Brutális rezsinövekedéssel indult az év Közép-Európában, kivéve Magyarországon

Fórumok

Brutális rezsinövekedéssel indult az év Közép-Európában, kivéve Magyarországon

Lengyelországban például a gázszámlák 54 százalékkal emelkednek január elsejétől.

Óriási rezsinövekedést hozott az új év Közép-Európában, írja a G7 gazdasági hírportál. Az energiaárak növekedését a Magyarországon élők jobbára csak közvetve érzékelhetik, a környező országokban azonban a rezsiszámlán is meglátszódnak a világpiaci trendek – olvasható a Forbes cikkében.

A lap szerint a visegrádi térségben a lengyelek szenvedték meg a legjobban az áremelkedést, a 38 milliós országban becslések szerint 24 százalékkal emelkednek a villanyszámlák, míg a gázszámlák 54 százalékkal január elsejétől. Szlovákiában a lakosság által fizetett áram- és földgázárakat a kormány szabályozza: előbbinél 15, utóbbinál 24 százalékos növekedésre számíthatnak a szlovákok.

Csehországban kevésbé szabályozott az energiahordozók lakossági piaca, a fogyasztók emiatt különböző ütemben szembesülhetnek az áremelkedéssel. Az árak emelkedését az osztrákok sem ússzák meg, Bécsben a villanyszámla átlagosan 18 százalékkal emelkedik változatlan fogyasztás mellett, de a fővárosi szolgáltató 2022 végéig garanciát vállalt az új árak érvényben tartására.

Update: Orbán Viktor: Élelmiszerárstopot vezetünk be hat termék esetében

De ezt is a zemberek fizetik meg, mert majd jól beépítik a boltosok a csirkemell árstopot a kaviár és a homár árába. #Nincsingyenebéd

Hozzászólások

Na, Magyarországon vajon ki fizeti meg a különbséget? :)

“Any book worth banning is a book worth reading.”

Nem kéne kiforgatni amit írtam. Azt ajánlom figyelmedbe, hogy a lengyelek kikövetelték a világpiacát árat az oroszoktól akkor, amikor az épp alacsony volt, és így bukták a hosszú távú stabil árat. A nagytiszteletű nyugat pedig idén elfelejtette feltölteni a tározókat, meg úgy mindent, aztán megy a pillázást, és a piaci ár hogyhogynem felment. Erre rátesz egy nagy lapáttal az EU-s "okos" CO2 kvótadíj emelése, és a németek antiatom őrülete. Ehhez azért tényleg csak gratulálni lehet.

Nem tudom, Orbannak nyugodtan mondhatja, hogy bunozo, stb.; de Putyin ezt nem olyan biztos, hogy jo neven veszi. Nem igazan ugy nyomta eddig sem a dolgokat, mint akivel sokaig packazni lehetne.
A szerzodes egy peldanya mellett meg ugye a focsap is orosz kezben van :)

Error: nmcli terminated by signal Félbeszakítás (2)

Polgarmesternek is megvalasztottak. A kozvelemenykutatok elozo napig bezarolag a Fideszt hoztak ki gyoztesnek. Olyannyira nem sikerult, hogy varosilag 6 nem listas helybol mindossze egyet hozott a Fidesz. Szoval nem hogy lehet, hanem papirforma.
Erre van igeny.

Error: nmcli terminated by signal Félbeszakítás (2)

Ismerve a kapitany tevekenysegeit helyileg, az sem lepne meg, ha hirtelen szorulni kezdenenek azok, akik kritizalni mertek... :) Itt mindenki azt gondolja a hozongeseirol, hogy ez az ember felrebeszel, pedig nem - nagyon is tudja, mit mond; ez a programja.
 

Error: nmcli terminated by signal Félbeszakítás (2)

Nem szabad lebecsülni az ellenfelet, régi igazság. De itt nem a Maki Zay bábu az ellenfél. Sokkal inkább a mögötte levő "nyugati erők". 

Formailag azért lett jelölt Maki, mert bárkit megszavaztak volna csak ne Gyurcsányné legyen. Karácsony pedig annak ellenére visszalépett Maki javára, hogy ő vezetett előtte az első fordulóban, az első helyen Gyurcsányné végzett. 

“Az ellenség keze betette a lábát”

Igazából a gondolatmenet iránya a lényeges. 

Ha valaki úgy gondolkodik, mint Jevgenyij:
- X dolog történt
- tehát a nyugati háttérhatalom azt szerette volna, hogy X dolog történjen
- és ezt azzal bizonyítom, hogy X dolog tényleg megtörtént, na megmondtam

akkor ott nehéz közbeszólni :)

“Any book worth banning is a book worth reading.”

De nem ez, hanem:

- Orbán kibaszta a nyerészkedő nyugati szolgáltatókat, amiket Gyurcsány és sleppje hozott a nyakunkra

- Ezek a szolgáltatók ezt zokon vették, mert a vaskos profit nem hozzájuk vándorolt

- elmentek Brüsszelbe panaszkodni, de nem sok eredménye lett, rájöttek, hogy amíg Orbán van, addig nem is nagyon lesz esélyük

- természetesen olyan kormányt szeretnének, ami az érdekeiket szolgálja, ezt ígéret szinten megtalálták Gyurcsány embereiben

trey @ gépház

In 1999, then-candidate for president Hugo Chavez promised to lead the people of Venezuela to a socialist paradise. His theme was “Esperanza y Cambio” – “Hope and Change.” “Venezuela is a nation of great wealth,” Chavez said, “but it’s being stolen from its citizens by the evil capitalists and the evil corporations.” This wrong would be righted, he assured the voters, if they elected him.

Under Chavez, the government of Venezuela took over industry after industry. The government, he assured everyone, would run these businesses better than private enterprise, and the profits would be “shared” by the people. With great fanfare, he tore up contracts with multinational oil and gas companies and demanded that they pay much higher royalties. When they refused, he told them to leave. They did.

Socialismo!

Már itt sem értetted mit írtam. Innentől pedig full write-only módba kapcsoltál. 

Egyszerűen fogalmazva (csak neked): Maki Zay egy idióta, naponta égeti magát. Ilyen emberre csak a agyatlan prolik és büdös perverzek szavaznak, de belőlük nincs többség. Az ellenzék oldalán az egyetlen erő a "nyugati barátok". Ha szerinted ez nem is létezik, akkor már ma eldőlt és nyilvánvaló a Fidesz következő kétharmados győzelme. 

