A kormány árbefagyasztási intézkedéseivel ...

Rezsicsökkentés, benzinárstop, egyes élelmiszerek befagyasztott ára stb. Lazán kapcsolódik: Benzinárlimit után akár 700 forintos üzemanyagár is jöhet

Egyetértek.
21% (241 szavazat)
Nem értek egyet.
79% (893 szavazat)
Összes szavazat: 1134

Hozzászólások

Nem értek vele egyet, mert szeretnék termékekért sokkal többet fizetni. Ez pedig jó a kereskedőknek, és nem szeretném, hogy idén ne vegyenek új X6-os BMW-t, hogy adót se kelljen fizetniük. Én ilyen rendes csávó vagyok, hadd fizessek.

Az áramot, gázt, villanyt, vizet is lemondtam és kértem, hogy vállalati számlát küldjenek, hiszen a piaci árak azok, amelyek serkentik az embereket az energiamegtakarítás irányába. 

Dehogy, mindenben az kell, mert olyan helyzetekben, ahol vélt vagy valós monopóliumok vannak, oda piacgazdaság kell!

 

Én akarok lenni a vízszolgáltatód, 1m3 víz 40000 HUF. 

Én akarok lenni a kórházak, 1db orvosi vizit 50.000/óra, minden megkezdett óra számít. 1 vérvétel 80.000. 

5-10 kilométerért csak nagyon kivételes esetben érdemes beindítani egy autót (a hidegindításkor a legkörnyezetszennyezőbb), esetleg ha valami nehezet viszel (egyébként bicikli, lábbusz). Olyan hely meg nem nagyon lehet, ahol ha mész 10-20 kilcsót, nem esik útba 2-3 kút. 50 Ft-os különbségek meg a sznob (Shell, OMV, Mol) és a kevésbé sznob (Lukoil, szupermarketes) között is van. (Amúgy tapasztalt már valaki olyat, hogy jobban ment a kocsi a drágább nyállal? Mert én nem, baja a Tesco/Auchan/... benzintől sem lett, és azért annyi ideig nem szokott benne állni, hogy szétessen az E10, pedig igazán nem megyek sokat.)

Nekem annó volt egy egyhengeres robogóm (Honda topic). Kiválóan lehetett vele szondázni az üzemanyag minőségét mert ebben nagyon-nagyon gagyi vezérlés volt egy mai autóhoz képest. Ez azt jelenti hogy gyengébb üzemanyaggal lassabban ment, jobbal meg gyorsabban. Egy mai autó automatikusan növeli a gyújtásszöget (és fogyasztást) ha gyengébb a teljesitmény, te meg nem veszel észre semmit. De ezt a robit nem lehetett átverni :)

A magát rendszeresen prémiumnak hirdető kútnál elég gyér löttyöt adtak (és ez nem egy tankolás, hanem több év tájékozódás eredménye, ugyanis a kút a melóhelyem szomszédja volt). Az OMV és a Mol a jók közé tartozik.

Kocsival a fogyasztásban sem vettem észre különbséget (mindig kb. ugyanannyit megy egy tankkal a szokásos használat mellett). Mondjuk nem egy versenyautó, lehet, hogy tud többet a drágább nyál, csak ez nem használja ki. Az is lehet, hogy a downsizing motorok jobban koszolódnak az olcsóval. Mindenesetre úgy tűnik, hogy az én kocsimnak mindegy melyiket veszem.

A meglátásom szerint igy kell választani: e10 ha a gyártó engedélyezi és használod is az autót, minden egyéb esetben e5 (98+). Az hogy hol nagyrészt mindegy, úgy tudom közös finomítóból jön a benzin, csak az adalékcsomag más. Bár igy is sikerült egy kicsit lerontani a benzint valakiknek, viszont autóval nem veszed észre a különbséget.

1918-1920 kozott, de hogy jon ide?! Azt hittem a piacgazdasagrol van szo, azzal kapcsolatban meg mifelenk legutobb 1949-1989 kozott csinaltak atfogobb tesztet.

EDIT: ja ertem, mire gondolsz. Valoban, volt olyan orszag is, ahol 1920-as evek legelejtol 1991-ig tartott ugyanez a teszt.

Régóta vágyok én, az androidok mezonkincsére már!

Kína hivatalosan népköztársaság, a Kínai Kommunista Párt vezeti az országot. Szocialista jog van hatályban. Ezek a tények. 

Ami a legfontosabb, Kína elnökének nem parancsolnak a plutokraták. Hszi Csin-ping parancsol nekik. 

Az a gondolatmenet, hogy a kínai kommunizmus valójában már piacgazdaság csak önámítás. Magyar népköztársaságban volt helye a maszekoknak, mégsem volt piacgazdaság. Jugoszlávia sem pedig ott még nagyobb tere volt a magánvállalkozásoknak. Ahogy a kápitálízmus úgy a szocializmus is folyamatosan változik. Kína a 21. századi szocializmus első számú és eléggé sikeres képviselője. 

Ha Adam Smitht feltámasztanánk és megmutatnák neki a mai USA-t és EU-t szerintem túlszabályozott borzalomnak találná mindkettőt aminek már semmi köze a kapitalizmushoz. Hát ilyen lett ez a 21. századi piacgazdaság. 

A mai USA, EU, de még Kína is kapitalizmus. Kapitalizmus=a tőke felhalmozása, a tőke érdekeinek alávetett társadalmi berendezkedés. Ez még Kínára is igaz.

Ami hiányzik, az a piaci verseny, és Smith elsősorban ennek volt híve tudtommal. A szabadpiaci verseny és a kapitalizmus két külön fogalom, de sokan keverik a kettőt, és utóbbit dicsőítik, pedig rengeteg kárt okoz, míg a szabad versenyről megfeledkezünk.

Természetesen addig nincsen probléma a kapitalizmussal, amíg a tőkések nem érik el a piac befolyásolásához szükséges méretet. De a kapitalizmus arról szól, hogy ezt meg is kell haladni, egyeduralkodóvá válni.

Én nem értek egyet ezzel az elvvel, és szívesen vennék egy olyan adórendszert, ami megakadályozza az egy kézben túl nagy vagyon felhalmozódását.

Pont mostanában néztem egy videót hogy kína gazdasága a lakáspiacra épül az meg ép kipukkadni készül mint egy túlfújt lufi. Szóval nem omlik be az egész az elkövetkező pár évben akkor még az is lehet hogy lekörözi az USAt. 

https://www.youtube.com/watch?v=ffO3VxzQReM

// Hocus Pocus, grab the focus
winSetFocus(...)

http://c2.com/cgi/wiki?FunnyThingsSeenInSourceCodeAndDocumentation

Nem mindegy, hogy kinek a farkával veri a kormány a csalánt. Az, hogy egy kereskedőnek vagy szolgáltatónak kötelezően veszteséggel kell árulnia a termékét/szolgáltatását, az abszurd.

A lakossági rezsitámogatás akár jó is lehetne, ha egyrészt rászorultsági elven működne, másrészt, a mértéke nem torzítaná irreálisan a piacot.

...kötelezően veszteséggel kell árulnia a termékét/szolgáltatását, az abszurd

Vs.

A meghatározott élelmiszerek februártól érvényes rögzítése nem okoz hátrányt a hazai termelőknek, beszállítóknak, alapvetően a kiskereskedelmet érinti, és csak a profitjuk kis százalékát – hangsúlyozta szerdai közleményében a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

https://mandiner.hu/cikk/20220119_belfold_elelmiszerarak_nemzeti_agrarg…

Ellenkezo? Azhhoz az kellene, h a tied bizonyito ereju legyen.

En csak arra reagaltam, h egy holdkoros allitott vmit, amit erdekeben allt mondania. Semmi hitele nincsen, igy beidezni (es bizonyitekkent feltuntetni) sincs ertelme.

 

A hatosagi ar elve definicio szerint tartalmazza, hogy kotelezo veszteseggel kell arulnia. Max. azon lehet vitazni, h mennyi a veszteseg.

Ha nagyon le akarom egyszerusiteni:

 

- a benzin beszerzesi ara 100 petak

- 200 petakert arulja, mert annyiert veszi meg a user

- jon a kisdiszno es azt mondja, hogy innentol 150 petaknal nem adhatod dragabban

 

Tekintve, a vesztesege 50 petak. Lehet susmakolni, hogy nem. Csakhoz a valosag az, hogy ugyanazt csinaljak, mintha engednek 200-ert adni, majd 50-et kivesznek a zsebebol. Innentol csak konyvelesi kerdes.

Es itt most nagyon leegyszerusitett a pelda, nem volt szo arrol, hogy mi van, h habar 100-ert veszi az alapanyagot, de az osszes koltsege 160 petak a kereskedonek.

 

Az egesz olyan, mint amikor a Jegkorszak elejen a motkany probalja a jegfalon betomni a kepzodo lyukakat.

Szetbasztak a gazdasagot es probaljak visszatuszkolni a fogkremet a tubusba. Komcsi modszerek, komcsi idoket ideznek, ergo komcsik. A narancs az uj voros.

Nem is vitáztál, nem is reflektáltál, hanem hangulatot keltettél, holdkórosoknak nevezted a NAK-nál dolgozókat és hamis váddal illetted a kormányt, miszerint meglopja™ a kereskedőket, mert veszteséggel™ árultatja velük a termékeket. [1] Ami nem igaz, még a saját levezetett példádban sem. [2]

- a benzin beszerzesi ara 100 petak

- 200 petakert arulja, mert annyiert veszi meg a user

- jon a kisdiszno es azt mondja, hogy innentol 150 petaknal nem adhatod dragabban

A kisdisznó™ itt annyit mondott, hogy le kell mondani 50 peták profitról. Veszteség akkor lenne, ha 100 peták beszerezési ár mellett 50 petákért kéne árulni. Így viszont marad 50 peták a benzinmultikának, meg 50 peták a vásárlónak. Igazságosabban oszlanak el a költségek, tehát nem a kartellező oligopol, milliárdos benzinkútmultiknak jut a 100%-os haszon (ami arányaiban is etikátlan, de ezt inkább hagyjuk, mert a leegyszerűsített példád volt), hanem a bérből és fizetésből élő középosztálynak is.

De, simán bezárják a nyereséges kutat is, ha nem hozza a profitbuzi vezetőség által preferált legalább kétszámjegyű százalékokat.

A Shell és a Mol válaszából kiderült: általánosan igaz, hogy a koronavírus-járvány hatására az egész országban lecsökkent az üzemanyag-fogyasztás. Hiába a rekordalacsony üzemanyagárak, a forgalom annyira visszaesett, hogy a vállalatok megkezdték a kúthálózat működésének optimalizálását.

A Mol esetében csoportszinten 30-40 százalékkal csökkent az üzemanyag-értékesítés az elmúlt időszakban. A cégnek összesen 1856 töltőállomása van, Magyarországon ezek közül 468 üzemel. A kutak 25 százalékánál rövidítették a nyitvatartási időt, és jelezték, hogy a jövőben ezt a forgalomhoz igazítják majd.

Persze, nyugodtan csúsztatgass és mosd össze a döntést a hatósági üzemanyagár-plafonnal, meg hogy amiatt veszteségesek, pláne, hogy veszteségről senki nem beszélt. Egyszerűen több profitot akarnak kisajtolni kevesebb munkával, ugyanabból a csökkent keresletből. Aztán majd lesznek jó nagy sorok más kutaknál.

Senki nem mosott össze semmit, el tudtad olvasni miről szól a cikk. Ha árstop előtt bezártak kutakat most is megtennék ha lehetne és a vezetőség úgy látja jónak. 43 kút bezárása nekem nem azt sugallja, hogy mindig nyereséges töltőállomást üzemeltetni.

De, simán bezárják a nyereséges kutat is, ha nem hozza a profitbuzi vezetőség által preferált legalább kétszámjegyű százalékokat

Ezt csak így gondolod vagy van valami info is? Máskor az a szöveg, hogy rohadt multi 1 forint haszonért az anyját is...

Ezt csak így gondolod vagy van valami info is?

Az általad linkelt cikkből:

A töltőállomások üzemeltetése központi kérdés, amelyről minden országban a helyi kiskereskedelmi vezető dönt – írták kérdésünkre.

Szóval, igen, én el tudtam olvasni, miről szól a cikk. Te már nem annyira.

Máskor az a szöveg, hogy rohadt multi 1 forint haszonért az anyját is...

Ezt kikérem magamnak. Csak az ellen szoktam felemelni a hangom, ha multiék aránytalanul sok profitból sajnálnak engedni.

