Dátum szerinti fájlnév

Sziasztok.

Adott egy parancssori program, aminek a kimenetét minden nap új fájlba írom.
Minden egyes fájlnév az aktuális dátumot tartalmazza kötőjellel, majd hozzátolok egy .log kiterjesztést.
Az a kérdésem, hogy frappánsan és röviden hogyan lehetne nevezni az ilyen loggolást?
Dátum szerinti fájlnév? Vagy van egy sokkal szebb, amit még sosem olvastam sehol?

Hozzászólások

angolul én biztos daily log-nak, magyarul talán simán naplófájlnak hívnám...

Nevezheted aranyhörcsögnek, de ha így nem értenék, bátran hívd egyszerűen csak lognak! :) De most komolyan, ennek valami speciális nevet kell adni? Mi is így teszünk le logokat szerverre fejlesztés alatt álló műszerről, de nem volt kínzó hiány bennünk, amikor a „nézd meg a logban” szókapcsolatot használtuk. ;)

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Ha simán naplófájlként említem, abban nem szerepel az, hogy minden nap új naplófájl keletkezik az aktuális dátumot tartalmazva.
Kacskaringós a kérdés, de eddig a daily log a legfrappánsabb.

10-féle lény van:
-- aki ismeri a bináris számrendszert,
-- és amelyik nem.

Szerkesztve: 2022. 01. 13., cs – 22:43

loggolás

Legfeljebb logolás, de még inkább naplózás.

 

24 órás napló, napi napló, nap-ló, nap-log :)

 

Lehetne a fájlkiterjesztés 24hlog, ami nem rövid, de legalább hosszú, viszont kiderül belőle, hogy naponta készül egy ilyen. Rövidebben lehetne simán 24h is a kiterjesztés, ha nem gond, hogy nem szerepel benne a log.

Nem szoktam ebbe belemenni (nyilvan en is hibazok), pedig idonkent vannak dolgok (Linux-al 🤦) amik nekem is bokik a szemem, de ha mar grammar nazi:

"Legfeljebb logolás,"

Ez biztos?

szkennel vagy szkenel?

debuggol vagy debugol?

rappel vagy rapel?

stoppol vagy stopol?

/sza2

Digital? Every idiot can count to one - Bob Widlar

Szerintem biztos. A példáid közül három a kivételek közé tartozik.

https://e-nyelv.hu/2009-01-27/stoppol-rappel/

A magyar nyelvben az alábbiak a helyesek:

csap --> csapol

rab --> rabol

log --> logol --> naplóz :)

debug --> debugol --> hibát keres :)  (a dibágol érzésem szerint kevésbé hangzik rosszul, mint a dibággol, de az élet majd megoldja)

dal --> dalol

bél --> bélel

tár --> tárol

zár --> zárol

moly --> molyol :)

dorong --> dorongol

rag --> ragoz

fog --> fogaz

bog --> bogoz

vég --> végez

heg --> heged

stb.

A peldak, amiket hoztal, mind magyar szavak toldalekolasarol szolnak - es arra vonatkozolag teljesen helyesek (fura is lenne a csappol, rabbol, a bellel meg egyenesen ketertelmuve valna).

Az oldal amit linkeltel logikailag nem erositi meg a velemenyedet, nincs emlitve, hogy ezek kivetelek lennenek. Mindossze annyit mond, hogy az iras igazodott a kiejteshez, ami a tobbi fenti peldara is igaz lehet.

Az altalam hozott peldak a jovevenyszavak, ezert is gondolom, hogy ezen tekintetben a stoppol es a rappel mervado lehet - nem azt mondom, hogy a jovevenyszavak eseten kotelezo megkettozni. De azt is el tudom kepzelni, hogy mindket alak helyes.

Keresetem, de nem talatam erre vonatkozoan "szabalyt", ha esetleg valaki tud, legyszi mutasson egy hiteles forrast.

/sza2

Digital? Every idiot can count to one - Bob Widlar

A jövevényszavakra nincs szabály, a szokás a kiejtés szerinti írás.

A „szkennel” szótári alak. A „debuggol”-t nem találtam, de vélhetően a „debugger”-ből jött a magyar nyelvet az IT világban elhanyagoló szokás miatt, erős anglicizmussal, az egyébként borzasztó „debuggoló”. És mit csinál a debuggoló? Debuggol.

