15 éves az iPhone

Címkék

15 éve, 2007. január 9-én jelentette be az Apple az első iPhone-t. Ebből az alkalomból nézzük meg újra a feledhetetlen videót 2007-ből, amikor Steve Ballmer, a Microsoft akkori első emberek hahotázott az Apple készülékén ... 🤣

Hozzászólások

A Blackberry világban igaza volt. Nem számolhatott azzal, hogy milyen sokan meglátták benne a lehetőséget. Számos fejlesztő neki esett az eszköznek. A web fejlődését is hihetetlen sebességre kapcsolta. Mindez nagyon gyorsan történt, mire rájöttek volna, hogy semmire sem jó, már sok mindenre jó volt. kb 13++ éve arról írtam itt, hogy az Android veszélyezteti a Windows Desktop piaci részesedését. Kiröhögtek itt. 

https://gs.statcounter.com/os-market-share

Ez jó ez az OS Market Share, de kicsit erős szerintem összehasonlítani a Windows Desktop-al mint olyannal. Mivel a mobilok szárnyalnak, mindenen _is_ Android "OS" van. De azért a Windows mint OS tartja magát desktop téren.

Az lenne a jó, ha az Androidot Desktopként használókat is kimutatná ez a stat, de valószínűleg az statisztikai hiba alatt lenne.

de fixme ha rosszul látom.

Az lenne a jó, ha az Androidot Desktopként használókat is kimutatná ez a stat,

Vagy inkább az Androidot desktop os helyett használókat. Sokakat ismerek, akik évek óta nem használtak magán célra asztali gépet, notebookot, mert mindent is megoldanak a telefonjukon. 

Vannak ilyenek, ez benne van szerintem a statisztikában ^^  Vagy pont ők az elhanyagolható rész és statilag értelmezhetetlen kategória. -> tehát nincsennek benne a statisztikában ...

Én is ismerek olyan ember aki telefonon éli az életét. Na akkor már van 2 fő :)

Azért a nem informatikus vénájú ismerőseim közt többet is ismerek, akinek nincs is számítógépe, mert hogy a mobilja mindenre elegendő neki, amit online akar intézni. Miközben olyat, aki csak PC-t használna, és okostelefont nem, sokkal kevesebbet tudok mondani. És ez Európa.
Afrikában, Inidában szerintem 10 okostelefon jut egy PCre.

Az sem elhanyagolható, hogy 2021-ben például a mobil a teljes gaming piac 52%-át vittel el bevétel tekintetében, és ebben a statisztikában a maradék 48%-ban még a játékkonzolok is benne vannak a PC-k mellett. Azaz papírforma szerint ha csak egy operációs rendszere van pénzed játékot fejleszteni, akkor Androidra éri meg inkább Windows helyett, mert abban van a pénz.

A mobil játékok 93,2 milliárdot, a konzolos játékok 50,4 milliárdot, a pc-s játékok pedig 36,7 milliárd dollárt termeltek 2021-ben.

De a futároknál, kéményseprőknél, vasúti jegyellenőröknél is androidos készülék van, és ahogyan halad ez a trend, nem vagyok benne biztos, hogy a munkára használt eszközök közt pár éven belül nem kerül-e fölénybe az Android a Windowssal szemben.

Nagy Péter

Oké értem, a mobilja elegendő, ebből in is ismerek nagyon sokat :) De Ez  még nem döntötte le az "MS uralmat" Windows szinten. Ahogy azt a fenti grafikon is teljesen jól mutatja. Oké. hogy android felette van vagy 2 egységgel ...
a statisztikába. Mert mindenki is androidod használ* IOS* használ. Szegény IOS hogy nem lett oprendszer? :(

De mutass nekem egy olyan céget ahol csak androidoon dolgoznak, vagy .. akár egy olyan céget ahol egyáltalán ismerik ezt a szót, a közszférában ... De a maszekban is lehetne egy két példát hozni.. :)

De mutass nekem egy olyan céget ahol csak androidoon dolgoznak, vagy .. akár egy olyan céget ahol egyáltalán ismerik ezt a szót, a közszférában ... De a maszekban is lehetne egy két példát hozni.. :)

A kéményseprők közt mindenkinek kötelező munkaeszköz lett a tablet, rajta a "KITT" nevű programmal pár évvel ezelőtt.

A DPD futároknál és a bolti csomagpontokon is csak Androidos készülékeket látok.

A múlt év októberében volt szerencsém egy Digis, egy Telekomos, és egy Vodafone-os vezetékes internet-bekötést is felügyelnem, mindhárom szerelőbrigád Androidos készülékekkel jött ki, vezette a munkalapot, és valamelyiküknél emlékszem, hogy a készüléken is kellett aláírnom a munkalapot.

De múlt év folyamán fültanúja voltam egy beszélgetésnek a vonaton, ahol egy vasúti kalauznál kérdezett rá a mellettem ülő utas a jegyolvasó készüléke típusára, mert hogy ők pont ezt a készüléktípust használják valamelyik drogériahálózat raktárában. (egy androidos vonalkódolvasó)

Aztán amikor legutóbb utaztam taxival, ott is a sofőrnél már egy központilag kiadott Androidos tablet volt, amire kapta a címeket, és azon is tudta elfogadni.

Ha olyat kellene hírtelen mondanom, ahol az egész cég csak Androidos eszközt használ kizárólag munkára, akkor a Wolt ételkiszállító cég futár alvállalkozóit mondanám (van, aki EVA-s kft-ként csinálja), de az nyilván szélsőséges példa. Ugyanakkor olyan céget sem tudnék most mondani, akik kizárólag Windowst használnának munkára, legfeljebb hasonló 1 személyes cégeket.

Nagy Péter

Sosem volt IOS-em, de a COVID-ig évente voltam 1 hetet USÁ-ban, ott minden egyéb kütyü (vonalkód olvasók, aláírós marhaságok) mindegyike IOS cucc volt, valami batárnagy extra akkuval és olvasóval, vagy egyébbel, melyben vagy telefon (ált apple 4, vagy valamelyik ipodjuk volt benne) A trend megváltozik?

Jogos.

Sosem volt iOS-em, de a COVID19 pandémiáig évente voltam 1 hetet USÁ-ban, ott minden egyéb kütyü (vonalkód olvasók, aláírós marhaságok) mindegyike iOS cucc volt, valami batárnagy extra akkuval és olvasóval, vagy egyébbel, melyben vagy telefon (ált iphone 4, vagy valamelyik ipodjuk volt benne) A trend megváltozik?

Ez egy szubjektiv megfigyelés. Itthon sem ismeretlen az iPad üzletekben (reklám, elégedettségi kérdőiv, ilyesmi). De irodaházban is láttam olyat hogy az ajtók mellé volt felszerelve és mutatta az adott tárgyalóra vonatkozó foglalási/naptár adatokat, meg ilyesmi. Szerintem whatever amúgy hogy egy kétképernyős app min fut.

Ne menj bele/ne kezdeményezz olyan hülyegyerek-játékot hogy most iOS vagy IOS. Oké, hogy hivatalosan "iOS", de ,mindenki tudja, hogy a telefonról van szó akkor is, ha "IOS" -t ir valaki.

Ez szimpla szargurigázás.

Akár már csak abból is tudod hogy miről van szó, hogy melyik topicban vagy.

Akkor nézzük meg konkrétan.

- itt azon gurigázzuk a szart hogy iOS/IOS és hogy nem kurvamindegy-e

- amire te gondolsz az meg az volt, hogy fizetőeszköz-e a BTC akkor, ha van olyan kártyám, ami... és akkor itt jön a sok részlet .. és én itt azt merem mondani hogy hazudnak arról, hogy a BTC fizetőeszköz-e attól a szép csomagolástól, amit a VISA ráaggat.

Számomra az utóbbinak azért van némi halvány értelme.

