Raspberry PI megszűnt?

Jól értem hogy a Raspberry PI gyakorlatilag megszünt?

Nem kapni sehol, a Farnellnél a legközelebbi várható szállítás: 2023!

Ahol mégis találok, az vagy használt, vagy elfekvő készlet 2x áron...

Hozzászólások

Szerkesztve: 2021. 12. 23., cs – 10:10

atmega328-at akartunk venni (ami az Arduinok lelke).

2023-ra igazolta vissza a magyar kereskedő.

 

Minden chip belement a Covid-oltásokba.

"Normális ember már nem kommentel sehol." (c) Poli

Több projektben is használunk Xilinx chipeket. A nagyok, amik azokba kellenek, ugyanígy elfogyósak.

De ide olyan pici kell, hogy az jelenleg senkinek nem kell, és úgy tűnik, merhetjük használni.

Pontos típusokat nem tudok, egy kollégám viszi azt a projektet.

"Normális ember már nem kommentel sehol." (c) Poli

Én is pont erre tervezek és örömmel látom, hogy tudok beültetni: https://jlcpcb.com/parts/componentSearch?isSearch=true&searchTxt=atmega… állandóan van készleten. Nekem P-AU tokozás ami játszik, nyilván más helyen más kellhet. Ha jlc-nél is elfogy, akkor meg vagyok lőve. Mondjuk már félig most is, mert $8 darabja, korábban $2.5 volt. Az áraimat is arra lőttem be.

Én elkezdtem az "új" Attiny Series0,1,2 csippekkel játszani. Ezek továbbra is 1USD körüli áron vannak. Sajnos eddig csak a ledvillogtatásig jutottam el vele, de ez nem a csip hibája.

Mivel a perifériák mások, ezért újra kell gombolni minden meglévő programot, a HAL réteget teljesen újra kell írni.

"vagy elfekvő készlet 2x áron"

[TROLL ON]

Ideje volt már kitalálni valamit, hogy jó üzlet legyen az elektronika / informatika. Hogy legyen normális árrés, ne csak azok az alacsony százalékok a kereskedelemben. Így kéne maradnia vagy még fokozni kéne a helyzetet. Már túl olcsóak és elérhetőek voltak a nagyon használható eszközök. Kinek jó ez, a vásárlókon kívül? :-)

[TROLL OFF]

Kb. 6 hónapja elfogyott a dolog, néha jönnek 20-30db-ok. Malnapc-nél fel szoktam iratkozni, éjjel jön az email és akkor van 30 perced vásárolni. Személyenként 1-1db-ot, azonnal kártyával. Így lett karácsonyra 2db, ezt kapom a nejemtől, igazából ajándék hogy épp lehetetett kapni.

Mihez kellene? Vannak jó alternatívák, ha tudjuk hogy melyik irányba lehet módosítani a dolgokon. Szóval mesélj.

Amugy te tenyleg elhiszed, higy a vilagon minden negativ folyamat mogott van egy erdek es egy jo elore kifundalt es precizen vegrehajtott terv? Nem mondom, hogy ilyen nem letezik, de amikor egy dolog miatt konkretan a gazdasag resztvevoinek 99℅-a szop, akkor ott azert gyanus, hogy az nem par nyamvadt gyogyszergyarto erdekeben tortenik.

Tudom, ez egy metaszintű metapoén akart lenni. Nyilván max 1-2 ember érti, nem számítottam többre. A lényeg, hogy a gyógyszergyártók ebben a buliban nagyon huszadrangú szereplők, maximum az egyik végrehajtó szervként értelmezhetőek. Az a kis pénzecske pedig amit keresnek, az aprópénz, és a takarításra sem elegendő abban a konglomerátumban, ami mind egy rugóra dolgozik ellenünk. Nevetséges volna azt gondolni, hogy a gyógyszergyárak keresete volna a valódi mozgató rugó. Belépő szintű konteónak jó, ébresztőnek annak aki még alszik, de sokkal nagyobb buli ez annál.

A Burgers mémre utalt a válaszom: http://stonetoss.com/comic/burger-kang/ A mémmé vált képregény arról szól, hogy a reklámok marhára nem a terméket akarják már régen eladni, hanem a társadalomformálás eszközévé váltak. Ahogy a homoszexuálisos Coca Cola reklám sem ad el több Coca Colát, de muszáj volt előjönniük vele, mert ezt az ágendát követték akkor. Vagy a filmek elárasztása ultragagyi női karakterekkel, a meglévő hősök lecserélése nőkre homoszexuálisokra és négerekre szintén nem a nézők igénye volt, hanem egy ágenda, amit keresztül akartak tolni. És tolják is még akkor is, ha nem marad egyetlen nézőjük sem, akkor is.

Hogy marhára nem arról van szó, hogy vakcinákat (burgers?) akarnak eladni, hanem arról, hogy az egész világrend alakult át pillanatok alatt a Covid leple alatt. Olyan dolgokat engedtünk meg a kormányoknak, amik eddig csak a globalisták nedves álmaiban szerepeltek (szabadság korlátozása, utazás korlátozása, online lehallgatható kommunikáció élő helyett, közösségek szétverése, emberek neurotikussá válása, társadalom megosztása, ellenőrizhetetlen szerek beoltásának kötelezővé tétele, digitális követés normalizálása, emberek koholt indokkal elkülönítése(ez még csak most jön várhatóan), cenzúra masszív erősödése, szaporodás csökkenése - ami lassan tényszerűen kimutatható, alkohol és drogproblémák minden korábbinál erősebb tombolása, lelkibeteggé tett gyerekek, stb). Mindezt régóta szeretnék elérni, de eddig volt némi ellenállás. Most pedig alig maradt bármi ellenállás, és akinek nem tetszenek ezek a dolgok, azt a többiek hülyének nézik, és lassan a nép lincseli meg, nincs is szükség szinte erőszakszervezetre a diktatúra bevezetéséhez és fenntartásához.

