Megint Tanú?

Fórumok

 

A kormányülésen végül úgy határoztak a döntéshozók, hogy az élelmiszerárakat befagyasztják a következő hat termék esetében:

  • kristálycukor,
  • búzafinomliszt,
  • napraforgó-étolaj,
  • sertéscomb,
  • csirkemell,
  • 2,8 százalékos tehéntej.

A kormány döntése szerint ezen termékek árát vissza kell állítani a tavaly október 15-i szintre.

Valamiért megint ez a halhatatlan párbeszéd jutott eszembe:

Pelikán: Azért van egy kis rossz érzésem. Miért kell ekkora felhajtást csinálni? Mégiscsak becsaptuk az embereket.
Virág elvtárs: Ugyan, kit csaptunk be? Magunkat? Mi tudjuk, miről van szó. A kutatókat? Azok örülnek, hogy plecsni van a mellükön. A széles tömegeket? Azok úgyse esznek se narancsot, se citromot, de boldogok, hogy velünk ünnepelhetnek. Az imperialistákat? Ühüm, azoknak alaposan túljártunk az eszén. Nem szeretnék most a helyükben lenni! Kiadtuk a jelszót: legyen magyar narancs! És lett magyar narancs. Mi nem ígérgetünk a levegőbe, Pelikán.

Hozzászólások

- Milyen volt a szocialista banán?

- Nagyon olcsó volt, de nem volt!

Ne haragudj, de Virág nick-kel ilyen topikot nyitni több, mint furcsa :-)

Miért?

Hogy egy másik klasszikusból idézzek:

,,... Böcsületes jó magyar név

Nem hímez nem hámoz ...˝

Továbbá büntetőjogi felelősségem tudatában kijelentem, hogy föntemlített Virág et.-sal semmi néven nevezendő  rokoni, üzleti vagy egyéb kapcsolatom nem volt és jelenleg sincs, neki bányát, földet, kastélyt, erőművet, kaszinót el nem adtam, és a jövőben sem áll szándékomban ilyet tenni.

A (megmaradt) garázsboltok ennek örülnek megint.

Állítólag nincs olyan kelet-E ország ahol szinte az összes multi élelmiszerlánc jelen van. A legnagyobb hiba volt külföldieknek adni az élelmiszerkereskedelmet, IS,  hiszen enni mindig kell. Gyakorlatilag csak logisztika az egész, észben pedig állítólag jók vagyunk.

3,5-ös tejre nincs? Abból sokkal faszább tejhab lesz a kávén.

Én ezt az egész topikot nem értem! Te érted miről van itt szó? Hogy az miért probléma h nem engedik elszabadulni az árakat? De figyeld: gondoltak rájuk,nem csak a sertés hús árát törik le, hanem a szombati csirkemelles ebédét is. De hát ezeknek semmi nem jó...ami Fidesz. 

"antiegalitarian, antiliberal, antidemocratic, and antipopular"

Azzal van a probléma, hogy hatósági áraznak, és ezzel a veszteséget a boltokra tolják. A rendes megoldása ennek ezen élelmiszerek áfájának csökkentése lett volna, és nem este bejelentve, hanem pár héttel előre, hogy január 1-től ez lesz 2022-ben inflációfékezésileg. A sokba kerül történet nem áll meg olyan szempontból, hogy éppen úgy látszik, hogy mindenre is van pénz, amire akarják.

Egyébként amiket csökkentettek, azokat mi is kevésbé vagy semennyire se vesszük.

A felsorolt termékek már most is 5% áfa kategóriában vannak a cukor kivételével. Az élelmiszerárak a covid miatt megkavart világpiaci viszonyok miatt szállnak el. Jobb lenne semmit se tenni? Így a szegények is meg tudják vásárolni továbbra is a szükséges élelmiszert, októberi áron amikor ugye meg tudták vásárolni tehát továbbra is meg tudják. Az 5% áfa elengedése nem lenne akkora segítség, mert az árak ennél jobban is el fognak szállni. Lehet más élelmiszerek még drágábbak lesznek, de ez a társadalmi szolidaritás következménye. Válságos időkben szerintem ez bőven megfelelő kezelése a problémának. 

“Az ellenség keze betette a lábát”

Lehet szélesebb körben kéne élelmiszer áfán csökkenteni, hogy a többi dolog árának várható csökkenése védjen 1-1 kiemelt termék áremelésétől. Igazság szerint az energia árak, és a béremelések miatt spirál van valszin, és minden emelkedni fog. Ez valamennyire mérsékelhető lenne az áfa csökkentéssel. Persze akkor, hogy ha ezt a kereskedők nem nyelik le. Elvileg az árverseny miatt nem kéne lenyelniük, mert ezzel tudják a vevőket bevonzani.

Egyébként ami neten találtam aszerint 18%-os kulcs van pl. tejterméken., és a kenyéren.  Máshol már 5%-ot mondanak.

A kis boltok a szűk kínálat miatt még valszin a minimálbér emelést is nehezen gazdálkodják ki (igen, majd 6 órára jelentik be az illetőt...), és akkor minimálisat sem tud ezeken emelni. Majd emelnek máson, szóval valszin a vásárlás maga nem lesz olcsóbb, csak 1-1 termék ára nem emelkedik. Ez egyébként máshol is előfordulhat, szóval ezt valaki valahol ki fogja fizetni, ne legyen illúziók.

A multi alapú láncokra amúgy épp decemberben toltak rá egy finom adóemelést.

Akkor nézzük tételesen, a telexes cikkből a KSH átlagárak alapján:

  • a sertéscomb kilója 1420 forint: ezt sokan veszik, de valszin megúnjuk
  • a csirkemellfilé (csont és bőr nélkül) kilója 1600 forint, mint fentebb
  • a napraforgó-étolaj litere 713 forint: ez remek, de az egyik 4 betűs német diszkontláncból nekem pár nappal ezelőttről 650Ft rémlik, és ebből se kell literszámra használni, mi példul már nagyon ritkán sütünk úgy igazán lábasban olajban
  • a finomliszt kilója 203 forint, szintén a négybetűsből 150-160Ft rémlik
  • a kristálycukor kilója 261 forint: ezt nem tudom, igazából nem érint, szerintem manapság elég kevesen sütnek annyit, hogy akár 3 hónap alatt elfogyjon 1 kiló kristálycukor, és a kávét se biztos, hogy 4 kanálnyival kell reggel-este felütni
  • a 2,8 százalékos tej litere 286 forint volt 2021 októberében: a négybetűsben jelenleg 249 forint a sajátmárkás (ami rendes hazai beszállítótól jön, ez a dobozon ott van szépen), ez még 2021-ben 229Ft volt

>  ezzel a veszteséget a boltokra tolják

Csak ugye a klasszikus kérdés, hogy történik-e tragédia?
Nem tudom h érvényesnek miként lenne tekinthető az az aggodalom és felvetés egy vásárló részéről, hogy inkább a vásárlók a járjanak rosszul csak ne a Tesco, Auchan, Lidl stb...

