindkettőt erősen befolyásos állapotban) van rajta szemmel nem látható összegért biztosítás. mindkétszer csak kisebb kényelmetlenség volt felhőből helyreállítani az újat.

nekem a telefon az munkaeszköz. nem szeretnék mellette ilyen olyan tokokat vinni magammal. ipaden is csak azért van tok, mert fel tudom vele állítani, és úgy kényelmes. de az is csak az előlapján van

4 és fél éve csak vim-et használok. elsősorban azért, mert még nem jöttem rá, hogy kell kilépni belőle.

Nem tudom te milyen telefontokokat ismersz, de amit én használok az olyan fajta hogy beleteszed a telefont aztán elfelejted hogy van, mert együtt mozog a telefonnal. :)

A felhőből helyreállitás csak az utolsó lépés, előtte be kell tolni a kártéritési folyamatot és x idő mire megjavitják vagy újat kapsz, addig meg használhatod a fiókból a másikat, ha van egyáltalán. Az hány nap volt neked?

True Story.

Most kaptam egy iPad Pro-t, az volt az elso dolgo, hogy elmentem a Media Marktba es megvettem az egyetlen tokot amit arultak hozza, mert nem akartam sajat zsebbol fizetni az elso eses utan a kepernyo cserejet.

Bar Neil deGrasse Tyson szerint ez is csak hozzaallas kerdese:
https://www.youtube.com/watch?v=vvFeqL86JBk

Korábban én sem voltam egy nagy tokhasználó. Ennek ellenére egész jól bírták a telefonjaim.
Mondjuk most is csak egy fitymabőr vékonyságú szilikontok van a telómon. Igaz, szarrá is van már törve szegény, de még működik.
Amikor az ember fut, kerékpározik, túrázik, nem nagyon lehet rá vigyázni. Márpedig nem azért veszem meg a jó kamerás telefont, hogy a számomra kikapcsolódást jelentő tevékenységek során ne legyen nálam.
Volt már olyan, hogy futás közben fotóztam aztán simán az övtáska mellé tettem. Vagy amikor Győrben a Bisingeren a farzsebem mellé tettem. Fűre esett, de visszapattant, és pofára vette a park járdájának betonszegélyét.
Futás közben az övtáskában eleve mindig szarrá izzadom szegényt.
A kollégám ugyanilyen Samsungját a kislánya törte pókhálósra.
Így megy ez.

Ugyanígy voltam. Aztán elegem lett, hogy folyton vigyázni kell rá. Így végre merem használni bármilyen helyzetben.
A repedezett kijelző miatt is csak azért aggódok, mert belemegy a nedvesség, amikor futás közben az övtáskában szétizzadom.

Na a fólia az, amit sose tettem telefonra. Mert a superamoled kijelzőt nem azért veszem meg, hogy egy fóliát nézzek. De a következőn már lehet, hogy lesz valami üvegfólia. (A jelenlegi hajlított kijelzőmet amúgy se nagyon lehet rendesen fóliázni.)

Nem az egész telefon törik össze. Never rendered useless.
De mondjuk egy hajlított kijelzőn a fitymabőr vékonyságú üveg el tud repedni, amikor pofára veszi a kőszegély sarkát.
Most is működik a telefon, használom. A repedéseket is meg lehet szokni.

Abban a tesztben fára dobálják, és semmi hegyes, éles, kiálló dolog nincsen.

Tudnám sorolni...

Asztal sarkáról úgy esik le, hogy a telefonon nincs külsérelmi nyom, de a kijelzője elmegy boré' (és bár garanciális, de valaha valamikor kapott annyi párát, hogy beázásra való hivatkozással ne javítsák) - A51

Kézből esik ki úgy, hogy pont ott emelkedik ki egy kavics a betonból ahol az üvegére érkezik (Pedig gyárilag elég magas perem van a kijelző körül) - XCover4

Villamoson ülve, kézből kiejtve bereped a kijelzője - Valami MS Nokia

 

A legújabbon van üvegfólia és olyan tok ami elől-hátul takarja még egy áttetsző műanyaggal, + körbe egy rugalmas kerettel. Még bírja.

Biztosan máshogy is hozzá lehetne állni, de ez egy (munka)eszköz. Pont annyit ér számomra, mint egy racsniskulcs, vagy egy jó csavarhúzó. Gyárban dolgozom, gépzsír van, olajköd, por meg a többi. Hétvégén hideg van, meleg van, nedvesség, dzsuva (Túrázás, biciklizés, kempingezés, futás stb.). Lehet erre azt mondani, hogy vegyek kínai rugged phone-t és akkor jó lesz, de egyrész nem lesz jó, másrészt a fenti tönkremeneteli formák egyike sem indokolná.

Ezek a leejtős ütésállóságok úgy vannak meghatározva (Pl. Nikon S30), hogy másfél méter magasról, sík pozdorja lapra. Valamiért mindig elfelejtem a nálam lévő MDF táblát alárúgni mielőtt leesik a telefon.

Kézből esik ki úgy, hogy pont ott emelkedik ki egy kavics a betonból ahol az üvegére érkezik

Pont így jártam tavaly előtt, amikor sétáltunk a Bisingeren. Farzseb mellé tettem, fűről visszapattant, pofával pont a betonszegélyből kiálló kavicsra.
Vagy amikor a garázs előtt kiszálltam a kocsiból, és kiesett a kinyúlt rövidgatyám zsebéből, egyenesen pofával valami kőre.
Sok esést túlélt (általában amikor ki tudja csúszni az esést, nem lesz baja), de az ilyesmi mindig benne van.

Nekem egy telefonom tört eddig össze (műanyag vagy fém hátú telefonokat szoktam választani és átlátszó szilikon tokban tartom).

A kezemben volt miközben a kocsi ajtaját nyitottam (a másik kezemben volt valami nehezebb), kicsúszott a kezemből és úgy esett le, hogy pont pofával érkezett az aszfaltra. Kb. 8-10 helyen érte ütés a képernyőt (a felület érdessége miatt), ennyi helyen indult el a pókhálósodás és ennyi helyen volt kis fehér bemattulás.

De persze szerencse kérdése is, a 2007-ben vett telefonomat pl. okosan biciklizés közben próbáltam felvenni, és amikor kicsúszott a kezemből, az aszfalton cigánykerekezett néhányszor. Az összes sarka le volt nyúzva, cserébe a képernyőt nem érte ütés, szóval még évekig így használtam.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Az első okostelefonom úgy volt kialakitva hogy körben a kerete aluminiumból volt. Volt is hogy a sarkára ejtettem, és az alu szépen elnyelte az ütközést. Semmi baja nem lett. Hátlap gumirozott műanyag, kijelző nem üveg hanem műanyag (LG Optimus One P500).

