HP lézertoner töltése házilag [megoldva: nem töltöm, veszem.]

Fórumok

Sziasztok.

Tegyük fel, hogy sok-sok nyomtatnivalóm van, és nem szeretnék annyit költeni a tonerekre, mint ahogy a gyártó előírná.

Tisztában vagyok vele, hogy a HP beépített ketyeréi naplózzák, mivel használom a nyomtatóját, és ha eltérek a gyártói supporttól, akkor büntire számíthatok, például hidegre vágja a nyomtatót.

Ennek ellenére szeretnék próbálkozni fekete-fehér toner házilag történő feltöltésével.

Mikre számíthatok?

Hozzászólások

Szerkesztve: 2022. 01. 08., szo – 19:46

"... hidegre vágja a nyomtatót." - ilyen nincs  - csak kiírja, hogy nem eredeti toner és nem nyomtat vagy kiírja, hogy nem eredeti toner és nyomtat - vagy nem ír ki semmit...

A toner oldalán lévő chip, ami alapján dönti el a HP nyomtató, hogy milyen toner van benne. A chip ID alapján a HP nyomtatóban egy számláló, hogy hol tart - bizonyos típusoknál resetelni kellene a chipet vagy cserélni.

A toner házi feltöltése macerás, mert jó eredményhez szét kell szedni a kazettát és a lehúzó gumit cserélni kell valamit teljesen ki kell tisztítani, mert a papírnak van fehér pora ami bizonyos esetekben visszahullik a tonerbe és fekete helyett szürke lesz a nyomat.

A toner mellett elhasználódik a fényhenger is (dobegység, drum) - kb 5x töltésenként azt is kellene cserélni. Lézer nyomtatónál két eset van pl. egy kazettában van toner és drum - azt egyszerre cseréled, de a nagyobb teljesítményű nyomtatók - ami fénymáslóhoz jobban hasonlítanak - ott külön cseréled a festék kazettát és a fényhengert.

Sok szöveg helyett:

- nem éri meg tölteni, mert kb. annyiért kapsz után gyártott toner kazettát, mint magát a port (a por se egyforma szemcseméret és alak !!! vastartalom stb..) és csak maszkban szabad - nem covid szilikózis miatt.

 

 

ki az aki magán emberként 

For Whites Only meeting room!

Pontosabban a 80-as években szelén, kadmium szulfid stb. alapú, nagy átmérőjű hengereket használtak. Ezeknél többször lehetett a tonert utántölteni. (Tehát mindig külön volt.)

Utána jelentek meg a szerves bevonatú, kis átméröjű kompakt festékező egységek. A kis méret miatt sokkal több a töltés-kisütés ciklus, azaz a henger hamarabb öregszik. Ezért belőtték, hogy a toner nagyjából az átlagos henger élettartamra elegendő.

A nyomtató egyik elsődleges paramétere az időszakonként (pl. havonta) nyomtatható példányszám. A fentiek alapján a nagyobb teljesítményű nyomtatókban mindig különálló a henger és a festékezés. Ugye, ki a rosseb tölt be egyszerre 10 kiló tonert? ;)

A legdurvább ár Eredeti/Utángyártott:

HP Q6511X 12ezer oldal:

  eredeti HP:  82 990,- forint
utángyártott:   5 900,- forint
 

For Whites Only meeting room!

Úristen, ez milyen kemény lehúzás. Értem én, hogy 12 ezer oldal, de még úgy is irreális. Egyébként sajnálom azokat, akiknek még sokat kell nyomtatni, kb. olyan elavult technológia, mint a PC-s CD lemez. Szanálni kéne már, nem csak környezetvédelmi okból, hogy ne ilyen hülyeség miatt vágják ki a fákat, hanem egyszerűen agyrák ezt a sok kinyomtatott papírt tárologatni, őrizgetni, postázni, csak nyomják a tonnákat aktákban, irattárakban, tűzvédelmi kockázat, adatbiztonsági szempontból is aggályos, mert bárki, aki hozzáfér, beleolvashat (ez baj, ha az irat érzékeny adatokat, meg titkokat tartalmaz), selejtezéskor szintén jelentős tétel megsemmisíttetni. Tényleg minden oldalról már csak a nyűg van vele. Ha meg valami könyv, jegyzet, amiből sokat kell nyomni, akkor azt meg úgyse nyomtatón érdemes, hanem nyomdában.

