[Megoldva] Kizártam magam Freemailről

Update: A jelszóemlékeztető megérkezett.

A freemail.hu-n lecseréltem a jelszavamat egy erősebbre. Amire emlékszem, azzal nem tudok belépni. Mivel egy gmailes címre van átirányításom, ezért kértem (többször is), hogy  küldjenek jelszóemlékeztetőt a saját fiókomba. A többi levél megérkezik (a spamek is), de ez nem akar átjönni. Írtam a cégnek és beszéltem is ügyintézővel. A gmailen megnéztem a levelet a spamek között és a kukában is.

Járt már valaki így?

Mit tudnék még tenni, hogy visszaszerezem a fiókomat?

Hozzászólások

Hát a freemail-ről sok jó véleményem nincs. Egy ismerősnek feltörték a freemail fiókját kb 3 hete. Még mindig semmi, pedig feljelentést is tett és be is küldte a rendőrségi jegyzőkönyvet.

üdv: pomm

A 852-es kídlap telepötúsa sikeresen befejezádétt

Miért kéne bemenős iroda vagy épp telefonos ügyfélszolgálat? Egyébként a frímélnek van ilyenje? (G-s account elfelejtett jelszó:visszaállítás mindenestől egy hét alatt le lett zavarva. (oké, jelentős egyszerűsítés volt, hogy 2FA be volt állítva, és a 2. faktorral ment az azonosítás)

 

Van valami központi e-mail cím, ott kérte írásban a fiók felfüggesztését. Erre jött az automata üzenet, hogy küldjön rendőrségi jegyzőkönyvet. Megtette, erre jött az automatikus üzenet, ami megegyezett az előzővel. Szóval igazából nem tudja, hogy felfüggesztették-e és mi van a leveleivel.

üdv: pomm

A 852-es kídlap telepötúsa sikeresen befejezádétt

Fene tudja... A freemailről törték a facebookját is. Ott (gonosz külföldi multi) 24 óra alatt

1, lezároltuk a fiókot

2, ezután lecseréltük az e-mail címét freemail-ről gmail-re (hogy ne tudjon újabb jelszó emlékeztetőt kérni, aki feltörte)

3, kértük új  jelszót a gmail-re

4, belépett a face-re és kész

Ehhez kellett 1 db. sz.ig. beszkennelve és nem egészen egy nap.

Freemail:

sz.ig + lakcím + rendőrségi jk. szkennelve, feltöltve és egy megerősítő e-mail sem jött, hogy mi a farok van? Több, mint 3 hete...

üdv: pomm

A 852-es kídlap telepötúsa sikeresen befejezádétt

A freemail meghozta helyetted azt a döntést, amire neked nem volt erőd...

“Any book worth banning is a book worth reading.”

"Legalább ismernéd, amit fogalmatlanul, élből leszólsz." - legalább elolvasnád a topicindítót, ha már agyatlanul ideböfögsz...
Az eredeti  posztban ott van:

"kértem (többször is), hogy  küldjenek jelszóemlékeztetőt a saját fiókomba. A többi levél megérkezik (a spamek is), de ez nem
akar átjönni."

Szóval ki a fogalmatlan...?

Még mindig semmit nem változtál, érvek nélkül fikázol bárkit felsőbbrendűséged biztos tudatában. Egy kérdés van, milyen eredményt vársz, mert úgy sejtem neked ez nem jó, akinek mondod nem jó, az érveidet semmiképp nem támasztja alá, már nem is szórakoztató.

A többi levél megérkezik (a spamek is), de ez nem

Honnan tudod, hogy a többi _mind_ megérkezik? ;) A freemail-nél a bejövő levél sikeres beérkezése, hogyismondjam... esetleges. Vicces, hogy a saját jelszóemlékeztetőjök nem talál be. :D Már ha elküldték...

"A megoldásra kell koncentrálni nem a problémára."

