Ilyen nehéz programot írni?

Fórumok

Jön a karácsony, szerettem volna 52 lapos asztali naptárat fényképekkel. Már kiválogattam a képeket, amikor feltűnt, hogy a nyomda a régi lengyel program használatát elvetette, mert drága volt és nem is túl hatékony. Elkezdtek egy internetes naptárszerkesztőt használni, de elmondták, hogy még nem járnak tudásban a fejlesztők ott, hogy 52 lapos naptárat képes legyen kezelni. Kérdeztem, hogy ha küldöm a képeket, elkészítik-e a naptárat? Válasz igen.

Este 7 óra volt, a régi naptár alapján létrehoztam egy új SVG naptár sablont inkscape alatt. Letöltöttem a névnapokat netről, az ünnepeket is és CSV fájlokat csináltam belőlük. Írtam egy python szkriptet, ami a létrehozott SVG fájl XML node-jai alapján cserélgeti a képeket, napokat és a feliratokat a naptár lapon, az ünnepek alapján pirosra színez is. A program python alatt íródott Linuxon, 150 soros lett. A létrehozott SVG-ből ImageMagick segítségével 300 DPI-s PNG fájlokat készítettem. Hajnali 3 órára készen lett a naptár "program". Egyébként minden programnyelven megoldható a probléma, amelyik képes CSV-t kezelni és XML node-okat megváltoztatni, majd elmenteni más név alatt.

Gondolom érezhető a probléma nehézsége, amit Pistike 150 soros "programmal" orvosol. Jön a karácsony. Vajon mi gátolhatta meg a webes alkalmazás fejlesztőit, hogy kiegészítsék az appjukat egy olyan feature-rel, amit 8 óra alatt összelapátoltam nulláról? Senki nem tud idehaza programozni?

Hozzászólások

Senki nem tud idehaza programozni?
 

Miért ne tudna?

Nem tudom, melyik cég ez, de általában ez nem tudás kérdése, hanem ez is valami dobozos megoldás, amiben nincs benne a feature, és nyilván módosítani sem triviális a cuccot. Így hiába oldható meg otthon 150 sorból, az csak lógna a levegőben, miközben kellene elé egy UI, be kéne kötni a meglévő rendszerekbe, stb.

Általában ezek a cégek nem sok fejlesztőt tartanak payrollon, tehát kontraktor is kéne. Itt meg ugye az is játszik, hogy hiába csinálnám meg mondjuk (hasamra ütök) 50 rugóért a 150 sort, ennyi pénzért, ilyen kis melóra nem megyek el szerződni, mert az adminisztráció, előkészületek, stb. vs érdemi munka aránya borzasztóan rossz. Ehelyett azt mondanám, hogy kiszámlázok egy hetet, aztán találjátok ki, hogy a maradék ~35 órában min dolgozzak. Erre visznt általában sem erőforrás, sem igény nincs.

tl;dr a legkisebb fejlesztéseknél jön ki általában legkevésbé a matek

Az Angular alapja az SVG. Nincs benne semmi extra. Simán megírható lenne minden 1 hónap alatt UI-val nulláról.

Ha lennék olyan kretén, hogy megírjam és feltöltsem a github-ra, sokak profitja bánná.

Még szerver sem kellene hozzá...

ezt nem értem - miért lenne kreténség ?

Lehet, hogy egy iskola vagy közösség használná és örülne neki..

Ha meg egy nyomda erre alapozná működését, hát..

de kérhetsz 5-10 usd -t érte vagy lic. -ben kikötheted, hogy csak non profit felhasználás..

For Whites Only meeting room!

Ajánld fel nekik, hogy ha ingyen megcsinálják a naptárad elküldöd a kódot. Aztán majd kiderül, hogy valóban csak az-e a probléma, hogy nincs rá ember aki megcsinálja.

Senki nem tud idehaza programozni?

Rossz a kérdésed, hiszen éppen most írtad le, hogy te tudsz, tehát a "senki" nem állja meg a helyét.

