A Mozilla felfüggesztette a kripto támogatások fogadását, miután kritikák érték emiatt

A Mozilla nemrég egy emlékeztetőt tweetelt ki, amelyben felhívta a figyelmet arra, hogy kripto fizetőeszközökben - Bitcoin stb. - is fogadnak támogatásokat. Ez kiverte a biztosítékot több projektszimpatizánsnál és a Mozilla projekt alapítójánál is. Jamie Zawinski blogjában írt pár órája felháborodásának hátteréről (klíma, piramisjáték stb.). A Mozilla egyelőre felfüggesztette a kripto támogatások fogadását.

Hozzászólások

Szerkesztve: 2022. 01. 07., p – 09:59

piramisjáték

Zavar van az erőben. Magyarországon (is) a piramisjáték BTK-s téma. Ha pedig az lenne, a NAV nem szabályozná az adóztatását, hanem a rendőrség járna el. Másik lehetőség: nem piramisjáték.

JWZ is ... korral az emberek egyre hülyébbek lesznek?

trey @ gépház

Ha a Coinbase-ről küldök neked egy meghívót, az már piramisjáték szervezésének minősülne ezen emberek fejében?

Everyone involved in the project should be witheringly ashamed of this decision to partner with planet-incinerating Ponzi grifters.

Kikre gondolhatott "planet-incinerating Ponzi grifters" alatt JWZ? A néhány Satoshit adakozó Bitcoin tulajok hogyan lesznek "planet-incinerating Ponzi grifters"-ek (szabadon fordítva: bolygót égető piramisjáték szélhámosok)?

trey @ gépház

Abszolúte piramisjáték a kriptovalutázás (nem csak a bitcoin, hanem az összes shitcoin variánsa, Chia, meg a többiek is, amik nem GPU alapon mennek), csak még nem vonták bele a klasszikus piramisos fogalomkörbe, mert túl új még, és a törvényértelmezők nem jutottak el oda, hogy felismerjék, hogy ez egy régi csalásnak a felélesztése más köntösben. Ahhoz előbb az egész kriptohájpnak be kell dőlnie párszor elég durván, sok embernek kell károsodni, akkor fel fogják ismerni. A piramis egy elég elvont fogalom, eleinte nehéz megismerni, ha kicsit át van ködösítve, egy újfajta körítésben. A politika, közigazgatás, jog sose a rugalmasságáról volt híres.

Viszont a Mozillával nem lennék szigorú. Ők csak egy nonprofit alapítvány, opensource fejlesztők, és igyekeznek megragadni mindenféle lehetőséget, hogy támogatást szerezzenek. Szóval nem jó dolog a kriptohülyeség, de ha annyi haszon kijön belőle, hogy így ilyen szervezetek, projektek adományokhoz, új pénzforrásokhoz jutnak, akkor nem egy hülyeség kihasználni, meg ütni a vasat addig, amíg forró. Elismerem, kicsit opportunizmus, de ugye a világ az élelmeseknek van. Tehát azt elítélem, aki ezeket a kriptoszutykokat kitalálta, megszervezte, azokat is, akik aktívan bányásszák (ide nem értve, aki csak technológiai érdeklődésből kipróbálja, mert érdekes), vagy azokat a kormányokat, akik támogatják, de magánemberek és nonprofit kör, akik belefektettek, meg pénzt vesznek ki belőle (adomány, hasonlók), azokat nem ítélem el, ha ki tudnak belőle húzni egy kis pénzt, akkor ügyesek.

Főleg a Mozilla lenne erre most rászorulva, mert elég nagy bajban vannak a projektjeik, mióta a covid miatt megrogyott a finanszírozásuk, meg a böngészőrészesedésük is jó ideje mélyrepülésben van. Azért szomorú lenne, ha utolsó nagyként elesnének, úgy tényleg már csak Chrome-alapú böngészők maradnának, ezen a Webkit-eseket is értem, amik ugyan nem Chrome/Chromium/Blink-alapúak, de közeli rokonok, elődök.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Kedves trey!

Nem piramisjáték. Ponzi séma. Vagyis van benne piramisjáték is, de a Ponzi séma a lényeg. 

