tozsdei agymeneseim #2: a 2021-es ev merlege

aktiv tozsdei portfolio: +106.09%, ami majdnem 4x veri az S&P500 benchmarkot.

kinek milyen lett a 2021? ;-)

Hozzászólások

120% körül. Nagyot ment az alumínium és a réz.

"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

hm akkor mondok 234% -ot :D Nyertem ?

Fedora 38, Thinkpad x280

Csak szemléltettem, hogy mit mondd a % od, azt hogy volt valamennyid és abból mennyi lett ...

 

tehat aki vett 40 eve mondjuk SPY-t, de azota nem adta el, annak csak jatekpenze van? ne rohogtess.

Szerintem bőven van példa a történelemben, hogy akinek ilyen "játék" pénze volt egyik napról a másikra koldus lett ...

Fedora 38, Thinkpad x280

Még mindig nem mond semmit az általad írt :

aktiv tozsdei portfolio: +106.09%

Csak azt, hogy vettél valamit, és most ennyivel többet ér. És az lehetett az a befektetés 1000Ft is, ami akkor most 2060 Ft-ot ér ... 

 

Csak idézek:

Az S&P 500 index a 2000-2002-es válság idején (ekkor a dotcom buborék kipukkanása és a 2001. szeptember 11-i terrortámadás okozott visszaesést) 49 százalékkal zuhant, a 2007-2009-es krízis idején 57 százalékos volt az esés mértéke, a koronavírus miatt pedig mostanáig 30 százalékos csökkenést szenvedett el.

Szóval ebből úgy gondolod, hogy senki nem lett földönfutó ? Sőt mindenki happy, hogy "csak" ennyit bukott ?  Persze, valaki(k) bőven nyertek rajta. Viszont azok pont nem a kis emberek ...

Fedora 38, Thinkpad x280

nem a forinton, az osszegen. 1000 euro az pont az az osszeg amit egy par napos YOLO-ba fiatalon be lehet rakni, ami hozhat ezer %-ot siman.

arra celoztam, hogy semmi ertelme egy 1 millio HUF-os portfoliot egy nagyobb portfolioval hasonlitgatni, mert amikor a havi fizud alatt, vagy mondjuk 2-3-6 havi fizud van bent, akkor konnyebb ugralni es nagyobb kockazatot vallalni, mint amikor mondjuk bent van 6 evnyi brutto fizud a tozsden.

nekem is ido volt, amig ez leesett, pedig leirva, mar trivialisnak hangzik. anno bementem a bankomba, es megkerdeztem, hogy az altaluk managelt portfolio hogy teljesitett az elmult evekben, erre az volt a valasz, hogy 4%. en kinevettem oket, mert 4% az mi mar. igen am, de ha van mondjuk 1 milliard forintod, akkor azt mar meg akarod tartani, es berakod olyanba, ami *biztosan* hoz 4%-ot, mint ami bizonytalanul hoz 100%-ot.

+++++++++++++1

Az államkötvény mániámat sokan nem értik. Nekem tőzsde helyett ott a saját cégem. Vannak ingatlanjaim és kp helyett államkötvényem. Tudom jól, ha likvid vagyok annak hatalmas értéke van. Most készülök pl egy akvizícióra. Ez lesz az első.  Számos dolgot kell megoldanom, amit ledokumentálva már lesz egy itinerem a következőre. Jelenleg ezen az úton haladva tudok elérni a lehető legtöbbet. Nekem fontos, hogy bármely időpillanatban ránézve a portfóliómra annak értéke több legyen, mint bármely más korábbi időpontban. Szerintem ezzel lehet jutni a legmesszebb.

Szerkesztve: 2022. 01. 08., szo – 23:20

Grat. Az elmúlt 3 évben már nem mertem volna venni semelyik pillanatban. 

Az S&P eközben átlag 19%-ot hozott per év: \sqrt[3]{(4677/2772)}

Realizált? 

Utólag minden ilyen sztori szép, de a negatív hasonló teljesítmény valahogy sosem reklámozódik. 