Azóta a telefonok szebbek, de sokkal érzékenyebbek.

:DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD műanyag hatlapos budget oneplus aprólékosan megtervezett designal :DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD ez most csak valami vicc, igaz? :D 

En meg kenyszerbol kompenzalom tokkal az idiota trendek miatti dizajner konstrukciot. Ertsd semmi bajom nem volt egy normalis muanyag hatlapu telefonokkal korabban, de egyik gyarto kitalalta az nem eleg premium, legyen fem, tobbi gyarto meg nehogy lenezzek a termekuket elkezdte majmolni. Majd jottek a kulonfele vezeteknelkuli funkciok (nfc, toltes stb.) ami miatt nem lehet fem a hatulja, de hat mar indokolatlanul lealacsonyitottuk a muanyagot, oda nem terherunk vissza igy lett a kovetkezo premium az uveg, ami ugy csuszik barmilyen feluleten hogy bobversenyzok megirigyelnek.

En is szoktam vigyazni a cuccaimra, de ahogy az uveghatlapu telefonokkal kellene banni ahhoz, hogy ne legyen gond az mar tulzas. Szimplan egy atlagos asztalra normalisan nem lehet letenni mert megtesz fel metert ha nem pont fuggolegesen teszed le de ha veletlenul csak hozzaersz akkor mar a foldon landolt mire meg tudnad fogni. Szamomra a telefon egy hasznalati targy es nem presztizs eszkoz, az szolgaljon ki engem es nem forditva, sajnalatos hogy ehhez az kell hogy rategyek egy plusz tokot a hatuljara.

Én örülök, ha minél tovább jó, amit végre megszoktam.
A mostani négy éves lesz. A flash kezd már szűkös lenni, ezért fogom cserélni. De még halogatom. Ez csak egy szaros telefon.

Mások a priók. Sokkal jobban érdekel most pl., hogy átépítsem a lakóautó vízrendszerét és a fedélzeti elektronikát. Mire jó idő lesz addigra azt akarom patent legyen.
Az egyik legjobb érzés útra kelni. És tökmindegy, hogy olyankor milyen telefon van nálam.

Nem az a bajom, hogy karcolodik a hatulja, hanem nem erzem eleg megbizhatonak a csuszos hatlap miatt (lecsuszik az asztalrol, polcrol vagy rossz helyzetben akar kezbol is), ami komoly karokat is okozhat. Orulnek ha nem torne el a gyarilag szar dizajn miatt, mert 4-5 evig szeretnem hasznalni (emiatt is vigyazok ra), annak ellenere hogy nem fel millios telefonrol van szo, "csak" 100-150k kategoriasrol.

Igen, a hajlított képernyő szerintem is kicsit túldimenzionált dolog, én és szerintem sok más ember is el tud viselni egy minimális közdarabot két fél képernyő közt, de el tudom hinni, hogy sok embernek már nagyobb igénye van. Már nem emlékszem a típus nevére, de láttam annak idején két kijelzős Android kütyüt, nekem kifejezetten tetszett.

Viszont a Psion 5mx-től kezdve bármivel ez nem teljesen igaz. Átvezető kábel van minden notebookon, vannak olyanok, ahol ez probléma, de a többségnél nem. Anno volt Atari Portfoliom, ahol megdöglött az átvezetőkábel, volt Psion 3 és annak több válozata, illetve Psion Revo, ahol ez nem volt gond, és meglepő módon a Sony Clié esetében, ahol még a zsanér mellett még a kijelző is megfordítható volt, semmi gond nem volt ezekkel a zsanérokkal, forgatásokkal. Tehát meg lehet csinálni jól.

Ésakkor -ha érdemes- nekiállhatsz egy kézzel hajtogatni. Ahelyett, hogy eleve egy normális méretű teli képernyős telefont vettél volna elő. Szerintem hamvában holt koncepció, mert ha használni akarod (márpedig többnyire akarod), ki fogod hajtani. Tehát állandóan egy plusz felesleges mozdulat, ahhoz képest, mintha eleve ki lenne hajtva (vagyis normális mobil lenne). Ráadásul összecsukva bumszli, vaskos, zsebben rosszabb, mint akár egy nagyobb de laposabb telefon.

Majd akkor lesz talán értelme, ha úgy fog kinézni összecsukva, mint most egy normál telefon (8mm vastag, 6" kijelző keskeny kávákkal). Mert akkor összecsukva is lesz olyan használható, mint egy mostani telefon, kinyitva meg lesz egy frankó 4-5mm vékony tableted. A mostani megoldásokkal az a baj, hogy összecsukva egy kompromisszumos telefon, kinyitva meg egy kompromisszumos műanyag kijelzős tablet.

Ugy latszik a mostanaban kivalo minosegu autos infotainmentek (kiveve Merci) hatassal voltak ra.

Tovabbra sem ertem, hogy a BlackBerry HUB-ot miert nem integralja senki, pedig AFAIK licencelheto.
 

Eddig amiben zsanér volt, az csak idő kérdése volt, és beszart. Szerintem itt sem lesz más a helyzet.
Arra lesz jó ez is, hogy megrövidítse a telefonok életciklusát és amire megunod, valóban be is szarjon és ne tudd odaadni gyereknek, rokonnak, ismerősnek, amikor levedled.

Rémálmomban se kelljen ilyen kis kijelzőket tapicskolnom, se órán se máshol. A telefon méretűre hajtogatható tablet már oké.

Valaki elmagyarazna hogy ez megis mi a fene? Van egy nagy bumszli ized, aminek az also sarkaban van egy kicsi kijelzo, nagyon hasznosnak tunik, tenyleg. Ennel mar egy okosora is ertelmesebb befektetesnek tunik.

I hate myself, because I'm not open-source.

Van az az event, ahova akár fel is vehetném, de csak zavarna a tudása. Ez az event mondjuk amikor a haverokkal elmegyek egy tópartra sütögetni, sörözni, naplementében a tóba hugyozni a stégről. De oda meg minek kellene egy olyan óra, ami állandóan arra emlékeztet, hogy kötelességeim vannak? Leveleket, üzeneteket, híreket mutat? Arra tökéletes egy full offline G-Shock. Lehet ütni-verni, beleeshetek a tóba, nem érdekes. Viszont nem is vegzál. Éppen ezért, van egy G-Shock-om, amiben nyugodtan grillezek.

trey @ gépház

Itt nem a vegzalas a lenyeg, en az Athlete verziot neztem.

Mikor epp nem vagyok serult akkor azert heti 6 strukturalt futoedzes bent van, telen meg eronleti edzes is.
Pont a vegzalas miatt kerult a polcra az Apple watch, inkabb visszatertem a 935-os Garminomhoz, de azert ez nem veheto fel mindenhova. Bar jobban belegondolva, sogorom egy Suuntot hord konyvvizsgalokent es top adozo cegek tulajaival targyal.