Az első a hülyegyerek-játék, a második az OCD. :)

Azoknak akik kevésbé figyelnek rám oda olyan odaadóan mint trey: https://hup.hu/comment/2723521#comment-2723521

A Google Nest routereken például egy ChromeOS alapú rendszeren fut. Nem tudom miért, mert sem kijelzője nincs, sem appot nem lehet telepíteni rá.
És rendszerint bőven el is van maradva az aktuális kiadástól, utoljára a 89-es verzióra frissült, azóta csak valami apró hibajavítás érkezett rá.

Alapvetően úgy el van rejtve, hogy amíg nem jártam alaposan utána, nem volt még csak nyoma sem külsőre. De stabilan teszi a dolgát, szóval nekem teljesen megfelel.

Nagy Péter

Ezek mind remek példák, de ezek minden esetben speciális feladatot ellátó vékonykliens, és csak azért nem céleszközt használnak erre, mert a méretgazdaságosság (economies of scale) miatt olcsóbb az eszközök beszerzése, olcsóbb fejlesztőt találni hozzá, stb. Szinte biztos vagyok benne, hogy ugyanezek az emberek adminisztrációhoz, képzésekhez, egyéb ügyintézéshez már nem ezeket a telefonokat használják. Vagy ugyanezen cégek diszpécserei biztosan nem Androidos telefonokat használnak munkaeszköznek, hanem jó eséllyel Windowsos, esetleg Linuxos PC-ket, weben futó alkalmazásokkal, SIP klienssel, stb.

Egyébként lehet már Androidon Android alkalmazást fejleszteni?

Nincs már "MS uralom". Mobilon már csak Androidos készülékeivel van jelen, ami elég vicces. Tévéken sosem volt jelen, autókból is kikopott. Routerektől, okosórákon át tévéképernyőkig mindenhol jelen van ma a Linux jelentős súllyal, több kategóriában kizárólagosan. Az Android is egyfajta Linux kernelre épülő nyílt forráskódú rendszer. Nem véletlenül menesztették Ballmert. 

A Windowsok arányát növeli az irodai szféra ahol máig vezető pozícióban van, de ennyivel is kisebb a szerepe az otthonokban. Ma már nem ritka az olyan háztartás, ahol tévén a beépített okostévé rendszert használják a nagyképernyős tevékenységre, az pedig csak Linux akár Tizen, webos vagy Android, esetleg FirefoxOS leszármazott. Ha ez valamire nem elég akkor Androidbox kerül mellé vagy chromecast és mobilról megy rá tartalom. Windows HTPC-ről csak marginális esetben. Játékra ha van ilyen igény Playstation. Mobil persze minden személyes tevékenységre, esetleg tablet mellé. Windows pc pedig egyáltalán nincs, nem is kell mert nincs rá igény. Szerintem te is találnál az ismerőseid között hasonlót többet is. 

Egyetlen kihívó ma már az Apple, bár nincs minden otthoni kategóriában jelen. Okosóra van és itt máig vezet, mobil, tablet, appletv ami box és még nincs valódi tévé almás logóval. Játékkonzolt valamiért nagyon nem akar az Apple. Alma exkluzív háztartásokból is hiányzik néha a Macintosh és van természetesen csomó vegyes platformhasználat, Appletől csak iPhone Samsungtól a tévére Tizen, Sony-tól Playtation, stb. Egy közös van minden esetben, Windows nincs jelen.

Már a folyamatos fogyás jelei mutatkoztak a teljes PC világ számára amikor jött a Covid és új esélyt kapott a home office miatt. Munka mellett az online oktatás is segíti visszakapaszkodni a Windows PC-ket, bár Amerikában Chromebook uralja az oktatást és a többi angolszász országban is erősek a pozíció, de anglosphere-n kívül Windows pc viszi az online oktatást. 

Szóval a PC temetésének Covid miatti elmaradása miatt :) kapott egy új esélyt a Windows is, de ebből uralom már nem lesz. Szerintem a Microsoftnál sem számolnak ezzel, más is a hozzáállásuk egy ideje. 

Játékra ha van ilyen igény Playstation.

Az Xbox-ot még nem írnám le, bár ahogy nézem a statisztikákat jelenleg a Nintendo Switch a legnépszerűbb.

Szerintem két lényeges kérdés van, ami miatt a Windows (PC) világ temetése még korai. Az egyik, hogy munkaeszközként sok területen a telefonok/tabletek alkalmatlanok. Még nem lehet házat tervezni, képet szerkeszteni, videót vágni, szoftvert fejleszteni, stb. professzionális minőségben telefonon. A másik, hogy véleményem szerint a TV a vízválasztó, akinek van az könnyen tudja nélkülözni a PC-jét, de vannak, akik a PC-jüket használják TV helyett, és nem biztos, hogy hajlandók feladni a PC nyújtotta rugalmasságot a nagyobb képátlóért cserébe.

Gmail app-ben meg olyan triviális funkciók hiányoznak, mint az összes elem kijelölése (pl. egy cimkén belül). Olyanra, hogy szabályok kezelése álmodni is felesleges és még ezer más dolog hiányzik...

Én nagyon irigylem aki android-on tud élni, de aki tud, annak 99,9999%-a biztos, hogy nem egy desktopot helyettesit vele. Jó példa fent a futárok és egyéb lóti-futik. Ők sosem használtak desktopot. Nem helyette használnak android-ot, hanem sosem volt nekik desktopjuk, egy új terület ahol új eszközt használ.

Nyilván helyes ez a magyarázat, csak a kérdés pont az volt, hogy a gyakorlatban mégis mihez kezdjünk egy statisztikával, ami darab-darab alapon összemossa a mobiltelefonok egyszerű gondolkodású felhasználóit, az általuk használt szoftverek fejlesztőit, meg a világ legnagyobb szuperszámítógépeit?

Mondjuk megprobalod ertelmezni :)
Peldaul, hogy erosen feltuno az andoid <> windows es az IOS <> OSX kozti gap hasonlosaga.
Meg mondjuk azt, hogy az USA-ban minden droidos keszulekre jut masfel ajfon. Nalunk meg meg a win/doidon kivul minden mas kb. meresi hiba kategoria, de ossz-EU-ban sem hasit az alma igazan :)
Oda is fejleszt az AAPL, tolja a hype-ot ahogy csak tudja es USA-ban jo marketinggel mindent IS el lehet adni. "i'm lovin' it!" "always cocacola!" Vagy barmi amin ott a me'jdinju'esze'j. Mar csak hazaszeretetbol sem fognak za'mza'ngot vagy hauvejt venni. :D Gu'glipixelt talan, de ott keves a keszulek, kb. csak techdemonak van es szar a marketingje.

csak marketshare != elterjedtseg
amig a 8core snapdragon, 6G RAM, 128G flash, sok kamera, NFC, 120Hz FHD+, droid11 telefonbol 5-ot tudsz venni a legolcsobb iphone13 aran, ami minden feladatot ugyanugy pattanva lat el, torzit a market share. es sokaknak mar ez is overkill.
mig mindneki mas 15-83%-kal tobbet adott el, mint egy evvel elotte, apple 1%-kal.
https://contentstorage-nax1.emarketer.com/b7c81237f16fd52393700642ae732…
en mindnek szurkolok, addig jo mig van mibol valogatni es megy a verseny :)

:'DDDDD

Hasznalok Androidot es iPhone-t is, szerintem a 4 eves Pixel2xl ugyanolyan gyors mint a tavalyi iPhone13 (erzesre, nem benchmark). A pixel2 kicsit belassul ha nincs eleg szabad hely, ezt orvosolva nincs kulonbseg kozottuk (az iPhone-on mindig van eleg hely, mert nem azzal fotozok).

"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

Nekem is Androidom van, Huawei P20 Pro, egy XR mellett. Az elozo a privat, utobbi a ceges.

Korabban csak iphone-t hasznaltam, de 5 ev utan belassult, igazabol a ceges programokat nem birta. Nem csodalom, mert a legkisebb SE-t hasznaltam.