Elgondolkodtál már azon, hogy mit veszel, amikor kryptot veszel? Mi benne az érték? Annyit segítek, hogy sem a blokklánc technológia, sem a bányászat nem teremt értéket. Ha nyersz rajta, akkor azt a nyereséget kitől kapod (Kitől veszed el)? Van-e értékteremtés? Hogy tud egy adott krypto 10-20-100-1000x annyit érni? Ugyanaz a krypto!!! Hogy működik a pénzrendszer és a kryptok miért nem úgy működnek? Hogy tud meggazdagodni a bányász és a "befektető" is egyszerre ugyanazon a krypton? 

Ez is egy érdekes, és elgondolkodtató oldal: 

https://99bitcoins.com/deadcoins/

Vajon akik ezekbe fektettek, nekik hol a pénzük? Mert a kryptojuk megvan. Vagyis amíg az adott kryptot nem kapcsolják le teljesen.

Amíg ezeket nem érted, szerintem ne nézd a másikat hülyének.

A Bitcoinbányászat meg rohadjon meg a környezetszennyezés miatt. 

Ha Magyarországon erről népszavazás lesz, én a betiltásra szavazok. A kisemberek fognak ezen nagyot bukni, és semmi kedvem hozzá, hogy az én adómból kárpótolják őket.

Ha aranyat veszel, azzal erteket teremtesz?

Ha reszvenyt veszel, azzal teremtesz erteket?

...

Ez nem az ertekteremtesrol szol, ahogy annyi, de annyi egyeb activity se. Pusztan arrol, hogy ha van valami, amiben az emberek fantaziat latnak, akkor befektetnek. Ennyi.

Most magas az erteke, mert sok ember lat benne fantaziat, esetleg ugy erzi, hogy nem akar lemaradni.

A bitcoin mine valoban eleg fos, de mar sok blockchain van, ami nem proof-of-work alapu, azokba nyugodtan lehet fektetni zolden is.

Hint: a korai internet "guruk" egyaltalan nem voltak nagy koponyak. Ez a nezet, miszerint akik az "internetet kodoltak", valami istenek lennenek, teljesen teves.

Pontosan ugyanolyan IQ eloszlas volt, mint ma egy jobb helyen.

Valaki tweet-jet azert nagydobra verni, mert frontier volt, netto marhasag. Semmivel sem okosabb az urge, mint egy jobb IT ember. Jokor volt jo helyen, hires lett, ennyi.

Egy új játék: gondoljatok valami random szóra és keressetek rá hogy van-e olyan coin. :)

Kíváncsi leszek, hogy azok az emberek, akik ma lufiznak, piramisjátékoznak, hogyan fogják a fejüket a falba verni öt-tíz év múlva, hogy meglett volna rá a lehetőségük, hogy könnyedén a részesei és nyertesei legyenek egy az internet kaliberű technológiai és pénzügyi változásnak.
Tudom, most jönnek majd az olyan commentek, hogy vagy majd én, amikor földbe áll az egész, de gyere majd ide vissza tíz év múlva és majd akkor szólj, ha nem nekem lett igazam! ;)

Kíváncsi leszek, hogy azok az emberek, akik ma lufiznak, piramisjátékoznak, hogyan fogják a fejüket a falba verni öt-tíz év múlva, hogy meglett volna rá a lehetőségük, hogy könnyedén a részesei és nyertesei legyenek egy az internet kaliberű technológiai és pénzügyi változásnak.

1. szerintem minden MLM-es ezt mondja azoknak akiket nem sikerult beszerveznie (nem mondom, hogy a *coin MLM v. piramisjatek, csak a megnyilvanulasra reagaltam)

2. ha az emberek latnak a jovot, akkor X eve IBM/Microsoft/Apple reszvenyeket vettek volna (gondolom nem csak tech. cegeket irhatnek ide, de maradjunk a HUP profiljanal), a COVID elott pedig Zoom reszvenyekbol vasaroltak volna be, gondolj bele az mennyit emelkedett az elmult ket evben, arra tippelek, hogy lealazta az osszes coin-t :)

[szerk.] 3. Ha lattam volna a jovot, akkor biztosan vettem/banyasztam volna anno amikor 1 pizza volt 1 BTC, de most nem latom ertelmet beszallni, ha te akkor megtetted akkor szerencses vagy, en nem sajnalom kulonosebben, hogy elszalasztottam ezt a lehetoseget (ugyanugy mint ezer masikat amirol nem is tudtam).

