Béremelés a munkáltatói kedvezmények okán

2022.01.01-től 4 százalékponttal csökkentek a munkáltatói terhek. Ha a cég ezt odaadná, az 3,5% bruttó fizetésemelést jelentene.

Megkapom
12% (79 szavazat)
Nem kapom meg
31% (197 szavazat)
Nem tudom, hogy megkapom-e
40% (256 szavazat)
Csak az eredmény érdekel, nem vagyok munkavállaló, etc.
17% (107 szavazat)
Összes szavazat: 639

Hozzászólások

Szerkesztve: 2022. 01. 19., sze – 08:29

"Nem tudom, hogy megkapom-e" opció hozzáadva. Ok:

Honnan lehetne ezt tudni? Ahol mondjuk év eleji bérrendezés van, ott bele fogják tenni az emelésbe, mintha ők adták volna. Tehát, a munkaadó nem kommunikálja, de beleérti. Erre van nálunk mondás is, hogyan kommunikálják:

  • ha járulékcsökkentést csinál a kormány: "mi adtuk"
  • ha járulékot emel a kormány: "Orbán elvette"

:D :D :D

trey @ gépház

Munkaszerződése válogatja, mi van benne. Nálunk nincs minden évben általános béremelés, pár éve nem is volt gyakorlat. Az utóbbi években mindig volt, de semmi jogalapunk nincs azt mondani, hogy megszegték a szerződést mert nem emeltek. Gondolom nálatok is lehet az emelés értéke nulla.

Én nem értem a kérdést. Miért pont januárig visszamenőleg? Miért nem májusig, vagy előző novemberig?

Volt olyan melóm, ahol januárban mondták meg az emelést, és a februárival utalták el visszamenőleg a januári deltát is. Olyan is volt, ahol májusban mondták az emelést, kb. júniusban írtad alá a szerződésmódosítást, de csak júliustól volt érvényes.

Ezek általában a pénzügyi évhez vannak igazítva, nincs olyan szabály, hogy januárban lehet csak emelni. :)

Soha. Ez valami maradvány az előző rendszerből? Ha igen, akkor sorry, összvissz egy évet dolgoztam magyar tulajdonú cégnél (plusz egy kis államigazgatás, de az más szabályok szerint működik), ezt leszámítva csak multi, ott meg leszarják, hogy Magyarországon melyik hónapban emelik a buszjegy árát.

Lövésem nincs, hogy a szolgáltatók, meg az akárkik mikor emelnek árat - évente egyszer felhívnak, hogy nem akarok-e többet fizetni nekik, én meg mindig mondom, hogy nem. Elköszön, egy év múlva újra hív. Amiket én láttam belülről, ott simán volt évente több emelés is akár, de elég, ha lemegyek a közértbe, és ugyanazt látom. A macskaalom árát tavaly negyed év alatt kétszer emelte a Fressnapf, pedig nem volt közben január. :)

Ahol mondjuk júliustól júniusig van a pénzügyi év, ott hogy emelnek januárban fizut? Év közben felrúgja a büdzsét, hogy jó lesz az úgy, adjunk a srácoknak emelést, mert drágább lett a kábeltévé?

Hát igen. Amióta rezsicsökkentés van, nem hallhatsz erről annyit. Amíg nem volt, kb. azzal kezdődött minden év, hogy elmondták jan. 1-től mennyivel megy fel a villany, a gáz, a távhő, a szemétszállítás stb.

Hozzászoktatok a jóhoz! Jöhet még ez vissza! 😂😂😂

trey @ gépház

A rafi nem adja visszamenőleg. Mindig június-június viszonylatban tolja (kivéve ha rendkívüli bérrendezés van - de akkor is "a következő fizetéstől".

saját munkahelyem korábban márciusban hozta meg a bérrendezési döntést és megkaptuk visszamenőleg, ám ez tavaly megváltozott és a januári fizetéssel megjön,

Az, hogy "ez a szokás", az nem jelent semmit.