Nade most az Android lassul be akkori 3.5 eves csucshardveren. Videokeszties kozben zommolas szaggat - ami a videot is elvezhetetlenne teszi. Kereses lassu. Ha 1 hetnel tovabb fut akkor bugzik a grafikus felulet. Uj Androidot nem fog kapni.

Azert az XR teljesen pocc ehhez kepest, es pont ezert valasztok iphone-t h legkozelebb privat celra is mert egy stabil minoseget tudnak letenni, es inkabb ez mint valasztani 1 random mas gyartot.

inkabb ez mint valasztani 1 random mas gyartot

Lehet ha a Google (nexus/pixel) iranyban kezdted volna akkor masok a tapasztalataid, azok az Android referencia telefonok, nekem eddig csak olyan volt. Az Apple-nek a sajat keszulekei a referencia telefonok :)

"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

Szóval azt mondod hogy a hw-sw -t érdemes együtt mérnökölni?

Invalidálod az Androidos piac 90+%át.

Egyszeruen osszehasonlitottam a sajat tapasztalataimat az o tapasztalataival. Masreszt ugy tudom a Google nem gyart telefont, a nexus/pixel modellek kulonbozo gyartok pl. HTC, LG, Samsung termekei, viszont nem tartalmazzak az adott gyartok extra (eltavolithatatlan) szoftvereit, igy fair hasonlitani.

"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

Android hajlamosabb a döccenésre, kisebb-nagyobb laggra. Nem állitom hogy a világ összes iOS készüléke folyékonyan fut és az összes Androidja egy laggolós szar, mert ahhoz túl sok verzió és hardver jött ki eddig, de sokkal jellemzőbb. Nem vagyok elfogult, mindkét platformot huzamos ideig használom, és csak a számomra biztositott értéke miatt használom, nem fanboyságból. Bármelyik nap áttérek bármelyikre a kettő közül, ha éppen az a jobb nekem.

jesszus, annál rosszab a világgal kb nem is történhetne, mint hogy az android legyen a domináns desktop. Képzeld el hogy az appok beintenek, hogy admin user detektálva a gépen, meg hogy unod kivárni a pörgöforgót, csinálnál addig mást, amíg végez, elteszed háttérbe, de sajnos addig meg nem csinál semmit. Ilyen buta eszközökön elmegy, de desktopon... jesszus

És még mindig a világ legjobb telefonja.

És még mindig a világ legjobb telefonja.

Hianyzik a "szerintem" szo a kijelentesed vegerol ;)
En ezekre az eszkozokre nem telefonkent, hanem hordozhato szamitogepkent tekintek.
Ugy latom Steve B. a keszulek aran nevetett legjobban, azota sem lettek olcsobbak.

"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

Nem tudom, te hogy vagy vele, én úgy vélem, mindenki a saját véleményét szokta elmondani/leírni. Jó, vannak, akik kérve-kéretlen isteni kinyilatkoztatásokat tesznek, azokat ignoráljuk töretlen. Tehát a “szerintem” teljesen felesleges egy véleménynél. Szerintem (csak, högy egyértelmű legyen, ez az én véleményem. De használhatja más is.)

Amúgy szerintem is az elérhető legjobb. Bár van számos hibája, de azokkal együtt is. 

Ave, Saabi.

Azóta sem tudnak annyit gyártani ami ne fogyna el. Mondjuk most ipad-et (sima 9-est) akartam venni, és 7 hétre vállalják a szállítást (apple). Mindenhol máshol úgy néz ki elfogyott.

Gondolom ennek semmi koze a COVID miatti chip hianyhoz vagy (be)szallitoi nehezsegekhez.

"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

Ne viccelj, az apple soha nem fogja ezt megcsinálni, mert akkor annyival kevesebb iPadet tudnának eladni. A multi user támgatást nem képesek iPadOS-ben megcsinálni (tudom, iskoláknak van valami ilyen) mert még a végén elég lenne egy családba egy iPad, nem kéne mindenkinek külön.

Ahogy (sajnos) DEX szerű dokkolót sem fognak csinálni, pedig simán tudnám úgy használni a telefont egy csomó mindenre, kvázi desktopként egy iPadOS szerű kinézettel (mégha nem is fullos MacOS).

Sok jó dolgot csinálhatnának, de az nekik nem jó, ha egy eszköz téged több eszköz helyett kiszolgál. Vedd meg a több eszközt.

Ami miatt váltottam Androidra (nagyjából fontossági sorrendben):
- naponta kellett tölteni, néha már délután haldoklott
- ár (a mostani telefonom ~80.000 forint volt, a legolcsóbb Apple ennek a duplája)
- nem működtek egyszerűen olyan triviális dolgok, mint a rászurom a telefont egy random gépre és rátöltök pár dokumentumot/letöltök pár képet
- fizetős appok (=Androidra értelmesebb dolgokat lehet ingyen találni, gondolom a más célközönség miatt más az Store-os árazás)
- néha logikátlan UI
- cserébe nem adott semmi pluszt az Androidos telefonokkal szemben. (az Apple ökoszisztémába nagyon nem akartam belockolódni, lehet hogy ott van az örömforrás, de az nekem szinte teljesen kimaradt.)

“Any book worth banning is a book worth reading.”

Érdekes látni a te meglátásaidat, nekem kb pontosan ezek voltak azok az érvek ami miatt elváltottam droidról :)

Naponta kellett tölteni --> Akkori céges droidom kb fél nap után kuka volt akkor is ha leraktam üresbe és nem nyúltam hozzá. Illetve sokszor reggel az ébresztő nem ébresztett és emiatt késtem el melóból.

Ár --> Droidos telóból 2-3 telefont megesz az ember amíg egy iPhone éveken át tart. Kb ezt látom az ismeretségi körömben hogy amíg én egy telefonnal (jelenlegi SE) akár 6 évet is, addig ez idő alatt akármelyik droidos ismerősöm minimum 2-3 telót megesz de van hogy többet is. Mindezt úgy hogy én ha nem kapok most egy nyerő ajánlatot akkor még simán egy évet lehúzok ezzel és közben még földhöz sem akarom vágni.

Gépre rádugás --> Nem volt releváns, mindig csak töltőt dugtam a telefonba, nekem sokkal egyszerűbb volt wireless intézni a dolgokat pl dropbox-al még anno droid alatt is.

Fizetős appok --> Igen, fizetősek, cserébe nincs bennük reklám, jön rájuk update és itt néhány száz vagy ezer forintról beszélünk, ráadásul azokat megkaptam iPad-re is. Engem reklámokkal a világból ki lehet kergetni, szóval ez egy bőven vállalható deal volt számomra. Illetve egészen biztos kompatibilis volt az app, soha nem volt olyan hogy nem megfelelő SOC miatt nem indult el, hibásan működött vagy fagyogatott.

Néha logikátlan UI --> Engem pont ez tart vissza a droidtól. Inkonzisztens az appok kinézete, de csak hogy egy core dolgot kiemeljek: Amikor megkaptam a céges droidot (akkor droid 10) órákon át túrtam a beállításokat hogy megtaláljam a hívásátirányítást. Aztán droidos kolléga mondta hogy hát az nem a beállításokban van hanem a telefon app 3 pöttyös menüjének speciális részében. Lehet hogy valakinek ez logikus, én kb szívem szerint falhoz b.tam volna a telefont hogy ennyi időt elvett az életemből.

Cserébe nem ad semmi pluszt --> Utálok új telefont venni és költözni. Nekem az a kényelmes ha belövöm magamnak és addig használom amíg el nem porlad. Almánál van több éves rendes szoftveres támogatás, ipad-el közös appok, egy időben asztali mac-el együttműködés (azóta átálltam linuxra desktopon), minőségi appok, reklámok elkerülésének lehetősége, rengeteg kiegészítő mert ugye szabványcucc, tömve van a piac ilyenekkel.