Hacsak azzal nem vágsz át bennünket, hogy nem idehaza vagy, bár akkor meg ezt a szót kell megreklamálni. :)

"Normális ember már nem kommentel sehol." (c) Poli

Munkám jelentős része olyan kódokat befejezni, amit valaki 8 óra alatt összedobott és kitolt élesbe.

Ezért imádjuk amikor lehurrog a menedzsment, hogy miért kerül X napba egy funkcionalitás, meg amikor a kolléga rámondja hogy Y (ahol y << x). Mert nem veszi figyelembe hogy hány helyen mehet gallyra, kivételkezelés, komm overhead, "jó ez csak még ott egy kicsit működjön máshogy". 

Újra is kell írni. A prototípus szerinted mi a fenéről szól?

Megvalósíthatósági tanulmány. Rohadt fontos, hogy ne kezdj el szüttyögni vele 20 évet.

Miután képbe kerülsz, hogy mi a helyzet, megírod a rendes kódot tapasztalatok alapján. Nem csak úgy bele a semmibe.

Ha tömeges igény van rá, add el és gennyesre keresed magad. Ha nem kell senkinek és/vagy marginális igény, akkor azért nincs benne dobozosban sem.

Ráadásul UI/UX nélkül összeraktál egy speciális igényt 8 óra alatt, amihez még egy jó UI/UX, jogosultságkezelés, adatbázis, ez-az, hogy online szolgáltatás legyen, azaz alsó hangon 80 óránál tartunk, vagyis már 1,2-1,6 millió pénzbe került volna, ha pénzért akartad volna csinálni... ezt még ki kellene tenni valahova, az is pénz, aztán hoz-e az egész 2 millió bevételt? Ha nem, akkor meg is van a válasz arra, hogy miért nincs: mert üzletileg nem éri meg.

Már elkezdtek csinálni valamit, van szerver. 6000 per naptár nem jó pénz?

A 6000 forintos naptárból mennyi marad meg nyereségként? Na, abból kell kitermelni egy ilyen fejlesztés árát és még maradjon azért nyereség is.

Karácsonykor csinálnak naptárat, nem Hellowheen-re.

Tehát ráadásul egy olyan dologról beszélünk, amit évente egyszer használnak pár napig az ügyfelek.

Mint újfent, visszatérek arra + az eredeti topicra naptár, hogy ez kifejezett nyomdai cégnél megrendelt naptár igény volt ? vagy valami "online nyomda?" 

Mert 

1. ha kifejezett nyomdai cég aki nyomdai munkákkal foglalkozik, akkor -> kerüld el .. válassz egy másikat

2. online nyomdai cég -> ne csodákozz.. ma már mindenki mindent _IS_ tud online. Lassan egy vakbél műtét is azon fog menni majd, ha félresikerül max azt mondják hogy sorry.

Nyilván az ár fontos, de ha onlinepistinyomdája.hu 2ezerér megcsinálja szépen, egy rendes nyomdta meg mond érte 20ezret, akkor azért ott el lehet gondolkozni hogy melyik is lesz neked a jobb :)

Összelapátoltál egy cuccot, ami parancssorban fut, valahogy ott lévő SVG valamiből és XML valamiből és egy halom PNG valamiből csinál egy másik halom PNG-t valahova és valahogy.

Na, ezzel nagyjából kiszolgáltad egy darab felhasználó igényét. Ha azt akarod, hogy online egy weboldalon akárki is képes legyen használni, akkor most tartasz kb. a meló 1-10 százalékánál és mire elérsz a 100 százalékáig, akkor is lehet, hogy egy kósza script kiddy bedönti az egészet a málnásba vagy publikálja az ügyfeleid feltöltött fotóit, aztán jön a NAIH és a földre dobja a szappant.

Szóval nem az van, hogy nehéz programot írni, hanem a Dunning-Kruger grafikonon valahol a "Peak of Mount Stupid" részen vagy.