“Az ellenség keze betette a lábát”

Márki-Zay Péter tanújaként Soós Csilla megerősítette, az ominózus ülésről hazafelé, az autóban Szenti Tibor neki és a sofőrnek azt mondta, „Megfenyegettek a lányommal”, és láthatóan feldúlt állapotban volt, de magát a beszélgetést közte és a polgármester között nem hallotta, mert éppen Kis Andrea alpolgármesterrel beszélgetett. Soós Csilla még elmondta, éppen aznap adta vissza a Vásárhelyi Valóság szerkesztőbizottságának elnöki mandátumát, mert azt ígérték neki, hogy politikamentes lesz a lap, ennek ellenére folyamatosan dúlt a harc. Egyes szerkesztőbizottsági tagok politikamentes lapot szerettek volna készíteni, azonban a városvezetés részéről Kis Andrea azzal érvelt, hogy ez egy önkormányzati kiadvány, ily módon kell bele a politika is.

Ezen nem lepődtem meg:

Egyes szerkesztőbizottsági tagok politikamentes lapot szerettek volna készíteni, azonban a városvezetés részéről Kis Andrea azzal érvelt, hogy ez egy önkormányzati kiadvány, ily módon kell bele a politika is.

Senki nem ismerte szinte (jo, 5% talan, az is az apja altal). Ezek nem szamitanak. Nem veletlen nyerte meg az elovalasztast sem.
Itt helyben maga ala gyurte az osszes ellenzeki partot -benne az MKKP -t is(!)-; olyannyira, hogy azok mar egyeniben sem tudtak(!) kepviselot inditani. A Jobbik gyakorlatilag mar azelott megszunt itt, mielott Jakab elnok lett. Pont ugyanazt a modszert hasznalja orszagosan is. Senki masrol nem hallasz szinte most sem ellenzeki oldalrol, csak MZP -rol.

Error: nmcli terminated by signal Félbeszakítás (2)

Akkor el is lőtte a CIA ezt a töltényét. Volt a Fideszen belül egy eltévelyedett vakond, aki segítette. Azóta lovászattal foglalkozik. A Fideszen belül az atlantisták is felébredtek az eset után, azóta helyén kezelik a virginiai "barátokat". 

“Az ellenség keze betette a lábát”

Házaló ügynökből hirtelen vezető beosztás majd amerikai egyetem felügyelőbizottsági tag. Közben távolról írja Magyarországra a doktoriát. Mivel a tündérmesékben nem hiszek marad a CIA. A hollywoodi fényezéssel szemben a valóságban eléggé ostoba alakokat toboroznak külföldiekből a CIA-nál. Lásd még Kabul rózsáját, Szabó Tímeát. 

“Az ellenség keze betette a lábát”

Isten és a CIA útjai kifürkészhetetlenek! :-) Akkor még Fideszen belül sokan nem értették: van olyan, hogy szövetséges ország, még olyan is van, hogy baráti ország, de olyan sosem volt és soha sem lesz, hogy baráti titkosszolgálat. 

Ahogy már írtam egy prominens fideszes onnan ment is ezért nyugdíjas állásba, pedig még nem nyugdíjas korú. 

Ellenben remek mérgezett nyilat lehet ebből faragni az ellenség számára: Maki Zay nyilvánvalóan az Orbán fizetett ügynöke, aki tudatosan járatja le nap mint nap az ellenzéket :-)

“Az ellenség keze betette a lábát”

Masik oldal sem rossz. Most tettek el egy eros kritikusukat az utbol. Szegeny tuladagolta magat. 10x halalos dozissal.

Hulyek csak annyit tudtak, hogy hasznal drogot aka. neha fuvezik. Tegnap talaltak meg a tuvel a karjaban. Most kornyeken mindenki errol beszel, szvsz tv is adni fogja, marmint ami nem fiatal erdekeltsegi korbe tartozik.

Every single person is a fool, insane, a failure, or a bad person to at least ten people.

Nem vonnék le ilyen messzemenő következtetést. 

Gyurcsány Ferenc: Vagy Márki-Zay Péterrel győzünk, vagy senkivel Maki inkább egy ideális bűnbak a következő választás elvesztésére. Gyurcsány a minimál célra gyúr. Elbukja az összefogás a választást de legalább legyűri az ellenzéki oldalon az ellenfeleit. 

“Az ellenség keze betette a lábát”

Na igen! Ha Gyurcsányi látna esélyt, akkor most élne a kényelmes helyzettel és udvariasan üzenne Maki Zaynak, hogy a közös ügy érdekében lépjen vissza. Ez kicsit kellemetlen a előválasztási bohózat miatt, de ha nem akarnak úgy járni mint a francia Les Républicains az előválasztáson nyertes, majd leválthatatlan lúzer jelöltté váló François Fillonnal akkor szükségszerű. 

Ha viszont Gyurcsány már most beárazta az újabb tavaszi választási vereséget akkor Maki Zay számára kényelmes balek. Az előválasztáson őt választotta az Istenadta ellenzék népe, ő tisztelettudóan beáll mögé. A választási bukás után pedig lehet sopánkodni, bezzeg Klára megfontoltabb lett volna,

most volt esély de a Maki Zay elpuskázta, így válasszatok legközelebb csakazértis bárkit a jó és megfontolt Klára helyett. ADéKá mindent megtett. 

“Az ellenség keze betette a lábát”

Tudom erős a verseny, de ennyire hülye mint Maki Zay senki sem lehet a vírus koalícióból. A cicis Gyurcsány ránézésre antipatikus pofa, de nem egy naponta hülyeségeket nyilatkozó mélyen ostoba alak mint Maki Zay. Mégis Karácsony Geri lett volna a legjobb esélyük. Az csak bénán mosolyog és mindent reflexből tagad. 

“Az ellenség keze betette a lábát”

Hogy jön ki erre az elméletre a matek? Ő is fizeti a piaci árat, meg te is, csak nem villanyszámlának hívják, hanem be van építve minden másba. Te pénzeled más fogyasztását is, azokét is, akik adott esetben nem akarnak/nem tudnak piaci árat fizetni, de azért dübörög a crypto bánya, vagy mondjuk a hifi a putriban.

Ki az a hülye aki erre azt mondja, hogy én fizetem ezt is, plusz még piaci árat is kérnék? Ne viccelj már...

Ok, tételezzük fel, hogy az anti - rezsidémon nyer. Az adó ugyanaz (jobb esetben); a számla magasabb. Ki az a hülye, aki azt mondja, hogy fizetem a piaci árat és ugyanannyi vagy magasabb adót? Ne viccelj már...