Tehát baromira nem arról van szó, hogy csak vakcinát (burgers) akarnak eladni, és ebből gennyesre keresni magukat. Mivel a Build Back Better és a Great Reset kulcsszavakkal szóltam hozzá elsőre is a topikhoz, nyilvánvaló, hogy nem a gyógyszermaffiákról beszéltem, hanem az Új Világrendről (NWO- amiről Alex Jones évek óta beszélt, csak akkor még konspirációs teória volt, most pedig Build Back Better néven hivatalos agenda). Keress rá, hogy mit írtak a konteósok erről, a globális hiányállapotok a bevezetői ennek a folyamatnak. Ha esetleg valóban ez az áganda fog végigmenni, akkor sokkal cifrább lesz ez még, a csiphiány picsafüstnek fog tűnni utólag.

A konteósok szerint az elérendő cél a maximum 500-1000 millió Föld lakos, akinek nincsen magántulajdona, hanem mindent bérelni fog. "Zou will own nothing and Zou will be happy", ahogy Klaus Schwab mondaná.

Mindezt azért lehetséges végigvinni, mert a vírustól beszart a nép, és ahelyett, hogy a jogai korlátozására azonnal ellenállt volna, birkaként hagyta magát beterelni az új világrend előszobájába.

Tehát te rákérdezel, hogy tényleg azt hiszem-e, hogy mindez azért történt, mert több vakcinát(burgert) akarnak eladni? Én erre mondom: Burgers?

aha, es akkor az antivaxxerek is benne vannak a buliban! :D

vagy tok hulyek: ha elmenenek az oltasert, akkor nem halna meg annyi ember (fustbe menne a NAGY-TERV) , meg nem kene lezarasok, meg nem kene online meeting, stbstb. es akkor hoppon maradnak a gyikemberek.

A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

> vagy tok hulyek: ha elmenenek az oltasert, akkor nem halna meg annyi ember

Te melyik videót nézed? Engedelmeskedéssel nem lehet szembeszállni a zsarolóval. Nézd meg, hogy vannak helyek, ahol 90% felett van az oltottság, ott is vannak lezárások. Talán van kivétel, de az simán lehet átmeneti is a kirakat kedvéért, talán Portugáliát emlegették legutóbb ügyesen nem beszélve Izraelről például.

azt irtad, hogy a csunya-gonosz vezetok a kovidra hivatkozva csinalnak lezarast, megfigyelest. ha mindenki elmegy oltani -> nincs kovid -> nem kell lezaras/megfigyeles (vagy legalabbis akkor masik indok kell, meg masik elmelet :D).

de sajna most nem mennek el oltani-> kovidvan -> lehet lezarni. tehat az antivaxxerek vagy benne vannak vagy hulyek... :(

A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

Ez az egesz elmeleted egyetlen egy axiomara epul:

Az oltas mukodik.

Azaz, hogy oltassal meg lehet allitani a jarvanyt (es annak terjedeset).

 

Hanyadik oltas utan kerdojelezhetjuk meg ezt az axiomat? 3? 5? 10? 15? 20? 50? 100?

 

 

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Nem kapta meg elegendő számú ember az oltást. Sokan csak egy oltást kaptak (abból, amire már eredetileg is azt mondták, hogy kettő szükséges belőle), mert nekik csak a "védettségi" igazolvány kellett, hogy mehessenek bulizni, külföldre stb. Sokan azok közül, akik megkapták a két oltást, azt hitték, hogy védettek (mivel nem volt megfelelő és hiteles kommunikáció ezzel kapcsolatban sem), pedig vagy ki sem alakult náluk a védettség, mint pl. a Sinopharmot kapott idősek kb. 20 %-ánál, vagy az eltelt hónapok alatt a védettség elkopott. Mivel az oltás hatása nem örökre szól, csak hónapokra, azt időnként meg kell ismételni. Ha a lakosság felnőne a feladathoz, nem egymást meg az összeesküvés-elméletekre fogékonyakat hülyítené a sok "internettudós", akkor kevés alkalommal kellene ismételni. Kár, hogy az emberek nem azokra figyelnek, akik napi szinten foglalkoznak vírusokkal, akik pl. ennek a vírusnak a "működését" is tanulmányozzák - tudom, sokkal könnyebb néhány hangzatos hülyeséget befogadni, mint a tudományos magyarázatokat...

Az a baj, hogy tobb iranybol tobbfele dolgot kommunikalnak, es ebben elvesz a nep, azt fogja belole megjegyezni, amit kelloen erosen tolnak. Pl. itthon azt, hogy menjen el mindenki beoltatni magat, mert akkor rogton vege lesz a jarvanynak. Aztan amikor megsem, akkor valahol ertheto, hogy megrendul a bizalom. Igen, jo lenne, ha tajekozottabbak lennenek az emberek, de sajnos eleg nagy tomeg nem az. Eleg szetnezni a facebookon terjedo covid "memek" kozott, hogy mennyi ostobasag terjed belsos infonak meg elmes humornak alcazva.

