Fudan aláírásgyűjtés

Fórumok

Azt hitte volna az ember a baloldali sajtó és az itteni megmondóemberei után, hogy alig várja az ország népe, hogy tollat ragadhasson és azonnal fusson Fudan népszavazási kezdeményezést aláírni. Erre meg mit látni? Már alig győzi a ballib sajtó szajkózni, reklámozni, hogy megy az aláírásgyűjtés és még mindig nincs meg a szükséges mennyiség. Az előzetes rapli alapján azt hitte az ember, hogy január 2-án már meglesz. Erre itt van január közepe (ezt tűzte ki az ellenzék magának) ...

Hát, eddig se hittem, hogy az ország népét (kivéve a balos budapestieket) érdekli ez a Fudan-ügy, de most ez kb. megerősítést is kapott ...

Hozzászólások

Ez azért van mert Geli már leszarja ezt is. Meg minden mást.

Egyébként mi a határidő?

„Az összeomlás elkerülhetetlen, a katasztrófa valószínű, a kihalás lehetséges.” (Jem Bendell)

Lekésték, ha január elejére meg lett volna, akkor legalább matematikai esélyük lenne, hogy a választással egyidőben tartsák.

Utána már teljesen esélytelen, hogy 4 millió ember elmenjen szavazni, főleg egy vesztes választás után.

Lapot húztak a 19-re, nem jött be.

A mai  nap  volt, de már nem tudják Vasárnapig feldolgozni, átszámolni. Legkésőbb vasárnap kéne kiírnia Ádernek. 
De ez nem valószínű így ...
Amúgy sem annyira kardinális kérdés a Fudan egyetem. Lesz Diákváros, az biztos. 
De a Fudan helye van még csak tervben kijelölve, a Diákváros melletti telekre, ahol irodaházak lettek volna.

Az a gaz, hogy ezek osszepakolva sem kepesek egy normalis ellenzeket alkotni. Ha igaz az egyaltalan, hogy osszejott 170k alairas, es meg ha minden egyes darab ervenyes is, akkor is iszonyat blama.

A teljes ellenzeknek 170k embert sikerult megszolitania az egesz orszagban? Es most ugye el kell hinni, hogy az elovalasztason meg 800 k szavazo volt (ahol ugye nem kellett azzal szamolni, hogy valaki tenyleg leellenorzi az alairasokat).

Error: nmcli terminated by signal Félbeszakítás (2)

trey @ gépház

Nezd, joguk van hozza, talan meg igazuk is van egy-ket dologban - a sajat szemszogukbol mindenkepp (kell a penz). Azzal, hogy ezt most abbahagyjak, vegsosoron a szavazoikat alaztak meg, akik hittek bennuk/nekik.

Egyebkent meg ha a belpestieket meg is tudjak szolitani, a videkieket a legkevesbe sem. Ez pedig gagyizas.

Error: nmcli terminated by signal Félbeszakítás (2)

Nagy égés lenne, ha nem jönne össze 200K erre a szarra, amire a kampány negyedét felhúzták! Hol vannak most a diákváros sorsáért rettegő diákok? Meg a kínai hitel miatt aggódó nyugdíjasok? Meg a kínai befolyás miatt aggódó balos "értelmiségiek"? Meg a kínai hitel miatt aggódók?

trey @ gépház

Az is lehet, hogy szekunder szégyen miatt nem mennek. Mármint, amit az ellenzék elmúlt pár havi "teljesítménye" miatt éreznek. Már baloldalon is hallani, hogy egyesek nem tudnak azonosulni ezzel a MZP-féle vonallal, stílussal.

trey @ gépház

Szerintem meg kellene építeni. Sokszorosan megtérül. Azon kínai cégeknek lehetne Budapest az európai központja amelyek még el sem indultak felénk. Arról nem is beszélve, hogy a többi hazai egyetemet is húzná felfelé. A Fudan egyfajta keleti  Ivy League.

Necces. Kár, hogy a kormány ismét mellőzte a nyílt társadalmi vitát a témakörről. Azonban a _jelenlegi infó-darabkák_ alapján úgy ítélem meg, hogy összességében negatív hatással lenne a többi magyar felsőoktatási intézményre. Először is bérfeszültséget okozna, másrészt meg nem úgy tűnik, hogy a tisztelt anyaország nagyon bele akarna szállni az üzemeltetésbe, így valahogyan ki kell gazdálkodni a pénzt. Az extra keretnek meg lenne helye: a jelenlegi magyar felsőoktatás. Térjünk vissza a témakörre, ha már mondjuk meg lehet élni itthon egy adjunktusi fizetésből.