"antiegalitarian, antiliberal, antidemocratic, and antipopular"

Hát pontos adatokkal nem rendelkezem, de gondolom a kiskereskedelem arányát 90% felett ezek a multik realizálják. Tehát az eladott csirkemellek és sertéscombok főleg ezen értékesítés láncokon jutnak el a fogyasztókhoz (ami egyébként nem egyszerűen sajnálatos, hanem vérlázító) . Így a bevezetett árkorlátozás [szándékoltan] őket érinti a legnagyobb mértékben szemben az általad elképzeltekkel. 

"antiegalitarian, antiliberal, antidemocratic, and antipopular"

Jaj...

A többi élelmiszer árát emelik meg, tehát a fogyasztókra fogják hárítani. Nem nonprofit intézmények. Meg nincsen ingyen ebéd, valakinek a végén meg kell fizetnie a veszteséget.

A rezsicsökkentésnél is a lakossági rezsicsökkentés miatti veszteség egy részét áthárítják a céges fogyasztókra, akik aztán továbbhárítják a fogyasztókra. A többi veszteséget meg az állam kipótolja az adófizetők pénzéből, pl. amikor lerohad az infrastruktúra, mert rezsicsökkentett díjból nincs pénz fejlesztésre.

Hoppá, a végén mindig a végső fogyasztóra lesz terhelve minden áremelés.

> Hoppá, a végén mindig a végső fogyasztóra lesz terhelve minden áremelés.

Ez egy demagóg baromság. Az általad sugalmazott spekulatív folyamat "vége", eleje, közepe nem definiálható pontok az értékeléshez. Lényegében csak egy kimódolt liberális hazugság, amit oly lelkesen böfögnek vissza egyesek, mely szerint mindent is (megfelelő és bevett terminus technikussal élve) a _piac_láthatatlan_keze_ határozna meg - amivel szemben semmit nem érnek a közhatalom intézkedései. Természetesen erről szó sincs!  A változás direkt és kedvező a vásárlók számára. Ez az ami számít. 

"antiegalitarian, antiliberal, antidemocratic, and antipopular"

Egyfelől az államnak van szabályozó feladata, amelyről a liberálisok szemérmesen nem beszélnek, másfelől most háborgás van, mert az állam végre gyakorolja a feladatát, azt, amiért egyáltalán van. Harmadrészt ez szociális intézkedés. Hiába lesz drágább néhány nem létszükséglet árucikk, az a lényeg, hogy nem kell felakasztania magát az éhhalál elől annak, aki tényleg nem tudja már kigazdálkodni az inflációt, mert nincs miből. Az a lényeg, hogy aki akar, az tudjon spórolni, legyen mozgástere. A fűnyíróelv-szerű elvonásokkal sarokba lehet szorítani embereket, szóval ha a parlament előtt magukat felgyújtókat akarunk látni, akkor csak tessék! Humánusabb megoldás ez, amikor szerényen ugyan, de meg lehet élni, akinek jól megy annak a luxus cikkek drágábbak lesznek. Az nem érdekes, hogy azt mondod, nem luxus cikk, mert akikért az intézkedés lett, azoknak az.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Nem értem, miért az árakon meg áfán gondolkodtok, mikor a probléma ott van, hogy van egy relatíve széles réteg, akinek problémát okoz megvenni az alapvető élelmiszereket (elég széles réteg ahhoz, hogy a választói potenciáljuk miatt hirtelen fontosak lettek, szóval nem pár emberről van szó). Ha pár élelmiszert elérhetőbbé teszünk számukra, attól még megmarad ez a mélyszegénység, mert azon ez nem segít.

És semmi nyoma, hogy az okot is megpróbálnák eltüntetni.

“Any book worth banning is a book worth reading.”

A minimálbér meglett emelve, valamint létezik még mindig közfoglalkoztatás, még ha kisebb mértékben is, mint korábban. Azzal nehéz mit kezdeni, ha valaki nem is akar dolgozni, meg azzal is, ha egyes munkaadók eszetlenül bizonyos szokásokhoz ragaszkodnak fogalmatlanul. Itt is volt, aki mondta, hogy angol nyelvtudás nélkül biztosan nem alkalmazna mérnököt, pedig ha ez csak előny, nem pedig elvárás, lehet gyöngyszemekre, jó szakemberekre lelni, különösképp a már nem annyira fiatal, többnyire nagyobb tudású, tapasztalatú és fegyelmezettebb korosztályból.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

"A minimálbér meglett emelve, valamint létezik még mindig közfoglalkoztatás, még ha kisebb mértékben is, mint korábban."

Az mondjuk nem tudom hogy baj-e, mert igazából sosem működött, csak alibimunkát csinaltak benne éhbérért, de kimondottan rossz abból a szempontból, hogy nagyon nehéz onnan továbblépni. Az emberek élethelyzetén kell változtatni.

Ez hasonló dolog, mint a hausing first a hajléktalanoknál. Igazából ez az egyetlen dolog, ami működik (lásd, ahol komolyabban belefogtak), kitépni őket az eddigi életkörnyezetükből.
A közmunka semmi ilyet nem csinál, értelmetlen munkákat kitalálni az embereknek nem megoldás semmire, illetve sok helyen kimondottan akadályozza az embereket a munkakeresésben.

Pontosan ugyanaz a gond, mint a hatósági áras élelmiszerekkel: tüneti kezelése egy olyan problémának, amelyre valódi megoldás kellene.

Ha sok olyan ember él az országban, akinek tényleg nem mindegy, hogy a tej 50 forinttal drágább, akkor ott kurva nagy problémák vannak a megélhetéssel úgy általában, amin az se segít ha tízszer ennyi élelmiszernek lenne hatósági ára.
 

“Any book worth banning is a book worth reading.”

A közfoglalkoztatásnak az a lényege, hogy a delikvens munkába jár, rendszer van az életében, bért kap érte. Kevesebbet a minimálbérnél, hogy motivált legyen munkakeresésben. Másfelől viszont jobb, mintha nem csinálna semmit, elszigetelődne, feleslegesnek érezné magát a társadalom számára, nem jelenik meg fogyasztóként a piacon, meg munkaerőként sem, nem hisz már abban, hogy valaha munkát kap. Abban segít, hogy mentálisan, érzelmileg túléljen egy válságos helyzetet.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

" Kevesebbet a minimálbérnél, hogy motivált legyen munkakeresésben."