Látszik, hogy fingod nincs a programozásról. A 150 soros kód csak próba volt.

A recept:

- kell egy SVG template

- kell egy programnyelv, amelyik képes CSV-t és XML-t olvasni

- kell egy base64 enkóder

Innentől szabad a pálya. Egy Angular framework alatt megvalósítható minden. Az, hogy nem jutsz el idáig, mert elakadtál egy 150 soros python kódon, nagyon sajnálatos.

Jaj mer ha 8 óra alatt kell valamit leszállítani, nem írok Angular framework-öt hozzá. Gratulálok. Igen az Angular tovább tartott volna, akár 3 hét is kellett volna hozzá...

Látszik, hogy fingod nincs a programozásról.

Látszik, hogy neked pedig fingod nincs az életről. Már bocsánat a nagy felütésért. Látom, hogy lelkes vagy, receptet is adtál. De egy _cégnél_ egy _termék_ nem attól lesz kész, hogy gyorsan összerakod. Fiatalon én sem értettem, hogy ez miként megy. (Akkoriban véltem bizonyítottnak látni, hogy tudok én jobb adatbázis kezelőt írni egy délután alatt, mint az ezzel foglalkozó cégeknél dolgozó 123db fejlesztő :) ) Most sem értem teljesen, de biztos nem úgy ahogy gondolod. A szép munkához idő kell, ne kapkodjak már, minek egy nap alatt megcsinálni, ha ez kb. 1 hónap munka. Ha pedig egy hónap munka, akkor legalább 1m Ft, mert sokat akarok keresni, meg heti 1 látogatás kell a cégnél (ami azért 4 mert én 1 hónapot mondtam). Ha meg csak 1m-t fizetnek, akkor ráérek az utolsó héten nekiállni. Így lesz belőle két hónap. De nem baj, mert jó a dumálókám és 2m-t fogok számlázni. Na kb. most tart itt az a cég, aki a jelenlegi rendszert épp szállítja. És valahogy velük kötöttek szerződést, nem veled.

Szerkesztve: 2021. 12. 21., k – 16:26

Bennem az a kérdés merült fel, hogy miért kellene a nyomdának programozót alkalmaznia és naptárkészítő programot írnia. Nekik a megadott paraméterekkel rendelkező fájl kell, amit megetethetnek a nyomdagéppel. 

Mondjuk persze, lehet egyéni ügyfelekre is rá vannak szorulva és ezért valami fapados megoldást kínálnak erre is, hogy pistike összekattintgathassa magának a nyuszis naptárát. De alapvetően ez tűnik a legrugalmasabbnak, ahogy te leírtad, hogy elkészítetted te a naptárat és elküldted nekik abban a formátumban, amit a nyomda nyomtat.

Amúgy meg valsz az gátolta meg, hogy fizessenek valami profibb kattintgatós megoldásért, hogy nem tömeges igény és nem hozza be a ráfordítást. 

Nem a fájlformátum a lényeg. Hanem az, hogy a nyomda nyomtat, nem pedig programoz. Mari néni meg vagy megrajzolja magának, vagy keres valami naptárkészítő programot vagy oldalt. Neki naptár kell. Google dob ki 5+1 oldalas online naptárkészítőt. Aztán lehet az is egy nyomda oldalán van, mert az a nyomda látott abban üzletet és 7 ezerért kinyomtat egy asztali naptárat. Máshol meg csak egy oldalas éves naptár van olcsóbban, ezerötért, mert ők abban látnak üzletet. 

De a lényeg, ha speciális igényed van, akkor vagy megcsinálod te, vagy fizetsz valakinek, aki ígéri, hogy megcsinálja neked. Az eléggé valószínűtlen opció, hogy egyetlen vevőért, aki pár ezer forintot költ, majd milliós beruházásba kezdenek (mert rendes programozóval megcsináltatni vagy szoftvert megvenni, ezt valahol üzemeltetni.... nem két fillér). 