XP-ről rendszeresen blogolhatnál, hogy hogyan áll. Aktiváció, milyen szoftverek futnak, mely verzióig, böngészők hogy állnak, oldalak, szolgáltatások, stb.. Esetleg új lemezképek, nem hivatalos SP-k, stb.. Rég nem néztem rá, talán utoljára 5-6 éve raktam fel egy ergya netbookra, amire a tulaja kérte, legacy offline térkép/irányítószámos szoftvert futtatni. Becsülöm, hogy ennyire kitartasz, még ha csak SSD-kre és 64 bitre átcsábultan is. Én csak 2003-2014 között használtam, de igazán kizárólagosan csak 2004-2009 között (előtte gyengébb gépeken DOS, Win98, NT4 ment nálam, 2009 után meg az erősebb gépeken Win7, konkrétan az Me, Vista kimaradt). Már abban az 5-10 évben is bőven ráuntam, ha ezt használtam volna 20 évig, rá se bírnék nézni.

Az a Turion64-es lapos derekasan bírja, hogy nem adta még be a kulcsot. Azért mostanra a kijelzőnek, tápnak, alaplapi kondiknak, rézcsöveknek, stb. már be kellett volna krepálniuk. Mármint nem kötelezően, csak reálisan, életszerűség szerint ezek nem szokták örökké bírni, még lájtos használat mellett, nem hordozva is korlátos az élettartamuk. Az a gép 3-5 éves használatra lett tervezve, te meg 15 éve használod. Átugrottál vele 6-12 procigenerációt, 3 DDR generációt, 3 USB, több HDMI/DP generációt, jó néhány generációnyi kijelzőtechnológiát, utasításkészletet, stb.. Bár téged ismerve ha tönkre is menne, vennél egy ThinkPad T60-at vagy T400-at, és tolnád tovább azon az XP-t.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Ebben igazad van, hogy minden ilyen ingyenes mailszolgáltató rossz. De vannak közöttük rosszasági fokozatok. Egy Yahoo, Gmail azért sokkal megbízhatóbb még ha adatokat is gyűjtenek rólad. A freemail.hu-t már 20 éve sem tartották komolynak, a legaljábbnak számítottak már akkor is, csodálkozok, hogy egyáltalán még talpon vannak. Mindig is sok volt a kiesésük, meg nem érkező levelek, fiókból való kizárások és időkorlátos törlések.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Mert az előző felsorolásban, amire reagáltam, az nem volt benne, de tőlem jó az is. Sajnos a privacy minden ilyen publikus, ingyenes mailszolgáltatásnál csorbát szenved. Ha valaki biztonsági mániás, az tartson saját mailszervert. A Freemail-lel az a baj, hogy sok mindenben tényleg megbízhatatlan, sok a bug, kiesés, stb..

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Meg volt már akkor is citromail, meg kutya füle. De aki kicsit informatikailag skilles volt, az már akkor tudta, hogy szarok ezek. Félre ne érts, nekem is van még egy 2000-ben regisztrált freemail címem, de nem nagyon használom semmire, eldobható e-mailnek, komolytalan oldalakra regisztrálni, azt is csak egyszer, szökőévenként. Egyébként a freemail az első pár évben nem volt azért használhatatlan, onnan indultak meg a lejtőn, amikor az Origo megvette.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Amikor a freemail-t a C3 alapítvány elindította, valamikor 96-97 környékén, nekem tetszett. Freemail-es volt az első nem céges email címem. Telneten belépve lehetett birizgálni. Akkoriban jó volt, hogy mennyire _free_ volt tényleg.

Aztán 99-ben átvette a T/Matáv, elmaradt a domain névből a c3 és elkezdett ömleni a spam (bocsánat, nem spam, mert az új felhasználási feltételek része volt, hogy kérjük a reklámokat). Plusz amikor gond merült fel a működésével, a javítás csak olyan tessék-lássék, ej, ráérünk arra még alapon ment. Szóval igen, 20 éve, 2 évvel a Matávos szétkúrás után már bőven kényelmetlen, lassú és komolytalan volt. Ahogy valaki írta, akkor már _bármi_ jobb volt, mint a freemail.