Azt gondolom, mint nyilván mások is, hogy nagyon jó, ha az ember más nyelveket is beszél az anyanyelvén kívül, de ez ne jelentse azt, hogy a magyar szavakat erőnek erejével helyettesíteni akarjuk más nyelvből vett szavakkal. Van, amikor nincs jó magyar megfelelője valaminek, pl. a hardverre sem találtak még ki jobbat, ezért is épült be a nyelvünkbe a magyar szabályoknak megfelelő írásmóddal. Amikor viszont van megfelelő magyar szó valamire, használjuk azt. A naplózás is teljesen jól érthető mindenki számára, de tőlem használhatjuk a logolást is, inkább azt, mint a loggolást :)

A stoppol és a rappel magyarázatára éppen azért fordított időt a cikk szerzője, mert nem a magyar nyelv szabályai szerinti toldalékolással használjuk, így szükségképpen kivételek. Szerintem ez logikailag csak így értelmezhető :)

A kiejtésről még csak annyit, hogy éppen arra hivatkozva jeleztem, hogy az én fülemnek kellemesebb (megszokottabb? elfogadhatóbb?) a dibágol a dibággolnál, ahogy a logol is a loggolnál. Más fülének lehet más véleménye :)

Nem érzem, hogy a dob --> dobol mintával szembe kellene mennünk a log esetében, nekem abból a logol következik, nem pedig a loggol. Jobb is lenne, ha nem kellene ezzel foglalkoznunk (tudom, mi a fenének kötöttem bele), hanem használnánk a napló és naplóz szavakat helyettük. Angolban máshogy képződnek a dolgok, pl. log --> logger, de mi alapvetően magyarok vagyunk, alapvetően magyarul beszélünk, mert az az anyanyelvünk, tehát nekem kevésbé fájó a logol a loggolnál.

Mehetünk persze tovább is, pl. nagy "kedvenceim" a "kiexportál" és a "beimportál" is :) Ugyanilyen "kedves" dolog a "lefejleszt" (ami valójában éppen annak az ellentétes jelentéséhez áll közelebb, mint amit a használója jelezni szeretne, vagyis hogy valaki valaminek a fejlesztésébe fogott, vagyis hogy kifejlesztésre kerül valami).

A teljes hasonulás helyes használata nagyon sok embernél "megugorhatatlan" akadályt jelent: pl. "17-tel" helyett gyakran "17-el" olvasható, de láttam már ezeket is: "17 el" és "17el".

Igazából a "deviszont" sikere jelzi, hogy szart sem ér, amit az ember az iskolában tanult, sok lúd disznót győz :) A nyelvünk folyamatosan változik, nagyon nem mindegy, hogy mikor tanult az ember nyelvtant (lásd pl. ventillátor -- ventilátor).

https://m.nyest.hu/hirek/a-deviszont-viszontagsagai

Ez nyelvtan, ugyhogy magasról le lehet szarni, lévén nem fog senki kifagyni csak mert nem teszel a sor végére pontosvesszőt.

Írd úgy, ahogy a szíved diktálja. Ha az olvaso megerti amit mondasz, es nem erti felre mert anelkul is egyertelmu az uzenet, hogy peldaul ekezeteket hasznalnal, akkor ne gorcsolj azon hogy vannak-e. Az informacio a fontos, nem a kalligráfia. :-)

Ne feledjük, hogy a nyelvtani szabályok folyton változnak, ergo nincs olyan, hogy helytelen írás, IMHO az akadémia által kifogásolt írásmód gyakran csupán megelőzi a korát, például az előző mondat végén a smiley, vagy az előbbi IMHO. Bántotta a szemed? Félreérthető volt? Ha nem érzed rossznak, akkor nem rossz.

Hogyan írjam, hogyan mondjam? Ha nem látványosan baromság mint a tyúxar, akkor mindegy. A stílus maga az ember, hallottuk sokszor, de aki ezt mondta százötven évvel ezelőtt, az még biztosan nem írt szarás közben mobilról hosszas értekezést egy szakmai fórumba, mi meg már valószínűleg mind tettünk ilyet.

A nyelvtan egy folyamatosan változó ajánlás. Nem törvény, nem szabály, csupán ajánlás, amit többnyire célszerű megfogadni. Aki szerint erre nekem máshogy kéne tekintenem, annak csak annyit mondok teljes tisztelettel, hogy nyasgem.