Akkor nem úgy kellene megoldani, hogy sok helyen a közmunka mellett nem tudnak munkát keresni, mert egyszerűen nem engedik el őket (ahogy erre vannak példák - googlival te is találsz). 

Az meg, hogy olyan munkát csinálnak, ami sokszor láthatóan fölösleges, és azért van, hogy legyen mentálisan, érzelmileg pont egy szar dolog. (aki csinált már ilyet, mert hát az IT-ben is vannak ilyen munkák :) , az pontosan tudja)

Rövid közmunka néha tényleg jól jöhet, ha azon múlik valakinek az élete, de amúgy meg csökkenti a későbbi elhelyezkedés esélyét.

Rengeteg csapda van ebben az egészben (a legtöbb eszébe sem jutna valakinek, aki nem merült el a témában, és csak a propagandára támaszkodik), hosszú, de jó összefoglaló: https://www.parlament.hu/documents/126660/133966/MTA+KRTK+KTI+A+munkaer…

“Any book worth banning is a book worth reading.”

Ha sok olyan ember él az országban, akinek tényleg nem mindegy, hogy a tej 50 forinttal drágább, akkor ott kurva nagy problémák vannak a megélhetéssel úgy általában, amin az se segít ha tízszer ennyi élelmiszernek lenne hatósági ára.

Vagyis az "összefogás" számára itt a kiváló lehetőség reális-, mégis bombasztikusan nagyszerű ígéretekkel megszólítani ezeket az embereket. Hajrá!

:)

Alapvetően nem a tej 50Ft-ja a probléma, hanem hogy mindennek felmászott az ára. Az ATV egy árfigyelő valakivel dumáltak, és 2021-ben 17%-kal nőtt az általuk összerakott bevásárlókosár ára. A mondás szerint "normál heti bevásárlás" c. történetet, és 3 nagy üzletlánc átlagárai, akiknél kevésbé jellemző a sajátmárkás mindenség. Itt az interjú: https://www.youtube.com/watch?v=WUUjQHumyho

Akinek nem közvetlen probléma ez, azt is érinti, mert éves szinten ez nem pár ezer forint.

Cukorbeteg vagyok, nem eszem cukrot és kerülöm a búzalisztből készült termékeket.
Nem sütünk napraforgó-étolajban és nem iszunk tejet sem.
Sertéscomb: mármint a sonka? Azt csak húsvétkor és abból is házit, párom apjától.
Csirke: szintén házi

Szóval kösz Viktorka megint a semmit :D

Ez az intézkedés azért hatékony, mert gyorsan kivitelezhető. 

Bejelentik, hogy maximalizálnod kell az árát, holnaptól már mindenféle előkészület nélkül érvénybe is léphet.

Törvényalkotóként semmit nem kell tenned, maximum ellenőrizni hogy betartják-e.

Nyilván csak azoknak segít, akik kizárólag ezen a 6 terméken élnek és csak addig, ameddig a moratórium tart.

A megoldás pedig egyedi támogatás lenne a rászorulók részére, de ehhez effort kell és nem elég látványos a választások előtt 60 nappal.

Legközelebb majd személyesen meglátogatnak azzal, hogy kedves BlinTux, mi legyen abban a fogyasztói kosárban, amelynek befagyasztjuk az árát? És akkor te elmondod, úgy lesz, majd veled együtt 4 embernek ez kedvező lesz, maradék 9.8 millió nem nyer vele semmit. Ebből a 4 emberből te nyilván nem szavazol a Fideszre, de mondjuk ketten igen. Megérné tehát az intézkedés, nyernének két szavazópolgárt országos szinten, bár abból az egyik nem megy majd el szavazni, szóval csak egyet. :)

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

"Legközelebb majd személyesen meglátogatnak azzal, hogy kedves BlinTux, mi legyen abban a fogyasztói kosárban, amelynek befagyasztjuk az árát?"

Meg persze az is lehet, hogy a tömeges mélyszegénységet máshol kell megoldani, nem a cukor és a tej árának a befagyasztásával.

“Any book worth banning is a book worth reading.”

Egyrészt azonnal lenyelné az áfa-kedvezményt a kereskedő, másrészt az állami bevétel nem a lopásra, hanem a kamatszolgálatra kell. Illetve, de a lopásra, a külföldi befektetők lopására. Csak érdekes módon azt legálisnak tekintjük.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

A kormány ezt a rövidtávú pozitív célok érdekében teszi, a hosszútávú problémákat leszarva. Ha ezt elég ügyesen csinálják, és az ország csak szép lassan megy tönkre, miközben a csapból is az folyik, hogy minden fasza, akkor ezt életük végéig el tudják húzni.

Nem szavazok én senkire!
Persze hogy semmi sem jó, hiszen ha valami olcsóbb lesz, akkor valami más drágább.

Akinek pedig nagyobb az IQ-ja 1-nél, az mind tudja, hogy ezek az intézkedések csak is azért vannak, hogy az X hozzájuk kerüljön azon a bizonyos papíron. 
Kurvára nem azért, hogy az embereknek jó legyen! 
Amint mag kapják az X-et, máris le van szarva az összes ember a következő szavazásig.

Nem életkortól függ, hanem a választási lehetőségektől. Ha több elfogadható párt között kellene választani, mérlegelni, az jó lenne. De ha mindegyik lehetőség olyan vállalhatatlan, hogy hánysz tőle, akkor tényleg fölösleges szavazni.

Ez olyan, hogy reggelire almát vagy körtét választasz vs. homokot vagy szenet kell enned.

Ha valaki azt mondja, hogy a Fideszre szavaz, mert az még mindig a kisebb rossz, annál máshol lehet (vagy inkább hiányzik) ezt a vállalhatatlansági küszöb.

Szerkesztve: 2022. 01. 12., sze – 21:46

Árbefagyasztás, az semmi. Jegyrendszer, az kellene ide. Meg Országos Anyag- és Árhivatal.

Ja és a MálnaPI árát nem fagyasztják be?

Nekem ez a sor tetszett a hírekben:

"- jelentette be Orbán Viktor szerdán egy Facebookra feltöltött videóban."

A Fidesz 12 évnyi teljhatalma, a világ legsikeresebb válságkezelése, Európa legjobb járványkezelése után ott tartunk, hogy alapvető élelmiszerek árát kell központilag szabályozni, mert nem tudja az átlagpolgár kifizetni. 