Nekem az a bajom az allampapirral, hogy a PMÁP pl. az inflaciohoz koti a kamatot (3+1 v. 1.4), viszont az inflacio az szerintuk 3% volt 2020-ban.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Valamit nekem is kellene csinálni, mert január 1-től 0,5%-os mínusz kamatot vezettek be. Ez már ezer euró után évi 5 euró. Nem tudom eldönteni mitévő legyek. Valószínűleg körbenézek milyen lehetőségek vannak és nyitok otthon egy számlát, ahova átutalom a megtakarításomat. Tőzsdébe meg cryptoba nem fektetném azt, amit az évek során rengeteg küzdelem árán félretettem.

Minden hulla a Mount Everesten valamikor egy nagyon motivált ember volt.

36% (OTP részvény, novemberben már eladtam)

Belevágtam a crypto-ba, ismerkedem vele, eddig minden bukó amit kézzel vettem játékszámlán. 1k€-t tettem be, de eddig csak az esések miatt Amazon részvényt vettem, ezen csak 20€ bukóm van :)

Szerintem nem nekem való ez a cucc, de játékra jó. Épp csinálok egy applikációt, ami leszedi a múlt gyetyáit (cryptoknak nincs sok), gyűjti az árfolyamot (az sajna nem elérhető bitpanda-n) és megpróbálok egy ML tanuló algoritmust ráhúzni, hátha okosabb mint én.

Fog olvasni híreket is?

"Fed már konkrétan arról is beszélt a héten, hogy elkezdi visszaszívni annak a hatalmas likviditásnak egy részét is, amit bepumpált a piacokra"
forrás: https://www.portfolio.hu/gazdasag/20220108/folytatodik-a-verengzes-a-kr…

a kamatok emelkednek, eközben:
https://www.portfolio.hu/bank/20220109/idozitett-bomban-ul-az-amerikai-…

Fog nézni statisztikákat is?
https://data.oecd.org/money/narrow-money-m1.htm#indicator-chart

fogadjátok meg Oregon tanácsait, hiszen olyan emberektől HALLOTTA hogy a kripto az rossz akik bevallottan “nem értenek hozza annyira”! :D szerinted, ha minden nullára esne egy idő után, és mindenki bukna vele allandoan, akkor így 1x év után is létezne? 

vannak emberek akik szerint a tőzsde is szar és csak bukni lehet vele. mivel sokan mondjak ezt, akkor ez is igaz? :D

btw, a bitcoint minden évben minden nap temeti valaki, miért pont a mostani FŐDBEFOGÁLLNI valósulna meg ? mire alapozod ezt? applet és teslat 10-20 éve temetik az okos fotelhuszarok. sajnos ez a jóslat azota se jött be. trey jól fogalmazott ezzel kapcsolatban. pontosan az ellenkezőjét kell annak tenni amit össze hisztizik a többség. :)

Vedd észre, hogy a szélsőséges eset leírás nem jóslás, csak rávilágítás a logikai hibádra.

Amúgy meg:
Rossz az érvelésed. Mások _VÉLEMÉNYÉRE_ hivatkozik. A krypto nagy tévedése, hogy azt hiszi a FIAT-tól független és felette áll. 

Mivel már most látszik, hogy ez nagyon nem így van, így mindenki a másoktól halott meséket, jobb ha megkérdőjelezi.

így van, jobb. nem kell mindenkinek befektetnie. (akármibe) főleg annak nem akinek gyenge az ideg rendszere. pont te tudhatnád, hogy mindenkinek más a kockázatvállalási hajlandósága. neked pl kisebb, nincs is ezzel baj, no offense. ha valaki egyáltalán nem néz utána annak, hogy mibe fektet be az csak szerencsejátékozik. igaz ez egy klasszikus tőzsdei befektetésre; egy ingatlanra es igen, a kriptora is. 

Ezzel mindig csak az a bajom, hogy honnan került oda ez a pénz? Mert hacsak nem nyomott valaki és tett bele játékpénzt, akkor ennek az összegnek hiányoznia kell a többi területből. És 2e milliárd nem kis pénz. És ha ez a pénz javarészt hitelből figyel benn, akkor egy újabb pukkanás érik.

"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

És mennyire jön ki a teljes megtakarított portfóliódat nézve a hozam?