Régen szükséges rossz volt, ma már gáz erőltetni. Konzervatív törvényhozás, meg hivatalok ragaszkodnak hozzá, mert az hitelessch, közben meg nem, mert kinyomtatok akármit nyomtatón is. Ha meg tényleg nagy hitelességet akarnak, akkor meg elektronikus aláírás, azt tegyék hozzáférhetőbbé, hogy tényleg használják is az emberek. Érdekes, a cégeljárásban már 2006-tól be tudták vezetni a kötelező elektronikus ügyintézést, ugyanígy elő lehetne írni más hivataloknál, eljárásfajtában is.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Nekem egy korábbi munkahelyemen irattározásra várakozó dobozok hada jut eszembe, rajtuk a felirattal: "e-akta". Igen, minden elektronikusan ment, de nyomtatni is kellett. Mindent. Is.
De ott van a nagyszerűen környezetbarát ÁFA-törvényünk is: papír alapú könyv 5% ÁFA, e-book 27% ÁFA...

Tegyük fel, hogy megírod a nyomtató típusát és megmondjuk, hogy "imádja"-e az utángyártott tonert :)

Szerkesztve: 2022. 01. 09., v – 15:11

Utántöltést én csak akkor csinálnék, ha tyvek overall és maszk van hozzá, és szabad területen tudom csinálni, pl. lapostető, amihez van kulcs társasházban. (én lakásban nem ereszteném szabadjára azt a finom port, ami még a HEPA filteren is átmegy)

Utántöltöttet venni: irodában mi egy ideig egy bevált helyről vásároltunk addig, amíg nem kezdtünk el olyat kapni, amiknek a nyomata egyszerűen ujjal megdörzsölve lejött a papírról. Aztán volt másik hely, ahol olyan tonert kaptunk, ahonnan olyan hengerrel jött vissza, amit már rég ki kellett volna cserélni és klassz szellemképek voltak rajta. Persze nyilván be lehet játszani, hogy megtaláld a megfelelő minőségű tonerfeltöltő vállalkozót, de arra is számíts plussz költséget, amíg eljutsz hozzá.

Irodában maradtunk az eredeti tonernél + nyomtatócserénél azoknál a típusoknál, amiknek a lapköltsége nem volt vállalható eredeti tonerrel. Nyomtatót venni tudni kell...

Nyilván otthoni felhasználásra az utántöltő szett az ami hatékony, de az utántöltésnél nagyon vigyázni kell, tényleg veszélyes, elég egy rossz mozdulat, vagy hirtelen levegővétel/kilégzés és már olyan az egész szoba/terem.

(amúgy én manapság nem nagyon látok olyan tonert, ami kifogyna akkor amikor a szoftver szerint üres, ez egy büdős és nagy biznisz, szerintem már elég régi technológia a lézernyomtató, igazából megérne az idő arra szerintem, hogy csináljunk egy open hardware lézernyomtatót, ami tisztességesen működik, nem csak lehúzni akar és még javítható is... a csúnya része a dolognak az a szilikózist okozó por, amiért ki vállalná a felelősséget egy open hardware nyomtató esetleges nem megfelelő tömítettsége esetén)

Van A1-es maszkom, ami a szemet is takarja. Külön a fülemet is védhetem, meg persze van VV ruhám. (Kiskőrösön szolgáltam a vegyvédelmiseknél...)
Amúgy ha ugyanolyan árban van az utántöltött toner, mint maga a por, akkor egyértelmű lesz a választás.