A masik baj - nem csak a coviddal, hanem a tudomanyos eredmenyekkel kapcsolatban altalaban is -, hogy a sajtoban milyen hirek jelennek meg. Lasd omicron esete, amirol az elejen elmondtak a kutatok, hogy meg nem tudjak, hogy pontosan mi ez, de ugy tunik, hogy gyorsabban terjed, viszont aranyaiban kevesebb sulyos megbetegedest okoz. Ebbol aztan ketfele clickbait cikk szuletett: az egyik fajta, az apokalipszis-joslat kategoria kihirdette, higy itt a szuperkovid, mindmeghalunk, mig a masik kategoria szerint holnaptol vege a veszelnyek, mert a covid egy szaros nathava szelidult. Ebbol sokakban az tudatosul, hogy nem ertenek ezek a kutatok semmihez, nem erdemes rajuk hallgatni. Aztan mire lesz vegleges eredmeny, akkora mar nem annyira erdekes a tema, mar csak az szerez tudomast rola, akit amugy erdekel es utananez.

Ahogyan Elbandi mar jelezte, van egy ellentmondas az elmeletben: ha az a cel, hogy mindenki maradjon otthon a seggen, folytassa az online kommunikaciot, csavarodjon be es ne dolgozzon, hogy szepen elszegenyedjen, hogy ne lehessen tulajdona, csak berlemenye, akkor nem kellene azt hazudni, hogy a virus veszelyesebb, es nincs ellenszere? Vagy az ellenorizetlen anyagok beadatasi hajlandosaganak novelese fontosabb? Mire kell ez, kovetkezo korben mit akarnak nekunk adni?

A hiany mindenbol allapot miert jo a hatterhatalomnak?

Nem tudom hogy csak én vagyok-e így vele, de nekem pl totál bejön ez az otthoni munkavégzés dolog (nincs utazás, többet lehetek a családommal, kényelmesbe tudok dolgozni), sőt még kinevezésem is volt az időszak alatt. Nyilván nem mindenkinek opció, de alapvetően nem lenne egyszerűbb ha ez lenne a default? Aki el tudja végezni otthonról a munkáját az nem közlekedik feleslegesen, ezáltal sokkal kevésbé terheli a környezetét és kényelmes helyzetet teremt annak akik viszont kénytelenek bejárni (több hely az utakon, tömegközlekedésen, kevesebb dugó).

Amúgy meg hol éri meg bármelyik hatalomnak az ha elszegényedik a nép? Ezzel bezuhannak az adóbevételek is, gazdaság is kifekszik, rengeteg üzletág megy a levesbe (pl turizmus) amik szintén a legnagyobb forgalmakat generálják. Ha bármiféle háttérhatalom lenne akkor annak nyilván az lenne az érdeke hogy a lehető legtöbb pénzt halmozza fel magának vagy a piac egy részét akarja leuralni. De ha nincs vásárlóerő akkor kinek szolgáltat?

Nem tudom, en nem hiszek ebben az egeszben. Talan valami olyasmire lehetne kivezetni az egeszet, hogy a hatterhatalom fontos emberei is erzik, hogy ha kimerul a bolygo osszes eroforrasa, az nekik is rossz lesz, ezert ilyen kormonfont modokon csokkentik a fogyasztast es a nepesseget. De nem ertek hozza, ezert is kertem a forumtarsat, hogy fejtse ki bovebben, o latszolag eleg melyen beleasta magat ebbe a temakorbe.

Ha már háttérhatalom meg összeesküvés akkor népességcsökkentésre nem lenne kézenfekvőbb egy háború? Az még a hadiipart is megpörgetné, gyorsabb lenne és sokkal hatékonyabb.

Ez az egész gondolatmenet egy katyvasz nulla indoklással. A tudjukik csinálják a tudjukmit hogy nekünk rossz legyen. Ez az alaptézis, de ha bármi értelmes alátámasztott gondolatot kéne mögé rakni akkor egyből dől minden és jön a "jóvan, téged is behülyítettek a tudjukik a tudjukmivel, VAK VAGY!!44!!négy".

Jellemzően amúgy akik ezeket terjesztik elég rossz körülmények között élnek és kell nekik valami kapaszkodó amire ráfoghatják hogy miért szar nekik.

nem lenne kézenfekvőbb egy háború?

nézz szét a világban, nagyon sok helyen van jelenleg is fegyveres háború. mi itt európában el vagyunk kényeztetve ilyen téren, de egy háborút ma már nem csak tömegpusztító fegyverekkel lehet vívni. a többivel kapcsolatban nem kívánok nyilatkozni, nem akartam egyik fél oldalára se állni.

"népességcsökkentésre nem lenne kézenfekvőbb egy háború"

Es oltasok helyett mondjuk az ivoviz mergezese? Vagy valami szervezetben felgyulo meraganyag novenyvedo szerkent alkalmazasa?

"Jellemzően amúgy akik ezeket terjesztik elég rossz körülmények között élnek"

Ez nem feltetlen igaz, a fentebb emlegetett Alex Jones pl. dollarmilliokat keres vele. Bar mar tobb esetben is arra kenyszerult, hogy beismerje tevedeseit, valamiert csak nem fogy el a kovetotabora.

Ez nem feltetlen igaz, a fentebb emlegetett Alex Jones pl. dollarmilliokat keres vele. Bar mar tobb esetben is arra kenyszerult, hogy beismerje tevedeseit, valamiert csak nem fogy el a kovetotabora.