Én is hiányolom, hogy nem beszéltek róla nyíltan. Én azzal a felütéssel toltam volna, hogy kínai meg fog érkezni európába, kéréds az, hogy haszonélvezői akarunk-e lenni.

Első körben igen nagy teher. Másodikban érkeznének a fejlesztő központok is. A környék fellendülne. Csepelre ráfér. A helyi emberek bére nőne tőle.

Hát húzzák föl valahol, ahol van hely rá, olyan magancégek támogatásával, akik bíznak abban, hogy egy kínai egyetemnek valamikor a haszonélvezői lehetnek.

Magyar diákváros helyett állami pénzből nem jó ötlet.

“Any book worth banning is a book worth reading.”

Mert ezt üzente a pártközpont, vagy mert egyébként alapos hatástanulmányok és szakértők végigszámolták, kielemezték?

Csak azért kérdezem, mert az balos utcanépe kb. a hivatalos DK propagandát szajkózza az ügyben.

trey @ gépház

Volt szó fejlesztő központokról is? Azonban megint nem látom, hogy az anyaország hajlandó lenne ebbe saját pénzt is befektetni. Sokkal inkább Észak-Macedónia-i, Afrika-i, vagy éppen Srí Lanka-i modell követik a kínaiak nálunk is, azaz hitellel vesznek politikai befolyást és sima pénznyelő lenne a Fudan egyetem. Konkrét hatástanulmányok hiányában persze megint nem lehet konkrét tervekről vitázni, csak abból az eszméletlen nagy hitelösszegből lehet extrapolálni bizonyos dolgokat a korábbi nagyberuházásokat érintő tapasztalatok alapján. Ha később is így marad, akkor továbbra is ellenezni fogom a beruházást. Azonban tényekkel meggyőzhető vagyok, ha esetleg változtatna a kormány a kommunikációs stratégiáján e témát illetően és kiderülne mire költik azt a sok pénzt, meg hogy miként térülne meg a városnak/országnak a beruházás.

Az hogy mi  releváns, mi nem az fogja meghatározni, amiről most semmit nem tudunk. Ez az egyetlen, s elég nagy problémám a Fudan-nal. Szerintem az jó hasonlat, hogy

van egy nagyon menő fodrász(autóvill szerelő, fogorvos stb) ahová a szülők el szeretnék vinni a gyereket tanoncnak. Azt mondja a "mester", hogy jó, jó de az igazi az lenne, hogy terjeszkedne és egy másik kerületben nyitna üzletet, nyissanak egyet a szülők, (ha nincs rá pénzük ad rá kölcsönt), és rendszeresen át jár dolgozni, gyerek kitanulhatja a szakmát, megismeri az oda menő kuncsaftjait stb.

Nyilván a részletkérdésektől (kié lesz az üzlet a hitel kifizetése után, részben vagy teljesen, hogy fogad-e saját kuncsaftot a gyerek stb )nagy mértékben függ, hogy jó-e az üzlet. De az a szülő aki hisz a gyerekében (tehetségében, szorgalmában stb.) szerinted belevágna-e?  Tételezzük fel, hogy a "mester" a környéken tényleg a legászabb szaki.

Jó, de ez nem így működik a képviseleti demokráciában. Vannak olyan üzleti titkok, állambiztonságot érintő kérdések, amiket nem feltétlen kell egy országnak a többi ország tudomására is hozni, egyrészt üzleti érdekből, másrészt biztonsági szempontból. Ilyenkor egy, a nép által demokratikusan megválasztott, számukra megbízható csoport (képviselők) tájékozódhat (járhat el az érdekükben) az ilyen kérdésekben. Aztán vannak olyan kérdések is, amelyeket még szűkebb körben érdemes tartani. Ezekbe, az ezen csoport tagjaiból megválasztott szűkebb kör láthat bele a megfelelő bizottságokban (állambiztonsági stb.).