 

A töltőállomások üzemeltetése központi kérdés, amelyről minden országban a helyi kiskereskedelmi vezető dönt – írták kérdésünkre.

Szóval, igen, én el tudtam olvasni, miről szól a cikk. Te már nem annyira.

Vicces. Hol van itt szó arról, hogy bezárják a nyereséges kutat is, ha nem hozza a profitbuzi vezetőség által preferált legalább kétszámjegyű százalékokat? Feltételezésekbe bocsátkozol.

Ezt kikérem magamnak.

OK, sorry. Engem is zavar az erőfölénnyel való visszaélés, de az aránytalanul sok profit fogalma relatív.

Oké, de hányszorosa a "sokszorosa"? :)

Hányszorosa alacsony kockázatú projekteknél? Magas kockázatúnál? Hányszorosa, ha évekig kell mondjuk pénzelni a K+F-et, mire eladható terméked lesz, ha lesz egyáltalán? Egykulcsos vagy többkulcsos a rendszer – hárommillió forint kockáztatására ugyanannyi százalékos lenne a megengedett profit, mint hárommillió dollárnál? Vagy lesz ilyen bértáblaszerű dolog? Bonyolultabb kérdés ez ennél...

A K+F szimpla bekerülési költség.

Ha bekerülési költségre gondoltam volna, akkor azt írtam volna. :)

Semmi garancia nincs, hogy a K+F folyamat végén eladható termék jön létre. Kitalálsz mondjuk egy sampont, ami visszanöveszti a kihullott hajat. Elköltesz a termékfejlesztésre mondjuk 500 millió forintot. A végén a klinikai vizsgálaton kiderül, hogy akinek AB-vércsoportja van, annak a maradék haja is 50-50 eséllyel kihullik. A projekt bukó, a céged tönkremegy. Bezzeg ha kiderül, hogy a sampon fasza, akkor azt mondanád, hogy ácsi, csak X% profitot vehetsz ki. Hát jó. Mennyi az X ebben a példában?

A kockázatot pedig a befektetőnek illik vállalnia, ha már ő van tele milliárdokkal.

A kockázatot a befektető állja, ebben nincs vita köztünk, viszont te csak az output oldalt akarod korlátozni. A felelősséget vállalja 100%-ban, de az eredményt már nem teheti el? Szép gondolat!

egyesek túlmagyarázzák az etikátlan profitjuk létjogosultságát

Az etikátlan profit az, amikor a gyártást a költségek miatt kiszervezed ázsiai gyerekrabszolgáknak. Ha csinálsz egy jó terméket, és viszik, mint a cukrot, te pedig meggazdagszol belőle, abban semmi etikátlan nincs.

Mennyi az X ebben a példában?

Nem az X a lényeg, hanem, hogy egy termék bekerülési költségén mennyi hasznot realizálsz. Ha ez aránytalanul magas (mondjuk 100% fölött), akkor etikátlan. A bekerülési költségbe beleértjük a korábbi K+F költségeket is. Az, hogy a befektető többet kér, a magas kockázata miatt, nem jelenti azt, hogy azt 100%-ban a vásárlókkal kell megfizettetni. Ha jó terméket csináltál, a nagyságrend miatt neked is marad elég. Először kifizeted (kivásárolod) a befektetőt, aztán mész tovább a saját utadon, így nem fog a terméked befektetői idealizmusok miatt elsilányodni végül.

A felelősséget vállalja 100%-ban, de az eredményt már nem teheti el? Szép gondolat!

Szép, de nem ezt mondtam. Ez így inkább egy állami támogatás, nem befektetés.

Az etikátlan profit az, amikor a gyártást a költségek miatt kiszervezed ázsiai gyerekrabszolgáknak.

Igen, ez is etikátlan profit. Meg az is, ha az AB-vércsoportosokat érintő problémát eltussolod, csakhogy ők is megvegyék a terméked. Az 50% hajhullatót meg a PR-részlegeddel beállítod laposföldes alusapkásnak.

Ha csinálsz egy jó terméket, és viszik, mint a cukrot, te pedig meggazdagszol belőle, abban semmi etikátlan nincs.

Csak épp az a helyzet hogy ott dolgoztál is vele. Ha pedig jó terméket csináltál, akkor extraprofit nélkül is visszajön a K+F költsége. Ha szar terméket csináltál, miért kéne egyáltalán piacra dobni?

Ha szar terméket csináltál, miért kéne egyáltalán piacra dobni?

Nem kell, pont ezt mondom, hogy a K+F végére vagy lesz eladható termék, vagy nem. Van, hogy ez akkor derül ki, amikor már borzasztóan sok pénz van benne, egyáltalán nem ritka az ilyesmi.

És ha mondjuk ötből csak kettő jön be, akkor a kettőn kell annyi "extraprofitot" realizálni, hogy a másik három költségét is visszatermelje, sőt legyen kezdőtőke a következő öt projekthez, amiből szerencsés esetben megint kettő bejön.

A vásárló a lánc végén annyit lát, hogy bazzeg, 1000 forint a sampon, pedig a lóhugy benne ér száz forintba került, plusz a palack még ötven. :)

És ha mondjuk ötből csak kettő jön be, akkor a kettőn kell annyi "extraprofitot" realizálni, hogy a másik három költségét is visszatermelje, sőt legyen kezdőtőke a következő öt projekthez, amiből szerencsés esetben megint kettő bejön.

Aha, csak ez így már nem vállalt kockázat a befektető részéről, hanem "Akkor is akarom a profitom!" arrogáns, mohó toporzékolás. Az ötből három befuccsolt terméket szépen nyelje le a befektető, lévén, hogy ő a multimilliárdos, illetve hát mert ... legyünk őszinték ... rossz lóra tett a K+F-fel.

A vásárló a lánc végén annyit lát, hogy bazzeg, 1000 forint a sampon, pedig a lóhugy benne ér száz forintba került, plusz a palack még ötven. :)

Igen és ezt hívják etikátlan üzletnek.

Az a probléma a befektetői kapitalizmussal, hogy előbb-utóbb kitermeli a befektetők azon generációját, akik már egyáltalán nem tudnak veszíteni, cserébe még többet százalékot, még több növekedést akarnak. Ez a lehető legrosszabb kombináció. A multik pedig ennek a produktumai.

Mi értelme van kockáztatni, ha nem nyerhet vele:
- ha nem jön be, ráfizet,
- ha bejön, minimális profitja lehet csak.

így kicsit hoszabb távon mindenki mínuszban lenne. (vagy nincs kockázat, így lenullázzuk az innovációt). 

“Any book worth banning is a book worth reading.”

- ha nem jön be, ráfizet,

Igen, mint mindenki más az életben. Tessék megtanulni ráfizetni.

- ha bejön, minimális profitja lehet csak.

Ezt nem mondta senki. Ha valaki sok pénzt kockáztatott a szarodért, akkor sok százalék részesedést adsz neki, de ezt nem a vásárlókkal fizetteted meg 500%-os árrésekkel, hogy aztán te is lenyúlhasd belőle a részed, miközben te meg lószart nem kockáztattál. Ha jó terméket csináltál, sokaknak eladhatod. Nincs szükség rá, hogy túlárazd a terméket. Persze, nyilván lehet, mert úgy is megveszi a konzumidiótája. Csak ettől még etikátlan üzlet lesz.

vagy nincs kockázat, így lenullázzuk az innovációt

Azt már lenullázták a minket elárasztó kamuinnovációk, amik max. a marketingasztalon innovációk. Még egy megapixel, még egy CPU mag, még egy version bump, még egy kinézetváltás, még egy kis milliamperóra, még egy szemkiégető kék LED, még egy behúzott framework, még egy notch a képernyőre és hozzá igazított UI. Innováció™ kérem...

Ha tényleg 500%-os árréssel dolgozol saját K&F nélkül, nem fogod sokáig húzni, mert valaki aládvág az árral. így működik a piac. (pont te írtál az olcsó kínai másolatokról egyébként kicsit lejjebb)

"Azt már lenullázták a minket elárasztó kamuinnovációk, amik max. a marketingasztalon innovációk."

Ez azok számára, akik valóban innoválnának, irreleváns. Meg igazából a vásárló számára is, aki vásárolna. 

Van pár alapvető dolog a gazdaságban, amellyel nem vagy tisztában, olyan triviális dolgoktól kezdve pl., hogy a piacot a kereslet és a kínálat együtt határozzák meg, te minden konzekvensen csak az egyik oldalról nézel, arról, amely épp megfelel.

“Any book worth banning is a book worth reading.”

De, ugyanis semmi garancia nincs arra, hogy akár csak kettő bejön az ötből. 

Pont attól kockázat, hogy nincs rá garancia. Lehet, hogy ötből öt bejön. Lehet, hogy egy sem. Pont ugyanúgy kell elviselni egyik-másik esetet. Aztán legközelebb jobb lóra tenni.

Csakhogy az átlagos vállalkozó nem multimilliárdos.

Az áltagos vállalkozó nem kockázati tőkebefektető. Az átlagos kockázati tőkebefektető multimilliárdos.

Az átlagos kockázati tőkebefektető multimilliárdos.

Vagy épp több ezer átlagember, aki a Reddit miatt beszállt ami kezd divat lenni. Vagy ha pl. EU tagállamok fektetnek be űrbányászatba, ott is maximalizálnád a profitot? Hogyan kontrollálnád Kínát, hogy szokásához híven ne másolja le a technológiákat?

Vagy épp több ezer átlagember, aki a Reddit miatt beszállt ami kezd divat lenni.

Sajnálnom kéne őket? Több ezer átlagember a Bitcoinba is beszállt. Valaki nagyot bukott rajta. Valaki nagyot nyert. Ilyen egy kockázatos befektetés.

Vagy ha pl. EU tagállamok fektetnek be űrbányászatba, ott is maximalizálnád a profitot?

Igen, pláne, hogy állami projekt.

Hogyan kontrollálnád Kínát, hogy szokásához híven ne másolja le a technológiákat?

Betiltanám azon olcsó szarjaik importját, amiket EU-ban is meg lehet csinálni.

Valaki nagyot bukott rajta. Valaki nagyot nyert. Ilyen egy kockázatos befektetés.

Pontosan! Nem pedig olyan, hogy van aki nagyot bukik a többiek meg csak az etikus profitot teszik el. (Továbbra sem értem a hogyant. Rögzített árfolyammal? Különadóval?)

 

Betiltanám azon olcsó szarjaik importját, amiket EU-ban is meg lehet csinálni.

Biztos belemennének, hogy Alixpress betiltva, de azért a nyersanyagot kérjük exportálni.

Pontosan! Nem pedig olyan, hogy van aki nagyot bukik a többiek meg csak az etikus profitot teszik el.

Ha valaki rossz lóra tesz, akkor nagyot bukik. Ha valaki jó lóra tesz, akkor elteszi az etikus profit egy részét, ami így is sok. A 100%+ profit nem etikus profit. Akkor sem, ha sokat kockáztatott valaki.

Továbbra sem értem a hogyant. Rögzített árfolyammal? Különadóval?

Alapvetően versenyhivatali ellenőrzésekkel, bekerülési ár vs. eladási ár, konkrét termékekre levetítve.

Biztos belemennének, hogy Alixpress betiltva, de azért a nyersanyagot kérjük exportálni.

Belementek a megadóztatásába is. Persze nyugodtan mindenjóahogyvankodj tovább.

Persze nyugodtan mindenjóahogyvankodj tovább.

Messze állnak tőlem a libertariánus nézetek, de továbbra sem tartom kivitelezhetőnek amit írsz és arra sem válaszoltál, hogy a szellemi munkánál hogyan számolnál bekerülési költséget. Nem csak kereskedelem és gyártás létezik.

A kopaszodó férfi menjen al arra a tréningre, ahová az asszony a kövérsége, a kis mellei vagy egyéb, testképpel kapcsolatos problémája miatt jár. Figyelmeztetek mindenkit, a látogatás válásba vagy öngyilkosságba torkollhat, de akár buzivá is tehet. Vagy mindhárom. :)

:)

Fordítsuk le egy konkrét példára! (nem teljesen légből kapott példa, a cég a kerekítési hibáktól eltekintve létezik, és nem az én cégemről van szó)

Van egy kis IT cég, programoznak. Évente kerülnek 3 millió Ft anyagköltségbe (kell nekik laptop meg ilyenek) + 47 millió Ft bérköltségbe, azaz összesen 50 millió Ft-ba. A cég ki tud számlázni az elkészült dolgokért évi 300 millió Ft-ot, azaz van 250 millió Ft profitja.

