Wifi mesh hálózat

Üdv,

Többen már írtátok, hogy érdemes a mesh hálózatok felé nézelődni. Kinek van tapasztalata ezzel kapcsolatban? Milyen eszköz (gyártó) vált be?

Tudom, az ára elég magas még.

 

Csak egyszerű találat a Google-ben: TP-Link Deco M4 AC1200 Mesh vezeték nélküli rendszer, 3 darabos (49.990,-)

https://www.emag.hu/tp-link-deco-m4-ac1200-mesh-vezetek-nelkuli-rendsze…

Hozzászólások

Nem személyes tapasztalat, kollegának van ilyen, ő teljesen elégedett vele.

Gábriel Ákos

Itthon Mikrotik Capsman van.

Kellet vele izmozni, de most már azt gondolom beállt.

 

Előző cégnél UniFi-t használtunk több tucat AP-val.

Az alapokat belőttük (Vezetékes rész+ Wifi konfig) és utána működött.

A Mikrotik-es sokkal olcsóbb, persze ez igény függő.

Szerkesztve: 2021. 11. 21., v – 14:35

"Hallomásból tapasztaltam" a TP-Linc Deco meg az a másik is nagyon jó! Bedug és használ. A minőségre nem tudu k mit mondani, fiatal még ez a rendszer. De úgy gondolom a TP-Link az egyre jobb a soho kategóriában.

( szerk. az a másik az Omada :-] )

Deco kb. tényleg a "bedug és használ" kategória.
Beállítás kb. 5 perc, onnantól megy és elfelejted.

Javasolt minden AP-t LAN-ra rakni, tehát NET-et (LAN-t) ne WiFi-n adják egymásnak tovább az AP-k.
Kb. fél éves tapasztalatok vannak Deco-val, több helyen is futnak, üzembe helyezés óta nem hallottunk róluk. Pedig mentek igen kényes ügyfélhez is, volt olyan aki szerint jobbak pl. mint Aruba Instant AP-k! :D (Persze ez nem mérvadó, mert Deco tulaj nyaralójában van, Aruba meg több csarnok-ban, 30x annyi klienssel ...)
Egyenlőre azt mondanám, ár/érték arányban teljesen jók!

Szerkesztve: 2021. 11. 21., v – 14:58

Ez az ar egyaltalan nem magas, 3 eszkoz van a dobozban. Eleg jo lefedettseget ad, de az azonos ssid-t nem nagyon szeretik az olcso iot eszkozok, plane ha epp hataron vannak.

Vedd meg, 14 napig tesztelheted. Pont erre van kitalalva. 

@BCsabaEngine

Ha nem lehet kábelezni, három sávos  mikrotik AP ,  5Ghz  gerincvezeték a kábel helyett és 5+2.4 Ghz AP. Drága.

AudienceTri-band (one 2.4 GHz & two 5 GHz) home access point with meshing technology

https://mikrotik.com/product/audience

Sziasztok! Szeretnék segítséget kérni!

Adott lenne egy diginet modem router, bridge módba tett, gigabites kapcsolat. 2 szintes ház, wifi szintenként egy-egy Tp-Link M4 és rj45 aljzatokhoz egy 8 portos gigabit switchből elkábelezve.

Kérdésem az lenne melyik a helyes megoldás:

modem--- router mint "fő" torony 1 port-ba be 2.ból ki--- switch-be---- switchből elkábelezve a második m4 emeletre/rj45 aljzatokba(switchből)?

Vagy modem---switch---router(ek) lenne a helyes megoldás és mindkét m4et a switchen keresztül "hajtva" kábelen? A cél az lenne a két eszköz ne a másikon keresztül "fölözze" egymás sávszélességét, ha már kivan húzva neki a kábel minden helységbe. Köszönöm!

Köszönöm.Az lemaradt hogy már meglévő ennyi eszközöm van: modem, switch és 2db M4 és ennyi.

3 az 1-ben: router, hozzáférési pont és jelismétlő módok 

A Deco M4-ben számos rugalmas funkció elérhető mely lehetővé teszi, hogy az eszköz routerként, hozzáférési pontként vagy jelismétlőként üzemeljen”

Ilyen vonatkozásban nem tudom a különbséget hogy melyik M4 legyen éppen router vagy AP eszköz a felállásban, ezért is kérdezem... mi lehet a legjobb megoldás szintenként elhelyezve adott szerepkörükben?! 

Az eredetihez: van személyes tapasztalatom, két Aruba Instant On-nal. Működni működött, Aruba miatt atomstabil is volt. Viszont a downstream AP közelében lassabb volt a net, mint nélküle. Azt kell tudni, hogy a távolsággal négyzetesen csökken a rádiós teljesítmény, egy mesh hop esetén mondhatni újraindul a rádiós teljesítmény de feleződik a sávszél. Ha nagyon messzire kell vinni a netet, még mindig jobb a mesh, de kisebb házakban kevésbé éri meg. Sokkal többet segít egy darab de jól pozicionált és jó rádióval rendelkező AP. Illetve ami tényleg jó lehet, az a tri-band mesh, mert ott elvileg nincs sávszél feleződés. De igazán jó márkából még nem láttam kiforrott tri-band megoldást. De TP-link Omada, Mikrotik Audience, meg a review-kban általában magasztalt márkák azért viszonylag jók lehetnek.