Szerinted pl. tartozik valakire Oroszországon és a Magyarországon kívül más országokra, hogy mennyiért vesszük a gázt? Kb. mintha vennél egy autót vagy házat és kötelező lenne elmondanod mindenkinek, hogy mennyi volt a vételár.

trey @ gépház

Nem ez volt a mondandó lényege. Hanem az, hogy ha valaki valami érdekből nem akarja ország-világ tudtára adni egy deal részleteit, az egy létező dolog, akár csak egy családi, polgári élet szintjén is. Állami szinten pedig hatványozottan igaz. Azért, mert mondjuk NATO tagok vagyunk, kötelező-e az USA orrára kötni, hogy mennyit fizetünk 15 éven keresztül az oroszoknak a gázért? Egy lófaszt! Ez üzleti érdek.

trey @ gépház

Vegyük a BME-t: lásd 159. oldal

https://kancellaria.bme.hu/sites/default/files/publikus/kozerdeku/bme_k…

Anyagjellegű + személyjellegű 28,5 mrd huf. Ennyit költött el a BME 2019-ben arra, hogy létezik. Megtermelte  a pénzt, mert emellett volt 1,5 mrd eredménye.

Most jöhet az, hogy ebből az eredményből indulunk ki, de ez tévedés. Fogyasztásaik további eredményt növeltek más vállalkozásoknál. Személyjellegű kiadások 1:1-ben a GDP-t növelő tényező ami 20 mrd volt. Járulékos bevételt okoz a dolgozók-hallgatók albérleti piaca és fogyasztása. Szerényén duplázhatjuk 2 x (28,5+1,5) vagyis legalább 60 mrd-vel növeli az éves GDP-t évente közvetve + közvetlen. 

A Fudan e mellé még hozna magával számos partner céget is. Biztos szar lenne nekünk. :)

Ha 50 év a megtérülés akkor mi van? Semmi. Van még egy presztízs haszna is ami nehezebben mérhető. Ez fogja bevonzani a többi szereplőt. Más egyetemek, más vállalkozások.

Akinek van, annak adatik.

Feltettem egy kérdést. Bele vágna-e a szülő; Gondolom a felvetésből kiérződött, hogy szerintem igen. Mert hisz a gyerekében, s tudja , hogy a lehetőséggel élni fog.

"Ez fogja bevonzani a többi szereplőt."

Ahogy majd a gyerek, a beesőkből kiépíti a saját vevőkörét. 

Szerintem egyetértünk.

Az ellenzéki összefogás 470 ezer aláírás gyűjtött össze a népszavazási kezdeményezéséhez – jelentette be Márki-Zay Péter, az ellenzék miniszterelnök-jelöltje egy Karácsony Gergellyel közös Facebook-videóban. Az ellenzék két kérdésben kezdeményezett népszavazást, mindkét kérdéshez 235-235 ezer aláírást gyűjtöttek össze. A referendum kiírásához 200-200 ezer aláírás szükséges.

Innen: https://telex.hu/valasztas-2022/2022/01/20/marki-zay-peter-ellenzek-ala…

Ugy tunik, hogy az embereket megis csak erdekli valamennyire a Fudan-ugy. 

Summer kollégánk jó szokása szerint kussol.

Az, hogy a kormány  leszált a Fudan lováról (és pont a választások előtt), eléggé azt mutatja, hogy nem abban nagyon bíznak, hogy övék a nagyobb támogatás ebben a témában.

Mondjuk tényleg nem sok választópolgár gondolhatja úgy, hogy magyarok helyett inkább a kínaiak oktatását kellene támogatni...

“Any book worth banning is a book worth reading.”

Szerinted hány olyan magyar fiatal van, aki megengedheti magának az évi többmilliós tandíjat és a kínai kommunista párt elveihez hű egyetemet választaná egy akármelyik más, hasonló árfekvésű nyugati egyetemmel szemben? Szerintem egy nyugdíjas asztalos meg tudná számolni a két kezén.

Neked mindenről az jut az eszedbe. :)

De nem talált, mert az olcsóbb tandíj annyi volt, mint egy UK lakosnak. Cserébe egy UK fiatal sem fizetett más EU-s ország egyetemén nem EU-s tandíjat. Ez nem rezsicsökkentés, hanem az EU-s együttműködés egyik előnye volt. Mint a roamingdíjak eltörlése normál keretek között. Brexit után majdnem az összes ilyen megszűnt.