Celebkedik, nézettséget harácsol, manapság ebből elég sok pénz jön. Az meg hogy kitartó a követőtábora semmit sem jelent, rengeteg ilyen hülyeségre alapuló csoport van, kapásból húznék is egy erőset: Vallás. Bármelyik. Hány fanatikus van aki Isten/Istenek nevében csinál őrültségeket? Mekkora követőtábora van? Irgalmatlan lehúzások mennek ott is néhány szép és megnyugtató szóért cserébe.

@evone: Persze, nagyon sok helyen zajlik háború és nekünk nagyon kényelmes itt ahol nincs ilyesmi. De ha már háttérhatalom meg összeesküvés akkor miért ne lehetne ezt világháború szintre emelni? Tudjukik hatalma köztudottan végtelen.

Én sem akarok egyik oldalon se állást foglalni, egyszerűen nem látok az összeesküvések között meggyőző érvet. Van egy gondolatmenet ami fel van építve, de ha belekérdezel a részletekbe akkor többnyire már nem válasz és értelmes magyarázat van hanem jön a már említett hülye vagy!!4!!44 jellegű mentalitás.

egyébként mi a rák van akkor ha a gyíkemberek meg a zsidó bankárok irányítják a világot? akkor ez van. én lennék az legboldogabb ha kiderülne hogy idegen fajok is élnek már köztünk, adnék egy star trek szerű jövőt. :D valószínűleg nem azokat fogják életben hagyni akik semmilyen értéket nem tudnak adni a társadalom számára, meg lázadást szítanak és írni olvasni sem tudnak sokszor. ha ezek a konteók igazak, akkor alkalmazkodni kell. az éli túl aki tud alkalmazkodni a változáshoz. és hát egy dolog biztos és állandó: a változás.

Mi ez a rasszizmus már ne is haragudj? :D

Azok irányítják a világot akiknek volt annyi gógyijuk és hatalmuk hogy jókor jó helyre kerültek és jól csinálták a dolgaikat. Az hogy ebből kinek milyen kára van az egy másik kérdéskör, de többnyire így szokott lenni, ha valakinek valami jó az többnyire valaki máshol meg fogja szívni.

Én is nagyon adnám a star trek szerű jövőt, de ha idegen faj képviselője lennék és látnám mi folyik itt tuti biztos hogy fényévekkel kerülném el a Földet.

Az emberiség inkább írtja ki magát ahelyett hogy technikailag értelmesen lépjen előre az űrbe és inkább pazarol erőforrást értelmetlen dolgokra mintsem olyan fejlesztésekre amivel minden egyes emberi lény előrébb lehetne. Teljesen meg tudom érteni a gyíkufóemberspagettiszörnyeket hogy csak röhögnek rajtunk. Ha vannak.

PS: amúgy én egészen biztos vagyok benne hogy van az uni(multi?)verzumban máshol is élet, egyszerűen a nagy számok törvénye alapján lenniük kell. Más kérdés hogy milyen technikai fejlettségen vannak, tudnak-e kommunikálni, akarnak-e egyáltalán, vagy olyan szinten más a felépítésük hogy a mi kommunikációs formáink számukra értelmezhetetlenek és vice-versa.

"ha belekérdezel a részletekbe akkor többnyire már nem válasz és értelmes magyarázat van hanem jön a már említett hülye vagy!!4!!44 jellegű mentalitás"

Persze, mert ezek nem onallo gondolatok, hanem valahonnan atvett, gondolkodas nelkul visszabofogott okossagok. Egyszeruen vannak olyan emberek, akik fogekonyak az ilyesmire, es szo szerint vallasos buzgalommal kovetik a vezert, aki gyakran aljas celokra hasznalja fel a hivok feletti befolyasat. Peldaul kuldi a dronokat az interneten iget hirdetni, masokat bemocskolni.

Sztálinnak megérte a holodomor? Nérónak felgyújtani Rómát?

Tudomásul kell venni, hogy néha elmebetegek is hatalomhoz jutnak. Nem példa nélküli eset a népirtás a világtörténelemben.

Többünknek az a problémája, hogy túl sok elmebeteg van jelenleg hatalmon, ami félelmet kelt. Lehet, hogy alaptalanul, de az is lehet, hogy nem. Nincs garancia semmire.

Sztálinnak megérte a holodomor? Nérónak felgyújtani Rómát?

Ez egy érdekes kérdés. Egyszerű valakire rámondani, hogy elmebeteg, de mi van, ha valójában csak nagyon más az értékrendje, mint a miénk?

Néróról és Rómáról nem tudok eleget, azt tudom, hogy voltak fura dolgai, szóval simán lehet, hogy valóban őrült volt.

De Sztálin esetén pl. lehet, hogy meg volt a magyarázat. Ugye egyfelől a szocialista országok számára az image baromi fontos volt, nagy erőfeszítéseket tettek, hogy a valóságot elfedjék. A Szu gabonát exportált. Simán lehet, hogy Sztálin elgondolkozott, OK, A) lehetőség, leállítjuk az exportot, esetleg importálunk valamennyit és adunk az ukránoknak enni. B) lehetőség, exportálunk erősen, legfeljebb éhenhal pár százezer ukrán. Egy pszichopata pl. simán választhatja a B) opciót. A pszichopata elmebeteg? Van, aki szerint igen, szerintem pl. nem.
Plusz simán lehet, hogy Sztálin eldöntötte, hogy OK, akkor most az ukránokat megbüntetjük vagy megpróbáljuk kiirtani, és akkor se adott volna nekik enni, ha lett volna elég. Ha az ukránokat ellenségnek tekintette, akkor vajon elmebetegség az ellenség meggyengítését okozni? Ilyen erővel mindenki, aki valaha háborút robbantott ki, hadsereget vezetett, vagy mondjuk népirtást követett el, esetleg egy rabszolgát lelkiismeretfurdalás nélkül kinyírt, elmebetegnek lehetne tekinteni. Szerintem nem azok.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Ipari konyhában rakok össze különböző gépeket RPIvel. Inteligens mérleg, mosogatógép ilyesmi. Elhasználtam az egyik tartalék RPI3-t, gondoltam veszek másikat.