Ez etikátlan vagy zsarolóprofit? Vagy csak simán profit? Vagy mi ez?

Zsarolóprofit, ha szándékosan működésképtelenné tenné a korábbi, amúgy jól működő szoftverét, csak azért, hogy megvegyék az újat.

Zsarolóprofit, ha FUD-dal, lemaradkimarad manipulációval vagy más pszichológiai-érzelmi síkon intézett befolyásolással sikerül felnyomkodni a termékeladásokat addig, hogy 250 millió profitja legyen.

Az, hogy a etikus vagy etikátlan profit, attól függ, hogy adott terméket mennyiért adják el ahhoz képest, amibe annak a fejlesztése, került, karbantartása kerül.

Az ezzel a baj, hogy totálisan gumiszabály. A lottón egy szevénnyel játszol, az kb. 100 Ft, és nyerhetsz 100 000 000 Ft-ot. Akkor ez most egymilliószoros profit? Vagy vegyük figyelembe azt is, hogy hány szelvénnyel kell játszani ahhoz, hogy eggyel nyerj? A termékeknél is vannak, amiknek nagy a kockázata (egy gyógyszernél az-e a termékfejlesztés, hogy tudom, hogy melyik molekula gyógyítja a bajodat, és ki kell találnom a gyártását, vagy beleszámolhatom, hogy elő kell állítani pár ezer másik molekulát is, kipróbálni azokat egéren, nyúlon, majmon, emberen, abból 500-tól megdöglik az egér, még 400-tól megdöglik a nyúl, a maradékból 50-től megdöglik a majom, a maradékból 48 nem hat, 1-től meghal a páciens, és 1 hat), engedélyeztetni a tesztet, engedélyeztetni a klinikai tesztet, engedélyeztetni a gyógyszert, és még marketingelni tájékoztatni az orvosokat, hogy van ilyen.

A szoftvernél hova számolod azt, hogy kell csinálni egy tucat terméket, amit senki nem vesz, mire egyet igen (tudom, nagymulti, nyelje be a kockázatot, de mi van egy pár fős fejlesztőcsapattal)?

Szerintem csak nem vagy hajlandó megérteni, valószínűleg szándékosan.

Etikus profit az, ami a gyártó működési költségeihez képest arra az egy termékre vetítve nem aránytalanul magas, a 100% erre szerintem egy jó lélektani határ.

Előállítok egy kiló lisztet 100 Ft-ért, eladom 150 Ft-ért, 50% profit. Etikus.

Ha tele vagyok költségekkel, meg alkalmazottakkal, akkor nem 100 Ft-ért fogom tudni előállítani a lisztet, hanem 150 Ft-ért. Ekkor eladom 225 Ft-ért és még mindig etikus az 50% profitom.

Előállítok 200 Ft-ért egy kiló lisztet, ráírom, hogy iMalomban iŐrölt, eladom 500 Ft-ért, van rajta 250% profitom. Etikátlan.

Akkor is etikátlan, ha valaki kérdezi, hogy miért van rajta 250% profitom, akkor azt mondom, hogy azért, mert most építettem egy új iMalmot. Ez ugyanúgy etikátlan profit lesz, mert ha jól számoltam az egy termékre eső költséget, akkor abban benne van a malom építésének költsége is, amit valószínűleg hitelből finanszíroztam, tehát akár havi szintre lebontható a törlesztőrészlet, mint költség. Pont úgy, ahogy az alkalmazottak havi bére vagy a villanyszámla, amit az iMalom összehoz.

A szoftvernél hova számolod azt, hogy kell csinálni egy tucat terméket, amit senki nem vesz, mire egyet igen (tudom, nagymulti, nyelje be a kockázatot, de mi van egy pár fős fejlesztőcsapattal)?

És azt hogy számolod, amikor ez a pár fős fejlesztőcsapat elmegy egy programozóversenyre és vagy megnyeri a tízmilliós fődíjat vagy nem? Ha nem nyerik meg, akkor menjenek rögtön állásinterjúzni és követelőzve kérjenek 10%-kal többet, csak azért, mert bebukták? Vagy esetleg szedjék össze magukat, tanuljanak még egy kicsit és produkáljanak olyan tudást, amivel önként dalolva veszik fel őket az átlag programozó bére + 20%-ért, vagy akár megnyerhetik a következő ilyen versenyt? Az értékteremtő munka nélkül szerzett profit akkor is etikátlan extraprofit, ha rossz üzleti döntésekből fakadó veszteséget fedez, meg akkor is, ha sajnáljuk multiékat, vagy a néhány fős fejlesztőcsapatot. Ha valaki rossz lóra tesz, akkor viselje a következményeit. Ne másokkal fizettesse meg.

Az a baj, azzal, amit mondasz, hogy vagy teljesen rosszul definiált, hogy mibe került a termék kifejlesztése (ha van egy zseniális termékötletem, az ötletért mennyit fizethetek magamnak?). Mit nevezel értékteremtő munkának, csak azt, hogy a gyári melós reszel, vagy azt is, ha gondolkozik valaki? Ha az utóbbit nem, az jól példázza, hogy miért tökéletesen életképtelen egy általad felvázolt, szabott árakkal dolgozó tervgazdaság (minek ötleteljen valaki, ha nem kap érte pénzt, akkor inkább megy sakkozni/focizni/kocsmázni). Nyilván ötletnek nem elsősorban azt tartom, hogy marketingeljünk, hanem amikor kitalálsz tényleg valami újat, valamit, ami megold egy addig megoldatlan problémát (pl. feltalálja Fleming a penicillint, vagy Edison a villanykörtét).

Amit pedig te rossz üzleti döntésnek nevezel, az a kockázat. A jövő nem determinált, nem is vagy elég okos, hogy megjósold. Ha a sikertelen termékek árát nem termelheti vissza a vállalkozó a sikeres termékeken, akkor nem lesznek vállalkozók, sem sikeres termékek (megint, pont, mint a tervgazdaságban).

Mit nevezel értékteremtő munkának, csak azt, hogy a gyári melós reszel, vagy azt is, ha gondolkozik valaki?

Minden olyat, amivel a piacon természetesen (értsd: marketing-manipuláció nélkül) felmerülő igényeket elégít ki. Tehát akár mindkettőt.

minek ötleteljen valaki, ha nem kap érte pénzt, akkor inkább megy sakkozni/focizni/kocsmázni

Igen, mert pl. a '89 előtti szocializmus tervgazdálkodása alatt mindenki csak kocsmába járt. Nem voltak kreatív emberek, nem volt művészet, nem voltak világszínvonalú termékeink, nem voltak feltalálók, nem volt semmi, csak sakk, foci, meg kocsma. Hát persze. Szánalmas statusquo-buzi FUD, amit tolsz, semmi több.

Nyilván ötletnek nem elsősorban azt tartom, hogy marketingeljünk

Akkor ebben még egyetértünk.

Amit pedig te rossz üzleti döntésnek nevezel, az a kockázat.

Nem. A kockázat az annak a lehetősége, hogy hozhatunk rossz üzleti döntéseket.

A jövő nem determinált, nem is vagy elég okos, hogy megjósold.

A butaságomat viszont nem etikus másokkal megfizettetni.

Ha a sikertelen termékek árát nem termelheti vissza a vállalkozó a sikeres termékeken, akkor nem lesznek vállalkozók, sem sikeres termékek

De lesznek, csak a kizárólag pénz által motivált vállalkozók előbb-utóbb lemorzsolódnak. Megjegyzem, nagyon helyesen.

Ha a termelő tevékenységet és a fejlesztést, ötletelést is értékteremtő tevékenységnek tekinted (nagyon helyesen), akkor abba csúszol bele, hogy nem tudod megállapítani, hogy az ötlet mibe került. A piacgazdaságban a beosztott fejlesztő költsége még megállapítható (eleget kell neki fizetni ahhoz, hogy ne menjen el máshova, de kevesebbet, mint ami az ötletei termékké alakítása után, az egyéb költségek levonása után marad, hogy legyen profit -- kereslet-kínálat), de arra az esetre nem alkalmazható, amikor van egy ötleted, és arra alapítasz céget. Te mennyire áraznád be életed nagy dobását?

A marketing-manipulációval is az a baj, hogy nem tudsz értelmes (=gyakorlatban alkalmazható, vitatkozásra, részrehajlásra lehetőséget nem adó) szabályt mondani arra, hogy hol a határ a tájékoztatás (elmondom azoknak, akiknek szüksége lehet rá, hogy van egy termékem) és az agresszív reklám között. Az még belefér, hogy ne lehessen hazugság, amit ír/mond, de mi van azzal, amit sugall (pl. amikor a dezodorreklámban körülveszik a csókát a bombanők, nem mondja, hogy ettől tapadni fognak rád a csajok, de azért valamit sugall azzal, hogy ott vannak).

A gumiszabályok megalkotása pedig aláássa az egész államot. Csak arra jó, hogy rádhúzzanak valamit, amikor nem tetszik a búrád valakinek, vagy amikor ki akarnak túrni egy csókos kedvéért, vagy amikor jól jönne valakinek egy kis korrupció. Olyan, mint a relatív gyorshajtás, ha volt baleset, valaki biztos gyorsabban ment, mint amilyen sebességnél még el lehetett volna kerülni a balesetet, szóval az a hunyó, aki ellenszenvesebb a rendőrnek.

 

Azt pedig nem vitatom, hogy 89 előtt is voltak kreatív emberek. Mint ahogy voltak olyan vállalatok is, ahol adtak prémiumot az ötletért. Meg rengeteg elbukott ötlet volt (ugyanis nem csak egy embernek kell motiváltnak lennie), és elég kevés világszínvonalú termék (konkrét példát tudsz hozni világszínvonalú, befutott magyar termékre a szocializmusból? tizenötöt is?). (Kicsit olyan ez, hogy az öregedésben is biztos van valami jó, csak most valahogy egy sem jut az eszembe.) Nem azt mondom, hogy a piacgazdaság a létező világok legjobbika, még azt sem, hogy nem kell szabályozni (törvényekkel, adóztatással), de azt azért ki merem jelenteni, hogy a tervgazdaság elbukott mindenhol, ahol kipróbálták (vagy megszűnt, mint a volt KGST-országokban, vagy szép lassan feudalizmussá alakult, mint Kínában). Azt már merem mondani, hogy az eddig próbált rendszerek között a legkevésbbé rossz, és hogy látom a fejlődés irányát (Skandinávia). A személyeskedést meg hagyjuk, mert akkor a te szöveged meg a sikertelenek üresfejű demagógiája.

 

A kockázatot meg nem érted. Annak semmi értelme, hogy utólag definiálom, hogy mi volt a sikeres döntés. Utólag még mi ketten is egész okosak vagyunk, pedig egyikünk sem hozott még össze egy multinacionális nagyvállalatot. A jó döntést valahogy az akkor elérhető információk fényében kell definiálni (erről szól a döntéselmélet; olyanokkal lehet dolgozni, mint várható nyereség, az attól való várható négyzetes eltérés, csőd valószínűsége, stb.). Te minden alkalommal butának érzed magad, amikor nem tudtad megjósolni a jövő heti lottószámokat, a holnaputáni időjárást, vagy egy ismert sebességű kvantumos részecske helyét? Ugyan már.

A vállalkozót meg mi a halál motiválja, ha nem a pénz? És miből vállalkozzon, ha nincs pénze, kölcsönadsz neki, és ha bukik benyeled te a kockázatot?

Az lehet, hogy az ármaximalizált csirkefarhát miatt, az egyébként 50 másik húsárút forgalmazó hentesnek csak valamelyest csökken a nyeresége, viszont a topicnyitó kérdések között szerepelt pl. az üzemanyag is. Egy átlagos benzinkút forgalmának 90+ százalékát a "legolcsóbb", jelen esetben ármaximalizált benzin és gázolaj teszi ki. Ha a nagykereskedelmi (beszerzési) ár nincs maximalizálva, akkor az eredmény előbb-utóbb negatívba fog csapni, már csak azért is, mert az alkalmazottak költségét és az ingatlan(ok) fenntartásának a költségét (, franchise díjat, stb.) továbbra is ki kellene termelni valamiből.