De érted, maga a nyomda gondolta úgy, hogy ő ad egy webes szolgáltatást, mert úgy gondolta, hogy ez neki megéri. Ha jól értem, ezt nem is ő fejleszti, hanem csak megvette a piacról. Ez teljesen rendben van. Én, mint vevő, tökre nem akarok ezzel foglalkozni. Ő, pedig mint nyomda, vagy azt mondja, hogy márpedig de, és akkor keresek más nyomdát, vagy ha az összes létező nyomda így áll hozzá, akkor megoldom/megoldatom.

Avagy máshogy: a nyomdának a core domain a nyomtatás. De úgy úgy gondolták, hogy egy támogató domain-ből core domain-t csinálnak. Az meg ezzel jár.

Eddig a nyomda programját használtam minden évben. Most ilyen nincs, 1 héttel karácsony előtt mondták, hogy sorry, ez van.

Mindenesetre többé már nem bízom bennük, nem fogom az új programot sem használni. Van saját kódom, ami megcsinálja a naptárat.

Elkészítem és a legolcsóbb, vagy legmegbízhatóbb nyomdával nyomtatok. Azzal, hogy magam szerkesztek, végetért a monopol helyzetük is.

Mivel kb. 5 évig dolgoztam egy gyorsnyomdai/fotókidolgozó rendszer backend oldalán, eléggé beleláttam, milyen sz*pások vannak mind ott, mind frontend oldalon. Elkezdtem hosszabban kifejteni, de rájöttem, felesleges, szóval inkább egy mondatban:

Ilyen nehéz programot írni?

Ha terméket akarsz belőle csinálni, amely mind a két oldalnak megfelel, igen, kurva nehéz.

igaza van, mert csak a programozást kérdezte, hogy könnyű-e

DE NEM azt kérdezte, hogy egy terméket előállítani - ami úgy mellesleg egy program alapjaira épül (lehet vitatkozni 10-20%) - sokkal nehezebb egy terméket, szolgáltatást összerakni és üzemeltetni..

For Whites Only meeting room!

Én sem szolgáltatás összerakásáról és üzemeltetéséről beszéltem, hanem arról, hogy ha egy olyan szoftver(rendszer)t kell létrehozni, amelynek egyszerre kell a szolgáltató és az ügyfél számára is ideálisnak lenni, az nem arról szól, hogy egy adott funkciót hogyan lehet egy óra alatt mindentől függetlenül implementálni.

Mi is csináltunk olyat, ha egy nagyobb megrendelés esetén felmerült egy ügyfélnél, hogy egyedi igényt kéne kielégíteni, akkor írtunk rá egy „150 soros scriptet”, és megoldottuk. Igaz, mi nem a nyomda voltunk, mi csak a rendszert szállítottuk. Amire komolyabb igény merült fel, előbb-utóbb belekerült. Csak mondjuk többhavi fejlesztési/tesztelési ciklus után, nem egy hirtelen ötlettől vezérelve egy óra alatt.

Szóval, ha az a kérdés, nehéz-e programozni, nem, bárki írhat iszonyat gány megoldásokat, én pl. eseti problémákra kifejezetten jó vagyok benne. :) Jól programozni viszont nehéz.

Ne haragudj, de nem értelek.

Mi gátol konkrétan meg abban, hogy feltölts a honlapodra egy összetákolt programot, ami 54 képből a nyomda számára feldolgozható naptárat készít?

 

Amennyiben naptárt akarsz, lefuttatod ezt a szart és elküldöd a nyomdának.

 

Miért kell a karácsonyi biznisznek megállnia? Hány ilyet csináltam már életemben, hogy nincs idő normális megoldásra, ezért összelapátolunk valami szart, leírjuk a felhasználóknak, hogy átmeneti megoldásként ez van, ezeket a lépéseket kell megtennie...

 

UI: nagy cégek is csinálnak átmeneti szarlapátolást a biznisz fenntartása érdekében.