 

Ettől függetlenül tökre meg tudom érteni ha valaki a droid felé húz mert neki tök más a gondolkodásmódja, teljesen mást vár el egy telefontól. Nekem a telefon egy olyan eszköz amit ha bármikor előkapok több éven át tudjam ugyanúgy használni, ne kelljen ügyeskedni, új szoftvert vadászni hozzá, bootloaderrel szórakozni ha elfogyott a hivatalos támogatás. Minden beállítás ugyanott legyen, akár vakon is tudjam kb kezelni és ezt megtehetem a konzisztens UI miatt.

Akksi probléma nem iphone függő dolog. Máshol is létező jelenség, amely függ a telefon korától és a használati szokásoktól.

Rádugtam usb-vel az arch linuxomra az iphone se 2020-at (ios 15.2), két meghajtó is kinyit, egyik a fotókat mutatja jpeg -ben a másikban pedig alkalmazások látszódnak. Az iOS -nak nincs olyan klasszikus fájlrendszere amit az user kezelni tudna, mint a Windowsnak vagy az Androidnak. Itt dokumentum és alkalmazás szemlélet van. Vagyis, ha van mondjuk egy Keepass appod, akkor az ott látszódni fog és az app eldönti hogy mit publishel itt ki, pl a keepass DB fájlt amit utoljára kezeltél benne. Mint ahogy nálam éppen most mutatja.

Fizetős meg ingyenes appokról nincs naprakész piackutatási eredményem, nekem csak ingyenes appok vannak az iphone -omon, tökre megy. Minden. Is. Van. Talán 1-2 kivétel, például yatse nevű távirányitó app nincs kodira (de néhány hasonló van, szintén ingyen), de ezek jellemzőek rétegigényt szolgálnak ki. Általánosból mindent találsz, és jók is lesznek.

A többi szubjektiv, nem érdemes objektivséget erőltetni rá.

"A többi szubjektiv..."

Ezen nem kellett volna ennyit gondolkodni, a hozzászólásom első mondatából kiderül, hogy ez az én szubjektív listám, nem örök igazságokat terveztem vele megfogalmazni :)

de amúgy

"Akksi probléma nem iphone függő dolog."

de, mivel ha nagyobb akksit akarok, nem vehetek iPhonet. (meg persze hasonlóan nyüzüge Androidot se, de ott van azért pár telefon nagyobb akksival)

“Any book worth banning is a book worth reading.”

iphone -ból valóban nincs olyan verzió amiben extra nagy akksi van. Ha sok napos uptime az igény, akkor azt az apple nem tudja kielégiteni. Ebben igazad van.

A SE2020 -ban 1800 mAh -os akksi van. Ez ugyan kevésnek tűnik de az iOS nagyon jól osztja be.

Ez egy napos használatra elég ha sokat nyomkodod (tudom mert a nejem reggeltől estig nyomja a teams -t, messengert, pinterestet, facebookot, letol mellé egy óra telefonálást, jóégtudja miket, 100-on viszi el, 20-30%-on jön haza este).

Én ugyan szeretem az iphone -omat de ez egy marhaság. Eleve, csak 12-re és 13-ra lehet használni. Másrészt csúnya mint a bűn.

A design tótumfaktumánál nem tudom hogy gondolták ezt.

És csak halkan jegyzem meg, hogy a termék hivatalos oldalán nincs ott a kapacitásról nyers adat, csak marketingszövegek.

Valakinek biztos jó valamire, de arra a piaci hátrányra hogy az 5000-6000 mah-os androidokkal valahogy versenyezni kéne akksi ügyileg, nem nyújt megnyugtató megoldást.

Értem én, csak ugye ahelyett hogy lenne nagy akksi idős változat a kinálatban, odatesznek egy bumszli rátapadós dobozkát, ami ráadásul csak a drága 12 és 13 -as modellekre megy rá, a SE 2020-ra, aminek kicsi az akksija, meg nem. Nem nagyon old ez meg semmit, csak spec helyzeteket.

Ami azóta változott:

Se Steve Ballmer, se a Zune, se a Microsoft nincs már sehol a témában :D

trey @ gépház

Wikipédia: "Steve Ballmer a második személy Roberto Goizueta – a Coca-Cola igazgatója – után, aki úgy lett milliárdos az Egyesült Államokban, hogy alkalmazottként részvényopciókat kapott vállalatától, melyet nem ő alapított, vagy nem rokona az alapítónak. 2013-ban 18 milliárd dolláros vagyona volt, amivel a világ 51. leggazdagabb embere volt és 21. az Egyesült Államokban."

Szerintem valamit nagyon jól csinált. Most, nyuggerként sem nélkülöz, és nyugodtan röhöghet továbbra is az iPhone-on, ha úgy tartja kedve.

"Mondjon valaki egy jó okot, hogy miért nem jó milliárdosnak lenni?"

 

Mert tisztességes emberből nem lesz milliárdos (forintban sem). Ahogy feljebb pont te írtad, ő a 2. ember ezen a földön aki milliárdos lett nem saját alapítású céggel. Nagyon sokan öltek is, hogy ezt elérjék, de a legtöbbnek még az ezred része sem jutott. Nem elég tisztességtelennek lenni, de szerencse is kell hozzá. Neki volt, meg még egy darab embernek. Még van pár éve, kiélvezheti.

"igazából már 1 millió dolláros vagyon esetén sincs olyan dolog, amit ne tudnál megvásárolni"

 

Ez kicsit olyan mint Dr. Genya váltságdíja. 1 millió dollár ma már egy magyar középosztálybeli családnak is kevés lenne, hogy otthagyja a munkát. Kínában van kb. 200 millió ember akinek 1 millió dollár a vagyona. Amcsiknál veszel egy lakást, rendberakod, berendezed ... és elfogyott mind. A lottó nyertesek is azért mennek csődbe, mert azt hiszik amit nyertek az mindenre IS elég. Valójában 1-2 milliárd forint is pillanatok alatt elszállhat.

Van az a pénz ami után már én sem értem minek több, és miért nem élvezi inkább, de aztán rájövök, hogy ez egy ördögi kör. Amikor fele ennyit kerestem akkor is megéltünk, és nem nyomorogtunk. Ha nincs valamid, és igazából megvagy nélküle akkor a hiánya nem faj. Ha ugyanez megvan, és le kell mondani róla akkor az rosszul esik ... főleg ha van gyereked, és neki nem lesz meg valami. Ez minden életszinvonalon igaz. Szijjártó és Rogán valószínű 20 éve tök boldogok voltak egy szedánnal, ma meg azon hisztiznek ha nem ülhetne helikopterre amikor a budira mennek.

1 milliárd dolláros vagyon szerintem jellemzően nem a munka minőségét, hanem szerencsét jelez. Ha Bill Gates anyukája nincs jó kapcsolatban John R. Opel-lel (IBM), akkor ma nincs Microsoft. Ilyen a világ.

Ugyanazzal a munkával, tehetséggel egy másik cégnél lehet, hogy az 1%-át se hozza össze. Ugyanúgy ahogy én is kereshetnék jó pozícióban lévő haverokkal 2x ennyit, vagy más haverokkal, rosszabb döntésekkel (munkahely váltásokkal) fele ennyit.

A világ legjobb telefonja a fizikai gombos nagyi-phone, amin nincsenek kémszoftverek, backdoor-ok, pegasus és társai, és telfonálásra való, mindezt mondjuk IP68 kivitelben.
Az összes többi hordozható számítógép, ami többet árul el a gazdájáról, mint a gazda maga.

A butatelefonokat is megfigyelik a mobilszolgáltatók. Inkább dobd el a telefonodat, és adj fel a postán egy levelet zárt borítékban, citromlével írt titkosírással. Mondanám, hogy küldj táviratot, csak sajnos a Magyar Posta annyira szűklátókörű, hogy tavaly beszüntette a táviratozást.

Nem kellett sokat várni, hogy megérkezzen az első szélsőségesen idealista, demagóg komment, ami egyenlőségjelet tesz a mobilszolgáltató technikai adatgyűjtése és felhasználó szokásainak, böngészett tartalmainak, privát üzeneteinek, szokásainak figyelése és ez alapján profilozása, majd adatainak eladása és reklámokkal manipulálása közé. Gratulálok.