Egyfelől egy logikus válasz az összehajtási mizériára, másfelől szerintem nem fog elterjedni, ahogy eddig egyik "widget" megoldás se terjedt el igazán.

Ugye az összehajtási mizéria fő hajtóereje az, hogy

- a kényelmes tartalomfogyasztáshoz (noch dazu gépeléshez is) nagy képernyő kell,

- viszont nem szeretnek az emberek nagyon nagy dolgokat cipelni, 

- cserébe már a peremről is lefolyik a képernyő, nincs hova bővíteni

- viszont feltalálták a hajlékony kijelzőt

Szóval egy logikus lépés, hogy akkor hajtsuk össze. 

Igen ám, csak akkor nem látom, mit csinál a telefon.

Na, akkor rakjuk rá a notikat.

Jójójó, de néha egy-egy mozdulatnyi dolgot meg kéne mégiscsak csinálni, pl. egy számot arrébbtekerni, vagy legalább egy lájkot benyomni.

És itt jön az, hogy oké, ezt azért egy okosóra is tudja, a másik, hogy egyre inkább ott vagyunk, hogy valójában nekünk ilyenkor is egy full funkcionalitású készülék kell, 

Szóval tippre az lesz, amit máshol is látunk, hogy van a belső meg a külső képernyő, és mindkettő teljesértékű (csak pici, ill. nagy) telefonképernyő.

Szerintem a mobilipar vergődésének következő fejezetét látjuk, ennyi. Az akksi kapacitáson hálistennek most már divat sokat faragni (nem ritka a 4-5ezer mAh -os akksi sem, és szoftver szinten is rengeteget optimalizáltak).

Egy dolgot hiányolok még: a tartósság fejlesztését. Mert az megvolt régen, csak elveszettük, szerintem.

"a kényelmes tartalomfogyasztáshoz (noch dazu gépeléshez is) nagy képernyő kell,"
Mennyivel jobb lenne ha eszrevennek a gyartok, hogy sokan vannak akiknek nincs szuksege nagy kepernyore csak nem lehet mast kapni.

"ezt azért egy okosóra is tudja"
Okosorat is ket kezzel kell hasznalni, egyikkel tartod masikkal nyomogatod, szoval nem vagy elorebb a nagy tepsi telefonokhoz ha neked arra lenne igenyed hogy 1 kezzel konnyen kezelhess par alap funkciot.

"valójában nekünk ilyenkor is egy full funkcionalitású készülék kell"
Ez erosen ember es felhasznalas fuggo, en nem szoktam egesz nap telefont nyomogatni, ellenben sokszor ha csak azert veszem elo hogy mennyi az ido, megnezzem ki hiv, jott egy uzenet (aminek a targyat vagy elso felmondatat el tudom olvasni is elegendo hogy eldontsem erdekel-e jobban), arra elegendo lenne egy ilyen osszehajthato telefon eseten egy hasonlo meretu kulso kijelzo csokkentett funkcionalitassal. Mert akkor egy kezben tartva is fontos dolgokat megtudhatom arrol, hogy ki kell-e nyitnom hozza a telefont (tippre esetek harmadaban kellene csak az en esetemben).

Anno ugy 15 eve volt osszecsukhato sony experia telefonom amin egy hangyanyi kis kulso kijelzo volt, de elegendo volt hogy lassam mennyi az ido, ki hiv, jott egy uzenetem, kinyomjam az ebresztot stb. es az esetek max 20%-aban volt hogy ki is nyitottam (hozzatartozik azt egy kezzel lehetett kinyitni is).

Persze erre a problemara az is megoldas lehetne ha lehetne kapni palacsintasutotol kissebb normalis telefont is (amit egy kezzel biztosan es konnyen lehet hasznalni).

Egyebkent ez a Samsung telefon is olyan, hogy szivem szerint nyakonvagnam aki igy tervezte. Alapjaban szeles telefont hosszaban osszecsukod meg szeles marad, huvelykujjal a tulso szelet nehezen fogod elerni. Ezert logikus lett volna hogy bal oldalra tegyek a kamerat es kenyelmesebben el lehetne erni a kijelzo teljes terjedelmet meg a kamerat se fogdosnad ossze kozben. Kivetel persze a kissebbsegben levo balkezesek, nekik mondjuk jo lehet igy.

Eleve nem értem mi értelme van egy mobilt így összehajtani. Ha dupla akkorára szét lehet hajtani, annak lehet értelme, mert tablet helyett használhatod, nem kell két eszközzel tamagocsizni. De ennek mi értelme van? Kisebb helyre nem tudod berakni, mert ugyanolyan széles, és ugyan fele olyan hosszú, de cserébe kétszer olyan vastag. És ha használni akarod, szét kell hajtani. Tényleg zsákutca.

A Samsung két hajtogatós mobilt demózott. Ránézésre pont ez volt, amit mondasz: az egyik egy normális mobil, amiből lehet dupla akkorát is csinálni, a másik meg ez a félbehajtható. Volt idő, amikor a butatelefonok között is a kagylóként félbehajtható népszerű volt. Gondolom ugyanaz az érv emellett is. Konkrétan nekem is inkább a nagyobbá hajtogatható kellene a kettő közül, de el tudom képzelni, hogy valaki másnak mások a szempontjai.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Szerkesztve: 2022. 01. 20., cs – 18:34

Marketing kérdése az egész.

Ahogy egy iPod Shuffle-t el lehetett adni, ezt is el lehet adni, "mert nekem csak™ arra™ van szükségem, hogy (...) és fizetek érte 10x annyit, mint amennyibe egy céleszköz kerülne" alapon.

A UX semmi másról nem szól az utóbbi 10 évben, mint a felhasználói felületek funkcionális lebutításáról, óvodás kerekecske-gombocska dizájnokkal, animációbuzi megjelenéssel. A mögöttes szándék sejthető: azon IQ=80 ösztönlényekre is rásózhassák az okoskütyüket, akiket még Internetre se szabadna fölengedni, amellyel cél a profit és függővé csődített tömegek létszámának csúcsra járatása. Továbbá a jó felhasználó a korlátozott felhasználó, akinek a gyártó és természetesen a UX-ökrök mondják meg, mit hogyan csinálhat a saját eszközein.

Nagyjából 10 éve jelent meg a Designing for the Digital Age, ha nagyon akarnád tudni, miről szól a UX az elmúlt 10 évben, akkor azt javaslom elolvasni.