Ha valaki azt hinné, hogy egy átlagos benzinkút üzemeltetésén óriásit lehet kaszálni, akkor az nagyot téved. Egy autopálya pihenőben lévő kút talán jól megy, de nézz meg egy vidéki kutat, ahol néha téved csak be egy-egy autós...

már csak azért is, mert az alkalmazottak költségét és az ingatlan(ok) fenntartásának a költségét

Hát igen. Már rég automata kutaknak kellene lennie mindenhol, mert a kutya nem kíváncsi a benzinkúton lebzselő személyzetre. Főleg most, hogy COVID miatt oda se jöhet. Nem nekem kéne ezeknek a létfenntartását fizetnem benzinárban.

trey @ gépház

Sőt a nyugdíjasok is mire vannak, meg ugye a programozók helyett is dolgozhatnának robotok. 

Itt értsd mindenkinek máshol van a határ. Nekem és neked lehet hogy jó egy önkiszolgáló kút vagy egy önkiszolgáló bolt mint pl a scan and shop (tesco, aldi), de nem mindenkinek. 

De főként nem egycsapásra lehet megoldani, hanem idő kell hozzá. Amúgy, ha automata az is pénzbe kerül, csak kevesebbe, és a maximált ár ha igaz amit írtál (700Ft ha megszüntetnék a hatósági árat)  akkor bőven felette van a kiskereskedői haszonkulcsnak.

Itt értsd mindenkinek máshol van a határ. Nekem és neked lehet hogy jó egy önkiszolgáló kút vagy egy önkiszolgáló bolt mint pl a scan and shop (tesco, aldi), de nem mindenkinek. 

Azoknak tartsanak meg 10%-nyi emberes kutat és akik igénylik a semmittevő, 200 jatt nélkül köszönni se hajlandó kutasokat, azok fizessék ki a tartásukat azzal, hogy ott tankolnak drágábban. 

trey @ gépház

Gyakorlatilag minden kút automata a COVID óta (ettől még kifizetjük a felesleges személyzet fenntartását). Én nem igénylem, hogy csak azért találkozzak egy emberrel, hogy lehúzza a kártyámat. Mert kb. most csak ennyiért van egy ember a pénztárban.

trey @ gépház

Automata kút alatt azt értem, hogy odamegy a paraszt, lehúzza a kártyáját X forinttal, és annyit tankolhat. Ez simán eltart 4-5 percig per autó, ha nem rutinos a csávó. Ráadásul minden kút külön sor, ha a tiéd akad meg, akkor megszívtad, hagyományos pénztárnál meg ilyenkor szólnak, hogy addig menj át a másikhoz.

Errefelé (Budapest) baromira nem lett minden kút automata, sőt. Ha mást értesz ezalatt, akkor sorry, nem arra gondoltam.

Látod, ez a baj, ezért van itt erőforrás-hiány. Mert olyasmikre pazaroljuk, amire már rég nem kéne. Most őszintén, ki a fasz az, aki igénybe vesz benzinkutas segítséget? Minek építi be a kút üzemeltetője az üzemanyag árába azt, hogy 2-3-4 léhűtő támasztja a benzinkút oldalát?

Ezeket el kell küldeni és mehetnek kőműves, burkoló stb. hiányszakma átképzésre.

trey @ gépház

Automata kut alatt azt ertem, hogy bedugom a kartyam, beutom a PIN-t, 5 masodpercig motyog valamit a bankkal, kihuzom a kartyam, es tankolok amennyit akarok/amennyi penzem van.

Es igen, nem kell elore beirni a mennyiseget. Oldja meg a programozo, hogy kb. azonnal alljon le, ha veletlenul elfogyna a penz a szamlarol (teszteltem).

Ez itt igy megy. Embert max akkor latok, ha jegkremet veszek. Meg az ablakmosonak is van sajat kutfeje.

Ha blokkot akarok, visszadugom a kartyat (gondolom a szemethalom elkerulese es/vagy biztonsag miatt).

Milyen osszeget von le elore? Egy SUV, vagy amcsi traktor tele tankjanak megfelelot?

Amit lattam, hogy nem literhataron vagy kerek osszegnel szimplan megallt a pumpa. A szamlamon (debit kartya mogott) maradt kevesebb, mint egy liter benzin aranak megfelelo penz. Szoval mukodik, "works for me". Hogy mit csinal a hatterben, pl 0.748 literenkent, vagy 14.62 koronankent uj foglalast indit a bank fele, azt nem tudom. De nem is erdekel.

Barmi, amivel ezen felul tornaztatnak, az nem ertem van. Meg kene tanulni, hogy a felhasznalo fele optimalizaljuk a processzeinket. Ha mar latott valaki BKV automatat HEV vegallomason, abban tut megfordult mar ez a gondolat...

A multkor pl. kimondottan iritalt, hogy a kutasnak elore meg kellett mondjam, hogy mennyit akarok tankolni, es elore kell fizetni. Fingom sincs. Berelt auto, 8-bol 3 LED vilagit. Na, pont annyit, hogy 8 vilagitson.

Pont Napolyban volt szerencsem... Mondjuk, ahogy a kornyek kinezett, en se adtam volna benzint post-paid modon :)

Itt, Svedorszagban alig talalok 0-24 emberes kutat. Korbeugralni nem fognak, mert a borravalot nem ismerik. Esetleg csak ott, ahol utanfutot vagy furgont berelhetsz, esetleg postahivatal mukodik, tehat nagyobb hely. Csomo olyan van viszont, ahol meg bode sincs szemelyzetnek.

Miért nem jó az a megoldás, amivel már több helyen is találkoztam? Előre fizetsz kártyával X összeget. Elkezdessz tankolni és addig jön a nafta, míg el nem éri a fizetett összeget. Ha előbb fejezed be a tankolást (pl. tele lesz a tank előbb), akkor pedig 1 perc múlva visszautalják a különbözetet. Sokkal egyszerűbb megoldás szerintem.

Ha kártyával fizetsz annyit fizetsz, ami belement, nincs kuponkódozás. (Az elején egy általad megadott összeget zárol a számládon, ennyit tankolhatsz) Készpénznél van, mivel nem tud visszaadni (megoldás, hogy ötezerért tele kéred). Hozzászólásodból ítélve nem sűrűn használod.

Én Hollandiában mindig egy olyan kútnál tankoltam, ahol beraktad a kártyád, beírtad a kódot, és utána tankolhattál normálisan 100 EUR-ig, és azt vonta le. A kocsiba messze nem fért akkoriban 100 EUR-nyi benzin. Éjjel-nappal nyitva volt, csütörtökön volt akció (Slimme Donderdag Deal), este tankoltam, sport után (ha csütörtökön már közel volt a piros vonalakhoz a mutató), általában egyedül voltam a kútnál.

Akkor ez a magyar Auchan kútnál alkalmazott "beírod a fölé lőtt összeget" lépést kihagyva fixen 100 eurót zárol és a tankolás végi elszámoláskor a maradékot a bank felengedi.

Előny: egyszerűbb, nem kell értéket kiválasztani. Hátrány: hazánkban előfordulhat hogy az emberke nem rendelkezik full tanknyi pénzzel a számláján. Ekkor a 100 EUR-nyi zárolás elutasításra kerül.

Úgy értékelte: a baloldal álszent és képmutató politikát folytat, az alapvető élelmiszerek áfájának 5 százalékra csökkentését követeli, holott ez már megtörtént, csak

az eddigi áfacsökkenő intézkedéseket a baloldali képviselők nem szavazták meg a parlamentben.

Kifejtette: a baloldal nem szavazta meg 2013-ban az élő és vágott sertés és félsertés áfájának 5 százalékra csökkentését, 2014-ben a marha-, a juh- és a kecskehúsét, 2015-ben a sertés tőkehús áfájának csökkentését, 2016-ban a baromfihús, a friss tej és a tojás áfájának a csökkentését, a 2017-ben a hal és sertésbelsőség, 2018-ban pedig a tejek áfacsökkentését.

Link: https://mandiner.hu/cikk/20220117_hollik_a_baloldal_tamadja_az_inflacio…

trey @ gépház

A random lista elemeket pl vegak nem eszik.
Nalam az AFA csokentes azokon dolgokon szinte semmit sem segitene,
mi van az alapveto informatikai eszkozokkel a sorrel es pizzaval.

https://www.youtube.com/watch?v=YtIRnp2f_l8

szerk:
Ha mindenre 27% afa helyett 25% -ra megy 2.6k -t sporolsz, 133k koltesnel (minimal netto).
Ha csak 10000 forintnyi kolteseden megy 5% ra akkor 2.2k -t.
Szoval hogy tenyleg  jobban jarjal csak a hus learazasaval, nagy husevonek es nagyon kis penzunek kell lenned,
2019 atlagosan fejenken 27100 forintot koltettek az emberek elelmiszerre (mindenki atlag, gazdagokat beleszamitva).
"Ételekre és alkoholmentes italra a legszegényebb kétmillió magyar fejenként havonta 15 766 forintot költött tavaly."
https://hvg.hu/gazdasag/20201205_ksh_kiadasok_eletszinvonal

Ki emelte az AFA-t 25%->27% -re ?

Ha tenyleg szegenyek elemiszer kiadasairol lenne szo, akkor liszt,  rizs, bab, cukor, zoldsegek, tej
eszerubnek tune .., vagy siman minden elelmiszer.

 

Amit nem lehet megirni assemblyben, azt nem lehet megirni.

Ha mindenre 27% afa helyett 25% -ra megy 2.6k -t sporolsz, 133k koltesnel (minimal netto).

Azt is kiszámolod nekem, hogy mennyit spórolok majd a következő, ~ 16 milliós óravásárláson?

Szoval hogy tenyleg  jobban jarjal csak a hus learazasaval, nagy husevonek es nagyon kis penzunek kell lenned,

A magyar lakosság csóróbbik részére pont illik.

trey @ gépház

De az ugye megvan, hogy a munkaltatodnak nem a brutto beredbe kerul a jovedelmed, hanem arra rajon meg szocho, meg szakkepzesi, meg ilyesmi jarulek?

Ahhoz, hogy a zsebedbe megerkezzen 332eFt, a munkaltatonak ugy sacc/kb 590-600eFt-ot kell utnak inditania.

A brutto ber valojaban egy fiktiv dolog, a torvenyalkoto altal onkenyesen kijelolt pont a netto kifizetes es a munkaltatoi teljes berkoltseg kozott.

Régóta vágyok én, az androidok mezonkincsére már!

A bértárgyaláskor a munkáltató arra az összegre fog gondolni amibe te kerülni fogsz összesen. A többi maszatolás.

"A többi ugyanúgy nem a te dolgod, mint ahogy pl. az iparűzési adó se."

Mint ahogy ez is: köze sincs a munkavállaló alkalmazásának a költségéhez.

https://hup.hu/comment/2729637#comment-2729637

Ezeknek viszont igen. Csak van itt némi trükközés, hogy úgy csinálhass, mint aki nem érti az egyszeregyet.

Jelentkezz szóvivőnek, fekszik neked :)

Érdekesek egyébként az arányok, pl. az IT-ban, kis cégeknél.

Tegyük fel, hogy a munkavállaló a zsebébe havi 500 ezer Ft-ot szeretne kapni. Ehhez ~750 ezer Ft-os bruttó bér kell (picit több, de mindegy), a munkaadó összes adó- és járulékterhével együtt pedig ~850 ezer Ft-ba kerül a szerencsétlen alkalmazott havonta.

Ezen kívül releváns költségek még:

  • iroda (ha nincs home office) --> ~100 ezer Ft / fő / hó (forrás: https://mvuk.hu/iroda-ujragondolva-az-egy-fore-juto-iroda-osszkoltsegen… - de tényleg ekörül jön ki)
  • eszközök (laptop, mobil, nyomtató, tábla, filctoll stb.) --> ~25 ezer Ft / fő / hó
  • cég fenntartása (jogász, könyvelő, számlázó szoftver, banki költségek stb.) --> ~100 ezer Ft / hó - nyilván leosztható a létszámmal, pl. 5 fős cég esetén ~20 ezer Ft / hó (5 fő felett meg az összköltség is magasabb lesz)

Ne a konkrét összegeket nézzétek, nyilván lehet könyvelőt találni 30 ezer és 45 ezer Ft-ért is egy kis kft-hez, de de úgy arányaiban ilyesmikben kell gondolkodni.

És igen, ez alapján ahhoz, hogy valakinek a zsebébe 500 ezer Ft-ot lehessen tenni, ahhoz a cégnek 1 millió Ft + ÁFA-t ki kell számláznia itthon, és akkor a cég tulajdonosainak még konkrétan 0 Ft haszna volt az emberen...