UI: nagy cégek is csinálnak átmeneti szarlapátolást a biznisz fenntartása érdekében.

Pontosan ezt írtam. De nem publikálják a nagyközönségnek.

Mert abban a pillanatban, hogy igen, onnantól kezdve jöhet a support problémája, ami egy gány rendszernél általában elég gány (főleg, hogy nem a nyomda a fejlesztő), így nagyobb eséllyel vesztesz el egy törzsvevőt, mintha azt mondod, hogy sajnos a pillanatnyi (számodra 1-2 ezer forinttal kecsegtető) igényére még nem vagy felkészülve.

Más iparágak, más standardek IT-n belül is, más "szocializáció".
Dolgoztam már bankban, autóiparban, légiközlekedésben, turizmusban.

A bank, légiközlekedés, autóipar eléggé minőségorientált, de nagyon különböző "technológiai fejlettségű" iparágak.

Most retail van, na itt mindent lehet és van is minden...

Gábriel Ákos

Azert remelem nem szoftverfejlesztessel foglalkozol mert akkor ez a hozzaallas nagyon szomoru. Persze neha mas szempontok is szerepet jatszanak amikor fejlesztunk, na de hogy valaki minden kulso kenyszer nekul szart csinaljon az igenytelenseg. Ami meg megbocsajthato ha magadnak csinalod hobbi/tanulasi cellal na de hogy ezt meg fel is vallalod es kovetendo peldanak allitod be.

Szerkesztve: 2021. 12. 22., sze – 08:55

tipikus "én vagyok a legjobb kóder" mentalitás.

8 órát elbasztál egy ilyen békasegge szintű problémára, csak azért hogy alázhasd a nyomdát...

mennyi egy programozó órabére most? na annyiba került ez a naptár neked.

faszméregetés.

sokan leírták már, de az eredeti topiknyitó kérdésre a tömör válasz: nem, nem programozni nehéz, hanem szoftverterméket szállítani. Ahhoz pedig nem csak a 150 sor kódot kell megírni, hanem sok más munkafolyamata is van, amit ha egyedül szeretnél megcsinálni akkor a kódolásra szánt eredeti 8 órádat kapásból megszorozza kb. 10-el. Ha pedig nem egyedül csinálod hanem elosztod a feladatot több ember között akkor pedig még vedd hozzá a csapatirányítási feladatokat is.

használ még valaki asztali naptárat 2021-ben?

mi a könyvelő cégtől kaptunk karácsonyra 6 db asztali, digitális órás tolltartót. 2021-ben. egy home office-os cégnél. kétszer kijött a futár, hogy nem talált senkit az irodában... slusszpoén, hogy elem nem volt benne, azt legalább használtuk volna

4 és fél éve csak vim-et használok. elsősorban azért, mert még nem jöttem rá, hogy kell kilépni belőle.

Kezdetben az összes könyvet kinyomtattam a munkahelyemen, hogy el tudjam olvasni.

Azóta már olvasok telefonon is, mert mire a könyvet kihoznák, már tök mindegy. Nem beszélve a vámról, meg az összes többi baromságról. Fizetsz, azt letöltöd. Ennyi.

 

Ez nem jelenti azt, hogy szeretek telefonon olvasni. Inkább annyit, hogy a nyomtatott könyvnek is vannak hátrányai, bármennyire is utálom a telefonos olvasást, valahol praktikus.

 

Leginkább az Amazonról rendelek Kindle formátumot, azt feltöröm és normális könyvformátumra alakítom a DRM eltávolításával. Nem bírom a nácikat. Ha fizettem, akkor ne írják elő, hogy hogyan olvassak.

Ez van, nem hasra esés kérdése, hanem a digitális hatékonyabb, kevesebb helyet foglal, menthető több példányban, más eszközök felé szinkronizálható, értesítési funkcióval kiegészíthető, szabadon áttémázható, stb..