Kínával tudtommal nem vagyunk (egyelőre) semmilyen gazdasági unióban, így ott a teljes tandíjat fizetnie kell egy hallgatónak. De ha már úgyis hitel kell hozzá felvenni, megkérdezném azt a magyar fiatalt, aki inkább a Fudant választja a valamennyivel drágább Oxford helyett, ha van választási lehetősége.

Te ("""ti""", hogy kövessem a stílusodat) meg zseniális vagy a terelésben, mellébeszélésben. Első diploma(~ x db félév) elég ingyenesnek. Mi értelme lenne korlátlan számút támogatni? Hol írta ezt bárki is a topikban??? Ha egy ország a focistáknak tud biztosítani több milliós átlag (!) fizetést, akkor csak elvárható lenne, hogy egy egyetemi tanár is keressen annyit, hogy meg tudjon élni a városban, ahol tanít, nem? Mellékállások nélkül. Az EU-hoz képest egyébként is sereghajtók vagyunk a diplomások arányában, önteni kéne a pénzt az oktatásba, hogy behozzuk a lemaradást.

Aki nem gondolja komolyan kiesik 1 év alatt amúgy is. Egyetemen tanulni most se ingyenes a gyakorlatban, miközben egy szakmunkásként végző fiatal 18 évesen elkezd már dolgozni, az egyetem tart még vagy 3-5 évig. Azalatt meg kell valamiből élni, így jön a mellékállás/diákhitel vagy ha szerencsés az ember: családi támogatás. Biztos akad pár életművész, de megnyugodhatsz, hogy nem attól fog csődbe menni az ország, mert annyi léhűtő diplomást képezne a felsőoktatás, hogy nem bírjuk a költségekkel.

Hont matek:

"ó, ezek közül néhányan már dezertáltak, meg most jött ki a lumbágójuk, de a pártapparátusokkal együtt így is bőven ezer fő fölött kell lennie azok számának, akik azért kapnak állami pénzt, mert oda volt írva a nevük mellé, hogy Nemfidesz, vagy valaki másnak volt odaírva a neve mellé ugyanez. Na, most. Ezer embernek naponta 23 db aláírást kell összeszednie, hogy tíz (azaz 10) nap alatt meglegyen annyi aláírás, amit több mint egy hónap alatt izzadtak össze."

https://mandiner.hu/cikk/20220120_es_miert_nem_megy_ki_pultozni

Az ő gyerekeik valószínűleg sosem jutottak / jutnak el egyetemre. Akkor minek fizessenek? Ha mégis, annak az 5%-nak legyen fenntartva egy padsor szociális alapon.

Miért kell támogatni a gazdagok kölkeit is?

(nem ismerős valahonnan ez neked?)

trey @ gépház

Az ő gyerekeik valószínűleg sosem jutottak / jutnak el egyetemre.

Miért is nem? Egyik szülőmnek sincs diplomája, hívhatod őket simán "melósnak", engem meg már két éve doktorrá avattak. A középiskolai rendszer ne legyen már annyira siralmas állapotban, hogy ha valaki szorgalmasan tanul, akkor ne tudjon bejutni itthon a felsőoktatásba. Az egyetemi évfolyamomban sem volt kiugró azoknak a száma, akik diplomás családból származnak. PhD-t persze jóval kevesebben szereztek, de itt is akadt bőven hozzám hasonló, nem diplomás családból származó doktorált. Egy sima diplomához ne kelljen már kasztrendszert bevezetni, hogy a melós-sosztály gyereke csak az általad javasolt kvótarendszer alapján juthasson be a felsőoktatásba. Teljesen kontraszelektívvé válna az egész.

 

Miért kell támogatni a gazdagok kölkeit is?

Ez vicc akart lenni? A gazdagok külföldi magánegyetemekre járatják a kölkeiket, ahova a helyi átlag lakos se tud bekerülni. Vagy te gazdagnál hívnál egy olyas valakit, aki nem képes kifizetni egy ócskább Rolex árát évente az utódja oktatására?

Egyik szülőmnek sincs diplomája, hívhatod őket simán "melósnak", engem meg már két éve doktorrá avattak.

Régen egy ~friss doktornak nem volt ideje a HUP-on sírni a kormányzati intézkedések miatt, most pedig a kormányzati intézkedéseknek hála van. Az ország előrelépett, különösen a diplomások kvalitásait illetően. Sajnos még túl kevesen vannak, de azért egy a szavazatok többségét megszerző ellenzéket már meg tudnak szervezni. :D

:)

Mellőzd már légyszi ezt a többesszámozást, nagyon gáz.

