3 fazisu fozolap

Hello,

 

3 fazisu fozolap valodi haromfazisu fogyaszto, vagy csak szet van bontva adott fazis adott fozolapra?

Magyaran a kerdeseim:

  • ha egy fazis elmegy, attol meg megy e
  • egyenletesen terheli e a 3 fazist?

Hozzászólások

3 fazisu fozolap valodi haromfazisu fogyaszto, vagy csak szet van bontva adott fazis adott fozolapra?

Bekötés függő és készülék függő, indukciósok másképp működnek, mint a kerámia vagy az fűtőszálas.

ha egy fazis elmegy, attol meg megy e

Az indukciósok egy része nem fog menni egyáltalán. A kerámia/fűtőszálas esetén ki tud esni egy-két platni.

egyenletesen terheli e a 3 fazist?

Nem, többnyire nem. Van olyan indukciós, amelyiknek ilyen tápja van (3F graetz, IGBT), de ez drágább.

Én olyat még nem láttam, ami ne lenne egy fázisra is köthető, de persze lehet hogy van. Viszont a 3F Graetz az kb. 600 V-ot csinál, míg egy fázisról legfeljebb 320 körül lehet lehozni, és ilyen széles tartományú tápegységeket nem szokás beépíteni.

Egyébként nem nagyon indokolja semmi, hogy az egyes lapok ne teljesen külön áramkörök legyenek, az indukciósnál sem.

A másik, hogy a 3F Graetz az olyan harmonikus tartalmat csinál, hogy csak komoly szűrésekkel felelne meg a szabványnak. Szerintem.

A graetz után a kondit feszültségét az átlag vagy a csúcs alapján választod meg? 3F-nál pedig a csúcs sokkal közelebb lesz az átlaghoz, egy fázisnál valóban nem feltétlenül.

A szaggatás viszont abból a puffer kondiból fog dolgozni. Az, hogy abban hány V lesz átlagosan, csak attól függ, hogy mekkora a kondi. A bejövő feszültség abszolút érték átlagánál kevesebb nem lehet, de több igen.

Így már értem, mire gondoltál, és így rendben is van. A „csak attól függ” kitétel nem állja meg a helyét, de tudom, hogy ez csak egy ügyetlen megfogalmazás. Hiszen a kapacitáson túl függ az egyenirányító ütemszámától, a kivett áramerősségtől, a tápláló feszültség nagyságától, a táplálás frekvenciájától, de még annak jelalakjától is.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

3 fazisu fozolap valodi haromfazisu fogyaszto, vagy csak szet van bontva adott fazis adott fozolapra?

Mit értesz valódi 3 fázisú alatt? Mint a villanymotor? Nem olyan, hanem szét vannak osztva a fázisok a főzőlapok között. De gondolom az elektronika (ha van, és nem mechanikus kapcsolós) csak az egyik fázisról megy. Vagy nem (ld. 3 fázisú Graetz).

Egy főzőlap ha az összes max. fokozaton megy, akár 7 kW-ot is felvehet, de a szokásos 16A-e kismegszakítók már 3.6 kW-nál leoldanak. Illetve hidegen még nagyobb a rántás a hálózaton, ezért legalább 2 fázisra szokták szétosztani. Persze ritka eset az, amikor mind a 4 főzőlap max. fokozaton megy, de méretezni a maximumra illik.

Viszont a 3F Graetz nem szereti, ha 1F kiesik, ekkor jobb lenne a 3db 1F Graetz-el szerelt főzőlap, (amihez így kellene a nullvezető is) de ilyet meg szerintem nem gyártanak.

Az mehetne "akárhány" fázisról is, ha jól vannak méretezve a diódák.

Hőtermelő készülékeknél nincs olyan, hogy valódi 3 fázisú fogyasztó.

Szimpla fűtőszál üzemel bennük, ami rákapcsolható egy, vagy max. két fázisra.

Én üzemeltettem villanyrezsót két fázisról /fűtés céljából/, az 380/400 V, de a normális üzem jellemzően egy fűtőszál, egy fázis /230 V. 

Három fázisú üzem az csillag, vagy delta. 

"Szimpla fűtőszál üzemel bennük" - szerencsére a villanyrezsók erősen a kihalás útjára léptek, úgyhogy ez csak a készülékek egy (egyre kisebb) szeletére lehet alkalmazni. A többi meg elvileg akár a 3 fázist szimmetrikusan terhelő tápegységet is tartalmazhat(na).

A mienk két fázist használ valójában. Illetve adnak hozzá egy izmos áthidalót arra az esetre, ha egy, megfelelően erős fázisról szeretnéd használni. L3 bekötése is megvan, de a diagram alapján nem használja semmire.
Én úgy osztottam el, hogy erről a maradék fázisról menjen a sütő.

Ezt úgy érted, hogy 1db zóna használata esetén is szimmetrikusan terheli a két fázist? Mi a típusa?

Eddig amit láttam, azoknál ugyanez a két fázis + opcionális áthidaló 1 fázisra megoldás volt, de a két fázisú működés esetén valójában szét voltak szedve belül a fázisok külön fogyasztókra. Pl. egy 4 zónás esetén 2db zóna ment az L1-re párhuzamosan, a másik kettő pedig az L2-re. Ezért is lehet könnyen 1 fázisú üzemmódra átkapcsolni őket az áthidalóval.

e a két fázisú működés esetén valójában szét voltak szedve belül a fázisok külön fogyasztókra.

Így van. Ez csak egy fázisú üzemeltetés.
Hiába van felhasználva két, vagy akár mind a három fázis, az nem 400, csak kétszer, vagy háromszor  egy fázis, 2x vagy 3x 230 Volt lesz. 

A ténylegesen három fázisú fogyasztó - kvázi - szimmetrikusan terheli a fázisokat. Fáziskiesés esetén nem is működik, vagy nem üzemszerűen működik.
Három fázisú fogyasztók a 3 fázisú villany motorok, dinamók, inverterek, transzverterek.

Így van. Ez nem használ vonali feszültséget, hiszen akkor nem működne az L1-L2 áthidalóval.
Azt viszont lehet szervizmenüből limitálni fázisonként, hogy melyik fázisból hány ampert vehet fel.
Tehát ez egy egyszerű terheléselosztás, nincs benne szimmetrizálás.
Megadott két platnit viszont össze lehet linkelni, és akkor rá tudsz tenni hosszúkás fém tepsit pl. pirítani vagy grillezni (négyzet alakúak a platnik, nem kör).

Az a jó ezekben a mostani főzőlapokban és sütőkben, hogy van bennük boost funkció. Elsőnél gyors forraláshoz, második esetben étel gyors felmelegítéséhez (mert nem csak mikróban lehet melegíteni).

Ritka, amikor mind a négy platni pont boost-ban megy, de ha mégis így történne, az elektronika okosan visszaveszi a power, a user meg úgyse stopperrel méri, mennyi idő alatt forr fel a víz.

Szerkesztve: 2021. 05. 23., v – 21:26

Nálunk egy fázissal játszotta be az indukciós főzőlapot és az elektromos sütőt a villanyszerelő, de 40 amper jön be, és ezek külön vezetéken vannak.

----------
Were antimatter present, its detection would be quite simple and straightforward. The most rudimentary detector suffices: simply place it down and wait. If the detector disappears, antimatter has been discovered - get out fast!

Kb. 250 kHUF-ba került a bővítés először 16-ról 32 amperra, majd amikor kiderült, hogy lesz indukciós főzőlap is, onnan még 8-cal 40-re. E-ON-nal szerződésben álló, egyébként ismerős villanyszerelő csinálta mindkét lépést, de - amint az összegből is látszik szerintem - nem "haveri" alapon, így talán nem spórolt el semmit.

----------
Were antimatter present, its detection would be quite simple and straightforward. The most rudimentary detector suffices: simply place it down and wait. If the detector disappears, antimatter has been discovered - get out fast!

Ennek a 3600 vagy mostmár talán 3900Ft/A+ÁFÁs (+villanyszerelő díja) teljesítménybővítésnek van hátránya? Azaz többe fog valami kerülni a bővítés után vagy csak egyszeri költség?

Nálam jelenleg 3*32A van, de gondolkozom rajta, hogy bővítsem, mert maga az autó töltő elvisz gyakorlatilag 3*24-et (Elméletileg pedig 3*32-t is tudna megfelelő járművel). 

Ennek a 3600 vagy mostmár talán 3900Ft/A+ÁFÁs (+villanyszerelő díja) teljesítménybővítésnek van hátránya? Azaz többe fog valami kerülni a bővítés után vagy csak egyszeri költség?

Nálam jelenleg 3*32A van, de gondolkozom rajta, hogy bővítsem, mert maga az autó töltő elvisz gyakorlatilag 3*24-et (Elméletileg pedig 3*32-t is tudna megfelelő járművel). 

Megvan már az autó, vagy csak tervezed? Én utóbbi esetben hagynék egy kis időt (2-3 hónapot) mielőtt bármit bővítenék, a legtöbb ember rá szokott jönni, hogy nincs szüksége otthon gyorstöltésre, illetve hasznosabb dolgokra is el tudja verni azt a pénzt. Persze ha már kiszámoltad a futást/használati szokások alapján az igényelt töltési időket, vagy megvan már az autó, és indokolt a dolog, akkor nem szóltam.

Már megvan. Párszor lett volna rá szükség, hogy gyorsan töltsek bele, mert pár órával indulás előtt derütl ki, hogy megyünk hosszabb távra.

Amúgy le lehetne venni a korlátozást a töltőről, csak akkor figyelni kell, hogy más fogyasztók ne menjenek közben. tehát csak egy kis kellemetlenség, amit megoldana a bővítés.

Volt már több főzőlapunk is. Kerámia is, indukciós is.

Közös tulajdonságuk: ahol csatlakoztatni kellett a vezetéket, átkötésekkel ki lehetett választani, hogy 1 - 2 - 3 fázisról táplálod-e.

Nézőpont kérdése, én inkább úgy fogalmaznám meg, hogy ezek különálló eszközök, "egybedobozolva". Ha veszel 3db dugvillás rezsót, beépíted őket egy pult szerű dologba, majd a dugvillákat leszereled, és közösíted egy csokival, akkor megkapod egy "háromfázisú" főzőlap 1 fázisra bekötött, nagyon gány, de logikailag megfelelő modelljét :D

Én is csak olyat láttam eddig, amikhez a sorkapocshoz adtak áthidalóelemet (egy kis fém lapot), és azt berakva a megfelelő helyre lehet őket működtetni 1 fázisról, csak aztán keresztmetszet is legyen hozzá, meg elég áram. Sőt, utoljára amit vettem szettet (Neff sütő+indukciós lap), szintén három fázisúnak volt árulva, de a megvalósítás valójában úgy nézett ki, hogy a sütőn egy önálló vezeték volt, sima schuko dugvillával, a főzőlapon pedig két fázis + nulla + védőföld kapcsok, + szintén adtak hozzá áthidalót, ha netán 1 fázisra akarnám kötni (nem akartam).

Arra amúgy nem tudok válaszolni, hogy mi történik akkor, ha nincs bent az áthidaló, szóval két (más főzőlap esetén esetleg három) fázisról megy, majd elmegy az egyik fázis, vagy be sem kötöd. Ha elég buta, akkor az lesz szerintem, hogy X zónák mennek Y zónák nem. Viszont úgy tippelném, hogy egy modernebb példánynál az elektronika nem fog bekapcsolni, vagy bekötési hibát fog jelezni. Érdekes kérdés amúgy, ha gondolod kipróbálom.

Én kipróbáltam. Teljesen logikus a dolog, az egyik fázisról (áramkörről) megy a vezérlés (is), meg persze két főzőlap is.

Úgy néz ki a dolog, hogy

  1. fázis: vezérlés + a két jobboldali főzőlap
  2. fázis: a két baloldali főzőlap
  3. fázis: a sütő

Nevezzük ezt tehát 3 áramkörnek, amit - izlés szerint - szétoszthatsz 1, 2 vagy 3 fázisra.

Én nemrég vettem két fázisú indukciós főzőlapot, amit szintén lehet egy fázisról is üzemeltetni. Még nincs beüzemelve, mert a konyha felújítás el sem kezdődött - várunk a szakemberekre -, de az biztos, hogy csak egy fázisunk van, 32 A, és nem tervezek bővíteni, mivel soha nem fog mind a négy főzőlap egyszerre menni, pláne nem maximális teljesítménnyel. Így elég lesz neki jóval kevesebb áram is.

Saját tapasztalat híján a főnököméből indulok ki, neki kb 15 éve van indukciós főzőlapja, és sose volt problémája vele, azaz nem csapta le a megszakítót, és tudtommal neki is csak egy fázisa van.

3 hónapja építettünk be indukcióst régi e-lap helyett. 1db 32A-es biztink van a kertben, bent pedig a bizt.táblán két kismegszakítótól jön a két(+1 nulla) vezeték, ami kellően vastag (nem jó hozzá a konnektrohoz menő vastagság). A lapot egy villszerelő kötötte be a gari miatt, megmutatta hogy rá van rajzolva az 1-2-3 vezetékes bekötés. Lehet külön fázis is, de lehet egy fázis is. Úgy vannak elosztva, hogy a 4 lapot úgysem tudod egyszerre használni (nem fér el rajta a 4 edény :) ) és nem fognak 14+ (nálunk P) fokozatban menni egyszerre. Sőt állítólag okos is, amikor melegít, megszakítja a melegítést felváltva. Rá van írja, hogy 897487658743W-os, de a gyakorlatban soha nem vett fel 15A-nél többet, nem vágta le a semmit.

Ezek konzumer eszközök, nem ipari konyha aggregátorral. Ha híre menne, hogy nem lehet sima társasházi lakásokba bekötni egy XY márkát, akkor egy MM kivezetné a kínálatból.