10-féle lény van:
-- aki ismeri a bináris számrendszert,
-- és amelyik nem.

Egyetemi kornyezetben eleg nagy "divatja van" utangyartott tonereket vasarolni. :-( A mult ev vegen futottam bele, hogy a HP nyomtatokba "mindig onnan vesszuk a tonert es most nem nyomtat". Nem meglepo, de erdekes dolog derult ki.

A HP beepietett egy olyan ficsort a firmware-be, hogy automatikusan magara huzza a nyomtato az ujat, ha meglatja. A korabbi frissiteseknel meg csak kedvesen uzent, hogy nem eredeti a toner, majd az ujabbak mar le is tiltottak a nyomtatast. Termeszetesen ki lehet kapcsolni az automatikus frissitest, legalabb ket helyen kellett nemet mondani a menuben. De ki keres ilyen kenyelmi beallitasokat egy menuben amikor vegre kezebe veheti amit idaig csak a kepernyon alkotott alkotasait?? ;-)

Downgrade lehetseges. ...lenne, ha nem pucoltak volna ki az osszes letolto oldalt. Nagy nehezen talaltam egy olyat, ami meg a figyelmeztetos verzio volt. 

Mellesleg a tonerben talalhato por rakkelto. Tenyleg nagyon nem jatek!!

Az, hogy a felhasznalo megsertette a felhasznaloi szerzodest, nem ad felhatalmazast a HP-nek, hogy kart okozzon a tulajdonodban.

Amennyire tudom, nem a nyomtato hasznalati jogat vetted meg, hanem a te tulajdonod lett.

Ha a nyomtato tenyleg letiltja magat, akkor konkretan perre lehet vinni a HP-t szandekos karokozas miatt.

De nyugi, a HP ugyved-hordaja nem hulye, nem tenne ilyet. Az ilyen es hasonlo sztorik 99%-ban urban legend kategoria.

"Ha a nyomtato tenyleg letiltja magat, akkor konkretan perre lehet vinni a HP-t szandekos karokozas miatt."
nem okoz kárt. eredeti tonnerrel működik, utángyártottal nem. amint beteszed az eredetit nyomtatni fog megint.

HP kéziköny: "nem eredeti HP festékkazetták használatából eredő szervizelést vagy javítást nem fedezi a készülék garanciája."
a vásárlás pillanatában elfogadtad a HP felhasználási feltételeit innentől kezdve nincs miről beszélni.

verseny jogilag nincs olyan, hogy csak a saját tonerrel megy - árukapcsolásnak hívjak - kivéve, ha eladáskor adnak kedvezményt.

Úgy kellene HP-nak árulnia, hogy:

- Nyomtató saját tonerrel ára = X Forint

- Nyomtató bármilyen toner használatával = X+Y Forint

For Whites Only meeting room!

Eddig senki - tudtommal - senki nem rángatta bíróság elé a HP-t és más nyomtató gyártót, de megérné..

Laptopba csak a saját akkut lehet belerakni ? nem éppen..

Nespresso tudtommal bukta a kapszulás pert - bárki gyárthat olyat, ami belefér és működik vele..

For Whites Only meeting room!

Gondold azt, hogy te vagy a gyártó, én meg az aki az általad gyártott, még garanciális nyomtatóba kávédarálón ledarált brikettet szór és azzal próbálkozik, mondván, hátha az is jó lesz, de ha nem is, mindenképpen olcsóbb. Ha meg nem jó, hát istenem, garanciális a cuccos.

Nem gondolok én semmit, ha valaki tönkre teszi a nyomtatót azt nem fogják kicserélni neki - ilyet nem írtam. Itt csak arról van szó, hogy veszel utángyártott toner kazettát és belerakod és nyomtatsz vele..