És jött a meglepi, hogy a Farnellnél a 2023. áprilisi a következő szállítási dátum...

Nyilván lehet mással helyettesíteni, csak megdöbbentő volt.

plusz ahol van lehet csak 1-1 darabot vehet egyszerre egy vásárló

ahogy a pi zeroknál is volt, csoda, hogy a zero 2w még nem fogyott el mindenhonnan (pi3 első változat alapú https://www.rpibolt.hu/Raspberry-Pi-Zero-2-W)

A farnelnél mintha már nagyon régóta csak valami több éves várható dátum lenne rá. Eleve sok helyen a készletekből akarnak jó pénzt, mert a fillrées kiegészítőkkal többszörös áron lehet eladni.

Itt 5db zero 2w is rendelhető egyszerre https://malnapc.hu/raspberry-pi-zero-2-w

Bár úgy látom a másik helyen is enged 5öt kosárba tenni.

Hónapok óta ezzel küzdünk mi is. Már nem a rpi-vel konkrétan, hanem a chiphiánnyal.

Az a durva, hogy kevés sincs, mintha teljesen állna a termelés. Vagy a nagy vevők ennyire elkapkodják, nem tudom. De egyelőre nagyon nem látszik javulás.

Kollégámmal történt, hogy valamiből megjelent 18000 db, mire rendelt volna mondjuk 200 db-ot, már nem volt egy sem. Percek alatt vásárolnak fel készleteket. Sokszor kereskedők úgy, mint a jegyüzérek. Megveszik, majd piacra dobják 4-szeres áron. Elvileg a gyártó nem engedné az üzérkedést, de gondolom, egy formra bárki bármit írhat, azt is, hogy ő aztán bizisten beépíti valami konkrét berendezésbe, autóba, erőműbe, műszerbe, aztán valójában üzérkedik vele.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Kis zajú bjt, rail to rail illetve kis zajú opamp, az a mikrokontroller, amihez a pcb tervezve van, low dropout voltage regulator, szóval semmi látványosság, ami eddig olyan természetes volt, mint a kézmosás, most meg nézünk, hogy sehol sem tudjuk megvenni. Nem csak normális áron, hanem egyáltalán, szóval még drágán sem.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

A heten csereltem kondikat egy monitor tappaneljen, mert mar nem mindig volt hajlando bekapcsolni. Van nalam egy TV is, aminek meg a hattervilagitasa nem megy, de azt meg nem volt idom szetszedni. Lehet, hogy ma este arra is raveszem magam. Szinte mar majdnem jo erzes, hogy nem feleslegesen toltom vele az idot... :)

Annak örülök, hogy a 13.5 éves számítógépemet még éppen le tudtam cserélni néhány hónapja. Korábban én is javítottam így monitort, ahogy írod, a régi Samsung monitorom kezdett villódzni. A fénycsövek tápegységének elkóit kellet cserélnem. Viszont bontott alkatrészből cégesen műszert tervezni, azt sorozatban gyártani nem lehet.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Amire lenne értelme, arra nincs chip. Persze az okostelefonok évenkénti újravásároltatása továbbra is dübörög.

Mint többen leírták már neked te nagyonfafej, a 3G kihajítása energiafelhasználás, üzemeltetés és rádiós sávszélesség szempontból is időszerű, nem csak azért, mert lassú, és s lehetőségei messze elmaradnak a jelenlegi használati igényektől. Nem, nem a te boomer igénytelenségedtől, mert nem az a zsinórmérték, amit a te megjelenésekor is belépő szintre pozicionált telefonod tud. Az már évekkel ezelőtt is messze volt attól, amire egy mobiltelefont használni lehetett.
 

Igazad van, csak rosszul ejted a szavakat. ;)

rádiós sávszélesség == yt sávszélesség

mobiltelefon == lapostelefon

telefon == médiacenter

belépő szintre pozicionált telefon == telefon

Égyébként nem csak a lapos, hanem az ostobatelefonok is szintet ugrottak az elmúlt nyóc/húsz évben. Régen még kiírta, hogy foglalt, nem elérhető, stb. A továbbfejlesztett változatok (3500 Ft kínai .. 22000 Ft "Nokia") már csak visszadobják magyarázat nélkül a hívást. Osztán, mint a vinózénál: találd ki!

Kárpótlásul a hívás helyett internetezhetsz. :-D

Ehhez képest még egy tárcsás telefon is full featurednek tűnik.

Ezért szajkózom évtizedek óta: továbbfejlesztés == funkcióvesztés.

Én még dolgoztam 3G-s mobilnetről. nagyjából Zuzu Petals és a társalgás jut eszembe róla, amikor 4G-s mobilnetről végzek _hasonló_ munkát. (Néhány ssh session, egy rdp, mert nem csak Linux van a világon...). Igen, a 4G-s telefonom tovább tudja osztani a mobilnetet wifi-n, a 3G-only motyó meg emlékeim szerint nem tudta, úgyhogy anno USB-s modemmel kellett sz@r@kodni... Szóval a sávszélesség az nem csak tecsőre használható, és használatos... Sőt. Ja, és miért baj, hogy van lehetőség videót/tévéadást nézni, videókonferencián résztvenni ott is, ahol nincs vezetékes net?