Dióhéjban, a UX úgy zajlik (már a normális helyeken, nem Magyarországon. Magyarországon a terméktervezés nagyjából ebben a hangulatban zajlik: https://youtu.be/wHx9VoVPLNg) hogy 

- behívunk embereket

- megkérjük őket, próbálják meg használni a terméket arra amire való (ha diótörő, diót törni, ha telefon, telefonálni)

- megnézzük, hogy boldogulnak

- javítunk ha nem igazán, és ismételjük

amíg ez ilyen egyetemi, meg a programozó cégnél a folyosóra kirohangálós, random programozókat ott elkapós műsor volt, addig alapvetően értelmes emberek tesztelték, akik a legtöbb problémán hamar túllendültek.

na aztán amikor pénz lett belőle, megcsinálták rendesen, és elkezdtek tényleg RANDOM embereket behívni

ebből az jött ki, hogy hülyéből arányaiban sokkal-sokkal több van. A marketingesek rájöttek, hogy ugyan az értelmes embereknek rendszerint több a pénzük, de gazdag hülyéből is akad jópár, meg alapvetően több ember = több biznic, és a fenti módszerrel megcsináltatták azokat a termékeket amit a hülyék is tudnak használni, FTFM - f.ck the f.ing manual.

A marketinget amúgy a Technology Acceptance Model vezérli, ami röviden azt jelenti, hogy emberek a tapasztalat szerint akkor vesznek meg egy terméket, ha:

- úgy gondolják, ezzel valamit nyernek

- úgy gondolják, ezt ők is tudják használni

- és a barátaiknál is fekszik.

ezért van sok, a reklámban könnyen használhatónak tűnő, mindenféle nyereséget ígérő cucc, amitől a figurát a videón körberajongják.

ez a UX és a marketing (fizetős, konzumer termékeknél) dióhéjban.

több biznic, és a fenti módszerrel megcsináltatták azokat a termékeket amit a hülyék is tudnak használni, FTFM - f.ck the f.ing manual.

Az esetleg hozzáértő, értelmes emberek pedig azóta is le vannak szarva, még akkor is, ha a véleményüknek support fórumokon hangot adnak. Külön kérvényeket kell benyújtaniuk, hogy:

  • ne tessék már szétbarmolni a funkcionalitást,
  • ne tessék már kivenni a billentyűparancsokat,
  • ne tessék már 10x akkora paddingokkal elpazarolni a függőleges területet,
  • ne tessék már azt hinni, hogy minden, ami okostelefonon működő UX az desktopon is az
  • ne tessék már kontraszttalan, elhomályosított designer-webfontokat használni 96 DPI-n,
  • ne tessék már orrba-szájba animálgatni, mert zavaró és lassítja a már jól betanult workflow-kat,

És ezen külön kérvényeket általában elutasítják, vagy ha épp nem, akkor hosszasan át kell futtatni az idealista termékemenedzsmenten, ahol meg arra a következtetésre jutnak, hogy a jelenlegi termék irányvonala vagy a telemetria-adatok alapján nem™ éri™ meg™ haladó felhasználók igényeire fejleszteni. Így számít többet végső soron egy random IQ=80 ösztönlény preferenciája, mint azoké, akik értelmesen szeretnék használni a terméket, nem csak tapicskolni.

- úgy gondolják, ezzel valamit nyernek

Ezt maguk a marketing-hadjáratok hitetik el velük, életérzéses, lemaradkimarad FUD formájában.

- úgy gondolják, ezt ők is tudják használni

Miközben nem tudná használni, ha nem lenne óvodás szintre butítva a UX, mert alapkoncepciókkal sincs tisztában.

- és a barátaiknál is fekszik.

Igen, a szomszéd fűje mindig zöldebb kártyát (tehát az irigységet) is alaposan kihasználják a reklámok. Mert aki nem olyana menő, mint bármelyik haverja, az lemaradkimarad.

Te most gyakorlatilag amellett foglalsz állást, hogy aki érintőképernyős, modern, automataváltós, vezetési segédfunkciókkal ellátott autót vesz, annak ne kelljen KRESZ-vizsgát tennie, se az autó működését ismernie, elsősegélyt nyújtania stb. Pont ilyen világot élünk ma a hülyéknek marketing-erőszakkal elterjesztett digitális eszközök terén és úgy általában az Interneten.

Te most gyakorlatilag amellett foglalsz állást, hogy aki érintőképernyős, modern, automataváltós, vezetési segédfunkciókkal ellátott autót vesz, annak ne kelljen KRESZ-vizsgát tennie, se az autó működését ismernie, elsősegélyt nyújtania stb.
 

hát ha autót adnék el, azaz ebből lenne bevételem, és hirtelen többszörannyi vevőm lenne attól, hogy az én autómhoz nem kell KRESZ-vizsga, akkor igen, ezt gondolnám termékmenedzserként.

A billentyűzetvezérlés egy jó téma, ugyanis engem is frusztrál, sőt, a valódi használhatóságot haladó felhasználásban rontja, ha nincs helyére téve, viszont az érzékelt használhatóságot nem - ugyanis a vásárlási döntés során a legtöbb felhasználó még nem haladó felhasználó, azaz még épp csak elnavigál a rendszerrel, aztán meg valahogy úgy jön ki a vélt képlet, hogy nem éri meg ezért kidobni a terméket.

olyan helyen sincs rendben a billentyűzet, ahol ez konkrétan kiszámolható milliókba kerül évente mint használati költség.

itt van ugyanis még egy hatalmas probléma: régen a technológia jó részét a vállalatok maguknak fejlesztették, ma már azonban egyértelműen van egy technológia piac, azaz nem az van, hogy a Kukorica Bt építtet a saját informatikusaival egy vállalatirányítási rendszert, hanem vesz, vagy méginkább bérel egyet.

Tegyük fel, kipróbálnak hármat, és leteszik az egyik mellett a voksukat (ugyanez zajlik amúgy telefon vásárlásnál is). Abban a kiválasztott termékben nincs megfelelő billentyűzet kezelés, de ez az első héten fel se tűnik, utána meg már:

- Belakták (felvittek bele az összes adatot, konvertáltak jobbra-balra, oktatásokra jártak, telepítgettek, stb) 

- Betanulták (megszokták hogy a jobb felső sarokban kell kattintani, és a harmadik furcsa nevű mezőt kell kipipálni)

és leváltani a terméket, nem akarják, hiába lenne hosszú távon olcsóbb használni (mert tegyük fel, egy év alatt annyival gyorsabban lehet a másikat billentyűzetről használni, hogy az bőven behozná a költségeket), ők most maradnak ennél a megoldásnál, különben a fenti két költséget ismét be kéne nyelniük, és ez telepítés után sokkal jobban érződik, mint az, hogy hosszú távon milyen fájdalmas (az picit fáj hosszan, ez meg pár hétig-hónapig, de nagyon)

jól tudja ezt a rendszert eladó termékmenedzser is, meg az értékesítő, így nem költenek a billentyűzet vezérlésre, mert

- a meglévő ügyfelek megvették enélkül is

- ha most megépítenék, azért senki nem fizetne plusz pénzt (belső szoftvernél kifizetnék, de ugye két cég van!)

