WiFi AP: a keresés vége?

Az AP-s sorozatom következő része: Ruckus-om lesz.

Visszaküldtem az Arubákat (AP-15 és AP-22). Az AP-22 teljesítményével egyszerűen nem voltam elégedett. Az AP-15 tökéletes volt teljesítményre és stabilitásra, de két hibája azért volt: nem tudtam megbarátkozni a cloud managementtel (még naplófájlt se lehet nézni support ticket nélkül), és plafonra fúrós AP-hez képest furcsa, hogy a konnektorok a hasára merőlegesen állnak. Egyébként a supportot megkérdeztem, hogy hasonló körülmények között miért rosszabb az AP-22 teljesítménye, és hetek óta csak várok, hogy megszüljenek valamit, ez kritikán aluli teljesítmény. (Az AP-15 4x4 wifi5, az AP-22 2x2 wifi6, de én 2x2-es wifi5-ös klienssel néztem, ami úgymond a közös nevező, és az antennánkénti/rádiónkénti teljesítmény adatok azonosak. Talán az lehet, hogy az AP-15 a több antenna miatt jobban tudja irányítani a teljesítményét.)

Kis visszatekintő: miért foglalkozok ezzel? Mivel stabilitási gondjaim vannak a wifivel itthon, márpedig munkaeszköz, és kábelezni jelenleg nem áll módomban, fejembe vettem, hogy megkeresem a tökéletes AP-t. Az emberek nagy része (természetesen) konzumer cuccokat javasol, és mellé elfogadja, hogy vannak stabilitási gondjai, mert hogy a wifi eleve szar és sose lesz tökéletes. Én meg azt gondoltam, hogy erre rá fogok cáfolni, mégpedig úgy, hogy enterprise cuccot veszek. És akkor szokott jönni javaslatnak a Mikrotik, meg a Unifi, amik lehet, hogy kicsit jobbak, de ez nem enterprise kategória. Rengeteg fórumozás után úgy tűnik, hogy a Unifi márkához tartozik a legnagyobb arányban csalódott komment.

Ha igazán enterprise kategória kell, főleg hármat szoktak javasolni: Cisco, Aruba (HP), Ruckus (Arris). Ebből én az utóbbi kettőről még csak nem is hallottam, és mivel hobbi/tanulási célja is van a dolognak, átugrottam a Ciscót és választottam Arubát. Ezekről már írtam, és logikus következtetés, hogy most végül a Ruckus van soron.

A Ruckus DRÁGA. Ez az AP-k Herman Millerje, Rolls Royce-a, Patek Philippe-je. Nem vagyok teljesen elborulva, soknak tartom az új listaárakat, ezért Ebayről vettem egy refurbished modellt, céges eladótól. Élettartama állítólag örök élet meg egy nap, nincs belőle kispórolva az anyag. Ha azt nézzük, hogy a konzumer vackok, de még a Unifi is harmadennyiről indul, akkor még ez is drága. De ha azt nézzük, hogy egy telefonra többet adok ki, laptopra 3x ennyit, akkor nem sok. És ezek tényleg megérik az árukat, így használtan főleg.

A választottam: R710, 4x4 wifi5, 350 CHF + 60 szállítás, 2 hét múlva érkezik. Miért ez lett? Nem akartam wifi6-ot, csak wifi5-öt (AC wave 2), és opcionálisan meshelhető eszköz kell, így marad az R510, R610 és R710. Az Arubás tapasztalat miatt preferáltam a több antennás verziót, az R610 és R710 között már minimális az árkülönbség, ezért nem akartam spórolni az R610-zel, egyszer élünk, legyen R710, hajrá. Egyébként szinte feleennyiért lehet venni R510-et is. Ja és a teljesség igénye nélkül az AP-15 felhőtlen változata, az IAP-315 még olcsóbb. Azon kívül, hogy használt eszközökről van szó, nem látok hátrányt, minden létező szempontból jobbak a konzumer szintnél, és melegen ajánlom ezeket a márkákat és modelleket.

Sok fórumon kérdezgetik, és nekem is volt ilyen aggodalmam, hogy de ha ez enterprise cucc, akkor mi van a managementtel, licenceléssel, stb.? Az a jó az Aruba és Ruckus esetén, hogy ezek opcionálisak. Ezek gyönyörűen elműködnek standalone módban is, mint akármelyik konzumer vacak, csak mellesleg kontrollerrel fel lehet skálázni őket több ezer AP-s irodaházig is. Aruba esetén van az Instant firmware (nem összekeverendő az Instant On termékvonallal), Ruckus esetén van Standalone és Unleashed, mindegyik teljesen helyileg, külön eszköz és licenc nélkül managelhető, firmware frissítés is jár ingyen. Akinek nagyobb háza van, lehet 2-3-4-5 eszközt is összepárosítani, adott esetben meshelni is. Nálam már kiderült az AP-15-tel, hogy hiába a sok fal, egy darab jól pozícionált AP is lefed mindent, szóval egyelőre egy AP elég lesz, de nem zárom ki redundancia/hobby célokra egy második eszköz beszerzését.