Ha egy fazis, akkor a nulla vezetonek dupla akkoranak kellene lennie, vagy abbol is ketto kell.

 

amugy igy keresgetes kozben latom, hogy eleg altalanos, hogy be lehet allitani teljesitmeny korlatozast az eszkozben, a halozatnak megfeleloen.

Akár egy fázis, akár három fázis esetén a nullvezetőnek épp olyan vastagnak kell lennie, mint a fázisvezetőnek.

A probléma ott van, hogy egy fázis esetén ez egy 32A tűzhelyre 3x10-es vezetéket jelent, míg 3 fázisnál 5x2.5-et, megnézheted az árkülönbséget a kettő között.

A csóró építtetők ezért kötik 5x2.5-el egy fázison, ami persze teljesen szabálytalan és veszélyes is.

És hozzá kell tenni azt is, hogy ezek az értékek is csak igen rövid bekötés esetén állnak meg, mert ha már 8-10 m-nél több vezeték kell, akkor nem fog teljesülni a max. 1.5% feszültségesés, és vastagabbat kell használni, amit persze szintén el szoktak "felejteni".

A csóró építtetők ezért kötik 5x2.5-el egy fázison

Jól értem, hogy a három, azonos fázisban elmenő áramot egyetlen tyúkbélen hozzák vissza? Mert 3 fázis esetén azonos terhelés esetében a nullavezető árama éppen nulla lesz, hiszen minden pillanatban épp a másik két fázison folyik ki, ami az egyiken be. Ellenben egyfázisú táplálásnál a nullavezetőn a fázisáram háromszorosa folyik el. Ha ez így van, akkor ott valakinek nagyon nem sikerült megérteni az iskolában a vektorábrát...

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Hiába vagyok villamosmérnök, az aktuális épületvillamossági szabványokat nem ismerem, nem ez a szakterületem. Beleolvastam és elkeseredtem, tudniillik villanytűzhelyem és elektromos főzőlapjaim vannak, továbbá 1x32 A-t hozott be az építtető a lakásba. :( Szomorú, de együttélek vele, még egyszer sem konyult le a kismegszakító, tehát a szokásaimat figyelembe véve elegendő.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Igen, csak a szabvány szerint (amire a cikk is hivatkozik) villanytűzhely esetén biztosítani kell a 11.04 kW-ot, amit pedig a szolgáltató CSAK három fázison fog adni.

Egy barátomnál úgy magyarázták ki a dolgot, hogy ja igen, hát az MSZ 447 szerint valóban így kell TERVEZNI, de mivel családi ház, ezért csak egyszerű bejelentéssel épül, nem kell terv, tehát jó így. Agyrém.

Múlt héten átlapoztam az egyel korábbi szabványt, mivel a házunk építésekor az volt érvényben, és azt írták, hogy ha gáztűzhellyel tervezik, akkor elegendő az 1x32A.

Ez mostanáig így is volt, én ragaszkodtam az indukciós főzőlaphoz. 6,6 KW-os modellt választottam, ha valóban mind a négy lapot csőgázzal használjuk, akkor elvileg 28,7 A-t fog zabálni, ami kényelmesen belefér a 32 A-es betápba. Más elektromos nagy fogyasztónk nincs.

A technológiai váltással nem fog változni a főzési szokása a feleségemnek, így pontosan tudom, hogy kettőnél több főzőlapot sohasem fog használni, ahogy valaki más is megjegyezte, el se fér egymás mellett négy nagyobb edény.

A korábbi lakásunkban 16 A mindenre is elég volt, most duplája van, lehet, hogy kompromisszummal, de bele fogunk férni.

Természetesen ez még csak elmélet, a felújítás még nem érte el a konyhát, időpontra várunk a szakiktól.

"ahogy valaki más is megjegyezte, el se fér egymás mellett négy nagyobb edény."

- ezek  szerint nem voltál még disznóvágáson. A káposztásfazék pl. négy rózsás verzióban szokott  működni. 

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

...közben lezárt a szál, ezt  írtam volna:

"- ezek  szerint nem voltál még disznóvágáson. A káposztásfazék pl. négy rózsás verzióban szokott  működni. De ha nem is tervezel soha disznót feldolgozni az otthonodban, én spec soha nem építenék ki olyan rendszert, amit gombnyomással meg lehet borítani, mert bárki, bármikor, a tervezéskor még előre nem látható módon is akarhatja használni, és az utólagos bővítés mindig fájdalmasabb mint a kiépítés idején. "

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

"A technológiai váltással nem fog változni a főzési szokása a feleségemnek, így pontosan tudom, hogy kettőnél több főzőlapot sohasem fog használni, ahogy valaki más is megjegyezte, el se fér egymás mellett négy nagyobb edény.
A korábbi lakásunkban 16 A mindenre is elég volt, most duplája van, lehet, hogy kompromisszummal, de bele fogunk férni.
"

Ekkor olyat érdemes venni, ami tudja a "power management" funkciót. Be tudod állítani a maximális áramerőséget (pl.: 13A vagy 16A) és az elektronika ennek megfelelően szabályozza az egyes zónákat, pl.: 2 zóna mehet max-on, de a másik kettőt nem engedi bekapcsolni vagy mind a 4 mehet "félgőzzel".

Ha ezzel leveszed a teljesítményt, akkor 16A-es körön is hiba nélkül fog működni. Később ha bővítik az otthoni hálózatot, akkor meg feljebb lehet venni.

"de az biztos, hogy csak egy fázisunk van, 32 A, és nem tervezek bővíteni, mivel soha nem fog mind a négy főzőlap egyszerre menni" - attól még lehet, hogy a berendezést nem fogják bekötni, ha 1f esetén 40A-re méretezett hálózatot igényel. A "soha nem fog" az nem méretezési kategória ebben az esetben, egyedül az számít, hogy a berendezés maximális teljesítményfelvétele mekkora lehet.

Tippre a tűzhely eleve nem is tudja/hagyja minden platnin a max. teljesítményt egyidejűleg, mert a tápja sem arra van méretezve. (Itt szintén 32A, 1 fázis, és 4lapos indukciós, ami ugyancsak visszaveszi a legrégebbi főzőlapra bekapcsolt kraftot, ha mindre maxot akarnék nyomni.)

:wq

Ha van rajta power management - márpedig manapság már csak elvétve van olyan, amin nincs, akkor nem a maximális teljesítményre kell méretezni, hanem a tűzhelyet lehet hozzáállítani a meglévő hálózathoz, ilyenkor tipikusan 500 vagy ritkábban 1000 wattos lépésekben lehet megmondani, hogy mekkora teljesítményt vehet fel maximum. Tehát veszel például egy Bosch PUG61KAA5E tűzhelyet, specifikáció szerint 6,4 kW a maximális teljesítménye, de beállíthatod akár 1 kW maximális hálózatból felvett teljesítményre is, aztán majd ebből gazdálkodik.

Kérdés, hogy az a beállítás user által matatható, vagy telepítéskor szervíz által beállított? ha az előbbi, akkor szerintem nem fogadható el méretezési paraméterként.
Ha nem volt még elektromos tűzhely, akkor annak a teljesítményigénye a mért oldalon a mérő és a főelosztó közötti szakaszon érinti a meglévő hálózatot, mert a főelosztó és a berendezés között külön áramkört kell kiépíteni. Ha meg volt már tűzhely, akkor annak az áramkörét kell megnézni, hogy milyen keresztmetszettel lett megvalósítva.
Picit utánanézve 1f esetén 3*4, 3f esetén 5*2.5 az általában igényelt keresztmetszet a főelosztótól a tűzhelyig, függetlenül attól, hogy a berendezés teljesítményfelvétele korlátozható-e vagy sem.

Kérdés, hogy az a beállítás user által matatható, vagy telepítéskor szervíz által beállított?

Telepítéskor, de utólag át lehet állítani.

ha az előbbi, akkor szerintem nem fogadható el méretezési paraméterként.

Próbálj már néha leszállni a földre, azért van bennük power management, hogy praktikusan be lehessen kötni bárhova.

Mégegyszer... Ha és amennyiben szakember/szervíz nélkül állítható, akkor az bármikor feltekerhető olyan értékre, amire a hálózat nem alkalmas. Ha szakember/szerelő tekeri el, akkor ő felel érte.

Attól, hogy egy berendezésnek van 1375W-os meg 2295W-os állása, és ez utóbbira lehet tenni egy "ne használd" matricát, 6A-re méretezett betáp nem lesz jó, nem lesz biztonságos hozzá.

"Túl nagy lesz a vezetéken a feszültségesés és a főzőlap elektronikája tilt le" - vagy idővel "megsül" a vezeték... Ilyen alapon a budiban lévő egy szál foglalathoz is fölöslegesen írják elő a 3*1.5-öt... Közel 3kW-ot lehet ráaggatni...

Ilyen alapon a budiban lévő egy szál foglalathoz is fölöslegesen írják elő a 3*1.5-öt... Közel 3kW-ot lehet ráaggatni...

Ilyen alapon minden dugaljhoz végtelen keresztmetszetet kell vinned, mert mi van, ha a user megszámlálhatatlan hosszabbítón át ráköti a világ összes fogyasztóját.

Magadnak mondasz ellent, amikor egy 16A vagy 25A terhelhetőségű dugaljhoz 1,5-es vezetéket viszel és B13 biztosítod, mert mi van, ha az user rádug négy darab 2 kilowattos radiátort.

mellélőttél, mert dugaljhoz lakásban 3*2.5 megy nálam mindenhol, és az van B16-ossal védve. Illetve pontosítok: a hétvégi házban van olyan dugalj, ami ideiglenesen B10-zel van biztosítva (3*2.5 megy oda is), mert vásárláskor sikerül benéznem, és egy 16-os helyett 10-es került a kosárba, a rakat egyéb holmi mellett. Mielőtt ebbe belekapaszkodnál, bár tudom, hogy bele fogsz, alacsonyabb értékkel szabad, magasabbal tilos - a csatlakozóvezeték, az aljzat és a berendezés is megfelelő a 16A-hez, csak az áramvédelem kevés. A villanytűzhelynél meg pont nem ez az ábra: ott a berendezés áramfelvételét lehet megnövelni a vezeték (és jó esetben a túláramvédelem) által megengedett fölé. Mi lesz ilyenkor? Megtekeri, leveri, visszakapcsolja, leveri (ez még párszor, majd a delikvens kicseréli a kismegszakítót egy nagyobbra. mert ugye nehogy már új vezetéket húzasson be amikor a bekötés történik...

mellélőttél

Ezt találtad írni a saját kezeddel tegnap a másik hasonló témában: "Ha réz vezetékről beszélünk, akkor az aljzathoz húzott kettőfelesre mehet a 16A - ha másfeles van behúzva, akkor arra legfeljebb 13A-est rakhat." Ma már nem tartod ezt a mondásod?

Megtekeri, leveri, visszakapcsolja, leveri (ez még párszor, majd a delikvens kicseréli a kismegszakítót egy nagyobbra. mert ugye nehogy már új vezetéket húzasson be amikor a bekötés történik...

Aham, már vártam a szokásos zeller féle katasztrófa szcenáriót, hiányzott volna, ha nem vázolsz fel legalább egy ilyen esetet. A "volt szerencsém" és a "katasztrófa lesz" is ki van pipálva.

Miben mondtam ellent magamnak szerinted?

"a szokásos zeller féle katasztrófa szcenáriót" - tudod aki olyan ipari környezethez kapott oktatást, olyanban tanult, ahol a legkisebb hiba is emberéletekbe kerülhetett, az alaposan megtanulja, hogy tervezésnél nem a "ha minden normálisan megy"-re, hanem az "és még milyen probléma/hiba adódhat"-ra kell koncentrálni. mert ahogy Murphy szellemében mondani szokás: amit elronthat a végfelhasználó, azt el fogja rontani - és amit elvileg nem ronthat el - azt meg pláne.

Miben mondtam ellent magamnak szerinted?

Ott kérlek, hogy az egyik szcenárió esetén probléma az, hogy vékony a vezeték és nagyobb fogyasztó köthető rá és majd a user kicseréli stikában a kismegszaktítót, másik esetben meg nem probléma.

Igaz, két külön topic, de azért kicsit durva, hogy egyik esetben hozod a katasztrófa példát: "Megtekeri, leveri, visszakapcsolja, leveri (ez még párszor, majd a delikvens kicseréli a kismegszakítót egy nagyobbra. mert ugye nehogy már új vezetéket húzasson be amikor a bekötés történik)", a másik esetben már nem probléma, ha a B13-at veri a porszívó a 1,5-es dugaljban és a delikvens kicseréli a kismegszakítót egy nagyobbra: "Ha réz vezetékről beszélünk, akkor az aljzathoz húzott kettőfelesre mehet a 16A - ha másfeles van behúzva, akkor arra legfeljebb 13A-est rakhat."

Mind a kettőt te írtad, alig egy nap különbséggel. Most akkor melyik az, amelyik igaz?

"a szokásos zeller féle katasztrófa szcenáriót" - tudod aki olyan ipari környezethez kapott oktatást, olyanban tanult, ahol a legkisebb hiba is emberéletekbe kerülhetett, az alaposan megtanulja, hogy tervezésnél nem a "ha minden normálisan megy"-re, hanem az "és még milyen probléma/hiba adódhat"-ra kell koncentrálni. mert ahogy Murphy szellemében mondani szokás: amit elronthat a végfelhasználó, azt el fogja rontani - és amit elvileg nem ronthat el - azt meg pláne.

Bla-bla-bla.

