wired Windows 10 vs. wifi kliensek

Furcsa problémába futottam bele ma: szükségem lenne az itthoni wifin nagyobb sávra, de új AP vásárlása előtt kölcsönkaptam szerencsére egy Unifi U6 Lite-ot tesztelésre. A terv az, hogy ha beválik, akkor vásárolok egy sajátot, vagy egy LR változatot, ha nem, akkor nézek valami mást.

Van itthon 2db Windows 10 PC, 1db Linux szerver (HP Microserver), egy Cisco switchbe van dugva mindegyik, az AP is erre a switchre csatlakozik (a poe tápot is ettől kapja). Valamint van egy laptop (AC-s csak), ami wifin lóg. Elkezdtem ezek között méregetni iperf3-al, a laptop természetesen ugyanabban a pozícióban volt végig. Az alábbi eredmények jöttek ki:

laptop<->AP<->switch<->Microserver - 650-680Mbit (ez lenne az üdvözítő érték)

laptop<->AP<->switch<->PC1 - 90-120Mbit

laptop<->AP<->switch<->PC2 - 200-250Mbit

bármelyik PC vagy a Microsever<->switch<->bármelyik PC vagy a Microserver - ~1Gbit (950-970Mbit)

Szóval olyan, mintha wireless<->wired forgalom esetén a Windowsokkal lenne valami gond. A két PC-ben egy közös van, mindegyik Windows 10, az aktuális patch levelen, a NIC-ek viszont eltérnek (realtek és intel).

Az egyik PC-n bootoltam egy Linuxot usb-ről, és rögtön ment itt is 650-680Mbit  a wifin lévő laptopról.... Innét a kábel, fali aljzat, switch, stb.. hibát ugye ki is lehet zárni (de ez az ~1Gbit-es wired<->wired tesztek miatt amúgy is borítékolható volt).

Mi a franc okozhatja ezt? Drivereket cserélgettem, hálózati kapcsolatokon a sok sallangot kikapcsolgattam (qos és társai), driverekben a különféle offload-okat, flow controlt, power managementet, Windows firewallt szintén, semmilyen változást nem hozott egyik sem. Amit nem tettem még meg: Windows oldalon nem hasonlítottam össze a wired és wireless forgalmat mondjuk Wiresharkban, de folyamatban van.

Ezen kívül van bárkinek bármi ötlete, hogy mit a francot nézzek meg? Bevallom őszintén, láttam már pár dolgot, de ez új :)

Hozzászólások

Szerkesztve: 2022. 01. 15., szo – 20:25

A laptopon milyen oprendszer fut?

MTU értéke az egyes gépeken mennyi?

A laptop egy mac, de telefonos iperf-el is megnéztem azóta, az ráadásul AX-es is, így már 750-800Mbitek is voltak a vezetékes linuxok felé, a két windows felé 120,250Mbit továbbra is. Az MTU mindenhol 1500 byte.

Illetve annyit néztem még meg azóta, hogy az iperf3 windows/mac/linux verziók esetleges eltéréseit kizárjam, hogy csináltam pár "real life" tesztet file másolással (scp, winscp volt kéznél, ami biztosan 1 szálon megy csak, és nincs benne semmi MS mágia), de ez is ugyanazt az eredményt adta amit az iperf.

u6 lite van itthon, megnéztem egy mac m1-el iperf3-mal, 700MBit-et tud egy vezetékes linux felé.
windows-al nem néztem.

windows-os real-life teszt szerint egy ax-es laptop (Dell G5) tud 550mbit-et.

szerintem az u6lite mint hardver jó, lehet hogy kell konfigurálni hogy igazán szeresse a windowsokat is.

