[Megoldva] Új winyó - 4TB -milyet?

Helló, kellene egy új winyó a PC-be, alapvetően nagyobb fájlok (db backupok, filmek, SteamApps) tárolására NTFS-en. 

A legfontosabb az lenne, hogy halk legyen és gyors (a jelenlegi egy 2TB-s Barracuda, hát fel lehet rá ébredni, amikor felpörög).

Olvastam ezt a CRM / SRM dolgot, és teljesen elbizonytalanított.

Amit kinéztem, az egy 4TB Seagate SkyHawk volt, de egy szakmainak tűnő blog szerint - https://datacaredubai.com/blogs/hdd-2/10279-seagate-st4000vx007-vs-st40… - a Seagate pont ott is technológiát váltott az új SKU-val (bár a listájuk szerint nem: CMR and SMR Hard Drives | Seagate UK). Így totál elbizonytalanodtam.

Valakinek tapasztalata mostanában van a témában? Köszi

Hozzászólások

Ne vegyél SMR szart desktop gépbe, sem gyors, sem halk nem lesz. Állandóan kerregni fog a nyomorult az átrendezések miatt, ráadásul a sustained write eléggé szar ezeken.

A SkyHawk firmware-ből kimondottan kamera rögzítésre optimalizált, hanyagold, hogy ha nem arra használod. (Optimalizált: azaz folyamatos adott sebességű írással számoltak, így trükköztel. Vannak erről review-k, amik ezeket a különbségeket kimutatják.)

Ha Desktop, akkor nézd meg a Barracudaból a megfelelő szériát, illetve gondolkodj el, hogy tükrözöd őket. Ha NAS diszk szóba jóhet, akkor nézd meg az IronWolf-okat.

Halk is legyen, gyors is legyen, CMR is legyen, olcsó is legyen, kapni is lehessen, persze. Majd szólj hogy milyet vettél.

FWIW a héten vettem 4TB IronWolf-ot. Van már egy, nem volt azzal se bajom. Hogy milyen hangos nem tudom, nálunk szerencsére ez nem szempont. 

Nekem az volt a szempont, hogy ne WD legyen (mert azok pusztulnak ki a NASból) és normális áron.
Bónusz hogy a Synologynak van hozzá valami drivere, több health infót mutat mint egy sima SMART.

Gábriel Ákos

Szerkesztve: 2022. 01. 15., szo – 18:00

Most vettem, még itt áll az asztalomon egy WD Red Plus 4TB 5400rpm 256MB 3,5" NAS HDD (WD40EFZX), ezt CMR-es.
Egy itthoni szerverbe kerül be, amire mentések jönnek, tehát 7x24-ben fog menni.
Most egy 2TB-os WDC WD20EARX-00PASB0 Green van benne amit nagyon régen vettem, ezt nőttem ki. Ennek én nem hallom a hangját, pedig passzív hűtésű házban lakik.

Remélem nem választottam rosszul. Innen tájékozódtam.

Backblaze rendszeresen ad ki statisztikákat, pörgetnek pár (~200.000) lemezt, érdemes ránézni.

Backtrack - ezt vettem végül: 4TB Seagate 3.5" IronWolf NAS merevlemez (ST4000VN008) tök halk, és gyors; átlag 160MB/s-cel írt másoláskor, szuper.

~ubuntu, raspbian, os x~