Okoz-e gondot tobb wireless hardware egyideju mukodese?

Fórumok

Udv!

Kicsit elkapott a wireless mania, es erdekelne, hogy okozhat-e stabilitasi gondokat, ha szinte minden periferia wireless. Tobb 2.4Ghz-es dongle billentyuzetnek, egernek, headset-nek, illetve 2 kontroller BT-n.

 

koszonom elore is.

Hozzászólások

Szerkesztve: 2022. 01. 21., p – 13:33

Szerintem gyakorlatilag nem, kulonosen ha ilyen kis szamu eszkozrol van szo (par dongle, par BT) - a tobb Wi-Fi ugyanazon a csatornan inkabb.

Elmeletileg a Bluetooth es Wi-Fi (2.4GHz) eseteben a csatornak atfedesben vannak, es mindketto kb. 2400MHz-tol 2480MHz-ig megy ha jol emlekszek. Vannak hardverek, amik tudnak coexistence modot, es amig az egyik beszel addig a masikat nem engedi, de ez ugye csak az adott keszulekre vonatkozik (hogy abban a keszulekben nem fog egyszerre beszelni a BT es a Wi-Fi ha egyebkent utkoznenek a csatornak), a tobbi eszkozt nem tudja megakadalyozni. De mind a BT mind a Wi-Fi szerintem eleg jol felepitett ilyen szempontbol, szoval mukodni biztosan fog (talasztalat is). A billentyuzet / eger dongle-oket nem ismerem, de szerintem ott is figyeltek erre.

/sza2

Digital? Every idiot can count to one - Bob Widlar

Sajnos en azt tapasztaltam, hogy a BT-Wifi coexistence meg 2021-es hardverekkel is sokszor problemas.

BT-s billentyuzet, eger - ezekkel nem szokott gond lenni. Elvileg van dongle is hozza, de nem probaltuk.
BT-s headset - na ez tipikusan problemas, elveszti a jelet, dropoutol sokszor, az a sejtes, hogy a 2.4-es wifi miatt, de reszleteiben nem lett debuggolva. Valami ceges rendszeresitett Plantronics cucc, nem noname. Azota, hogy a sajat dongle-jere valtottam, stabil, es a hangminosege is dramaian javult (ez leginkabb a BT hands-free profile sokevtizedes elavult CVSD codec-jenek "koszonheto"). A sajat dongle valoszinuleg nem BT-alapu, pl raspberry-n nem latom BT packet capture-ben a forgalmat.

Régóta vágyok én, az androidok mezonkincsére már!

Ez valoszinuleg elegge kornyezet (es beallitas(?)) fuggo, nalunk alapban ott van az ami szinte minden irodaban, hogy Wi-Fi meg BT (akad billentyuzet, eger, de leginkabb fulesek, fejhallgatok, mobilok), terhelve azzal, hogy a ceg radios chipeket gyart, igy szazszamra mukodnek egyszerre Bluetooth, Zigbee, Thread (es meg proprietary 2.4GHz) eszkozok is (nyilvan nem 10m2-en osszezsufolva, de azert egy munkahelyrol beszelunk, szoval van nep- es eszkozsuruseg ;-)

Nekem eddig nemigen volt olyan tapasztalatom, hogy ne mukodott volna valami.

/sza2

Digital? Every idiot can count to one - Bob Widlar

Elmeleti ismereteim alapjan azt gondolom, 1-2 renitens eszkoz jelenlete eleg lehet, hogy mindegyik masikkal is szivas legyen. De nyilvan komolyabb nyomozas nelkul nem lehet kijelenteni, hogy nem valami teljesen mas BT protokol retegbeli kompatibilitasi bug.