Az Aruba és Ruckus legfőbb jellemzője, hogy egyszerűen működnek, teszik csendben a dolgukat, és nem kell velük szívni. Csak meg kell nézni, mi az általános vélekedés a wifiről, ami a konzumer cuccoknak köszönhető, meg hogy mennyien panaszkodnak még a Unifi bugjaira is. Egy világ dőlt össze bennem, mikor megláttam, hogy azért Aruba és Ruckus modellekre is van panasz fórumokon, pl. az utóbbi évben Ruckus és Apple eszközök között voltak sávszél gondok, de erről azt gondolom, bárcsak ez lenne a legfőbb problémám, ez semmi.

Miért olyan jó a Ruckus? Egybehangzóan mindenki azt mondja, hogy a rádiós teljesítménye világcsúcs. Csak rá kell nézni az antennáira (pl. a fenti adatlapos linken, vagy itt), és látszik, hogy itt valami varázslat van. Nem botantenna (és mellesleg már röhögök a botantennák látványától, de ha meglátok pl. egy TP-Link Archert 6-8 antennával, az már inkább egy díszes játéknak tűnik, mint AP-nak), de nem is egyszerű PCB-s antenna, hanem valami nagyon bonyolultan kialakított képzőművészeti alkotásnak néz ki. Aki nekem nem hisz, ez a komment állítólag szakértőtől van.

Azt mindenki tudja, hogy egy irányított antenna jobb teljesítményt tud egy adott irányban, máshonnan meg használhatatlan, az omni meg minden irányban egy közepes teljesítményt tud, viszont ezeket a dolgokat lehet egy kicsit keverni. A wifi szabvány része a beamforming, ami egy rádiós technológia. Azt jelenti, hogy fogsz pár kő egyszerű omni antennát, és a rádió úgy ad egyszerre több antennán némi fázisvariálással, hogy az interferencia miatt egy adott irányban erősebb, másfelé pedig gyengébb legyen a jel. A Ruckusnál ezen felül van egy saját technológia, a Beamflex, ami egy antenna technológia. Ez azt jelenti, hogy minden antenna egymástól függetlenül tranzisztorok révén változtatja a saját alakját. Így sokkal pontosabban tud irányítottan adni ÉS venni is mindenféle kliens támogatás nélkül (a vétel nagyon fontos: hiába tekeri fel a Unifi az adóteljesítményét egy LR modellnek, jó vevő is kell hozzá, aminél nem működnek az ilyen olcsó trükkök). Itt egy ábra.

Az antennán kívül van még benne más varázslat is, pl. szépen beosztja az air time-ot a kliensek között, stb. Itt egy doksi egy állítólag 3rd party tesztről: eszerint egy terheléses tesztben egyedül az R610 tudott 30 kliensnek szaggatásmentes videót adni, és ugyanitt rosszabb volt a Cisco, Meraki, Aruba és Aerohive is. Szóval ez a Ruckus tényleg jó lehet.

Jelentkezem, amint beüzemeltem. Mivel már nem garis, fogok majd közeli képet csinálni a belsejéről is. És nagyon kíváncsi vagyok, hogy tud-e gyorsabb lenni az Arubáknál (ami a használhatóság szempontjából nem számít, de azért mégis érdekel).

Hozzászólások

Szerkesztve: 2022. 01. 17., h – 19:17

Kíváncsi vagyok hogy Solo, vagy Unleashed firmware-rel kaptad-e?

Az Unleashed FW ingyen letölthető, míg a Solo csak élő szerződés esetén. Érdemes lehet CLI alól kinyerni belőle a Solo FW image-et és eltenni, hátha majd azzal is tesztelni akarod.

Drágák, de lehet kifogni belőle jóárasított darabot időnként (nyilván ez akkor érdekes, ha nem azonnal kell). Én pl. kevesebb, mint 20 e JMF-nyi GBP-ért vettem H510-et másfél éve. (Bonttatlan csomagolásban. Amúgy Solo fw-rel, amit Unleashedesítettem.) No majd figyelek, mit tapasztalsz.

