A Norton 360 antivírus kriptobányász programot telepített a felhasználók gépére

Címkék

A Norton 360 az egyik legnépszerűbb antivírus program. A hírek szerint kriptobányász programot installál a felhasználók gépére telepítésekor, anélkül, hogy arra felhívná a felhasználók figyelmét. A cég azzal védekezik, hogy alapértelmezetten nem bányászik semmit, a felhasználónak egyértelműen engedélyeznie kell, hogy működésbe lépjen (opt-in). Te erre hogyan reagálnál?

Rendben van, mert alapértelmezetten nem fut. A cégnek sem kellett volna engedélyt kérnie telepítéskor.
2% (15 szavazat)
Alapvetően rendben van, mert alapértelmezetten nem fut. A cégnek viszont engedélyt kellett volna kérnie telepítéskor.
6% (60 szavazat)
Nincs rendben! Ilyenek miatt veszik el a bizalom a biztonsági szoftverek iránt.
60% (591 szavazat)
Pfúj! Be kéne perelni őket!
10% (94 szavazat)
Megérdemli, aki vírusirtót használ! 🤣
11% (109 szavazat)
Hol a lóvém, Norton!!!!!!!44444
12% (117 szavazat)
Összes szavazat: 986

Hozzászólások

Innentől kezdve minden weboldal belerakhatja a GDPR beleegyezőbe, hogy mellesleg tisztán javascript (WebWorker!) alapon kriptót lehet bányászni a delikvens gépén akár àlmában is, “a felhasználói élmény javítása érdekében”. Meg más botneteket…

Szerkesztve: 2022. 01. 09., v – 11:25

Buktak már nagyot az ilyen "sutyiban" telepítők, ha jól tévedek.

Szerkesztve: 2022. 01. 09., v – 11:50

Számomra elég, ha szerepel a feature listában, hogy cryptot is lehet vele bányászni. 
És mivel ki-be kapcsolható (és alapból off), nem gáz ha van benne.
De egyébként is, ki használsz úgy programokat, hogy nem nézi végig annak összes beállítási lehetőségét? 

Nem olvasom el a cikket, de kinek megy a kibányászott a crypto? Nortonéknak, vagy nekem a beállított címemre? 

Én nem bányászok cryptot, de gondolom ha bányásznék, biztos van olyan opció, hogy meg tudom tartani a 100%-ot, vagy legalább 95-99%-ot. Meg akkor nyilván olyan célirányos programot telepítenek, ami bányássza, és nem vesz le sápot, vagy kevesebb mint 15%-ot.

Így nem értem, hogy mi ennek a funkciónak a lényege.

Ráadásul - gondolom én - adott felhasználó ezzel filléreket fog keresni, miközben ha összeadjuk, hogy a nortonék központilag, az összes felhasználóból mennyit keresnek így pluszban, az viszont már lehet, hogy szép összeg lenne.

Mindezt úgy, hogy közben a felhasználók gépét amortizálják és a felhasználók áramát fogyasztják. Ügyes. A Nortonnak ezzel mennyi költsége van, mennyi ebből a profitja, és a felhasználóknak mennyi a profitja? Egyáltalán ha levonjuk az amortizációt és rezsi díjat, akkor egy adott felhasználónak marad még profitja?

Amúgy eszembe jutott, pont előző cikknél milyen felháborodás volt, hogy a Mozilla cryptót fogad el, merthogy az nem zöld. Akkor ez alapján itt tízszeres-százszoros felháborodásnak kéne lennie.

Így nem értem, hogy mi ennek a funkciónak a lényege.

Az volt a marketing mögötte, hogy a kezdők feltelepitenek mindenféle bányász programot, olyat is, ami esetlegesen ellopja a kriptojukat, bankbetéteket stb.

A Norton meg megbízható cuccot ad.

trey @ gépház

Mondjuk ez jó marketing duma.

De gondolom, ebből fillérek fognak jönni egy adott átlag felhasználó részére, viszont annál több a Norton részére.

Aki ebből akar meggazdagodni, az gondolom vesz minél több célhardvert és olyan szoftvert futtat rajta, ami 15%-nál jóval kevesebb díjat vesz le.

Összességében viszont nem látom át, hogy megéri-e ez a dolog minden félnek.