Hol cseréli ki a kismegszakítót?! "ha a B13-at veri a porszívó a 1,5-es dugaljban és a delikvens kicseréli a kismegszakítót egy nagyobbra: "Ha réz vezetékről beszélünk, akkor az aljzathoz húzott kettőfelesre mehet a 16A - ha másfeles van behúzva, akkor arra legfeljebb 13A-est rakhat."" - Ha a B13-at leveri a porszívó (Az mondjuk érdekes porszívó, ami 3kW fölötti teljesítményű, és ha igen, az akkor sem "direktben hálózatra kapcsolós" módon indul...), akkor leveri. Sehol nem írtam azt, hogy emiatt B13-at B16-ra cseréli a használója. De ha megteszi, akkor ugyanúgy barom, mint amikor a szerelő által a helyi körülményeknek megfelelő teljesítményre lekorlátozott berendezés teljesítményét megtolja, és a kismegszakító cseréjébel megoldottnak tekinti a problémát.

"Bla-bla-bla." - olvasni is kéne, nem csak borgőzösen hörögni...

Nem hiszem el, bazmeg. :D

Sehol nem írtam azt, hogy emiatt B13-at B16-ra cseréli a használója.

Így van. Ez viszont feltételezted a katasztrófa szcenárióban a villanytűzhelynél: "majd a delikvens kicseréli a kismegszakítót egy nagyobbra". Szóval most akkor melyik az, ami az általános véleményed?

A villanytűzhelynél feltekeri, mert _kell_ a több kraft, és ha abba belenyúl, akkor esélyesebb, hogy belenyúl a kismegszakítóba is. A  3kW-os porszívó meg jóval esélytelenebb. (De az a legesélytelenebb, hogy főfaszkalapságod ne kössön bele mindenbe...)

A villanytűzhelynél feltekeri, mert _kell_ a több kraft, és ha abba belenyúl, akkor esélyesebb, hogy belenyúl a kismegszakítóba is. A  3kW-os porszívó meg jóval esélytelenebb. (De az a legesélytelenebb, hogy főfaszkalapságod ne kössön bele mindenbe...)

Hát nyilván... Kókány úr csak villanytűzhely kismegszakítóját basztatja. Nem lenne egyszerűbb, ha legalább 24 órán belül ugyanaz lenne valamiről a véleményed? Nem kellene így magyarázkodni.

Mégegyszer...

Mégyegyszer: azért van benne ez a feature a legtöbb elektromos tűzhelyben, hogy _meglévő_ akármilyen hálózatra rá lehessen tenni, ergo szabályos és a döglött lőtéri kutyát nem érdekli, hogy a véleményed szerint minden ingatlant végig kellene vésni a mérőhelyig, mert végfelhasználó is át tudja állítani... másrészt meg ez utóbbi esetben annyi történik, hogy leold a védelem, nem történik semmi más, mintha egy B16 védett konnektorba dugná az illető egy elosztón át a 30 amperes fogyasztóját.

"a véleményed szerint minden ingatlant végig kellene vésni a mérőhelyig" - Nem a mérőhelyig, hanem a lakás főelosztóig. Volt szerencsém olyan berendezéshez, aminél kiépítéstől (gyakorlatilag felhasználó általi bővítés) függően 16, illetve 25A névleges áramfelvételt adott meg a gyártó. Minimális kiépítéssel lett telepítve, és megcsinálták 16A-re méretezett betáppal.
Felülvizsgáló jött, és vastagon, pirossal felvéste, hogy a berendezés bővíthetősége miatt a betáp nem felel meg, tessék átépíteni olyanra, ami a magasabb névleges áramot is elviszi.
 

Nem a mérőhelyig, hanem a lakás főelosztóig.

Na, akkor ideje megtanulnod, hogy nem kell, mert lehet szabályozni a maximális teljesítményt.

Volt szerencsém olyan berendezéshez, aminél kiépítéstől (gyakorlatilag felhasználó általi bővítés) függően 16, illetve 25A névleges áramfelvételt adott meg a gyártó. Minimális kiépítéssel lett telepítve, és megcsinálták 16A-re méretezett betáppal. Felülvizsgáló jött, és vastagon, pirossal felvéste, hogy a berendezés bővíthetősége miatt a betáp nem felel meg, tessék átépíteni olyanra, ami a magasabb névleges áramot is elviszi.

Igen, tudom, olyan kalandos életed van, hogy mindig mindenhez volt szerencséd, bármi is legyen éppen a téma.

A "leget szabályozni" -nak két féle megoldása van: user általi szabályozás (Ne tekerd fel hármasra a rezsót Béla!), illetve a szervíz/telepítést végző szerelő általi beállítás. Az előbbi veszélyes helyzetet teremthet, az utóbbi meg nem.

"Igen, tudom, olyan kalandos életed van" - Szeretem a kalandokat és a változatosságot, igen. És tetszik, vagy sem, de szerintem nálad többet láttam a világból, több területre van emiatt rálátásom... Hosszú út vezet az ipari automatizálástól az IT infrastruktúra tervezésig...

Tudsz erre jogszabályt, MSZ szabványt mondani? Csak mert ezzel az erővel egy csomó villamos berendezést be lehetne vésni pirossal felülvizsgálatnál a jegyzőkönyvbe, pl. az összes elektromos és plugin-hybrid autót. Főzőlap esetén ráadásul nem egy kapcsolót kell elképzelni az alján, tetején, hanem mindenféle gombkombinációkat kell nyomogatni (viszont ezek az enduser manualban vannak, tehát nem csak a szervizes/telepítő tud róla). De ha továbbgondolom: mi van ha csak arra jogosult ember tudja? A felülvizsgálónak feladata az összes ilyen szar dokumentációját végigellenőrizni, és lekövetni hogy van e olyan közte, amit "bővíteni" lehet, és nem csak a gyártó által felkent ember tudja a billentyűkombinációt hozzá?

Ige bazmeg, már nem dolgozom annak a cégnek. És nem, nem tudom az általad, mind mindenben mindenkinél okosabb, faszkalapnak az igényszintjének megfelelő hitelességgel alátámasztani azt, amit leírtam. lehet, hogy neked csak azt hiszik el, amit két tanú előtt, közjegyző által hitelesítve, eskü alatt mondtál vagy írtál le - de így jártál...

Sajnos az adott felülvizsgálati jkv.-et megkapó céggel már nincs kapcsolatom - az biztos, hogy nekem volt vele egy komplett hétvégi copásom, mert felügyelni kellett valakinek az új betápok kiépítését :-/ (cégen belül is kiemelten védett zónában kellett dolgozni).

"De ha továbbgondolom: mi van ha csak arra jogosult ember tudja? A felülvizsgálónak feladata az összes ilyen szar dokumentációját végigellenőrizni, és lekövetni hogy van e olyan közte, amit "bővíteni" lehet, és nem csak a gyártó által felkent ember tudja a billentyűkombinációt hozzá?"

Sajnos akkor baj van, illetve baj lehet.

Erre az elektromos autóra ráéreztél amúgy. Pontosan azért van (kötelezően) az elektromos autó töltő csatlakozóban külön signaling protokol, hogy az autónak megmondja az elektromos rendszer maximális terhelhetőségét. A szabvány szerint az autónak grantálni kell hogy ezt semmilyen esetben sem lépi át, és "nagyobb teljesítményre" a felhasználó sehogy nem ïrhatja felül.

A Type2 e-autó töltő csatlakozó igazából egy fancy kinézetű szögsima IEC 3 fázisú ipari dugó + a teljesítmény korlátozást beállító áramkörök.

(Persze ha a Type2 csatlakozó hálózat felöli oldalán elrontják az áramerősség beállítását "az ellen nem véd" de ilyen esetben az elektromos felülvizsgálat vastag piros betűje tökéletesen indokolt.)

Abban egyébként a zellernek van igaza hogy a fix bekötésű berendezést csak az elméleti maximum teljesítményt nyújtani képes hálózatra szabad kötni, az elméleti maximum teljesítményt pedig a gyártó határozza meg és a végfelhasználó részéről nem lehet állítható.

Az viszont hogy mi számít végfelhasználó által állíthatónak nincs nagyon tisztázva. Ha az állításhoz kell valami szerszám (akár csak egy philips csavarhúzó) akkor az már szervíz beállítás. Ha a normál kezelőszervekkel/gombokkal átállítható akkor az végfelhasználói beállítás.

Na most az "1234" pinkóddal védett almenü egy elég erős szürke zóna hogy most minek számít, gyanítom hogy ahány ellenőrt vagy gyártót megkérdezel erről annyi eltérő véleményt fogsz hallani hogy hol a határ. Egyes (ipari eszköz) gyártók szerint a "ne nyomd meg" felirat alatt lévő gomb már szakszerűen védett szervíz funkció...

Erre az elektromos autóra ráéreztél amúgy. Pontosan azért van (kötelezően) az elektromos autó töltő csatlakozóban külön signaling protokol, hogy az autónak megmondja az elektromos rendszer maximális terhelhetőségét. A szabvány szerint az autónak grantálni kell hogy ezt semmilyen esetben sem lépi át, és "nagyobb teljesítményre" a felhasználó sehogy nem ïrhatja felül.

Ez pont az a helyzet, mint az elektromos tűzhely power management funkciója. Attól, hogy az autó akár be tudna terhelni 22 kW teljesítményt, attól még nem kell mindenhova 22 kW teljesítményhez tartozó hálózat.

Egyes (ipari eszköz) gyártók szerint a "ne nyomd meg" felirat alatt lévő gomb már szakszerűen védett szervíz funkció...

A legtöbb hőszivattyúnál például a dupla "enter" elég erre, hogy a szerviz menüben átállítsd a bivalens hőmérsékletet és a kiegészítő fűtőszál teljesítményét, szóval vélhetően igazuk van. Aki át akarja állítani, úgyis megtalálja a módját, ha kurvára körül van bástyázva, azzal csak azokat szopatják, akik értenek is hozzá, de a balfaszokat tömegét ugyanúgy nem fogja megállítani.

Abban egyébként a zellernek van igaza hogy a fix bekötésű berendezést csak az elméleti maximum teljesítményt nyújtani képes hálózatra szabad kötni, az elméleti maximum teljesítményt pedig a gyártó határozza meg és a végfelhasználó részéről nem lehet állítható.

Na, már csak valami írásos dolog kellene, amiből ez kiesik, különben városi legenda marad.

Én ezt pontosan tudom, ezért írtam. Azon EVSE-kre gondoltam amiken gombnyomásra állítható az áramerősség az user által, és az ennek megfelelő pilot jelet adja ki az autónak. Rengeteg ilyen van, szinte az összes autóhoz gyárilag adott EVSE tudja ezt. Ha pedig külön vásárol valaki, szinte biztosan ilyet vesz, mert nem drágább, és hasznos funkció. Ez bőven túlmutat egy főzőlap eldugott setup menüjén, mert oda van tolva az user orra alá, aki adott esetben napi szinten is állítgatja (A helyen pl. 10A-t állít be, mert ott csak annyit tud a hálózat, B helyen meg 16-ot).

"nagyobb teljesítményre" a felhasználó sehogy nem ïrhatja felül.

Pont hogy felül fogja írni, csak nem az autó menüjében, mert ott valóban nem lehet, hanem az EVSE-n. Itt a fixen falra szerelt EVSE felel meg a főzőlapnak, mert ott tenni kell érte vastagon (menübe, mobilapp-ba belépni, setup-ban átállítani a teljesítményt, stb..), a fent említett dugvillás evse, amit szinte mindenki használ, meg az is akinek van fix (nyilván így nem ott használja, hanem más helyen) a Zeller féle felülvizsgálónak pedig maga a halálgyár.

A lakossági dugvillás eszközök egy teljesen más kategória, eddig fix bekötésről volt szó. 16A-ig lehet megfelelő konnektorral eszközöket szerelni, azzal hogy a 16A-es eszközt 10A-es hálózatra dugod, nem igazán tud mit kezdeni a rendszer, nem ideális de ennek elkerülésére nincs igazán egységes jó megoldás*.16 ampernél nagyobb jelet a dugvillás EVSE-n pedig nem fogsz tudni beállítani.

 

A tűzhely sokkal inkább az ipari csatlakozós (akár 3x32A-es) EVSE-re a analógia. Nekem történetesen ilyenem van, a leírás amivel érkezett piros betűkkel tartalmazta hogy csakis szakképzett munkaerő által üzemeltethető, lakossági felhasználásra nem alkalmas és használata tilos. Na most ez pontosan arról szól hogy mivel az eszközön állítgatni kell a töltőáramot (1x10A - 3x32A között) a biztonságos üzemeltetési áramot az adott körülmények között elvileg szakembernek kellene eldönetni.

Nyilván megfelelő ismeretekkel ez kevésbé gond de - hivatalosan - Gipsz Jakab szobafestő vagy titkárnő bizony nem használhatna hordozható kiépítésű 16A-nél nagyobb áramfelvételre képes EVSE-t.

 

* Van olyan régió ahol a 10 és 16 A-es dugvilla különböző alakja miatt megoldott ez, van olyan ahol W értékeket kötelező a konnektorokon is feltüntetni és a végfelhasználó felelőssége nem bedugni. Van olyan ország ahol a dugvillának fixen 13A-t kell tudnia és biztosíték kell legyen benne. De univerzális megoldás nem igazán van, Magyarországon sem. A 10A-nél nagyobb fogyasztóknak nem lehet "lapos" földeletlen dugvillája. (Porszívók tipukusan ezért használnak kerek földeletlen dugaljat.) Egy fali dugaljról viszont nálunk nem derül ki hogy mire van biztosítva.

Nem tudom hányszor kell még leírni: nálunk a falban lévő vezetéket a kismegszakító védi. Akkora kismegszakító lehet az áramkörön, hogy a vezeték tönkre ne mehessen a túlterheléstől. Ellenkező esetben sérül a szigetelés, zárlat is keletkezhet, meg tűz is.

Más országokban más a szabályozás, igen, az angoloknál pl. a dugóban van a bizti. Ott is megvan ennek az oka.