Finoman jelezném, hogy bezzegnyugaton az élelmiszer áfája sok helyen 7% vagy más kedvezményes adókulcsba esik, illetve a fizetések kiindulásképp eleve jóval nagyobbak. Szerinted a mesterségesen alacsonyan tartott árakat meddig lehet másból keresztfinanszírozni, illetve rátolni a kereskedőkre, hogy oldják meg?

Csak részben jogos, mert amint egyes élelmiszerek árának ÁFA tartalma lentebb ment, legtöbbször másfél héten belül ugyanott tartott az ára, mint egyébként. Hiszen a legtöbb kereskedelmi lánc (a keletkezett végfelhasználói ár különbségét) benyelte saját nyereségnek. Jeah. Önmagában az ÁFA csökkentése egy (nem is rossz) lehetőség egyesek profitjának növelésére.

Vortex Rikers NC114-85EKLS

Azon élelmiszerek, amiket most szabályoztak, szinte egyik sem 5%-os ÁFA kör alá esik.

A tej lehet az egyetlen kivétel, de abból az UHT/ESL tejek, amik a fogyasztás 90+%-át adjk, nem 5%-os ÁFA kulcs alá tartoznak.

 

Szóval lett volna a kormánynak mozgástere, de hát egyszerűbb más faszával verni a csalánt, hadd nyeljék le a kis és nagykereskedők és a termelők a buktát.

Kapitalizmus van, verseny van, annyiért adja, ami kijön a feltételekből amennyiért csak tudja.

Hát most kevesebbért tudja. Mindjárt elsírom magam szegény multik kieső luxus-profitja miatt. 

Be lehet zárni a boltot, de nem fogják mert így is bőven megérni nekik. 

“Az ellenség keze betette a lábát”

Jav.

Csomó élelmizter Áfá-ja évek óta 5%, hogy ezt valakik lenyelik, az más tészta.

5 százalékos áfa kulcs alá tartozó termékekt

Látom közbe betette valaki.

Már csak a zöldségek áfá-ját kellene levinni, ahogy a lengyeleknél.

 

 

Aki csak alapszinten is képben van gazdaságtörténetben, az tudja, hogy hatósági áraknak mindig az áruhiány, fekete piacon elszálló árak, gazdasági visszaesés a következményei. Ajánlott olvasmány még: mikroökonómia, 1. fejezet, keresleti- és kínálati görbe.

"Aki csak alapszinten is képben van gazdaságtörténetben,"

Te mint kivülálló kifejtenéd ezt bővebben! Jelenlegi hatósági árak időben és termékekben is korlátozottak. Ezt összehasonlítani a szocialista tervgazdálkodás hatósági áraival, hát nagyjából a körtét a szilvával kategória.

A hatósági ár

Az olyan esetekben, amikor a versenypiac nem létezik, és ezért nem alakulhat ki határköltség-alapú ár, vagy az adott nemzeti, helyi közösség nem kíván egy szolgáltatást piaci alapra helyezni, hatósági ármegállapításra vagy árszabályozásra kerülhet sor. Magyarországon árszabályozó hatóság lehet az állam vagy az önkormányzat. Magyarországon államilag megállapított hatósági ára van például a gyógyszereknek, az energia- és közműszolgáltatásoknak. Más közszükségleti cikkek, például a távfűtés vagy a tömegközlekedés árának megállapítása az önkormányzatok hatáskörébe tartozik, természetesen a szolgáltatást nyújtó vállalattal való egyeztetést követően.

Gyógyszerpiacon így is bőven van pénz. Külföldön gyártott gyógyszerekből bőséges a kínálat, a magyar gyógyszergyárak pedig jól prosperálnak. Az ország egyik húzóágazata a gyógyszergyártás. Energiaszolgáltatóknál sincs probléma a fejlesztésekkel. Pedig ezeken a területeken nem ideiglenesen van bevezetve hatósági ár. 

“Az ellenség keze betette a lábát”

Ennél bonyolultabbak az összefüggések.

Ezért lenne nagyon jó, ha egy miniszterelnöknek lenne közgazdasági mesterdiplomája, gazdaságtörténeti doktori címe, történelemtanári diplomája. Mert lássuk be, a gazdasághoz, gazdaságtörténethez érteni kéne, ha valaki miniszterelnök akar lenni.

Ezért lenne nagyon jó, ha egy miniszterelnöknek lenne közgazdasági mesterdiplomája, gazdaságtörténeti doktori címe, történelemtanári diplomája. Mert lássuk be, a gazdasághoz, gazdaságtörténethez érteni kéne, ha valaki miniszterelnök akar lenni.

Remélem, ez csak irónia volt. 

trey @ gépház

Ha az a feladatod, hogy vegyél fel egy nagyon jó rendszeradminisztrátort, akire komoly rendszereket kell rábízni, akkor első körben neked is értened kell a rendszeradminisztrációhoz, különben honnan tudod, hogy akit felveszel, az tényleg jó szakember-e? Mond néhány szakmai kifejezést, hogy szerinte így meg úgy kéne csinálni dolgokat, ahhoz neked értened kell, hogy tudd, miről beszél.

Az persze felettébb kínos szituáció mikor pénzügyi és gazdasági összeomlások után az emberek a közgazdasági képleteket magyarázó tankönyvek lapjaival az ülepüket törlik ki - h mégis azért valami haszna legyen számukra az ilyen irományoknak ;-D 

"antiegalitarian, antiliberal, antidemocratic, and antipopular"

"Miért, nem fontos, hogy egy miniszterelnöknek legyen közgazdasági mesterdiplomája, gazdaságtörténeti doktori címe, történelemtanári diplomája, sőt esetleg még akár külföldi, piacgazdaságban működő cégnél is több éves munkatapasztalata?"

Azért nem fontos, mert az ilyen mindenhez is papíron értő Mekk Mesterek valójában rendesen semmihez sem értenek. 

“Az ellenség keze betette a lábát”

Hogyan kéne megoldani, a covid miatt hirtelen előállt élelmiszerhiány miatt megugrott árak problémáját? Strukturális reformokkal? Addig szokjanak át a fényevésre az érintettek? 

Amit korábban meg lehetett tenni abban nehéz kifogásolnivaló pontokat találni. 2010-ben rekord munkanélküliséggel vették át a kormányzást, amit alacsony szintre sikerült visszaszorítani. A minimálbérek emelése éppen most téma. A most árstopolt élelmiszereknél jóval bővebb élelmiszerkosár áfája már egy ideje 5%. 

“Az ellenség keze betette a lábát”

Mikroökonómia tankönyv 1. fejezet, kereslet-kínálat. Ha egy termék ára magas, az azt jelenti, hogy a kínálat nem tud lépést tartani a kereslettel (ha van rendes piaci verseny). Esetleg még az is lehet, hogy monopólium alakult ki, tehát nincs megfelelő piaci verseny.