"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

milyen jovobe latas? ha 2015-ben egy havi atlagfizubol 3 btc-t lehetett venni. ha azt anno beteszi valaki, akkor az most komplett hazat vesz (videken). nyilvan ez "szerencsejatek", de _egyhavi_ fizu nem a vilagvege, mar csak justforfun alapon is megtehette volna valaki (meg is tettek sokan ;D). csakhat akkor is nyomatta a portfolio/kiszamoloblog, hogy piramis, mingyabedol, stbstb.

A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

Egy havi fizetéssel nem sokan spekulálnak. A kriptopénzek elfogadottságát biztos javítja, hogy a mastercard és a visa beköti a rendszerébe a kriptopénzeket, és ténylegesen pénzként funkcionálnak a kártyaelfogadó helyeken. Azt nem tudom, hogy az ilyen tranzakciók validálási ideje, díja az hogy alakul de ahhoz képest, hogy már nem kell p2p tranzakcióban fizetésre használható pénzre váltani személyesen, vagy tőzsdén, ez nagy előrelépés. Viszont még mindig kockázatos btc-t tartani, mert a kormányok jogilag elleheteleníthetik. Persze, ki mennyire tartja ezt kockázatnak. Az árfolyam ingadozása sem olyan mint egy rendes pénznek, ez a kiszámíthatatlanság is sokakat visszatarthat. Talán a stablecoinok erre adnak valami megoldást. Aki viszont tíz éve vett szórakozásból 10 btc-t negyven-ötven dollárért, az nagyon belenyúlt a tutiba és aligha aggódik hogy ma négyszázezer dollárt jövő héten meg lehet csak háromszenegyvenezret ér az a btc amit gombokért vásárolt. De ez a hajó mindenki másnak már elment, szerintem a következő 10 évben ilyen több nagységrendű felfelé mozgások már nem lesznek ebben, ha valaki most szállna be. 

milyen jovobe latas? ha 2015-ben egy havi atlagfizubol 3 btc-t lehetett venni

Melyik orszag atlagfizetesebol? A bitcoin nincs orszaghatarokhoz kotve es a HUP olvasoi sem. Arra akarok kilyukadni, hogy az egyetlen konkret szam amit leirtal az a 3 BTC, de ez csak ugy log a levegoben, nincs mihez hasonlitani.

nyilvan ez "szerencsejatek"

Nyilvan mindenki kolthet ilyesmire, amikor reszvenyt veszel altalaban kozlik veled, hogy bukhatod a befektetest. A bitcoin-rol csak azt hallani, hogy szarnyal, a kockazatrol senki sem tesz emlitest. En mindenesetre nem tennem bele az egyhavi fizetesemet egy "szerencsejatekba" ahogy nevezted.

"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

Melyik orszag atlagfizetesebol?

KiralyLinda is megmondta, magyarok vagyunk, nem? :D innen, "információ, kommunikáció"(ezt vettem ITnek): br 460k, az netto ~230k ("hasrautes", nem kerestem 2015-os kalkulatort :( ). bitcoin ara 2015-ben, kb 300$ volt, usd/huf arfolyam ~280. igy kb 3btc-re jon ki.

En mindenesetre nem tennem bele az egyhavi fizetesemet egy "szerencsejatekba" ahogy nevezted.

igy van. senkinek se kotelezo :) csak aztan a meses nyereseg lattan, kopkodni se kene...

A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

Dehogy ment. Az intézményi befektetők még csak most fognak nyitni a kriptók felé. Ez még csak nagyon az eleje a dolognak, komoly emelkedés lesz még.

Az intézményi befektetők még csak most fognak nyitni a kriptók felé.

Lehet, mint ahogy mondtad a kriptok fele, tobbes szamban. Szerintem egyik intezmeny sem lesz olyan hulye, hogy felfujt aron vegyen valamit amikor letre tudja hozni a sajat kriptovalutajat is, esetleg bevasarol valami olcsot aminek az erteke azonnal megno ettol (a tobbie pedig valoszinuleg leesik, lehet a BTC kevesbe).