Mondanám, hogy küldj táviratot, csak sajnos a Magyar Posta annyira szűklátókörű, hogy tavaly beszüntette a táviratozást.

A telefonos távirat-szolgáltatást szüntették be. Ahol a távirat szövegét lediktálod egy ügyintézőnek, tehát már lehetőséget adtál a megfigyelésre. Emellett a táviratot is követik, honnan hová ment. Tehát, még csak nem is logikus az ellenpéldád. Szánalmas, mennyire nem akarod érteni a lényeget.

te amúgy mit titkolsz? milyen szuper titkos dolgokat csinálsz az életedben, amiket nem tudhatnak? :D miért gondolod magadat ilyen kibebaszottul kurva fontos embernek? ha valaki kurvára unatkozik felőlem nyugodtan figyelje meg az életem, nincs titkolnivalóm :D

te amúgy mit titkolsz?

Semmi közöd hozzá.

milyen szuper titkos dolgokat csinálsz az életedben, amiket nem tudhatnak? :D

Nincsenek szupertitkos dolgok az életemben, ugyanis nem dolgozom titkosszolgálatnak.

miért gondolod magadat ilyen kibebaszottul kurva fontos embernek?

https://a.te.ervelesi.hibad.hu/allito-kerdes

Nem gondolom.

ha valaki kurvára unatkozik felőlem nyugodtan figyelje meg az életem, nincs titkolnivalóm :D

Az okostelefonokon futó szoftverek adatgyűjtögetése rég nem arról szól, hogy vannak-e titkaid. Hanem arról, hogy olyan személyes dolgaid alapján is profiloznak, manipulálnak, amit mondjuk ide a fórumra nem írnál ki, de a munkatársadnak se szívesen mondanál el, de lehet, hogy még meg sem tudnád fogalmazni. Mindezt úgy, hogy az erre vonatkozó módszereket, algoritmusokat nem ismerheted meg. Mindezt úgy, hogy általában észre se veszed. Ha vásároltál már terméket, előfizettél már szolgáltatásra azok után, hogy láttál egy arra vonatkozó ajánlatot az okostelefonodon, vagy más kütyüdön, akkor ez rád is igaz.

Részemről: Nem szeretnék részt venni ebben a szerintem etikátlan és tisztességtelen játékban, pláne nem úgy, hogy én fizetek az okostelefonomért. Pláne nem szeretnék egy teljes mértékben zárt forráskódú, távolról kézivezérelt szoftverkínálatú platformot használni (ezt csak a korábbi iBuziskodásaid miatt írtam le).

brühühü. bár csak az lenne a legnagyobb baj a világunkal, hogy célzottan kapunk reklámokat :) nyilván következhet ebből hogy az embereket és a fiatalokat mostanában kurvára nem érdekli semmi, csak az hogy úgy tűnjön mintha lennének valakik, de ez valahol egyéni felellőségvállalás is. léteznek könyvek és rengeteg információ a neten. mindenki tanulhatna és fejleszthetné magát. 

Minden egyes reklámmal gond van, ami olyan termékek megvásárlására manipulál, amit magadtól nem vennél meg. Márpedig a reklámok szinte kivétel nélkül ezt teszik. Ha valamire szükséged van, azt megveszed magadtól. A reklám azt szeretné, hogy csapvíz helyett szénsavmentes ásványvizet igyál. A reklám azt szeretné, hogy a régi, jól működő mobilod helyett újat vegyél. A reklám megfenyeget, hogyha nem veszed meg a terméket, akkor lemaradsz™-kimaradsz™. A reklám kiüti belőled a racionalitást életérzéses hangulatkeltéssel. A reklám a döntési szabadságodra mért támadás. Amit persze lehet, hogy végső soron elhárítasz, de attól még támadás és ez inkább a lényeg. Nem lenne multimilliárdos piaca a reklámiparnak, ha nem lehetne vele megvezetni a vásárlókat. Ahogy túlfogyasztás se lenne, ha nem folyna a csapból is, hogy épp mit kell vásárolnod, hogy boldog™ legyél.

A reklámok jelenlegi mennyiségét annak köszönheted (az internetes platformokon), hogy engedték üzleti modellként elburjánzani azt a koncepcionális pestist, hogy ha nem pénzért adok valamit, akkor "ingyen" adom, de reklámokkal. Az így kikiáltott "ingyenesség" hazugságleple alatt működik a fél internet, ha nem lassan már az egész.

A reklámok jelenlegi mennyiségét annak köszönheted (mindenhol máshol), hogy a zsírosra hízott multik még zsírosabbra akarnak hízni és mivel már így is túl nagyok, így még több feleslegesen megvásároltatott/újravásároltatott termék eladásával tudják csak hozni a plusz százalékokat az önző, mohó, pénzéhes befektetőknek.

Igen, van 100-ból 1 eset, amikor megspórol egy kis keresgélést, de ez már a te lustaságod által kiváltott szubjektív megítélés alá esik. Eredeti célját és értelmét tekintve, amivel muliték a nyakunkba borítják a reklámokat etikátlan és manipulatív. Nem azért költenek milliárdokat egy-egy reklámhadjáratra, hogy Gergov Mérnök Úrnak könnyebbé tegyék az életét, aki információs sötétségben él, mert nem olvas semmilyen független hírforrást, amiből értesülhetne az élete könnyebbé tételének számos más, nem reklámokból tanult módjáról.

Az érvelés, amit használsz kicsit erősebb példával élve olyan, mintha az e-mail spamet éltetnéd, mert néha szükséged van Viagrára, meg pénisznövelőre, de mindig elfelejtesz rákeresni. Még erősebb példával élve: mintha internetes csalókat éltetnél azért, mert néha tényleg el is küldik a megvásárolt terméket, a pozitív értékelésért cserébe. Egyszóval: szánalmas. Két szóval: szánalmas és életidegen.

A reklamok eredeti celja az, hogy felhivjak a vasarlok figyelmet a termek letezesere. Mert ugye honnan tudnad, hogy mit vehetsz meg, egyaltalan nem eletszeru, hogy eleted feleben katalogusokat bongeszel, hatha felbukkan benne valami, amire szukseged lehet. (Tenyleg, egy katalogus, amiben benne van mondjuk az adott gyarto osszes akkus szerszamgepe reklamnak szamit?) Megtehetned, csak az emberek 95℅-anak van jobb dolga is, igy hozzajuk soha nem jutna el az info, ami egyik felnek sem jo.

A reklamok egy resze tenyleg erzelmekre lo, de azert ez messze nem az a kategoria, mint egy mezei csalas. Ha valaki egy termekrol valotlansagot allit, azt a megfelelo hatosag pofanveri. Aki meg azert vesz meg valamit, mert a hatterben csinos lanyok es tokeletes mosolyu sracok boldogan hadonasznak vele, es ettol azt gondolja, hogy ot is csak az adott cucc teheti boldogga, meg is erdemli.

Mert ugye honnan tudnad, hogy mit vehetsz meg, egyaltalan nem eletszeru,

Internetes keresésből, vagy boltba besétálásból.

eleted feleben katalogusokat bongeszel

Nem kell életed felében, csak akkor, amikor keresel valamit. Ha tartós fogyasztási cikkeket vásárolsz, még kevesebbszer kell.

hatha felbukkan benne valami, amire szukseged lehet

Ha az a célom, hogy olyan termékeket keressek, amire nincs szükségem, de lehet, hogy később lehet, akkor vagy böngészem később a katalógust, vagy felmegyek egy (reklámmentesített) Árukereső-szerű oldalra és kategóriák szerint átnézem. Az, hogy "valamire szükségem lehet" egy nagyon képlékeny, megfoghatatlan definíció. Ha még a kategóriáját se tudod belőni, az már arra hajaz, hogy a vásárlás élményéért (tehát az illúzióért, az endorfinért) akarsz legyártatni és megvásárolni magadnak egy terméket. Ami az impulzusvásárlással egyenértékű.