Akkor már pár éve volt magáncélra saját domain-ben email címem, a freemail-es mailboxokat nem nagyon használtam, a spam ömlésétől kezdve meg már semennyire.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

"az illúzió most szertefoszlott, hogy ProtonMail minden esetben, például bűncselekmények esetén is elrejti felhasználóit," - hát.., courva nagy naivitás-ostobaság kell ahhoz, hogy valaki bűnelkövetés segédeszközeként használjon bármilyen, - akár titkosítottnak nevezett, - online szolgáltatást, ide értve a TOR-t is.

Nem ezért.., "csak azért..," - mert a Svájc a banktitkok hazája, és évszázad óta elég jól őrzi az odatett pénzeket, - (függetlenül attól, hogy tudjuk, - "elég hivatalos" megkeresésre adott már ki hatóságoknak adóelkerülők adatait is.)

De mi csak stabil, megbízható email szolgáltatót keresünk, ahol a fiókunkhoz tartozó email címünk más regisztrációkhoz felhasználva viszonylagos takarást tartalmaz. (Ottani profilunk elég üres lehet a személyes biztonsághoz. - Azaz nem kell megadnom a szig. számomat, fényképemet, ujjlenyomatomat, stb. ahhoz, hogy levelet címezzek onnan vagy fogadjak oda. Nem kapok miattuk istentelen mennyiségű követés utáni reklámot. - És ez legtöbbünk komfortzónájának elég is.)

Persze, a tudatos vásárló aki

1, Azért biztos ami biztos gmail-re továbbítja a leveleket (csak te nem olvastad el)

2, Te hozod a multikat szóba, főleg a személyes adatokat, nem lenne baj, ha legalább tudnád hogy dolgoznak

 

Szóval a felhasználó nem privacy elvek mentén dönt, és ha tudná, akkor is boldogan nyomna igent. Sajnos nem érted a világot, a fiatalokat még kevésbé.  De ha már szóba hoztad, akinek ez tényleg fontos, saját levelező szervert használ, de remélhetőleg hozzá nem nyúl a freemailhez, ami kb, "jó lesz ez így" elven lett legyártva. Csak egy példát említenék a szakmaiságból, jó pár éve történt: a MX rekord használatát. Náluk ez az RFC ellenére is opcionális, ha a @ utáni résznek van "A" rekordja, akkor oda küldik a levelet, mert nekik ez így tetszik. 

Semmi bajom nincs azzal, hogy nem bírod a Gmail-t meg a Facebookot, de észreveszed, hogy sokszor te hozod ezeket szóba, olyankor is mikor senki nem beszél róluk? Akkor most te valójában reklámozod ezeket? (negatív reklám is reklám, és ahogy te adod elő magad az alapján elég jó cuccnak tűnhetnek)

10+ éve volt hasonló problémám, akkor nagy nehezen rájöttem h a kedves freemail max 8 (!) karakteres jelszót volt hajlandó kezelni, de erről elfelejtett tájékoztatni és nemes egyszerűséggel levágta a 12+ karakteres jelszavamat 8 karakteresre.

 

Úgy látom, ezt már megnövelték 32 karakterre, de hátha ez a probléma:

http://gephaz.freemail.hu/2010/02/05/hosszu-felhasznalonev-es-jelszo/

Hát tudod, itt vannak az ünnepek, ráérsz leköltöztetni a freemailről közvetlenül gmailre a cuccokat. Gondolom ha nem lépsz be, attól még 1-2 hónapig megtartják, nem tudom, most mi a policy.

ha nem múltál el még 60, és nem veszel meg minden sz.rt, ami email hirdetésekben érkezik amikre fel se iratkoztál, akkor nem vagy a freemail célközönsége, szerintem az ügyfélszolgálatos is csodálkozik, hogy nem egy demens techanalfabéta nagyival levelezik épp.

olyan ez mint a Yahoo!, szép volt, jó volt, akkor.

engedd el.

Hát tudod, itt vannak az ünnepek, ráérsz leköltöztetni a freemailről közvetlenül gmailre a cuccokat.