Ha a végfelhasználó 16-os fogyasztót dug a 10-es dugaljba, akkor majd a kismegszakító le fog oldani, de sem az eszközének, sem a vezetékezésének nem lesz baja.

Ez persze az elmélet, mert egy csomó gány módon épített rendszer van, gány kötésekkel, alu vezetékekkel, túlméretezett kismegszakítókkal... de ha szabályosan volt telepítve, akkor ez a biztonságot nem érinti.

nálunk a falban lévő vezetéket a kismegszakító védi. Akkora kismegszakító lehet az áramkörön, hogy a vezeték tönkre ne mehessen a túlterheléstől.

Igazad van, de ettől még a kismegszakító lekapcsolása hibaállapot. A hálózatot úgy kellene méretezni hogy hibaállapot nagy valószínűséggel ne forduljon elő. Ha a kismegszakító rendszeresen lekapcsol, az nem oké akkor sem ha a lekapcsolás maga a balesetveszélyt megakadályozza. Ezen logika mentén nem jó ötlet fogyasztót olyan áramkörre kötni ami nem tudja ellátni a csúcsfogyasztását.

Most az hogy a felhasználó által könnyen átállítható power limittel leszabályzott tűzhely ebbe mennyire fér bele, hát véleményes. Én egyet tudok érteni vele ha egy szigorúbb ellenőr/felülvizsgáló azt mondja hogy ez így nem oké. Nyilván ezzel együtt az is igaz hogy ha a felhasználó direkt hülye akar lenni, akkor bármilyen rendszert tönkre tud vágni.

Igen, a briteknél feltalált "ring circuit" egy egészen bizarr fajta, nem tudom hogy 21. századi fejjel tényleg megéri-e a komplexitást és az extra hibalehetőségeket a megspórolt réz mennyiség. ¯\_(ツ)_/¯

Ne érts félre. Azzal teljesen egyetértek, ha valahova egy fix fogyasztót beterveznek, akkor a hálózat azt tudja kiszolgálni, és ne kelljen visszafogni a teljesítményét. Nyilván ésszerű határok között, mert otthonra nem biztos hogy tennék pl. 22 kW-os autótöltőt.

De ha egy létező hálózatra kell csatlakoztatni, akkor jó funkció, hogy a hálózat lehetőségeihez lehessen limitálni a fogyasztást.

Tudsz gyorsabban menni? Tudsz. Megbasznak, ha gyorsabban mész és észreveszik? Meg. Nagyon megbasznak, ha balesetet okozol? Nagyon. Felnőttként vannak kezelve az autósok.

A nem felnőttként kezelés onnan kezdődik, hogy táblaolvasó sebességkorlátozó automatikát tesznek az autóba.

Melyik a biztonságosabb? Mondtam már, hogy olyan környezetben tanultam/kezdtem az "ipart", ahol az első, de még a másodk meg a harmadik kérdés is arról szólt, hogy mennyire biztonságos az adott megoldás.

Sajnos amíg kétféle ember kaphat jogsit (boldog-boldogtalan), addig szükség van úgy a szigorú szankcionálásra, mint a korlátozások kényszerített betartására. Én is rühellni fogom, ha a következő autóban villanymotor meg tábla/lokáció/online adat alapú sebességhatároló lesz, de hátrányosan érinteni nem igazán fog, mert nem elemem a gyorshajtás, illetve a forgalom ritmusából való kilógás.

Melyik a biztonságosabb? Mondtam már, hogy olyan környezetben tanultam/kezdtem az "ipart", ahol az első, de még a másodk meg a harmadik kérdés is arról szólt, hogy mennyire biztonságos az adott megoldás.

Így van, a statisztikák szerint magánzárkában életfogytiglan büntetést eltölteni a legbiztonságosabb, mégse akarnak tömegek magánzárkában életfogytiglan élni. Ki érti ezt.

Sajnos amíg kétféle ember kaphat jogsit (boldog-boldogtalan), addig szükség van úgy a szigorú szankcionálásra, mint a korlátozások kényszerített betartására. Én is rühellni fogom, ha a következő autóban villanymotor meg tábla/lokáció/online adat alapú sebességhatároló lesz, de hátrányosan érinteni nem igazán fog, mert nem elemem a gyorshajtás, illetve a forgalom ritmusából való kilógás.

Én továbbra is annak a híve vagyok, hogy tekintsük felnőttnek a lakosságot, ez az irány viszont az Idiocracy felé vezető út. A hülyék igenis haljanak meg, nem kell mindenkit mindenáron megvédeni saját hülyeségétől.

Még mindig ugyanazt mondjuk, csak definiáltál egy kivételt a mesében szereplő vérmes felülvizsgálónak: a konnektoros eszközöknek nem ér a neve. Hát jó, én a nem konnektorosra sem találtam semmit, de örömmel fogadom ha valaki küld egy linket.

Az fali EVSE meg akkor pont ugyanaz mint a tűzhely, át lehet állítani, és fix bekötésű, tehát ha valaki 3x16A-re tesz egy 3x32A-est, majd beállítja a 3x16-ra, azt meg fogja dorgálni bajusz úr a piros ceruzájával (persze ha titkos menüben van ez az opció, akkor nem). Egyébként van 3x32A-ig szabályozható mobil EVSE is, CEE csatlakozóval, még hazai cég is gyárt ilyet. Ha ilyet meglát, abból rohadt nagy baj lesz :)

Igen, ilyen CEE csatlakozós EVSE-hez tartozik az a bűvös felelősségkizáró mondat hogy csak szakképzett személyzet kezelheti, lakossági célú használata tilos.

És igen, a példádban említett EVSE-ért - ha a korlátozás feloldása nincs kellőképpen eldugva a végfelhasználó elől - akkor bajusz úr mérges lesz és előveszi a piros ceruzáját. Legalábbis ez a tapasztalatom bajusz úrral. :-)

Nyilván ha a korlátozó funkció pont arra van kitalálva hogy fel lehessen rakni ilyen helyre a berendezést akkor az kellőképpen el van dugva a végfelhasználó elől. Az általam látott EVSE-k esetében pl tipikusan az eszköz belsejében, a kábel bekötési ponthoz hasonlóan elzárt mechanikai kapcsolókkal lehet állítani a maximumot. Emlékeim szerint még a géptáblán is kapcsolóállás függvényében szerepel a max teljesítmény igény. Ezzel bajusz úr is boldog szokott lenni.

Ha a géptáblára rá van írva fixen a 22kW, akkor az hogy egy mobilappban mutogatom hogy de én isten bizony lehúztam 11kW-ra és becsszó így is marad, na ez nem szokta megütni a mércét.

Könyörgöm, most írom utoljára:

AZT ÁLLÍTASZ BE AMIT AKARSZ.

Az autónak nem azért kell az információ, hogy ne égesse le a házadat!!! Sem a sima dugaljas töltés, sem a dedikált AC töltő esetén nem ez véd meg, hanem a KISMEGSZAKÍTÓ!

Az autónak azért kell az információ, hogy NE NYOMJA LE A KISMEGSZAKÍTÓT. Mert a kocsi honnan a halálból tudná, hogy ő amúgy hány A-es áramkörön van? Ez az egy értelme van a control pilot jelnek.

Ha hülye vagy, és 22-t állítasz be, akkor majd jól megszakítja az áramkört, te meg maradsz a sötétben. Ennyi.

Ez erősen véleményes. Elektromosságra nem tudok jó példát, de biztosítás megkötésekor pl a MABISZ ajánlás szerint nem vehető figyelembe olyan riasztó rendszer aminek a szervíz menüjéhez hozzáfér vagyonvédelmi vizsgával nem rendelkező személy. (Pl. a tulajdonos).

Legfrissebb példa:

Testesebb céges nyomtató (Multi Function Device), ami céges tulajdon, nem bérelt, nem biztosított, de az egykoron, a használtan forgalmazó szervizes cég nem hajlandó utólag kiadni a szervíz menü jelszavát, pedig nem is a szelén hőmérsékletét akarom állítani, hanem az NTP verziót, mert nem hajlandó időt szinkronizálni, meg, hogy legyen alapértelmezett a színes A4 a szkennelésnél, viszont ezeket a web-ről már nem lehet...

Simán hagyja :D Pont karácsony előtt vettünk főzőlapot (meg sütőt is), 2 fázist kapott, 7KW-os, villanyszerelő sírva fakadt a gyári leíráson, hogy 1.5-ös vezeték elég neki, de (velem teljes egyetértésben) 2.5-össel kötötte be (a kötözködők kedvéért 5x4-el van a kismegszakítótol húzva a sütő mellettig). Bekapcsolás után minden fözőlapot maxra nyomtunk (ami utólag derült ki, ha 0-ról lefele 9-re váltunk, akkor bekapcsol még valami turbó módot is :D ), röhögve bírta a rendszer ami 3x25A-es, 2 fázist kapott ebből a főzőlap és 1-et a sütő. Pár perc után azért kikapcsoltuk, mert kicsit égette az arcunkat.

Én kiálltam 2,5-es vezetékekkel (bő 8 méter vezeték az elosztótól, múltkor lemértem) és bekötöttem egy 5x2,5-es kábellel (érvéghüvely + wago, illetve szemes saru a másik oldalon). A négyest túlzásnak találtam, főleg ilyen kis hosszon.

Aztán ha másfelessel kötöttem volna be, szerintem akkor se lenne lófasz se. Vittem már át tartósan 3 kW-ot 25 méteren 0,75-ös vezetékeken (kényszerű megoldás volt; hetekig ment 7/24-ben). Melegedett, de nem volt veszélyes. 40°C körül volt a vezeték.
A dugó és az aljzat leolvadt egy idő után (a szar kontakt melegítette vissza). Ezeket lecseréltem rendesre, korrekten érvéghüvelyezve természetesen.
Sima dugaljon egyébként nem vinnék át még egyszer tartósan 3 kW-ot, az volt a gyenge pont. Csak iparin.

Szerintem hamarabb tilt le a főzőlap a feszültségesés miatt, minthogy valami baj történne.

Jó az akkora távra, nekem ~10méterre van, de ideiglenes mivolta miatt (hamarosan konyha felújítás, akkor át fog kerülni máshova), úgy beszéltem meg a villanyásszal, hogy 4-es legyen, ártani nem árt és ez a tuti, hossza távra.

Rövid ideig én is oldottam meg hasonlóképpen dolgokat, kellő körültekintéssel megoldható, de véglegesre nem hagyok én se olyat :)

> Rövid ideig én is oldottam meg hasonlóképpen dolgokat, kellő körültekintéssel megoldható, de véglegesre nem hagyok én se olyat :)

Erről a forráskódokban tömegesen előforduló több évtizedes /* TODO: ... */ kommentek jutnak eszembe. :))

Debian - The "What?!" starts not!
http://nyizsa.blogspot.com

Olvastam az Elmű oldalán egy pdf-et, hogy mennyibe kerül a bővítés. Írták, hogy 32 A-ig alanyi jogon jár, felette X Ft Amperenként, De arra nem találtam semmi utalást, hogy ez fázisonként értendő-e vagy összességében?

Pontosan, és mivel csak 32A kötelező egyáltalán nem biztos, hogy meg fognak adni 40-et. Szóval ha mondjuk régi a ház és van 16-od akkor 32-ig kötelező engedniük, de 40-re mondhatják, hogy nem. Arról nem is beszélve, hogy társasházban lehet kinyírnak a szomszédok, ha miattad derül ki, hogy mindenkinek be kell adni valami lóvét a egész cucc helyre rakására.

Nem a fogyasztásról van szó, hanem arról, hogy a társasházig bejön a szolgáltató, majd a társasház méretlen oldala alkalmatlan a nagy áram szállítására, ezért cserélni kell a vezetékeket, amiért a lakóknak fizetni kell. Aztán harag van, ha egy lakó megbolygatta ezt, s egy miatt mindenkire kiterhelik a költséget.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

A társasház méretlen oldala az utcafronton lévő villanyóra szekrényig tart. Mivel ez nem a ház közös tulajdona, hanem a szolgáltatóé (ezért fizeted a hálózatbővítés költségeit), nincs miről beszélni. 

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

majd a társasház méretlen oldala alkalmatlan a nagy áram szállítására, ezért cserélni kell a vezetékeket, amiért a lakóknak fizetni kell

Ezért fizetsz 32 amper felett amperonként nettó 3600 forintot, hogy ezt a szolgáltató megoldja, ezért hálózatfejlesztési hozzájárulás a neve.

Mondjuk lecserélem az 1x32 A-t 3x16 A-re, amiért 73'152 Ft egyszeri csatlakozási díjat kell kifizetnem ezen doksi alapján.

Plusz a villanyórától a kismegszakítóig le kell cserélni a kábelt 5 eresre. Le kell cserélni a Fi relét 3 fázisúra, és persze a konyhába is el kell vinni a három fázist. + munkadíj, hát nem lesz olcsó, szóval konzultálni fogok a villanyszerelővel, hogy szakmai véleménye szerint mit javasol. Nem a pénz miatt aggódom, hanem a bürokrácia miatt hónapokat kell majd várnom.

Most akarok épp 3 fázisú indukciós főzőlapot venni.
A bekötés annyira nem lényeges; ott van a három fázis és van elég amper.

Azzal kapcsolatban szeretnék tanácsot illetve véleményeket kérni, mik lehetnek a kiválasztási szempontok.
Eddig annyit ismertem fel, hogy a vágott vs. csiszolt szélű közül nekünk a csiszolt lenne jobb, a pult adottságai miatt.
Mik lehetnek még azok a fícsörök, amikre érdemes figyelni?