(Kerüljük légyszíves a "senki nem mondta ezt" típusú érvelést. A zinternet nem felejt. ) 

Error: nmcli terminated by signal Félbeszakítás (2)

Haha, ha az adó ugyanaz maradna, akkor ugye két dolog lehet: átbasznak, vagy van egy mágikus gépük ami aranyat termel. Szerinted melyik? :)

Amúgy miért is kellene a mellett elmennünk hogy én egy árva szóval sem mondtam, hogy töröljük a rezsidémont? Nem értek hozzá, nem tudom mi a jó megoldás, lehet hogy ez, lehet hogy nem ez, majd az idő eldönti. Én csak a furcsa logikádra reagáltam, ami alapján számon kéred valakin, hogy miért nem fárad a kasszához kétszer.

Lenyegtelen, Te/en/barmelyikunk mit gondol. A lenyeg a cimbol szarmazik, valamint abbol, hogy a kapitany ezt az iranyvonalat szeretne kovetni. Ez a jelenlegi statuszban nalam nemtetszest szulne (illetve jo, de akkor legyen a legmagasabb AFA kulcs parhuzamosan 20%).
Adocsokkentessel viszont nem kampanyol a kapitany, szoval: legjobb esetben is nem valtozik az adoterheles.

Error: nmcli terminated by signal Félbeszakítás (2)

Mindazok, akik profitot termelnek belőle. Üzleti vállalkozások és energiamultik. Ahogy egyébként igazságos is, amíg az energiamultik monopolhelyzetben vannak vagy oligopóliumként működnek.

Más kérdés, hogy a termékek, szolgáltatások árába valamilyen szinten belekerül, tehát ez által a lakosság is megfizeti. Az viszont nagyon rendben van, hogy a lakosság nincs kitéve mindenféle energiapiaci árspekulációknak.

Ami nincs rendben, hogy ez ad valamennyi motivációt az energiapazarlásra, de azt meg a magas árak se oldanák meg, max. outsource-olnák egy ötévente újravásárolt A++++++++++ hűtőszekrénnyel vagy egy 1 W-tal kevesebbet fogyasztó csiligány, új notebook-kal.

az energiapazarlás a legkisebb probléma ebben:))

az állami ártámogatás nem tartható fenn, sem pedig az árbefagyasztás a vállalkozók kárára. ugyanakkor megszüntetése pedig szinte lehetetlen.
lásd taxisblokád, vagy épp most kazahsztán.

hát persze murphy szerint:
nincs az a tarthatatlan helyzet, ami néhány hétig még ne lenne tartható:))

Energia- Gázárakról van szó és az volt az érv, hogy az olcsó lakossági gázárak miatt biztos túl drága a cégeknek a gáz és jól beépítik az árakba. Ezért linkeltem egy EU hivatalos forrást arról, hogy Magyarországon az EU átlag alatt van a gáz ára cégek számára. 

Áramárakkal is jól állunk: Electricity prices for non-household consumers, first half 2021

“Az ellenség keze betette a lábát”

az állami ártámogatás nem tartható fenn, sem pedig az árbefagyasztás a vállalkozók kárára.

Ez csak a néphülyítés című orbáni fejezetek egyik passzusa, semmi több.

Az már nem számít a pórnépnek, hogy az így megspórolt pénzt is ő fizeti meg valamilyen úton, hiszen a vállalkozó beépíti a termék, szolgáltatás árába.

Ami nekem fáj: Így lehet szivatni a birkanépet. Ez a gáz az egészben. 

az így megspórolt pénzt is ő fizeti meg valamilyen úton

Neked meg az nem számít, hogy a pórnép™ nem biztos, hogy akkora igényt tart a vállalkozó™ termékére, mint arra, hogy legyen otthon fűtés, villany, víz, gáz és melegvíz. Továbbá, a vállalkozónak (ha épp nem kartellezik, mint a multik szoktak) továbbra is árversenyeznie kell a termékével. Nem úgy, mint egy monopol energiaszolgáltatónak, aki árspekulációkra hivatkozva adhatja annyiért, amennyiért nem szégyelli.

Neked az sem számít, hogy a vállalkozó™ elsődleges célja a profitmaximalizáció és nem a megélhetés. Ha egy vállalkozás üzletileg életképes, akkor magasabb beszerzési ár mellett is életképes. Ha nullszaldós, akkor meg nem az áram kilowattóránkénti ára teszi azzá.

Ami nekem fáj: Így lehet szivatni a birkanépet. Ez a gáz az egészben. 

Ó, hát nagyon sokféleképpen lehet még. Hatmillió ember például elhitte, hogy az okostelefonjától a reklámokban látott hatékonyabb, boldogabb élete lesz és azt is, hogy a gyerekeiknek 10-14 éves kortól szükségük van okostelefonra, különben lemaradnak™-kimaradnak™. Miközben sokuknak boldogtalanabb és stresszesebb lett a felfokozottabb menedzser módban élt életük és a közösségi média negatív pszichológiai hatásai miatt. Most meg azt is elhiszi, hogy a 3G butatelefonját le kell cserélni okostelefonra, mert nem fog működni a fennmaradó 2G hálózaton, miközben csak a 3G okostelefonokat kéne lecserélni, ami a készülékek töredéke. A pórnép™ nagyon sok mindent elhisz, amit nem kéne, de ez a lényegen nem változtat, miszerint a rezsicsökkentés a lakossággal szemben igazságosabb, mint ragadozó monopol energiamultiknak prédaként odadobni a középosztályt.

Neked meg az nem számít, hogy a pórnép™ nem biztos, hogy akkora igényt tart a vállalkozó™ termékére, mint arra, hogy legyen otthon fűtés, villany, víz, gáz és melegvíz. Továbbá, a vállalkozónak (ha épp nem kartellezik, mint a multik szoktak) továbbra is árversenyeznie kell a termékével.

Ne viccelj már. Olyan ember nincs, aki nem is eszik, nem is sz.rik, nem is ruházkodik. 

Azzal, hogy a zsebében hagynak havonta egy, esetleg kétezer forintot, nem nyer semmit. Sőt, ha tényleg olyan szegény, mint ahogy te azt hangsúlyozod, akkor éppen ő nem nyer semmit, mert az olcsóbb áramból is kevesebbet fogyaszt, mint az, aki naponta kétszer fürdik forró vízben és mondjuk villannyal is fűti a 150 négyzetméterét.

Ne viccelj már.

Nem szokásom.

Olyan ember nincs, aki nem is eszik

De olyan van, aki ha sokallja a boltban kapható, túlárazott, feldolgozott műanyagszart, vagy a térfogatnövelővel túlpakolt könnyűszivacs pékárut, akkor elkészítheti magának otthon, olcsóbban. De erről messze nincs szó a jelen viszonylatban, ezt csak vizionáltad. A szélsőséges víziódra adott válasz volt.

nem is sz.rik

A víz és csatornadíj rezsicsökkentett díj, tehát irreleváns ellenpéldának felhoznod.

nem is ruházkodik

Az átlag jelenleg túlruházkodik és pazarol, mintha nem lenne holnap. Pont a COVID első-második hulláma alatt derült ki, hogy jóval kevesebb ruhával is beérik az emberek és nem rohad le róluk, ha tovább használják.

akkor éppen ő nem nyer semmit

Létbiztonságot nyer és egy igazságosabb költségelosztást az által, hogy nem közvetlenül az alacsony jövedelműek fizetik meg a milliárdosok által spekulált árakat.