A munkaadót kb. 20% mértékű járulék terheli, ami után keletkezik még csak a bruttód, ez 940e eddig. Sőt, hogy a cég bruttó bevételéből, amiből végülis a béredet is előteremti, a 27% ÁFAtartalom szintén repül az állam felé. Azaz végülis 1,2 Mft-ből lesz az 500e nettó.

És az általad számolt irodaköltség erre jön rá.

Bizony, kemény ez a lét! :-D

Ennél bonyolultabb a számítás jelentősen, és szerencsére nem én csinálom, hanem mások, csak kíváncsi voltam rá, hogy "kilóra" mi mennyibe kerül, legalább arányaiban. Nekem pl. meglepő volt, hogy az iroda mennyivel drágább, mint a laptop, belegondolás nélkül ez nekem nem intuitív.

Egyébként az 50% se mindig működik. Most pl. van egy kísérleti projektünk, ahol olyan embereket vettünk fel, akikről tudjuk, hogy 3-6 hónapig biztosan 0 termelékenységük lesz, sőt, a velük való törődés miatt mások termelékenysége is csökkenni fog átmenetileg. Utána viszont remélhetőleg hosszabb távon pluszos lesz a dolog. És igen, emögött is van kiváló vállalatirányítási rendszer (Google Sheet, a második legelterjedtebb vállalatirányítási rendszer az Excel után), meg egy rakás matek, meg egyéb átgondolások is. És még az is benne van, hogy nem működik majd egyáltalán, és mégsem halunk éhen. :-D

A költségedhez. Ha a költséged magasabb, mint az általad generált bevétel, akkor egy for-profit cég nem fog alkalmazni ha piaci alapon működik, hiszen akkor Te személyesen veszteséget termelsz a számára. És mivel nem szociális foglalkoztató, ezért ott Neked nem lesz munkád (és senkinek, aki annyiba kerül mint Te, és ugyanannyit termel). Nagy cégeknél nyilván lehet néhány olyan, akinél ez nem számszerüsíthető, de az átlagra igaznak kell lennie, hogy kevesebbe kerüljön, mint amennyit "ér". 

van egy csomo allas ami nem termel egyertelmuen kimutathato bevetelt, pl. takarito.

De mondok egy elvontabb peldat: a ceg egyedi gyartosori berendezeseket csinal, ehhez kell villamosmernok, programozo, gepesz, statikus(!), es egy ficko aki a hasznalati utasitast irja.
No, aki a hasznalati utasitast irja, annak mennyi legyen a bere?

Nem lesz tole elobb kesz a termek, viszont annak is gepeszmernoknek kell lennie (csomo rajzot kell beemelnie, szerkesztenie).

 

Van egy csomo allas (pl. a kiszolgalo szemelyzet, penzugyes, irodistak foleg), ahok nem igazan merheto, hogy ki mennyit termel a cegnek. Ott hogy lehet egyertelmuen megallapitani a berezest haszon alapjan?

 

Van olyan resze a cegnek, ahol full bizalmi a munkakor. Azaz merheto bevetelt nem termel, de a komplett ceg bevetelet tonkre tudja vagni, vagy masik ceghez atjatszani

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Persze, de én arra reagáltam, hogy a laptop és egyéb kiegészítők, iroda, stb beleszámít-e a béredbe? Nem a béredbe, de a költségedbe igen. Kellően magasról nézve minden csoportnak/funkciónak van egy költsége (costcenter szó az SSC-kre a kedvencem...), és az összköltség legyen kisebb mint a profit, különben rövid vagy hosszútávon tönkremegy a cég. 

Ott hogy lehet egyertelmuen megallapitani a berezest haszon alapjan?

Egyértelműen sehogy. :)

Erre igazából egy óriási tudományág épült (próbál épülni) már, több-kevesebb sikerrel. Ha nem akarod túlbonyolítani, akkor vele-nélküle elv (kell-e, mennyit lehet legfeljebb fizetni érte) + hozzánézed a piacot, hogy mennyiért találsz embert. 

> akkor vele-nélküle elv

 

Ezt nem tudod meglepni. Mivel ha elkuldod, valoszinu nem jon vissza, vagy nem ugyanolyan hozzaallassal jon vissza. Helyette meg hosszabb ido talalni embert.

Mondok egy egyertelmu peldat:

A penzugyes, aki rendezi a szamlakat, sot beszel a cegekkel, hogy mikor hogy fizessenek, atutemezzen ha ugy jobb a masiknak.

Ralat az egesz ceg partnerhalozatara. Egy tokosebb ember epit egy ugyanolyan ceget a haverjaval a hatterben, es szep lassan elsorvasztja a fo ceget.

3 ilyen ceget is ismerek, aki igy jart. Egyik csodbement (szelnek eresztettek mindenkit), a masiknal az utolso pillanatban kapcsolt a fonok, es kitette az urget, akinek azota is nagyobb cege van, mint a fonoknek, de tulelte mind a ketto.

A harmadik, ahh hagyjuk is.

 

Szep is az amikor egyertelmuen lehet latni mindenki munkajanak erteket. Menjetek be barmelyik random miniszteriumba, jarjatok vegig az irodakat, es majd szoljatok, hogy ki mennyit dolgozik.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Az en munkamnak kell kitermelnie a teljes berkoltsegemet, igy nyilvan olyan brutto berben tudok megegyezni a munkaltatommal ami fedezi a teljes berkoltseget. Szerintem ez eleg trivialis. A brutto berben megegyezes egy torvenyileg kotelezoen eloirt szinjatek, ami valojaban se neked, se a munkaltatodnak nem mond semmit. Teged a netto kezhezkapott penz erdekel, a munkaltatot pedig a teljes berkoltseg.

A munkaltatoi es munkavallaloi jarulek azert is erosen osszetartozik (gyakorlatilag ugyanannak az adonak a ket fele), mert mindkettonek ugyanaz az alapja. Raadasul ha megnezed a havi berpapirodat, szerintem meg fogod rajta talalni a munkaltatoi jarulekokat is, ha mas nem valami "tajekoztato adatok" cimszo alatt.

Az iparuzesi adot nincs ertelme idekeverni, mert annak az alapja nem a fizetesed aranyaban van megallapitva.

tldr: tokeletesen illusztralod, azt a hozzaallast, amiert ez az egesz el van igy bonyolitva: hogy a munkavallalo _ne_ lassa egyben a beret erinto elvonasokat es ugy tunjon, hogy kevesebb ado terheli a munkajat. Ennek semmi egyeb celja nincs.

Régóta vágyok én, az androidok mezonkincsére már!

What?

Havi bruttó 500e Ft-ból 332.5e Ft marad az embernél (családi adókedvezmény nélkül!).

Bizony, az állam felnőtt embernek néz, nem egy óvodásnak, akinek mindig fogni kell a kezét.

Majd te eldöntöd, hogy mire költöd a pénzed.

PL a lakossági gáz 27% helyett lehetne 5, esetleg a kazánokkal és a többivel együtt, és akkor nem szeméttel meg hulladékfával fűtene a nép.

Az üzemanyagok árán a jövedéki adóval megnövelt ár az áfa alapja, ami az adó adóztatása, ami speciel ellentétes az EUs jogszabályokkal. Ezt kellene kijavítani.

Van még, ha gondolod :)

Én? Olvass újságot, és meglátod! 2 napig ment a ballib médiában, hogy a termékek árának befagyasztása helyett az alapvető élelmiszerek áfáját csökkentse a REZSIM, amit egyébként már csökkentett és amit egyébként a baloldali politikusok nem szavaztak meg. (Bocsánat, meg akarták szavazni, de tiltakozva a rezsim ellen a NEM gombot nyomták meg)

És ez?

Azt javasoljuk, hogy a kormány vezessen be alapvető élelmiszerekre hatósági árellenőrzést és, ha kell, állapítson meg hatóságilag maximált árakat

jelentette ki Gyurcsány egy, a közösségi oldalára feltett videóban még 2020. március 19-én

Bevezették .... Nem jó! Balfasz Gyurcsány - DK azt sem tudja mit akar :D

trey @ gépház

Nagy bajt nem csinálnak ezek az intézkedések, mert időben és termékekben korlátozottak. Reálisan csak arra jók ezek az intézkedések, hogy ne legyen túl nagy az esés. A piaci árazás kicsit olyan Magyarországon, mint az antiszemitizmus. Hogy hivatalosan nincs, de igény az volna rá.

Légy szíves javítsd ki. Olyan nincs hogy árbefagyasztás. Olyan van hogy hatósági maximum ár bevezetése.

Persze hogy hibáztathatnánk az egyszerű embereket, ha már a kormánynak sem megy. 

a taxi árai vannak befagyasztva. ezek az árak csak maximalizálva vannak.

4 és fél éve csak vim-et használok. elsősorban azért, mert még nem jöttem rá, hogy kell kilépni belőle.

Nem értek egyet vele, de választások elött hasznosnak tartom. ;)

Miért állunk itt meg? Árstoppot a videókártyákra is! :)

Nem tudom mit szívtok itt a topikban mindannyian, vagy csak trollkodtok és én nem értem az iróniát. Szerintem abszolút támogatandó, hogy a kormány végre próbál valamit tenni, legalább a kisembert megvédeni. Inkább én attól tartok, hogy ez az intézkedés csak átmeneti, és nem tudják hosszú távon játszani, mert a gazdaság nem fogja bírni, meg ellátási hiány lesz belőle. Ettől még a szándék jó, és becsülendő, hogy próbálkoznak.

Egyébként meg a videókártyákra se lenne rossz az árstop, vagy a coinokat betiltani. Mondom ezt úgy, hogy hála az égnek nem akarok mostanában venni ilyet, mert 1-2 éve vettem laptopot meg desktop játszós gépet, az még kitart pár évig, lefedi az igényeim. Ami engem zavar, hogy ilyen hülyeségek miatt, mint a bányászás szálltak el az árak, meg így a GPU-k fejlődése egy évtized alatt már másodszor van derékba törve. Hiszen a gyártók nem fejlesztenek ilyenkor, mert a középszerű szart is el tudják adni (kiadnak régebbi kártyákat), lekapkodják őket a készletről, technikai fejlődés meg nuku lesz, amit meg mindannyian fogunk érezni hosszú távon. Itt nem arról van szó, hogy Pistikének legyen megfizethető áron ardzsíbí videókarcsija, hogy aztán a Nesquik kakaó kíséretében brummogjon a szájával a Forza Horizon csapatása közben, hanem iparági fejlődés, trendek a tét. Ugyanez volt 10 éve a prociknál is, Intel fölényben, AMD nem tudott versenyt diktálni, Intel meg magasan tartotta az árakat, és ha rajtuk múlik mindenkinek ma is 2-4 mag, 2-8 szálas, 2-6 MB cache-es procija lenne még mindig (ought to be enough for anybody ©®), 14+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++ nm-en, tikk-takk, tikk-takk. Na, ez lesz a GPU-kkal is, csak az oka lesz más.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Nem rád értem, de sokan a "bevezetés a közgazdaságtanba" feléig sem jutnak el, és aztán kezdik osztani az észt, akár a piac felsőbbrendűségéről, akár az állami szabályozás szükségességéről.

Önmagában egyik sem áll meg, de ezt már Adam Smith korában is tudták.

Ha a piacon érvényesül a szabad verseny (a csirkecombnál azt hiszem ezt bátran ki lehet jelenteni), akkor ott nem kell beavatkozni, és a 40 év szocializmus mutatta meg, hogy miért. Én a magam részéről azért sem örülök, mert ez most éppen SZAVAZATVÁSÁRLÁS MINDENKI PÉNZÉBŐL. Csak a kormány azzal nem reklámozza magát, hogy bocs, tavaly mindenkinek felvettünk 500000 Ft hitelt. Amit MI fogunk kifizetni, nem ők.

Az üzemanyagoknál is pont ez történt. Ott már annyira nem áll meg a szabad verseny, de aki tudja miből áll össze a benzin ára, az tudja azt is hogy rohadtul nem a töltőállomás keresi belőle hülyére magát (hanem elsősorban az állam, és kis részben a MOL). Aztán árstoppot be lehet vezetni épp a mérnöki szolgáltatásokra is. Örülnél ha mostantól meg lenne mondva, mennyi az óradíjad? Mert ezekkel az intézkedésekkel ezt okozzák.