Nekem is érintős van, de elég intelligens, nem csak a kapacitást figyeli, hanem annak idő szerinti deriváltját is. Spontán takarítás közben sem kapcsol be, legfeljebb becsipog hosszan, hogy lehetőleg gyorsan takarítsam az érintőfelületeket, majd menjek onnan. Nem jó, ha áll a víz az érintőfelületen, de semmiből nem áll egy nedves ruhával letörölni főzés-sütés közben.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Eddig meg senki nem emlitette a topicban, ugyhogy megtennem ezennel: a jobb indukcios/keramia fozolapoknal beallithato a maximalis aramfelvetel.

"Bosch és Siemens esetén 1 – 5kW-ig adható meg a fogyasztás 0,5kW-os lépcsőkben. A Whirlpool cég 7,2kW; 6 kW; 4kW; 2,5kW -os korlátozásokat engedélyez. A Gorenje PowerControl 1 fázis esetén 16A-re korlátozható."

Bocs az offert, de ha mar ennyi embert erdekel ez a tema, nem tudna nekem valaki Budapesten ajanlani egy korrekt, megbizhato, ELMU regisztralt villanyszerelot?

24A->32A teljesitmenybovitest akarok csinaltatni de nem talalok ra embert.

Viccet félretéve, előbb-utóbb tényleg baj lesz abból, hogy a Covid (nemcsak long) után az emberek egy jelentős része nem érzi (többé?) a metil-merkaptán szagát.

Ismerőseim is mind, akiknek 0-3 hónappal a betegség után visszajött a szaglásuk, sorra arról számolnak be, hogy nem érzik a városi/földgáz szagát, visszatért szaglás mellett sem.

Az áramnak sincs szaga. Van a gáztüzkészülékben az a hőelem, ami ha nincs láng akkor elzárja a csapot. Pontosabban ha ég a gáz akkor reteszeli, ha meg elalszik akkor a rugó zárja a csapot. Az azért elég jó védelem. Elromlani is úgy tud, hogy elzárja a gázt...

Alapvetően ha nem csak típusazonos berendezés le/fel (vagy berendezés le), akkor gyakorlatilag nulláról indulós a játék: ugyanúgy kell gázterv, engedélyezés, kivitelező, sikeres nyomáspróba, ingyombingyom-tillárom... És az aktuális GMBSz-nek (meg a helyi szolgáltatónak...) megfelelőnek kell lenni a tervnek, a kivitelezésnek, meg úgy mindennek... Én, ha csak nem lenne totálisan útban valahol a gázcső, nem ugranék bele ilyenbe.

Én nem írtanám ki véglegesen a gázhasználat elérhetőségét az ingatlanból, ha már 1x sikerült végig harcolni a kibaszott gázművekkel egy gázbekötést. Inkább végigmennék a lakáson, elzárnám az összes elzárót amit csak lehet (gázóra előtt - gázóra után) + ledugózni a cső végét a gáztűzhelyhez csatlakozás pontja előtt. Fizetni azt az évi 12 ezer Ft-ot a semmire (gáz-rendelkezésreállási díj) még mindig kevesebb, mint: Ha megszűnteted a gázszolgáltatást, és később mégis kelleni fog a gáz, egy kolosszális szopó-kíntortúra kijárását szabadítod ismételten magadra (idegbetegségben és pénzben is). 

~30 éve van egy ledugózott, plombált csappal lezárt leágazás, amire anno gázbojler lett tervezve. Köszöni szépen, anno a nyomáspróba+MEO elfogadta, és azóta sem nézett rá senki.
Ja, és még a kék MOFÉM csap van rajta, amit ha új készülék kerülne fel, cserélni kéne...

A katasztrófavédelem (ex kéményseprők) ellenőrizhetnek, akár kéményes, akár parapetes készüléked van, illetve a gázszolgáltató is megteheti. Lehet keménykedni, hogy "ide aztán nem jönnek be", de a mérő előtti elzárószerelvény "kulcsa" náluk van, és simán kizárhatnak a szolgáltatásból. Nem, nem teheted meg, hogy a mérőhöz nem engeded oda a szolgáltató embereit.

Aztán pont nem érdekel, mit mondanak. A saját ingatlanomban hadd tudjam már, hogy fog-e még nekem az a cső kelleni, elzárom-e, ledugózom-e.

Meg kellene határozni inkább ajánlásokat, iránymutatást, amikből az ember a szituációnak megfelelően meghatározhatja az életszerű megoldást.

A gányolást magam sem pártolom. De az ésszerűtlen kekeckedést sem.
Nem igazán látom be, mitől veszélyesebb egy szakszerűen kivitelezett, korábban szabályosan használt gázcső ideiglenesen ledugózva. Miért kellene visszabontani azt, ami most éppen nem kell, de később még szükség lehet rá?

Én egyébként nem azt vizsgálnám, hogy valami szabályos-e, hanem hogy valóban hordozott-e kockázatot, illetve lehetett-e köze a káreseményhez.
Ha nem ellenség lenne a szolgáltató és a hatóság, hanem felnőttként kezelnék a fogyasztókat, és kekeckedés meg fölényeskedés helyett inkább segítséget nyújtanának, talán kevesebb lenne a kókányolás és előrébb volnánk.
Sajnos nekem az a tapasztalatom, hogy a fölényeskedésben, rosszindulatú szopatásban és a pénzbehajtásban merül ki a gázosok/kéményesek tevékenysége. Valamint mindenki csak megúszni és felelősséget áthárítani akar.

"Nem igazán látom be, mitől veszélyesebb egy szakszerűen kivitelezett, korábban szabályosan használt gázcső ideiglenesen ledugózva." - Nekem nem rémlik, hogy ezzel gondja lenne a GMBSz-nek. Ha viszont visszabontásra kerül a sor, azaz a rendszer tömörségét érintő módosítás valósul meg, akkor az terv/engedély/gázmeó (nyomáspróba) köteles dolog.

A 2. bekezdésedre annyit, hogy embere válogatja - sajnos ott is, mint mindenhol vannak nem megfelelő emberek döntési helyzetben.

Azt mondják, amit a jogszabály előír, a fogyasztói hálózatnak a szolgáltatásba kapcsoláskor érvényes GMBSz-nek kell megfelelnie, igen. Viszont abban az esetben, ha hatósági/felügyeleti jogkör alapján egy ellenőrzésen az eredeti tervektől eltérő (azaz módosított) a hálózat, nem tipusazonos készülék került felszerelésre (megfelelő dokumentálás nélkül), simán leveszik a mérőt. És ebben a pillanatban a visszakapcsoláshoz nem az eredeti kiépítéskori, hanem az aktuális GMBSz alapján kell megfelelni...

Gáz esetében nem ajánlás, iránymutatás van, hanem jogszabály. Villanyos esetben meg szabvány. Az előbbit el tudod olvasni, meg tudod nézni ingyen, az utóbbi meg qrva drágán megvehető (papír alapon olcsóbb, mert az e-book áfája 27, a papír alapúé 5%...).

Mi a fenét csináljon az, akinek a házához építészeti/statikai terveken kívül nem készült/nincsen más terve?

Amikor bekötötték a gázt, akkor még nem kellett ilyen gázterveket leadni, azóta meg csak óracserék voltak.

Ilyenkor mihez viszonyítanak?

 

De egy rohadt átverős megfogalmazás az "típusazonos" is, mire az adott készülék elromlik, már évek/évtizedek óta nem gyártják...

És nem kapsz újat ugyanabból, max, ha jó szerencséd van, akkor csak ugyanolyan márkájút, de sokszor az is megszűnik/eladják addigra...

"Amikor bekötötték a gázt, akkor még nem kellett ilyen gázterveket leadni" - Igen, anno a városi gázhoz készült, vízzsákokkal telerakott ócskasághoz (talán) nem kellett tervet leadni. Nagyjából.

"De egy rohadt átverős megfogalmazás az "típusazonos" is, mire az adott készülék elromlik, már évek/évtizedek óta nem gyártják..." - legtöbb esetben "szerencsére". Már nincs nyílt égésterű vízmelegítő, és igen, ha valahol kipurcan, akkor a cserét megfelelő tervezés/dokumentálás/jóváhagyás kíséretében szabad csak megvalósítani. Ez a megkötés egyébként kifejezetten a gázos fűtőberendezésekre, illetve vízmelegítőkre vonatkozik - egy tűzhely esetében gyakorlatilag bármilyen új gáztűzhely berakható a régi helyére - ha és amennyiben a fogyasztási hely megfelel az előírásoknak, és pl. a levegőellátás biztosítva van(!).

és pl. a levegőellátás biztosítva van(!).

És ilyenkor jönnek a horrorsztorik h. panelprogramos nyilászárócsere befejezése után beszambázik a gázos, már az ajtóból feljelent és a lépcsőfordulóban várakozó katasztrófavédelmes (fasz) rohan a hívószóra a lakásba, 10x10cm-es lyukat fúratni az utcára néző konyhafalba.

Ha az ablakos f@sz volt, és nem rakott korrekt légbeejtőt az ablakra, ahogy azt kell, akkor bizony a tűzhely kikötése és a csap lezárása/dugózása/plombálása jogosan történik. Nem 10*10cm-es luk kell, hanem egy nem zárható, meghatározott minimum légszállítású frisslevegő-bevezetés (valami 11köbméter/óra rémlik...) (Házi feladat: Egy 4 égős átlagos, gázsütővel kombinált tűzhely számára szükséges levegőmennyiség kiszámítása)

Ja, panelprogramos cserénél pláne követelmény a szabályos kivitelezés, azaz a nyílt égésterű gázüzemű berendezéseknél (konyha) a megfelelő légbeejtő beépítése, mert a támogatást is elveszítheti az igénylő.

Pontosan ezt csinálták velem a kazánháznál. Kivágatták a gyönyörű diófa ajtót, fel kellett tenni 2 db 10x10-es ,,szellőzőt". Pedig jól ki lett az találva, és már két telet végigfűtöttem addigra, mire engedélyeztettük a kéményt. A szomszédos garázs kapuinak a résein bőven elég levegőt kapott a vegyes tüzelésű kazán.

Így meg amikor hideg szél fújt kint, egyből kihűtötte a kazánházat. Jól le is dugóztama p*csába. Most fent van a két légbeejtő, de a rácsok között méretre vágott hungarocell van.
ppm-et is kijelző CO detektor van, még sosem ment nulla fölé, direkt figyelem. (Megjegyzem, sima cserépkályhás fűtésnél 30...45 ppm közé is fel szokott menni begyújtás után egy rokonom nyaralójában, az meg mégis jó.)

Gáztűzhelyünk pedig pont ezért nem lett, amit írtál: légbeejtő kellett volna.
Nem azért építettünk szigetelt házat és nem azért vacakoltunk ennyit a hőhidak csökkentésével, hogy aztán egy nyikhaj kéményseprő miatt befújjon a szél...

"aztán egy nyikhaj kéményseprő miatt befújjon a szél..." - Gondolom egyébként sem szellőztetsz, mert egy nyikhaj családtag miatt nehogy már... Az égéshez levegő kell, azt meg olyan helyen, ahol az alap a 0 beáramlás, ott is biztosítani _kell_. Lehet megfelelő vezérléssel, a gáztűzhely előtt lévő mágnesszeleppel megspékelt mesterséges szellőztetéssel, lehet nyílászáróra rakott légbeejtővel, stb.  Egyébként az a levegőmennyiség az ott tartózkodáshoz is hasznos - nálunk a szellőztetés a konyhából kifelé húzza a használt levegőt, a konyha kap aereco-n keresztül pótlást kintről. Nincs hideg, nincs huzat, nincs páralecsapódás, stb. - ellenben van folyamatosan friss levegő a konyhában.

"A szomszédos garázs kapuinak a résein bőven elég levegőt kapott a vegyes tüzelésű kazán." - Hmmm... Garázsból nyíló kazánház? Mondjuk úgy, hogy ebbe is bele lehet kötni.

Mert miért lehet belekötni? Nem tökmindegy, honnan nyílik? Ha akarnám, akkor a vécéből nyílna. Saját ingatlanján okoskodjon mindenki.
Egyébként bár nyilvánvaló, hogy a garázskapuk ,,tömítéseinél" elegendő levegő tud beáramlani (még az energetikus is elismerte), az volt az érv, hogy ,,de hát ő azt nem tudja hogyan számolni", mert nincs róla adatlap, mennyi levegőt ereszt át. Meg hogy a garázs és a kazánház közé akár ajtót is tehetek, vagy lefalazhatom. Hát bakker, ennyi erővel akár a kazánt is körbefalazhatom.

Szellőztetni meg hadd szellőztessünk akkor, amikor mi akarunk. Akinél eddig voltam és van légbeejtője, hát ha kint szeles idő volt, azt simán lehetett érezni odabent is, hogy átfúj. Ráadásul télen mi sokat nem vagyunk itthon. Olyankor minden ilyen csoda csak plusz kockázat és növeli a temperálás költségeit (márpedig nem ezért szigeteltettük le).
Megint csak az van, hogy a helyett, hogy jóindulatúan tanácsot adnának ott, ahol látják, hogy szükség van rá, inkább játsszák a hatóságot és fölényeskednek. Mondtam is a faszinak, hogy pontosan addig lesz ott az ajtón a lyuk, ameddig maga megnézi és ideadja az aláírt papírt. Biztos jobban esett a lelkének, hogy szét kellett vágatnom.

Azóta tudom, hogy ezek a bürokratikus baromságok, csak az ilyesfajta mérnökök ülepének melegen tartása végett lettek kitalálva, és nem mert annyira érdekelné őket az átlagember biztonsága, amióta eltörölték a kötelező évenkénti kéményellenőrzést.