A vegen ugyis mindenki csak naplog-nak fogja hivni

Szerkesztve: 2022. 01. 16., v – 21:00

Én ezt így szoktam megoldani, shellben és scriptben is működik:
parancs > log-$(date +%s).blabla

Ez igaz, hogy a unixtime-ot illeszti be a fájlnévbe, de a + jel után a %s lecserélhető +%Y-%m-%d vagy +%F-re, vagy amire akarod a man date leírása alapján. Ha csak error log kell, akkor a > helyett a 2> átirányítást is lehet használni.

Az meg, hogy minden nap új fájlba logoljon, az meg megoldható a kill vagy pskill paranccsal, amivel SIGGUIT, SIGKILL, SIGTERM szignált küldesz, és újraindítod a parancsot, ami a $(date) alapján már új dátummal a nevében kezd logot.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Ja bocs, akkor ezt benéztem. Azt hittem, hogy a megvalósítást keresi, most látom, hogy tényleg csak a szakmai nevét keresi ennek a technikának. Természetesen ezt, ahogy írod is, log rotationnek hívják, talán van valami normálisabban magyarított neve is, azt nem tudom. Nyilván amit írtam, az egy gyors hack, pár soros scriptekhez. Normális, server grade szoftverben elve szokott lenni jobb logtámogatás, amiben a logolási részleteket is be lehet állítani (per időszak, per max logméret alapján kezdjen el új logot, mindenféle újraindítás nélkül, meg milyen eseményeket milyen verbosity szintig logoljon), nyilván azért, hogy ne kelljen ilyen átirányításos, date-es hackekkel szenvedni.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Kösz szépen, ezt nem is ismertem, elegáns. Bár ahogy nézem, ez csak Bash-ban működik, más POSIX kompatibilis shellekben, így tipikusan BSD-k, MacOS, klasszik Unix rendszereken nem tudod default használni, a (date +%s)-t viszont igen, így maradnék inkább annál.

Már pedig mostanában törekedni szoktam rá, hogy ha lehet, nem használok scriptekhez Bash-t, helyette a /bin/sh symlink a /bin/dash-hoz. Ez sokkal gyorsabban futtatja a scripteket, és van egy olyan előnye, hogy rászoktatja az embert a szigorúbb POSIX kompatibilitásra (#!/bin/sh shebanget használva), így a scriptek jobban hordozhatók lesznek másféle rendszerek felé. Bár ez sem mindig garantált, mert OpenBSD-n próbáltam nemrég, és egy csomó ilyen sciptem nem működött, mert sorra derültek ki dolgok, pl. lsblk, free parancs nincs, csak Linuxon, watch parancs is csak akkor van, ha az ember külön felteszi a gnuwatch csomagot, stb.. Ilyeneken továbbra is el lehet csúszni.

Persze a default interaktív shellem nekem is Bash Archon, kényelmi szempontból, kiegészítés, stb.. zsh-et nem szeretem, mert bloat és nem nyújt igazából sokkal többet, mint egy jól bekonfigolt Bash. Meg van néhány spéci scriptem, amiben muszáj bashizmusokat használni, pl. egy hardvermonitorozó script, ami a watch működését utánozza, de úgy, hogy ne csak Ctrl+C-vel lehessen kilépni, meg space-re lehessen hamarabb állapotot frissíteni, és ez read -n 1 -t 3 -s parancsot használ, ezeket meg más shell nem tudja, hogy a read parancs vagy egy karakter után, vagy bizonyos idő timeoutja után lelője magát, és ne várakozzon tovább a loopban. Szóval egyes esetekben tényleg kell Basht használni, de ezt fenntartom olyan esetekre, mikor indokolt.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

----------------

Ünnepélyes bejelentés:

A következő szóösszetételt akartam elkerülni: NAPI NAPLÓ.

Felolvasva egy manualt ugyanis a ,,napi'' szó nem folytatódhat ,,na'' kezdetű szóval, mert akkor amolyan ,,Nagy Árpi''-féle hatás alakulna ki.

----------------

10-féle lény van:
-- aki ismeri a bináris számrendszert,
-- és amelyik nem.

Szerintem ez már túlpoénkodás. Nyugodtan lehet napi naplónak nevezni. Senki nem hall bele pinát,  a szóhangsúly a nap elején ezt elintézi. Plusz mivel te vagy a saját rendszered, scripted, szoftvered fejlesztője, ezért megillet az a jog, hogy úgy nevezd a szoftverben, dokumentációban a fogalmakat, technikákat, opciókat, stb., ahogy akarod, és ne más írhassa elő, hogy mit használhatsz és mit nem, milyen nyelven, meg hogy polkorrektnek kell lenni.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)