Ugyanez van pl. a zsebszámológépekkel. Azok is tökre elavultak, a PC-k, laptopok, táblagépek, okostelefonok átvették a funkcióját, már csak amiatt árulják őket, mert iskolákban, meg egyes munkahelyeken nem lehet laptopot meg telefont bevinni, vizsgacsalás, ipari kémkedés, munkaidő elszórakozásának a veszélye miatt, de mégis kell számolni, így valami zsebben is elférő eszköz hasznosul, de így már csak mesterséges piac van neki fenntartva. Ugyanez a nyomtatóknál, ott is csak néhány hivatal, meg egyéb hely ragaszkodik a papírnyaláshoz, „hitelességből”, de igazából eljárt felette az idő.

Egyébként én ilyen flancos, képes naptárat XeTeX-ben állnék neki csinálni, de akármivel lehet, ami Turing-képes, és tud SVG-t vagy pdf-et gyártani. Megírni szerintem nem könnyű, de simán abszolválható, és abban igazuk van, hogy holmi lengyen programban én se bíznék, főleg, ha drága is. Bár szerintem kellene, hogy legyen ingyenes weboldal erre, ami online tud röptében tetszőleges évből, random színsémából és képgyűjteményből pdf-ként letölthető naptárat generálni. Nem keresőztem utána, de komolyan meglepne, ha nem lenne ilyen.

Akár még úgy is megoldanám, hogy fix szélességű írógépfonttal csinálnék ASCII artos retró naptárat, ez nem csak egyszerű, de elég stílusos is tud lenni, nem kell ide vektorgrafika, meg képek, egyéb, és simán, Bash, Python, Perl, akármilyen egyéb scriptként is össszeüthető.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Ugyanez van pl. a zsebszámológépekkel.

Ez a papír-ceruza ekvivalense. Nekem is van egy az asztalomon. Egy csomószor van olyan, ami bonyolultabb, mint egy szorzás-osztás, de nem éri meg rá mondjuk scriptet írni. Nekem kényelmes, de tény, hogy meg lehet lenni nélküle, ahogy jegyzeteléshez sem elengedhetetlen a papír.

Így van, papír-ceruza ekvivalense, elavult az is. Szorzás-osztásnál bonyolultabbra sem kell scriptet írni, matekszoftvereknek, és matekra használt prognyelvenek van mindig interpretere, az CLI módban sorról sorra beveszi a számítási sorokat, kifejezéseket, Enter lenyomása után azonnal értékeli kifelé, mindenféle scriptírás nélkül (pl. C style arbitrary calculator - calc, Python, Octave, SageMath, Matlab, Mathematica, R, Lua, Perl, PHP, dc, bc, Lisp, vagy kinek mire van ingerenciája, ki mit ismer, tanult meg). Ezeknek külön előnye is, hogy nem csak az eredményt látod, hanem a számítási sort is vissza tudod nézni, amit bevittél, hogy van-e benne elgépelés, meg history-ból is vissza tudod keresni a bevitt számításokat, és újra tudod hasznosítani, átjavítani. Plusz ezek az interpreter sokszor gyorsabbak, korlátmentesebbek, pontosabbak, mint egy zsebszámológép, azonnal kezelik az orbitálisan nagy faktoriálisokat, gigantikus hatványokat, tetszőleges pontosságig, ilyen pár millió jegyből álló számok, akár sok ezer/millió tizedesjegyes pontosságig, mp-en belül köpi ki, ezekre még a komolyabb tudományos számológépek is vagy csak durva kerekítést adnak, vagy error-t, mert nem fér ki, túlcsordulnak. Emiatt ezek az interpreterek jobbak, mint az egérrel kattintgatós GUI számológép appok, meg zsebszámológépek.