Ha a meglévőt akarod tölteni - szétszeded, megfúrod - ez mind meglátszik és bármi gond lesz a nyomtatóval, kiömlik a por - akkor nem azért volt mert utángyártottat tettél bele, hanem mert elbasztad..

For Whites Only meeting room!

Üzemeltettünk ~2000 db Xerox nyomtatót - garanciális szerződés a Xeroxal volt illetve egy nyomtatós céggel, aki a hivatalos Xerox szerviz volt. Kisebb hibákat , kopó alkatrészeket pl. pickup gumi és toner, drum - azokat mi cseréltük

A tonert egy harmadik cég szállította raklap számra nem Xerox volt. Alaplap vagy tápcserét zokszó nélkül cserélték garanciálisan.

Ha nyomat nem volt szép - akkor hangoltunk a sütési időn/sebességen és hőmérsékleten..

Én is azt írtam, hogy a specifikációnak megfelelő tonerrel kell használni és az utángyártott tonerek - amire az a típus van írva - az 99%-ban megfelelő. Nincs különbség a nyomatban. Lehet venni gyári 5 évesnél öregebb tonert és annak ronda lesz a nyomata.

For Whites Only meeting room!

Nem mondod, hogy egyetemeken még mindig itt tartanak, hogy nyomtatgatnak orrba-szájba. Ez az én időmben, 15 éve így volt, akkor én is sokat nyomtattam, meg fénymásoltam, de már akkor is kezdett bejönni egy olyan tendencia, hogy egyre több ember inkább pdf vagy Word-formátumú jegyezetet szerzett be, meg tanult laptopról, jogászoknál CD jogtárból (ami szintén elavult a netes jogtár javára), stb. Ma már, mikor mindenkinek van laptopja vagy táblagépe (esetleg ebook readerje, szkennere), minden weben közzétehető, letölthető, ki a fene nyomtatgat már?

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Aki próbálta mindkettőt, az pontosan tudja, milyen különbségek vannak. Papír alapú jegyzetbe simán bele tudsz javítani/firkálni, kiemeléseket csinálni, stb. Egy pdf-nél ez nem triviális. Word-ben esetleg, de az sem az igazi - jóval rugalmatlanabb, mint a kézi jelölgetés.

építészet terv egyeztetésre simán működik. márpedig ott kell rajzolni bele rendesen...
adobe-t nem használom, ott lehet megjegyzéseket hozzáadni. de pl. pdf x change viewerrel elég jól lehet dolgozni, rajzolni szabadkézzel, alap geometriákkal,stb.

Igen, mindkettőt próbáltam. És igen, a pdf, doc kényelmetlen volt 15 éve, mert laptopon, desktop gépen használhatta az ember. De ma már megfizethető az e-bookreader, táblagép, 2in1 laptop, ezeket már baromi kényelmes az érintőképernyő miatt odafirkálni, aláhúzni, akár pdf, akár wordös doksi (amit ma már szintén nem használnék). Majd nézd meg a modern pdf readereket, elég könnyű kihúzni szöveget (nem kell filcet venni hozzá), meg megjegyzéseket beszúrni. Ma már a jegyzetelés előadásokon is laptopon megy a legtöbb embernél, pl. markdownban az is nagyon kulturáltan megoldható, és nem kell fénymásolni, meg fene tudja mi.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Szerkesztve: 2022. 01. 09., v – 15:38

A toneren (festékporon) kívül szükséged lesz fényhengerre, lehúzó késre, a waste tartályt üríteni kell, kelleni fog új chip, stb. Egy csomó macera.
Úton-útfélen lehet találni olyan cégeket, akik ezt nagyüzemben megoldják úgy, hogy 1 Ft alatti lapköltséged lesz.

Meg lettem győzve, nem fogok tonert tölteni porral.

Utángyártottat veszek.

Kösz mindenkinek a sugallatot.

10-féle lény van:
-- aki ismeri a bináris számrendszert,
-- és amelyik nem.