Nekem egyeül annyi negatív tapasztalatom volt vele, hogy nem bírta a PPPoE + NAT párost, ezért a szolgáltató dobozát előbb bridge-be kapcsoltattam, aztán 2-3 hét után vissza - így sokkal jobban teljesít.

> Nekem egyeül annyi negatív tapasztalatom volt vele, hogy nem bírta a PPPoE + NAT párost, ezért a szolgáltató dobozát előbb bridge-be kapcsoltattam, aztán 2-3 hét után vissza - így sokkal jobban teljesít.

Miért ment át PPPoE forgalom az AP-n egyáltalán? És mit segített az, hogy átállítottál valamit aztán vissza az eredetire?

A H320 és H510 egy 2 ill. 4-portos switchet is tartalmaz, és eredendően azokon keresztül volt vezetve pár asztali gép illetve hálózati nyomtató. Az volt a felállás, hogy

nagyvilág - szolgáltató doboza bridge módban - AP1 - AP2 - gépek

(A két AP egymás mögött láncban dróton összekötve (*), és mind a kettőn kábellel gép(ek), meg wifin bizbaszok.)

 

Ekkor kénytelen kelletlen az AP intézte a NATolást. (Asszem GW-módnak hívja az Unleashed felület).

Amikor pedig elbukodd a PPPoE-n, akkor visszakértem adobozt bridge-ből, innentől a szolgáltató doboza intézte a PPPoE+NAT funkciót, az AP-nek maradt a switchen lógó pár gép forgalmának, meg a wifis hálózat elemeinek továbbítása a szolgáltatói dobozhoz, és nem kellett ilyen marhaságokkal foglalkoznia. Ez gyorsította fel végül.

(*) A H320 nem tud/nincs FW-ből engedélyezve a MESH. Amúgy pont ugyanazt a FW-t lehet letölteni rájuk, de a kicsiben tiltva van, a nagytesóban engedélyezve.

Jé, én úgy emlékeztem, hogy amikor korábban erről olvastam, akkor 2021. dec 31. volt az EOL dátuma az enyémeknek, de most látom, hogy "kaptam" még egy hónapot - akkor egyelőre még bízom egy újabb FW-ben (eddig átlagosan 2 havonta érkezett, nyilván mostantól nem nagyon számítok ilyen sűrűre). Viszont ez a plusz 5 év nekem azt jelenti, hogy pl. a H510-est még mindig érdemes megvenni, ha valakinek kell a benne levő 4-portos gigás switch, és nem kell wifi6 (de pl. WPA3 igen :-) )

A szállítás még egy érdekes történet. Vámot kell fizetni, ami Svájcban (Magyarországhoz képest) simán szokott menni, de szépen meg tudja dobni a dolgok árát (főleg, hogy EU-ra is érvényes, mert Svájc nem tagja a vámuniónak ugyebár). Ezt a csomagot egy globális szállítmányozó program keretében adták fel, ami azt jelenti, hogy az eladó egy logisztikai cégnek (PBI) küldi a dobozt, ők lepapíroznak mindent, és küldik nekem, nekem pedig elvileg már nem kell pluszban fizetni semmit átvételkor. Na erre kíváncsi leszek. És amúgy meg 3 hetet ígértek, pedig priority shipping. Eddig 1 hét telt el és épp a logisztikai cégnél ül a doboz. Amúgy ha a cég nevére rákeres valaki, szinte csak panaszt lehet olvasni róla, de ez nem feltétlenül jelent rosszat, mert gondolom a sikeres kézbesítésekről nem nyit senki fórumtémát.

Úgy néz ki, hogy holnap hozza a posta, a vállalt 23 nap helyett 10 nap alatt. Ahhoz képest, hogy mennyien szidják a PBI-t, és az oldalukon is ott van nagy piros keretben, hogy világszinten szarban van a logisztika, ez meglepően szép teljesítmény egy US-CH útvonalon bármilyen helyzetben is.

De amiért írok, az az, hogy a PBI trackingje mennyire gáz: https://i.imgur.com/o4QQjfS.png. Szerintük a csomag benézett Mexikóba, pedig nem. Aztán a Föld közepére (0,0 koordináta), pedig nem. És a legszebb, hogy szerintük a németországi Horgen városába megy a csomag, pedig én a svájci Horgen városában lakok. Rámhozták a szívbajt, amíg meg nem jött a helyi postától az értesítő. Mondjuk csak 150 km és 2 óra, még el is mennék érte, ha onnan jönne értesítő :). Kétszer is el lett vámolva, egyszer "Zuerich, CH" helységben, utána pedig "City, Country" helységben. Az hol lehet?