Alap szinten mukodott itt is minden BT-n, csak a headset meeting kozben random elhallgat majd altalaban visszakapcsolodik magatol, de neha nem. Tobb kollegamnal is elojott (ugyanaz a cucc van rendszeresitve, mint ceges home office ellatmany), az 5GHz-es wifire atallas tapasztalat szerint javitott a stabilitason (placebo effektus legalabbis mukodott :) ), de a legjobb egyertelmuen a proprietary dongle-re valtas volt mindenkinel.

Régóta vágyok én, az androidok mezonkincsére már!

Szerkesztve: 2022. 01. 21., p – 13:57

hogyafenébe ne - ha bekapcsolom a mikrohullámú sütőmet - ami wireless hardware (elég nehéz és kemény) - 100m-es körben semmilyen 2.4GHz -es cucc nem működik...

 

hogy kérdésedre is adjak választ:

egy RF vevő veszi a háttérzajt és a hasznos jelet - ennek a két jelszint különbsége, ha megfelel akkor működik az összeköttetés, ha nem akkor hibajavításra, csomag ismétlést kér a vevő és ez idő - lassulást tapasztalsz a wifi-n vagy akadozik a hang. Ha túl sok a zaj, akkor modulációt vált lassabb átvitel vagy frekvenciát vált - vagy ha már semmi nem használ, akkor lecsatlakozik, hagyja az egészet a fenébe..

For Whites Only meeting room!

Szerkesztve: 2022. 01. 21., p – 13:50

Némelyik készülék ki is írja, hogy ha 2.4-es wifivel használsz bluetooth hangot, hogy problémák lehetnek a hálózati sebességgel. De simán megesett már az is, hogy wifivel terhelt környezetben a bluetooth egér működése volt megbíthatatlan, döcögős. 

Ha csak te használsz pár ilyen eszközt egymás közelében, akkor lehet különösebb gond nélkül megúszod. De ha van 8 wifi hálózat is még ugyanazon a freki tartományon és 8 szomszéd is tolja rengeteg eszközzel a zajszennyezést, akkor előfordulhatnak működési problémák. De gondolom főleg a wifi és a hangátvitel nem barátja egymásnak ugyanazon a frekin. 

Igen, okoz gondot, hogy minden már közel 2,4 GHz-es rádiófrekit használ, azok, amiket írtál, de még mikrók meg egy csomó minden. Ezt a Wi-Fi-s világ azzal oldotta meg, hogy elérhető a 5GHz-es sáv, és ajánlott akkor is azt használni lehetőleg, ha a jelerősség rosszabnak tűnik.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Igen sajnos okozhat. Nekem volt olyan h ket BT-s eszkoz interferalt (Magic Trackpad + Plantronics Voyager Focus UC). 
Vagy az egermozgas szaggatott vagy a zene akadozott a fulemben. 
Szerencsere a fulesnek volt egy BT-s USB dongleje, az vhogy masik csatornat hasznalt vagy nem tudom. 
Mindig kulon szeansz volt ha egyszerre akartam a ket eszkozt hasznalni. (Osszesegben meg igy is pluszos volt nekem a tortenet, mert gyulolom a kabeleket, de sokaig debugoltam mig rajottem mitol van)

 

https://michaelkummer.com/tech/mac-bluetooth-issues/

Korabbi gepem eseten a heavy wifi hasznat (savszel 90%-an masolas) kozben az eger akadozott (fel kepernyo ugras). Kolleganak aki 90cm-re volt tőlem semmi baja nem volt.

Szoval hatnak egymásra de a napi dolgokat nsm szabad hogy zavarja. 

Szerkesztve: 2022. 01. 24., h – 12:10

Ezért kell áthurcolkodni 5GHz-re és pl lakáson belül hanyagolni is a 2.4GHz-s Wifi-t. Társasházban meg pláne.

De igazából, ha van jó rálátás, már PtP-PtMP esetén is régóta jobb az 5GHz. Amúgy még a tanyasi videón is "jól" tartotta magát a Wifi, olyan szempontból, hogy nem halt le a kapcsolat. Ahogy írják is BT cuccoknál azért több a gond a stabilitással.