A hazai piacot jól példázta, hogy egy M&S inkább kivonult :(

Helyesen tette. Semmi szükség rájuk. A soha viszontnemlátásra.

Persze, lehet, hogy igazából a vállalkozások számára magas™ energiaárak miatt mentek. Mert marha nagy™ befolyással van ám az itteni ruhakereskedőkre az itteni gázár, miközben Bandladeshen varratják rabszolgákkal. Persze, a nem eladott ruhák márkavédelmi™ elégetéséhez kell valami (mondjuk drága gáz), amivel legalább begyújtják. :)

akkor elkészítheti magának otthon, olcsóbban.

Persze, mert a lisztet a molnárlegények őrlik, lábbal hajtós malmokban, ugye?

Fogadd el, hogy energia mindehez kell és a 106 HUF-os energiaárat IS a végfogyasztó fizeti meg.
Veled az a baj, hogy igazad van 1-2 dologban, de ezt az igazságodat hajlamos vagy a hülyeségig és a végtelenségig kiterjeszteni, olyan területekre is, ahol a vélelmeid már lazán orra buknak.

A piaci versernyt meg fel se hozd, mert az nem ide való. Csak arra jó, hogy  láttassa, te még életedben nem vállalkoztál.

étbiztonságot nyer és egy igazságosabb költségelosztást az által, hogy nem közvetlenül az alacsony jövedelműek fizetik meg a milliárdosok által spekulált árakat.

Hanem ki?
Én egy villamosenergia nagyfogyasztó vagyok. Nálam nincs gáz, bár a házban van, tehát lehetne, de nem érzem biztonságosnak, így villamos üzemű mindenem. Azzal is fűtök. Evidencia, hogy ha a kWh-nként x forinttal rezsicsökkentett áramot nézzük, akkor nem a havi 70-80 kWh-t fogyasztók járnak igazán jól, akiknek mondjuk még hűtőjük sincs, hanem én és a hozzám hasonlók. 

Nekem ajándékoz az állam ezzel mondjuk havi 4000 Ft-ot, a szegénynek meg négy- vagy hatszázat. A szegény sem eszik sokkal kevesebbet nálam, ő lazán ott is hagyja a boltokban azt, amit nyert a réven, én viszont csekély, de tényleges nyereséget könyvelhetek el.

Akkor ki is van itt segítve, támogatva, tessék mondani?

Van pár diófám, egyiken sincs pos terminál ahol fizetnem kellene a dióért. Sem villany sem gázszámlát nem kell fizetnek az "üzemeltetésükhöz". 

Már kétszer belinkeltem a gondolatmenet cáfolatát amivel próbálkozol. De folytasd csak, enyhén szórakoztató bár már egy ideje inkább fájdalmas a nyűglődésed. 

A 106 Forintos zenergiaár is alacsonyabb mint az EU átlag. A lakossági energiaárak pedig mélyen az EU átlag alatt vannak. 

“Az ellenség keze betette a lábát”

A 106 Forintos zenergiaár is alacsonyabb mint az EU átlag. A lakossági energiaárak pedig mélyen az EU átlag alatt vannak. 

Hát még a bérek. Azok aztán igazán MÉLYEN az EU átlag alatt vannak. Talán a harmadát ha kiteszik.
De várj. Megpróbálom magam elé képzelni, ahogy egy 2000 Eurós - 720 ezer Ft- jövedelmű német, vagy holland, netán belga elbőgi magát a számlái kifizetése közben, a nettó kétszázért túlórát is vállaló magyar meg harsányan röhög rajta.
Persze ehhez a képhez nekem még fel kell nőnöm. Most még kevés hozzá a képzelőerőm. 
A diófáid legelgetéséhez jó étvágyat kivánok.  

Még valami: Tudod, az EU-ban, nyugaton az energiaiparban dolgozók IS úgy négyszer annyit keresnek, mint a magyar átlag. Így talán nem annyira furcsa, hogy ott nem csak a fizetések, de az energia ára is magasabb, mint az EU, immár utolsó előtti államában, Magyarországon.   

Persze, mert a lisztet a molnárlegények őrlik, lábbal hajtós malmokban, ugye?

Azt hiszem erre már nem kell válaszolnom. :P [1]

A kormányfő hivatalos Facebook-oldalán közzétett videójában jelentette be, hogy hat élelmiszer árát (kristálycukor, búza finomliszt, napraforgó étolaj, sertéscomb, csirkemell, 2,8 százalékos tehéntej) vissza kell vinni arra a szintre, ahol tavaly október 15-én állt. Ezeket február elsejétől ezen az áron lehet megvásárolni minden boltban.

Fogadd el, hogy energia mindehez kell és a 106 HUF-os energiaárat IS a végfogyasztó fizeti meg.

Azt lehet, hogy igen, de minél kevésbé feldolgozott terméket vesz, annál kevésbé. Továbbá, a lakossági rezsicsökkentett ár megfizetéséből az áramszolgáltató is kiveszi a részét. Éppen ezért igazságosabb.

Veled az a baj, hogy igazad van 1-2 dologban, de ezt az igazságodat hajlamos vagy a hülyeségig és a végtelenségig kiterjeszteni, olyan területekre is, ahol a vélelmeid már lazán orra buknak.

Te meg odabasznád a középosztályt vadkapitalista, piaci energiaárakon nyerészkedő, ragadozó profitmultiknak. Mindezt úgy, hogy monopolhelyzetben vannak. Kettőnk közül nem hiszem, hogy én vagyok közelebb ahhoz a végtelenhez. Senki nem tagadta, hogy a magas energiaárakat a lakosság is érezni fogja, a rezsicsökkentés ellenére. De ez önmagában nem érvényteleníti a rezsicsökkentést, illetve a hatósági árak koncepcióját. Ami nagyon is helyes koncepció olyan területeken, amit monopol multicégek uralnak.

Evidencia, hogy ha a kWh-nként x forinttal rezsicsökkentett áramot nézzük, akkor nem a havi 70-80 kWh-t fogyasztók járnak igazán jól, akiknek mondjuk még hűtőjük sincs, hanem én és a hozzám hasonlók. 