Tudomásul kell venni hogy a smartphone elsősorban smart, és csak másod-harmad-sokadsorban phone. Az n+1 funkciója közül a nagyonsokadik az,hogy lehet vele telefonálni meg sms-t küldeni/fogadni.

"ostobatelefonok is szintet ugrottak az elmúlt nyóc/húsz évben. Régen még kiírta, hogy foglalt, nem elérhető, stb. A továbbfejlesztett változatok (3500 Ft kínai .. 22000 Ft "Nokia") már csak visszadobják magyarázat nélkül a hívást" - Szinte biztos, hogy annyi az oka, hogy az átlagos hívónak tök mindegy, hogy miért nem jött létre a hívás.

"Ehhez képest még egy tárcsás telefon is full featurednek tűnik." - Ja. A "foglalt" jelzés valójában mit is jelentett? Azt, hogy a hívás nem jött létre. Hogy távolsági hívásnál valahol "út közben" volt "kevés drót", vagy a hívni kívánt számon elérhető telefonkészülék mellé lett rakva, vagy speciel épp beszélt valaki mással, azt ugyanúgy nem tudtad meg belőle.

 

...mondjuk hagyományos telefonközpontokat egy jó ideje leváltották már modernebb rendszerekkel, meg talán azt is leváltották azóta IP-alapú technológiával, így a "távolsági" hívás hagyományos értelemben már gyakorlatilag nem létezik.

Egyébként a viszonylag "modern" vezetékes telefonálásban azért néhány dolgot meg lehetett már állapítani a foglalt jelzésekből... mellérakott készüléknél "a hívott szám pillanatnyilag nem elérhető" szöveg, egyéb hiba esetén eltérő hangjelzés, stb. (legalábbis a digitális, de még nem feltétlen IP-alapú rendszerekben).

Értem. :-D

Tény, hogy a hagyományos, tárcsás készülékek szaggatnak, bár a digitális telefonközpontok is tudták értelmezni még a "pulse" üzemmódot.
Az IP-alapú, de hagyományos készülékekre dolgozó, szolgáltatói eszközök viszont már nem feltétlenül tudják (a Sipura SPA / Linksys PAP még tudta).

Kevés drót? Akkor már a hívás közepén jött a foglalt, esetleg némi csend után.  Igaz, a mért routing idő 0,2..30 s vagy végtelen között alakult.

Manapság meg ISDN a divat, de még a "drótos" telefon is rövid időn belül a "műszaki hiba" állapotot adja vissza a félrerakott kagylónál. A modern telefon a sok-sok jelzést pontleszarva visszadobja a hívás a hívólistába, hiszen - szerinted is - engem úgy se fog érdekelni. Nem poénkodtam, mert az analóg vonalon meg lehetett állapítani, hogy "odakapcsolt" és utána nincs csengetés - tehát kihúzták a készüléket. A 4G-s telefonom semmi ilyesmit nem tud.

és miért baj, hogy van lehetőség videót/tévéadást nézni

Nem baj. Csak funkcióvesztést okoz. Az olyan hülyéknek kell a 3G, akik telefonálni szeretnének. (Az ostobatelefonom is 4G-s.) És eljutottunk az őskorba, amikor két telefon kell. Az egyikkel lehet telefonálni, a másik meg router, médiacenter stb.

"Az olyan hülyéknek kell a 3G, akik telefonálni szeretnének. (Az ostobatelefonom is 4G-s.) És eljutottunk az őskorba, amikor két telefon kell. Az egyikkel lehet telefonálni, a másik meg router, médiacenter stb."

Miért kéne kettő? A 4G-s telefon is lebutítható 2G-ig - igaz, akkor meg mobilneted nem lesz...

Kevés drót? Akkor már a hívás közepén jött a foglalt, esetleg némi csend után.  Igaz, a mért routing idő 0,2..30 s vagy végtelen között alakult.

Távolsági hívás esetén talán. Egyébként nem jellemző, mert a rotary és crossbar központok úgy működtek, hogy a hívott számot először egy regiszterben tárolták, és amikor megkapták a teljes számsort, akkor kezdték feldolgozni.

Hát nem is a házi központról beszéltem. ;) A "kevés drót" eleve a központok között értendő, tehát távolsági vagy olyan hívásról van szó, ahol több központ szerepel.

Tovább súlyosbítja a helyzetet, ha vegyes technológiákon megy a hívás. Még a szabványos protokolloknak is van "helyi nyelvjárása", amikor az egyébként szabványos kütyüdet illeszteni kell hozzá.

A 0,2..30 s routing idő statisztika egyébként egy országos szolgáltatásból indított hívások statisztikája - belföldi hívásokról készült a 90-es évek végén.

Én még dolgoztam 3G-s mobilnetről. nagyjából Zuzu Petals és a társalgás jut eszembe róla, amikor 4G-s mobilnetről végzek _hasonló_ munkát.

Attól még, hogy te menedzsermódban éled az életed és a puszta közepéről SSH-zgatsz, még nem mindenkinek erre van igénye. Például a 3G butatelefonokat használóknak beszélgetésre és SMS-ezésre van igénye. Az NMHH mégis kidobattatná velük a telefonjaikat, annak ellenére, hogy 2G-n is hoznák az elvárt igényt.