Az egyetlen, ami miatt ezek nem elterjedtek, hogy az oktatás, meg munkahelyek sokszor rákényszerítik még az emberekre a zsebszámológépeket, és emiatt sokan megszokásból ragaszkodnak hozzájuk. Főleg iskolában nem engedik, mert ezek az interpreterek elég nagy csalási előnyhöz juttatják a vizsgázókat, azonnal számolnak mátrixokkal, determinánsokkal, vektorokkal, komplex számokkal, törtekkel, lehet velük csalni, numerikus módszerekkel integrált számolni, meg pl. Python sympy tud egyébként is differenciálegyenletek megoldani, meg nehezen integrálható, deriválható függvényeket integrálni, deriválni, meg határértéket számolni, de pl. a tetszőlegesen nagy/kicsi számokkal számolás gyakran a határértékek számolását is azonnal leegyszerűsíti Python és sympy és Matlab nélkül is, mert csak beírsz a végtelen vagy a 0 helyére valami tetszőleges hatalmas vagy majdnem végtelen kicsi számot, és azonnal köpi az eredményt és pontosan fogod látni, hogy 0-hoz, 1-hez, e-hez, pi-hez vagy mihez tart, rá lehet ismerni. Csak így nem tudják ellenőrizni, hogy magukat a számításokat te megtanultad-e, érted-e, le tudod-e vezetni önerőből. Abban igazuk van egyébként, hogy ezt jobb tényleg érteni, meg önerőből megtanulni, mert egyébként az ember csak csalni tanul meg, túlegyszerűsíteni, ellustul, nem lesz képes önállóan gondolkodni, állandóan számítógépekre lesz szorulva, hogy kisegítsék, azok nélkül meg lesz halva.

Nyilván tolhatnánk még abakusszal, meg logarléccel és függvénytáblákkal is, az is használható, de minek szenvednénk vele, mikor elérhetőbb jobb, kényelmesebb technológia, megfizethetően bárki számára. Onnan már csak merő konzervativizmus ragaszkodni ezekhez.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Nálam ugyanez. Reggel, mikor indulok, ránézek a telefonra, naptár widget azonnal mutat mindent, ha nem lennék lusta felvinni Google Calendarba bejegyzéseket, akkor azt is mutatná (egyedül névnapokra nem jöttem rá még). Digitális cuccal fekszekónek-kelnek ma már az emberek. Ezek a régi vágású naptárak inkább ma már csak dísznek szolgálnak, kiteszed a falra, konyhába, akármi, és nem is az a lényeg, hogy naptár, hanem csak diszítés, de rá lehet fogni, hogy van valami praktikussága, funkciója is.

Ilyemi sorsra jutottak a karókát is. Ékszernek, kiegészítőnek jó, szépen csillog a TAG Heuer meg a Rolex, szépen fénylenek benne a nemesfémből készült fogaskerekek meg precíziós mini rugók, státuszszimbólum, de időt mérni már nem a legjobb rajtuk, mikor egyéb rádiófrekis/GPS-es meg NTP/SNTP-t ismerő eszközök atomórás időhöz tudnak szinkronizálni, állandóan 0,001 mp. pontosságon belül maradni, időzónákat lehet velük megjeleníteni, lekezelik automatiusan a daytime savinget meg szökőmásodperceket, stb., 2039 december 4-éről (most csak hasra ütöttem) kapásból megmondják, hogy milyen napja a hétnek (nem érdekes, de a példánál maradva az vasárnap lesz), pl. hivatalos eljárási határidőket is jobb digitális naptáron számolni, megmondják, hogy adott dátumhoz képest a 30-90 napos határidő melyik napon jár le. Ez van, nem a megszokás, meg a díszesség számít, hanem a technológiai előny. Anno ezen a csöves audiósok is nehezen tették túl magukat, mikor bejöttek a transzisztoros, majd IC-s, VLSI-s, SoC cuccok, meg a digitális audio, amik nem csak megbízhatóbbak voltak, de fogyasztásban, minőségben is verték a korábbi technológiát. Ez van, a régi technológiát mindig meghaladják, nem szabad szentimentális okokból ragaszkodni hozzá.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

rádiófrekis/GPS-es meg NTP/SNTP-t ismerő eszközök atomórás időhöz tudnak szinkronizálni, állandóan 0,001 mp. pontosságon belül maradni, időzónákat lehet velük megjeleníteni, lekezelik automatiusan a daytime savinget

Ezeket a karórám is pont tudja, nem is cserélném le semmire. :) Az szerintem pont, hogy nem ment ki a divatból normális esetben (mindig kényelmesebb mint a mobilt elővenni), és emiatt nem is fog.