Ha monopólium alakult ki, akkor azt szabályozói eszközökkel kell felszámolni.

Ha a kínálat nem elégséges, akkor ösztönözni kell a kínálatnövelést.

Namost ha hatósági árral befagyasztod egy adott termék árát, akkor szerinted ez növeli a kínálatot? Melyik hülye cég lesz az, aki veszteséggel akar majd gyártani vagy árulni? Emiatt a hatósági ár még nagyobb hiányt szül, még jobban szűkíti a kínálatot.

Ezen logikád alapján:

Tudjuk, hogy naponta kétszer érdemes fogat mosni, hogy megőrizzük a fogak egészségét. De ha 2 hónapig nem mosunk fogat, attól még nem fognak kihullani a fogaink. Ergó, ha nem mosunk fogat 2 hónapig, abból rövid távon nem származhat rossz. Tehát ne is mossunk fogat 2 hónapig, mert mennyi időt spórolunk vele!

LOL, mintha a hülyeségből volna visszaút. Csak újabb hatósági árakat fognak bevezetni, betiltják a pályaelhagyást (asszem a római kor végén a bukás előtt ilyen is volt már), betiltják a kriptovaluták, illetve a kagylók használatát  fizetőeszközként (de ez már csak névleges, mert a hivatalos pénz értéke naponta 200%-ot esik) és jön a 32. booster a Covid aktuális Epszilon variáns miatt. Ennek a lejtőnek csak koppanással lehet vége.

Nincs olyan, hogy a hülyeség beindul, aztán magától egyszer csak vége szakad. Most még talán meg lehetne akadályozni a földcsuszamlást, de ahhoz normális vezetés kellene, arra pedig nagyon kicsi az esély. A Covid diktatúra ellenzői masszív kisebbségben vannak még mindig.

 

 (Mindezt az ujjamból szoptam természetesen, nincs infóm, vagy jövőbelátásom.)

Persze, ekkora hülyeségről már nem nagyon lehet értelmesen beszélni.

A kenyér hatósági ára egy piacgazdaságban fából vaskarika. Amúgy nem hiszek 100%-ig a piacgazdaságban sem, de ilyet nem lehet csinálni büntetlenül a piacgazdaság keretei között.

A vége vagy áruhiány lesz, vagy az államnak be kell szállni ezen termékek kereskedelmébe úgy, hogy lényegében megfinanszírozza az adókból a veszteséget. Más út nem nagyon lehetséges.

A jelenség teljesen olyan lesz, mint az ókori Rómában a nép etetése az ingyen gabonával. Aztán Róma is összeomlott, és ezen az úton ez a mostani világ is össze fog dőlni.

2010 óta az ellenzéki/propaganda blogok/megmondó emberek riogattak már éhséglázadásokkal, az EU-ból való kizárással, a gazdaság összeomlásával, legutóbb üzemanyag hiánnyal; a zorbán minden kedden megbukik, az ország minden csütörtökön csődbe megy.

Ne haragudj, de nehéz már a folyamatos farkast kiáltásotokat komolyan venni.

A kevesebb néha több.

Én nem _úgy_ vagyok ellenzéki, az EU-ból kizáródásnak csak örülnék.

Ez nem Fidesz specifikus, a Great Resetnek olvass utána, az egész világon ilyet fognak csinálni, ha ez a terv valóban létezik és valóban megvalósítják.

Ez a hatósági áras csirkefarhát dolog olyan mint egy gennyes kelés: önmagában nem halálos, de jelzi, hogy nagyon beteg folyamatok vannak a mélyben.

Éhséglázadással való riogatás 2011-ből:

https://m.youtube.com/watch?v=lz_Gn1Vlhjg

http://nol.hu/belfold/20110910-roma_jovokep__ehseglazadas-1198251

https://infostart.hu/belfold/2011/06/02/ehseglazadas-kuszoben---hetilap…

https://24.hu/belfold/2011/02/17/jobbik_ehseglazadas_johet/

https://privatbankar.hu/cikkek/migracio/szep_uj_vilag_tomeges_elszegeny…

https://mandiner.hu/cikk/20111019_vona_ehseglazadas_lehet_orbanek_miatt
 

Valahogy az ellenzék és a propagandisták sose találják el a jövőt.

Hazug módon rémisztgetni tudnak, de azt folyamatosan.

10+ éve megy már ez a hazug propaganda. Ezt a jelenlegi "jajj-mind-meghalunk" propagandát már nem tudom fél-komolyan se venni...

Jól mondod! Gyűlöletbűncselekménynek kellene nyilvánítani a tüskefehérjével való támadást és ezzel egycsapásra törvényen kívül helyezni az összes Covid variánst. Mutálódhatna ahova akar, tüskefehérje nélkül semmire nem menne. Egyből véget érne a pandémia. De hát ez nem fontos a kormánynak. Stadionépítésre van pénz, de Covidtüske-törvényre és a törvényt betartató Covid-rendőrségre nincs. Csak ezért van még ma is járvány, meg 600%-os pénznévérték csúzda. Szegény Joe Biden is csak azért nem tudja átvinni a kongresszuson a Covidtüske-törvényt, mert a ZOrbán nemzetközileg keresztbe tesz neki is, mindenkinek a beépített nersevikekkel. 

“Az ellenség keze betette a lábát”

Akkor lapozz a tankönyvben a Pandémiával foglalkozó fejezetig! 

Hasonló áltudományos okoskodás ment az üzemanyagárak maximalizálásánál is. Egyesek már mad max világot vizionáltak Magyarországra, ahol véres bandaháborúk fognak zajlani az utolsó megmaradt benzines kannákért, és láss csodát nyitva maradtak a benzinkutak és még üzemanyag is volt náluk. Csak kicsit vissza kellett venni a luxus-profitjukból. Sőt még a shop-ban sem mentek fel az árak, ellenkezőleg csomó akció volt mert így azok is Mol, Shell kutakhoz mentek tankolni, akik egyébként kizárólag diszkont benzinkutaknál tankolnak. Ennyit az #úgyisáthárítanak meg #nincsingyenebéd "érvekről".

Ugyanez fog most is történni. Megjegyzem a Lidl, Tesco, Aldi tudtommal nem "gyárt" se csirkemellet, se sertéscombot. Hiány pedig nem lesz mert kötelező tartani ezeket termékeket, ahogy üzemanyagoknál sem lehetett ezzel trükközni. Vagy be lehet zárni a boltot. Nem kell aggódni, eszük ágában sincs ilyet tenni, egyből átvennék a helyüket más boltok. 