Igen, pont GMail-re, rábízva a Google-ra az összes privát levelezésed. Akkor inkább a gépére töltse le és offline kezelje.

ha nem múltál el még 60, és nem veszel meg minden sz.rt, ami email hirdetésekben érkezik amikre fel se iratkoztál, akkor nem vagy a freemail célközönsége

Nyilván sokkal jobb™ a GMail célközönségének lenni, ahol a leveleid tartalmát kielemezgetve megismerhetetlen algoritmusok profiloznak szanaszét és dobálják fel utána a célzott reklámokat 3rd-party privacy-t sárba tipró ad-server-ekről és vetik be pszichológiai trükkök százait, hogy olyan termékek, szolgáltatások megvásárlására ösztönözzenek, amire alapból nincs szükséged. A freemail-nél érkező promóciót nem a privát leveleid tartalma alapján készített profil alapján kapod, hanem az előre beállított érdeklődési köreid alapján, amit mondanom sem kell, nem kötelező beállítanod.

olyan ez mint a Yahoo!, szép volt, jó volt, akkor.

Most is szép. Most is jó. Tudni kell értékelni és látni kell a másik oldalt is.

engedd el.

UX-webökörként nem is mantrázhatnál mást. A számítógépeket is 5 évente kidobatjátok a bloated JS szutykaitokkal.

" és vetik be pszichológiai trükkök százait, hogy olyan termékek, szolgáltatások megvásárlására ösztönözzenek, amire alapból nincs szükséged. A freemail-nél érkező promóciót nem a privát leveleid tartalma alapján készített profil alapján kapod, hanem az előre beállított érdeklődési köreid alapján, amit mondanom sem kell, nem kötelező beállítanod."

Van frííméles fiókom. Ami abba érkezik szemét, az messze több és érdektelenebb szemét, mint amit vélhetően a G-s targetálásból kapok. A frímélnél lejjebb talán csak a citromél van - ott aztán mindenről _is_ érkezik szemét, beállított érdeklődési körök ellenére.

"Most is szép. Most is jó. Tudni kell értékelni és látni kell a másik oldalt is." _ mármint a Yahoo mail? Mondjuk úgy, hogy használható, de ahogy látom, bpven több (és kevésbé releváns) reklámot tol a képembe, mint a GMail...

"UX-webökörként nem is mantrázhatnál mást. A számítógépeket is 5 évente kidobatjátok a bloated JS szutykaitokkal." - Ha öt éve is belépő szintű sz@rt vettél, akkor azt ideje kidobni, igen.
Céges környezetben meg a garancia lejárta után megy a csere- ugyanis az új gép olcsóbb, mint a gari nélkül maradt gép esetleges hibája okozta munkaidő-kiesés költsége. Ja, és ezek a gépek jelentős részben 2nd hand kereskedésekbe kerülnek, és otthoni userek tovább használják még évekig.
 

3 évente a gari miatt, mert munkaeszköz, ahogy a kollega is írja. Lehet használni IMAP-ról amúgy (ellentétben a freemaillel), nagyjából egy C64-esen is.

nem szeretem a GMail-t, de ezek a levelek ELEVE oda jönnek.

a webökör helyett jobb szeretem a “PhD hallgató” esetleg “oktató” megszólítást, de értem én, hogy a legtöbb az internetről vadászta össze a tudását mint amatőr műkedvelő. Azért én ettől a szinttől már messze vagyok talán.

Jövök a legegyszerűbbel, - a böngészőben megnézted már a jelszómentéseket, hátha ott megtalálod az erős, "lecseréltet" is? :)

vagy a másik a "GMailre FORWARDOLJA a leveleket", - akkor esetleg, - a G.-nek nem adtad meg a jelszót?

Hogyan jelentkezik most 2021-ben a profilozás vagy privacy megsértéséből származó célzott reklámozás? Komolyan kérdezem, mert szeretném tudni, hogy én jól csinálok-e valamit és azért nem érzek semmit, vagy annyira jól működik ez a rendszer, hogy elhiteti velem nincs semmi gond közben meg már én is netzombi vagyok?