Ez sem érvényteleníti önmagában a rezsicsökkentést. Lehetne szofisztikáltabban csinálni, de ezt már korábban is elmondtam. [2]

Ez sem egy tökéletesen igazságos rendszer, pl. ha a felső tízezer energiapazarlását figyelembevesszük.

 

Nekem ajándékoz az állam ezzel mondjuk havi 4000 Ft-ot, a szegénynek meg négy- vagy hatszázat.

A szegénynek azt ajándékozza, hogy kevésbé kell azzal foglalkozni, hogy reggelit vegyen vagy lámpát kapcsoljon, mindenzt havi bontásban, attól függően, mennyit változik épp a piaci energiaár a spekulánsoknak köszönhetően. A 70-80 kWh az az én havi áramfogyasztásom egyébként. Egy átlagember, még ha szegény is, ennél többet elfogyaszt. A szegények is pazarolják az áramot, ha úgy tetszik.

Akkor ki is van itt segítve, támogatva, tessék mondani?

Mindenki.

Egyébként az egykulcsos vs. többkulcsos adórendszer kb. ugyanez. Mindkettő igazságos és igazságtalan a maga módján. Ugyanez a több ÁFA-kulcs. A hatósági ár, a rezsicsökkentés csak arról szól, hogy nem multiék mondják meg, hogy mennyi adót, ÁFÁ-t fizetsz. A többi az már a rezsicsökkentés mint olyan "finomhangolása". Tehát, valós érveid továbbra sincsenek a hatósági árazás ellen, a multibuziskodáson és a liberális bullshiten kívül.

az állami ártámogatás nem tartható fenn

Maga az energiahordozó, amikre a támogatás jár, sem tartható fenn. Kérdés annyi, hogy amíg ki nem fogynak a készletek, ki profitál belőle többet. A hatósági árplafon egyfajta költségmegosztó a monopol helyzetben lévő multik és a lakossági szektor között. Egy kiegyensúlyozó. Amire szükség van, mivel a piac itt nem képes szabályozni a monopol vagy oligopol berendezkedés miatt. Nyilván egyszerűbb ilyen intézkedésekkel toldozgatni-foltozgatni, mint leépíteni a monopol energiaszektort és átállni teljesen megújulókra, akár nagy hálózatfejlesztési beruházásokkal, amikkel toleránssá tesszük a rendszert a nagy kilengésekre, akár sziget üzemben. Szerintem is szomorú, hogy nem ez történik, de ez van. Viszont még mindig jobb ez, mint prédaként odabaszni a középosztályt az energiamultiknak.

sem pedig az árbefagyasztás a vállalkozók kárára

A károsult™ vállalkozók nyugodtan emelhetnek árat, ha akarnak. Ha nem akarnak, és helyette sírnak, meg ellenzéket támogatgatnak, az azt jelenti, hogy nincs rá feltétlenül szükségük, csak hiányzik az az egy-két buborék a Jakuzziból és jobban viszket az így is nagyra hízott seggük.

lásd taxisblokád

Kicsit más volt a helyzet és a 90-es évek rendszerváltás utáni Magyarországa is kicsit más, mint a mostani Magyarország. Más kérdés, hogy a taxisblokád idején is sikerült leülni egy asztalhoz és megállapodni. Jelenleg a kormány is egy "picivel" nagyobb felhatalmazással rendelkezik, mint akkor az Antall-kormány, amellett, hogy sok mindenben tökösebb is és a nettó nyöszörgésen, meg O1G-zésen kívül hozott akkora elégedettséget a népnek, hogy politikai motivációtól mentesen gyakorlatilag senki nem tüntet nálunk pl. a COVID-korlátozások miatt, pedig nyugaton tízezrek-százezrek voltak és vannak az utcán a 2021-es évben folyamatosan. Itt a Mi Hazánk az egyetlen, akiről még hihető is, hogy komolyan az elbaszott oltáspropaganda és a jónéhány elfuserált járványkezelő intézkedés ellen tüntet. A többi Márki-Zajongót csak az O1Gravitáció tartja egybe, és ha Sinopharmmal/Szputnyikkal kell oltani, akkor konkrétan oltásellenesek, ha Pfizerrel/Modernával, akkor meg "Szemét Orbán, szemét Kásler! Miért nem törlik el a regisztrációt, hogy minél többen beoltassák magukat?".

vagy épp most kazahsztán

Rég hazamentek volna a tüntetők, ha csak a hatósági ár hirtelen visszavonása lett volna a problémájuk. Összehasonlíthatatlan.

nincs az a tarthatatlan helyzet, ami néhány hétig még ne lenne tartható:))

A hatósági árküszöb bármeddig tartható, amíg van energiamulti és vállalkozás, ami így is nyereséges. Ettől még nagyon messze vagyunk, hogy ez ne legyen igaz és nagyon sok minden befolyásolja az energiaárakon kívül.

Azért lássuk be, nem könnyű a kormány helyzete. Vagy azt mondják, hogy fizessék a zemberek a saját felhasználásukat piaci áron, de akkor sokan vagy tönkremennek, vagy megfagynak. Már annyira sok a szegény, hogy nem sok mozgásterük van a drágítással. Vagy azt mondják, hogy fizetik az adókból, a zemberek észre se veszik, de szép lassan tovább rohad az oktatás, egészségügy, vagy bármi más, ahova (többek között emiatt) kevesebb jut. Sajnos az őszinteségért nem jár szavazat, ezért nyilván utóbbit választják, a lassú lecsúszást. Az is érdekes, hogy ez inkább szocialista megközelítés, mert így a többet adózó gazdagok fizetik a szegények rezsijének egy részét.

Amúgy annak még lenne is értelme, ha létrehoznának egy alapot csak azért, hogy a hirtelen árváltozásokat pufferként tompítsa (mindkért irányban). De egy hosszan tartó drágulás akkor is megjelenne a sárga csekkeken, csak nem hónapok hanem évek alatt.

> Amúgy annak még lenne is értelme, ha létrehoznának egy alapot csak azért, hogy a hirtelen árváltozásokat pufferként tompítsa (mindkért irányban).

pontosan ez tortenik, csak a fajtatok emiatt is rinyalt, amikor az alacsony gazar idejen meg magasabb volt a "rezsicsokkentett" ar
a szokasos ostoba obegatas ment: "a lölö  elópja a zorbánnak"

let's go Brandon!

Semmilyen adóból nem kell most extramagas kompenzációkat fizetni, mert mi most is olcsón kapjuk a gázt Oroszországból. Más előre nem látó EU országok fizetik a horrordrága gázt, mi meg olcsón kapjuk. 