Az M&M építkezéseivel az szokott a gond lenni, hogy alapból túl vannak árazva, miután meg nyernek, még rá szoktak rakni 30%-ot, amit készségesen megadnak nekik. Biztos sokat kell visszaosztani, vagy valami.

Pár kollégiumi épület felhúzásához nem értem miért kellene Amerikáig menni, de mindegy. :) Lesz alatta egy titkos termonukleáris rakéta siló is talán?

 Az EU-hoz képest egyébként is sereghajtók vagyunk a diplomások arányában

ezzel nincsen semmi baj. Miért kéne pl az autószereléshez diploma? Azt a baromságot, hogy akinek nincs diplomája az nem ember el kéne felejteni. Ez a gondolatiság az első generációs értelmiségiek iszonyatos terhet jelentő komplexusaiból származik. Nagyobb baj, hogy a szakmai képzések és műhelyek jelentős része is fel lett számolva. Ezek visszaépítésére pár kezdeti lépés elindult, de alig találsz épkézláb jó szakembert. Pedig fizetőképes kereslet lenne rá. Képzés viszont nincs, tippek-trükkök sora veszik ki: a youtube-ról az indiai videókból nem lehet mindent megtanulni :)

önteni kéne a pénzt az oktatásba

Ebben egyet értünk. Csak nem ész nélkül. Most is sok pénz folyik keresztül az egyetemeken csak épp nem oda jut ahova kéne. Kancellári vízfejre stb..

, hogy behozzuk a lemaradást.

A diplomások száma önnmagában nem mérőszám. Sok olyan pályakezdő infóssal találkoztam akik az egyetemi éveik helyett egy mcdonalds-ban egy egy lidl kasszában hasznosabban töltötték volna az idejüket. Rohadtul nem érdekli őket hogy mit és hogyan hánynak össze, káosz amit művelnek..

Miért kéne pl az autószereléshez diploma?

Ki mondta ezt? (Mellesleg auto-elektronika debuggolásához talán már kellene valami felsőbb képzés is.)

 

Azt a baromságot, hogy akinek nincs diplomája az nem ember el kéne felejteni.

Megint: ki mondta ezt?

Nem azért kell a diplomás, hogy olyan munkákat végezzenek, amihez nem kell egyáltalán felsőfokú képzés. Az pénzkidobás lenne. Azért kellenek a diplomások, hogy tudjon reagálni az ország a bonyolultabbá váló világra és az új kihívásokra. Ha nem akarunk végérvényesen lemaradni, akkor az azt jelenti, hogy egyre több olyan munka lesz, amihez magasabb szintű képzettség kell. 2030-ra van EU-s célkitűzés, hogy a 25-34 éves fiatalok 45%-a legyen diplomás. Most nálunk a teljes lakosságra nézve 30% körül van. Szóval ez még mindig csak egy kisebbség. Bőven lesz elegendő ember diplomát nem igénylő munkákra. De ez egy olyan játék, hogy szükség van mindkettőre az országnak, csak az arányok változnak az idővel. Nézd meg pl. hogy miként változott a mezőgazdaságban foglalkoztatottak aránya. Nem lehet elkerülni, hogy ne legyenek ehhez hasonló átalakulások a jövőben.

 

Kancellári vízfejre stb..

Sőt, az ellopott egyetemeknél jön egy további vízfej réteg politikusokkal teletömve, millió feletti fizetésekkel, amiket a "normál" állásuk mellett kapnak. Megint jó helyre kerül a pénz ezzel a vezetéssel. Ha maradnak, akkor felkészül a BME és ELTE is. Még több, milliós extra fizetésre szomjazó vízfejjel.

 

Sok olyan pályakezdő infóssal találkoztam...

Lehet hogy csak ezt a szintet vonzotta be a kínált fizetés? Akik egyetemen mellett kódoltak/fejlesztették pluszba magukat lehet már saját céget alapítottak? Kellene valami statisztika, mert ezek így csak anekdotikus kijelentések. Biztos akad pár ilyen, de kérdés, hogy milyen arányban. Mi az oka, lehet-e rajta javítani a képzés átszervezésével?

hogy tudjon reagálni az ország a bonyolultabbá váló világra és az új kihívásokra.