Tenyleg, egy katalogus, amiben benne van mondjuk az adott gyarto osszes akkus szerszamgepe reklamnak szamit?

Általában nem számít reklámnak, de tartalmazhat reklámokat, marketing bullshitet, amit szintén be kéne tiltani.

Megtehetned, csak az emberek 95℅-anak van jobb dolga is, igy hozzajuk soha nem jutna el az info, ami egyik felnek sem jo.

Akkor megismétlem magam: nem kell az egész katalógust végigböngészni ahhoz, hogy találj magadnak való terméket egy adott kategóriában, de ismét kiderült számomra, hogy kettőnk közül nem én élek a 80-as/90-es években. Semmi gond. Elnézem.

A reklamok egy resze tenyleg erzelmekre lo, de azert ez messze nem az a kategoria, mint egy mezei csalas.

Mondtam, hogy "erősebb példa", de ezek szerint ignoráltad. Nem a "reklámok egy része", hanem pl. az audiovizuális reklámok 99%-a.

Aki meg azert vesz meg valamit, mert a hatterben csinos lanyok es tokeletes mosolyu sracok boldogan hadonasznak vele, es ettol azt gondolja, hogy ot is csak az adott cucc teheti boldogga, meg is erdemli.

Végül eljutottunk az áldozathibáztatásig. Egyébként legtöbbször senki nem gondolja komolyan, hogy az adott cucctól ő is tökéletes mosolyú srác/lány lesz. Csakhogy a termék megvásárlásával egy kicsit részese lehet a "hadonászós" életérzésnek. Ami pont ugyanakkora hazugság, mint az első feltételezés. Ezért etikátlan hatásvadászattal, illetve bármiféle érzelmi manipulációval hirdetni egy terméket. Mivel a reklámipar az érzelmi manipulációra és a kizárólag illuzionális értéket képviselő brand-építésre fókuszál (ami meg mesterségesen generált előítélet, semmi más), így az első lépés a túlfogyasztás visszaszorítására és egy tisztességesebb piacgazdaság kialakítására a reklámok betiltása.

Belegondoltál már egyébként, hogy mivel járna a reklámok betiltása? Én most megtettem.

Egy rakás szolgáltatás reklámokból él, amiket ma ingyen vehetsz igénybe. Ha megszűnne ez a bevételi forrás, ezek a szolgáltatások kénytelenek lennének előfizetési díjat szedni. Nem lenne ingyen Google, Facebook, Twitter, Árukereső, HUP, HWSW, stb. Csak azok a szolgáltatások maradnának továbbra is ingyen elérhetőek, amiket eleve nem reklámokból finanszíroznak, hanem közösségileg (pl. Wikipedia), vagy államilag tartják fenn.

Mivel a felhasználóknak nem lenne praktikus több 10-100 szolgáltatásra egyesével előfizetniük, ezért az ISP-k állnának át a TV szolgáltatásokra jellemző finanszírozási formára, vagyis a felhasználó fix árat fizet, amit a felhasználási adatok alapján osztanak le a különböző online szolgáltatásoknak. Ez viszont megkövetelné az internetes forgalom sokkal részletesebb monitorozását, illetve a forgalmat rejtő technológiák korlátozását, tiltását. Még akkor is, ha az ISP-k nem tudnák tiltani a VPN vagy TOR használatát, a szolgáltatók saját érdeke is azt diktálná, hogy ezt a forgalmat ne engedjék a tartalomhoz hozzáférni.

Ha megszűnne ez a bevételi forrás, ezek a szolgáltatások kénytelenek lennének előfizetési díjat szedni.

Szedjenek. Úgy tisztességes. Egyébként meg miért fizessek bármennyit a kábeltévéért és miért ne onlinestream-ről nézzem, ha egyre több és több időarányban adnak el reklámfelületnek? Vagy lehet, hogy ez a már minden mindegy trash-fogyasztó köröknek már nem érné így meg?

Nem lenne ingyen Google

De lennének más, alapítványi vagy non-profit üzemeltetésben lévő keresők, amik relevánsabb találatokat adnak, mert nincs minden fossá-húggyá SEO-zva bennük onlinemarketing-cégek által. Egyébként a Google régen nem tartalmazott hirdetéseket. Szerinted csődbe mennének, ha leszednék a hirdetéseket a keresőről? Szerintem nem.

Facebook, Twitter

Senkinek nem hiányoznának, legyünk őszinték. Pláne, hogy számos open-source alternatívával helyettesíthető szolgáltatások. Facebook előtt is volt reklámmentes online élet, pl. IRC-n.

Csak azok a szolgáltatások maradnának továbbra is ingyen elérhetőek, amiket eleve nem reklámokból finanszíroznak, hanem közösségileg (pl. Wikipedia), vagy államilag tartják fenn.

Vagyis amik elég színvonalasak és értékesek ahhoz, hogy fennmaradjanak.

A Wikipédia reklámok nélkül, közösségi finanszírozásból életképes 20 éve. Mintapélda lehetne az Árukeresőnek, a HUP-nak, a HWSW-nek és a satöbbinek is. Ja, hogy a HWSW multik profitérdekében lehozott fizetett divatcikkeken kívül nem képes színvonalas tartalmakat produkálni? Akkor mehet nyugodtan a levesbe és jöhetnek helyette olyanok, akik igen.

Mivel a felhasználóknak nem lenne praktikus több 10-100 szolgáltatásra egyesével előfizetniük

Most praktikus™ Spotify-ra, HBO Go-ra, Netflixre, Youtube RED-re előfizetgetni? Ezen semmit nem változtatna. Ha a Google holnaptól pénzért adná a keresőjét, akkor az amúgy is létező Google fiókoddal fizetnéd. Ahogy egy másik, amúgy fizetős Google szolgáltatást.

Ez viszont megkövetelné az internetes forgalom sokkal részletesebb monitorozását, illetve a forgalmat rejtő technológiák korlátozását, tiltását.

Ez a szintű, részletes tracking most is megvan a tartalomszolgáltatók részéről.

Még akkor is, ha az ISP-k nem tudnák tiltani a VPN vagy TOR használatát, a szolgáltatók saját érdeke is azt diktálná, hogy ezt a forgalmat ne engedjék a tartalomhoz hozzáférni.

Számos esetben most sem engedik.

Nem lenne itt semmiféle apokalipszis, csak végre elkezdene tisztességesebben működni a piac, legalább eggyel kevesebb hazugsággal: a multik által nyújtott szolgáltatások ingyenességének hazugságával.

De lennének más, alapítványi vagy non-profit üzemeltetésben lévő keresők

Pláne, hogy számos open-source alternatívával helyettesíthető szolgáltatások. Facebook előtt is volt reklámmentes online élet, pl. IRC-n.

Aha, te tudod, mennyibe kerül egy ilyen szolgáltatás üzemeltetése? Valószínűtlen, hogy ez finanszírozható lenne közösségi alapon, különben most is lennének ilyen szolgáltatások. A Wikipedia a kivétel, lásd lejjebb.

Senkinek nem hiányoznának, legyünk őszinték.

Ezzel néhány millió ember nem ért egyet.

A Wikipédia reklámok nélkül, közösségi finanszírozásból életképes 20 éve.

Épphogy. Nyilván ezért nyaggat az év 11 hónapján a 12-ből, hogy adakozz. Egyébként az is reklám, azt is be kellene tiltani.

Mintapélda lehetne az Árukeresőnek, a HUP-nak, a HWSW-nek és a satöbbinek is. Ja, hogy a HWSW multik profitérdekében lehozott fizetett divatcikkeken kívül nem képes színvonalas tartalmakat produkálni? Akkor mehet nyugodtan a levesbe és jöhetnek helyette olyanok, akik igen.

Pont azért írtam ezeket, mert tudom, hogy használod. Más farkával könnyű verni a csalánt. Miből gondolod, hogy jönnének helyettük mások?