"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

Egy tőkealap nem fog tokent fejleszteni, főleg azért sem, mert egyrészt nem két perc megcsinálni sem a fejlesztést, sem az ICO-t, másrészt jelenleg 10000 coin van, de a tőke nagy része a top 25 coinokban lett elhelyezve. Nem véletlen, hogy aki nagyobb stabilitást akar, az Bitcoinba rakja ma is a befektetői pénzét, aki vállal némi kockázatot az diverzifikálja egy részét Ethereumba, aki meg extra kockázatot vállal, az rak pár százalékot a feltörekvő, top 25-ös altcoinokba (Solana, Tezos, Chainlink, Polygon, stb.), a nagyobb profit reményében. Nem, a nagy befektetők nem fognak nekiállni hagyományos coinokat készíteni. A Meta, Visa, Mastercard, PayPal is stable coinokba vágja csak a fejszéjét és kizárólag könnyű átjárást biztosítanak majd a fiat pénzek és a kriptók között.

nem két perc megcsinálni sem a fejlesztést, sem az ICO-t, másrészt jelenleg 10000 coin van

Azt a 10ezer kulonfele coin-t ki fejlesztette ki? Gondolom 10ezer unatkozo programozo nulla haszon remenyeben. Erre masnak nincs sem ideje sem penze?

"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

Mi a faszomért akarnék egy random játékbank random egyenlegéért pénzt adni? (Ráadásul úgy, hogy akárki akármikor akármilyen játékbankot nyithat, és már most is több játékbank van kb mint ember.)

A számomra legjobb kimenetel az, hogy egy csomó energia elég a semmibe, hogy valaki más pénze hozzám jusson. (Mert hogy érték, az nem teremtődik, csak elvész.) A másik lehetőség hogy ugyanez, csak fordítva.

Fejemet fogom a falba verni, lol. Majd te fogod, ha összeomli ka civilizáció, és lemészárolnak vízért és kajáért.

"akárki akármikor akármilyen játékbankot nyithat" - Jah ezek a shitcoinok. Kinek kis esze van, az ezekkel nem foglalkozik! A BTC és a hasonló nagy coinok nem ép nevezhető játéknak, főleg hogy pl. El Salvadorban hivatalos fizetőeszköz már. 

"csomó energia elég a semmibe" - BTC-nél igen, de a jövő nem a bányászaté (PoW), hanem a PoS (proof-of-stake) alapú hitelesítésé. Minimális energiával jár. ha nem akarod égettetni az energiát használhatsz PoS lapú crtyptókat és máris zöldebb leszel mint a BTC-sek :)

"ha összeomlik a civilizáció" - Akkor meg kurvára mindegy lesz, hogy milyen formában van pénzed, hajadra kenheted:D

Ott cseszték el, hogy elfogadtak mindenféle coint.
Megvárhatták volna az ETH 2.0-t, vagy csak PoS alapú coinokat engedtek volna. 

Attól, hogy most szar a helyzet a bányászat miatt, még nem azt jelenti hogy ez is maradt végleg. 
Olyan ez mint a régi villanykörték. Kibasok volt a fogyasztásuk, befűthettél velük egy kisebb szobát. Aztán szép lassan jöttek az energiatakarékos megoldások, LED-es izzók, amik már alig fogyasztanak. Minden épeszű ember áttért ezekre. 
Így lesz ez a cryprókakl is, csak még idő kell, hogy kiforrjon a technológia. Csak ehhez nem tiltani kell őket, hanem javítani rajtuk. Kukázni az elavultakat, bevezetni az újabbakat. 
Még a BTC-t is átlehetne alakítani PoS alapúra, csak kellene pár év az átálláshoz. De lehet majd eljön az is!

Nem, nem az a PoS. Mindig elcsodálkozom, hogy emberek milyen sommás véleményeket tudnak megfogalmazni területekről, miközben semmit nem tudnak még a legalapvetőbb dogokról sem a témában.

Két évvel érkeztem utánad, de már én is megszoktam. Egyébként ez itthon nem kizárólag HUP-os jelenség. ;)

Nem, nem az a PoS. Mindig elcsodálkozom, hogy emberek milyen sommás véleményeket tudnak megfogalmazni területekről, miközben semmit nem tudnak még a legalapvetőbb dogokról sem a témában.