Annyiból mégis, hogy ha évekig 5±1%-os az emelés, a kormány elenged 3,5% bruttó fizetésnyi munkáltatói terhet, és te ugyanúgy ~5%-ot kapsz (ceteris paribus), akkor azt a pénzt nem kaptad meg. (Értelemszerűen nem arról beszélünk, hogy közben a csőd szélére került a vállalat, és egy fillér emelést nem adtak volna enélkül.)

Vagy másik példa: akik az elmúlt 3 hónapban álltak munkába, ők ugye próbaidősök, nem nagyon szokták a fizujukat emelgetni. Ha a munkáltató továbbadná a kedvezményt, akkor ők is több pénzt kapnának. Kapnak?

Nem értem. Nem mondtam, hogy kötelező. Én csak azt mondom, hogy ha ez a kedvezmény nem jelenik meg észrevehetően az átlagos múltbeli emelésekhez képest, akkor a cég azt eltette magának. Lehet, hogy a könyvelésben ez úgy jelenik meg, hogy a kedvezményt továbbadják, és nincs emelés, de a gyakorlatban ez csak annyit jelent, hogy a bal helyett a jobb zsebedből fizetsz.

Főleg nem egy 100 éve nem látott világjárvány és gazdasági válság idején.

Ezt ki is emeltem, hogy nem azokról beszélünk, akik készülnek bezárni a boltot, hanem ceteris paribus. A világjárvány alatt egyébként all-time rekordot döntött a tőzsde, és van olyan cég, aki emailben keres embereket, akár 1-1 napra is, csak hogy menjen valaki a raktárba pakolni, mert nem bírják.

Nyilván nem is az utóbbiakról beszéltem, hanem az átlagról.

Mindegy, szerintem ebben nem fogunk egyetérteni. :)

Én csak azt mondom, hogy ha ez a kedvezmény nem jelenik meg észrevehetően az átlagos múltbeli emelésekhez képest, akkor a cég azt eltette magának.

Szerintem egyetértünk, én csak arról beszélek, hogy a munkáltató ezt hogy vezeti le. Odaadta neked, de ő mellé idén "nem tudott" tenni semmit. Tehát, megkaptad.

trey @ gépház

"A járulékcsökkentéssel Orbán elárulta a hazát és csődbe fog jutni a haza!"

"A járuléknöveléssel Orbán elárulta a dolgozókat!"

"A járulék nem változott, Orbánt nem érdekli sem a haza, sem a dolgozók!"

A megfelelő időszakban kérem a megfelelő mondatokat alkalmazzák majd az újságokban. Köszönöm!

Nem pont idetartozik, de...

Anno Ferencék is   levitték az áfát (amit aztán vissza is állítottak, mert rájöttek, hogy fogyasztásból lehet a legtöbb bevételt produkálni) kb 2 hét elteltével szinte minden drágább lett 5%-kal.

Ezt ugyanúgy lenyúlják a cégek többsége. A kézbe adott pénz számít, a többi az parasztvakítás. 

Így jobban belegondolva nem teljesen értem. A munkaszerződésben a bruttó fizetést kell beírni, így ha a szochó csökken, akkor minden alkalmazottnak a nettójának növekednie kell bérrendezés nélkül. Valahol lejjebb 2.5% szochó csökkentésről beszéltek. A szintén lejjebb említett 1.5% szakképzési járulékot nem tudom, hogy honnan vonták.

Mindenesetre a cég ezt nem tudja benyelni.

A szociális hozzájárulási adót a munkáltató fizeti az államnak bruttón felül, nem abból kell vonni. A szakképzési járulék is ilyen volt.

Nettó fizetés + munkavállaló terhei (SZJA, TB) = Bruttó fizetés

Bruttó fizetés + munkáltató terhei (SZOCHO) = Teljes bérköltség

Miközben jelentősen emelkedtek az árak. A számítástechnikai eszközök akár 20-30%-al.
Persze aki maga is jelentősen tudta növelni az árait, ott nem lehet gond.