Most praktikus™ Spotify-ra, HBO Go-ra, Netflixre, Youtube RED-re előfizetgetni?

Most sem az, de most még a legtöbben nem fizetnek elő annyira, hogy egy alternatív megoldás elterjedhessen. Egy-két nagyságrenddel több szolgáltatás jelentősen változtatna ezen a helyzeten.

Ez a szintű, részletes tracking most is megvan a tartalomszolgáltatók részéről.

Számos esetben most sem engedik.

Citation needed.

Aha, te tudod, mennyibe kerül egy ilyen szolgáltatás üzemeltetése?

https://a.te.ervelesi.hibad.hu/szemelyeskedes

Valószínűtlen, hogy ez finanszírozható lenne közösségi alapon, különben most is lennének ilyen szolgáltatások.

Tehát valószínűtlen, hogy minden egyetemi szerverparkba bekerülhetne egy-egy Diaspora (vagy más FOSS social network) szerver, ha lenne rá igény. Értem. Szerintem meg nem az. Bár biztos voltak olyanok, akik az IRCnet, a Sourceforge indulásánál hasonló kételyeket fogalmaztak meg. Hasonlóképpen a Linux-disztrók mirrorainál.

Ugyanakkor, azt se tartom valószínűtlennek, hogy a Facebook-ért (Messengerért) fizetne mondjuk mindenki havi párszáz forintot, ha már a mobilnetért kifizetik ennek tízszeresét.

A Wikipedia a kivétel, lásd lejjebb.

Attól még követendő példa.

Nyilván ezért nyaggat az év 11 hónapján a 12-ből, hogy adakozz. Egyébként az is reklám, azt is be kellene tiltani.

  1. A Wikipédia akkor "nyaggat", amikor gyűjtési időszak van.
  2. A Wikipédia nyaggatása adblocker nélkül is kikapcsolható, a regisztrált felhasználók számára. [1]
  3. A Wikipédia nem adja el az adataidat és nem profiloz a felhasználói szokásaid alapján.
  4. A Wikipédia szolgáltat olyan tartalmakat, amikért szívesen fizetsz. Ennek ellenére, nem a tartalomért fizetsz, csak a fenntartási költségekért. Ami által így önköltséges.

Ezt összemosni a multicégek érzelmi befolyásolással, pszichológiai manipulációval operáló reklámaival, valamint azzal, ahogy a tech-multik megismerhetetlen AI algoritmusokkal profilozzák a felhasználóikat és gyűjtögetnek róluk minden elképzelhető adatot, majd eladják azokat, na ez a részedről nettó demagógia és a realitások totális figyelmen kívül hagyása, még akkor is, ha egy elvonatkoztatott "mi lenne ha betiltanánk a reklámokat" példában követted el.

Miből gondolod, hogy jönnének helyettük mások?

Ha lenne rájuk igény, akkor a nagy számok törvénye alapján lenne köztük valaki vállalkozószellemű, aki megcsinálná. A nem multik által finanszírozott open-source és közösségi projektek vajon hogyan indulnak?

Most sem az, de most még a legtöbben nem fizetnek elő annyira, hogy egy alternatív megoldás elterjedhessen.

Nem is biztos, hogy előfizetéses szolgáltatásokban kell itt gondolkodni. A Youtube tartalmak nagy része szart se ér, senki nem fizetne értük. Az influenszer-videók nagy része reklám. Ezek nyugodtan mehetnének a süllyesztőbe. A hobbivideók meg közösségi videomegosztókra, támogatási opciókkal (pl. Patreon). A fizetős és jogvédett tartalmak meg maradhatnának ott Youtube RED előfizetéssel elérhetően.

"Ha még a kategóriáját se tudod belőni, az már arra hajaz, hogy a vásárlás élményéért (tehát az illúzióért, az endorfinért) akarsz legyártatni és megvásárolni magadnak egy terméket. Ami az impulzusvásárlással egyenértékű."

Francokat. Pelda: Van egy elvegzendo feladat, de fogalmad sincs, hogy milyen anyagbol es szerszammal tudnad megcsinalni. Elkezdesz keresgelni neten, es szepen lassan igazodnak a reklamok a temakorhoz, egyre tobb relevans cucc lesz benne. De olyan is volt mar, hogy elkezdtem keresgelni egy adott gepet, es a kapcsolodo hirdetesekben olyan gyartok ar/ertek aranyban jobb termekei jottek elo, amiknek korabban a letezeserol sem tudtam.

A tobbi loop.

Elkezdesz keresgelni neten, es szepen lassan igazodnak a reklamok a temakorhoz, egyre tobb relevans cucc lesz benne.

Egy reklámok nélküli világban pedig megtalálnál egy oldalt, ahol egy hobbibarkácsoló vagy szakember leírja, hogy milyen szerszámmal tudnád megcsinálni. Azt kinézed a katalógusból és megveszed, anélkül, hogy a marketingköltséget kifizetnéd érte. Sőt, ha szerencséd van, azt a pénzt a fejlesztésébe ölték a terméknek, nem szemfényvesztő hirdetésbe és vonzó csomagolásba.

De olyan is volt mar, hogy elkezdtem keresgelni egy adott gepet, es a kapcsolodo hirdetesekben olyan gyartok ar/ertek aranyban jobb termekei jottek elo, amiknek korabban a letezeserol sem tudtam.

Megint a kényelmes seggedről beszélünk, aki nem sajnálja az időt keresgélésre, de releváns, részletes keresésre már igen. Továbbra is nagyon gyenge lábakon állnak az érveid. Mondom, ennyi erővel éltethetnéd a Viagra e-mail spamet is, hiszen valakinek szüksége van rá és lehet, hogy jobb ár-érték arányban hirdeti a spam, mint más máshol.

A tobbi loop.

A te előbbi hozzászólásod egésze is már az volt.

semmi közöd hozzá, nem érted? :D én eléggé minimalista életet élek, nem halmozom fel a lomokat, szelektiven gyűjtöm a szemetet, nagyobb részt növényi étrenden élek, jelenleg saját számítógépem sincs, azt használom amit a cég ad, de a buzi kurva anyámat mert van egy iphoneom :D  nem tartom reálisnak, hogy informatikusként és emberként megtagadjunk magunktól minden technológiai újítást.

Kevered a környezetvédelem hiányát az okostelefonhasználat hátulütőivel a privát szférádra nézve. Ez két külön dolog.

Örülök, hogy szelektíven gyűjtöd a szemetet, és hogy nem halmozod fel a lomokat. Bár a lomok felhalmozódnak a kidobálás után a szeméttelepen, például az X évente újravásárolt iPhone-od.

nem tartom reálisnak, hogy informatikusként és emberként megtagadjunk magunktól minden technológiai újítást.

Én meg annak tartom, ha nincs más lehetőség a privát szférám kiszolgáltatása és a tudatom reklámfelületként való értékesítésén kívül. Az újravásároltatott készülékek pedig általában nem takarnak valós újítást, csak szemfényvesztést.

nem tudom milyen durva fogyatékkal élsz, de en nem szoktam kidobni a kukába a nem használt tárgyakat, hanem tovább adom őket. pl, mindegyik eladott iphoneom a mai napig használatban van és tudok róluk. ezt már többször elmondtam, csak hat ostoba vagy 

ja valamint újra egyszer se kellett vásárolni egyiket se, mindig csak egyszer kérték el az árát. :(

reklamokat meg sehol nem látok kb. hol kene látnom őket? ne magadból indulj ki, mert én semmit nem veszek reklám hatására 

Nos, egy párszor azért már leírtam, néhol elég részletesen, hogy miből fogyasztok és nagyságrendileg mennyit. Ha érdekel, visszakeresed.

azert nem irja le, mert akkor biztosan belekotnenk

Igen, lásd Frankó és Zeller Mérnök Urakat, akik KétszázWattosIzzó szindrómában szenvednek azóta, hogy megtudták, hogy preferálom a hagyományos izzókat a kínai szar LED-ekkel szemben. Más kérdés, hogy Frankó Mérnök Úr például több energiát pocsékol el a gépe bekapcsolva hagyásával, de az nem™ számít™, mert ő vályogházban él Mucsaröcsöge-Tápióbivalybasznád-Karafaszajenő-alsón és inverteres klímával fűt. Az ilyen meddő vitákat miért ne akarnám elkerülni? Egy 200 Wattos izzóval is lehet spórolni, ha nem használod eszeveszett módon és égeted folyamatosan, mert lusta vagy lekapcsolni. Csak ezt a lumen/Watt-buzi egységsugarú befektetőlogikás e-hipsterek soha nem fogják megérteni. Ahogy a flops/Watt-buzi TDP-huszárok sem, hogy pl. miért éri meg 10 évig használni egy számítógépet, újravásárolgatás helyett.