- ha meg is csinálnák, amire ez kimegy élesbe (fél év), a felhasználók nagy része addigra megszokja az egér és a billentyűzet közti ugrálást, és képtelen lenne átszokni / áttanulni a tisztán billentyűzetes megoldásra, hiába lenne vele gyorsabb

akkor építik meg ők is, ha a piacon ez minőségi igényként megjelenik, azaz egyre több olyan telefon jön az értékesítő felé, hogy nagyon köszönik a bemutatót, meg a 30 napos ingyenes próbaváltozatot is, de a 3 versenyző közül most nem az övüké nyert, mert a másik ugyan drágább, meg csúnyább, de a bemutatón megmutatták, milyen gyorsan lehet vele billentyűzettel dolgozni, és hát emiatt az annyival jobb hogy inkább azt veszik.

addig viszont koncentrálnak azokra a dolgokra, amik az ilyen telefonokon jöttek. Ha meg nem jön ilyen telefon, mert mondjuk törvénybe iratták, hogy az összes lehetséges ügyfelüknek kötelezően az ő programjukat kell használniuk, akkor ülnek mint Dagobert bácsi, és számolgatják a zsét.

hát ha autót adnék el, azaz ebből lenne bevételem, és hirtelen többszörannyi vevőm lenne attól, hogy az én autómhoz nem kell KRESZ-vizsga, akkor igen, ezt gondolnám termékmenedzserként.

Igen, ezért szoktam általában odaírni a termékmenedzser szó elé, hogy idealista.

ugyanis a vásárlási döntés során a legtöbb felhasználó még nem haladó

Az általad is éltetett UX-ökörségek pont hogy nem segítik hozzá a felhasználót ahhoz, hogy haladó legyen, hiszen tapicskoló konzumerként is elvan.

aztán meg valahogy úgy jön ki a vélt képlet, hogy nem éri meg ezért kidobni a terméket.

A gyártó oldalon meg nettó arrogancia erre építeni.

olyan helyen sincs rendben a billentyűzet, ahol ez konkrétan kiszámolható milliókba kerül évente mint használati költség.

Senkit nem érdekel, hány millió, amíg nem babzsákfejlesztőék, meg az idealista termékmenedzserek fizetik meg.

Az eszmefuttatásod második felével gyakorlatilag megmagyaráztad, hogy miért gáz az, ha a szoftvergyártás a befektetői kapitalizmus kénye-kedve szerint alakul, mintsem a valódi igények szerint. Erről pofázok már évek óta én is.

Arról nem is beszélve, hogy az idealista termékmenedzserek és egyéb döntéshozók életükben nem használták haladó szinten az elkészített szoftvert. Esetleg demókon tapicskolgatták.

Az általad is éltetett UX-ökörségek pont hogy nem segítik hozzá a felhasználót ahhoz, hogy haladó legyen, hiszen tapicskoló konzumerként is elvan.
 

A sztori fordított. Talán nem veszed személyeskedésnek, ha azt mondom, hogy rajongsz a Windows XP-ért - korának valóban egy meglepően jól összerakott rendszere, amely picit tovább is volt népszerű, mint amit a gyártó kereskedelmi részlege anyagilag ideálisnak tartott.

Nade: 2001 augusztusában nem csak a Windows XP RTM változata jött ki, hanem vele együtt az erre a platformra fejlesztőknek a fejlesztői kézikönyv, aminek része a Tervezési Irányelvek (Design Guidelines), aminek első fejezete meglepő módon egy esszé, az a címe: Inductive User Interface

fenn van szerencsére mai napig, most épp itt:

https://docs.microsoft.com/en-us/windows/win32/appuistart/inductive-use…

ez egy majdnem 10 évig futó (gyakorlatilag windows 3.x időktől) kutatást összegez, ahol a Microsoft akkori, tényleg komoly szakemberei (ez még nem a Windows Phone éra) kijelentik, hogy a felhasználók azok ilyen konstans középhaladó állapotban leledzenek: értelemszerűen nem mind, de a nagy többség az igen.

megtanulja pont annyira, hogy már elboldoguljon vele, és ott megáll. Majdnem mind - értelemszerűen normálgörbe, de a normálgörbe elején sokkal többen vannak, mint a végén.

és elindul a Microsofton belül a Windows XP vonal, ami design szempontjából tulajdonképpen arról szól, hogy építsünk olyan felületeket, amiket nem is KELL megtanulni. Ez a Windows XP design filozófiájának alapja.

Elvileg minden, amit az elmúlt 20 évben a Microsofttól láttál - de főleg Jensen Harris “uralkodása alatt” - ezt az elvet próbálta követni, ami a ribbonnál szerintem katasztrófába torkollott, mostanában, miután már kikoptak a Jensen-gyerekek (azok, akik a Windows Phone-t tervezték) kezdett egy picit normalizálódni talán, de messze van a tökéletestől.

Sajnos a kapitalizmus képtelen szétválasztani a “valós igényeket” a pénztől: igény arra van, amiért pénzt lehet szedni - akár azzal, hogy konkrétan feláras, akár azzal, hogy átmennek az emberek a Microsoft Office-tól mondjuk az OnlyOffice-ba, mondván, hogy ott jobbak a billentyűzetkombinációk.

Én nem állítom, hogy jó, hogy egyes szoftverekben nem is lehet haladónak lenni, de úgy látszik, jelen piaci felállásban nem éri meg - sok lúd disznót győz. A piac a kapitalizmusban pedig “as is”, azaz nem jó, nem rossz, csak “van“. Azon, hogy hogyan lehet változtatni a piac jelenlegi állapotán, azon én olyan sokat gondolkozom, hogy konkrétan PhD-ra jelentkeztem ezzel a témakörrel. Még nem jöttem rá, majd ha igen, akkor a legkisebb eredmény egy 120 oldalas dolgozat lesz.

a nagyobbik, hogy elkezdünk belőle talán kimászni - már ha a világ lehet jobb hely egyáltalán.

a nagyobbik, hogy elkezdünk belőle talán kimászni - már ha a világ lehet jobb hely egyáltalán.

Bár így történne. Hosszú távon más kiút a jelenlegi helyzetből nem lesz.
Lehetséges, hogy ehhez a mi társadalmi berendezkedésünknek is előbb el kell buknia - ahogy annak idején a Római Birodalomnak.