Elszámolásban azon lehetne fingot reszelni, hogy mi lenne ha most jó drágán eladnánk és abból lenne extra bevétel a költsévgetésbe, ahelyett hogy a kormány odaadja a zembereknek olcsón. De ennek a picsogásnak semmi köze ahhoz, hogy adóforintokból támogassa a kormány az óccsó gázt, mert ez nettó hazugság. Azért olcsó a gáz mert okosan kötött hosszútávú szerződést a kormány az oroszokkal így most Magyarország számára nem szálltak el a gázárak. A többiek szopnak, mi nem.

“Az ellenség keze betette a lábát”

Halkan jelzem, hogy nekem mint cégnek a 34 forintos áramdíj már november 1-től 103 forintba kerül nettó!

Van lehetőséged napelemezni esetleg? Nem lehet megoldás a későbbiekre, hogy kevésbé érintsen? Teljesen komolyan kérdezem, mert úgy tűnik, hogy így hamarabb megtérülhet. Minket is érint szerver fronton, bár nem ennyire, de ott nincs mozgásterem, hogy miattam felkerüljön 3 napelem. :)

Van saját villanyórád, közvetlen szerződésed a villanyszolgáltatóval? -> Probléma megoldva. 

Az üzletház számláz feléd valamilyen konstrukcióban és korábban is drágábban mint a szolgáltató ár lenne? -> Fogjatok össze és kezdjetek tárgyalni a közmű leválásról. Ha nincs fogadókészség keresni kell egy másik üzletházat. Budapesten nagy plázákban ott vannak villany és gázórák üzletenként. 

“Az ellenség keze betette a lábát”

Bizonyára rájuk fér. A

https://mfor.hu/cikkek/makro/res-a-rezsipajzson-durvan-elszalltak-az-ipari-arak-magyarorszagon.html

és még egy csomó cikk a KSH csütörtök reggeli közleményét idézi, eszerint az ipari termelői árak igencsak elszálltak. Például:

A 31,2 százalékos belföldi áremelkedés összetevői közül a 63 százalékos súlyt képviselő feldolgozóiparban 22,3, a 31 százalékos súlyú energiaiparban (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) 53 százalékos volt a drágulás.

Lehet továbbra is rezsicsökkentősdit játszani, de nekem valamiért a  cigány lováról szóló vicc jut eszembe (,,nem vak ez, csak bátor˝).

Erre gondoltál (a második cikk nyitómondata)?

Sok tízezer kisvállalkozás lélegezhet fel, de a számlát közösen álljuk.

Mondjuk ez Kormányunk legtöbb bölcs intézkedésénél előre tudható...

De egyrészt ez nem mindenkinek egyformán fáj, nekem pl. az infláció miatt még egy kicsit jobban is, másrészt ilyen világpiaci környezetben és ilyen termelői áremelkedések közepette nehéz komolyan venni a rezsicsökkentés című bohózatot.

Még mindig nem érted.

Van egy erdőd. Ezért a kertedben beüzemelsz egy fatüzelésű aggregátort ami villanyáramot termel neked. Közben az egekig emelkedhet a fa ára körülötted neked továbbra is csak annyiba került energia, ami munkát a fa kivágása majd kertedbe szállítása valamint az aggregátorod karbantartása jelent. 

A hülye anyósod számolgathatja, hogy mi lenne ha... eladnád a fát inkább drágán mert ő csak ennyit ért a világból. Teszi ezt a kényelmes meleg házadban, ahol minden szobában tökéletes a világítás. A szomszédban meg tartalék világítás mellett kuporog és fagyoskodik a család a langyos virágcserép mellett.

Nekünk van olcsó földgázunk Oroszországból a butáknak meg nincs. A fórumjancsika kocaközgazdászok képtelenek megugrani ennek megértését. 

“Az ellenség keze betette a lábát”

Tényleg nem értem ;)

1) Ha nekünk van rengeteg ócsó gázunk, vajon miért emelkedtek 50%-kal az energiaszektor termelői árai? Netán kicsit bonyolultabb a gazdaság működése, mint ócsó gáz + rezsicsökkentés = kommunizmus? Ja bocs, ilyet Lenin elvtárs mondott.

2) Vajon ki, mikor és hogyan fogja kifizetni ezt a termelői árnövekedést? A lakóság ugye biztos nem, mert akkor lőttek a rezsicsökkentésnek;)

1. A termelő szíves örömest fog árat emelni egy kis extraprofitért cserébe, még akkor is, ha a bekerülési ára ezt nem indokolja, de a piacon megemelkedett eladási ára lehetővé teszi. Tehát, egy exportra is termelő hazai cég miért ne emelné fel a gázzal égetett cserép árát 50%-kal, ha a balfasz nyugat-európai energiapolitika miatt a nyugat-európai árak felemelkedtek 60%-kal. Még így is ő marad versenyképes, cserébe 50%-ot bekaszált extraprofitként (értsd: nulla hozzáadott értékkel, externáliáknak köszönhetően). Nem tisztességes, de ez is benne van a képletben.

2. Remélhetőleg azok, akik a spekulációkon más országokban nyerészkednek. Tehát a multik és egyes pénzhajhászok. Tudom, egyesek őket sajnálják a legjobban.

Nem nyalta Orbán seggét. Egyszer nem írta le, hogy személyesen Orbánnak vagy a "zsenialitásának" köszönhetőek a lakosságnak kedvező kormányzati intézkedések. Azok hasznosságát méltatta. Amit senkinek nem sikerült érdemben megcáfolni, csak a szokásos multiktól kölcsönzött, profitprotektor nyüszítéssel és gazdasági időzítettbombákkal való riogatással operálni.

Az mondjuk látszik úton-útfélen, hogy máséval ti nagyon szeretitek verni a csalánt, olcsó jános.

Ha választani kell, hogy kiével szeretjük, a kisebb jövedelmű középosztállyal, aki 8-12 órákat gürcöl, hogy enni, aludni, fűteni tudjon, vagy milliárdos multiékéval, akiknek a többletköltség általában 1-2%-nyi profitkiesés (tehát nem veszteség, csak kevesebb nyereség), akkor egyértelmű a választás, hogy azéval verjük, akinek nagyságrendekkel több van. Így igazságos.

Itt viszont arról van inkább szó, hogy más elbírálás alá esik, aki üzletre használja a vételezett energiát és aki a saját megélhetésére. Ez sem egy tökéletesen igazságos rendszer, pl. ha a felső tízezer energiapazarlását figyelembevesszük. Ugyanakkor, nem látlak nyálat verni és Orbánt gyűlölni azon szoftvercégeknél, akik egyéni, alapítványi vagy egyetemi használatra ingyen vagy relatíve kevesebb pénzért licencelik a termékeiket. Mivel vannak köztük jócskán multik, talán tőlük elfogadod ezt a típusú igazságosságot.