Te pusztaközepi barom! Egy ssh-hoz bőven elég még a 9600,8,n,1 is, nem erről van szó, hanem arról, hogy a 3G, mint adatátvitelre használatos technológia nem tartható tovább életben. Sem gazdasági (ide értve az energiapazarló működéséből adódó környezeti hatásokat is), sem üzemviteli/technológiai oldalról. Ahogy a vasútnál is maximum nosztalgiavonatokat visznek gőzvontatással... És nem, nem csak ssh a munka, főleg manapság, hanem rdp, zoom, böngészős felületek, stb. Amikhez a 3G lószart sem ér.

"Az NMHH mégis kidobattatná velük" - ezt már többen, többféleképp próbáltuk a hülye fejednek megmagyarázni, hogy baromság. van egy lehetőség arra, hogy a ténylegesen használatban lévő, 4G-re nem képes telefonokat azok, akiknek erre igényük van, állami támogatással lecseréljék egy manapság korszerűnek mondható készülékre. Akinek nincs másra igénye, csak egy 2G-only tudású készülékre, azzal a fene sem akarja lecseréltetni a telefonját - ahogy veled sem a megjelenésekor is belépő szintű (azaz az akkor elvárt minimumot épp, hogy tudó) telefonodat sem. Az, hogy egy technológiát kivezetnek, és a jövőben csak 2G-n fogsz tudni forgalmazni, az a _te_ döntésed.

Es mi van akkor, ha nem menedzsermodban el, hanem mondjuk azzal a feltetellel engedi a fonoke heti 40 ora helyett 20-at dolgozni, hogy a masik 20-ban mondjuk 15 percen belul beavatkozik, ha szukseges?

Egyebkent teljesen off, de az aktualitasa miatt meg kell kerdeznem: mi a velemenyed a karacsonyrol? Ugy ertem, rengeteg kidobott csomagolopapir, soha nem hasznalt lom ajandekok, elettartamuk vege elott lecserelt mobilok, szorakoztatoelektronikai eszkozok, es ami a legrosszabb: mindenutt fenyfuzerek, amik nem csak rovid elettartamuak - foleg kulteren, de meg egy csomo aramot is elhasznalnak. Sokkal tobbet, mint az ejszakara repulo uzemmodba rakott mobilok.

"Igen, a 4G-s telefonom tovább tudja osztani a mobilnetet wifi-n, a 3G-only motyó meg emlékeim szerint nem tudta, úgyhogy anno USB-s modemmel kellett sz@r@kodni..."

szerintem rosszul emlékszel, vagy én értem félre: Windows Phone, Microsoft Lumia 535 -ön osztottam meg mobilnetet wifi-n (telenor-os hálózat, legnagyobb kapcsolatsebesség: 3G)

Az igazi gond a mobilos netosztással az, ha jön egy bejövő hívás arra a mobilra, vagy neked kell hívást kezdeményezned arról a mobilról, amivel továbbadod a netet. Ahhoz, hogy ne szűnjön meg a netkapcsolat a mobilhálózaton, VoLTE kell, a "sima" LTE sem elég. Erre tényleg jó az USB-s modem, mert közben szabadon telefonálhatsz (erre kiváló pl. az adat-SIM, amit a meglévő SIM mellé lehet venni társkártyaként). A VoLTE az elején még egyáltalán nem volt stabilan használható a Telenor hálózatában, és még most sem tökéletes, többször előfordul, hogy nem érkezik meg a hívás, értesítést sem kapok róla. Sima LTE esetén ilyen gond nem rémlik, viszont akkor a netkapcsolat bármikor megszakadhat, mert bármikor hívhatnak. Ez olyankor elég kellemetlen, ha ezen a kapcsolaton keresztül kell éppen konfigurálni valamit, de akkor is, ha egy online meetingen van az ember.

Hmm, talán 5-6 éve történt velem Telenorosként, hogy SSH-n voltam benn megosztott nettel egy gépen és jött egy bejövő hívás - az akkori telefonom még hírből sem támogatta a VoLTE-t -, kb. egy percet beszéltem. Miután leraktam, a megnyitott SSH kapcsolatot tudtam tovább használni (nem szakadt meg). Mondjuk nyilván erre nem lehet alapozni, de akkor és ott nem okozott problémát.

https://www.geeksforgeeks.org/difference-between-lte-and-volte/

LTE használatakor kimenő hívás esetén biztosan megszakad az adatkapcsolat, bejövő hívás esetén vagy megszakad, vagy nem - ez attól függ, hogy az adott szolgáltató mit valósított meg.

 

A Telenor kb. 3 éve vezette be a VoLTE módot, tehát 5-6 éve maximum LTE-t lehetett használni.

https://www.telenor.hu/sajto/kozlemeny/volte-szolgaltatas

"Mostanáig a Telenor 4G és 4G+ képes hálózatán kizárólag mobilinternetes adatátvitel volt lehetséges, a hanghívások 2G vagy 3G technológiát használtak, vagyis a hívás közbeni adatkapcsolat is 2G-re vagy 3G-re korlátozódott. A Telenor most bevezetett szolgáltatása, a VoLTE technológia azonban a hanghívások továbbítását is lehetővé teszi a szolgáltató negyedik generációs hálózatán."

A 3G butatelefonok erőltetett kihajíttatásáról beszéltem. Tudod, amik 2G-n is kifogástalanul működnek a 3G lekapcsolása után.

Nem, nem a te boomer igénytelenségedtől, mert nem az a zsinórmérték, amit a te megjelenésekor is belépő szintre pozicionált telefonod tud.

Aki most is 3G butatelefont használ, annak most is elég és a 3G lekapcsolás után is elég lesz 2G-n. Az NMHH mégis kidobatná velük, hátha sikerül rásózniuk mobilnet-előfizetéseket és reklámfelületté konvertálnia a mobilszolgáltatói kartellnek több százezer embert.