Gábriel Ákos

Ha nem nagy kérés, meg tudád tenni, hogy a Windows laptop, és a vezetékes linux között tolsz egy ugyanilyen iperf3 mérést? Van rá iperf, telepíteni sem kell, 1db exe.

szerk.: bocsi, hülyeséget írtam, ez egy másik scenario lenne. Szóval a laptopba ha netán tudnál egy kábelt dugni, és wifi kliensről mérni felé (mondjuk az M1-ről, vagy akár telefonról), az lenne az igazán hasznos infó :)

Értem, de sajnos nem MTU gond, az könnyen kiderült volna. Másrészt linuxot bootolva is fennállna a hiba, de azzal viszont jó. Az MTU mindkét rendszer a default (1500 byte). Ez valamilyen Windows/NIC/driver hülyeségnek tűnik, vagy ezek kombinációjának, ezért is tettem a Windows topicba.

Hát, látszik hogy oprenszer függő a dolog, tehát nem hardveres lesz. Én látatlanban a flow control környékén érzek eltérést. Hiszen van egy gyors etherneted és utána egy szűkebb WiFi keresztmetszeted. Ha az ethernetes részen a flow control nincs jól kezelve, akkor apró dadogások hatására leesik az átlagos áteresztőképesség.

Gondoltam erre az elején, de nincs flow control a hálózatban, Windows oldalon a realtek nic tudja, be is volt kapcsolva a driverben, de egyik első mozdulatom az volt, hogy kikapcsoltam (írtam is a nyitó hsz.-ben). Annyi érdekesség történt még, hogy Win11-el kipróbálva duplázódott a sebesség (120Mbit -> 250Mbit), de még mindig kevesebb mint a fele annak, amit egy Linuxon mérek ugyanezen a gépen (ami vélhetően a wifi kliens maximuma).

Köszönöm, ebből, és innét kiindulva sajnos többet tanultam meg a Windows ip stackjéről mint szerettem volna, de hát ez ilyen :)

Az kiderült belőle, hogy Win11-el miért volt jobb: a tcp autotuning ki volt kapcsolva win10-en. Hogy mi és miért kapcsolta ki azt nem tudom, én biztosan nem tettem ilyet. Viszont ezzel is csak 250Mbit-ig sikerült eljutni. Ez a Windows 11, és PC2 sebessége, szóval a PC1-en is sikerült elérni a default állapotot, de sajnos ez is alig több mint a harmada az ugyanezen a gépen bebootolt Linux eredményének. Annak is utánajártam, hogy pontosan mit csinál az autotuning (szinte mindent), de hiába csavargatom a releváns paraméterek custom profillal, mindehogy ennyi a vége, maximum rontani tudok rajta.

Kezdem azt hinni, hogy ebben ennyi van. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy egyszálas mérést csinálok, több szálon fogjuk rá, hogy oké a dolog (ott csak úgy -30% van a Linuxhoz képest). Viszont a nagyobb sávszélesség egy 1 szálas tcp sessisonnek kellene, amit egy androidos wifi kliens generálna, másrészt ugye wired<->wired irányban 1 szálon is tudja a gigabitet mindegyik Windows.

A laptopokon letiltottad a wifit teszt közben?

Az említett kölcsönkapott teszt AP a ház másik végében van, csak az a kliens van rajta miről mérek, a többi kliens nem látja (5Ghz, sok fal), és persze a psk-t sem tudják hozzá. De egyébként ennek a lehetőségét (is) üti az, hogy vezetékes Linux esetén minden rendben van a sebességgel.

próbáltad a "szerepeket" megcserélni (iperf szerver-kliens) ?

Gábriel Ákos

Nem, úgy voltam vele, hogy ennek nincs jelentősége, -R -el lehet forgatni a forgalmat a kliensből. Persze lehet, hogy szerver módban van valami eltérés a működésben ami érintheti Windows oldalon pl. az ütemezést, vagy ilyesmit, szóval kipróbálom azért, köszi a tippet.

Szerkesztve: 2022. 01. 17., h – 07:53

Más protokollok esetén is hasonló méretű a sebesség-különbség?