Próbálok rájönni, de nem sikerül, hogy melyik az az eleme az emberi pszichének, ami miatt igyekszünk mindent pénzben mérni. Tényleg ilyen kevesen jutnak el odáig, hogy ez mennyire téves hozzáállás?

Próbálok rájönni, de nem sikerül, hogy melyik az az eleme az emberi pszichének, ami miatt igyekszünk mindent pénzben mérni. Tényleg ilyen kevesen jutnak el odáig, hogy ez mennyire téves hozzáállás?
 

hát leginkább a közgáz tanszék. Nyilván minden cégben van VALAMENNYI jófejség faktor, de a programozás idő, a programozók pedig szoktak pénzt kérni (van amikor nem, de ezek a termékek nem feltétlenül jobban használhatóak, lásd bármilyen linuxos megoldás, ami mögött nincsenek fizetett UI-fejlesztők).

egy kereskedelmi vállalat mondhatja azt, hogy mondjuk minden péntek (az össz teljesítmény 20%-a!) a jófejség-faktorra megy el, de a maradék (80%) alatt azért csak ki kéne termelni a fejlesztők bérét.
 

A fejlesztők a változás kezeléséért felelnek: egyfelől a “bitrozsda”: megszűnt a supportja egy pluginnek, security fix miatt frissült egy másik, de azzal nem megy (de ez devops), illetve a “Compliance rozsda”: a NAV megint átírta az API-t, az ITM pedig új jogszabályt vezetett be, és ezentúl a farokméretet is fel kell tüntetni, orvos által, AVDH-val aláírt papírral igazolva. Na de ha csak ennyit csinálunk, befixálódik a piacunk… ez nem feltétlenül baj, van egy rakás magyar vállalat (sőt, a legtöbb ilyen), aki megszerezte, mondjuk, a háziorvosi szoftverek piacának 20%-át, és kis túlzással az utolsó háziorvos 98-ban tette le a szakvizsgát, tehát az ügyfélszámuk nőni nem fog, szép lassan, biológiai okokból csökken évtizedek óta. 
 

van a másik banda, azoknak viszont folyamatosan új ügyfelet kell szerezniük. Ezeknek is adhatják szinte bitre ugyanazt (jutasoft!) de előbb utóbb valaki írni fog jobbat, és akkor nem lesznek új ügyfeleik, hanem rálépnek a háziorvosi szoftverek kényelmes, ám relatív biztos végkifejletű útjára.
 

Na, ilyen egy okostelefon gyártó, ugyanis tervezve vagy sem, 3 évente meghalnak az okostelefonok, és olyankor a vásárló kimegy a piacra. Van a vásárlóknak egy rétege, aki ugyanolyat akar, max ugyanolyan de nem baj ha két megapixellel több, de egy csomó delikvens van, aki ha már ott vannak, körbenéznek a piacon, és kipróbálnak valami újat. Na, ezeket kell meggyőzni róla, hogy inkább az övükét vegye meg - és a fejlesztő ahhoz kell, hogy valamivel többet tudjon a telefon, mint az épp akkor hasonló telefonok. Természetesen a másik oldalról meg jönnek be a feedbackek, hogy “mutattunk 3 telefont a delikvenseknek, mindegyiket 200 dollárért, de végül nem a tietek nyert, mert a másik szebben csillog”, és olyankor a fejlesztők kezébe odaadják a polírozót, hogy az övüké is legalább annyira csillogjon, ha nem egy picit jobban.

lesz egy csomó ember, aki valójában matt telefont venne, csak velük az a baj, hogy ők igazából az előző matt telefont vennék, viszont “kibírják” ha kicsit csillog ugyanannak az új változata. Ha nem bírnák ki, akkor ketté kéne szedni a termékportfóliót, és kiadn i ugyanannak a terméknek az új, de matt változatát az ujonc helyett (ez az uj Bose QuietComfort pl., ami ugyanúgy néz ki, mint a 2017-es QC35-II, mert az utódjának szánt talán n700-nak hívott agyondizájnolt fülest nem vitték a népek).
 

Ha viszont még pont kibírják a változást, akkor megvan az előző piac is, meg megvannak azok az emberek is, akik az előzőt azért nem vették meg, mert valamiben a konkurencia jobb volt.

de ebben a játékban a sok-sok feature közül csak néhány játszik sajnos, és úgy tűnik, a billentyűzetes kezelés pl. nem esik bele.

Lehet nyugodtan Windows XP-zni, meg az "á a múltban is ezt csinálták, nincs itt semmi látnivaló" kártyát lobogtatni. Azt te is érzed, hogy a Windows XP kompakt, billentyűparancsokkal gazdagon ellátott, áttekinthető, általában haladó módon is használható, mégis részletesen konfigurálható felhasználói felületei összehasonlíthatatlanok az okostelefonokra, tabletekre szánt tapicskoló, óvodás, animációbuzi UI-jal.

Neked is elmondom szépen lassan, mert nem fogtad fel: Nem a változással van baj, meg nem azzal, hogy valaki meghatározza odafent (a Microsoftnál), hogyan kéne UI-t tervezni. Azzal van baj, amikor szakadékot vésnek a kezdő és a haladó felhasználók közé úgy, hogy emellett a haladó felhasználók munkáját egyre inkább ellehetetlenítik.

Az nem biztos, hogy a haladók munkáját kompletten ellehetetlenítik, csak egyes munkastílusok, amiket mondjuk mi begyakoroltunk két-három évtizede, kikopnak, mert nem mi vagyunk a mainstream.

Én pl. nem tudok gyorsan mobilon dolgozni, de van egy komplett generáció (Z) aki tud; egyszerűen én linux parancssoron szocializálódtam, az mplayer konzol változatának billentyűit ma is tudom fejből, de egy netflixben el tudok tévedni.

szóval itt van egy learning cost, amit pont, hogy mi nem vagyunk hajlandóak megfizetni; lehet hogy lehet haladónak lenni Windows 11 alatt, csak mondjuk full egér kell hozzá, nem tudom.

a neurális interfésztől előre félek: pontosan tudom, hogy röhögve lehet egy VR szemüveg szárába annyi elektródát építeni, hogy egy egérmozgatásra alkalmas legyen: felveszed a szemüveget, és rögtön van egered - elvileg. A gyakorlatban ennek a mozgatása egy tanulandó skill, ami egy akkori tizenévesnek pikkpakk meglesz, én meg, mivel egyszerűen elmúltam már 25, amikor az ilyen skillek még könnyen jönnek, nem leszek annyira pörgős, ha tudok hozzá idomulni egyáltalán.

na és ha gondolattal irányítható egy egér, akkor simán lehet, hogy ki fognak rakni valami virtuális billentyűzetet, amit a tinik röhögve fognak gépelésre használni - a gondolat sebességével. Ez ennyi idős fejjel már nem fog menni, szégyenszemre billentyűzetet kell majd magammal cipelnem, hiába tudok rajt gépelni vakon, rajtuk csak simán egy napszemcsi lesz úgy, ahogy most a mobil a kezükben. 

nem tanultam meg sose rendesen navigálni tiktokon vagy instagrammon, de itt a hupon elvagyok - szegény NeverGone, egy 15 éves dizájnt kellett visszaimplementálnia a modern világba. 
 

az interfészváltás ettől még drága, azaz a “leveszem a kezemet, átteszem egérre, visszateszem a billentyűzetre” az nem lesz sose kényelmes, de pl. 2 éve el kellett magyaráznom,  mi az, hogy az űrlapot scrollra optimalizáljuk (ha pillanatragasztóval leragasztom az egeret, akkor is ki kell tudnom tölteni, lehetőleg csak kattintással és scrollozással az űrlapot). De minden másban lehet, csak mi öregszünk.