Persze az okostelefonok évenkénti újravásároltatása továbbra is dübörög.

én azt értem amit te leírtál. ide pedig azt írtad, hogy újra vásároltatják az emberekkel az okostelefonokat. kivel vetetik meg újra amit már megvettek? nem lehet hogy te írod rosszul?

A sorozat tovabbfejlesztett (TM), evrol evre ertelmetlen uj funkciokkal telezsufolt, de valojaban semmi erdemi ujdonsagot fel nem mutato, a bloat szutyok weboldalak es applikaciok miatt csilliard magos csilliard GB memoriaval szerelt, de kozben egyre hasznalhatatlanabba valo uj tagjanak konzumeridiota Tapicskolo Tamasoknak valo reklamokkal kikenyszeritett eladasarol volt szo szerintem. Pl Iphone 12 -> Iphone 13.

Hajbazer, jol mondom?

reklamokkal kikenyszeritett

What?

Egyébként nem értem, attól, hogy évente megjelenik egy új kiadás, még nem kell megvenni. Megveszed X évente, amikor már a kicsi, inkrementális változtatások összegyűlnek, és van értelme váltani. Ki vált iPhone 12-ről 13-ra? Semmi értelme. (Céges és hasonló nyilván nem játszik.)

én Xs-ről váltottam 13 Pro-ra. tehát kimaradt a 11 és a 12 széria. az Xs-t boldogan használja az új tulaja aki iPhone 7ről váltott. ő jól járt mert vett egy nagyon jó állapotban levő Xs-t 120 ezerért, meg én is jól jártam, mert nem szarért hugyért tudtam kiszállni egy 3 éves készülékből. hajbazer azt felejti el, hogy pont az iPhoneok nem a kukába kerülnek. a már nagyon régi modelleket meg újra lehet és újra is kell hasznosítsani. rengeteg alkatrész van benne amiket újra fel lehet használni. éppen csak a valóságot felejtitek ki ezekből a fantazmagóriákból.

én Xs-ről váltottam 13 Pro-ra

Én még Xr-ről sem ugrottam meg a váltást, valószínűleg nem kényszerítenek eléggé a reklámok. :)

pont az iPhoneok nem a kukába kerülnek. a már nagyon régi modelleket meg újra lehet és újra is kell hasznosítsani

+1, az én iPhone-jaim általában három tulajdonost vígan kiszolgáltak

Nem hiszem, hogy barki foglalkozna Iphone-ok alkatreszekre lebontasaval, hogy az utana mas keszulkekben felhasznalasra keruljon. Legfeljebb egy ugyanolyan javitasara, donorkent. Az elektronikai hulladek ujrahasznositasa ipari meretekben ugy mukodik, hogy a veszelyes reszek (pl. akku) eltavolitasa es nagyobb elemek valogatasa utan ledaraljak a cuccot, majd kulonbozo fizikai es kemiai eljarasokkal megprobalnak belole minel tobb hasznosithato nyersanyagot kinyerni.

Emlékszem amikor hdd meg ssd hiány volt, asszem Thailand cunami miatt. Valahogy azt is túlélte a piac.

Mi is szívunk emiatt a cégnél, folyton át kell terveznie a HW-esnek a nyákot (nekem meg utánahúzni a BSP-t), hogy az éppen kapható alkatrészekkel újraépítse. Így lesz V1R2, R3 stb. egy olyan nyákból, ahol már az R1 is elég jó volt. Még szerencse, hogy MCU-ból sikerült tavasszal bevásárolnunk...

Nem szűnt az meg, gondolom csak hiány van abból is, mint most jelenleg szinte minden hardverből. Ha találsz is elfekvőben, sokszoros, lehúzó áron. Lehet köszönni a covidnak, meg a bányászoknak, és az árhajcsároknak.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Bár nem terveztem mostanában vásárlást... Ez most mellbe vágott.

Nem tűnik úgy, hogy bármi gond lenne:

https://thepihut.com/collections/raspberry-pi/products/raspberry-pi-4-m… - van készleten, megrendelem és szállítják.

Mondjuk Zero az nincs raktáron, értesítést lehet kérni, de ez már pár éve se volt ritka.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Nvidia Jetson Xaviert se kapni sehol se. De sebaj, jövőre úgyis jön az Orin, az sokkal jobb lesz...már ha lehet majd kapni. :)

Ha táposabb cucc kell, Qualcomm RB5-öt pár hónapja még tudtam szerezni, bár azt nem tudom, hogy az erre épülő SoM-ok mennyire kaphatók, ha élesbe kell a cucc.

Tetszik nekem is a pi, de az a bajom, hogy az SD kártya előbb-utóbb kinyíródik. Az emmc sokkal jobb megoldás lenne.

Vannak rá megoldások, pl rádugsz egy SSD-t, HDD-t és arra rakod ki a sűrűn irkált dolgokat. Illetve nekem pl plex memóriába transzkódol tmpfs-re. Első SD kártyám nekem is kinyiffant hamar (kb fél év), a mostani már évek óta 24/7 hibátlanul üzemel pedig van dolga bőven.

Van micro SD csatlakozós EMMC modul (RasPiKey), de alapvetően nem is nagyon kell, mert működik úgy is, hogy csak a boot van az SD kártyán. Nálam is úgy megy egy ideje, hogy SD-ről indul, de már az USB-n lógó külső winyó a root. Kicsit lassabb a teljes boot idő, de stabilan megy.