Én csak arra a munkára merem mondani, hogy mennyi ideig fog tartani, amelyiket már elvégeztem.

> Sol omnibus lucet.

OFF:

Én kb. 6-7 éves koromig azt hittem, hogy úgy kell programozni, hogy ncedit-be ilyen krix-kraxokat írok egy exe fájlba... Nem értettem, hogy ez hogy lehet megtanulni és ezt hogy tudja valaki olvasni. :)

Voltak kísérleteim arra is, hogy egy meglévő exe-ben átírtam valamit (többnyire valami olvasható karaktert egy másik olvashatóra), aztán gondoltam majd így megtanulom hogy hogy kell csinálni. Néha nagyon érdekes eredményt produkáltak. :)

Szóval igen, így elég nehéz. :)

"Sose a gép a hülye."

OT

(Mintha Radnóti Miklóssal kapcsolatban hallottam volna azt, hogy úgy tanult franciául, hogy bebiflázta a francia szótárat a-tól z-ig. Azért az se a legegyszerűbb módja a nyelvtanulásnak.)

/OT

Azt hiszem, itt lehet erről bővebben olvasni, de meg nem esküszöm rá. Az biztos, hogy Párizsban tartózkodott, amikor a szótárat biflázta. Egyébként ez a megközelítés - bebiflázzuk a szótárat a-tól zet-ig - rendkívül jellemző József Attilára.

 

https://www.regikonyvek.hu/index.php/kiadas/jozsef-attila-parizsban-198…

> Sol omnibus lucet.

Off: reshacker-rel lefordítottam a német Windows nt 4.0 shellt, a legtöbb "látható" szöveg magyar volt :) akkor még nem volt nálunk internet, gép offline volt, és mások is használni akarták (lehet ám, hogy a 3.5 volt, régen volt)

Én TUDOM, hogy igazam van. És ha nincs is, akkor is NEKEM van igazam, mert én vagyok az Admin. Ennyi!

Nem akarok senki lelkébe gázolni így Karácsony szent ünnepén, de a topic indító történetről nekem az ugrott be, hogy akinek kalapács van a kezében, előbb-utóbb mindent szögnek néz. Azaz ha valaki programozó, egészen triviális feladatokat is program írásával akar elvégezni.

Nekem, mint nem programozónak, egy naptár elkészítéséhez bizonyára utolsóként jutna az eszembe, hogy valamilyen kódot faragjak. Elsőként a célfeladatra alkalmas eszközökkel próbálkoznék: Scribus, Ms Publisher és társai bizonyára tartalmaznak olyan, néhány kattintással létrehozható naptárat, ami megfelelne az elvárásaimnak.

Amit pedig a nyomdáról írt feljebb valaki, miszerint  nyomda elsődleges célja a nyomtatás - hát az valahogy így 2021 végén már egyáltalán nem triviális. Ha egy kisebb nyomda meg akar élni, és épp nincs neki olyan megrendelője, aki évekre előre leköti a kapacitását, akkor bizony kénytelen egyedi igényeket kiszolgálni, vagy legalábbis az előre látható feladatok egy részére valamilyen standardokat kínálni. 

A pénz. A legtöbb dolog azon csúszik el.

Egyébként a legjobbkor vágsz a naptár bizniszbe, a következő karácsonyra éppen kész is lehet a mindent vivő megoldásod, és akkor gennyesre keresheted magadat :-)