Az állam szerepe az lenne, hogy ne hagyja a monopóliumok és oligopóliumok létrejöttét. Ezt a csatát a félvezetőgyártásban sajnos elbuktuk, és sok más területen is. Ha lennének annyira tökösek a döntéshozok, mint amikor a 80-as évek elején pl. feldarabolták az AT&T-t, akkor vissza lehetne hozni a sokszereplős piacot, de látszik hogy ez mindkét oldalnak igazából jó így.

Csak a kormány azzal nem reklámozza magát, hogy bocs, tavaly mindenkinek felvettünk 500000 Ft hitelt. Amit MI fogunk kifizetni, nem ők.
 

Amit majd az EU vissza nem térítendő helyreállítási alap fog állni.

Tudod az, amit az elvtársaid sikeresen blokkolnak az EU-ban így a választás előtt, külföldről próbálva nyomást gyakorolni a szavazókra.

Amit majd az EU vissza nem térítendő helyreállítási alap fog állni.

Vagy nem.

Tudod az, amit az elvtársaid sikeresen blokkolnak az EU-ban így a választás előtt, külföldről próbálva nyomást gyakorolni a szavazókra.

Vagy csak azt nem szeretnék, hogy az elvtársaid ellopják mondjuk a 20%-át.

Az EU-tól jön pénz. A kormány meg költ. A bevétel meg a kiadás különbsége meg a deficit.

Ha nem csinálnak ekkora deficitet, akkor meg kisebb az államadósság, amit majd vissza kell fizetni. És a 0 közeli kamatoknak úgy tűnik jó időre lőttek.

5000 mrd nem jön a helyreállítási alapból egyébként.

Szerintem szabadpiac Magyarorszagon nincs. Egyszeruen tul pici a piac.

 

Hogy legyen egy autos hasonlat: Bardi auto es Unix.

Bemesz, es a te arad a normal ar duplaja (amit netrol tudnal rendelni, mondjuk kulfoldrol, eg. Szlovakiabol).

Ha autoszerelo vagy, akkor meg kapsz 50+% kedvezmenyt. Ami igazabol nem kedvezmeny, csak ok kapjak normal aron.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

az tudja azt is hogy rohadtul nem a töltőállomás keresi belőle hülyére magát (hanem elsősorban az állam, és kis részben a MOL)

A MOL megvan, jól van. Épp most vesz 400+ kutat Lengyelországban.

Mondd, te kit féltesz igazából? Az OMV-t? A Shell-t?

Ez sajnos nem ilyen egyszerű. Ha az X éves kormányzásnak az az eredménye, hogy az emberek már csak akkor tudnak munkábajárni és akkor nem halnak éhen, ha hatósági áras lesz az üzemanyag és az alapvető élelmiszerek egy része, akkor nagyon nagy baj van. Mi ez? Észak-Korea? Ha meg mindenki jól él, akkor minek avatkozik be az állam ilyen drasztikusan? Mi egyébként az hatósági áras termékekből csak a csirkemellet fogyasztjuk.

- Indítsd újra a gépet! - Az egészet? - Nem, a felét...

Ez nem hit kérdése, szerintem ezek tények, hogy van egy ilyen kormányrendelet Magyarországon. Svájcban miért nincs hatósági áras zsíroskenyér? Vagy valaki mondjon már hasonlót az általunk majmolt nyugati világból. A német energiaárak most drágulnak az eddigi háromszorosára. A magyarhoz képest lassan tízszeresét fizetik villanyért, de nincs állam által szabott plafon. Az volt az állam lépése, hogy legalizálták az edigi szürkepiacot és mostantól bárki vásárolhat háztartási mini invertereket, amiket a konnektorba lehet kötni. Ezek párszáz watt teljesíményűek és sehova nem kell bejelenteni.

Nálunk megy a parasztvakítás ezerrel és ezt néhányaknak nehéz észrevenni innen, de ha kicsit huzamosabb ideig élsz valalahol külföldön, akkor egy idő után elképesztő látni ami Magyarországon folyik. Nyilván lehet ez az egész szimpla kampányfogás is, de ha ilyennel lehet kampányolni akkor nagyon mélyre süllyedtünk. Ingyen krumpli, hatósági áras farhát, örök élet, ingyen sör.

Egy hete hirtelen szívritmuszavarom lett. Mindenhonnan elküldenek, nincs orvos aki megvizsgálja. Magánba 1-3 heteket kell várni egy vizsgálatra. Álamiba március 3-ra kaptam időpontot, de én még jól jártam mert van akinek már csak márciusra vagy májusra tudnak adni. Végül találtam egy magán centrumot BP-en, ahol másnap meg is vizsgáltak de aki akciós farhátért megy a teszkóba, az nem biztos, hogy ezt megteheti. Szóval mit kapunk az adóforintjainkért cserébe? Ahol lakunk, az utak állapota az utóbbi időben drasztikusan leromlott és lassan a járhatatlan kategória. Balesetveszélyes. Olyan alapvető dolgokról beszélünk, hogy nekem senki ne mondja, hogy nincs rá pénz mert nem hiszem el. Értem én, hogy felemelték az orvosok bérét, csak épp nincs lehetőségem találkozni velük. A feleségemnek szétb.sztak mindent a szülésnél. Tavaly ősszel kaptunk időpontot egy komplikált műtétre: 2023 évben valamikor. Ennyi az időpont. Magánba megműtenék 3-5 millió környékén. Szerencsésebb esetben csak 3 millió. Azóta lehet, hogy drágult mert ezek még tavalyi árak. Köszönjük szépen. Megyek veszek is csirkefarhátat mert az most jó. 

- Indítsd újra a gépet! - Az egészet? - Nem, a felét...

Hát, igen. Nekem is könnybe szökik mindig a szemem, amikor a magyar felső 10%-ba tartozó informatikusok aggódnak a fűtött, összkomfortos lakásaiban élő, heti "csak" 5 alkalommal húst enni tudó, súlyosan elhízott honfitársainkért, akinek csak 1 Gbit/s nyomorult sávon jön a Netflix a lakásaikba. #szegényég

De ha ez a szegénység, akkor nem tudom mi van az éhező afrikai országokban, ahol a döngölt föld a padló a kunyhóban, mezítláb járnak, fel vannak puffadva, de nem az ételtől, hanem az éhezéstől és a napi 2 liter ivóvízért minden reggel 15 kilométert gyalogolnak. Orvosi műhibának azért nem lesznek áldozatai, mert orvost életük során sosem látnak.

Túl nagy a jólét szerintem itt. :D

trey @ gépház

Nekem is ez az érzésem. Egyre inkább úgy gondolom, az országnak kijár végre megint egy európéeer balos kormányzás, picsába emelt adókkalvilágpiaci enregiárakkal, megszorításokkal, és minden egyéb jóval, amivel 2002-2010 között kényeztetettek bennünket, kiegészítve persze az LMBT szervezetek áldásos edukációs tevékenységével. Nekünk Mohács kell - írta Ady, és nagyon igaza volt. 

Őrületesen ijesztő, hogy még itt, ahol - úgy gondolhatnánk - gondolkozó, számolni tudó, magasan képzett emberek vannak, még itt is 20% támogatja az árbefagyasztást. 

Azon elgondolkodtál ez miért lehet?
 

Azért, mert folyamatos ellenzéki propaganda a "jajj dittatúra", "jajj, Óbán lehallgat", "jajj, féni köll", és ebbe a narratívába tökéletesen beleillik az un. "nem merte a nevét vállalni" nevezetű fikciós karakter.

Na ez nagyon gáz. Az élelmiszer ár maximálása nem egy szociális cselekedet. Ez színtiszta populizmus. Ha valóban szociálisan érzékeny lenne a kormány akkor ezt a rászorulók támogatásával oldaná meg. 
Eléggé pofátlan az, hogy ha nem támogatja valami ezt ami már a szocializmusban sem működött az nem szociálisan érzékeny. 
Ahogy megfigyeltem te nem vagy szociálisan érzékeny, ettől még ezt nem kell kivetítened másra. 

Ez a rászorulós a színtiszta populizmus. Van, akin nem lehet segíteni, mert tróger és azért kerül abba a kategóriába. Rohadt sok ilyen van sajnos. Aki meg nem rászoruló, mert átlag, az viselje a terheket más helyett is. Akkor van jóléti társadalom, ha erős a középosztály és van szava, az álbaloldal és az áljobboldal pont ezt a réteget igyekszik módszeresen leépíteni.

Még dolgozz rajta, az ereszcsatornát te hoztad be nem én. Én csak annyit merészeltem jelezni, hogy ez az árbefagyasztás az ejtőernyő szerepét töltheti be maximum. Többre nem alkalmas, viszont egy zuhanógépen meglepően jól jöhet. (És nem, nem kizárólag a magyar gazdaság zuhan, hanem nagyjából mindenki.)

Szerkesztve: 2022. 01. 19., sze – 21:57

Nem értek egyet velük, ugyanakkor a jelenlegi piaci árakkal sem (elsősorban az energiaárakra gondolok, nem az élelmiszerár befagyasztásokra). Azok itthon a legtöbbeknek egy az egyben megfizethetetlenek lennének, "filter" nélkül pl. nekem is komoly gondot okozna, meg itt legtöbbünknek is, azt gondolom.

Nem kellett volna oda juttani az országot, hogy probléma legyen az embereknek az 50 forinttal drágább tej.

Most már tényleg kurvára mindegy milyen tüneti kezelés találnak ki... Ha az emberek így tudnak jóllakni még három hónapig, legyen.

“Any book worth banning is a book worth reading.”

Kb igy van. Bar most a Covid megkavaja a dolgokat, elotte elmeny volt megtapasztalni az UK-ban hogy mennyire porog a munkaero piac es a KKV.

Amikor a boltokban a szomszed faluban keszitett faliorakat tudod megvenni - kinai vacakok helyett... NA AZ JELEZTE hogy a gazdasag nagyon is rendben van.

Pont a KKV megerositese kellett volna lennie az allambacsinak mint fo cel - ha eros gazdasagot akart volna. (illetve ezert is kapna felzarkoztatasi penzt az EU-tol, de inkabb par havernak lenne leosztva).

Inkabb a sajat gesztenye sutogetes volt.

Elegem van a támogatásokból. Nem vezet sehová. Fizessék meg a munkát normálisan mindenhol, és akkor felpörög a gazdaság is.

alszom a kerdesre egyet.

de vegulis a coccializmus is valahol ebbe bukott bele, hogy tul sokaig volt 3.20 a kenyer es 3.60 a tej. Ingyenebed nincs, a szamlat valaki valahol fizeti.

HUP te Zsiga !

noes ki milyen oraberben dolgozott ?  de az "apu lisztet csinal belole" feltetelezi, hogy ert a molnarszakmahoz is.

nomeg a vetomag honnan volt ? a tavalyi termesbol ?

azt mar meg se kerdezem, mivel futottek a kemencet ( amit meg a dednagypapa epitett ) ? biztos kimentek fatvagni az erdobe. Lehet nem penzben fizettek erte, hanem sok-sok munkaval, de megvolt az ára.

ja es a kenyer melle van meg valami az asztalon ?

HUP te Zsiga !

Önellátó gazdálkodás létezik évezredek óta, az eszközök és a tudás hagyományosan öröklődött. Sok kommunista azt hitte, hogy ez működhet nagyban is. Hát nem, de nem az árstop miatt. Nem is számított mert állami kézben volt a termelés, feldolgozás, szállítás, kereskedelem, stb. A probléma ott kezdődik, hogy nincs motiválva az ember egy ilyen rendszerben, ahogy most épp a kereskedők és benzinkutasok motivációját veszik el.

önellátó gazdálkodás != tervgazdálkodás

A probléma ott kezdődik, hogy nincs motiválva az ember egy ilyen rendszerben, ahogy most épp a kereskedők és benzinkutasok motivációját veszik el.

Csak arra nincs motiválva, hogy egy olyan munkát végezzen, amit nem szeret csinálni, vagy szarul érzi magát benne, mert nem becsülik meg vagy kihasználják. Minden más nevelés, neveltetés kérdése.

A neveltetést arra értettem, hogy ha valaki szeret vonatot vezetni, akkor az úgy is fog vonatot vezetni, hogy nem kap érte pénzt, de az alapvető szükségleteihez hozzájut, a vonatvezetéstől függetlenül. A munkamorál nem pénz, hanem neveltetés kérdése. Aki szívesen dolgozik, azt a pénz egyáltalán nem fogja motiválni. Aki nem szívesen dolgozik, azt csak a pénz fogja, és ott jönnek be az olyan problémák, hogy fosul-húgyul elvégzett munka után is megkapja a pénzét, cserébe ha sok ilyen van a gépezetben, az az egész szakma, iparág stb. színvonalát és munkamorálját lerontja.