Ahhoz nem diploma kell, hanem új képzések és folyamatos (ön)képzés. Szakmai műhelyek. A gyorsuló és fejlődő világra nem az a válasz hogy beiratod +5évre az embereket mert mire végeznek pont hogy ugyanolyan lemaradottak lesznek mintha nem tanultak volna semmit (gyorsabbak a változások mint amit a képzések le tudnak követni). Ha a népesség 100%a rendlekezne diplomával akkor sem  teljesülne: "hogy tudjon reagálni az ország a bonyolultabbá váló világra és az új kihívásokra." akármit is jelentsen ez a rizsa.

egyre több olyan munka lesz, amihez magasabb szintű képzettség kell.

Ezzel szemben egyre több a diplomás digitális analfabéta. A váratlan élethelyzetek megoldásában pedig a tesiből felmentett életképtelen városi gyerekek akik világot akarnak váltani miközben egy fesztivál sátor felállítása is komoly kihívásokat jelent számukra.

Bőven lesz elegendő ember diplomát nem igénylő munkákra.

Nekem úgy tűnik, hogy túlkínálat van diplomásokból akik semmihez sem értenek amire igény lenne. Cserébe magas elvárásaik vannak hiszen hozzászoktak, hogy támogatásból-ösztöndíjból-szülőktől stb. elhédereltek sokáig. Beosztani nem tanultak meg de cserébe dolgozni sem. Cserébe "vizsgázni" nagyon jól tudnak. De még tanulni se.

Nézd meg pl. hogy miként változott a mezőgazdaságban foglalkoztatottak aránya. 

Azért mert ki van herélve a mezőgazdaságunk a termeléstől a feldolgozóiparig.

Nem lehet elkerülni, hogy ne legyenek ehhez hasonló átalakulások a jövőben.

Pont erről beszélek. Az egyetemi képzési rendszer önmagában semmit sem kezd azzal a helyzettel, hogy *folyamatos* önképzésre/fejlesztésre és esetenként átképzésre van szükség. Fájdalmas, de ez van. A zsebretettem egy diplomát és pipa az manapság már nem érvényes. Most -még- boldogulhatsz így.

Teljesen egyetértünk a folyamatos önképzés szükségességével. De ennek az egyik módja pont az egyetemi képzés, ahol rájönnek a hallgatók (ha eddig másképp gondolták volna), hogy mennyi mindent nem tudnak és ha valamilyen témakörben el akarnak mélyülni, akkor az messze túl fog mutatni az egyetemi képzés éveinél. Nem azt javasoltam, hogy +5 évre írassuk be az egyetemre az embereket, hanem az első 5 évben kapjanak annyi alapképzést, hogy ezt utána maguk el tudják végezni.

 

egyre több a diplomás digitális analfabéta

Ez alatt mit értesz kicsit bővebben kifejtve?

 

miközben egy fesztivál sátor felállítása is komoly kihívásokat jelent számukra

Ez önmagában nem jelent semmit, más skillset szükségeltetik hozzá.

 

Nekem úgy tűnik, hogy túlkínálat van diplomásokból akik semmihez sem értenek amire igény lenne.

Ezt most személyes tapasztalatból mondod? Pl. valami IT cégnél dolgozol, ahova felvettek x db friss diplomást és róluk alakult ki ilyen negatív vélemény? Vagy épp ott voltál az interjúk alatt?

 

Azért mert ki van herélve a mezőgazdaságunk a termeléstől a feldolgozóiparig.

Itt általánosságban arra utaltam, hogy a gépesítésnek hála jóval kevesebben dolgoznak ma az ágazatban.

 

A zsebretettem egy diplomát és pipa az manapság már nem érvényes.

Persze hogy nem (pláne IT szakterületen), nem is mondtam ilyet.

Ez alatt mit értesz kicsit bővebben kifejtve?

pl frissen végzett tanár akinek gondot okoz egy powerpoint prezentáció összeállítása majd kivetítése. Szerintem ez egy 10.-es gimnazistától jó minőségben elvárható. A képzése folyamán végtelen+1 ilyen feladatot kellett beadnia. Megoldotta.

Én nagyobb mértékű kihívásokra gondoltam. Csak hogy aktuális témánál maradjunk: Karikó össze tud rakni vajon egy IKEÁ-s bútort egymaga? Ha nem, akkor ő most egy semmirekellő mihaszna diplomásnak számítana nálad, aki jobban tette volna ha a mekibe megy krumplit sütni? A karrierje első fele szinte totál csőd volt itthon.