/OFF

A nyílt égésterű kazánokra vonatkozó érveket még el is fogadom, ámbár ősszel, egy szak-gázszerelő ismerősöm erősen kiábrándított, mikor apámék 28 éves kazánján az egyik grafitos tömítés (25 év folyamatos üzem után) ereszteni kezdett, és gázszag volt a pincéjükben, ugyanis, ha az (már) nem nyílt égésterű kazán lett volna, és így a hidegen is elég jelentős kéményhuzat nem vitte volna ki a kéményen, akkor az a ház már valószínűleg nem állna, amellett, hogy több mint 1 órán át dolgozott vele, mire a legmodernebb gázérzékelő készülékével megtalálta, hogy melyik tömítés a rossz, mert annyira kicsit eresztett csak, azt is elmondta, hogy ne áltassuk magunkat, a ma forgalomba lévő új kazánok ennél sokkal jobban szivárognak a lakás felé, már 1-3 év működés után is, köszönhetően, hogy mindenféle műanyag idomokon, és gyorsan kopó műanyag szelepeken vezetik keresztül a gázt, sőt, a zárt égéstér miatt, ő nem lenne meglepődve, ha a lakástüzek száma megemelkedne az elkövetkező 10 évben.

Konkrétan tudom, hogy az egyik, nem állami, közintézményben, ahol IT szolgáltatásokat végzünk, nagy dírrel-dúrral, a régiek felújítása helyett kicserélték az összes 100+ éves fa nyílászárót, "mert az szar!" alapon újakra, a gázszámla, ami addig havi 1-1.2M Huf között mozgott (a fűtött tér több mint 15K m2), a felújítás utáni első évben 0.75x-re esett vissza, majd a 5. évtől 1.75x-2x-re nőtt, miért?
Mert több a repedés a vadi új "hiperszuper" nyílászárókon, mint a 100+ éveseken.
(és itt még jóval az idei gázár-megszaladás előtt vagyunk...)

Ha, már a kazánoknál tartunk, az én bajom viszont az, hogy, nem óhajtom szétvésetni a teljes házat, és újraépíttetni a teljes gázvezetéket, csak azért, mert a (szintén zárt égésterű) turbós kazán halódik, és ki kellene cserélni egy kondenzációsra, viszont a gáz hozzávezetést le kéne vágni 1.5m-rel, mert az új már fali kazán, emiatt új gázterv/kivitelezés kell, meg természetesen valamelyik unatkozó idióta kitalálja, hogy a gáztűzhelyhez menő ág már nem mehet úgy, ahogy eddig 30+ évig ment.

 

Viszont más téren is előjön a Murphy-paradoxon:
Minél jobban erőltetik rá, évről-évre, az emberekre ezeket az "önmagamtól is megvéd", "még a gondolataimat is olvassa", "helyettem is (egyébként rossz) döntést hoz", "megjavítani csak a téglafalig történő visszabontással lehet" típusú berendezéseket, annál jobban tűnik el az élthez való józan ész, a minimális, fizika iránti érzék, a "gógyi" az emberekből, és történnek annál inkább (műszaki szemmel) extrémebb balesetek.

Tessék végiggondolni, ha az idéntől kötelező intelligens sebességszabályozó rendszert az eredeti elképzelés szerint vezetnék be (azaz még fékez is, nemcsak rezeg), akkor, az valójában egy tömegpusztító fegyver lenne, mert, ha valaki előránt egy seprűnyélre aggatott, igazihoz hasonló, kartonpapír 40-est, az autópálya melletti bokorból, garantált a tömegkarambol.

De ugyanígy igaz az is, hogy a legmodernebb villanyautónak is jóval nagyobb a karbonlábnyoma, a teljes élettartamra vetítve, mint egy új benzinesnek.

Visszatérve a fűtésre/főzésre, lássuk be, mire a mai, vadonat új kondenzációs készülékek tönkremennek, (10-15 év), már a kondenzációs technológia is be lesz tiltva, miután a párizsi klímacsúcson egyes országok kitalálták, hogy 2030-tól már nem lehet új lakossági gázbekötést létesíteni, és 2040-től elkezdik megszüntetni a meglévőket is, hogy 2050-re karbonsemlegesek legyünk.  Fával fűteni nem lehet, mert "szegény fa", meg légszennyezettség, a villany meg drága, mindig is drága volt, és soha nem is lesz olcsó(bb), ergo az egyetlen, amit az átlagember tehet:  Fagyjon meg a p{}csába!

Vagy a nagybátyámnál, ahol beszart a falba épített okosredőnyben 2 pöcök, vésheti szét az egész homlokzatot (természetesen egy vadi új társasház), hogy kicserélje a komplett redőnyt, ha szerencsés, talán a falat elbontani nem kell, így megúszhatja az építész, és a statikus szakvélemény igénybevétele nélkül...

 

Eközben Amerikában mi van?

Fűtenek, már a múlt században is elavultnak számító gőz-radiátoros technikával, autó helyett teherautóval járnak a gyerekért az óvodába, dolgozni, és tesznek a fejünkre magasról.

Kínában bezártak  2db gyárat, ezzel ők úgy gondolják, hogy 200 évre megoldották a légszennyezettség kérdését,

Indiában pedig nem található olyan ember, az élők között aki valaha is megismerkedett volna a "tiszta levegő" fogalmával.

Csak mi szívatjuk magunkat (inkább minket) itt Európában...

/ON

"azt is elmondta, hogy ne áltassuk magunkat, a ma forgalomba lévő új kazánok ennél sokkal jobban szivárognak a lakás felé, már 1-3 év működés után is, köszönhetően, hogy mindenféle műanyag idomokon, és gyorsan kopó műanyag szelepeken vezetik keresztül a gázt, sőt, a zárt égéstér miatt,"

Vagy mert lövése sincs (meg vizsgája, eszköze, stb) sincs az új berendezésekhez, és "lehúzza" azt, mert abból neki nulla bevétele volt/van/lesz.

"Mert több a repedés a vadi új "hiperszuper" nyílászárókon, mint a 100+ éveseken."

Vagy mert a légtömör záráshoz a rendszeres karbantartás/beállítások is hozzátartoznak?

"nem óhajtom szétvésetni a teljes házat, és újraépíttetni a teljes gázvezetéket [...] a gáz hozzávezetést le kéne vágni 1.5m-rel, "

Azaz a gáztömör hálózat megbontásra kerül. Tehát nyomáspróba/meo mindenképp kell. Hogy a teljes hálózatot újra kellene építeni, azt kétlem (jó, ha városi gázra kialakított 1234 éves, akkor igen, de az a hálózat amúgy is megérett a cserére), a meo-hoz viszont mindenképp jóváhagyott terv kell, ami alapján az elkészült hálózat megfelelőségét vizsgálják.

"Fával fűteni nem lehet, mert "szegény fa", meg légszennyezettség, a villany meg drága, mindig is drága volt, és soha nem is lesz olcsó(bb), ergo az egyetlen, amit az átlagember tehet:  Fagyjon meg a p{}csába!"

A szó, amit keresel az az épület hőigénye, amit igen drasztikusan le lehet szorítani, és azt a jelenlegi fűtési költség töredékével elő lehet állítani. A fa, mint fűtőanyag erősen szuboptimális - szálló por, illetve szabályozhatóság kifejezetten alacson szintje miatt is.

Amerika, Kína, India... Ha az európai hozzáállás nem tetszik, nyugodtan felkerekedhetsz, és mehetsz oda, ami jobban tetszik :-P (Tudod attól, hogy más pazarol, még neked nem kell pazarolnod... )

Ezért kellene végre kilépni az EU-ból. Mert mi történt? Elveszítettük az önállóságunkat, és akaratunk ellenére kényszerítenek ránk kellemetlen dolgokat. Zsarnokság van, és nem az Orbán-kormány, hanem az EU részéről.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Zeller írta:

Amerika, Kína, India... Ha az európai hozzáállás nem tetszik, nyugodtan felkerekedhetsz, és mehetsz oda, ami jobban tetszik :-P (Tudod attól, hogy más pazarol, még neked nem kell pazarolnod... )

Erre a cinikus hozzáállásra reagáltam. Tudniillik nem az itt élő benszülöttek mentek idegen földre, ahol értelemszerűen alkalmazkodni kell a helyi kultúrához, hanem az EU jött ide arrogánsan megváltoztatni a kultúránkat, életmódunkat, s elvárja, hogy a gondolkodásunk is simuljon bele a nyugatias, demokrata típusú liberális fősodorba.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Az USA pontosan ugyanazt csinálta Magyarországon, mint amit Ukrajnában, Belorussziában, az arab tavasz idején, csak itt elérte célját, egyes helyeken meg nem. Kivonult a Vörös Hadsereg, bevonult az USA vezetésével a NATO. Mi valahogy nem bírunk függetlenek lenni, egy tál lencséért eladjuk magunkat, kurvának állunk, valamilyen befolyási övezetbe kerülünk.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Ellenpélda: Svájc? Inkább azon múlik a fejekben mi van. Kis ország is lehet meghatározó szereplő. De nem akkor, ha a lakói még mindig az otthoni barkácsolásban hisznek. Persze ehhez az kellene, hogy az itthoni mérnökök is értsék a dolgukat, és azt látom hogy a jók már azok közül sincsenek itt. Olyan embert nem találunk egy éve, aki legalább angolul beszél. Ide jutottunk.

Olyan embert nem találunk egy éve, aki legalább angolul beszél.

Tolmácsot kerestek vagy mérnököt? Úgy látom, neked fontosabb, hogy angolul beszéljen, s az sem baj, ha hülye a szakmához. Szerintem sokkal fontosabb, hogy értsen a szakmához, s esetleg ha még angolul is beszél, akkor kiélheti a cég a sznobizmusát. Nem attól jó egy mérnök, hogy kitűnően beszél angolul, s mindent tud az MS Excel nevű förmedvényről. Ezt a két dolgot bátran meg lehet hagyni a managereknek.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Rosszul látod. Áruld el nekem hogy a mai világban hogy a halálban tájékozódsz angol nélkül? Hardverfejlesztőt keresünk, amint az alkatrész adatlapoknak, appnoteoknak, szabványoknak lesz magyar fordítása, meg a valamire való konferenciákat magyar nyelven tartják, akkor majd természetesen a magyar nyelv tudása is elég lesz.

Lehet, hogy ha úgy írnátok ki az álláshirdetést, hogy angol nyelvtudás előny, esetleg találnátok hardware-fejlesztőt. Annyit úgyis tud, amennyi a katalóguslapokhoz kell. A nemtudás a gyakorlatban azt jelenti, hogy nem fog megszólalni angolul.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Nem a súly, hanem az érdekérvényesítő képesség kicsi. Ja, hogy kompromisszum, meg közös érdekek mentén való együttműködés...? Észak-korea nem adta fel... Látszik, mire jutottak... :-P

Csak úgy kérdezem... Szerinted az EU-tagság nélkül hol lenne ma az ország gazdaságilag, mekkora lenne a politikai és gazdasági súlya a kontinensen? Nos?

Észak-Koreával cseppet rosszindulatú a nemzetközi közösség, nem gondolod? Épp a különutasságukat büntetik gazdasági szankciókkal, azt, hogy nem hajlandók feladni szuverenitásukat. Nem lenne annyira rossz ott az élet, ha egészséges külkapcsolataik lennének, csak ugye nem szabad megengedni, hogy a liberális demokrácián kívül sikeres társadalmi modell épüljön, mert még a végén a népek máshol is változtatni szeretnének, s akkor vége a szakadatlan kizsákmányolásnak. Az meg ugye érdekeket sért, borulna a status quo.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Diktatúrát fenntartani csak erővel lehet, és a nép szolgasorban tartásával.
Kínában is ez a gondja a vezetésnek: kezd létrejönni egy középosztály, ami magában hordozza egy forradalom kirobbanásának kockázatát.

Nem állítom, hogy a nyugati demokráciák berendezkedése jó volna, sem azt, hogy jó irányba tart. Erre a megoldás viszont - szerintem - semmiképpen nem az elszigetelődés.
Egyetértek Veled abban, hogy új társadalmi modellnek kell épülnie ebben az évszázadban. De ez magasabb rendű kell, hogy legyen; nem megoldás (és talán nem is lehetséges) a múlt sötétjébe való visszagravitálás.

Nem kell ehhez az EU-t emlegetni, a párizsi klímacsúcson ott bólogatott Obama is, meg Joe papa is, csak miután hazamentek, a tagállamok törvényhozói mindjárt teletűzdelték az elfogadott törvényeket a saját kivételeikkel, úgy, hogy ők élhetnek most ugyanúgy "pazarló módon", mint előtte...

Sőt pár évvel később az is kiderült, hogy amúgy az USA Elnöki rendeleteket egy egyszerű, helyi, kerületi bíró is érvénytelenítheti.

A kettő közül az EU még mindig a kisebbik rossz.

Erről nem vagyok meggyőződve. Oroszországban még mondhatod a rosszra, hogy rossz, nálunk már nem. A nyugati világban hamar vagy rasszista, náci, *fób, s miközben a kirekesztés tiltásárol papolnak, épp kirekesztik azokat, akik nem a mainstream által elvárt értékeket vallják. Ráadásul úgy beszélnek, mintha a rasszista, náci, *fób valami rossz lenne, pedig nem az, csak más értékrend. Az nem úgy van, hogy a liberálisok megmondják, mi jó és mi rossz, és automatikusan úgy is van.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Ez amiről írsz, a demokratikus világ egyik nagy aktuális problémája. A woke intolerancia valójában sokkal erősebb, mint a hagyományos, konzervatív intolerancia. Ezt fel kell ismerni és vissza kell fordulni ezen az úton, ebben teljesen igazad van.

Viszont egy percig se gondold, hogy az oroszok csicskájának lenni jobb volna.