Felhasználó valószínűleg alig fog ezzel keresni, ha egyáltalán lesz a végén profitja.

Nortonék lehet, hogy keresnek vele sokat, de vonjuk le belőle az esetleges bizalomvesztésből fakadó veszteséget, valamint az esetleges egyéb negatív reakciókat (pl. környezetvédelmi szempontok).

Így a végén lehet, hogy ez a funkció mind a felhasználóknak, mind a Nortonnak csak kárt okoz.

Igen kártékony az ilyen "benne van" szoftver, amit a user kapcsolhat be.
Gondoljunk csak céges és iskolai viszonyokra:
   - kapok némi aprót a saját tárcámba
   - okozok egy nagyobb villanyszámlát a cégnek / iskolának. De ez nem az én tárcámból megy.

És közben a környezetet is terheltük, hiszen szén elégetéséből nyerjük még mindig a szükséges plusz energiát.

Ezek szerint ha többletfogyasztást kapcsolsz a hálózatra, akkor újabb atomerőművet kapcsolnak rá, vagy a meglevő atomerőművet pörgetik 100% fölé?
Netán több energiát szednek ki a szélerőművekből és napelemekből?

Vagy a többlet energia szükséglet miatt erőteljesebben etetik a szenes és földgáz erőműveket?

Most off... Hja, csak majd 3-5-15 frissítés múlva jön egy olyan changelog, hogy régebbi telepített komponenseket kezdünk használni.....

"A fejlesztők és a Jóisten versenyben vannak. Az előbbiek egyre hülyebiztosabb szerkezeteket csinálnak, a Jóisten meg egyre hülyébb embereket. És hát a Jóisten áll nyerésre." By:nalaca001 valahol máshol

Mit kell ezen meglepődni? Isten hozott a szép, minden szar a netre van kötve, új világában. Mikor a weboldalak minereket futtatnak. (Önszántukból, nem önszántukból) Mikor a weboldalakba ágyazott reklámok minereket futtatnak. Mikor a vágógépnél a feltölthető design limit van, ami felett automatikusan fizetős előfizetés aktiválódik. (Circuit)Mikor a kocsidban bizonyos funkciók előfizetésesek.(BMW, AUDI, Toyota, Mercedes)
Mikor távolról, bármikor téglásítható mondvacsinált az eszközöd.(Samsung) Mikor a gyártó eszköze, a gyártó saját termékét hamisítványként kezeli. (Canon)

A vírusírtókba vetett bizalom kb. 15 éve megszűnt. Mert azt csinálnak a felhasználó gépén amit csak akarnak. Ha kell külföldi titkosszolgálatnak kémkednek (Kaspersky), ha kell szótáras támadást hajtanak végre a felhasználó infrastruktúrája ellen (avast), teszik mindezt a nagy biztonság ígéretével.

"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Eleve, van annak bármi hozzáadott értéke, hogy én a Jóskapista vírusvédelmi rendszerét használom a windowsba épített helyett?

Burkolt megvesztegetés rendszergazdáknak. Gondolj csak bele, van x gép a felügyeleted alatt, felteszel egy ilyet és szépen csöpög a lóvé...

> A Norton 360 az egyik legnépszerűbb antivírus program.

mi alapjan? norton antivirust sem lattam mar legalabb 10+ eve.

Ha esetleg az lett volna a marketingje a dolognak, hogy a NAV360 elofizeto (gondolom elofizeteses konstrukcioban lehet venni) valaszthat, hogy kifizeti a vetelarat vagy engedi a viruskeresot kriptot banyaszni akkor lehet lenne ertelme a dolognak :)

Mondjuk a banyaszat + viruselemzes + szamitogep hasznalat harmasbol kivancsi vagyok mennyi eroforras maradna a hasznalatra ami miatt lenyegeben megvette a gepet az egyszeri user.

"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

A poén az lenne, ha vírus ellen meg nem védene :)

Régent pont az ilyen szoftverek miatt raktuk fel vírusirtót, nagyot fordult a világ :D

háát ez lesz majd az egyik hivatkozás az MS részről mikor bejelentik a kötelező szoftverbolt használatot Windows alatt. Viszlát akárhonnan akármit telepítek korszak.

És ez amúgy alakul.

Egyre szűkebb körben lehet külső szoftvert telepíteni....