Nem 4%-kal csökkentek a munkáltatói terhek, hanem 4 százalékponttal, nem ugyanaz a kettő.

Helyesen így hangzik: https://ado.hu/ado/igy-adozunk-2022-ben/

A szociális hozzájárulási adó mértéke 2022. január 1-jétől 15,5 százalék helyett 13 százalék, és megszűnt a 1,5 százalékos szakképzési hozzájárulás – a munkáltatói terhek összesen 4 százalékponttal csökkennek.

Ha mondjuk 17% az adó, és az 4%-kal csökkent volna, akkor most 17*0,96 = 16,32% lenne az adó.

De ha a 17%-os adó csökken 4 százalékponttal, akkor lesz belőle 17-4 = 13%.

A céget ismerve benyelik, mint kacsa a nokedlit. (Bérrendezés? Az mi? :D) De lényegében mindegy is, mert úgyis most rsync-elődöm új helyre. =)

Mivel a hivatalos fogyasztói árindex változás is 7% felett lesz (valójában 10 fölött) nehéz lesz nem emelni. Ez elvárás a dolgozóktól legalább ennyit fog mindenki.

Az igazán horror ott lesz ahol most is minimálbéren/garantált bérminimumon dolgoznak az emberek mivel az 19 illetve 18% nő amit ha levonjuk azt a 3,4 százalékot akkor is 14-15% lesz. Ami persze a munkanélküliséget fogja emelni. Dehát választási évet írunk, árhivatalt játszik a kormány, meg jóságos nagybácsit mindenki pénzéből. 

Ez az egesz ugy a NAV es a munkaltato kozott zajlik. Mi koze ennek a munkaltato es a munkavalallo kozotti kapcsolatnak? Ez igy massziv masik zsebeben turkalas.

Fizetesemeles nem jar, hanem kierdemelt. Ha nem teccik, vagy nem ertesz egyet, lehet valtani masik helyre.

Es hogy dontottel Oregon?

Emelsz magadnak, vagy megprobalod eltitkolni?

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Nálunk szept.1-től volt emelés. Most ezt az összeget is átadom a munkavállalóknak. Számomra ez nem kérdés. Ennyibe kerül egy ember, nem érdekel ebből mennyit visz haza, az adott összeget rászánom. Amikor majd adót emel egy másik kormány azt sem fogom kihelyettesíteni. Tessék jól szavazni.

Tessék jól szavazni.

Ez mekkora egy szar duma, kár volt a végére biggyeszteni. Ha bármelyik kormány adót emel az mindenkire vonatkozik, nem csak azokra akik rá/ellene szavaztak. Szóval nem túl sokat számít a képletben, hogy mire szavaznak az alkalmazottaid. A választások után egyébként feltehetően kelleni fog némi költségvetési kiigazítás ez már a mostani megszorításokon átstrukturálásokon is látszik.

A hozzászólásod első felével nem volt gondom, tisztában vagyok hogy a munkáltató alapvetően bérköltséget számol. Viszont kurvára mindegy, hogy a 3 fős cégedben az alkalmazottak kire szavaznak, persze elmondhatod minden közös ebéd közben, hogy szerinted kire kéne szavazniuk. Én is dolgoztam ilyen cégben ahol a főnöknek elképesztően fontos volt a politikai nézeteit mindenki tudomására hoznia.

Ettől függetlenül az fog kormányt aki ideális esetben a szavazok 50%-nál többet szerez, és a jó magyar gyakorlat szerint pont le fogja szarni, hogy a maradék 50%-nál kevesebb választópolgárnak mi lesz a jó.

Te hülye vagy. Nem is találkozom velük. Amikor bent vagyok van egy külön vezetőségi szárny saját konyhával. A gyár kb 200 méterre van. Volt amikor 2 hónapig nem mentem le, mert nem volt miért. Kamerákon mindent látok.

Bárki aki azt hiszi tét nélkül szavaz vagy mással baszik ki az téved és hülye.