Karikó össze tud rakni vajon egy IKEÁ-s bútort egymaga?

Feltételezve, hogy van egy biodroid segítsége aki fogd meg, tartsd stb. utasításokat végrehatja biztosan. De szerintem egyedül is. Ha mérik az időt akkor már kérdéses van pár megoldás ami ha még nem raktál össze olyan bútort elsőre nem logikus :).

A karrierje első fele szinte totál csőd volt itthon.

Nem a "siker" az elvégzett munka értékmérője. Pláne nem az azonnali siker. Őt kéne megkérdezni róla, hogy mit tudott az általad "totál csőd"-nek minősített időszakból(tőle még nem láttam ilyen nyilatkozatot) hasznosítani. Gondolom ott könnyebben talált forrást.

ő most egy semmirekellő mihaszna diplomásnak számítana nálad

Egy orvos kutatónak mi köze a "semmirekellő mihaszna diplomás" jelzőhöz?

Egy orvos kutatónak mi köze a "semmirekellő mihaszna diplomás" jelzőhöz?

Te jellemezted életképtelennek a "városi gyerekeket", mert pl. nehezen állítanak fel egy sátrat. Én azt mondom, hogy ez tök irreleváns skill, az emberiséget érintő kihívások megoldásánál. Lehet Karikó se tudna összeállítani egy sátrat, de ki nem szarja ezt le? Neki nem az a dolga. :)

Ezt most személyes tapasztalatból mondod? Pl. valami IT cégnél dolgozol, ahova felvettek x db friss diplomást és róluk alakult ki ilyen negatív vélemény? Vagy épp ott voltál az interjúk alatt?

Van több HR-es, pszichológus ismerős akik érzékelik a mindennapokban ezt a jelenséget.

Természetes-----Normális eloszlás -------standard eloszlás , vannak nyelvek ahol így, ahol úgy mondják. Azt azért nem tételezem fel, hogy itt ezt magyarázni kellene.

Amire értettem, hogy nem hiszem el, hogy van a társadalom bármely korosztályában, a korosztály 45% nak megfelelő egyed, aki alkalmas diplomásnak.

Feltéve, ha a kitűzött időpontra nem visszük le eléggé a követelményeket. Mondjuk, ha már a technikusoknak is jár diploma, úgy lehet.

Nem hiszem el, hogy van szükség 45% diplomásra, feltéve ha nem számítjuk bele a klímahisztérikus, genderszakértő, diverzitásérzékenyítő és főállású sjw,   stb. stb. szakokat.

Mondjuk, ha már a technikusoknak is jár diploma, úgy lehet.

műszérész technikus vs szabadbölcsész/ filmológus. ne röhögtess. az egyik tanul es szamonkerik, a masik be se megy vizsgazni es kap egy 5öst puszira.

ettől még akár lehetne független is a társadalmi hasznosságuk betöltött funkciójuk szerint.. nos.. a kis mintas tapasztalat (10-10fo) azt mutatja h nem a diplomasok voltak a hasznosabbak, cserébe jóval többe kerültek..

az egyik tanul es szamonkerik, a masik be se megy vizsgazni es kap egy 5öst puszira

Rogán kabinetfőnöke ismét? :D

A társadalmi hasznosság relatív. Egy magasan képzett szakember munkája lehet évtizedek alatt válik csak láthatóvá. Egy pék munkáját naponta látod. Nem lehet direktben összehasonlítani a kettőt.

Ennek így semmi értelme nincs, mert a lakosság iskolázottsága nem egy természeti törvény. Luxemburgban pl. 60%, nálunk a fele. Ha pár hozzánk hasonló ország nem húzná le annyira az átlagot, akkor 40%-os simán meglenne, ezen akar picit javítani csak az EU, reflektálva a munkaerőpiaci igényekre.

Egyrészt nem hiszem hogy az Gauss lenne, hanem inkább Poisson: zseniből sokkal kevesebb van mint hülyéből.

Másrészt meg így sem értem Bdede érvelését, egy BSc diploma nem egy nagy szám, ha a hanyatló Luxemburgban 60%-nak sikerült, itthon miért ne tudná 45% megszerezni? Persze nem kellene így lezülleszteni a középiskolákat, mert lassan az egyetem első féléve felzárkóztatás lesz teljesen.