"A fejlesztők és a Jóisten versenyben vannak. Az előbbiek egyre hülyebiztosabb szerkezeteket csinálnak, a Jóisten meg egyre hülyébb embereket. És hát a Jóisten áll nyerésre." By:nalaca001 valahol máshol

Bizonyos platformokon (iOS, illetve Androidnál is erősen alakul (safetynet)) ez már régóta alap. Ez az egész klasszikus virusirtózás amúgy két dologra vezethető vissza:

- az emberek nem kis része a mai napig a vadnyugatról guglizza össze a setup exéit mint a 90-es években, és nem trusted forrásokból telepit alkalmazásokat

- egy tetszőleges letöltött fájlt (email attachment, web) Windowson rögtön lehet futtatni. Az userre tolt felelősség (ilyen-olyan warningok) nem sokat érnek. Le kéne tiltani úgy, ahogy van.

> Windowson rögtön lehet futtatni

azert ez mar nem annyira igaz, de ennek kivedesere talaltak ki hogy tomoritett filet csatolnak, amit kitomoritve a juzer talal egy nagyonfontos.doc.exe filet amibol persze az .exe nem latszik es azt mar o inditja el, nem a levelezoprogram

vegre kiderult, hogy miert eszik rengetegsok eroforrast. A tobbi virusirtonak is a kormere kellene nezni, azok is megfogjak a gepet rendesen.

HUP te Zsiga !

Én pl. rühellem, ha egy kiválasztott program valami mást is telepít, amit én nem választottam. Akkor is rühellem, ha telepítéskor kiírja, hogy ezt vagy azt szintén felteszek.

És most nem az a gondom, ha a program működéséhez szükséges pár library, driver vagy valami más program, ami mondjuk a használt infrastruktúrát biztosítja, hanem olyasmi, hogy az ember Java-t telepít, és a java telepítő alapból feltenne valami vírusirtót. Pedig nekem lehet, hogy már van, vagy esetleg nem akarok egyáltalán vírusirtót, vagy ha akarok is, nem azt a terméket.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Szerkesztve: 2022. 01. 10., h – 11:22

Részemről abszolút bizalomvesztéssel jár egy biztonsági megoldás esetén egy ilyen dolog. Ha opt in, ha opt out. Vergődik a norton? Nincs pénz már lóvéra? Mi lesz a következő, reklámok? Adatgyűjtés?

Norton dontse el, hogy a biztonsagi iparban utazik vagy a kryptoban ?

a ketto egyutt nemigazan rokonszenves.

a kovetkezo huzas mi lesz ? a telepito random usernek  kiirja, hogy titkositotta az osszes adatot es kryptoban fizethet ?

 

** megalmodtam. azert kell, ha esetleg nem fog meg valami kartevot, akkor legyen mibol kifizetni az adatok valtsagdiját.

HUP te Zsiga !

A következő frissítéssel hátha már be lesz építve a windows-ba is.

Szerkesztve: 2022. 01. 13., cs – 04:48

Alapvetően nincs rendben, antivírus helyett Linuxot kell használni opcióra akartam szavazni, de olyan nincs. Így marad a második pontra szavazás, hogy alapvetően rendben van. Ezek a nagyobb vírusirtók amúgy is bloatok, most lett bele egy újabb bloat, de ha alapértelmezésben nem bányászik semmit, akkor az átlag usert úgyse fogja érdekelni, a nem átlag user, meg keres magának valami mást, vagy linuxozik. Windows userek ezt már úgyis megszokták, hogy minden le van nyomva a torkukon, szinte igénylik is, hogy szopatva legyenek valamivel, ha nem a MS, akkor a Norton, Adobe vagy akárki más.

Aki nem követte volna: ez a bányász funkció alapvetően nincs bekapcsolva, hanem külön kézzel kell engedélyezni, és bekonfigolni, és még akkor is csak akkor fog működni, ha a user támogatott NV GPU-t használ a legutóbbi pár generációból, szóval elég kevés user tudja ezt igénybe venni, még akkor is, ha akarja. Magyarán véletlen nem fog bekapcsolódni, meg a háttérben bányászni a user tudta nélkül.

Anno még Windowon sem használtam ilyen nortonos szutykokat, Linux alatt meg eszembe sem jutna vírusirtózni.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)