Szerintem a legjobb a független, szuverén Magyarország volna, amelyik érdekei, érték/ár arány szerint szerez be fegyvereket, akár vegyesn Oroszországtól és az USA-tól, nem pedig azért, mert az USA valamelyik megmondóembere befenyít. A nagyon csalódottak lennénk, ha nem tőlünk vásárolnátok a fegyvereket virágnyelven azt jelenti, hogy amennyiben mástól szerzitek azt be, a titkosszolgálatunk destabilizálja az országot, s megbuktatjuk az épp regnáló kormányt, majd egy simulékonyabb bábkormány lesz helyette.

Vonatkozik ugyanez arra, amikor az USA elvárja, hogy tőlük vegyük a palagázt drágábban, mintsem Oroszországtól a földgázt olcsóbban.

Szóval én saját érdekek mentén való külkapcsolatokat, társadalmi, politikai és gazdasági modellt tartanék kívánatosnak, amelyben nyilván épp annyi interakció van a külvilággal, amennyit előnyösnek gondolunk. Jelenleg viszont nagyon nem ez a helyzet, s egy esetleges balliberális győzelem esetén még inkább be fogunk állni a sorba. Orbán legalább a lehetségesig törekszik kellő távolságot tartani mindenhonnan, s igyekszik az országot nem a Nyugat fojtogató szeretetére bízni.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

"a független, szuverén Magyarország volna" - katonailag oké, mert bármelyik irányból nézzük, kerekítési hiba. Viszont ez együtt jár a gazdasági/pénzügyi elkötelezettséggel is - nomostan voltunk évtizedekig a Szu. csatlósa és elkötelezett híve - a KGST nevű csoportszintű tervgazdaságnak mind a mai napig isszuk a levét... A legutolsó "éra",a miben valójában helyén volt kezelve a magyar gazdaság és az ország ilyen jellegű erősségei, az az Osztrák-Magyar Monarchia(!) volt.
 

"Vonatkozik ugyanez arra, amikor az USA elvárja, hogy tőlük vegyük a palagázt drágábban, mintsem Oroszországtól a földgázt olcsóbban." - erre forrást légyszives. Köszönöm. Apró különbség egyébként, hogy az USA, mint _eladó_ van jelen a piacon, Putyinisztán viszont inkább politikai nyomásgyakorlóként használja a rendelkezésére álló gázkészletet... Nagyon nem mindegy, főleg az ellátásbiztonság szempontjából...

"Orbán legalább a lehetségesig törekszik kellő távolságot tartani mindenhonnan" - ha a saját anyagi előnyének előtérbe helyezésére szolgáló köpönyegforgatást ennek nevezhetjük, akkor igaz lehet... Csak egy közösségben mindenkitől "kellő távol" lenni nagyon nem jó politika...

Oroszországban még mondhatod a rosszra, hogy rossz, nálunk már nem.

Oroszországban kurvára nem mondhatod általánosságban a rosszra azt, hogy rossz. Arra mondhatod, hogy rossz, amire a rezsim is azt mondja, hogy rossz. Amire a rezsim azt mondja, hogy jó, de szerinted rossz és ezt hangoztatod, akkor úgy jársz, mint Navalnij és igen sok társa.

Ez mekkora demagóg!
Melyik az az ostoba kormány, amelyik nem rakja zsebre a lobbisták lóvéját a saját népe, társadalma érdekével ellentétes döntések meghozataláért cserébe?

A kormány ne a saját érdekeit képviselje, hanem a társadalomét! (bár tudom, ez utópia)

Erről nem vagyok meggyőződve.

Oroszország gazdasági ereje, és világhatalmi jelentősége eltúlzott. Naponta számtalan módon modelleznek lehetséges eseményeket Kína, az USA stb. elemzői, és ha észlelnék a jelenlegi egyensúly megbillenését, akkor kellő idejük még lenne lépni. Szerintem Putyin egy illuzionista, aki elhiteti elsősorban saját választóival, hogy erősebb mint valójában. Orosz ismerősöm szerint, nem annyira trendi az orosz életszinvonal, mint amilyennek sokan hiszik itt "Nyugaton".

Oroszország, Putyin - és a világ: Sz. Bíró Zoltán, történész // Előzetes - YouTube

Senki nem mondta, hogy Oroszország gazdasága erős. Nyersanyagok eladásából és a hadi iparukból élnek. Nekem az USA agressziójával van bajom. Ha Oroszország és Kína nyugatosodik, lesz itt olyan világkormány meg szabadságjogok maradványainak azonnali felszámolása, hogy csak pislogunk egy totális diktatúrában.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Ne erőlködj!

Minden szükséges szakvizsgája megvan, és már legalább 20 éve űzi az ipart, sőt ő nem az a mérnök, akinek fétise van az adatlapoktól, de a való életben nem tudott még elképzelni garancia időn túl is üzemelő kazánt, hanem az, aki az anyaghibásan a gyártósorról kiengedett, a maximális pénzlenyúlás érdekében gagyi alkatrészekből legyártott, eszközöket szervizeli, és elég jól keres vele, nagyon is profitál abból, ha valakinek 3 évente teljes kazáncserét kell végezni, mert garancia lejárta után 24 órával javíthatatlanul beszarik a berendezés.

Hogy hogy nem, még azt is elárulta, hogy a mostani építési láz + covid óta jobban keres, mint a haverom fogorvosa...

 

De vegyünk egy egy egyszerűbb példát:  Energetikai tanúsítvány

Lehet, hogy te láttál, de én még az életben nem, egy-egy elborult kivételével, olyan embert, aki egy ingatlant az energetikai tanúsítványa alapján vett volna meg/ki, és nem azért mert az tetszett neki, vagy mert arra volt anyagi lehetősége!

Ergo ez is csak arra lett kitalálva, hogy az épületgépészeknek ne sírjon a szájuk, de a való életben abszolút haszontalan.

A slussz poén a haveroméknál történt, amikor kijött a szakember, odáig volt, hogy "húú, 25cm szigetelés a tetőtérben", ennyi, mag annyi a falakon, milyen jól zárnak ezek az ablakok, stb, ki is állította a tanúsítványt, hogy "húú, hát ez akkor már szinte passzív ház", majd a haverom elővette a gázszámlát, jaaa, bocsi, de évi 4400m3 fogy 150 m2 fűtött területre, mert a tetőről 10 év után szétfoszlott a bramac fólia, a  profilos lambéria lyukain meg süvít befelé a szél...

(de legalább így nem kapnak szénmonoxid mérgezést, mi?)

A slussz poén a haveroméknál történt, amikor kijött a szakember, odáig volt, hogy "húú, 25cm szigetelés a tetőtérben", ennyi, mag annyi a falakon, milyen jól zárnak ezek az ablakok, stb, ki is állította a tanúsítványt, hogy "húú, hát ez akkor már szinte passzív ház", majd a haverom elővette a gázszámlát, jaaa, bocsi, de évi 4400m3 fogy 150 m2 fűtött területre, mert a tetőről 10 év után szétfoszlott a bramac fólia, a  profilos lambéria lyukain meg süvít befelé a szél...

Ez baromság, mert a passzív ház minősítését nem a gázszámla alapján lövik be, és a bramac fólia nem a szél ellen véd! Teljes fogalomzavart takar amit írsz, építészek, energetikusok közelében sem járhattál már jó ideje, gondolom ezért nem ragadt meg semmi tudományukból!

És mi a retkes f.-t jelentene az energetikai tanúsítvány, ha nem kellene valamilyen realitásban legyen a épület energiafelhasználásával?

Egyébként szeretném ismét aláhúzni a "szinte" kifejezést.

Abban igazad van, épp ez a baj vele, hogy nem a valóság figyelembevételével írják a papírt, hanem főleg a beépített anyagok gyártáskori adatlapja alapján. Esetleg hozzászámol 10 év használatnyi vetemedést az ablakokhoz, meg hasonlók, de az nem oszt nem szoroz ilyen esetben, mert nem fog a cserepek alá benézni.

Nyilván a "passzív"-nak nevezhető besoroláshoz is hozzá van rendelve egy energia jellegű mennyiség, ami a legtöbb esetben köszönő viszonyban sincs a valósággal...

A példa az energetikai jellemzőkről szólt, és nem arról, hogy az energia milyen forrásból származik, persze tehetsz napelemet egy putrira is.

https://okai.blog.hu/2011/12/07/napelemes_putri

És mi a retkes f.-t jelentene az energetikai tanúsítvány, ha nem kellene valamilyen realitásban legyen a épület energiafelhasználásával?

Ha tudják, hogy adásvételihez kell, akkor igencsak elnagyolt felmérést kapsz. Amikor eladtam egy panellakást, gyakorlatilag ki se jöttek megnézni, pár fotót kértek. Szóval az adásvételi mellé tett energetikai tanúsítványt megfelelő forráskritikával kell kezelni. Ha valóban tudni akarod, hogy mi az állapota, akkor úgy kell kihívni akár ugyanazt a céget/embert, hogy fűtést korszerűsítenél. Paradox módon olcsóbb, mert nem adnak pecsétes-fejléces papírt és valóságosabb, mert az üzlet nekik ebben az, hogy potenciálisan ők csinálják az épületgépészeti terveket a felújításhoz.

Nekem mint laikusnak, aki nem akarok ebbe mélyen belemerülni, zavaró, hogy akkor most hogy viszonyul egymáshoz pl. egy friss CC és egy hétéves A. Nem mintha bármi múlna rajta vagy döntési alap lenne, inkább csak ismerősökkel szoktuk egymásét összehasonlítani.
Pont az lenne a lényege a berosolásnak (szerintem), hogy ne kelljen a parasztnak mélyen belemerülni, hanem oda van írva oszt' jó'van. A szakember már végiggondolta helyette.

Nekem mint laikusnak, aki nem akarok ebbe mélyen belemerülni, zavaró, hogy akkor most hogy viszonyul egymáshoz pl. egy friss CC és egy hétéves A.

A probléma ugye az volt, hogy a korábbi skálán az összes olyan ház, ami most CC-nél jobb, az A+ volt... illetve kicsit komplexebb lett a vége, mert behoztak megújuló arányt is és több olyan faktort is néznek, amelyet korábban nem. Itt van egy hozzávetőleges átváltó ábra (a sok változó faktor miatt nincs pontos összevetési lehetőség): https://www.csaladihaztervezes.hu/Files/Img/Cikkek/2020energetika/04b-a…

ne áltassuk magunkat, a ma forgalomba lévő új kazánok ennél sokkal jobban szivárognak a lakás felé, már 1-3 év működés után is, köszönhetően, hogy mindenféle műanyag idomokon, és gyorsan kopó műanyag szelepeken vezetik keresztül a gázt, sőt, a zárt égéstér miatt

Ez picit zavaros nekem. Zárt égésterű kazánok ("turbó" és kondenzációs) régóta velünk vannak, még sem hallani tömeges szivárgásokról, bezzeg évente rengetegen meghalnak a CO szivárgás miatt, amik a nyílt égésterűekből kerülnek ki. Nem nagyon vannak műanyag elemek a kazán gáz körében.

Nem, ez a most gyártósoron levő kazánokra vonatkozott általánosan.

A Remeha, a 70-es években találta föl a kondenzációs technikát, azóta gyárt ilyen kazánokat, nyilván vannak jobb márkák, és nyilván van olyan gyártó, aki beleteszi az anyagot,

de nyilván egyéb indokkal, egyéb helyen, jóval hamarabb meghalnak ezek a kazánok azelőtt, még mielőtt ebből komoly baj lenne.

Pont e miatt a sok macera miatt inkább be se köttetem. A telken itt van a gázcsonk, de úgy vagyok vele, hogy inkább hőszivattyú vagy szimpla villany lesz a komfort hőforrás.

Eleve rühellem amikor idejönnek belepofázni a kéményembe, megy az okoskodás, hogy mit hova tehetek és hova nem; megvetetik velem a 100000000 Ft/m-be kerülő kéménycsövet. Egy hevenyészett tervért lehúznak, mert tudják, hogy nincs más választásom.

No thanks. Inkább nem lesz gáz.

Gondolom épületgépész tervezői jogosultságod az nincs... Az a "belepofázás" az pont arra szolgál, hogy a berendezés, amit felszereltetsz üzembiztosan és az életvédelmi szempontoknak megfelelően tudjon üzemelni.
Az a "hevenyészett terv" az neked csak pár vonal, igen. Viszont van a tervdokumentáció sarkában egy stempli meg egy aláírás. A tervező az ott leírt/megrajzolt megoldásért felelősséget vállal, hogy a vonatkozó műszaki, jogszabályi követelményeknek megfelel. Meg ahogy az autószerelős vicc is mondja: Tulaj elviszi az autót a szervízbe, mert gondja van vele. Szerelő beindítja, meghallgatja, gondolkodik, aztán fog egy csavarhúzót, és elteker két csavart, majd azt mondja, hogy 20010 Ft lesz, mire az autós értetlenkedve kérdezi, hogy ez hogyan jött ki? A válasz: A csavarok eltekerése 5-5Ft, és az, hogy tudom, melyik csavarokat kell tekergetni, az húszezer...

Nem az van, hogy nem akarom megfizetni a szaktudást.
Azért az rosszul esett, hogy a vadiúj kéményembe mindenhogyan próbáltak belekötni (mert ugye nehogymá'). Tudta az ember, hogy fontos nekünk, szorít az idő. A határidő lejárta után egy héttel minden további nélkül kiállította a papírokat. Ez mi már?

Milyen felelősséget vállal valójában, aki odateszi a papírra a stemplijét? Valójában nem túl nagyot. Kárt nem fog nekem megtéríteni. Büntetőjogi felelősségre vonás is legfeljebb akkor lesz, ha valami nagyon nagy disznóság volt.

