Megjelent az 5.16-os Linux kernel

Címkék

Linus az ünnepek miatt a ciklushoz hozzáadott extra hét letelte után kiadta a végleges 5.16-os Linux kernelt. Ezzel együtt megnyílt az 5.17-es kernel két hetes beolvasztási időablaka (merge window) is. Újdonságok:

Hozzászólások

És az elejéről idézve a legfőbb változás:

Linux 5.16 changelog

Summary: This release adds a new futex_waitv syscall that speeds up wine games by letting them wait for multiple futexes with a single system call; a file system health reporting API baed on fanotify; introduction of the concept of "memory folios", which speeds up some memory management areas significantly; support in the task scheduler for CPU "clusters" that share some L2/L3 cache; support for Intel AMX instructions; support for DAMON-based proactive memory reclamation and improved write congestion management. As always, there are many other features, new drivers, improvements and fixes.

AMX => Advanced Matrix Extensions, mátrix szorzás + eredményregiszterhez való hozzáadás. Első tesztek szerint közel 8-szorosára gyorsul a mátrix szorzás.
Kerneltámogatás vélhetőleg itt is a taszkváltás lekezelése miatt kell.

Embedded korokben ez van, a gyarto fogja a fejlesztes folyaman valamikor az aktualis kernel, compiler, etc verziot, aztan szarnak az egeszre, igy amikor megjelenik a cucc, mar akkor is elavult szoftvereket hasznal, aztan ahogy telik az ido, meg rosszabb lesz...

I hate myself, because I'm not open-source.

4.9-be írok driver-t, de portolhatatlan lesz, mert azóta az i2c interface megváltozott. Pontosabban portolható, csak nem triviálisan.

Amúgy nem minden gyártó ilyen. Az ST is, az Atmel (Microchip) is 5.10-es kernelnél tart. Az NXP kicsit lemaradva 5.4-nél. Na de az 5.4 se 4.9! A 4.9 egy év múlva jár le, az 5.4 pedig 3 év múlva. Aki most kezd nVidia Jetson-ra fejleszteni, az arra számíthat, hogy mire a termék kijön, már elavult lesz.

Mit gondolsz, Torvald anno miért intette be a középső ujját erős f-szavakkal alátámasztva? Az most is kijár ám nVidiáéknak, csak már nem engedik, hogy bemutogasson, mert nem korrekt politikailag, meg elküldik kényszerpihenőre, dühkezelésre, stb.. Nem véletlen kerülöm én is az NV GPU-kat, megyek rá évek óta az Intel és/vagy AMD only gépekre. Ez a Tegra meg a NV GPU-k közül is az egyik legnagyobb szopás.

Valószínű egyébként, hogy az 5.16-os kernel újdonságait backportolják egy kis késéssel a 4.9.x-es LTS kernelágba is, de nem tudom mikor. Magam részéről egyébként én változást nem vettem észre az 5.16-nál az 5.15-höz képest. Nincs semmilyen bug, negatívum, de pozitív gyorsulást sem tapasztalok, Wine-s játékok alatt sem. Minden ugyanúgy fut, ahogy előtte.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Ohh, részemről erre vártam: rtw89: add Realtek 802.11ax driver.