Tenyleg nem tudtam (anno hallottam, de elfelejtettem). Utanaolvastam, hogy mi a PoS es a PoW, mostmar emlekszem, hogy miert nem skalazhato a bitcoin :)

"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

Olyan ez mint a régi villanykörték.

Nem. A banyaszat szandekos es tervezett lepes volt, hogy minel tobb felhasznalot vonjon be, es minel jobb spread-et erjen el. A sok user jo, mert ugye blockchain tobbsegi szavazassal mukodik. A spread meg azert, mert kevesbe tudja egy-egy user megfektetni az arfolyamot, es legfokepp: amikor atallnak PoS-re, akkor kelleni fog a minel nagyobb spread.

Ez az egesz tervezett es atgondolt dolog. Ami engem meglepett, hogy ennyi ideig halasztgatjak a PoS atallast.

Tobb lepcsos. Ha valaki valtoztatni akar a protokollon, a fo fejlesztok ele kell jarulnia. Ha nekik tetszik az otlet, akkor belefejlesztik a kliensbe. A valtoztatas viszont csak akkor valik elove, ha az azt futtato kozossegi tagok tobbsege atter ra.

A PoS-re valtas technikai hattere - ha jol emlekszem, de fixme - az lesz, hogy egy uj verzioban jelentos mertekben megnovelik a banyaszat nehezseget, ezzel ellehetetlenitve azt. Igy ez a valtozas akkor tud eletbe lepni, ha a fejlesztok kiadjak a modositott klienst es a tobbseg atter ra. Elkepzelheto, hogy ebbol majd lesz egy szakadas, kettevalik a blokklanc, es lesz egy hivatalos PoS ethereum, meg egy masik, ami ugyanugy a regi blokklancot folytatja, csak banyaszattal. Hogy melyiknek mekkora lesz a piaci erteke, arrol csak talalgatni lehet.

Igy tehat a PoS atteres nem egy percre pontosan meghatarozott pillanatban atbillentett kapcsolo lesz, es nem egy szemely vagy szervezet donti el, hogy mikor legyen.

Egyszer látnám hogy azt a sok sz.ros cryptot valaki pénzként használja, mint aminek hazudva van :)

Alapvetően a crypto nem pénz, hanem befektetési eszköz, de ha nagyon ragaszkodsz hozzá, akkor parancsolj!
https://www.binance.com/en/cards

Ez tök jó, csak a valóságban nem ebben kapom a fizetésemet és nem tudom sehol elkölteni, maximum online, külföldi kereskedők/szolgáltatók felé. Magyarországon már annak is lehet örülni ha valahol elfogadják a kártyát. Rosszul fogalmaztam. Vannak kezdeményezések de az hogy valóban fizetőeszközként elterjedjen, nem valósult meg sajnos az elmúlt ~10 évben sem. Akinek cryproja van, az kereskedik vele, és nem meri valóban költeni.

Az nem cryptoval való fizetés hogy a fizetés pillanatában a kártyakibocsátó eladja a cryptodat és valódi pénzre váltja, és azt adja oda a kereskedőnek. Vagy ha akarjuk nevezhetjük annak madártávlatból, de a BTC ettől nem lett fizetőeszköz, csak a való fizetőeszközre váltásra kaptál egy kényelmes módszert.

Ezzel az erővel magad is váltogathatod a BTC -t és a valódi fizetőeszközt, ezt pedig 5-10 éve is meg tudtad tenni, csak kaptál rá egy automatizmust.

 

Nativ fizetésre gondolunk, természetesen. Amikor a kereskedő oldal X BTC -t kér és te X BTC -t fizetsz a kártyáddal.

Nyugodtan rá lehet hazudni, végülis csak forint kell a folyamat elején és végén is, közben meg egy kicsit BTC -d is van, de legalább ráhazudhatjuk hogy a BTC fizetőeszköz :)

Tudniillik a fizetésedet úgyis forintban kapod, a BTC-t forintért vásárolod, a sarki boltban a fizetéskor meg a BTC-ből ismét forint lesz. Abban az esetben látom ebben a hozzáadott értéket, ha véletlenül folyamatosan felfelé megy az árfolyam, igy a BTC megvásárlása és elköltése közötti árfolyamnyereséggel olcsóbb lesz a kifli.