Nem szavaztam mivel ram nincs hatassal, jelenleg kb. €2/liter a 95-os benzin a kutakon, ami kb. 700Ft/liter.

"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

Szerkesztve: 2022. 01. 20., cs – 00:05

Egyet értek, mert ösztönzi az korszerű, energitakarékos, környezetbarát megoldások elterjedését, és a fenntartható környezettudatos életvitel kialakítását. Remélem a jövőben is elsősorban ezt a módszert fogják gazdaságpolitikusaink támogatni, és nem a populista erősebb forint árfolyamot és alacsonyabb adókat követelő balliberális agymenést.

Vadásszanak a papok helikopterről, építsenek gázszerelőink 40mrd Ft/km M0 autóutat, és együnk csirkefarrhátat olcsón megcsömörödésig csak miután telepumpáltak Sinopharm vakcinával!

Így van, majd a piac megoldja, mint mindent. Adjuk drágán a lakosságnak, hogy majd költsenek energiahatékony dolgokra és adjuk olcsón az iparnak, hogy csak a nyugatról levedlett 30 éves, energiapazarló technológiákat használhassák, szegény cégek.

Nincs rendes lakossági támogatás, mely az energetikát célozná, a tavalyi lakás/házfelújítási program sem volt, és most sem fut egy napelemes pályázat, mert nem fut, és nem indultam rajta.

A cégek, meg ha olcsón adod nekik a gázt, akkor készakarva fogják, és beruháznak sokkal hatékonyabb eszközökre, hogy a lakosságnak maradjon jó olcsó a gáz.

De ha véletlen olcsó, akkor riogassunk a milliárdos szélhámossal, aki az olcsó lakossági gázzal fűti télen a medencéjét, amit mi fizetünk, mert ha vállalati gáz az olcsó, akkor nem onnan fűtené a milliárdos, amit nem mi fizetünk.

Fura dolgok ezek. 

Ugye te sohasem dolgoztál piaci környezetben? (bocs a személyes kérdésért, de amit leírsz erre mutat)

A legjobb a napelemes pályázat aminek kötelező eleme az akku rohadt drágán. Több kedves ismerősöm vágott bele, a pályázatot valami 7x módosították majd megjelent napokkal a beadás előtt olyan feltételekkel amit a résztvevő cégek nehezen teljesítenek, ezért meghosszabbították szinte minden helyen. De tőlük csak ezt hallom mi a szarnak bele az akkumulátor aminek a cseréje rohadt drága lesz majdan, és semmi szükségük nincs rá. Bután (vagy túl ravaszul) szétszórt pénz.

Nem az a baj, hogy a cégeknek olcsón "adsz" valamit. Hanem azt, hogy kereszt finanszírozod a lakossági veszteséget a piaci árakkal, de azok az árak beköltöznek az eladott áruba azaz végül a csirkemell, a tojás, a kenyér lesz drágább. Jaj mi is történik? 

A milliárdos nem riogatás, hanem tény. És nem attól lenne jobb ha a cégeknek olcsóbb lenne, hanem attól ha a medencefűtést nem fizetnénk ki neki. Oké?

Most is a közelében vagyok, de nem reagáltál (egyébként én sem találtam) az ipari környezet energiahatékonyságát növelő intézkedéseket, valamint megszorításokat, hogy milyen kemencét vehet a pék, ne a legszarabb ótvar, nyugatról kidobott, kukából megmentett kemencében süssön, hanem energiahatékony rendszerrel.

A milliárdos meg így is úgy is úgy fogja fűteni a medencéjét, hogy te fizeted. Mindig. Ha az olcsó lakosságival, ha nem, akkor betolja egy cégbe és leírja az adóból. így is úgy is. Láttál már vállalkozót adót fizetni? én tavaly betoltam alkalmazottként egy 10-est. Hadd ne sajnáljam őket.

*itt* a tarsadalom felso 5-10%-a van. Sajnos a maradeknak a felet kb. semmi se erdekli, kulonbozo okokbol (mindennapos elethalalharc a forintokkal, iskolazatlansag, altalanos depresszio), ami tok jo, mert van egy nagy reteg, aki egy zsak krumpliert azt tesz, amit a lozer opportunista politikus akar.

Pedig szerintem sanszos, hogy _bérjövedelemben_ itt a felső decilis felülreprezentált (https://www.ksh.hu/docs/hun/xftp/idoszaki/hazteletszinv/2020/index.html#tovbbiadatokinformcik 3. ábra). Eszerint 2020-ban már havi bruttó 433 ezer Ft-tal (évi 5.2m) a legfelső tizedbe tartoztál. Az IT szektorban dolgozók többsége ennél többet keres.

Hogy a "társadalom" felső 10%-a alatt pontosan milyen metrikát értünk azt én sem tudom.

Régóta vágyok én, az androidok mezonkincsére már!

*itt* a tarsadalom felso 5-10%-a van.

Erős csúsztatás. Nézem az itt felbukkanó fizetés szavazásokat, már egy villanyszerelő szakmunkás bérét sem érik el az IT bérek. Míg egy átlagos villanyszerelő vagy fűtésszerelő megkeres egy rosszabb hónapban 1,5milliót, addig egy IT-s hol keres ennyit? Egy nemzetközi kamionsofőr is >1MFt felett keres és még nem is kell fizikai munkát végeznie.

Csak átlagosak, de a német, svájci, olasz, francia kollégákhoz képest átlag alattiak.

Az "én multim" mind a 4 országból ide helyezte át az IT "munkásabb" részét, csak a főnökök maradtak kinti telephelyeken. Az állandó projekt neve  költségcsökkentés. Minden évben minden szervezet leadja, hogy mennyivel fogja költségeit csökkenteni, aztán teljesülnek a célok, mert kimutatjuk egy KPI mutatóban, megkapjuk a szóbeli dicséretet, de a prémiumosztásnál elmondják, hogy rosszul teljesített az üzletág, ezért a prémium max egy családi fagyizás árát fedezi. Meg jön a szöveg, hogy "nem jár csak adható...", meg elmondja a HR, hogy nem csak pénzzel lehet motiválni a kollégákat... Másnap meg megkapjuk, hogy a lelépő kolléga poziciójára indított requestet nem hagyták jóvá, mert szét kell osztani a felkadatokat az ott dolgozóknak. :)

Attol fugg. Eleg nagy kulonbseg van akozott, hogy a vallalkozo munkadijra mennyit szamlaz ki a megrendelonek es mennyi fizet ki az embereinek. Valoban nagyok a megkeresheto penzek, de ez valahogy leginkabb a fovallalkozoknal csapodik le.

+ tegyuk hozza, hogy sok epitesi kisvallalkozo mar eleve belekalkulalja, hogy az elvegzett munkainak egy reszet nem fogjak kifizetni, az igy kiesett bevetelt is potolni kell a rendesen fizeto ugyfelekbol. A pereskedes/behajtas/jogvitak illetekkoltsegei olyan magasak lettek, hogy ~5-10M alatt nem is eri meg utanamenni.

Régóta vágyok én, az androidok mezonkincsére már!

20 éve mondta egy ügyvéd ismerősöm: "amelyik ügyvéd nem keres 1milliót havonta, az próbálkozzon kőművesként!" Nos 20 éve volt némi infláció, és az IT még talán most sem tart átlagban 1M-nál. És vannak még a végrhajtók, plasztikai sebészek, biztosítási ügynökök, és a Berkics Mikik stb.

Erdekes, mibol gondolod, hogy a tarsadalom felso retege kizarolag fizetestol fugg? Te most kb. a komplett tanari gardat (egyetemi oktatokat is) besoroltad a szabolcsi ciganytelepre. Csak mondom.

Igaz, hogy nincs egzakt definicioja, hogy ki hova tartozik (vagy hova gondolja, hogy tartozik). Egy kamionost senki se sorolna a felso retegekbe, akkor se, ha 5 milliot keres. Ennek resze egy bizonyos szintu muveltseg, vilag iranti erdeklodes, es persze kulturaltsag. Ezek egyutt *altalaban* egyutt jarnak magas fizetessel is, de nem feltetlenul, es v.v., lehet valaki kobunko es kogazdag egyszerre.

 

Jol belekotottetek a leglenyegtelenebb apro reszletbe a mondandomban btw :)

Nem hiszem, hogy van értelme kontextusokról beszélni, úgy látom a többség a portálon már polarizált véleménnyel rendelkezik, így olvassa el amit írsz. Attól ha elmagyarázod mire gondoltál (hátha nem ment át) nem biztos, hogy segítesz neki, mert ellentétes a szűrőrendszerével és képtelen befogadni.

Na és akkor itt jön az amiről valóban beszélsz, hogy szerinted, ha a felső 5-10%-ban is kialakul ez a politikai egysíkúság, akkor van értelme? Vagy mégsem az a bizonyos 5-10% aki itt van?

(ps. Természetesen, nem Magyarország az első ahol a "felső 5-10%" is ilyen polarizált lenne. Tele van a HUP is konteósokkal akik szerint minden mögött a háttérhatalom van, persze nem, de pl. az ilyen megosztott társadalom ahol a politikusok jól meg tudnak élni és emellett a mindenki által túltolt neoliberalizmus érdeke is. Ez kéz a kézben jár. Pl. Az Orbány kormány újítása a nemzeti érzelmekkel fűszerezett popularista neoliberalizmus. Persze ezt se ők találták fel, ahogy szokás sok helyről lopták össze. Ebből a hipnózisból ami ezeket a polarizált társadalmakat jellemzi nehéz szabadulni. Valójában nem vagyok benne biztos, hogy meg szeretném élni a józanodást, az vagy egy világégés eredménye lehet, vagy a következménye lehet világégés)

ellentétes a szűrőrendszerével és képtelen befogadni

Milyen szép is lenne, ha ez egyértelműen vállalt önkritika lett volna. De az is szép lenne, ha önkritika lett volna. De tovább megyek lefelé: az is szép lenne, ha tudnád, mi az az önkritika, és saját magad kontextusában is képes lennél értelmezni a fogalmat.

ha a felső 5-10%-ban is kialakul ez a politikai egysíkúság, akkor van értelme?

Vagy esetleg ha nem kevernéd az önzőséget a politikai nézetekkel...?

:)

Mondjuk az autópálya-építés kilométer árát is be lehetne fagyasztani, vagy a 5.2 milliárd ért felújított Citadellán a 2%-os zászlórúd árát is! / 104millió :o  /

 

A Citadella megújításának mostani szakaszában a fejlesztési terület előkészítő feltárása, az erőd falainak rekonstrukciója és egy zászlórúd építése valósul meg mintegy 5,3 milliárd forint értékben, amely összegből a zászlórúd építésének költsége mindösszesen 2 százalékot tesz ki.

Szerkesztve: 2022. 01. 20., cs – 10:30

Az olyan vállalkozók miatt kell az árstop, mint a baloldalt pénzelő Bige László

 

 inflációs adatok mögött olyan cégek etikátlan viselkedése illetve extraprofitja áll, mint a pólóhamisítóból lett kartellkirály, a baloldalt pénzelő Bige László.

 

Remélem a következőtől nem omlik össze a piacmindentmegold világképetek.

A német kormány is szabályozná az áram árát

Vizsgálja a német kormány az áram árába való beavatkozás lehetőségét – írja a Welt.

A fogyasztóvédelmi miniszter, Steffi Lemke szerint jelenleg olyan árnövekedések tapasztalhatók az országban, amik akár 90 centre is emelhetik az áram kilowattóránkénti árát. „Ezt semmiképpen nem indokolhatják a piaci körülmények” – mondta Lemke.

inflációs adatok mögött olyan cégek etikátlan viselkedése illetve extraprofitja áll, mint a pólóhamisítóból lett kartellkirály, a baloldalt pénzelő Bige László

Igazából az egész világon növekedő infláció mögött Bige László és a háttérhatalom áll.

Remélem a következőtől nem omlik össze a piacmindentmegold világképetek.

A műtrágyának is globális piaca van, így semmi sem akadályozza meg a magyar termelőt, hogy cseh/ukrán/akármilyen műtrágyát vegyen. A piacot egyébként valóban torzíthatja néhány tényező, ilyen pl a vámok, illetve a szállítási költségek. A műtrágya ára egyébként eléggé ki van téve a metán árának, így a magas energiaárak már eleve problémát okoznak.