“Az ellenség keze betette a lábát”

Hát igen, a rendszerváltás után ezért kellett volna az értelmiség értelmesebbjének felelős szerepet vállalnia, de inkább a saját, rövidtávú érdekei felé fordította a figyelmét. Most meg rinyál, hogy "ezt nem pont így kell megoldani", "Orbán elveszi a nemzet jövőjét" stb. Valamiért harminc+ év alatt sem jutott el az agyáig, hogy a pozitív értelemben vett demokrácia nem a partvonalról ugatásról szól, hanem a felelősségteljes cselekvésről.

:)

1) a fekete piacon elszálló árak vs. a boltokban elszálló árak; 2) áruhiány vs eladhatatlan árú - vagyis "teli vannak a boltok mégse lehetek boldog" Sziámi (utálom mint a szart, de speciel épp idekívánkozott). Ennyike itt a lapozható gazdaságtörténeti görbület.

"antiegalitarian, antiliberal, antidemocratic, and antipopular"

Megfogadtam, hogy többé nem fogadok, de most az egyszer kivételt teszek: Ha ebből nem lesz hiperinfláció, akkor egyhelyben megeszem ezt a 15 kiló nyershalat!

Mi számít neked hiperinflációnak? Ugyanis nincs precíz definíciója. Philipp Cagan definíciója szerint akkor  kezdődik a hiperinfláció, amikor a havi inflációs ráta meghaladja az 50%-ot, és akkor ér véget, amikor 50% alá csökken és egy éven keresztül alatta is marad. Az IASB-nek nincs ilyne konkrét definíciója rá.

Majd a sertéscomb és csirkemell megy a kutyakajába, az embereknek meg árulják a mócsingot méregdrágán :-)

A többi termék nem érint, én kérem paleolit vagyok.

Pizza, kola ?

Ez nem erinti egyik sem az egysegnyi it s arcot.

Every single person is a fool, insane, a failure, or a bad person to at least ten people.

Meg lehet nyugodni a csirke far-hát is árszabályozott lett.

Ha esetleg, véletlenül csirketenyésztésböl, vagy sertésből élnék meg, ugye van arra garancia, hogy akkor nem kevesebbért veszik át a boltok, ugye? Mert jól hangzik, hogy olcsóbb, de valamiből a költségeket is ki kéne termelni, hogy legyen miből előállítási. 

"Biztos én vagyok a béna, de csak azt sikerül elérnem, hogy kikapcsol a monitor."

Nem tudom a reszleteket es lehet mar most is igy van, de ugy lenne korrekt, hogy ne a boltok szivjanak.

Eleg egyertelmu, hogy ez a megoldas olcsobb, mint megemelni a nyugdijakat, segelyeket, de ugy igazsagos, ha az adofizetok fedezik ennel a koltseget kozosen, hiszen az adofizetok valasztottak ezt a kormanyt.

Mar a rezsicsokkentes sem volt teljesen rossz otlet, mert az is tobb penzt hagyott az adofizetoknel, mivel azzal is komolyabb nyugdijemelest kerultek el.

Ezek az intezkedesek jol osszefoglaljak a 10-eve kormanyon levok iranyitasanak sikeresseget. De azert nagyon remelem, hogy ez csak kampanyfogas, nem pedig az allamcsod elojele.

Az aram/gaz/csirkemell eloallitasa nem lett olcsobb. Tehat valaki megfizeti. Vagy igy vagy ugy de ez valakin csattan es azok pedig a tenyleges adofizetok. Tehat igy is a munkakepes reteg fizette ezeket. Meg az afa/adocsokkenteseket meg csak benyeltek a boltok. Utobbit szigoruan buntetni kellene az allamnak es peldat statualni rekordbuntetesekkel.

Az igazsagos sztem az lenne, ha lenne vmi certificate arrol, hogy szegeny vagy. Ha ez a helyzet es nincs munkad, akkor a munkaugyi kozpontnal jelentkezned kell es keres neked munkat. Ha nem vallalod, akkor bukod certificatet. Ha nincs iskolad, akkor kotelezoen el kell vegezni idoben legalabb erettsegit vagy egy hianyszakmat, amit az allam kijelol es az ember koranak megfelel. Ha nem jarsz be/nem sikerul bukod certificatet.

Cserebe, ha van ilyen igazolasod, akkor kapsz egy allami credit cardot, amivel afa nelkul vagy minimalis afaval kapnad a szukseges termekeket egy bizonyos osszeghatarig attol fuggoen hany tagu a csalad. Kapnal ingyen tomegkozt, hogy barhol tudj dolgozni. A gyerekeid az iskolaig ez szinten ingyen jarna.

Ezt csak ugy osszeolloztam mas orszagok megoldasaibol. Biztos van meg rengeteg bevalt szokas es jo otlet. De az biztos, hogy a piaci szereplok meglopasa az nagyon rossz irany.

Nagy adóssága a jobboldali elitnek, h eltakarítsa már innen a külföldi kiskereskedelmi láncokat. Arról kéne már rég beszélni, h ez miért nem tőrténik meg végre!? Mehetnek a kurva anyjukba, az utalványnyomtató szélhámos társaik után. Nincs itt rájuk szükség!

"antiegalitarian, antiliberal, antidemocratic, and antipopular"

Ha nincs, akkor tiltsak ki egy az egyben. Majd atveszi a helyuket vmi magyar. De most ez max az ott dolgozo magyar dolgozok szopatasa.

Viszont ha csak NER(most epp NER, de ugyan ugy igaz ez ha gyurcsany boltjai lennenek csak) uzemeltetesu bolt marad, akkor a piaci verseny megszunik. A verseny hianya meg megint a dolgozo embereknek lesz rossz.

Nem érted problémát! A probléma, hogy miért nem takarítja el a jobboldali elit a külföldi kiskereskedelmi láncokat az országból? Az arról való diskurzus, hogy jo-e v. sem h ezek itt tanyáznak a problémának - az értelmesebbek részéről -  a szándékolt kisiklatása, annak érdekében, h ne lényegről legyen szó. Azt axiómának kell[ene] már tekinteni, h nem jó h ezek itt vannak, és a kérdést ebből a szempontból kell megválaszolni! Azaz, annak ellenére, h tudjuk, h nem jó h itt vannak miért nem takarítja el innen őket a jobboldali elit?  Miért nem folyik erről diskurzus? Hol vannak a tv műsorok, ahol gazdasági emberek annak érdekében vitatják meg a dolgot, hogy magával a vitával edukálják a témában a közönséget és alakítsák a közvéleményt?  Nekem nem rémlenek ilyen műsorok! Miért nincs erről szó?