Az nem biztos, hogy a haladók munkáját kompletten ellehetetlenítik

Nem kompletten, hanem egyre inkább. Ha pedig a haladók elég türelmesek és egy kicsit átmennek tapicskolóba, feladva a munkavégzés hatékonyságát, tudnak boldogulni. Ezzel viszont már beléptünk a szakmai színvonalcsökkenésbe.

egyes munkastílusok, amiket mondjuk mi begyakoroltunk két-három évtizede, kikopnak, mert nem mi vagyunk a mainstream

Pedig ezek a munkastílusok egy már fejlett szintből jönnek és azonos elvégzendő munkát tekintve hatékonyabbak. Továbbá, szét kéne választani a munkacélú felhasználást az e-fogyasztástól. Legalább gondolatban. Akkor megértenéd.

szóval itt van egy learning cost, amit pont, hogy mi nem vagyunk hajlandóak megfizetni; lehet hogy lehet haladónak lenni Windows 11 alatt, csak mondjuk full egér kell hozzá, nem tudom.

De az egeret ide-oda kell húzkodnod, rá kell kattintanod, ami akkor is több idő lesz, mint leütni egy billentyűt. Pláne, ha valahol menün belül van valami és csak több kattintással elérhető. Lehet jönni azzal, hogy fú akkor érintőképernyő, de ott is oda kell húznod az ujjad, plusz nem biztos, hogy annyi végtelen paddinggal elválasztott, erőltetetten óvodásoknak felnagyított material-idealista gomb kifér a 4K képernyőre, mint ahány billentyűparancs leüthető.

A learning cost egy dolog, de itt nem ez a lényeg. Itt azt kéne megértened, hogy egyik (billentyűzetes, egeres, érintőképernyős) workflow nem minden esetben váltható ki a másikkal ugyanolyan hatékonyan. Billentyűzettel például nagyon nehéz rajzolni. Igen, lehet Comenius Logóba parancsokat írogatni, de sokkal hatékonyabb egérrel vagy rajztáblával vagy akár érintőképernyővel. Aztán ha én vagyok a material-buzi szoftvermultika, akkor mondhatom azt, hogy dehát billentyűzetes gépet többet vesznek, akkor rajzoljanak azzal.

Ez ennyi idős fejjel már nem fog menni, szégyenszemre billentyűzetet kell majd magammal cipelnem

Amivel, megfelelő szoftverrel még mindig gyorsabban tudnál dolgozni, mint az újgenerációs szemmelverő-tapicskoló VR-függők.

nem tanultam meg sose rendesen navigálni tiktokon vagy instagrammon, de itt a hupon elvagyok

Mert nem is lehet. Konzumerkedésre, függésre, figyelemfenntartásra van kitalálva. Nem értelmes használatra vagy következetes navigációra.

szegény NeverGone, egy 15 éves dizájnt kellett visszaimplementálnia a modern világba. 

Szegény NeverGone nem is tudja, hogy jobb munkát végzett, mint a webfejlesztők 99%-a szokott.

az űrlapot scrollra optimalizáljuk

Pláne, ha 48 pixel magas egy kibaszott material-buzi beviteli mező és szintén ennyi a padding a kettő között, 16:9-en garantált, hogy scrolloznod kell, míg a végére érsz. Szánalmas.

ilyen scam/vírus linkekre nem kattolok bocsi

azt bizonygatod hogy az új rendszerek egyre használhatatlanabbak és nem lehet rajtuk dolgozni lassan sehogy. de akkor mégis hogyan dolgoznak az emberek 2022-ben? mindenki XP-ről nyomja hiszen az új rendszerek alkalmatlanok a munkára? nem lehet hogy te vagy az aki képtelen alkalmazkodni? bele se mersz gondolni hogy nem mindenki más a hülye, hanem te?

ilyen scam/vírus linkekre nem kattolok bocsi

Nyilván nem olyan biztonságos az az iPhone, mint amilyennek az Apple hirdeti.

azt bizonygatod hogy az új rendszerek egyre használhatatlanabbak

Mert azok.

nem lehet rajtuk dolgozni lassan sehogy

Ilyet nem mondtam, ezért kaptad az érvelési hibás linket, mert a kérdésedben is hazudsz.

de akkor mégis hogyan dolgoznak az emberek 2022-ben?

Egyre igénytelenebb és silányabb módon.

mindenki XP-ről nyomja hiszen az új rendszerek alkalmatlanok a munkára?

Aki szeret hatékonyan dolgozni, az desktop gépet használ, hatékony szoftverekkel. Nem muszáj XP-nek lennie.

nem lehet hogy te vagy az aki képtelen alkalmazkodni?

Én tudok, de van, amihez nem akarok.

bele se mersz gondolni hogy nem mindenki más a hülye, hanem te?

Itt nem (itt sem) hajbazer a világ ellen reláció áll fenn, hanem a haladó felhasználási módok az óvodás szintre butított UI-okkal szemben, amit egyébként még a HUP házi UX-influenszere, Aadaam is elismert. Legalább a lényeget megérhetted volna, iBuzikám, legalább a lényeget. De nem érted, csak támadsz és hülyézel.

sajnos én nem tudom elfogadni azt hogy huzamosabb használat nélkül fikkantasz dolgokat. amit te csinálsz abba nekem semmilyen objektivitás nincs, csak élből mindent ami új elutasítasz, anélkül hogy valós saját életbeli tapasztalatokkal rendelkeznél. igazán sajnálom, hogy erre nem tudok bólogatni! :(((((((((

Azt nem értem, miért van benned ez a népnevelő hajlam. Régóta látod, mire mész vele.
Magam sem vagyok egy mainstream gyerek, de ezt tudom magamról, és ennek megfelelően közelítek másokhoz. Sokszor csak mosolygok. Amikor eljut valakivel a kapcsolatotok a kölcsönös szimpátia, vagy tisztelet szintjére, és kialakul egyfajta elfogadás, olyankor érdemes az ilyesfajta eszmecseréket lefolytatni. De előtte fel kell mutatni valami értéket, hogy idáig eljuss.