A hőszivattyúval (meg klimával is) az a baj, hogy sokan nem jól méretezik, vesznek egy gagyibbat, aztán a szomszédok elmennek a jegyzőhöz "birtokvédelmet kérni", mert hangos a csilivili készülék. Általában jön is a jogerős határozat, hogy meg kell szüntetni a zajongást. Az meg nem elég erős kifogás, hogy hideg van vagy meleg van. Látott már olyat a világ, hogy leszerelték a friss ropogós készüléket, mert nem akartak milliós bírságot kapni.

Nem biztos, hogy érdemes beleállni egy ilyen ügybe, mert rohadt drága egy akusztikai szakértőt foglalkoztatni. Az építészek sok passzív megoldást tudnak javasolni egy ingatlan gazdaságossá tételéhez.

Eleve nem célom zajongani. Hiszen a zaj minket is zavarna.
Bár vidéken úgyis mindig megy valahol a fűkasza vagy a motorfűrész. Hogy érzékeltessem, mennyire lényegesnek tartom a csendet és a nyugalmat: fűkaszából is direkt négyüteműt vettem, hogy halk legyen. És nem a szar Stihl-t, aminek a négyüteműje is keverékkel megy, hanem a különolajzású Hondát. Mert a keverékfüstöt se szeressük.

Egyszer kell megvenni a jót. Ha belegondolsz, 150-200 ezer Ft egy fűkaszáért nem irreális összeg. (Nem szegélynyíróért, hanem fűkaszáért.)
Cserébe nincs a szerencsejáték, amikor lehet tippelni, hogy vajon hanyadikra indul. Ezen ha átfordul a motor és rajta van a gyújtás, már jár :-) Aztán kis bemelegítés és lehet neki nyelezni. Öröm vele a munka. Ja és eléggé takarékos. Sokkal többet kaszálsz egy tankból, mint kétüteművel.
Nincs kedvem ócska kínai hulladékokkal játszani. Eddig mindig rákúrtam, amikor fillérbaszó voltam. Levontam a következtetést, hogy olcsóbb elsőre megvenni a jót, mint megvenni az ócskát -> konstatálni, hogy nos igen, ez nem lesz jó -> megvenni a jót.

Levontam a következtetést, hogy olcsóbb elsőre megvenni a jót, mint megvenni az ócskát -> konstatálni, hogy nos igen, ez nem lesz jó -> megvenni a jót.

Egyrészt mindenből nem fogod megvenni a jót... másrészt én egy vagyont spóroltam azzal, hogy először megvettem a közel legolcsóbbat, ha megdöglött, akkor _abból_ a szerszámból vettem egy kategóriával jobbat. Tipikus példa, hogy vettem 90 darabos fúrószár készletet 5000 forint körül, nyilván a gyakran használt szárak eltörtek, elkoptak, azok helyett vettem darabját 3-4 ezer forintért. Így van minden méretből fúrószáram, de csak a gyakran használt méretek azok, amelyek minőségiek.

Ha belegondolsz, 150-200 ezer Ft egy fűkaszáért nem irreális összeg.

Ha hivatásszerűen fűkaszálsz, akkor behozhatja az árát, de ha csak a 900m2-es kertet kell letolni évente 4 alkalommal, akkor nehezen.

 

Cserébe nincs a szerencsejáték, amikor lehet tippelni, hogy vajon hanyadikra indul.

Ha nem rohasztod bele a karburátorba keverékbenzint, akkor a Sthil is pöcre indul.

 

Nincs kedvem ócska kínai hulladékokkal játszani.

Vannak esetek amikor az olcsó jobb, és van amikor az olcsó+drága gép megfér egy műhelyben. Mondjuk egy Festool körfűrészt sajnálnék bevetni egy mezei fűrészárú durva darabolásához, csak a Festool fűrészlapja egy komplett Parkside körfűrész áránál magasabb. Egy nem túl öszetett gépből pl, egy akkus ütvefúró vagy körfűrész stb, érdemes bevásárolni Parksideot is, mert hitványabb munkákra nem sajnálom annyira mint a mérdegrága Boscht vagy Festoolt. De egy egynegtő gyaluból már inkább egy használt (30-50 éves, akár felújitandó) vennék. Ebben a szegmensben a használt a gazdaságosabb.

Fúrókészletetet pl. nem veszek kinait, mert olcsóbb megvenni a kobaltost, keményfémbetes, vagy a gyorsacélost, és ha kell felújittatni szakműhelyben pl a Boronkaynál.

Nem kell ehhez hivatásszerűen kaszálni. Azok a kaszák ennél is drágábbak.
4000 m2-es telket kaszálok vele, illetve be szoktam segíteni idősebb rokonoknak is. Lent a patakparton meg cserjés is van, amit szintén meg tudok vele ritkítani.
Erre már imho pont nem érdemes szart venni.
Persze akinek csak arra kell, hogy körbeszaladjon vele ott, amit a traktor fent hagyott, arra egy szegélynyíró is bőven elég.
A kollégámnak 10+ éve szolgál egy ilyen kasza, hibátlanul.
Ha veszed azt, amit egy hitvány kaszára esetleg rá kell költeni (hengerszett csere, ilyesmik), és hogy a négyütemű jóval takarékosabb, valamint keverőolaj se kell bele (az olajcsere jóval kevesebb, mintha állandóan kevergetnél) simán behozhatja ezen is az árát. És közben végig egy jó szerszámmal dolgoztál, amit öröm használni.

Ha nem rohasztod bele a karburátorba keverékbenzint, akkor a Sthil is pöcre indul.

Nem első sorban a Stihl-lel hasonlítottam össze (amik szintén minőségi kaszák), hanem a kínai hulladékokkal. Mint Straus, Hecht, és társaik.

Olyankor szoktam csodálkozni, amikor valaki baromságokra sokkal több pénzt elkúr, de egy rendes eszközre, amivel ő fog dolgozni, arra meg sajnálja a pénzt.

Fúróból, csavarbehajtóból nekem is vannak Parkside-ok. De azokat keveset használom, így majdnem mindegy, hogy barkács-e vagy profi. Dekopírfűrészből viszont Makitám van, mert vastagabb anyagoknál szerintem szebben vág, mint az áruháziak, és nekem ez pont fontos.
A kaszát relatíve sokat használom, és általában ki van számolva a rászánt idő, így kimondottan örülök, hogy nem szopat meg olyasmivel, hogy állnék neki a munkának és nem indul.
Már várom a tavaszt, hogy újra elővehessem. Annyira szeretek vele dolgozni.

Megvettem vmi. 55-60E Ft-ért az 50köbcentiset pár éve, és köszöni, jól van, viszi a tárcsát, a damilt - ha megdöglene, akkor vennék egy ugyanilyet, és még mindig feléből jöttem ki, mint te. És a füvet ugyanúgy lecsapkodja :-) Arra az évi néhány alkalomra, amennyit használom, teljesen jó. 
Én általában a legalsó és a legfelső árkategória kihullása után megmaradt választékot nézem át funkciók/tudás, illetve ár/értéka lapján. Így a "olcsó sz@r", illetve a "drága és nem annyival jobb" is kiesik már az elején.

Van hosszabbítós fűnyíróm is. Terepviszonyoktól függ, hogy mennyire kényelmes használni. Mondjuk úgy, hogy nálam a kert jelentős részében jobb a damilos...
Az akkusból a valóban jól használhatóak drágák. Mert oké, hogy a gép 60-70E Ft-tól már megkapható... Aksi és töltő nélkül, ami minimum ugyanennyibe fáj, ha nem csak annyi aksit veszel, amennyi egyszerre kell, hanem minimum a dupláját, és megfelelő számú aksi töltésére alkalmas töltőt.

Ez nyilván overkill, csak bedobtam, hogy ilyen is van. Fél napon keresztül elvinné a fűkaszát.

Rendes fűnyíróval 900 m2-t én kb. 1 óra alatt le bírok nyírni (persze attól függ mennyire van megnőve). Ahhoz meg ennek a töredék akksija is elég. Fűkaszával szintén elég egy jóval kisebb akksi 2 óra üzemidőhöz.

200 ezer alatt ki lehet jönni akkussal is, és abból az akkut fel tudod használni más gépnél is. Nyilván drágább mint egy mainstream benzinessel, cserébe halk és nincs füst.

A kábel húzgálása számomra nem opció. Nagy a telek, sok a fa, és rühellem is.

Úgy indultam, hogy akkusat veszek. Aztán amikor megnéztem, hogy a legtöbb akkus milyen hitvány, elment tőle a kedvem. 180-200k környékén kezdődnek azok, amik már normális teljesítményűek és meggyőzőek kipróbálás után is.
Ennyi pénzből meg már kapsz egy rendes négyüteműt is (közben tudtam meg, hogy ilyen is létezik).

Ezen a ponton már ízlés dolga, ki melyiket választja. Én a benzines 4T mellett döntöttem, de valid választásnak érzem a nagyteljesítményű akksisat is (60V-osakról érdemes itt beszélni).

Írhatod ezt akárhányszor, de amíg még a szolgáltatók és mindenki is úgy hívja, hogy regisztrált szerelő, addig nincs sok értelme:

https://www.eon.hu/hu/lakossagi/aram/regisztralt-szerelok.html
https://www.meevet.hu/villanyszerelok/2
https://www.mvmhalozat.hu/aram/oldalak/1792

Aki ismer ilyet, az nem adja tovább az elérhetőségét senkinek, mert azt az országban élő 20-30 embert utána nem lehetne 10 évre előre se lefoglalni. Ha meg mind meghal, szarban lesz az ország, utánpótlás már évek óta alig biztosított (mint a háziorvos vagy bármilyen más hiányszakma esetében).

Ohm torvenye, a hatasfok definicioja es hogy milyen vastag vezetek hany Ampert bir el, az olyan, hogy nem valtozik. Az nem olyan, mint amikor minden heten 3 uj npm csomag nevet meg 6 verzioutkozest illik megismerni, hogy naprakesz legyel a sajat szakmaddal.

A "jo pap is holtaig tanul" egy igencsak alacsony meredeksegu linearis szintentartasi fuggveny villanyszereles eseten: kb csak a legmodernebb eszkozokkel kell mindig egyre naprakeszebbnek lenni, amit emberi idomennyiseget raszanva is meg lehet kelloen ismerni.

A gyakorlatot nem ppt-t nézegetve lehet megszerezni - az a kb. egy év az arra elég, hogy az szakma elméleti és gyakoréati alapjait megtanulja valaki, és a szakmunkás vizsga követelményeinek meg tudjon felelni. De attól, hogy a szakmunkásvizsgán átment, még van némi tanulni és főképp gyakorolni való addig, amíg önállóan is dolgozhat.

Van villanyszerelési szakismeretek könyv itthon, azt hiszem 3, de 2 részes legalább. Kovid közepén unatkoztam, gondoltam elolvasom. Na, mindenféle épületgépészeti szabványokról hadoválnak benne fél könyvön keresztül, a vezetékvastagságot meg az Ohm törvényt szerintem 1 bekezdésben elintézték benne.

Például azért, hogy legyen sejtése arról, hogy ha párhuzamosan köti a fogyasztókat, akkor azok árama összegződik. Jó, nyilván komplex halmazon értelmezve, más megfogalmazásban vektoriálisan - noha a komplex szám skalár, remélem, most már mindenkit kellőképpen összezavartam. :)

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Fogalmam sincs, hogy igazat szólsz-e, nem jártam gimnáziumba. Szakközépiskolában elektronikát tanultam, aztán a BME-n folytattam, de tényleg nem tudom, mennyire alapos egy gimnáziumi fizika könyv lineáris villamos hálózatanalízis, komplex függvénytan és lineáris algebra tekintetében. Mert nagyjából erre a háromra van szükség.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Azzal tisztában vagy, hogy a villanyszerelő képzés előfeltétele a 8 általános, és hogy ne legyen színtévesztő? Tehát bármennyire is meglepő, de egy villanyszerelő nem fog komplex áramerősségekkel számolni, még akkor sem, ha 3 fázisú főzőlapot köt be (csak hogy kapcsolódjak a topik címéhez). Jó esetben tudja, hogy mit mihez kell kötni, de hogy miért, azt nem.

Azzal tisztában vagy, hogy a villanyszerelő képzés előfeltétele a 8 általános, és hogy ne legyen színtévesztő?

Rosszul tudod. Csak a színtévesztés kizáró ok, meg lehet kezdeni befejezett 8 általános _nélkül_ is, ha az alap kompetenciák megvannak (nem nézik amúgy, ha szinte olvasni se tud, akkor is papírt kap, hogy majd a nagybetűs életben kiderül az alkalmatlansága).

Nézz bele időnként a villanyszerelők lapjába, hogy mi mennyire nem változik.

Folyamatosan új szabványok, új módszerek, új előírások jönnek, amiknek meg kell felelni.

Pl. a legújabb: tavaly októbertől már nem jó korábban használt műanyag szekrény. Ez az új beruházásoknál kb. +100e Ft többletköltség. Ha ezt nem tudod, és a tulajjal megveteted a régi szekrényt, szerinted hogyan fog majd nézni rád, amikor az áramhálózati cég nem fogja átvenni? +100e helyett ~350e, és lehet újra csinálni az egészet.

Új beruházásnál +300 ezer az kb. semmi. Jó, más kérdés h. a fasz rosszabbik végén tulajként nyilván én is kópném a savas epét fel gyomorból minden nap, naponta többször is.

Hetente kéne új szabványt kihoznia a vízfejnek, akkor szophatna igazán az egész szakma, A-tól Z-ig, jan1-től dec31-ig.

Még a könyvelés nevű pokolban pácolódó elátkozott lelkek szophatnak ennyit.

Meg meg az is segit (ha mashogy nem, mentalisan), hogy ha hirtelen tenyleg tul sok a valtozas, akkor egyutterzoen szidjak a szabalyhozokat a villanyszerelok. Nem idiota evangelistakkal vitatkoznak, akik folyamatosan ismetelgetik korunk legidegesitobb mondatat: "ez a jovo". :)