Igen, kerestem olyan megoldást, ami egyszerűbb, és tuti 1 szálas, ezért kipróbáltam scp-vel és ftp-vel, ugyanezt az eredményt kapom. Wifis kliensek esetén 14-15Mbyte/sec volt, amíg nem lett meg az auto tuning probléma Windows oldalon, utána felment 30Mbyte/s-re. Vezetékes hostok esetén megvan a gigabit  (11x Mbyte/s).

Szerkesztve: 2022. 01. 17., h – 14:22

A laptop egy mac,

Nem kell keresni a problémát, MAC gépeknek egyedi WIFI chipjei vannak, amihez nincs WINDOWS driver ( soha nem is tervezték támogatni ), ellenben a LINUX alatt lévő driver ki tudja hajtani rendesen a hardvert.
 

UPDATE: Félreolvastam, úgy értettem a MAC gépen futtatsz Windows-t.

Miert egyedi a WiFi chip? Ugyan egy csomo embert osszeszedtek ebben a temaban decemberben, de a jelenlegi aktualis palettaban meg mindig a Broadcom es a Skyworks a felelos a radioert. Ezeket jelenleg mar in-house gyartatjak (tehat Apple SKU-ja van a chipnek), de mukodeseuket tekintve ezek meg kulso eszkozok. Pl, az en gepemben levo 'Apple USI 339S00428', az nem mas mint a Broadcom 4364. A multban pedig Atheros es Lucent eszkozoket is hasznaltak.

... így már 750-800Mbitek is voltak a vezetékes linuxok felé, a két windows felé 120,250Mbit továbbra is. Az MTU mindenhol 1500 byte. ...

Ezen mit kellene még magyarázni?

Egyszer a laptop 2.4 Ghz -en megy, másiknál meg 5ghz -en, a mérési adatok és a WFI-AP eszköz műszaki adatai alá is támasztják ( WIFI-AP mind 2.4/5 ghz egyidejűleg engedélyezve van ugyanazon SSID -n ).

Megadott "Throughput rate" pedig az elméleti maximum ( simplex ), ez főlé nem fog tudni menni az adott sávon a WIFI AP-eszköz.

Topiknyitó meg sehol nem írta, hogy melyik sávban mér/mért ( szerintem meg se nézte ).

Akkor elég jól időzíti ezeket az ugársokat a mac, pont tudja hogy mikor mérek linux felé, és kb. mind a 68 alkalommal eltalálta :)

De viccen kívül: természetesen csak az 5G-s rádió van bekapcsolva, illetve az ssid-hoz rendelve, és nem csak a mac-el mértem (lásd lenti hsz-em).

Persze, hogy ki van kapcsolva, és mint említettem, a 2.4-es rádió is (már amennyire Unifi-nál ki lehet kapcsolni, ugye ez maximum abból áll, hogy nem teszel rá 2.4-es wireless network profilt). És köszönöm hogy segíteni próbálsz, ha már kérdeztem, de ezek tényleg zsákutcák, ugyanazon a gépen Linux felé akár órákon át is stabilan 600-650Mbit mérhető, nem csak a mac-ről. AX kliens és AX-es AP esetén pedig 700-800Mbit. Illetve 1000-ből 1000-szer elég ctrl+c-t nyomni az iperf-nek, majd kiválasztani a másik szervert (windows vagy linux), és máris más eredményt ad. Meg hát látszana szépen az Unifi controlleren, ha a wifi kliensek ugrálnának (már ha lenne hova).

Szóval ez biztosan a Windows hülyesége.

Sejtettem amúgy, hogy a mac-et nem kellett volna beleírni :D Ezért kiegészíteném: van itthon AX-es izmosabb androidos telefon, és AC-s Windows Dell laptop is, az eredmény ugyanaz velük (meg AX-es Iphone-ról is, de ezt csak nagyon apró betűkkel merem írni :D).