A biztonság szerintem egy középutat kíván a felhasznált eszközök mibenléte és a kényelmes használat között. Nálam a lenti "csomag" van most használatban a saját cuccaimon (plusz egy rakat emberi tényező, ami miatt expert számítógéphasználónak tartom magam):

  • VeraCrypt
  • Avira
  • Duckduckgo as default
  • AdBlocker Ultimate
  • uBlock Origin
  • Privacy Badger
  • KeePass
  • AxCrypt backup valami gonoszmulti cloud-ba ahol épp van hely + saját NAS

Ez nem gátol a kényelmes géphasználatban, de persze tudnék ehhez adni bőven cuccokat, ha szükségesnek érezném (Tails + VPN + Tor Browser + ProtonMail + CryptoCat). Persze vannak elméletek ami szerint azt kell figyelni a legjobban aki kevés nyomot hagy :D

Az esetek 90%-ban a surface webet használom beleértve jópár gonoszmultit és nem tapasztalok semmi furát. Szóval zombi vagyok már? Upgradelni kellene a hardcore csomagra amit fent írtam?

Szerintem biztosan. Amúgy nem ezzel van -elsősorban- a baj, hanem azzal, hogy nem feltétlen örömteli, ha információkat gyűjtenek az emberről, majd ezt -ilyen vagy olyan céllal, akaratán kívül- meg is osztják másokkal.
Az eeszt-és topikban pont ezért fontolgatja a kolléga egy per és/vagy panasz indítását/kezdeményezését.

üdv: pomm

A 852-es kídlap telepötúsa sikeresen befejezádétt

Az elemzéshez tudni kell minek mi az ára, de ez jelenleg úgy néz ki, hogy mindent jogi útvesztőkbe dugnak, elrejtenek, letagadnak. Még egy -hogy aktuálist is érintsek- nyílt progiba is megpróbálták "észrevétlen" becsempészni (audacity) spyware-t. Ilyenkor egy egyszerű pógár, hogyan is tud mérlegelni, elemezni?

üdv: pomm

A 852-es kídlap telepötúsa sikeresen befejezádétt

Csak gondolj arra, ezen profilok tartalma alapján határozzák meg az államok önrendelkezési jogait érintő, külső politikai befolyásolás stratégiáját, a cenzúra általi kizárások kiket érintsenek, stb. Mely társadalmi rétegtől, csoportoktól lehet elvonni jogosultságokat, anyagi jellegű forrásokat, (itt főként a banki árfolyamok kényszerített változtatásaira, tőzsdei tranzakciókra gondolok.)

Az egész földi, emberi társadalom szív egyöntetűen az egyének magánéleti támadhatósága, butasága, "lépre menései" okán. Sajnos ez nem konteó, és az emberek életminőségét, életének szabadságfokát, kiszolgáltatottságát befolyásoló szerepe világméretekben egyre csak növekszik.

Összegszerűségében borzasztó károkat szenvedünk el emiatt. - Gondolj pl. pandémia és az vakcináztatás elrendelésére, nagyon nem így ment volna, ha az egyének alkotta tömegek megvezetésének lehetőségeit illetően nem volnának piszkosul képben. - Az MI ezekből dolgozik, szimulációk futtatására is az így megszerzett adatokat használják.

Persze, ha nem lenne az emberi faj olyan amilyen, akár az emberi életminőség folyamatos javítására is lehetne használni a profiladatokat, de sajnos ez csak utópia addig, amíg a Földön létező össz erőforrások 98 %-át a világ leggazdagabb pár ezer embere tulajdonolja, és még ez sem elég nekik a harácsból.

Nem tudom mennyire hosszú a jelszavad, 32 karaktert bírnia kell, vagy mennyire van benne spec karakter, amit esetleg rosszul értelmezhet a feldolgozó.
Nekem volt olyan, hogy % ,() és <> jelet nem fogadtak el jelszóban.
 

na es mi volt a megoldas? azt is leirhatnad...