A GIRO -nak meg semmi köze az egészhez. Az a magyar bankok közti elszámolást végzi.

A kilóra mért lószart is lehet fizetőeszköznek nevezni ezek szerint, ha elég jól csengő szolgáltató és kártyakibocsátó vállalja hogy abban tartja az értékeidet, és vállalja hogy tudsz nála kényelmesen lószart vásárolni és a lószart aktuális árfolyamon átváltja neked igazi pénzre :)

Nekem fontos hogy mit minek nevezünk és miért. Lehet hogy OCD-s vagyok.

Na, azon a BTC-n akkor simán :) És ha vásárolnod kéne 1-2 millió forintért BTC-t, rátenni erre a kártyára és úgy elindulni? Nézed egész nyaraláson az árfolyamot vagy majd csak akkor ha fedezethiányos lesz a kártya? :D

Én külföldre már általában úgy megyek hogy a nativ külföldi devizás számlámat feltöltöm nativ külföldi devizával (pl. EUR), és a mindennapi fizetgetéseket a revolut kártyával, nativ EUR fizetésként letudom. Igy az árfolyamot csak egyszer kell átgondolni.

EUR-HUF átváltás vs HUF-BTC-HUF áltváltás.

A többit a fantáziádra bizom :) Például hogy külföldön az emberek tényleg EUR-ban kapják a fizetésüket és az EUR -t tényleg el lehet költeni, a BTC -t meg spec helyeken lehet venni és spec helyeken lehet eladni spec dolgokra. Az hogy van egy szolgáltató aki kényelmes váltogatókártyát ad neked, attól még nem lesz fizetőeszköz. Lásd a lószaros példa.

Hovatovább a BTC mint fizetőeszköz életképtelen HUF vagy EUR nélkül, ha megpróbálod önálló jogán, BTCként használni a hétköznapi életben akkor éhenhalsz.

Ez a visa-s kártya egyébként arra jó hogy bevigye a hétköznapi életbe a cryptozást. Még ha némi trükk árán is. Mert értem én hogy miért fasza a crypto, én azt hiányolom hogy használjuk is (úgy, ahogy a forintot a pénztárcámban tartom vagy a kártyámon és azzal fizetek a boltban - nativan, HUF-HUF alapon), ne csak a tőzsdéző hülyegyerekek és GPU-kalózok játéka legyen.

visa és mastercard $ vagy € alapon számol, szóval külföldön ha nem $ vagy € számlád van, akkor azokat is átváltja meg sokszor még köztes bankok is. ez, hogy nem széleskörűen elfogadott a crypto az a fogadó oldali infrastruktúra kiépületlensége miatt van, alá elektromos autó töltőhálózat. de egyre több országban szabályozzák, nemsokára nagyobb amerikai bankokban simán a bankszámlán tudják adni venni, akkor jobban ki fog épülni hogy direktben fizessenek vele. amire meg kitalálták, hogy a bankokat/kártyatársaságokat kihagyni mint köztes fél, majd az is eljön, hogy a walletedből direkt a kereskedő walletjébe teszed át a coint. vagy nagyot kell ugrani a bankoknak, mert tök jó az azonnali utalás, de cryptotőzsde nem zár be 17:00-kor másnap vagy hétfő reggel 9-ig. megy pikk-pakk minden, ha át akarsz küldeni 10$-t, akkor nem 20$ a díja mert 3 bankon megy keresztül és a semmire (digitális náluk is minden) elkérnek vagyonokat. arról meg ne is beszéljünk, hogy 5-8%-os kamatokra tudod lekötni a "pénzed", nem negatív kamat meg 1%.

nincs aláírásom

arról meg ne is beszéljünk, hogy 5-8%-os kamatokra tudod lekötni a "pénzed"

"penzed" = digitalis *coin? Megis hol kapsz ra kamatot ha nem egy bankban? Ez ellentmond azzal, hogy a bankokat ki akarod hagyni a folyamatbol.

ha át akarsz küldeni 10$-t, akkor nem 20$ a díja mert 3 bankon megy keresztül és a semmire (digitális náluk is minden) elkérnek vagyonokat

Ugy tudom a bitcoin "utalas" sem ingyen van, hiaba digitalis, elkernek erte BTC-t (nem tudom, hogyan mukodik mas coinokkal). Szerencsere a fintech cegek ebben segitenek $ es mas nem digitalis penzek eseten.