"antiegalitarian, antiliberal, antidemocratic, and antipopular"

A pénz van valahonnan. Azt a pénzt a magyar munkavállaló termeli meg, csak nem adják neki oda. Továbbá a magyar vásárló fizeti ki, csak a neki eladott termék nem ér annyit, amennyit kifizet. Így keletkezik az a pénz, amit te annak tekintesz, hogy a saját munkájukkal termelték, majd kiviszik az országból.

A magyar vállalkozó esetében is ez történik egy lényeges különbséggel. A magyar vállalkozó aztán itt fogja elkölteni, tehát az a pénz a magyar gazdaságban marad, ott forog tovább. Azt most ne vedd ide, hogy a magyar vállalkozó Görögországban nyaral esetleg, mert külföldről is jönnek Magyarországra, van turizmusunk.

Egyébként meg miért ne legyünk ennyire kommunisták? Miért kellene valamiféle axiómaként tekintenem a globális kapitalizmusra?

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Szerintem rengeteg érv van a multik ellen, de konkrétan egy normális országban mindenki azt csinál a megtermelt pénzével, amit akar.

Ahogy sok külföldi magyar is pl. hazaküldi.

“Any book worth banning is a book worth reading.”

Mar masik topicban kifejtette, hogy hatterhatalom, stb. Fuggetlenul ettol. Ide csak demagogiat hanyt most.

A piaci verseny az embereknek jo. Ha megbeszelik arakat es mestersegesen tartjak fenn ezek a gonosz kulfoldiek, akkor ugye a CBA majd jol leviszi az arait realis ertekre es mindenki onnan vasarol majd csak es csodbe megy a sok gonosz kulfoldi. Problema megoldva.

Csak h jól értem-e: azt állítod, hogy hazánkban a jobboldali elit azért nem takarítja el a külföldi kiskereskedelmi láncokat, mert ők azt gondolják, h a piaci verseny az embereknek jó?  (és szerinted én vagyok demagóg - LOL) Ez alapján erősen úgy tűnik, h még nem hallottál olyasmiről, hogy minden piaci szereplő a saját területén hegemóniára törekszik- azaz a versenytársait ki akarja csinálni. Nem beszélve arról az el nem hanyagolható körülményről, h a jobb oldali elit nem csak egy piaci szerepelő, hanem lokálpatrióta is aki gazdaságon túl is érdekelt ennek az országnak a felemelkedésében. Míg ugyan ez a külföldi kereskedelmi láncokról nem mondható el, sőt. 
A megszervezendő feladat h a vidéki termelőktől az élelmiszer eljusson a városi lakossághoz. Ennek a megszervezésére akár a kormánynak, akár a jobboldali elitnek meg kell lennie a képességnek. Ezt a feladatot mégis idegen vállalatok végzik el. Ez nem normális helyzet. És ebben az abnormalitásban  hasonul, az általam felhozott utalvány-nyomtató külföldi vállalatok korábbi áldatlan itteni tevékenységéhez - ami egyértelműen csalás volt.  A kiskereskedelmi vállalatok annál egy fokkal jobbak, mert tulképp csinálnak valamit miközben kipumpálják innen pénzt. Csak épp olyan dolgot csinálnak amit mi magunk is el tudnánk végezni. 

"antiegalitarian, antiliberal, antidemocratic, and antipopular"

Azt se tudom mirol beszelsz. Milyen jobboldali elit? Ezert mondom, hogy full demagog vagy, mert jobb meg baloldalt latsz bele, ahol nincs.

Egy PC, SJW buzibar a fidesz. Terhat balos. Foleg valasztasokhoz kozeledve meg balosabb, mint az osszes tobbi.

Folyamatosan jobb meg bal lebeg a szemed elott es egy olyan haboruban allsz, amit a media generalt neked. Nem tudsz objektiv kommentet irni es meg sem probalsz.

Gondolom azert vagy hatterhatalom/gyikembner hivo/oltastagado-5gchiphivo is, mert mindent benyalsz, minden uszitast a tv adokon esvagy az interneten.

Nem győzőm csodálni a rendkívüli éleslátásodat, ahogy pontosan rátapintasz a lényegre: nevezetes arra - mint okfejtésedből is kitűnik - h az eujópaji csudijóhoz való csatlakozásunk a piacaink megnyitását követelte meg. Na most ez pontosan azt jelenti, hogy idejött a globalotőke lerabolni az országot. A csudijó ilyenformán a glabálotőke reprezentánsa. A dolog persze végtelenül cizelláltabb amire most a tömörség érdekében nem térek ki, a lényeg ez. Minthogy az un.szabad verseny abból állt volna, h a globalótőke szabályai szerint kell[ett] versenyeznie a nemlétező hazai tőkének a globalótőkével, ami nyilvánvalóan képtelenség. Ennek az aránytalanságnak az illuzórikus enyhítésére az eujópaji csudijó ilyen felzárkóztatási pénzek küldését vállalta ellentételezésként. Bizonyára hallottál róla, hogy mostanában a csudijó vélelmezett jogállamisági deficitre hivatkozással nem teljesíti vállalt kötelezettségét hazánk irányába. Ennek fényében úgy vélem megérett az idő pl. a kiskereskedelmi láncolatok kiebrudalására az országból!  És a választások reményeim szerint alakulásával a Fidesz + Mi Hazánk 4/5 -ös többséggel fog bírni az új parlamentben, ami minden eddiginél nagyobb patrióta érdekérvényesítő potenciált fog jelenteni.  Ámen!

"antiegalitarian, antiliberal, antidemocratic, and antipopular"

Csak kíváncsiságból megkérdem: tegyük fel, hogy bejön amit mondasz, hogy képzeled el a folyamatnak a gyakorlati megvalósítását? Annyi érdekes kérdés felmerül, pl: Megmaradnak-e az üzletek, vagy lerombolják őket? Ha megmaradnak, mi legyen a dolgozókkal? Mi legyen az árukészlettel? Ki vegye át az üzemeltetést? Ha fizetnek a boltokért/árukészletért, ki fizesse? Piaci áron fizessen-e? Fizessenek-e értük egyáltalán, vagy csak vegye el a cégek tulajdonát az állam? Az új üzemeltető állami legyen vagy magán cég? Ha nem lesz verseny a boltok között, ki szabja meg az árakat/árrést?

Stb. szerintem látod mire vagyok kíváncsi. Az utóbbi idők történései után nagyon nem egyértelmű, hogy egy fidesz/mi hazánk koalíciós kormányt váró szavazó miként vélekedik a témáról.