Pl. ha van mellette állampapír/bankbetét is, akkor annak hozamát is hozzá kell számolni súlyozva, a teljes portfólióra vetítve érdemes számolni a hozamot. És érdemes nemcsak 1 évre, hanem hosszabb időszakra.

nincs bankbetet es nincs allampapir, nem HUF-ban van a penzem, svajcban pedig ez a ket dolog ismeretlen fogalom.

az aktivan kezelt teljes megtakaritott portfoliomra szamoltam ezt, nem ertem mi masra gondolsz?

minden honap vegen a teljes vagyonunkat vezetjuk (itt direkt nem azt irtam, hiszen annak van nem aktivan kezelt resze: nyugdijelotakarekossag peldaul), amibol kulonbozo modellekkel szamolok, hogy mikor lesz "eleg", es mikor nem kell mar fizetesert dolgoznom.

Szerintem a nyugdíjelőtakarékossággal és minden egyéb, passzívan kezelt vagyonnal együtt érdemes nézni a hozamot. Mert az arány sem mindegy: ha van mondjuk 20 egység az aktívan kezelt kockázatos befektetésben, 80 egység a kevésbé kockázatosban (passzív rész), akkor máris nem hangzik olyan jól, hogy a 20 egység kockázatosra lett 106% hozam. Mert közben a teljes portfólió lehet, hogy csak 15%-ot hozott, ha súlyozva számolom ki a hozamot.

Szerintem a nyugdíjelőtakarékossággal és minden egyéb, passzívan kezelt vagyonnal együtt érdemes nézni a hozamot.

Miért? Nyilván értelmes ember nem egy féle megtakarításban tartja a teljes vagyonát; itt nyilván egy nagy hozamú, nagy kockázatú megoldásról olvastunk. A szokásos tanács: vedd szét a befektetéseidet két felé: nagy és kis kockázatú, és (100 mínusz az életkorod években) % menjen a nagy kockázatúba, nyilván a nagy hozam reményében. Ha az ember most kezdi a megtakarítósdit (huszonéves), akkor mehet a nagy része, vagy akár mind a postban említetthez hasonló részvényportfólióba, nyugdíj előtt meg nyilván célszerű jobban súlyozni a biztonságra. 

Csaba

Ezek alapvetően hosszútávú befektetések voltak, vagy shortolások, stb is?

~110% sima pénzberakásokkal szép eredmény szerintem :)

Hell is empty and all the devils are here.
-- Wm. Shakespeare, "The Tempest"

Tozsdeket ritkan nezegetem, kriptoban el lehet kapni egy ilyen projectet azert nagyritkan, de nyilvan az mas foci, ott tobb ismeros is duplazott mar egy even belul. (Es igen, van aki realizalta valoban, kivette…)

Hell is empty and all the devils are here.
-- Wm. Shakespeare, "The Tempest"

Ez így van, nekem is BTC-ben van a berakott lóvé fele, más nagyobb része SOL, kis ETH, meg pár izgalmas támogatott projectben egy kevés, a novemberi fuckig teljesen jó volt, de lassan már megint plusszos leszek, pedig most volt esés bőven mindegyiknél.

Egy ami nem jó, meglátásom szerint extrém módon reagálnak minden piaci negatív hírre.
 

Kiváncsi vagyok 5 év múlva mi lesz belőle.

Hell is empty and all the devils are here.
-- Wm. Shakespeare, "The Tempest"

aki iden nem csinalt ennyit, az nem kapott el semmi memet rendesen, vagy nem volt semmi jo befektetesi thesise. meg csak market timing sem volt benne. ez most klasszikus buffet bele elv volt, vegyel jo ceget jo aron, annyi kulonbseggel, hogy a reszvenyeket opciokkal helyettesitettem.

AMD 80C-im mentek ~700%-ot, amik eves LEAPek voltak, a kozelebbi 1-2 honapos LEAPjeim 1000%-ot. nincs benne varazslat.

tessek, market prediction 2024 januarra (mar veheto opcioban): AMD >135. ha most veszel 2024 januari AMD opciokat, legyen 135C, az 3860-4040 dollar korul van. vegyel ebbol sok darabot darabot, majd add el oket ~80-100 kornyeken lepcsosen, es kerestel darabonkent ~4000-6000 dollart.

ugyanez van AAPL es TSLA opciokkal: vegyel LEAPeket evekre elore, es orulj.

tudom, mindjart jon mindenki, hogy dragak... tudom. gorgess fel, es leirtam mar, hogy igazsagtalan, de penzt penzbol lehet csinalni.