Bárki aki azt hiszi tét nélkül szavaz vagy mással baszik ki az téved és hülye.

Szerintem a legtöbb ember egyetért azzal, hogy egy választásnak tétje van. Abban viszont valószínűleg nincs egyetértés, hogy mi a valódi tétje. Te egy ellenzéki győzelem esetén azonnali adóemelést vízionálsz. Más valószínűleg amiatt aggódik, hogy nem lesz hova járatnia a gyereket iskolába, mert már minden tanár elhagyta a pályát.

Elég pofátlanul tolod

- tudod hogy annak a fizetésemelésnek ára lesz és a kormánynak nem került semmibe

- igen, lesz adóvisszatérítés, szelektív de persze a gazdagoknak is hisz nekik is kell. Majd utána füstadóval megkínálják az XY ágazatot ami "nem fogja terhelni a lakosságot mert az adót a XY fizeti"  majd te kifizeted csirkefarhát árában. 

- igen, Orbán csak más pénzéből tud gazdálkodni, nem tudom ennek miért örülsz, gondolom te nem vagy egyikben sem érintett, ha nem lesz váltás talán a te ágazatod is sorra kerül egyszer

- igen az ellenzék tele van lehetőségekkel, hisz az embereket már az sem érdekli, ha a igazságügyi minisztérium egyik államtitkáráról derül ki mekkora gané. Illetve ehhez asszisztál az egész közmédia is.

Nem tudom miért de azt veszem észre tényleg a magyar mondatokkal is gondod van. Én gazdagot írtam, ha ez neked a középosztályt jelenti, akkor hajrá, majd olvasd el. Két középkorú tanár aki 3 gyereket nevel az semmit nem kap vissza (mivel a családi adókedvezménnyel visszakapta az összes SZJA-ját). Cserébe 1 gyermekét nevelő tavaly még dolgozó rózsadombi édesanya szintén zenész férjével 1.6millió forintot kap vissza. Ízlelgetheted a kombinációkat, de megint nem a rászorulók kaptak.  

Ez van amikor bemutatják mekkora baromságot beszélsz. Visszakapni is csak abból lehet amit befizetsz. A tanár az tanár, nem ő felel azért hogy annyi a fizuja amennyi. Cserében tényleg szüksége lenne rá. Érted ezt? 

Varga Juditnak meg a férjének nem lenne rá szüksége, de meg fogja kapni. Ezt is érted?

Nekem nincs bajom, neked van. Ez egy választási ingyenpénz. Sajnos nem azok kapják akik megérdemelnék. 
Még arra sem jössz rá, hogy ezen az alapon bárkinek osztogathatnák. Az indok az volt, hogy a legjobban a családosok szívták meg a covidot (melléduma, de ez a hivatalos) és ezzel szeretnének segíteni.

Hát kérdem én a többszöröse megszopatott tanárok nem érdemelnék meg ezt? De. Csak nekik nem jár mert ugye nem jut. 
 

Nyugodtan terelj tovább, hátha találsz ki még valami nagyobb baromságot. Törd az agyad miért lehet jó az ha Varga Judit megkapja a teljes összeget míg Kis Piroska 15 év tanári jogviszony után semmit. 

Tehát az a bajod, hogy az nem kap most segítséget, aki év közben folyamatosan kapott a családi adókedvezmény miatt?

Biztos lehetne mást is támogatni, de ez a kormány a dolgozó családosokat támogatja leginkább.

Persze, ha ez neked nem tetszik, akkor áprilisban szavazhatsz másra is, akik inkább pl. a munkakerülő szingliket fogják támogatni.

Kis Piroska megkapta év közben a támogatását. Mit akarsz még, mit térítsenek vissza neki a be nem fizetett szja-jából?

Amúgy miért jössz folyamatosan Varga Judittal? Mert "sokat" keres?

Hol húznád meg a "sok" pénz határát?

Mennyi az annyi, ahonnan már "gazdag" az ember?