Ezt semmiképpen nem indokolhatják a piaci körülmények

Nyilván teljesen független attól, hogy hadat üzentek az atomenergiának "zöld fordulat" címszó alatt.

Igazából az egész világon növekedő infláció mögött Bige László és a háttérhatalom áll.

Szövegértésből egyes, ülj le.

 

Nyilván teljesen független attól, hogy hadat üzentek az atomenergiának "zöld fordulat" címszó alatt.

Ezzel teljesen egyetértek, ha egy német elkezd egy általa kizárólagosnak hirdetett ideológiát tolni, akkor Sztálingrádig meg sem áll. Képtelenek beismerni hogy elqrták. Milyen szépen is füstölnek a széNerőműveik*.

* a DW nevű propagandasajtójuk úgy számolt be az év végi  atomerőmű bezárásról, hogy a vágóképen látható hűtőtoronyhoz azt fűzte, hogy ez sem ontja tovább a füstöt.

... olyan cégek etikátlan viselkedése illetve extraprofitja áll...

Azt írtad hogy "cégek". Bige László cégén kívül milyen cégekre gondoltál, amelyek az inflációs adatokat szándékosan torzitják ? Illetve mi a különbség a sima profit és az "extraprofit" között ?

Illetve mi a különbség a sima profit és az "extraprofit" között ?

Az extraprofit a sima profit feletti rész, de szokták a nem várt "meglepő" profitot is extraprofitként értelmezni. A "meglepő" profit kellemes meglepetés a annak aki kapja, kellemetlen annak aki kifizeti, és etikátlan annak aki csak irigyli... tudod mint a csajod, amikor egy bombanő van látótávolságon belül. :)

Ezzel szemben a valóság az, hogy Bige jogsértő (jogerős) piaci magatartása eredményezett számára extra, a tisztességes és törvényes módon elérhetőt jelentősen meghaladó profitot. Ezért kapott több milliárdos bírságot.

inflációs adatok mögött olyan cégek etikátlan viselkedése illetve extraprofitja áll, mint a pólóhamisítóból lett kartellkirály, a baloldalt pénzelő Bige László.

 

Talán így megérted. Az OLYAN* viselkedésmód, amit képvisel részben okolható (mert a németekkel ellentétben sem én sem a cikk nem állította, hogy ne lennének egyéb okok is). Ahogy azt sem állította senki, hogy a törvénysértő tevékenységét befejezte volna a lezárt vizsgálat által érintett időszak után.

 

* Tehát a hozzá hasonló magatartást folytató cégek inflációt növelő hatású tevékenységéről. Talán az is emlékezetes, hogy történt hasonló nemrégiben pl. az építőanyag kereskedelem kapcsán.

Lehet vitatkozni, hogy kinek van igaza, csak ha valaki baloldali szocialista, akkor ne hívja magát jobboldalinak.

Ezek a XIX. századi kifejezések semmit nem mondanak el senkiről/semmiről.

De először jó lenne a definícióban megegyezni:

baloldal: magasabb adók, amiből a szociális igazásossági intézkedéseket finanszíroznak.

jobboldal: alacsony adók, amik a nagyobb egyéni teljesítményre ösztönöznek.

Rendszerváltás utáni kormányok (Antall kivétel): magas adók, amit ellopnak ;)

Nem teljesen jó a példa. Arról van szó, hogy az egyik párt a másik pártot hívja buzinak, miközben ők még nagyobb buzik, mint azok.
Meg nem névről/szexualitásról van szó, hanem ideológiáról. Lehet bármilyen fasiszta/sztálinista diktatúra, ha ingyen sört ad, ami neked tetszik?

Arról van szó, hogy az egyik párt a másik pártot hívja buzinak, miközben ők még nagyobb buzik, mint azok.

Nekem ez is tök érdektelen, amíg az én érdekeim megfelelően ki vannak szolgálva.

Lehet bármilyen fasiszta/sztálinista diktatúra,

Próbáljunk meg a valóság talaján maradni, kissé elragadtattad magad. Mennyi esélye van ennek 2022-ben, Európa közepén? Semmi.

ha ingyen sört ad, ami neked tetszik?

Ingyen sörrel nálam nem rúgna labdába, én nem játszom el a nyomorgó informatikust, bármennyire csábító is. De, hajlandó vagyok mindenféle ajánlatot meghallgatni.

trey @ gépház

Szerkesztve: 2022. 01. 20., cs – 13:12

Ez a beírás rossz helyre került.

A béreket kellene rendezni. A minimálbér összege egy vicc, a minimál nyugdíj összege egy vicc. Még az emelt is. Ezekre nem megoldás az árbefagyasztás néhány terméknél.

Jó lenne tudni hozzá a létminimum összegét. Amit ugye a KSH számol és 2015 óta valamiért nem publikus. Tippem szerint 160 000 ezer körül lehet ez az összeg nettó természetesen. Szóval 200 000 nettó. A nyugdíjminimum meg kb 80 000 - 100 000.

hogy ne hőbörögjenek az irigyek, hogy valaki egész életében dolgozott mondjuk 20 évet és 200 000 kap. De amúgy a létminimum összege lenne ott is a szerencsés. Csak a fél családom FIDESZ szavazó és szerintük minden így jó mert így dolgozni kell nem segélyt várni.

Az enyémből a minimálbéresekébe.

MZP a főnököd? Vagy hogy csinálná majd meg?

Csak azt tudom elképzelni, hogy több kulcsos adórendszert vezetnek be, de az neked inkább kedvezni fog, ha csak nem vagy topmenedzser egy óriáscégnél. Ha meg az vagy, akkor kárpótolnak más juttatásokkal úgyis, ha nagyon kellesz nekik... És nem fogsz a HUP-on puffogni sem menedzserként. :)

Ez !

Gyakorlatilag kb. 2 hónap múlva választás.

Szívesen elolvasnám MZP/közös ellenzék/akárki részletes programját, ha meg lehetne találni valahol (nekem nem sikerült megtalálni..)

De ugyanilyen szívesen elolvasnám a Fidesz/KDNP/akárki részletes programját, ha meg lehetne találni valahol (ezt se sikerült megtalálni..).

De ugyanilyen szívesen elolvasnám a Fidesz/KDNP/akárki részletes programját

Hogyhogy nem ismered?!

Folytatjuk!

Ez a témában - SZJA sávok és kulcsok - egy kulcs, 15%, a jövőbeli csökkentés (akár egy számjegyű) ígéretével. 

Hol nem ismert ez? Most akkor kérném az MZP féle részletest, így két hónappal a választás előtt.

trey @ gépház

Rendben, főleg hogy működik. Mondjuk én ezt a választás dolgot máshogy fogom fel, kb mintha a voksommal egy szerződést kötnék az adott párttal, tehát elvárnám minden résztvevőtől, hogy a 4 évre szóló terveit nevesítse, bizonyos szintig azért ki is fejtse. Ha ez nincs meg akkor kb hitvallás szerint szavaz az ember, hát nem tudom. Egyik résztvevő sem fárad ezzel. Szlogenek vannak meg szardobálás. Nekem ez kevés, egyik résztvevőnek sincs rám szüksége, elfogadtam.

Nem értem. Írják le még egyszer, hogy

egy kulcs, 15%, a SZJA csökkentés (akár egy számjegyűig) lehetőségével

?

Ez mire lenne jó? Leírták egyszer, aztán symlink rá. Majd ha már nem lesz aktuális, törlik a symlink-et (nem azt folytatjuk).

trey @ gépház

Ezek már megvannak. Akkor az elkövetkezendő 4 évre nincs tervük? Gondolom van. Ezt megosztani esetleg? Oktatásban mit terveznek, eü-ben, honvédséggel, kormányzati vízfejjel, EU-val, stb? Nem az érdekel mit tettek eddig, itt élek én is. Mit terveznek, mi a cél, merre haladunk előre? Az a bajom, hogy nem ígér semmit, azaz semmiért nem is lehet "számonkérni", vagy megnézni a következő választásokkor, hogy na mit is sikerült elérni. Az ellenzékről meg ne is beszéljünk, eddig egy nagy csalódás, igazából kár róluk beszélni is.

Hogy lenne meg? Egy számjegyű már az SZJA? Van még mint csinálni. De ezek legalább konkrétumok (15%), célok (egy számjegyű). Mit fognak tenni? Gondolom az egy számjegyű SZJA lehetőségének megteremtését.

Szerintem ezek világos dolgok.

trey @ gépház

Nincs ezzel semmi baj. Elfogadom, hogy neked meg a nagy többségnek ennyi elég és tud választani. Ki így, ki úgy. Viszont légy oly kedves és fogadd el, hogy nekem meg ez kevés, ennyi alapján nem tudok dönteni. Én nem pártszimpatizáns, akárki-hívő, vagy épp hater vagyok. Információ alapján hozom meg a döntésemet, mindig olyat amit a legjobbnak gondolok. Önmagában az hogy folytatjuk, nem elég, mert sok dolog van ami nem testzik a Fidesz-KDNP kormányzásában, arra nem szavazok hogy folytatva legyen. Viszont nem kapok információt, hogy mik még a tervek.

Nem csak ezért szavazok rájuk. Ebben a topikban ez a programrész releváns.

Mondjak mást is?

12% feletti volt a baloldal idején a munkanélküliség. Segély-alapú berendezkedés. Amíg én 2 munkahelyen dolgozom, más otthon hesszel és lesi a pénzespostást?

Egy lófaszt. Folytathatjuk ám!

trey @ gépház

Nem, mind a kettő ;)

Mi köze ennek bármihez? Rugalmas munkaidőben dolgozom. Lehet, hogy este meg hétvégén te már Netflix-et nézel, amiikor én éppen firmware-t frissítek egy storage-on ....

Tudod, az üzemeltetés van, hogy akkor pihen, amikor az userek dolgoznak, cserébe akkor dolgozik, amikor az userek már pihennek (tervezett downtime, készenlét stb.)

trey @ gépház

Amíg én 2 munkahelyen dolgozom, más otthon hesszel és lesi a pénzespostást?

Demagóg bullshit! Senki sem kényszerít. De az orvosnak törvényileg megtiltják, hogy 2 helyen dolgozzon, és mégsem kap 10x annyit mint egy érettségizett IT munkás, 10+ év egyetemi tanulás után!

Persze, persze :D De valahol mégiscsak az volt, hogy én jöttem dolgozni, a semmirekellők ültek a padon, mentem haza a melóból, a semmirekellők ültek a padon. :D Ha éppen nem lopni voltak Bécsben.

Most meg azt látom, hogy utcát söprik, ürítik a szemétgyűjtőket stb.

trey @ gépház

 én jöttem dolgozni, a semmirekellők ültek a padon, mentem haza a melóból, a semmirekellők ültek a padon.

Elmondom neked ez most is így van, mert igy lehet 2kg krumplért lehet tőlük szavazatot venni.

Meg az is van, hogy az orvos 10+ évig szívatta magát vizsgáival, te meg nem, aztán ha öreganyád beúlt naponta a rendelőbe, mert unatkozott, akkor neki el kellett tűrnie, aztán meg akkorát hőbörögtetek, amikor azt mondták, hogy 300Ft-ot be kell fizetnie, ha beül a rendelőbe hogy ihaj!

Aztán meg azt mondtátok, hogy nem itt élő ne szavazzon, aztán meg akkora pálfordulást csináltatok, hogy még magatok is belszédültetek!

A legnagyobb hazudozó maga Orbán, a magánnyugdíjt elorozták, egyéni számla és hozamkifizetés elmaradt, pedig nem ezt igérte a sem Orbán sem a Kuszafogú Gabika

Nem kellett volna folyamat lopni, csalni ...

Azért az elmond valamit egy szakmáról, amikor a saját kamarája hívja rá a tagokra az igazságszolgáltatást :D :D :D

(hint: Legyen bűncselekmény a hálapénz elfogadása, ezt javasolja a Magyar Orvosi Kamara)

trey @ gépház

Lebuktam. Azt nem olvastam, csak a telexes értelmezést, mely szerint egyáltalán nincs megtiltva az orvosoknak sem az, hogy két helyen dolgozzanak, sem az, hogy kettőnél több helyen dolgozzanak.

Erősen kétlem, hogy 1. te elolvastad a törvény szövegét és megismerted a benne lévő hivatkozásokat is, 2. ha mégis elolvastad, képes voltál jogi értelemben ~relevánsan értelmezni.

:)