Valójában arról van szó, hogy annyira gyűlölöd Orbánt, hogy a saját honfitársaid megélhetését is képes lennél feláldozni a vele ellentétes érdekű multik profitoltárán. Szerintem neked kéne ezen elgondolkozni.

Mikor keri mar el Brusszel Szijjartotol Moszkva telefonszamat? ;)

Másrészt vmi józanre is elő kéne fizetni. :P Az összevissza kapkodó energiapoltika, akarom mondani energiakáosz, gyakorlatilag kulminált ebben az idei helyzetben. Bár ha csak annyit megtesznek, hogy érdemben feltöltik a tározókat nyáron, ahogy azt szokás, akkor nincs ez a para most.

Hiába töltik fel a tározókat koppig, mivel helyben adóztatják a gáz előállítását + mellé idióták és ettől függetlenül is ideológiai okokból megszüntetik a saját termelésüket (pl Hollandia) brutális hiányt generálnak. Erre tedd rá az elektromos autó üzletet ami nem csökkenti, hanem drasztikusan hízlalja ezt a problémát.

Lehet sírni, hogy gonosz Putyin, gonosz amerikaiak meg gonosz közel keletiek (akik meg máshova viszik az LNG-t) (majd végül irtózatos felárral rálicitáltak és megfordítottak bizonyos hajókat..); de talán egyszerűbb lenne ha mindenki más hibáztatása helyett a felelősöknek újratervezni az európai energia stratégiát;mert csúnyán benézték..

Perpill a fő probléma az volt, hogy alig voltak szeptemberben 50%-on a gáztározók, amikor már bőven 80-90% körül kellett volna lenni, és hirtelen mindenki gázt akart. Ez volt a hirtelen probléma gyökere. A groningeni mezők leállítása, a norvég karbantartások azok erre mindre rápakoltak, és közben persze rájöttek hogy a németeknél több GW áramtermelés fog kiesni az atomleállítás miatt. Keleten pedig mindent is megadtak az LNG-ért, és hogyhogynem nemnagyon jöttek ide európába a hajók.

Igen, az külön vicces, hogy az oroszokra mutogatnak, hogy nekik szállítaniuk KELL. Kell??? Hát nem piac van meg liberalizmus? Vagy ilyenkor rögtön szelektív, és kötelező szállítani, legalábbis úgy gondolják. Az valahogy elkerülte a figyelmüket, hogy igen komoly orosz-kinai gázvezeték projekt készült el nemrég, és hogy esetleg az északi áramlatot be kéne röffenteni végre. A szerződések szerint pedig pontosan szállítanak az oroszok, annyit kértek tőlük.

Az északi áramlat nagyon kemény dió: ahogy elkezdik használni azzal nem csak a németek, egész európa kitettsége az oroszok irányába nagyon megnő.

Most arról megy a társalgás, hogy ne lehessen a gázvezetek tulajdonosa és a bele gázt töltő ugyanaz az entitás; mivel erről szóló tiltás van érvényben -nem véletlenül-. Persze amíg meg kellett építeni a vezetéket addig ez senkit sem zavart: azt jórészt az oroszok finanszírozták, így nem volt vele gond. Most ugye arra akarják kötelezni őket, hogy adják el a vezetéket.. ..de minimum ügyesen bújtassák el a tulajdonjogot valami cégháló mögé és akkor már legalább papíron mondható, hogy jó lesz..

Amúgy Putyin most persze nevetve azt mondja, hogy szívesen ad 50mrd köbméter gázt, fel is töltötték a NS2 egyik ágát, csak hagyják jóvá a vezetéket :).

Alapitok egy kajeftet mondjuk harom milliobol aztan veezerlem en azt a gazcsovet. Nem kell ezt tulgondolni.

Aki kitettsegrol pofazik, az idiota, eddig is ok voltak europa tuzepesei es ezutan is ok lesznek.

Kiegyensulyozott eurazsiai akarcsak gazdasagi unio nem erdeke a tetszoleges harombetus intezetnek.

Every single person is a fool, insane, a failure, or a bad person to at least ten people.

A kitettség most is van, ezután se nő. Ami a gubanc, hogy az NS2-vel meg a török 2-vel, gyakorlatilag Ukraina meg van kerülve. Ezzel meg az a gond, hogy az EUnál nagyon ment, hogy "veled vagyunk Vietnam, bocs Ukraina" de etessen titeket az Orosz. Most előbb-utóbb, ha terveik vannak Ukrainával, akkor Nekik kell etetnie. Ezt meg nagyon nem szeretnék. Az Oroszok egyértelműen a kiéheztetésre játszanak. A múltszázad elején Ukrajában pármillióan éhenhaltak Sztálin jóvoltából, még az is lehet, hogy most az Eu jóvoltából fognak.

"Most arról megy a társalgás, hogy ne lehessen a gázvezetek tulajdonosa és a bele gázt töltő ugyanaz az entitás; mivel erről szóló tiltás van érvényben"

A háttérben húzódó érdeket értem, bár az nem az EU érdeke. De akkor legyen már olyan szabály is, hogy informatikai hardvertermék és azon működő szoftvertermék se lehessen ugyanaz az entitás. Egyből lehet darabolni az Applet egy hardveres iPhone, Mac csak vasak és egy iOS, macOS, watchOS tvOS stb cégre. Erre is lehetne találni érveket. A versenyt is felpörgetné ha más mobilok is megjelennének iOS-sel. Az az Applenek és amcsiknak nem lenne jó, másoknak meg igen.

Amerikának nincsenek olyan gázkészletei mint Oroszországnak. Drágán kitermelhető palagáz van több. Gázvezeték technológiában is le vannak maradva az amcsik az oroszok mögött. Persze, hogy ezt erőltetik. A béna kacsa EU meg vegyen tőlük rosszabb minőségű terméket drágábban. 

De még ha a fenti feltételt teljesítené is Oroszország, például a gázvezeték átkerülne egy Provodprom új céghez ami szintén orosz tulajdon, akkor abba is belekötnének. Jönne az, hogy másik entitásnak nem szabad orosz cégnek lennie? Az alapján a fenti hasonlattal az Applenek nemcsak külön kell választania a szoftveres üzletágát iOS-sel macOS-sel de azt el is kell adnia egy külföldi érdekeltségnek occsón?! 

Nincs értelme ennek így. 