Szerintem is az áron nevetett leginkább.

Egyébként az első okostelefonnak nevezhető izé a Windows CE alapú borzadaly volt, ami ugyan megelőzte a korát de a nehézkes UI miatt nem volt túl fancy. Meghát minden szaron futnia kellett, így nem lehetett nagyon sebességre optimalizálni. Sokszor fagyott, stb,stb

Es akkor jött az apple a telefonjaval, ami jókor volt jó helyen, jobb eszközökkel

A CE meg megmaradt ipari felhasználásra. Ott utaltuk tovább.

A Windows CE 1.0 1996 November 16.-án jelent meg, a Nokia 9000 Communicatort pedig 1996 Augusztus 15.-én mutatták be. Azt nem tudom, hogy ez volt-e az első okostelefon, de az biztos, hogy nem Windows CE futott rajta.

Az első telefon, amit "Smartphone" néven hirdettek, az pedig az Ericsson R380 volt, EPOC 5.1-es operációs rendszerrel (aminek utódai később Symbian néven futottak).

Nagy Péter

A nokiának jóval elöbb https://en.m.wikipedia.org/wiki/Nokia_770_Internet_Tablet, ez debian ráadásul. Mondjuk gsm nem volt benne, az igaz, de késöbb megkapta azt is. Az a durva, hogy ez még mindig élö rendszer, pl tud android appokat futtatni anboxszal. De azt nem vitatom, hogy európa dicsösége már kuka.

az iphone szerintem a kapacitiv touch screennel tudott igazan ujat mutatni a maga koraban. tudasaban a winphoneok is hasonlok voltak, de azokon a ceruzas rezisztiv "touch" eleg kenyelmetlen volt, meg az egerre optimalizalt UI is. nekem volt 2007ben mind2...

iphone-nal meg az ujjal hasznalhato kinagyitos virtualis billentyuzet es az ujjal dinamikusan gorgetheto appok eleg kenyelmesek voltak.

"az iphone szerintem a kapacitiv touch screennel tudott igazan ujat mutatni a maga koraban"

Szerintem is. Meg a hozzá tartozó GUI-val, és az 1 gombbal. Mindenféle okostelefonok voltak már akkor is, meg kapacitív gombok is voltak már a képernyő alján, de senkinek nem jutott még eszébe, hogy elhagyja az összes fizikai gombot. Az Android világban csak 2 évvel később jelent meg az első gombozat nélküli telefon.

tegyük hozzá mióta nincs hardware keyboard a telefonon, 100x szarabbul gépelek, mint előtte a qwerty billentyűzeten, hiába lett másfélszer akkora a képernyőméret mint a régi qwerty-s telefonok idejében.Internetes fórumokon is az On Screen Keyboard idejére datálható a borzalmasan elgépelt szövegek igazán elterjedése (meg lehet különböztetni az írástudatlan cigányokat fb-on a talán helyesebben írni tudó de elgépeli-mellényomja emberektől).

Szerkesztve: 2022. 01. 10., h – 21:50

Boldog szülinapot, 4S --> 5S --> SE után ma rendeltem meg a 13 minit.

A Microsoftnak remek erzeke van ahhoz hogy megjeleneskor gunyolodva kirohogje az Apple termekeit, amik aztan hatalmas sikerre valnak :D (ld iPhone, MacBook Air).

Mindekozben vilagmegvaltonak tartottak a Zune-t vagy a Windows Phone-t...

Ballmer igazi hülye barom volt mindig is. Akkoriban ráadásnak az volt a menő, hogy lenézted, kiröhögted, lesajnáltad, kigúnyoltad a konkurenciádat. Ebből a szempontból talán sikerült előre lépnie a társadalomnak mert ezt a Ballmer féle attitűdöt egyre ritkábban látom.

Szerkesztve: 2022. 01. 11., k – 12:21

itt még ilyen kis sperma volt.

GPLv3-as hozzászólás.

Ezektől a megrendezett demóktól amúgy hányingerem van. Be-nem-ismerten félkész béta működésképtelen szarokat állít elő a teljes IT ipar, de kell a PR, marketing és a mindent elöntő bullshit.

Öröm lehet(ett) az ilyen amerikai istenkonplexusos seggfejek alatt dolgozni. Meg úgy amúgy bármilyen amerikai cégnek, ott a munkamorál is sokkal másabb mint amihez itt a világ elmaradottabbik felén hisszük (munkavállalói jogok mint olyanok semmi, fizetett szabadság mint olyan kb 0 nap, de bemehetsz dolgozni szombat és vasárnap is, túlórapénzt felejtsd el pubi stb.)

Musk-nál dettó. Tesla-ban/Spacex-ben is a tényleges munka helyett az alkalmazottaknak aznap neki kellett ugrálni, ha betolta a pofáját az irodába és épp bal lábbal kelt fel. Volt róla egy amúgy technikai oldalról (SSL certes balfaszkodások, 1 db gépről ment az összes kocsi központi firmware update-je stb.) is érdekes szennyes kiteregetés 2018 augusztusban twitteren egy ex-alkalmazottól.

Jobs megszállottan a nem létező valóságot akarta hazudni ezeken a demókon. Az élő demo pszichológiája, hogy a nézővel elhiteti ez tényleg így fog működni, és már aznap is ilyen. Holott mire fél évvel később elkészült valójában, már tucatszor át lett variálva és módosítva a szoftver ahhoz képest, mint amit a kamu-livedemo napján mutatott.

Nem csak Jobs volt ilyen, alapvetően minden live demo nagy része kamu. Lásd pl fejlesztés alatt lévő játékok demozott grafikája vs kiadott játék grafikája.

Demozott OS-ek is ilyenek, mindegyik szépen végig van tesztelve milliószor hogy a demo workflow alatt nem lesz baj és nem lesz belőle leégés pedig maga a szoftver még olyan szinten bugzik mint állat. Sőt, manapság már a legtöbb ilyen bemutató már egy előre renderelt megvágott cucc.

Anno Kapus Bill bácsi megmutatta hogy a plug and play nyomtató élőben demozása nem jó ötlet.

Nem haragszom :)

Jobs a fhenséges tőkésbefektetőknek és részvényes kisembereknek meg mutogathatott volna videót is, amit nem kellett volna hetekig előkoreografálni. Ugyanúgy nem az élő valóságot látták volna az előre felvett videó esetében sem, de akkor legalább tudják h. Munkás Pityukám EZ MÉG NINCS KÉSZ BAZDMEG.

(munkavállalói jogok mint olyanok semmi, fizetett szabadság mint olyan kb 0 nap, de bemehetsz dolgozni szombat és vasárnap is, túlórapénzt felejtsd el pubi stb.)

Nem ismerem teljesen az ottani helyzetet, de amit hallottam az tobbe kevesbe fedi amit leirtal. Egyetertek azzal, hogy Europaban jobb melozni, viszont nem ertem, hogy miert az USA-t allitod be teljesen sz*r helynek. Ha osszehasonlitod a japan, kinai, arab, stb. melohelyekkel lehet sokkal szivesebben mesz az USA-ba (ha Europa nem opcio).

"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."