Köszi a nagyon kedves megjegyzést, leborulok az igen magas színvonalú, példamutató vitakultúrád előtt. :D

Egyébként meg teljesen valid a kérdés, mert másfél éve az MTA ellopásával nagyon hasonló történt. Az összes berendezés/épület stb. az MTA tulajdonában van, az ELKH kompenzáció nélkül használja őket azóta is. Annyi a különbség, hogy ott magyar lopott magyartól, így a károsult fél nem tudott a saját kormányához fordulni segítségért, mert maga a kormány kezdeményezte a lopást.

Megmagyarázni nagyon egyszerűen lenne: azt mondják, hogy a cégek y-nyi extraprofitot vittek ki az országból, az üzletek és árukészletek jelenlegi összesített x értékére pedig teljesül, hogy: x < y. Tehát az einstandolással csak a kivitt profit egy "apró részletét" szerezték vissza. Legyünk egy pillanatra őszinték: elég lenne ez a magyarázat egy fidesz-szavazónak? Igen.

Nem kell az értetlent játszanod. Mielőtt törölted a fenti hozzászólásodat a "vagy csak vegye el a cégek tulajdonát az állam?" mondatod nehezményezted. :) Felhoztam egy példát, hogy ez azért nem áll olyan messze a jelenlegi kormánytól.

Aki kíváncsi hamar megöregszik! Ezek a kérdések másodlagosak magához az elhatározáshoz képest h kiszorítsák innen őket. Majd a szakértők kijogászkodják h miként történjen ez! Éppen vihetik a cókmókjukat, az ingatlanaikat pedig megpróbálhatják értékesíteni.  Mivel ezek nyilvánvalóan ideális helyet foglalnak bevásárlás szempontjából, így olyan szabályozás szükséges, hogy erre a célra lehessen és kelljen használni. Bár nem tartom kizártnak, hogy ezek az éplületek szétszerelhetők és elszállíthatók - mivel eleve kalkuláltak vele h le kell majd lépniük innen egyszercsak sietve amikor forró lesz a lábuk alatt a talaj. Akár azt is belekalkulálták, hogy veszni hagyják az ingatlanokat. 
A már rég kívánatos Huxit valószínűleg sok mindent megoldana.  
Én azt hiányolom, h valamiért nem kezdik el hangolni a közvéleményt ezek ellen a cégek ellen. Ez nem téma a propagandában valamiért. Az eujópaji csudijó nem teljesíti a vállalt fizetési  kötelezettségét, akkor bizony számítania kell arra, hogy az általa ránkszabadított pénzszivattyúk ellen fordulunk. Ez lehet egy következő patrióta kormány programja. Lehet h most kivárás van és áprilisig már nem akarnak ebbe belenyúlni. 

"antiegalitarian, antiliberal, antidemocratic, and antipopular"

Csak épp olyan dolgot csinálnak amit mi magunk is el tudnánk végezni. 

És akkor miért csak okádod itt ki a faszságaidat, miért nem állsz neki kereskedelmi láncot csinálni? Hiszen szemmel láthatóan olyan jól tudod, hogyan lehetne olcsóbban árulni úgy, hogy még a kereskedő is jól megéljen belőle, és a pénzt is elkölthetnéd itthon, mindenki nyerne. De nem, csak böfögsz ide baromságokat…

A megszervezendő feladat h a vidéki termelőktől az élelmiszer eljusson a városi lakossághoz. Ennek a megszervezésére akár a kormánynak, akár a jobboldali elitnek meg kell lennie a képességnek.

Ahogy azt Móricka elképzeli... Honfitársaink nem csak itthon termelt élelmiszert fogyasztanak:

    - van ami itthon nem terem meg (kivéve a magyar narancsot ;) vagy nem terem elég;

    - néha elfagy, elrohad a termés, csak importtal pótolható;

   - sőt még az is előfordulhat, hogy külföldről jobb áron, jobb minőségben beszerezhető.

Mindezt a kormánynál és a ,,jobboldali elitnél˝ sokkal egyszerűbben, hatékonyabban megoldják a csúnya, sokat köpködött multik.

Hogy mire képesek a velejéig magyar, kellő kormányzati hátszéllel - és pénzzel - megtámogatott magyar cégek, a CBA, COOP és társaik? Vásárlóként sétálj be egy vidéki, nagyközségi/kisvárosi Coop(CBA) és egy Lidl(Aldi) üzletbe, hasonlítsd össze az árakat, a választékot, az áru minőségét.

Az OK, hogy a kormánynak ésszerű keretek közt támogatni kell(ene) a hazai gazdasági szereplőket, de erre nem a legjobb megoldás a konkurencia néha abszurd jogi eszközökkel való kiszekálása.

Szerbia példája nyomán azonban Orbán indokoltnak látta a hatósági árakat is bevezetni, célzottan, néhány élelmiszernél. „A szerbeknél találtam novemberben egy rendkívül izgalmas dolgot, beszéltem is Vucic elnök úrral” – ennek alapján kapott hét alapvető élelmiszer árkorlátozást. Ezekből a termékekből kötelező lesz tartani a boltok polcain ezt „ellenőrizni is fogjuk” – közölte a kormányfő.

Az időutazás sikerült, szerencsésen megérkeztünk 195x-be. Le az árdrágítókkal!

az biztos, hogy a piaci szereplok meglopasa az nagyon rossz irany

Szerintem egyáltalán nem rossz irány, mert a verseny Magyarországon lényegében kartell. Vannak szokásos árak, s azért fizet a vevő a termékért sokat, mert a másik boltban is drága. Ne mondd nekem, hogy egy ing, cipő, nadrág, póló, zakó annyiba kell kerüljön, mint amennyibe kerül. Csak ugye, ha ez az iparág hatalmas haszonnal üzemel, az új szereplő nem fog alacsonyabb áron terméket árulni. A vevő meg eldöntheti, melyik boltban veszi meg 120 rugóért a zakót, s most valami teljesen hétköznapi viseletről beszélek.

A kapitalizmus ma azért tud hatalmas profittal működni, mert a vásárló el van szigetelve a technológiától. Ha nem tudod előállítani a terméket, a fél karod is oda fogod adni érte.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Ne mondd nekem, hogy egy ing, cipő, nadrág, póló, zakó annyiba kell kerüljön, mint amennyibe kerül

Mennyibe? Az elmúlt egy évben vettem 2000 (nem elírás, kétezer) forintos cipőt, 35000 forintos cipőt, és 50000 forintos cipőt. Akkor ezek közül melyik az igazi cipő-ár?

A vevő meg eldöntheti, melyik boltban veszi meg 120 rugóért a zakót

Zakóra ugyanez, az Ázsia Centerben ennek tizedéért is van, meg ennek a tízszereséért is csináltathatsz magadnak szabónál. Ne írj butaságokat.