“Az ellenség keze betette a lábát”

A lényeg, hogy az amerikabuzi EU felé egy amerikai érdekeltségű kereskedőcég legyen az egyik entitás. Onnantól, hogy az amerikai cégek számláján megjelenik az extraprofit, amit nulla érdemi munkával "érdemeltek ki", bekussoltatják a lobbistáikat és máris nem lesz olyan fontos Navalnij. Akire, mondanom sem kell, amerikai oldalon is megvannak a saját példányok, lásd a 35 év börtönre ítélt Bradley Chelsea Manning, vagy az önkéntes száműzetésben élő Edward Snowden vagy az épp példastatuálás alatt álló Julian Assange. Mind hasonló igaz ügyért harcoltak, mint Navalnij saját elmondása szerint.

Olyan cuki amikor egy lap behivatkozza forrásként saját magát, ahol valótlan számokat vezet le Münchhausen báró kalapjából. Az ország 54%-a lakik családi házakban. Az elmúlt időben szép számmal épült lakóparkok, kertesházakban aligha fűtenek szilárd tüzelőanyaggal. A korábbról származó családi házakban 100% a szilárd tüzelés aránya. 

A csodálatos energiaszaporító ház legendáját, ahol egyenesen az éterből és a sötét energiából jön a mélyzöld energia ideje lenne már Telexéknél is elfelejteni, mert nevetséges gondolat. 

“Az ellenség keze betette a lábát”

Brutális rezsinövekedéssel indult az év Közép-Európában, kivéve Magyarországon

Jaja.

Itt nálunk, szerencsére csak a disznóhús, a vaj, a krumpli, a sajt, a kenyér, a felvágott, a marhafartő, a cigaretta, a szeszesital, a konzerváru, a futárszolgálat, a lóhere, a vágott virág, a kutyatáp, a tampon, a hamutartó, a zsebkés, a zokni, a melltartó, a pizsama, a békanyál, a hernyóselyem, a nagykabát, a benzin, a gázolaj, az illatosító, a libafos és a körömcipő drágult. 

Én emiatt is nagyon remélem, hogy a tolvaj, cigány kormány marad és azt is, hogy a lopás soha nem ér majd véget. Ott folytatják a dakoták az ország szétlopását, lezüllesztését,, ahol abba sem hagyták.

Ady mondása a multikra is ugyanúgy, ha nem jobban igaz, mikor a saját profitjukat kell megmenteni, máskülönben a gazdaság van veszélyben™. Emlékezz csak, hogy sipákoltak, mikor elkezdték őket tisztességesen adóztatni 2010 után. Aztán mégis nyereségesek valahogy és a gazdaság se omlott össze. Nem is értem.

Ady mondása a multikra is ugyanúgy, ha nem jobban igaz,

 

Tudod, a különbség mindössze abban leleldzik, hogy míg a multik egy-egy gazdasági társaság, akik felelősek a tulajdonosaik, az alkalmazottaik irányába, ráadásul PROFIT-ORIENTÁLT cégek, ebből élnek, ahogy te is a munkádból, addig a politikusok elvileg az ország jobbítására felesküdött emberek, nem pedig köztörvényes, sittre való bűnözők. 

A MULTI ad is valamit a pénzedért cserébe, a politikus meg csak simán ellopja a pénzedet. 

a politikus meg csak simán ellopja a pénzedet

Igen, az általad imádott ellenzéki™ összefogás™ bukott politikusai csak és kizárólag ezt tették. Ezért buktak meg. Még mielőtt vérszemet kapnál, ez nem azt jelenti, hogy a Fidesz nem lop. Azt jelenti, hogy ők képesek valamennyire sikeresen, nem csődbe kormányozni az országot amellett, hogy lopnak. Tehát adnak is valamit a pénzedért cserébe.

"Majd jon a kapitanyod, aztan megszunteti. Meg bevezeti az 5% AFA -t arra, amire mar egyebkent is az van. :D"

Maki Zay már az álláskeresési járulék időtartamát is fel akarta emelni pont annyi napra, amint amennyi most is van rá. Szóval simán bevezetné az 5% áfát az összes ma is 5%-os élelmiszerre :-)

“Az ellenség keze betette a lábát”

Meg bevezeti az 5% AFA -t arra, amire mar egyebkent is az van. :D

Mondjuk a disznóhúsra, ami most, 5 % áfával is jóval drágább, mint korábban volt 27 % áfával? 
A józan értékitéletedet mikor veszítetted el, hanyadik kiló fidesz-krumpli hazacipelése után?

Kicsit lecsillapodhatnál amúgy, verebentyű. Éld meg méltósággal, ahogy bálványodat, a putyinszopó vezérmajmot a rácsok mögé dugják.

"Mondjuk a disznóhúsra, ami most, 5 % áfával is jóval drágább, mint korábban volt 27 % áfával?"

Na látod! Van itt luxus-profit a kereskedelemben. Legalább van miből visszavenni a hatósági áras élelmiszereknél és még mindig nyereségben lesznek. 

“Az ellenség keze betette a lábát”

Ha véget ér a világpiaci válság, akkor újra megfizethetőek lesznek az élelmiszerek. Veszteségeket nem kell fizetni, mert bőven elég a profit egy részéről lemondani és az árak között a súlyokat áthelyezni. Ha pedig tartós lesz a válság és ennek következtében az élelmiszerhiány, nos akkor egészen más problémákkal fogunk szembesülni világszerte. Jönnek majd az export tilalmak, szabadkereskedelmi szerződések ideiglenes felfüggesztése, lezárt határok és így tovább. 

“Az ellenség keze betette a lábát”

Ha véget ér a világpiaci válság,

A gond ott van, hogy nincs semmiféle világpiaci válság. Infláció van, ráadásul itt a legmagasabb, a cigány hozzá nem értése okán. 

Mit gondolsz, miért van a magyar gazdaság a bolgárral egy szinten, a románoké mögött?
 

Svedeknel 3-5szorose lett az aramar. Ezert 590millio euro kompenzaciot fizetnek ki a lakossagnak (svedorszag nagy reszeben villannyal futenek is).

Viszont az elektronos termelesuk 95% viz+atom+szel.

mi a fenetol emelkedett az aram naluk akkor? Tobbe kerul az uran? A viz nem folyik tovabb? Mert ezt nehez a gazarra fogni.

Decemberben is Európa legalacsonyabb energiaárait fizette a magyar lakosság

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) nemzetközi ár-összehasonlító vizsgálata szerint decemberben a földgáz átlagára Budapesten volt a legalacsonyabb 26 európai főváros összehasonlításában. A villamos energiáért a magyar háztartások a második legkedvezőbb árat fizették. Koppenhágában volt a legdrágább a szolgáltatás, egészen pontosan 39,82 eurócent/kWh, de a magyarokhoz képest bécsi szomszédjaink is dupla áron jutottak a villamos energiához (29,29 eurócent/kWh).

trey @ gépház