Igyekszem elfogadni, hogy vannak az enyémtől eltérő álláspontok is, még ha hibásnak tartom vagy akár megvetem is azokat. Cserébe azt várom, hogy engem is elfogadjanak.

Kimondottan szeretek tőlem eltérő felfogású emberekkel időt tölteni, barátkozni. Az a tapasztalatom, hogy az évek során érdekes dolgok sülnek ki ebből. Kölcsönösen tanulunk egymástól.
Ha csak azokkal töltenék időt, akikkel hasonlóan gondolkodunk, egymás felszopkodásával telne el az idő, amiből ritkán születik bármi progresszív.

Egyébként Te magad is megalkuvó vagy: bár felismered, merre tart a fősodor, arra már lusta vagy, hogy kivakard magad a geciből és beletanulj valamelyik unix-like rendszerbe. Pedig valahol mélyen talán Te is tudod, hogy fel kéne menni a hegyre, mert ott van a nirvána, nem az XP install cédén.

Sok szarságot helyesen felismersz. Kár, hogy ennyire elfogultan és agresszíven tolod. Ezzel ellenérzést váltasz ki az emberekből, és megadod nekik az önigazolás örömét, hogy végső soron mégis csak egy köcsög vagy, így nyilván a bármiről alkotott véleményed is teljesen invalid.
Ha mentálisan egy kicsit kiegyensúlyozottabb lennél és e mellett megpróbálnád megérteni, miért gondolkoznak az emberek ezerféleképpen, talán több sikert érnél el a küldetésedben.

B verzió, hogy Te ezt direkt élvezed, vagy csak ide üríted a farkad és csatornázod be a stresszt, hogy az élet más területein kiegyensúlyozottabb lehess.

Nem vagyok ugyan szakértő; laikusként azt látom, hogy

. mivel egységsugarú felhasználóból sokkal több van (bármilyen termék esetén), sokkal nagyobb üzlet az ő igénytelenségükre fejleszteni (a Nokia ebbe bukott bele: kevés készüléket adtak el drágán, ezek igazi műszerek voltak, munkára való darabok - miközben más gyártók irdatlan mennyiségben kezdték el teríteni a tapicskolós vackokat, nem munkára, hanem ,,tartalomfogyasztásra")

. minél több költséget próbálnak externalizálni (társadalmi, környezetterhelési, kereskedelmi, stb. externáliákba), ez által növelve a profitot
Ezeket az externáliákat legtöbbször mi, mint társadalom fizetjük meg; sokszor nem is azonnal forintosodó módon, így nagyon alattomosan, szinte láthatatlanul tudják ezt csinálni. Ez aztán különböző csapdákhoz vezet, amik társadalmi szinten előbb-utóbb elkerülhetetlenül meg fognak jelenni.

mivel egységsugarú felhasználóból sokkal több van (bármilyen termék esetén), sokkal nagyobb üzlet az ő igénytelenségükre fejleszteni

Mivel mindenki kólát iszik, sokkal nagyobb üzlet kólát folyatni a vízcsapból is, azzal főzni és és azzal húzni le a WC-t. Talán érted, miért szar ez az érvelés. Kizárólag a mennyiségi faktorra lőni elkerülhetetlenül a minőség rovására megy, ami által az egész szakma silányodik, színvonal csökken, IQ csökken, kontroll csökken, multik befolyása nő. Lassan már azt is okoskütyük döntik el, mikor optimális™ elmenni WC-re.

a Nokia ebbe bukott bele: kevés készüléket adtak el drágán, ezek igazi műszerek voltak, munkára való darabok - miközben más gyártók irdatlan mennyiségben kezdték el teríteni a tapicskolós vackokat, nem munkára, hanem ,,tartalomfogyasztásra"

A Nokia a béka segge alatti marketingjébe és a Microsoft beépített emberén keresztül intézett szándékos szabotázsaiba bukott bele. Ugyanazoknak a tapicskolóknak voltak régen Nokia telefonjaik, akiknek most olcsó kínai szar Androidjuk.

Ezeket az externáliákat legtöbbször mi, mint társadalom fizetjük meg

Ami elég nagy baj és azt jelenti, hogy ezek a cégek, akik ezt előidézik, velejéig arrogánsak.

Ez aztán különböző csapdákhoz vezet, amik társadalmi szinten előbb-utóbb elkerülhetetlenül meg fognak jelenni.

Megjelenhetne különféle jogszabályok formájában, hogy kereskedelmi forgalomba kerülő szoftvernél kötelező billentyűparancsokat rendelni az egyes funkciókhoz X és Y szabványok alapján. Majd 50 év múlva talán ilyen is lesz, mert a jogalkotás csak 20 évvel kullog a technológia mögött.

Itt most a Shuffle pozitív vagy negatív példa?

Szerintem a legfaszább iPod, amit valaha csináltak. Rátetted a zenéket, megnyomtál egy gombot, és lejátszotta őket. Most ugyanez a workflow, ugyanúgy Apple terméken (iPhone és Apple Music): telefont felold > Music > Library > Songs > Shuffle gomb.

Én is azért szoktam rá bizonyos tevékenységek hanggal irányítására, mert a telefon menüjében túl sokat kell lépkedni, klikkelni a funkcióhoz.

Egy gyakrabban használt funkció esetén ez már zavaró tud lenni.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Láttam olyan bemutatót, amin ennél azért sokkal vonzóbban demózták a Samsung két összecsukható telefonját.
Annyira, hogy még az is eszembe jutott, hogy ha most vennék egyet, akkor talán ezt venném. De annyira már nem, hogy a jelenlegi telefonomat lecseréljem rá.

A fenti videóban mutatott megoldást értem, és biztos hasznos, de engem nem mozgat meg túlságosan. Úgy általában a hajtogatós telefon, mint ötlet se. Ettől még lehet, hogy ez a jövő.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

eleg fos. nem ertem miert eroltetik ezeket a fos osszehajthato telefonokat.

Ez a fószer jól érzi magát 2 colos képernyőn, minek akkor a többi?

sudo mount -o ro /hup.hu

Áááá senki nem fog ezen baromkodni jó oké lesz egy marginális kisebbség aki ettől fog elélvezni.

Én csak azt nem értem, miért kell a két fél LCD egyik oldalát keret nélkül hagyni?

Lehetne ugyanezt kerettel is. Masszívabb, törés-biztosabb lenne. Na meg, talán még én is vennék egy pofásabb darabot.