Mit kapott vissza? Érted amit írsz? Varga Judit is visszakapta a 3 gyerek után, ennek ellenére még fog kapni egy rakás lóvét. Fogadjunk nincsenek meg a feltételek, nem tudod miről beszélsz.

Hogy értsd. Ahhoz hogy valamennyit (akár 1 forintot is) kapjon vissza valaki az SZJA-jából ha 3 gyereket nevel 660eFt bruttó fizetésének kell lenni. A tanárnak nincs ennyi.

Akinek van 1050eFt bruttó fizetése az visszakapja a családi adókedvezményt is (ahogy a kisebb keresetűek) de felette megkapja a teljes (809eFt-os) adóvisszatérítést.

Erre mondod azt (terelve) hogy jogosan, mivel többet termel, és szemérmesen kikerülöd a tényeket hogy a "főnök szerint" azért osztja ő (igen így királyi egyesben) vissza hogy a 

"gyermeket nevelő családosok akik tavaly legtöbbet szívtak jobban járjanak"

Na most szerinted az teljesen rendben van hogy ezen a címen az alacsony keresetűek (akik tényleg rászorulnának erre) nem kapják vissza, mivel nem igazságos. Persze szemérmesen hallgatsz, hogy sem a tanárok, sem a nővérek, sem a tűzoltók, sem a bolti dolgozók, sem a mentősök, sem a futárok nem tartoznak abba rétegbe akik ezt igénybe tudják venni. Persze a tanár és a tűzoltó meg a mentős keveset termel... Beszarás

Cserében a hivatali dolgozók, politikusok, stb közép és felső osztályban lévők igen. Senki nem sajnálja, hogy a középosztályban lévő dolgozók visszakapják, hanem az a gond, hogy aki valóban megérdemelné az NEM. 

Itt ebben a szálban azt sem értetted egy darabig mi a baj, hangoztattad aki többet termel több jár, majd kibújsz a felelősség alól mikor felsorolom, hogy kik érdemelték volna de esélyük nincs rá. De ez neked nem érdekes hisz nem miattad van így. Te ezt minek hívnád?

Erdekes. Akkor ezt a gondolatmenetet egy ovonoi esetre is ki tudnad fejteni?

Szerinted nem dolgoznak eleget? Vagy hogyan kellene tobbet keresniuk?

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Nem, pénzalapú társadalom. Ez a baj amit nem értesz. Vannak szakmák (igen fontos szakmák) amik nincsenek megfizetve és a mostani szabály ezt a szakadékot tovább növeli. Tudatosan.

Tudom belül neked jobb érzés ha letudod, hogy munkaalapúnak hívod, ettől még nem az, csak ha valódi értéket kapnak a nem piaci alapú foglalkozások. 

Igen, egyértelműen munkalapú társadalom.

Kihívok egy szerelőt, majd kihívok még egy szerelőt, hogy javítsa ki a hibákat, majd áthívok egy cimborát, hogy segítsen befejezni.

És ez a túlpörgetett építkezésekkel be is lett hosszú távon biztosítva. Pár éve átadott épületeken hullik a vakolat...

Minden dupla áron, és még hétvégén is dolgozhatok. Halleluja!

Még nem döntöttem el, hogy megkapom-e. Előbb-utóbb valamilyen formában biztos (-::

> Sol omnibus lucet.

4%-al?

kicsit miert nem figyelunk a helyesirasra?

A saját cégemnél vagyok munkavállaló, nem minimálbéren, hanem úgy, hogy pont optimális legyen néhány célom eléréséhez a fizum mennyisége. Tökre nem érdekel ez a 4 százalékpontos változtatás, nincs jelentősége a számomra.

Nálunk minden augusztusban van bértárgyalás, szeptembertől az új fizetés, ettől még soha, semmilyen indokkal nem tért el a cég, ez eddig így jó is volt, majd augusztusban hozzászámolom :-)

Nagyjából ez lenne az általános ÁFA csökkentés hatása is.