"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

Két lehetőség:
   a.) Alza beszállt a bitcoin-ba
   b.) vagy csak tranzakció bonyolítást intéztet (küld be a bitcoint, azonnal kapom a dollárt módon)

Ha belegondoltok, váltónak lenni illetve így kívülről szemlélni tuti kockázatmentes és jó biznisz, hiszen csak a bolt forgalmának növelésére használja.
Kérdés még mindig az, hogy ez a globális rálicitálós játék fenntartható vagy akár más *coin őrület miatt, akár környezetterhelés okán kipukkadhat-e? Utóbbi esetben sok szegény embert fog hátrahagyni.

Ajánlom figyelmetekbe Mérő László "Mindenki másképp egyforma (A játékelmélet és a racionalitás pszichológiája)" könyvét.

Én pl. kérhetem a "fizetésem" közvetlenül BTC-ben, vagy ETH-ban, mivel a reklámszolgáltató, akivel együtt dolgozunk a mobiljátékainkban - a PayPal és wire transfer mellett - ezekben is hajlandó kifizetni.
Lásd: https://i.ibb.co/0snw23Y/image.png

Befektetési eszköz? Nem!

A crypto egy fedezet nélküli spekulációs eszköz. Olyan mintha fedezet néküli csekkel vagy hamis részvénnyel kereskednél.

Úgy próbáld elképzelni, hogy -> Odamegy hozzád valaki, hogy:

- Tessék itt csekk, rá van írva, hogy kacsalábon forgó gyémántpalota eladom neked 100.000-ért. Ha szerencséd van, akkor találsz egy balekot, aki megveszi holnap tőled 110.000-ért. Ő meg majd eladhatja 120.000-ért. Ő meg eladhatja ...  Kell?

- Kell!

A mese meg addig tart, amíg jön valaki, aki azt mondja, hogy nem kell. Csak akkor nem lesz kihez szaladni, hogy adja vissza a pénzed. Ez a pénz jelenleg már kb. 2.000 Mrd $ Átszámolva a várható bukta kb. 150.000 Ft/fő. Félelmetes.

Ha ezt megértetted, akkor már tudod, hogy miért gondoljuk sokan, hogy ez piramis játék. -> Sosem volt cél a decentralizált pénz.Az egyetlen célja a kriptók létezésének mások meglopása, megkárosítása. Bárki, aki ebben részt vesz, az a más pénzén akar meggazdagodni. Ebben veszel részt, ha kriptózol.

Becsicskultak... :(

“Any book worth banning is a book worth reading.”

Ha hallgatnak a felhasználók visszajelzéseire = becsicskultak

Ha nem hallgatnak a felhasználók visszajelzéseire = rosszcég, csak a profit érdekli őket, fúj

Ha van rajtuk sapka = miért vettek fel ilyen ronda sapkát?

Ha nincs rajtuk sapka = miért nem vesznek már fel egy szép sapkát?

Ha tényleg hallgatni akartak volna a fehlasználok visszajelzéseire, akkor valahová feldobnak egy szavazást róla. Ami nyer, azt csinálják.

Néha marha egyszerű megoldani dolgokat :)

Vagy ne csinálják, ha félnek a reakciótól. Vagy csinálják, és kész.

De ha valamit végül eldöntöttek, akkor ne pár changosan csipogó ember miatt táncoljanak vissza.

“Any book worth banning is a book worth reading.”

Aha, mert a mostani, kripto miatt sikítozást nem... 

Az informatikusok gyakran szoknak hülyeségeken picsogni, de ez az egész mozillás kriptodili a legtöbbet bőven alulmúlja....

“Any book worth banning is a book worth reading.”

Kell csinálni egy alapítványt, amin keresztül lehet támogatni a Mozillát kriptóval, átváltás után levonva a kezelési költséget, meg ami kell a yachtozásra (kevesebb támogatás esetén természetesen kisebb célokat kell meghatározni), a maradékot meg dollárban továbbküldeni a Mozillának.

Win-win.

“Any book worth banning is a book worth reading.”