Pontosan az emberek képességeire gondoltam (Oregon valamiért értette), nem akarom leegyszerűsíteni az IQ-ra.

És szerintem Gauss. De meggyőzhető vagyok bizonyítékokkal. A 60 % Luxemburgban azt jelenti, hogy az átlag alatti képességű emberek is felsőfokú végzettséget szereznek.

Ez szerinted a követendő példa?

Én kicsit optimistábban állok hozzá az emberek átlagos képességeihez. Megfelelő segítséggel (általános- és középiskolai oktatás) simán teljesíthető lenne a 45%-os (vagy magasabb) cél. Vagy közelítsük meg úgy inkább a kérdést, hogy a lakosság milyen arányban végez olyan munkakört, amihez kellene felsőfokú képzettség. Akik nem diplomások, de mégis olyasmivel foglalkoznak, amihez kellett volna, akkor menet közben vannak rákényszerülve a képességek elsajátítására. Nekik segítség lett volna egy diploma előzetes megszerzése.

Nagy általánosságban meg kijelenthető, hogy ahol nagyobb arányban vannak felsőfokú képzettséget igénylő munkahelyek, ott jobban élnek az emberek (nem csak a diplomások, hanem mindenki). Jó lenne, ha itthon is erre tolódna el a helyzet.

"A modern intelligenciamérés statisztikai skálázást alkalmaz. A teszten elért lehetséges pontszámokat kell IQ számokká skálázni. Ehhez feltételezik, hogy az emberek teljesítménye a teszteken az úgynevezett normális eloszlást követi. "

forrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/IQ

Szerkesztve: 2022. 01. 21., p – 19:59

Ugyan Karácsony & co. megint félrebeszél, de

Már a Political Capital is cáfolja a baloldali pártokat: nem lehet április 3-án megtartani az ellenzék által kezdeményezett népszavazást

NÉPSZAVAZÁS – TÉNYELLENŐRZÉS

Ma az ellenzéki pártok leadták a népszavazási kezdeményezésük aláírásait.

Az, hogy ők azt kommunikálják, hogy akár az április 3-ai választással egy időben még megtartható a népszavazás, politikai kommunikációs szempontból érthető: nem így lesz, de ezt a törvény kereteire és az érintett intézmények lassúságára foghatják.

Ami furcsább, hogy a magyar médián úgy megy át ez az értelmezés, hogy már a népszavazási kérdések tavaly júliusi benyújtása óta 99%-os biztonsággal tudni lehetett, hogy idén áprilisig nem fog átfutni a rendszeren.

Ma a helyzet csak annyiban más, hogy a 99% 100%-ra nőtt.

Ami ugyanis hátravan:

Aláírások ellenőrzése (max. 60 nap)

Jogorvoslati határidő (5 nap)

Jogorvoslati kérelem elbírálása – Kúria (max. 5 nap)

Az Országgyűlés elnökének tájékoztatása (max. 8 nap)

Az Országgyűlés elnöke bejelenti a kezdeményezést az Országgyűlés ülésén (legközelebbi ülésnap)

Az Országgyűlés elrendeli a népszavazást (max. 30 nap)

Az Országgyűlés határozatának közzététele a Magyar Közlönyben (max. 8 nap)

Jogorvoslati határidő (15 nap)

Jogorvoslat elbírálása – Alkotmánybíróság (max. 30 nap)

A népszavazás kitűzése – köztársasági elnök (max. 15 nap)

A népszavazás napja (a kitűzéstől számított 70-90. nap, rátűzés esetén min. 50 nap)

Ha a fenti aktusok mindegyike csak 1-1 napot venne igénybe, már akkor sem volna lehetőség április 3-ára kitűzni a népszavazást (a két jogorvoslati határidőt természetesen ki kell várni).

Ha pedig minden időkeretet maximálisan kihasználnak, akár októberig is elhúzható a folyamat.

trey @ gépház

Egy biztos: a "szolgáltató állam" eszméjének jegyében ahol 'maximum' van írva, ott azt 'minimumnak' fogjuk tekinteni. (Akinek ez nem evidens magától, az nézzen utána annak, hogyan működnek például a közérdekű adatigénylések: jogoerős bírósági ítélet után még az emberi türelem végső határa, és akkor is mindent kifeketítve.)